Keresés

Részletes keresés

zorwick Creative Commons License 2006.09.19 0 0 732
Igaz, hogy egy csikos verzióval, de találtam neked hirtelen egy AB és egy A mozdonyt összesen 210 -ért plussz a járulékok. 6012/6013 + 6001 pályaszámmal
Előzmény: RhB (729)
RhB Creative Commons License 2006.09.19 0 0 731
Álljunk át az N-re? :-)))))))))))))) Bár a 180 kocsis kanadai gabonaszállító szerelvény még abban is hosszú...
Előzmény: zorwick (730)
zorwick Creative Commons License 2006.09.19 0 0 730
Ha csak most érdeklődsz, és vásárolgatnál amerikai modelleket, akkor érdemes elgondolkozni a N méreten. A mai modelljeik félelmetesen részletgazdagok, és nagyon jó minőségűek. Az áruk mondjuk már már ugyanott van, mint a nagyobb társaké.

Szinte mindegyik már hanggal jön ki. Kis helyen sok minden elfér.

Én már-már elcsábulok az "N" felé, habár gyűjtögetni a nagyobb a jobb, de üzemeltetni "N"-t használnék.

Itt van egy-két minőségibb darab:

e9
prr
RhB Creative Commons License 2006.09.19 0 0 729

Ez a Precision Craft mozdonya, ez a festés kimondottan a California Zephyr-hez készült 1949-ben, de csak rövid ideig volt. Én az 50-es éveket céloztam be magamnak.

 

Ez pedig a Life-Like mostani verziója, ez a festés 60-as évek elejétől van, de ekkor a vonatot már F7-esek vitték és nem PA-k. A nekem tetsző verziónál az egy vastag fekete csík helyett 4 vékony van, ahogy az alábbi F7-esen látszik.

 

Broadway Limited modell beharangozó egy kicsit összekuszálódva...

 

Előzmény: RhB (728)
RhB Creative Commons License 2006.09.19 0 0 728

Van nekem egy Brawa Lfe-Like katalógusom annak az elején az a Rio Grande gépek vannak amire Vágysz.Csak az a baj,kölcsönadtam a barátomnak és nem tudom mikor kapom vissza, de ha meglesz szivesen odaadom.

Ha az 1999-esre gondolsz (ha jól emlékszem, abban volt), az nekem is megvan. Ezzel csak az a baj, hogy ezt már reménytelen beszerezni. Amúgy nekem pont az a változat kéne. Most megint kihozták, de már a későbbi festésben. A másik baj velük, hogy nekem A-B-A kombináció kéne, ők meg most csak A-B verziót csinálnak, és nincs szóló A rész, tehát vagy lenne egy fölösleges B rész, vagy hiányos lenne a kis csapat. A Precision Craft is kihozta a PA-PB mozdonyt, ők viszont a korai California Zephyr mozdonyt csinálják, de legalább a kívánatos A-B-A szettben. Előbb-utóbb csak megcsinálják az "én" mozdonyomat is...

 

Választhatnék Western Pacific (F3 vagy F7) vagy CB&Q (szintén F3 vagy F7) mozdonyt is (ez utóbbit átengedtem zorwick-nak), vagy a Rio Grande-tól F7-eseket, de nekem ez PA-PB-PA tetszik a legjobban. Márcsak azért is, mert a Santa Fe Super Chief-hez is F7 A-B-B-A mozdony lesz és ugyanez a kombináció kell majd a Great Northern Empire Builder-jéhez is, tehát uncsi lenne ehhez is ugyanaz a mozdony.

 

A te RDC-2 esed milyen gyártmány?

 

Mivel csak a Life-Like csinálja a Proto1000-es szériában, olyan sok variációs lehetőség nincs... :-))) (Régen csinálta az Athearn, de az felejthető.)

 

 

Előzmény: bézés (721)
hmsoft Creative Commons License 2006.09.19 0 0 727
Az amerikaiak sajnos akkor sem álltak a világpolika magaslatán
...ellenben a Ford és más szállítók a gazdasági megfontolások magaslatán álltak. A folytonos kérdés az, hogy mikor kell politikai eszközökkel átnyúlni a gazdaságon, illetve mikor kell gazdasági eszközökkel átnyúlni a politikán. Ez időről-időre változik, hiszen rengeteg tényező alapján alakul ki egy-egy konkrét helyzet. Szóval szerintem mindenki tette a dolgát, aztán az jött ki belőle, ami.

Ilyen uton kerültek hozzájuk a mozdonyok is...
Így van. Valamint kerültek korábban és később, vásárlások útján. Ezenkívül egyes szakemberek itt-ott tanultak, és ha éppenséggel nem fakitermelést folytattak tanulmányaik után egy munkatáborban, akkor időnként megpróbálkoztak az önmegvalósítással is. Ha ez az önmegvalósítás valami csoda folytán eljutott a gyártósorig, akkor letette a maga nyomát. Mindennek az összekeveredéséből kialakultak a konkrét gyártmányok. Ennek megfelelően Bajkonur egyes csavarjai passzolnak, mások máshoz passzolnak, harmadik csavarok meg semmihez sem passzolnak (de az anyájukhoz azért lehetőleg mégis...).

ott dult az -izmus, ami semmilyen szellemi értéket nem ismert el a sajátján kivül
Ez nem az -izmus sajátja, hanem a mindennapi ember gyarlóságáé. Ha a körülmények úgy alakulnak, hogy egy politikai (ill. katonai) formáció az átlagosnál kiterjedtebb presszió alá helyezi a "birodalma" lakosságát, és ezt a gyarlóságot politikai rendszerré emeli, akkor persze a következmények igen érdekesek. Bár úgy gondolom, ezt is a "mindenkinek a maga keresztje" elv alapján érdemes megítélni.

hm
Előzmény: etwg (726)
etwg Creative Commons License 2006.09.19 0 0 726

de ezt sem másolással állították elő, hanem "csak" alapul vették a saját konstrukcióhoz.

 

Ehhez talán csak annyit, hogy ismerni kell hozzá az akkori politikai meg társadalmi viszonyokat.

 

Az amerikaiak sajnos akkor sem álltak a világpolika magaslatán, s így mind a két fronton egyik baklövést követték el a másik után.

Elöször a németeknek szállitott a Ford több tizezer teherautot, hogy Hitler el tudja inditani az inváziot, majd elkezdték az oroszoknak szállitani a javakat, hogy azok ugye védekezni tudjanak.

 

Ilyen uton kerültek hozzájuk a mozdonyok is (göz-, meg dieselek) söt elképzelhetö (az archivumok még nem teljesen világosak, a Ford botrány is csak mostanában került napvilágra), hogy a licenszeket is odaadták, vagy egész gyári berendezéseket, hogy a leszállitott gépekhez megoldják az alkatrészellátást. Nyilván, hogy az oroszok sem voltak hülyék, és amit tudtak lemásoltak, hiszen ott dult az -izmus, ami semmilyen szellemi értéket nem ismert el a sajátján kivül. (Ez igy van szinte máig). (elég összehasonlitana a NASA-t meg Bajnokurt - lehet, hogy még a csavarok is passzolnak a másik szerkezetébe :-) ).

Előzmény: hmsoft (724)
bézés Creative Commons License 2006.09.19 0 0 725
Nagyon köszönöm a szinvonalas beszámolót minden érdeklődő nevében.
Esetleg ha van időd írhatnál még ezekről az Amerikából átvett gépekről,átalakításaikról.
Köszönöm
Előzmény: hmsoft (724)
hmsoft Creative Commons License 2006.09.18 0 0 724
akkor folytasd légyszíves

Tehát, a BMZ mozdonyai dióhéjban. (Jó hosszú OFF lett, előre is elnézést mindenkitől :) )

A harkovi kitérőt a TE1 után (TE5, TE1g, TE2, TE4) most hagyjuk - a Brjanszki Gépgyár (BMZ) 1958-tól kezdte meg a dízelmozdonygyártást. Valamennyi mozdonyuk Co'Co' tengelyelrendezésű, nehéz tolató feladatkörű, DC/DC villamos erőátvitelű.

TEM1, 1958: Motorja a 2D50, amely az Alco által gyártott eredetitől többek között a turbófeltöltő konstrukciójában különbözik. 740/min fordulaton 1000 LE-t teljesít. A főgenerátor MPT-84/39, mint a TE1, TE2 mozdonyokon - nyolcpólusú, akárcsak az Alco GT-353-C3-asa. A segédgépek kisebb-nagyobb mértékben eltérnek az elődtől. A vontatómotorok a TE3-tól kölcsönvett, EDT-200B típusúak. Ugyanúgy négypólusú, soros motorok, mint az Alco mozdony GE-731D típusai, de múltjuk nem innen ered, hanem a 30-as évekből, az első SzU villanygépek környékéről. A forgóvázat szintén a TE3-astól kölcsönözték. Ez az RSD1 forgóvázától a működési elvét tekintve nem tér el, viszont szerkezetileg és a gyártástechnológiát tekintve nagyon is. Légsűrítője a KT6, ez a KT7-essel együtt azután végigvonul sok-sok ex-SzU mozdonyon. A minta hozzá az amcsi 3CD típus volt (szintén W elrendezésű), de ezt sem másolással állították elő, hanem "csak" alapul vették a saját konstrukcióhoz. (A KT6 előtt az 1KT típust alkalmazták a TE1-esen.) Az utolsó TEM1-szérián (1965-1968) a módosított go.rendszerű, 2D50M motorokat alkalmazták (a fogyasztás kb. 7%-kal csökkent).
A TEM1-esen soros-párhuzamos vontatómotor csoportkapcsolást használtak, ezt a TEM2-től kezdve elhagyták.
TEM1-ből 1946 darab épült. 1976-ban 142 darabot korszerűsítettek a TEM2 elemeivel (TEM1m).

TEM2, 1960: Motorja a PD1, amely 1200 LE-t teljesít. Növelték a feltöltőnyomást, bevezették a feltöltőlevegő-visszahűtést, 740-ről 750-re emelték a névleges fordulatot. Kapott egy módosított főgenerátort (GP300), és a TE10-estől vették kölcsön a vontatómotorjait (EDT-340V, majd ED-104B). Módosult a hűtőventillátor hajtása. Megpróbálkoztak a 16 fokozatú kontrollerrel (mint a vonali gépeken), de ez nem jött be, maradt a 8 fokozatú kontroller. 1967-től ED-107 típusú vontatómotorok jöttek, majd ugyanúgy, ahogy a vonaliakon, itt is meghonosodtak az ED-118 változatai (1974-től). 1968-ban elkészült a modernizált, PD1M motor (módosult a dugattyú, a go.rendszer, a turbófeltöltő). A 763-as psz.-tól "visszacsempészték" a távvezérlés lehetőségét.
A TEM2-est egészen a 80-as évek végéig gyártották, több mint 8000 példányban. Időközben számos, általában kis példányszámú alváltozata készült (kivéve TEM2u), amelyek "elhaltak", de a bennük bevezetett módosítások többnyire visszakerültek az alaptípusba - így a TEM2 önmagában is egy evolúciós utat visz végig. 1979-ben változott a dizájnja, az ezelőtti gépek a "classic"-ok, a későbbiek a "kockák".

TEM2a: 1435 mm nyomtávra készült TEM2. (Ehhez képest a saját szememmel láttam anno Szentpétervár közepén TEM2a-t, márpedig ott 1435 mm-es nyomtávot elég problémás varázsolni...)

TEM5, 1971: Olyan TEM2 változat, amely az újabb generációs forgóvázat és az új D49 motort kapta, 8 hengeres változatban. Teljesítménye 1200 LE. Főgenerátora is módosult (GP-319). Mivel a D49-es ebben az időszakban még igencsak gyűjtögette a rossz pontokat, előszéria építése után a TEM5-össel felhagytak - de a D49 alkalmazásával nem.

TEM6, 1970: Nagyban hasonlít a TEM5-ösre, de trópusi változatban, 1435, 1067, 1000 mm-es nyomtávra is alkalmazhatóan. Ugyanaz tette be neki a kaput, mint a TEM5-ösnek: az új, még nem túl megbízható motor.

TEM2m, 1974: Ugyancsak D49-es motorral készült (2-6D49), de a régebbi forgóvázakon, és ezúttal már sikeresebben. Azonban a paraméterei nem voltak annyival jobbak, mint a "sima" TEM2-esé, hogy mindenki rákapjon, ezért inkább "ha volt egy kis hely egy-egy tucat TEM2 között a szerelőcsarnokban" jelleggel gyártogatták.

TEM2u, 1979: A TEM2 "ráncfelvarrt" változata, számos kisebb-nagyobb korszerűsítéssel, de alapvető változtatás nélkül. Lényegében ez vitte tovább az alaptípust, rossz nyelvek szerint azért nem az eredeti jelöléssel, mert elérték volna a 10 ezer darabot, és ez felborított volna minden nyilvántartást. Kísérleti változata a TEM2usz (1978), amelyen kipróbálták a tapadótömeg elektromágneses növelésének lehetőségét (ezzel más mozdonyokon is kísérleteztek), de végül nem vált be.

TEM3, 1979: TEM2 az új forgóvázakon, de PD1M motorral, vagyis egy átmenet a TEM2 és a TEM5 között. Előszériáig vitte, eközben TEM3m jellel módosításokat hajtottak végre rajta.

TEM2t, 1985: Villamosfékes TEM2, csak 2 db. készült.

TEM2um, 1988: Az "u" továbbvitele az 1350 LE-re növelt teljesítményű, 1PD4A motorral. A mozdonyok egy része villamosféket kapott (TEM2umt, de nem mindegyik kapott "t" betűt).

TEM15, 1989: D49-es motor, de a korábbi forgóváz, azaz a TEM2m folytatása.

TEM17, 1990: Tovább reszelgetett TEM2um, csak prototípus készült.

TEM15k: Trópusi kivitelű, csökkentett tömegű TEM15.

TEM16, 1992: TEM15, amelynek üzemszerűen változtatható a ballasztolása - ez olyan (ipari) felhasználóknak előnyös, akik különböző max. tengelynyomású pályákon közlekednek. Az érdekes elgondolást a vevők kevéssé tolerálták, így nem lett belőle sorozat.

TEM18, 1992: Eredetileg változtatható teljesítményű (1000...1350 LE) és változtatható ballasztolású (108...123 t), 1PD4A motoros változat, az újabbik forgóvázakon. A prototípus legyártása után a gazdasági válság elérte az ágazatot, így gyakorlatilag 2001-ig "hibernálták". Ezután földgázos változatával, a TEM18g-vel (1999) együtt feltámadt, vezérállását, vezérlőrendszerét átalakították az új elvek szerint, megkapta a szokásos elektronikus kütyüket, a motorját ismét módosították (1PD4D) és a BMZ azóta a dízel változatot sorozatban gyártja, a földgázosnak a gyártósorát pedig Kazahsztánban építik fel.

Most már úgy fest, a TEM18 az utolsó a hosszú-hosszú történetben, és majd lassan átadja a helyét a TEM21-esnek, amely már nem ennek a vonulatnak a része. Illetve egy dolog változatlan maradt rajta is: a pályakotró középső része hagyományból megtartotta az Alco RSD1-nél alkalmazott kialakítást, legalábbis emlékeztet rá.

hm
Előzmény: bézés (704)
zorwick Creative Commons License 2006.09.18 0 0 723
No de milyen film forgatásához?:)
Előzmény: crash__override (722)
crash__override Creative Commons License 2006.09.18 0 0 722
Mellé :-)

Filmforgatáshoz készült a festés.
Előzmény: vaskerék (720)
bézés Creative Commons License 2006.09.18 0 0 721
Van nekem egy Brawa Lfe-Like katalógusom annak az elején az a Rio Grande gépek vannak amire Vágysz.Csak az a baj,kölcsönadtam a barátomnak és nem tudom mikor kapom vissza, de ha meglesz szivesen odaadom.
A te RDC-2 esed milyen gyártmány?
Előzmény: RhB (719)
vaskerék Creative Commons License 2006.09.18 0 0 720
A NoHab mozdonyok 50-ik évfordulójára készült ez a festés. Ezen a találkozón egy M61-is megjelent. Sok fotó készült az alkalomból még 2004-ben.
Előzmény: RhB (716)
RhB Creative Commons License 2006.09.18 0 0 719
Jó neked, már van mozdonyod a California Zephyr-hez! Nekem mikor csinálnak már egy rendes Rio Grande PA+PB+PA kombinációt? :-(((
Előzmény: zorwick (707)
RhB Creative Commons License 2006.09.18 0 0 718
Valami filmezéshez. Majd utánanézek valamelyik Nohabos könyvben...
Előzmény: zorwick (717)
zorwick Creative Commons License 2006.09.18 0 0 717
Valós képet eddig még nem láttam róla! Vicces:) Miért is festették át konkrétan?
Előzmény: RhB (716)
RhB Creative Commons License 2006.09.18 0 0 716
Előzmény: bézés (674)
RhB Creative Commons License 2006.09.18 0 0 715

...nem is nézne ki rosszul egy ilyen gabona szállítós pálya.

Pont ilyen kocsit akarok neked mutatni. :-))) Viszont ez nem a legolcsóbb, kb. 30 dolcsi, de viszont gyönyörű. Fotó lent...

 

Nem te írtál egyszer az RDC motor vonatról/Protó2000/,hogy nem bírja az emelkedőket és elég gagyi?Egyébként ezek szólóban közlekedtek?

 

Szólóban, meg kettesével-hármasával-négyesével, mikor hogy.

 

A gyártó InterMountain, felül a járda maratott fém, átlátni a rácsokon.

 

RDC-2 szólóban (éppen utas száll fel, tehát nem csak leállított kocsi)

 

Itt viszont félne egyedül, ezért négyen vannak...

Előzmény: bézés (714)
bézés Creative Commons License 2006.09.18 0 0 714
régebben volt a tévében valami salátástál express,ami a saláta földek mellett megállt és felpakoltak rá és tűzött is tovább.
Köszi a képet RhB ezekszerint kis asztalon is érdemes Amcsi vasutat modellezni,nem is nézne ki rosszul egy ilyen gabona szállítós pálya.
Nem te írtál egyszer az RDC motor vonatról/Protó2000/,hogy nem bírja az emelkedőket és elég gagyi?Egyébként ezek szólóban közlekedtek?
Előzmény: RhB (713)
RhB Creative Commons License 2006.09.18 0 0 713
Ez nem "tolat"-ós, hanem "húz"-ós... :-))) Egyébként ezek a gabonaszállító vonatok sejtésem szerint úgy működnek, hogy összeszedik a mindeféle vonalakról a silóknál feltöltött kocsikat, összerakják egy q***va nagy (180 kocsis) vontba, aztán uzsgyi... Persze akkor nem 1 mozdony viszi, na meg a terep sem mindig ilyen sík. Visszafele meg ismét szétszórják az üres kocsikat.
Előzmény: division by zero (712)
division by zero Creative Commons License 2006.09.18 0 0 712
Ez egy kis mellékvonali tolatós teher amcsi módra? :-)
Előzmény: RhB (711)
RhB Creative Commons License 2006.09.18 0 0 711

Ezt örömmel hallom ,hogy mehet szólóba is.

 

Na, szóval mint mondtam, előfordul, de ilyen kategóriájú mozdonynál nem jellemző. Mellékvonalon gyakran előfordul, hogy egy rövid vonatot egy darab 4-tengelyes mozdony visz, de nagy hattengelyeseknél ez ritka. Azért találtam egy képet az Eisenbahn Kurier egyik amcsi különkiadásában, egy Canadian National SD75i üres gabonaszállító kocsikkal 2000-ben.

 

Előzmény: bézés (656)
zorwick Creative Commons License 2006.09.18 0 0 710
Fura, hogy ezek nem fényes "rozsdamentes acéllemez"-ből vannak, hanem ezüst/szürke festésűek. Azt hittem, teljesen olyanok mint a California Zephyr kocsik, de nem:)

Nézegettem azt a kevés színes képet amin ezekkel a mozdonyokkal húzott California Zephyr vonatok vannak, és tényleg ilyenek.

Ezek az E5-ösök viszont polirozottak:
e5
Előzmény: zorwick (707)
RhB Creative Commons License 2006.09.18 0 0 709
Abból a F7-ből vonjál ki 4-et. Ez csak F3...
Előzmény: vaskerék (708)
vaskerék Creative Commons License 2006.09.18 0 0 708
Nagyon szép. F7/A+F7/B+F7/A.
Előzmény: zorwick (707)
zorwick Creative Commons License 2006.09.18 0 0 707
Reggel meghozta a postás ezt !!

f3s

Már nagyon várom, hogy lássam együtt az egész szerelvényt! :)
hmsoft Creative Commons License 2006.09.18 0 0 706
kaptunk engedélyt
Hűamindenit. :)))

RS1-est
Az RS1 az RSD1-hez hasonló paraméterek mellett 4 tengelyes (hattyúnyakas forgóvázakkal). Tehát a tengelyterhelése arányosan nagyobbra adódik. Az RSD1 épp azért készült az RS1-ből, hogy európai hadimozdonyként, a kisebb tengelyterhelésű pályákon is megállhassa a helyét. A villamos erőátvitel paraméterei maradtak ugyanazok, mint a 4 tengelyesnél - éppen ezért először A1A A1A -ként akarták megépíteni, de végül 6 vontatómotort kapott. A következmény az lett, hogy a dízelmotor teljesítménye x sebesség felett nem volt kihasználható. Ez a körülmény egy hadimozdonynál "elment", a lemásolt TE1-nél még éppen eltűrték (nem volt más választásuk a rendelkezésre álló idő alatt), de később módosítani kellett a dolgon. Első körben úgy, hogy a TE2-essel visszatértek a 4 tengelyes szekciókhoz, aztán pedig úgy, hogy megváltozott a villamos-oldali vezérlés.

akkor folytasd légyszíves
OK, este leírom a brjanszki fejlesztési utat. A BMZ tolatómozdonyokra specializálódott, úgyhogy a történetben nem lesznek "nagy és erős mozdonyok", csak 1000...1350 LE-sek.

hm
Előzmény: bézés (704)
hmsoft Creative Commons License 2006.09.18 0 0 705
Bizonyítékot találtam, hogy a 201-es motor...
OK, köszi. Ha a 30D motor a 201-esből származik, akkor azt kb. úgy tette, hogy nézegették a tervrajzait, de nem pont azt csinálták meg, hanem "csak" az alapvető szerkezeti elrendezést tekintve hasonlót. Mint amikor valaki azt mondja, hogy ha ez a trendi, akkor rakjunk össze mi is valami ilyen jellegűt. A 30D-t egyértelműen hajókba szánták, viszont ott részben MAN licence-ek (30/38-as), részben egyéb, nagyobb hengerűrtartalmú sorosok vitték a prímet (és viszik egyébként a mai napig). Tehát valaki valami miatt szakítani akart a tradícióval, és ezt a szakítást valahol a 30-as évek legvégén kezdte. És ha az a valaki "csakazértis mást" akart, ahhoz a kétütemű V motorok éppenséggel jó alapot adtak. És erősen úgy tűnik, a kétütemű V motorok a tengerentúl terjedtek el először.

hm
Előzmény: manhattani (703)
bézés Creative Commons License 2006.09.18 0 0 704
Kérlek hmsoft akkor folytasd légyszíves,kaptunk engedélyt.
Egyébként 7578-tól hallottam ,hogy a Magyaroknak is el akartak adni valami gépet,azt hiszem,RS1-est,és a Horvátok ,hogy szerezték az ő gépeiket?Melyík gép hasonlít jobban a Horváth gépekre?/Jó lenne modellbe megcsinálni/.
Előzmény: hmsoft (699)
manhattani Creative Commons License 2006.09.17 0 0 703

Ja, jut eszembe.

Bizonyítékot találtam, hogy a 201-es motor (a Zephyr, az első "boxcar" dízelmozdonyok és az EA - E2 mozdonyok motorja) eredetileg tengeralattjáróba készült, de nagyon jól megfelelt vasúti célra is. Mintha korábban kerestél volna ilyen nyomokat.

 

Egyébként a dízelmozdonyoknak erről a fejlődési szakaszáról hamarosan cikket olvashatsz egy jó tollú szerzőtől a jól ismert honlapon :-))

Előzmény: hmsoft (699)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!