Régebben a briteknél volt divat mindenféle LR-ből készített kúszófokozatos haszongépjármű. Volt olyan szett -nem a terepre, sziklamászáshoz, hanem az ipari alkalmazáshoz-, ami a pontos gumitípushoz megadta a keréknyomást, ballaszt súlyát, és azt, hogy mekkora gördülőtömeget javasolt vele mozgatni mekkora sebességgel. És itt méterek voltak kilo nélkül...
(Igen, tudom, hogy pl. az Unimognál is van ilyen, csak tréfás volt ilyet látni egy 2.25-ös, benzinmotoros SIII-hoz.)
A felező témához egy kis referenciával szolgálnék. Ha valakai jár a jászberényi Electrolux üzemben az láthatja, hogy mivel szállítják a kész cuccokat az épületek között. A felálláas a következő: elől egy niva (én 90-es évjáratra tippelnék), utána pedig vagy 3-6 potkocsi szerűség tele minden féle konyhai masinákkal. Szerintem azok a nivák nemsok kilométert tettek meg felező nélkül. Mindegyik gázossá van alakítva, az alkatrész bagóért megvan, értékvesztésről már nem lehet beszélni, az árú folyamatos mozgásban van, racionális döntésnek tűnik ez az összeállítás. Mikor nivával jártam bent a telephelyen, mindig furán néztek rám, hogy miért járkálok vontatmány nélkül :) Éljen a központi difi!
Köszi a választ. Már csak annyi lenne, hogy ez a túlméretes gumi nem érezhető nagyon az áttételezésen? Konkrétan nem csökkent a nyomaték észrevehetően. Én a Hiace-el jártam 185/70 es helyett 225/70-es gumival és érezhetően gyengébben gyorsult mint a méretes gumival. Autópályán is gyengébbnek éreztem a kocsit. Normál gumival tartható vele a 140-150 közötti tempó (igaz ekkor kicsit hangos:-), viszont a túlméretes gumival (tudom, hogy ilyenkor csal az óra) alig tudtam tartani a 140-et, és ha meglátott egy emelkedőt nagyon megijedt.
Pl. az ARB szerelesi utasitasa is azt ajanlotta, hogy az elso zarat csak akkor lehessen mukodtetni, ha a hatulja mar BE allapotban van, egyebkent ne. Persze kosse igy be az aki nincs kepbe a hajtaslanc mikentjevel.... volt mar ra peldam, hogy 2WD + Diff zaral kozlekedtem ELOL! :)))))
Ha van benne valami pici elektronika akkor már belevarázsolják, hogy 4x4 nélkül NE tudjál difizárat kapcsolni. Az L200 30km/h-nál kikapcsolja a difizárat.
Nekem a Hiluxon 265/70 16" yokohama Geo A/T van és eddig nagyon meg vagyok vele elégedve, igaz csak minimálisat van használva földutakon (aszfaltostól a bányáig :) ). Felezőt csak 4kerékben tudsz kapcsolni és hogy a difizárat lehet-e 2WD-ben azt nem tudom, mert ha kellett akkor inkább 4WD-be húztam (nem próbáltam még a zárat csak 4kerékben) és kapcsolni is lehet 80 km/h-ig (ezzel már éltem tavaly, mikor hirtelen leesett nem kevés hó és sietni kellett). Kikapcsolás meg ugyanígy történik, semmi tolatgatás. Ha van még kérdésed akkor nyugodtan írj, igyekszem a mostaninál gyorsabban válaszolni. :)
Ha jól emlékszem Samurai ügyben van köztetek kompetens :-)
A "mackósajt mintás" felnit állítólag fel lehet rakni fordítva is,hogy szélesebb legyen a nyomtáv. Megpróbáltam,de beleér a féknyeregbe. Köszörülés, vagy minimális alápakolás a megoldás?
Egyszerűen ha az van odaírva, hogy mondjuk 88/85 akkor az azt jelenti, hogy 88mm átmérőjű a henger furata, és 85mm a lökethossz. Ebből pl. kiszámolhatod a lökettérfogatot.
Viszontkérdés: hogy tudom az SX4-nél üresben tartósan leszabályozáson pörgetni a motort úgy, hogy nem érek semelyik pedálhoz (mondjuk az autópályán gurulok).
Atom: Na kapja be a bolygomu a tokodet! Nemer leloni a poent 3 masodpercel a bejegyzesem utan.... legalabb vartal volna egy kicsit, hatha valakinek jobb otlete is lett volna.... Valaszod tehat HELYES ellenben Veled:)
Az elsőt egy amatőr "terepjárós" már megcsinálta mögöttem egy G-vel. Szerintem Defender még az életben nem gyorsult úgy, mint akkor az enyém gázadás után. Amaz meg keresztbe állt, és úgy jött utánam a jeges lejtőn 50-nel.
Szoktam használni ezt a megoldást, bár inkább csak poénból, hogy milyen komoly 8 sebességes autóval megyek:). Felkapcsolok öcsi 5-ig, kupplung kétszer, felező üres, aztán hosszú, és 3 ban megyek tovább. Ezt csak nagyon nehéz vontatásnál tudom elképzelni, ezen kívül tényleg csak bohóckodás.
Azt viszont nem értem, hogy sokan mondják, előbb itt is valaki, hogy sosem akadtam el eddig, még a felezőt sem kellett használni.stb. Pedig szerintem, ha valaki akkor is használja a felezőt, ha csak egy sima lassú földutas pampogásról van szó, akkor is jobb lassúban autózni, meg a fogakat is illik néha megjáratni.
tamas69:A valasz nem helyes! 40km/h-nal megnezem azt az ugyesen kuplungolast, ami utan felezot tudsz kapcsolni.... Ugyan itt felvetodik a kerdes, minek 40km/h-nal felezot kapcsolni? -Ennek a megvalaszolasat kesobb teszem meg ez most nem lenyeges, mert felotben el lehet erni talan a 40km/h talan...
Szoval egyebb tipp*?
*Mielott barki is elkezdene mondani, hogy mar megint mitfaszt karogok egy teljesen komoly technikai kerdest feszegetek, ha ugy gondolod, hogy konstruktivan hozza tudsz szolni hat tessek!
A réginél elvileg állóhelyzetben lehetett kapcsolni, az más, hogy beveszi simán menet közben is ügyesen kuplungolva, és a fordulatszámra figyelve. - az új is.
tamas69: A regi Hilux-nal meg GPS-el merve 40km/h-nal is lehet felezot kapcsolni recseges nelkul! Hogyan lehetseges ez? A helyes valaszokat varom nagy erdeklodessel!
Az új Hiluxnál papíron 8km/h -ig menet közben is megy a felező, de gyakorlatilag ez ügyesen duplakuplunggal megy kicsit gyorsabban is, hameg bénázik valaki, akkor ott is recsegni fog, és mire berakja felezőbe úgyis megáll a sárban.
-Hozzátenném, hogy amióta nálam van a gép, nem jártam olyan terepen, ahol kellett volna a felező, összkerékkel és LSD difivel is kijött. -csak próbáltam, hogy mit, hogyan, mert a leírásban annyi szerepel, hogy ha nem veszi be, akkor lassíts :D
-bezzeg 15-éve ladával mentünk a bakonyba, egy vadászházba, kb 500m-re a céltól akadtunk el, aztán a mentésünkre induló UAZ fél órát küzdött , mire elért minket, és további 45-perc volt, mire beértünk a vadászházhoz. ( reggel még nem esett, mire odaértünk szétázott az agyag) Mindenki azon csodálkozott, hogy odáig hogy jutottunk el :D
A Mitsunál az alaphelyzetben BE van kapcsolva a féltengely. Amikor elindítod a motort, akkor kapcsolja szét az elejét
A Jimnynél alapban nyitva van, de mikor beindítod a motort, akkor automatikusan végigjátssza a nyitást (gondolom azért, hogy ha netán 4ben állítottad le, és közben kibotoztál, akkor se maradjon zárva).
Kösz. Tegnap megpróbáltam ösztönösen odanyúlva 4-be tenni a buszt, mikor kezdett nem tapadni a hátulja. Aztán recsegő hangon szólt, hogy nem kéne, mert fáj neki.
Hoze! Az első hajtást biztosan ki lehet iktatni. Nekem úgy van megoldva, hogy csak állóhelyzetben kapcsolható a kikapcsolás. A motortérben van a kapcsolója. :) A terepváltóban csinálja a szinkronizálást és utána kapcsolja rá a féltengelyeket. Ezért nem recseg. Ha az eleje ki van iktatva, nyugodtan kapcsolgathatom a 4x4-et. A féltengelyeknél nem tud szinkronizálni. DE! A Mitsunál az alaphelyzetben BE van kapcsolva a féltengely. Amikor elindítod a motort, akkor kapcsolja szét az elejét (Lehet recsegést produkálni, ha gurulás közben leveszed a gyújtást.) Kicsit kuszára sikerült, de remélem érthető. :)
Ugyanis amig a feltengelyt nem kapcsolta a diffihez ossze, addig nem egyezik a ket kardan fordulata
Nem ezen múlik, legalábbis az enyémből arra emléxem (Nálatok, ez után jöttem rá, hogyan műxik; annyi gazt begyűjtött az első kardán, hogy lehetett hallani alulról, mikor forog s mikor nem), hogy ahogy elkezdtem összkerékbe botozni, a szinkron felpörgette a kardánt, majd zárt az első agy és az osztómű. De hogy melyik zárt előbb, azt nem tudom.
Viszont mivel úgyis 2WD rövid a cél, nincs is jelentősége, felezőt úgyis álló helyben kell kapcsolni (vagy a HiLuxnál lehet menet közben?).
Atom: Ugy tudom, hogy az ADD-nel a vakum mellett van vegallas visszajelzo erintkezo, aminek a jelet szinten hekkelni kell a vakumcso ledugozasa mellett. Ugyanis amig a feltengelyt nem kapcsolta a diffihez ossze, addig nem egyezik a ket kardan fordulata es igy a 2wd -> 4wd kapcsolasa nem kivitelezheto*.
*Ha valaki megtenne, hogy kihereli az elso diffi add-jet ugy, hogy ledugozza a vakumcsovet es kis sebesseg mellett megprobalja 2wd-bol 4wd-be kapcsolni, akkor a kiserlet eredmenyere nagyon kivancsi lennek! Szerintem a fent leirtak miatt nem lehet betenni 4wd menet kozben igy**.
**Az erdekel, hogy amikor a terepvaltot 2wd-bol a 4wd fele akarod huzni, akkor recseg-e vagy mechanikusan van blokkolva a terepvalto karja, szoval hujeseg ellen vedett-e! {Tudom: kurvaanyam jatszak a sajat valtommal.... :))}
Énis hasonlóképp haszlálom a gépet, mint ahogy te akarod. Alapvetően aszfalt, néha nem túl durva terep. Eddig még nem hagyott ott a gép elakadva, pedig LSD-s verzió. Persze extrém esetben, pl ha mély árkon mész át, és 2 kerék ér csak talajt, akkor a fixes zárral kijössz, ezzel meg nem. - télen, amikor az egyik hátsó tükörjégen állt, akkor összkerékkel indult el, ha van fixes difi, akkor az is elég lett volna.
Mivel nincs középső difi, ezért szárazon, ha kanyarodni is akarsz, akkor inkább ne használd az összkereket, ha nyálkás, csúszós az aszfalt, akor nem lesz gond az összkerékkel ott sem, de alapvetően laza talajon, sárban használatos.
Egy 2002-es Jeep Cherokee 2.5CRD büszke tulajdonosa lettem. Már kezdődnek azért a bajok. Úgyhogy szükségem lenne egy kezelési és egy szerelési útmutatóra. Tud valaki ebben segíteni?
Egyébként a 2.5CRD milyen motor? Honnan lehet alkatrészeket venni hozzá? (a márkaszervizen kívül).
Tie! Te néha elolvasod amit írtál? "De sáron is jókat lehet menni úgy, hogy állsz a gázon, hogy verje ki a gumi a sarat, és közben fékkel tartod kordában az autót finoman, hogy ne szállj el, mint a győzelmi zászló."
Arról nem is beszélve, hogy Thoosh nem is erről beszélt.
GMarci_2! A W463-as G Mercire igaz amit írtál. Az elődökre nem! A mai napig gyártják középső difi nélkül is.
Tie! Te néha elolvasod amit írtál? "De sáron is jókat lehet menni úgy, hogy állsz a gázon, hogy verje ki a gumi a sarat, és közben fékkel tartod kordában az autót finoman, hogy ne szállj el, mint a győzelmi zászló."
Automatával kifejezetten jól lehet játszani a ballábfékkel terepen. Pl. amikor óvatosan akarsz fellépni valami nagy farönkre, akkor nyomod a gázt finoman, és adod mellé a féket is. Így amikor éppen fellép a kerék, a fékkel tudod fogni, és nem fogsz átesni a rönkön, hanem szépen meg tudod állítani a tetején az autót. Lépcsőzésnél is ugyanígy nagyon fasza. De sáron is jókat lehet menni úgy, hogy állsz a gázon, hogy verje ki a gumi a sarat, és közben fékkel tartod kordában az autót finoman, hogy ne szállj el, mint a győzelmi zászló. :)
Én már úgy vagyok automatánál a ballábfékkel, hogy éjjel beülök ügyfél akármilyen automatás kocsijába (akár Volvo, akár Audi, akár Renault, tökmindegy), reflexből ballal fékezem mindet. :)
A te autódban nincs diffizár, sem differenciálmű középen. Az egy egyszerű hátsókerékhajtányos ótó, mint pl. a Láda. Az osztómű elejéből kikandikáló tengelyt pedig a kis karral FIXEN hozzákapcsolod az első tengelyhez, ami ezután pont ugyanazt fogja csinálni centiről-centire, mint a hátsó tengely.
A Roverekben három differenciálmű van. Állandó négykerékhajtás. Ezért fordul elő, hogy akár egy kerék kipörög, megáll a tudomány. Nagyon csúszós betonyon szoktam összezárni a középső, és egyetlen diffizárat, mert az ABS nélküli autók fékje alapvetően száraz útra vannak beállítva, nagy fékterheléshez. Jeges úton mivel nem nagyon kell fékerő, így az első kerekek megcsúsznak, a hátsó meg még nem is fékez, viszont ha összezárom, akkor a 4 kerék fékerejét együtt szabályozom, és megvan a lehetséges max. fékteljesítmény.
Te vagy az én emberem :- ) Mekkora gumit is tettél fel pontosan 265/70/16" vagy 15" Hogy is működik ez a terepváltó? 2WD ben lehet felezőt kapcsolni? 4WD-ből 2WD be kapcsoláskor nem kell tolatgatni vagy megálni? Alapvetően minden infó érdekel amit meg tudnál osztani velem. Május -június körül tervezem a vásárlást, addig szeretnék a lehető legtöbbet megtudni a gépről. Most már én is a comfort felszereltségre hajtok az már biztos. Nem akarok felépítményt tenni rá csak kemény platófedelet vagy zárható dobozt esetleg egy nagy ládát. Hol érdemes körülnézni ez ügyben?
Szia! A G Merci állandó összkerekes és van benne középen is egy 3. diffi! Ezért lehet vele aszfalon is menni.(diffizár nélkül) A Samu és az Uaz tudomásom szerint kapcsolható összkerekesek és ezért NEM ajánlott aszfalton menni vele 4kerékben!
Megpróbállak megvilágosítani. Kanyarban többet forog a jobb első mint a jobb hátsó, miután nagyobb íven fordul. Ugyanígy többet forog a bal első, mint a bal hátsó. Ebből következik, hogy a két első kerék (azaz a kardán) többet forog mint a hátsó kerék(azaz a kardán). Ha ezt a két kardánt fixen összezárod akkor feszül. Ki is tudod próbálni. Kapcsolj összkereket mondjuk aszfalton, szedd alá a kormányt valamerre teljesen, és szép kicsi gázzal indulj el. Kb a kör negyed részénél lefullad az autó, ha nem kezded jobban nyomni a gázt.
Ezt a hagyományos osztóművet én úgy nevezném, hogy NINCS osztómű. Azt a csodálatos automata első hajtást is ki lehet kapcsolni. Nekem is olyan van az L200-on és mégis van felezőm csak hátsó hajtással. :) Ha tönkremegy az első automata akkor bezárt állapotban marad (legalábbis az L200-on), úgy találták ki, hogy akkor is legyen 4x4.
Nálam most pont egy 2003-as Hilux van, alap kiv. Nomost, ezen "hagyományos" osztómű van. Tehát, ha 4H/4L állásban van, a két TENGELYT összezárja. Az egyes tengelyeken persze nincs külön difizár, tehát a tengelyeken levő kerekek közti fordulatszámkülönbséget "kiforogja". A két tengely közti fordulatszámkülönbséget viszont nem! Ha máshol nem, akkor itt fellép "némi" feszültség!
Na. Megnéztem, lehajtottam a napvédőt, ott is van egy szöveg, elmagyarázza, hogy mikor és hogyan lehet használni az összkerékmeghajtást! Meg a tgk leírásában is benne van, úgy emlékszem.
A saját autóm meg Vitara, de azon is így működik a dolog.
És igen, lehet 80km/h felett is menni 4WD-ben, csak hirtelen nem jut eszembe olyan hely, ahol kellett a 4WD, és 80 felett tudtam menni :)
Első 4WD-s autóm egy Opel Campo volt, azon persze kipróbáltam mindent, "mivan ha" alapon, de az eltelt néhány év és sok sok km (évente picit több mint 30 ezer) alatt még én is beláttam, hogy a gyári előírások legalább megfontolásra érdemesek :) ha nem is szentírások.
Most ne haragudj, de felvilágosítanál, hogy miért nem lehet? Az oké, hogy difizárral nem mert az tényleg gyilkolja, de összkerékben eldiferál, vagy nem? Mert akkor tényleg kérném a felvilágosítást! :)
Az a helyzet h nekem egy 2007-es Hilux van Comfort-os felszereltséggel. Olvasva a hozzászólásokat feltűnt egy-két érdekes dolog. Pl: Aszfalton 4kerékben simán lehet kanyarodni, hiszen ha nem lehetne akkor szinte mindenhol tönkrement "normális" (gondolok itt G mercire, Samura, UAZ-ra) terepjárók lennének. A vontatásról: Mi egy UAZ-t szoktunk húzni vele, ami beleesik a megengedettbe, de gondolom azért van ez a limit, mert ennyi súlyt bír el tartósan (persze többet is lehet vele húzni csak a vonóhorog, féltengelyek nem igazán szeretnék). Én az árkülönbségből vettem rá 4 alufelnit, rájuk 265-ös gumikat, küszöböt, esztétikus dobozt a platóra és jelenleg is folyamatban van a szélesítés. Végül pedig egy gondolat: Szerintem ugyanaz az első kerékagy (vagy kapcsoló) mind a kettő felszereltségűn. Ja és elvileg 80-ig lehet bekapcsolni az elsőhajtást menet közben, de ez nem azt jelenti, hogy többel nem lehet menni 4 kerékben (mondjuk ha többel lehet menni, akkor meg fölösleges a 4 kerék :) )
Hoze, amit mondtál, az mind stimmel, csak egy kis szőrszálat hasogatnék:
A hétköznapi köznyelv pont az Limited Slip Differential-t (legalábbis a lamellás-kupplungost) hívja Sperr-difinek, ezért voltam bátor így hivatkozni rá. :)
Merthogy amúgy a Limited Slip Differential egy elég nagy fogalomkör, pl a Torsen difi is (mint a Detroit Truetrac) is Limited Slip, csak épp nem lamellás-kupplungos, hanem ferdefogazású bolygóműves difi. ;)
Szóval a köznapi ember a sperrdifi kifejezés alatt ismeri a lamellás-kupplungos, részlegesen záró diferenciálművet - főleg a drifterek szeretik, mert kanyarban teligázon szépen tolja az autó hátulját. :)
patrol2.8D: Tudhatnad, hogy internethuszar vagyok, es csak a teszkoba jarok a fostalicskammal... mitol is lenne az helyes amit karrrogok? Osztan ha a pofajartatashoz van kedvem, akkor azt azert szabadjon mar megtennem!
Mellesleg pont azon az oran hianyoztam az off-roaf oviban, ahol arrol volt szo, hogyan kell oszkerekben aszfaltozni, de igerem bepotlom!
A Totojás nem aztat mondta, hogy az első kanyarban megy tönkre a közlekedési eszköz belseje, hanem arról tartott oktatást, ha így használja, akkor hamarabb lesz belőle Milliós Értékű Hulladék alapanyag. Én is rendszeresen járok naphosszat kemény földesúton direktbe ragasztott tengelyekkel, aztán sose lett baja, csak a kanyarokat köll lendületesebben csűrni, hogy az ívbelső kerék ne ragaszkodjon az anyaföldhöz olyannnyira.
olyan rengeteg okosakat mondtok hogy má fáj a fejem!
egy évig húztam tréleren a patrolom versenyekre (meg kasznishoz meg szerelőhöz meg doktorhoz meg stb...:)) tréleren oszt semmi baja nem lett (sztem simán van két tonna). lehet azért mert nemtom ezt a sok okos dolgot:) mindenesetre a kis ződ Hilux-om kakált a nagy terhelésre és szart szarrá menni. biztos nem volt tisztában ezekkel a dolgokkal amiket írtok::)). jóccakát.
Atom: Latom Neked se jott le a promlematologia! Nem gondoltam volna. Na akkor annyit segitek Rajtad, hogy nem a kozponti diffi itt a lenyeg...
marnempipas: Azert a kis esszemet lehetoleg ne feszegessd egy kereskedesbe se, ugyanis amint a szadat elhagyna az LSD, ADD, HUB, 2WDLOW, stb. szoval megspekelt mondat, azonnal felirnak a "na megint egy okostojas" listara....
Néhány éve valamellik autós újság írói egy Ford Rangert vittek "tesztelni" Mi néhány Defenderrel elkísértük őket a nagy próbára. Amikor belementek a biztos kíséretünktől felbátorodva az első térdig érő trutymóba, amiben persze megfeneklettek, elindultunk utánuk, hogy kibányásszuk őket az iszap aljáról, de gyalog indultunk. A három firkász, a négy ablakon egyszerre ordította, hogy a "bukócsőhöz" nem szabad hozzányúlnunk, mert csak 4 db hatos csavar fogja.
Ha rendesen neki feküdtünk volna, széttépjük szegény autót:))))))
Én is hasonló dolgon gondolkozom, és egyre inkább. Biztos, hogy nem veszek gyári küszöbcsövet, meg aláfutásgátlót, meg bukócsövet. Azon filózom, hogy a legegyszerűbb fehér színt választom (- 180 eFt) és marad a fekete tükörház. Gyártatok küszöbcsövet meg olyan bukócsövet amelyre a szörföt ( ez is egy off-road eszköz csak én vízen csinálom) is fel tudom kötni, egyszerű acélcsőből és matt feketére festem. Mindezt egy fekete platóbéléssel, és egy nagy alu ládával (keménytető helyett). Nekem sem tetszik a gyári virsli amit adnak hozzá, szívem szerint azzal át sem venném. A 16"-os tárcsára kéne tenni egy kicsit izmosabb gumit, én 225/70 re gondolok, de nem igazán tudom mekkora túlméretes gumit bír elviselni a futómű. Ti milyen méretű gumit ajánlanátok. A beltér nem annyira izgat, viszont az elektromosan állítható tükör hiányozni fog.
Nemrég kipróbáltam egyet egy kereskedésben, de sajnos egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy 2WD-ben lehet-e használni a felezőt, pedig az alapján amit leírtatok tényleg ez lenne a leghasznosabb számomra.
Egyébként most egy Hiace-t hatok, ami sima hátsókerekes. Télen 240 kg hőtárolós téglával küzdök a csúszós utak ellen :), nyáron meg terheletlenül már nemegyszer akadtam el egy egyszerű magas padkára állástól, ugyanis ilyenkor háromlábra áll a drága és egyből ledifferál. Nemrég úgy parkoltam le egy hideg napon, hogy a jobb hátsó kerekem egy jéglencsére állt. Úgy tudtam csak elindulni (mivel egyedül voltam), hogy betettem egyesbe alapjáraton, aztán kiszáltam, letoltam a kocsit a jéglencséről, és futva beugrottam az egyesben kúszó buszba.
Nekem teccik a Hi lux. Én comfortot vennék, klímával. Látszólag nem nagy az árkülönbség, de én azér a pézér, ínkább vennék rá szép széles 5 db kereket. Nem márkakerben, hanem valami épkézláb cégnél vennék rá az eredetihez hasonlító sárvédő szélesítést, valami szolídabbat. Egy ügyes mesterrel csináltatnék 80x40 es ferróból küszöböt, bár nem olyan fényes, de a fekete is lehet szép. Ja és nem azért írom ezt, hogy tele legyen aggatva vassal, tényleg lehet egyszerű és szép. Egy jópofa hátsó lököst a taliga végére. A maradék pénzből meg biztos lehet kapni krómos tükör kabátot, meg a fülkébe ilyen műjanyag, vagy fautánzatú ragadós vackokat.
Tényleg hülyeség a jól bevált egyszerű dolgokat használhatatlanra szétkomplikálni. Ez a diffi kérdés olyan, hogy amikor tényleg egyszer kétszer szükség lesz rá, akkor azzal a negyed órás nyaszajgatással, mire kikecmereg egy szorult helyzetből, teljesen tönkre lehet vágni, amúgy meg minden "normális" hétköznapon, csak útban lesz az állandó jelenlétével. Vagy mint az AWD szgk-k. Igaz, hogy egy évben van nálunk 3 nap, amikor tökjó, ha a faluban felvisz a hegyre, de anélkül is el van az átlagember.
marnempipas: Az LSD adotakarekos szempontbol teljesen megfelel a nemzetkozi szabvanyoknak!
"akár egy 2250 kg tömegű utánfutóval is elbír, négykerék hajtású üzemmódban"
Ez igen! Es fekezett habzasu is egyben, illetve a legmakacsabb szennyezodessekkel is konnyeden elbanik!
Tehat ez a reklam a "negykerek hajtasban hogyan tepjuk szet az autot" cimu topikban biztosan megallja a helyet, de a gyakorlatban NEM! Ha aszfalton vagy jo tapadasi tenyezo eseten oszkerek hajtast eroltetsz kanyarodaskor* akkor ha ures a gep akkor egy par kanyart biztos ki fog birni a hajtaslanc, de ha utana akasztasz egy 2t megrakott futot, es elkezded cibalni mint barom, akkor ott ismet az anyagi kar jeletos lehet... Persze megint csak puderesre ugatom a pofamat, es megint en logok ki a sorbol, ha fikazom az A.D.D.-t. **
*Egyenesbe ugyanis akar le is hegesztheted a diffiket fofutykos baja se nem lesz.
Szoval akkor ismet egy kis gyakorlati pelda az ADD fikazasra:
-Ha futot, vagy nagy terhet kell szallitani, akkor -mint azt az elozo hozzaszolasomban mar fejtegettem ming barlangasz az agyagdugot- sokszor elofordulhat az az eset, hogy egy kaptaton kell felfele (vagy LEfele) menni, de a tapadasi viszonyok nem kovetelnek meg az osszkerek hajtast, csak az attetel megnoveleset, igy felezo hatsokerekben lehet tepni a futot hegynek fel vagy le motorfekkel, plussz a zarat basztatni, ha epp el el akarna forogni a kerek... Ezzel a megoldassal, kimelheted a kuplungot, a hajtaslancot, az uzemanyagot es nem utolso sorban a hutesrendszert is.
Karrrrrr karrrr
** (Mifaszert kell a jol bevalt dolgokat uj szarra modositani eztetet magyarazza el nekem valaki...)
Köszönöm a válaszokat, tanulságos volt. Még pár kérdésem lenne. A hiluxnál aszfalton használható a 4x4 károsodás nélkül? A katalógusban azt írják"akár egy 2250 kg tömegű utánfutóval is elbír, négykerék hajtású üzemmódban" Ebből nekem úgy tűnik mintha nem lenne probléma a folyamatos 4x4 es hajtás (természetesen diffzár nélkül gondolom) Kapcsolható a 2x4 kontra 4x4 menetközben? Kell-e ezzel is tolatgatni zár kioldáskor?
Még visszatérve a LSD re egy pillanatra. Abban az esetben, ha nem úgy akarom használni az autót mint ti, hanem csak amolyan adótakarékos :- ) vállalkozó módjára, nagyrészt aszfalt néha gyengébb hobbi terep (leviszem a szörföt a tópartra) módon. Érdemes rágódnom ezen a differenciálmű dolgon?
A Comfot+AC és az SR kivitel között elég nagy a felszereltség beli különbség (állítható tükrök, ködvényszóró, oldalfellépő, alufelni 255/70-es gumival) és nem utolsó sorban az SR szebb is (krómozott bizbaszok, szebb belső tér), és az árkülönbség csak 360 eFt. Viszont nem választható SR felszereltség zárható difivel :-( csak LSD-vel. Ugyanakkor azt sem akarom hogy egy költségesen fenntartható érzékeny hajtáslánca legyen az autónak, cserébe néhány krómozott kütyüért. Tényleg olyan szar ez az LSD+ADD? Vagy csak off-road szempontból gázos?
Az eleje a ket autonak szerintem ugyan az. A.D.D. = Automatic Diff. Disconnect.
Nem. Nézegettem a Toyota honlapját, az SR-nél írja felszereltségnek az ADD-t, a másiknál nem, de nem írja, mi van helyette. Lehet, hogy sima manuál agy?
marnempipas: Az LSD-t nagyon szepen leirtad, de azert van egy-ket tisztazando dolog!
Limited Slip:
Mint ahogy lathato a feltegelyeknel a diffin belul ket oldalt csuszo lamellak vannak, amolyan kuplugok, amik egymashoz vannak feszitve es amig van koporeteg rajtuk elegge jol dolgoznak. Ennek a szerkezetnek nem az a neve hogy SPERR! hanem az hogy LSD (limited slip diff). Mint ahogy azt mar valamelyik kartasom is jol megmondta a sperr annyit tesz hogy zar (nemetul). Tehat egy 100%-os ARB diffi is sperr diffi. Errol ennyit. Szoval tovabb fikazva az LSD-t lenyege, hogy a konstrukcio miatt sose fog akkorat zarni, hogy egy kerek az egesz auto meg tudja tolni, es annyit meg mindig fog zarni, hogy orszaguton szarabb legyen a szuk kanyarodas es egye a gumit stb. Az olajat rendszeresebben kell cserelni mint egy sima diffiben, ugyanis ezek a lamellak specko olajat kivannak, es termeszetesen nem olcso olajrol van szo. Nagy hatranya, hogy mivel nem egy kapcsolhato baszinarol van szo, ezert MINDIG mukodik, legyen szo autopalyarol 100-al, vagy a varosba a dugoba.... Mit jelent hogy mukodik? Na (kis) ivben fordulsz be valahova, akkor a differalasnak letre kell jonni, mert kulomben nyikkanas lesz, ezert kopnak a lamellak rendesen! Nem fogod tudni sose, hogy mennyire kopottak a lamellak, csak ha a diffit kiugrasztod, szetszeded es latod, hogy hat bizony ezek meg jok voltak :).... Na mindegy.... nagy para ez az LSD.
Elettartalmarol csak annyit, hogy egzaktan sehol nincs leirva, es nagyon hasznalat fuggo! (Ha terepen elakadsz, vagy sokat porgetsz ugy hogy eldiffaral a hatulja, akkor ez ahoz hasonlithato terheles a lamellaknak, mintha folyton felig benyomott kuplunggal kozlekedel.... es ez nem 10 alatt fog megtortenni, hanem EGY).
Az eleje a ket autonak szerintem ugyan az. A.D.D. = Automatic Diff. Disconnect. Ez annyit tesz, hogy az elso feltengelyek fixre vannak kotve a kereknel (amit persze lehet HUB-ositani), es a bal oldali feltengely a diffinel el van vagva, es ott van egy szabadon futasi kapcsoloja, ami vakum mukodtetesu. Ha el van vagva attol meg a feltengelyek elol forognak (kopik ugyan ugy minden, ellenallas), csak epp a diffi bolygomuve eldifferal es a kardant mar nem hajtja meg, igy az ellenallas telleg kisebb. Mivel kozepen csak egy lancos osztomu van kozponti diffi nelkul, ezert a 2/4 kerek kapcsolas csak egyforma kardanfordulat eseten lehetseges, igy amikor 4kerekbe akarod tenni a terepvaltot, akkor az elobb (ha jol tudom) az ADD-t bezarja (ami termeszetesen menet kozben is mukodik), igy az elso kardan mar forog is es csak ezutan tortenhet meg a mechanikus kapcsolat a kihajtasok kozott.
Lenyeg a lenyeg, ez az ADD is egy fasszag! Eleg egy jol elkapott faag, ami elkurja a vakumcsovet, vagy egy allas visszajelzo vezeteket, es maris annyi az osszkerek hajtasnak! Most nekem ne mondja senki hogy vedett helyen van, mert mint a Jeep-es kep is mutatja semmi sincs elegge vedett helyen! Tovabba az ADD azert suxx meg, mert nem tudsz vele felezo hatsokerekezni (max ha megbutykolod, hogy ne zarjon az add -HUB, vagy elektronika), amit szaraz foldesutakon azert sokszor hasznal az ember.... pl. ha epitkezik az ember es sok sok szart cipel a platon az aszflatos dulokben, ahol a 4kerek hajtas kiprobalasa jelentos anyagi karhoz vezethet, de ha tudsz only 2wd low-ot tenni, akkor azzal kuplung kimelo is leszel egybol, es igazi traktoros :)
Szerintem a második változat valami olyasmi lehet, hogy hátul egy sperrdifi van, vagy esetleg torsen (de mivel a torsen meglehetősen drága, inkább a sperr a valószínű), elöl meg egyszerűen automata első agyai vannak a difinél, mint a Super Select-es Pajeroknak volt annak idején. Tehát alapból hátsóhajtás egy sperrdifivel, és automatikusan zárja hozzá az elejét, ha szükség van rá (vagy ha te magad bekapcsoltad összkerékbe).
Az elsőnél meg folyton teker az első agy, féltengely, difi, minden, csak a kardánokat zárod össze az összhajtás kapcsolásánál.
Ha így van, ahogy sejtem, akkor az első a tök hétköznapi pick-up hajtás, szinte mindegyiket így csinálják. Előnye a fixre zárható hátsó difi, hátránya, hogy mivel folyton forog az első hídban minden cókmók, némi pluszfogyasztást jelent. A második előnye, hogy mivel egy csomó vas áll menet közben az első hajtásban, valamivel talán kisebb a fogyasztás, hátránya viszont a hátsó sperrnél van, mert egy sperr egyrészt sosem fog olyan zárást, tapadást adni, mint egy fixre zárt difi, másrészt meg a sperr előbb-utóbb megnyúvad (mondjuk 10 év alatt).
Új Hilux vásárlásán gondolkozom. A Comfort és az SR felszereltség között hezitálok. A Comfortban zárható hátsó differenciálmű van, az SR-ben LSD korlátozottan záró hátsó differenciálmű és elől automatikusan szétkapcsoló szabadonfutó első differenciálmű van. Az első verzió nagyjából tiszta számomra, de a második nem egészen. Elmagyaráznátok mi is a különbség a két rendszer között. Melyiknek mi az előnye és mi a hátránya? Egyébként nem off-roadra veszem, de építészként néha be kel mennem egy-egy dagonyásabb területre. Eddig inkább begyalogoltam, de ezentúl szívesen bemennék a dagonyába. Szerintem ti értitek mire gondolok :- )
Tegyél bele egy vényócat, az elejére meg valami monstre lökhárítót, és akkor nem lesz baj. Igaz elférni továbbra se fogsz, de utánuk tudsz menni az erdőben, némi recsegés-ropogás kíséretében. :)
Lenne egy eladó 93-as (92.12.21) 2.5B kézi váltós Cherokee. Top állapotban,mindene működik.Jó akku, jó gumik. Sajna a baráti körben mindenkinek samu-ja van és ahol azok elférnek,én ezzel nem :-)
Csuhas: Meretet nem tudom, de a duplacsukos reszen pont olyan keresztek vannak, mint a sima vegen. Szerintem ne csereld ki otthon mert nagyon nagy szopas.
Van a duplaize kozepen egy gombos/tugorgos basz, IGEN nehez szepen osszerakni. Megeri megfizetni erre egy szakembert.
Így igaz. Nagyjából egy órás munka volt két embernek. Ha a kardán közepe felé eső kereszt halt meg akkor a másikat is ki kell venni. Azaz ilyenkor mind a kettőt cserélni kell.
Napközben jártam Szíjjártó Pistánál, gondoltam, ha már ott vagyok, megkérdezem tőle.
Aszongya, hogy a normál, 4500forintos erősített kereszt megy a duplacsuklóba is, csak azt nagyobb szopás szétszedni-összerakni, mert a kereszt középen meg van vezetve, így nem lehet csak úgy könnyedén kiütögetni meg beütögetni, hanem tökölősebb egy kicsit.
Mifelenk talalkozhatsz olyan tablaval, amire az van irva, hogy VIGYAZZ! SZÖGES TERÜLET! Az effajta tablanal mar csak a DUGNI OTTHON ANYADAT tabla iq-bb...
A kép alapján a "magánterületet védő" drótkötél egy út fölé volt kihelyezve. A többi motoros szerint régi, használatos út. Egyébként meg tökmindegy. Ha 220-at vezetek a kerítésbe és éjjel agyonb@ssza a betörő urat, becsuknak szándékos emberölésért. Itt ugyancsak vitathatatlan a szándékosság.
Bár nem támogatom az effajta elintézési módokat, az tagadhatatlan, hogy bizonyos helyeken nem könnyű a gazdáknak elérni, hogy ne motorozzák szanaszerteszéjjel a földjüket/erdejüket...
"Belicza Andrea elmondta, hogy egy derékmagasságban kifeszített, magánterületet védő drótkötél okozta a tragédiát. Az arra motorozó szolgálaton kívüli"
Valszek a tulaj ezzel próbálta jelezni telke határát! Nemnyakmagasságban, derék magasságban! Lakott területen a motoros mennyivel motorozott hogy egy derék magasságban lévő kötéltől elesve meghal? Szolgálaton kívüli rendőr? Miért is fontos ez? "Magánterületet védő" mégis hova készült a szolgálaton kívüli rendőr? Látogatóba????
Azért ez eléggé kétoldalú, persze ha bebizonyosodik hogy a magánterület tulajdonosa szándékosan, pont ezért feszített ki ott drótkötelet, akkor vegyék csak elő!!!
Igen nekik van 4500-ért, és szerintük 50% hogy jó. No ezzel nem sokra megyek. Illetve ha lemértem az enyémet megkérem mérjék meg azt ami nekik van, azután majd meglátjuk.
Az élet nem oly egyszerü. Az alvázszám birtokában sem tudnak mit mondani a kereskedők. Az angol katalódusban nem szerepel ez a kereszt. Van ahol volna 4500 erősített kereszt, de nem tudják jó-e bele. Van ahol 15 eft egy darab de ök mind a kettöt cserélnék szóval vagy ötvenbe állna meg. Ha viszont tudnám a méretét akkor megveszem az első boltban és berakom magam. De úgy látom nem úszom meg hogy alá ne feküdjek egy tolómérővel...
Bemész a bótba, és viszed magaddal a zalvázszámot. Lényeges kérdés: Eredeti gardány van-e még a szecskavágóban? Mert mi úgy jártunk a használtautónkkal, hogy az előző gazda más méretű kardánt rakott fel, aztán én meg néztem hülyén, hogy miért nem megy bele a kereszt, amit a típus méretéhez vettem.
Szértvertem egy disco (2.5tdi) dupla kardán csuklójából az egyik keresztet. Elfogytak belöle a tügörgők. Meg tudná valaki mondani a kereszt mértét? Úgy fognék a cseréhez hogy a kezemben van már az új darab.
Egy kis segítségre lenne szükségem, mégpedig: honnan tudnék eredeti Simex-eket venni és milyen árakon (35x10,5x15 vagy 35x12,5x15 méretekben)? Előre is köszi!
Ahogy olvasgattam,néhányan profik vagytok autó(át)építésben.
Talán a kérdésemben is tudtok segíteni. :-)
2 különböző fajta Samurai magasítást láttam eddig. A "gyári" hosszabb rugónyolcasokat használ,míg a házi kivitel, a tengely fölé helyezve a rugóköteget ér el magasítást. Melyiknek milyen előnye/hátránya lehet?
Itt a szomszodban a Vaslónál van ilyen egyenformatervező. Mindenből kis kocka lesz, ami bekerül. Az biztos segítene rajta. Vagy bevisszük az Erecoba, ott is van dizájner. Kecses kis fecnikre darálja.
Kedves Nagyok . Ajándék Néktek a kicsiktől (= R.I.L.A.K. , itteni topik ). Mi a véleményetek erről : totalcar.hu/haszon/honker/ ha érdekelnek még fura gépek , néha kukkantsatok át hozzánk is , és például nézzétek meg a vagy 3--4 hete bemutatott , fotós " lengyel Unimogot" . . .
A számból vetted ki szót!:)Csak annyit kérdeznék még plusszba,hogy ez a beavatkozás az élettartamot nem befolyásolja?Vagy esetleg más mellékhatások nincsennek?
Subaru Legacy és Outback Boxer Diesel Az emblematikus márka autóinak értékesítési szaporulatát idáig vélhetően nagyban korlátozta a dízelmotor hiánya. Most vége a szűk esztendőknek, a japánok ugyanis bemutatták első gázolajos boxermotorjukat, amely nem mellesleg a 2,0 literes kategória legkönnyebb példánya.
Az EGR-t és a szivócsövet 60-100ekm-enként takaritani kéne, mert ha nem akkor többet árt mint amire eredetileg kitalálták. Én mindenképp a leblindelését javaslom.
Nemtudom jó helyen járok-e. Tudtok-e nekem segíteni. Van egy Nissan Patrolom. 88-as, 3.2TD. Rövid. Japán. (kockalámpa) Elég romos az állapota, de szeretném teljesen rendbehozatni. Valamint a futóművén alakítani.Érdemes spirálrugósra átalakítani? Egyátalán lehet-e? Emelni szeretném extrémebb méretben. Nem saralni kell, csak régi vágyam egy ilyen vas. Előre is köszi az infókat.
Úgy gondolom, hogy a mérnöki tervezés, a tudományos felkészülés, a biztonság maximalizálása helyett az alkohol volt a fő motívum! Meg a pasas arckifejezését elnézve az intelligencia... :oD
Dolog megoldódott, haver másik kútnál tankolt, azóta nem csinálja!
- érdekes, hogy egyéb dologból - sebesség, gyorsulás.. nem volt észrevehető, csak ha nagyobb sebességen ~110 fölött tovább gyorsult volna, és nyomott egy padlót. ( pug partner) picit visszavéve a gázból, és lassan lenyomva jó volt.
Tul nagy elvárásaim nincsenek,csak vmi optimalizálásra gondolok,nem akarok vele az autopályák réme lenni.A viszonylagos lustaságával is eggyütt tudok élni csak a fogyasztását nem tudom megemészteni,persze ha ugy beletud nyulni hogy a fogyasztás csökken és mellé még járna egy kis plussz dinamika is annak külön örülnék!
Szepi: Nem akarok vau vau, meg kárr kárr, de ket adatot meg adjal meg Krezinek:
1. Mire akarod hasznalni:
-Mennyen 500 metert, de azt ugy mint egy F1 es gep,
-Mennyen 10.000km, ugy mint egy rally oto, azt kuka
-Mennyen evi ~20-60ezer km ugy mint minden mas auto, csak elozesnel ne kelljen konzervativoskodni, es a siraton ne fogyjon el a felketto.
2. Mi penzeszkozt szansz ra:
-Sajat penznyomdam van, eznemszamit!
-A szomszedban van a penzverde, majd kerek egy kicsit kolcson.
-Egy - ket tank uzemanyag ara meg belefer.
Krezi: Az EGR-t minden esetben ajanlatos kiiktatni? (Tudom valaszojj itt nyugodtan NEM-el, aztan privibe meg johet az IGEN:) Kornyezet szennyezo mindenemet! Fuj!
Nekem egy régi l200-am van,a fogyasztást leszámitva teljesen megvagyok vele elégedve,igaz 31-es terepgumikkal,de 12 körül eszeget teljesen normál(90-100)tempoban.Szerinted lehet okositani rajta?
Ha azonos kaliberű-teljesitményű motorokra különböző adagolót tesznek a a svábok és a japánok, és a két adagoló közül a sváboké a jó, a japánok meg a sváboktól vették a licenszet akkor innentől egyértelmű pedig a dolog.
De erre van egy történetem:
évekkel ezelőtt egy cimborám Suzuki szervizt üzemeltetett, és a termékpalettára fel akartak venni egy feltörekvő koreai márkát. (már nem tudom melyiket a sok kacat közül) Koreai vezető mérnökök járták akkor épp Európát és véletlen betévedtek az ő szervizébe is. A rizsevő megkérdezte a lengéscsillapitó vizsgáló padra hogy micsoda?
Aztán amikor megtudta meg hogy mire jó, meg hogy hogyan működik.
Soha nem is hallott ilyenről. Ezek autót gyártottak úgy hogy a mérnökeik alapvető dolgokkal nem voltak tisztában.
A másik sztori:
audi gyárból több ismerősöm van elég komoly helyekről is. Magyar mérnökök jártak ki Kinába beüzemelni az ottani audi gyárat. Sikerélmény volt eleinte ha a szalagról lejött olyan motor ami beindult, vagy ha mégis akkor kibirta a fékpadi próbát....
És ez hónapokig volt igy,mert meglehetősen alulképzettek az emberek, még egyszerű betanitott munkákra se voltak jók.
Évtizedeket nem lehet pár év alatt behozni...
A japánok adagolóin kristálytisztán látszik, hogy lövésük se volt arról, hogy miképp működik egy Bosch forgóelosztós adagoló az első 10-15 évben.
Le tudták a licensz alapján gyártani és ennyi.
A távolkeleti ember nem kreativ...
De kiváncsi leszek, az egyik cimbimnek van egy két éves Mazda pickupja és igen szomjas. Kiváncsi vagyok, ha belekotrok az adagolójába (már elektronikus) mennyit javul... Mert azt is "eltévesztették" a ferdeszeműek.:-)
Még nem jártam ezen a topikon,ugyhogy elöre is bocsi minden hülye kérdésért.Nemrég vettem egy 1.6-os nivát és emeléssel kapcsolatosan érdekelnének dolgok,hogy miként lehet elérni nagyobb magasságot,plussz még annyi,hogy ha sikerül kiemelnem,akkor mekkora a legnagyobb kerékátmérö+gumi amit érdemes felrakni a sárvédöivek kivágása mellett.Vagy hogy esetleg honnan tudnék ezügybe infohoz jutni.
Minden joindulatu,segitökész választ elöre is köszönök.
Oké, köszönöm mégegyszer! Na majd hétvégén megnézem mit tudok vele kezdeni! :)
Itt van két kép az autómról: Az első közvetlen a megvétele után készült, míg a második tavaly nyáron készült. Ezeken talán lehet látni, hogy az eleje egy kicsit lejjebb van mint a hátulja. Bár a második kép csalóka, mert ott a hátsó kerék pont egy mélyedésben áll + még lejtőn is áll az autó. De azért talán látható....
KÖszönöm szépen a segítséget! Igen meg fogom találni, csak most épp dolgozom és csak holnap lesz időm az autóra!
A torziós rúgóval kapcsolatban meg azt hittem nehezebb állítani. Mondjuk még nem érdeklődtem nagyon utána, hogy pontosan hogyan is zajlik mindez... Azt tudtam hogy utána futóművet kell állítani. Egyszer még régebben kérdeztem egy futóművest, hogyan lehet állítani rajta, ő meg csak fogta a fejét, hogy húúú hát az nem könnyű, meg fogak így megy fogak úgy, és hogy ők nem is foglalkoznak ilyennel. Na ezután én azt hittem hogy az valami baromi szivatós dolog lehet. Akkor ezek szerint mégsem! :) Nézegettem én már a rúgó végét, de nem mertem hozzányúlni. És egyébként kell hozzá valamilyen célszerszám is?
A hátsó terhelésfüggő fékerőszabályozó egy olyan vasdarab, amin átmegy a hátsó fékcső, és van rajta egy pálcika, ami az alváz és a híd távolságától függően mozgat a vasdarabban egy bizbaszt.
Így megtalálod?
Az első torziót meg olyan egyszerű állítani (amíg a csavarjával állítható, és nem kell áttenni egy foggal a rugót), hogy még én is megcsinálom, pedig nem sok mindenhez nyúlok hozzá, ha nem muszáj.
Aláfexel, megkeresed a rugó hátsó végét és tuti rájössz, mit merre kell tekerni.
Köszönöm szépen! Oké, abban teljesen igazad van, hogy a fék nem játék, de hidd el nem fogok hülyeséget csinálni! Azért nem vagyok teljesen hülye az autószereléshez. Alapdolgok simán mennek, (olajcsere, fékbetét, féktárcsa csere, szelephézag beállítás, stb...) A nehezebb dolgokat vagy szerelő, vagy a szerelő ismerősöm és én közösen csináljuk. Sztem egyébként hozzá sem fogok nyúlni, csak ránézek, megvizslatom, és inkább megvárom míg állítanak a torziós rúgón. Aztán ha akkor sem lesz jobb akkor jöhet az állítás! Azokhoz a dolgohoz pedig nem szoktam hozzá nyúlni amihez nem értek, vagy nem vagyok biztos benne. persze volt már olyan hogy kisérletezetem dolgokon, de sztem ezzel mindenki így van! :)
Ezt jó lenne, ha a szerelők is tudnák! Elvittem az autót vizsgáztatni. Erre szerelő levizsgáztatja, miszerint a 19.000 forintból 2.000 a fékjavítás. Kérdem mit piszkálja, ha nem kértem, semmi baja! -Hát beállítottam. Erre elindulok, fék, autó farol. Hátsó erősebben bevágott, mint az első. Az eszetlen mondta volna, hogy adjak 2.000 forintot, mert neki pénz kell, de ne nyúljon hozzá.
Attól hogy nem tudom, hogy hol van benne és hogy biztosan van-e benne fékerő elosztó, attól még a fék szereléséhez értek. :-) Egyszerűbb munkákat én is elvégzek az autón, csak a nehezebb dolgokat bízom szerelőre.
Egyébként ha tudod biztosan, hogy van akkor mond már meg azt is légyszi hogy szted hol van!
Köszi! Holnap megnézem! Én egyébként konkrétan arra gondoltam, hogy lehet-e állítani a fékerőt, hogy mennyire fogjon elől és mennyire hátul. Nekem egy picit az autó eleje lentebb van mint a hátulja. Állítani is szeretnék majd a torziós rúgókon, de ahhoz még előbb kellene találni egy szakembert, mert én egyedül kevés vagyok hozzá sajnos. Gyanakszom is arra egy picit, hogy azért foghat ennyire elől a fék, mert lehet benne egy automata fékeróelosztó. Úgy tudom az átlag személyautókban van ilyen szerkezet, ami terheléstől személyek számától stb..-től függően állítja be a fékerő elosztást. Gondolom, bár nem vagyok benne biztos, hogy lehet ilyen a terepjárókban is. Persze biztos nem vagyok benne.... Ezért is kérdeztem rá, hogy valaki esetleg hátha tud segíteni az ügyben.
Nem tudja valaki, hogy a Ford Mavericken (Terrano II) 95-ös 2.7 td van-e és ha van akkor hol található fékerőszabályzó, ill. állítási lehetőség? Nagyon elől fog a fék, a hátsó fék szinte nem is dolgozik. Már állítotam a kéziféken után érezhetően javult, de csak ideig óráig. Pár hét és visszaállt az eredeti helyzet.
Egyik nap olyan napom volt, hogy el kellett mennem egy csőrlős céghez kicserélni egy csőrlőt, mert mondom neki, hoztam...ami 24 volt, de vittem egy olyant, ami 12 volt.....a raktárban volt, a fönőnköt kerestem.........akiről mondtam a raktárosnak, hogy melyik irodában volt,merhogy a nevét nem tudom. Aztán találtam egy másik embert, akinek elkezdtem, hogy ez a csere dolog, hogy volt megbeszélve a főnökkel......a történet előről 12 volt, 24 volt csere...........Az ember már rendesen röhögött, mert egy idő után belekeveredtem, hogy a volt alatt feszültséget, avagy időt, esetleg helyet értek. Aztán letettem a raktárba a visszahozottat, hogy akkor ez most itt VAN :)))
Krinnyian: Bocsanatot kerek ma reggel a kezembe vettem aszent irast (Toyota manual) es bizony az vagyon irva, hogy fel fordulat az ~3ccm anyagot jelent. Van ottan aztan sok minden mas adat is hozza, de mint mondtam ez igy gyú lett! :)
Szinten van : naggyon jó! Az elv, ha jól sejtem, hasonlít a BTR difiéhez. Richmond : LockRight Aszfalton : csak akkor veszem észre, ha nagyon szűken fordulok. A gumit (215/75 R15 BFG MT) nem eszi. Kanyarban betonon nem igazán kell rugatni... Egyéb infóért hívj: 305658437
pince: Valamirol lemaradtam!!!!!!!!!!! Hol van 24 volt a Hilux-ban? Azert mert ket aksija van az nem jelenti aztatat hogy az 24 voltos rendszer. Ugyanis a nagy inditoaram miatt tesznek bele cwáj aksit parhuzamba, hogy azokon a nehez napokon is siman induljon. (Meg ha tonkre megy az akksid, akkor egybol kettot vegyel :))) )
Még nem is láttam maverick-et kerek lámpákkal. Amikor a havak voltak, állandóan a mosóra jártam gőzborotválni, mert már a műanyag elemeket feszegették a kerekek, pláne elöl fordulásnál volt durva a helyzet, az oldalsó bütykök megkapaszkodtak a fagyott jeges sáros trutyiban...
Hát Soonó, tudod szeretnék én olyan faipari szakember lenni a szakmámban mint Krézi az övében de azt hiszem hogy ez csak nagyon keveseknek adatik meg!!!
Valszeg dunsztod nincs ki is Krézidízel a dízel szakmában!
Nem szoktam embereket "futtatni", mert vagy maguktól kiérdemlik a tiszteletet, vagy bebizonyosodik hogy lúzer-ek. Ezért nem szoktam ismeretlenül kérdőre vonni,esetleg ítélkezni embereken, pláne ha látszik hogy nálam jobban értenek hozzá! ;-)
Éppen ezért igazán nincs is szükség hogy Krézit védelmembe vegyem, csak mivel én kértem meg a "dízel tuning" topicban, hogy kukkantson már át ide, és fűzzön hozzá némi érdemi információt is az okfejtéseinkhez, úgy érzem ennyivel tartozom neki, és egy köszönömmel!
Ja és ha tisztában akarsz lenni hogy ki ő ebben a témában, olvasgasd a fent említett topicot, és okulj! :-)
Trailmaster emelést Papp Laciék is forgalmaznak szigetváron, de nekem nem kell. Nem akarom a féltengelyeket túlterhelni, a bodylift is csak azért kellene, hogy amikor a kerékjáratok feltellenek sáros, jeges hóval, több hely maradjon a 31-es cipőknek.
Én úgy kértem, hogy '97-es géphez, ez pedig a matrica szerint '93-tól '99-ig jó. Persze a tyúknak óriási áruismerete lehet, csak akkor ne lett volna ennyire magabiztos...
Német Ebay...klikk ide. ...Régóta hirdetik...nem tudom, hogy ez mennyire megbízható márka, de létezik bodylift. Meg láttam is már. Pesten van egy rövid, nagy emeléssel és papucsokkal...úgy néz ki, mint egy óriási vintage görkorcsolya. Az én kocsimon is íves az indexbúra. Amit rendeltél, gondolom a régebbi, sík....96 előtti.
Nekem (kopp-kopp-kopp) még bírja a hub, de ha lehal, gondolkodás nélkül fogok kézit venni hozzá, megnyugtatóbb dolog. Ha az lett volna fönn, szépen szétkapcsolom és a terepváltó állásától függetlenül nem feszegetem szana meg széjjel a hajtásláncom. Láttál már terrano-t bodyliftel? Mekkora fér bele...? BTW, hála a nagyonokos kereskedőknek, birtokomban van egy maverick első index, ha érdekel, áráért(hatezer) elküldöm, akkor legalább csak az utánvétet bukom. Megrendeltem, elmontam a tyúknak, milyen vasra kell, oké, küldi. Kérdem, mennyibe fog fájni? Aszongya, hatfél a lámpa, ezeröt a posta. Hát a lámpa az hatfél volt, de a posta az ippen három...és ráadásul nem is jó a cucc. Megreklamáltam, aszondták, ja, íves az nincs, csak gyáriba, tizenháromért... B.sszák meg, ha ezt tudom, egyből azt veszek...
...az enyimen meg jópár hónapja beszart az egyik oldalon az automata hub. Szétszedtem, a csomó kicsi vasdarab közül egy eltörött, ez elég volt ahhoz, hogy 4 kerék meghajtás ne legyen. Kérdeztem az árát, 1 darab volt 63 ezer. Na, az azért sok...úgyhogy vettem egy pár AVM manuálist 43ezerért. Igaz ki kell szállni, ha 4be rakom, mint az ARO-nál, de ezzel egy ideig nem lesz gond az biztos!
Uff. Tudja-e esetleg valaki, hogy lesz-e idén pünköskor a szokásos babodi rendezvény, illetve ha még nem tudni biztosat, akkor legalább azt, hogy egyáltalán ki lenne a szervezője és hol lehet elérni? Köszi!
"A svábok durván "bevitték az erdőbe" a japánokat adagoló ügyben, szerintem, hogy hátrányos helyzetbe hozzák őket a piacon. "
Amikor ezt olvastam, azon gondolkodtam, hogy itt a neten de marha okos emberek vannak, az autógyárban dolgozók meg tök hülyék. De végülis, amilyen ratyadék autókat lehet manaoság kapni, hát lehet, hogy mégiscsak :)
Hamár ennyire belemerültünk a gépészkedésbe, mitől lehet, hogy padlógáz után némi gázelvételre jobban megy a gép egy kis ideig ( csak ha eleve magas fordulaton megy) ?
-ha benzines lenne akkor a keverési aránnyal lenne a gond, de gázolajos verziónál??
A svábok durván "bevitték az erdőbe" a japánokat adagoló ügyben, szerintem, hogy hátrányos helyzetbe hozzák őket a piacon. A japánokon a Bosch VE rendszerű adagolóinak licensz változata van, amiben sok alakatrész csereszabatos a Bosch-al.
A Lucas jellemzően radiáldugattyús adagolókat gyárt a Bosch VE axiáldugattyúsával szemben,amit még Toyotán nem láttam, egyetlen régi Nissant hoztak hozzám átalakitani Bosch VE-re. De a nagy vizen túl lehet más cuccokkal nyomják a rizsevők.
Egy ilyen "köradagolóban" adott egy adagoló elem átmérő, és egy emelőtárcsa magasság.
A régebbi japánokban rendre kis átmérőjű elem, és alacsony emelőtárcsa van. Még 97-ben is 9-es elem volt a Toyota 2,4-es turbodizelben 2,2mm emelésű tárcsával, amikor pl a FIAT hasonló teljesitményű 2,4-es td-jében 1983-ban már 10-es elem volt... Kis elemmel alacsony emelőtárcsával is lehet mennyiséget hozni, csak elmegy az EGT , mert elnyúlik a befecskendezés és az égés.
A másik hogy a terhelésfüggő előtöltés szabályzás rosszul van általában beállitva, padlógázon csökkenti az előtöltést.
Aztán a fejszelepek dupla gallérosak, és a fordulat emelkedésével (pl 1000 adagoló fordulatnál meg 2000 adagoló fordulatnál mérve) erősen csökkenő karakterisztikát adnak.
És végül a Toyotákra (pl Hilux 2,4td)jellemző, hogyha turbó nyomást emelsz akkor az LDA 0,9-1bar nyomástól elveszi a dózist...
Tehát ha egy ilyen Toyotára raksz egy 10-es elemet egy 2,5-ös emelésű, vagy 2,8mm-es emelésű tárcsát, kicseréled a fejszelepeket, beállitod rendesen, akkor az eredetti gyári dózis másfélszeresével sem füstöl a 2,4-es Hilux, főleg ha van benne egy kúler is.
Ja és normál üzemben kevesebbet is fogyaszt...
Egyébként 98 után már a gyári adagolók is hasonlóak a japánokon, tehát ők is rájöttek hogy mi a titok. (azé nem teljesen...) Az 1KZ motorkódú 3 literes kamrás turbódizel Toyotán 12-es adagoló elem van ha jól rémlik 2,8mm( vagy 2,5) emelésű tárcsával, vagy a későbbi 2,4 szivódizeleken is már 10-es elem van 2,8-as tárcsával.
Akkor ki a hülye? Az rizsevő, aki egy TD-t megcsinál 9-es elemmel, holott a világ más autógyárai rendre 10es elemű adagolókkal gyártják a hasonló kaliberű motorokat...
Majd előtúrom neked a hajógéptan-könyvemet, abban világosan vannak kategorizálva.
A 4 hengeres motor hivatalos megnevezése "Fél motor", alkalmazási lehetőségei: segédgép, kompresszor hajtására, partiáram hiányakor generátorként üzemel, indításhoz segédlevegőt állít elő
A "Teljes motor" megnevezés a 8 hengeres szerkezetet jelöli mindig. :) (bár a hajózásban általában soros 8 hengeresek fordulnak elő, meg általában véve soros motorok)
Toyotát még nem láttam Lucas adagolóval, bár ez nem azt jelenti, hogy nincs...
Az utóbbi napokban felmerült kérdésekre:
alapvetően a japánok háttal ülnek a moziban adagoló ügyben, mert még rendesen beállitani sem tudják általában azt, amit összeeszkábálnak a motorjaikra...
Lehet ez első hallásra nagyképűen hangzik, de a tények azok tények...
Sok Hilux adagolót csináltam már.97-98-ig a 2,4 -es td adagoló bele durván megegyezik az 1978-ban gyártott VW 1,6d adagoló belével, sőt bizonyos részeiben rosszabb. Ha egy 10 évvel későbbi (1988-as) Bosch belét meg átteszem akkor meg sokat javul mind a menetteljesitmények, mind fogyasztás terén az autó.
Ha későbbi Bosch-tól meg még többet...
A másik igazi vicc adagolóból a Patrolok 6 hengeres 2,8 td adagolója.
Az 524td BMW-ken ötször komolyabb adagoló volt 1985-ben, a Nissan (Zexcel vagy nem tudom mi van rajta pontosan) meg jobban járt volna, ha vesz egy bömös adagolót mielőtt a Patrol 6 hengeresére elkezdte fejleszteni azt amit összehoztak adagoló helyett.
A másik:adagolón módositani pad és tapasztalat nélkül kétélű dolog , könnyen visszafelé sülhet el. Főleg olyan technikáknál ahol az adagoló alapvetően rossz kontstrukció, és még annak a teljesitménynek a korrekt kiszolgálására is alkalmatlan amire tervezték eredetileg...
Ha meg köbcentikről beszélünk egy adagolónál akkor mindig hozzá kell tenni, hogy hány löketre, és milyen fordulatra szól az az adat, mert másképp nem adat.
2 kilóból már nagyon bőven van beszerelve levegős zár is. Ez a LockRight cucc jóval olcsóbb, és külföldi fórumokon szeretik. Amúgy konkrétan Jimny, de az ezres Samuval is törtem párszor féltengelyt, bár asszem, csak elsőt :) Hátul csak kardánt :))
A Detroit Locker bevált. Font árfolyamtól függő, hogy mennyire jön ki, de asszem 395fontért árulják a legtöbb változatukat. Szereléssel, mindenestül általában 200ezerből meg szokott lenni.
Igazából én attól is félek, hogy a gyári áttételekkel baromi gyenge lenne az autó ezzel, mert sokszor csak a pörgő kerekek segítségével lehet csak tartani azt a fordulatot, ahol már nem hulla a motor. Amúgy milyen megbízható márka van, amit itthon is be lehet szerezni, nem irreálisan drágán?
- nem kell foglalkozni vele, teszi a dolgát magától, nem kell kapcsolgatni
- gyakorlatilag folyamatosan zárva van, azaz nem jársz vele úgy, hogy nyitott zárral elásod magad annyira, hogy bezárva se jössz már ki. Ha ez nem hoz ki, akkor egy ARB sem hoz ki. Abból eredően, hogy folyamatosan zárva haladsz vele terepen, még mielőtt szükség lenne a zárra, gyakorlatilag már zárva vagy.
- semmi karbantartást nem igényelnek, legfeljebb annyit, hogy amikor amúgy is olajat cserélnél a sima nyitott difiben, olyankor ebben is cseréld le
- aszfalton is nyugodtan benne lehet a hídban, mert észrevétlenül oldja meg a feladatot, ha szükséges, tud differálni, és magától elintézi, semmi dolgod nincs vele, csak jössz-mész ugyanúgy, mint addíg
Hátránya:
- gyakorlatilag egyetlen hátrányt tudok, az az, hogy nem tudod kikapcsolni olyankor sem, amikor te ki akarnád. Ha pl. úgy szorulsz meg valahol, hogy egy kereked fog csak mondjuk, és tudod, hogy ha megrúgod, akkor a zárral oda is rakja az összes nyomatékot, és el fogod törni a féltengelyt, akkor nem tudod kikapcsolni, mint egy ARB-t. Így hát, ha elég erős a motorod, el is fogja törni a féltengelyt.
Szerintem a többiek igazolhatják, hogy ezen egy hátrányán kívül jól teljesítenek ezek a fajta automata difik, nekem ilyen van a hátsó hídban (az elsőben meg egy torsen difi), és asszem a kartácsok, akik voltak már velünk kirándulni, tudják, hogy nem nagyon szokott megállni a technika ilyen problémákból.
Suzukiban mennyire lehet ez alternatívája a levegős zárnak? Azzal persze tisztában vagyok, hogy terepen nem mindig praktikus a fix zár. De ugye ez feleannyiból megvan. Ami jó. Viszont ha nem működik úgy, hogy használni lehessen, vagy szétdől fél év alatt, akkor még ez az összeg is irreálisan sok, ugye.
Viszont olyan autóba nem tenném, ami erősebb darab, és alapból csak hátsóhajtású, mert ezek mind úgy működnek, hogy egyenesben hajtanak bezárva, és kanyarodáskor aszfalton leoldja az ívkűlső féltengelyt a cucc közepéről. Tehát aszfalton kanyarodáskor egyedül az ívbelső hátsó kerék fog hajtást kapni, és ha kicsit nagyobb gázzal ugrasz ki pl. egy sűrűbb forgalmú útra, akkor könnyen eltörheted vele a féltengelyt.
Ahogy nézem, ez olyasmi, mint a Detroit Lockerből a gearless locker változat. Egyszerű mechanika, mint a faék, semmi bonyolítás, teszi a dolgát. Ezeknél csak az anyagminőség jelent valamit, az eredeti Eaton Detroit-ok bivalyerősek, nem szokott velük semmi baj lenni, nem nagyon lehet eltördesni őket. Hogy maga ez a változat milyen anyagból van, mennyire bírja a gyűrődést, az már jó kérdés, de a működésük általában véve baromi egyszerű, ezáltal nem is nagyon tudnak tönkremenni.
Urak! Mit lehet tudni a gyakorlatban az automata diffizárak (pölö LockRight) megbízhatóságáról, élettartamáról, használhatóságáról? Jó lenne valaki tényleg hozzáértő véleményét hallani.
cbindian: Jol beszelsz Te is, mar amikor ertem :) Szoval az alatet levetele mellett azert dontottem, mert a muter mogott egy ponthegesztett plompa talalhato, amit nem tul konnyu levenni, es nehezkes lett volna a beallitas, ha eltekerem a mutert. A muter szepen felfekszik a furat mellett korben, es jol le is tudtuk huzni. Nem lazul fel. Pont ennyit kellett csak befele hajtani. Legalabis nalam ennyi eleg volt. Meg lehetett volna merni a gyari tavolsagat az anyanak es a plomba levetele utan oda visszatekerve lehet hogy csak 1x 2x kell szetkapni a berendezest, az allitashoz, de nem sok kedvem volt erre a bontogatasra.... Lenyeg: IGY IS JO LETT! :)
Na az teljesen más, és forditva müködik. Köze nincs a turbóhoz,viszont a fordulathoz igen,azt kell neki tartani. nem tudom mi a Magyar neve a rendszernek.
Térfogat az van hengertérfogat meg löket térfogat meg süritési térfogat is.
Na erre varjatok gombot
A Toyota Lucas rendszerü adagolóval szerelt,ha jól tudom. A szivó dizel bitosan.
A befecskendezési mennyiség állitó(azaz füst csavar)alól az alátétet én nem venném
ki. Van célszerszám amivel megfogható és lehet állitani. Az alátét a biztositást szolgálja. saccperkábé 8-15 LE adható hozzá,plussz intercooler 5-8 Le. Viszont
növeli a turbo késedelmi idöt. Amitöl szép feketét füstöl amig nincs levegöje
A V8as Cummins motor 1800as fordulaton 2 mililtert fecskendez be süritésenkét
kéretik utána számolni a fogyasztásnak! Sok megoldás van a tuningolásra.
Ez a házi,vagy "adagolós"által történö csavargatás elfogadható. Viszont az
elektronikus vezérlésű motoroknál már meggondolandó érdemes-e
cserélni a fekete dobozt. Lehet számolni: hengertérfogat-löket-süritési térfogat-feltöltönyomás-befecskendezett menyiség-égési végnyomás. A kapott értéket osztjuk a hengert körülvevö 4 jó esetben 6 csavarra ill: az ellenkezö oldalon a hajtókar perselyekre. Ja és tökéletes égésröl van szó,ha tulterheled... Több mint 400,000 forintért szedtünk rendbe egy Peugeot doboz csere után,csak mert rálépett
a gázra egy keményet. Ettöl függetlenül ha megjön a központi elem én is "odacsavarok" neki.
Trebitsch: Teljesen jol latod a dolgot! Vilagos ez mint a vakablak. Mivel az en Hiluxom nem interkuleres gyarilag es betettunk egy kulert, ami kovetkezteben a turbonyomast is megemeltuk, igy most tobb okszigény tud bejutni, csak hogy ahoz hogy ebbol nagyobb BUMM legyen kell egy kis nafta is nekije. Ezert tekeresztuk meg azt a fustcsavart vagy mitokomnek hijjakot. Ennyi.
Igazság az, hogy az adagolómat a Krézi csinálta, és konkrétan úgy tudom hogy az a csavar az adagolón átfolyó üzemanyag mennyiséget szabályozza, azt gondolom ez az amit a Hoze ír "4-8ccm" :-)
Időnként idetéved Krézi és akkor ő bizti válaszol a kérdésekre!
Mindjárt írok neki a topicjukba, hogy nézzen át ide!
Bakker, ennyi hűhó az adagolócsavarral, hogy hármasban elkaparjon a verda? Rossz vonalon vagytok, most elmondom az én módszeremet: 1. kapcsolom a harmadikat, tolok egy felezőt, keresek egy saras emelkedőt, és máris pörögnek a kerekek
2. kapcsolom a harmadikat, hagyom a hosszú fokozatot, keresek egy bakhátat, felültetem rá a vasat oszt pöröghetnek a kerekek.
Mennyivel egyszerűbb, és még a zöldkártya sincs veszélyben, már akinek van akkora mazohizmusa és engedi szétcseszetni a motort valami zöld lapért :)
Esetleg infó hogy gyárilag hány ccm-t ad az adagoló?
Annyit, amennyire nyomod a gázpedált. :)
De tényleg. A maximális beadagolt mennyiséget lehet növelni, legegyszerűbben az ütközőcsavar beljebb tekerésével. Csak nincs sok értelme, mert amit nem tud elégetni, abból nem lesz erő, csak szép fekete füst hátul. Picivel többet persze szokás adni (nem zöldkártya előtt :), hogy biztos legyen, hogy elértüka maximálisan adagolható mennyiséget. Ez látszik a füstből. :)
Hát ennyire nem vagyok otthon a témában de szerintem ez a 4 hengerre vonatkozik/ill. a 4 elemre/ mert 1-re azért sokallom! Azt viszont nem látom át, hogy hogyan befojásolja a füstcsavar tekergetése a turbó nyomásod?! Az,hogy gyárilag mennyit ad az adagoló és milyen fordulaton, típusonként más!Adagolósoknak van valami táblázat vagy könyv asszem amiből ki tudják keresni.
Na mostmár mindjárt jön egy adagolós is!Ezeket a dolgokat biztos nem bírja cérnával olvasgatni!:-)
Neked tuningolt adagolód van?Ha igen akkormit változtattak?
"A hengerűrtartalom az a dugattyú legalsó holtpontjánál a dugattyú feletti tér nagysága"
Ha így volna, akkor egyszerű volna VÉGTELEN nagy hengerűrtartalmú motort csinálni. Le köllene csak venni a hengerfejet róla, mert akkor egész a jupiterig lesz a dugattyú felett tér. :)
Van egy másik szó a hengerűrtartalomra, ami tökéletesen megmondja, hogy mit mér:
Lökettérfogat.
Nem véletlenül számolják úgy, hogy löket x furat.
Ha van egy 50mm hosszú hengered, amiben a dugattyú csak 20mm-t mozog fel-alá, akkor ott a lökethossz bizony csak 20mm lesz. Az, hogy felette mekkora tér van, az lényegtelen a lökettérfogat szempontjából.
úgy a ccm nem nő. Viszont a kompresszió legalább csökken.
Ja, nullára.
:-)
A hengerűrtartalom az a dugattyú legalsó holtpontjánál a dugattyú feletti tér nagysága, vagy a dugattyú felett lévő tér különbsége a dugattyú felső és alsó holtpontjánál mérve (számolva)?
Basszátok meg, teljesen elvesztettem a fonalat!! :-))))))
Hoze!
Hogy milyen csavar nyegyed fordítás, meg egy egész, akkor 4-meg 8ccm????
Micsoda????
Na persze nem vagyok autószerelő, de eddig azt hittem értem hogy mi mit csinál. de hogy alátét, meg ilyenek???????????????
Ezt kifejthetnéd, ha nem is itt akkor az akadémián.
Igazából csak azt nem értem mi ez a 4-8 ccm.
Csavar amit állíthatok nekem is van egy az adagoló tartóján előtöltés állításra. Egy magában az adagolóban, ami az üzemanyag mennyiséget szab, aztán van az a nem tudom minek híjják, amiben van egy excenteres tengely ami szintén az üzemanyag mennyiségetszab, és annak a tetején a nagy csavar, ami a rugó, ill a membrán előfeszítését szabályozza.
De mi az a Qva 4-8 ccm???? :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Már a nevemet sem merem aláírni!!! :-)))))))))))))))))))))))
Nekem megvan az a videó, ha valakit érdkel, eltom küldeni. Audi Allroad Quattro, alias Demszki autó volt abban a tesztben a nyerő. Tényleg érdekes volt az egész, mert míg a BMW Xakárhanyassal üvöltő motorral indultak neki a havas emelkedőnek, addig a patrol motorja alig volt alapjárat felett. És már tényleg fékeztek vele féltávnál.
De az a Humis reklamfilm is megvan ugye!? Amikor Humi vs csirke, g, tlc, jeep stb.. es a vege az, hogy a Humi huzza a luzereket egyszerre egymas utan kotve :)))) Nagyon jo! :)
Kering valahol egy video a neten, ahol hasonló "felahavaslejtőn" teszt volt. Ott egy Audi nyert, miközben pl. a Patrolt bevitték az erdőbe, és még felfelé menetben fékeztek vele, és hát nem ment fel. Jé.
Krinnyian: Fel fordulat 4ccm, egy fordulat 8ccm. Alatet vastagsaga 1mm, menet emelkedes 1mm/fordulat. Alatet leugrasztva, csavar betekerve. Sajat kezem muve. Vezersikot is kene allitani, mert amig nem jon meg a levegonyomas addig egy kicsit kormol. De kikuszobolheto, ha oregurasan indulsz.
Az biztos, a gyári terepgumival eléggé durván lealázta volna a sok szételektrónizált aranyárú szépséget. Egyik évben a nagy havazások közepette apám mindig dicsérte a nivát, hogy az milyen stabil, a legnagyobb hóban is jól gyorsul. Aztán elolvadt a hó, és elkezdett panaszkódni, hogy az utóbbi hetekben olyan nehez tud vele parkolni, mire eszembejutott, hogy pár hónapja valószínűleg bekapcsolva felejtettem a központi difizárat. És igazam volt, kikapcsoltam, és pik pak megjavult, sőt a 0,7 guminyomásról felfújtam 1,7-re (a nagykönyv szerint) és lám, a kormány megtáltosódott :) Gyakorlatilag ez a folyamatos zár semmit sem ártott a gépnek, időnként feszültek a dolgok, de mint tudjuk, egy niva akkor érzi jól magát, ha egy kicsit lazák a belső szervei, ezért volt hová feszülni. Azért ezt a mutatványt a Landyvel nem csinálnám meg...
sziasztok! Érdekel valakit egy RANGE ROVER terepjáró? 3500ccm-es V8-as, 1985-ös évjáratú, összkerék hajtás, vonóhorog, központizár stb. Megkimélt állapotban, műszaki nélkül. Ha érdekel irj ide a forumra és képet,telefonszámot e-mail ban tudok küldeni.
Jelentem itten 12.4liter a nagyatlag. Ez az utolso 3000liter gazolajom elfogyasztasa es a megtett ut osztasabol jott ki. Persze ebben volt nemi uzemora is...
Legellenallasi egyutthatom az megegyezik (hacsak epp nem tobb) egy tololapos buldozereval. Adagolon +8ccm, intercooler, turbo pressure 0.95-0.98bar. Onsuly 2t, menetkeszen 2.5t. Attetel gyari 4.3, kerekek viszont 33/10.5"... szoval ez ennyi nalam ezekkel a parameterekkel.
Az enyém gyári állapotában, 10L-nél töbet soha sem evett. Mondjuk azt stabilan.
Városban, autópályán 120-nál, egész napos terepezés után, 10L se több se kevesebb!! Jaa és az enyém már TD. Tíz fölé csak az adagoló és tubó tuning óta megy, és azóta viszont ingadozik! Városban 12, országúton és autópályán 9,5-10, És terepen is kb 12 körül.
Tolnám egy kicsit ismerősöm szekerét: eladó L200. Sarat nem nagyon látott. Jó pár éve a srácnál van az autó, de ez sajnos egy garázs-szeme-fénye! Talán ha 4-5 alkalommal ment vele, akkor sokat mondok. Ebben tényleg ennyi van. Második tulajdonostól, az előző tulaj kicserélte a lámpákat, elejét, a ráncfelvarrot változatéra. Km-óra visszapörgetősök ezt olyan 40 ezerre pörgetik majd vissza (ha ők viszik el)...én meg sajnálnám, ha olyan kézbe kerülne. Nem érdekem, hogy fényezzem az autót, de ha mondjuk három hónappal ezelőtt adta volna ennyiért, akkor most lehet, hogy nem Vitarával járnék :( :)
koszonom az otletet. a landcruiser-es cimboram is ilyesmit mondott, h mit aggodom, ez nem egy "koreai fos". khm. mondjuk a dimbes-dombos foldut es az orszagut kozott nem nagyon tett kulonbseget az auto.
jeepfertozes?:) hat ja, beismerem, de ti se nagyon beszeltetek le rola:)
Ha használt akkor olyan 2.5 mill környéke,újjat nem is írok mert nem igazán van a kinálatban nekem megfelelő.EON-os régi hiluxokat látok 2 személyes fülkével nagy alu vagy horganyzot platóval,na egy olyat vagy egy ugyanolyan kivitelt az eggyel ezelötti d4d motoros tipusból bármikor bevállalnék!
nem tudom ki mennyire ragta az ujjat, hogy mikor is jelentkezem ujra, de itt vagyok. es beszamolnek a Jeep-pel megtett elso 5000 kmrol. azert nektek, mert vegso soron toletek szarmazik a vasarlashoz kello vegso loketek jelentos resze:)
szoval az auto jo. bar a pattogast szokni kell. de ha a nagybevasarlas a csomagtartoban van plusz kutyak, akkor mar elegge komfortos:) a fogyasztas mar nem annyira, egy kicsit a 300d mercikre emlekeztet, amelyek 10 litert ettek ha esett, ha fujt. itt is ez a helyzet, csak eppen 10.8cal. ezt egy kicsit sokkallom, foleg, hogy nem is tolom neki(egyebkent 2.5tdrol van itten szo). reggeli hideginditasnal mindig pruszkol egy nagyon gazolajszagu felhot es ez komolyabb kigyorsitasoknal is jellemzo. egyebkent remek kis traktor ez, atmegy arkon-bokron, jardaszigeten, kiskerten. amiota azt a hatso feltengely-szeruseget kicsereltek, kerekagycsapagyastul, abs-szenzorostul azota semmi furcsa hang. beke, nyugalom. ez utobbit azert kellett cserelni, mert nagyon okos szerelo kvazi belevagott egy csavarhuzot. olajak lecserelve. motorolaj mar ketszer is. klimat kicsit gyengecskenek erzem, de toltest meg nem ellenoriztem rajta. valaki esetleg vagja a gyari gumimeretet?:) es valami nagyjaboli otlet, hogy gyari felfuggesztessel milyen arok/emelkedo vallalhato be az autoval?(jeep cherokee 2.5td, 2001) szoval egyelore ugy nez ki, hogy nem vertek at, bar az elozo tulaj illatositokent kezelt chemotox-szaga nagyon-nagyon nehezen szellozott ki...
A renault-nissannál rendeltem, ott van egy cimborám aki tud érvényesíteni némi kedvezményt, de közel sem annyit, amennyit a "Láng"-nál kapott volna a nipparts cuccokra. Kösz a számot, elteszem.
Esetleg őket próbáld meg.Nekem már adtak alkatrészt polcról amire máshol 3 hetet kellett várni!Ha az öreg veszi fel a telefont egy kicsit furcsa a stílusa!:-)
B+ ilyen nincs. A második kib.szott féltengelycsuklót küldöm vissza a nippartshoz. A program a '97-es TDI géphez 28-as külső és 27-es belsőfogazású csuklót ír. Ez se kint, se bent nem volt jó. Az ugyanilyen évjáratú TD géphez 27/27-est írnak, ez az agyba/hub-ba belemegy, de a féltengelyvégem vékonyabb és 32-es fogazású, ilyet viszont sehol nem találunk.
Épp pár napja hívott a mostani tulaj aki megvette hogy terepen elment az első hajtás(szétment az első féltengely) nem tudnám-e kihúzni?Persze hogy kihuztam:))
Mazdával semmi baj,a BT-50re gondoltam!5 évig hajtottam rangert,azért lett eladva mert amire én használtam arra sajnáltam,eladtam amíg lehetett!Bár nekem az is megette a 12 litert
Igazán nincs is vele komolyabb problémám-bár az elmult 1 honapban 2x is elköszönt az első hajtás-csak kicsit sokallom a fogyasztását.Akkor a Tatát elfelejtem mint alternatívát:)
Viszont a TATA-t jó vontatni. De gonosz vagyok.... :) Azért jópár kemény terepet megjárt gépet láttam saját erejéből közlekedni. Ennyi pénzért nehéz alternatívát találni. Ha valamit sokat hajszolnak terepen, az előbb utóbb elfárad, tökmindegy milyen a márkajelzése.
A jó qrva anyját a nissan műveknek. Már az átírásnál gyanús volt, hogy hiába tdi a vasam, mindenhol td-ként tartják számon. Eddig különösebben nem zavart, de tdi féltengelycsuklóján egyel több fog van, és az enyémbe bizony a td-é kell, úgyhogy küldhetem vissza, ez a hold meg úgy múlik el, hogy nem tudtam kimenni vadászni.
A tata tökéletes választás annak, aki soha nem akar lemenni az aszfaltról és az éves penzuma tízezer kilométer... Alulméretezett hajtáslánc, horribilis alkatrészárak, gyenge motor. A vadásztársaságunknak volt kettő, sose voltak jók és kb. annyit költöttek rájuk, amennyiből hilux-ot is vehettek volna(amikor vették, még nem szált el a toyoták ára ennyire).
Szerintem jobban jársz az öreg kocka L200-zal minden szempontból :) Ezekről csak rosszat hallani, van egy pár ismerős, akiknek ilyesmi a céges kocsi...
A homok fogságában a BKV és még sokan mások Beküldve: 2008/01/21 21:14:58
"A BKV Volvo-ja ma az első homokbuckán elakadt és se előre se hátra nem tudott megmozdulni. Wernel László IFA-ja rántotta ki a Székesfehérváron épült terepjáró buszt. Mind a busz, mind az IFA holléte e sorok írásakor ismeretlen."
Had osszam meg veletek legujjabb cselekedeteimet :)
Aramtalanito kapcsolorol:
Tönkrement a Sparco áramtalanító kapcsolóm segédérintkezõje. Valami oknál fogva az egyik érintkezõ lába kiljebb csúszott, ezáltal érintkezési hibát produkálva bolondját járatta velem. Elõszõr a gyújtáskapcsolóra gyanakodtam, de miután azt szétszedtük és kitakarítottuk ismét elõjött a hiba. Kiszereltem hát az áramtalanítót mert a vezetékek mozgatására meglett a kontakt hiba forrása. Kiváncsi voltam a belsejére, hogy mi okozza a kontakt hibát. Legnagyobb meglepetesem az volt, amikor megláttam, hogy milyen kicsi felületen megy át a ménykü a kapcsolón. Nem akartam elhinni. Képes voltam 70kvadrátor rézkábellel küszködni elölrõl hátra, és én marha sorbakötök vele egy ilyen tûhegyni szar érintkezõt!? Kétség nem fér hozzá, de mûködött ezidáig valahogyan... Elhatároztam, hogy keresek egy komolyabb megoldást erre az áram átvitel kérdésre. Utam végülis az IFA áramtalanító kapcsolójánál kötött ki. Nem mondom, hogy szép, de nagyon robosztus és roppant nagy érintkezõi vannak! Párhuzamba kötöttem a két kapcsolót ezzel is növelve az amúgy is nagy felületeket. Az egészet bedobozoltam egy új kötõdobozba és szépen megtömszelencéztem. Most már a generátor is tud rendesen tölteni, és a hidegben való indítózáshoz is elõre tud csurogni az a potom párszáz amperocska...
Na ezér köll Langy Rover. Azon nem köll izélni azzal a kis karral, hogy kapcsol-é vagy nem. Oszt lehet izgulni egész úton, hogy mi történik a váltóban. Ehhh.
Aggyisten! Szanaszéjjelszált a jobb első kerékoldali féltengelycsuklóm. Érdemes ebből megvenni a japker-es utángyártottat harmincnyócé', vagy vegyem meg nyócvané' a gyárit?(Illetve a láng tart hatvanhété' nipparts-t)? Asszem, nem kapcsolt szét a terepváltóm és lezúztam száz kilométert összkerékben aszfalton, vizes, trutyis időben, nem vettem észre, hogy gáz van, csak amikor befordultam egy parkolóba és "döcögöt a belső íven a kerék... Egyenesbe szedtem, megrugattam egyszer-kétszer miközben ki-be kapcso,ltam a hajtást, utána normálisnak tűnt, aztán kimentem vadászni, húztam neki egy hosszunégyet és csak nem akart menni...aztán néhány roppanás és a gumiharangot szétvágva kinézett pár vasdarab...
Namostan, tegnap jártam Kecskeméten. Az 52-esen a fülöpházi domboknál, amin mindíg szánkóznak, most teljesen korrekten 20-50 méterenként kiszórtak vagy 30 NP-táblát, hogy szánkózni...stb. tilos, meg ejnyebejnye. Szerintem így kéne, különösen, ahol a sok bunkó szemetelve gyaláz. Következésképpen nyilván ugyanígy kellene eljárni, ha egy útra nem szeretnék, hogy valaki csak úgy bemenjen akár csak úton is. Ha jogos, és úgy érzik, hogy azt a helyet meg kell védeni, akkor táblázzanak, figyelmeztessenek. A lényeg, hogy lehessen tudni, mi a rajz!
A körítést lehagyom, a kérdés az volt, hogy a természetvédelmi területet kötelező-e kitáblázni; azaz, ha nincs semmiféle tiltó/tájékoztató tábla, akkor közlekedhetek-e (személygépkocsival) az adott úton.
Tisztelt Hölgyek, Urak!
Tudom, hogy ez itt nem a reklám helye, de remélem nem zavarok vele senkit!
Eladósorba került 7 éve hűségesen szolgáló autóm! Esztétikailag vannak rajta karcok, de jó állapotú a karosszéria. Természetesen van egy, két kisebb hiba a kasznin. Hosszú távú utazásokra, túrákra tök jó. Ebben a formában komoly terepre is maximálisan megfelel, nagyon komfortos a rugózása.
Műszaki állapota teljesen jó!
Vezérmű szíj, feszítő, vezetőgörgő ki lett cserélve (eredeti Toyota)
Szilentekbe, gömbfejekbe egy pár ezer km van (eredeti Toyota)
A kormány segéd irányító kart kell előbb,útobb cserélni mert az egy kicsit log (kb. : 40 eft).
motor jó, az olajat nem eszi.
kardánok (kereszt, csuszka) jók!
4wd jó
a fék szintén jó + adok fékbetéteket.
Alváz jó nem rohad , minimális felületi rozsda egy, két helyen.
Extrák : ki lett emelve, 33x12,5x15 BFG MT gumi (pár 10 ezret még elmegy terepen is), légszűrő kivezetés, oldalfellépő, hátsó ütköző. Tetőcsomagtartó, acéllökhárító, + lámpák (elől, hátul), cb rádió+ antenna.
1991-es évjáratú, 3,0 V6 motor , műszaki vizsga: 2009. szept.-ig.
Csere nem érdekel! Az ára: fogalmam sincs. Megegyezés kérdése , de rugalmas vagyok.
Csak komoly érdeklődők hívjanak.
érd.: 70/342 1645 karesz
Tájékoztatom, hogy a természetvédelmi terület kitáblázásával kapcsolatos megkeresését hatáskör és illetékesség hiánya miatt továbbítottuk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Közigazgatási, Jogi és Koordinációs Főosztályához.
és hardcore terepjáróhoz kissé méltatlan módon állandó összkerékhajtást kapott a tanulmány. A HX független felfüggesztése is azt mutatja, hogy inkább közúti használatra volna alkalmas
Egy gyöngyszem az új hummer-ről szóló cikkben. Vajon az ilyen cikkeket miért nem bízzák olyanra, aki ért hozzá? A definek, G-nek és társainak mondja már meg valaki, hogy szégyelljék magukat mert ők már nem hardcore terepjárók... És a régi hummer is monnyonle a független felfüggesztés miatt...pfujj, diszkóterepjáró...
Persze, megoldás mindenre van, lásd színazonos cég által szállított ződkártya, de miért kell szinte rákényszeríteni az embereket a loprásrahazudásracsalásra?
(Tán hogy ne legyen feltűnő a szintek közti különbség?)
Aha, csak a dízelt nem emelt fordulaton kell mérni, mint a benzinest, hanem "minden egyes szabadgyorsításos ciklus során a lenyomott gázpedál felengedése előtt a motor fordulatszámának el kell érnie a leszabályozási fordulatszámot... Ez ellenőrizhető fordulatszámméréssel, vagy a gázpedál lenyomása és felengedése között megfelelő időköz biztosításával, amelynek legalább kettő másodpercnek kell lennie."
Ja, és ezt háromszor kell ismételni, miután a kipurendszer három ugyanilyen ciklussal kitisztítottad.
Tehát 6x2 másodperc leszabályozási fordulat.
Mondjuk egy 25 éves, százezrekért frissen felújított motornál.
Azoknál az autóknál, ahol bowdenes le kell tekerni a rudat, hogy a paraszt ne tudja nyomkodni. Egyszer túltekertem. Alig akart 1500-at forogni. Aszongya a "mester" hogy ebben aztán nincsen erő. Ja, mondom öregember nem gyorsvonat. Aztán jó volt úgy is.
Na erről beszéltem... Én önszántanból soha nem forgatnám el tiltásig a saját autómat. Legalább is a mavericket biztos nem. Értelme sem lenne, ott már nem húz a motor.
Igaz, hogy egy benzinesnek nem ugyanaz a 3000rpm, mint egy dízelnek, de én sem voltam boldog, amikor zöldkártyán már negyedik perce pörgettem a motort.
Idézet a cikkből: És szeretik még a '98-ban kifutott ős-Vitarát,
Jeleztem, hogy az ős-Vitara 1989-2004 között volt gyártásban, 1998-2001 között párhuzamosan a Grand Vitarával. A Népítéletben mint rovatban is rosszul szerepel, tessenek csak megnézni, Grand Vitara nem volt 1.6-os motorral. De ha jól tudom, 1998 és 2004 között már csak a Santana ontotta a kockát (VSE).
Ez utóbbit javították, a Népítélet rovatban most jól szerepel már az évszám. Amúgy meg óóó borzasztóóó egy év és húsz éves lesz a kocka Vitara modell :)
Nem tud valaki olyan helyet Budapesten ahol Ford Mavericket rá tudnak kötni számítógépre? Szeretném ha ránéznének nincs-e valami hibaüzenet stb.... A gép egy 95-ös 2.7 td Maverick. (Nissan terrano ikertesó) Egyébként hibátlanul üzemel már 1 éve amióta megvan, csak most épp beteg szabin vagyok és ha már van időm akkor gondoltam megnézetném, csak úgy kíváncsiságból. :-)
Nemrég jártam vele zöldkártya vizsgán is. Majdnem megvertem a srácot amikor fullgázon, tiltáson elkezdt üvöltetni a motort! Annyira felment bennem a pumpa hogy... ááá mindegy is. Biztos jót tesz egy 14 éves dízelnek, ha mittudomén hány másodpercig max fordulaton üvöltetik a motort! És ezt ráadásul kétszer is! És persze elsőre át sem ment mert full gázon kormolt egy kicsit és a srác azt mondta, hogy adagolót kell állítani rajta. Na elvittem édesapám egy ismerőséhez aki maszek szervízes és ő állított rajta, csak úgy fülre. Visszavittem ( a zöldkártyás már előre elnézést kért a pörgetésért) és most már simán vette az akadályt az autó. Rendben voltak az értékek. Ráadásul a fogyasztásom is lement 10 l ről olyan 8-8.5 l környékére!! Először én sem akartam hinni a szememnek, de vidékről hazafelé is ennyire jött ki az átlagfogyasztás! Szal ebből a szempontből tökéletes lett a gép. Viszont...
Az állítás előtt is volt egyfajta rezonálása a motornak 1000 és 1500-as fordulat között, bár az nem volt zavaró, ill egy idő után megszoktam... Ezt úgy kell érteni, hogy felsőbb fokozatokban Pl: 4 ben 40-nél 5-ben 50-nél a motor berezegtette az egész műszerfalat kb úgy ahogy pl a mobil-nak a rezgő csörgése a telefont. :-) Persze sokkal árnyaltabban, nem volt zavaró, csak érezni lehetett. Viszont az állítás óta ez a rezonancia felerősödött, már cicereg az egész műszerfal, abban a rádió, stb... és már rendesen hangja is van! Ezért is szeretnék egy olyan helyet ahol műszeresen be lehetne lőni a motort, -ha kell egyáltalán- vagy legalább ránézne valaki. Esetleg valaki más Maverickes, Terrános tapasztalt ilyesmit? A segítséget előre is köszi!
Gondolj bele. Valaki megy az 52-esen. Solton meg ott a kasszás, és osztja a csekket, mert Kecskeméttől 10 km-t mentél ternmészetvédelmi területen? Mondom, a zaszfalt csak a komfort miatt van. Az már más kérdés, hogy ma már szokatlan, ha valaki a földutat választja.
Mondok jobbat. Budakesziről a III. ker-be egy földúton szoktam legurulni, nem Terepjáróval, hanem egy kisbusszal, amin ráadásul komoly terepgumi van:235/45 17 :))
Vagy a másik. Ezzel a busszal, ha nem akarok korán kelni, és mentem az ország másik felibe, akkor este elmentem, valahova lekanyarodtam, zsandár elkezd utánam szirénálni. Kérdi mijamerre? Mondom hát. Nademégis? Alunni. Néz övegesre vicsorított szemmel, hogy most tán hülyének nézés esete forog-e fenn. Mit néz? Ott van hátul az ágy. Aszongya nem. Hát kapja be a barom, kénytelen voltam a Medijó Márk piros lámpája alatt alunni, álmomban majd kifolyt a szemem.
Nem arról beszélgettünk, hogy kell- mérlegelni, vagy sem. Meg hogy mennyi, az annyi. Az engem nem érdekel. Ha valaki ejnye bejnyét csinál büntessék akármennyire. Engemet a dolognak az a része érdekel, és arról beszélgettünk, hogy mi az ami, és mit lehet, mit nem lehet.
Jobb felső sarokban a GoogleEarth ikonra klikkelve letölthető és használható a természetvédelmi területek gps-re is átalakítható térképe.... végre... még nem tökéletes, de már egészen korrekt!!
1. A gépjárművel engedély nélkül történő közlekedés a) védett természeti területen - 150.000 Ft b) fokozottan védett természeti területen - 300.000 Ft 2. Az engedélyezett közlekedési útról való letérés a védett vagy fokozottan védett természeti területen - 100.000 Ft
Itt már nem sporteszközökről van szó, hanem közlekedésről, és ez az, ami aggasztó. A dolog ott válik érdekessé, hogy igen sok főút megy át nemzeti parkon, tájvédelmi körzeten, természetvédelmi területen. Gondolom oda nem kell engedély. De közlekedés szempontjából nem különbözik egy autópálya és egy földút, egyikre sem tilosabb bemenni alapból, mint a másikra a KRESZ szerint. Tehát kíváncsi volnék, mit szegek meg olyankor, ha mondjuk a gemenci erdő egy nem lesorompózott, behajtani tilos nélküli földútján haladok, és miért nem sértem meg ugyanezt, ha Bátaszékről megyek Bajára az 55-ös főúton. Illetőleg honnan kell tudnom, hogy 1. az adott terület védett ill. fokozottan védett természeti terület? 2. engedélyezett úton haladok-e?
Bármennyire is kötözködésnek tűnik, elemi érdekünk lenne tudni ezeket a dolgokat, már ha nem akarunk bárhol-bármikor 100-300.000 Ft-os bírságoktól rettegni, még kulturált közlekedés mellett is!
Hárskútról Ráktanyára, meg Herendről Augusztintanyára járkáltunk egy időben, Lada 1300, meg E-Kadett 1,2 volt a terepjáró eszköz ( néha az UAZ segített :D ) De ez a környék száraz időben is macerásan járható, ha nem elég a hasmagasság - ennek ellenére több autóstérképen is szerepel az út !
Arról, hogyha természetvédelmi területen lékormányolod az ótót az útrul, akkor megyen a tarkónb@szás.
Persze, az már egy másik történet, ha lemész az útról.
És tanulságként megelőzendő, ha megállítanak, akkor nem húzódunk az ÚT szélére, mert ha van sapka................:) Eccer megállított a zsandár főúton. Megálltam a sávban. Erre: - Irányjelző nincs ezen a szép autón? -De. Akkor? Bocs én csak megálltam, nem mentem semerre. Na ott forgott a sapka:)))
Ez jó kérdés, hogy ha megállít a rendőr, mikor állsz forgalmi okból és mikor megállás a KRESZ értelmében. De nem offoljunk ekkorát, beszéljük meg inkább itt...
Arról, hogyha természetvédelmi területen lékormányolod az ótót az útrul, akkor megyen a tarkónb@szás.
Dá?
Ezért paraktikus lesz mosmár komolyan a fotogép a tragacsba, hogy rajta legyen a zsandár, az út, a táj, stb.
És tanulságként megelőzendő, ha megállítanak, akkor nem húzódunk az ÚT szélére, mert ha van sapka................:) Eccer megállított a zsandár főúton. Megálltam a sávban. Erre: - Irányjelző nincs ezen a szép autón? -De. Akkor? Bocs én csak megálltam, nem mentem semerre. Na ott forgott a sapka:)))
"május elseje után drasztikusan megemelkednek a közúti szabálysértésekért kiszabható bírságok. És nem csak megemelkednek, de fixálódnak is [...] A rendőr többé nem mérlegelhet."
Magyarul a lentiekért, ha összefutsz a közeggel, kötelezően a 100-300.000 Ft-os pénzbüntetést KELL kiszabniuk. Szóval jó volna tudni, hogy miért jár ez pontosan...
Most gondold el a sok mazsolát, ahogy egyik elakad, mellé a másik, harmadik, stb. Az egész ország egy keréknyom lenne. Hol teremne meg az abrak? Így legalább karámban bírják terelni, a sok ökröt. Ez most komoly. Én ha tehetem, nem a keréknyomban megyek, hanem az élén, hogy visszafele nyomassam a fődet a lukba.
Aztán ugyan mitül hasznos? Attul, hogy kockaformájú, éles peremű kátyúk bírnak lenni rajta, nem olyan finom kis huplik, mint a fődúton, amik aztán sokkal kisebbeket ütnek?
"..............mit követek el, és honnan kellene tudnom......."
1.semmit, 2.sehonnan.
Egyik lehetőség,ez a gyakoribb: Normális emberrel, izé. EMBERREL találkozol, akinek, ha van köze a területhez, érdeklődik, hogy mijáratban arrafele. Amilyen a fogadtatás stílusban, erre járok, erre visz az utam, stb. Általában viszontlátásra. Nekem a természetvédelmi területen az őr kifejezetten jó utat kívánt már több alkalommal, vagy köszöni, hogy az ő vidékét kerestük fel.
A másik, ez a ritkább, hogy éppen nem is djzssippel, hanem egy szgk-val álltam meg egy ilyen úton kajálni. Eccer megáll mellettem egy autós, hogy takarodjak onnan, és meg ne lássa, hogy megint a szemetet rakom le, eeeezz magánút, az övé, és takarodjak, és és, és!!!!!! Gyorsan elindultam ELŐRE, mert még véletlenül sem helyben megfordulós az autóm, meg nehogy az oldalának nekicsapja a marhája az ajtót. Erre tovább üvölt. Azt akarta, hogy takarodjak, de nagy mutatványba került, hogy TŐLE el tudjak menni. Na az ilyen barom ellen csak autóba épített kamerával, magnóval, Persing rakétával lehet védekezni, mert ezek ÁLLATOK nem emberek. Ez szerencsére ritka. Ja és nem hatóság, csak egy Pöcs, érdekes módon, ilyen helyzetben a hatóság teljesen kultúrált.
Így van. Vagy pl. Pénzesgyőrből Hárskútra megy egy földút, ami személyautóval elég merész vállalkozás helyenként, ennek ellenére még zöld táblával is jelölve van.
Inkább szorítkozzunk pusztán a rendszámos-műszakis gépkocsikra, amelyek utakon közlekednek.
Van sok olyan nem szilárd burkolatú, de aránylag jó minőségű út, ahol bármelyik személyautó elmegy (pl. Nagykovácsi és Telki közt), és van sok lezárt aszfaltút is.
Tehát az sem lehet meghatározó, hogy föld- vagy aszfaltút.
Tisztázzunk valamit. Ha én mondjuk Sukoró magasságában valahol bemegyek az erdő-szántóföld határában lévő , ahol nincs se behajtani tilos tábla, se sorompó, se természetvédelmi terület, se egyéb tábla, ami alapján oda nem lehet bemenni, akkor egész pontosan mit követek el, és honnan kellene tudnom, hogy elkövetek valamit?
(Most a mindenen keresztül-kasul motorozóktól és quadozóktól tekintsünk el, meg a közvetlenül fához csörlőző terepjárósoktól, meg ilyenektől. Szorítkozzunk pusztán a rendszámos-műszakis terepjárókra, amelyek utakon közlekednek.)
FIGYELEM!!! A VELENCEI-HEYSÉG TELJES TERÜLETE NATURA 2000 TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET! MINDENNEMŰ MOTOROS SORTEZKÖZ HASZNÁLATA SZIGORÚAN TILOS PL:CROSS MOTOR,QUAD STB. SZIGORÚAN TIOS ÉS SÚLYOS BÜNTETÉST VON MAGA UTÁN!
Egy kis szösszenet ami adott esetben a pénztárcánkat is kiürítheti, főleg, ha valaki a behajtani tilos vagy természetvédelmi terület táblát leadja a közeli vastelepen.
Engedély nélküli gépjármű-közlekedés védett természeti területen
150 000 Ft
Engedély nélküli gépjármű-közlekedés fokozottan védett természeti területen
300 000 Ft
Letérés az engedélyzett közlekedési útról védett természeti területen
100 000 Ft
A busz súlyához viszonyítva a csörlő teljesítményét, akármelyik tuareg megfoghatja a végét a kötélnek, hogy tudjanak csörlőzni, pont ugyanannyit ér, mintha kikötnék bármihez:-)))
Rendelek Németországból OFF Road túra ,illetve útleírásokat, (alpok ,pireneusok, isztria stb.) van még lehetőség hozzárendelni, így posta illvetve utalási költségeket tudunk spórolni! Ha érdekel itt tudjátok megnézni:
Üdv, ha csak a csapszegen/csavaron lévő önbeálló gömbszem kell, azt "GE csapágy" néven kérheted csapágyboltokban (pl. www.rolling.hu). 5 mm-enként van a méretlépcső. Ha kompletten kell, amit csak becsavarsz pl. a munkahengerszárba, annak nem tudom a jelölését, de ugyanott biztos tudnak segíteni.
Szia! Szerintem (:D) nem Faudi csukló kell. Én ilyenre gondoltam: http://kepfeltoltes.hu/view/071231/P1010050_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/071231/P1010049_www.kepfeltoltes.hu_.jpg (a képeken a keresztstabilizátor és a "kormánymű (vagy orbit) végén van ilyen, de a rallyban is használják) Egyébként az autó rugózását akarom átalakítani és a szilentek helyett kellene.
Sziasztok! G-szemet (vagy univerzális gömbfej) keresek, de eddig nem jártam sikerrel :(. Már mindenhogy beírtam a keresőkbe, de egy normális találat (bolt) nem volt, ezért is kérném a segítségeteket. Ha tudtok olyan üzleteket, boltokat ahol kapható ez a "kincs" akkor írjátok meg légyszi! Előre is köszi!
Köszönöm az infókat! Ami az adatlapomon van e-mail cím az már megszünt mert elfelejtettem a jelszavamat és nincs beálítva a jelszóemlékeztető:D:D Most csinálok egy újat arra küldheted
Szegényembernek csak "Farm jack"... Amikor először találkoztam ilyennel, következetesen "dakaremelőnek" nevezték, oszt rajtragadt... Ezekben a vérgőzös időkben amúgy sem hangzik jól a "Hijack", még azt hiszik repülőgépeltérítést tervez az ember...
Rokony elment megmérni a lengéscsillapítót. Aszongya, egyik első rossz. Oké, vettem neki két elsőt, elmegy legközelebb. Áá, az első jó, nem kell cserélni, cserélje inkább az egyik hátsót. No, hát vettem neki hátra is kettőt:)
Atom: Ne fogalmazz ennyire feluletesen! Nem azt nezed, hogy az uthibakon hogy pattog, hanem azt hogy a kivallo minosegu aszfalton hogy pattog! (Ugyanis az elobbibol van tobb es az utobbibol van kevesebb) NOS? :)
A lengéscsillapítókat kivülről nehéz megítélni , próbapadon rögtön kiderül , a futómű állítás előtt érdemes alaposan körbenézni az elejét , én nem így csináltam , kétszer fizettem a futómű beállításért , most nem eszi a gumit , 100000 forintba került egy-egy állítás .
Igazándiból az a vicces, hogy a futóműhibát tartom a legvalószínűbbnek. A srác mocskosul sokat autózik (napi 3-500km-t BPesten), ebből él, nemigen követ el ilyen hibát, hogy túlfújja a gumit... Lengéscsillapítót sem hinném, mindegyik autóját szinte mániákusan rendben tartja, mindent cserél az első nyikkre...
Futóműállítási hiba ilye jellegű kopást nem okozhat, az csak az egyik szélét enné meg. A legvalószínűbb, hogy tényleg túlfújta, majd amikor észrevette, hogy szarul kopik, akkor elkezdte alacsonyabb nyomáson használni, de akkor már mindegy volt.
Ami még lehet, hogy döglöttek a lengéscsillapítói, az tud még ilyet eredményezni.
Persze lehet az is, hogy valami gyártási hibás gumit kapott...
De akkor folyamatosan a közepének kéne kopnia, és ezáltal nem búghatna a széle.
És ráadásul a múltkor is 1,5-1,8 közötti nyomások voltak a gumikban. Szóval nem vót túlfújva.
Szerintem inkább valami az első futóműbeállításával lehet, mert a hátsókat előrerakta, akkor nem volt gáz (persze aztán azokat is ugyanígy megzabálta).
Haveromnak az Explorerjén úgy 70e km során úgy kopott a Geo AT, hogy a kerék közepe kopott jobban (pedig a nyomás mindig rendben volt, futómű is jól van beállítva - és a hátsó, merev hídon is ugyanígy kopott), és a szélén a bütykök eléggé magasak maradtak, ezáltal olyan borzalmasan kezdett el búgni a gumi, hogy iszonyatos volt. SOKKAL hangosabb volt a csendes Explorer azzal a gumival, mint az öblös kipuffogós Range a BFG MT-vel... Erre varrj gombot.
Ez így van. Két éve országúton, terepen, hóban, jeges időben kitűnő. Sok autót ki húztam már télen, árkokból (Pajero), de simán megyek vele 200km-t egyszerre országúton, nem zajong (vagy nem hallom :)
nekem 12 éve szerintem nem volt rajta C gumi, de nem is szólt senki. se a rendőr, se a műszaki vizsgabiztos. Régebben volt egy Semperit gumi rajta, az Hi-Grip volt (szintén téli), de a tapadása az nagyon tetszett sárban, hóban. Ezért néztem ezt a Semperitet is, de ez Top-Grip. Amúgy nem tengelyig érő, extrém sárra gondolok, hanem ami pl. egy felázott, traktorok által kijárt földúton előfordulhat
A vitarámon harmadik éve használok C jelzésű normál téligumit (azt hiszem michelin)... Nem mentem vele túl sokat - évi kb. 15e km... azt viszont kifejezetten vegyes területen. Sárban a legrosszabb... amúgy okés. A kopásáról meg annyit, hogy 2-3 évet még tuti ki fog bírni úgy, hogy nyáron is ő van fenn - a gumisok meg úgyis azt szajkózzák, hogy 5 évesnél idősebb gumit ne használj...
Engem sem nagyon érdekelne a C jelzés, csak egy gond van a dologgal, a közeget érdekelheti, a KPMeseket szintén, esetleg egy szőrözősebb műszaki vizsgán is szemet szúrhat.
kösz a válaszokat, a C jelzésűre nem is gondoltam. de utánanéztem és a 104-es súlyindex 900 kg terhelhetőséget jelent, ami azér szerintem elég a Campora (2650 kg össztömeg), de még nem tudtam dönteni. jó lenne megnézni mindegyiket élőben. Amúgy azért téztem téligumit, mert sárba is szoktam menni és a téli azér az jobb ilyen helyeken nyáron is. esetleg ugyebár gyorsabban kopik ha nyáron is rajtahagyom
Régi Opel Campora szeretnék valami normálisabb gumikat venni, kinéztem 2 típust , véleményeket szeretnék kérni, illetve ha van akkor tapasztalatokat is. 205/80R16 méretben fogom megvenni, nagyjából egy árban vannak (24 e Ft)