ÁLLJ! A "paleo" közhiedelmekkel ellentétben nem mentes!!! Az nagy hazugság! A paleolit kor embere megzabált mindent, amitől nem fofott, nem jött vissza, és a talpát sem fordította égnek! A sütés-főzést is csak azért találta föl, mert ahogyan teltek az évek, fogyott a foga - pláne, a szomszéd törzzsel verekedtek, vagy az asszony méltatlankodott, így jött rá, hogy milyen könnyen ehető az őrült gabonából készített kövön szárított-sült, vízbe áztatott lepény... Ráadásul, a máshetes jó harci eszköz is volt: szárazon megküldte, még a medvét is lecsapta az asszony sütötte frizbi... :o )))
milyen lesz az a palacsinta, amiből mindent kihagysz, ami jellemző a klasszikus palacsintára?
(tudom, sokunknak kell megtartóztatnunk magunkat bizonyos ételektől, de ami helyettük van, az néha elég furcsa)
egyszer régen munkahelyi bulira kellett valami desszertet csinálni
volt köztünk: cukorbeteg, tojás-allergiás, tejmentes diétán élő - nem tudtam összehozni olyat, amit mindenki megehetett volna (ma már az ilyen-olyan paleo, mindenmentes mindenfélék elvileg meg tudják csinálni)
Nem reklám, de létezik műliszt, nem csak műtejföl, és sokan készítik a palacsintát tojás-tej nélkül. Én is kipróbáltam, és azóta 1 tojás+3 pupeka kukoriliszttel indítok+ a többi. A tojás, elhagyható. A kukiliszt szépen sárgít. A műliszthez sűrűbb massza kell, és több olaj. Ha muszáj, cukor helyett nem eritrizek, mert attól én is futobolond leszek, nem csak az aprónép... hanem amit írtam. Sztem a tej is simán elhagyható, hisz abból is csupán 1/4-ét teszem a folyadékoknak, a többi szódavíz.
Műtejföl, -túró szintúgy kapható /műtejjel ne kísérletezz, rettenetes sugárhajtómű üzemanyag!/
Létezik a Hortobágyi palacsinta, abba húsos töltelék kell, és műtejfölös mártás a tetejére...
1ébként a kakaós-fruktózos palacsinta is palacsinta, és édes. :o)
Nos, részünkről ez halottdolog, mármint az édes palacsinta mindenféle gyönyörűséges öntettel.
Nagykölök régebben együltő helyben benyomta volna az egész tálat, de mára már kiröpült, és egyébkéntis laktóz- és tojásbajos.
A Lyány tejfehérje és tejcukorbüntis, palacsintát tudnék sütni tojással, de a leöntéshez növényi "tejföl" kell, meg eritrit a drágának.
A részemről meg a nasi az a tepertős pogácsában és egyéb sós nasikban merül ki, néha kis jégkrém.
De lehet, hogy kitalálok majd valamit, amikoris sós palacsinta zöldséges/húsos töltelékkel lesz megtöltve, növényi tejföllel és sajttal leöntve.
(Anno két palacsintasütőben sütöttünk:)))
A hétvége az marhahúsos lesz, nagyon jó áron vettem ma vegyes marhahúst, úgyhogy húsleves nemkuktában, mert két nagyfazéknyit szeretnék főzni a csontosából grízgaluskával, a többi megy majd a kuktába pörinek.
(off: coriella, ajánlom a szatyordebrecen.hu-t, ha még nem ismered)
2*sült... Túrós palacsinta. Töltelékébe habosított tojás a túróba cukor, citromhéj , kivajazott tálba fektetve, rá szintén cukorral fölvert tojás tejföllel elkeverve. Végül 40-45 perc alatt összesütve. 2-2 zacsi vaníliáscukorral turbóztam az ízét. Másnapra áll így össze. Melegen, mint minden süti, szétesik.
Tökéletesem műxik fruktózzal, polisweetel is. /Cukor biztonságosabb:o)
-Ha kell leírom az arányokat a ~16 palacsintás adaghoz.
Hétvégén töltött káposzta készült őnagyságában, természetesen hajdúsági módon, azaz savanyúkáposztából. A főzési idő 40 perc volt.
Nagyon ritkán készítek töltött káposztát, mert:
1. voltanyósom rendkívül jól készíti
2. megunom az életemet a nagymértékű pepecselés miatt, mert nem akarok öklömnyieket készíteni, hanem olyan szép kis kecseseket, mint én voltam lánykoromban:D
3. anno (még kukta nélkül) nagyon figyelni kellett arra, hogy ne kezdjen el lobogni az egész cucc(nehéz kontrollálni elektromos főzőlappal) , mert akkor (hiába tekertem szépen) szétesik. Nem tudom, hogy a kuktában ez hogy működik, de szépen egyben maradtak.