12 éves, és bébikora óta úszik, mint egy cápa. Csajok nem lesznek, legfeljebb felszednek a táborban:-))) 10-es csoport lesz, egy hét kezdő, egy hét haladó, a végén vizsga. És ez jutalom, a sikeres felvételiért.
ha egyébként vagány a kissrác, és tud úszni is, akkor semmi gond nem lesz ;-) amúgy alapvető dolog, hogy a vízen az edző, és egynél többszemélyes hajóban a kormányos szava szent, és az utasításait mindig be kell tartani. (kritizálni csak utólag, a parton lehet...) ha ezt észben tartja, minden rendben lesz ;-) ja, a mentőmellény használatát sem szabad elsumákolni, bármennyire is kényelmetlennek tűnhet. egyébként nagggggyon jó buli egy ilyen vitorlástábor, szinte irigylem a srácot ;-) (a csajokkal kapcsolatban pedig - mert nyilván lesznek csajok is: sosem az a jó csaj, aki az első napon annak látszik, az ilyesmi mindig csak a második napon derül ki ;-)))
Huh, akkor te az én emberem vagy!!! A fiam megy egy gyerekvitorlás táborba Révfülöpre. Két csajtól a kismamás topikokban már kaptam pár jó tanácsot, de ha tudsz még valami fontosat, lécci ne fogd vissza magad, köszi!!!
én a 70-es, 80-as években igazán jól ismertem a balatont, minden szegletét (vitorlásversenyző voltam). mostanra odáig jutottam, hogy a balaton egyáltalán szóba se jön, az adria viszont kihagyhatatlan - már most is erősen elvonási tüneteim vannak, de már csak 30 ;-)))
Éppen ma reggel faggatta Acsádi úr Pokorni urat a kereszttűzben a Mo.-i viszonyokról, amire jól rímel némely hozzászólás (már a hazai becsületességet illetően, ami szvsz elszomorító). Nálam kevesebb népét, országát szerető hazafi van e honban, de még én is azt mondom, hogy bármennyire szeretem is a Balatont, azért vele az Adria 1 napon nem említhető. Látványban, a víz áttetszőségében, és sajnos a víz melletti infrastruktúra szolgáltatásaiban, illetve árfekvésében. Higyjétek el, nekem fáj ez a legjobban.
maga itten félre tetszik érteni engemetet ;-) én nyaraltam a balatonnál is, meg a horvát tengerparton is. és határozottan állítom, hogy a plusz 400 km ellenére jóval jobban jövök ki horvátországban, mint a balatonon ;-) és az még csak az anyagi szempont ;-)))
Nézd, pár évvel ezelőtt leírtam, hogy mi nem utazási irodával utazunk, hanem a gyerekeim fogadott nagyanyjához. Egyik évben ő fizetett nekünk, hogy voltunk szívesek 3 hétig rendezni a házat. A benzin az annyi, amennyi, de évközben ki lehet spórolni, mert nem sokat járunk autóval. 10 percre lakom a dolgozótól, iskola 3 megálló busszal. Ha lemegyünk nem a nagy zabálásokról szól az élet, amúgy meg 3-4 család vagyunk együtt, közösen megy a sütés-főzés. Szóval nekünk 3 hét Hr olcsóbb, mint másnak 1 hét Balaton. Bármennyire hihetetlen.....
hát hogy nincs annyi pénzed, hogy a balatonon nyaralj, ezért marad, mint lehetőség a horvát tengerpart ;-))) ami egyébként teljesen igaz megállapítás, és ugye mi tudjuk csak igazán, hogy a sokkal olcsóbb tengerpart amúgy mennyivel többet ér ;-)
Kedves Petra, hogy mi az olcsóbb, azt már kivesézték többen is, én nem véletlenül hangsúlyoztam a vállalati üdülőt :-)) ,nekünk az volt elérhető 3 gyerekkel 1 hétre. Csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy M.o-n sem visznek el mindent, ami nincs lebetonozva. Persze már nagyon várjuk a nyarat, a teljesen más világot :-)) Mutti
Kedvesem, én nem tudom mi van a Balatonon, én ott még nem nyaraltam, mert nekünk annyi pénzünk nincs, hogy 3 hétre lemenjünk a 2 gyerekkel. Itt kizárólag arról értekeztünk, hogy Horvátországban milyenek az állapotok.....
Az elviszik-nem viszik el témához: mi az utóbbi években a Balatonnál nyaraltunk, vállalati üdülőben (financiális okokból :-)) ), ott sem hurcoltuk fel napközben a cuccot a strandról, nem is zártuk el a bérelt kabinba, csak a hűtőtáskát vittük el feltöltés céljából. A strandsátrat, matracokat, csónakot, és egyéb strandolós holminkat lent hagytuk a parton. Igaz, éjszakára bevittük a motyót a kabinba. Mutti
A hullámzás, és okozója az időjárás, szerencsére még az Úr kezében van, sok ráhatásunk nincs. Az biztos, hogy a nyílt tenger felől mást várhatsz, mint 1 védett öbölben, vagy 1 szélmentes részen.
Sziasztok, korábban sok szó esett mindenféle csónakokról, hullámokról, úgyhogy én is megkérdezem a t. topiklakókat, hogy Virnél milyen a " hullámhelyzet"? Korábban csak az Isztrián jártam, ott nem emlékszem vészes hullámzásra, lehetett uszikálni rendesen.
Vir délkeleti részén lesz a szállásunk, vagyis a nyílt tenger felé. Az északi oldalon csen- desebb a víz, érdemes esetleg átjárni oda strandolni?
Köszi Mutti
Mitagadás, én sem hallottam ilyenről, de ettől, mint példád mutatja, előfordulhat. Ami persze nem nagy öröm. '90-ig én is kampoltam, s nagy örömmel és nem kis nosztalgiával olvastam a korábbi polémiát a kempingezés örömeiről. Nagyon szívesen gondolok vissza azokra az időkre.
Igen, ez jellemző. Azon a strandon is, ahova mi járunk ilyen a moralitás. Első évben lehurcoltunk napozóágyakat, székeket, aztán volt olyan, amire azt mondta a házinéni, hogy hagyjuk ott, nem érdemes felhurcolni a házba, és csodák csodája, amit nem vitt el a téli szél, az ott volt következő évben is.
Sziasztok. Szia tomcat73. Nem véletlen, hogy az ínyencek egyik kedvenc étele. De viszont ezt a tengeri tojást nem ismerem pedig a tengeri póktól kezdve a langusztáig és ami mozog a tengerben majdnem mindent ettem. Milyen volt? Hogy nézett ki? prosek
Sziasztok. Szia sfi. Azért gondolom most egy jó scampi buzarát / fözve/ sem utasitanál vissza. Ha jól van elkészitve sokszor jobb mint a grilles. A grillen elkészitettnél sokszor az a baj, hogy az olcsóbb fajtát vagyis a kisebbeket adják és amire lepucolod alig marad valami. prosek.
Végül az általad ajánlott Petra app-ban már nem volt hely, helyette a http://www.lopar.com/408.htm címen foglaltunk szállást. Ez valamivel drágább, de jelenleg örülünk, hogy ezt is találtuk, mert kb. 10 címből, jó ha hárman válaszolnak. Ha megjöttünk feltétlenül írok élménybeszámolót.
A Rab-szigetről lenne kérdésem: - Érdemes biciklit vinni? - Kirándulni a szigeten kívül menjünk-e? - Játszótér, csúszda park van-e?
Tavaly előtt Korculán próbáltam. Frissen a tengerből kiszedve az osztrigát. Isteni volt. Kicsit tenger íze volt de very finom volt.
Kb. éve láttam egy filmet a hrt-n a dubrovniki halászokról. Azok tengeri tojást ettek nyersen. Ez is vmi élőlény de gőzöm nincs, hogy mi ..... Morska jaja. Mondjuk elég csúf volt így de azért megkóstolnám.
Sziasztok. Szia Iborli. Igen mindenhol a motorcsónakon is rajta hagyták / hagytuk/ a motort és soha senkinek nem jutott eszébe eltulajdonítani. Az autó ajtaját az természetes, hogy nem zárják be, ha megállnak pl közért, piac. Próbáljuk ki itthon meddig maradna csónakmotorunk, vagy autónk. prosek.
Sziasztok. Szia sfi. Igen Stonnál és Mali Stonnál tenyésztik az osztrigákat ,ott nem szedni érdemes hanem beülni egy jó kis tengerparti vendéglőben és megkóstolni, igaz hogy a nyersen való evés nem mindenkinek jön be. Valami nyúlósra hasonlít amit nem szeretnék tovább ragozni, de az íze fenséges .Ki kell próbálni. prosek
2 éve egy Dubrovnik melletti kempingben kint felejtettük az autókulcsot az asztalon. Az autó ott állt mellette. Mire visszaértünk a strandolásból a kulcs a helyén volt, senki nem nyúlt semmihez. Tavaly viszont a podgorai kempingeben, amíg mi a városban voltunk egy "kedves" fiatal magyar pár elpakolta a matracunkat, az asztalunkat és felverték a cuccaink helyére a sátrukat. Én már kisgyerek koromban is kempingeztem a szüleimmel, azóta a családommal, de ilyen még nem történt velünk.
Hvaron kinn hagytuk a szörföt minden éjjel a parton. A kutyan nem bántotta. Olyannyira nem, hogy mikor a szabi végén eltört a gyök s az egész deszkát ott hagytuk amikor hazajöttünk, következő évben is ott volt még.
Osztrigát viszont még nem ettem. Stonnál, a peljesaci félsziget bejáratánál vannak nagy osztriga telepek. Ott viszont nem hiszem, hogy ildomos lenne szedni, mert úgy tenyésztik.
Igazad van, valójában nem fektettünk nagy energiát a kagylószedésbe. Szeretjük a többi tengeri herkentyűt is, amit a piacon a legegyszerűbb beszerezni. És olyan jó érzés, ha az ember a saját kezüleg szedett "állatokat" is belefőzheti a kajába.
Sziasztok. Az a legegyszerűbb ha korán kimentek a halpiacra és olyan halat vesztek amelyik még él és akkor biztos nincs kétely, hogy friss vagy nem friss. Sokan letakarják vizes ronggyal, hogy minél tovább bírja, vagy esetleg az értékesebbeket esetleg homár, languszta vízben tartják. prosek.
Sziasztok. Szia sfi. Nem jó helyen szedtétek, hogy hozzá kellett venni még. A fekete kagylót a teljesen sekély öblökben lehet tömegesen szedni. Mi vödörszámra szedtük a kb derékig érő vízben. Horvátországban mivel sziklás a part jóízű a kagyló és nem ropog a homoktól más tengerektől eltérően .Az igazi csemege az oszriga csak azt nehéz fellelni meg biztos kevesebb is van belőlük mint a fekete kagylóból. prosek
Rákóczi úton, a (mi után is, mennyire vagy ismerős) kanyarban, a volt Fészek áruház után a túl oldalon az Aquanauta. www.aquanauta.hu
Még előrébb, ott, ahol a 6-os balra lekanyarodik, ott jobbra fel a Felsőmalom v. Felsővámház (sohasem tudtam) utcában kb 100 méterre balra, Pressi v. vmi hasonló a nevük.
Tesco-hoz már közel, a régi 6-os úton (ami a 6-ossal párhuzamos, Rácvárosi (?) úton van a Polipsó, a lámpától kb 200 méterre balra. www.polipso.hu
Javaslom hívd fel őket, mikor vannak nyitva. Én az aquanauta-t ajánlom legjobban, a számuk talán 72/255565.
Mekkora lábra kell uszony? Lehet, hogy van fiamról eladó olcsón.
2 db Budapest - Dubrovnik - Budapest SkyEurope-os repjegy július 19-i indulással és július 30-i érkezéssel 47.000,-Ft-ért eladó. Sajnos nem engednek el szabira...:-((((
(Az aktuális foglalási ár ugyanerre a járatokra a mai napon 58.680,- Ft, ami az indulásig folyamatosan emelkedik.) Akit érdekel, kérem jelentkezzen!
Szóval búvárkodunk inkább a csónakázás helyett...Pécsre megyünk a hét végén. A Metro és a Praktiker az uticél most - szakmai okokból (az állatkertbe is elmegyünk talán, állatokat ilyesztgetni...) Tudja valaki, hogy Pécset hol van szakbolt - búvárszemüveg, pipa, békaláb ? - A csónakra szánt összeget erre költjük inkább, és lehet, hogy marad is valamicske. Döntöttem. Köszönöm a segítségeteket. Kissé felvilágosultam...:)
sziasztok! thimy31, miért gondolod, hogy anyuka lévén nem veheted fel a búvárcuccot! Tudod milyen jó dolog, mikor a 7 gyerekem, mint a tyúkanyó után, úgy totyognak mögöttem a békalábukkal és irány a víz! Nagyszerű élmény volt őket előrször szemüveggel/lábbal/pipával bevinni a tengerbe és megmutatni nekik egy teljesen más világot! Ezt csak az tudja, aki már megtette! Én 20-szal vagyok több Nálad, a legkisebbet most fogom először szemüveggel és pipával beengedni a vízbe!
Ha ajánlhatom, ne vegyél meg semmi gagyi, olcsó békalábat, na pláne szemüveget, mert az első öt percben kiderül, hogy használhatatlan. A szemüveg nem tapad az archoz, befolyik a víz, a láb pedig elreped, ahogy felveszi a gyerek és utána már kuka! Ha búvárkodni szeretnétek, mindenképpen szakbolt és középárfekvéses áru, mindenképpen szilikonos. A tengerparton is lehet jó dolgokat megfizethető áron a piacon kapni, de ha nincs tapasztalat inkább itthon nézzetek körül.
Csak, hogy az aggodalmadat elűzzem, mutatok neked egy képet. Fotóalany Én.
Szerinted a körülöttünk lévő emberek nem röhögték magukat halálra, amikor viccből így manővereztem a parton!! Csupán viccből, jót röhögtünk rajta a csajossal.
Itt, a munkahelyen is volt derülés, amikor a a képernyőkímélőm ezt a képet választotta!
Szóval, csak nyugodtan. Az a lényeg, hogy te érzd jól magad!
Nem tudom, miért aggódsz ilyeneken. Én is full hülyén festek békafelszerelésben, de nem érdekel. Bevállalom. Úgyse látom azokat az embereket soha többet. A rokonok meg, amikor alkalomadtán megnézik felvételről a történéseket, jót mulatnak a dolgon. Meg az élmény, amikor halrajokat kergetek, bebújok a sziklák közé, és gyerekként viselkedhetek kárpótol mindenért. Engem ki se lehet rángatni a vízből, ha magamra kapom a felszerelést.
Érdemes felszerelés ügyben búvárboltokat megkeresni, mert az áruházi dolgok nagyon gagyik. Legalábbis amiket találtunk, azok azok voltak. Szaküzletben el is mondják, hogy mi alapján válassz, hogy lehet kényelmesen használni, mire kell odafigyelni, stb.
Vagy helyben a bazársorokon is ki lehet fogni jó példányokat. Nem nagy érvágás, és lehet alkudni is. Valahogy, amikor megtudják, hogy magyarok vagyunk, mindig kedvesebben mosolyognak, és jobban rávehetők az alkura. Egy mares szemüveget salvas békalábbal (ezt tudom, 120Kn volt), pipával valami pofátlan áron vittük el. Az nem biztos, hogy eredetiek, de ha nem, akkor nagyon jó utánzatok. A maszk szilikonos, még szárazon is úgy cuppan a fejemre, mintha az én arcberendezésem lenne az etalon gyártás közben. Szóval csak hajrá, ügyesen!
DE, de így van! Crna Gora jutott eszembe először a Montenegro írásakor, mert én mindig Crna Gorát mondok, és írtó büszke is vagyok rá, hogy ki tudom mondani, ez maradt meg jugoszláv multamból...büszkeségként (igaz más is...). Tehát a Montenegrot Crna Gorásan írtam.... Most megint helytelen vagyok...., mindegy megyek ebédelni. Nem kagylót, sajna. Egyébként nekem tetszik ez a lakatlan szigetes attitűd, hogy a halászzsákmányból lesz a vacsora..., és ha fogsz valamit, eszel, ha nem....Most viszont veszem az ebédkártyámat és megebédelek...., ez olyan túl civilizált, és unalmas is. Megyek és a közeli Sióból kihalászok egy jókora halat....:)
Szerintem te is nyugodtan felveheted a felszerelést. Így akár arra is lehetőséged lesz, hogy begyűjtsd a vacsorát a családod számára (gondolok a fekete kagylóra). Mi már kipróbáltuk néhányszor, igaz kellett hozzá venni a halpiacon, hogy elég legyen.
:))) Köszööm mindenkinek a felvilágosítást. Kezdek visszaemlékezni arra, hogy milyen is valójában a tenger. Ugye olyan sós?:)))) A békalábat, szemüveget, még én is, mint anyuka felvehetem? vagy én már elég vagyok így bohócnak? Szóval, búvárkodhatnék én is ilyenben? És természetesen nem veszünk gagyit, mert gyerekkoromban volt nekem is ilyen, és mindig belement a szemüvegbe a víz, és a pipával is voltak gondok...A csónak meg végkép marad a boltban...
Sejtettem én, hogy honnan fúj a Bora:-)))) Szóval, miután nagyot spóroltunk neked a csónakkal, ajánlanám békalábból és szemüvegből nem a leggagyibbat venni, hanem valami középkategóriásat.
Szóval, a fiam 4 éves korában, amikor először és eddig utoljára voltunk vele tengeren Monte Negroban, úszószemüveggel, békalábbal, pipával, úszógumival és karúszóval felszerelkezve pnacsikolt a 10 cm-es vízben, míg az apja a parton ücsörgött és morgott, hogy hideg a víz, meg piszkos, és különben is ő inkább fagyizna, én pedig az olajfoltokat kerülgetve nagyon messzire be tudtam úszni. Hát képzeljétek el ezt a családot....
Mára már változott a kép, és a fiammal rengeteget úszkálunk a szálkai tóban, körülöttünk fent a dombon az erdő, ide illene igazán a csónak, és a távirányítós hülyeség is. Valójában én már elfelejtettem, hogy milyen is a tenger, mivel az említett monte negroi nyaraláson kívül csak gyerekkoromban voltam ott. Békaláb, szemüveg, pipa megvesz! Ez biztos. Csónakügyben nagyon elbizonytalanítottam magam.
Egyszerűen csak arról volt szó, hogy képességeidhez képest rendkívül alacsony színvonalú (gy.k.:szar) lapot linkeltél. Amely mellékesen egyéb - nem köztudott - problémákat is felvetett. Ami miatt én egy kicsit talán nyersebb voltam, de úgy gondolom, hogy ezt már kitárgyaltuk. Egyébként meg demokrácia van. Mindenki azt linkel, amit akar, meg amit tud. Ettől függetlenül Thimy-t csókoltatom. :)
Áááááááá, tengerre táviris motorcsónak??? Necsináldmár, az csak csendes vizen működik. Mondd, te még sose voltál tengeren? Akkor ahullámok tudnak lenni, ha akarnak, hogy seperc alatt elsöprik:-(((
11 éves a fiad igaz??? Ha igen, akkor már elég nagy. Vegyél neki egy búvárszemüveget pipával. Hidd el, úgy ellesz a gyerek, hogy olyat még még nem láttál.
Tavaly Kornatin találkoztunk egy magyar családdal. Volt 3 fiuk, és a legkisebb, mikor megálltunk a szigeteken, rögtön öltözött, szemüveg, pipa, és már ment is a vízbe. 2 hétig elvoltak a srácok.
Hidd el, a tied is élvezni fogja-ja, persze ha tud úszni!!!!
Vegyél a gyereknek egy egyszemélyes "játék" csónakot kb 1500 Ft-ért, amibe bele tud ülni. Azzal jól el tud játszani egyedül és veletek is. De ne vegyél hozzá evezőt, mert az arra csábítja, hogy messzebbre evezzen vele. Soha ne engedd néhány méternél messzebb magatoktól a vízben. Olyat vegyél, amin van körben, de legalább az elején/végén madzag.
Baromi jól lehet benne ülni a parton is :-)))) , vagy párnának használni....
Kedves Petra! A halfreisseség tekintetében a véres kopoltyú mellet én a tiszta szemű halat is hallottam, mármint az a friss, aminek nem zavaros a "tekintete".
A csónak-dolgot meg jó volt elképzelni, és röhögtem rajta, mármint magunkon, hogy hogy festenénk ki benne. Veszek inkább a gyereknek egy távíirányítós játék motorcsónakot..., ugyanis ezt akart előbb, de a jóédesanyja lebeszélte, hogy inkább gumicsónak az egész család örömére, most aztán magyarázhatom, hogy mégse....bonyolult vagyok, tudom.
Timi, nagyon szépek az álmaid, csak az a baj velük, hogy a valóság az kicsit odébb van..... Ha megveszed, leviszed, felfújod azt a csónakot, este mit csinálsz vele? felrakod a kocsi tetejére vagy leengeded és másnap újra felfújod??? Mi vettünk 3 éve egyet, amit levittünk, felfújtunk, csak méreg volt vele, mert bármennyire vigyáztunk rá, kilikadt, akkor ragasztgattuk, éjszakára meg otthagytuk a strandon egy fához kikötve. A kutyának se kellett, még az evezők is ott voltak mindennap. Csak ha éppen a yugo és a bora egyszerre fúj, vagy felváltva, akkor használhatatlan. Ha 4-en ültünk bele, akkor is arra ment, amerre akart. Tavaly a motorcsónak után kötöttük, hát az se semmi röhej volt, a végén be kellett venni a csónakba, mert csak akadályozott. Szóval én mindenkit lebeszélek róla, nézzétek meg azt a pár baleket, aki ilyesmivel szív a tengeren....
Halpiac: nagyonnnnn korán kell menni, mi Sibenikbe vagy Vodicere szoktunk menni hajnalban, és csak olyan halat szabad megvenni, aminek véres a kopoltyúja. Mer az a friss. A Zubatac /fogas/ nagyon finom, amit Kornatin adnak a hajón, az nagyon jó, csak tovább kell sütni, mint ahogy a hajón készítik. Tintahalat/lignje/, nagy tintahalat /sipa/, tőkehalat /bakalar/ nagyon jól lehet grillezni, jobbak, mint rántva.
Nézd, amit ide betettem, már mások is megemlítették vagy egyszer. Csak finoman szerettem volna jelezni valamit, amit már csak emilben vagyok hajlandó megosztani azzal, aki kíváncsi rá. A lap.hu egyébként a "munkalapunk" olyan értelemben, hogy a neten ebből kiindulva tudunk utazni leendő utazási célunk, azaz Horvátország felderítése érdekében. És azt is tudom, hogy Te jóindulatuan figyelmeztettél, de az én célom nem a reklámozás volt...Egyébként a Földi utikalauzt is érdemes átnézni....Ebben is sok jó leírás van. Miért is ne...:)))
Ne éberdjünk fel! Csak már ott lennénk! Nálunk itt a munkahelyen érzem a fenyőfák, tuják stb. szóval az illatos örökzöldek illatát...Csoda, hogy én is csak behumom a szemem, és mikor felriasztanak már...dobar dan-nal köszönök:) Július huszonvalahanyadika...., oly távoli (de mégis közel)
Köszi az infót a halpiaccal kapcsolatosan. Ahogy a szavaitokból kivettem, érdemes azért minnél hamarabb kimenni a halpiacra. Biztos érdkes lehet, én még ilyenen sosem voltam.
Thimy! Bizony vigyázz miket linkelsz be, mert engem a múltkor ezért majdnem megköveztek, félig holt testem mágján akarták elégetni, és a maradékot lehúzni a klotyón! Mint régen a boszorkányokat és az eretnekeket! Azért azóta már 2szer is meggondolom, linkelek -e!
Ja!!! Vettem egy frankó digit fényképezőgépet is! Kamera, fényképező, jöhet a nyár!!! Majd csinálok jó sok fényképet, és majd hideg téli havas napokon majd be-beszúrunk 1-1 képet, hogy kicsit kellemes hangulattal árasszuk el kedves topiktársainkat!!!
Sziasztok! Jól tettétek, hogy felvilágosítottatok csónak, azaz gumicsónak ügyben. A gyereknek IS akartam ezzel kedvezni, 11 éves, fiú, és ez igazán szép ajándék lett volna neki, de rájöttem, hogy gyermeki lelkivilágunk gyakran nem a földön jár, azaz a vizen, vagy éppen a vizen jár...., na most belebonyolítottam magam, így kell nekem..., szóval, elképzeltem magunkat, ahogy felfújjuk, vagy kis kompresszorunkkal órák hosszáig zúgatjuk bele a levegőt, majd nem kis erőfeszítések árán levisszük a partra, kövek közt bukfencezve végre leengedjük a vízbe, aztán belefészkelődünk, evezők elővéve, és ha nem egymást, akkor a vizet csapkodjuk vele, és mindezek tetejébe még a szél is feltámad....És én imátkozom majd, hogy végre partot érjünk, és kipihenjük a nagy fáradtságot..., Mindezek tetejébe képzeljetek el egy minden újításért, bolondériámért gyakran duzzogó férjet (ez esetben okkal). És egy kalandvágyó gyereket, aki ötmásodpercenként kérdezgeti, hogy mikor csónakázunk már. Na ne! Ettől nyugalmasabb nyaralásra vágyom. Ha végképp magányosan szeretnénk fürdözni, valamelyik üres partvidéken, vagy ringatózni a tengerben, akkor tényleg bérelünk egy csónakot. Habár, ha jól meggondolom, itt a szálkai tavon még elfér egy gumicsónmak....
Köszönjük a tájékoztatást! Kükön öröm az utazás Horvátországba - fórumlakóknak a gportál megjelenítése, főleg az első helyen való virítása. Kár hogy a többi magyar oldalt nem tartod érdemesnek hírdetni, pedig azok elég széleskörű információval szolgáltak pl. megemlítenék néhányat közülük: Horvatorszag.lap.hu, Isztria.lap.hu, Kvarner.lap.hu, Dubrovnik.lap.hu, Utirany.hu.....még sorolhatnám, de nem teszem, mert az ide író társaim esetleg még kitennék a szűrömet...
Tavaj én is be voltam zsongva, hogy veszek egy kis gumicsónakot egy kis 5 LE motorral és majd jól bebarangoljuk a part közeli szigeteket. Ha jól emlékszem ugy 200eFt környékén lettt volna a dolog. Még szerencse, hogy nem keztem bele a vitába az asszonnyal és letettem róla. Mikor a Hvarra értünk béreltünk hajót 300 kunáért, hogy a az Sv. Klement szigeteket bejárjuk. Ezzel, mikor a sziget túloldalán találkoztunk a nyílt tengerrel midjárt rájöttünk, hogy mi soha se veszünk gumicsónakot, és ha véletlen veszünk akkor meg nem megyünk vele a tengerre. Pedig a szél nem is fújt...
Az a jó masszív hajó a 30 LE motorral, mint egy dióhély úgy himbálózott a hullámokon.
Az evezős gumicsónak is egy vicc a tengeren, de azzal legalább csak a szigetek és a szárazföld között vigéckednek a turisták.
Egyszer a Solaris kempingnél bementünk a parttól vagy 100 méterre. A csónakban elhelyezkedő két felnőtt mintegy egy 30 perces megfeszített evezéssel jutttatta vissza a partra csónakot a semmiből feltámadó szélben.....
Úgyhogy vigyázzatok a gumicsónakkal az csak tavakra való, de frankón.
Szívesen! Kicsit nehéz a képeket előcsalogatni, de az "összes kép" szekcióban minden Pag-szigeti képet láthatsz. A nyitólapon nem nyílnak meg a fedőképek alatt, csak az a bizonyos egy kép.
Magyar Köztársaság Zágrábi Nagykövetsége: 10000 Zagreb, Krlexin Gvozd 11/a, tel.: 1/4834-990
Horvátországgal kapcsolatos további információk: Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviselet 1053 Budapest, Magyar u. 36. Zöld szám: 06-80/200-444 Tel.: 266-6505, 266-6533, 267-5588
A problémamentes nyaraláshoz mindenképpen szükséges:
Érvényes útlevél vagy 18 év felett új (plasztik) személyi igazolvány A Bosznia-Hercegovinán átutazók ill. az ott tartózkodók részére érvényes útlevél Részvételi jegy (voucher, melynek hiányában a szállás- hely nem fogadja az utast!) Elegendő mennyiségű valuta Utasbiztosítás Autóval utazóknak nemzetközi zöldkártya, mely díjmentesen kiváltható a Magyar Autóklubnál vagy a biztosítónál
Amúgy valóban könnyen előferdülhet, hogy elfogy a benzin ilyen kis helyen. Amúgy rettenetesen szar a benzinkút elhelyezése. Szűk utca gyalogosokkal, nagy forgalom, ha már ketten bennállnak neked csak az úton jut hely ..... Nna szóval nem a legszerencsésebb.
Elnököm! Félre értettél bár én sem írtam oda, hogy mosolyom kaján volt de nem a linkelés miatt hanem az összecsórt képek miatt mert vártam reakciódat mely megjött és akkor eresztettem meg ezt az enyhe félmosolyt:)))
Vrboskán vásároltam így mindig csak kicsit macerás volt felkelni 5-kor, hogy a 1/2 6-ra beérő halászokat elkapjam. Ja és két nap bora volt a tengeren és nem fogtak semmit, tehát .........:::)))))
A benzinkút a piac és a postának ill. gyógyszertárnak otthont adó épület között van. A másik oldalon kőből épült "bódésor" van, mely mögött nagy (fizető, 5 Kn/h) parkoló van. A parkoló valójában a Tommacska említette park meghosszabbítása.
Halpiacra (akárhol is) lehetőleg minél korábban kell menni. 9-re már csak a maradékot leled, ha egyáltalán. Legjobb akkor megcsípni a halászokat, amikor kipakolnak a rakpartra. Az igazi gourmand-ok akkor már mind ott sorakoznak. Ez 6 tájban van.
A fenyők alatt fekszem, a selymesen csillogó tűlevelek között jellegzetesen susog a szél. A tűlevelek kellemesen szűrik az erős napsütést. Egy-egy erősebb széllökésére a kabócák kis időre elhallgatnak. Hiányzik hangjuk. Orromban a forró fehér sziklákon halkan csobbanó tenger, a fenyők, a lehullott tűlevelek, s a nyár közepére elszáradt hvari virágok még úgy is jellegzetes illata. Imádok ilyenkor szundítani kicsit, majd az előbbiekre ébredni ismét.
Sziasztok. A Jelsai benzinkútról nincs jó élményem. Sucuráj környékén kocsikáztunk napokig már a campingben vettem el a motorcsónakosok elöl a benzint elértem Jelsára az első kúthoz beálltam és közölték hogy nincs benzin, és a legközelebbi kut Stari Grad vagy Hvar. Minden lejtőt kihasználtam, hogy elérjek az első kútig azóta nem követem el ezt a hibát a 70 literes tankomat jól megpakolom benzinnel. prosek.
Sziasztok. Szia S Balage. A tengeri herkentyűket kb 40-100 kunáig is árulnak frisseségtől és minőségtől függöen. A tintahalat úgy is készítik, hogy a saját tintájában grillezik meg én imádom a tengeri ételeket, de ez nekem nem ízlett, és ráadásul kék lett tőle a szánk és a fogunk. Különben megtisztítva meg lehet venni egy kicsit megforgatni bazsalikomos-majorannás babérleveles oliva olajban és rá a grillre. Felséges étel előtte egy kis Travarica utána finom Dalmát vörösbor és lehet menni a tengerpartra lesétálni. prosek
Sziasztok. Szia thimy31. Látom lebeszéltek a gumicsónakról. Jól tették énszerintem is sok a macera. Nekem is van sok helyet foglal nehéz felfújni és csak a partközelben biztonságos még úgy is nehéz haladni vele ha fuj a szél vagy hullámzik. Marad a motorcsónak avval már ellehet érni kis öblöket igaz jártunk úgy, hogy visszafelé a szél úgy felkorbácsolta a hullámokat , hogy majdnem elsüllyedtünk mert becsapott a víz .Az asszony egy kicsit pánikolt de nagyobb baj nem volt. prosek
A benzinkút bent van a faluban. Ha Sucuraj felől jössz a főúton, akkor a lejtőn leérve balra lesz Sv. Nedjelja jobbra meg Jelsa. Azon az úton mész a Centrum felé akkor elmész egyszer egy borászat mellett, majd jön egy piac és közvetlenül a piac után van a kút. A kúttól kb. 150 m-re van az említett tér.
Ahogy én látom a térképen feltéve, hogy jól nézem akkor a legegyszerűbben. A tengerparti sétányon elveretsz egészen a parkos részig ( mivel ez elnyúlik a partig) és a mellette lévő utcán mész kb 50 métert és már ott is vagy az előző hozzászólásomban leírt helyen.
Amit beraktál fényképet éppen ő az. Ez jó állítólag grillezéshez. Franjoékkal olyan kb. 8 körül voltunk kinn de még volt hal bőven. Tintahalat még nem grilleztem nem tudom hogyan kell. Jelsában a halpiacot eléggé eldugottan találod meg. Van a központban egy parkos rést és annak az oldalán van egy tér hátuljában. Hát ez nem vmi jó leírás de majd még gondolkodom mint micimackó.........
Ja. Ha a benzinkút felől mész be a város irányába akkor baloldalt lesz a park, jobboldalt megy egy tér és a tér hátuljában egy vmilyen bolt vagy bank és annak a hátsó részében van a "halpiac".
Nevét nem tudom, de tavaly az öregasszony Plava Riba-nak hívta ami kék halat jelent és azt lehet állítólag grillezni. Ezt a Zubatacot is lehet csak ez jóval drágább mint az előző hal. Ez a kék hal kb. olyan 20-25 kn közötti áron volt a jelsai halpiacon. Ez az a hal amit úgy általában minden étteremben felszolgálnak.
Mivel én nem vagyok egy nagy halszakértő, mikor legelőször akartunk grillezni, én nyúzott afrikai harcsát vettem. Nyersen sincs az a büdös szaga. Mikor meggrilleztem, a gerinoszlopa ugyanúgy kijön, mint a mesékben, mikor a macska előhalássza a kukából.
Íze nagyon finom, könnyű elkészíteni, és nincs vele sok gond. Ára 1000-1200 ft körül szokott lenni /kg.
Thimy, téged biztosan jobban érdekel ( már mint a távolság miatt), ezért címzem neked. Eszéken a IperCoop-ban a pisztráng most ponty árban van, és azt király grillezni. Meg lehet vásárolni frissen mindenféle tengeri kütyüt, pl Zubatac nevű halat ami nagyon finom. Egészen lapos és kívülről olyan piroskásnak tűnik. Még sütés előtt:))
Egy gyerek miatt kár csónakot venni. Nekem is van ilyen 4 személyes, 3 légkamrás a ffene tudja milyen gyártmány, nem a leggagyibb. Evezni benne 50 métert is sok,iszonyatosan ellenáll minden haladási kísérletnek. Egyszer még motort is tettem rá, egy kis 50 cm3 -est, hát az se nagyon tudta megmozgatni.
Viszont ha több gyerek játszik vele, mint valami óriási gumimatraccal, akkor megéri a pénzt. Órákig elvannak vele, borogatják, lökögetik ki egymást, felborítva ráfekszenek egyszerre 3-4 -en pihenni, nagy buli.
Óriási jó volt viszont a parttól csak pár tíz méterre a vízen, éjszaka benne pihenni, hanyattfekve nézni a hullócsillagokat augusztusban, hallgatni a víz csobogását.
Felfújni halál. Meg leengedni is. És összecsomagolásához nem egy mérettel nagyobb doboz kell, hanem hárommal :-)
Akkor a csónakvásár ugrott... Kezdem meggyőzni magam arról, hogy sok vele a macera, meg különben is...., és itthon a kis tavakon sem célszerű stb. Marad a pénzecskénk másra...
Pár hozzászólásal előbb Novalja volt a kérdés. 2 éve voltunk ott, íme néhány infó (igyekszem olyasmit írni, ami még nem volt).
Strandok:
1. Mi Novalja nyugati szélén voltunk egy parton lévő appartmanban kb 1 Kmre a központtól. Innen egy kis hátsó úton lehetett eljutni egy pici strandra (Uvala Babe), ami nem nagyon ismert, nincsenek sokan és homokos. Mármint a széle köves, de ahogy bemész a vízbe nagyon lassan mélyül és finom homok van végig (amit kintről nem is gondolnál).
Itt egy link Novalja várostérképpel, ezen egész baloldalt a lap szélén, már a földnyelv után annyi látszik, hogy Uvala Bab.
Egyébként ez abszolút nincs kiépítve, kevesen vannak, nyugodtan lehet monokinizni, árnyékot is találsz és egy nagyon aranyos eldugott hely... Nem kell a parton odamenni (úgy nagyon hosszú), hanem a térképen is látszik egy kis út keresztben, ezen rövidebb. szerintem érdemes kipróbálni, mi nagyon sokat kagylásztunk (rengeteg volt, mivel erre nem igen járt senki), és szinte csak a tücskök / kabócák ciripelését hallod...
2. Ha nagyobb nyüzsire vágysz, ott van Zrce, kb. 3-4 Km Novaljától, ide belépő is van (illetve ez a parkolás), ez apró kavicsos (szerintem mesterségesen), van büfé, zene, napernyő, stb., bár nekünk ez tetszett kevésbé, mert már előszezonban is rengetegen voltak. VISZONT: átsétáltunk a cuccokkal a rögtön mellette lévő partra (egy-két szikla választja el őket, kb. 100 m ), ez már hivatalosan nem a strand része, jóval kevesebben vannak, és elég sokan monokiniznek vagy akár nudiznak is.
Ilyennel csak a part menti kis öblöket látogasd. Beljebb nagyon csúnya hullámok lehetnek. Szikláknál véletlenül se vegyétek ki, azonnal szakad. Pont annyira biztonságos, mint egy jobb gumimatrac.
Olyat szoktunk látni, ami ilyen tengerre való. Van egy nagyobbacska csónaktest fémből, körülötte felfújható gumi, pár lovas motorral. Ezzel akár közeli szigetek is megcélozhatók. Kis túlzással bármelyik kő alatt lehet őket bérelni. Beszerezni drágább. Olyan félmilliós beruházásra tippelek, meg utánfutó kell hozzá.
Az oroszt hol lehet beszerezni? Túl naív vagyok, de azt gondolom, hogy talán az! illegálisan lehet... Ilyen egyszerűt tehát nem érdemes? Milyen a tapasztzalatotok ezügyben?
Szinte mindenhol (Tesco, Spar, Cora.........) lehet venni ilyen csónakokat.
Miért nem bérelsz egy motorosat. 5LE és 4 méter alattit vezethetsz jogsi nélkül is? Vagy kiviteted magad a helyiekkel, és megbeszéled vele, hogy adott időre menjen érted. Egyszerűbb, biztonságosabb. Előnye, hogy sokszor használhatod.
Szerezz be egy jó kis ruszki katona gumicsónakot! Az nem szakad ki egykönnyen, az biztos!
Én most csónakban utazom! Szóval, elhatároz-tuk (főleg -tam), a gyerek legnagyobb örömére, hogy az idén ha törik, ha szakad, vagy ha lyukad, veszünk egy felfújhatós gumicsónakot. Na erre kössetek madzagot! Azaz, kérem a tapasztalatokat, véleményeket ezügyben is! Kiindulópontként: a Metróban 17.487-ért láttam egy négyszemélyes felfújhatós családi csónakot, evezővel..., Milyet érdemes venni, és hol? A férjem szerint, könnyen kilukad, de mi az, ami nem megy tönkre?
Egyébként Ti vagytok a ludasok, hogy én ilyenről álmodozom, mert annyiszor emlegettétek a szárazföldről megközelíthetetlen vadregényes strandokat, hogy elhatároztam, gyerekkori vágyaimat megvalósítandó, egy csónak kell nekünk...
Jelentem Horvátországban (Vir sziget) gyönyörű az idő, jól le is égtem:) szal napolajat nem elfelejteni, a víz még egy kicsit hideg, de lábáztatás már mehet:) Én most voltam először Horvátországban, de nagyon tetszett. Megyünk még máskor is, de akkor nemcsak egy hosszú hétvégére. Hazafelé egészen Senj-ig a parton, a szerpentinen jöttünk...nagyon szép.
Szekszárdon nagyon, de nagyon sütött a nap, pedig nem kellett volna neki, ugyanis kapáltam kis kertecskémet, és ilyen pillanatokban nem éppen kellemes a forró napsütés. Aztán belehuppantam a függőágyamba, és a madárcsicsergés hallgatása közben elképzeltem, hogy a fenyőfák alatt vagyok, zúg a tenger... Egyre inkább érezni, hogy visszavonhatatlanul eljön a várva várt nyaracska, és ha minden jól megy a tengerparti nyaralás is (Reméljük!!!)
Habár az idei nyári időjárásra azt mondják, hogy többet fog esni az eső, mint nem..., a napocska szégyenlős lesz, ezáltal a féltve őrzött terményeimet nemigen kell locsolni..., mindezek a vészjósló jelek arra a következtetésre juttattak, hogy érdemes lenne talán az egész nyarat a tengerparton tölteni....(gyermeki lelkem mondja ezt ujjongva..., felnőttlelkem összeráncolja a homlokát, és ilyeneket dörmög: hogyan? miből? mégis, hogy képzelem ezt? - de mint tudjuk, nem kell mindig hallgatni rá).
1.Autópályán egészen Posedarje-ig, majd innan a Pagi hídon át egészen a sziget túlsó oldaláig. (híd díjmentes) (gyors a pálya miatt, de drága is)
2. autópályán Senj városáig, majd onnan a főúton le Prizna-ig, onnan komp (92 kuna 1 autó + 2 felnőtt)
Én Karlovac után is az autópályát választottam!
Figyelj ide jól! Letenye-Zagrab-Karlovac. Mikor elhagytad Karlovacot a tábla ezt fogja mutatni:
Rijeka
Senj
Nem mész el semerre, csak ezt követed. Mész nem tudom már hány kilómétert-hajnal 3 kor mást se volt kedvem nézni és egyszer csak egy ilyen táblát fogsz találni:
Rijeka (jobbra nyíl)
Senj (balra nyíl)
És mindeközben látod, ahogy a pálya elválik. Te fogod szépen és elmész SENJ FELÉ!
Egyszer vége a pályának és te a főuton folytatod az utadat. Az bevisz egy jó kis szerpentínes útra és csak a SENJ táblát követed. Bevisz a városba és mész tovább a főuton ZADAR FELÉ. (AZT hiszem ez volt kiírva)
Mész kb. 60 km és látni fogod a táblát: PRIZNA és a táblára a komp van rajzolva.
Én életemben 1 szer -most- voltam horvátban és nem tévedtem el!
Hidd el, te sem fogod elnézni, ha egy kicsit is figyelsz.
Igaz, nem olyan mint a mindennapi munkába menet, de akinek jogsija van, annak menni fog.
3. ÉN ezt javasolom:
(a szállásadónk mutatott térképen egy helyiek által használt utat Plitvice felé, ami szerpentínes, de kevesen használják. ) Én kipróbáltam és lenyűgöző! olyan szépet még nem láttam. külföldivel alig találkoztunk.
Ha a kompal kijösz a szigetről Prizna-ba. ott elfordulsz jobbra a főúton, és elindulsz Zadar felé. Látsz majd egy táblát, ami egy meredek kis utcára mutat fel fel balra : Karlobag felirattal. Karlobag után Gospic, majd onnan balra fordulva Plitvice. Gyönyörű a táj, kevés az autó.... Király út! Még jobb, mint egy magyar autópálya!!!!!!!!!!
Ez a legolcsóbb útvonal. tempósan lehet menni, mert ezen a szakaszon kevesen vannak. Csak a helyiek használják! (prizna -Karlobag)
Természetesen akkor a legjobb, ha Plitvocére is szeretnétek menni.
Többször jártunk ottartózkodásunk alatt Novalja-n is. Nagyon szép kis város, szép kikötővel, kikötöben pálmafasorral.
A kikötőből szerveznek hajós kirándulást a Kornati Nemzeti Parkba. (Beszámolómban már részleteztem).
Sok a bár, kávézó, étterem.
Jó tanács: ha Novalja-n parkoloni akarsz, akkor a temetőnél állj meg. Ha Pag városa felől mész Novaljaba, miután beérsz Novaljara, az első aszfalt útkereszteződés balra. Ott van rögtön egy parkoló, ami ingyenes, és a fenyőfák árnyékában van. Annak minden előnyével és hátrányával.
A kikötőnél a parkolás 5kuna/óra volt.
A starndról nyilatkozni nem tudok.
De ha elindulsz Pag felé, akkor az útról ha balra térsz le, bárhol starndolhatsz.
Az egyik helyen még parkoló díjat is szedtek, de csak akkor, ha nagyon meleg volt. Kicsit felhősebb napon sosem volt ott az őr.
Ajánlom megtekintésre:
a. Novaljan van valami régi római kori vízvezeték. Mi ezt csak akkor tudtuk meg, amikor hazajöttünk.
b. Pag városa után az út mellett jobb kéztől a sólepárlót. (tengerből lezárnak egy részt, és megvárják, míg elpárolog a víz, majd a sót összeszedik. Pag aranyának is hívják.
c. Csendes kis falu: Mandre (Kolan-nal jobra)
Érdemes megkóstolni: Paski sir (pagi juhsajt. Nagyon finom, de drága. Helyiek szőlővel és kenyérrel eszik)
Vannak benne részek, melyek fizetősek (múzeum, harangtorony...), de az egész szövevény ingyenes. Ez a lényeges benne, mármint a külseje. A harangtorony asszem 10 kuna. Érdemes felmenni.
A palota alapvetően egy (mostanra kissé lesüllyedt és teljesen körbeépült) épület, nagy hodály termek sora. Az eredeti berendezés persze már nincs meg, történelemmagyarázó tablók mellett mindenféle kiállítások vannak benn -- amikor ott jártam, egy borzalmas modern képzőművészeti volt és egy érdekes óceáni kagylókból -csigákból. Ha belépsz a kikötő felől az árkádos részbe, balkézről egy üvegajtón át juthatsz be -- ott van minden, ami a múzeumok bejáratánál szokott, ruhatár, képeslapbolt és jegyárusító bácsika is.
2 éve nem volt, legalábbis az óváros bejáratánál nem kértek. Az épületekbe lehet hogy van , mi egy templomba voltunk bent és egy kiállításon, oda sem kértek. Azóta lehet, hogy van.
Travel Channel. Én amúgy ezeket találtam a port.hu-n: csütörtök Dubrovnik, péntek Dalmát szigetek, szombat Hvar, vasárnap Rogoznica - ezek mind 15:00-kor és 19:00-kor.
(OFF) Pontosítsunk, az eredeti vár a szó szerint beleépült a barlangba, és az volt bevehetetlen. Ami a képen látszik, azt már a Habsburgok építették a barlang elé, az se sikerült rosszul ;-) (ON) Mééééég mindig 32 nap...
Nem az én oldalam, de nagyon szép képek vannak rajta Pagról is és Novaljaról is. A Novaljai képeket - főleg a strandon lévőket - ne mutasd meg a nejednek, mert könnyen lehet, hogy Mátraházára mentek nyaralni. :lol:
Maga a palota teljes mértékben nyitott, bármikor látogatható. Egyébként nem egy konkrét palotának kell elképzelni, hanem úgy mint, pl. Sopron óvárosát. Rengeteg épület, nagy tágas terek, sok söröző.
Új fiúként csak az 1, ponthoz tudnék hozzá szólni ( okoskodni ) viamichelint használom utvonal tervezésre Katt ide és az autópálya dijakhoz itt keres infót
2005. júliusában a pag-szigeti - Novalja a célunk. Az apartman megvan, kifizettük. Szeretnénk egy baráti társasággal (3 család) kellemesen érezni magunkat, de ismeretlen a sziget. Aki volt már ott és tudna felvilágosítást adni az alábbiakról, azt kérem, tegye meg és segítsen:
1. legrövidebb út - milyen az autópálya, merre kell menni?
2. milyen látnivalók vannak Novaljában és környékén?
Ja, és nem is Karlobag volt. Előtte 2-3 km-rel valami külterület, hogyha enni is szeretnénk, vagy vásárolni, akkor is kocsiba kelljen ülni. Persze a horvát utazási iroda honlapján, ahonnan lefoglaltuk ezek nem voltak feltüntetve.
Egyébként már túltettem magam ezen, Splitet és Dubrovnikot szeretném még megnézni. Fürdeni nem biztos, hogy elmegyek. Tudtam, hogy sziklás, na de ennyire?
A horvátok meg szimpatikusak, mint emberek. Nincs rossz tapasztalatom velük kapcsolatban.
Szerintem az volt a baj, hogy valóban az ország legkopárabb részén jártatok. Splittől délre teljesen más a táj. Split, Makarska, Dubrovnik, Korcsula biztosan jobb élmény lett volna. Plitvice viszont tényleg csodás.
Az biztos, hogy Senj-től le egész Zadarig (?? - ebben nem vagyok biztos), tehát gyakorlatilag a Velebitek déli végéig) hihetetlen sivár a táj. Épp azért mentünk ide, mert Isztrián már voltunk, úgyhogy az kiesett , és nem akartunk messze menni a magyar határtól, hogy az 1 éves gyereket kíméljük az utazástól. Ez kapásból kútba esett, mivel az idő miatt menni kellett. Úgy vettem észre, hogy a Velebitek alatt fúj a szél. A tenger fölött gyorsan erejét veszti, így Pag és Rab védett részein abszolút nem fúj.
Illetve a szállást is azért foglaltuk le, hogy a gyerek miatt ne ad hoc szerűen menjünk. Csak itt előre ki kellett fizetni a 30 %-ot (még Magyarországról), ami pl.:Szicíliában abszolút nem szokás, hiába foglaltuk le előre a szállásokat.
Egyébként Pag is borzasztó kopár. Rab, Sibenik és Crkvenica elmegy. Kornati az jó volt, még delfineket is láttunk a tengerben.
A legjobb a Plitvicei tavak voltak. A gyereket babakocsiban cipeltük végig, mert épp aludt. Ha voltál ott, az tudod mit jelent. De ez tényleg nagyon szép, verte a tengerpartot, ami szvsz nem egy nagy szám. Mondom ezt úgy, hogy Portugáliától egész Bulgáriáig a Földközi tenger összes európai tengerpartján nyaraltam. (Ja, Portugália már az Atlanti óceán).
Sajnálom, hogy ilyen rossz élményed volt Horvátországban. Velem ilyen még szerencsére nem történt, nagyon szeretek ott nyaralni a családommal. Igazán a délebbi részeket kedveljük, ott igazi mediterrán tájak, csodálatos emberek és gyönyörű városok vannak. Évek óta ott nyaralunk és ilyenkor már nagyon vágyunk rá, hogy újból lássuk ezt a csodálatos vidéket.
Ne is folytasd. Tavaly láttuk Karlobagot, másfél óráig pihentünk a tengerparton Trogír felé. Bár a táj szerintem gyönyörű, és a falu is többé-kevésbbé rendben van, biztos nem bírtam volna ki ott egy hetet. Főleg ilyen körülmények között. Tény, hogy nem egy turistaparadicsom. Sajnálom, hogy csalódás volt. Persze most adhatnék jótanácsot, hogy ne pipáld ki, mert rengeteg csodálatos élménytől zárkózol el, de ez a te dolgod.
Neked most H.o-gal van bajod, vagy mert tavaly behúztatok egy rossz szállást, azért maradt keserű a szád íze? Azt írtad voltatok sokfelé kirándulni, ahol nem fújt a szél (..és gondolom a környék sem volt olyan sivár) mutti
1. 50 kilométeres körzetben az égvilágon nincs semmi.
2. 5 napig úgy fújt a szél (talán a Bora, de lehet más is, mert van még vagy két féle), hogy az autó ajtaját csak 2 kézzel lehetett kinyitni + plusz egy este lefújta a fejemről a szemüveget, amit csak másnap, hosszas keresgélés után lehetett megtalálni
3. Hála a szélnek, úgy felkavarta a vizet, hogy elmondani nem lehet milyen hideg volt július végén, augusztus elején. Szerintem nem volt több 18-19 foknál.
4. A strandon (ami hót köves és szemetes volt) minden nap délelőtt megjelent a kecskenyáj. Ez komoly.
5. Amíg sütött a Nap, nem volt hideg víz. Ugyanis a vezeték nincs lefektetve a földbe, hanem a sziklákon viszik fekete PVC csőben, ami szabályosan felforralja. A házi néni azt tanácsolta folyassuk vagy 10 percig.
6. Maga az épület. Klíma nuku, kivéve a háziak által használt alsó szintet. Az ablakok fixek, hogy ne lehessen kinyitni, maradt az egy szem terasz ajtó. Csak épp az 1 éves fiam így kitudott menni a teraszra, ahol a korláton simán ki tudott volna zúgni, mert nem erre tervezték - ha tervezték egyáltalán.
7. Az épület valami iszonyat sivár környezetben, az első csenevész fa vagy 50 méterre, a ház egy építési terület közvetlen közelében, borzalom.
Stb, stb, stb.
Úgy oldottuk meg, hogy minden nap elmentünk valahová. Plitvicei tavak, Rab sziget, Kornati szigetek, Sibenik, Crkvenica, Pag. Érdekes ott sehol nem fújt.
Úgyhogy egy darabig kipipálva Horvátország. Most jöttünk vissza Szicíliából, ezerszer kellemesebb.
Az előbb ajánlottam a wetteronline-t, azon a Rabhoz legközelebbi adat Senj, ezt megkeresve és a "klima" gombra kattintva azt mutatja, hogy jún. végén a várható nappali max 29 fok, éjszaka lehűl 21-re.
Itt van még néhány fotó. Korcsulán csináltam őket.
1: Korcsula óvárosa
2: Macsek. A kikőtnél az egyik ház ablakában pihegett.
3: Pupnatska Luka. Baromi rossz volt az út, de a látvány az kárpótolta az elharapott nyelvem. :o))
4: Egy halászember házikója Pupnatska Lukában. Összesen 3-an laknak itt vele együtt. A díszítést egymaga készítette és van neki vendégszobája is. Nagyon szép!
A kaktusz leveleibe a nála megfordult emberek belevésték a nevüket. Van köztük mexikói és magyar is! :o)
5: ...és végül az apartman Prizbában. Itt laktunk. Azóta is tartom a kapcsolatot a tulajjal és idén is ide megyünk augusztusban. :o)
Egy nagyon érdekes útibeszámolót találtam egy másik magyar oldalon, bemásolom ide, hátha többen is kedvet kapnak hasonlóhoz.
Palagruza
Szombat reggel 8-ra vártak minket a kikötőben Korcula városában. A Plovput nevű cég motoros hajójával mentünk (ők üzemeltetik a világítótornyokat az Adrián), nagyon komoly szerkezet volt, kicsi hajótest és két 1000 lóerős hajómotor hajtotta. Először még nem féltünk, de aztán gyanússá vált, hogy a kapitány fülkéjében 5 kereszt meg 3 rózsafüzér fityeg, ez természetesen nem volt véletlenül Először körbelátogattunk néhány világítótornyot (Plocica és Susac) kiosztottuk a kaját meg az ellátmányukat és elindultunk Palagruza felé. A nyílt tengerre kiérve rájöttem, hogy a rózsafüzérek és egyéb kellékek mire szolgálnak, mert állati nagy volt a hullámzás és a srácok ragaszkodtak a padlógázhoz. Olyan halálfélelmem volt, amit előtte még soha nem éreztem, pedig nem vagyok egy beszari gyerek. Hiába kapaszkodtam az asztalba, akkorák voltak a hullámok és úgy dobálta a hajót, hogy totál kiszolgáltatottnak éreztem magam. A hajó személyzete ezen természetesen jókat röhögött, úgyhogy gondoltam, nagy baj nem lehet.. Ha valaki nem bírja a hullámzást meg a tengert, az felejtse el Palagruzát, ezt jótanácsként megjegyzem..
Kb 4 óra hajóút után értünk oda (ebben benne voltak a másik szigetek is), csodálatos látvány volt az öböl, mikor behajóztunk. A partra nem áll ki a hajó, mert nincs kikötő, de kijött értünk az egyik világítótorny őr. A kis csónakkal kivitt a partra, majd visszament, hogy a cuccunkat elvigye a felvonóhoz. Ez egy kosaras szerkezet, az egyik vége a tengerszinten van, a másik a toronynál, tehát semmit nem kell cipekedni. Kiérve a partra jött a meglepetés, tudniillik a képeken nem látszik, hogy milyen bazi nagy szintkülönbség van a tenger és a torony közt. Mivel a sziget kis területű, ezért az emelkedés nagyon nagy, nem véletlenül írják, hogy csak fiataloknak és egészséges embereknek ajánlják. Mivel mindkettő feltétel igaz ránk, ezért elindultunk felfele. A toronyba kb 20 perc alatt lehet felérni, kemény hegyimenetben, szakadt is rólunk a víz rendesen. Felérve a toronyhoz gyönyörű láttvány tárult a szemünk elé: szikrázó napsütés, indigókék tenger és sehol egy földdarab körben, amerre a szem ellát. Ami még nagyon feltünő volt: teljes csönd, semmi zaj. Ez persze csak akkor volt igaz, ha srácok nem járatták a generátort, ami a világítótorony áramszolgáltatását biztosító akkumulátorok töltéséhez kellett. Az épület maga elég puritán, látszik, hogy nem ma építették, de tökéletes állapotban van. Az apartmanok berendezése egyszerű, de ettől függetlenül teljesen megfelelő. Mindenesetre aki baldachinos ágyra vágyik, az ne ezt a helyet válassza. A konyhában minden felszerelés megvan, hűtő, mosogató, sütő, gáz, kés, villa, tányér, poharak. Ami még érdekes volt - és soha nem láttam ilyesmit előtte városi gyerek lévén - , hogy a hűtő is gázzal ment tehát be kellett gyújtani, hogy működjön. Ennek technikai részleteit természetesen utólag tisztáztam, mert ott és akkor nem teljesen értettem .
Egyből lementünk a partra, miután lecuccoltunk és belevetettük magunkat a habokba. A part teljesen tiszta, kavicsos. A tengerfenék élővilága nagyon gazdag, látszik, hogy itt még a turisták nem rabolták le annyira, mint a partközelben. Nagyon sok színes hal, kagylók, csigák, polipok és egyéb érdekes állatkák úszkálnak a mélyben. A víz elég hamar mélyül, de mivel nagyon tiszta a víz, ez nem befolyásolja a búvárkodást. Mi csak sznorkliztunk, de ha valakinek van komolyabb felszerelése, azzal is nyugodtan próbálkozhat.
Második nap is korán indult, egész nap strandoltunk, búvárkodtunk, pihentünk. Sikerült összehaverkodni az egyik halásszal, aki nagy spíler hírében áll, mert állítólag ő tudja a legjobban Dél-Dalmáciában, hogy hogyan lehet egy bizonyos fogas halat fogni. Ezt a toronyőrök és más halászok is megerősítették, tehát nagyon nagy kamu nem lehet . Meghívott a hajójára tintahalat enni, meg fröccsözni. A segédje egy háborús veterán orvos, aki nagyon jól beszélt németül, angolul meg olaszul is, csak a háborúban bekattant és nem akar emberek közé menni. A hajón telekajáltuk magunkat tintahallal, amit egy korsó borral le is öblítettünk. Ez akkor nem látszott problémának, de mikor kiúsztam a partra, csak forgott velem a világ meg nagyokat röhögtem. Az öregnek fél lába van és egész nap csak a hajó végében ül és fröccsözik. Nagyon szimpatikus és barátságos embereknek tűntek, gyorsan meg is dumáltam velük, hogy másnap veszek tőlük halat..
Következő nap volt a parton halat sütünk című rendezvény napja. Vittünk magunkkal a Tescoban vásárolt egyszer használatos grillkészüléket, amin az előtte kibelezett halat nagyon szépen sikerült elkészíteni. A velünk a szigeten tartózkodó angol párnak sikerült egy polipot fogni, ehhez egy speciális készülék szükséges, ami mintájára én is elkészítettem a pecámat, de ez már a harmadik nap története.
Szóval harmadnap nekiálltam horgászni, természetesen bottal, de ez teljes zsákutcának bizonyult. Mivel a part köves, ezért állandóan leakadt a horog, úgyhogy más módszer után kellett néznem. Fogtam egy kb 5 cm vastag Y alakú fadarabot, rátekertem a damilt, végére egy nagy ólom + 1 horog. Még Korculán beszereztem mirelit tenger gyümölcsei keveréket és ezt raktam a horog végére. A fadarabot a vízfelszínen magam előtt tolva beúsztam búvárszerkóban a tengerbe és egyszerűen leengedtem a horgot oda ahol halat láttam. Ezután csak meg kellett rántani, mikor a hal benyelte és már ki is lehetett volna fogni,ha a horog nem lett volna túl nagy. Persze azért így is fogtam két halat, de vissza is engedtem őket, mert én sporthorgász vagyok. Ja, most horgásztam életemben másodszor .
Következő napokon strandoltunk és jókat pihentünk, majd pénteken hajnalban elmentünk halászni a toronyőrökkel. Hatalmas élmény volt, fogtunk mindenféle tengeri herkenytűt, sokféle halat, néhány azonosíthatelan rákfélét és egy elektromos ráját is, amit még a halászok sem mertek megfogni és visszadobtak a tengerbe. Halászat után kimentünk a nyílt vízre egy homárhalászhoz, mert szerettem volna venni homárt. Sikerült is, 1kg 170 Kuna áron, ami nagyon baráti ár szerintük. Átdobták a csónakba a még élő homárt, ami elindult útjára, a barátnőm nagy örömére Ezután elvittek minket Mala Palagruzára, ami a kisebbik sziget Palagruza mellett és otthagytak egész napra. Na, ez volt az abszolút lakatlan élmény Horvátország legdélebbi és szerintem egyik legkisebb strandján. Csodálatos hely, egy régen beszakadt barlang helyén van, teljesen érintetlen, tele mindenféle állatkával. Este természetesen értünk jöttek és visszavittek a nagy szigetre.
Másnap délben értünk jött a hajó és visszavitt Korculára, de már sokkal nyugodtabb időjárás melett, úgyhogy nem volt olyan megterhelő, mint az odaút. Útközben 3 helyen álltunk meg, Susacon, Plocican és Strugán is, úgyhogy csak a délután 6-os kompot értük el.
Hozzá szeretnék tenni egy-2 dolgot, az itt már leírtakhoz.
Szombaton reggel 8-ra kellett ott lennünk nekünk is, de hiába, azzal fogadtak minket, hogy kint a nyílt vízen 5-ös a tenger. Ez nem sokat mondott nekem, de hamar kiderült, hogy ez erős hullámzást jelent, nem akartak kockáztatni. Az indulást elnapolták vasárnap reggel 6-ra, kaptunk egy apartmant az ACI kikötőben levő étterem első emeletén. A kilátás hibátlan volt.
6-kor elindultunk, útközben csak Susac-on álltunk meg, vendégeket nem vittünk, így elég gyorsan, kb. 3 óra alatt odaértünk Palagruzára, nekünk az oda és a visszaút is teljesen simán ment, nem volt gond az időjárással (eltekintve az 1 nap csúsztatástól). A ST-0009-A2 apartmant foglaltuk le, mindenkinek ezt ajánlom, ennek ablakai mind (4db) közvetlenül a tengerre néznek, a másiké valószínűleg a tyúkólra és aztán a tengerre.
Egy héten keresztül nem láttunk felhőket, a hét nagy részében teljesen tiszta volt a levegő, így a kb. 40Km-re lévő Susac-ot is élesen lehetett látni. A többi szigeteket (Hvar, Korcula, Lastovo, Brac, stb.) körvonala is kivehető volt, Olaszország partjait is frankón lehetett látni (pláne éjjel a fényeit) ez nekem csalódás volt. A hét vége felé már kicsit párás lett az idő, így már tényleg csak a tenger meg az ég vett körül minket. Nem számítottam még a meglepően élénk hajó fogalomra. Nyugat (Olaszország) felé nézve szinte mindig lehetett látni egy nagyobb teherhajót a horizonton, illetve az öbölben volt hogy 10 langusztahalász is horgonyzott a hajójával. A világvége érzést gyengítette még az Olasz parti őrség, és egy magyar zászló alatt hajózó vitorlás látogatása is. A toronyőr elbeszélése szerint érkezésünk előtt 2-3 nappal tiszteletét tette a szigeten a horvát tengerészgyalogosság 100-120 katonával (nem is tudom, hogy fértek el a szigeten). Erről szerencsére lemaradtunk.
A sziget élővilága sokkal mozgalmasabb, mint vártam. Legtöbb talán a szöcskékből van, pattognak mindenfelé rendesen, utánuk egyedszámban vagy a gyíkok jönnek, vagy a sirályok, a gyík szöcskét eszik, a sirály meg 10 nyelven beszél, és korán reggel ébresztőt fúj : )
Van még a valamiféle kígyó vagy sikló (nem értek hozzá) mindenesetre fekete színű és szintén szöcskézik. A toronyőr megnyugtatott minket, hogy nem mérges, ezért please dont kill. Jó.
Vannak tyúkok, ez annyira nem érdekes, vannak macskák is, július elején 7 fős volt a család, a fekete macska-anyu, 5 tarka kölyke és a rejtőzködő macska-apu. Van még egy szamár is, ő hordta régen a csomagokat fel a toronyhoz, amíg meg nem építették a felvonót. Elég öreg már, fél szemére vak, és hát nem túl okos, de aranyos. Szereti a répát meg a dinnye héjjat ez biztos.
Aztán volt még szó egy bizonyos pókról, amit sosem láttunk, a fekete özvegyről, ez elég rémisztően hangzik, de állítólag elég sokféle fekete özvegy van a világon, és nem mind mérges (http://www.vital.hu/themes/sick/rovar1.htm#pok), Palagruzán még nem volt semmi gond ezzel kapcsolatban, mondta az őr. Különben azt is el tudom képzelni, hogy blöffölt, amikor azt mondta, hogy él a szigeten ilyen pók, elképzelhető, hogy ezzel akart elriasztani attól, hogy a kitaposott ösvényeken kívül (pl. a sziget gerincén végig) kujtorogjunk, ha blöff volt, én bedőltem : ))
Növények ügyében nincs túl sok ok az izgalomra, a leanderen kívül nem tudok semmit sem a nevén nevezni, a sziget igen kopár, fa nincs, és a bokrok is csak mellig érnek max.
Az apartmanok felszerelését illetően nálam 5/5. Nagy mélyhűtős hűtő, edények, evőeszközök, gáztűzhely
Adnak ágyneműt, konyharuhát, törülközőket, mosogatószert, wc papírt.
A tenger nagyon tiszta, köves és sziklás part. Két elérhető strandolóhely, a kisebbik elég szemetes, egy hajóroncs darabjai (nagy rozsdás vasak) és jópár műanyag flakon ékteleníti. Az őrök állítólag 10 naponta összeszedik a szemetet, de a tenger újakat hoz mindig, hiába: közel a halyózási főútvonal. A szeméttől eltekintve nekem ez a kisebbik öböl tetszett jobban, itt van egy világháborús bunker szerűség is a sziklákba építve. A nagyobb öbölben (ahol a languszta halászok is vannak és ahova érkezik az ember első nap) is van szemét, de sokkal jobban eloszlik, itt árnyék este fél 7-ig egy gramm sincs.
A végére még egy praktikus tanács, kapcsolódóa a nagy öböl árnyékmentességéhez: elutazáskor itt veszi fel az embert a motorcsónak ha végzett a csomagok átszállításával a Plovput 2-re, nem érdemes elkapkodni a toronyból a lemenetelt ha nem szándékozunk még egyet utoljára fürödni, mi másfél órát vártunk lent a tűző napon, én mondjuk fürödtem, de ez a többieket nem vigasztalta.
Legvégül: mindenkinek ajánlom, NAGYON SZÉP!
Az út képekben, videókkal:
http://palagruza2003.fw.hu/
Ha valaki el akar menni ide: http://www.adriatica.net/lighthouse/palagruza_hu.htm
Szia Biga, szerintem ne izgulj az apartman miatt. Ugyan lehetett hallani, hogy más képet tettek be a netes hirdetésbe, mint a valóság, de azt hiszem ez ott is a kirívó pofátlanság kategóriája. A vendéget megtartani szeretnék H.o.-ban is, de a korábban hozzászólók szerint ha mégsem lennél elégedett, lelakod a foglalót és mehetsz tovább, találsz jobbat is. Mutti
Remélem jól fogjátok érezni magatokat! Ha megjöttetek kíváncsian várom a beszámolót - főleg az apartmanról... Egy kicsit mindig aggaszt a dolog, hogy neten jól néz ki a szállás, aztán odaérve mégsem olyan, mint azt elképzeltem. Nekem nagyjából mindegy is lenne, mert elalszok akár a parton is, de szeretném ha a kisfiamnak is felhőtlen lenne a nyaralása.
Én elvagyok szesz nélkül is. Inkább fényképet, emléktárgyat, videot, dvd-t vigyünk!
Édes Istenem! Hol jár már az agyunk!!!!! Nehogy túlszaladjunk már a nyaraláson! Én alig várom, hogy indulhassak, majd utána ráérünk azon izgulni, hogy mi hol találkozunk!
Nem tudom, felétek milyen idő van, de itt Nyíregyen nincs valami meleg. Bár a nap szépen süt, de meleg az nincs. Sosem jön már el a nyár????
Az utóbbi időben elég sűrűn gyullad ki a kis lámpácska a topikcímnél. Közeledik a nyár....és nem lehet megállítani, nemsokára elér bennünket, és akkor felpakolunk és csobbanunk egyet a hüsítő, sós, várva várt kék vagy zöld Adriában...
Na, akkor engem sem látsz ott! (Nagy előny.) A sör afféle kontinentális dolog, idegen test a Mediterráneum jellegzetes kultúrájában-életmódjában. (Ezt azért találtam ki, mert nem szeretem.)
Én sem. Várjuk a többiek jelentkezését, mert minél többen vagyunk, akik "rákattantak" az utazás Horvátországba - merre??? fórumozók közül
"A találkozzunk és nosztalgiázzunk együtt", vagy "Könnyed nyár végi csevegés szerelmünkről, az Adriáról" illetve "Utószezon" címmel ezen a topikon belül, ha lehet mondja el mindenki véleményét erről, hogy hol, mikor, milyen
Engem mindenképpen érdekelne egy ilyen találka!
Szivesen nézném, ki merre járt, mi szépet látott.
Hogy jövőre én is felkeressem :)
Nyár végén térjünk vissza a témára, JÓ?
"szeretném már látni a Travelen a mi kis szeretett Adriánkat. Vajon miként mutatják be? Érdekelne."
Booorzalmasan! Megnéztem ott egyszer egy filmecskét elméletileg Hvarról, hát a szigetet alig mutatták, főleg csak kőgazdag yachtos a túristákat a hülye szórakozásaik közepette. Gyakorlatilag az volt a film célja, h. biztosítsa a gazdag angolszászokat, hogy ha ide utaznak, találnak majd másokat is a fajtájukból, akikkel jól érezhetik magukat!
"Nem tudom pontosan ki említette, hogy nem is olyan csendes egy ilyen világítótorony mint az ember hinné. Ez komoly, vagy csak ugrat."
Persze, h. komoly. Nem olvastad itt vkinek a beszámolóját, aki nyaralt Palagruzán? A toronyőr azzal fogadta, h. szerencséjük van, mert pont elment a horvát haditengerészet, tegnap még a szigeten gyakorlatoztak...
Tényleg van! Én mindig ezt hagyom ki! Nekem mindig csak az egzotikus helyek jutnak! Mármint filmen. Ami nem is olyan rossz, de szeretném már látni a Travelen a mi kis szeretett Adriánkat. Vajon miként mutatják be? Érdekelne.
De nem kell ahhoz milliárdosnak lennünk, hogy találkozzunk! Mondjuk az idei nyaralás után összejöhetnénk egy központi helyen, vagy még nyáron egy belföldi táborhelyen pl. Orfű is megfelelne..., és mindenki vinné nyári élményeit, képecskéit, videofilmecskéit, rekreációs DVD-jét, és mesélnénk, buliznánk, tábortűz meg egyebek. Sütnénk razsnyicát, azaz roston sültet, én tudok burekot, meg madjaricát sütni...Aki akar, hozhat Karlovackot, én viszem a szekszárdit....
Érdekes lehet az a DVD... Pl. ha a delfinek vonulását is meg tudnád örökíteni (Egyes delfinleső túristahajónak is jól jönne...azt vetítenék a jó pénzért éppen delfineket látni óhajtó túristáknak - na ezért a mondatomért nem leszek büszke, juszt sem javítom ki). Itthon is akadna ilyen látnivaló. Gyere el hozzánk Gemencbe, a Nemzeti Parkba. Én nem messze lakom, múlt héten őzet láttunk, tavaly vaddisznót...Igaz nem olyan egzotikus. A tengeri élmények feledhetetlenek. Több okból is, az egyik az, hogy ritkábban érhető el, hiszen, ami karnyújtásnyira van....
A tengeri relaxációs filmől azonban kéretik kivágni a következőket: túristacsoport érkezését, hajó kikötését (habár határeset, ha csendben marad), bizonyos túristák sör mellett való éneklését, frusztrált anyuka állandó ordítozását a gyerekre, motorzúgást, az étteremből kihallatszó csörömpölést, egy-egy odatévedt hakni zenekar hangszerpróbáját, majd a "koncertet", wc-es néni kioktatását a területén való wc papír használatról...- ja ez már Szegeden van...bocs. Hazaérkeztem. Ennyit röviden, amit szíveskedjél kihagyni. A többi jöhet. Tenger zúgás, kabócák, sirályok..., delfinek, egy szép matrózfiú...
Kedves Balage! Te már laktál világítótoronyban? Ha milliomos leszek, mit, milliárdos, veszek ilyet, és odahívom az itt fórumozókat. Mindenki ingyen nyaralhat egy szigeten, vagy sziget részen, a világítótoronyban, vagy sátrat állíthat a szigetemen, illetve lakókocsit is vihet oda. Szurkoljatok nekem, hogy sikerüljön az álmom. :) Ott hallgathatjuk majd a kabócákat is. Az esti hangverseny repertoárjából kifelejtettem őket. :)
De azért ne panaszkodjunk. Nekem itt is van esti koncertem. Minden este pontban akkor, amikor szokott, két énekes rázendít a legszebb dalra. Az egyiket rozsdafarkúnak, a másikat rigónak hívják. Van, amikor egy egész kórus is jön....Etettem is őket, rendesen.
min.(°C) max.(°C) vjetar Četvrtak 12.05.2005 11 °C 21 °C Petak 13.05.2005 11 °C 22 °C Subota 14.05.2005 11 °C 22 °C Nedjelja 15.05.2005 14 °C 20 °C Ponedjeljak 16.05.2005 13 °C 21 °C Utorak 17.05.2005 16 °C 21 °C Srijeda 18.05.2005 14 °C 19 °C
nyeizgujtye ;-) nagyon jó képek azok, a fíling tökéletesen átjött rajtuk (nekem megint meghozta a kedvem egy rabi kiránduláshoz), és ez a lényeg ;-) a többi csak duma ;-)
Lelkem, virágom, Timi... Már megint egyetértek veled ;-) A tengerparton nem kell zenét hallgatni, a tengerparton a tengert kell hallgatni ;-) Mondjuk én különösen szerencsés vagyok, mert (a korábban belinkelt képen látható helyen) van egy olyan állandó parkplaccom, ami altt a sziklákban egy kisebbfajta barlang van. Úgyhogy a hullámok csobogásán kívül nekem úgy 10 másodpercenkény van egy egészen mély hangú vúúúúf is, ahogy a hullám betódul ebbe a barlangba ;-) na ez az, amit 10-12 napon át szoktam hallgatni, és most is itt visszhangzik a fejemben ;-)
Kompozicios hibakrol akkor beszelhetsz, ha elore megkomponalt kepekrol van szo, ezek nem azok, mint ahogy korabban azt meg te is helyesen megallapitottad. Egy magyarorszagi videki szakmunkaskepzoben biztos kompozíciós hibának lenne felróva, hogy "levágtam a lányom lábát" - én nem veszem annak. Egyebkent jellemzo, hogy Magyarorszagon az un. "hivatasos fotosok" begyöpösödött dogmakat kovetnek a fotozasban mindenfele bornirt sztereotipiakkal vegyitve - en nem. Engem speciel sokkal jobban zavar az, mikor egyes fotosok ejt-nappalla teve oktatnak masokat arrol, hogy s mint kell fotozni ahelyett, hogy fotoznanak. Vilagert ne erts felre, itt nem rad hivatkozom, de jo nehany kollegadrol megvan ezzel kapcsolatban a kulonbejaratu velemenyem. Megaztan itt egyaltalan nem is errol van szo. Ezek a kepek nem kiallitasra keszultek, hanem sajat magamnak. Ha itt arra torekedtem volna, hogy az egesz alak benne legyen - aminek nem sok ertelmet latom - az valoszinuleg valami egyeb rovasa ment volna, mint a hatter vagy eppen az arc. Ami pedig az "erre szakosodott helyeket (fotozz.hu, fotoarena stb.)" illeti, azokrol megvan a kulon bejaratu velemenyem, de ne menjunk ebbe bele, mert ez mar nagyon off.
Punta Verudela-n nyaraltál? Pont voltam tavaly és tavalyelőtt is, csak szemközt. A szállodai panorámából nézve: a fehér templomos kis településen, Pjescana Uvala-n. Szép lehetett már ilyenkor.
A képen pont az a szálloda van (jobb felső sarok), ahol Te voltál.
Az erre szakosodott helyeken (fotozz.hu, fotoarena stb.) biztosan szóvá tennénk egy két "hibát" a képeken. Pl. kompozíciós hibának lenne felróva, hogy rendszeresen levágtad a lányod lábát stb. stb. stb.
www.petra-apartmani.com címet kaptam "biga" nevű társunktól (köszi Neked) és ott a júniusi ár a két hálószobás 4 ágyasra 40 EU. Én azért számoltam a 25 EU-val, mert nekünk elég egy háló, a kicsinek utazó ágyat viszünk, a nagyobbik meg a nappali kanapéján elalszik. Ezt ők 2 személyes app-nak írják. Ezekhez az árakhoz még mindenféle adó jön, de azt máshol is ki kell fizetni. A képeidet megnéztem és nagyon szépek. Remélem ha visszajöttünk én is hasonlóakkal fogom elkápráztatni a jónépet.
Sziasztok. Szia S Balage. Én is imádom a tengeri herkentyűket, ha lehetőségem van mindig azt eszek mert itthon nem olyan amit fagyasztva veszek. Elképzelem ülök a tengerparti étteremben és a pincér elmegy, hogy a pár méterre lévő haltartóból elővegye a friss polipot vagy rákot, vagy esetleg egy kis gropét / shell kagyló/ amit majd grillezve elkészít nekem utána egy jó pohár vörös Dingác. Nyam, nyam. Ja de mennék már. prosek
Sziasztok. Én is voltam úgymond elhagyott világítótoronyban az összes arra járó hajó ott kötött ki még a rendőrmotoros is ott cirkált mert van valami nagyméretű kagyló fajta amit valami vákumos szerkezettel szednek ki a tenger aljából és persze tilos lenne. prosek.
Én is úgy gondolom, hogy akkor kell ilyen relaxációs zenét hallgatni, amikor erre a természettől, élőben nincs lehetőséged. Pl. egy stresszes nap után, mikor hazaérkezel a 4 betonfal közé, kinnt hideg van és fúj a szél..
Nekem a témában Kövi Szabolcs a kedvenc előadóm. Olyannyira, hogy tavaly már csináltunk egy relaxációs DVD-t a Balatonról, és idén irány Horvátország!
Minden tippet szivesen veszek, hová érdemes menni és hogy mit filmezzek..
Eddig a terv: Plitvice, Krka, Kornati szigetek, Primostentől a nyílt tenger.
Világítótoronnyal az a baj, hogy ami jó, azt tényleg évekkel előre kell foglalni :-(
Legalábbis ezt mondták nekem, akik ezzel próbálkoztak.
Az lehet még szívás a tornyos ügyben, ha minden nap egy csomó hajós figura odaállít a szigethez és ott buliznak napestig. Ilyet is hallottam már. Gutaütés ....
Vagy magyar virtus, Búvár Kund.... persze akkor meg maradnak a szigeten, még nagyobb szívás ....
Omis is részben épp' azért jó hely, mert a TUI, Neckermann stb. térképéről lemaradt! Sőt, régebben még a Lonely Planet Croatiaban sem volt benne (nem tudom, az újabb kiadással mi a helyzet).
A CNN országklipjeiből egyébként tök jó a horvát, szép is, de azért realista. (Románia pl. határozottan túl mesés lett, aki arra alapozza a várakozásait, az igen nagyot fog koppanni a valódi országban.)
Jimmyt nem vinnék le, mert, nincs id, és ha megtetszik a hely, máskor is szeretnék odamenni:)
És ebből is látszik az, hogy nem jó mindent eltúlozni, saját önzőségünk következtében nem figyelni a másikra. Az útálom, ha a vízparton nagyon hangosan hallagatják a zenét. Én fülhallgatón keresztül hallgatom, mert másokat nem szeretnék bolondítani, és a saját ízlésemmel idegesíteni, lehet, hogy ez neki zavaró. Tolerancia - van egy ilyen szó...
Egyszer mentem a kamionos unokatesómmal Olaszországba kamoinnal. Egy hetet voltunk oda. A gyerek nagyon szerette Zámbó Jimmy-t. Én meghallgatok szinte mindent, de amikor első nap a kedvenc válogatás kazettáját hatodszor fordította meg, azt hittem agyvérzést kapok. Sőt, ha nagyon elemébe volt, akkor még fennhangon énekelt is. Iszonyat volt, de megoldottam. Eldugtam a kazettáját, így kénytelen volt rádiót hallgatni.
Igen, értelmes zenét, Zoránt, Lgt-t, Stinget, Djordje Balasevicet hallgatni. Mindenhol..., mindig, a tengerpart mellett is... Egyet nem fogok, amit most időnként hallgatok: amolyan relaxáló zene, mindenféle természeti hang, közte a tenger zúgása, a víz csobogása, hömpölygése....., :) Ezt ott Élőben akarom majd meghallgatni, minden este erre aludni, reggel erre ébredni, és érezni a nap melegét, élvezni az életet, és tudni, hogy érdemes. Ennyi a nyári koncertprogramom.: A tenger zúgása - előadja: az Adriai tenger együttes, sziklák és partok közreműködésével (vendégművészek a sirályok és egyéb madarak)....
Mostanában gyakran nézem a spektrum, a tv paprika a nacional geography mellett a travel csatornák műsorait, (Hogy miért is? sajna Horvátországot nemigen akarják ott reklámozni) és ott a különböző egzotikus tájakon utazva az is felmerül hogy milyen más az életvitelük az ott élő embereknek. Hogy emberléptékübb az életterük, hogy mindennek megvan az ideje és a tere és e szerint rendezik mindennapjaikat. Életfilozófiájuk a miért sietni, aggódni - Kérdés, hogy ezt ők miként érzékelik... És hogy mi tudnánk-e az ő életmódjuknak megfelelni, megelégedni annyival, cserében a nyugalomért. Az ember mindig arra vágyik, ami nem adatott meg, vagy csak ritkán érhető el. És ezért küzd a mindennapjaiban, hogy időnként elérje a jót. A bizonytalanság, az, hogy nem becsülik meg az embert a munkájáért, elkeserítő. Ezt mi emberek kreáltuk magunknak... Embertelenné tettük ezt az életversenyt. És mégy van okunk csodálkozni, hogy sokan így vagy úgy kilépnek ebből, pozitív vagy negatív módon fordítanak hátat ennek az egésznek, amit mi civilizációnak neveznünk.
Erre rímel: ahogy közeledik a nyaralás, a nejem egyre többször mondogatja, hogy de jó is a tengerparti sziklákon egy fenyő árnyékában Zoránt hallgatni....
A fehér mező alatt van egy sárga, ott egy "Új kép" mellette a "tallózás". Tallózásra katt, kiválasztod a gépedről a képet, majd a mellette lévő "feltölt"-re katt.
Majd ha megjeleneik a kép, van egy olyan, hogy "beszúr" arra katt, majd legalul a "mehet"
De nem is lenne baj ezzel a nagy pörgéssel, csak lenne az ember megbecsülve mind erkölcsileg, mind pedig anyagilag. De sajnos nem mindenhol van ez így.
Sajnos ilyen a mi kis hazánk.
De majd a következő életemben hátha a Maldív-szigetekre születek, vagy a kis szeretett horvátországunkba.
2. Nyugis az élet - ők nem veszik észre, hogy mennyire, mert ebbe születtek bele.
3. Mi ebbe a pörgős világba születtünk "bele", csak mára már annyira felgyorsult, hogy emberi léptékkel néha követhetetlen, kimerítő, ezért a sok elégedetlen ember.
4. Mivel minden felgyorsult, mindenki happol, egyre jobb, menőbb cuccokat szereznek be, nehogy lemaradjanak a versenyben, ezért egyre elégedetlenebbek leszünk. Közben elfelejtjük, hogy a valódi vagyont hol kell keresnünk.
Elfecsérelt szöveg, nem ragozom tovább, úgyis tudjátok már.
Egy dal néhány részletét azért még idemásolom.
"Hol esténként ringató tengerről dalolnak altatót. Az álmok szerények, A hálók erősek, Ott ritka szó a romantika." "A part menti sziklákra szőlő és magányos ház tapad, Az örök szél ráncosra gyűri a tengert s az arcokat." "Ott délidőn nem mozdul más, csak a megkötött csónakok, S egy eleven képeslap eltúlzott színeit láthatod."
Sajnos a mi életünk túlságosan is pörgős, stresszes. Néha én nagyon úgy érzem, hogy elegem van mindenből, és szívem szerint összepakolnám a cuccomat + az asszonyt és beülnék a kocsiba, és irány Palagruza világító torony. Ott lennék a szigeten max. 6 ember társaságában, és nem foglalkoznék a világgal.
Az ott élők valahogy másabbak. Nekem úgy tűnik, nyugisabban élnek. Hogy valójában így van -e vagy csak nekem mint kívülállónak tűnik így, nem tudom.
Nektek nem úgy tűnik, hogy a tengeri emberek, mármint, akik a tengerpart mellett élnek, valahogy megbékéltebbek, elégedettebbek az élettel, és mindennapjaikon is érződik ez? Nem rohannak, élvezika az élet minden pillanatát, elvannak, jó nekik az, ami megadatott. Élnek. Mi meg ezt a lelassúlt életet csippentjük el néha. Ha szerencsénk van, évente két hétig ejtőzhetünk a lakhelyükön, ahol minden a turizmusra van kiépítve. Milyen nyugis lehet az élet ott télen....
Hétvégén buszkiránduláson voltam, az úticél az Isztria, pontosabban Pula, Brijuni NP. Az idő ragyogó volt, térdig gázoltunk a tengerben, a "bátrabbak" csobbantak is.
Június végén Horvátországban szeretnénk nyaralni 1 hétig. A Ciovo fészigetet választottuk ki. Olyan helyen keresünk apartmant, amely közel van Trogirhoz (max: 3 km) és a terasz vagy a szobák ablakaiból rálátunk a tengerre. Ez nem olyan "nagy" kívánság igaz? Az utazási irodákat szeretnénk kihagyni, sajnos volt már rossz tapasztalatunk. Lefoglaltunk Selcén irodán keresztül apartmant, de választási lehetőségünk nem volt. A szobák ablakaiból a szomszéd falát lehetett látni, terasz egyáltalán nem volt. Szeretném a segítségeteket kérni. Tudtok nekünk magánapartmanokat ajánlani? A tulajdonossal szívesen felvennénk a kapcsolatot. Esetleg e-mail címeket megadni, vagy olyan internet címeket, ahol az apartmant meg is nézhetnénk. Ez utóbbi lenne szerintünk a legmegfelelőbb. Hárman mennénk (2 felnőtt és egy 13 éves gyerek). Segítségeteket előre is köszönjük! Ha ezen a részen már jártatok, akkor szívesen vennénk, ha tapasztalaitokat, élményeiteket is megírnátok.
Szerintem mindenkinek megvan a maga kis ital fajtája. Ki boros, ki sörös, ki meg mindkettő..... Én meg egyiket sem iszom a fősuli óta. (nagyon ritkán, nagyon kis mennyiségben)
Tengeri herkenytűk. hmmm Én tavaj ettem életemben először ilyen polipos, rákos, tintahalas dolgokat. Nekem nagyon ízlett.
Nekem a legjobban tetszett a tengerparton:
Minden. Én még sosem voltam tengerparton előtte. Csend, nyugalom, semki nem rohan, nem idegeskedsz, pihensz, kettesben vagy a pároddal.
Különleges ízek, ételek, italok. =(paski sir, helyi szőlő, stb...)
Maga a tenger lenyűgöző látványa, és maga az a tudat, hogy ha többre nem, de évente 1 szer te is részese lehetsz.
Jó, akkor maradok a prosek kortyolgatásánál. Én a tengeri herkentyűkre, halakra, salátákra vagyok kíváncsi - ami a földi élvezeteket illeti. De igazatok van! Minden fölértékelődik egy kellemes élmény, tengerparti naplemente, fürdőzés, csend, nyugalmas csak úgy ellevés mellett. Ha van kedvetek, írja le mindenki néhány pontban, hogy mi tetszett neki legjobban a tengerparton, nekem a legkorábbi élményeim jutnak eszembe. Először embrió koromban voltam ott, arra modjuk nem emlékszem :), aztán hat évesen Supetar, vagy mellette lévő város nem tudom már - ódon falak, igazi dalmát belváros, nagy városfalak, tér a közepén és rengeteg túrista, napsütés..., vannak még emlékeim, de valahogy mindig ez a napsütéses emlékkép törtet elő, amikor a nyárra gondolok, kicsit kilépve a mindennapok sűrűségéből. Mintha ott a nyaraláson megnyúlna az idő, kifeszül, pedig olyan röpke..., mégis ha hideg szeles időben behumom a szemem, és elkívánkoznék, mindig valamelyik tengerparti élményemet húzom elő emlékeim tarsolyából. Jaj, de költői lettem. Megyek is...
Önmagában annyira azért nem jó, például az OFF zlaty bazant ON sokkal jobb. De a Karlovacko-hoz azonnal hozzáképzeli az ember a nyarat, a környezetet, meg az előtte betermelt csevapot, raznyicsit, pljeskavicát, miegymást... És akkor már tényleg nagyon jóóó ;-) A többi sör meg ilyet nem tud.
Szerintem is olyan, mint amikor visszaemlékezel egy tengerparti vacsorára, amikor a víz ott van az étteremtől 5 méterre, és a háttérben a egy sziget mögött lemegy a nap.
Az ott elfogyasztott egyszerű étel is úgy marad meg az emlékezetedben, hogy olyan jót még életemben nem ettem!
Nézzétek csak, erre gondoltam:
Beülsz vacsorázni, és miközben eszel, veled szemben megy le a nap. Olyan csodálatos. Utána egy kellemes séta, hallod ahogy a tenger nyaldossa a partot....
Szvsz jó kortyolni a tengerparton, vagy valamely szigeten, de nemzetközi összehasonlítáésban azért nem egy nagy durranás. Pld. egy cseh márkával sem említeném egy lapon.
Szerintem ez csak amolyan nosztalgiamagasztalás, mármint a kellemes adriaparti estén a lemenő nap fényében elfogyasztott finom és hideg sör úgy marad meg a férfi emlékezetében, hogy isteni volt... Nem gondolom, hogy számottevően jobb lenne, mint mondjuk a mi Soproni ászunk.
Egyébként van egy olyan vonatkozása is a dolognak, miszerint a 30 fok fölött mindegy milyen, csak sör legyen! :-))))
Fiúk! Annyira jó az a Karlovacko? Én nem iszom sört, de ha lemegyek, kipróbálom ezt a nedüt, mert annyira az égbe magasztaljátok (rejtett reklám, ejnye-bejnye). Az itthoniak közül, vagy ne adj isten, a külföldiek közül melyik lép az árnyékába?
Kedves Azs! Nem Flora a neve? Mármint az ajvárodnak? Mert én eddig azt szoktam hozni. Ha majd fölkelt az asszony..., nézd meg, kérlek, tényleg érdekel.
Ajvárt meg mindig hozok haza, de nem a Podravkát, mert az nekem nem jön be, hanem a másikat, aminek viszont most nem jut eszembe a neve... És most nem megyek le a hűtőhöz megnézni, mert felébredne az asszony...
Én megnéztem ;-) Akkor most a reakció: ahogy látom, az ízlésed nem csak a táj szempontjából mediterrán ;-) Amúgy a hölgy feltűnően emlékeztet egy általam nagyon kedvelt lányra (de nyugi, nem ugyanaz ;-)
Korábban írtam már volt, hogy az Adrián kb. Sibenik magasságában van egy időjárási választó vonal. Attól délre már igen ritkán érnek le akár még a legvadabb hidegfrontok, amik rendre eláztatják az Isztriát.
Én ugyanakkor (szeptember első hetében) voltam vitorlázni, s a hajó hőmérője Vis déli oldalán egy öbölben 29 fokot mutatott a víz hőmérséklete gyanánt. Tényleg meleg volt. Kikaptunk egy vihart mi is, meg is csúszott a horgony a hvari öböl közepén hajnali kettőkor.
Boszniában még kevésbé megy ritkaság számba. Sajnos mindenidők legjobb (saját szubjektív megítélésem) csevabdzsinyicája a szarajevói Bascsarsija főterén álló "Sport" úgy tűnt már régóta nem üzemel. Legalábbis amikor tavaly arra jártam ezt tapasztaltam. Ott mindig benyomtunk kettőt, s hoztunk haza is párat. Igaz, ott sört nem adtak hozzá, de yoghurttal is fenomenális volt.
Bocsi, de nekem ugy tunik, hogy a negyes apartman foszezonban ott is 55 euro. Ez ugy latszik standard, mi is ennyit fizetunk juliusban.
Egyebkent ezeket nem is szabad utazasi irodan keresztul, legalabbis nem otthonrol, amint latod, szep valasztek van a neten is. Nekem idopontot kellett valtoztatni, amit szinten keszsegesen megtettek, valamint racsos gyerekagyat is adnak a picinek, egyszoval megy ez:)
Nekem volt olyan, hogy reggel elindultam Noviból fel az Isztriára. Opatijától Puláig ítéletidő volt, de mire Rovinjba értem, kisütött a nap, és este Vrsarban egy szál pólóban kortyolgattam a Bäder slivovicát ;-)
Változtatunk. Tavaly és idén is Júli utolsó két hete :D . Engem nem zavar a rossz idő. Régi kempinges család vagyunk. Én képes vagyok 10 fokban is jól érezni magam. Csak a párom fázos....... Amiről nem tehetek: az tavaly volt. A forumon említett szürke Golfomat nyaralás elött 1 héttel törték tolálra (azzal mentünk). Kocsi után rohangálás, rendberakás, stb. Azt az egy hetet senkinek. De annál édesebb volt a 2 hét pihi. Nagyon jó volt. Szóval: akármilyen az idő mindenki menjen az Adriára, ugyis jó lessz!! :D
Köszönöm a hasznos infokat, már kezdtem volna átpártolni az olasz tengerpartra, de visszahoztátok a kedvem a Rab szigethez. Nagyon szép valóban és tulajdonképpen csak egy fél napot voltam ott, találok még látnivalót... Köszi az appartman címeket is. Én eddig utazási irodán keresztül informálódtam csak, és ott semmi érdemlegeset nem tudtak adni Loparra. Viszont ezt az app.Petrát megnéztem és klassznak tűnik. Nem akarom elhinni, hogy a 4 ágyas app. 7 éjszakára nincs 50 ezer!!! (25 EU /éj) Kár, hogy épp váltjuk egymást. Viszont mi már itthon leszünk, mielőőt Ti elindultok, tudok élménybeszámolni. Emese
Én évek óta június közepén megyek, és július első napjaiban jövök (pontosabban megyek fel Szlovéniába), a németek rohamának elkerülése céljából. A két hétből szinte mindig 13 nap fullextra napsütés, meg meleg, egy nap pedig szél, vihar, eső.
Mi 6x nyaraltunk Horvátországban,3x júliusban,3x augusztusban,de még sohasem volt,hogy valami kis vihar,eső ne lett volna!Minden elindulásunk Vácról, és Rab-szigeti átkelésünk esőben történt,persze ez sem tántorított el bennünket!Tavaly is a két hétből csak az első volt felhőtlen! Az egyik éjjel szét kellett szedni a sörsátrat is,olyan szél fújt,1x Loparban meg 4 órán át tombolt a vihar,fogni kellett a sátorvasat,el ne vigye, mindent betemetett a sár.Másnap az egész kemping mosott,takarított! Nem bántuk ezt sem!(Nekünk még Görögországban is esett-2x-,pedig azt hallottuk ott nyáron nincs eső!)Úgy van jó,ahogy adja az ég!Ami nem rajtad múlik,ne bosszankodj érte,ha meg tehetsz róla,változtass!
Sziasztok. Szia koltain. Én két éve Augusztus 20 tól Szeptember 11ig voltam kint Hvar, Peljesac,Pirovác, útvonalon és gyönyörü idönk volt egy-egy kisebb rövid vihart leszámitva. prosek.
Sziasztok. Én többször voltam augusztus vége szeptember eleje felé az időre nem lehet panaszom egy-két rövid vihart leszámitva.Még az éjszakai fürdözések is belefértek. Igaz Dugi Otok szigeten egy völgyben voltunk a tenger melett olyan vihart kifogtunk, hogy olyat még nem láttam soha.Majdnem vizszintessen szakadt az eső és olyan villámlások dörgések kezemben a kevlárszálas pecabot /ami vonzza a villámot/ szóval az asszonnyal minden bajunk volt. Az ösvényen úgy zúdult le a viz mintha patak lett volna.De azért szerencsésen eljutottunk az autóig. prosek.
Tavaly előtt aug. 18-31-ig voltunk,végig 40 foknak éreztük a levegőt ,a múlt évben kicsit korábban utaztunk ,kiváló nyaraló időnk volt végig (18 éjszaka).Kellemes 25-30 fok. (A lányom örült a legjobban , , na jó én is,mert ,minden magával hozzott göncét fel tudta legalább venni , nem csak a fürdőruhát.) Ha jól emlékszem egy este kerekedett csak rettenetes szélvihar (a teraszon a székek csak úgy röpködtek), tán esett is . Reggelre nyoma sem volt. Hétágra sütött a nap (vagy nyolcra?).Bár a tenger hőfoka átmenetileg inkább a csillaghegyi uszodát juttatta eszembe.Du-ra már a társaságunkban lévő 3 éves lányka is vígan lubickolt.
Úgy tapasztalom , hogy a fórumon minden évben igen jelentős félelmek gerjesztődnek a természerfelelős hatáskörébe tartozó paraméterek tekintetében.
Nem féltek a rossz idötől? Nem akarok semmit sehová festeni de mi 2 éve Zadarba a 2 hét alatt 2x láttunk napot és 3-4 türhető napunk volt. Mi is agusztus végén voltunk. Én elötte se meg utánna se láttam az adrián csúnya időt. (Vagy csak mi voltunk pehesek??)
csevapcsicsi u lepinjit fogok beletolni az arcomba a tocseno karlovacsko előtt. ilyet eddig egyetlen helyen találtam, a crikvenicai plázs legelején levő, Bistro "Tea" nevezetű műintézményben. valaki esetleg találkozott már ilyen kajával máshol is? vagy ez tényleg ekkora ritkaság?
Én már munkahelyileg és családilag el vagyok tiltva a fórumtól, mert csak mindig aza "Horvátország". És így megy már 3. éve.Már télen megnéztem a hozzászólásokat, mert ez egy kicsit olyan , mintha már csomagolnék.
Mi direkt augusztus közepén indulunk 2-3 hétre, ha lehet egyre hosszabb időre, mert így tovább tart az élmény utána . Előtte meg lehet ugye fórumozni.
A dubrovniki buszról fogalmam nincs,de sztem a szállodában megtudják majd mondani. Korculára menetrendszerinti van, de onnan még át a peljesac félszigeten majd le Dubrovnika az szép út............
Ja a HUM-ra gyalogosan is érdemes fölveretni, úgy estefelé mikor már nincs olyan őrült meleg. Ha szerencsétek lesz és előtte nem lesz olyan rekkenő nagy meleg akkor a tenger nem párolog olyan erősen és állítólag át lehet látni Itáliába. De onnan lehet látni simán Mljetet, meg Hvart, meg azt hiszem Vis-t.
Összekevertem a másik szállodával ami amásik öbölben van. ( látszik is a képen) Persze, mi még a hotel mögött laktunk. Az jó helyen van. Kb. onnan indul a csónak át a központba. A strandja kiépített betonos de kicsit arrébb caplatsz akkor már nagy sziklás. A víz ott nem a legtisztább mert eléggé forgalmas a kikötő. Mi Osjakra jártunk át fürdeni. Egy kis sziget az öböl bejáratánál.
Ja, a tornyot beterveztem, láttam onnan készült képeket, fantasztikus....
Amúgy autó nincs, csak úgy gyalogosan....
Nem tudod véletlenül, Dubrovnikba megy-e közvetlen busz? Gondolkodtam, hogy egy napon el kellene látogatni oda, de hajó nem megy úgy, hogy 1 nap alatt meg lehessen járni oda-vissza.
Hááűt az a 1,5 km nekem kicsit kevésnek tűnik, mert 1párszor legyalogoltam de mindegy ..............
Amúgy valóban van vizitaxi a hotelhez. Mi a város szélén laktunk egy apartmanban két öregnél, de onnan még eléggé messze volt. Nnna de ami lényeg nézzétek meg a modra spilját, magyarul barlangot. Ha a központ felől mész a hotel felé a főutcán akkor az L rövidebb szárán kell tovább menni egyenesen és ott van a barlang. Aztán meg a város mellett lévő hegyre is érdemes felkapaszkodni. Oda autóval is feltudtok menni. Ott van egy világítótorony és szenzációs kilátás. A nagy Konzum vagy Kerum -már nem emléxem milyen- bolt mellett kell felmennei. 1 sávos út, de azért nem rossz.
Tudom hol van, láttam róla képeket(mármint az egész városról), olyan vészesnek nem tűnt a táv. Amúgy azt írták a hotelhez is van "vízitaxi", gondolom az 5kuna oda is áll. A távra 1,5km-et írtak neten, itt annyi a vasútállomás, szóval nem túl gáz.....
A Jadran néztük még ki, de ott meg a strand van messze, és nyaraláskor inkább a strandhoz vagyok közel, mint a belvároshoz :)))))
Valóban. Az utazás előtt 1 hónappal kell befizetni a 2. részletet, és az indulás előtt 1 héttel kell elmenni a vockerért, szóval az igazolásért, amit tudsz lobogtatni a határon is.
Melyik biztosítót ajánljátok?
Mindegyiknek van Ho-ról (akár ingyenesen) hívható számuk, ahol magyarul lehet elmondani a problémát?
Úgy látom hogy 4-500 Ft/nap általában az alap PBB biztosítás.
Az isten háta és még egy pici. Komoly. Voltál már ott egyébként?
Vela Luka öble egy L alakú öböl. Ez a hotel az L függőleges szárának a jobboldalán jó messze a várostól található. Viszont közel van Osjak-hoz. Oda érdemes átcsónakázni, ha jól emlékszem 5 kn az út / fő. Csöndes nyugis hely. Ja meg Proizdra is nézzetek át. Vannak ilyen kis vizitaxik amik átvisznek. Kikötnek a hotelnél is. Azt hiszem a proizdi 20 kn/fő de nem biztos.
Végre megvan a nyári szállás: Vela Luka (Korcula sziget) Hotel Poseidon :))))))
Már csak aug. végéig bírjam ki valahogy.......
Utazott már valaki utazási irodával? Ui. az Utas Tours-on keresztül foglaltam és a szerződésen, valamint az előleg befizetését igazoló számlán kívül még mást nem kaptam (kérdezni meg elfelejtettem:((( ). Elképzelhető h. csak ennyit adnak?
Mindenképpen polifoam. A gyékény olyan, mintha semmin sem feküdnél, szvsz csak nagyon homokos partra jó. Egyszer úgy jártunk vele, hogy nedves volt, éjszakára kiakasztottuk és reggelre cafatokra szaggatta a szél.
"Én félek, hogy a fáradtság és hogy találjunk már helyet helyzet egy kicsit idegessé teszi az első kikapcsolódásra szánt napot."
Attól függ, melyik az első, kikapcsolódásra szánt nap :-)
Ha az a nyaralás első napja, akkor jogos a félelmed. Ideges nap lesz. Ráadásul az első kempingezés alkalmával. Az első nap az utazásé, az elhelyezkedésé, a megnyugvásé. Utána lehet belekezdeni a kikapcsolódásba.
Persze azt is meg lehet tenni, hogy az első, kicsit is alkalmas helyen letáboroztok és elindultok még jobb helyet keresni. Vagy, ha kirándultok valamerre és megláttok egy kempinget, bementek megnézni, hátha még jobb, mint ahol vagytok.
Én igazából úgy a harmadik napra lassulok le, a feleségemnek kell 5-6 nap is hozzá.
Addig állandóan vergődik, ma mit csinálunk, hova megyünk,.... pörög.
Ezért jó a tervezett 10 napotok. Lehet benne egy jó hét, amikor elrakjátok az órákat és a telefonokat, nem olvastok újságot, nem néztek TV-t,...
A kemping egyik előnye, hogy nincs TV :-)
Miért kezdted szégyelni, hogy kiálltál a kempingezés mellett?
Különben meg senki nem szólt le, vagy bántott érte - és nem is akart!
Pont így a jó a világ, hogy különbözőek vagyunk! Gondold csak el, ha pl. mindenki csak opelt akarna venni, és mindenki csak fehérben.
Egy kérédés mindenkihez!?
Szerintetek a polifoam vagy az a nádas strand szönyeg a jobb???? És hol érdemes olyat venni?
Azért kérdem, mert azt a nád izét láttam valami nagy áruházban valami 150 ft/db áron. Nem kell, hogy sokat kibírjon, egy hét bőven elég. Legfeljebb haza sem hozom. Polifoamot láttam 900-1000 HUF körül.
Le lehet foglalni előre, de ha június 10-én mentek, akkor nem fontos. Tavaj július 30-án voltunk ott, és akkor is "halásztak" vendég után. Szerintem ott is simán találsz, főleg ha úgy ahogy írod ott lesztek reggel.
8-ra ott vagytok, akkor először szállást keresel, majd mehetsz a tavakhoz. 100 %, hogy lesz.
De tudod, különben csak egy valami a biztos.....
A plivicéről baska Vodara való átjutásról tapasztalati infóval nem szolgálhatók neked.
Köszönöm biztató és megnyugtató szavaidat kemping ügyben, már kezdtem szégyellni magam, hogy ilyen harciasan kiálltam a kempingezés mellett, holott sátorban még nem töltöttem egy egész nyaralást. Érzem, hogy mi ezt szeretni fogjuk, mert mindhármunk igényeit figyelembe véve ez a legrugalmasabb dolog, és ha tényleg nem tetszik a hely, akkor fogjuk sátorfánkat és angolosan távozunk. Nem kell foglaló, meg ilyesmi, és jópofizni sem... Nekem ez tetszik, másoknak a személyes vendégvárás varázsa a fontos. Habár, ha ismernék valakit, és lenne annyi pénzem, ezt is kipróbálnám egyszer. Ahogy az írásodból kibogoztam, Te sem tervezed, foglalod le előre a sátorhelyet? Ahol lesz hely alapon mentek. Én félek, hogy a fáradtság és hogy találjunk már helyet helyzet egy kicsit idegessé teszi az első kikapcsolódásra szánt napot.
A kuka-tippet köszi, tényleg a pluszban mindig vannak ilyen praktikus kis holmik, amik táborozásra lettek kitalálva. Tavaly csak ábrándozva nézegettem az összecsukható székeket, meg egyebet, az idén összespórolt pénzecskémből áldozok is rá egy keveset. Kétségek merültek fel, hogy voltaképpen nem olcsóbb ez a nomád életforma. Én még mindig hiszem, hogy 120000 elég tíz napra három személyre, még akkor is, ha egy kicsit néha kirugunk a hámból - fagyi, pizza, burek formájában.
Fölülről kényelmesebb (lefelé kell menni), alulról látványosabb.
Többek szerint a legjobb hajóval bemenni, ameddig lehet, onnan fölsétálni, majd busszal vissza. Én ezt sajna nem próbáltam. Autóval felmenünk a felső feléig, onnan lesétáltunk, majd busszal vissza. Így sem bántam meg :-)
Fürdőruhát el nem felejteni, lehet fürödni az aljánál!
Azt szeretném kérdezni, hogy amit (általad javasolt honlapon) látok Plitvice közeli apartmanokat, azokat ha 06.10-én megyünk le lehet-e foglalni előre, kell-e egyáltalán?
Úgy terveztem, hogy ha éjfél körül elindulunk Bp-ről, akkor kora reggel ott leszünk, és ha lenne szállás aznapra, akkor az egész napos mászkálás után csak másnap kellene tovább indulnunk Baska Vodára.
Ha nem így lesz, akkor Plitvicéről mennyi idő alatt érek le Baska Vodára? (kb)
Úgy látszik ma mindenkinek "kell" valamit írnom...Ha szépet,gyönyörűt akartok látni,feltétlenül Trogírba menjetek,több kempingje is van,Splít meg csak 25 km onnan!Oda:Plitvice,Vissza:Krka vízesés!Aztán kapkodod a fejed a látványtól..!!
Mindennel egyetértek,amit írtál!A kempingezés fantasztikus élmény!Mi 1988-ban kezdtük úgy,hogy mindent kölcsönkértünk,mert nem tudtuk tetszeni fog-e?Aztán következő évben megvettük a legfontosabb dolgokat és csak sátrazunk!Most már nem is mennénk másként,pedig nem vagyunk a legfiatalabb korosztályhoz tartozók(27 és 25 éves lányaink vannak)!Szerintem sokan mehetnénk apartmanba is, meg szállodába is,de nem tesszük,mert a kempingezés élményét nem cserélnénk el egy picit kényelmesebb ágyért...!Az is jó,ha fél éjszakát fogni kell a sátorvasat,nehogy fölkapja a szél,meg mindenki mindenkivel jóban van,bárki bárkinek segít kocsit tolni,irányítani a lakókocsiját,pumpát,kalapácsot kölcsönadni...stb.!A múlt évben kutyánk is volt Trogírban Rosac kempingben!Nálunk is lakott napokig,aztán másnál is!Mindenki oda menjen nyaralni,ahol jól érzi magát! Szerencse,hogy nem mindenki szereti a kempinget,mert nem férnénk be,ha mindenki oda akarna jönni! Jut eszembe,a Pluszban összecsukható szemetest lehet kapni nem egész 500 ft-ért,csak zsák kell bele,kis helyen elfér.(bár nekünk is sokáig doboz volt a kukánk,amit a kempingben az első esti sétáról vittünk a sátorhoz a bolt,v.zöldséges mellől)! Csak készüljetek,jó lesz,már én is alig várom,hogy menjünk(júl.8-22,Pula v.Zadar,még nem döntöttük el,de mindenképpen Horvátország!!!).
Gondolom nekem akartál válaszolni! (a hozzászólás mellett közép tájékon van a "válasz" fül, arra kattints, majd írj. Így tudjuk kinek válaszolsz!)
Plitvicénél nyáron főszezonban is állnak emberek sobe, apartmane felirítú táblával. Én azt mondanám neked, hogy ott keressetek. Ott maradtak, amelyik a legjobb ár/színvonal viszonylatban.
de azért ideteszem neked a szálláslehetőségeket, arra az esetre, ha bisztosra akarsz menni.
A Plitvicei tavakhoz készülünk a hétvégén, de nem foglaltunk szállást. A terveink szerint lemegyünk egész a tengerpartig. Ha valakinek volna javaslata a szállást illetően illetve a nemzeti parkon kívüli látnivalót ajánlana azt szívesen vennénk. Esetleges jó illetve rossz tapasztalatok is segítségünkre lehetnének. Írjatok pár sort. Előre is köszi. Boroka
Félreértettél te engem! Én imádok kempingezni. Amióta az eszemet tudom mi sátor, és lakókocsival megyünk nyaralni. Van nekünk is lakókocsink csak autó megfontolásból nem azt rángatom. Inkább bérelek egy telepítettet. 3 éve barátokkal voltunk lakokocsiba ill sátorba. Annyira megszerették ezt az életet, hogy apartman már szóba se jöhet. Idén 5-en megyünk. A kocsiba csak mi, a cucc az utánfuton kap helyet. Mint láthattad a hozzászólásomban KEMPINGBE megyünk. Ugy első nekifutásból asszem ennyi.............. Ha jó emléxem az a hozzászolásom kicsit más témában volt........ De mind1.................................
Igazad van, a teljes kényelem nagyon fontos, de otthon is lehet mikrózni:)
Ha nem szállnak a darazsak a reggeli mézes kenyeredre, ha nem csöpög a fa nedve a müzlidbe, ha nem csipkodnak össze a nemtudommik, ha nem borul ki a rosszul felállított bográcsból a kaja, ha nem esik bele a tűzbe a ronstonsült hús, ha nem kell mindennap ötször megerősíteni a sátorzsinórt, ha nem vészeled át, és még élvezed is az egyéb kellemetlenségeket, amik körülvesznek téged a nyaralás alatt, akkor nem ismered meg a táborozás lényegét. Engem nem kell, hogy pincérek hada szolgáljon ki, mert úgyse tudnám kifizetni, és ha mégis egy hétre szánnék erre, akkor azt számolgatnám, hogy mennyit kell ezért dolgoznom. Sokat akarok látni a világból, úgy, hogy kilépek a mindennapokból. Otthon is tudok ágyban kőfalakkal körülvéve alukálni....Képzeld csak el, milyen jó a hazaérkezés, hogy végre a puha ágyikódban alhatsz, és nem kell matracon szenvedni...:)
Mindenki másképp csinálja....Nagy harcok árán tudtam erre a táborozásra rávenni a férjemet, talán sikerül végrehajtani a tervemet, még mindig nem nyeretem meg a csatát. Ha majd hazajövünk, referálok, milyen volt. És, hogy hiányzott-e a mikró. (A kenyérsütőgépemet azért magammal vinném..., szerencsére arrafelé nagyon jó a kenyér. Kenyérsütőgép marad.) Talán a vízforraló jöhet..., meglátom mennyi esélyt adok neki a nyaralásra:)
Kellemes nyaralást minden hotelozó, apartmanozó, kempingező Adriaimádónak!
A magánapartman Ho-ban a tapasztalatom szerint (nem ap. telep) az olyan egy kicsit , mintha a sajátodban lennél.A háziak az emeleten (általában a legfelső szinten )laknak, az apartmanok pedig a fsz.-en , emeleten helyezkednek ,külün -külön bejárattal. Jószerivel nem is találkozol másokkal , legfeljebb egy-egy reggeli vagy esti köszönés erejéig. Akkor kelsz , eszel , iszol , mész-jösz amikor csak akarsz, kapukulcs a kezedben , saját terasz, erkély , szőlőlugas.A háziaktól meg inkább otthonosan érzi magát az ember.Szerintem remek vendéglátók a horvátok. Nem zavarnak, de ha kéred halat vesznek a piacon , megsütik neked, saját borukkal kínálnak. Napközben , ha találkozol velük a faluban , parton, boltban ismerősként köszöntenek.
Igaza van téeszelnöknek , a szubjektív benyomások a legfontosabbak.
Nagyon jó sátrazást kívánok !Igazán!
(Egyébként hazai tájon -tisza túra- nálunk más nem is jöhet szóba)
ui: a helyiektől hallottam, hogy nagy különbség van habitusban horvátok és dalmátok között. Mi az utóbbival találkoztunk.
Sok sikert ;-) Ha neked ennyire tetszett Fiume, akkor idén nagyon kellemes meglepetésben lesz részed, mert a parton annál csak szebb városok vannak ;-) Zárábból kijutni meg tényleg embert próbáló feladat, de ennek ellenére érdemes benézni oda is egy-két napra.
Veliko Hvala a levélért, de még nem érkezett meg, sajna. Szívesen olvasgatom a különböző véleményeket, mert érdekel, hogy mások hogyan látják, élik meg a nyaralást. Remélem, a sátorozás mellett tartunk ki, mert másra nemigen futná.
Én már öreg vagyok, és nagyon sokfelé jártam a világban. És most én is ott tartok, hogy "annyira tetszik Horvátország, hogy nem tudok másfele menni" ;-)))
Már egy éve itt ólálkodom, de csak most írok először! :))
Mi az asszonnyal tavaly voltunk először H.o.ban...
Rettenetesen élveztük!
Szintén camping, meg ócsóba, sok kajával otthonról és némi import benzinnel, persze nem vittük tulzásba......:)(Miskolcról mentünk..)
Autó...hát bizony az egy 1.3-as Wartburg...:)
Nem volt kényelmetlen, de azért nem is élveztem minden pilanatot felhőtlenül..:)
(semmi hiba nem volt vele, csak hazafelé vízhólyag nőtt a jobb lábamon, amivel a gázt nyomtam!...:))))) )
Sajna az asszonynak nincs jogsia, első este lenyomtam egyhuzamban 900!!!km-t.
Este 22.00kor indultunk és másnap délre voltunk Fiumében...
15 éve vezetek, de EZT SENKINEK NEM AJÁNLOM!!!!
Aztán át Moćenička Draga-ba és végig ott voltunk...illetve a környéken!
..ami tetszett, azt már majdnem mind leírtátok!..:)
1.Én akkor láttam először a tengert...hát leírhatatlanul nay élmény volt....
2.Az asszony régész, tehát rengeteg múzeumban voltunk....
Először morci voltam, de főleg a zágrábi Nemzeti Múzeum után azt mondtam, hogy kár lett volna kihagyni...:)
3.Elég szűk volt a költségvetés, de kispóroltunk egy éttermet is, Fiumében a kikötőben...Inkább kifőzde volt, de kalamárt ettünk, 2 személyre kólával és sörrel...80 kunát fizettünk:)
4.Trafival nem, rendőrrel is csak 1x találkoztunk!
5.Ha a campinget leszámoljuk 40k volt az utiköltség(Miskolcról, összesen 1900Km-t mentünk!)+amit ott költöttünk..(fagyi, füge, sör, hal, olajbogyó, apróságok, amik most nem jutnak eszembe)
6. Karlovacko...:))))(...a barna is!)
7. Fiume és környéke = Monte Carlo...vagy még szebb! :)
Ami nem tetszett:
-Zágrábból kínkeserves volt a kijutás, mindkét alkalommal!...:(((
Nem az autók, hanem mivel nem az autópálya felé mentünk, a város sajna nincs normális irányjelző táblákkal ellátva...amit találtunk az mind az oszlopon kb 5m magasan apró betűvel...:((((( )
Ha valakinek van erre trükkje, akkor írja már ide!
Merre kell menni keresztül a városon...mit kell figyelni....stb...Köszönöm!
-Magyarországon, az autópálya után a balatonpart...(Miskolctól végig pályán mentünk, csak BP-n kellett átvergődni, de ez este (kb. 0-1 óra között) nem olyan vészes!) Csak kétszer akartak belémszáguldani frontálisan a vasárnap hajnali "diszkós,mercsós hülyegyerekek"...:( (ez más tészta, de akkor is zavart!)
és ennyi!...
2004. augusztus 20.-a után mentünk 7 napra...
...sajna a munkám miatt most is csak aug. vége lesz belőle, de megyünk!
De most már Split, vagy Zadar lesz az uticél!
Kívánok mindenkinek szép nyarat, találkozzunk H.o.ban...:)))
Szerintem meg épp itt érdemes megbeszélni a tapasztalatokat, ebből a szempontból is ;-) Pl. nekem is nagyon jól jött a 200-as szög című ötlet, tavaly ugyanis karikába hajtottam az elősátrm cövekjeit, és a talaj szinte mindenhol az Adria partján hasonló jellegű.
Megdumáltál ;-))) Majd gyártok panorámaképeket is ;-) Juteszembe, a hétvégén ajánlottam két linket a panoramakep.lap.hu gazdájának, már fel is tette az eddig még nem is létező Horvátország c. dobozba. Akinek van egy kis ráérő ideje, mehet oda nyálcsorgatni ;-)))
Szerintem lehet csinálni...... De mind1 3 év hosszú idő emlékek is fakulnak ezen ne vitázzunk. Gondolom ugyis csinálsz egy kupac képet meg kérünk élménybeszámolót is.
Tudnék apartmant, 30e/éj/apartman (3 fős). Igaz semmi extra, pici konyha, tiszta edények (bár mi vittünk magunkkal). Ha egyszer voltál náluk, következő évben már foglalót sem kérnek.
Tenger max 50 méter. Írtó kedves háziak. Szuper árnyékos parkoló az apartman udvarában.
Mondjuk nekünk nincsenek nagy elvárásaink. Mi csak aludni és tisztálkodni járunk az apartmanba. Reggel felkelünk, reggeli, egy kis kaja meg ásványvíz be a táskába, aztán majd csak este érünk vissza. Kaja, fürdés és alvás. Másnap kezdődik előről.
Én úgy voltam vele, hogy amíg fiatal vagyok bejárom a környező országokat, "feltérképezek" mindent-ha anyagilag tehetm. DE mondjátok, mit csináljak, ha annyira tetszik Horvátország, hogy nem tudok másfele menni???,
Ha meg öreg leszek (nincs is sok nyugdíjig, csak vagy cirka 40 év), utána meg öregesen lejárok a legjobban bejött helyre.
Tudod, ha találnék egyszer egy olyan helyet, közel a tengerhez, ahol a háziak rendesek, és minden ok, akkor visszajárnék oda, de lehet, hogy mást is felkeresnék közben.., egy biztos hely, ahova minden évben várnak, biztosan jó.
Tehát 40 eu egy négy fős apartman. Mi 20-ból tudnánk kijönni. Így számoltam ki. Ha nem tetszik, továbbutazom én is. Igaz, a sátorállítás nem mindig a legkedveltebb munkák egyike, és a matracfújás sem. És az sem jó, ha tele az autó mindenféle lim-lommal (ahogy a férjem monja időnként, ha kirándulni megyünk), de ennek is megvan a külön bája.
A szürke Golf-ot totálra törték (belémjöttek) azóta van megint egy golfom (márkahű vagyok). Mi sokat jártunk Rovinjba és ott tiszta a víz (emlékeim szerint amik 3 évesek). De sajna nem tudok menni sehova. Elfoglaltságok, stb. Csak a szívem fájna. Bocsi mindenkitől az OFF-ért de hát VW-esek vagyunk :D
Gyerekkori emlék, lehet, hogy az idő távlatából már másként látom, de akkor a szüleimet nagyon idegesítette. Sorba kellett állni az étterem előtt, és ha nem érkeztél időben, a beosztásod szeint, akkor várhattál az ebédedre. Volt egy idős házaspár, mindig hangosan ettek, az asszony mindent krtitizált, a férj csak hümmögött, és ugráltatta a pincéreket. Kerültük őket, mert zavaró volt a viselkedésük, mégis valahogy időnként mellénk kerültek. Aztán, hogy a szépet is említsem, volt egy nagyon rendes pincér, ha ő szolgált ki bennünket, akkor biztos, hogy a legjobbat kaptuk. Voltak kellemesebb élményeink is, de kijárt a közösből is a rosszabb oldala. Engem a tumultus zavart, és hogy cipekedtünk a tengerre..., aztán délben rohanás vissza, mert nem kapunk ebédet, délután megint a tenger... ez nem nyaralás, ez kaszárnya - ilyenek az emlékeim. Ezért húzok a "sátorosok" felé. Majd meglátom, milyen lesz.
Golfod megvan még? Nacsakmerthogy ezen a hétvégén Hortobágyon lesz VWoodstock, ott lesz az én buszom, a te volt buszod, meg annak az ikertestvére, de ott lesznek az indexes golfos fórumból is jó sokan. Gyere le te is ;-))) És hogy ne legyünk teljesen offtopikok, május utolsó hétvégéjén meg Rovinjban, a Polari kempingben lesz találkozó ;-) Az is egy nagyon kellemes hely, csak ott fenn északon már nem annyira tiszta az Adria vize.
Félre ne érts!!! Én NEM IS éreztem leszólásnak az apartmanosakat! Nem is azért kérdeztem!!!! KOMOLYAN!
A feelingjét meg már írtam is, hogy ha valaki ere hivatkozik, akkor megértem, és én tiszteletben is tartom.
nem tudom, hogy hol nézted az apartmanokat, mert én eddig akárhol néztem, 4 fős apartmant simán lehet találni 40 euro körül/apartman/éj!!!
40*10*250=100.000 HUF!!! vízzel, villannyal, stb. +illeték.
Igaz, én is láttam már villát is 50 sőt 100 E/fő/éj- re is!!!
Szerintem mindenhol lehet találni viszonylag olcsó apartmant.
A kempinges dologban meg igazad van, hogy szinte a sátradat mossa a víz. Úgy alszol, hogy a lábad belelóg a vízbe. Jó lehet.
az is igaz, hogy a sátorba és társaiba 1 szer kell beruházni, és 100 szor ia használhatod. Az apartman meg nem a tied.
Még annyit, hogy az apartmanoknál nagyon sokszor még foglalót sem kell küldeni. ha meg igen, akkor 10-20 % körüli. Ha meg lemegyek és kiderül, hogy nem olyan amilyennek ígérték, akkor bulom azt az előleget, és otthagyom a francba. A foglaklót meg lealszom, és utána megyek el. tehát még veszteni sem tudok.
Ahogy olvasom a társak hozzászólásait, szinte mindehol lehet sebtiben is szállást találni még főszezonban is.
Én is nézegettem szállodát, nem igazán tetszett, hogy akkor reggelizzek, amikor lehet.
Mi pl sorban 10-11 körül keltünk fel-lusták voltunk. Akkor meg már lassan ebédelni kell a szállodában.
Jó sztori: anyuék tavaly már reggel 6-30 kor kinn voltak a strandon. Kamerás felvétel bizonyítja, hogy még a sirályok is álmosan kóvájognak, anyukám meg már a tengerben lubickolt! Igaz, csak derékig, met úgy tud úszni, mint fejsze nyél nélkül.
Sejtem, mire célzol ;-) Tavaly az asszony és az ifjabb ingyen lakott egy balatoni nyaralóban. Én csak hétvégén mentem le, de inkább a buszban aludtam, másnap már a fiam is kikéredzkedett ;-)))
A másik buszomban bőven 300 ezer felett van, egyszer már nekem is átfordult az órája (az meg épp Zágrábban történt ;-) Amúgy egy ilyesmit birtokolni nem csak egészen különös fíling, hanem még gazdaságossági szempontból is megfontolandó lehet. Vesz az ember egy ilyet 300-400 pénzért, és bejárja vele Európát, 3-4 ember kényelmesen elvan benne, ott áll meg, ahol épp neki tetszik, nincs kötve apartmanhoz, szállodához, időpontokhoz, nem fizet napi 10-20 ezret csak alvásra... de mégsem fújja el a szél, mossa el az eső a sátrat...
Nem akartam én leszólni az "apartmanosokat", biztosan annak is van bája, hogy az embernek konfortosabb körülmények között van lehetősége nyaralni, és ott van mellette a házibácsi, néni is, akik kedvességükkel, vendégszeretetükkel még szebbé teszik a nyaralást, és hogy még továbbmenjek, a szállodákban mégnagyobb luxus van, ott a kiszolgáló személyzet gondoskodik a kényelmünkről. Gyerekkoromban volt részem ilyenekben, de abban is, hogy nem mindig működött ez ilyen jól, és ahogy egyre felnőttebb lettem, időnként azt éreztem, hogy "ezek" csak a pénzemet lesik, mert megtörtént, hogy a végén pluszzköltséget számoltak fel a megbeszélt mellé....
A "sátorosok" létérzését kicsit megkóstolva arra a következtetésre jutottam, hogy én voltaképpen mindig is ezt szerettem volna. A félnomád körülmények az igazi nyaralás számomra. Nem kell alkalmaszkodni másokhoz, a magam ura lehetek. Szó szerint. Tudod, reggel amikor felkelek, (koránkelő vagyok 6 után kivet az ágy, ill. a gumimatrac), szeretnék csobbanni a pár méterre lévő tengerben, majd megreggelizek, és kicsit olvasgatok, kávézgatok, majd ismét csobbanok a tengerben, aztán olvasgatok egy kicsit, a fiúk is felriadnak úgy 10- 11 körül, reggeliznek, és aztán lubizunk egyet a tengerben, majd ebéd főzés (kiválasztjuk az ételkonzerveket, vagy éppen veszünk valami tengeri herkentyűt) aztán ebéd után ejtőzünk egyet, közben a gyerek nem nyúz, hogy menjünk már a tengerre, mert az ott van mellette, majd mi is fürdünk egyet. Egyszóval nem vagyunk időhöz, térhez, csomagokhoz kötve. Lehet, hogy illúzió, amit most felvázoltam, de a tavalyi nyaralás ezért nem tetszett nekem (ingyen laktunk egy harkányi nyaralóban, de a végén már szolgának éreztem magam, mert mindig a többiekre kellett várnom). Szóval ezért szavazok a sátorozásra. Ami viszont az anyagiakat illeti, én 100-120ezer forintból szeretném megúszni a 10-14 napos nyaralást. Naponta 20 Eu a sátorra, hármunknak, ez 200 Eu tíz napra. Én eddig csak fejenként 20 - 30 Eurós apartmanokat láttam, és a legdrágábbak vannak csak a tenger mellett...
Számold ki, melyik az olcsóbb. Lassan összeszedem a sátorhoz a felszereléseket (a 100-as, sőt a 200-as szögeket is:), a ponyvát, stb. Köszi KAtinak, Párizsnak és a Többieknek a tippeket.... Ennyi. Jövőre is tudunk ezzel a sátorral, felszereléssel menni....
Gondoltam próba szerencse. Meg érdekelt. De megmondom őszintén, hogy én már 2-300 ezres kategóriára gondoltam.
Haveromnak volt egyszer egy mitsubitshi-je, 160 ezer km-rel vette, és 270-nél volt a motorja először bontva. 320 ezer km-rel adta el, de semmi baja nem volt.
A tiéd még akkor nemrég hagyta el a bejáratós korszakot!
Ilyen korú autóknál ezt a kérdést már nemigen érdemes feltenni ;-) De ez kivételes eset, mert ebben garantáltan 62 ezer km van. Eredetileg egy ügyvédé volt, aki tényleg csak arra használta, hogy évente leguruljon vele (akkor még) a jugó tengerpartra. Anikor én rátaláltam egy sóderhalom és sok-sok nekitámasztott deszka mögött, akkor már 5-6 éve ott állt. Kellett is hozzá vagy két perc, amíg beindult ;-)))
Én nem adom el ;-) Járok vele az Adriára, meg mindenhova, a sarki közérttől Hollandia túlsó végéig. A tiédet meg lehet, hogy az egyik barátom vette meg. (Olyan kétszínű, drappos fényezése volt?)
Mi is Lopar-ra megyünk július 6.-tól 18.-ig egy 2 és fél éves gyerkőccel. Én találtam a neten viszonylag sok kiadó apartmant Lopar környékén - szerintem érdemes még egy kicsit körülnézni pl itt: http://www.lopar.hr/eng/privatni.html vagy itt: http://www.croatia-rab.com/eng/smjestaj.php (Persze a világért sem akarlak rábeszélni semmire sem...)
Mi Baska Vodára megyünk a Panzion Zeljába 06.10.-én. Természetesen Plitvicén keresztül.
2) Esetleg ha valakinek van ötlete, hogy mi van a környéken, (mondjuk a Makarskai riviéra 100km-es körzetében) aminek megnézését semmiképp sem szabad kihagyni, akkor várom a tippeket. (város, várrom, múzeum, természeti látnivaló, stb...)
3) Juteszembe: valaki azt mondta nekem, hogy "sünök elleni" úszó papucsot ne akarjak már itthon beszerezni, mert kint bárhol, bármikor, bármekkorát, bárkinek lehet kapni pár kunáért.
Dehogy betonozták le! Ugyanolyan természetes sziklás, mint volt, csak azóta gyártottak elé egy kisebb plázs-részt (kavicsos). Vizesblokkok egy része olyan, mint volt, de épültek újabbak is. A kempingben meg főleg az a jó, hogy a lejtés miatt "teraszos" kialakítású, így sosem fordulhat elő az, ami a sík kempingekben, hogy a lakókocsik és a sátrak a szó szoros értelmében összeérnek (láttam már ilyet Selcén, meg a Rabon levő San Marinoban is...)
Ó, a jó öreg Zagori, gyerekkoromban (~10-15 éve) egy csomó nyáron keresztül csak ide jártunk a szüleimmel. Nagyon kellemes hely volt akkoriban, nem volt túlszabályozva, óriási területe volt és sok kis kellemse egy családnak való zug volt benne elrejtve a kis mobilfészket... Igaz a vizesblokkok állapota az siralmas volt.
Azóta állítólag felújították és lebetonozták a tengerpartot is :-(
Mindig tudtuk, hol találjuk, de csak úgy sohasem jött oda hozzánk.
Reggelente mikor mentünk el az aprtmanból mindig köszönt. megkérdezte, zavarhat-e, és mindig elmondta, milyen lesz az időjárás, esetleg ha a másik faluban-városban vagy a közelben lesz valami program.
Írtó kedvesek voltak.
Valaki írta, hogy a sárothely 30 Euro volt. Én idén olyan apartmanba megyek, hogy klímás, tv-s, mikrós, szendvicssütős, nagyon jól néz ki, és van benne 1 francia ágy, és 2 db kihúzhatós kanapé. Ja, és Hvar- szigeten, Jelsaban van. Az ára főszezonban 36 Euro + üdölőhelyi illeték.
Mikor keresgettem szállást hasonló áron lehetett szinte mindenhol jókat találni.
Mondjuk én elélek a jég hátán is, de a párom húzódszkodik nagyon a kempingekre jellemző közös szociális blokkok miatt. Nagyon szégyellős, ő nem bírná ki. Őszintén megmondom, hogy én sem vagyok érte oda, bár a kolit is kibírtam fősulin.
De szerintem a kempingezők úgy vannak vele, mint én a motorozással. ÉLETÉRZÉS!!!
Sokan mondták, mi jó van abban, huzat, felborul, elázol, nem tudsz pakolni.... De érezni, az más!
hát én novi vinodolski, autocamp zagori, egy darab kempingbusz, elősátorral, plusz egy sátor, áramhasználattal, 2 felnőtt, plusz egy - már 15 éves - leszármazott, abszolút a tengerparton? napi kevesebb mint 4000-ért szoktam lenni
Szia,
Vilagert nem akarok senkit rabeszelni, megertem, ha mashova akartok menni, viszont mi azert valasztjuk, mert 1. nekem nagyon szigoru idobeosztasom van, mert Kuwaitbol repulok haza erre a nyaralasra 2. ez a bébi elso kiruccanasa, tehat foleg az o szempontjait vessszuk figyelembe, az pedig a strand. Ez a strand viszont nekem mar bejaratott. Szerintem Lopar teli van apartmannal, bar latatlanban eleg szar kivalasztani es nekem legalabb negyen nem is valaszoltak az emilemre (Megprobalom kihalaszni a linket, ahova megyunk). Ezt a par fotot talaltam most, ha voltatok mar ott, gondolom ismered, a 36. sz kep a homokos strand a magasbol, sajnos nincs rola kozeli kepem, a 37-39 a mellette levo sziklas-sunos, de en ott is papucs nelkul jarok, mert nagyon konnyu szemmel tartani oket.
Az apartman nem egy latvanyos helyen van, hanem az ut szelen, de: van egy nagyon jol felszerelt kis bolt a foldszinten es a ketszobas apartman 4 fore 55 euro, ami szerintem olcso es 500 m-re van a homokos strandtol, ami a legfontosabb. Ez a strand idealis gyerekkel, mert homokos es nagyon lassan melyul, de a felnottek is ugyanugy elvezik, a kanok meg sorozhetnek, van ketto-harom strandi talponallo ill. ulo(lsd. sorozo foto)
A komp szinten nem gond szerintem, mert felorankint jar es ami azt illeti, amig ott vagyunk, nem tervezunk mashova menni en szemely szerint nemigen unom meg Rabot, mert nagyon szuper hely. Igaz, en az ev hatralevo reszeben is tengerparton lakom, a viztol mintegy 50 meternyire, igy szamomra Rabon inkabb az ovaros a fontosabb :))))
http://pg.photos.yahoo.com/ph/balazsgats/album?.dir=f425&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photoshttp://www.croatia-rab.com/eng/smjestaj-sindi.php
Én javasoltam -többek között - Lopart. Ha nem felel meg, akkor van még egy Rátok szabott hely, Zaton. Zadar felett van, ideális kisgyermekes családoknak. Ha tudsz angolul, akkor biztos rengeteg appartmant fogsz találni valamint "tyutyubácsi" nevű topiktársunk is propagálta ilyen irányú vállalkozását. Hátha megfelel Nektek.
Én még soha nem voltam H.o.-ban, de végigpörgetve a topikot ill. a szakértők tanácsai alapján mi 3 gyerekkel Zadar fölé, Ninbe megyünk. Homokos , lassan mélyülő part, meg ilyesmi. Ha itt beütöd a keresőbe, hogy homokos part, találni fogsz egy csomó hasznos infót.
Ezt se én találtam ki, itt mondta valaki párszáz hozzászólással ezelőtt :))
Szia! Bocs a késői válaszért, most kerültem gépközelbe. Tényleg mindenki Rabot javasolja a homokos part miatt, de ez három okból nem jön be: - amikor Baskan voltunk hajókirándulás keretében átlátogattunk Rab-ra is. Tényleg nagyon szép, de most szeretnénk mást is megnézni - kompos megoldás jön csak szóba, ha oda megyünk, és az elég kötött - de a legnagyobb problémám, hogy Loparon én csak szállodákat, vagy a camping falut találtam. Az appartmanok Rab város közelében vannak, ahol szintén kavicsos, vagy sziklás a part, és a homokos részhez kocsival lehet csak menni. Ha viszont tudsz appartmant a lopari részen, az érdekelne! Júni. 25-júli 2-ig megyünk 2 család (4 felnőtt, 4 gyerek). Max. 100 ezerre gondoltuk a 7 éj/app. árat. Egyébként az Isztriai félsziget is érdekelne, hogy oda menjünk-e gyerkőcökkel? Van-e olyan strand, ahol tudnak játszani, szikla, sün és egyéb herkentyűtől mentes. Köszi Emese
Kempingbe az ember azért megy, mert szeret kempingezni. Vagy azért, mert nem akarja lekötni magát szállodába/apartmanba, vagy mert 2 naponta odébbállva végigutazza a tengerpartot/országot.
Mi kipróbáltunk már szinte mindent: sátras kemping, saját lakókocsi, szálloda 2*-tól 4*-ig, magán apartman, most lesz apartmantelepen ap. is.
Az utolsót eddig nem preferáltuk, de annyira olcsó lesz (vállalati támogatott), hogy nem bírtam kihagyni azt a hetet.
Kemping 4 személyre saját sátorban, hűtőboxszal 30 Eurót fizettünk érte Dubrovnik előtt. Csak átutazóban kellett 1 éjszakára, ezért választottuk a kempinget. Apartman 4 személyre megvan 40 Euróból, de ha szerencsénk van kevesebből is. Szerintem nem éri meg a kemping, kivéve ha valaki annyira szereti ezt a filinget.
Sziasztok. Szia thimy31. Akkor nem jó apartmant választasz ha a tulaj bele néz a magán életedbe. A jó tulaj akkor kerül elő ha te akarsz valamit tőle, észre veszi, hogy esetleg beszélgetni szeretnél vele vagy esetleg útban van. Mi Rogoznicán voltunk a tulaj beszélt magyarul este megfőzték nekünk a finom ételeket amit kértünk egy kicsit beszélgettünk megkínált a saját pálinkájával és diszkréten elvonult, csak akkor jött elő amikor mi kértünk tőle valamit .Különben csípős medúzákkal még nem találkoztam az Isztriai részen sem, de sünökre minden sziklás részen felkell készülni strandcipővel. prosek
Bocs mindenkitől :-)), de 10 nappal számoltam, mert annyira megyünk (csak sajna még soká :-(( ) Szóval a lakókocsi: 77000-94500. Láttunk persze ennél olcsóbbakat is, de azok többsége igen szerény volt.( Az apartman ára stimt) mutti
Mindenesetre Korcula városban elég jó minőségű bicikliket lehet kölcsönözni. Az "uszodától" (ami ott, nemcsak, h. a tengerparton van, de magában a tengerben egy körbeépített rész) kifelé mész még egy keveset és ott egy bekötőút vezet le az elfelejetttem, milyen nevű hotelhez; ha azon megindulsz, mindjárt a hotel bejárata előtt jobbkézről van egy üvegpavilon, na ott. Sisakot viszont nem tart a pasas, azt mindenképp itthonról kell vinni! (Az ott eléggé ismeretlen, Zágrábon kívül egyetlen biciklistán se láttam.)
...mi az olcsó vagy a drága? Elég sokat nézelődtünk, mielőtt apartmant foglaltunk volna, az árakkal is viszonylag tisztában vagyunk (internet, utazási irodák, kollégák, barátok beszámolói), de ami megdöbbentő volt számunkra: (5 fős) lakókocsi 110.000 Ft egy hétre, klímás tengerközeli 50 nm-es apartaman 96250. Nem hinném, hogy valaki annyira regaszkodna a romantikához, hogy a drágább és kisebb lakókocsit választaná. Sátrazással biztosan kevesebből is ki lehet hozni, a camping helyárakat nem ismerem. Mutti
Nekünk (barátnőm+én) tavaly kb. 14e volt fejenként az 1 hét sátorban. Kicsit kevesebb, mert a honlapon EUR-ban adták meg, mi meg azt vittünk és más volt az átváltási arány, így spóroltunk vagy 100 kunát:)))
Ne haragudj, egyáltalán nem akarok tolakodó lenni, de megkérdezhetem, hogy nektek mennyibe fog kerülni egy nap a kempingben (kemping díj, sátorhely, víz, villany használat...stb? szóval 1 éjszaka. Ha jól tudom, ti 3-an mentek.
Megmondom miért kérdezem. Ezt írtad:
"Egyébként én is azért ódzkodom az apartmantól, (pénzünk sincs rá - igaz)..."
Sokan azt mondják, hogy olcsóbb a kemping. Én nem tudok ebben véleményt nyílvánítani mert apartmanban voltam, és most is abba megyek.
Csak ahogy én is néztem az ide berakott linkeket bnekem úgy tűnt, hogy egyáltalán nem olcsóbb!
Mondjuk ha valaki az életérzésre, a feelingre hivatkozik, azt természetesen elfogadom!
Egyébként én is azért ódzkodom az apartmantól, (pénzünk sincs rá - igaz) mert idegen emberek bámulnak a magánéletetdbe, az ebédedbe, és sajátos szokásaikkal bolondítanak meg bennünket... Csak mi legyünk ott meg a tenger, és a sziklák..., esetleg egy-két barát...
Jaj! Eszembe jutott egy nagy kérdés! Medúza ügyben hogy áll Rabac, és süni ügyben is érdekelt lennék. Kell a nylon szandál? Egyszer gyerekkoromban megcsípett, megmart egy-két-három...falka medúza, és aztán néhány évig mindig kijött a bőrömön a csípés nyoma, ha hideg nyírkos volt a levegő. Ez igaz. Emiatt 3-4 évig nem sokat fürödtem nyáron. Lehet, hogy ezért nem sikerült úszóbajnoki karrierem?:)
De tényleg, ezek az állatok mennyire elterjedtek a Kvarner-öbölben?
A cápa nem érdekel, már nem félek tőlük, hozzászoktam :) itt is van elég...:)
Egyszer pár éve valami tréningen volt ilyen feladat bevezető: Kit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre?
Mindenki mondta férjét, feleségét, anyukáját,... volt csodálkozás, amikor én Claudia Schiffert mondtam. Naná, hogy a kedves, szeretett feleségemmel nem tolnák ki úgy, hogy elvigyem egy lakatlan szigetre....
A nomád életet a férj is bírni fogja, ha lesz árnyék és a hűtőtáskában elég sör :-))))
A zsúfoltságot pedig éppen a kempingben lehet elkerülni. Egyszerűen ott települtök le, ahol kevesen vannak. Ha mégsem jó a hely, odább álltok.
Ezt nem tudod megcsinálni egy apartmanban, amit előre kifizetsz, és ha kikapsz egy bulizós szomszédságot, tönkremegy a nyaralásod.
100-as szög nem elég, 200-as kell :-)
:) Hát oda azt hiszem nem megyünk, ennyire távoli tájra még nem vágyom...., de nincs kizárva. Egy lakatlan sziget vadregényes lelkemnek...., nem is lenne rossz, csak kérdés az, hogy meddig bírnám ki.
Mondjuk internet és "utazás Horvátországba - merre???" topic nélkül:)
Játszuk azt is, hogy ki mit vinne egy lakatlan szigetre! JÓ?
Pörög a topik, rendesen:) Tudjátok mit? Mi is megyünk Plitvicére, a hazafelé vivő úton... A Rabacon való nyaralás ötletét is ennek a topiknak köszönhetem. És még azt is, hogy végre engedjek gyerekkori vágyaimnak, és a fiam unszolásának, hogy sátorban töltsük a tíz napot. A sátorozáshoz való 100-as szög ötletét is köszönöm. Csak a férjem bírja ki a nomád életet, és a tumultust....
Sziasztok. Ez az első hozzászólásom ehhez a topichoz. Nagyon tetszik, hogy mindenről írtok. Mi is H.országba megünk a nyáron 4-en( 2+2 baráti pár). A cél KORCULA szigeten przina település. Már nagyon várjuk. JA! ha valaki járt már korculán és lenne élménybeszámolója, akkor jelentkezzen, várok szeretettel minden ilyen hozzászólást.
Augusztus eleje- közepe,(párom+2 lónagy gyermekünk(16 és14)+ én, meg mi 4-en) ,Primosten, már 3. éve ugyanabba a magánapartmanba.A kölköket meg nem lehet lerázni, a mi nagy szerencsénkre.
Nehogy elkeserítsen benneteket a rossz idő! Gondoljunk a nyárra, a tengerre, a napfényre...
Van egy ajánlatom!. Mindenki írja le, hogy hova, mikor hogyan (kemping, apartman, magánszállás, hotel) megy, ha van hozzá kedvetek, meg ha nem titok. Ezzel is gondolatban mintegy előrevetíthetjük a nyaralást, kizökkenve az itthoni borús időből...
Én Rabacra megyek a családommal, (2+1), a Marina kempingbe, július 20 tól, ha igaz.
Ez a kis halászfalu a Kvarner öbölben van, (Horvátország:))
Az a 200km egészpontosan a "Viamichelin" szerint csak 104km. Pécs-Dubrovnik(Bosznián keresztül) Banja Luka 602km. Körbe utazva (Horvátország) Pécs-Split-Dubrovnik 706km.
Ha lenne időd,visszanézhetnéd a fórumot,mert a kérdéseidre vannak már válaszok előbb!Nagyvonalakban:Plitvicén 3 hosszúságú túrából lehet választani,de kb.a fele idő alatt meg lehet tenni,mint ahogy írják!Csodálatos,érdemes elidőzni ott! Szállás van rengeteg,kemping is,faházakkal,szálloda,és szinte minden házra kiírva,hogy kiadó szoba,csak ki kell választani,melyik tetszik!Ha előző nap indultok és ott alszotok,elkerülhetitek az apartman-váltáskori tumultust,mert több órányi előnyötök lesz az itthonról reggel indultakkal szemben!Nagyon finom a túrós és meggyes rétes! Trogirba legjobb kora délután érkezni,mert 1 hídon keresztül lehet Ciovót megközelíteni és reggel este sokat kell várakozni,hogy közlekedni tudj kocsival!Attól függ melyik részén lesztek Ciovónak,sajnos nincs járda,gyalog is nehézkes a jövés-menés ,pláne gyerekkel,de Trogirt meg kell nézni nappal is és este is!!Ha az Okrug Gorni részen lesztek,klassz a strandja! Eurót jobban váltották ott,mint a határ utáni éjjel-nappali pénzváltókban!Ja..!Plitvicéhez Karlovacnál le kell kanyarodni az 1-es útra(E 71),de utána rálehet menni újra az autópályára és érdemes is,mert sokkal gyorsabb,mint az 1-es!
nos, ha már így eldöntötted, hogy Horvátországba mész, akkor biztos az is tudja, akivel mész. Nem igaz???? No és kivel mész, még egyszer kérdezem!!!!!?????????
Az autópálya vs. Bosznia témához: juniusban átadják végig Splittig a pályát. Tény,hogy Bosznián keresztűl olcsóbb, rövidebb az út, de ha egy balesetet kifogtok valahol,akkor hosszú órákat fogtok vesztegelni. Márpedig Boszniában elég gyakran van.
Attól függ. Ha a szállást EUR-ban kell fizetni vagy Bosznián keresztül utazol akkor érdemes vinni EUR-t, mivel a kunát és forintot nem fogadják el, KM meg nem tudsz itthon váltani. Ha csak Ho-ban mész akkor elég vmennyi kuna +forint és bankkártya.
Én mindig viszek mind hármat és a kifogyási sorrend a következő:
1) szállás általában EUR-ban fizetve 2) Itthon beváltott kuna seggreverése 3) Ha szükséges forint beváltása lent, had romoljon náluk tovább elven. Ha marad akkor EUR hazahoz nem lessz annak baja következő nyaralásig:). Ja és még egy kis birkasült Boszniában ....... 4) ha minden kötél szakad akkor még ott van a bankkártya is.
Nagyjából szerintem mindegy mit viszel le. Kb. egyformán váltják. Olyan nagyot sztem egyiken sem buksz.
Engem is érdekelne, hogy mit érdemes vinni. Inkább eurot és ott váltani? A szállást mindenképpen Eur-ban fizetjük. Vagy váltsunk itthon több kunát? Az autópályára mindenképpen az kell, de a későbbiekre?
mi julius elsejen megyunk Rab szigetre, pont oda, amit Kangoroo emlitett egy majdnem masfeleves meg egy 11 eves gyermekkel. Ez a harmadik nyaralasom Rabon, de eloszor megyek a legfrissebb generacioval, ezert ott berlunk apartmant, eleg elfogadhato aron. Ha egyedul vagy kettesben megyunk, akkor viszont az ovarosban szeretek inkabb megszallni, ami egyebkent olcsobb is.