Keresés

Részletes keresés

swordmanus Creative Commons License 2008.08.28 0 0 624
Üdv Petya!

BK vs BSK: gyakorlati érzetben ami neked fapadosság, az átlagvevőnek keménység.

Táskarugós őrületek: ha nincs benne filc, akkor maximálisan igazad van. Ellenben én olyat nem javallanék megvenni. Mindazonáltal: mivel a matrac forgatva van, s a kedves user se mm-re ugyanoda fexik állandóan, ezért adott rugó mindig változó terhelést kap. Mindazonáltal, ha sűrűbb, de vékonyabb , de merev lécezést alkalmazunk, akkor az úgy OK.
Medencetáji alátámasztás nálam: ágyéktáji nálad. Az ágyékod a medencéd körül van. Medence szigorúan nem egyenlő a derékkal! Azt mondanám: háton fekve a seggét kell plusszban támaztani, de hát ffi eladó ilyentet nem mond a kedves vevőnek, hogy a popója alatt van megtámasztva... még félreértenék. Marad hát a medence. Sok esetben viszont helytelenül nevezik ezt deréktáji alátámasztásnak. Szóval egyet mondunk, két szóval.
Előzmény: Petya79 (621)
Petya79 Creative Commons License 2008.08.28 0 0 623
A táskarugók önmagában progresszív alátámasztást nyújtanak, vagyis szó nincs arról, hogy pusztán csak "körbefolyik" rajta az illető. A medence alátámasztását pedig továbbra sem tartom célszerűnek, akár hanyatt, akár oldalt fekve alszik az ember (mindkét alvási pozícióban előnytelen testtartást eredményez).
Előzmény: swordmanus (617)
Petya79 Creative Commons License 2008.08.28 0 0 622
Az ortopéd zónákról röviden: én nem beszélek le senkit sem a zónás matracokról, csak annyit említettem meg, hogy olyan ez, mintha valaki konfekció öltönyt vásárolna.
A suliban annak idején elég részletesen foglalkoztunk antropometriával, ez alapján pedig kész tényként állíthatom, hogy ha pl. csak egy 160 és egy 190 cm-es testmagasságú ember középváll-magasságát nézem, már jelentős különbségek adódnak. Ezeket a tényeket alapul véve képtelenség mindenki számára egységes zóna-kialakítású matracot találni.
Előzmény: swordmanus (616)
Petya79 Creative Commons License 2008.08.28 0 0 621
BK+90 kontra BSK+90: mint ahogy Te is említetted, gyakorlatilag a párnázóréteg vastagsága az, ami eltérő a két matracnál. Ha két azonos sűrűségű habot veszünk alapul, fizikai képtelenség, hogy a vékonyabb szivacs keményebb legyen. Amit Te említettél, az inkább az a bizonyos "fapados" érzet, amit gyártótól függetlenül bármelyik vékony párnázóréteggel ellátott matrac nyújt.
Előzmény: swordmanus (615)
Petya79 Creative Commons License 2008.08.28 0 0 620
Kedves Swordmanus! Arra reagálnék, amit én másképpen gondolok:

Az ágyrács 4 cm-enként történő elhelyezése táskarugós matrac esetében szerintem nem kielégítő, hiszen a rugóátmérőt figyelembe véve az nem biztosít megfelelő alátámasztást. Egy példa: vegyünk alapul egy "normál" 56 mm átmérőjű táskarugót, amelynél a spirál a két vége felé haladva kb. 48-50 mm-re szűkül. Ha egy 50 mm átmérőjű rugó pontosan szimmetrikusan helyezkedik el két ágyrács között, még épphogy biztosított oldalanként kb. 5-5 milliméter alátámasztás. A gyakorlatban viszont ez 100%, hogy nem így néz ki. Ha pl. egy rugó mondjuk csak az egyik ágyrácsra fekszik fel, akkor a tengelyirányú terhelés nem lesz tökéletes, hosszú távon sugárirányú deformáció lép fel (különösképpen igaz ez azokra a matracokra, ahol nem alkalmaznak teherelosztó filcet). Természetesen 2 centiméterenkénti ágyrács elhelyezésekor is előfordulhat, hogy egy rugóstag csak az egyik ágyrácson fekszik fel, viszont ilyenkor legrosszabb esetben is a rugó felületének kb. 2/3-ad részén biztosított az alátámasztás.

Az ágyrácsok elhelyezéséről: sűrűbb lécezéskor arányosan keskenyebb léceket érdemes használni, így van ez pl. a "duplapapucsos", farugós lécesbetéteknél is. Így egy sűrűbb elhelyezésű, de keskenyebb ágyrács kb. ugyanakkora területet fed le, mint egy ritkább elhelyezésű, de szélesebb. Magyarul, ha valami miatt bepenészedik a matrac, az okokat biztosan nem itt kell keresni.

Ha egy matrac a medence alatti részt támasztja meg, az szerintem már régen rossz. 3 zónás matrac esetében az elsődleges cél a gerinc legnagyobb görbületét alkotó ágyéki gerincszakasz alátámasztása lenne.

Magyar termék - külföldi termék: ha adottak a lehetőségek és a körülmények, nyilvánvalóan mindenki a hazai terméket preferálja. Ha azonban nincs megfelelő alternatíva, vagy az adott terméket ugyanolyan minőségben olcsóbban, esetleg jobb minőségben azonos árért megkapom, nyilvánvalóan egy külföldi gyártó termékét fogom választani.
Az alapján dönteni, hogy egy importőr esetleg kivonulhat a hazai piacról, ráadásul pont akkor, amikor nekem éppen tönkremegy az egyébként garanciális termékem...részemről ez a fajta bizonytalanság elképzelhetetlen, hiszen ilyen alapon semmilyen külföldi árut nem vásárolhatnék.
Ráadásul a korábbi évek tapasztalatai alapján nyugodtan állíthatom: egy hazai cég sem kivétel, ugyanúgy bizonytalan, hogy hosszú távon lehet-e rá alapozni.
Előzmény: swordmanus (613)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.28 0 0 619
Kedves Anyuka!

Baranyában nyugodtan válaszd a Konfort, annak forgalmazója arrafelé van, ha jól tévedek. A Cardo egyáltalán nem ér annyival többet.
Amire szeretnék rávilágítani: lehet benne mindenféle csiribiri műszaki megoldás, ami elvileg jobb, meg csodát tesz, de számodra, mint végfelhasználó számára csak egy dolog fontos: a gyakorlat.
A Cardos ágykeretktől, már amennyit én láttam belülről (nem az összeset, tehát a véleményemet csak óvatosan általánosítani!), az made in PRC (Public Republic of China) ipari hulladék volt, hogy finoman fogalmazzak. Pozdorja. lehet, hogy egy jobb pozdorja, de akkor is. Tehát vígan nem fedi le azt a majdnem 150 ezres árkülönbséget. teszem hozzá, hogy nincsenek illúzióim afelől, hogy nem a legpöpecebb ágykereteket osztogatják csak úgy puszira...
Hazai, nem hazai gyártók. Cardo garanciális humorfesztiváljával nem túl sok tapasztalatom van (ugyanis az első pár hónap kínlódás után leépítettük), de a Cardo saját szállítója által rosszul összerakott ágykeretből kitört középtartó lábat (150 ezres pozdorja keret 150 forintos alkatrésze, ami további 50 forintból sokkal erősebb is lehetne) kb. 2 hónap után cserélték. További meglátásom: tisztán próba alapján döntve, meg persze az ágyakat látva a vevők 100%-a rottex rugós vagy bio matracot választott a Cardo helyett.
Hazai, nem hazai kérdés: A Cardo hazai székhelye ugyan Győrben van, de tudtommal a gyártás igen nagy része importtal helyettesítődik, illetve a legfontosabb: a tulajdonosi kör tudtommal nem magyar.
Persze ez lehet csak az én bolondériám, de szeretem szem előtt tartani, hogy egy cég lehetőleg ne írjon rá több évet a papírra, mint mióta a cég/termék létezik, illetve várhatóan a garancia végén is létezzen még a cég idehaza.
teszem hozzá: Cardo ügyben elég korlátozottak a tapasztalataim, de kollégáimnak a Konforral nincs semmi gondja.
Előzmény: Tanácstalananyuka (618)
Tanácstalananyuka Creative Commons License 2008.08.28 0 0 618
Kedves Petya, Kedves Swordmanus!

Nagyon köszönöm mindkettőtök tanácsát, segítségét, a matracdráma fokozódik:-)
Kipróbáltuk a Konfor Passion-t, nagyon kényelmes volt, árban a 160-as olyan 150 ezer körül kb. A Cardo-t visszamegyek még egyszer kipróbálni, az 290 körül lenne, de most ingyen van az ágykeret. Az viszont nekünk van, még szebb is, de van oldalt pereme, így jelenleg már csak "hülyénkinézően" fér el, tekintve, hogy kiságyunk is van a szobában. A Cardo ajándék ágykerete viszont pont passzra elférne... És akkor még hátra van a Nesta, amit nem találok Baranyában seholsem. Van valakinek ötlete, hol tudnék utánanézni, hogy árulják-e itt a megyében valahol? Jóbarátom, a gugli, nem segít, és most nem tudunk elutazni mégsem próbálgatni Pestre. Meg azért jó lenne, ha helyben tudnánk találni valamit, a szállítás is egyszerűbb lenne (és az, hogy hogyan jön fel, még rejtély továbbra is, de ez most nem ide tartozik).
Swordmanus: Tehát jól értelmezem, hogy a véleményed szerint a Cardo nem nagyon tud többet, mint mondjuk a Konfor vagy a Nesta, csak a garancia miatt érdemes esetleg ezt a drágább kategóriát választani? Vagy van még valami márka, ami hazai, és gyárt zsákrugós+memory-s matracot kicsit barátibb áron? Nekünk ez a kombináció eddig bejött a próbaheverések alapján, és a Cardo-t újra kipróbálom, mert lehet, hogy nagyon felületes voltam, amikor próbáltam. Így az akcióban az ára is elviselhetőbb, mármint többet kap az ember, de ha belegondolok, hogy az az ágykeret még nem is lapra szedhető!!!!
Köszönöm mindkettőtöknek, sziasztok!
swordmanus Creative Commons License 2008.08.27 0 0 617
Üdv Petya!

Jó dolgokat írsz, csak nem következnek egyásból. Attól, hogy a táskarugós pontelasztikus, az még nem helyettesíti a medencénél szükséges plusz feltámasztást. Egy matracnak tartania is kell, nemcsak körbefolyni...
Előzmény: Petya79 (605)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.27 0 0 616
Üdv Zaza!
ha még nem vetted meg...
Ortopéd zóna nélküli matracot választani ortopédikus helyett balgaság. Eleve nem ortopédikus matracot választani az! Attól, hogy a táskarugó pontosabban követi a test vonalát, még nem tart jobban a medencénél, ahol a tested súlypontja van. meg mindenkié. Szerinted miért ott gödrösödik ki egy matrac?
Ortopéd zóna vs. testmagasság: jelzem, hogy lehetsz 160 cm vagy 190 cm, akkor is a matrac közepe tájára fogsz feküdni... Továbbá a zónák elég szélesek ahhoz, hogy átlagembernek megtámassza a medencéjét, ha az a matracon fekszik, és nem keresztbe/félig lelógva...
Előzmény: Zaza33 (608)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.27 0 0 615
Szia!
A BSK és a BK közt csak az akülönbség, hogy a BK esetében a rugó és a sejhajod közt 2 cm szivacs van, míg a BSK-nál 4 cm. (Meg persze filc és matrachuzat, továbbá a téli/nyári oldal bélése). Ebből következik, hogy a BK-nál a BSK kissé lágyabb, míg a BSK +90kg-os matraca kissé keményebb. A BK +90 kg-os matraca keményebb a BSK+90kg-osnál, de ott már érezhető ülésnél a kókuszborda a medencerészen. Mindazonáltal a Rottex palettáján a BK+ az egyik legkeményebb rugós. Próbát javallok. A net, és a prospektusok előzetes tájékozódásnak jók, de egy fekvés többet ér ezer szónál.
Előzmény: Zaza33 (603)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.27 0 0 614
Szia!

Az általad említett LC15 (Rottex latex cocos 15) alá egyértelműen rugalmas ágyrács kell. Mint minden, ugót nem tartalmazú matrac alá jellemzően (kivétel a vákumcsomagoltak).
Kell alá, mert: nincs benne, ami a "dinamikus terheléseket" (fordulsz, felkelsz, lefekszel, illetve nemalszol, hanem... az ágyban) elnyelné. A statikus, állandó terhelést elviseli a latex és a kókusz, de ezeknek a dinamikus terheléseknek a nagy részét egy rugalmas ágyrács nyeli el. ha ugyanezt a matracnak kellene mind elviselnie (mert pl. a föld vagy egy merev deszka van alatta), akkor jelentősen csökkenne az élettartama, továbbá a legtöbb gyártónál a garanciádra is keresztet vethetnél. (A Dunlopilo pl. arra is harap, ha nem az általa kínált rácsokkal megegyező lécsűrűségű rács van a matrac alatt, pl. pont ezért ad sokszor ajándékba rácsot a matrachoz)
Merev deszka a rugósak alá kell. Sőt, azok pedig kifejezetten ezt igénylik.
Olyan pedig nincs, hogy majd valaki megmondja neked, melyik lesz a legjobb. Senkise zurigeller. Még az eladó sem. Ránézésből tud egyes típusokat kizárni esetleg (erős testalkatnál a kisebb teherbírásúakat pl.), de ha rögtön megmondja a tutit, akkor ne higyj neki. Kételkedj. Próbálgass mást is. Az ideálisnak tűnőhöz képest min. egy keményebbet, és egy puhábbat.
Jó vásárlást!
Előzmény: kisbuba13 (582)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.27 0 0 613
Kedves Tanácstalananyuka!

Első hsz-em ezen a topikon, ellenben bár kérdésed nem hozzám szólt, szeretnék néhány tanáccsal szolgálni.
Meggyőződésem, hogy bármilyen rugós matrac alá, legyen az bonell, vagy táska, mindenképp vízszintes ágydeszka ajánlott. Ennek sűrűsége, azaz a deszkák között lévő hézagok semmiképp ne legyenek nagyobbak a rugó szélességénél. Egy táskarugós esetében ez a szélesség kb. 5 cm, tehát ott pl. kb 4 cm hézag még elfogadott. A túl sűrű lécezés rontja a matrac átszellőző képességét, így igen szélsőséges esetben annak penészedése is előfordulhat. Az pedig nem igazán garanciális probléma. Persze, hogy ez a veszély fenyeget-e, azt te tudod a legjobban, hsz te ismered a szoba szárazságát/penészre hajlamosságát, nem mi.
Ívelt rácsot rugós matrac alá én semmiképp nem ajánlanék.
Táskarugós matracot egészen nyugodtan válassz egybe, de én a bonelrrugósaknál sem tartanék tengeribetegségtől, ha már legalább a medencerész alatt meg van erősítve. Ugyanis normál mértékű használat mellett az sem közvetít több rezgést, mint amit a lepedő. Jellemzően idősebb korosztálynál szokott ez kiemelkedően fontos probléma lenni, akik inkább nyugalomra vágynak, mint egymás társaságára, illetve ott érdemes két félből választani a matracot, ahol kétféle matrac kerül kiválasztásra, természetesen azonos magassággal.
Amit látni kell: ha megfigyelünk egy matrackeresztmetszetet (pl. egy Petya által említett BSK modellét), akkor jól látható, hogy a szélső 4 cm csak szivacs, rugó nem tartja. Ez egy egybematracnál nem gond, de két félnél középütt 2x4 cm-en nem ugyanolyan lesz az alátámasztás, mint ahol rugó is van.
Vákuumcsomagolt matracokat pedig tartós, állandó használatra nyomatékosan nem ajánlanék. Gondolj bele abba, hogy egy jellemzően nem hajlítható, illetve normál használat esetén oly mértékben soha meg nem hajló matracot összegurigáznak... Fellép némi anyagfáradás...
Ami az emlékezőhabot illeti. Mindig meg kell találni az arany középutat a test vonalának követése, és a kellő tartás közt. Jellemzően a memorys matracok pontosan követnek, de keveset tartanak. A Dunlopillo senso-ja talán az, ami tart még valamelyest, az alatta lévő aerialnak köszönhetően.
Ami a Cardo matracait illeti: érdemi műszaki tartalomban nem nyújtanak többet egy árban jóval kedvezőbb matracnál, igen vastagon meg kell fizetni a márkanevet, és ahangzatosan elnevezett rétegeket, hókuszpókuszokat, amik gyakorlatban nem jelentenek szenzációsan többet.
Összefoglalva: ha lehet válogatni, és több kényelmes matrac is van, érdemeseb a hazai márkát előnyben részesíteni. Gondoljunk a sok év garanciára! Ez csak akkor ér valamit, ha ezzel élni is lehet! Ha egy külföldi cég 3 év múlva kivonul, hiába a 10 év garancia, ha az ügyfélszolgálat legközelebb Isztambulban van...
Előzmény: Tanácstalananyuka (612)
Tanácstalananyuka Creative Commons License 2008.08.24 0 0 612
Szia, köszönöm! Közben kiderítettem, hogy a közelünkben van is egy Konfor matracokat forgalmazó bolt, hamarosan bevesszük magunkat próbálgatni. Mi elég sokáig szoktunk tesztelgetni vásárlás előtt, olvasgatunk, próbálgatunk, kiakasztom őket, mire eladják nekünk a matracot:-) Sajnos nálunk szerintem gond lesz a felhozatallal, de majd meglátjuk, viszont a súlyán meglepődtem, én ezt ugyan nem fogom tudni elhúzni valami könnyen. Tegnap délután már a kirakatban megkukucskáltuk, jó vastag. Már alig várom, hogy kipróbáljuk, múltkor hevertem egyet a Cardo memory-s matracán, és ugyan tényleg kellene egy pár éjszaka rajta, de így nem voltam nagyon eldőlve tőle... a Dunlopillo hasonló matraca nekünk sokkal kényelmesebb volt, de az is közel 300 ezer, hasonló, mint a Cardo...
Köszönöm még egyszer a segítséged, minden jót Neked!
Előzmény: Petya79 (609)
Zaza33 Creative Commons License 2008.08.23 0 0 611
Sajnos a Dream túl lágynak és puhának bizonyult. :(
A srác helyette egy Materasso vákuummatracot ajánlott, ami kifejezetten kényelmesnek tűnt. Megrendeltem, de kicsit elbizonytalanított a fórumon olvasott pár rossz tapasztalat. Remélem nekem ilyen gondom nem lesz.
Egyébként jó választásnak tűnik? A pontos típust nem tudom a lehetséges 5-ből, de az ára 57000 Ft volt.
Petya79 Creative Commons License 2008.08.23 0 0 610
Zónás kialakítású matracoknál egyrészt "közbeszólhat" az anatómia, illetve az alvási szokásoknak megfelelően kell kiválasztani, hogy az 3, 5 vagy 7 zónás legyen. Meg lehet találni az ideális típust, csak keresgélni kell...olyan, mint amikor konfekció öltönyöket próbálgat az ember... A Konfor Dream egyébként tényleg nem rossz választás, egy próbát minimum megér. Sok sikert a választáshoz!
Előzmény: Zaza33 (608)
Petya79 Creative Commons License 2008.08.23 0 0 609
Nagyjából meg is válaszoltad a kérdésed. :-) Én is jobban szeretem, ha egybe van a matrac. A rugós változatok legfeljebb minimális mértékben hajlíthatók (acél élkereteset viszont egyáltalán nem érdemes), saját felelősségre. Az esetek 99%-ában nem probléma a szállítása, esetleg tetőtéri lakásokban okozhat gondot, vagy ha keskeny csigalépcsőn kell felvinni. Én a 180x200-as matracomat gond nélkül cipeltem fel a kilencedik emeletre...
Táskarugós+memory matraca hasonló árfekvésben legfeljebb még a szerb Simpo-nak van (a D'Alto forgalmazza), Hera fantázinéven fut. De a török matracokkal szerintem jobban jársz.
Fix lécbetétsort elvileg használhatsz táskarugós ágybetétekhez is, csak ebben az esetben jóval sűrűbben kell elhelyezni az ágyrácsokat (kb. 2 cm-enként). De az elsődleges a gyártói ajánlás figyelembevétele.
Előzmény: Tanácstalananyuka (607)
Zaza33 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 608
Köszönöm szépen!
Valószínűleg a Konfor Dream mellett fogok dönteni, előzetes kipróbálás után.
Nem szeretnék ugyanis két darabból álló matracot és megfontolandó amit az ortopéd zóna elhelyezkedéséről írtál (én is 186 cm vagyok). Ezek tükrében a táskarugó a nyerő, ráadásul a Konfor partnerénél ez most nagyon jó áron is van.
Tanácstalananyuka Creative Commons License 2008.08.22 0 0 607
Szia Petya, újra én... azt hiszem, a táskarugós+memory-s lehet a nekünk való, Konfor Mysteri, Nesta Visco... eddig ezeket találtam, árban is nagyon jók, ezek gondolom nem vákuumosak... Hogyan lehet ezeket szállítani? Elmegyünk kipróbálni őket, van még valami, amit érdemes megnézni ebben a típusban? Picit egy lépcsőházi cuccolás erejéig meghajthatók (nem félbe természetesen...). Ágyrács ezek alá mehet alap (nem akarom a Férjem motorikusan összecsukni, semmi extra igény nincs a kényelmen túl)?
Köszönöm válaszod, és ha úgy gondolod, nem jókat néztem ki magunknak (visszaolvasva láttam, hogy ajánlod ezeket, csak nem tudom, nekünk is jók-e), segíts ki, kérlek! Köszönöm!!!
Előzmény: Tanácstalananyuka (606)
Tanácstalananyuka Creative Commons License 2008.08.22 0 0 606
Kedves Petya! Én is tanácsot szeretnék kérni, mert úgy érzem, kicsit zsákutcába jutottunk matracügyileg... Mindketten derékfájósok, izületi nyavajások vagyunk Férjemmel, és beruháznánk egy komolyabb matracra. Olvasgattunk ezt-azt, próbálgattunk is többfélét (már amenniyre vidéken lehet), és oda lyukadtunk ki, hogy memory-s matracot vennénk: Férjem 70 kg, én 50 alatt, egyikünk hason, másikunk (mármint én) mikor hogy, és azt is be kell kalkulálni, hogy babavárás alatt jobbára oldalt-háton, egyébként hason-oldalt.....szóval össze-vissza...
Nekünk volt már 2 külön matracunk és 1 nagy is, az egyben jobban bevált, noha macerásabb szállítani, de a 2 matracnál mindig megtaláltam az illesztést éjszaka...
Viszont: a memory matracok valahogyan olyan "döglött" hatásúak, nem olyan kis ugribugri kackiásak... őrült kényelmes, de valahogyan hiányzik belőle nekünk az a kis lendület, az a kicsi rugózás. Nem ugrálni szeretnék rajta, nem is szeretnénk rugósat, de nincs valami memory-s matrac (nem 600.000 pénzért), ami kicsit rugózós érzést ad, ugyanakkor memory-s?
Árban... hát...ha 200.000 körül beleférne, az jó lenne... nekem az is elég, ha csak márkákat ajánlanál, hogy merre induljunk Bp-en, nem tudunk hetekig Pestre utazgatni matracot próbálni, de egy pár hétvégét rászánnánk természetesen.
A Babánknak tiszta kókuszmatraccal kezdtük, de rövid idő alatt gödrös lett, annyira nem bízom bennük, bár egy kókuszréteg azért bizti más, mint a tiszta kókusz, de remélem, van valami más megoldás is.
Illetve tudom, hogy a vákuummatrac kifejezés a csomagolás módjára utal, nekünk ez szállítás szempontjából nagyon jó lenne, találhatunk ilyet memory matracban is? Illetve ha igen, és egy pár év múlva költözünk, egy ilyen vákuummatrac egy költözés erejéig (pár percig, amíg levisszük) meghajtható? Bocsánat a sok kérdésért, nagyon megköszönném, ha tudnál segíteni, kérlek! Köszönöm, szia!
Petya79 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 605
Hogy melyik matrac keményebb, az relatív, hiszen minden gyártó másképpen ítéli meg annak mértékét. Azon felül pedig személyre szabott, hogy ki melyik matracot tartja kényelmesebbnek; a testsúly szerinti ajánlás inkább csak egyfajta irányvonal. Egyébként a BSK-t én nem tartom kemény matracnak. Ja, és ahogy régebben is, szerintem továbbra is PUR habból készül a párnázó rétege (hol olvastad, hogy latex lenne?). A BK matracot én nem igazán ajánlom Neked (mint ahogy a többi gyártó alap rugós matracait sem), mert az elég "fapados", vékony a párnázórétege. A bonell rugós matracokról még annyit, hogy érdemes két külön darabból vásárolni.

A zónás kialakításnál érdemes bizonyos anatómiai szempontokat is figyelembe venni (testmagasság). Rugós matracoknál általában középre esik a megerősített zóna, de pl. latex vagy HR-hab matracoknál lehet pont fordítva is. Pl. az én 190 cm-es testmagasságomat figyelembe véve a középen megerősített matrac a derekam helyett "tökéletesen támasztja alá" a medencecsontomat. :-)

A bonell rugós matracokhoz képest a táskarugósnál nem feltétlenül szükséges, hogy az zónás kialakítású legyen, hiszen a rugóstagok egymástól teljesen függetlenül mozognak, vagyis pontrugalmasak. A Dream egyébként valóban egy "lágyabb" típus (kb. mint egy normál keménységű Rottex matrac), köszönhetően egyrészt a táskarugóknak, másrészt pedig, hogy nem használnak benne teherelosztó filcet. Ettől függetlenül a 15 cm magas, 5 menetes acélrugóknak, és az eltérő sűrűségű 3 szivacsrétegnek köszönhetően (alappárnázat és "komfort" rétegek) nem kell tartanod attól, hogy rövid életű lesz a matrac. De érdemesebb lenne inkább személyesen is kipróbálnod a felsorolt ágybetéteket, úgyis az lesz a mérvadó.

A habszivacsokról és azok minőségéről: ma már igen széles a választék, és az évek során a technológia is jelentősen fejlődött. A kárpitosipar többféle szivacsot használ, attól függően, hogy az pl. ülő- vagy fekvőbútorokhoz kell, vagy azon belül mondjuk kerti bútorokhoz vagy kárpitos bútor alappárnázatához, esetleg háttámlához vagy karfaborításnak stb. A lényeg az, hogy a felhasználási területtől függően megfelelő rugalmasságú és sűrűségű habokat kell alkalmazni. Gagyit ma már nem igazán találsz a piacon...
Előzmény: Zaza33 (603)
Petya79 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 604
Használt bútorokat szinte már alig keresnek az emberek, matracot meg főleg nem. Dobd fel valamelyik apróba féláron, hátha valaki 25-30-ért elviszi...
Előzmény: laspring (602)
Zaza33 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 603
Szeretnék vásárolni egy 160x200-as matracot két személy részére.
Mindketten forgolódunk, de főleg oldalt és hason alszunk, a testsúlyunk 60 és 80 kg. Ahogy utána olvastam, félkemény matracot

volna érdemes vásárolni és én fontosnak tartom a több zónás kialakítást is a derekam miatt.

Három versenyző van:

1. Rottex BSK: ez jó volna mert 3 zónás és latex felső rétege van, azonban keménynek írják, amitől félek.

2. Rottex BK: ez még jobb volna, mert félkeménynek írják néhány helyen az interneten, csak az a baj,
hogy a Rottex honlapján ez is keménynek van feltűntetve.

3. Konfor - Dream: táskarugós, de nincs ortopéd zónája és nem latex a felső réteg, hanem gagyi szivacs.
Erről azt írják, hogy enyhén lágy.

Tiszta képzavar! Tudom, hogy ki kellene próbálnom, de mégis kíváncsi lennék az ötletekre, tanácsokra,
javaslatokra, hogy melyiket válasszam.
laspring Creative Commons License 2008.08.15 0 0 602
Sziasztok!

Van egy Matratex Master Flex 5 matracunk.
Feleségemnek nincs vele baja, nekem viszont kicsit kemény
El lehet ezt adni, szoktak venni használtan?
Ha igen akkor kb mennyiért? Új ára 70e körül van (160x200-as, 3 éves lesz)
Petya79 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 601
CE számmal több termékkategória jelölhető, többek közt pl. a tűzijátékok is, amit ugye elég érdekes lenne egészségpénztárra elszámolni. Ezért van az, hogy elvileg önmagában kevés, ha egy terméket CE jelöléssel látnak el (de ez a számla vagy a használati útmutató alapján úgyis kiderül).
A termékcsoportoknak ugynis különböző követelményeknek kell megfelelniük. A matracok az orvostechnikai eszközök kategóriájába esnek, ahol egyszer meg kell felelni a 93/42/EGK EU-s irányelvnek, illetve az orvostechnikai eszközökről szóló 16/2006. (III. 27.) EüM hazai rendeletnek, melynek megfelelőségét az Orvostechnikai Igazgatóság vizsgálja.
A Novetex honlapján meg is találod mindezt, illetve az orvostechnikai eszközök kategóriájára vonatkozó MSZ EN ISO 15225:2001 jelölést. Nem hiszem, hogy egy olyan múltú cég esetében, mint a Novetex, bármiféle probléma is adódna egy "egyszerű" egészségpénztári elszámolással, főleg úgy, hogy 18 szerződött egészségpénztári partnerük van.
Előzmény: Tuske67 (599)
Tuske67 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 600
Ja, és ORKI számot nem gyártó vagy forgalmazó kap, hanem a termék (matrac)!
Előzmény: gszarkatat (598)
Tuske67 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 599

Hát lehet. Bár egy orki szám több számból áll. pl: KI-xy/xy/z/2009

A Novotex-nek szerintem csak CE száma van, ami szerintük magasabb mint az ORKI szám, csakhogy nem minden pénztár osztja ezt a véleményt.

 

Előzmény: gszarkatat (598)
gszarkatat Creative Commons License 2008.08.08 0 0 598
állítólag, most kapták meg a számot...többet 1 hét múlva tudok.
Előzmény: gszarkatat (597)
gszarkatat Creative Commons License 2008.08.08 0 0 597
Hát én kaptam egy levelet tőlük, abban adtak egy számot. Furcsa volt, hogy azt írták, hogy az ORKI számunk (mármint a kft.-é), mivel ez a szám tudtommal termékre vonatkozik. Ezért beütöttem az itt található címen lévő Tanúsított termékek linken lévő PDF-be és nem hozta ki...
http://www.orki.hu/emki.eum/alk-tanusitas.htm

Mivel azt írják, hogy ami NINCS a listában az NEM tanúsított, VAGY már lejárt a tanúsítvány, gondolom, így nem is számolható el.

A szám pedig: KI-38/59/2008.

Ha esetleg valaki talál valamit, szóljon már.
Előzmény: Tuske67 (594)
hitchins Creative Commons License 2008.08.08 0 0 596

Egészségpénztárról annyit, hogy eddig bárhol megkérdeztem, mindenhol azt mondták megoldják az elszámolást.

Szóval inkább a boltot érdemes kérdezni.

kisbuba13 Creative Commons License 2008.08.07 0 0 595
Köszönöm a segítséged, de tudtommal még a Novetex matracoknak is van ORKI engedélye igaz? Ott MKB-val azt hiszem elszámolhatóak a matracok.
Előzmény: Tuske67 (594)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!