Keresés

Részletes keresés

jee_c Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55874

Btw, Scott Manley-nek van egy baro jó, igen technikai videója a GPS technológiáról.

Előzmény: szilvatövis (55872)
jee_c Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55873

https://www.quora.com/In-a-war-could-the-US-shut-off-or-limit-GPS-to-hinder-an-opponents-attacks

 

https://www.airandspaceforces.com/article/0496gps/  (1996)

 

Ez az SA ( selective availability) funkcionalitás tudott ilyet, de ezt már lehet, hogy kivették a rendszer új elemeiből.

Előzmény: szilvatövis (55872)
szilvatövis Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55872

A GPS polgári szintű alkalmazását is korlátozzák -  ki is kapcsolják - érzékeny (konfliktusos) területen.

Ilyenről nem hallottam, technikailag nem is látom kivitelezhetőségét szelektíven, mert passzív, besugározza az egész bolygót.

Tudsz valamilyen forrást, vagy példát a kikapcsolásra?

Előzmény: jee_c (55867)
jee_c Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55871

Sokszor ment az agyalás, hogy a SpaceX kiviszi a fejlesztést az USA-ból, mert akkor majd sokkal könnyebben megy majd az engedélyeztetése a fejlesztésnek, a teszteknek.

 

Ez nem tud bekövetkezni, mivel a rakétatechnológia katonai stratégiai kiemelt fontosságú. A globális kommunikációs hálózatra is igaz ugyanez, bár talán nem annyira kiemelten felügyelt, mint a rakétatechnológia.

 

Ezek miatt a SpaceX nem "csúszhat ki" az USA kontrollja alól.

Abból kell "építkezniük, amilyük van", ahhoz a környezethez kell igazodni, amiben vannak (USA szabályozás). Ezért is volt nemrég a kogresszusi meghallgatás a SpaceX, BO és egy harmadik űrcég (talán Virgin?) részéről, amiben kisírták magukat, hogy a büroktratikus akadályoztatás (engedélyek lassú kiadása) olyan hátrányba kerülhetnek, ami miatt Kína leveri az USA-t az űriparban, és hamarabb jutnak el a Holdra és a Marsra is, ami miatt aztán egy igen komoly stratégiai hátrányba kerül az USA.

 

Elon nemrég tweetelte (X-elte? D ) ki újra a posztot, amiben arról írt a SpaceX, hogy a B9-S25 készen áll az indulásra, készen áll az IFT-2 -re, már csak az engdélyekre várnak. Az eredeti poszt négy (most már 5) napja ment ki.

 

Nem bszélve arról, hogy ha kideríti a FWS (Hal és Vad"gazdálkozás"), hogy bizony itt még hónapokon keresztül el kell mélyedni a mexikói búbos vöcsök, vagy a Rio Grandei mocsári békák lelkivilágának a kiismerésén, hogy vajon mennyire zavarja őket egy-egy rakétaindítás. (vessük össze ezt a KSC-vel, aminek a területe egy igazi vadparadicsom).

 

Közben Kína lassan az első éttermét építi a Hold déli sarkán.

Előzmény: Warlimont (55868)
3r141592 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55870

"Azzal kapcsolatban, hogy Elon egy személyben dönt, hogy mit csináljanak a Starlinkkel: a SpaceX, mint egy USA cég, az ottani kormányzás ellenőrzése alá esik"

.

Ez a kerdes, hogy meddig van ez igy?

 

 

 

Akármilyen gazdag, még mindig csak egy ember, ha a világ (vagy kormányok akarják) rá tudják szorítani arra amire szeretnék (érdekük).

Előzmény: Warlimont (55868)
3r141592 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55869

Nincs egy kicsit üldözési mániád? Mint irtam semmi közöm "bertrand", ha akarod kérdezd meg az admint, ha kéri hivatozhatsz erre a hozzászólásra, hogy engedélyeztem.

Előzmény: Warlimont (55859)
Warlimont Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55868

Ha betu szerint nezzuk a topic cimet (KINAI urhajo) akkor a hozzaszolasok 99%-a offtopic lassan 25 eve (nov.22-en leszunk 24 evesek, örulet.....), mert pont a partallami kinaiakrol eleg keves a hir.

.

A SpaceX es a többi hirtelen felnött tech.ceg sajatossaga, hogy egy zseninek kikialtott, de mindenkeppen karizmatikus figura van az elen, es a ceget nagyon nehez fuggetleniteni a vezer szemelyetöl. Kb ez volt Steve Jobs körul is, illetve Bill Gates körul a Windows95-98-XP höskorban.

Ahogy az elsö ilyen zsenik kiesnek, meghalnak, stb a ceg eleröl, es jön a szokasos igazgatotanacs meg a többi, ott elcsendesednek a dolgok, mar egy uj iPhone indulasnal sincs az az örult hiszteria, mint 10 eve, valoszinuleg a SpaceX es a Tesla hype is lenyugszik.

.

"Azzal kapcsolatban, hogy Elon egy személyben dönt, hogy mit csináljanak a Starlinkkel: a SpaceX, mint egy USA cég, az ottani kormányzás ellenőrzése alá esik"

.

Ez a kerdes, hogy meddig van ez igy? A Tesla mar epit gyarakat mindenhol a vilagban, tehat ott mar reg nem egy orszagtol fugg. A SpaceX is ha kitalalja, hogy diverzifikalja a muködeset, könnyen kicsuszhat az USA kontroll alol. Pl vad fantazia, de az USA környezetvedelmi, es egyeb hivatalok meg szivatjak egy kicsit öket, es erre Kina felajanl teruletet Muskeknak ingyen, söt megigeri, hogy ingyen epit nekik egy komplett urközpontot, es Musk azt csinal ott, amit akar, csak dolgozzon nekik is, akkor mi van? :)

.

Vajon a Starlink iranyitasahoz az USA kormanyanak, NASA-nak megvannak a forraskodjai, kellö kodolas a kommunikaciohoz? Vagy csak Muskon keresztul megy minden?

Előzmény: jee_c (55863)
jee_c Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55867

A GPS polgári szintű alkalmazását is korlátozzák -  ki is kapcsolják - érzékeny (konfliktusos) területen.

Pl. hogy autonóm drónok ne tudjanak GPS-szel navigálni.

Előzmény: szilvatövis (55865)
szilvatövis Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55866

És igen... ha eltekintünk Musk személyétől és a technikai társadalmi vetületét nézzük a műholdas távközlés  ilyen irányú fejlődésének, akkor ontopiknak tartom.... bár csak mint érdekesség, a megemlítés erejéig...

Előzmény: szilvatövis (55865)
szilvatövis Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55865

Valójában ez volt a felvetésem lényege, hogy Musk, mint "egyszemélyi" tulajdonos döntési lehetősséggel és felelősséggel bír egy globális információs rendszer fölött, ami miatt szükségképpen részesévé válik a világ összes konfliktusának.

Ez egy komoly csapdahelyzet, személytől függetlenül is, ami új elem. A GPS nem jó példa, mert katonai (pontosságú) alkalmazása eleve korlátozott, a polgári viszont globális (ha jól tudom).

Előzmény: jee_c (55863)
jee_c Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55864

A technológiai korlátozásokra más aktuális példa is van:

a Google és a Waze (spec ez izraeli cég) izraeli kérésre korlátozta a szolgáltatásait, főleg a forgalom monitorozását, mert ez taktikai, stratégiai információt ad a harcoló feleknek.

Előzmény: jee_c (55863)
jee_c Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55863

Szerintem jó pár aspektusa ennek a beszélgetésnek it off, de kapcsolata a SpaceX-en (és a Starlinken) keresztül, természetesen van az űrtechnológiához.

 

A SpaceX speciális szituációban van, mivel egy globális, egész e Földet lefedő tehcnológiával működő kommunikációs szolgáltatást nyújt, a Starlinket.

Mint ilyen, ennek katonai-stratégiai szerepe is van.

 

Nem ez az egyetlen ilyen szolgáltatás van. Ott van a GPS rendszer, amelynek a ahsználata még erősebb taktikai erővel bír. Mivel a GPS USa ellenőrzés alatt van, az ő érdekeinek megfelelően korlátozzák a használatát. Egyébként egy jó kérdés az, hogy mi van az alternatív GPS rendszerekkel (Galileo, Beidu, Glonass).

 

Azzal kapcsolatban, hogy Elon egy személyben dönt, hogy mit csináljanak a Starlinkkel: a SpaceX, mint egy USA cég, az ottani kormányzás ellenőrzése alá esik, és igen meg lennék lepve, ha nem koppintanának a SpaceX fejére, ha olyat csinálna, ami az Egyesült Államok érdekeivel ellentétes. ne legyünk naívak ez ügyben.

 

Jelen terrortámadás (amely a mai napig folyik, lövik rakétákkal Izraelt), és azt követő ellentámadás kapcsán Gázában: a SpaceX nem csak a segélyszervezetek számára biztosít kommunikációt (amit Izraellel egyeztetenek, hogy ne a Hamaszt támogassák ezzel), hanem az izraeli hadsereg is megkapja ezt a lehetőséget, ami összhangban van az USA Izraellel kapcsolatos politikájával (ami jelenleg: komoyl tengeri és légi haderő államásoztatása a közeli vizeken, minden esehetőségre készen, és Izrael támogatása technikával, készeletekkel, fegyverekkel és lőszerekkel, de nem élő erővel).

Előzmény: Warlimont (55860)
divaoni01 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55862

Persze mindig volt hajlama mindenféle közéleti szarba jól beletenyerelni, de mostanában jelentősen túltolja a biciglit ezekben az ügyekben.

 

Egyelőre betonbiztosnak tűnik az élharcos SpaceX, meg a Tesla helyzete is, de azért a fenti rizikó faktorokat is egyre inkább beleteszi az egyenletekbe.  

Előzmény: szilvatövis (55861)
szilvatövis Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55861

Kivételesen hasonló véleményünk van Musk társadalmi (le)szerepléséről, ami persze nem csökkenti egyéb érdemeit.

(Elszállt vele a ló Ukrajnával kapcsolatban, de gondolom helyretehették odaátról, mert ott behúzta a kéziféket.)

Előzmény: Warlimont (55860)
Warlimont Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55860

"Érdekes, én meg azt látom, hogy a teljesen elhülyülő világban mer mást mondani, mint amit a mainstream szerint szabad."

.

.

Ez igy van, egyetertunk teljesen ebben, amde nem ezt mondtam. Az a sok, ha politikacsinalasba kezd, amit esetleg nehez leallitani, amikor le kene. Mi garantalja, hogy a maskent gondolkodonak mindig igaza van, csak mert alapvetöen utaljuk a polkorrekt vonalat? Mi a garancia, hogy csak azert, mert raketat es elektromos autot összerakott az embereivel, es ebböl nagyon sok penze lett, egyböl mindenhez is ö ert a legjobban, es fontos, hogy altalanos velemenyformalova, politikacsinalova valjon? (Pl mint amikor adta a Stralinket az ukranoknak, majd azutan egy ötletszeru csavarral rajött, hogy ezt megis inkabb el kene venni töluk. Ez nem csak velemenymondas volt, hanem konkret beavatkozas egy haboruba.)

Előzmény: mmormota (55855)
Warlimont Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55859

Szuper, bertrand, akkor köszönöm az ujabb megjelenesedet, mehetsz vissza oda, ahol eddig voltal.

Előzmény: 3r141592 (55858)
3r141592 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 55858

Bertrand, Bertrand.... Most éppen ezen a néven? :)

 

 

Én csak egy néven vagyok regisztrálva, mióta itt írogatok, szóval nem talált.

Előzmény: Warlimont (55853)
mmormota Creative Commons License 2023.10.30 0 1 55857

Szeret nagyokat mondani, az igaz. Viszont sok bejön neki. És ami bejön, az tényleg nagyszerű és csodálatra méltó.

Előzmény: mmormota (55856)
mmormota Creative Commons License 2023.10.30 0 1 55856

Azt pedig, hogy képes újszerűen, világosan szemlélni dolgokat, olyan területeken mutatta meg, ahol nem valamiféle bizottság dönt, hanem műszaki és üzleti lehetőségek. Új életet lehelt a tengődő USA űrkutatásba, olyan elektromos autók gyártását alapozta meg, amelyek piacvezetővé váltak, mellesleg egy egész világra kiterjedő új kommunikációs rendszet épített. 

Ez nagyon más, mint az önjelölt világmegváltók, akiket a mainstream média emel fel, és egyetlen képességük, hogy valami abszurditásig vitt hülyeséget még jobban túltolnak.

Előzmény: mmormota (55855)
mmormota Creative Commons License 2023.10.29 0 0 55855

Érdekes, én meg azt látom, hogy a teljesen elhülyülő világban mer mást mondani, mint amit a mainstream szerint szabad.

Előzmény: Warlimont (55850)
Biga Cubensis Creative Commons License 2023.10.29 0 0 55854

Néha megnézem, mit fejlődtek a Boston Dynamics robotok (Atlas):

https://www.youtube.com/watch?v=-e1_QhJ1EhQ

Ezeket látva, felmerül a kérdés, miért nem ilyeneket küldünk először a Marsra? :)

Pikk-pakk felépítenék a bázist, aztán kártyázva várnának minket.

Warlimont Creative Commons License 2023.10.29 0 0 55853

Bertrand, Bertrand.... Most éppen ezen a néven? :) Ugyanazokat a kreténségeked irod, kb ugyanazokba a topicokba, elég egy pillantás a produkciódra, és már legyintek is, csak a jó öreg bertrand ismét :) A paksi áramtermelős topicba már nem irsz? :)

Előzmény: 3r141592 (55851)
Diótörő Creative Commons License 2023.10.29 0 0 55852

2030-as évek közepe.

Előzmény: Biga Cubensis (55848)
3r141592 Creative Commons License 2023.10.29 0 0 55851

Most ép mi a problémád? Baj az hogy a (nemzetközileg elismert) segélyszervezetek tudnak kommunikálni?

Előzmény: Warlimont (55850)
Warlimont Creative Commons License 2023.10.29 0 0 55850

Ezekben a hirekben saját évtizedes Musk-szkeptikus álláspontom igazolódását látom, mert sosem a SpaceX, Tesla elért eredményeit vitattam, hanem Musk személyisége, állandó hazudozásai az maga, ami taszit. És most sem tartom szerencsésnek ha egy ilyen ember kontroll nélkül hatalomhoz, világformáláshoz jut, aki felett még annyi kontrollja sincs a világnak, amit mondjuk egy akármilyen parlamenti választás, párt tisztújitás, stb jelent egy átlag erős politikus felett is.

Előzmény: szilvatövis (55849)
szilvatövis Creative Commons License 2023.10.29 0 0 55849

A hatalom ára, avagy hogyan lehet a világ felét ellenségünké tenni: Építsünk globális, kommunikációs hálózatot!

https://www.timesofisrael.com/musk-offers-starlink-internet-for-recognized-aid-organizations-in-gaza/

 

Biga Cubensis Creative Commons License 2023.10.28 0 0 55848
szilvatövis Creative Commons License 2023.10.27 0 0 55847

 (Ugyan ki és miért hamisítana Rogozinról ilyen hülyeségeket, úgysem hinné el senki, hogy ekkora idióta. :-) )

 

Előzmény: atherton_ (55846)
atherton_ Creative Commons License 2023.10.27 0 0 55846

hangfelvételt a világtörténelemben nem hamisítottak még, pláne nem a hangutánzó ai korában.. és pláne nem olyankor amikor az ukránok nem tudnak mit kitalálni, hogy még figyeljen rájuk valaki gáza mellett. de még ha valódi is, rogozin már rég nem a roszkozmosznál van.. és egyáltalán mi értelme volna ennek, még ha meg is tudnák csinálni? az oroszok nem a hamász..

Előzmény: atherton_ (55845)
atherton_ Creative Commons License 2023.10.27 0 0 55845

ne viccelj már ezzel a butasággal.. :)) 

https://youtu.be/ZPPnErG3gKU?si=Mini7nfOQsEZo8KJ&t=2462

Előzmény: szilvatövis (55844)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!