Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Szlovakiaban torveny szabja meg, hogy mekkora a napidij osszege, amit a munkaltato koteles az alkalmazottanak fizetni kulfoldi ( es belfoldi ) szolgalati ut eseten.
"Eredetileg a parancsnok mellé beosztott, alacsonyabb rendfokozatú tiszt, aki szervezési, ellenőrzési és adminisztratív feladatokat lát el. Beosztásból a zászlósi csoport rendfokozatává vált."
Majd holnap megkérdezem a vezénylő zászlósunkat, hogy tulajdonképpen ő mi. Ezt csak azért írtam, mert még a kiképzésen mondták nekünk, ilyet soha ne merjünk egy zászlósnak mondani, hogy tiszthelyettes.
De ezt most találtam a Wikipédián:
Zászlós: "Az idők folyamán a hadseregek méretének növekedésével az őrmesterekhez hasonlatosan a törzszászlósi és a főtörzszászlósi rendfokozatok is megjelentek, illetve a zászlósi csoport a tiszti rang és a tiszthelyettesi rang közé csúszott le, mint altiszti rangcsoport."
én arra keresem a választ, de eddig még nem kaptam és remélem te tudsz nekem seíteni, hogyha nekem volt egy koponya mütétem, akkor jelentkezhetek-e még katonának? vagy ez már egyből kizáró ok?
ha tudsz nekem ebbe segiteni h megtaláljam a választ a kérdésemre nagyon megköszönném.. az az álmom, hogy katona legyek
A borsodi táj "téli szépségét" ma én is megtapasztaltam Szerencs és Miskolc között! Tényleg élmény volt ilyen időben autózni! Én élveztem, a nejem - mellettem - kevésbé! :)
Elsőre is értettük. ;) Igazad van fontos az adott fizetés vásárló ereje. Valóban nézni kell, hogy mennyibe kerül az élet. Ha így nézzük még jobban nem kell a kávé vérnyomás emelésre.
Egy pár hete felmerült, már nem emlékszem ki kérdezte, hogy mit kapnak az elhunyt katonák családjai.
Ez találtam. Szlovákia, igaz 2001-es a hír.
"Ha megsérül vagy meghal egy békemisszióban szolgáló katona, hozzátartozóit a munkatörvénykönyv, a katonák szociális biztosításáról szóló törvény és a belügyminisztérium belsõ elõírásai alapján kárpótolják. Az elõírások szerint a család a békemisszióban elhunyt katona bruttó fizetésének huszonötszörösét kapja meg egy összegben. A belügyi tárca téríti a holttest szállítási és a temetés költségeit, hozzájárul a sírkõ és a gyászruha megvételéhez. A feleség és a kiskorú gyermek a katonai fizetés 60 százalékának megfelelõ tartásdíjat igényelhet az elhunyt születésének 65. évfordulójáig. A törvény egyszeri a feleségnek 7500, a kiskorú gyereknek 12.000 koronás kárpótlást is lehetõvé tesz. A család a katonai lelépõnek megfelelõ ún. gyászpénzt is igényelhet. Például 20 éves szolgálat után a fizetés nyolcoszorosát adják. Minden gyereknek egy fizetésnyi gyászpénz jár. A hivatásos katona özvegyének özvegyi, a gyerekeknek árvasági nyugdíjat ismer el a törvény. Az özvegyi nyugdíj a rendes nyugdíj 60, az árvasági pedig 30 százaléka. A rendes nyugdíjat a leszolgált évek alapján számítják ki. Rendkívüli esetben egyszeri hozzájárulásként 50 000 koronát is kaphat a család, ha pedig maradandó következményekkel járó sérülést szenved valaki, bruttó fizetésének az ötvenszeresét követelheti."
magyarul ebből az egészből azt akartam kihozni, hogy a számszerű bér az csak egy dolog, de nem lehet viszonyítási alap. Úgy szokták ezt számolni, hogy az adózás utáni bérrel számolnak de még az is csalóka, mert az árak és szolgáltatások nagyon eltérnek. Bármennyire vicces az utolsó egyik legpontosabb ilyen modell, a Big Mac modell volt, ahol azt számolták ki, hogy mennyi időt kell dolgoznod az adott országban, hogy vehess magadnak egy Big Mac szendvicset.
Nem tudom manapság ez hogy működik, régen foglalkoztam ilyesmivel.
"A honvédség háromezer katonát vehet fel a jövőben, ennyi új munkahellyel kíván hozzájárulni a válság kezeléséhez - jelentette be Szekeres Imre miniszter tegnap a Magyar Honvédség vezetői értekezlete után." (mti)
Nem csak ezért nem érdemes a béreket összehasonlítani.
Elmondok egy példát, amikor az USA-ban dolgoztam, itthoni fizetéssel vittek ki (itthoni is sok volt, ezt hozzá kell tennem).
A bérem 32%-át vonták le adónak, ebben M I N D E N benne volt, a kocsitól az albérletig, a járulékokon át minden. Innen már tényleg csak a rezsi, benzin és kaja maradt. Tehát maradt 68%-om, ebből amikor elmentem megvenni egy laptopot az ÁFA 20% volt rá de 5%-ot rebate formájában visszakaptam (nem, nem az ÁFA-ból, a teljes árból). Amikor elmentem venni egy dzsekit és egy farmert, akkor a ruháknak 15%-os ÁFA-juk volt és végül elmentem a Martba kajáért, ahol minden élelmiszerre 8%-os ÁFA-t fizettem.
Tény, hogy ez minden államban változik (azért nagyon durván nem) de aki California-ba megy az meg is érdemli :)
Azt már meg sem említem, hogy a haverjaim rendszeresen megcsinálták, hogy elmentek pénteken venni egy 127 centis plazmát és egy XBOX-ot, szénné játszották magukat hétvégén majd hétfőn visszavitték, hogy meggondoltam magam, mégsem kell, mosolyogva visszavették 100%os áron.
Elkezdtem túrni a netet hátha van és erre az érdekesre bukkantam:
"Csak érdekelt mert az én faterom a szlovákoknál van és az ö fizuja havi 27.000 sk-t kap amit átszámolva 190.000 FT havonta. És irkban mint az utolsó hozzászóló irta ehez a fizetéshez még meny pluszba 90.000 sk ami 640.000 FT havonta plusz a 190.000 FT ami kb. 830.000 FT-ra rug ki .. bár igaz h 13 éve van ott de az alap fizetés az elsö éven brutto 120.000 FT csak az összehasonlitás kedvéért voltam kiváncs köszönöm szépen a válaszokat !!"
2008-as a hsz. Persze az nem derül ki milyen rendfokozat, milyen beo.
Most ez ilyen össznépi sport. :)) Tegnap én is beszívtam. Ráadásul üres volt a hűtő kénytelenek voltunk elindulni. A hóláncról kiderült, hogy egy olcsó szart vettem, állandóan ledobta a kerék. Elakadtunk az asszonnyal. Minden voltam csak jó gyerek nem. :)))
Viszont edzésnek remek volt. :)
Csak kellene vennem egy terepjárót. Na majd a katona fizetésből...:))
Nem mondom, hogy nincs igazad, ugyanezt mondtam már én is többször. De harmóniába lehet hozni a dolgokat. Erkölcsi és anyagi megbecsülés mind az állam, mind a társadalom részéről. Nálunk egyik sincs meg. Ha itthon legalább az erkölcsi meglenne már könnyebben nyelné le az ember anyagi békát.
Nézzünk szét külföldön, mindkét területen. Döbbenetes a kép. És ne menjünk messzire.
Igazad van, teljesen. Gyula által sokszor emlegetett rendfokozati piramis nagy hibája, sok más mellett, a fizetések aránytalan elcsúszása.
Félre értés nem nézem le az irodai katona munkát, sőt, de nagyon vicces, hogy valaki jóval többet keres egy meleg irodában a minisztériumban mint egy csapatnál a sárban.
"Nem tudom, hogy ez nyugat Európában hogy van."
Az EUs béreket ne is nézzük meg mert mindenki a falra mászik tőle és elkezdni keresni a szakszervezet telefonszámát. És akkor a tengeren túlra még ne is menjünk...Mikor Kuruc berakta az AU bértáblázatot azt hittem lehidalok, pedig úgy nagyjából pl. US bérekkel tisztában voltam.
Abban érdemes lenne megnézni egy táblázatot EU bér összehasonlításban, hogy a volt VSZ országok között hogyan állunk. De azt is csak azért mert olcsóbb vérnyomás emelő mint a kávé.
"Ez a bértábla egy kicsit csalós, lévén rendfokozatra van kihegyezve, az illetmények pedig alapvetően a beosztástól függenek."
Igazad van, ez csak olyan tájékozódás szerűnek jó. Nekem pl. senki nem tudta megmondani pontosan forintra mennyit fogok keresni. Se a TI se az alakulat. :)) Azt mondták ó az sok mindentől függ, ilyen pótlék, amolyan meg ez meg az. De pontos összeget azt nem kaptam. :) Csak úgy saccolva tudom, nagyságrendileg, amúgy meg ezzel így lehet az összes jelentkező.
"Fölösleges szembeállítani a hivatástudatot és a havi zsozsót. Nincs közöttük semmi ellentmondás - mindaddig, amíg a család megél belőle. Nem csak igéből él az ember. És bizony a lét határozza meg a tudatot. Valamilyen összhangnak kell lennie, másként nem kerek a dolog."
Egyetértünk, nem is állítottam szembe. Azt mondtam és azt nehezményezem, hogy a HM ezt helyezi a pr első vonalába érvként. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy egyáltalán nem igaz a duma a piacképes keresetről. A civil szférában sokkal többet lehet keresni kevésbé veszélyes dolgokkal.
Fontos a pénz, régebben is írtam azért nem kapok kenyeret a boltban, hogy kérem adjanak már mert én aztán olyan elhivatott katona vagyok. Így van. Bár lehet, hogy a következő törlesztő részletnél az utalás helyett csak küldök egy filozófia értekezést a becsületről és hűségről, és a katonai erényekről a banknak...:))
Most olvastam egy baromi jó mondást:
A haza védelme megfizethetetlen hivatás, ezért nem is próbálkoznak vele.
"Az én hivatástudatomért ne szenvedjen más, legalább anyagilag - ha lehet."
Ez igaz, de ez óhatatlanul bekövetkezik ha erre az útra lép az ember. Mert ha a napi szolgálat mellett el kell menni +ba melózni, és sokszor el kell, akkor az már a családtól elvett idő. Vagy az sem tesz jót mikor támogatják az embert, mondjuk még felnőtt fejjel is a szülei, pedig fordítva kellene lennie.
Nem véletlenül kellene az a szobor az ismeretlen katona feleségeknek!
"Annak idején a feleségem feladta a hivatását miattam. Szerencsére nekem nem kellett megtennem, és bizony ebben a pénznek is megvolt a maga szerepe. A dolgok pedig fordulhattak volna, és bizony akkor nekem is el kellett volna gondolkozni."
Nagyon szerencsés vagy! Ti is ismertek olyat nem csak én akinek el kellett hagynia a pályát mert az anyagiak sajnos nagyobb érvet hoztak fel mint az elvek, és a hivatástudat.
"Ez a bértábla egy kicsit csalós, lévén rendfokozatra van kihegyezve, az illetmények pedig alapvetően a beosztástól függenek."
Igazad van, ez csak olyan tájékozódás szerűnek jó. Nekem pl. senki nem tudta megmondani pontosan forintra mennyit fogok keresni. Se a TI se az alakulat. :)) Azt mondták ó az sok mindentől függ, ilyen pótlék, amolyan meg ez meg az. De pontos összeget azt nem kaptam. :) Csak úgy saccolva tudom, nagyságrendileg, amúgy meg ezzel így lehet az összes jelentkező.
"Fölösleges szembeállítani a hivatástudatot és a havi zsozsót. Nincs közöttük semmi ellentmondás - mindaddig, amíg a család megél belőle. Nem csak igéből él az ember. És bizony a lét határozza meg a tudatot. Valamilyen összhangnak kell lennie, másként nem kerek a dolog."
Egyetértünk, nem is állítottam szembe. Azt mondtam és azt nehezményezem, hogy a HM ezt helyezi a pr első vonalába érvként. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy egyáltalán nem igaz a duma a piacképes keresetről. A civil szférában sokkal többet lehet keresni kevésbé veszélyes dolgokkal.
Fontos a pénz, régebben is írtam azért nem kapok kenyeret a boltban, hogy kérem adjanak már mert én aztán olyan elhivatott katona vagyok. Így van. Bár lehet, hogy a következő törlesztő részletnél az utalás helyett csak küldök egy filozófia értekezést a becsületről és hűségről, és a katonai erényekről a banknak...:))
Most olvastam egy baromi jó mondást:
A haza védelme megfizethetetlen hivatás, ezért nem is próbálkoznak vele.)
"Az én hivatástudatomért ne szenvedjen más, legalább anyagilag - ha lehet."
Ez igaz, de ez óhatatlanul bekövetkezik ha erre az útra lép az ember. Mert ha a napi szolgálat mellett el kell menni +ba melózni, és sokszor el kell, akkor az már a családtól elvett idő. Vagy az sem tesz jót mikor támogatják az embert, mondjuk még felnőtt fejjel is a szülei, pedig fordítva kellene lennie.
Nem véletlenül kellene az a szobor az ismeretlen katona feleségeknek!
"Annak idején a feleségem feladta a hivatását miattam. Szerencsére nekem nem kellett megtennem, és bizony ebben a pénznek is megvolt a maga szerepe. A dolgok pedig fordulhattak volna, és bizony akkor nekem is el kellett volna gondolkozni."
Nagyon szerencsés vagy! Ti is ismertek olyat nem csak én akinek el kellett hagynia a pályát mert az anyagiak sajnos nagyobb érvet hoztak fel mint az elvek, és a hivatástudat.
Fogalmam sincs,hogy a seregben milyen kedvezmények járnak.Amíg szolgáltam,addig nem kellett fizetnem adót,mert egy bizonyos szintet nem ért el a fizum.Most civilben meg bőven felette vagyok.:(
,,nade akkor mi a zászlós, ha nem tiszthelyettes?"
Felénk anno volt pár kelletlen szójáték és vicc a zászlósokról.:P
P.l.:
,,A tyúk nem madár, a zászlós nem tiszt."
,,Inkább legyen egy prosti lányod, mint egy zászlós fiad. A lány legalább hoz is haza valamit."
,,Három ,,vállapos" jön le a gőzfürdőbe. Az egyiknek a nyelve ér le a térde alá, a másiknak a hasa, a harmadiknak a kezei. Ki kicsoda? Akinek lelóg a nyelve - az a poltuszt. Akinek a hasa lóg le - az az ellátó tiszt. És akinek az öklei a bokáit verdesik? Na, az nem tiszt, az egy sima zászlós."
He-he. Enis lapatoltam, mar itthon. Tegnap elmentem baratomhoz, amirol a hirekben azt mondtak ma reggel, hogy el van zarva. Reggel meg el is volt, azota egy kotro mar atjutott, csak a szelnek nem szoltak, hogy oda mar ne pakoljon havat. :DDDD Ilyen fasza vezetesem mar reg volt. Egy kicsit sajnaltam szegeny kocsit, de marha nagy elvezet volt. :DDDDDD Juheee, este meg el kellenne menni hokira, vegre elkezdett jatszani a csapat. :DDDDD
Boldog hetveget mindenkinek, elvezzuk a havat, es remelem holnap siman eljutok Linzbe.
A rendfokozatok hármasával: tisztesek, tiszthelyettesek, zászlósok, tisztek, főtisztek, tábornokok, azaz a zászlósok egy külön rendfokozati kategória nálunk
Szép dolog az elhivatottság, de a hentesnél nem nagyon adnak érte semmit. De még gyerekcipőt sem kaptam a lelkesedésemért. Azt először készpénzre kellett váltani. Utána a kp.-ért már adott a hentes is, meg a cipőboltos is ami kellett. De ezt én is csak kb.30 éves koromra láttam át.
Dobri ott mennyit visz el az adó? Jó gondolom, hogy ott is vannak különböző jövedelmekhez, különböző adó kulcsok, de aki 2000 eurót kap bruttóba az mennyit kap készhez?
Értem. Hát azon se kell , meglepődni. Ha olyanok az itthoni bérek amilyenek az már kiindulási alap a külszolgálathoz. Persze összejöhet a 3000 euró is akár.
"Nincs is értelme a pénzről beszélni, ugyanis itt az üdítő kivétel aki azt csinálja amit szeretne és még pénzt is kap érte :) Így kell felfogni."
Egyébként ezt én is így látom. Életem során ha csináltam valamit feltettem magamnak a kérdést: ezt ingyen is csinálnád ha nem a megélhetésre kellene a pénz?
Ez esetben is ez van. Azt csinálhatom amibe szerelmes vagyok és még fizetést is kapok. Az egy dolog, hogy nem élek meg belőle.
Hétvége van, pihenjünk. Egy kis olvasnivaló, remélve, hogy mindenki pozitívan értékeli. :-) Talán megérjük azt is, amikor katonalányaink is pózolhatnak a lap oldalain.
A miniszter is belelapozott a nyuszis magazinba http://www.honvedelem.hu/cikk/0/18159/radnai_katonai_filmstudio_nyuszis_magazin.html
Tessék a francia fizetési táblázat. 2004-es.Havi bruttóban van megadva. Lentről felfelé:"honvéd",tizedes,szakszi,őrmester,csendőr(ők a hadsereghez tartornak),tőrzsőrmester,zászlós,tőrzszászlós,majornak nincs magyar megfelelője,hadnagy-alhadnagy,százados,őrnagy,alezredes,ezredes,tábornok.
Nem rossz bértábla ez, de azt is számításba kell venni, hogy a kiemelt helyeken (minisztérium, hm2, Katonai Felderítői Hivatal, Nemzetvédelmi Egyetem, Hadtörténeti Múzeum, és még pár helyen, (most nem ugrik be) +50% illetve +30% illetmény kiegészítés van.) Ha jól tudom, egy kezdő hadnagyi fizetés 200-210 bruttó, 1 közép nyelvvizsgával és Szakaszparancsnoki beosztással. De oda van írva, hogy ez csak átlag.
Szerintem nem Fair dolog hogy egy kezdő hadnagy többet keres mint egy Főtörzszászlós 20-22 éves munka viszonnyal. Az rendbe van hogy egy tiszt keressen többet, de szerintem egy főtörzszászlós tiszthelyettes is kereshetne annyit mint egy százados.
Ez a bértábla egy kicsit csalós, lévén rendfokozatra van kihegyezve, az illetmények pedig alapvetően a beosztástól függenek.
Más.
Fölösleges szembeállítani a hivatástudatot és a havi zsozsót. Nincs közöttük semmi ellentmondás - mindaddig, amíg a család megél belőle. Nem csak igéből él az ember. És bizony a lét határozza meg a tudatot. Valamilyen összhangnak kell lennie, másként nem kerek a dolog.
Az én hivatástudatomért ne szenvedjen más, legalább anyagilag - ha lehet. Annak idején a feleségem feladta a hivatását miattam. Szerencsére nekem nem kellett megtennem, és bizony ebben a pénznek is megvolt a maga szerepe. A dolgok pedig fordulhattak volna, és bizony akkor nekem is el kellett volna gondolkozni.
Drága speedem. Ezt egyszer már kitárgyaltuk pár hete. Akkor is csodálkoztál és akkor raktam be az fizetés táblát. Ezt. ;)
Szerintem még most gondold át. :) Nekem is voltak az életemben olyan szakaszok mikor nagyon jól kerestem, és most is mehetnék külföldre melózni. És mégsem...
Egy külszolgálat ugyan megdobja a dolgot, de én pl, nem a pénz miatt akarok kimenni. Viszont most már ott tartok a várakozásban, hogy lassan a kinti pénz elmegy majd a tartozások rendezésére...
"De a gyakorlati tapasztalatom sajnos azt mondatja velem, hogy az itteni csapat a "kivétel", ami erősíti a szabályt."
Ismerek olyanokat is akik nem írnak ide és mégis. Úgy látszik túl jól válogatom meg az ismeretségi köröm. ;) De viccen kívül sajnos valahol a lelkem mélyen tudom, hogy igazad lehet. Ma a világban ez a menő. A pénz az isten. A katona pedig a társadalomból kerül ki, persze, hogy hozza magával azt az értékrendet.
Persze elismerem, hogy fontos a megélhetés és kell a pénz. De ne ez legyen az első számú motiváló tényező ha valaki katonának áll!
"Hidd el, nagyon sok elhivatott katonát ismerek, de statisztikai eredmények, amelyek a katonák motivációját célozzák feltárni, mégis magasan az első helyen a pénzt hozzák ki legfőbb tényezőként. Ezt sokan a szemedbe nem is merik kimondani, de név nélküli tesztek sorra ezt bizonyítják. :("
Elhiszem. :( Úgy gondolnám pedig, hogy egy mai fiatalnak nem trendi (kedvenc hányós szavam) a haverok előtt felvállalni azt, hogy hisz bizonyos "poros" elvekben mint, hűség, becsület, bajtársiasság, hazaszeretet. Éppen ezért menőbb azt mondani, hogy á csak a lé érdekel több milkát hozok haza majd afgánból, mint vállalni mit érez belül, ezek miatt hittem azt, hogy egy névtelen nyilatkozásban másképpen lenne.
Ami a lényege volt a hsz.emnek, hogy az egy dolog ha ezt gondolják és megélhetési katonák egyesek, de az kifejezetten szégyen, hogy a MH vezetés ezt kifejezetten propagálja, sőt büszke rá és ezzel adja el magát! Vagyis a HM mint értékrend formáló is leszerepelt. Ezek után ha szinte ez az elvárás ne csodálkozzunk az anonim kérdőívek eredményein.
"afganisztani magyar zsoldosok". Oszinten szolva 1500 euro/honap, az nem fizetes azert a "munkaert". ............................. Így igaz! 8 általánosommal(van még 3 év gimim is:)) ipari alpinnal többet keresek havonta mint a szüleim és a hugom együtt.Apám szülőfalum polgármestere,anyu munkaügyi központba van,hugi meg a Budapesti Esélyek Házában idősügyi referens(ne kérdezd,hogy mit csinál!:))
Nem. A minositett eset az, ha Kovacs Jozsi bacsi otthon aktus utan a szerszamat beletorli az uj fuggonybe. A dzsihad pedig akkor kezdodik, amikor megkerdi Kovacs Jozsi bacsinet, hogy miert izgatta fel magat annyira, amikor pl. tegnap a szomszedasszonyt ez egyaltalan nem zavarta.:DDDDDD
"Neked ami bejohetne civil munkakent, az elszegodni egy epitesz ceghez. Na nem Magyarorszagon. Mondjuk Svajc." ............................................... Ha jól emlékszem akkor van búvár papírja.Víz alatt hegesztésért is elég jól fizetnek.:)Igaz k.rvára megterhelő és nem lehet nyugdíjig nyomni.
Errol jutottak eszeme az "afganisztani magyar zsoldosok". Oszinten szolva 1500 euro/honap, az nem fizetes azert a "munkaert".
Gratulalok amugy az erettsegihez. Ha elfogadsz egy tanacsot, akkor hasznald ki a katonasagot, mar ha lehet, es szerezz magadnak meg nehany szakvizsgat, mint mar irtam, a heggesztoi az marha jo.
Neked ami bejohetne civil munkakent, az elszegodni egy epitesz ceghez. Na nem Magyarorszagon. Mondjuk Svajc.
Tegnap tudtam meg, oszt aztan merges csak lehet az ember, nem? Annyi a lenyeg, hogy at kell terveznem a celjaimat a jovoben. Viszont egyelore minden bizonytalan. Vannak minimum celjaim, ha azokat nem tudom a jovedelem szempontjabol megoldani, akkor dobbantani kell a cegbol. A ket atbaszas pedig nincs, es nem lesz elfelejtve. Mindenesetre kezdek leszokni a tulorakrol. :DDDDD Lazabbra kell vennem a figurat. Meg szejjel kell neznem a munkaeropiacon.
Mit értek alatta? Amit te is írtál eddig! :) OK, tudom, hogy az ember nem állhat folyamatosan a motiváció és elhivatottság legmagasabb fokán, de ez most egy kicsit meglepett a részedről, mert eddig mindig az ellentétes tartalommal nyilatkoztál a motivációról. Velem is megesett és még sok ex kollégával, hogy építkezés, családalapítás, papás szülés, stb. maradt el a hivatás kihívásai miatt (misszió, gyakorlat, szolgálat), de azok akik valóban elhivatottak voltak, azok mindig is meg tudták oldani, hogy ettől még ne "dőljön össze a világ". Az is igaz, hogy ehhez kell egy roppant toleráns és béketűrő feleség is, de alapvetően magának az egyénnek kell lekezelnie ezeket az egyébként flusztráló szituációkat. Szerintem, neked is menni fog! :)
Valóban rossz helyre küldtem a hsz-t! :( Annak nagyon örülök, amit írtál. De a gyakorlati tapasztalatom sajnos azt mondatja velem, hogy az itteni csapat a "kivétel", ami erősíti a szabályt. Hidd el, nagyon sok elhivatott katonát ismerek, de statisztikai eredmények, amelyek a katonák motivációját célozzák feltárni, mégis magasan az első helyen a pénzt hozzák ki legfőbb tényezőként. Ezt sokan a szemedbe nem is merik kimondani, de név nélküli tesztek sorra ezt bizonyítják. :(
Inkább elgondolkodtatott, mint megingatott, de ennél tényleg sokkal agyatlanabb vagyok. Túl sok mindent adtam már most fel ehhez, hogy most forduljak meg.
Gondolom ezt nekem szántad válaszként, és csak véletlenül ment Iskola hszére. ;)
"Egyet értek veled abban, hogy túl gyakran jön le az ilyen stílusú cikkekből a "megélhetési" lehetőség emlegetése."
Gyakorlatilag ez az egész Borsodi pr projekt erre van kihegyezve.
"Az itteni társasággal ellentétben a mai átlag magyar államplgárt az érdekli, hogy meg tudjon élni."
Ezzel egyetértek. Viszont azon réteg akik katonának áll java részt nem a pénz motiválja, ne nevezzünk már motivációnak havi 100 ezret az életünk kockáztatásáért ha lehet. Persze van akit a biztos pénz hoz ide. Megélhetési katona, és ezt a típust fentről bátorítják, támogatják az ilyen hozzáállással, az ilyen PR szarokkal. Szégyen. A Magyar Honvédség alapító atyái forognak a sírjukban. Szegény öreg Görgey lassan nemhogy a 4-es, de az 5-ös metrót is megássa lassan úgy pörög....
Az alkalmasságin volt egy kis sutyerák. Tőle zengett a folyosó, hogy azért áll katonának mert semmit nem kell csinálni és tutti pénz.
De hiszem, hogy a többség nem ez! Akiket ismerek azoknak mindnek lenne más anyagilag jobb lehetősége, nekem is. És mégsem azt tesszük hanem szopatjuk magunkat, mert szeretünk szívni. Ezt hívják van aki szerint hülyeségnek, van aki szerint elhivatottságnak.
Nem mondom azt, hogy pénz, a biztos megélhetés nem fontos, és ne legyen motiváló tényező. De ne ez legyen az első helyen. És főleg ne hívjuk motiváló tényezőnek nemhogy az EU-ban de a régióban is megalázóan kevés fizetést, és erre főleg ne építsünk pr kampányt.
"De vedd már észre a pozitívumot is: "Tisztában van vele, hogy egy esetleges külszolgálat a katonaélettel együtt járhat. Én pedig nem ijednék meg egy ilyen kihívástól sem mondta Anett." Egy szó sincs benne a pénzről, csak a kihívásról! :)"
Észre veszem. ;) De tudod ebben azt is látom, hogyha a következő gárda átveszi ezt az előző pr szemléletét és stratégiáját akkor ami 4 gyermekes anyukánk előbb megy Afganisztánba mint ami büszkeségünk mint azok akik évek óta várnak. És akkor persze majd olvashatunk minden egyes levegő vételéről onnan élőben tudósítva.
Minden mellett tisztelem a hölgyet és elismerésem a teljesítmény miatt, ennyi idősen, ennyi gyerek után. Emiatt igen.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Gepárd-Hiúzokból azért még lehet valami (ha törekednek a marketingbakik rohamos csökkentésére: az áru jó, gyártani tudjuk, csak eladni is kellene tudni, komolyan kell ezt venni, legalább olyan fontos, mint a tervezés, gyártás). Szóval annak a szülőhelyén kifejezetten gyárnak kinéző műintézményt láttam. Najó, nem nagy gyár, de mégiscsak gyár.
A Szép fegyverek szülőhelye, a Bátori Épszol Kft gyártókapacitása jelenleg áll: egy eszterga és egy állványos fúró. Szép úr családi házának melléképületében. Ha gyártani kell, mindent bérelnek.
Nem sajnáltatásból írtam amit írtam. Ahogy más is írja ez ma a Magyar valóság. Nem keres többet egy tűzoltó sem. Kereshetnék többet is, rajtam múlik. Csak azt akartam ,hogy tudjátok nem mindenkit a pénz motivál. Gyakorlatilag jelenleg a feleségem és családja fizet ,hogy én katona maradhassak. De szeretem ezt a munkát és még ha hullámvölgyek vannak is a motivációmban ,azért maradok. Maradok mert nem felejtem el gyerekkori álmaimat és tudom ,hogy csak úgy élhetek boldogan ha azt dolgozok ami a hobbim. Szóval ha Te is így érzel akkor irány a sereg!!! :-)))
3000 euró?? Annyival fizetnek majdnem ki havonta két szakszit Afganisztánban. De nem kell sajnálnod. Angol-Magyar nyelvű hegesztőbizonyítványom van. Nem kényszerből vagyok katona. Senki nem akadályozná meg,hogy többet keressek. Én döntöttem úgy ,hogy katona akarok lenni és bármikor otthagyhatom a sereget. De inkább élek Magyarországon hónapról hónapra mint sok pénzért idegenben.
Nohát urak! Akkor tehát több optimizmust mindenkinek! JD ismét példaértékűen döntött. Igaz, dönthetett volna hamarabb is, de gondolom, hogy most adódott olyan lehetősége az érettségire, amit megvalósíthatónak tart. Hajrá! Nem lesz egyszerű, de egy RL-nek ez sem lehet akadály! Meg hát kellenek a MH-nek az ilyen tiszthelyettesek (is)! SR-en meg teljesen meglepődtem, hogy pont JD példája kezdi megtántorítani eddig töretlen hitét, miközben állítólag már sokan próbálták különböző érvekkel lebeszélni a katonai pályáról. Gondolom, hogy nem JD pénzügyi számvetése ütötte szíven! (Üdv a magyar valóságban!) Készülj a legrosszabbra!!! M. Zoli lesz szíves mihamarabb kijózanodni és végig olvasni azt, hogy mit is írt a közelmúltban az elhivatottságról! Maradj hű önmagadhoz! ........ És még folytathatnám! Én csak azt kívánom mindenkinek a nehéz döntések előtt, hogy másnap is tudjon tükörbe nézni. Mert olyan emberekről van szó, akik legfőbb kritikusai önmaguk kell, hogy legyenek! :)
Már bocsánat, de én nem szavaztam a dögvészre. Nem én tehetek róla, hogy az elmúlt 8 év eltűnt a semmiben. Nem én tehetek róla, hogy a gdp 20%a elmegy korrupcióra. Nem én tehetek róla , hogy az ipari termelés legközelebb 2014ben érheti el a 2005ös szintet.
Én egy normális Magyarországot szerettem volna, ahol a miniszterelnök nem arra büzske, hogy 600ezer gyerek kap ingyenételt, hanem arra, hogy 600ezer gyerek apja keres olyan jól, hogy nem szorul ingyenétkeztetésre.
Ma le vagyok torve. Megtudtam, hogyha nem megyek kulfoldre, akkor az eves jovedelmem olyan 3000 euroval kevesebb lesz. Szar ugy. es nem en tehetek rola, egyszeruen csak egy vilaghiru cegnek dolgozok, aki mostansag sokat veszitett korrupcion. Annyit, amibol a honvedseg felallitana 2-3 hadtestet, ezt most rajtunk hozzak be.
Ez nem a siras idoszaka, annyibol vagyok felbaszva, hogy ujra el kell mennem otthonrol, hogy megtalaljam a szamitasom. Ez van. Meglatom mi lesz.
MIndenesetre most be vagyok baszva, es hetfon indulok, aztan latom, hogy mi lesz.
Adio.
U.I.
El tudom kepzelni, neked mit jelentene 3000 euro. Hidd el tenyleg. Nem szoktam vele dicsekedni, de amikor nem ment a szeker, akkor budipucolasbol eltem. Es elarulom a konyhatakaritas meg attol is gusztustalanabb. :)))))
Sok sikert. Oszinten.
Egy kapitalista. ajandek, alamizsna sosem kellett. Gondolom te is sertve erezned magad.
Bazdmeg!!!!! Mindig azt kurjak at, aki letesz valamit az asztalra.
Esetemben csak és kizárólag legális érettségi jöhet szóba. Idén beiratkozom. Kell a jövőnk miatt és ,hogy a tapasztalataimat használhassam is ne csak legyenek.
De a te tapasztalatoddal? Érettségit ma már nem nehéz szerezni (legálisan!), persze ezt mondani könnyű, tudom, főleg gyerekkel és családdal és munkával a háttérben. Kár lenne...
Vádemelés Nagy-Britanniában: hazánk is érintett a Gripen-ügynök ügyében
Nagy-Britanniában korrupcióra irányuló összeesküvés gyanújával vádat emeltek a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport volt ügynöke ellen.
A súlyos csalások kivizsgálására szakosodott brit hivatal közleménye szerint az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly gróf 2002-től 2008 végéig összejátszott egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - tisztviselőivel korrupciós jellegű kifizetések folyósítására. Ennek célja a vád szerint az volt, hogy ösztönözze a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését. A brit csalás-ellenes hivatal és a védelmi minisztérium rendőri hatósága csaknem öt évig vizsgálódott; munkájukat az osztrák, a cseh, a magyar és a svájci hatóságok is segítették. Londonban tavaly októberben közölték, hogy büntetőjogi eljárást javasolnak a BAe Systems ellen, külföldi korrupciós ügyek gyanújával. (MTI)
Ennél durvább dolgok is történtek, ha elolvasod: százezrével tette földönfutóvá a "szövetséges" népet hol egyik, hol másik, partraszállási hadműveletet hajtott végre, megszállt egy a "szövetségesével" vitatott területet, és még ma is megszállva tartja, miközben a NATO a szemöldökráncoláson kívül semmit sem tett. Nem jó ómen mifelénk ez az egész.
Jó a cikk, csak volna egy észrevételem. A görögök 1952 -ben lettek NATO tagok, ez viszont nem akadályozta meg őket abban hogy támogassák a Grivas-féle EOKA mozgalmat, méghozzá a britek ellen: 1955-59. A törökök meg dühöngtek hogy Makariosz elkezdte 63-tól a török kisebbség kiszorítását a kormányzásból.
Sosem gondoltam volna ,hogy egy nap nem férek az image ba. A havi netto 94 000 ft-om 8 év után - 30 000 gyerektartás - 40 000 lakáshitel (sf)
Havi 24 ből tartom el a magamat, feleségemet és harmadik gyerekemet?.... Lehet le kellene szerelnem? Várok egy kicsit....... Addig is bújkálok.... :-))))
Érdekes a cikk a török - görög konfliktus NATO általi kezeléséről és ennek a görögökre és Ciprusra vonatkozó következényeiről is. Tanulságos lehet azoknak a politikusoknak, akik azt gondolják, hogy a NATO megoldást jelent a Kárpát medence történelmi konfliktusainak kezelésére.
Egyet értek veled abban, hogy túl gyakran jön le az ilyen stílusú cikkekből a "megélhetési" lehetőség emlegetése. Sajnos ez a realitás. Az itteni társasággal ellentétben a mai átlag magyar államplgárt az érdekli, hogy meg tudjon élni. Azon megint lehetne meditálni, hogy miért kell ezt még mindig ezerrel harsogni, miközben létszámstop van!?
De vedd már észre a pozitívumot is: "Tisztában van vele, hogy egy esetleges külszolgálat a katonaélettel együtt járhat. Én pedig nem ijednék meg egy ilyen kihívástól sem mondta Anett." Egy szó sincs benne a pénzről, csak a kihívásról! :)
A T. fórumtársak egy dolgot próbálnak finoman :) érzékelteni: ha az ellen komolyan veszi a kis háborút és a propát, olyan kib...... káoszt tud teremteni hogy annak a kezeléséhez hatalmas képzett létszám szükséges. Emlegettem a metrót védő 7000 önkéntest, lehet nagyokat mosolyogni, de egy városban amelyben a felszínen mindenki lő mindenkire, ez az egyetlen lehetőség hogy a fontos szolgáltatók, stb. eljussanak egyik helyről a másikra. Hasonló sztori az erőművektől a hidakig, stb.: egy országot ki lehet készíteni az infrastruktúra megfelelő rombolásával.
És egy a baj: ilyenkor nagyon gyorsan kell lépni és ezeket az erőket csatasorba állítani, mert különben ...:(
És van egy fontos tényező: minden ilyen területvédelmi/őr egység ( nevezze ki hogy akarja) mentesíti a reguláris erőket egy feladattól, tudnak azzal foglalkozni ami a rendeltetésük.
Nem hinném hogy itt ötletbörze van a rosszfiúknak...:)
Nem állítom, hogy ez a lehető legjobb megoldás, de még mindig jobb, mint a semmi. A minősített eset nem feltétlenül akkor lép érvénybe, ha már bekövetkezett a baj! Ha a felderítés jól működik, akkor még időben, előtte.
Nem azt írtam hogy egy sincs, hanem hogy nem sok. :) Az azonnal bevethető haderőn azt értem, hogy azonnal akár ma eredményesen el tudnak indítani egy hadműveletet.
Azért a Gepárdot, a Szép-puskát és a KGP-t hadiipari sikerként aposztrofálni elég nagy önbizalomra vall! :) Elég, ha megnézzük a költséghatékonyságot és a volument (darabszám!)
Augusztus 14-én a genfi tárgyalások eredménytelenül félbeszakadtak, majd Görögország Franciaország 1966. március 10.-i hasonló döntését követve kivonta csapatait a NATO integrált katonai erőiből. A török csapatok ezt követően folytatták az előrenyomulást, két nap múlva már a sziget területének 37%-át (északi harmadát) birtokolták. A délen lakó törökök többségét (több mint 60 ezret) az északi területekre telepítették a ciprusi kormány és az ENSZ beleegyezésével. A fővárost, Nicosiát szintén kettéosztották a Zöld Vonal mentén, ami "országhatárrá" alakult, nemzetközi repülőtere ENSZ fennhatóság alá került, légiforgalma megbénult. Az északi területeken 1975-ben a ciprusi törökök egyoldalúan, Rauf Denktaş elnökletével a mai napig fennálló saját, önálló közigazgatást alakítottak ki Észak-Ciprusi Szövetségi Állam néven. Az ENSZ-csapatok az elválasztó határvonal (a Zöld Vonal, a török hadműveletek után ismert még Attila Vonal-ként is) középső részét azóta is ellenőrzésük alatt tartják. Törökország közreműködésével Görögország 1980-ban újra csatlakozott a NATO-hoz.
Úgy általában: itt nemigen szeretjük azokat, akik deklarálják az igazságot. Illik válaszolni, nem csak az imamalmot pörgetni.
A magyar titkosszolgálatok még mindig kiemelkedő munkát végeznek. Ha valaki hidakat, vagy stratégiailag fontos üzemeket, utakat szeretne robbantani, annak a nyomait szerintem a titkosszolgálatok észre vennék, és lépnének.
Erre valami bizonyíték?
És nem a jövőlátó gömböket vizsgáló katona tisztek mondták azt, hogy itt most béke lesz, hanem a kormány megbízásából készítettek egy tanulmányt aminek az lett a végkifejlete hogy itt bizony béke lesz. Ez egyben a garancia is, hogy béke lesz?!
Európában nem sok állam tart fent azonnal bevethető ütőképes haderőt.
Mit értesz azonnal bevethetőn? Mert én mindenki másét annak tartom, mert a szervezési alapelveket nem rúgták fel (Liechtensteinnel ne zargass).
de szerintem egyik szomszédunknak sincs olyan állapotban a hadserege, hogy azonnal érdemben lépni tudna.
A magyar titkosszolgálatok még mindig kiemelkedő munkát végeznek. Ha valaki hidakat, vagy stratégiailag fontos üzemeket, utakat szeretne robbantani, annak a nyomait szerintem a titkosszolgálatok észre vennék, és lépnének.
A németek is úgy csinálták a villám háborút, hogy előtte vagy 5-10 évig készültek rá. És nem a jövőlátó gömböket vizsgáló katona tisztek mondták azt, hogy itt most béke lesz, hanem a kormány megbízásából készítettek egy tanulmányt aminek az lett a végkifejlete hogy itt bizony béke lesz.
Európában nem sok állam tart fent azonnal bevethető ütőképes haderőt. Amelyik meg igen, azzal meg nem nagyon tudnánk labdába rúgni még teljesen feltöltött haderővel se. (bár a hadkiegészítés nem ismeri azt a fogalmat hogy teljesen feltöltött haderő, mindig van még tovább tölteni)
Én elismerem hogy van benne igazság amit írtok, de szerintem egyik szomszédunknak sincs olyan állapotban a hadserege, hogy azonnal érdemben lépni tudna. Ha Törökország a szomszédunk lenne, (és ellenséges lenne közöttünk a viszony) akkor azt mondanám, hogy teljesen igazotok van.
Egy kis érdekesség, A törökök az egyik régen elvált törzsükként tekintenek a magyarokra.
"1. A minositett esetekben nem szoktak a joakarok elore szolni, es ha a celpontok azok amikrol szo volt, akkor nem biztos, hogy a baj megtortenteig erkeznek atvenni az orzest."
Pont ez merült fel bennem is. Utólag vissza lapátolni a szart a lóba...Hát kemény meló.
Ha Kovács Józsi bácsi bizt. őr meglát egy burnuszos palit az utca túloldalán az minősített eset?
Félig, egyetértünk. Ki is indította el a lavinát a helyi kanászkürtnél?
"Ő teljesített. Még akkor is, ha JD agybajt kap, de ez a nő a saját kategóriájában 360 pontot teljesített, ami azért elismerésre méltó, a követelményrendszer minden hibájának ellenére is!"
Ezt senki nem is vitatja. Nem csak ő kap agybajt. ;)
"Az én emésztőrendszeremet sokkal inkább az bántja, hogy már az unalmasnál is többször emlegetik fel az esetét, miközben sokaknak még egy tisztességes és őszinte tájékoztatást sem adnak arra vonatkozóan, hogy miért nem vonulhatnak be! Azt meg főleg nem értem, hogy miért kell még mindig csontig beny...ni a HM-nek!? Ez nekem nagyon hajaz a személyi kultuszra! :)"
Egyetértünk, még szép!
Ez egy sokszor lerágott, kijátszott, amúgy szar pr fogás. DE! Van itt még valami ami engem sokkal jobban bosszant! És mivel kérted múltkor, hogy ne rébuszokban, és fejtsem ki...
Nem veszitek észre az egész üzenetét????? Ez a cikk is és az egész ügy egyetlen dologra hajaz! Egyetlen dologra van kihegyezve!!!! A PÉNZRE a MEGÉLHETÉSRE!
7 db Mi17-es szállítóhelikoptert és 12 db Mi24-es harcihelikoptert modernizálnak, az 5 db An26 szállítórepülőgépet nagyjavították és korszerűsítették, illetve 3 db C17 Globemaster III szállítórepülőgép pedig magyar felségjelzéssel, nemzetközi személyzettel, Pápán teljesít majd szolgálatot a NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) keretei között.
A magyar hadiipar az utóbbi időkben jelentős fejlődéseken ment keresztül, melyet az állam is támogat. A hadiipar fejlesztéseinek köszönhetőek többek között a Szép, illetve Gepárd mesterlövészpuska családok, KGP9 géppisztolyok kifejlesztése, rendszerbe állítása, amelyek világ színvonalon is elismeréssel képviseltetik magukat. A legjobb példa lehet talán a hadiipar felé való elkötelezettségre azonban a Rába katonai terepjáró kamionok fejlesztése, rendszerbe állítása. A Rába Jármű Kft. és a Honvédelmi Minisztérium 2003 áprilisában egy 15 évre szóló együttműködési keretszerződést írt alá, amelynek értelmében 2018-ig a társaság nemzetközi partnereivel együttműködve terepjárókat szállít a Honvédségnek. A Rába most katonai szállítójárműveket, valamint különleges felépítmények hordozására alkalmas járműveket szállít a katonaságnak egy kétéves időszakra aláírt kiegészítő megállapodás keretében. A Rába Jármű Kft. bruttó 14,1 milliárd forint értekben szállít katonai járműveket a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének.
1. A minositett esetekben nem szoktak a joakarok elore szolni, es ha a celpontok azok amikrol szo volt, akkor nem biztos, hogy a baj megtortenteig erkeznek atvenni az orzest.
2. Most is kapacitashiany van, illetve meg lettek szuntetve azok a kapacitasok (is), amelyek az orzest vegeztek addig. Na most, ha minositett eset van, akkor a szukos keretbol meg az orzesre is ki kell kuloniteni egysegeket.
Na, pont az ellenkező irányba megyek.:) Ott vannak erdők meg hegyek.:) Tudod, ahogyan a népi bölcsesség mondja: ,,Minél mélyebben járunk az erdőben, annál dagadtabbak a partizánok." (C) :)
Bizony. Csak hát nincsenek. És nem is oktatnak ilyeneket. Mert minimum ismerniük kell a karhatalmi, a diverzáns- és partizán-elle... pardon, manapság másképpen mondjuk virágnyelven - Counter-insurgency (COIN) módszertanát. Ahhoz meg előbb meg kell tanítani nekik, hogy mi a... hm... hogy is mondjam... szóval az insurgency-t... Legalább a szervező egységnek (magnak), ha nem is lehet az egész kisegítő, önkéntes karhatalmi csoportnak...
Objektumvedelem, teruleti szervezoegysegek, ki tudjak emelni a ketes elemeket, ezzel csokkenteni a zavargasok eselyet ( helyismeret, + emberismeret ), biztositani tudjak a forgalomiranyitast, meg ilyesmik. Pl. MUP Horvatorszag ( ott ugyebar azert a harcokban is boven reszt vettek ).
,,Mindezt igen nagy véráldozatok árán hiszen lennének akik az utolsó kiegyenesített kaszával is harcolnának."
Hátizsák, bakancs, fegyver - és mennék vidékre... Ha meg már meglenne a ,,2-es villamos" - átlépném az aktuális, még baráti határt... Jobbat nem látok...
Civ, pont ezt akartam éreztetni én is. Le a kalappal Anett előtt, a protekciójának ez volt az ára, hogy ha tetszik ha nem, bálványozza a HM.
A cikk stílus az amitől rosszul vagyok
1 - vagy észre sem veszi az író, hogy már ő az aki sulykolja a protekciót és folyamatosan felemlegeti 2 - vagy direkt csinálja mert egyáltalán nem ért egyet, de más módon nem írhat róla csak úgy ha elrejti a sorok között, hogy tulajdonképpen ez mennyire szánalmas szerinte is.
Anett teljesítményét csak irigyelni tudom.
A másik ami szemet szúr, hogy az egész azt sugallja, hogy azért gyere katonának mert biztos a pénz (pénzpénzpénz), itt kiszámítható, fix, kockázatmentes blablabla. Abba bele sem megyek, hogy milyen ország az, ahol egy 4 gyerekes anyukának ez az egyetlen kiút (bár ez kivételesen PR érték a seregnek).
"Úgy nem jó ez, mint ahogy a lófasz nem furulya, majomsegg nem ibolya, se nem rózsabimbó."
2009 márciusában az alkalmazott létszám 43.322 fő volt (gondolom ebben benne vannak a polgári alkalmazottak és az irodisták is). Kiképzés, képzettség? Fene se tudja... Leginkább egy rendőr tudná elmondani.
"4. Robbantások a HM és néhány más szervezet épületeinél."
Ez biztosan nem sikerülne, mert ott van ugye a jól képzett az asszimetrikus háború minden eshetőségégre felkészített Kovács és Tsa Security Kft.
És megint elérkeztünk oda amiről már beszéltem a ki őrzi a MH dolgait témánál. 2010. A XXI.sz. A háború szabályai teljesen átíródtak. Amiről Iskola a határon beszél az valóban megállta volna a helyét régen. Ma már nem.
"Azért a katonai hírszerzés végzi a dolgát. Ha valaki készülődne ellenünk annak nyomai lennének. (gazdaság átcsoportosítás, tömeges ember besorozás)"
Ma már nem így kezdődne. Át kell írni a tankönyveket. Ez a mostani váltás kb. akkora mint anno mikor a "vörös kabátos egy sorban szabályosan menetelünk, letérdelünk tüzelünk kilövik mellőlem a másikat sebaj megyünk tovább" rendszerből és elképzelésből léptünk ki. Kérem a hozzáértők szóljanak ha hülyeségét beszélek.
Legyünk őszinték, bár ebben szerintem itt nincs vita, hogy jelen pillanatban tuzer variációja élne:"A végleges majd az lesz, amikor a Parlament mellé tolt 2-es villamos üres kocsijában aláírjuk a fegyverletételt."
Amit azzal egészítenék ki, hogy a feltételek nélküli (!!) fegyverletételt. Sajnos. Mindezt igen nagy véráldozatok árán hiszen lennének akik az utolsó kiegyenesített kaszával is harcolnának.
Sőt abban is biztos vagyok, hogy az a tábornok aki azt mondta, hogy 20 évig tutti nem lesz háború ő menne elől és ha elfogyna a tölténye az üveggömbjét vágná az ellenséghez...ja...
Mar csak egy kerdes. Ugye ha az orzo vedo cegek alkalmazottai sztrajkba lepnek, pl. 8.6%-os beremelesert, vagy a gyes miatt, vagy akarmi, akkor oket minositett esetben sem lehet katonai birosag ele allitani parancsmegtagadas, orhely elhagyas, stb. miatt?
Amugy hogy a topicozok jobban erezzek magukat, miutan leirtuk mekkora kapacitas hiany van a honvedelmet illetoen. Senki nem emlitette a rendorseget. Mekkora a letszamuk? Es ki is vannak kepezve, stb.
Nem szomorú véleményen vannak hanem a valóságot látják, tapasztalták.
Most hagyjuk az eszközök, felszerelések, pénz hiányát. Egyetlen tény. Csak józan ésszel gondold végig a mai férfiak hány %-a alkalmas fizikailag és pszichésen a fegyveres szolgálatra? Mondj egy számot.
Ha megvalósulna ez a sorozás dolog mi lenne belőle? Jelenleg a magyar lakosság katasztrofális fizikai, egészségi és pszichés állapotban van. Vagy ágyútölteléknek jók lennének a mészárszékre? Már ha elbírnak menni addig, vagy nem egymást lövik le.
Minden tiszteltem mellett nem akarlak megbántai de naiv vagy, nem látod, nem tudod milyen állapotban van a Magyar Honvédség.
Egyébként amiről beszélünk az szerencsére fikció. Hiszen jövőbe látó tábornokainak üveggömbje megmondta, na de akkor is. Sic vis pacem, para bellum
Én úgy gondolom, hogy a gond nem Anettel van. Ő teljesített. Még akkor is, ha JD agybajt kap, de ez a nő a saját kategóriájában 360 pontot teljesített, ami azért elismerésre méltó, a követelményrendszer minden hibájának ellenére is! Az én emésztőrendszeremet sokkal inkább az bántja, hogy már az unalmasnál is többször emlegetik fel az esetét, miközben sokaknak még egy tisztességes és őszinte tájékoztatást sem adnak arra vonatkozóan, hogy miért nem vonulhatnak be! Azt meg főleg nem értem, hogy miért kell még mindig csontig beny...ni a HM-nek!? Ez nekem nagyon hajaz a személyi kultuszra! :)
kezdünk túl sok ötletet adni a rossz embereknek :))) hál istennek, akik elég értelmesek, hogy ezeket végigvigyék, megszervezzék, azoknak van elég eszük ezt ki is találni :)))
szerintem amiről beszéltek az - bár honvédelem, de - nem honvédség, így legyen inkább off :))
,,Egy dologban rohadt hamar egyet fog erteni a BT, es mindenki mas is. Fegyverembargo."
...és mi marad? Egen. Guerrilla, sufnituning, és sok-sok elvérzés, míg megszerzik a szükséges tapasztalatokat. Közben meg még megy majd az egymás torkánák rágása mindkét (mindhárom, akárhány) szembenálló fél vezetésénél...
Baromira jó recept, mit ne mondjak.
A végén majd megy a széttárt karok balettje (,,ki gondolta volna?! hát mi nem készültünk ilyesmire") majd a jogos kérdésre, hogy ,,miért nem?" a válasz az lesz, hogy ,,olyan váratlanul értek minket az események", illetve kineveznek majd pár középszintű bűnbakot, de ezek is szép szokás szerint felfelé fognak bukni, sok-sok önostorozás és ,,de viszont most már!..." mondogatása mellett. Ja, majd elfelejtettem! És majd a sok vízfej írni fogja a memoárjait, hogy ő milyen ,,hős ellenálló" volt, meg hogy ő már korábban megjósolta és megmondta, hogy mi a tuti (furcsa betegség ez is - mindig akkor hallatják hangjukat és rázzák az öklüket, amikor már vége a bunyónak és az ország megkapta az aktuális adag mélybeöntést). Kölcsönös vállveregetés, kölcsönös érdemrendosztogatás...
Tevedes. A 4. pont hibas. Egy dologban rohadt hamar egyet fog erteni a BT, es mindenki mas is. Fegyverembargo.
Ennek az a baszott nagy haszna, es ezert letezik legfobbkeppen az intezmeny ilyen szinten, hogy utanna a raszorulo tobbszoros aron kenytelen beszerezni a fegyvereket.
Miért ne lenne hadizsákmány? Ellenkezőleg!!! Képzeld el mekkora PR lépés (,,a felszabadítók megmentik a felszabadítottakat a természeti katasztrófától") és mekkora külföldi pénzügyi beruházás (újáépíteni a hidakat, vezetékeket)?
Meg miért gondolja valaki, hogy mindenképpen megszállni kíván majd valaki? Minek? Elég káoszt teremteni, a ,,szorgos népünk győzni fog" szlogen alatt meg majd egymásnak esik az ország lakossága (volt már erre példa, és nem egyszer - Plieur említett egy szomszédos országot, ahol már volt hasonló; én is tudok pár ilyet (Grúzia 1992-93; Karabah (1989-92); Jugoszlávia...). Miért gondolja mindenki, hogy ,,mi különbek vagyunk, és nálunk ilyesmi nem történhet meg"? Csak egy példa (idióta forgatókönyv, de tételezzük fel). Egy Y országban, ahol sok-sok nemzetiség él él egy B nemzetiség, amellyel amúgy is problémák akadnak, különböző okokból kifolyólag. Egy X ország diverzáns egységei káoszt szülnek az akcióikkal, és még ezt tetézni is tudják azzal, hogy pár psicho-hadviseléssel foglalkozó szakértőt megbíznak azzal, hogy lázítsák fel a B nemzetiséget. A B nemzetiség, mivel szar az ellátás (a káosz miatt), és enni meg jó lenne (inni is, dohányozni is, sőt, nőm is már rég nem volt), szépen összeverődve nekimegy az ország nevét adó A nemzetiségnek. Eredmény?
1. A hadsereg és a rendőrség a diverzió helyszíneivel van elfoglalva, és nem tud közbelépni.
2. Vidéken elszabadul a pokol.
3. A ,,független" sajtó világgákürtöli, hogy mindenért az elnyomott B nemzetiség felel. A másik ,,független" sajtóorgánum ezt cáfolja, és bejelenti, hogy ezt az A nemzetiség tette, hogy lejárassa a B nemzetiséget. Kész a polgárháborús casus belli.
4. A nemzetközi közösség szomorúan bólogat, és soron kívül üléseznek hetekig, hónapokig, amíg az Y ország egyre jobban a káosz poklába taszíttatik.
5. Ezután majd jönnek a békefenntartók és az újáépítés, ami még nagyobb függőségbe taszítja az országot, lakosságát és természeti kincseit.
6. X ország szomszédi jobbot nyújt, és jókat kaszál az újáépítésből...
Függöny.
(Jesszusom, Kurucztól elbitorolom a Cassandra címet!:)))
Szerinted 1 (egy) váratlanul támadó szovjet típusú megerősített gépesített zászlóalj - némi légifedezettel - mennyi idő kell a korona megtekintésére szóló belépő megszerzésére?
Mert ha Tatát és Kecskemétet légierővel blokkolták, akkor szerintem az első nap végén a pénztárnál a sor elejére állhatnak.
Vicces, de azt te is tudod, hogy abszolut nem mondott hulyeseget?
Gondolj bele pl. az USA beli szakszervezetek tortenelmere, osszefonodasok a maffiaval, azonkivul a ket vilaghaboru nemet probalkozasai e teren. Es akkor meg a hippi mozgalomrol nem is beszeltunk.
X-Y-Z kerületekben illetve T-U-V városokban az ivóvíz meg van mérgezve, bemutatnak a TV-ben valamilyen 2 rugó+1 gomb szerkezetet, amelyet a terók mindenfelé elhelyeztek és felrobbantják vele a fél országot, kérjük a lakosságot gyűjtse be ezeket:), rendőr vagy kat egyenruhás ürgék tüzet nyitnak katonára, rendőrre, civílre, cél hogy egész egységek egymásnak essenek, sorolhatnánk a dolgokat, nagy klasszikusok 89-ből.
Nem irom le a velemenyem a valaszrol amit kaptal, de csak ugy megkerdeznem, hogy a katonatisztnek mi a feladata? Kristalygombbol josolni, hogy mikor lesz a kovetkezo haboru, vagy keszulni arra az esetre, hogyha barmikor kitor, akkor tudjanak is valamit tenni?
Udv.
U.I. Kicsit felhuztak ma munkaban, ezert vagyok ilyen.
Igen igen. Amikor már a határon kopogtatnak az ellenséges egységek, akkor már késő elrendelni a sorkötelezettséget. De ha valamelyik szomszédunk elkezdene készleteket felhalmozni, egyre több embert behívni, a gazdaságát átalakítani, akkor nem késő, hogy mi is lépjünk. Magyarország hadra fogható állományának kevés része nem kapott sorkatonai kiképzést. (ez a kevés rész évekkel nőni fog)
De ezért jó ez a Fórum mert nem is tudtam hogy Ukrajna "4 felé van tagozódva". De jó pap holtig tanul. Én azt hittem hogy a szokásos egyik fele Oroszország felé húz. Janukovic keleti tömb (aki csak Oroszul hajlandó megszólalni) és Juscsenko aki Nyugat felé húz
De én nem gondolom azt hogy a Magyar államnak olyan hadsereget kellene fent tartania, ami megállítaná az oroszokat. 150 millió a lakossága. Putyin folyamatosan korszerűsítette a hadsereget. Én se értek egyet nagyon sok dologban amit elrendeltek, de az tényleg irreális volt ami a rendszerváltás után maradt ránk. Szerintem ha jobban megy majd az országnak, akkor új lánctalpasokat állítanak hadrendbe, és ha valami háborúval fenyegetne, akkor minden más prioritást kapna.
9/11-nek is voltak nyomai, fel is deritettek oket, csak hianyzott az, hogy a politikusok kiertekeljek, es ellenintezkedeseket hozzanak. ( a konteokat most hagyjuk, maradjunk a hivatalosnal. Khmmm. Persze nem a donteshozok - politikusok hibaztak, hanem az az x.y. szemelyek, akik az egeszet elbasztak, mert...????? Ooooo? szoval azok akikre ramutattak, hogy elbasztak. )
Most nezz vegig a politikai palettan Magyarorszagon, es mutass egy olyan befolyasos politikust, akinek van nemi ralatasa a nemzetbiztonsagra, es eleg tokos az asztalt verni. Kezdjuk az elnokkel es a verrebaszo pitypanggal.
2006 nyara Debreceni laktanya tornacsarnoka. Orszagos vivóbajnoksag.
A csörték szünetében sikerült az akkori alakulat pk Szűcs tbk közelébe szerveznemmagam,és egy beszélgetést kezdemenyeztem. Próbáltam teljesen szolidárisra venni a figurát hogy a beszélgetést megalapozzam és inditottam azzal hogy micsoda csapas a lanctalpas és egyébb neheztechnika kivonása. Meglepetésemre közölte teljes meggyőződéssel hogy nem kell izgulni mert 20 évig biztos nem lesz itt semmiféle háború.
Azt megszoktam hogy a politikusok baromságokat mondanak de hogy egy csapat tiszt, ráadásúl nemis akarmelyik, háááát kicsit nagyon sokkolt a dolog.
Sőt, ki mondta meg Tito halálakor, hogy most lesz a gebasz? Ki mert volna Andropov halálakor arra gondolni, hogy a Kreml falai mellett népviseletbe öltözött kozákok követelik vissza a cár atyuskát?
Csak a mi vezérkarunk lát a jövőbe: "15 évig nincs veszély" (csak reménykedhetünk, hogy igazuk legyen).
Ha valaki készülődne ellenünk annak nyomai lennének.
A RAF-nak nem volt nyoma... Az AD-nek, a Vörös Brigádoknak nem volt nyoma... A legtöbb belviszáj vagy konfliktus az utóbbi 20 évben a környéken minden előzetes nyom nélkül, meglehetősen rapszodikusan alakult ki...:(
Persze, nyílt intervencióra nem kell számítani, de az ördög nem alszik (szegény, kialvatlan ördög)...
Szvsz ez is külön megérne egy topicot... azt hiszem sokan túlértékelik a NATO-t. láttunk már olyat, hogy egy szövetség állt és végignézte ahogy az egyik tagját megsemmisítik. Élnek még bőven emberek akik erre emlékeznek.
Van az a mondás, hogy a hűség olyan vegyület ami alkoholban oldódik, na most, hogy egy életszerűt len példát említsek, ha idetolja Oroszország a képét és Győrig meg sem áll, a NATO mennyire törné magát, hogy ellentámadásba lendüljön? A politikai, geopolitikai érdekek mindig is a saját utukat járták. Gondoskodnunk kell arról, hogy a hadseregünk olyan színvonalon legyen, hogy elsősorban MAGÁTÓL fel tudja venni a harcot a betolakodókkal és utána bízzuk magunkat a NATO-ra, de ne a NATO-tól várjuk a babusgatást, különben tényleg 2-es villamos lesz a vége :)
,,Oroszország lehet az, aki elő tudná idézni egy esetleges Ukrajnai konfliktus beköszöntét."
Maga Ukrajna kormánya az, amely bármikor elő tud idézni egy konfliktust saját területén. Nem kellenek hozzá az oroszok. Elég végignézni mindazt, ami arrafelé történik az elmúlt pár évben.
Gyakorlatilag egy ugyan olyan mesterséges képződmény, mint amilyen anno Csehszlovákia vagy Jugoszlávia volt.
A vége is ugyan az lesz. Már most is legalább négy olyan régió van ott, amik radikálisan szemben állnak az ország többi részével (Kélet-Ukrajna (Donbasz, stb.), Nyugat-Ukrajna (elsősorban Galícia), Kárpátalja és az Elő-Kárpátok (Lemkivscsina, másnéven), és természetesen a Krím.
Csodálom, hogy Moszkvából várják a rémeket, miközben nem hallottam róla, hogy bármilyen szinten is agresszíven léptek volna fel. Ellenben az ukrán kormány mindent elkövet, hogy alátegyen a keleti szomszédnak: kezdve a gázvezetékek elzárásával, folytatva az erőszakos ukranizációval és történelem-hamisítással, végezve azzal, hogy nyíltan részt vesz egy O-g ellen irányuló fegyveres konfliktusban...
,,A Szerbek azok tényleg kérdésesek..."
És nem csak a szerbekről van szó... Az a kisebb gond. A nagyobb gond az, amit Washington tett meg az EU-nak, hogy az ne unatkozzon a jövőben: Koszovó. Magyarán, Európa lágyékába beraktak egy iszlám államot, ami csak radikalizálódni fog.:( Németországban már láttam kisvárosi pályaudvarokon plakátokat (körözvényeket), amelyeken nagyon helyes kis szakállas srácokat keresnek, mint terrorista-gyanúsakat...
...Nem szeretném, ha hasonló hírdetések lennének idővel, mondjuk, Szilvásváradon, vagy Békéscsabán...
1974 Görög tisztek megdöntik Makariosz érsek uralmát Görög tisztek a görögországi katonai junta támogatásával megbuktatják Makariosz érseket, Ciprus elnökét és Nikosz Szampszont kiáltják ki új elnöknek. Makariosznak sikerül Londonba menekülnie. Július 20-án török csapatok szállnak partra a szigeten. Arra hivatkoznak, hogy jogukban áll beavatkozni, hogy megvédjék a sziget törökök lakosságát. Szampszont félreállítják, s július 22-én Görögország és Törökország fegyverszünetet köt, ezt követően pedig Genfben megindulnak a tárgyalások. Közben Cipruson a görög területeket biztonsági övezettel választják el a török területektől. Augusztus 14-én a genfi tárgyalások eredménytelenül félbeszakadnak. Görögország ezek után kilép a NATO-ból. A törökök a szigeten folytatják az előrenyomulást, s augusztus 16-án a sziget területének már 40%-a az ellenőrzésük alatt áll.
Éhesló lehet, hogy ez a Cikk téved, lehet, hogy neked van igazad, nem tudom. De én így tanultam.
Az önkéntes haderő, nem végleges állapot. Nem bizony. A végleges majd az lesz, amikor a Parlament mellé tolt 2-es villamos üres kocsijában aláírjuk a fegyverletételt.
Ha valamilyen fegyveres konfliktus történne, háború, akkor elrendelnék a sorkatonai szolgálat vissza állítását. Amikor kitalálták ezt a rendszert, hogy legyen önkéntes, akkor sokan úgy képzelték el, hogy a hadsereg egyfajta keretet adjon "gerincet" a felálló sorkötelezett hadseregnek.
Esetleg ennek a gerincnek néhány csigolyáját bemutatnád? Az utolsó erre igazából alkalmas szervezetet úgy hívták, hogy MN.
Szerintem ezért nem érdemes nézni, hogy hány tüzér, meg lövész van most Magyarországon.
Szerintem meg fogalmad sincs arról, hogy mennyi idő kell egy lövész vagy egy tüzér kiképzéséhez. Meg arról sem, hogy még ezt kéne követnie a kötelékkiképzésnek, ha mond ez neked valamit. De összehasonlításképp: egy békében teljesen harckész dandárnak (pl. tapolcai rakétadandár) mozgósítás után (sorszolgálatot letöltött, teljesen kiképzett - valamint helyben képzett tartalékos tiszti - szakmai szám szerint precízen bevonultatott állománnyal) egy hetet kellett szánnia az összekovácsolásra.
Ez a keretes hadsereg szerkezet részben létrejött, és részben nem. Ebben igazad van. Keretes szerkezet van, hadsereg nincs, csak kollektív fegyverekkel IS felszerelt csapatok vannak.
Azért a katonai hírszerzés végzi a dolgát. Ha valaki készülődne ellenünk annak nyomai lennének. (gazdaság átcsoportosítás, tömeges ember besorozás) Amire remélhetőleg mi is válasz lépéseket tennénk.
Na ezen válaszlépéseknek a nyomvonala kellene, hogy ki legyen jelölve már békében. Ki is volt, most nincs. Vagy kopizod a jogszabályt, amely szerint lefoglalhatod a teherautót, munkagépet, beszállásolhatod magad, aknát telepíthetsz a civil kertjébe, stb?
Jó lenne megjegyezni, hogy ami megvan a háború előtt, az van meg a háborúban is, legalábbis jó sokáig. Más nincs.
Igen, látszólag van hadkiegészítés! De csak látszólag. Oktatják, de hogyan? A valamikori haderőszervezési és hadkiegészítési tanszéket megszüntették, most a védelem-igazgatási tanszék próbálja még valahogy fenntartani az ismereteket (a tanszékvezető az utolsó mohikánok egyike). Egyébként ha megnézitek nincs hadkiegészítés: helyette van feltöltés (tudjátok, mint az üveget borral). Nincs hadköteles nyilvántartás sem - mert amit a KIAK csinál, az minden, csak az nem. De nincsenek keretek sem, tehát nincs mit kiegészíteni (akarom mondani: feltölteni). Sorozás mikor lesz? Minősített időszakban. Szerintetek van rendelet a nyilvántartás vezetésére, a szakmai munkákra? Nyertetek. Nagyon sokat kellene tenni azért, hogy minden úgy működjön, ahogyan kellene.
Oroszország lehet az, aki elő tudná idézni egy esetleges Ukrajnai konfliktus beköszöntét. De remélem többet ér nekik a folytonos Gáz áramlás, meg a Kőolaj, mint egy puccsal átvett Ukrán ország irányítás. A Szerbek azok tényleg kérdésesek. És ha jól tudom hatalmas gépesített, és páncélos jármű készletük van. Amit a délszláv háborúba nem vetettek be, de még mindig rendelkeznek velük.
Kérlek többet olvass és tanulj. A törökök és görögök nem léptek ki a NATO-ból. Ma is "szeretik" egymást és napi jellegűek a provokációk, erőfitogtatások a légtérben és a tengeri határterületeken. A legnagyobb műszakizárrendszer Európában a kettejük határán van letelepítve a mai napig. Lényegében a két nép között háború is van, tűzszünettel: Cipruson.
,,És akik ellen hadat viselhetnénk, azok a szomszédok."
Jelenlegi állapotában úgy meg.... minket, hogy csúnyán nézne ki a szép, bocitarkába bújtatott farunk.:(
,,Ők meg (többségében) benne vannak a NATO ban."
Nem garancia semmire. Van még pár instabil állam a szomszédban. Ajánlom a tábornok uraknak az általános iskolai térképatlaszt. P.l. ott van Szerbia és Ukrajna.
,,Egyedül a Görögök meg a Törökök hadakoztak, de ők ki is léptek addig a szervezetből."
Ezenkívül meg még Írország és Nagy-Britannia (bár a harc nemhivatalos volt). Ezenkívül meg még tegyük hozzá a különböző belső konfliktusokat, puccsokat, zavargásokat, európai politikai szélsőséges és etnikai terrorizmust, egyebet...
Igen szép táblázat kerekedne belőle.:(((((
(Miért vagyok ennyire pesszimista ma? Talán megártott a tegnapi társaság és gorilka...)
Olyan szomorú véleményen vagytok. De a nemzetvédelmi egyetemen még mindig tananyag a Hadkiegészítés. Csak mert nincs sor kötelezettség, ezzel még mindig foglalkoznak. És nagyon jó talpraesett tisztekkel találkoztam. De azzal is tisztába kell lenni, hogy mi nem Amerika ellen akarunk Hadat viselni. Nem kellenek lopakodó gépek, meg ballisztikus rakéták. És akik ellen hadat viselhetnénk, azok a szomszédok. Ők meg (többségében) benne vannak a NATO ban. Egyedül a Görögök meg a Törökök hadakoztak, de ők ki is léptek addig a szervezetből.
nagyon jó a gondolat, csak szerintem erre most nincs felkészülve a Honvédség:
hiányzik: -eszköz (mit adunk a kezükbe? veszély esetén elindítunk egy közbeszerzést h-ra?) -ember (hol vannak a kiképzett tartalékosok? Azért egy hk-t nem két perc jól megtanulni) -gyakorlat (a bent levők tudják, hogy hova honnan ki fog érkezni a fenttartott üres helyre, velük gyakoroltak már, tudják, hogy ők szinte csak kiképzők lesznek, mert hát pár ezer lövészhez kellene még pár tízezer, aki jelenleg nincs kiképezve?) -szervezet (hadkieg a helyzet magaslatán áll? tudja ki milyen kiképzést kapott, milyen civil tudása van, amit fel lehet használni, és azok az emberek hol találhatóak meg, tudja, hogy orvosilag alkalmasak?)
A víztisztitót kihagytad. Majd állhatnak a főváros felé vezető úton - mint egy marathón-futásnál - és osztogathatják a műanyagpoharakat a rohamos tempóban menetelő, megszomjazó ellenségnek.
...elvégre befogadó nép vagyunk... a szájhagyomány szerint...
Ehhez a rendszerhez kitalaltak olyat is, hogy M zarolt keszletek. Na ezek a keszletek azok, amik akcios aron vandorolnak - tak kohoba, Gruziaba, Irakba, Afganisztanba, USA-ba, stb. A loszerkeszletek, meg a megsemmisitobe a lejart szavatossag miatt. Szoval ha jon a gaz ellen, akkor majd mozgositanak, a hiper - szuper katonak a hivatasosok kozul hirtlen kikepzik oket a szemmelveres nevu magyar wunderwaffe kezelesere, az felcserek pedig meg kiosztanak nekik vazelint.
A kanászkürt a szarvasmarha szarvából készült magyar népi fúvós hangszer, a tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik. Kihajtáskor a pásztorok ennek hangjával jelzik a gazdáknak, hogy állataikat engedjék ki az utcára. Díszítése a hagyományos pásztorművészet egyik legjellemzőbb ága. (wikipédia)
Nem kell bántani, nem tudtam mi az a Kanászkürt! De vettem a fáradtságot és utána néztem.
Nem mondom azt, hogy nincsenek jó cikkek a honvedelem.hu oldalon vagy a Magyar Honvéd c. újságban. Sőt.
Nekem sem ezzel a szerencsétlen hölggyel van bajom, bár ha én is 4 gyerekes nő lennék és rohantam volna a helyi kanászkürthöz már lehet, hogy a helyemen lennék, hanem azzal amit az egész eset hordoz magában üzenetet a társadalom felé.
Olvasd el a cikket és elemezd ki a mögöttes mondani valót és tartalmat. Mit közvetít? Mit üzen a társadalomnak? Nem csak a cikk, az egész ügy.
Majd én is elkezdek sírni, meg ti is, hogy hogyan cseszett minket padlóra anyagilag és más szinten is, hogyan keseríti az életünket a várakozás. Lehozza a történetünket a honvedelem.hu?
Az önkéntes haderő, nem végleges állapot. Ha valamilyen fegyveres konfliktus történne, háború, akkor elrendelnék a sorkatonai szolgálat vissza állítását. Amikor kitalálták ezt a rendszert, hogy legyen önkéntes, akkor sokan úgy képzelték el, hogy a hadsereg egyfajta keretet adjon "gerincet" a felálló sorkötelezett hadseregnek. Szerintem ezért nem érdemes nézni, hogy hány tüzér, meg lövész van most Magyarországon. Ez a keretes hadsereg szerkezet részben létrejött, és részben nem.
Azért a katonai hírszerzés végzi a dolgát. Ha valaki készülődne ellenünk annak nyomai lennének. (gazdaság átcsoportosítás, tömeges ember besorozás) Amire remélhetőleg mi is válasz lépéseket tennénk.
Nem szívom. ;) Biztos túl érzékeny lett a kis lelkem. :))
"Válaszként visszakérdezek: a valóság szerinted mit mutat?"
Bocsánat én azt olvastam Ágnes asszonytól, hogy...
Ugye nem azt akarod mondani, hogy az nem a valóság??!! Úr isten, kezdem úgy érezni magam mint Richard Pryor a Vaklármában:" Csak nem azt mondom, hogy nem vagyok fehér?!"
Csak nem azt akarod mondani, hogy nem ez a valóság??
"Szerintem meg pont Gyula beírása miatt nem lesz nagy bevonulás... A költségvetés nagy úr..."
Az biztos. Meg a voksok iránti vágy is az... Nem az baj, hogy nincs bevonulás, na jó az is, de a dolog erkölcsi, etikai lekezelése katonához méltatlan viselkedés. A 3,14csába unom már annyiszor leírtam!
Nem, azt soha! Inkább realista és persze szkeptikus az íróasztal lábak átjárhatatlannak tűnő dzsungelével szemben.
Viszont maradok örök optimista. :) Na ez szép kis filo koktél: realista, szkeptikus, optimista és néha még sztoikus is... ;) Ebből az optimizmus a legerősebb szóval azóta mantrázom, hogy csapatjátékos febr. 1. de max 15.-el bevonul, csapatjátékos febr. 1. de max 15.-el bevonul, csapatjátékos febr. 1. de max 15.-el bevonul,...
Az ülnöki rendszerű bíráskodás során a laikus elemet az ülnökök képviselik az eljárásban. Az angolszász jogrendszerben ez az esküdtek dolga.
Ülnök a fő utcán 1997 előtt voltam, de nagyjából ugyan ez volt akkoriban is:
Off A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségei
A bíróságokra ülnöknek büntetlen előéletű, választójoggal rendelkező, a 30. életévét betöltött, de a 70. életévet el nem ért magyar állampolgár választható.
Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak.
Az ülnökök a megbízatásuk időtartama alatt nem lehetnek tagjai pártnak és politikai tevékenységet sem folytathatnak (Alkotmány 50. § (3) bekezdés). Az országgyűlési képviselői megbízatás, az önkormányzati képviselő-testületi tagság politikai tevékenységnek tekintendő. Nem politikai tevékenység a munkavállalói a szakmai, érdekvédelmi szervezetben való részvétel.
Az igazságszolgáltatásban való részvételével összefüggő cselekmény miatt az ülnököt a választásra jogosult hozzájárulása nélkül letartóztatni, ellene büntető szabálysértési eljárást indítani vagy ilyen eljárásban vele szemben kényszerintézkedést alkalmazni a tettenérés esetét kivéve nem lehet.
A megválasztott ülnöknek bírói esküt kell tennie.
Az ülnököt a bíróság elnöke hívja be és osztja be az ítélkező tanácsba. E tisztsége gyakorlásának idejére az ülnököt a Bjt. 128. § (1) bekezdése szerint átlagkereset, illetőleg tiszteletdíj illeti meg, amelyet a bíróságok költségvetésükből térítenek meg.
Joga az ülnöknek, hogy a behívásáról legalább egy hónappal korábban értesüljön, illetve, hogy kérésére, fontos okból a bíróság elnöke elhalaszthassa a működése megkezdésének időpontját.
Az ítélkező tanácshoz beosztott ülnök joga, hogy a tárgyalandó ügyek tény- és joganyagát megismerhesse, arról őt az ítélkező tanács elnöke tájékoztassa.
Az ítélet meghozatalát megelőző zárt tanácskozással kapcsolatos tanácskozási titok megőrzése az ülnök számára is kötelező. Ez vonatkozik a szolgálati, illetve az államtitokra is.
A bírósági ülnök alapvető kötelezettsége csakúgy, mint a hivatásos bírónak , hogy a Magyar Köztársasághoz, annak Alkotmányához hű legyen, lelkiismeretesen járjon el, és mindenkor tanúsítson a tisztségéhez méltó magatartást.
Az ülnökökre vonatkozó legfontosabb rendelkezéseket a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény és a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény tartalmazza. On
nem csak az a lényege. Most olvastam a pszichológiai elemzést, hogy milyen lépéseken kell keresztül menni, ahhoz hogy gyilkoló gép legyél (ez egyébként a gestapo és a eimsatzgruppékon keresztül vizsgálta). Az első lépés az, hogy te is meg legyél szívatva... (persze ezt minden katnaviselt tdja... :))
Feleslegesen veszed magadra a világ baját. A válaszomban csak az kívántam pontosítani mit jelent és mire terjed ki a feljelentési kötelezettség. Az információ, a sejtés, a vélemény, a személyes felelősség és a feljelentés külön külön dolgok és nem hinném, hogy keverni kellene, bár meg lehet tenni. Eddig nem voltam feljelentős típus -még változhatok. A tapasztalataim szerint egyébként a (katonai)szügyészek és bírók csak a kishalakkal voltak kemény legények, a nagyokkal kiegyeztek. Ezt ülnökként is szomorúan tapasztnyaltam....
Kuruc-nak már válaszoltam erre a kérdésére.A szárazföldi alakulatoknál ugyan ilyen a szolgálat felépítése.Kivétel a katonai lőterek,raktárak laktanyáiban.Ott vannak őrszakaszok.Kb 8km-re van tőlem egy műszaki ezred,de most kurvára nincs kedvem belopakodni és ellopni a szolgálati vezénylést!:)))
A vasalástól eltekintve ez kísértetiesen emlékeztetett azokra az időkre, amikor sorozott gl.szd. parancsnoka voltam! :) Engem is érdekelne, hogy mi a helyzet ma a francia hds. nem légióhoz tartozó alakulatainál? Azt tudom, hogy a német Bundeswehrben a sorkatonák ca. 10 évvel ezelőtt még rendszeresen adtak őrszolgálatot. (havi 2-3 alkalommal - kb. 1 hét havonta).
A sorszázadomnál ehhez hasonló szituációk nem egyszer fordultak elő! :) Jelenleg viszont egy teljesen más helyzet van: szerzdődéses állomány törvényekben meghatározott jogokkal és járandóságokkal. Ebbe már nehezen férne bele hasonló megoldás.
Az általad említett "millárdos bulik" általad sugalt lekezelését Te melyik kategóriába sorolnád? Ne feledd, honvédelmi témáról van szó! Kétség sem fér hozzá, hogy igazad van "de jure"! Ismered azt, hogy "Bűnösök között cinkos, aki hallgat.." ? Amennyiben de facto is úgy gondolkozol, ahogy leírtad, akkor onnantól kezdve minden hasonló - sokat sejtető - hsz-od csupán partvonalról történő hangulatkeltés! :) Én katona voltam és gondolkodásban talán az is vagyok. Parancsnokként nem volt választásom a tudomásomra jutott bűncselekmény, vagy szabálytalanság elhallgatásával kapcsolatban! Bocsátassék meg nekem ez a "bűn"! :)
Arra még várnod kell. Ismételném magam tisztelettel, hogy csüt vagy péntek megy be a TIbe a papírjaiért. Ott azt ígérik neki, hogy febr1. vagy 15 kezdhet. Tehát csak 1 vagy 15.-én derül ki, hogy mi van, de majd ő mesél. Remélem!
Megjegyzem, többeknek ígérték ezt a TI majd kiderült mikor nagy örömmel mentek az alakulathoz, hogy csak a papírjaikat szedik be és az állományba helyezési kérelmet indítják el, a beolapot csinálják meg, és nagyon nem kezdenek másnap ahogy az ígérve lett nekik.
Kívánom (ismét térdre rogy optimistán imádkozik ikon), hogy vele ne így legyen hanem tényleg kezdjen mikor ígérte a TI.
Csapatjátékos, ha olvasod... tűkön ülve várjuk, hogy elmeséld sikerült e szerződést kötnöd! És jó lenne ha csatlakozni tudnál a levelező listához is :)
"Figyelmeztetlek, hogy nálam ezért nem kapsz baseball sapit!"
Nézd, elnézést, de magas ívben tojom le, hogy miért mit kapok! Ha hülyeségnek tartanám amit csinálsz nem fejezném ki a tiszteletem iránta! Megmondanám, hogy szerintem szar vagy hülyeség és kész. A figyelmeztetés meg egyenesen sértő, hogy az feltételezed rólam ne lennék őszinte és valami "bészból" sapiért nyalnám a segged! Hidd el ha nem fog egyezni a véleményünk azt észre veszed majd.
Ha meg él volt benne vagy vicc, tessék hangulat ikont használni. Virtuális párbaj elkerülése végett.
A bögrére igényt tartok, ki nem hagynám! ;) :) Át is veszem majd a megfelelő alkalommal.
"Egyébként csak úgy mellékesen tájékoztatom az állományt, hogy amit teszek azt nem a HM-ért teszem, hanem a honvédelem ügyéért. Szerintem van különbség."
Aki egy kicsit is ismer téged és az önkéntes munkádat az pontosan tudja ezt!
És bocsánat, értem, de nem akarom érteni, a HM és honvédelem ügye nem azonos?
Van hasonló. Amikor 1 rend egyenruhád van, abban élsz és halsz:), másnap csillogni-villogni kell. :) És kiderűl hogy az egész szakasznak adnak 1 db. vasalót:)
Aham... Ezek szerint az értelmetlen ,,szopatás" más hadseregekben mindössze az akarat próbája és türelemre nevel... ...Őszintén szólva ilyen nagyszabású bullshitet már rég nem olvastam (természetesen nem rád gondoltam! nehogy félreértsd!)
A Magyar katonai iskolába is voltak azért érdekes dolgok.
A Stokizás pl.
Amikor megszabott méretű karton lap "léceket" kellett vágni, és minden egyes katonai ruhát a lécekkel kellett behajtogatni egymás alá. Úgy nézett ki mintha sok színes könyv lenne egymás alatt.
Jézusmária!!! A ,,dekoratív vasalás" örömei!!! (szívéhez kapott) (Csendben megjegyzem: láttam én már közben 2. osztályút zokogni, míg negyedszer gyűrkőzött neki a vasalásnak).:(
Na, ez volt egyike annak a kevés dolognak, melynek a logikáját nem értettem, és nincs az az ember, aki el tudja hitetni velem, hogy hasznos. Egyszerűen flanc és glanc, melyben értelmet és logikát fölösleges keresni...
Kis ismertetés,hogy az idegenlégióban hogyan van a szolgálat. Tehát a század hétfő 06.00-tól van szolgálatban egy héten keresztül. Parancsnoki szakasz nem ad szolgálatot.A 3 harci szakasz és a harctámogató adja. A szakaszom hétfő reggel az őrséggel kezd(1 raj),másik szakasz adja a készültségi rajt,a harmadik pedig a konyha és hasonló szolgálatokat. Hétfőn őrséget adok.Díszegyenruhában,ennek a kivasalása gyakorlott embereknek megvan 1,5-2 óra alatt!Így néz ki az ing: Az élek 3,5 és 5,3cm-re vannak egymástól.1mm-es eltérés esetén a leendő őrparancsnok zavar vissza vasalni. Kedden reggel 06.00kor leváltanak.Ha még fiatal vagyok akkor elég nagy eséllyel beosztanak a készültségi rajba.Gyakorlóban,cuccal egy erre kijelölt szobában van a raj.Itt lehet napközben aludni.Ha nem vagyok szolgálatban akkor reggel 08.00-kor kezdődik a sport(kb 15km futás,erősítés)utána pedig különböző foglalkozás,anyagkarbantartás.Furcsa is volt,hogy mikor otthon voltam sorkatona a szolgálataim után a délelöttöm szabad volt.(előbb voltam légiós majd utána sorkatona) Szerdán megyek a konyhára mosogatni kora estig. Ha nem szeretnek akkor lehet,hogy csütörtökön már megint őrségben vagyok.Kimosott és tökéletesen kivasalt díszegyenruhában. És elég nagy eséllyel hétvégére is megnyerek valamit. Hétfő reggel a század leadja a szolgálatot és elég nagy az esélye,hogy aznap reggel megy is ki terepre pár hétre. Csak a hétvégén adott szolgálatért van plusz pénz.Pihenő és hasonló dolgok utána csak a távoli emlékeikben vannak a srácoknak,mikor még a hazájukban szolgáltak :)))
A szárazföldieknél tapasztalatom szerint ugyan így vannak a szolgálatok.Kivétel azok a "laktanyák" ami hadiraktárként,katonai gyakorlótérként szolgál.Ott vanna őrszakaszok.
Légierő és a haditengerészetnél ha jól tudom akkor vanna őrszakaszok.
Csendőröknél(Gendarmerie,ők is katonák,hadügy alá tartoznak) meg a tököm tudja.:)
egyébként belegondolva, hogy a PRT váltásnál mennyien vannak kint, tényleg lehet vagy 2-3000 lövész itthon abban az időszakban a haza védésen dolgozva....
ezzel kb le lehet fogni kb 20-30 km frontvonalat (persze akár többet is, de hát...)
A 2010-es költségvetési létszáma a tárcának mindenféle átszervezés nélkül 26500 főre, előző évi létszámhoz képest 2000 fővel csökkent, magyarul Szekeres az 5500 fős békehiányt úgy csökkentette 3500-ra, hogy megváltoztatta a béke létszámot. A teljes "létszámcsökkenés az ÖHP alárendeltjeinél realizálódott.
jaja, egyébként titkos, hogy a "harci" alakulatok jelenlegi létszáma mennyi (legalább összesítve)? most kb egy zászlóalj 500 fő hasraütött számmal számoltam ki a lentit, de a hiányokat nem tudom, és persze a 500 is csak egy próbálkozás a részemről :)))
1.) A 2/1 HVK közvetlen szervezetei alcím kiadási főösszege 23.083,0 MFt. Az alcímen a következő katonai szervezetek kiadásai kerültek megtervezésre: MH Műveleti Központ MH Támogató Dandár MH Geoinformációs Szolgálat MH Központi Kiképző Bázis MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (HM Katonaegészségügyi Kiválósági Központ) HM Személyzeti Főosztály alárendelt szervezetei (MH Kelet- és az MH Nyugat Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság, valamint az MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ) Az alcím kiadási főösszegéből 16.574,8 MFt csapatköltségvetési előirányzat, 1.558,6 MFt központi költségvetési előirányzat, míg 4.949,6 MFt nemzetközi feladatok előirányzat szükséglete. Az alcím költségvetési engedélyezett létszámkerete figyelemmel a meglévő létszámra, valamint a tiszt-, tiszthelyettes avatásra - a 2009. évi keretnél 86 fővel magasabb mértékben, 3.606 főben került jóváhagyásra. A költségvetési tervezési létszám a következők szerint alakul: tiszt 848 fő, tiszthelyettes 1.074 fő, szerződéses legénység 550 fő, közalkalmazott 1.034 fő (ebből részmunkaidőben foglalkoztatott 36 fő), középfokú katonai tanintézeti hallgató 100 fő. Az alcímen a hazai személyi juttatások és járulékai 14.456,0 M Ft-ot, a logisztikai jellegű kiadások 3.380,0 MFt-ot, az egyéb feladatok fedezete 297,4 MFt-ot (ebből katasztrófavédelmi feladat 3,8 MFt), míg a nemzetközi feladatok szükséglete 4.949,6 MFtot (amelyből a devizajuttatás 3.403,3 MFt, a járuléka 918,9 MFt) tesz ki. Az alcímen tervezett személyi juttatások kiadási előirányzata 15.022,8 MFt, a munkaadókat terhelő járulékoké pedig 3.755,4 MFt. A két kiemelt előirányzatcsoport együttes összege 18.778,2 MFt, az alcím összelőirányzatának 81,3 %-a. Az előirányzatok tartalmazzák a nemzetközi feladatok végrehatásában résztvevők deviza juttatásait, illetve azok járulékait is 3.403,3 MFt, illetve 918,9 MFt összegben. Az alcím kiadásai 220,5 intézmény működési bevételből, 200,0 OEP bevételből (MH HEK részére) és 22.662,5 MFt költségvetési támogatásból kerülnek finanszírozásra. a.) Csapatköltségvetés A csapatköltségvetés 16.574,8 MFt-ot tesz ki, amelyből a hazai személyi juttatások és a járulékok együttes összege 14.456,0 MFt, a kiadási főösszeg 87,2 %-a. Az alcím katonai szervezeteinek logisztikai jellegű intézményi költségvetése 1.821,4 MFt, amelyből a hazai gyakorlatok és kiképzések csapatkiadásai 18,8 MFt. Az egyéb feladatokra biztosított előirányzat összege 297,4 MFt, amely fedezetet nyújt többek között katasztrófavédelmi feladatok ellátására, segélyek folyósítására. b.) A központi költségvetés 1.558,6 MFt-ot tesz ki, amely az MH Támogató Dandár (a továbbiakban: MH TD) és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (a továbbiakban MH HEK) központi költségvetésének kiadásait tartalmazza. Az MH TD 1.126,5 MFt összegű központi költségvetése fedezetet nyújt a szakági feladatok végrehajtására, többek között a HM KGIR adatátviteli áramkörök bérleti díjára, mobil távközlési szolgáltatás igénybevételének kiadásaira, nem adatátviteli távközlési díjakra, áramkörök bérleti díjára. Az MH HEK 432,1 MFt összegű központi költségvetése fedezetet nyújt a központi egészségügyi szakanyag ellátáson túl többek között a HM Katona-egészségügyi Kiválósági Központ feladatellátásának kiadásaira, a drogprevencióval kapcsolatos feladatokra, valamint a ROLE 1-gyel, a Molekuláris Biológiai Laborral kapcsolatos szakterületet érintő feladatok kiadásaira. c.) Az alcím összelőirányzatán belül nemzetközi feladatokra 4.949,6 MFt került megtervezésre (a 3.403,3 MFt összegű devizajuttatásokkal és annak 918,9 MFt összegű járulékaival együtt). A nemzetközi előirányzatok terhére a következő főbb feladatok kerültek megtervezésre: a nem fegyveres külföldi szolgálatot teljesítők, valamint külföldön tartósan tanulmányokat folytatók nemzeti támogatására 3.737,6 MFt; az MH Katonai Képviselő Hivatal (Brüsszel) működési költségvetésére 545,0 MFt; az MH Nemzeti Katonai Képviselet (Mons) működési költségvetésére 223,7 MFt; a nemzetközi gyakorlatok és kiképzések feladatra 129,1 MFt; MH PRT (Tartományi Újjáépítési Csoport) 96,8 MFt; KFOR Zászlóalj 85,2 MFt; az MH Nemzeti Összekötő Csoport (Norfolk) működési költségvetésére 83,5MFt; UNFICYP 27,5 MFt; MFO 10,3 MFt; EUFOR század 7,5 MFt.
A kettos merce elkerulese vegett meg kell jegyezni, hogy pl. Szaud Arabiaban ellentetben a gaz Europaval mennyire keszsegesek.
A Szaud Arabiaban elo europai keresztenyek nyiltan gyakorolhatjak vallasukat, nyiltan epithetik templomaikat, kozossegi hazaikat. Az asszonyaik nyugodtan setalhatnak az otthoni divatnak megfeleloen, akar bikiniben is. A birosagokon biztositanak tolmacsot es ugyvedet az esetleg vetkezo europainak, sot, azt is engedelyeztek, hogy az EU jogi normak alapjan follyon le a targyalas, es szulessen itelet.
...........
Innentol kezdve mirol is beszelunk? Miert valt ki ellenerzest a mecset, a burka, a Sharia az Eu-ban?
Olvasván a hozzá szólásokat az "őrség"-ről.1985 Zalaegerszeg Duna 85 gyakorlat.A laktanyában csak"egy-két"meg a 2(külső,belső) őrség maradt. 25 szolgálat egymás után felváltva.Kb Másfél hónap.Őrségfelkészítés,sorakozó,őrség,őrségleadás.Másnap újra.Visszagondolva kibírtuk fiatalok( 23) voltunk.
hajdanán a BKVban dolgoztam, amikor 25000 létszám mellett volt vagy 4000 járművezető. A járművezetők száma nem változott, de az össz létszám a blogom szerint 13000 körül van...
az MH ÖHP 16.000 emberéből harcinak nevezett alakulatban lehet vagy 6-8.000 ember, de persze ebben benne vannak pl a repülőbázis katonái. Tehát szárazföldi gyalogos (könnyű :)) lehet vagy 4.500-5.000 (ezek egy része persze megint nem "harcoló", mert pl logisztikai zászlóaljba tartozik). Gondolom pont ebben a kategóriában legnagyobb a hiány is. És ezzel kell kiállítani a missziók harci részét is.
Off A dolog kapcsán cseréld ki a szereplők nemzetiségét és vallását. Olvasd újra. Alkoss ezek után véleményt.
Nem egy alkalommal kínáltál mér meg itt holmi antiszemétizmussal, holott tőlem sem ilyet (mint amit itt idéztél), sem más ehhez foghatót nem olvashattál a fórumon (pedig egy korábban elhangzott rágalmad szerint kifejezetten kértelek, hogy idézd: nem tetted).
Mindezek ellenére nem írtam róla, csak azt követően, hogy egy hozzád hasonlóan ferde látású kolléga nekiment egy másiknak. Akkor is csak azt kérdeztem, hogy ha ez az eset zavarja, akkor az (a tiéd) miért nem.
Nem vicces, mert napi jelenség. Nem csak itt a fórumon, hanem mindenhol. Nem szeretem. On
"Én pl. a HM helyében a seggem verném örömömben, hogy van egy olyan ember mint Magyarországkatonái és a tenyeremen hordoznám!"
Figyelmeztetlek, hogy nálam ezért nem kapsz baseball sapit!
(Mondjuk egy bögrét kaphatsz (nem azt a sárgát), csak gyere el érte )
Egyébként csak úgy mellékesen tájékoztatom az állományt, hogy amit teszek azt nem a HM-ért teszem, hanem a honvédelem ügyéért. Szerintem van különbség.
Sajnos a vörös farok nem maradhatott le: 8 év "kormányzás" minden felelősségét az utolsó bekezdésben lazán rányomja a frissen megválasztott ellenzéki polgármesterre és az ellenzékre..... Szánalmas zárás egy alapvetően jó cikk végére.
A Hm rendelkezik saját őrző-védő céggel. HM EI Zrt. a neve. Többe kerül, mintha katonákat vennének fel: fizetni kell nem csak az őröket, hanem a főnökeiket és azokat is akiket a főnököknek kell fizetniük. :(
A dolgot felfoghatod humorosan ha ugy gondolod es felfoghatod komolyan is ha korbenezel a sargolyon hogy mi ujsag , de semmi keppen nem foghato fel gunyorosan fikazosan.
Sajna bar lehet rajta nevetni de a helyzet komoly. Itt van pl Lakemba, vagy eppen Casula suburbok Sydneyben ahol az altalad fikazosnak mondott story sajna megtortent es meg is torteneik.
Az egyik legujjab huzasa az Ausztral Iszlam kozossegnek az volt hogy felhaborodottan protestaltak az ellen hogy az Ausztral nemzeti unnepek kozott nincsen iszlam unnep hanem csak kereszteny.
Erted !!!??? Egy orszag multja es tortenelme ellen protestalnak. Amikor ez az orszagot alapitottak es megalmodtak majd felepitettek akkor itt nem voltak muszlimok, nem vedtek nem epitettek, nem szenvedtek, es nem aldoztak ezert semmit. Egy nagyon kicsiny foleg Indonez iszlam kissebbsegen kivul a tobbi az elmult 30 evben erkezet, es nagyreszt nem illeszkedtek be ebbe a kulturaba. Enek ellenere kovetelik hogy ez az orszag valtoztrasson a kulturajan.
Es ez az orszag NEM teszi. Nem azert mert fikazni akarja oket mert hat eszmeletlen hosszuturo es tolerans az ausztral fajta. Pl Senki nem szolt es szol egy szot sem azert mert a muszlimok a legnagyobb mecsetjuket Sydney kozepen felepitettek es GALLIPOLI mecsetnek kereszteltek el es igy is hivjak.
Ez kb olyan mint ha a romanok felhuznanak mondjuk az Oktogonnal egy Roman ortodox templomot ( joooo bazi nagyot ) es azt a " Vilagosi dicsoseges gyozelemrol " neveznek el.
Az a legnagyobb katonai aldozatttal jaro veresegukrol neveztek el egy templomot az orszag legnagyobb varosanak kozepen.
Most akkor tehat fikaztam vagy nem fikaztam mert onnan otthonrol ahol az iszlam kozosseg meg csak "nyomelemekben" van jelen es nem mutatja igazi arcat, haaaaa nagyon konnyu rasutni barkire hogy fikazik.
Szerinted milyen osszefugges van a biztonsagi oradija, es az ot alkalmazo ceg altal az orzesert kiszamlazott osszeg kozott?
Nem a penzrol van szo. Sokkal nagyobb problema, hogy nincs eleg ember. Itt felvetodott, hogy akkor vissza kellenne allitani a sorkatonasagot. Szerintem nem kellenne. Miert? Mennyi a HM letszama? Mennyi belole a lovesz? Nem a lovesz kulonbozo potlekai a tenyezo a rendszerben. Az lopikula. Nyakamat ra, hogy 3 faszvero tabornok berebol es egyebb illetmenyeibol, szolgalati kocsi, stb. kijonne egy orszakasz bere.
Off Milyen esetben van feljelentési kötelezettségünk?
"Bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést; a feljelentés kötelező azokban az esetekben, amelyekben a feljelentés elmulasztása bűncselekmény. Minden hatóság és hivatalos személy köteles a hivatali hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt - ha az elkövető ismert, annak megjelölésével - feljelenteni." (Büntető eljárási törvény 122. §)
A Büntető Törvénykönyv csak a súlyos államellenes bűncselekmények esetében ír elő feljelentési kötelezettséget, ilyenek az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, az alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés (Btk.150.§). Más bűncselekmények esetében nincs feljelentési kötelezettség, a hatóság értesítését az állampolgár belátására bízzák. Ha valaki nem tesz feljelentést, az természetesen nem minősül bűnpártolásnak sem.
A hatóságok és a hivatalos személyek kötelesek feljelentést tenni, ha bármilyen bűncselekmény elkövetéséről tudomást szereznek. On
Sajnos ma a közvélekedés az, hogy a katonák fizetett munkanélküliek. Logósok, nem csinálnak semmit. Ha megjelenik egyenruhában megkérdezik jó volt az airsoft vagy a paintball...:(
Nézd meg mi van ezzel szemben máshol. Lásd Kuruc hszeit.
A társadalmi ismertség elismertség szinte nulla. Kivéve mondjuk a tűzszerészek munkáját. Az ő áldozatkészségük sokat javít ezen.
Hogy erről ki tehet az egy külön mese. Hogy hogyan lehet rajta változtatni az is... Én pl. a HM helyében a seggem verném örömömben, hogy van egy olyan ember mint Magyarországkatonái és a tenyeremen hordoznám!
Fiatal házaspár eljut odáig hogy gyereket szeretnének vállalni. Próbálkoznak, próbálkoznak, de csak nem jön össze nekik. Kiderül hogy a férj steril, és nem lehet gyereke.
Tanakodnak, tanakodnak és arra jutnak hogy meghívják a férj testvérét vacsorára, és azt mondják neki hogy a feleség családjánál az a szokás, hogy a férj testvérének kötelező együtt hálni a friss feleséggel.
Így is tesznek, elfogyasztják a vacsorát, és a testvér bele is megy a dologba.
Elmennek szobára és 2 óra múlva jön ki a testvér nagyon megizzadva. Kérdezi a férj. -Na sikerült a dolog? -Igen sikerült háromszor is. -És nem szeretnél vissza menni negyedjére is? -Á nem már elfogyott az összes gumim.
Nem lenne szabad elfelejteni, hogy az őrszolgálat nem "csak" szolgálat. Az bizony a kiképzés kőkemény része is. Alaki fegyelem, jogi és harcászati, fegyverkezelési és fizikai állóképességi kiképzésé, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Vagy ha úgy tetszik, a korábban tanult ismeretanyag komplex készséggé érlelésének alapvető eszköze.
Persze jelentős követelményeket támaszt a felső vezetéssel szemben is: nem enged sunnyogni akkor, amikor a felállított őr SZABÁLYZAT ÉS PARANCS szerint jár el. Bizony ki kell állni és elmondani hogy a katona őr a parancsának ellenszegülővel nem vitafórumot tart, nem hunyászkodik meg, ha ráüvöltenek, fegyvere NEM ÖNVÉDELMI fegyver, hanem az őrzés eszköze, és ha jogos a fegyverhasználat, akkor az KÖTELEZŐ is. Namost ez kényelmetlen lehet. (Úgynevezett gerinc probléma.)
Más: tőlem is kérdezték már, hogy minek a honvédség, ki akar minket megtámadni. Én mindig visszakérdeztem: te fel tudod sorolni, hogy ki akar betörni hozzád a következő őt évben? Nem tudja. Egyáltalán akar valaki betörni hozzád? Nem tudja. Akkor minek van a lakásodon ajtó?! Pláne zárral? A válasz általában: ja, hmm, tényleg.
Már azoknál persze, akiknek szignifikáns az IQ-juk.
Ambusa tudod mennyit kap egy külsős biztonsági őr? Nem kiemelt helyen 400-500 forint óránként. És vállalkozó, neki kell ezután fizetnie a TB-t meg hasonló kutya fülét. És nem lehet össze hasonlítani egy piaci céget a hadsereggel. A honvédségnél nagyon sok megalkuvást kell kötni. Ha jobban megy az országnak, akkor többet tud költeni a seregre, és akkor lehet havonta lövészeteket tartani, lehet a béreket emelni, és akkor lehet a felvétel szintjét olyan magasra emelni (a túl jelentkezésnek köszönhetően) hogy csak az oda való emberek kerüljenek be.
Itt nem erről van szó, hogy derogálna a szerződésesnek kiülni a portába szolgálatot adni, hanem mivel állami cég, ezért mindent jogszabályba kell rögzíteni. De olyan szinten hogy télen és nyáron mit vehetsz fel. És a jogalkotók számolták ki hogy szerintük így olcsóbb nekik a külsős cég, mint hogy törvénybe adják hogy a szerződéses baka plus délutáni pénzért üljön kint 24 órázni.
Ingyen meg nem lehet kint a portán délután, mert az alkotmány ellenes. És amíg nem változtatják meg az alkotmányt, és a jogszabályokat, hogy a szerződéses baka üljön a portán ingyen, és örüljön hogy van munkája, addig nem lehet megcsinálni.
"Azoknak az embereknek akik azt kérdezik mire jó a hadsereg én azt felelem. Ha a földön van kb 260 ország akkor 245-nek biztos hogy van hadserege. Ennyien biztos nem tévedhetnek."
Erről a klasszikus graffity jut az eszembe :) "Egyél s**rt, tízmilliárd légy nem tévedhet"
Egyébként igazad van, bár olyan nincs, hogy a "NATO-ra bízzuk magunkat" ugyanis ez egy szimbiózis, a NATO-ra akkor bízhatjuk magunkat ha egyesítjük a katonai erőnket, de ez önmagában feltételezi, hogy nekünk van (ez a jelenlegi helyzet) vagy edig keményen fizetünk nekik, hogy csinálják meg ők helyettünk. Ha félretesszük ennek a morális vonzatát, még akkor is ott a pénz :) Soha nem tudnak finanszírozni, de engem már ez a gondolat is elborzaszt. Nekem ez olyan mintha megkérnék valakit, hogy elégítse ki az asszonyt, mert én nem akarok ezzel foglalkozni.
Ha ezt nem érezzük mi, magyarok legbelül, hogy ez a kötelességünk és a feladatunk, hogy ezt hagyták ránk az őseink és ezt kell megőrizni az unokáinknak, akkor komoly gondok vannak. Egy katonának sok más mellett ezt is éreznie, tudnia kell. Senki nem azért megy katonának, mert meg akar halni egy háborúban.
Mikor megkérdeztem, hogy tudtok e külföldi példáról, úgy értettem, hogy olyan külföldi példáról ami ugyanígy működik. Szakmailag, hatásfokilag, gazdaságilag.
Természetesen ismerem az amerikai példákat a magán cégekkel. Azt hiszem ők kicsit már szakmai kvalitásokkal dolgoznak ha nem tévedek.
Jó pár film és összeesküvés elmélet van arról, hogy így a magánhadseregek milyen erőre tesznek szert, de ez csak egy zárójeles megjegyzés volt. ;)
Abba gondoljunk bele, és ezt sajnos hajlamosak egyesek elfelejteni, ha tetszik ha nem jelen pillanatban hazánk háborúban áll! Igaz nem a klasszikus értelemben,megjelent az új kifejezés: aszimmetrikus háború. Mint ilyen ez azt jelenti, hogy bárhol bármikor, bármi. A régi klasszikus szabályok átíródtak. Ha egy ország benne van a "buliban" és mi bizony benne vagyunk, akkor számítson mindenre. Ezt elfelejtjük? Nemzetbiztonsági kockázat mint olyan? Erről is írtam mint tényt amit bele kell venni a számvetésbe.
Igaz az is, hogy mondhatjuk ó hát az kurva messze van, nem hallatszanak ide a lövések...messze van a hadműveleti terület...Igen, messze! DE és ott a nagy de... Az esély minimális, hogy itthon bármi legyen! Na de kérem a 100%-ból 0,5% is sok ha nagy gebasz az eredmény! Nem az lenne a cél, hogy az esély a bajra a nulla felé konvergáljon stratégiailag? Dehogynem!
Na most kérem akkor tegyük szívünkre a kezünket és vizsgáljuk ebből a szempontból a magán cégek tevékenységét...
Remélem, hangsúlyozom remélem, hogy soha a büdös életben nem lesz semmi gebasz, de ha lesz ki tartja majd oda seggét, hogy "Én voltam én qrtam el!" ???
Mennyi visszatartó ereje van ezeknek az embereknek? Optikai tuningól zéró még nem is 1-es.
Megoldás? Miért nem csinál a HM egy ÖV céget (van neki jó pár és nyereségesek)? Olcsóbb lenne. Lenne munkája a leszerelt katonáknak, civilként ugyan, de katonai rend szerint végeznék a munkát, fizikai, szakmai, pszichés (!!) követelményeket teljesítve.
A mostani őrzési rendszer egy vicc. Potenciális célpontjává téve minket az ellenségnek.
Azoknak az embereknek akik azt kérdezik mire jó a hadsereg én azt felelem. Ha a földön van kb 260 ország akkor 245-nek biztos hogy van hadserege. Ennyien biztos nem tévedhetnek.
A hadsereg garantálja Magyarország szuverenitását, területi épségét, függetlenségét. Amikor a katona nincs misszióba, napi feladatokat lát el, készül gyakorlatokra, gyakorlatokon vesz részt, képzéseken vesz részt, képezi magát.
Én ilyen kérdéseket tennék fel az emberekkel.
Magyarország kapcsolata a Románokkal, Szlovákokkal, Szerbekkel nem túl barátinak mondható. Ennek fényébe (hogy nem túl baráti a viszony a szomszéd országok zömével) Ön egyet ért e azzal, hogy Magyarország teljes mértékbe felszámolja minden katonai erejét? És területi épségét rábízza-e a Nato-ra (ami szintén követel egyfajta hadsereg fentartását) és a szomszédos országok jó indulatára?
Svájcba nem volt több száz éve háború, és a lakosság népszavazáson 90% fölött szavazott hogy kell nekik komoly hadsereg.
Nem lehet így hozzá állni hogy mit csinál a katona ha nincs misszióba.
Mit csinál a készenléti rendőr ha nincs készenléti bevetés? Készül a bevetésre. A katona meg készül hogy megvédje az országot. Én találkoztam rengeteg nagyon jó kiképző tiszttel, és tiszt helyettessel.
Ha egy kicsit odafigyelnél..... Akkor észrevennéd, hogy sehol sem írtam olyat, hogy a katonák túlképzettek az őrszolgálatra, de még azt se, hogy nem csinálnak ilyet! :) Egyszerűen fejtegetem, hogy a feladat visszaállítása új anyagi és humán forrásokat tesz szükségessé a jelenlegi törvényi feltételek mellet. Ha mást íram volna, kérlek, idézd! :)
Némedi jó kis PDF-et találtál. Mondjuk bennem is rossz érzéseket keltett, amikor meghallottam, hogy őrzővédő szolgálatokat vonnak be, de így már érthetőek az okok. Ezt a részt kimásoltam a dokumentumból.
A szerződéses katonákat az alapilletményükön felül számos pénzbeli járandóság illeti meg. Ilyen az illetménykiegészítés, illetménypótlékok, készenléti pótlékok, 24 órás ügyeleti díj, vagy a különleges igénybevételi pótlék, toborzó pénz, ötvenszázalékos vasúti kedvezmény, az étkezési hozzájárulás, családi támogatás gyermekszületés esetén stb.4 Az őrzővédő cégek munkatársainak ezeket nem kell kifizetni. Az őrző védők kamarai tagként, vállalkozóként, számla ellenében teljesítik a szerződésben vállalt feladatukat. Amennyiben az őrzés védelmet csak katonákkal kellene a tárca vezetésének megoldani, akkor ez nehéz helyzet elé állítaná a védelmi költségvetést. Aki azt mondja, hogy az ingatlanokat őrizzék katonák, OK, de akkor vissza kell állítani a sorkatonai szolgálatot.5
Igen, nekem is ez volt az első gondolatom az eszközről. A második pedig az, hogy azzal a hatalmas toronnyal a tetején csak úgy üvölt egy RPG találatért és az egész ér annyit, mint 3 Bradley és 5 Hummer együtt :)
"...mondjátok már meg nekem, hogy ha a katona nincs kiképzésen és nincs készültségben és nincs misszióban, akkor mit csinál..."
Azt tapasztalom beszélgetéseim során, amikor szóba hozom a projektet , hogy leginkább erre kíváncsiak azok, akiket amúgy nem foglalkoztat a sereg.
A tények az én olvasatomban: kiképzés néhány kivételtől eltekintve csak papíron van (de ott aztán nagyon és tényleg mindenhol), készültség hagyományos értelemben nincs, misszió meg kb. 2-3 ezer embert érint.
Ami keményen van, az a papírmunka. Meg persze díszelgés. Valaki cáfoljon.
A múltkor éppen sógorommal beszélgettem erről az "agyament" tervemről, ő is ezt kérdezte. Nem tudtam vele nem őszinte lenni.
(Mielőtt bárki belém köt, a kérdés nem az volt, hogy mit csinál 2-3 ezer katona, hanem hogy mit csinál 24-25 ezer ember.)
Ez egy nagyon jó érv csak a számításod rossz szerintem.
4 őrhely az objektum őrzésre, 24 órában, az naponta minimum 12 ember + 2 tartalék szabadságokra, helyettesítésekre, megbetegedésekre stb. Beléptetéshez legalább 2 őr +1 tartalék. Amelyik objektumnál több mint egy kapu van vagy esetleg külön van gyalogos / személy és teherforgalom ott ez a duplájade ezt hagyjuk is, mint ahogy azt is, hogy megnézném ahogy a Petőfi laktanyát 4 ember őrzi :)
Tehát 17 ember / ojjektum * 100 = 1700 ember
A HM létszámának 8%-a ha jól számolom. Ez valóban nem tűnik túl reális elképzelésnek. De akkor miért nem ezt hozzák fel indokként, miért kell megint a vakítás a túl képzettségről?
Viszont nalatok csak sima bakak voltak, es nem tulkepzett konnyuloveszek.
Amugy kosz a kozbeszolast. Ennyi a kulonbseg egy hadsereg, meg egy hadseregnek nevezett mutyiland kozott.
Amugy nem vetted eszre az ironiat a szavaim kozt?
Masik dolog. Amik fel voltak hozva ervkent, abbol arra kovetkeztetek, hogy a katonak otthon 40 orat dolgoznak egy heten? MOst nem rosszbol, meg tenyleg nincsenek megfizetve, meg minden. De nalunk ( a cegben ) civilkent ez ugy mukodik , hogy megkapjuk a feladatot, amit meg kell csinalni, es a fonokok tulora kerdesben csak akkor szolnak, ha mar tul sok van neked ( megkozelited a torveny altal engedelyezett maximalis tuloraszamot, es persze a tulora az mar eleve benne van a fizetesben ), es ilyenkor finoman ravezetnek, hogy papiron hogyan dolgozhatsz kevesebbet.
"Amugy keszsegesen elhiszem, hogy a lovesz katonanak nem fer bele az orzes az idejebe." ....................................... Elég jó képzelőerőd van,mert nekem sehogy se sikerül ezt elképzelnem! Ha az idegenlégióban(akik szerintem többet vanak terepen mint a magyar lövészek) meg tudják oldani,akkor csak egy ócska kifogás!Hétfő reggel 06.00-tól egy héten keresztül az éppen soros század adja az ezred minden szolgálatát.Harci és kiszolgáló vegyesen.Nincs is olyan,hogy őrszakasz a kiszolgálokon belül.
Amugy keszsegesen elhiszem, hogy a lovesz katonanak nem fer bele az orzes az idejebe. Mennyi a Honvedseg letszama? Abbol hanyan tartoznak a harcolo alakulatokhoz? Jo a selytesem, hogy a kb. 3000 fo hiany eppen a harcolo alakulatoknal van? Jol sejtem, hogy a missziokat a harcolo alakulatok adjak?
Innentol elkezdve elhiszem, hogy nincs ido orizni. Amugy csak ugy melekesen a szlovak misszio Afganisztanban foleg orcsapatokbol allnak, Kandahar repter ( 2 kaput oriznek asszem ), Deh Rahwood, Tarin Kowt, bazisok, a tovabbi erositesek nem tudom hova mennek. Ja, meg az aknaszedo szazad, ok asszem szinten Kandahar. Na nem hiszem, hogy ok tulkepzettek lennenek az orzeshez. Es ez nem leminosites.
Es akkor egy kerdes. Tudod hogy kik orzik Papat? Es te kire biznad az orzeset?
A gondom ezzel nekem csak az hogy vajon ez a mostani "gazdasagos" civileket alkalmazo rendszer vajon ellatja e a feladatat egyaltalan vagy elegseges szinten , vagy csak egy alibi dolog ami esetleg meg nem is gazdasagos is mert hat sok zseb van.
Ha egy kicsit odafigyelnél, arra amit írtam, pont Pythont említettem kivételként, én arra lennék kíváncsi, továbbra is, hogy az átlag lövész katona 5 éve mivel telik. Ne keverjük, a dolgokat, ti azt állítjátok, hogy a z átlag lövész katona túlképzett ahhoz itthon a mit külföldön megcsinál. Ez nem ugyan az a kategória, minta én őrizném a repteret is. A te példád ebben az esetben nagyon sántít. Egyébként igazad van ők talán a legilletékesebb, úgyhogy a ők mondják majd, hogy egy átlag lövész katona (Python, Recon nem az, mint tudjuk) 5 évébe nem fér bele, akkor majd talán megváltoztatom az álláspontomat. Továbbra is csak azt sikerült megtudnom tőled, hogy sok a dolga, de, hogy mi az azt nem tudom.
(Mellesleg megsúgom, hogy a ferihegyi reptérrend értelmében, a munkám alatt ellátok őrzésvédelmi feladatot is, pedig nem vagyok FBÖ.)
Szerintem a "mit csinál" kérdésre a legilletékesebbeknek (JD, Pyhton, Recon, ..) kellene válaszolniuk. Én max. arról tudnék mesélni, hogy egy tisztnek mi nem (!!) fért bele a napi 8,5 órájába.
Nem vagy képes elképzelni egy katona átlagos "24" óráját? Igaz, ez egy kicsit már másként néz ki, mint hajdanán a sorkatonáké, akiket valóban 24 órában lehetett "hasznmálni".
íÉn meg nem hiszem, hogy ezen vitáznánk! Sajnos erről mindenkinek megvannak a sejtései! Mert ha nem sejtések lennének, akkor bizony bűncselekményt követnénk el azáltal, hogy bizonyítékok birtokában nem teszünk feljelentést! :)
És mit szólnál, ha holnaptól havi 2-3 alkalommal ugyanezen juttatásért a reptér biztonsági szolgálati feladatait is el kéne látnod 24 órában? :) Időben mennyi kiesést is jelentene ez számodra, hogy a valós beosztásod feladatait lásd el? (Felkészülés, utána pihenő idő, stb.)
A hivatalos magyarázat pontosan az, hogy a katonák létszámát növelni ennek érdekében sokkal drágább, mint külsős céget alkalmazni. Egy közgazdasági vénával rendelkező olvtárs kiszámíthatná, hogy mennyibe is kerül egy ca. 80 fős őrszázad felállítása! (alakulatonként!) Beleértve a szeméyi költségeket, fegyverzet, kiképzés, infrastruktúra, stb. Ha csak az épületek felújítását veszem, amelyben elhelyezzük őket, már akkor szép kis összeg jön ki egy épületre/épületrészre! Vagy kezeljük őket másodrangú katonaként? Mert a civil biztonságiak élet- és munkakörülményei, fizetése, stb. azért nem túl fényes! (általában!)
csak azt mondjátok már meg nekem, hogy ha a katona nincs kiképzésen és nincs készültségben és nincs misszióban, akkor mit csinál, mert gondolom ez a tevékenység nem tölti ki az 5 éves szerződését? (Mielőtt Pyton magára venné nem a tűzszerészekről és hasonló katonákról beszélek, akik folyamatosan valamilyen szolgálatot látnak el) Ha ekkor esetleg nincs semmi nélkülözhetetlen dolga akkor miért is olcsóbb valaki mást szerződtetni, arra amit ő is könnyedén elvégezhetne? Miért is derogál ez a feladat itthon és és miért is nem Afganisztánban? Miért is túlképzett egy kötött harcfeladat ellátására (ala 220-as), és miért is nem ha külső körletet kell takarítania? Mitől specialista egy lövész, vagy géppuskás?
Ha folytatom a gondolatmeneteteket, akkor a következő az lesz, hogy a magyar katona túlképzett arra is, hogy az árvízi mentésben részt vegyen, és túl drága, hogy pl ilyen feladatra igénybe vegyék. Ücsörögjön a laktanyájában és miközben kapja a fizetését alkalmazzunk másokat ilyen célra, mert ez a kettő így együtt olcsóbb.
Ne viccelődjetek velem, és ne magyarázzátok meg a megmagyarázhatatlant.
Laci te ismersz, nem keresek rosszul (legalább kétszer annyit mint egy szerződéses katona), 4 típusra van szakszolgálati engedélyem, ami egész Európában érvényes. Az egyik legnagyobb légitársaság leányvállalata alkalmaz, de ha egy koszos alkatrészt meg akarok vizsgálni, akkor elmosom. Nekem nem derogál pedig elhiheted, hogy az elmúlt 8 évben végig ültem 3 típustanfolyamot, meghosszabbító tanfolyamokat, vállalati eljárási tanfolyamokat, nyelvtanfolyamokat és egyéb kisebb tanfolyamokat (és nálunk egy tesztnél 75% alatt bukás van). Mind ez tudom mennyibe került, mert minden esetben tanulmányi szerződést írtam alá. Mégis tudom, hogy hogy működik a gőzborotva. Nem mondom, hogy nálunk nem alkalmaznak kisegítő feladatokra külsősöket, de nincs annyi, hogy addig én csak ücsörögjek, amíg ők elmossák nekem azt az alkatrészt amit meg kell vizsgálnom és aláírom, hogy jó, vagy nem esetleg meghatározom, hogy milyen javítást igényel.
"Nem, nem kell magyarázkodni, mert a németeknél a légierő és a haditengerészet őr- és biztosító alegységeinek hasonló a rendeltetése."
Az Au seregben az or biztosito feladatokat igen komolyan mondhatni a legkomolyabban veszik. Tisztaba vannak vele hogy egy jol megszervezett szabotazs akcioval 15 perc alatt egy Pearle Harbour-i pusztitast lehet vegezni mind a repulogepek mind egyebb technikak kozott. Ennek megfeleloen kulon egysegbe szerveztek az "Ground Defence Force-kat" akiknel pl a fizikai felveteli a SAS be kerules feltetleivel megegyezo.
Hatalmas szavuk es tekintelyuk van akar egy hazai taboron belul de ertelem szeruen meginkabb pl kint Afg ba ahol a katonak almat orzik.
Olyat nem lehetne, hogy a láthatóan kevésbé motivált, vagy gyengébb képességű katonákat, akik csak a biztos megélhetés miatt lebzselnek a honvédségben, picit alacsonyabb illetménnyel, de ilyesmire alkalmazzák?
de tegyük azt is hozzá, hogy egy katona költségénél ne csak a keresetét számoljuk, hanem azt is amit még ráköltenek (pl laktanya, kiképzőhelyek, kiképzési költségek), ehhez képest egy bizt őr csak annyiba kerül a HMnek, amennyi az elkért óradíja.
Egyébként ez az elv azt is eredményezheti(né), hogy mi is (mint az ausztrálok - a példa is mutatja) toborozhatnánk már más hadseregben próbált katonákat katonának (nem kell költeni a kiképzésére, csak a konvertálására). Persze itt is elvárás lehetne a magyaro felé való lojalitás...
Egy normális ország normális hadseregében túl drágának kell lennie a kiképzett specialista idejének ahhoz, hogy az őrtoronyban ücsörögjön. Már csak gazdaságilag is. Drága berendezések kezelésére magas szinten kiképzett személyzet, az csak csiszolgassa a tudását meg a fegyverét! A versenyszférában sem látsz olyat, hogy a géplakatosok váltva dolgoznának a konyhán, vagy takarítanának, vagy portát adnának. Aki a géplakatoláshoz ért, az lakatolja a gépet. Aki jól tud éberen ülni a portán, az meg csinálja azt!
Természetesen megfelelő díjazás ellenében. Azaz, a specialista, mondjuk pl. 1,5x annyiért óránként, mint a különösebb szakértelemmel nem rendelkező őr. Na most ha valamit meg tudok oldani 1000 Ft-ból, arra nem jó 1500-at költeni.
De ez az MH topic- racionalitás távozz innen!.
Külső körletezés: Egy ismerősöm ezért szerelt le. Mivel ők főleg külső körletet gondoztak, bármilyen kiképzési, vagy egyéb hasznos teendő helyett.
Ez az amit kétlek hogy képesek lennének elvégezni a civíl őrszolgálatok, bármilyen elkötelezettek és képzettek is. És itt látom az ellentmondást: ha a civíl biztonsági őrt kiképzik és fizetik ilyesmire ( azaz kifelé megy a pénz), hasonló összegből egy katona is elvégezné-szvsz.
Én viszont igen. Ugyanis van, ahol ezek az őralakulatok nem csak speciális kiképzésben jók, de szívesen alkalmazzák őket díszelgésre is, mert az "elit tudatot" ezzel is próbálják beléjük súlykolni.
Figyeld a smile-t a hsz-om végén! :) Egyébként a nagy számok törvénye alapján nagyobb létszámnál nem jelent ugyanakkora időtartamú szolgálati blokk olyan mértékű kiképzés-kiesést, mint kisebb létszám esetén! Ezért nem értem az őralegység problémáját, mert már akkor is minden érintett le akarta vetni a nyakából, nem pedig fel!
EZÉRT is kellene az önkéntes tartalékos rendszer, pl. Nyakamat rá, hogy sokkal olcsóbban (és lehet, hogysokkal megbízhatóbban) ellátnának ilyen őrzési feladatokat, mint az InKal és barátai.
Vielen Dank. Ha jól veszem ki a korábbiakból, akkor akár be is lehet lógni oda körülnézni. A fiam és én szerintem órákat tudnánk ott nézelődni... csak nehogy az Inkal Security jól seggbe lőjön.
ezt valóban nem vettem észre, de ma volt csak pihenőnapom, aztán majd legközelebb 9 nap múlva, úgyhogy tegnap este hattól ma reggel hatig aludtam egy keveset.
A gond a csehek nyilatkozatával, hogy egy pletyka szerint, megkerestük az ukránokat is ismét. Minden esetre látszik, hogy az illetékesek is kezdenek ráébredni, hogy milyen állapotban van a szállító-helikopter parkunk, lásd Robinsonok beszerzése. Bár az is "magyaros" ha elolvasod Zord blogját, Robinson szimulátort már egy éve vettünk, most veszünk helikopter is a szimulátorhoz. (hadd ne kommentáljam)
Amúgy jó látni ezeket a Mi-171-ket, anno mi is így raktuk be a Ruszlánokba a Peruba és Etiópiába eladott Mi-8-asokat. Kíváncsi lennék, hogy ők is elengedték-e a rugóstag nyomást és leszerelték-e az áramszedőt.
"Vannak olyan helyek, szakterületek amiket belülről nem lehet feltölteni vagy csak nehezen. "
Igen, én ezzel tisztában vagyok. Bár ezek a helyek 90% tiszti helyek (orvos, jogi tiszt, környezetvédelmi tiszt stb.). Úgy egy éve lehettem katona, mikor jött egy srác a kiképzésről honvédként jogi diplomával. Kb 2 hétig volt nálunk és leszerelt. Akkoriban a TI csak a tisztesi helyekről tudott. Lehet ha már a TI irodában tudtak volna neki mondani jogi tiszti helyet, akkor ő is tisztként kezdett volna, és máig katona lenne. De akkor úgy látszik ilyen irányba sokat javult a TI és az alakulatok közti komunikáció. Ennek örülök.
Egyébként azért írtam, hogy saját állományból próbálják feltölteni az üres helyeket, mert pl adott egy vegyvédelmis szkv, aki már nyolc éve csinálja a beosztását. Ha meg üresedik egy rpk helyettesi hely az alegységénél, és még érettségije is van, azért előnyösebb őt kiképezni őrmesterré, mint valakit felvenni a civil életből. De az is teljesen igaz, amit Te írtál.
Tubes Ez a cikk a magyar nemzet védelmében íródik. A hír tudniillik, hogy a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette a tubesi lokátor építésére kiadott engedély végrehajtását, több mint lesújtó.
A többit itt olvashatjátok. Érdemes. http://nol.hu/velemeny/20100127-tubes
Elkovettem a cimedre egy hsz.-t Mi17 temaban. Cseheknel vannak fejlemenyek, magyar vonatkozasu is. Olvass vissza.
Orseg tema.
Ma az asszimetrikus haboruk korat eljuk. A HM megegyezett a talibokkal, hogy azok beccsszora nem hajtanak vegre diverzans akciot Magyarorszagon? Azert remelem Papan nem valami secu ceg adja az orseget. Es ha mar seku ceg. Hogy mukodik ez naluk? Beszaguld a korletbe ket szemelyautonyi rosszfiu, tuzet nyitnak a kivalasztott celpontjaikra, es erre K.B. security guard felhivja a N.J. security company kozpontjat, hogy legyenek szivesek megkerdezni a ceg jogaszatol, hogy tuzet nyithat-e?
"Magyarul a misszióban lévő kollégát, vagy a GYES-en lévő kolléganőt ezentúl ingyen kell majd helyettesítenie annak, akit megitsztelnek a bizalommal! :)"
"Ez mit jelent pontosan? Hogy ha az illető visszajön akkor viszlát vagy más beo?"
Ez általában azt jelenti hogy pl: adott egy személyügyes kolléganő, aki GYES-re megy, vagy egy kolléga aki külszolgálatra. Bizonyos emberek személyügyi dolgai hozzátartoznak, mondjuk egy század. És mikor ő elmegy, akkor az ő munkáját is meg kell valakinek csinálni, de úgy hogy a saját munkáját is el kell végeznie. Eddig ezért általában kapott a helyettesítő, helyettesítési pénzt. És most ezt veszik el, tehát a plusz munkát ingyen csinálja (két beo.-t csinál egy fizetésért).
Ha lett volna katona dögivel akkor nem kellett volna őrségkiegészítést adni. Ha lett volna katona dögivel, akkor nem kellett volna Szentkirályon a 4.ÜTO-t kivonni a kutatómentő szolgálatból, mert nem tudta kiadni a szolgálatot (napi 3 fő + szolgálati pihenő). Ha lett volna elég ember, akkor eltávot kaptam volna és nem szabályellenesen kimaradást Szentkirályról Budapestre (elhagytam a helyőrséget) vasárnap reggeltől, miután leadtam a szolgálatot aznap éjfélig.
ne haragudj, de 1992-ben sem volt valódi veszélye, valós harcnak, mégis a 220-as rendelkezési betartása mellett, fel voltam jogosítva, arra, hogy akár fegyverhasználat által (ezt tudnod kell mit jelent) megakadályozzak bárkit, ha például a rám bízott technikát meg akarta volna rongálni vagy akár csak megközelíteni, miközben a felszólításomra nem állt volna meg, és ehhez volt 30 éleslőszerem. Most azt sugallod, ha belógok Kecskemétre, akkor az "őrők" vagy utolérnek, vagy ha nem akkor nézhetik, amint nyugodtan összetöröm a Gripenek kabintetejét egy kalapáccsal.
Nem vagyok képben a mai katonák mindennapi életével, de itt azért voltak olyan hozzászólások, hogy csikket szednek, szerintem azért ennél értelmesebb volna őrködni. Kettő maga az őrség is lehet kiképzési feladat, például része a felkészítésnek a misszióhoz.
Ezt ugyan Civ írta, de nem gondolom, hogy egy szerződéses katona a teljes szerződéses idejét (5 év) kiképzéssel tölti. Ha letelt a kiképzési időszak és nincs misszióban akkor miért nem adhatna (nem ad?) szolgálatot, és az a szolgálat, miért is nem lehet mondjuk pl. őrszolgálat?
Asszem itt egy kis magyarázkodás kell, mert nagyon elmegyünk egymás mellett. Egy őregység dolga nem csak az hogy "őrizzen", valójában ez az alegység pld. a reptér védelmének a gerince( ha nincs egyéb egység a védelem támogatására , pld. légv. tüzérség, csodás dolog egy 100-as üteg vízszintesre leengedett csövekkel). Azaz ez egy olyan szakasz, század ( ez most objektum mérettől függő) amelynek konkrét feladata van a reptér , objektum védelmi tervében. És épp ezért egy szokásos gyalogsági kiképzést kapott, fegyverzete a gyalogságénak megfelelő. Ugyanúgy képes működni raj, szakasz vagy század kötelékben.
Őr- és díszalegység létezik még nálunk is. Ugyancsak léteznek hasonló kötelékek szinte mindenhol. A németeknél az egyes haderőnemeknek külön-külön ilyen szervezeteik vannak, de pár éve már ott is gondolkoztak azok összevonásán ill megszüntetésén. A díszelgők maradtak volna.
A sorkatonaság eltörlésénél is az egyik érv az volt, hogy a végén a sorkatonákat már csak őr- és egyéb szolgálatra használták, mondván, hogy a "drága" szerződéses katona koncentráljon a professzióra (szakkik, missziós felkészülések, stb.)
Ez a "szerződés" - magyarázat nem valós érv. Egyik szerződésben sincs benne, hogy ne adhatnának őrszolgálatot. Viszont rögtön jóval kevesebb idő jutna a kiképzésre. Márpedig a jelenlegi létszámviszonyokkal azt végrehajtani is néha kész matematikai bravúr! :) A szolgálatok - különösen a fegyveres őrszolgálat! - elég macerás az előírások miatt: viszgák, felkészülés, pihenő idő, szolgálatmentesség, stb. Ezek miatt válik macerássá a dolog!
itthon: -nincs valós veszély, a beléptetőnek nem kell arra felkészülni, hogy bármikor valódi harc lesz, ide felesleges teljes lövész őrnek, mert túlképzett kint: -bármikor lehet valódi harc, amikor a kapusnak is tüzelnie kell
nem akarlak elkeseríteni, de amíg volt sorkatonaság az MH-ban is voltak őralakulatok, nincs ebben semmi rendkívüli, sőt ahol én előfordultam ott rendszeresen adtak őrségkiegészítést az alakulat egyéb alegységei. Sorszerelő létemre, tudtam adni őrszolgálatot is, igaz nekünk feladatunk volt nappal a gépek őrzése is, de emlékeim szerin, ha kellett akkor adtak őrségkiegészítést a reptérkarbantartók, vagy a fényszórósok, de akár a hírszázad, vagy a gépjárművesek is. Most mi van azt nem tudom.
Tudom, hogy ahány ház, annyi szokás, de az én utolsó alakulatomnál meglehetősen sok volt katona szerződött le a civil biztonsági cégnél. A cég vezetői is mind rendelkeztek vagy katonai, vagy rendőri múlttal. Jól emlékszem, hogy hajdanán mekkora terhet jelentett a 'harcoló" alegységeknél, hogy őrszolgálatot is adni kellett a kiképzés rovására. A katonák körében sem volt népszerű! Egyébként bizonyos területeken valóban mind a mai napig katonák adják az őrséget. Pl: HM I, katonai repterek, stb. Legalábbis egy éve még katonákat láttam ezeken a helyeken! :) Nekem egyszer elmagyarázták, hogy az őrszázadok létrehozása mekkora költséget is jelenten e a MH részére. Arról nem is szólva, hogy valóban luxus, katonákat csak egy feladatra használni. Az "átlag" katonák is szoktak még őrszolgálatot adni: gyakorlatok alkalmával, lövészetek esetén, vasúti szállítások során, stb. Igaz, nem mindíg lőszerrel!
Csak azt nem értem a hülye civil agyammal, hogy ha a magyar katona túlképzett az itthon az objektum őrzéshez (már nem emlékszem, hogy a vkf, vagy a miniszter mondta), akkor ezt, hogy tudja ellátni pl Afganisztánban? Vagy hogy lehet az, hogy itthon csak a géppuska irányzásához ért, akkor Afganisztánban miért is ért máshoz?
Amikor még én voltam sorkatona, akkor a 220-as az őrséget, mint kötött harcfeladat határozta meg.
hát viszont milyen fegyveres katona, akit végül még sem lehet harcban használni, mert csak őrizni tud? az megint más, hogy a HM létrehozhatna egy saját tulajdonú céget, ahol begyűjtheti esetleg a volt katonákat is...
Nekem egyszer valaki magyarázta a dolgot, bár nem volt túl meggyőző. Szóval a szerződéses katona szerződést köt egy dologra, mondjuk, mint toronygéppuska irányzó. És állítólag más egyéb feladatra nem lehet igénybe venni, mert nincs benne a szerződésben. Kivétel a háború vagy a MHKSZ. Azt persze tudni kell, hogy ennek ellenére vannak alakulatok, ahol katonák adják a szolgálatot, sőt, uram bocsá a közelmúltban néhány katonát láttam külsőkörletet takarítani. Bár lehet, hogy magán akció volt. :)
Probalj rakeresni Want 2008, vagy esetleg Wanat 2008. Az egyik amerikai bazist lerohantak a mudzsahedek. Egy szakasznyi katona ment a levesbe csak USA oldalrol, ANA vesztesegeket nem tudom. Az US katonak ki is vonultak a kornyekrol.
Az egyik problema a bazissal az volt, hogy miutan reszletekben majdnem egy szazad atvonult Wantba, az uj bazis kiepitesehez nem jott meg idoben az epitesre felberelt helyi afgan ceg. A GI - ok meg nem erkeztek kiepiteni a vedmuveket. Spec. rabiztak arra a 2 vagy 4 muszaki csavora, aki volt veluk egy db. Bobcattal. Nem tudom, hogy a tobbi nagyjabol 40-45 GI mit csinalt kozben, lehet hogy lapatoltak, de azert majdnem egy hetuk volt a tamadas elott beasni magukat. Lehet, hogy vartak, hogy majd az afgan kulik kiassak nekik az arkokat?
mondjuk elég drága lenne kiképezni katonákat, hogy a végén csak, mint beléptetők tevékenykedjenek, plusz közalkalmazottság, egyéb juttatások... ...nem rossz az ötlet, bár eleinte nekem is furcsa volt (főleg, hogy magam is sok őrséget nyomtam, mint felvezető :)))
Magánemberként ép ésszel fel nem foghatom, hogy a hm objektumokat miért nem a katonáink őrzik. Biztos nem jól látom a helyzetet és ez így jó, de annyi érvet látok mellette és annyira keveset ellene.
Civ, fogadjunk azért az állandó bázisokat nem cégekkel őriztetik.
mondjuk, ami tetszik benne, hogy volt katonáknak előnyük van. Ez itt is be kellene vezetni, hogy az adott külsős cégnek azt kell alkalmazni (azonos paramétereknél), aki katona volt. Ez segíthetne abban, hogy -a katonaság környékén tartani őket (leendő tartalékosok) -valamifajta létbiztonságot nyújtani nekik
egyébként valóban az öltözék is segíthetne, hogy ne legyen nevetséges a dolog, pl egy gyakorló megtenné (minden egyéb "díszítés" nélkül...
Szerintem a katonák társadalmi megítélése is növekszik attól, ha őrző-védő feladatot látnak el: Látja őket a nép, együttérez velük, a járókelőkben is rögzül, az "ezek a gyerekek hóban-fagyban, éjjel nappal védik a hazát" imidzs, amíg egy fekete ruhás, zsebesgatyás Kovács Security feliratú ember visszatetsző mindenkinek a szemében.
Arról nem is beszélve, hogy egy Kovács security-s biztonsági őrnek nagyobb eséllyel visszapofázunk és nem tesszük meg amire kér, mint egy katonának. Szerintem.
Az ott lakó kiskutyusnak már lassan elmegy a hangja mert a rengeteg tiltó tábla ellenére a kvadosoktól a terepjárósokig, túrázók....mindenki bent kovályog a gyak területen. Én nem akarom komm. a dolgot ez van.
Szeretném látni annak a levezetését egy hozzáértő független (!!) szakértőtől, hogy mennyibe kerül az egyik és és a másik. Vagyis ha civil bizt. cég őrzi vagy ha erre a célra felvett, kiképzett katonák. Őrszázad.
Beleszámolva mind az anyagi kiadás részét, mind a nemzetbiztonsági kockázatot, amit meg ugye nem lehet annyira forintba mérni. Valamint a hatékonyságát. Vagyis, hogy az az ember aki ott van civilként mennyire alkalmas fizikailag, pszichikailag, és szaktudását tekintve a munkára. Annyira szeretnék látni egy ilyen elemzést.
A másik dolog, hogy vajon a kormány váltással ez változni fog? Vagy 1000 évre kötötték a szerződést 2000 évre titkosítva?
Eddig ahány ilyen őrrel volt szerencsém találkozni, hát...
A legtöbb helyen egyébként technikai biztonsági rendszer működik - kamerák, mozgásérzékelők, stb. A biztonsági őr csak akkor megy ki, ha behatolást érzékelnek.
Szerintem manapság már nem. Lásd a belinkelt google - felvételeket, amelyről több mindent is megtudhatsz, mint a földről. Korábban voltak "Fényképezni tilos" táblák a katonai objektumok környékén, de mára eltűntek. Az őrségnek természetesen továbbra is figyelni kell, ha valaki filmezi, vagy filmezi az objektumot, de közel sincsenek olyan következményei, mint mondjuk 25 évvel ezelőtt! Ha valaki kívülről fényképez, akkor lelke rajta! :)
Ó pedig egyszerű. Nem tudja a jobb kéz mit csinál a bal, de még néha a mutató sem mit a hüvelyk ujj.
"Szóval ha valakinek hamarabb alá írják a papírját az kitúrja a másikat?"
Nem, egyáltalán nem! Erről szó nincs! Esetleg előbb foglalja el, az mindenképpen. Mindkettő megkapja csak ugyanazt az utat másképpen járják be. Kicsit más bürokratikus útvesztőket. Elvileg pedig ugyanazt kellene. A végeredmény ugyanaz.
Vannak egyébként néha már komédiába hajló esetek.
A régi vicc, ami nem is vicc, mindent elmond, én is itt olvastam: Két személyügyes ül az állománytábla felett. - Te van egy radírod? - Nincs. - Na akkor a faszikám ott rohad meg Nyékládházán.
HG41: Ki kell, hogy ábrándítsalak! A törzsfőnök továbbra is felel az adott katonai szervezet őrzés-védelméért. Ezt a kitételt sem a szolgálati szabályzatból, sem az SZMSZ-ekből nem törölték! :) Ennek mikéntjét gondolom, hogy ellenőrzések formájában valósítja meg, amely alapján javaslatot tesz a parancsnoknak az érintett civil biztonsági cég által nyújtott teljesítmény igazolására, vagy megtagadására. Arról is tudomásom van, hogy a törzsfőnökök rendszeresen konzultálnak a biztonsági cégek vezetőivel és aktívan kiveszik részüket a szerződések megkötésében (követelmények meghatározása!) és esetleges változtatásában a már említett ellenőrzések tapasztalatai alapján! Ha nem hiszed, járj utána! :)
Csobánkát akkor őrzik ha gyakorlatot tartanak ott. Pest közelében az az egyetlen hely ahol engedélyezett a gépkarabély használata. És ilyenkor általában egy nappal előtte kitelepülnek páran előkészíteni a terepet, és másnap lezárják a környéket, hogy sérülés nélkül végig tudják vinni a lőgyakorlatot. Le tudják küzdeni a6- 8 as számú mell alakot.
Ezt hívják a képesség hibernálásának? Ezeket fogjuk majd "kikonzerválni" ha borul a bili? Nem lesz sok dolga a szakiknak...
Ezek vajon benne vannak a 15 db-os állományban?
Költői kérdés: Ha a saját pénzemen veszek két tekercs takarónylont mondjuk 3000 Ft-ért, átviszem Szentendrére, akkor legalább letakarják őket, hogy ne ázzanak? :)))
Még én is voltam Csobánkán kiképzésen. Nem is 1 szer. Meg túráztunk is környéken. Ott láttam először T-72 es tankot menet közbe. Hallottuk távolról a motor zúgását és mindenki figyelt jobbra balra, hogy ez mi lehet. És utána megláttuk ahogy dübörög felénk. Már az is hozzá tartozik a Pszichikai hadviseléshez hogy egy 40 tonnás harckocsi tart feléd.
Az a helyzet, hogy mostanában is gyakran megfordulok arrafelé az úton de sem civil sem honvéd őrt nem láttam soha. Gyerekkoromban, még a NH idejében sem őrízte azt soha senki, vagyis mi soha nem ütköztünk senkibe. Távolról megnéztük, hogy vannak-e éppen gyakorlatozó katonák a területen és ha nem voltak, simán bebicikliztünk, elrejtettük a bringákat egy bokorban és irány a betonárok. Egyetlen sztorit ismerek csak, amikor elhajtottak haverokat kb. 20 éve. Szóval itt sem civil sem katonai őrzés sincsen, vagy ha van, akkor baromi jól rejtőzködnek.
Vörösvár és Csobánka között kb. fél úton van egy elég nagy honvédségi gyakorlótér. A Csobánka előtt fekvő utolsó előtti domb tetején van a bejárata, messziről látni egy őrtornyot a bejárat jobb oldalán. Ha Vörösvárról mész Csobánkára, akkor jobb kéz felé esik. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: lövészárkok, függőhíd, föld alatti bunker-rendszer, síneken vontatható harckocsi. Suhanc koromban rengeteget jártunk ide, üres füstbomba-maradványkat meg lőszerskulókat gyűjtöttünk, meg persze katonásdit játszottunk. És ha gyakorlatoznak, egész Vörösváron lehet hallani a lövéseket. Mostanában nem nagyon hallani, gyerekkoromban egész sokat hallgattuk.
Hogy már más téma is legyen... És ne mindig a negatívumok és a fikázás.
Nem régen találkoztam egy magyarhonvéd cikkben a rohamlövészekkel, majd egy tisztelt topictárs bővebb tájékoztatást adott. Nagyon, de nagyon büszkék lehetünk ezekre az emberekre!
Titeket hogy-hogy a toborzóból hívnak? Én velük beszéltem a legkevesebbet. Nekem az aláírt papírom az alakulathoz fog érkezni, és a TI szerintem nem is fog tudni róla, hogy alá írták. De nem kizárt hogy én ismerem rosszul a rendszert.
Az alkalmassági papíromat, miután a vizsgálat után megérkezett, személyesen kellett bevinnem, ahová megyek, és onnantól ők terjesztették fel.
De csapatjátékos én is drukkolok neked hogy sikerüljön.
Akkor és annak ajánlanak tts vagy t helyet utcáról, ha az illető olyan képzettséggel, tudással, képességgel bír ami bent nincs meg viszont ott az üres hely és szükség van rá. Akiket én tudok és ttsek lesznek mind ilyenek. De az utcáról sem fedi a valóságot teljesen mondjuk fél utcáról. ;)
Valóban nem jellemző, hogy bemész a TIbe és és reklámozzák a tts helyet.
civ07 tényleg lehetnél egy kicsit optimistább! Tudod-tudom az a fránya élettapasztalat ugye... Való igaz, hogy volt már olyan, hogy a TI azt mondta, hogy tuttira piros aztán kiderült, hogy savanyúcukor. De tényleg legyünk optimisták!!!
"Magyarul a misszióban lévő kollégát, vagy a GYES-en lévő kolléganőt ezentúl ingyen kell majd helyettesítenie annak, akit megitsztelnek a bizalommal! :)"
Ez mit jelent pontosan? Hogy ha az illető visszajön akkor viszlát vagy más beo?
Az őrzés-védelemhez (békében) a törzsfőnöknek az égvilágon semmi köze sincsen. Az őrzés-védelem ugyanis a mai Magyar Honvédségnél NEM katonai feladat! Amikor ezt elrendelték (jogszabályban, evvel egyidejűleg a törzszolgálati utasítás módosításával), nos akkor teljesedett ki igazán a topikcímben foglalt tartalom.... Pedig ez a kilencvenes évek elején volt, több, mint 10 éve...
Ennyit erről. (Nem is értem, miről folyik itt a disputa. Nincs miről beszélgetnünk, a topiknak van ugyan tárgya, de nem létezik az alanya.)
Amikor én jelentkeztem szóba sem került tts beosztás a TI-n. Bár ahova Te jelentkeztél, ott bőven van létszámhiány még a tts-eknél is. Nálunk nincs hiány tts-ből, sőt. :)
Hát, mint leendő kollégának sok katona szerencsét, és kitartást kívánok Nektek!
Én feltételeztem, hogy tisztesi helyre jelentkeztek. Nálunk csak úgy lehet valaki tts, ha megcsinálta tts kiképzést. Nem hiszem, hogy volt példa nálunk arra, hogy utcáról vettek volna fel tts-t, tisztet. Olyan volt, hogy az illetőt felvették tisztesnek, és mivel volt diplomája bizonyos idő után elélőptették hadnaggyá, vagy megcsinálta levelezőn a tts kiképzést és kapott őrmesteri helyet. Más alakulat, más szokás, én a sajátomból indultam ki.
"Egyébként érdemes elolvasni az ominózus intézkedést más szempontból is. Ugyanis szó van benne a megbízásokról is, ami a rövidebb-hosszabb ideig üres beosztásokat betöltő személyek (eredeti beosztás mellett, vagy abból felmentve!) javadalmazásáról szólna. Ott is megkötések vannak! Magyarul a misszióban lévő kollégát, vagy a GYES-en lévő kolléganőt ezentúl ingyen kell majd helyettesítenie annak, akit megitsztelnek a bizalommal!"
Ha jól vettem ki a "parkoló pályán" lévők szavaiból, akkor közülük többen is tiszthelyettesi helyre jelentkeztek. Egyébként érdemes elolvasni az ominózus intézkedést más szempontból is. Ugyanis szó van benne a megbízásokról is, ami a rövidebb-hosszabb ideig üres beosztásokat betöltő személyek (eredeti beosztás mellett, vagy abból felmentve!) javadalmazásáról szólna. Ott is megkötések vannak! Magyarul a misszióban lévő kollégát, vagy a GYES-en lévő kolléganőt ezentúl ingyen kell majd helyettesítenie annak, akit megitsztelnek a bizalommal! :) Azért ez is kitolás, de csak az érzi, aki már bent van!
Ma délután jött egy telefon, a toborzó irodából, hogy érdekel-e még a móka? - persze -Jó akkor jó hírt tudok közölni vagy hétfőn ( 1. ) vagy 15-én kezdhet -ÖÖÖ...( két hét késés az elsején kezdőkhöz képest... ) -Hétfő jó lesz, addig talán le tudom rendezni a dolgaimat..( tök esélytelen 1 hónapnyi munka futott be, de kis túlzással letojom, majd csak lesz valahogy ) -Biztos? -Persze! Csüt,vagy pénteken be kell battyogni a toborzóba a papírokért.....
Remélem mást is hívni fognak a héten !!! Most dolog van....látástól-mikulásik
Valószínűleg, azért nem vesznek fel senkit a nyugdíjba vonultak helyére, mert ők hivatásos tiszthelyettesek, tisztek, főtisztek, tábornokok. Tisztes csak szerződéses lehet. Nem emlékszem olyanra mostanában, hogy valakit rögtön tiszthelyettesnek, vagy tisztnek vettek volna fel a toborzó irodán keresztül (kivéve esetleg ha katona orvosi helyre jelentkezett). De persze előfordulhat. Ilyen helyeket általában belülről próbálják feltölteni, mivel sok katonának van érettségije, diplomája. Ha egy tisztest tts-nek előléptettek, az ugye nem nyugdíjba ment. És akkor megint ugyanaz a helyzet, tehát nem vonatkozik arra a helyre az, amit az APEH elnöke nyilatkozott.
Magyarázni lehet! De hasznosabb megelőzni a magyarázkodást. Smile-k ide, vagy oda, a vitatott hozzászólásod még így is túlzottan félreérthető. Persze a másik megoldás, ami köztudott: a humorérzékem elég csapni való! :)
"Helló, egy kicsit több tisztelettel olyan emberekről, akiket nem is ismersz. Mellesleg az adott hadsereg vezénylő zászlósáról van szó. Nálunk is van ilyen: http://www.hm.gov.hu/adatlap/bogdan_tibor"
Tisztelettel, de félre értettél. Egyáltalán nem a Magyar Honvédség vezénylő zászlósáról volt szó!
A megjegyzésem vicc volt arra, hogy ki lehet a főtörzs a szlovák hadseregben ha csak egy ilyen beovan. Ott voltak a mosoly jelek, és végén a bocs kacsintó jellel. Ezzel szerettem volna kifejezni, hogy poén volt a dolog.
Tudjuk sajnos, hogy szinte kivétel nélkül minden hadseregben vannak "díszfaszok", a vicces megjegyzés inkább magára a jelenségre vonatkozott mint, a szlovák főtörzs, vagy bárkinek a személyére, Bogdán zászlós úréra meg főleg semmiképpen!!
És azt pedig semmiképpen nem akartam volna kihozni belőle, hogy a vezénylő zászlósi rendszer díszfaszokból állna. Tudom, hogy milyen kemény munkát végeznek és milyen felelősség, teher van a vállukon!
Tudom, hogy van egy enyhén vitriolos cinikus, stílusom. De ez messze nem azt jelenti, hogy ne tisztelném akit kell. Ha a jövőben bármelyik megjegyzésem félre értésre ad okot elnézést! Szívesen adok magyarázatot.
A rangpiramissal kapcsolatban nem rég írtan be a Magyar Királyi Honvédség dátum szerinti lebontás létszámát erre a területre. Valóban érdekes, íme:
Érdekesség. Magyar Királyi Honvédség A Honvédelmi Minisztérium első 1869-es személyzetét 71 tiszt és 12 altiszt képezte. 1914-ben a főparancsnoksághoz 3 tábornok, 4 vezérkari tiszt, 2 parancsőrtiszt, 2 törzstiszt, 3 százados tartozott.
Valóban ezt is helyre kellene rakni nem normális ez az egész.
Bennem az is felmerült, hogy a NATO-n belül magát a rendfokozatok degradálják ezáltal.
A HM és a VK Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ): http://www.hm.gov.hu/files/9/8778/hm_szmsz_2007_aug01_ok.pdf . A 128. oldalon foglalkozik a Műveleti Központtal, amely pontos megnevezése MH MK!
Az ÖHP maga egy törzs! Összhaderőnemi Parancsnokság! A vezérkarból nálunk csak egy létezik! Az ÖHP szervezeti felépítése egyébként a közeljövőben állítólag változni fog. Az tudom, hogy eddig létezett egy Művelet Irányító Központjuk (egy kisebb törzs), akik kimondottan a missziókkal kapcsolatos feladatok koordinálását végezték. Ugyanezen feladatok tárcaközi koordinációjára a VK-nál is létezik egy műveleti központ. Szerintem nem erre gondoltál.
Helló, egy kicsit több tisztelettel olyan emberekről, akiket nem is ismersz. Mellesleg az adott hadsereg vezénylő zászlósáról van szó. Nálunk is van ilyen: http://www.hm.gov.hu/adatlap/bogdan_tibor
A zászlós úr egyébként azok közé tartozik, aki nem ilyed meg a Netes vitáktól sem. Azt mondják, hajdanán rendszeresen írt a HM "őfórumára" is, és mai - zárt - párbeszéd fórumon is folyamatosan ott van. Szerintem ő még kolyan veszi azt, amit a főnökei soha sem vettek komolyan!
A vezénylőzászlósi rendszer egyébként nagyon hasznos lehet, ha a parancsnok számol vele és meg is adja a vezénylő zászlósának a megfelő támogatást. Nekem hajdanán még volt szerencsém élvezni az előnyeit. Parancsnokként sok gondot levett a válamról.
A megszólítással óvatosabban, nem hinném, hogy haverok lennénk, nem is szólva arról, hogy nem szóltam ilyen hangnemben hozzád. Már ha ez számít. A forrásmegadásnak vannak illemszabályai a fórumokon. Az általad megadott források kétségtelenül léteznek, de az UL cáfolatára szolgáló részeik nem azonosíthatók.
Van egy olyan otletem, hogy amolyan szakszervezeti vezeto, illetve, hogy foglalkozik szemelyzeti dolgokkal. Pistaval a hetvegen beszelgettunk a rangpiramisokrol is. O mondta, hogy meg a monarchias HM-ben volt osz-visz 3 tabornok, nehany tiszt, es altiszt, es ennyi, 20-nal nem tobb.
Ezert birnam elkepzelni, hogy egy fotorzsormester be legyen osztva vagy a miniszterium ala kozvetlenul, vagy a ....... ( mi a tokom a generalny stab magyarul? Nalatok talan az az OHP nagyjabol ) Neka vannak gondjaim a szakkifejezesekkel. A magyar szakkifejezeseket meg neha kulonosen "szeretem". Szegeny Kazinczyek.
Apropo csak melekes kerdes. Az OHP-n belul van muveleti stab? Es milyen rangu szemely a parancsnoka?
Levlistára dobtam egy Emailt, de még nem kaptam levelet. Tegnap olvastam egy cikket amiben az APEH elnöke nyilatkozott. Ebben szerepelt hogy a stop nem vonatkozik a nyugdíjba vonultak megüresedett helyének feltöltésére. Tudom hogy itt nem létszám stop van, de nevezhetjük akárminek akkor se vesznek fel senkit. De itt még azok helyett se vesznek fel senkit akik nyugdíjba vonultak. Pedig szerintem vonultak annyian nyugdíjba hogy a megüresedett helyre jelentkezőkkel pótolni lehetne a létszámot.
De annyit megtehetnének hogy felemelik a telefont, értesítik a TI ket hogy ez van, és ekkor lesz változás.
Én is reménykedtem benne hogy ez a kormány már azt gondolja hogy leköszön, és másik párt alapítja az új kabinetet, és felold minden stop-ot.
Egyetértünk! Addig nem lesz változás, javulás, fejlődés amíg nincsen meg az őszinte szembenézés a problémákkal és azok kimondás. Addig nem megy. Addig marad kívül szép, vagy szépnek mutatott, de közben belül rohadt alma, marad a pr, a mosolygás, és a szar elkenése.
Az mh frontján is elkelne egy öszödi őszinte beszéd. Bár ha úgy vesszük annak elemei a hm re is vonatkoznak. Vagy rá vetíthetőek. Tehát végül is már ki lett mondva........Vagy mégsem????
Az ucsó bekezdéshez meg annyit: Köszönjük! A türelem meg...Á hagyjuk...
MOst talalkoztam egy szamomra uj dologgal. A szlovak hadseregben letezik olyan beosztas, hogy a hadsereg fo - vagy - elso altisztje. Ezt egyebbkent egy fotorzsormester tolti be. Van ilyen beosztas mashol is? Es mi lehet a feladata?
Egy cikkben volt ami az ev vegi kituntesekrol szolt. Kituntettek egy altisztet es harom kozkatonat ( jellemzoen a kikepzesekben hosszan tarto kituno munkajukert ) tobbek kozott, meg egy logisztikai tisztet ( a tiszt holgy egyebbkent ).
"reméljük, hogy ez csak egy szokásos választás év(-előtti és -i) technika,..."
Látod az baj, hogy az ilyen egyébként etikátlan, elítélendő "technikákat" amin mellesleg családok jövője múlik, már olyan természetesnek kezeljük minthogy feljön a nap. :((((
Az jobb lenne ha Te, Civ, Gyula és a többiek folyamatosan azzal traktálnátok minket, hogy kitartás már nincs sok hátra, mikor ugyanolyan jól tudjátok mint mi, hogy erre UGYANYANNYI az esély mint arra, hogy bezony q sok van még hátra :)
Nem köszi, inkább az őszinteség és a realitás, ez ad erőt, a hitegetés elvesz!
A mondat egy mai cikkben szerepel, amiben egy fiatalokat érintő kutatásról számolnak be és így szól:
"Minden társadalmi probléma megoldásának az az első lépése, hogy egyáltalán beszéljünk róla."
Ha ezt árfordítom ONtopic-ra, akkor ezt kapom:
Ha meg akarjuk oldani a Magyar Honvédség problémáját, akkor első lépésben beszélni kell róla.
Rendben, mi itt beszélünk, de nem ránk gondolok, hanem a hivatalos, "fenti" szervekre.
Szerintem ez az első lépés, ha sikerül kimondatni velük azt, hogy több a probléma, mint az öröm, akkor sikerülhet. Ha nyíltan megbeszélné(n)k, hogy igen, 20 éven keresztül mindenki folyamatosan kúrta el (beleértve a politikusokat, a nekik asszisztáló vezető katonákat, nemtörődöm civileket, persze mind különböző mértékben) akkor van esély.
Persze senki sem szereti azt mondani, hogy elkúrtam, de ha megértéssel viseltetik iránta a hallgatóság, akkor ez a célravezető. Szerintem ez a megértés a hadsereg vonatkozásában mindenki részéről meg lenne, ha rátörne végre az őszinteségi roham a HM-re (is). (Véleményem szerint ez leghamarabb kormányváltás után következhet be)
Nem hiszem, hogy továbbra is az olcsó propaganda dumát kell nyomni a HM-ből, hogy "modern hadsereg", "minden tekintetben kiválóan ellátja", "korszerűen felszerelt" stb., mert egyrészt az se hiszi el aki mondja, másrészt ezzel csak tovább mélyítjük a gödröt.
Mint ahogy van az a mondás is, hogy ha ki akarsz jutni a gödörből, akkor legelőször hagyd abba az ásást.
Én bizakodok és ötleteim is vannak.
Ja, mindez a toborzással kapcsolatos bénázások kapcsán jutott eszembe, sajnos amilyen híreket eddig begyűjtöttem nem hivatalos csatornákról, az nem éppen kedvező a várakozóknak. Sajnos úgy tűnik ez a realitás, de kérek még egy kis türelmet.
a TI hívott. Az alakulattal egyetlen egyszer "beszéltem", tartották egy eligazítást ahol feketén fehéren elmondták mi vár ránk, majd a végén megkérdezték, hogy így is akarunk e menni :) Ott csappant meg a létszám a felére... :)
Aki maradt azokkal pedig csináltak egy interjút. Egy őrmester volt bent, egy törzs és egy ezredes.
Speed, Kószák, ki hívott fel titeket? A T.I.? Vagy az alakulat ahová mennétek? Csak azért érdekel mert engem még nem hívtak, és hanyagolva érzem magam. :(
a várakozóknak: reméljük, hogy ez csak egy szokásos választás év(-előtti és -i) technika, hogy az utolsóelőtti évben ne legyen sok a kiadás, de a választás évében már lehet majd felvenni embert, mert a költségei már az új kormányt terheli... ...persze nem tetszene, de még mindig az optimistább feltevés...
Tudom, hogy nyelv botlás volt. :))) de akkor is...
Kérem tisztelettel jelentkező az aki besétál a ti.be. Akinek kész a beosztási lapja, megvan mindene, rendben van a beosztása, csak nem töltötte még be és több mint 6 hónapja vár, hogy betöltse az már nem jelentkező! Hogy mi? Hát ahogy a barátaim rokonaim mondják:"Egyszerűen hülye! Egy olyan elhivatott hülye akit lámpással kell keresni manapság, és akikre büszkék vagyunk, de mégiscsak hülye."
"Nem lehet, hogy az van, hogy összességében van felvétel, csak lassabb és kevesebb embert vesznek fel?"
Tisztelettel, de nem lehet.
Én is olyan beora vagyok hivatalos amiben hiány van. Vagyis ott konganak az üres helyek és közben kurvára kellene az ember. Te több ilyenről tudok innen a fórumról is és máshonnan is.
"Szóval, van, volt akinek sikerült az elmúlt pár hónapban? Tudtok ilyet? Százalékosan mennyi lehet?"
Tudomásom szerint 0 azaz nulla. Elég sok emberrel állok kapcsolatban, várakozók, aktívak, leszereltek, de nem tudok arról, hogy bárki bevonult volna az utóbbi kb. 4 hónapban. A mi alakulatunkhoz tutti, hogy senki nem vonult be. Persze ettől még máshova lehet.
De talán nyilatkoznak, ha máshogy nem majd privátban neked, akik tudnak ilyenről. Meglepődnék ha lenne, mint Iskola a határon is írja a Szentendrei dolgot.
Én ma kaptam meg ugyanazt az érdeklődő "akarja e még csinálni, számíthatunk e magára, elhelyezkedett e valahol azóta" telefont amit speed racer egy pár hete.
Amiről akkor is írtam, hogy szerintem indulat csitító parasztvakítás, némi bürokratikus felméréssel kombinálva, egy kis reményt keltő mézes madzaggal fűszerezve, ami talán egy kis fény a sötét alagútban, és reméljük az alagút végét jelzi nem pedig a szembe jövő vonatot.
Ismerosom ismeroseit (ket srac) vettek fel juliusban pilotanak (kanadai program) azota sem kozvetetten, sem direktben nem hallottam senkirol
Ahova en jelentkeztem, az is hianypotlas, nem uj poziciora megyek.
En csak attol felek, h nem fogunk megfelelo kepzest kapni a missziok elott mert ugye beigertek az erositest de az idot meg elbattak kozben. Szvsz a 13 honapos kikepzes helyett kapunk 7et aztan arivederci. . .
Erről az jut eszembe, hogy sokan szidják a Multikat meg a lélektelen munka módszereiket, és a kínaiakhoz képest a Multik maguk a szeretet szolgálat. Az egyenesen rabszolga munka ahogy a kínaiak dolgoztatnak.
Magyarországkatonái erre csak azt tudom írni, hogy felhívtam a Pesti toborzó irodát és konkrétan rá kérdeztem, hogy tud-e olyan esetet, hogy a közelmúltban valakinek alá lett írva a papírja, és ő erre azt felelte, hogy nem.
1 hónapja felhívtam a Szentendrei kiképző bázist (mert eredetileg oda mennének akik kiképzésen nem estek át) hogy ők nem tudnak-e olyan időpontot amikor több olyan civil menne hozzájuk kiképzésre akiket most vettek fel. (reménykedtem benne hogy ez úgy működik, hogy a központba várják hogy össze gyűljön elegendő jelentkező, és akkor alá írják nekik, és küldik is őket Szentendrére.) A személy ügyön azt válaszolták nekem, hogy nem. Sőt náluk is vannak olyan egyének akiknek várják a papírját, hogy alá lett írva, és hogy elkezdjen dolgozni náluk.
Minden lehetséges módon megpróbáltam információhoz jutni, de csak annyival kerültem közelebb, hogy nem én vagyok az egyetlen aki vár és vár és vár.
Mindenkitől kérdezem aki felszerelésre vár, illetve mástól akinek van információja:
Nem lehet, hogy az van, hogy összességében van felvétel, csak lassabb és kevesebb embert vesznek fel?
A segítés szándéka vezérel, van is már ötletem kezdésnek, de ciki lenne, ha kiderülne, hogy van felszerelés, csak mi azokkal a kevesekkel(?) talákozunk panaszkodás közben, akiknek még nem jött össze.
Természetesen 1 is sok, ha van olyan akinek már több hónapja ígérgetik(!), nemhogy sok 10 esetleg sok 100.
Tényleg segíteni próbálok, mert hozzám is heti 1-2 levél érkezik, hogy segítsek legalább információval, de őszintén szólva nem tudok, és most már megelégeltem én is ezt a töketlenkedést. (vagy szándékos információ visszatartást?)
Megértem, hogy aki felszerelésre vár az azért nem verheti az asztalt, aki jelenleg katona de szeretne becsületesen tájékoztatni az azért, amelyik szervezetet, egyesületet pedig a HM pénzeli az meg azért. A többieket meg nem érdekli, de azért én megpróbálom.
Szóval, van, volt akinek sikerült az elmúlt pár hónapban? Tudtok ilyet? Százalékosan mennyi lehet?
Volt tegnap egy úriember aki írta, hogy a PM nem ad pénzt a HM nek az új belépők bérezésére. De én ezt nem értem. Most van Január, ilyenkor vannak a Nyugdíjazások, én személy szerint nem a legénységi állományba kerülnék, a tisztesekhez. Olyan helyre mennék ami náluk a feltöltöttségi papír alapján személyzeti hiányt mutat. Azt tölteném be. Nem plus emberként jelennék meg, hanem velem egészülne ki a keretük, ami központilag lett kiállítva, hogy milyen beosztások vannak.
Amikor bementem hozzájuk és mutattam milyen végzettségem van, ők meg nézték miből van hiány. És találtunk egyezést. Most meg itt várok. De ezt csak mi tudjuk átélni akik parkoló pályán vannak. Ilyen kérdéseket kapok a környezetemtől: ha tudtad hogy eddig tart, miért nem kerestél mást? Nem tudtam hogy eddig tart. Miért nem álltál be addig máshová dolgozni? Mert a honvédséget én hivatásnak tekintem, és onnan szeretnék nyugdíjba menni. És Magyarországon nem nagyon van olyan, hogy alkalmi munka. És ha máshol elhelyezkedek, nem biztos, hogy váltani tudok utána. De ég a pofámon a bőr, hogy úgymond csak itthon ülök. Már komolyan gondolkozok, hogy elkezdek másfelé szétnézni.
"Nem lehet általánosítani. Van ilyen is, olyan is."
Nézd akiket én eddig ebből a típusból láttam azok nagyrészt vagy olyanok voltak mint Gyula által vázolt "aki nem lép egyszerre nem kap rétes estére" típus vagy rezgett a hája és már a lépcsőre való felmenés is komoly akadály volt számára, amit komoly lihegések árán sikerült csak teljesítenie, nemhogy a Kárpátok szent bérceire való való feljutás ábrándjának a megvalósítása. Akadt ugyan néha kivétel, de hát ők létszámban kevesek lennének, mint Kiszel Tündiben az IQ.
Annyiban igazad van, hogy külsőre nem lehet ítélni. Okoztak nekem már kellemes meglepetést kinézetük ellenére emberek komoly fizikai megmérettetésen. De úgy 90%ra bejönnek a tippek. ;)
A lesikláshoz való lécek egyáltalán nem valók katonai felhasználásra, ugyanis a katonának nem is annyira lesiklani kell, hanem FUTNI (síkrossz). Azoka a lécek a legjobbak erre a feladatra, amiket: 1. A biatlonnál használnak. 2. Amiket az északi népek prémvadászai.
1984-ben is ehhez hasonló léceket láttam a raktárban, csak kicsit rövidebb és fehér volt. A katonai feladatokhoz az a bowdenes léc sokkal inkább való, mint a felvonóval rendelkező, ratrakolt pályán történő lesikláshoz -és merev műanyag bakancshoz- kitalált sport lécek. Az általad a raktárban látott (általam meg használt) léc előnyei: -A surranóra felcsatolható (ezért szögletes az orra és van a bemélyedés a sarkán) nem szükséges csere sícipőt vinni -A bowden oldalsó fülének kiakasztásával sífutó lécként is használható -Szélesebb feje miatt mélyhóban is használható -Fehér színe rejtőszín -Olcsó fa léc, cserélhető fém kantnikkal
Ezzel együtt láttam már mind francia, mind olasz katonákat civil felszereléssel síleckéket venni. Nem tudom, ott milyen lehet a rendszeresített hadi síléc.
Üdv. Egyébként az is egy óriási tévhit, hogy ott senki sem ismeri a történelmet. Érdemes erre rápillantani: www.cisarik.com A Magyar Királyság térképei részletesen a nyitóoldal alja táján. A mai Szlovákia területe kattintható, a vármegyék régi térképeivel.
Ugyanígy értelmetlen a korabeli nemzetiségi arányokat ferdítgetni. Ahogy a Csallóköz túlnyomóan magyar volt, a szelídebb lankákon túl lévő területen többségében hegyi emberek laktak.
Igen, erről van szó, nem az I. és II. VH korabeli honvédekről.
Meg arról, hogy bár én még a "jó" időben voltam, első lépcsős alakulatnál, ehhez képest a szolgálati fegyveremmel egyszer sem lőttem (Pa-63) mert lövészeten azzal a ht.tiszthelyettesek szórakoztak. Volt a szakasznak egy golyószórója is; na azt pl. sosem használtuk rendeltetésszerűen, csak futott vele a kezelője.
Az egész ezredben volt kb. 8-10 sportos alkatú tiszt, főleg a törzsütegektől, meg a kiképzőktől 2 fő, megérdemlik hogy leírjam a nevüket, Volenszki és Körmöczy. Ők simán végigfutottak és gyalogoltak minden napot velünk, pedig pl. Feszes Misi akkor sem volt már fiatal. A többi tiszt ezzel szemben elég szépen ki volt kerekedve, még a harmincasok is. Hasonló testalkatú lett az állomány nagy része is másfél év után.
---
Plieur, az általad berakott kép egy régi sífelszerelést tartó katonát ábrázol. Én arról beszélek, hogy 1984-ben is ehhez hasonló léceket láttam a raktárban, csak kicsit rövidebb és fehér volt. És az állomány nagy része életében nem állt lécen. Ezzel szemben a minket Ny-K irányban körbevevő országok mindegyikében népsport a sízés.
Szóval én ehhez mérem, hogy éles körülmények között, most mit tudnának alakítani hegyi terepen azok, akik a szélsőséges portálokon "készülődnek" ill. kb. mi lenne a végkifejlet, ha ehhez még mozgósítanák azokat is, akik életükben nem voltak katonák.
Valoszinuleg az lenne a vege, hogy a szlovak hegyimentok picsaznanak napokig, amig osszeszednek a sracokat a hegyekbol.
Beleolvastam a sz71 altal berakott cikkbe, pontosabban a cikket elolvastam, meg hozza nehany hsz.t
Az jutott hirtelen eszembe, hogy biztos csupa gyuloletbol mentettek meg mostansag a magyar hegymaszokat a Tatraban.
Na mindegy. Elvakult emberek mindenhol vannak.
Amugy meg belesuritve egy valaszba meg nehany folytatodo temat.
Becsi dontesek utanni hatarhoz.
Nemedi Lacinak abszolut igaza van, ma mar a nyelvhatarok nem ott vannak, mint 70 eve. Es tudomasul kell venni, hogy eszakon a hatarhoz kozel levo, ma mar szinte teljes mertekben szlovak, gazdag nagyvaros, Pozsony es Kassa, alaposan at fogja rendezni Magyarorszagon is a nemzetisegi viszonyokat a sajat vonzaskorzetukben.
Ez lehet hogy sokk sokaknak, de lessz meg ettol jobb is. Meg a szlovakoknak is sokk lesz, ha elkezdodik egy massziv kulfoldi ( ukran, balkani, torok, stb. munkavallalok ) bevandorlas a ket nagyvarosba. :)))
Kis adalek: Jovore hoki vb Pozsonyban es Kassan, ( ez a turizmusba fektetett penz miatt fontos ), es hogy remelhetoleg par even belul meg lesz Kassanak az autopalya osszekottetese.
Spec. ez jo hir pl. eszak BAZ megye lakossaganak, nekik is jut majd a tortabol, ( mar most nagy az igeny a magyarorszagi munkaerore mifelenk, es ez meg csak noni fog. Egyes elkepzelesek szerint megprobaljak motivalni a magyarorszagi gyerekeket es szuleiket, hogy a gyerekek Szlovakiaban tanuljanak magyar tannyelvu iskolakban, es ugy nezz ki fognak is penzt fektetni ebbe ) az ara viszont a fentebb leirt nemzetisegi aranyok valtozasa.
Egyebek közt azért volt ott smiley a végén. De ez a hagyományörzés hátúlütöje. Sokkal egyszerűbb egy lovast összehozni ( az egyenruha meg a lószerszám az drágább azért...), mint egy gépkocsizó rajt. A lóból csak egy modell készült és vélhetően sokáig nem lesz áttervezve:)
Ha B. Feri nem a 350-es fülkét rakja a 344-esére, (Csepel D344/350-352B típusú billenőplatósra alakított öszvér) hanem gőzölt bükkfa vázas Steyr fülkét rakott volna rá (Ez volt a licenszadó STEYR D 380 fülkéje) akkor még majdnem lehetne korhű. De itt kb 15 évnyi anakronizmus lép fel. Ugyanakkora történelemhamisítás, mint az '56-os rendezvényeken szereplő D 344-esek. ('56-ban még tervezni se kezdték el őket.)
sajnos azóta az etnikai határok máshol húzódnak, egyébként is a második bécsi döntés döntései már problémásak voltak etnikai szempontból. (ja és persze így is kimaradnak részek, pl Kárpátalja, és Vajdaság magyar része).
Egyébként most dolgozok a 1910-es, 20-as, 41-es, 91-s, 2001 statisztikákkal, szép térképek lesznek belőle. Megjegyzem, hogy a Teleki-féle térképek félrevezetőek, de ez itt off... Ja az egész off :)))
Ja. Másik részében meg van néhány kiadós pontatlanság. Pl. a Csepel 350-es, ami valójában Csepel 344-es, a 36M légvédelmi gépágyú, ami valójában 39M gépágyú, stb.
Asszem én gépeltem el, kérek egy emotikont: hamut szór a fejére vederrel együtt....:(
Szóval még egyszer megnézve az útvonalat: Nagykáta-Berény öregerdő ( 1 nap), Öregerdő-Jászberény-Pusztamonostor-Jászfényszaru.
1 :nap 30 km, 2: nap 20 km
Azaz 50 km, de ehhez jött még némi szétbontakozás, stb.
Aszongyák 65 fő indúlt, az első nap után 18 fő maradt. A román csoport vöröskeresztese a céltól pár km-re esett ki, feltörte a lábát a bakancs:), a többiek befejezték.:)
Múlt évben is volt menet, részt is vettek rajta, de most már 9 fővel, Esztergom -Pilisszentlélek-Pilismarót-Pilisszentlászló-Szentendre. 2 nap, 61 km.
Miért, azt már tudod, hogy hány nap alatt kellett lenyomni azt a százast? Egyébként meglepődnél, ha egyszer megnéznéd, hogy például egy Kinizsi 100-ason (ott 24 óra alatt kell, bár "szabadon választott felszerelésben!) milyen alkattal teljesítik a távot egyes indulók! :)
Minden hatso szandek nelkul, ha most lehetoseged lenne ujra meghuzni M.o. hatarait ugy hogy meg a karosultak sem lazadnanak ellene , te hol huznad meg ?