Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
másrészt, ha így ismeri a helyeket, akkor sok újat nem mondok, csak hogy most menjen az ismert helyre. de nektek elmondom privátban még pontosabban, ha valaki menni akar. volt előttünk egyébként valami barbár banda, vareszok tönkje a földben, csak a kalapot tépték le, fél kiló tönk az útra hajigálva máshol stb.
nagy a szórás, egyes oldalakon semmi, máshol tényleg térdig lehet járni benne. nem bátorság, ma jövünk haza, amúgy én inkább helyben szoktam gombászni, ami a visegrádi hegység.
Mátraháza fölött olyan 700méteres magasságban már az északi oldalon elég nedves a talaj, sok helyen volt még tócsa maradvány is, na gomba az viszon nem volt :( pár db sárga érdes tinorú (eltartott egy ideig amíg egyáltalán sikerült beazonosítani) sosem találtunk még ilyen gombát, meg egy rakás egészséges keserű tinorú csak hogy legyen ok bosszankodni még :) déli oldal olyan 500méteren is csontszáraz és teljesen üres, vízfolyások kiszáradva.
ma hajnalban igen. kb 80 deka fenyotinorun kivul mast nem lattam. a borzsony sztem meg felejtos, de majd a kollegak holnap estere remelem beszamolnak :)
Addig még változhat a helyzet, esegetett azért, bár messze nem eleget. Ami itt állandó, az az északnyugati szél, ami szinte állandóan fúj most már évek óta. Vasárnapra ecm jelez 10 mm körül, meg jövő hétre is.
abból az egy hét(végé)ből élünk mi is azóta is, kb. 5 kiló varesz termett. az viszont kifejezetten rossz hír, ha üres a kőszegi hg, a szept. 10-i hétvégén megyünk
Állítólag a favágók hagyományosan megszárították, porrá törték és vágott sebeket kezeltek vele. Sajnos, a fagyasztás nem jó megoldás, viszonylag gyorsan kap egy sajátos mellékízt. Esetleg kirántva lehet próbálkozni a fagyasztásával.
Szombathely környékén volt egy jó június közepe, amikor vargányába lehetett fulladni. Akkor meg is telt a fagyasztó, köszönhetően annak, hogy pár napig minden zivatar telibe kapta Szhely tágabb környezetét. Leesett kb 100 mm. Azóta semmi, bár nem is nagyon nézegettem, csak a piaci zéró felhozatalt. De én már ízletes és vörösbarnákkal álmodom. Talán még lesz egy jó ősz. Mondjuk egyelőre semmi, legalábbis kőszegi ismerős szerint még "bolondgomba sincs".
Végre, én támogatom! :-) Gombákkal kapcsolatos infóért már a "szutyadek faszbukra' kell menni, mert ez inkább közéleti fórum lett, mint szakmai. Pedig vannak találatok, tele kosarak.
valamikor vagy tavaly, vagy egy evvel korabban talaltam egy szuper gombaszkest az erdoben. talan ide fel is tettem, hogy keresem a tulajat. ez lenne az ominozus harmadik. eddig nem jelentkezett senki erte. lehet, hogy a szutyadek faszbukon kene meghirdetni, de ott ugye ertelmes ember nem mocorog.
Ilyen nekünk is van, de egyszerűen sehogy nem áll kézre nekem :) az ecsetrésze meg annyira puha, hogy nem sokat ér. Valahogy mindig kisebb-nagyobb vadászkésekkel jártam erdőbe, sose lehet tudni mikor mire kellhet :)
amugy a kialakitasa az olinelnek nagyon jo. tok jo kezre all, jo az el hajlata, es az el hatso reszevel is nagyon jol lehet a durvabb szennyezodeseket, raragadt leveleket leszedni.
Magyarul nyers puhafából készült a nyél. Még eléggé gyantázva sincs, csak esztergálva oszt jó van. Ezen az se biztos, hogy segít, ha egy-két irányból vékonyan megfúrnánk a fémet-fát keresztben és rögzítenénk. Ez akkor is tudna lötyögni. Szétszedés, erős ragasztás se használ, túl nagy a méretváltozás, főleg, ha még a penge sem csukódik jól.
Kár, többet láttam bele képről, köszi az infót.
Akkor maradnak a magyarul kacorkésnek nevezett eszközök. Valami minőségi éles penge és jó nyél, és mellé az ecset.
egyszer a celteruletre megerkezeskor vettem eszre, hogy semmilyen kes nincs nalam. fogtam a csomagtartobol egy cd tokot, szettortem, es egy penge kinezetu darabbal indultam el. de sok vareszt tisztitottam meg vele :)
3 gombaszkesem van. ebbol amit napi szinten hasznalok, az egy opinel no.8-as. idestova vagy 15 eve meg van. felig meg vagyok vele elegedve. a kefe reszenel eddig jobbal nem talalkoztam. viszont azon csodalkozom, hogy ez a ceg az ilyen jellegu bicskakkal meg talpon van. amikor kiszarad a fa, akkor teljesen laza lesz a penge, nyiklik-nyaklik. reggelente erdobe indulaskor a csap ala szoktam tartani a penge-markolat kornyeket, hogy megszivja magat a fa, megszoruljon a penge. ez szaraz idoben mukodik is. viszont, ha nedves az ido, esik az eso, akkor ugy meg tud szorulni, hogy nem lehet kihajtani a penget. szoval a velemenyem szerint az altaluk gyartott ilyen elven mukodo bicsakok egy szart sem ernek. ettol fuggetlenul ez a napi gombaszkesem, mert a kefeje nagyon jo.
Ezek szerint nem mentél vissza a késedért, mint Fülig Jimmy. :)
Én a kés mellé viszek magammal egy közönséges festőbolti 20-as ecsetet. Jól szolgál, otthon kevesebb nedves mosás kell. Csak gondoltam egy eszköz talán kényelmesebb 2 helyett. (főleg, mikor az ecsetet otthon felejtem)
Viszont az eddigieknél, amit próbáltam, jobban dolgozik a festőecset. :(
eleg nehez igy osszeszedni. ha van egy gombas konyved, mondjuk erdok mezok gombai, szedjunk gombat erdon mezon, vagy gombakalauz, akkor ott az egyes fajoknal az etkezesi ertek szekcioban lehet tajekozodni, hogy fiatalon eheto, vagy oregen mr csak fuszernek jo, stb... lasd lejjebb a pikkelyes pofit. en meg nem ennem, mikozben arusithato.
Ha a képen lévő beállítások közül az elsőt választom, akkor tökéletesen működik a fórum, a blog, indamail, indafoto.
Ha a másodikat, vagy bármelyik kombinációt, akkor csak a forum bejelentkezése működik, a képfeltöltése nem, a blogra, indamailbe, indafotoba pedig be sem tudok lépni.
Pont az van, hogy lazábban be kell most engedni a sütiket, mint eddig. Nem régen vettem én is észre a problémát. Ez oldotta meg. Én sem örülök neki. Valamit nem jól csináltak mostanában.
Végül úgyis törölve lesz kilépéskor, de menet közben bizonyos harmadik féltől származó sütiket be kell engedni az azonosításhoz, én ezt tapasztalom.
Mondom 2 másik szolgáltatás jogosultsága is megoldódott ezzel így nekem.
1. nekem ezzel a beállítással a blog.hu és az indafoto bejelentkezésem és képfeltöltésem hibája is megoldódott!
2. ha sikerül a képet feltölteni, utána vissza is állíthatod, ahogy volt, ha nem kell másra... nem kell minden sütit beengedni ! (kivéve, ha meggyes, esetleg túrós vagy almás)
"...de vmiért nem engedi feltölteni a Firefox (1.4MB)"
1. én fele akkorákat szoktam, de nem biztos, hogy ez a baj
2. múltkor, alig egy hete, meg kellett piszkálnom a Firefox süti beállításait, mert kommentelni tudtam, de képet nem töltött fel.
Beállítások/Adatvédelem és biztonság/Sütik/Egyéni itt válaszd a leggyengébb védelmi lehetőséget, ez a legelső a legördülő listában, vagy csak vedd ki a pipát a "sütik" elől.
Előtte érdemes ugyanott, a "sütik és oldaladatok" részben at "Adatok kezelése" alatt az indexes sütiket eltávolítani. Hacsak nincs beállítva a "Sütik és oldaladatok törlése kilépéskor" mert akkor elég az ablakot bezárni, újraindítani a tűzrókát.
A pikkelyes pöfeteg külső burkát, héját el kell távolítani, akkor nem lesz vizelet szaga, illetve íze. Ám úgy tűnik, csak mi vagyunk finnyások, mert az árusítási rendeleben csak az addig ehető, míg a belseje fehér szerepel.
Esetleg kaphatnék pár olyan tippet, hogy melyik gombafaj az, ami ételízesítésre való, de amúgy nem élvezetes megenni (mert kemény, mert rostos, mert akármi)? Előre is köszi.
eheto, sot talan meg valami gyogyhatasa is van, de nem igazan fogyasztjak sehol sem. hasonlo gomba a pisztric is. fiatalon levesbe belefozik a ize miatt, de utana kidobjak. egy probat meger mondjuk huslevesbe. en meg sosem kostoltam. az elmult idoszakban ket taplo teajat fogyasztottam: nyirfataplo es pecsetviasz. ezeket kevertem mas gyogynovenyekkel.
Most hétvégén nejemmel megkíséreltünk egy gombázást. E fórumot követve, nem sok reménnyel indultunk neki. Be is jött, sehol semmi. Azonban mégis találtunk egy számunkra csodát. Már régóta szerettem volna gévagombát találni. Ez hasonló volt, de a színe már okot adott arra, hogy gyanítsam ez mégis más lesz. A termőtest friss, zsenge, könnyen szétválasztható hussal, és igen kellemes illattar rendelkezett. Leszedtük, és első utunk a gombavizsgálóhoz vezetett. Diagnózis: óriás lyukacsosgomba, más néven óriás bokrosgomba lett. Mivel a szakember a fogyaszthatóságával kapcsolatban bizonytalan volt a "feltételesen fogyasztható" megjelölés miatt, inkább kidobtuk a helyszínen.
Utólag itthon utánaolvasva, nem találtam semmit a mérgező mivoltára. Inkább arra, hogy fiatalon ízletes, de öregen rostos... Egyébként az olvasottak alapján, minden jellemzője megegyezett a valósággal, a leszedés után a vágás és sérülés helyén elkezdett sötétedni, feketedni.
Valaki találkozott ezzel a gombafajtával? Esetleg ízlelte már? Milyen formában? Megosztaná velem a tapasztalatát?
Egy sok évvel ezelőtti élményem jutott eszembe. Előszőr, amikor találkoztam a lilatönkű pereszkével, a gombavizsgáló, nem javasolta a fogyasztását, mert aki érzékeny rá problémát okozhat, mondta. Mivel megtarthattam, óvatosan, kis adagban megkostóltuk. Nem történt semmi probléma, azóta is szedjük és szeretjük. Lehet, hogy az új, szépséges lyukacsosgomba is hasonló ízélményt adhatna?
szentendrei piacon ma árultak rókát és vareszt is. ezen felbuzdulva gyorsan megpingeltem a két leggombásabb helyemet: zéró, konkrétan egyetlen darab gombát sem láttam kutyafuttában. az erdő még párás, itt-ott nedves.
A Duna parton kutyasétáltatás közben találtam egy adag fiatal gévát. Májusban megfogadtam, hogy idén nem szedek egy darabot sem. Most meg örültem, hogy végre van valami.
Ha egy héten keresztül, egy mogyorónyi AMO szappant elszopogatsz lefekvés előtt, akkor utána a rántott pikkelyes jól fog esni helyette. Netántán ízleni is fog.
sikerült valakinek finomat készítenie pikkelyesből? minden évben találtam szépeket, de a megsütöm vagy kirántom vonal mindig egy ehetetlenül vegyszerízű valamibe torkollott, így fel is adtam. (az óriás pöfit rántva kifejezetten szeretem)
reggel a reten osszejott ket marok szegfu. lattam meg sok karbolszagu/sargulo csiperket, oklomnyi pikkelyes pofetegbol egy folyast. 2-3db-ot felszedtem, alulrol nagy bogarjaratok voltak bennuk.
Esetleg valaki meg tudja mondani hogy mérgező-e ez a gomba a képen? Kertben a fű közt nő általában nagyobb eső után, és van kisgyermek a házban aki elég kíváncsi, és nem szeretném ha baja lenne tőle. Köszi előre is, üdv: Sanyi
Rémhírkeltés = rá kellett eszmélniük egyeseknek, hogy mégiscsak hülyék kormányozzák az országot. Aztán felbukkan egy cikk (kormánypénzelt médiában), ami cáfolja ezt, és most megint megnyugodhatnak kis időre hogy minden rendben, mert csak rémhír volt. Így már érted, nem? Ne értetlenkedjél már ;)
segíts már, mi volt a "rémhír keltés"? mi a hasznos és előremutató az új szabályozásban, ami - akárhogy csavarjuk - lényegesen megkönnyíti a véghasználatot?
Én is találtam két nappal ezelőtt a réteken pár gömböcöt,na meg két marék szegfűgombát. Ma terveztem hogy visszanézek,de szerencsére el kell halasztanom,mert megint szakad vagy két órája.
jött még 8 mm. not great, not terrible. viszont tegnap, amikor írtam, akkor még 85 mm-t álmodott a met modell a mai és a következő két napra összesen, annak, ha a fele bejött volna, már elég lehetett volna valamire. így most 20 mm-nél állunk és az sem kizárt, hogy nem is lesz több.
fáccsén valaki a cserhátról posztolt vargányákat. nekem mindez scifi, viszont találtam egy gévát a kacsakő bisztrónál szentendrén, hogy legalább az érzés meglegyen. kissé poros szegény.
voltunk pár napot a bükkben, nem gombászni, hanem egymillió gyerekkel kirándulni, de közben igyekeztem jobbra-balra sandítani nyilván. nem találtunk semmit itt sem.
Szomszédom a családjánál volt pár hétig Sopron, Kőszeg környékén, de valahol éppen hogy a határon túl, Ausztriában. Azt mondja, hogy szinte minden nap esett valami esőke. Kisebb, helyi érdekeltségű csipcsöpp.
Miközben itt a Mátrában csak az életszínvonal esett. A nyírfáink és mogyoró bokraink kiszáradtak.
Kósza híreket hallottam, hogy Sopron-Szombathely környékén az elmúlt idöben elég esö esett, és kezd lenni gomba is. Meg tudja valaki erösíteni? Ki járt mostanában arrafelé és mit tapasztalt?
Ma pontosan déli tizenkettő órakor egy szépséges őzbak miatt fékeztem az úton kocsival. Nem sietett. Meg is álltam, ő is. Kicsit néztük egymást, azután ő elindult a közeli vízmosás felé. Nem tudtam neki szólni, hogy feleslegesen megy, nincs már ott víz. Onnan tudtam, hogy dél van, mert az út melletti templomban éppen harangoztak. Szóval lakott területen belül, délben, őzbak.
(tegnapelőtt egy motoros rosszabbul járt az őzzel)
Ha már szóba került az akác, akkor engem meg az izgat, hogy szeptember elejével lesz-e megint őzláb a Dél-Pest megyei erdőkben, akácosban, nyárasban? Aztán az ősz, hoz-e gombákat? Persze pöröghetünk azon, hogy lesz-e benzin, megmarad-e a kedvenc erdő, ki tudjuk-e fűteni a lakást és ki tudjuk-e majd fizetni a számlákat? De, ha lesz gomba, még ha nem is a legkívánatosabb és nem is olyan sok, akkor gombázás közben kis időre elfeledkezhetünk a világról, annak minden gondjáról.
ez így erősen áthallásos és ennek megfelelően kevéssé igaz.
a parlagfű pl csak a frissen bolygatott felszínen képes megmaradni és ha befüvesül a terület, akkor a parlagfű is eltünik, az akác viszont átalakítja a környezetét és elszegényíti az aljnövényzetet.
az idegenhonos fafajok (pl. akác) kiszorítása lassul le.
Lehet egyáltalán? Szerintem nem. Sok helyen a tölgyesekben terjed az akác. :( Az akác magról is kel, meg durván sarjad. Ha kivágják, újra akácos lesz, bármit telepítenek. :(
Az hogy SOS kell a fa felborítja a kialakult rendszert.
A fa csemetét is fel kell nevelni. És ez idő. Tölgyfa makk sem áll korlátlanul rendelkezésre, mert nem minden évben terem belőle megfelelő mennyiség. És honnan lesz több ember aki gondozza a csemetést és a frissen ültetett erdőt?
Igazából az idegenhonos fafajok (pl. akác) kiszorítása lassul le.
Azt mondjuk nem értem, a felújítást miért kellett ennyire lelazítani. Innentől nem gazdálkodnak az erdővel csak termelik.
Az meg, hogy jövőre vagy tíz év múlva mit termelnek, az állam által odaültetett hűséges helytartókat nem érdekli. Megtanulhatták, a milliós fizetésekért cserébe nincs önálló gondolat, nincs holnap, a most számít, a parancsot végre kell hajtani különben még tő melletti erdész se lehet belőlük a jövőben.
relax. ez most érzékeny téma és a reakciók szerintem teljesen függetlenek a politikai nézetektől. politikusok teljesen szakmaiatlan nyilatkozatokat tesznek, amik borzolják a kedélyeket. ha nem élnénk abszurdisztánban, még igazat is adnék neked a szakmai válaszok miatt, kérdés, hogy mennyire dolgozik az erdészetekben a megfelelési kényszer.
Az igaz, hogy ez valamelyik Lycoperdon (úgy látom sejtes-kamrás lesz a meddőrésze). A Lycoperdon radicans (syn Bovistella radicata) jóval nagyobb, a pikkelyes pöfihez hasonlít, hazánkban még nem találták. Nyílt száraz, savanyú talajú gyepekben van, főleg a mediterráneumban.
A tied többféle faj lehet, a legfontosabb, hogy hagyni kell megérni a termőhelyén, mert leszedve nem érik meg. Csak az érett termőtest mikrós bélyegei alapján lehet megmondani mi lehet (vagy DNS).
ha a pilisi erdőgazdaság még rátesz két lapáttal az idei tarvágásokra, akkor itt 30 év és úgy néz ki minden, mint horvátországban a kornatokon
idén a meredek, sziklás részeken lévő fáknak látszólag kakukk (kíváncsi vagyok, hogy mekkora részük hajt ki újra jövőre)... meg a frissebb telepítésű csemetéket látom teljesen barnán, kiszáradva. ésszel kéne ezt is, mert nem triviális ilyen körülmények között egy új telepítés életben tartása. jöhet a mirigyes bálványfa...
Sziasztok! Látom vannak még hűséges "indextopikosok", velem ellentétben. :-( Bizony most jó lenne egy facebook mentes szaki, Podaxis :-) tanácsa.
A hosszú aszály és gombátlanság után végre mozgolódik az erdő itt Keleméren. Ma találtam egy aprócska pöfeteget, melyet gyökeres pöfetegnek gondolok, kép alapján. Van kis meddőréteg, ami a metszeti fotón sajnos nem nagyon látszik, és gyökerecskéje is. A külső burok mintázata miatt gondoltam őkelmére. Nagyon rosszul gondolom?
A medve a négy percig tartó támadás közben többször megharapta és megkarmolta a férfit, aki a combján, a karján és a hasán is megsérült, jelentette a községvezető. Halálfélelmében a férfi sikoltozni kezdett.
ez a gáz pótlása fával a tipikus hirtelen jött nagyszerű ötlet, amit ha komolyan végiggondolnak (nem szokták) akkor kiderül, hogy nem megoldás. a fával nem lehet szabályozottan fűteni, idő kell a bemelegedéshez, évek óta nincs kéményseprő és nem csak az iskolákra, hanem a háztartásokra is igaz.
de történetesen az erdőgazdaságoknak sincs munkaerő feleslegük, mert már régen elmentek jobb pénzért az építkezésre az emberek.
a modellek szerint ennyi volt, talán holnap még valami nagyon pici. viszont most azért vannak helyek az országban, ahol komoly csapadék hullott, szurdokpüspöki. országjáró autós gombászok előnyben.
Az a baj ez olyan dolog hogy aki tanult történelmet a 90-es években, az is azt gondolta, hogy baromság volt a Habsburgok meg a feudalizmus, azt tessék, ki lett a nagykövet vagy valami konzul, Habsburg, meg itt van megint a főispán meg a vármegye. Nem kell félteni az embereket, mert tudnak meredeket művelni ha kell.
Egyébként teljesen mindegy ez a mostani bejelentett faletermelés, mert a jó gombászerdőket, ami nekünk itt a topicban reveláns mostanában úgyis letermelték volna. Látszott ez már az utóbbi években, hogy végül szép lassan minden sorra kerül. Most mindegy végül is hogy ez idén törtnik meg vagy pár év alatt, hamarosan az eredmény ugyanaz lett volna.
nyilvan nem ismerem, hogy mi az eloszlasa az iskolak futesi modszereinek. a tuzifa beszerzesrol meg annyit, hogy ay idei szezonhoz legkesobb a telen ki kellett volna termelni a fat. ha most teszik meg, az a rofit minositi mint a tusvanyosi rofogese.
Arról nem szólva, hogy a lakosságnak is problémás a tűzifa beszerzése.
Ennek a többlet fának (ami az iskoláknak kéne) már a fatelepen kéne száradni, hogy októberre
használható legyen.
Ezen túl a gondnok lesz a fűtő is? A gázkazán nem igényel nagy törődést, de a fafűtéses kazánt néha táplálni kell, mondjuk hajnali 4-kor begyújtani, hogy 8-ra meleg legyen.
Ebből a szempontból kívánatos, hogy ne legyen kemény tél.
"Továbbá arról is beszélt a miniszterelnök, hogy több energiapolitikai lépést is tesznek az energia-veszélyhelyzet miatt. Többek között megtiltják a tűzifa exportját és növelik a kitermelést a hazai erdőgazdálkodásokban, valamint kályha- és kazánprogramot indítanak."
Volt szerencsém több hazai és külföldi gombászrendezvényen találkozni vele. Kissé bolondos öregúrnak tűnt elsőre, de egy igen nagytudású és szerény nemzetközi szaktekintélyt vesztettünk el személyében. A vidám olasz kisbusz, mellyel érkezett mindig mosolyra fakasztott. Különösen a díszített, méterhosszú fadoboza él élénken emlékeimben, amelyben kis faragott üregekben sorakoztak a kémiai reagensek a mikroszkópja mellett.
Jaj. Még hogy táblákat kitenni az erdőbe és megtiltani a gombagyűjtést, ahol mérgező gomba van. Voltak megfontolt és hozzáértő ötletek régen is. Gombavizsgálói rendszer (piaci hálózat) mióta van Magyarországon? Itt biztos tudjátok.
Más, de mérgezéssel kapcsolatos sztori. Remélem ezen a fórumon szabad sztorizni, ellentétben egy másikkal.
Szegény anyósommal nem voltam jóban, de az egyik legdurvább húzása gombához kapcsolódik. A családjában régen előfordult hasonlóan súlyos gombamérgezés, pontosan, mint az idézett cikkekben. Ez azért még nem lett volna ok, arra, amit csinált. Csak a teljesen irracionális félelem.
Lakodalom alkalmával besegítettem nála a főzésbe. Mindenki vállalt magára valamilyen fogást, nekem az egyik fogásom debreceni egyben sült karaj lett volna, gombás szósszal. Vásároltam a piacon egy nagy láda fehér termesztett csiperkét, sok személyre főztem. Előző este elkészítettem belőle a gombaszószt, sok liter lett. Másnap elkészült a karaj, és kerestem a tálaláshoz a gombát a hűtőkben.
Nem lett meg. Anyósom hajnalra kidobta. Mert gomba. Nem tudom, főztetek-e már egy nagy láda gombából egyszerre. Nem két perc volt mindent megtisztítani, késsel összevágni, hagyma, satöbbi.
Egy ideig nem erőltettem a látogatást. :)
(nem, nem arról volt szó, hogy nem ízlett neki... :-P )
láttam saját szemmel is ezt a villámot, az első gondolatom az volt, hogy ez elég szarul nézett ki (vastag, fényes, nem sokfelé ágazó, hanem izomból levágó). fúj a rohadt szél is, elég emberfeletti küzdelem lehet ezt most oltani :(((
Ez az eső kb. Annyit ért mint halottnak a csók. A földön az a világosabb folt a tuja alatti rész, látszik be se ázott. Kb. Az erdő is hasonló módon nézhet ki.
A gödöllői piacon ma korán reggel gyönyörű róka volt 6000 Ft/kg-ért. Kérdeztem a csávót, annyit árult el, hogy Szlovákiából hozta.
Úgy tűnik az elszabadult magyar árakkal és a "mondta az asszony, hogy infálcijjjó van, ezért mindent adhatunk drágábban, mint tavaly" (ez szó szerint így hangzott el egy dinnyeárus bácsitól) felfogással valóban nem volt tisztában a srác, mert a gödöllői piacon tavaly is pontosan 6000 Ft/kg volt a róka (igaz a tavalyi a Mátrából származott).
Ezek szerint a Bosnyákon olyanok árulhatnak, akik tudnak róla, hogy infálcijjjó van....:))
Nem konkrétan Csernobil miatt írtam. A volt Szovjetúnió területén számos radioaktív gócpont van. Ezért óckodok mindig mikor ilyen keleti kirándulások merülnek fel. Bár most csak viccnek szántam mert amúgy Kaukázusi országokkal kapcsolatban ilyen problémákat speciel nem szoktak emlegetni.
Nem emiatt írtam. A szovjet tagköztársaságok kapcsán olvasni állandóan, mennyi radioaktív szennyeződés maradt hátra. De csak vicceltem vele. Grúzia esetében nem releváns a probléma. De én mikor látok ilyet hogy ilyen keleti utakat hírdetnek, ez a dolog mindig eszembe jut.
azon túl, hogy gombák esetén szerintem az így elfogyasztott radioaktív izotópok okozta egészségügyi károsodások mértéke eltörpül a gombatoxinok okozta problémákhoz képest.
hmm. ha nem tartalmaz izotópokat, akkor miből áll? az anyagi világot felépítő elemek többsége izotópok keveréke.
önmagában az izotóp kifejezés még nem jelent veszélyességet. valószínűleg a magyarországi szedésű gombák lényegesen több bomló izotópot tartalmaznak, mint a kaukázusi talajon növők, de ez csak felületes elképzelés, adatok nélkül.
Egyébként a viccet félretéve nem tudom, majd kiderül ha eggyel összeakadok. Nem nagyon szoktak lenni alternatív tinóruk vargányán meg érdestinórun kivül ott ahova járok. De így képről már jobban el birom képzelni.
gyanus: mar fiatalon is van egy enyhe rozsaszin arnyalata, de ha valakinek nem tunik fel, az bukta. idosebb korban a termoreteg jellemzoentulno a kalapboron. ez jol latszik a kepeken. a nyarivarganya nem viselkedik igy, illetve ott zoldre (zoldesre, a novekedes fazisanak megfeleloen) valt a termoreteg szine. itt rozsaszin marad. azert a magyszemcses halozat egesz jo elkulonito belyeg. ha pedig abszolut problemad van, kostolj meg egy pici darabot.
Ez a gyanus nekem mindig ezzel a gondom, mert amúgy vargányából is lehet olyat találni, ami erőteljesen hálózatos. Árnyas, kopár bükkös-gyertyánosban szoktam ilyeneket találni, sima nyári vargánya, nem a bronzos. Olyankor mindig az jut eszembe, hogyha epeízű keveredne közé felismerném-e. A szivacsos réteg milyen színűre öregszik? a képen mintha barna lenne, nem zöldes.
epeizu? fontos jellemzok: rozsaszines termoreteg, ami fiatalon lehet meg feheres, de gyanus. illetve a viszonylag nagy halozat a tonkon. nyersen kostolva nagyon keseru. fozve pedig teljesen elrontja a gombas etelt, ha veletlen belekerul.
"Csak, hogy tartsuk a szokást :) " Erdély, gombásztábor, minden nagyon jó volt, mint szokott, remek társaság, de sajna gomba nuku, ugyanaz van, mint itthon. Talán a bányász szekcióval és a "bóti" csiperkével összejött 100 faj.
Azért ez a kérdést a magánerdő tulajdonosok máshogyan ítélik meg!
Tapasztalatom szerint a települések határában történnek ilyen falopások, mivel az emberek lusták kilómétereket gyalogolni a megszerzett tűzifával. Jellemzően a 10-15 cm vastag fákat vágják, mivel azt könnyebb kivágni és szállítani.
Ez az erdő ritkítás is sok problémát okoz hosszú távon.
Az erdőt a tulajdonosnak művelnie és védenie kell. Ha ilyen lopást tapasztal a tulajdonos érdemes feljelentést tennie. (a maga bürokratikus következményeivel). Amennyiben az évek során ilyen módszerrel ritkítanak meg egy területet a hatóság akár újratelepítésre is kötelezheti a tulajdonost.
A magánerdőt is erdőművelési terv alapján kell kezelni.
Attól elérni nem lehet.
Tehát nem azt csinálod vele amit akarsz.
Még saját magadnak sem vághatsz ki fát.
Külön kategória a natúrás magánerdő.
Ott más korlátozások is vannak a művelésben.
pl. a természetes állapotok elérése érdekében egy területen még végkitermeléskor sem vághatsz ki bizonyos fafajokat (akácosban nem vághatsz ki tölgyet,égert,kőrist)
Lehet, hogy van ilyen, de mondom én 20 év alatt igazi normál erdőben sose láttam ilyet. Szerintem ezeknek az ügyeknek mint probléma nagyobb a füstje mint a lángja. Meg a szakmának is jobb ha ez van nagyra fújva mint az hogy a nemzeti parkot termelik le.
Kik lusták lehajolni? A szociba ha akácoszlop kellett, este kisfűrésszel totál tőbe vágtuk, avarral a tuskót betakartuk, gallyakat széthordtuk, még Csingacsguk se találta volna ki hogy ott favágás volt
en konkretan lattam. petervasara kornyeken. meghivason voltam. amikor beertunk az erdobe, ami fiatal tolgyes volt, csak neztem ki a fejembol, hogy mi ez a modi. nekem csipomagassagban kivagva a karnyi, kisse vastagabb tolgyek. kerdem a vendeglatoim, hogy ez mi, ilyet meg nem lattam. ja, hat az itteni szineseek arra lustak, hogy lehajoljanak amikor abriktoljak a fat.
Én szoktam minden fele gombászni észak magyarországon, de ilyet még sehol nem láttam. Olyat igen, hogy telepről mentek emberek fűrésszel a falu szélére kisebb fákat kivágni, de ilyet hogy derékmagasságba le van vágva még soha. Ugyhogy nekem személyes tapasztalat alapján erdővásárláskor ez lenne a legkisebb félelmem.
Vannak vidékek, ahol általános a falopás. Onnan lehet felismerni, hogy derékmagasságban vannak kivágva a fák. Rongyba tekerik a láncfűrészt, hogy ne legyen olyan hangos.
A gomba miatt nem, de a természet miatt lenne értelme. Pl. Itt ahol lakok, mögöttünk van egy nagy rét, valaki megvette, és már 30 éve el van hagyatva. Eleinte nyírva volt, de aztán felhagytak vele és az évtizedek alatt egy szép kis bozótos erdős rész nőtt rajta. Azóta vannak itt őzek meg fészkelnek ritka madarak is. A multkor még egy méhcsalád is idejött a kertünk végébe, pedig mennyi helyen baj van, hogy pusztulnak. Itt látványos fajgazdagság van. Mégis itt a környéken egyetlen egy hasonló helyet nem tudok mondani, olyan ritka az ilyen, vagy megművelt földek vannak vagy lakóövezet. Aztán majd ennek is megkerül egyszer a gazdája, letarolja, aztán lesz rajta valami. Szóval parlagon hagyott helyek azok bárhol jól jönnek a természetnek, főleg így hogy idehaza még a nemzeti parkok is gyakorlatilag ipari területek. A gomba az csak prémium.
nincs sok értelme, pénztől függetlenül sem. gondold meg, ha egyetlen völgyben akarnád összeszedni az összes gombádat, minden évben, az egész topikkal osztozva. :)
Nekem sajnos ilyenre most nincs keretem (meg másra se nagyon). De ennek nagyban lenne értelme, megvenni egy egész völgyet vagy ilyesmi. Az meg azért elég sok pénz.
Magyarországon az erdőknek ez a legkisebb problémája. Egyébként mikor lopják főleg a felpakolt vagy szanaszét hagyott még nem begyűjtött rönköket lopják. Lopni menni meg vágni nem nagyon szoktak, mert azért azt meghallják hogy berreg a fűrész. Ez a lopkodás duma manapság már ilyen parasztvakítás, az erdészet sokkal több fát eltüntet a tevékenységével mint a tolvajok. Különben meg lehet kitenni vadkamerát, és felügyelni a bekötő utakat.
(persze minden ilyen egy darab nyilvántartás valahol, hogy a "tiéd". csak aztán nehogy baja essék a zadatbázisnak, mint oly sokszor a történelem folyamán, báttya....)
Szerintem azt csinálsz amit akarsz, de csináltathatsz üzemtervet és akkor hosszú távú gazdálkodásra tudsz beállni, mint egy állami erdőben. De az erdő törvényben gondolom benne van mik a kötelezettségek.
Pont ezen gondolkodtam mostanában, hogy hogyhogy erre még nem csaptak le. Jön majd vissza a feudalizmus, mikor a nemeseké volt az erdő, a parasztoknak meg illett messze elkerülni. Ráadásul még az erdőtörvényben sem kell átszabni a gyűjtögetésre vonatkozó részt, hiszen már akkor nem állami erdő lesz, azaz nem is mehetsz oda szedni. Úgy látszik tényleg időszerű lesz lassan Szlovákiába átszokni.
Egyébként van ahol a cikk is kissé bugyuta:
"a maszek erdőknek hozzávetőlegesen a felén nincs szakszerű erdőgazdálkodás"
Ez a magánerdős rész nevetséges, mert nekem pl. jelenleg ezek jelentik gombászatra az utolsó mentsvárat, annyira eltűnnek a jó állami erdők. Speciel ha valaki megkérne hogy vigyem el olyan igazi őserdőszerű helyre, jelenleg csak magánerdőbe tudnám vinni. A mostani helyzetben áldás hogy ezeknek egy része ennyire elgazdátlanodott. Reméljük sokáig marad még így, hogy lehessen egyáltalán normális erdőt találni Magyarországon. Amint ezekre is ráterelődik a gazdájuk figyelme, a hazai öreg erdők koporsóján az lesz az utolsó szög.
...Lombkoronára gondoltam, ne értetlenkedjünk kérem ;)...
Akkor tessék precízen fogalmazni! :)
Abban persze igazad van, hogy a lomb nem egyenlő az avarral, hacsak nem lehullott lombról beszélünk.
Én sárga rókával jártam ugyanígy, csak megvillant az avar alól az egyiknek a széle, persze nem voltam rest felmászni a partoldalba, ahol a rókacsalád dekkolt :)
Lombkoronára gondoltam, ne értetlenkedjünk kérem ;) Egy normál kis nyári zápor vizéből már maga a lombkorona sokat párologtat, így esélye sincs talajt áztatnia. Most pont ilyen szél nélküli záporok voltak itt nálam, többször is, de az erdő aljáig nem jutott el!
A talajt betakaró vastag száraz avart, amiről te beszéltél, persze, hogy nem zavarja a vihar.
Bár megjegyzem, a vastag száraz avar fordítva is szigetel. Ha előtte volt még valami nedvesség a talajban, azt viszont megtartja. Például idén a legnagyobb királyvargányát olyan mély avarban találtam, hogy a kalapja is alig látszott ki. Ha nem lett volna egy jobban kilátszó párja, elmegyek mellette. Azóta persze kiszikkadt minden, alul-felül.
Papi! Vigyáznunk kell azzal a marha velőscsonttal, akár keresztbe van vágva, akár hosszában. Rontja a fogalmazási és megértési képességeinket. :DDD
Abban igazad van, hogy ilyenkor az eső erős szelekkel is szokott jönni. Az beforgatja a vizet a lombok alá!
Csak a sok évtizedes emlékeimben kutatok, és azt tapasztalom, hogy gyakran volt errefelé olyan eső júliusban, ami egy hétig is eltartott, miközben gyakran szinte vízszintesen "hullott" az eső.
A mostaninál nagyobb aszály is volt már itt, 1993-ban és azt pár évvel megelőzően is, azt pontosan nem tudom kötni.
Nem két hét folyamatos, de kéne még vagy 2 ilyen vihar. Holnap után ki lehet nézni, de ha száraz minden kár a gőzért. Ilyen időben maximum elvétve talál az ember pár darabot. Én ebben az említett tuskógombában bízok, de látod Popenka azt sem talált.
Ilyen egy profi kibic aki csak ugatja a "szakmát" és naiv. Akkor, ha jól értem ne is nézegessem az időképet, ha nem mondanak 2 hét folyamatos esőt (azaz szeptember előtt).
Én azt július vége fele szoktam szedni mikor már dübörög a nyár, de leesik egy két zápor. Hát lehet most az sem lesz, de első körben én mégis azt nézném meg a helyemen.
Ez igaz. A Dunántúlon más a helyzet. De ahol nem nagyon esett, ott ez még nem igen hoz elő semmit. Esetleg csoportos tuskógombáért mennék ki, az szokott nyár közepén előjönni a kevésbé csapadékos időszakban.
Ha visszajön a meleg szerintem nem. Az erdőben mindig kisebb a csapadék hatása mint a szabad téren. Van úgy, hogy vihar van, de közben áll a fák alatt az ember, és alig esik. Akkor éremes kinézni ha esik még 2x legalább a héten, és marad ez a hűsebb idő, hogy meg is maradjon a nedvesség.
Ha egy helyen az elmúlt három napban leesett 60ml eső, akkor szerintetetek érdemes az embernek megejteni egy idei első gombázást? Vareszt hajtanánk, így további kérdés a mikor érdemes menni?
És előrejelzés alapján fog még esegetni az eső.
Elnézést, ha a kérdések értelmetlenek/megválaszolhatatlanok.
Én bizony beszaladtam a tűz mellől, itt elázott a kenyér. Kb. 22 óra lehetett. Nagyon furcsa volt, mert szellő sem rezdült, majd egyszer csak hallottam a nagyszemű esőt kopogni az utca túlsó feléről a háztetőkön, először fel sem fogtam, mit hallok, de 10 másodperc múlva már futnom kellett. Annyi volt, hogy kioltotta a tüzet.
Szerencsére a szűzpecsenye, paradicsomos, zöldbabos, fokhagymás szószban, még időben elkészült a tűznél. ;)
Ez a normális végül is melegben, éjszaka aktívkodni. Mint a mediterrán országokban. városban nappal pokol van. Még a réten elvagyok, de aszfaltközelben, mint a kazán.
Este ideért hozzánk a vihar, esett 2 szem eső. Annyi esett, hogy simán fel se kellett állnom bejönni a szalonnasütésből. Ennyit a hidegfrontról. Egyébként valamelyik Facebook csoportban meg arról vitatkoznak, hogy lehet a jégkármérséklő rendszer miatt nem esik rendesen az eső. Nem is tudtam hogy léteznek már ilyen időjárásbefolyásoló rendszerek. Aszittem ez még csak a sci-fi-ben van.
Igen, nekem is könnyebbek a nyarak, fiatalon nagyon sokat szenvedtem a hidegtől, hótól, jégtől, ráadásul évekig bármilyen idő volt, motorra kellett ülni.
A meleg elől most ,már be tudok húzódni a hűvös szobába, dolgozni meg éjszaka megyek ki.
Én nem bánom amúgy, mert jobban viselem ezt a hőséget mint a zimankót, de az viszont nem jó látvány, hogy mögöttünk a hegyen megjelent egy kiszáradt folt. Bár ez még korántsem olyan apokaliptikus, mint a molyhoslepke invázió volt 2005-ben. Akkor azt hittem kipusztul az erdő.
Akár úgy is nézhetjük ezt az időjárást hogy ez lesz eddigi életünk legforróbb, míg jövő életünk leghűvösebb nyara. Tegnap (ez még június!) 13.30 és 15.10 között a hőmérséklet meghaladta a +42 C fokot, maximum 42.6 C fokkal,(Homokhátság, Kecskemét magassága). Hiteles hőmérő, szabványos helyen, 10 percenkénti automatikus rögzítés! Most, ha belegondolunk, milyen jó is volt az a hosszú ősz október végétől márciusig!
hát, álmodozni lehet, de egy hétnél tovább csak egészen stabil körülmények mellett lehet reálisan becsülni. szóval, hogy mi jön július 3. és 4. hetében, az majd akkor kiderül :)
Ha viszont így megy végig a nyár ahogy eddig, az elég meredek lesz. Én tettem ma egy kört délies részeken, a fák levelei még este 7-kor is le voltak kókadva, a galagonya sok helyen sárgult, de néhol más fák is.
Hasonló mint a méret alatt szedett ,nagy őzláb,virsliméret,vagy az 1-2 centis szegfű,pici varesz.Sokminden kukába kerűl a legjobb minőségek ezek,jobb nincs náluk.Engem úgy tanitottak hogy az első megjelenést,a friss termőtestet vadásszam le.Megértem,kell ökölszabály a piacfelügyelőknek. Itt amiről beszéltünk nem a méret hanem a lábon száradtság miatt kiszáradt víztartalom a kizáró ok. Kérdés helyes -e,én sok éve fogyasztom
Bocs az őszinte szóért,nincs benne tapasztalatod,alig valakinek van.Finom és jó konyhai alapanyag,amit a szabályozások közt keresem hogyan lehet sokak számára hasznositani.
Régebben külön vizsgát kellett tenni szárítmányozásból, úgy tudom, ma már a szakellenőri végzettség is feljogosít szárítmány árusítására - előfeltétele, hogy regisztráld magad a NÉBIH-nél.
4. § (1) Forgalomba hozni, feldolgozni kizárólag azt a szükség esetén mechanikai úton tisztított, 6. § szerinti gombaminősítési igazolással rendelkező gombatételt lehet,
...
cb) - az a) és b) pontban foglalt arányú alaki változáson túl - friss gombák,
A friss gomba meghatározása pedig a rendelet elején található a 2.§-ban:
...
c) friss gomba: az az ép gomba, amely alak, szín és szag tekintetében a fajra jellemző, termőteste károsodást, romlást, bomlást nem mutat;
Es a kor bezarult. az en ertelmezesemben, ha a labon szaradt gombat jellemzi a c) pont, akkor ervenyes ra a 4.§ cb) pontja.
Igen ám, de sokan ezt nem mint tervigény, hanem mint természetvédelmi igényt állítják be. Azért a kettő nem ugyan az, hogy az eljárásra mint az erdőt megóvó módszerre hivatkoznak, vagy mint pusztán a terv menetrendjének részére. Az előbbivel kevésbé világlátott embereket ugyanis remekül le lehet szerelni egy vita kapcsán. Ez itt a probléma.
Az erdészet sok évre előre, beadott, jóváhagyott terv szerint működik, amiben a tervezett kitermelés is benne van. Ilyen szempontból nevezhető "kötelezőnek" a kitermelés.
Egyébként meg abban igazad van, hogy az sem egy jó verzió, hogyha valaki a maga forrásait féltve másokat aknáz ki, de a másik oldaon ugyanúgy nem jó, ha valakik hagyják felelőtlenül, hogy őket fosszák ki mások. Egyik verzió sem túl örvendetes.
Ez önmagában rendben van amit írsz, de itt most nem erről van szó. Hanem arról, hogy valakik állítanak valamit, ami látszólag nem feltétlen úgy van ahogy ezt bemutatják. És ha most el is tekintünk a gazdasági szempontotktól (faigény), akkor is még ott marad ez a kötelező művelési kényszer hanta. Minden esetre ha megyek megint Horvátországba meg Franciaországba, mostmár elmegyek ilyen erdős helyekre és kikérdezem az illetékeseket hogy mennek ott a dolgok meg mik a tapasztalatok. Ha úgy alakul és kibújik a szög a zsákból, fel is veszem videóra amit mondanak, utána pedig idehaza bárki erdész okoskodik, csak odadörgölöm az orra alá a videót no komment, és majd mindenki eldönti magának kinek hisz. Nekem mostmár van egy olyan érzésem hogy idehaza ebben a témában kissé burokban élünk.
Az erdő az egyik művelési ág, a fő hasznosítás a fakitermelés. Kevés erdőt hasznosítanak kizárólag nézegetéssel. Aki zöld, környezettudatos, fenntartható, bio, meg ilyesmi, az papírból és fából készült dolgokat használ. Amihez persze ki kell vágni a fát. Gazdag országok megtehetik, hogy más országok erdeiből származó fát használnak, de ez nem jelenti azt, hogy ők egy hangyaf.sznyival is jobbak lennének. Olyan ez, mint aki nagyon állatbarát, ezért csak tálcán, lefóliázott húst vesz, mert azon már nem látszik, hogy állat volt. Ő a pénzével öl, nem késsel.
Emberek! Ha már úgyis gombász uborkaszezon van, egy gondolat erejéig hadd kanyarodjak már vissza ehhez az erdészeti témához. Még pedig azon dolog kapcsán, hogy láttam már sokszor azt kommentelni erdészektől, hogy a vagdosást azzal védik, hogy itt nálunk nem lehet már magára hagyni az erdőket, mert ezek már nem őserdők, azokat régen kitermelték, és az ilyen "művelt" erdőket művelni kell, hogy ne menjenek tönkre. Meg akkor itt van még a fahasználati igény, amit ssimi kollégánk hozott fel mentségként, hogy emiatt szaporodnak a magyar hegyekben a "sakktáblák". Nade, említettem, hogy mostanság megelégelve ezt Szlovákiában keresek inkább helyeket. Aztán az ottani meg a horvátországi nyaralásos tapasztalatok után az a helyzet, hogy nekem bűzleni kezdtek kicsit ezek az érvek, mármint hogy úgy van beállítva ez az egész mintha idehaza a faipar szükséges rossz lenne. Aztán ezen töprengve beugrott, hogy ugye egyébként egész Európában nincs már lombos őserdő, talán Bulgáriát kivéve, szóval akkor hogy lehet, hogy ennek ellenére se Szlovákiában, de főleg nem Horvátországban nem a magyar képlet megy. Pedig Horvátország az eleve szárazabb hely is. Aztán ezt továbbgondolva eszembe jutott, megnézem műholdon Franciaországban hogy is mennek a dolgok, mert ha máshol nem, ott aztán jó régóta pörög az ipar, így ha igaz a papírforma, ott is kell művelni szépen az erdőket. Hát, az a helyzet, hogy ugyan nem néztem át mindent, de csak így szúrópróba szerűen megnézett helyeken egyet vagdosást se találtam, vagy csak pár igen apró megbocsájtható csíkot. De pl. nemzeti parkokban lombos erdőkben, ahol a magyar szakmai képlet alapján ugyancsak művelni kellene az erdőt, mert már nem őserdő, hát ott pláne nem látni műholdon egy vágást se.
Ti mivel magyaráznátok ezt? A szomszédnak a lánya amúgy Franciaországba házasodott, nagy gombász meg erdőjáró a férje, meg ismeri az egész országot, ha most jönnek nyáron, ki is kérdezem hogy ott mi a rendszer, meg elviszem pár ilyen megkopasztott helyre itt a környéken, hogy ugyan mondja már meg ez odahaza is divat-e náluk? Kíváncsi vagyok mit fog mondani.
Még a végén kiderül mi látjuk el Európát keményfával.
Tavaly 2x találkoztunk ezzel a gombával. Egyszer az ausztriai (első 3 kép, 69-es pozíció ; Dima Bálint határozta), másodszor a lenti gombásztáborban (utolsó kép). Mindkét alkalommal fenyőerdőben találtuk. Mikor visszakérdeztél, azért bizonytalanodtam el egy kicsit, mert ezeket fiatal bükkösben találtuk, amit nyírfafoltok tarkítottak.
Nekem ritkán, vagy sohasem kierül a szemem elé ilyen szépség. :o)) Így aztán hajt a kíváncsiság, hogy megtutjam mi is ez. Most már biztos, hogy vöröslemezű pókhálósgomba. De fényképről azért bizonytalan az ember fia.
Most már szerintem semerre, mert kitikkadt minden (vagy nagy mázli kell), de Királyréttől északra, keletre nem lehetett sokaknak jó köre. Királyréttől nyugatra jobb volt, de feljebb kellett menni, mert az általában jól termő alacsony fekvésű területeken semmi. Egy kb. 10 éve fixen működő vargányás foltban 1 (egy) darab volt, pedig nagyon megbízható terület. Több másik kipróbált folton semmi.
Emlékeim szerint a kilátó környéke amúgy sem jó vargányára (kicsit más lenne a talaj?). Viszont ha valaki császárgalócát szeretne egyszer látni (leszedni úgysem lehet), a Fatornyos fogadó mögött emelkedő kerékpárút mellett, a nagyon meredek, törmelékes oldalban néha kijön.
Királyrét fölött a szokott "üzembiztos" helyeimen semmi. Teljesen felesleges keresgélni, egy rókagombafoltra bukkantam meredek terepen.
Feljebb kellett menni, jóval. Szép, öregebb, ligetes, 400+ méteren levő tölgyesbe. Egy hét alatt három kör, az egyik "rapid" (ott annyit állapítottunk meg, hogy ez jó lehet), aztán vasárnap visszamentem a dögmelegben, találtam is egy kilónyit, közte több szép fiatallal, ma meg sokkal alaposabban átnézve a területet, jött még több, vegyes állapotú a fiatal, kőkemény bronzosoktól a "pattogatott kukorica" ízletesekig. Kis patakok, árkok széle jó volt. Kevés a kukacos, cserébe sok a csigarágott. Azt hiszem, ez a kör lement, megjelentek az első keserűgombák.
Igazából annak is igaza van, aki azt mondta, nincs gomba Királyrét környékén (mert alacsonyan semmi sem működik szinte), meg annak is, aki azt, hogy ha jó helyre mész, van (csak távolabb, beljebb kell menni és bele kell mákolni).
Viszont aszalódó vargánya lengi be a lakást, ilyen se volt tavaly! (bezzeg tavalyelőtt)
Mi a cékla egy változataként azonosítottuk. Azt, hogy most éppen hogyan hívják, nem tudjuk, de régen Neoboletus luridiformis volt a neve. Savanyú talajon találtuk, tölgy és a fenyő határán.
Kőszeg és környéke. Csepregi, hzsidányi erdő recsegett-ropogott a szárazságtól, semmi nem volt bennük. Gombát a hegyekben tudtunk szedni, de jobbra számítottunk.
Nemrég írtátok itt, hogy a Börzsöny egyik fontos útját lezárták és csak térítés ellenében szerzett engedéllyel látogatható. Sajnos most nem találom, hogy mit írtatok erröl. Meg tudnád mondani, hogy melyik ez az út?
És aki mostanában járt a Börzsönyben, mit és hol tapasztalt?
Látszólag nincs köze a gombászathoz, de úgy tűnik az aszály most nem csak nálunk gond. Ha ez a csapadékszegénység nem csak ilyen lokális magyar jelenség, hanem valami nagyobb folyamat része, azért kíváncsi vagyok ez hosszú távon milyen hatással lesz a gombákra. Pl. vajon megint megismétlődik-e, mint tavaly, hogy majd szeptemberben robbannak be a vargányák az ország száraz részein, és divatos megfogalmazással élve: vajon a szeptember lesz-e az új június? Ha idén is ez lesz, lehet át kell majd szabnom a jövőben a gombavakációs készülődéseimet.
- a piruló galóca - szigorúan 20 perc intenzív sütés/főzés után fogyasztva - finom gomba (vannak, akik szerint ez az egyik legfinomabb), nem érdemes pusztán azért száműznöd az étlapodról, mert hasonlít más (többé-kevésbé mérgező) galócákhoz,
- csak olyan gombát szedj le (és méginkább: vigyél haza a kosaradban), amit biztosan fel tudsz ismerni, be tudsz azonosítani,
- vagyis ha legközelebb olyan gombába botlasz, amelyik hasonlít a pirulóhoz, de kétely merül fel benned, akkor azt inkább hagyd a helyén (vagy ha már leszedted, tedd fel egy faágra, hogy elszórhassa a spóráját),
- ha megoldható, szedd külön a fajokat (ha így tettél volna, megúszhatták volna a kalandot a vargányáid),
- és ha biztosra akarsz menni, akkor jöhet a gyakran emlegetett jótanács: fogyasztás előtt (!) mutasd be a leszedett gombát egy gombavizsgálónak!
Egyébként úgy tudom, hogy a pirulónak vannak olyan variánsai, amelyek egyáltalán nem, vagy nem úgy pirulnak, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, de ettől még a piruló fajhoz tartoznak, szerintem ezek képviselőivel sikerült összefutnod.
Börzsönyi helyzetjelentés, vasárnap délelőtti állapot: A Börzsöny kapott a 16-ai esőből, látszik még a nyoma. A vargányák most indulnának, gyakorlatilag csak pici fiatalkákat találtam. 400 m alatt szinte nulla, máskor bevált tölgyesekben csak 1-2 termőtest. Kicsit magasabban, északi oldalon gyertyános-tölgyesben sikerült találni egy jobb termőfoltot, végül összejött 1.5 kg, de kora délután feladtam a meleg miatt. Még egyszer köszönet Lenthor sporttársnak, Királyréttől nyugatra tényleg jobban működött, mint Nógrád irányába. Talán 1-2 napig még lehet szedni, de szerintem ez a holnapi 36 fok + szél nem tesz nekik jót, aki keres, az viszonylag magasan keresse szélvédettebb völgyekben. Ja és a csigák és nyüvek is serényen rágnak, 10 cm kalap átmérőnél már alig van valami a gombák tönkjéből.
Tegnap közel 100Km-t autókáztunk, kirándulás volt a fő cél a kellemes mátrai hőmérsékletben a jó levegőn, a gombázás-gombázóhely keresgélés csak kiegészítő tevékenységnek indult :) össz vissz ~15km-t maszkáltunk és több helyen megálltunk bementünk az erdőbe de messze nem mentünk a sűrűjébe de nem is kellett. Sajnos a főváros vonzáskörzete már erősen túlzsúfolt, már alig találni nyugalmasabb helyeket és egyre messzebb kell menni. Börzsöny és a Mátra van a legközelebb ami elérhető 1órányi autó út alatt és nincs tömegnyomor bár nem voltunk egyedül itt sem :)
Egyetlen termőtest annyi mérget tartalmaz, amennyi egy négytagú család számára elegendőhalálos dózis. Toxinjainak LD50értéke (az 50%-os letális dózis, vagyis az a hatóanyag-mennyiség, amelytől a kísérleti állatok 50%-a elpusztul) rendkívül alacsony: mindössze 0,2-0,5 mg/testsúlykilogramm.
Tehát egy 70 kilós embernek kb 15-35mg elegendo. ez nagyon keves. a spora is tartalmaz amatoxikonokat, sot a lemezek kornyeke tobbet mint a termotest mas resze, de az olyan kis mennyiseg, szazad, ezred miligrammban merheto, hogy gyakorlatilag az nem tud bajt okozni.
amig egy csoves termoretegu gombanal azert eleg feltuno, ha rajta van valami idegen tormelek a termotesten, addig egy ozlabnal siman elbujik a lemezek kozott. na, ezert kell kidobni.
Irigyellek, hogy csak ki kell menni egy kicsit bólkászni :) Meg lehet kérdezni, hogy a kosárban lévő nagy tinorú (rókák melletti) az milyen fajta? Köszönöm.
Egy gomba összes spórája nulla gramm, és ebben is sokkal kisebb arányban van toxin, mint a termőtestben. Ezért nem lesz senkinek semmi baja a gyilkos galóca spórájától. A gombavizsgálóhoz jellemzően törmelékes gombát visznek, azt senki sem válogatja szét száz százalékban, ezért dobják ki, nem a spórák miatt.
Teljesen igazad van, egyet is értek veled de mivel nem vagyok képzett ebben a szakmában, mindent mérlegelni kell, így döntöttünk, egyébként még a válasz beérkezése előtt, de ennek nincs jelentősége. Majd legközelebb már szelektálva gyűjünk, illetve a piruló kilőve, eddig sem szedtük, most már eztán pláne nem.
Köszönöm szépen, ez így teljesen logikus és érthető, ahogy olvasom a spóra pár százaléknyi mérget tartalmaz a termőtesthez képest, ez igaz is lehet mert ha nem így lenne akkor biztosan több haláleset lenne, emberben, állatban egyaránt.
Ezt tényleg nem hiszem el, tényleg kidobtátok a vargányákat egy - akár párduc, de biztosan nem gyilkos - galóca miatt? Bekérdezel egy gombászó fórumba, de amit írunk, azt nem hiszed el, viszont az "interneten" írt mindenfélét igen...
A gyilkos galóca úgy okozhatna mérgezést, ha darabokra töröd és beszórod a lemezes gombák közé a kosárba. A vargánya csöveibe akkor se jutna belőle, ha rászórod közvetlenül... és megtisztítva nem maradhat annyi, hogy gondot okozzon. A gyilkos galóca sem mérgez érintéssel! Szép is volna, már nem lenne egy gombavizsgáló sem életben.
Én sem emlékszem pontosan , hogy amatoxinból mennyi a LD, és azt mekkora gyilkos galóca darab tartalmazhatja...
Rá lehet keresni...
Olyasmi rémlik, hogy kell legalább egy fél kalap... egy egészséges felnőtt embernek. Nyilván kisebb testtömeggel, esetleg legyengülten kevesebb a halálos mennyiség. (ezért kell a gombavizsgálónak elkobozni, mert nem lehet tudni, ha törmelékes a behozott cucc, akkor abból maradt-e bent még darabka, és azt nem egy idősotthonba viszik... meg népnevelés szempontjából. Akitől elvesznek egy nagy adag jó gombát, mert volt olyan hülye, hogy beleszedett gyilkost, az megjegyzi...)
Ráadásul élőhelytől, speciális dolgok miatt elég változatos a különböző példányokban kimutatott mennyisége a méregnek. Van amelyikben alig, van amelyikben az átlagnál több..
A spóra meg... az az ivaros szaporodásért felel. Nincs értelme azon kívül toxinnal is ellátni, meg egyébként is... olyan kis mennyiségű, hogy ha az tartalmazna is valamennyit, akkor se olyan mennyiséget, hogy megártson...
De érdekes, hogy az erdőben a szél, meg állatok oda vissza cipelik azt a sok spórát, és ha kifejlődik egy gyilkos, akkor az megmérgez egy fél hektárt???
Mátrában Galya-tető Parádsasvár közötti részen voltunk, a napos tisztásabb helyek itt is ki vannak száradva itt szinte csak piruló fordult elő, néha egy-egy nyári vargánya de ezek ki vannak repedezve száradva talán egy héttel előbb kellett volna jönni. A patakvölgyek és sötétebb részek viszont még nedvesek az erdei utakon a keréknyomokban áll a víz, itt azért már lement egy kisebb vargánya hullám, amit találtunk az mind ki volt száradva meg a csigák is fogyasztottak itt-ott, de ennek ellenére 90% fogyasztható állapotú, ha kicsit lyukacsos is volt a belsőrész már a lakók tovább álltak :)
Köszönöm ilyenről még nem hallottam, az az igazság, gyerekkorunk óta gombázunk sohasem szedtünk eddig piruló galócát csak mostanság nem nagyon volt más így szerettük volna kipróbálni és ez így most tanuló pénz volt, kidobtuk az összes gombát, mivel bár kizártam a gyilkos galócát és a párduc galócát de az interneten mindenfélét lehet olvasni, hogy ha bekerül a kosárba meg elég a spórája is mérgezéshez, szóval emiatt fájó szívvel de kidobtuk a gombákat a nejem meg is könnyezte :) évek óta nem szedtünk ennyit...
Esetleg ha lenne ideje hozzáértőnek fejtse már ki akkor, hogy tényleg mérgezést okozhat úgy egy gyilkos galóca, hogy bekerül a kosárba (mondjuk sosem szedtem még le és nem is fogdostam) meg a spórájának a veszélyéről is, csak mint véleményt kérdezem. Gombaviszgálók ilyenkor kidobják az egészet, ez a hivatalos protokoll ezt hallottam, nyilván érthető itt nem lehet vállalni kockázatot, de józan paraszti ésszel nem tudom elképzelni, hogy csak azért mert együtt voltak, vagy mert a spórája ki kerülhetett ebből lehet mérgezés, hogy nincs a méregnek egy mennyiségi minimuma? Köszönöm.
Igen ezt a kettőt és is kizártam, de mivel a pirulón kívül semmihez nem hasonlított csak az illata volt egyforma de azért nem jellegzetes pláne megmosva, nagyon elbizonytalanodtunk.
De semmi esetre sem gyilkos, ami miatt esetleg ki kéne dobni a vargányákat... bár nem tudom hogy maradhatna rajtuk akkora törmelék tisztítás után , amiben már értelmezhető méreganyag előfordulhat. Az hogy a spóra mérgez, azt el kellene felejteni.
Kis segítséget szeretnék kérni mert még így nem jártam :) sikerült a Mátrában szedni sok vargányát (végre mivel az elmúlt hétvégék rendszerint 0 eredményt hoztak), de mivel nem számítottunk rá, hogy lesz piruló galócával indítottunk a reggelt abból volt elég sok. Aztán most itthon az előkészítésnél a pirulók között akadt két darab ami nem pirul és egyszerűen nem tudjuk beazonosítani, nem tudom, hogy emiatt az összes gomba megy a kukába kb 4kg vargányával egyetemben, vagy mi legyen.
Érdekes, hogy az egyik mintha pirosodna kicsit a másik viszont olyan mint a krumpli héja, sárgás színű és egyáltalán nem pirosodik de a kalapja meg ugyanolyan burokmaradványokat mutat, nem fehér mint a párducgalóca, meg egyáltalán azt könnyen felismerjük nem keverném össze vele, ha valakinek van ötlete a képek alapján...
A felső az piruló egy darabja, a két alsó az kérdéses a jobb alsó egyáltalán nem vörösödik, az biztosan nem piruló de akkor mi?
Köszönöm a tippet. Én Nógrád-Királyrét között jártam viszonylag lankás, alacsonan fekvő tölgyesekben, ott sajnos nagyon száraz volt az erdő, némi róka jött csak össze, meg 4-5 agyonrágott vargánya. Fiatalok nem voltak. Lehet nem mentem elég mélyre a Börzsönybe, vagy a keleti széle kevesebbet kapott az esőből.
Köszi! Királyréttől nyugatra. Bükk és tölgyfa vegyesen és meredek oldal aljához közel. 200-250 méter sávban kb. 40 perc alatt szedtem meg a ládát. Régi helyem. Ha ott nincs vargánya, akkor nem is érdemes máshová menni.
Sziasztok! Tegnap a Börzsönyben szedtem a vargányát. Nagyon sok kicsi van. Nálam is vannak gyorsabbak. Sokszor a csigák fogai közül kellett kirángatnom a gombát. A kicsiket is megtámadták, néha háromszor nagyobbak voltak, mint a kis vargánya. A nagy haraszt kivédése lehet, hogy meredekebb helyen kell gombázni, ahol az eső a lehullott falevelek nagy részét lemossa. Kevés róka és galambgombát is találtam.
Abban lehet valami, mert tegnap voltam egy gombászhelyemen, és combig süllyedtem az avarban. Meg is lepődtem, hogy lehet a feljáratnál ennyi levél, mikor nem szokott ilyen lenni. Lehet akkor emiatt.
ma amúgy szerény napot tartottunk (tegnap éjjel 1-ig gombát dolgoztunk fel, ma reggel is kellett még, szóval le lettem tiltva, amit nyilván megszegtem :))
Nem üres az erdő, de közel van hozzá. 1,5 órás gyaloglás kellett ennyi vargányához, tinóruhoz és rókagombához. A legtöbb a galambgomba volt, abból nem is szedtem. A talaj viszont jó nedves, még lehet belőle valami jövő héten!
Valakitől olvastam a kertész fórumban nemrég, hogy egy jó ideje átlag alatti a csapadék, valószínűleg emiatt is ilyen hatástalan az az eső, ami volt a közelmúltban. A lombok alá eleve kevesebb jut, plussz még sok hiányzott is. És nem is tartott sokáig.
Mai nap DK-Börzsöny. Hihetetlen, mennyire kiszáradt az erdő, múlt szombaton gumicsizmában tocsogtam a sárban, most száraz, zörög az avar. Vargánya szinte nulla, 4-5 pici, meg 4-5 nagy kukacos-csigás. Rókából kb. fél kiló, de azok közt is száradtak az avar feletti példányok, és sokat kellett utána bóklászni. Üres az erdő, más gomba is alig. Ja, és indulgat a keserűgomba, ami ugye nem jó jel. Ez a ma esti 4,5 mm nem hinném, hogy csodát művel, talán hétvégére kitart az, ami már előbújt. Megyek inkább horgászni.
szakadt fél óráig legalább, jó sok leesett, simán lehetett 10 mm. ez rajtunk persze nem segít már vasárnapig, sőt, de így folytatódhat itt a kis lokális kánaán :)
amúgy évek óta mondom a családnak, hogy szeretnék már végre egy q nagy vargányát találni, olyan igazi "kilósat", utoljára gyerekkoromban lőttem. hát, ma három ilyen godzilla is kosárba került (meg még ennyi ott maradt, mert erősen túlérettek voltak). összességében viszont elég kukacos a termés, a felét sem mertem kirakni szárítani.
kőszegi-hg. itthon (esetemben = visegrádi-hg) teljesen üres az erdő.
most itt vagyunk velemben pár napig. relatíve sok csapadék esett az utóbbi két hétben, van is gomba, ha nem is annyi, mint itt lenni szokott, de legalább látni valamit.
találtam egyébként egy tényleg hatalmas, friss, hibátlan ízletes... tönköt némi kalapdarabbal. valami vad megelőzött :)
Voltunk mi is arrafelé a hétvégén kirándulni és elég sok gombásszal találkoztunk, pár pirulón és galamb-on nem nagyon volt a kosarakban, az erdő is olyan üres volt mint az előző hétvégén.
Egyelőre a Déli-Börzsöny hallgat. Királyrét környékén nagyon apró vargányák, rókagombák, a vargányák azokon a helyeken, ahol általában májusban szoktak megjelenni. Feljebb, déli lejtőn/tetőkön jobb volt kicsit a helyzet. Királyréten állítólag 55 mm esett, szerintem még pár nap. Kevés volt a gomba.
Sem nem gomba, sem nem termés. Az odvas keltike gumója (mérgező!!). Akkor már érted, miért "odvas" :) Biztos láttál már ilyet, legalább a növény föld feletti részét. Lombfakadás előtt rózsáslilába borítja a nyirkosabb erdők alját, néhol fehér foltokkal tarkítva.
Segítsetek. Mit lehet tudni a fagyasztott gomba tartósságáról? A fagyasztó legmélyebb bugyrában találtam 2020-as vargányát. Vákumzacskóban lett elrakva. Jó az még?
elnézve a met.hu modellt, ennyi volt a csapadékpótlás (itt azért 18+35+6 mm esett, szerencsére), szóval, vagy jövő héten megmozdul a nyári vargánya vagy marad a reményhal.
"Természetvédelmi területre történő behajtáshoz hatósági engedéllyel rendelkezők, amennyiben a behajtás célja nem akadályozza a tulajdonos/erdőgazdálkodó tevékenységét.
A 2019-es gombaözönt azt el kell felejteni. Abban az évben már májusban annyi víz volt az erdőben, hogy ősszel is ritkán látni annyit. Ráadásul időről időre esett egész júniusban. A mostani az meg se közelíti azt a mennyiséget. A rókagomba az jobban tűri ezt az esik néha aztán semmi helyzetet. Tavaly is hasonló volt, itt ott elő is jött szedhető mennyiségben, a jövő héten én az egyik ilyen helyet nézem meg. Ha tényleg az lesz amit a MET ír jövőhétre, nekem kérdéses a vargánya. Lehet megint az lesz mint tavaly, hogy szeptemberben lesz.
Esetleg valaki tud segíteni? Út szélén találtam, úgy nézett ki, mintha az eső mosta volna ki a talajból. Talán fiatal gyertyán tölgyes, de nem vagyok biztos benne. Kb. 4 cm átmérőjű, a sárga hús állaga olyasmi, mint a kókuszdió bele. Szaga nem jellegzetes. Egyáltalán gomba vagy valaminek e termése?
Börzsöny DK része ma alapvetően üres. Összejött egy marék róka, (lett volna még 20-30 dkg egy másik helyen, amit ismerek, de ott a helyi erők megelőztek). Ezenkívül más gomba szinte semmi, elszórtan piruló galócák és galambok, nagyrészt nyugdíjas korban. Erdő szépen beázott, csak lesz itt valami, a kérdés, hogy mikor. Ismert vargányás helyre kb. hány nap múlva érdemes visszamenni, ha most voltam, és még bébik se voltak? 5 nap alatt előjöhetnek szedhető méretben? Bár az is lehet, hogy ebből inkább rókagomba hullám lesz, 2019-ben volt hasonló júniusban.