melyik bank adja most a tényleges nettó legjobb kamatoto? értem nettó azt hogy ha beadok 100% összeget, akkor a kp felvételkor lejáratkor minden firfang levonás után hány % marad a 100ból ténylegesen kamattal együtt, illetve mennivel nő?
Igen, az nekem sem világos, hogy ez most változó kamatozású betét? Vagy az egész futamidőre a lekötés napján érvényes jegybanki alapkamat lesz a meghatározó?
De ha változó kamatozású, akkor is nagy valószínűséggel a prémium államkötvénynél nem lesz jobb. Nem hinném, hogy tartósan ilyen magas marad a jegybanki alapkamat.
"rosszul számolsz, mert rosszul értelmezed az EBKM-et. a 7%+2%-os számlámon ebben az évben pontosan 9%-al lesz több pénzem."
NEM. Ebben az évben pontosan 0%-kal lesz több pénzed. A kamatot nem kapod meg, csak az 5. év végén. Magyarul az 5. év végén kapsz 45% kamatot az elején betett pénzedre. De az 5 éves futamidő közben nem kapsz egy fillért sem.
nem úgy a prémium magyar államkötvénynél. Ott futamidő közben pontosan háromszor kapsz pénzt, amit újra be tudsz fektetni.
Mondom, sosem a kamatot kell nézni a bankban, hanem az EBKM-et. Azt felejtsd el, hogy mennyi a kamat. EBKM van csak, azt kell nézni.
Akkor lennél ugyanott, mint a prémium államkötvénnyel, ha 9,2%-ra menne fel a jegybanki alapkamat, és ott is maradna.
Nem egy évre kapsz 9%-ot, hanem 5 évre 45%-ot. Egy év múlva nem lesz 9%-kal több pénzed, mivel kamatot csak a végén fizetnek. Nagyon nem ugyanaz. Ebből lesz a 7.71-es EBKM.
Az számomra nem derült ki egyértelműen, ASZF-et nem találtam, a hirdetmény meg nem tisztázza, hogy ez egy változó kamatozású lekötött betét? Napi kamatelőjegyzéssel?
De nekem az jött le a hozzászólásodból, hogy 9%-kel lesz több pénzed évente szerinted a Gránit TBSZ-ben, de ez nem igaz. Nem értem, miért emlegeteda 9% kamatot, te nem annyit fogsz kapni.
A 2015/J így működik: minden évben egyszer fizet kamatot, összesen tehát 3-szor (1. év végén, 2. év végén, 3. év végén, és a 3. év végén a befektett tőkét is visszakapod).
Tehát itt kamatos kamat van, mert minden évben jóváíródik neked a kamat, amit tudsz tovább kamatoztatni. Persze csak majd az akkori feltételekkel, de ez akkor is kamatos kamat.
A Gránit TBSZ viszont így működik:
Tegyük fel, hogy 5 évig mindig 7% marad a jegybanki alapkamat, mint most.
Így tehát a Gránit TBSZ kamata évente 9%, az EBKM-e viszont csak 7,71%, tehát minden évben 7,71%-kal lesz több pénzed, és nem 9%-kal.
Azért, mert itt nincsen kamatos kamat, azaz csak az 5. év végén kapod meg a kamatokat. Tehát így kell számolni:
Ha 100 000 Ft-ot teszel be, akkor így fog kamatozni:
100 000 Ft + 5 * 100 000 Ft * 9% = 145 000 Ft.
Tehát 45 000 Ft-ot nyersz 5 év alatt, azaz az EBKM-ed ennyi lett:
A 2015J változó kamatozású, de az első kamatperiódusra fix a kamatozása, 9,3% (novemberi infla+5%), tehát számolhatsz rá hozamot az első kamatperiódusra, ha élsz azzal a megalapozott feltételezéssel, hogy fordulókor a kötvény névértéken eladható...
Javítsatok ki a ha tévedek:
-Ha első forduló-napig tartod, akkor dob 9,3% bruttó kamatot, amely tudtommal újrabefektethető más akkor elérhető állampapírokba
Eddigi gyakorlat az volt, hogy fordulónapon az állam fizette a kamatot és névértéken hajlandó volt visszavenni a papírt. (de erre nem vállalt kötelezettséget)
-Ahogy én látom, a TBSZ nem jelent semmilyen kötelezettséget, plussz költséget az AKK számládra nézve, csupán egy hasznos opció, ha úgy alakul a helyzet, hogy megtartod tört év + 3-5 évig, akkor kedvezményes kamatadót fizetsz.
-A hátránya annyi, hogy az adóbevallást nem fogja elkészíteni a munkáltatód, ha feltöröd a TBSZ-t
Személyes véleményem a banki TBSZ-ről, anélkül, hogy a te konstrukciódat ismerném:
-Kiszámíthatatlan lélekvesztő, ahol az első 1 év garantált hozamai után izgulhatsz, hogy milyen lesz a következő évek hozama (feltételezhetően nem túl jó, hiszen már magukhoz láncoltak)
-Aggódhaszt a számlavezetési költségek elszabadulása miatt. Ez utóbbi az AKK-nál nem létezik.
Szívesen fogadom a kritikákat, hiszen a minnél jobb választás a célom.
hiszen az majd csak utólag számolható ki, abból hogy a további 2 évben milyen hozamot produkált (amit előre nem tudsz), és hogy és mibe sikerült befektetned az éventi fizetett hozamot (amit előre szintén nem tudsz).
egy comment a vg.hu oldaláról (Így adnák el nekünk az állampapírokat):
"bruno
2012. 1. 12. 23:46
a lakosság sem hülye: egyrészt túl van a manyup lenyúláson és a Rába államosításán, másrészt tudja, hogy a magyar állampapírok háromszorosan bóvli minősítésű papírok."
Csak annyi, hogyha most nyitsz TBSZ-t, akkor 6 éves a TBSZ futamideje. Ennek a papírnak viszont csak 3. Tehát a maradék 3 évben majd csak azt tudsz venni, ami akkor épp elérhető. Meg ugye évente fizet kamatot, azokat is újra be kell fektetned, de addigra már nem tudod ugyanoda visszaforgatni.
- Van bármilyen körülmények között bármilyen hártánya, ha egyből TBSZ-re veszem? (ismerem a konstrukciót, de még nem használtam)
-Forditva: elképzelhető olyan körülmény, ahol azt mondanám, hogy "bárcsak nem TBSZ-ben futtattam volna"?
2, Kicsit off:
Szándékozik valaki, a közeljövőben, ha még egy kicsit nagyobb fesztivál (hozam) lesz 5-10 éves MÁK-t venni? Hol/hogyan lehet a legkissebb spread-del megvenni? Ez utóbbi mostanában megmozgatta a fantáziámat, még azt is el tudom képzelni, hogy eurót váltanék forintra és abból venném..
Nekünk is a Sopronbanknál van lekötve. Akciós lekötés lejárta után is adják a 8%-ot ha aktív folyószámlád van náluk és 6 hónap alatt minimum 18 esetben legalább 180.000 Ft értékben kártyás tranzakciót bonyolítasz rajta. Nézd meg a hirdetményüket Üdv.
Január 9-től a K&H Bank 9%-ot fizet 2 hónapra új forrásra (?), 60 napra, 500e Ft felett, ha a bankszámlára jön a munkabér. Bérátutalás nélkül u.ez 8,5%.
Tehát nyitnom kell másik bankban számlát, ott lekötni fél évre.
Majd ki kell derítenem mennyi időt kell várni a jelenlegi banknál, hogy új forrásnak minősüljön a pénz? Fél év vajon elég lesz?
Közben mit csinálok a régi számlámmal? Csak azért hogy van nem akarok fizetni havi díjat (lévén forgalom nem lesz rajta).
Végső soron akkor 1 év leforgása alatt majd mozgatnom kell 2 bank között a pénzemet, hogy megkapjam a 8%-omat, ami persze éves kamat, tehát rögtön /2 - a kamatadó, feltéve ha elég fél szünet 1-1 számlán? Jól hangzik...
ez így nem fog működni, általában azt nézik, hogy X időpontban mennyi volt az egyenleged náluk, és azon felül kell új forrást vinned hozzájuk.
amit tehetsz: más banknál, ami hasonló nagyságú kamatot ad új forrásra nyitsz egy számlát, oda viszed a pénzed, majd ha ott lejár, akkor vissza tudod utalni az eredeti bankodhoz, ahol addigra az már ismét új forrás lesz :)))
vagy: családtagod nevén nyitsz számlát ugyanannál a banknál, átrakjátok arra a pénzt, és nála az már új forrásnak minősül. (itt azért figyelj, hogy ki az a családtag, nehogy adózási szempontból aggályos legyen--lsd szja)
Sopron Banknál van lekötésem ami nemsoká lejár. Kiderült hogy csak az újonnan beérkezett pénzre adnak 8%-ot félévre, ami már a számlán volt azt csak 6.5%-ra lehet újból lekötni. Az sem megoldás, ha elutalom a pénzt a számláról és darabokban, akár másik számlákról visszautalom, persze többet mint volt rajta és úgy kötném le 8%-ra.
Azért jó ez az átvezetgetés, mert nincs ötletszerű vásárlás. Előtte kell eldöntened, mennyit fogsz költeni, és előtte kel átvezetni a pénzt.
De amúgy tényleg nincs sok különbség a Magnet és Gránit közt, mindkettőnek jók a kondíciói, mindkettő magyar bank. Talán a Magnet felé billenti a mérleget, hogy több fiókuk van.
Nem igazán értelek :) Induljunk ki abból hogy nincs felesleges pénzed a számládon, azaz vagy le van kötve vagy be van fekteteve valami termékbe. A mindenkor hozzáférhető legyen 200k, amit te is mondtál. Ez mondjuk jó arra, ha bemész valahova vásárolni, akkor legyen elegendő pénz a kártyádon. Na most ekkora összegnél a látraszóló kamat nem sokat oszt szoroz hogy 3 vagy 5 % ugye? Mert ennyi különbségről beszélünk Gránit-Magnet.
Ráadásul ehhez a kamathoz át is kell vezetned a pénzed, szóval asszony kinéz egy szép cipőt akkor nem tudsz fizetni, mert nem vezetted át a pénzed a technikai szamlarol a folyoszamlara? :)
Én most az összes számlámról átvezettem a pénzt a Magnetba, lekötöttem 10,5 %-ra. Legroszabb esetben feltöröm a betéteket és utalom az osztrák számlámra, ez kb. 3 kattintás. Remélem a 3 hónapig amennyire lekötöttem nem lesz erre szükségem. De sajnos nagyon negatívnak látom a helyzetet :(
Az előbb Diamond számlacsomagot akartam írni, ott vna olyna a Magnetnél, hogy lekötés nélkül is adnak kamatot, viszont ott meg az utalás lesz drága.
Mondjuk ha sok pénzt kötsz le, akkor valóban a Magnet a nyerő, mert annyival magasabb betéti kamatot fizet. Szóval ki kell számolni, melyik éri meg jobban.
De általában amennyi pénzt az emberek számlán tartanak, a többségnek a Gránit Bank éri meg. Mondjuk a Gránitnál annyi kényelmetlenség van, hogy mindig át kell vezetni pénzt a megtakarítási számláról a folyószámlára, minden egyes vásárlás előtt. De így legalább biztonságosabb a számla, pl. ha ellopják a bankkártyád, akkor nem férnek hozzá a pénzhez.