na im a recipék
A zsendice és az orda készítése
A sajtgyártáskor visszamaradt savó tartalmaz sok tejcukrot, jelentős mennyiségű fehérjét, zsírt és ásványi anyagot.
Ha a savót természetes úton megsavanyítjuk, vagy hozzá ecetsavat adunk és felmelegítjük 70-90 C -ra, akkor a savóban maradt savófehérjét pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. A savó a fehérjéken kívül sok élettanilag fontos anyagot is tartalmaz: ásványi anyag, tejcukor stb. Ez a felmelegített, megsavanyított termék a zsendice.
A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapjuk meg az ordát.
Nemzetiségi (Román) eledel: "Lábos füle"
Sós tésztát készítünk, kinyújtjuk 2 mm vastagságúra, vöröshagymát megfonnyasztjuk zsírban őrölt paprikával megszórjuk, és ezzel a masszával a kinyújtott tésztát megkenjük, feltekerjük és 2-3 cm-es darabokra vágjuk, sós - paprikás alaplevet készítünk, kockára vágott krumplit teszünk bele, végül belefőzzük a feldarabolt tésztát.
Kanvarjú
Kenyértésztát készítünk, nyújtjuk, disznózsírral kenjük. Többször hajtogatjuk, kenjük, hogy minél levelesebb legyen. Tepsiben kisütjük.
http://www.bacskiskun.hu/borgaszt/magyar/bekes/sarkad/gasztronomia.htm#kecskesajt itten még akad egyéb is
|