Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Tudja a t.köm,hogy a francia tábornokok milyen gyakran sétálgatnak a természet lágy ölén!:)A volt ezredpk-im nagy természetjárók voltak. Viszont azt nem értem,hogy miért tábornok a laktanyapk?Meg azért leb.szhatta volna az embereit,hogy ha ő bocskait visel,akkor már ők se sísapkában legyenek az eligazításon!
Ez mindössze nézőpont kérdése! :) Azért nem vagyok benne biztos, hogy a francia hadseregben a tábornokok havonta hajtanak végre menetgyakorlatot. Sőt, más hadseregekben is max. üdítő kivételeket lehet erre találni. De ha neked mások a tapasztalataid, akkor szívesen meghallgatom! :) Magyar vonatkozásban két tábornokról is tudok, aki parancsnokként ezt rendszeresen megtette./ ill. megteszi.
Tudom, hogy ezzel nem leszek népszerű de én nagyon remélem, hogy nem fog olyan publicitást kapni amiből sokan vonhatnak le következtetéseket.
Értsd jól, ha ezt úgy értetted, hogy az a pár vezető aki tud az ellen tenni, hogy mások ne szívjanak annyit mint mi és javuljon mind a kommunikáció mind az előkészületek a felvételhez, akkor remélem, hogy eljutnak majd hozzájuk a mi történeteink, de ha ezt arra kellene használni, hogy jót röhögjön valaki a honvédségen akkor sosem leszek partner benne.
"Ettől függetlenül meg kéne látni benne a pozitívumokat is: Vannak még törzsek, amelyek végrehajtják - a parancsnokkal az élen - az egyébként kötelezően előírt menetgyakorlataikat" ...................................... Ez nem pozitívum,hanem szégyen!Ha már az is pozitívumnak számít,hogy az előírt dolgokat is végrehajtjuk,akkor már meg ette a fene.Számomra az a pozitívum,ha a pk saját ötlettől vezérelve pluszban még kint sz.pik az embereivel.
Igazad van abban, hogy az esemény egy "kssé túlmisztifikálásra" került. Ettől függetlenül meg kéne látni benne a pozitívumokat is: Vannak még törzsek, amelyek végrehajtják - a parancsnokkal az élen - az egyébként kötelezően előírt menetgyakorlataikat. Kár, hogy ilyen táv pont nincs az előírásokban, de ezt meg írjuk a hó számlájára! :)
Franciknál többféle hegyi/téli kiképzés van.A 27BIM,hegyivadász hadosztály-nál vannak a tanfolyamok.Értelemszerűen a hegyivadász hadosztály alakulatai megcsinálják mindegyiket.A többi hadosztályból is elég gyakran megfordulnak arra.Van olyan ahol a síelésre van hangsúly fektetve.Én olyanon voltam,ami a téli hegyvidéki harcászatra.Síelés nálunk nem volt,de azon kívül minden.Hágóvas használata,hótalp(használata és rögtönzött készítése),mászás ereszkedés sziklafalon,jégfalon,hófalon,menedéképítés a hóban,rengeteg harcászat és kint alvás.Hirtelen ennyi,12 éve volt,már felejtettem egy kicsit.:)Ezeken a tanfolyamokon a század egésze vesz részt,parancsnoktól utolsó légiósig.Arról,hogy melyik tanfolyamra megy a század,nem tudom ki dönt.Lehet,hogy a századpk választ vagy az ezredpk kijelöli.Én '98 márciusában voltam,'01 márciusában volt újra a század,de azon én már nem voltam,mivel a leszerelő szabimat töltöttem. Légióban a 2REG(27BIM műszaki ezrede) és talán az ejtőernyősök hegyi százada csinálja meg az összes ilyen jellegű tanfolyamot.A többi ezred századai meg valamelyiket.
Hát igen, az elismerés mindenkinek szól, aki segített a várakozás ideje alatt.
Kíváncsi leszek, hogy az, amit te és Speed meg még sokan mások ki kell(ett) hogy álljanak, kap-e valahol megfelelő publicitást. A VKF (vagy valaki) helyében én szépen seggberugdosnám a felelősöket.
"...Az állomány végül négy óra múlva, szűnni nem akaró havazásban tért vissza a laktanyába,..." .............................. Komoly táv lehetett!Ennyi időre nincs értelme kimenni.2-3 éjszakát kint töltve egész napos menetelések után,mindenki eszi a fejadagját és nem viszek utánuk meleg teát és kaját már valami. "...„Tél Tábornok” felett aratott győzelmük miatt érzett jogos örömmel eltöltve..." ................................... Időjós barátomat mad megkérdezem,hogy a tél tényleg csak 4 óráig tart!:)
"...következő menetgyakorlatra ugyanis tavasszal kerül majd sor..." ................................. Ezt a komoly "menetgyakorlatot" hónapogik tart kipihenni!:)))
Ehhez a képzés dologhoz, tényleg csak margóra megjegyezve mert tudom, hogy más terület, de nekem szimpatikus és be is vált.
Az USA rendőrségeinél mindenki lentről kezdni, legjobb tudomásom szerint. Elvégzi az akadémiát utána megy sima rendfokozat nélküli járőrnek. És innen indul a móka. Innen lehet felkapaszkodni a ranglétrán, iskolák, tanfolyamok. Meg aztán rendfokozatból sem bonyolítják túl a dolgokat.
"Gratulálok, és minden elismerésem a kitartásodért."
Köszönöm! Az elismerés igazából a nejemnek, a családnak és a barátoknak jár. Nélkülük nehezebben ment volna, sőt egyáltalán nem, főleg anyagilag. Már lassan kezdett bezárulni a kör akitől kölcsön kérhetek. Úgy vagyok mint egy oscar gálán. "Köszönöm,..................." és a vége láthatatlan név lista.:)))))
Egyébként az elismerés minden sorstársamnak kijár! Nem semmi amit végig csináltak, csinálnak a mai napig, mert van aki még mindig vár. Az egyéves évfordulón biztos kapnak plecsnit, meg oklevelet és persze anyagi kompenzációt is az erkölcsi mellé. Biztos...
Minden esetre le kell írnom a korrektség miatt, hogy tőlem az alakulat személyügyi vezetője bocsánat kért az szopás miatt, bár mindketten tudjuk, hogy nem az ő hibája. De gesztusnak elismerésre méltó.
Szerencsére én már a "zalkás" időben jártam oda, nekem ETI-s emlékem már nincsen. Lövész emlékem igazából nincs is, illetve még emlékszem arra a két lövész hallgatóra, akik az alapkiképzésen voltak a szakaszparancsnokaink. Az egyik a kifejezetten korrekt, és tisztességes parancsnok, a másik pedig kicsit vagány, de egyenes. Talán megérdemlik, hogy tiszteletem jeléül ide írjam a nevüket, Rusvai Imre és Boruzs Sándor hallgatók. Azt persze nem tudom, hogy mi lett velük.
Aztán volt még egy "lövészünk" Józsa Misi bácsi, aki gl. lőkiképzést tanított nekünk. Két éven át benne voltam a főiskola csapatában az MN lőbajnokságon, de az öregről csak elismerően tudok beszélni. Mikor gyakorlásképpen 100 méterre lőttünk, az öreg minden egyes lövővel kikocogott a céltáblákhoz és mindenkit személyesen értékelt. Pedig nem volt már kifejezetten fiatal.
Ezek után aktív katona koromban nem sokat láttam közelről lövészt, hiszen időmet kizárólag a honi légvédelemben töltöttem. Később már rendőrként aztán összefutottam néhánnyal, volt köztük ilyen is, olyan is. Volt köztük olyan is, akinek egy - egy megnyilvánulása nyomán csak vállat vontam, és megjegyeztem magamban, hogy sem főnökként, sem beosztottként nem kéne a faszi. Éppenséggel az SZFVK hadműveleti főnöke volt a faszi.
A mi időnkben az ETI-n volt egy radaros osztály 7-8 fővel, volt olyan félév, hogy 5.00 volt az osztály tanulmányi átlaga. Volt olyan az osztályban, aki azért nem kapott vörös diplomát, mert egy alaki foglalkozási jegybe, amit osztályoztak, brahiból beírta a módszertani részbe, hogy a "Ne tarts lépést!" vezényszó végrehajtását addig gyakoroltatom, amíg nem megy egyszerre. A buta lövész tanár kiszúrta, megfenyíttette, kész, lőttek a vörös diplomának.
Volt 6tápos hármasugró magyar bajnok hallgató, csak ötös osztályzata volt még a röpdolgozatokban is. Éjszaka gyakorló kézigránáttal kellett az árkot eltalálni gyal lőkik egy tárgykörénél. A sötétben Fedor őrgy még butább lövész tanár közölte, hogy nem talált. Ezt követően tizszer beledobta a kolléga a gránátot az árokba. Fedor közölte, hogy "a tudás, az ismeretek, jártasságok és kéccségek kellő időben történő felidézése!" A kellő idő az első dobásnál volt. Az értékelési utasítás szerint amelyik tűzfeladatból csak gyakorló gránáttal vant tűzfeladat, az éles tűzfeladatnak minősül, aki pedig éles tűzfeladatot nem megfelelőre hajtott végre, az gyal. lőkikből osztályzatai átlagától függetlenül legfeljebb hármas osztályzatot kaphat.
Az egyik osztálytársamnak még egyszerűbb volt az esete. Diploma kiosztó után felháborodottan érdeklődik, az övé miért nem veres? Hallgatói ütegparancsnok válasza, "elfelejtettük" felküldeni a tanulmányi osztályra az anyagot, ami még kellett volna a szinjeles leckekönyv mellé. Kollégám "népszerűsége" a hallgatói üteg parancsnoki állománya körében persze vetekedett az enyémmel. Panaszlehetőség nem volt.
Nekem annyi elégtétel jutott osztályrészül, hogy ezt az ütegparancsnokot minden főnököm távollétében én rúghattam ki a seregből Várpalotán. Én már főhadnagy voltam, ő még mindig őrnagy.
Ezek szerint Leonak 6 év kellett ahhoz, hogy parancsnok váljon belőle. Akkor mit akarsz civilből bevonultatott srácokkal és katonai gyorstalpalóval? :)
Régen láttalak erre! Örülök, hogy újra itt vagy. Várpalotán volt egy kollégánk, Leó volt a "nick" neve. Mondtuk neki, hogy Leó, amit produkálsz, az kevés a hadnagyi rendfokozatodhoz, egyezzünk ki az ötödéves hallgató címben. Eltelt egy év, felülvizsgáltuk a dolgot, Leót kineveztük hatodéves hallgatónak. Az ügy reménytelennek tűnt, már javasoltam neki, Leó, próbálkozhatnál mondjuk plakátragasztással, ott kisebb a károkozás valószínűsége. Harmadik évben, október végén a tiszthelyettes hallgatók avató éleslövészetén Leó azt a feladatot kapta, hogy a Csörlőháznál rejtőzködjenek a bokorban és amikor a célok megindulnak, vontató nélkül rontsanak elő, kézzel toljanak egy páncéltörő löveget a tüzelőállásba, talpszáron öt lőszerrel, a sarkantyúk beásása nélkül hajtsák végre a közvetlen irányzású feladatot. Ekkor döbbenten láttam, hogy Leó a főnök, ő találta ki, hogy történjék az egész, be tudta idomítani a csapatot, a csapat is élvezi, hogy most ők valami különlegeset művelnek és sikeresen. Kész, Leó ettől kezdve igazi hadnagy volt, ráérzett a parancsnoklás ízére, később is nagyon jó tiszt volt magasabb beosztásokban. Most azért nem tábornok, mert áldozatul esett valamely aktuális átszervezésnek.
(Avató lövészeten azt kell érteni, hogy az elsőéves hallgatóknak a szeptemberi alapkiképzést követően a félévre eső összes közvetlen irányzású tárgykört bezsúfoltuk a szükséges technikai ismeretekkel együtt októberre, és nappali, éjszakai közvetlen irányzású lövészettel zártuk a hónapot 152, 122, 85, 76, 57-es lövegekkel, minden hallgató minden löveggel addig lőtt, amíg értékelhető eredményt nem produkált, ezzel avattuk tüzérré.)
Ezt az egészet azért írtam ilyen hosszan, hogy rádöbbenj, nickname ügyben lenne némi teendőd, és nem biztos, hogy az "öt csikós" lenne a legcélravezetőbb változat. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg a főnöködet!
Csikos-csikós ügyben meg azért a bizonytalanság bennem, mert a tiszti étkezdén az étlapon mindig "csikos" tokány volt, kérdeztem a gondnoknőt etimológiailag, mondta, hogy "csíkok"-ra vágjuk a húst, ettől "csikos". A rövid "i"-t még mindig nem értettem.
Az Üllői úti komplexum - és nem azért, mert hajdan én is oda jártam - sokkal jobban megfelelt a céljának, mint a Hungária körúti. És ezt nem azért mondom, mert oda nem jártam. Az én időmben is megvoltak azok az oktatási, kiképzési létesítmények, amik ahhoz kellettek, hogy a hallgatókba beleverjék a szakma jól megerősített alapjait. Szaktól függően természetesen. Mert gondolom voltak olyan végzettek, akik azonnal tudták a dolgukat. Viszont én kemény egy év után mertem azt mondani, hogy otthon vagyok a kabinomban. És ez nem a képzésünk alacsony volta volt, hanem az, hogy a főiskolán megtanultam egy bizonyos fajta technikát, csapathoz meg egy merőben másféle eszközre kerültem.
Erről szólna a történet! Ha nem is a duplájáért. Ha lenne normális rendfokozati piramis, akkor a jelenlegi bérkeretből 30-40%-al több bért tudnánk adni ugyanakkora létszámnak és az már megmozdítaná a diplomások "extrém sportokra hajlamos" részét a munkaerő piacon. Gondolj bele, 200 ezer nettó kezdőfizetés egy hadnagynak, az versenyképes a rezidensek 100 000-ével.
Nyilvanossagra hoztak az uj orosz vedelmi doktrinat. Legfontosabb gondolatok benne, mar aszerint amit gyorsan olvastam ( nem surun jarkalok mostansag neten ), deklaralja a jogot nuklearis fegyverek hasznalatara a) ha ABC tamadas eri Oroszorszagot
b) ha olyan konvencionalis tamadas eri Oroszorszagot, amely fenyegeti az orszag fennmaradasat.
Legfobb veszelyforraskentk a NATO-t nevezte meg. okok: tovabbi NATO terjeszkedes az orosz erdekszferaba, raketa fegyverek telepitese mind kozelebb az orosz hatarokhoz.
Romaniai eset: Az orosz annyit mondtak, hogy varjak az USA magyarazatat a tervre, mert a Montreux-i egyezmeny szabalyoz valamit az ilyen elharitoraketak temaban, amit ezek szerint az USA eppen keszul megszegni, masreszt mert Medvegyev es Obama elnokok megegyeztek hogy az adott temaban ( irani ballisztikus raketa fenyegetes elharitasa ) kozos lepeseket fognak tenni. Marmint raketapajzs temaban, az USA meg ezek szerint nem szolt elore az oroszoknak.
Amugy annyit fuznek ozza, hogy emlekeztek, amikor a multkor irtam, hogy az oroszoknak nincs konvencionalis kapacitasuk arra, hogy az EU-t megtamadjak?
Odáig jutottunk, hogy akik 1-2 csíkos koromban bőszen kardoskodtak a Bolognai folyamat mellett, most -bár csak négyszemközt- kikezdik, hibáztatják azt. Persze saját felelősségét senki nem emlegeti. De ők legalább belátták, és már nem lovagolnak rajta.
3-4 éve végzettek egy részének nem tudtak egyből beo-t adni, voltak akik rendelkezési állományba kerültek, ma több a hadnagyi hely, mint az avatottak.
A szomorú az, hogy csak akarni kéne, és lehetne változtatni. De vagy kevesen akarják, vagy sikeresen gátolják az akarókat. Az érdemi változás helyett csak tertalom nélküli beszéd és PR van.
"Az alap értelmiségi képzést mindegy hogy hol szerzed, ha te alkalmas vagy, az egyetemek, főiskolák is alkalmasak. A tanulási képességet szerezted meg az első diplomáddal, nem egy szakmát. (azt is persze) Ettől kezdve horizontálisan mobil vagy, egy év alatt köteles vagy bármilyen más szakmában elmélyülni, ha úgy hozza a sors."
De katonatisztnek nem biztos, hogy alkalmas az illető, és sajnos a jelenlegi rendszer (beleértve az AVI orvosi vizsgálatát, a ZMNE-n folyó "nevelést" és a csapatokat is) nem képes kiszűrni az alkalmatlanokat.
Mindezen jókhoz tegyük hozzá, hogy az illetőnek lehet, hogy az ország másik felébe kell mennie a párezres nőtlen szállóra, és akkor lesz karriere és nyugdíja, ha nem reccsen meg annyira hogy lelépjen (bár talán ez jobb mindenkinek mintha bennmaradna "munkavállalónak"), vagy nem nyírják ki a kollégái.
Ja és nem sokáig lesz ez így, már ami a biztos beo-t illeti, mert hamarosan végezni fognak azok a tisztjelöltek akiknek már nem lesz kötelező beosztást adni, és ha kapnak akkor is szerződéses áll. kat-ba fognak kerülni.