Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.29 0 0 1042
Jó kis közlekedésigazgatási kérdés, de a "forgalmi engedélyt" ugyanúgy be kell mutatni. Az EU a rendszámokon egyséesen jelöli elviekben a kötelező biztosítás meglétét, így nem kell biztosítási zöldkártya, de ettől még általában kérik.
Előzmény: levistrauss (1041)
levistrauss Creative Commons License 2009.09.28 0 0 1041
Nekem az lenne a kérdésem, mi van akkor ha EU-s rendszámú autóval járok, amin nincs érvényes kinti biztosítás és műszaki? Csak mert a rendszámon ez nem látszik úgy mint a magyaron. Elvileg ha nem okozok balesetet akkor nincs gond, gondolom közúti ellenőrzéskor nem lehet megnézni egy másik tagállam rendszerében, van-e műszaki a kocsin.
levistrauss Creative Commons License 2009.09.28 0 0 1040
egyik barátomnak több mint egy évre elvették, utánképzésre is járnia kellett, büntetés is volt, összességében úgy 200 ezer Ft-ba került neki az ügy mire visszakapta a jogsit.

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1039
Igen akkor 1,5, igen ez már bűncselekmény.
Előzmény: lyozsi69 (1038)
lyozsi69 Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1038
0,74 Légszonda=1,50 véralkohol!
Előzmény: Törölt nick (1037)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1037
De kár, hogy nem vok. ügyvéd! Ilyen jól keresnek?:) Én olcsóbban is vállalnám, ha ügyvéd lennék. Szerintem nem éri meg.
Most akkor 0,7 vagy egy egész valamennyi?
Előzmény: lyozsi69 (1036)
lyozsi69 Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1036
Érdeklődtem az ügyemről egy ügyvédnél.Átküldtem neki a papírokat,még a munkahelyi igazolást is,miszerint kell a kocsi.170000.Ft-ért vállalná a dolgot,fizetni előre kell:)!
Még egyszer:apámtól robogóztam hazafelé,amikor elkaptak.0,74 légszonda,3 pohár vörösbor után.A bűnügyi előadó a kapitányságon mutatott egy táblázatot,miszerint ez enyhe fokú alk.befolyásoltság.Soha nem voltam bűntetve,jogsim 84-óta van!A családomban csak nekem van,volt.A pénz büntit még benyelném valahogy,de a papír kellene.Ez a 170000 elég durva nem?
Előzmény: Törölt nick (1034)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.23 0 0 1035
Szívesen. Sajnos jobb hírekkel nem tudok szolgálni, ez a trend, én sem tartom teljesen jogosnak.
Előzmény: Frank Frink (1033)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.23 0 0 1034
Szerintem ne fogadj ügyvédet a dolog annyit nem ér meg, sokba kerülne. Én nem vonom kétségbe amit mondasz, csak mondtam írd le az érveid, és az igazat.
Előzmény: lyozsi69 (1032)
Frank Frink Creative Commons License 2009.09.23 0 0 1033
Köszi szépen!
Előzmény: Törölt nick (1027)
lyozsi69 Creative Commons License 2009.09.23 0 0 1032
Köszi a válaszokat!De tényleg ez az igazság,nem beszélek mellé!Minden állításom tudom igazolni,akár papírral,vagy tanúval.Nagyon szeretném elkerülni az után képzést.
Szerinted fogadjak ügyvédet a bírósági ítélet előtt?vagy majd csak a fellebbezéskor?Ő sem tudna mást mondani.Még mindíg nem tudom elhinni,hogy bűnöző lettem egy ilyen "kis"dolog miatt!
Előzmény: Törölt nick (1031)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.22 0 0 1031
Mondjuk elég magas...szerintem írd le az igazat, érveket, és csak kategóriaeltiltást "kérj".

38-2007

I. A járművezetéstől eltiltás mellékbüntetés alkalmazása a büntetéskiszabás céljának megvalósulása érdekében akkor indokolt, ha a közlekedési bűncselekmény elkövetési körülményeiből vagy az elkövető személyiségéből arra kell következtetni, hogy az elkövetőnek a közlekedésben járművezetőként való részvétele a közlekedés biztonságát, mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, illetve ha bármely bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban az ún. mozgó bűnözés hatásos megelőzésére e mellékbüntetés kiszabása szükségesnek mutatkozik.
II. Végleges hatállyal a járművezetéstől az a bűncselekményt elkövető tiltható el, aki arra személyi adottságai miatt - életkora, betegsége, a vezetésre kiható súlyos jellembeli fogyatékossága, a vezetési képesség hiánya folytán - alkalmatlan.
A határozott időtartamra való eltiltás mértékének a megállapításánál a bűncselekmény jellegének, tárgyi súlyának, az elkövető közlekedési előéletének és a bűnösség fokának van meghatározó jelentősége.
III. A járművezetéstől eltiltás érvényesülési körét a bíróság korlátozhatja a közlekedés egyes ágazataira, egyes járműkategóriákra, járműfajtákra.
IV. A járművezetéstől eltiltásnak főbüntetés helyett önálló büntetésként alkalmazása indokolt, ha az elkövető egyéni nevelhetősége érdekében főbüntetés kiszabása szükségtelen, és a járművezetéstől való végleges vagy időleges eltiltás önmagában is megfelelő súlyú joghátrány, és alkalmas a büntetés céljainak eléréséhez.

Előzmény: lyozsi69 (1030)
lyozsi69 Creative Commons License 2009.09.22 0 0 1030
Köszönöm a választ!
Csak attól félek ,de nagyon,hogy elveszik a b-s jogsim hosszú időre és még utánképzésre is ítélnek.A számítás szerint a véralkohol szint 1.5 ezrelék.Ezzel elveszíthetem még a munkám is!Pedig csak egy kis robogóval mentem pár utcát egy kisvárosban.Soha nem büntetett meg rendőr,pedig 84-óta van jogosítványom,és minden nap használom a kocsit vagy a motort.Hihetetlen,hogy úgy kezelnek mint egy bűnözőt.Mit tehetnék,hogy enyhítsem majd a bűntetést?
üdv. József
Előzmény: Törölt nick (1029)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.22 0 0 1029
Alapesetben egy ittas járművezetés az általam ismert gyakorlat szerint nem feltétlen indokolja a járművezetéstől eltiltást.
Előzmény: lyozsi69 (1028)
lyozsi69 Creative Commons License 2009.09.21 0 0 1028
Tisztelt fórumozók!
Kismotorral elkaptak a rendőrök,a légszonda 0,74-et mutatott,ami enyhe alk.befolyásoltságot jelent.A jogsi nem volt nálam.Azóta leadtam a helyi kapitányságon és a vallomást is megtettem,mert hogy ez már bűncselekménynek számít.Vittem igazolást a munkahelyemről,miszerint kell a jogsi a munkakörömhöz.Együttműködő,megbánó vallomást tettem,elmondtam,hogy a családban csak nekem van jogsim,soha nem voltam bűntetve.Kértem,hogy inkább pénzbírságra ítéljenek a jogsi bevonás helyett.Szerintetek milyen büntire számíthatok?
Kösz előre is.
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.18 0 0 1027
1.-2.-3. A magyar jog ismeri a jogalap nélküli gazdagodás fogalmat, illetve a káronszerzés tilalmát. Tehát alapvetően helyesen jár el a biztosító, mert alapvetően természetben kell a kárt kiküszöbölni, de az viszont nem elvárható, hogy a kopott gumiabroncs helyett ugyanolyan kopottat tegyen fel.
Ugyanakkor az is tény szerintem, hogy ezzel a károsult akaratlanul előzetes "bevásrlásra" kényszerül. A kártérítési jog így szerintem etekintetben rugalmatlan, készült is új Ptk. némileg kezelve az általános mondjuk fájfalomdíjjal. De ebből nincs semmi.
Fentiek alapján nem érdemes perelni a károkozót, és bele kell nyugodni, de:

+ azon alkatrészek avultathatóak, amelyek rendszeres kopásnak vannak kitéve, ill. pl. a régi fényezés, fékfolyadék, stb. A forgalmi értékcsökkenés akkor vehető figyelembe, ha az autó korából adódódan ennek van reális értéke. Pl. 4-6 évesig. kb. De ez lehet kérni beszámítani. Továbbá minden olyan kárt, ami a balesettel összefüggésben ésszerűen keletkezett: pl. szállítási költség, kiesett időszakra cserekocsi díja vagy, bérlet költség, megsérült ruházat, stb.
Előzmény: Frank Frink (1026)
Frank Frink Creative Commons License 2009.09.18 0 0 1026

Sziasztok!

Kolléganőmnek 7 éves autóját jól összetörték.

Lett 600 ropi kára.

A károkozónak volt kötelezője, de a biztosító 20 %-ot le akar vonni, "avulás" címén. Tehát a vétlen félnek  120.000,- Ft-jába kerülne a baleset, amit nem ő okozott (plusz az intézkedések, utánjárás, sokk, stb...).

Azt mondják, hogy "értékesebb" lesz  a kocsija, mert új alkatrészek kerülnek rá, és ő nem "gazdagodhat" a balesettel.

Könyörgöm: a törött autó nemhogy 20 %-kal értékesebb lesz, de legalább annyival fog kevesebbet érni > balesetes autóként.  (Hol van itt a "Káronszerzés")

Kérdéseim:

1. A biztosító jogosan jár el? Ez az ítélkezési gyakorlat?

2. a károkozón esetleg lehet (eséllyel) perelni  a különbözetet?

3. vagy bele kell nyugodni ebbe a hihetetlenül igazságtalan helyzetbe?

Mintha a biztosítás arra lenne, hogy a vétlen fél in integrum restitutio helyzetbe kerüljön, nem?

Ráadásul akinek 7 éves kocsija van, nem tud mellényzsebből kifizetni ennyi pénzt...

Nem vagyok polgári jogász, de nekem itt valami nagyon nem tetszik....

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.04 0 0 1025
Szia

Perről nem tudok. A másodfok kapcsán annyit hallottam, hogy méltányoltak összegszerűségben-ezt most jogszabályban megtiltják:)
AB felhívta a jogalkotót rendezze a kérdést, mert sok kérdés nincs rendezve, pl. a 60 napon belül bírságot szab ki, ha nem akkor mi van? Mert ezt ugye a Ket. se rendezi.

Talán megérne egy pert, de szegény bíró is mit mondjon, ha ilyen hézagos.
Tudottam így fejből a megyei (fővárosi bíróság) jár el a közigperekben. Inkább a fővárosi, mert ha jól tudom az VI. ker. kap. (nem tudom miért) lett kijelölve, hogy elsőfokon eljárjon, országos illetékességgel. Megszűnt az eddigi megyei rend, elsőfok helyi kaps, másodfok megye volt. Most a BRFK a II. fok.
Előzmény: Frank Frink (1024)
Frank Frink Creative Commons License 2009.09.04 0 0 1024

Sziasztok!

Hallottatok már olyat, hogy valaki gyorshajtásos közig bírság elleni fellebbezést nyert, eljárási hiányosságok (értesítés elmaradása, visszadátumozás gyanúja, stb) miatt?

Vagy olyat, hogy a gyorshajtó a másodfokú, elutasító határozatot bíróságon megtámadta, és nyert, a fentiekre hivatkozva?

A bíróság illetékessége ilyenkor hogy alakul? Lakóhely szerint, vagy az első fokú határozatot hozó szerv székhelye szerint?

Vannak egyáltalán ilyen perek? Vagy az emberekbe úgy belesulykolták az objektív felelősséget, hogy nem is mennek bíróságra?

geri63 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 1023
Köszönöm mindkettőtök segítségét!!!!
Így már tiszta minden!!!Kössz még1x!!!
Üdv.!!!
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.04 0 0 1022
Itt nem feltétlen rendszeresen italozóról van szó. De az én értelmezésemben is teljes eltiltásról van szó. Természetesen van lehetőség ún. kategóriára korlátozott eltiltásra, de beidézett szövegben ilyen nem említenek. Így szerintem sem.
Előzmény: bibercalmero (1021)
bibercalmero Creative Commons License 2009.09.04 0 0 1021
Nem vezethetsz kozuton semmit.
"A rendszeresen italozó vagy sorozatos, súlyos szabályszegő magatartást tanúsító elkövetőnél nyilvánvalóan irreális annak feltételezése, hogy csupán bizonyos járművek vezetése esetén jelent potenciális veszélyt a közlekedésre."
Előzmény: geri63 (1020)
geri63 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 1020
Kedves Balázs!
Először is köszönöm válaszod!
A jogosítványomat a helyszínen elvették, és attól a naptól kezdve számolják az eltiltás tartamát.
A városi bíróságtól kapott végzésben az alábbit írják: "mellékbüntetésül X időtartamra eltiltja a közúti járművezetéstől, melynek tartamába 2009. ápr. 5. (a helyszíni intézkedés napja) napjától eltelt időt beszámítani rendeli".
"Indítványozom, hogy a városi bíróság Be. 544. § (1) bekezdése alapján tárgyalás mellőzésével a Be. 547. § (1) bekezdés a./ pontja alapján tiltsa el a közúti gépjárművek vezetésétől, figyelemmel a Btk. 58. § (1) és (2) bekezdésére".
Illetve az Okmányirodától kapott levelekben ezek szerepelnek:
- " ... a vezetési jogosultság az eltiltással érintett kategória, alkategóriára, kombinált kategóriára vonatkozó vezetési jogosultság szünetelésének elrendeléséről a közlekedési igazgatási hatóság határozatot hoz".
- " Vezetési jogosultságának szünetelését, ill. vezetésre jogosító okmánya elvételét a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyeztem".
Ennyit írnak a kapott levelekben. Én ebből sajnos nem tudom értelmezni, hogy konkrétan csak a B-kategóriás jogsimat vonták-e be, és e jogosítványhoz tartozó járművek vezetésétől tiltottak csak el, vagy mindentől? Mert a segédmotoros jogsim az nálam van a mai napig, amit évekkel a B-s jogsi előtt szereztem. Vagy pedig ez a jogsi már érvénytelen a B-s jogsi megszerzése miatt???
Kérlek, ha tudsz segíts nekem!
Köszönöm!
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.02 0 0 1019
Kedves Zsolt!

Nincs mit, szívesen. Nem lesz könnyű, de sok siekrt hozz, a fejleményeket szívesen fogadom, üdv Balázs
Előzmény: Fezso79 (1015)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.02 0 0 1018
Kedves Zsolt!

Nincs mit, sok sikert, nem lesz könnyű. Ha van fejlemény, érdekel. üdv Balázs
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.02 0 0 1017
Kedves Zsolt!

Nincs mit, sok sikert, nem lesz könnyű. Ha van fejlemény, érdekel. üdv Balázs
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.02 0 0 1016
Nincs mit szívesen, remélem jó tanácsokat adok...

Lehet a javítás, helyreállítás többe kerül nekik, mint a gány munkát elfelejteni... nehéz itt okosnek lenni, más a jogszerű és más az egyszerű. Nem tudom melyik jön be. Lassan már jó ideje nem vállalják a javítást, sőt még azt sem tudják mennyibe volt, így tényleg el lehet lassan vinni máshoz.

üdv péter
Előzmény: kozmandi (1014)
Fezso79 Creative Commons License 2009.09.02 0 0 1015

Kedves Balázs!

Köszönöm válaszát, bekértük a biztosító hivatalos álláspontját, illetve feljelentjük a károkozót, amennyiben nem vállalja a felelősséget.

üdv,

Zsolt 

Előzmény: Törölt nick (1009)
kozmandi Creative Commons License 2009.09.02 0 0 1014
Kedves Balázs!
Köszönöm a válaszod.
Segítettél a rendőrségi ügyben, segítettél a biztosítónál, most segítesz a szerelőnél.
Nem vennéd meg a kocsim? Így minden teher lekerülne a vállamról!
Viccet félretéve, nem tudok elég hálás lenni önzetlen segítségedért!
Konkrétan nincs nyoma, hogy javították a kocsit. Nem értik a felháborodásom, szerintük egy hulladék volt a kocsi előtte is.
Jelen pillanatban a szerelők nem emlékszenek, hogy mennyit költöttek a kocsira, de azt tudják, hogy 150 ezer forintért mázoltak le 3 elemet rajta. Ezt hívják tisztességtelen haszonnak, azt hiszem. Nem áll szándékomban fizetni, de a válaszaid alapján határozottabban fogok fellépni ellenük.
Üdvözlettel
Kozma Andrea
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.01 0 0 1013
Jó kérdés... de a határozattal vonták be? Mert abban szerepel. Vagy büntetőeljárás részeként? Vagy már bíró ítéletben? Mert ezk elviekben tartalmazzák. Ugyanis ha eltiltás az lehet általános jellegű, de lehet csak kategória. Alapesetben nem vezethetsz.
Előzmény: geri63 (1011)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!