Az Aréna abszolút nem P+R, egyfelől baromira bent van (a Hungárián, de ezen a részen az Örsön belül nem szabadna P+R-ről beszélni), másfelől messze van a metróállomás.
Bocs, hogy beleszólok, de aplázák sem munka után lesznek tele. Sosem értem, mikor munkám miatt kell plázában egy adott boltba kimennem, miért van ott annyi ember, mint munkaidő után. Ugyanez a nagykörúton is jelentkezik.
Mellesleg az Aréna parkolója ingyenes, de az már eléggé benn van a városban.
Olvass előzményeket! Amit írtam arra vonatkozott, hogy szerinte nincs si sok busz.
Egyébként meg nem azzal van a bajom, hogy a turistabusz bemegy a hotelbe, inkább azzal, hogy elmennek vele össze vissza kis utcákba, belvárosba várost nézni, mikor ezek a buszok nem erre lettek kitalálva. Erre ott vannak a nagyon jó kis városnéző buszok.
A többi kételkedőnek pedig idéznék a mai Metropol újság Bécsről szóló cikkéből: "A közlekedési helyzettel egyébként amúgy is küzd Bécs belvárosa. A turistabuszokra vonatkozó tiltás (nem parkolhatnak a belvárosban, és karácsonykor behajtaniuk is csak addig szabad, amíg kiteszik és felveszik az utasokat) megoldotta a problémák egy részét."
Igen, de kihatással van a jobban ellátott területekre is, hisz több embert kell elvinni ugyanazon keresztmetszetben. Ráadásul ha a belsőbb területeken megmarad a 2-3 átszállás, az eléggé rontja a megoldás sikerét.
Ha a város készítene egy ilyen koncepciót, akkor persze, bele lehet venni a plázákat is, sőt kellene is. Én a jelenlegi helyzetre értettem, hogy most nem igazán lehet velük számolni.
Egyrészt a plázák egy része - olykor a legjobb helyeken lévő - P+R helyére épült azzal a címszóval, hogy majd ott lehet hagyni a verdát, másrészt ahogy írod, a plázaparkolási és a P+R igények csúcsa időben elég jól elkülönül, tehát valamilyen értelmes rendszer szerinti megosztásnak szerintem simán volna értelme. (Persze, a városnak oda kell tennie magát, mert a plázának ehhez túl nagy érdeke nem fűződik.)
Mi is ezzel az baj, azon kívül, hogy nem generális megoldás Nagy-Budapest összes közlekedési problémájára?
A baj az, ha úgy van beharangozva a P+R, mint a fő megoldás a problémákra, és mintha csak tőle jelentősen nőne a közösségi közlekedés aránya, színvonala. Nem. A P+R csak egy elem a város közlekedési gondjainak megoldására. Ennyi. Ha ezt te úgy értelmezed, hogy én ezzel lesz.rom a P+R-t, azzal én nem tudok mit kezdeni...
A plázákat ebből kivenném, mert nem köztéri parkolónak épültek, másrészt azok csak munka után lesznek tele, hisz akkor vásárolnak az emberek. Ha elvesszük a felszíni parkolóhelyeket, akkor a garázsokat jobban bele kell vonni a parkolási rendszerbe. A mai garázsok szinte mind magánberuházásból épültek. Az se mindegy, hogy a garázs környezetében lévő intézményeknek, cégeknek van e saját parkolója, mert ha van, az nyilván a kihasználtságot rontja.
Szvsz ma már nem elsősorban a belvárosba irányuló forgalommal van a baj - én úgy érzem, ezt már lassan sikerül kiszorítani a belső kerületekben ellehetetlenülő közlekedéssel és drága parkolással. Itt vannak a metrók, trolik, villamosok, amik viszonylag jó/gyors megközelítési lehetőséget adnak.
A nagyobb (v. legalább ekkora) baj, hogy a kül(sőbb)városrészekbe nincs sem elég jó közösségi közlekedés, sem elegendő "kapacitású" út.
Tehát aki a Belvárosban (Nagykörúton belüli, ill. szoros körzetében (Orczy-Fiumei-Dózsa)) lakik, vagy oda megy, ott OK a közösségi közlekedés, de aki ennél kívülebbről jön és megy is, ott nincs elég út/nem elég jó a közösségi eljutás.
Agglo szempontból: Önmagában nem segít a (jobban) kiépített "külvárosi" P+R, hiszen hiába érnék én be átlagosan 25 perc alatt a belvárosi fejpályaudvarra, ha onnan továbbra is 2-3 átszállás kell még, mire eljutok az uticélomhoz... A vasút hírhedt "megbízhatósága" pedig tovább ront mind az átlagos eljutási időn, mind a szubjektív komfortérzeten.
Sokan az országból azt sem tudják, hogy hazánk tizedik legnépesebb városában, Szombathelyen valaha villamos volt. Pedig volt, 1897 és 1974 között robogott a város utcáin. A megszünését az akkor divatos, közutat és az autóbuszokat priorizáló szemlélet okozta, ami számtalan[...] Bővebben!Tovább »
Én nem is várom a csodát. Csak ahol van rá igény, illetve generálható, építsünk pár P+R-t. Aztán később még többet. Mi is ezzel az baj, azon kívül, hogy nem generális megoldás Nagy-Budapest összes közlekedési problémájára? Ha nagyon légypiszoknyi téma, akkor ne foglalkozz vele.
Furcsa nekem ez a Margit híd alatti HÉV megálló felújítási kummantás. Már 2005-ben is sikeresen pattintották a rendbehozatalát. Úgy látszik valakik rendszerfüggetlenül utálhatják szegény állomást... Még a négy kapupántcsavarral szerelhető műanyagüléseket sem pótolják. Hadd rohadjanak ott törötten, szakadtan, foghíjasan a peron mentén...
Sok garázs van a városban (úgy értve Nagykörúton belül). Mint írtam teltházast nem láttam. Íme egy lista. Ezek a pontok mind elérhető helyen vannak bármelyik uticélhoz.
Nem az az érdekes elsősorban mennyi van, hanem hol, milyen eloszlásban, mennyi a férőhely, milyen a kihasználtság, lehet e azt növelni, ha igen, milyen eszközökkel, kell e új, ha igen, mennyi. Egy vizsgálat kéne erre, nem találgatás.
Szervita téri parkolóház, Szent István téri mélygarázs, Szabadság téri mélygarázs, Erzsébet téri mélygarázs és még sorolhatnék csak itt az V. kerületben. Ezek mind egymás mellett vannak. Nem jók ezek?