Értem, a kérdésem elsősorban arra vonatkozott hogy kapott egy motorcserét az RK2-es, teljesen új motor van rajta, kb 1,5 órát járattam eddig összesen, kell-e benne olajat cserélnem a bejáratás után és ha igen mikor ajánlott?
A gépszerelők szerint, meg mindenképpen érdemes az olajcserét 30-35 tényleges üzemóránként megcsinálni, mert a léghűtésű motorokban jóval 100 fok feletti a motorolaj hőmérséklete, így rövidebb idő alatt elveszti a viszkozitását.
A húzó csapszegre gondolsz? Köracélból biztos, én bementem a helyi csavarboltba és kértem 8.8 acélcsavart olyat aminek csak a végén van menet.(menetes rész ne kerüljön a furatokba.
Meg tudná kérem mondani valamelyikőtök, hogy Robix 250T váltvaforgatós ekéhez csapszeget hol tudnék szerezni? 15 mm-es átmérőlyűnek mértem a lyukat, 120 mm hosszú biztos kell. Köracélból lehet készíteni, bírná?
Nem tudom hogyan gyártják ezeket, de találkoztam már én is olyan szimeringgel ami nehezen ment be a helyére. Ilyenkor picit körben le lehet kerekíteni a fészek sarkát.
Lényeg, hogy sikerült. Most már csak jó idő legyen és lehet kapálni.
sikerult megvenni es beepiteni a szimeringet. nem vot egyszeru beutni, mert nem talaltam 50mm atmeroju csodarabot, igy csak utogettem kalapaccsal. aztan kapaltam 5percet es utana egy feher lap fole allitottam, majd egy ora utan megallapitottam, hogy nincs olajcsopoges:)
orulok, hogy most vegre sikerult siman megjavitani valamit es nem lett az ugybol egy honapokig tarto restauralas, amikor alkatreszekre es szerszamokra egy uj gep arat koltom el.
Üdv! 1983-s Honda F400-hoz keresek gyújtógyertyát. Sztm még az eredetit használom, de a fölső elektródája már teljesen elkopott és lötyög rajta a pipa. (momentán egy robi rotációskapa nem pipa alakú "gyertyapipáját" használom, de az meg éppen elér a gyertyáig...)
Van valami ötlet, hogy hol vehetnék ilyen (a csatolt képen látható) gyújtógyertyát? (a menet kb 8mm hosszú és nagyon fontos, hogy le lehessen tekerni a felső elektróda kupakját, ne legyen egybeöntve)
Sziasztok! Kaptam egy Robi 54 -est kapálógépet. 1986-os évjárat. Ahogy nézem idős de nagyon keveset használt gépről van szó mivel a dugattyú teteje még fényes és látom rajta a számot és a nyilat. Elsőre szikrát néztem ,hát nincs. :(. Csatlakozásokat néztem szerintem ok. Tovább nem szedtem szét idő hiány miatt. Kérdésem az,hogy ennek a gépnek megszakítós a gyujtása ? Ott lehet a hiba esetleg? Érdemes vele foglalkozni ?
A kuplung csúszhat ha olaj került oda, vagy ha megrozsdásodott a harang. Kitakaríthatod és finoman megcsiszolhatod a harangot és a pofákat is. Ha ez nem hoz eredményt, lehet hogy az öreg kuplungpofák megkeményedtek és nem tapadnak eléggé.
Autónál jártam így, hogy mindig gyenge volt a hátsó fék (dobfék) A fékpofák nem voltak elkopva, látszólag minden rendben volt. Már nem tudtam mit kitalálni, kicseréltem a 25 éves fékpofákat és egyből megjavult a fék. A régi fékpofák olyan kemények voltak mint a csont.
Igazad van Pisti, csak vegyük figyelembe hogy te nagy földeken dolgozol, én meg itt az 500 négyzetméteres kertemben nem valószinű hogy csapágyasra hajtottam a gépet.
Igen, a Viton szimering valóban jó dolog, én sajnos csak fekete gumiszimeringet kaptam itt a boltban.
A környékemen elég sokan "folyékony zsírt" tesznek a csigahajtóműbe igaz nem boltit hanem hajtómű olaj és zsír keverékét. A szegedi kapálót nem ismerem de a legtöbb rotánál a motor és hajtómű között be lehet mosni + a por és viszonylag nagy fordulat ezért a csigahajtás felső csapágy megy tönkre először esetleg kuplungcsapágy(fordított kuplungnál)
a porvedoleszedesre en egy regi vesot aldoztam be, mert a csavarhuzo nem fert be. de vegul szepen lejott, siman visszarakom. de ez a simering kiganyolas eleg durva volt. mikozben csinaltam, megertettem, miert nezek ki csunyan az otthon javitott gepek. az esetemben viszont azert volt ez indokolt, mert allaskozben ugye nem kopik a csapagy es igy felesleges is lett volna a csereje par ev konnyu hasznalat utan.
a kuplunggal kacsolatban viszont nem tudom mi van, de emlekeim szerint regen nem csuszott meg tulterheleskor. most viszont, amikor beasta magat a gep szugyig, a nedves porhanyos foldbe, bizony megcsuszott.
Ha még nem volt szétszedve a hajtómű,azért érdemes legalább egyszer szétszedni,már csak azért is hogy megnézni a tengelyt+bronzkereket,arról nem is beszélve hogy a csapágy ne-e lóg!
Na már most a videó után (4 évvel ezelőtt),nekem is jobb oldalt csöpögőt az olaj.
Múltkor írtam,hogy kék szimmering helyet a barnát javaslom,mert az olaj álló!
Valóban nem kell szét kapni a hajtóművet,hanem óvatosan kivenni és óvatosan zsírral vissza rakni.
Ez csak az én véleményem,de nem kell utánam jőnni!
A porvédőt tényleg elég lehetetlen dolog leszedni. Először én is a szélénél próbálkoztam egy csavarhúzóval, de nem mozdult és féltem hogy össze fogom barmolni az alumínium házat. Aztán úgy csináltam, hogy vasfűrészlappal vágtam egy kis hornyot a porvédősapka oldalába, nem mélyen csak éppen hogy legyen egy kis kapaszkodó rajta. Aztán nem is csavarhúzót használtam a lekocogtatáshoz mert az pontszerűen behajlíthatja a porvédőt, hanem egy széles pengéjű kést áldoztam be erre a célra. A kés élét beletettem a horonyba, a fokát kocogtattam kalapáccsal és így elég könnyen lejött a porvédő. Annyira épségben jött le, hogy vissza is tudtam rakni. Hogy volt-e szilikonnal ragasztva nem tudom, én megkentem gépzsírral és úgy raktam vissza.
Hülyén hangzik amit most írni fogok, rá lehet mondani hogy na a trehány paraszt megszólalt:
Kell-e egyáltalán foglalkozni egy kis olajszivárgással és házi körülmények között kezdetleges szerszámokkal szimeringet cserélni? Vagy veszek egy liter hajtóműolajat és 5 évig utántöltögethetem belőle. A csigahajtóműből soha nem tud kifogyni teljesen az olaj csak a tengely aljáig. Az aljából nem fog kifolyni, ez elég ahhoz, hogy a bronzkerék olajban fusson, a csapágyak is megkapják a kenést. Persze nem szabad elfeledkezni az utántöltögetésről, és itt van a kutya elásva mert biztos lenne aki elfeledkezik róla.
Vettem ilyen kis bóvli teszkós 8 kg-s villanykapát. Ebben nincs is szimering kétoldalon, zsír van a hajtóműben. A zsír meg ugyebár olyan, hogy kikenődik a hajtóműben kétoldalra és szárazon fut a csigahajtómű. Ezért időnként töltök bele egy kis hajtóműolajat, hogy biztosabb legyen a kenése. Kétoldalon a tengely mellett szivárog az olaj, mindig taknyos ott középen. De egy liter olaj ebbe is elég 5 évig és így vállalható a dolog. Egyébként a kertben ügyes kis gép, sok derékfájdító kapálást megspórolok vele.
sikerult kigyotorni. haat, regen ganyoltam ekkorat. kicsit kapott az ontveny kulso pereme is, de nem veszes. nem biztos, hogy egyszerubb volt, mint szetszedni az egeszet, ugy ertem az also reszt. darabokra szakadt a lemezfalu szimering. probaltam csavart bele tekerni es azzal kihuzni, de kiszakadt. vegul egy baromi nagy csavarhuzott belevertem es azzal kifeszegettem.
ok, megprobalom igy. koszonom a megerositest. kezdetben valami hasonlora gondoltam en is, csak ez a femhazas tomitest meglepett. remelem nem nagyon fog mar a 40eves szilikon, amivel beragasztottak, mert a porvedot alig birtam lefeszegetni es az egyik meg hatra van. 3 bitfejet is eltortem, mire kitagult ugy a res, hogy kocogtatni tudjam
Ne csinálj feleslegesen kis munkából nagyot! Nehogy szétszedd már azt a hajtóművet egy szimeringcsere miatt! Én is ki tudtam szedni a gyári fémházas szimeringet szétszerelés nélkül.
Először egy vékonyabb csavarhúzót, aztán egy vastagabbat finoman bekocogtatsz a tengely mellett a szimeringbe, egy kicsit megfeszegeted. Ha így kitágítottad a keskeny rést, csinálsz egy kampót és kihúzod vele a szimeringet.
Én gumiházas szimeringet vettem helyette.
Egyébként nem volt elkopva a bennelevő szimering sem, csak betekeredett alá egy erősebb fűszál és ezért eresztette az olajat.
kozben nagy nehezen legyotortem az egyik oldalrol a porfogot, a haz megbontasa nelkul es kiderult, hogy nem lehet a szimeringet cserelni ahogy terveztem, mert femhazas szimering van beepitve, amit nem tudok egyszeruen kitepni.
tehat bontas lesz. el is kezdtem volna, de a csavarok ugy be vannak allva, hogy egyelore aztatom csavarlazitoval
koszonom a tanacsokat! a motorolajat termeszetesen mar csereltem. megrendelem az alkatreszeket. meg nem bontottam meg, de ugy latom hogy 6205 csapagy kell bele, porvedos 15mm-es es persze a szimering.
A hajtómű házat érdemes szétbontani és a kihajtás felőli csapágyakat és szimeringeket kicserélni, valamint a függőleges tengely kuplung csésze alatti felső félig zárt csapágyát is, ezután a megfelelő hajtómű olajjal a nívóig feltölteni. Az alaktrész boltokban a vissza szereléshez szükséges tömítő anyagot is lehet kapni.
Ha már ketté bontottad a motort a hajtóműtől, akkor a röpsúlyos kuplung ferodor felületét és az ellendarab acél csészét is érdmes finoman megcsiszolni.
A meghajtó motorban is érdemes az olajat lecserélni.
83-ban szuleim vettek egy RK-02 kapat. par evig hasznaltuk kis kertben, de semmi komoly, aztan 35 ev piheno jott. Most ujra elovettem, motort szerviz rendberakta, gyonyoruen jar, de mashoz nem nyultak, mert nem is mondtam.
kiprobalas elott feltoltottem a hajtomuvet, kicsit gyanus volt, hogy majdnem ures.
kapaltam 10 percet. mikor leallitottam, latom, hogy csopog az olaj a kihajtasnal.
szimeringek tropak lehetnek.
szerintetek eleg a vizszintes kihajtasnal levo ket szimeringet cserelni? ezt lehet bontas nelkul is, nem? kiszedem a regit es szepen bekocogtatom az ujat.
vagy szet kell szedni az egeszet? mert ha igen, akkor inkabb visszaviszem a muhelybe.
A szomszéd egy forgalomból kivont 750 kg-s szgk. utánfutót húz vele, néha közel tonnányi cuccal egrakodva. A járókerekeket brutálisan lesúlyozta cca. 30 kg súly kerekenként.
Nagyon jó gép! A szomszédom egy éve télen-nyáron nyúzza, főleg nagy súllyal utánfutót húz vele meredek hegyoldalban. Arra vigyázz, hogy a motorolaj csak Honda olaj legyen és mindig a nívóig töltve. Érdemes egy fél tank 100-s benzinnel helyben járatni, azután is csak a 100-s benzint ajánlják hozzá a gépszerelők. Én is vettem egyet most fogom először használni. Csodálatos, hogy a kezelőkar állását oldal irányban menet közben is lehet állítani, ami megkönyíti a fák alatti, vagy szőlősorok melletti munkát is.
Sziasztok , szeretném megkérdezni,hogy van e vkinek jó véleménye magyar összerakású kapálógépről ? 200 e fölöttibe nem ruháznék be, mert lyan sokszor nem kell használni, caak tavasszal 1-2 alkalomma.
Szép napot! Szert tettem egy RK 05- re. Felnszeretném újítani. Ami a bökkenő, hogy az egyik ékszíjtárcsa /az előremeneti feszítő/ hiányzik. Sehol nem találok még méretet sem. Tudna ebben valaki segíteni? Előre is köszönöm!
Sziasztok, MTD T/205 rotációs kapa hajtóműbe milyen olaj kell? Sehol nem találtam hozzá leírást, vagy ha valakinek van leírása egy linket megköszönnék.
Ma vettem, annyi baja van, hogy nehezen indul és ömlik a kipufogóból az olaj, gondolom feldőlt és belefolyt... Holnap kijáratom belőle.
Csak azt a típust szabad megvenni, aminek a hajtóműve lánc, mert a csigahajtóműves hamar tönkre megy és a pótalkatrész ellátás rapszódikus. A motor egy jó kínai motor, de a többi része olyan " dáciásan romános".
Ugyanolyan paraméterő Oleo-Mac 198-t javasolnám, ami Honda motorral szerelt európai kivitel.
Mivel sajnos nem igazán értek hozzá, még olyan kérdésem lenne, hogy az ékszíjasnál gondolom kevésbé kopnak az alkatrészek, viszont az ékszíjat néhány évente cserélni kellene, a másiknál meg kopnak az alkatrészek, de tovább bírják anélkül, hogy javítani, cserélni kellene valamit?
A főtengelyen levő támcsapágynál a quantumnál nem tudom mivel nekem honda van s ott nagy hézagoló van. A nagyon régi egy darabból állóknál nem volt biztonsági kapcsoló később lett kötelező akkor jött a slussz kapcsoló.
Eddig sok hasznos tanácsot olvastam itt, köszönet a sok hozzászólónak az időért és a fáradtságért! :-)
Eddig csak olvastalak benneteket, de most hozzá is szólnék, kérdeznék :-)
Apám sufnijában "megtaláltam" a régi kapálógépét (azt hittem már eladta), s mivel van kertem gondoltam felújítom.
Amit tudok róla: Szentkirályi, a Briggs Quantum motor száma alapján 1995-ös.
A motorhoz találtam nagyon jó és részletes javítási útmutatót (360 oldal!), az alapján a motor nagyjavítását már meg is csináltam, a kopások tűrésen belül voltak, tehát jó állapotú. Pöccre indult, szépen jár.
A kuplunggal van gondom. Hiába kutakodtam órákat a neten, csak egy robbantott rajzot találtam, de az is egy újabb típusé, az is használhatatlan a felbontása miatt. Dokumentáció nélkül pedig nehéz minőségi és tartós munkát végezni. Valamint az Öreg állandóan buherálta a gépet és isten tudja mi az eredeti.
Szerintem KF04-es, régi típusú nagykuplungos, a ház egyrészes. A kuplungcsapágy is támcsapágy, nem golyós.
Van valakinek erről a hajtóműről robbantott rajza, esetleg szerelési leírása? (Vagy magával vitte a cég a "sírba")
Igazából nem egy bonyolult szerkezet, de nekem két dolog nem tiszta:
1. A gépen nincs semmi biztonsági leállító. Olvastam, hogy az újabbak már fordított kuplungosak, de ezen nem volt semmi? Vagy az Öreg leszerelte? :-(
2. Kuplung: ha jól gondolom, akkor a felső támcsapágy hivatott felvenni a tengyely irányú erőket, mert a motor főtengelye siklócsapágyas. A támcsapágy azonban csak 1-2 mm-es peremen fekszik fel az olajdekni aljára a szimering körül. Ez így volt gyárilag is?
Valamint van egy 0,9 mm-es hézag is a támcsapágy és a dekni között, ezt nem hézagoló gyűrűkkel kellene eltüntetni? Viszont érdekes módon a főtengely tengely irányú kotyogása a Briggs táblázat szerinti határértéken belül van (max 0,76 mm).
Ha valakinek van ilyen irányú tapasztalata és megosztaná velem, azt megköszönném!
Illetve az olajszintet úgy kell ellenőrizni, hogy a motor felfogatási pontjai vízszintesen álljanak kb? Mert nem ment bele a 0,6 L ahogy írják gyárilag maradt kb egy fél deci mert már ígyis a felső vonás környékén éri a pálcát a szint.
Elméletileg minden pontosan ugyanúgy van magasságban, mint az eredeti gyári motorjával volt. A kuplung is ugyanolyan maggasságba került a tengelyen, mint előtte volt. A kuplung kosár alja és a motor tengelyen lévő kuplung nem fekszik fel egymásra, magasságban közel 1 cm van a kettő között.
Mikor kell olajat cserélni? Most csak járattam kicsit magában míg beállítottam a gázbowdent, illetve mentem vele egy kicsit puhább földben is kb 10 - 15 percet.
A csavart benéztem mert nem menetes egyik sem. A nagyobb lyukat körberagasztottam aluszalaggal, így csak felül marad egy kis rész itt ott. Nem kellett kihézagolni, mert az a hajtásházon lereszeltem a harmadik felfogatási pontnál mert a külső pereme kitartotta kicsit a motor alját, így most szépen felfekszik mindhárom felfogatási ponton. Valamennyi por biztos megy közé, de akkor kompresszorral kifújom belőle mindig amikor dolgozom vele, más ötletem nincs.
Az rk emlékem szerint röpsúlyos itt viszont a fotón úgy tűnik a kuplung a kuplung kosár alján felül így nem tudod a motort lerögzíteni ha így van tegyél be a rögzítéshez hézagolókat. Lehet a por gond de nekem 30mm hézagolók vannak a motor rögzítésnél és évente egyszer kipucolom s ok.(r250t)
Úgy néz ki sikerült ráépíteni a Briggs 875 EXI motort a régi RK2 hajtásra. Viszont ennél a motornál a harmadik felfogató lyukban menet van, de a normál M8-asnál nagyobb, míg az M10-es menetnél kisebb való csavar kellene bele? Tudja valaki ennek a pontos méretét? Valami amerikai menet lenne benne?
Illetve ennél a motornál maradnak hézagok a hajtómű és a motor alja között, ezt célszerű lenne tömíteni valahogy, hogy ne mehessen a por alá? Ha igen vajon hogyan? Most így néz ki.
Van egy Honda f400 utánfutóm felnit illetve gumit szeretnék rajta cserélni (ha lehet külön venni), olyan kérdésem lenne hogy milyen kellene rá illetve honnan tudnám beszerezni.?
Köszi, valószínűleg igen mert youtube-on is ilyet akasztanak be a 675 EXI-nek és elvileg ugyanaz, mint a 875-ös. De még lehet megnézem a boltban van-e olyan, aminek egyik vége kör alakú akasztós míg a másik vége a vékony merevszálas akasztós verzió, mert akkor elvileg jó a régi gázkarja is hozzá.
Megtörtént, zsír új membrán volt benne, karburátor kitakarítva, tömítés cserélve a szívócsőnél, gumigyűrű cserélve a karburátor alatt, gumipipán benzincsőszorító, hogy véletlenül se szívjon levegőt alatt. Szikra is van a gyertyánál, legalább 3 félével próbálva de ugyanaz. Egyszer beindult azóta sem. Nem kínlódok vele tovább, vettem egy új 875 EXI motort. Azt nem tudom milyen gázbowden kell neki, elvileg a motor felől merevszálas fér csak bele ahogy látom a lyukat, bár nem tudom az úgy megáll e benne simán mert mintha lenne egy vastagabb lyuk is rajta.
Egy ilyet vettem hozzá, nem tudom hogy jó lesz-e. Mert ha nincs olyan bowden, aminek az egyik vége körakasztós, a másik vége merevszálas magában akkor egy ilyesmit fel kell rakni a gyári gázkar helyett.
Meg is van a 875 EXI motor, tengely hossz ugyanakkorának tűnik, mint a régi 4 HP-s motornál, elvileg a fefogatási magasság is megegyezik de azt még nem mértem le pontosan de ránézésre egyformák. A réginek a tengelyéből a csavar passzol az újba, remélem az ék méretei is egyformák lesznek. Illetve még azt nem tudom, hogy a régi gázkarhoz van-e olyan bowden, ami merevszálas és az egyik vége akasztós a másik vége vékony szálas beakasztós vagy vennem kell egyet gázkarral ami mindkét végén merevszálas lesz.
Tudja-e valaki, hogy dugattyú gyűrűknél mit takar az R1 és R2 jelölés? Melyiknek kell a henger fedél felől esni és a jelölés felfele vagy lefele essen?
Ezt a fajta kuplungpofát és rugókat nem láttam webáruházban sehol sem, de még nem rángatott, tehát ha sikerül átrakni a másik motorra akkor még jó pár éve ki kellene húznia.
Az jutott eszembe, hogy az édesapám az RK kuplungrúgót egy kicsit megfeszítette, mert a kinyúlt rúgó még a nyomaték leadás előtt szétengedte a ferodoros pofákat és ez akár egy rángatást is előidézhet. Megér egy misét, mert lehet, hogy csak a rúgókat kellene cserélni.
Közben megnéztem és mérésem szerint a 675 EXI és 875 EXI is pont olyan hosszú, mint ami gyárilag rajtavan. Legalábbis ami az internetes adatlapokon megtalálható az új motorokra vonatkozóan így rendeltem egy 875 EXI-t. Ha netán mégsem lenne jó, akkor visszaküldöm. (De ha jól mértem akkor még kb 0,8 cm-vel lehetne hosszabb a tengely rész.)
Viszont ez nem tudom milyen kuplung, maga a kapa RK-2-es a címke szerint és ilyen kuplung van rajta gyárilag 2 rugó egy-egy 6-os csavaron, neten sehol nem találtam ilyet, csak a 4 rugóst. Ez nagyobbnak tűnik, mint ezek a 4 rugósok. A csavart a tengely végéből sikerült kiszedni, még az egész szerkezetet nem tudtam leszedni, de gondolom csapágylehúzóval annak is le kell majd jönnie.
Bocsi de azért nem vennék új gépet cirka 10ezer forintos kuplungért ha az a baja a csikorgásnak... Honda motoros gép,másik tecumseh nem volt gondd egyikkel sem eddig 2200nm művelek velük felváltva.
Úgy néz ki feladtam a 4 HP motorral a küzdelmet, amit tudtam mindent cseréltem, takarítottam de egyszer sikerült beindítani azóta sem mégegyszer. Szóval azt néztem, hogy venni kellene bele egy 675 EXI-s Briggs motort, adatlap alapján ugyanazok a méretek, mint ami most benne van. (22 mm főtengely vastagság és 50 mm kihajtás hossz).
Mondjuk azt is néztem, hogy lehet a 875 EXI kellene rá, mert az erősebb, de ott 66 mm-nek írja a főtegely hosszát, vagyis ha azt választanám akkor kb 16 mm-el emelni kellene a hajtómű ház felett a motort?
Köszönöm. Akkor kinek kell így,hogy tudjuk milyen gép kell rá? Nekem csak lom úgyhogy nem kérek egy vagyon érte . :). Csak vegye valaki hasznát ha tudja.
Van nekem a képen látható fűnyíró adapterem. Lát benne valaki fantáziát? Nekem nem kell. Én nem tudom milyen gépre jó ha azt valaki meg mondaná már az is jó lenne.
Help! GCV160 Honda motor beindul,de gázadásra nem pörög fel. Ha kézzel mozgatom az oldalsó kart (regulátor?),akkor felpörög.Tudja valaki ez miért van és hogyan orvosolható?
A függöleges csigatengely csapágy nem lóg? Nagyobb terhelés esetén a csigatengely és bronzkerék kopása is előidézheti a rázkódást. Nekem nagykuplungos KF 04-s is van, amivel szoktam húzni a régi gyári 82-s RK utánfutót nem kis súlyokkal éppen emelkedőn felfelé, de szépen simán működik a kuplungszár kieresztésekor is. A szomszédnak a kiskuplungos KF 04 kuplungja hamar megadta magát nagy terheléskor, nem bírta az utánfutót, ezért túl is adott rajta.
Javasolnám, a hajtómű ház szétborítását és az alsó-felső csapágyozást és a hajtómű felőli kuplung rúgóját is cserélni.
Az Oleo-Mac géppel akarom az utánfutót húzni és a KF 04-t a kis kerti munkákra befogni.
A közelmúltban vettem egy Oleo-Mac 198 RKS kapáló gépet. Én is fák és szőlősorok között használom. Nagyon spéci kis gép, előre 2 + hátramenet sebességváltós, ami igen jól jön a manőverezéshez. Másik előnye, hogy vízszintesen 180 fokban egy mozdulattal bármilyen helyzetbe állítható!
Árban 210-240.e Ft körül kapható és még ez olasz gyártmány.
Sziasztok! Vagy egy Honda Gcv135 4.5le rotakapám KF04 hajtással. Az lenne a gondom hogy kocsizáskor nagyobb súllyal indulaskor csikorog, sír a kuplung ahogy ráengedem,ez mitől lehet? Nehezen tudok vele elindulni nagyon csikorog, hogy tudnám ezt orvosolni? Allítási probléma kilőve,próbaltam már mindenhogy.
Meghalt a régi Szevafémes kapálógépem , kár érte 30 évig bírta...kellene vmi helyette...viszont mivel viszonylag keveset kellene használni évente azért több százezret nem szeretnék beleölni. Szerintetek mit érdemes megvenni a mai " kínai " minőség világában ?
Igen, de ebben nem hagytam benne a benzint tavaly, kijárattam. Előtte viszont jó pár évet állhatott, de már ment nálam egy pár évet amúgy csak tavaly már kínlódtam vele. Átmentem a Briggs fórumra.
Az biztos :) Szóval közben szétszedtem a tankot és a karburátort, van benne kosz megint rendesen pedig tavaly ki lett takarítva így még akár az is lehet, hogy ez okozza a problémát. Szóval adnék még neki egy esélyt, mert kompresszió az van a motorban így hátha szerencsém lesz még vele. Viszont lenne még egy-két kérdés.
Amikor leszedtem a karburátort, akkor a képen piros nyíllal jelölt kerek valami kiesett és nem tudom hol lenne a helye. Illetve van a két felszívó cső, ezeket célszerű lenne cserélni? A rövidebb az talán jónak tűnik, de a nagy egy kicsit ki van lyukadva mert van ahol látszódik a műanyag alatta esetleg itt beszívhat koszt is ha jól sejtem (kékkel bekariázva). Viszont nem tudom lehet-e ilyet kapni és olyan, mintha belenne ragasztva valamivel, nem mertem nagyon feszegetni és kihajtani, nehogy beletörjön. Szóval ezt szokták cserélni?
A kisebb lyukak átjárhatónak tűnnek ha belefújok a csövekbe, mit kell még ezen kitakarítani? Illetve bal oldalon van egy gumitömítés és egy nem gumi tömítő, ami a levegőszűrő alatt volt azt célszerű cserélni ha esetleg kapok olyat vagy nincs túl nagy jelentősége? Még egybevan, de azért csak 40 éves.
Szóval lecsiszoltam a rozsdát a tekercs két szélén és a forgórész között, de elkövettem azt a hibát, hogy nem mértem meg a két rész közötti távolságot. Szóval a nyíllal jelöt helyen mekkora távolságot kell hagyni a tekercs és a forgó rész között?
Lehet hülyeség, de még arra gondoltam, hogy a kipufogó alatt szívhat-e esetleg levegőt be, így néz ki a tömítés alatta. A kipufogó nincs kilyukadva alatta, bár kicsit megvan már égve a szélénél.
Köszi, közben visszaolvasgatva a fórumon méret alapján megfelelne a korábban linkelt 675 EXI motor, csak azt nem tudom, hogy kell-e még bármi más hozzá, hogy csatlakozzon a hajtóműhöz vagy kiveszem a régit és berakom az újat és jó lesz? Illetve akkor másik bogden és gázadagoló kell majd rá mert az gondolom nem egyezik a régivel.
De közben most jut eszembe, hogy amikor a membrán cserélve lett akkor a a két felszívó cső a karburátorban eléggé el volt már tömődve, amennyire lehetett kitakarítottam de ilyen barnás rozsdás színű maradt, gondolom azt is célszerű lenne cserélni bár nem tudom kapok-e olyat valahol.
Szóval ha hülyeséget írok nézzétek el, de tanulékony vagyok. Szerelőhöz nem vinném, mert már az is elköltözött akit ismertem, ismeretlenhez meg nem viszem, akkor inkább veszek egy újat.
Köszi, néztem a hajtómű felújítós videót, abba belemernék vágni, a motor szétszedését viszont már nem vállalnám, ezért gondolkoztam azon, hogy lehet jobban járnék a régi hajtómű felújítással akár és egy új motorral ha tényleg jó rá. De az is lehet csak megszívatom magam és venni kellene egy komplett új gépet akkor.
Mert most nem igazán üzembiztos a motor, amikor bemelegszik van hogy megáll és nehéz utána beindítani. Meg legutóbb olyan erőtlen volt az egész, mintha nem menne teljes fordulaton. De az is lehet, hogy a gázadagoló kar sem húz annyit, amennyit kéne neki, amikor ráadom a gázt a motor felől maga a rugó is olyan, mintha meglenne nyúlva és alig húz visszafele.
Nyáron lett cserélve a membrán benne, de lehet szét kéne megint szedni a karburátort bár ott nem tudom pontosan mit is kell kitakarítani, annyira nem értek a gépekhez.
Úgy néz ki senki sem jár erre, de visszaolvastam közel 10 évre visszamenőleg és azon gondolkoztam, hogy lehet venni kéne az RK 2-esre egy új motort, ha minden igaz a korábbi hozzászólások alapján a Briggs 675 EXi sorozata jó lenne rá (https://www.kertigepbolt.hu/motor/kapalogep-motor/briggs&stratton_xm_55_quantum_benzinmotor.html), illetve akkor gondolom kellene hozzá egy újfajta gázadagoló kar, nem tudom melyik illetve a hajtóművet érdemes lenne felújítani és akkor lenne egy jó kis gépem és így jobban járnék, mint venni egy új gépet?
Közben megnéztem pontosan, egy RK 2-es gépről van szó, 1981-ben gyártották. Szóval most azt csinálja, hogy indításkor van mikor erőteljesen visszarántja a behúzózsinórt, ha sikerült beindítani és dolgozni vele akkor van mikor magától megáll és utána nehezen lehet megint beindítani, de van amikor tankolás után pöccre megy ha előtte megállt. Szóval változó, most nem tudom mitévő legyek, kínlódjak még vele vagy vegyek egy újat. Hajtóműve valószínűleg rendben van.
Rotációs kapánál milyen gyakran cseréltek olajat benne? Milyen motorolaj kell bele pontosan? Mert van egy régi rotációs kapám, kb 2 éve van meg, egy idős bácsitól vettem, mert már neki nem kellett, de ő mindig rendben tartotta és ő volt az egyetlen gazdája újkora óta, túl sokat nem használta. Elvileg 4HP-s motor van rajta (ha jól tudom). Ilyen, mint a videó elején: https://www.youtube.com/watch?v=9ccjkSil63w
Bár nincs rajta felirat, címkéje szerint itthoni gyártmány, bár a motor az gondolom nem az. Tavaly cseréltem benne gyergyát, membránt, mert nem akart már beindulni sehogy sem. Aztán a tavalyi évet végigdolgoztam vele szépen, semmi baja nem volt. Aztán hétvégén elővettem és alig tudtam beindítani, bár úgy tettem el, hogy a benzint kijárattam belőle, gondolom részben ezért. Utána mikor nagynehezen beindult kapáltam vele jópár kört, de viszonylag hosszabb időt járatva magától megállt, pedig még benzin volt benne és utána sehogy sem akart beindulni megint. Aztán mégis rátankoltam és vártam vele vagy 15 percet, ekkor elsőre beindult, majd megint ment egy jó darabig és leállt. Ezután tankolás után pöccre indult megint, de úgy tűnik nem valami üzembiztos a dolog. Érdemes ezekkel a régi gépekkel foglalkozni még, ha mégsem akar majd indulni?
Mert idén úgy tűnik, hogy gyakrabban lenne rá szükség, mint tavaly és gondolkoztam rajta, hogy venni kellene egy újat, ha ezzel a régivel mégiscsak kínlódás lesz dolgozni. Viszont az újakat sem ismerem, hogy milyet lenne célszerű venni, ami kiszolgálna jó pár évig, nem akarok egy vagyont rákölteni, de a legolcsóbbat sem biztos, hogy választanám. Kb 500 m2-t kellene megkapázni néha-néha, traktorral már nem akarom szánttatni a kertet, mert most lett elegyengetve a terület és akkor megint csak gödör lenne mindenütt, talán sikerül lóval kiszánttatni de az sem biztos, mert már lovast sem nagyon lehet találni. Ha nem lesz más, akkor marad a rotációs kapa még ha nem is egyszerre, hanem apránként meglehetne csinálni. Szóval ti mit javasolnátok?
Segítsetek kérlek, hogy a szentkirályi jobbos ekét hogyan és pontosan hova kell felrakni egy dragon 65-re? Valahogy nem értem, mert a csoroszlyatartón a két csap nem egy vonalban van. A hajtóműre meg a csoroszlyatartó fel van csavarozva, de ott nem jó a furattávolság.
Sziasztok, hoztak Nekem egy ilyen Solo csoda masinát, de csak nem szeretnék vele foglalkozni. Két sebességes, brutál kompresszió van benne, de még nem próbáltam indítottam, egy töltő kapa van még hozzá, az ára pedig 60eFt lenne.
Sziasztok. Valaki el tudná magyarázni, hogy a Hyundai MH501Q rotációs kapa ékszíjas kuplungja hogy működik? A hétvégén javítottam egyet. A motor egy sárgás lemezre van szerelve, amin hajlítva van egy fül a kuplung bovdennek, ez letört, javítottam, az én logikám szerint javítottam, de ha a hajtást kapcsoló kart lenyomom, akkor a motort hátra húzza és nem feszül meg az ékszíj, így nem forog a kapa. Van valakinek dokumentációja, vagy valaki tud segíteni, hogy kellene ennek összeállni? Köszönöm.
Szerintetek lehet még kereslet erre a típusra? Szevafém RK41-es típus, 1989-es évjárat, használatlan illetve kihasználatlan (jó, ha 1 üzemórát ment) állapotban:
Nem ismerem ezt a motort. Nekem Briggs&Stratton 45 motoros gépem van. Ősszel amikor befejezem vele a mungát kiürítem a tankot, és addig járatom amíg a karburátorból is ki nem fogy a benzin. Tavasszal az első indításkor a gyertya helyén befecskendezek jó 20ml benzint, és így indítok. Ha kisebb dugulás van akkor "átszívja" a járó motor. Ha nem indul be ennyi benzinnel (mert ilyen van ha makacs) akkor újra próbálom. 2-3 ilyen próbálkozás eddig mindíg segített. Nem kell rágatni a gépet.
Üdv a csapatnak! Egy szentkirályi KF04 kapagép KOHLER courage. XT-7 motorral szerelt masinám nem indul, még csak nem is köhög. Most este próbálkoztam vele, nem sok sikerrel. Üzemanyag van benne, motor olaj is. A karburátort fellazítom, folyik a benzin(nem vettem le mert nincs rajta csap), a gyertya őzbarna, de száraz. Vagyis nem ér oda az üzem anyag. A légszűrő tiszta. Valaki ismeri ezt a motort? Mit keressek? A fúvókákhoz nem fértem a benzin miatt. Arra gondoltam, holnap egy fecskendővel nyomok be a szívó torokba kevés benzint, ha van gyújtás akkor bekell röffenjen. Mivel még nem szedtem szét ilyen karburátort mire kell figyelnem? Előre is köszönöm. Szép estét!
Kocsit húzni van egy sachs 3 sebességes váltóm,ha van kedved kicsit dolgozni vele,ez jóval olcsóbban ki jössz vele. most lett csapágy szimerin mind kicserélve a váltóban és a hajtásban. fel kell tölteni és hadra fogható. ha érdekel tudok képet és nézd meg.
Egyetértek veled, hogy a géped nagyon masszív szerkezet, de az általad megadott ár és egy új O.M 198. között csak 60.e.Ft a különbség. Én nem véletlenül kérdeztem rá az árra, amire válaszoltál is. Az általad meghatározott ár nem közelít az én elképzelésemhez így inkább hajlok egy új gép vásárlására. Gyakorlatilag én csak a kapasort és a járókereket használom az utánfutó véget. Jelenlegis van 2 db KF 04 kapáló gépem, de sebességváltó hiányában emelkedőn már nagyon bajos az utánfutóval együtt menni.
Nos azért azt sem felejtsük el, hogy nem aluházas a gép , ha nem acél.A két név pedig egy védjegy egy-egy nagymultú méltán híres motor és készülék gyár.Ezek olyan garanciák amik többet érnek 10 papir garancia levéltől.
Most akarok vásárolni egy megbízható, több sebességi fokozattal rendelkező kapálógépet, de lehetőleg újat, mert a régebbi használt gépek alkatrész ellátása macerásnak tűnik és az áraikat magasan is tartják. Mérlegelendő az új gépek árszintje a használtakéhoz viszonyítva. Például a RURIS 7000 ACC gép új ára 240-260 e. Ft, az OLEO-MAC 198 szintén ilyen áron kapható. Vegyes véleményeket hallottam a román RURIS-ról. A legjobb véleményt az OLEO-MAC 198-ról hallottam, mivel az egyik szomszédom már több mint egy éve szinte naponta nyúzza többnyire utánfutót húzva itt Diósgyőrben az erősen dombos vidékünkön. OLEO-MAC motoros permetezőm, láncfűrészem és kézi damilos fűkaszáim is hibátlanul működnek, ez inkább megerősít a márkát illetően.
Az új gépet én is ugyan arra szeretném használni, mint a szomszédom.
Mivel eddig semmi sem kellett hozzá, és sztem még nagyon sokáig nem is fog kelleni, így nem tudom kapásból megmondani. De mint más gépekhez a neten ,úgy ehhez is lehet rendelni vagy venni.az ára a felsorolt kiegészítőkkel 176eFt
Jó reggelt mindenkinek. Eladnám kihasználatlanság okán az alábbi gépet.Minarelli 147cc-4 sebességes Scarabeo motoros kerti traktort tartozékaival együtt.(a két új szolgakerék nem a hirdetés tárgya,az csak a mozgatás mitt lett ideiglenesen feltéve.)Ami tartalmazza, a kapatagokat, az ekét, és a súlyozott körmöskerekeket,illetve a krumpliszedő ekét még.Az ára meg egyezés szerint.Állapota újszerű hibátlan gép.
Az Agria 1700 hoz nem tudtam venni gumit. 4.50-14", inkább lecseréltem felnivel és vettem rá 6.00-12" új orosz gumit. ősszel ezzel szántottam. Keréksúlynak rár fabrikáltam robi súlyokat + Fortschritt E 930. Elejére gyári 1-es súly + 3db. Fortschritt E 930 orrsúlyt. Most már nem pörögnek a kerekek szántáskor.
Múlthéten vettem hozzá egy Agria 2400 (hirt motoros) utánfutóval, Zalalapátiban. Koplett jó állapotú apróbb hibákkal. 2 fokozat előre / hátra, irányváltóval. A berántójával van kis gond, hiányzik belő 1 rugó gyűrű, és 3 db. görgő.
Egy autófelni és egy nagyobb gumi valamivel többet nyom a jelenlegi lemeztárcsás kerekeknél. Ezzel nem csak a cipelt tömeg nő, hanem haszna is lesz. De ha nem elég, akkor természetesen teszek majd rá. :)
Én szállításra használom. A difit részben kiváltottam egy Ruris fordulás segítő tengellyel. Plusz kraftoltam rá egy "kormányhatárolót", hogy kiküszöböljem a befordulás veszélyt. Láttam bangladesi videókat ahol elszabadul a trakesz és a sofőrt is lerántja az ülésről!
Azonkívül miután láttam, hogy egy ilyen 2mm-es anyagvastagságú lemezkerék meg tud repedni a kerékanya csavarnál, készítettem a tányérok közé egy 3mm-es plusz tárcsát, a csavarok alá pedig tettem 10-es fakötésű alátéteket.
ui. A szélesebb gumi jó egyenes uton ill nagy területen való megfoduláson ha nincs diferenciál működésed vagy pl. terra, robi kerék kikapcsolható hajtás. De ha kis helyen kell forgulásznod ezek nélkül pl. szántásnál a sor végén megfordulás akkor itt szenvedés.
Én lecseréltem az Agria 1700 tip. a gumikat. Egyszerűen nem kaptam hozzá gyári méretüt. (4,5x14") helyette 6x12" ebből látszik, hogy a felniket is. Utólag a tapasztalat, hogy jobb a tapadás de már bánom hogy nem 14" a kerekek, mert minden kis gödröt észre vesz a kis kerekkel. De viszont a kerék és orrsúlyok megmaradtak.
"5x12 kerék kipörög" nem tudom milyen géped van de amint írtad 6x14 felnit gumit feltenni. Az 5x12 felnire jól feltehető használható a 6x12 traki gumi. Nekem is a 6x12 felnin 6x12 gumi van https://www.youtube.com/watch?v=iuPRMhRNP6s
Szeretném megnövelni a szarvkormányos kerti traktorom keréktapadását, mert a könnyű súly miatt (110 kg; 400cc; 11 lóerő) az 5.00-12 -es kerék induláskor könnyen kipörög. Az a terv, hogy beljebb hegesztem a Fiesztám gyári 14-os felnijén a lemezt és teszek rá 6.00-14 -es trakeszgumit. Szerintetetek nem túl széles egy ilyen felni a traktorgumihoz? Ruszki videóban láttam már rá példát.
A talajmarózással kiirtod a füvedet is! Ha megsérted a tövek "fejét", vagy kihajt, vagy nem, attól függően, milyen mélyen fejezed le. A vakondtúrásokat lehetőleg meg kell előzni(kaphatók vakon űző szerek), de pl. nagyon jó 1-2 szabadon rohangáló nagytestű kutya is, garantáltan elűzi őket a szomszédba(nem csípik a vakondék a földrengést).
Szerintem inkább egy masszív gyepszellőtető oldaná meg a kérdést. Kertépítő szakemberek biztos tudnának rá valami jó megoldást.
Oldalkuplung bowden gyári volt az enyémen, 25 évig bírta! Először sokallottam a gyárit, de körbejárva, mégis majdnem azt vettem: utángyártott, de bika erős, Lajosmizse Johanna kft. 4 éve volt egy pár 15.000,-Ft. Vegyél még egy hozzávaló ékszíjat is, ha a mostani szakadozott, vagy töredezett, először is csak azzal működik tökéletesen a váltó, másrészt évekig bírja, 6000,-Ft volt 5 éve. Bármi alkatrész kell, csak őket ajánlom, értenek hozzá, a tömítéseket is megbeszélheted velük, lehet, tudnak adni.
Elindítható az akkor is, ha ereszt a tűszelep, egy kis ügyeskedéssel, ha csap jól zár: indítás után nyitottam a csapot, leállítás előtt zártam, pár évig így dolgoztam vele. Csak a végén már üzem közben is "bepisilt".
A csésze alján és a ferde oldalon van két 10-es hatlapú csavar, alatta elég kemények a tömítések, olyan klingerit szerű. Csapágyboltokban kapható olajálló gumi is, egy próbát megér.
A csésze perem tömítése a karbi alján lévő nútban van, ez is kemény, speciális. Csak akkor látod, hogy megvan-e, vagy nincs, ha leveszed a csészét és kis tükörrel alánézel, ha van kedved(és érzéked) leveheted a teljes karbit is, de addig nem javasolom piszkálni, míg nem muszály(pl. teljes tisztításhoz, tűszelep cseréhez) Elég fifikás, további tömítések is sérülhetnek, regulátor beállítás is kényes utána. Majd belejössz, mint kiskutya az ugatásba!
Mikor én megvettem az enyémet használtan 1988-ban, egy telet én is az esztétikával töltöttem: pucolás, szétszedés, teljes festés, azóta is úgy van, már szerintem úgy is marad.
Pedig nem rossz "kis" gépek! Nekem egy RURIS 1001 KSD van. Mindent is csinál, bivalyerős és jól használható gép. Én már 3. éve nyúzom télen nyáron, de nem bántam meg!
Nagyon szépen köszönöm, hogy az első tapasztalatodat megosztottad velem!
Nékem igazán arra kellene, hogy kb: 3000 m2-es gyepfelületen évente legalább két alkalommal a sok hangyabojt, vakond és vaddisznó túrást annyira elegyengessem, hogy a felület alkalmas legyen az önjáró dobkasza zavartalan működtetéséhez.
Ahogy számoltam, egy HECHT 750 árát másfél év alatt simán ki kellene fizetni az alkalmi munkáért, így saját magam tudnám megoldani ezt a problémát. Viszont ezzel a talajmarózással legalább két alkalommal kevesebbet kellene a füvet lekaszálni.
A román RURIS géphez nincs bizalmam a Dácia-s korszak óta, meg jóval drágább is a Hecht 750-nél.
Úgy gondolom, jó helyzetben vagyok, hogy az esztétikával tudok törődni. Kis festés, takarítás és mint az új... No meg a benzin csöpögés.
...ezt a szintet csak akkor éri el a benzin, ha túlfolyik, ld. a tűszelep hibáját. - Sztem ekkor be sem szabadna induljon a karburátor működéséből fakadóan.
Ahogy gondolkozom rajta, egyre inkább gyanús a csésze tömítés, vagy annak hiánya.
Oldalkuplungok bovdenje eléggé meg van nyúlva, a bovden köpeny is odavan az egyiken. "Filléres" az utángyártott. Gondolom nem véletlenül. Meg merjem venni?
Gratulálok a sikeres vételhez. Nem az esztétikum a legfontosabb, használt gépeknél(csakúgy, mint autóknál) jó műszaki állapotot próbálunk venni.
A karbi csepegés oka tűszelep zárási gond, nekem 5 évig játszotta ugyanezt, mint amit leírtál, egyre rosszabb volt. Kezdetben a csap elzárásával megoldódott(üzem közben még nem csepegett), aztán vettem bele új tűszelepet, nem sokat javult. Mikor már nem bírtam cérnával, elküldtem a karbit szerelő ismerősömnek, de neki is beletört a bicskája. Kikopott a tűszelep fészke, ennél a tipusnál nem javítható, utángyártott karbit viszonylag jó áron lehet venni hozzá.
Ha a leeresztő(a ferde részen) és az alsó rögzítő csavarok tömítése jól zár(lehet, hogy kemény), más nem lehet. A csésze állása nem játszik, célszerű kifelé tenni a ferde részt, a könnyebb leeresztéshez, bár soha nem volt rá szükségem.
A harmadik tömítés a csésze éle és a karbi pereme között van, ez inkább csak jelképes: ezt a szintet csak akkor éri el a benzin, ha túlfolyik, ld. a tűszelep hibáját.
A mai benzinek megeszik a fém alkatrészeket, meg a tűszelep gumiját is. Ne sajnáld a 100-as prémium benzint, az kíméletesebb!
Próbáld még meg leállítás előtt a b. csap elzárása után kijáratni a benzint leállásig, főleg hosszabb tárolás előtt. Ha a csap jól zár, száraz marad a karbi.
Nagyon hasznos hozzászólásaid vannak, de nem púderezés miatt írok...
Mindenesetre köszönöm.
Végülis vettem egy F600-ast. Leginkább esztétikai feladatok vannak rajta, mert műszakilag rendben tartották, a külsejével viszont nem törődtek, sebaj. Könnyen indul, nem akad, erős, stb.
Viszont:
a karburátor aljáról csöpög a benzin. Eléggé csöpögött, ha megnyitottam a benzincsapot.
- Kicsereréltem a tűszelepet, most már kevésbé csöpög.
- Béna megoldás a benzincső rászorítás a csonkra, ezt csőbilinccsel rászorítottam, még kevésbé csöpög. DE még mindig csöpög, ha megnyitom a benzincsapot.
- Az úszóház alján lévő csavar meg van húzva, tömítés a helyén.Benzincsapot elzárom, OKÉ, de én szeretném, ha szobatiszta lenne a kapálógép. Otthagytam, majd folytatom.
Gondolkoztam este, mi lehet a baj. Úszóház alja ( csésze? ) eléggé pontosan ül bele a karbi aljába. Viszont nem szimmetrikus, van egy ferde lapolás az alján. Az fontos, merre áll? Van esetleg tömítés, amit nem vettem észre?
Azt nem irtad, hogy a rotakapád a "szokásos" rotakapa konstrukciós- e. (Csigakerekes, vagy láncos a rotatagokat lassitó) alapul.
Ha eltekintünk az előre hátramenet váltási igényedtől, akkor szinte bármilyen (de eleve rotakapára szánt , és megfelelő tengelyhosszúságú) kisgép motort ráapplikáhatsz.
Ha rendelkezel valamilyen ismerettel az irányváltás milyenszerűséhéről (javaslom a You tube -n tájékozódni a megoldási lehetőségekről) akkor sem lenne egyszerűen megoldható ez az igény teljesitése a "szokásos kapagépnél".
Kérlek, ne kioktatásnak vedd ezt a hozzászólást, de nagyon sok plusz költségtől megkimélheted magad, ha eleve ilyen mődon gyártott (és akár használt) kapagép vásárlásában gondolkozz.
Láttam korábban a videóit a KF-04 hajtóműves Briggs motoros gépéről. Érdeklődnék, hogy esetleg tudna-e ide képeket feltölteni róla. A súly felfogatásáról, az eke átalakításairól. Néhány képet találtam róla és a videóit is láttam. Tetszik nagyon a szerkezet. Mivel kis területen dolgozom nekem pontosan megfelelne egy ilyen gép. A segítségével átalakítanám a sajátomat. Segítségét előre is köszönöm.
Egy kérdés mikor a fűnyíró blokkot kipróbáltad a kapán, teljesen össze volt rakva vagyis a az eredetileg fent lévő kuplungfelső rajta volt a fűnyírómotoron is? Csak azért mert van olyan kapálógép ahol könnyű lendkerekes moci van viszont a kuplungfelsőt nehezítették.
Mi lehet a különbség egy ránézésre ugyanolyan fűnyíró és kapálógép motor közt?
A helyzet az, hogy van kettő Briggs motorom, egyik kapálógépen van, ennek nagyon kopott a motorja. Másik fűnyírón, ez keveset ment tökéletesen üzemel késsel. Kés nélkül széttépi a kezemet a berántó, nem kell mondani miért...
Gondoltam milyen jó lesz nekem ha erre a fűnyíró blokkra átteszem a lendkereket és akkor tudom használni ezt a motort kapán. Hát nem. Stimmelt a főtengely. Pont kijött a hézag a gyujtásnál is, tehát méretre azonos, sajnsos súlyra is. Szóval miért működik egy ránézésre ugyanolyan blokk kés nélkül kapán és miért nem működik a másik blokk is kés nélkül? Talán kicsit érthetetlenül írtam, ezért elnézést!
Én eddig abban a hiszemben voltam, hogy a kapálógépek motorja nehéz lendkerekes a fűnyíróké pedig nem.
Ezt most megcáfoltam, legalábbis ennél a motornál. Talán a főtengely kialakítása, sonkák súlya lehet más?
Laikusként kérdezném a hozzá értő tagoktól. Szentkirályi Indián 37 kapán a Tecumseh motort le lehet cseréni másik motorra átalakítás nélkül? Örököltem, egy kb 25 éves kapát, amely motorhibás (pár üzemórás korában szétrobbant a motorblokk), a kapatag szinte új. Érdemes vele foglalkozni?
Én is ebben a dilemmában voltam pontosan. Dízel vagy benzines? Én megvettem a RURIS 1001 KSD-t. És nem bántam meg! Mindent is csinálok vele. Már húzott 11 mázsát, stb. A dízel előnye a benzinessel szemben, hogy szinte alapjáraton is leadja azt a nyomatékot, amit a benzines csak nagyobb fordulaton. A másik, hiába a nagyobb lóerő, ugyan az a kerék, ugyanaz a súly /pár kiló eltérés nem mérvadó/ nem tud több nyomatékot átadni a kerék tapadás miatt. Ahol a 10 ló már elkapar, ott a 18 ló is elkapar......., de a benzines nagyobb fordulata miatt talán még hamarabb is.
Sziasztok! Jó rég nem jártam itt, kb 10 éve.... A kosi 1973 is én voltam. Hátha valakit érdekelne egy eszközbeállító rotációs kapához. Így néz ki üzemben:http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122655195&t=9097147 http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121318149&t=9097147 Saját részre készítettem, a Terra eszközállító mintájára, jó erős, masszív darab. Én nagyobb gépre váltottam, ezért gondoltam eladom. Ha valakit érdekel, 10 000 Ft-ért adom. Nagy segítség volt, sokszor jó szolgálatot tett akár töltögetéskor, sornyitáskor, stb. Futár megoldható, + 2000Ft. Előre utalással is és utánvéttel is megoldható. koselak.z@gmail.com
erosen gondolkodom egy honda f600-as megvetelen. Most robi151-em van. Mikre figyeljek, hogy ne erjen csalodas? Elore is koszonom a segito valaszokat. Szoktam javitani gepeket, nem all tolem tavol, ha valamit meg kell javitani. De nem szeretnek raboritani mindjart a vasarlas utan egy halom penzt. Inkabb legyen kicsit dragabb.
Van lóerő és van a nyomaték. Lehet valami lóerőre nagyobb, de mondjuk egy benzinesnek kell 3-4000-es fordulat, hogy ugyanazt a teljesítményt leadja, amit a kisebb lóerejű diesel 2000-res fordulatszám mellett. (Feltéve, hogy azonos a tömeg és a gumi a vonóerő leadás miatt.) Egy MTZ 82 vagy F1 versenyautó? Szántóföldön nem mindegy. :)
Miként lehetséges generátor nélkül világítást varázsolni egy szállításra használt Rato RV390 rotációs kapára? (Akus lámpán kívül.) Vagy ilyet csak a ruszkik tudnak?
Szentkiraly rotakapamhoz van utanfuto, evek ota jol teszi a dolgat. Viszont az utanfutot ezentul quad / ATV-n szeretnem hasznalni. A quadnak normal vonohorga van. Azt szeretnem tudni lehet ehhez a szentkiralyi fotohoz olyan adaptert kapni hogy normal vonohorgra is ra tudjam tenni? Ezert nem szeretnek megegy utanfutot venni. Ilyen farm quadrol van szo.: https://www.quadzillaquads.com/QZ300.html
Sziasztok,Mia külömbség a Ruris 7000 DAC, illetve a Ruris 6000 Zimbru között? A Zimbru esetleg egy régebbi kifutó termék? Felszerelésekkel együtt árban kb. ugyan az. mit jelentt itt a DAC tipus jelzés? Más vezérlés?Válaszaitokat előre is köszönöm!
Én is hasonlót készítettem annó az RS-hez. Két összefordított/hegesztett U vason lehetett az egy darab csővázas ekének a fejét fokozatmentesen jobbra-balra tologatni. Most ezzel szántottam a veteményes kertjeim:
Diesel vagy benzin?Nekem van diesel kis Goldoni,ennél az általad betett gépnél generációkkal idősebb,olyan MF-70 szerű gép.Motorja Lombardini 6,5 lovas..méretéhez képest jól dolgozik,nagyon kijön a diesel nyomatékossága.Van itt nem messze egy gép benzinesben,azon Honda motor van,talán 10.5 lovas?Erőben az is jó,csak kicsit gyorsabb,talán a nagyobb fordulat miatt?Aztán,ha javitani kell-jól tartott jó diesel biztosan többet tud,mint a benzines,de ha hozzá kell nyulni..gondolkodtam az enyémen is,ha cserélni kell,talán Honda lenne a legjobb,vagy valami Yanmar utánzat kinai..mert az eredetit kifizetni..
Diesel vagy benzines. Ez a kérdés. Ha hiba van, a benzinest általában könnyebb javítani.
Teljesítmény? A 18 LE. azt írják 460 ccm. a motor.
Gondolj bele. Nekem a mpm 210 csak 10 LE. vidáman viszi kötött talajon a válva forg. ekét. a súlyokkal 200 kg. Persze az erőt át kell vinni a talajra. .
Lehet nekem 18-25-30 Le teljesítményű ha csak pörögnek a kerekek. A gyári keréknek nem látom hogy lenne szabadon futója. Kishelyen forduláskor pedig jó dolog.
Ahogy néztem közel egyforma a súlyuk a 164-171 kg. elég már szántásra is keréksúly nélkül. Persze jól kell beállítani az ekét.
Sajnos nem. De törekszem rá, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt meg tudjak termelni, munka mellett, mindössze 3000 négyzetméteren. Amit nem tudok, azt igyekszem olyan őstermelőtől megvenni, aki szintén a vegyszermentes kertészkedést választotta.
tanácsot szeretnék kérni. A Ruris kapálógépek között találtam magamnak két terméket amit fontolgatom hogy megvásároljak. Egy kb. 5000nm terület megműveléséhez kellene. Az egyik a RURIS 1001KSD a másik a RURIS 918ACC. Csomagban ott az eke és a kapa. Az egyik dizeles a másik benzines és van kb 100eft különbség a kettő között. Valamint ha híhetünk az adatoknak a dizel 10LE a benzines 18LE. Megéri megvenni a dizeleset annak ellenére hogy drágább és lóerőben is kevesebb? A kereskedő szerint a dizelesel jobb szántani és jobban bírja mint a benzines. Akkor ez hogyan van? Sajnos nem tudok dönteni mert eddig csak 5-6 lóerös KF-em és Hecht-em volt. Kell a nagyobb. Köszönöm előre is.
Kérdeznek valamit, amit a forgácsolós szomszédos topik ban már kérdeztem. De ott csak nagyobb gondokkal foglalkoznak, nem is válaszolt senki. Van egy guberált esztergám. Amihez szeretnék másik tokmány alaplapot. A főorsónak 1 1/2" os 8 as menet sűrűségű a menete. 125 ös tokmányt szeretnék rátenni. Ha valakinek lenne hasonló méretű hátlapja ezzel a menettel szívesen átvenném.Meg van egy AG jelölésű 200 as 3 pofás tokmány aminek az egyik diója törött ahoz is keresek használt diót.
Nem tudod mekkora termelő vagyok és igen is, én a szántás híve vagyok! Azért a 13 AK-ás, "téglavető agyagon" meg lett a 90q/ha kukoricám, nem prémium vetőmaggal, nem extra mennyiségű műtrágyával, az idei, ideálisnak egyáltalán nem nevezhető időjárás mellett.
Természetesen én se örömömben "eszem" (közvetve) a növényvédőszereket! Ezek szerint Te a zöldséget, tojást, tejet, húst stb. mindent megtermelsz magadnak, természetesen mindent vegyszer és állatgyógyszer, táp nélkül, gyógyszert soha nem veszel be, boltba, cukrászdába nem jársz. Élsz boldogan, a világtól elzártan. Irigyellek, hogy ezt meg tudod csinálni, sajnos nekem nem sikerült :-)
Nem írtam, hogy biotermesztést kövess, csak azt, hogy a talaj érdekében nem szabad forgatni. Erről írnak évek óta mindenhol, már nagytermelők is lecserélik az ekét egyszerű lazítókra. Ez a jelen és a jövő, az ásás és a forgatás a múlt.
Ettől még permetezhetsz, ha te úgy akarod fogyasztani a növényeket.
A "normális" ekéim (a kis Yanmar-tól a T-150K-ig) nálam, laza gúzslánccal mennek és ha nincs elkopva az ekenád, akkor szépen, akár egy vontatott eke, megy magától a traktor után és a traktor is elvan magától a barázdában, de ilyen egytengelyes trakival még nem próbálkoztam :-) Aztán jó pap holtig tanul :-)
Sajnos én nem hiszek a bio termesztésben! Nekem még permetezés mellett se úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretném! Sajnos, olcsóbb a TESCO-ban a "döghúst" és a "műanyagzöldséget" megvenni, mint otthon kínlódni a termesztésükkel, aztán mégis csak kínlódok :-)
A biotermesztésről egy "zöldkönyves" tanfolyamon (a szünetben) azt mondta az agráregyetem tanára, hogy attól biokertész valaki, hogy nem vezeti rendesen a permetezési naplót és akkor permetez, amikor más nem látja. Én nem tudom, nem értek hozzá, én csak villamosmérnök és hobbigépész vagyok :-)
Akkor neked semmi az ekét beállítani. Ez az így feltámasztom, meg úgy feltámasztom, csak papíron érvényes. Hiába szeretnék én pl 30 cm mélyen szántani és az ekét úgy állítom, ha csak jár a traktor kereke és nem halad semmire. Ugyan úgy állítod mint a nagy ekét, függőleges legyen, párhuzamos legyen. Ha mélyebbre akarod, picit az orrát lejjebb engeded. Ha még bírja, akkor ugye a következő barázda már kicsit mélyebb lesz utána állítod hogy megint függőleges legyen. Ha meg váltvaforgatós, akkor a vonórész vízszintes, és csak az eke szögállításával tudsz korrigálni.
Sajnos idén lerobbant a "fiatal" (88 éves) Édesapám, így rám maradt az Ő kertjük is. Nekem meg 3db kiszakadt gerincsérvem van (egyebek mellett) és nem bírom az ásást. Amennyire tudom 2-es kisekével, Yanmar F20D-vel felszántom a konyhakerteket is, de még így is marad kézi ásás. Ezt szeretném MF-70-el kiváltani. Az MF-70 a rokonságomból származik, én vásároltam anno, de gyakorlatilag semmit nem használták.
"Az eke beállításról kis filmet találsz a youtuben." Én nem találtam esetleg tudnál linket küldeni?
Toló üzemmódú szántásról mi a véleményed, véleményetek? MF-70- nél gondolkodóba ejtett, mivel olyan gyengének érzem a hasa alatti felfogatási lehetőséget?!
Valaki ismeri ezt a rotakapát? Láttam ugyanezen a fórumon egy ugyanilyet korábban, de senki nem tudott róla semmit. Szevafém gyártotta, 3 lóerős Briggs motoros, Ékszíjhajtású kuplungos,
Lemaradt: én legtöbbször viszonylag rövid darabokat szántok ezért nem váltva forgatóként használom, a végén nem szeretek racsnit váltogatni forogni inkább visszatolatok(természetesen a gép nagyjából egyensúlyban)
Én s189 írására írtam, kisgéppel csak sétáló sebességgel lehet 3-4km/ó szántogatni, 150-200kg minimum és 12coll vagy feletti kerék s jól beállított eke.
Egyetértek, az erőből nagyjából 5le már elég lehet ha a többi leírt dolog megvan. Én tudom ajánlani a terra vagy robinál a 6x12 gumikat. Én talán 4 éve használom, itt egy szántás r250t gcv160 motorral terra kerekekkel s 6x12 gumival https://www.youtube.com/watch?v=iuPRMhRNP6s
Ha "bal oldalra" raksz dupla keret akkor gondolj bele, hogy a jobb oldali a brázdában megy, a bal oldali a tarlón . ami a tarlón megy ott a 2. kerék majdhogy nem a levegőbe van..( magyarul a teljes futó felület nem ér a a földre). a két oldali kerék közt van 15-20 cm szint különbség. ha meg a váltva forgatót használod akkor fordítva.
Szántáskor azt ajánlják, hogy a jobb-bal oldali kerék közép 60 cm körül legyen-
Szántáshoz erő és súly kell. Ha ezek meg vannak át kell vinni a talajra.
Szántáskor az eke beállítás is egy fontos dolog. Az eke beállításról kis filmet találsz a youtuben.
A terra, robi kerekek 5X12" azért jók mert a racsnit megfelelő helyre állítva jobbra-v. balra könnyebben tudsz fordulni.
A súlyok fontosak a kerékre. de ha raksz az orra is, akkor ki tudod egyen súlyozni a gépet, hogy ne legyen far nehéz. Mert ugye ki kell emelned ha a sor végére érsz.
Az 5x12- es kerékre meglehet kockáztatni (venni) a 6x12 gumit.
Nincs valakinek MF-70 rotációs kapához védőburkolata? Akarok az enyémhez készíteni és szeretném a gyári méretek alapján.
A MÉH telepen vásároltam, egy Terra váltva-forgató ekét. Szintén az MF-70 húzná?! Elviszi, próbált valaki ilyent? Bal oldalra rakok dupla kerekeket és az orrát jól lesúlyoznám, de a terrához képest kicsik ezek a kerekek, azért jó lesz?
Nem szoktam nagy gazban kapálni, ha ilyen a terület lenyírom a kapálás előtt fűnyíróval. Vagy pedig felteszem a sarabolót, ezzel nagyobb gazban is könnyen gyorsan lehet kapálni, jól összeaprítja és nem tekeri fel.
Attól függ mennyire sűrűn milyen gyomos földet rotálsz. Nekem frankón meg van a fém porvédő tárcsa az rk02a-n de minden őszre defektes lesz a szimi, illetve egy "körbálányi" olajos gyepszéna van benne.
Így minden évben szimi + olajcsere mosással mert föld áll az aljában. S mivel azt a csapágy nem kultiválja, így 2-3 évente cserélnem kell a kapatengely 2 csapágyát illetve a csigatengely alsó 6005 öst.
Most már kellett egy új tengely is. 1984es a gép, de kb 5-7 évet dobozban állt majd 5 évet csak kocsizott.
1 hold a terület mire újra leérek már jó gazos beton jellegű fekete föld. Évente olyan 60-80 üzemóra.
Nem túlzás évente szimmeringet és olajat cserélni a hajtóműben?
Én az RK-02 kapámban 30 év alatt mindössze egyszer cseréltem szimmeringet, akkor is azért kellett mert a porvédő alatt bejutott egy erős szálú fű és becsavarodott a szimmering alá.
A hajtóműolajat is inkább csak ellenőrizni szoktam és ritkábban cserélem, 10 évig simán jó a Hykomol olaj.
Egyébként kb 800 négyzetméter kertet kapálok (tavasszal ásás helyett is) így évente kb 20-25 üzemórát megy a gép.
Tartalékba van még egy ugyanilyen gépem, 20 000 Ft-ért vettem, egyelőre várja a sorát.
Most meg méginkább sokáig várhat, mert idén vettem egy Hecht 750-es gépet is, a kertásást ezentúl ezzel fogom csinálni, a kapálógéppel meg csak kapálni fogok.
Én amikor egy Agria 1700 hajtóműházát mostam át, benzin-gázolaj keverékét használtam. Az utólsó mosás benzin volt. szerintem ez jól oldja zsírt, lerakódást. Te azt a hajtóműházat 1-1,5 L benzinnel simán ki tudod mosni. Amikor végeztél vele 1-2 napra fordítsd fejre, hogy teljesen kifolyjon , kiszáradjon.
De mint az előttem író írta szimmeringre ajánlott költeni.
Könnyen lehet valóban zsír, néhány ügyes ember lusta szimeringet cserélni mikor kicsit "könnyezik" és zsírt rátölt vagy teljesen zsírra cseréli. tisztítás után cserélj szimeringet.
Vettem egy Misina Delta 5.5 rotációs kapát, amin ki akartam cserélni a hajtóműolajat, de fekete zsír állagú anyag van benne, olyan mint a szöghajtás zsír.
Nem tudom, hogy direkt zsírt raktak bele, vagy nagyon rég cseréltek benne olajat (a motor 2002-es gyártású).
Szerintetek mossam ki, és töltsem fel rendes hajtóműolajjal?
A motor- és hajtóműolajon kívül van benne valahol cserélendő zsír/olaj?
Végigcsináltam a videón látottakat, alaposan átmostam mindent, de amúgy semmi dugulásra vagy lerakódásra utaló nyomot nem találtam. Összerakás után újra ugyanaz a tünet: gázadásra felpörög a motor, durran egyet a kipufogó és csökken a fordulatszám, majd újra ugyanez, ritmikusan... amint terhelést kap leáll, néha anélkül is. Kivettem a gyertyát, csupa korom volt, letisztítottam, 1 percig járattam és a gyertyát újra kivéve újra csupa korom. (közben lecseréltem a benzint, friss 100-asra).
Lehet, hogy valami beállítási probléma van? (Habár amikor eredetileg megjelent a hiba, akkor a legutolsó hibátlan használat óta nem történt semmi állítás)
Köszönöm, én is ebben bízok, plusz próbálok szerezni valamit amivel a talajszerkezetet lehet javítani. A letermett gombatrágyát ajánlották már, de még nem találtam a közelben, illetve komposztálni szeretnék majd mindent, falevelet is, abból lesz jó sok. Igaz ez csak csepp a tengerben 300 négyzetméternél.
Visszatérve gépekre, ha láttok jó vételet, megköszönném ha jeleznétek. Helyileg Hajdú-Bihar és a szomszédság.
Azért nem kell feladni. Türelemmel, kis küszködéssel meg lehet oldani. Én is 2 éve törem fel itt a gyepet, azóta szántogatom. A kép 2 éves, a videók tavalyiak, és már az idén is fel van szántva. https://photos.app.goo.gl/gz5fGvSqEi6zszM79
Ha nem vastagon szórod a trágyát akkor -többmenetes rotálással - bedolgozható. Mégiscsak könnyebb meló, mint az áskálódás !!!!
Ha azt vállalod, kb 3 szor visszatérsz a rotált részre, és egy kicsit visszafogod a rotakapát eléred azt a málységet, amikor a gép a védőlemezig a talajbasüpped. (Igaz az igy munkált talaj nem hantos -egyesek véleménye, hogy rombolja a talajt a poszerűre rotálás.)
Köszönöm, akkor elvetem a beruházást, érett trágyát szerettem volna az ekével leforgatni, nagygépes szántás a hely adottságai (szűk, kötött talaj, fákkal teleültetett) miatt nem lehetséges.
Kérdésem, hogy akkor csak az ásás marad, vagy van lehetőség vmilyen gépi megoldásra?
Az én véleményem szerint 5-6LE géppel lehet szántogatni de legalább 150-200kg önsúly 2-4km/ó 12" kerék és jól beállított eke. Itt a fórumon is többen szántogatnak köztük én is.
Tavaszig szeretnék majd rotációs kapát vásárolni. Ahhoz kérném a segítségeteket, hogy milyen márkákat, típusokat lenne érdemes nézegetnem.
Gépész ismereteim vannak, de ez a terület nagyon új nekem.
A művelendő terület max. 300-400 négyzetméter lesz, a talaj eléggé kötött, vályogos. Régebben zöldséges kert volt itt, de már kb. 20 éve nincs művelve ez a rész.
A kapáláson túl, esetleg kisebb mélységű szántás ami még jól jönne néha, de most ebben a szárazságban annyira kemény a felszín, hogy el sem tudom képzelni, hogy kisgéppel egyáltalán meg lehet szántani ezt a területet.
Előny lenne, ha hótakarításhoz kisebb méretű tolólapot is lehetne rászerelni különösebb átalakítás nélkül + pótkocsit tudjon vontatni, de gondolom ez alap.
Szép estét Nektek!Ha szépen megkérlek Benneteket akkor tudnátok tippet adni..Robi 55-ös kapára ami rávaló 4 ütemű motort rá lehet tenni?Előre is köszi a válaszokat!
Leírásod alapján szinte biztos, hogy a karburátorban lévő "furulya" lyukai koszolódtak el. Tisztítása csak teljesen szétborított állapotban lehetséges, majd teszek fel linket.
No nekiálltam, le- és szétszedtem a karbit, makulátlanul tiszta és száraz volt benne minden. Kifújkodtam a lyukakat, minden remekül szelel. A jelenség továbbra is fennáll: szivató nélkül gázadásra azonnal leáll. Szivatóval full gázon hullámzik, felpörög visszaesik nagy frekvencián váltakozva.
Honda GP200 motoros kapálógépem (1 éves) csak szivatóval hajlnadó úgy-ahogy dolgozni, szivató nélkül bemelegedve is ergya az alapjárat és terhelésre egyből fullad. Elképzelhető, hogy a legutóbbi használat után elfelejtettem kijáratni belőle a benzint...
Van valami amit házilag meg tudok oldani (tűrhető műszaki vénával rendelkezem)? Szerelőhöz sajna csak utánfutóval tudom elvinni a gépet és ha lehet ezt megpróbálnám elkerülni. (Esetleg youtube videó a témában?)
Ékszíj: ha már a Johannánál is így nyilatkoznak, akkor valami nincs rendben. Legalább azt mondták volna, hogy van HOZZÁVALÓ. Ugyanis nagyon nem mindegy. Úgy hívják, hogy "garden" ékszíj, tengelykapcsoló ékszíj. Erősített kivitel, puhább az anyaga, teflonozott, más az ékszöge, hogy a tárcsán csak a felső 1/3-a fog. Elvileg még a fogazott is jobb a símánál, de nálam az sem bírta sokáig. Egy gardennel meg hosszú évekig bírja.
Motor füstölés lehet attól is, hogy mostmár van mit felverni a főtengelynek(szóróolajozású). El lehet viselni egy darabig, de a szelephézagot azért nézd meg, vagy nézesd meg, ha elfogy, szelepbeégés lesz a vége.
A hajtómű akadás gyanús. Ritkán, de előfordul, hogy a lánc görgői eltörnek, lehet, ez van. Próba: lassan, egyenletes gázzal, sík betonon menjél vele, ha akadozik, ez lehet.
Alsó burkolatot kár megbontani, majd jelentkezik, ha folyni akar az olaj.
Karbi szutyok az sajnos tipikus, a mai benzinek ilyenek. Meg a "gondos gazda" is hozzájárult. Én pár éve áttértem a 100-as oktánszámúra. Ha hullámozna az alapjáraton, vagy nem egyenletesen húz, komolyabb tisztítást kell végezni, majd megkeresem az erről szóló hozzászólásomat.
Köszönöm szépen a sok infót! A motorolajjal kezdtem és kapott új gyertyát. 3x tisztítottam át a motort olcsóbb olajjal, az első kettő még fekete volt. 10W40-es olajjal próbáltam ki, de rendelek hozzá majd Hondát. A karbi csésze elég rosszul nézett ki, azt is kipucoltam. Meg volt kövülve benne az anyag, ilyet még nem láttam. A hajtóműben is cseréltem olajat. Kerékkel próbálva ha lejtőn mentem, akkor volt egy pici hang a hajtómű felől, de sima terepen csendes, veszi a sebességeket és nem dobálja ki. Ezt lehet hogy akkor nem bántom. Alul még nem néztem a szivárgást, lehet hogy leveszem a burkolatot róla. Könnyen indul és szerintem szépen jár. Nagy gázzal még nem mertem használni, főleg kerékkel. Holnap lehet hogy megnézem kapákkal a földben is. Nincs gond a ráköltéssel, nem szabtam meg felső határt:) Johannánál azt mondták, hogy eredeti ékszíj kb. nincs. Két féle van a sima és a bordás, a bordás olcsóbb és jobban felveszi a formát. Lehet hogy félreértettem valamit... A kipufogón kb. mindenhol jön a füst :) Az is cserés lesz. Most picit jobban füstöl, lehet hogy csak a sok forgatás miatt... Ezen csak felül láttam TLT kihajtást és afölött volt egy kis olaj, amit fotóztam. Ékszíj nélkül is akad üresben az előremenet, a hajóműben akadhat valami, de egyelőre nem bántom, majd teszek rá segédkereket. A berántónál ki is esett az a hajtott rugó, úgyhogy a berántó hosszából vágtam le, hogy felülre kerüljön a köröm, így nem ér bele menet közben :) A madzagot is cserélni fogom. Eddig jutottam ma el...
Nekem 600-as Hondám van, de sok minden egyezik, vagy hasonló, főleg a tulajdonságai: jó strapabíró, ha rendben van sokáig bírja(legfontosabb a motor olajcsere periódusa, és jó minőségű-Honda-olaj)
Ha valami (ritkán besz.rik, zsebbenyúlós, de csak eredeti, vagy azzal egyező minőséget szabad rá tenni)
Egy éve vettem egy autót(használtan), a Facebuk csoportjában járja egy mondás: akinek volt pénze majomra, legyen banánra is.
Nem biztos, hogy mindenhez hozzá kell ám nyúlni, amit írtál.
Cseréld le az olajakat(hajtóműből is), motornál egy olcsó olajjal egy mosást is javasolok, utána a véglegeset.
Pucold ki a karbit.
Ha a motor megy, nem füstöl, nem szedném szét, de a szelephézagokat feltétlenül ellenőrizni kell, és beállítani, ha igényli.
Kormos gyertya lehet gyertyahiba is.
A bowdeneket, ha kell cseréld le, de lehet elég egy híg olajozás, kivéve, függőleges helyzetben, ha nem szálszakadt, vagy külső hibás.
Karburátor rugókat feltétlenül cseréld le eredetire, egyik sem az, horror ahogy kinéz!
TLT hajtás olajszivárgás(alsó vagy felső? nem mindegy) felül megszokott, nem gond, néha majd lemosod, ha alul jön, sokáig elvan úgy is, csak néha pótolni kell az olajat. Ha szimmering csere mellet döntesz, csak eredetit, mással nem fogja sokáig bírni!
Láncfeszítő nem látható, nem ellenőrizhető, ha mégis bontanád, cseréld ki, de csakis eredetire.
Ha az olajcserék után megy a gép, jól vált, ne háborgasd a hajtómű szétszedést, ritkán van baja.
Ékszíjat csak eredetit tegyél rá, a másfélével szívás a kuplung beállítás, és nem is szedi a fokozatokat símán.
Az üresen előre tologatásra nincs tippem, talán az ékszíj fogja, vedd le próbáld úgy. Ha sebességbe rakva jól dolgozik, ne tologasd.
A berántó köröm teteje kissé már kopott, cserélhető, de rugóval együtt(kicsi rugó, nem a nagy tekercs) Ha már levetted, megérdemel egy új madzagot.
Kuplung feszítőgörgő jó így(is), a 600-nál a perem kívül van, de a tiéden csak szimpla ékszíjtárcsák vannak. Csapágya könnyen cserélhető, ha megszorulna, addig hadd szóljon.
Alkatrész beszerzésben, vagy ha rászorulnál, javításban is az egyik legjobb a Johanna.
Neten lehet találni hozzá tartozékokat, bontott alkatrészeket is, egy Dorozsmai ember állandóan hirdet a Jófogáson, nem olcsó.
Sziasztok! Végre lett egy F400-as Jugo Hondám. Nincs jó állapotban, de láttam már rosszabbat is képen. Szeretnék tanácsot kérni a felújítással kapcsolatban. Elvileg a motor volt már fúratva korábban, most elég rosszul néz ki a gyertya, az olaj is fekete volt. A hajtómű: mintha szivárogna a TLT kihajtás feletti tengelynél. Az egyes nem kattan be olyan stabilan, mint a másik két sebesség. Állítólag dupla szimeringet kapott korábban. Szoktak ilyet? Kopott a tengely, vagy olcsóbb két szimering, mint a nagy gyári (2x8000 Ft)? Üresben hátra felé könnyen húzható. Előre nem tolható, vagy csak pár centit. Talán befeszül a láncfeszítő miatt? Láncfeszítőt miből lehet készíteni, ha az kopott el? Egyébként mindhárom sebességben megy szépen, de csak kerékkel tudtam kipróbálni. Ha szétszedem a hajtóművet, mindenképp kell szimeringet cserélni?
Az ékszíjhajtásnál a feszítő mintha nem gyári lenne, vagy fordítva van feltéve? Az ékszíj cserés. A benzintankból lehet hogy ki van törve a csap, a ragasztó miatt nem látom, de még nem akarom egyelőre leszedni, amíg nem próbálom ki a kapákkal. Dobkapám van csak hozzá, kíváncsi vagyok rá mit tud. Kerestem sima kapákat, de nem találtam. A gázszektornál a rugózat picit furán néz ki.
Felújítandót szerettem volna venni, azt hiszem sikerült (bár remélem azért nem felújíthatatlan lett). Szóval mit tanácsolnátok, hol kezdjem? Amit eddig beszereznék a krtmotornál láttam jó áron: gyertya, ékszíj (vagy inkább Johanna, vagy kisgép szerviz?), bovdenek, tömítés készlet, indító kapcsoló, láncfeszítő, kormány rögzítő felső fél, szimering.
Ha még valaki észrevesz rajta hibát, kérem szóljon.
Sziasztok! Költözés miatt el kell adnunk egy robikapát. Az apósomé volt, néhány éve halt meg, azóta csak állt a garázsban. Mennyit érhet ez a kapa, a képeken látható tartozékokkal együtt.
Nem, nem ismertem ezt az oldalt, de nem is gondolkoztam külföldi rendelésben. Gondoltam, ha már magyar a gép, akkor csak forgalmaz valami itthoni cég a karbihoz felújító szettet... Legjobb lenne Budapesten
A kerékméret: 6"-os a felni és 13" a gumik külső átmérőjét mérve. Ugyanennyi lehet a Ruris kerékmérete is.
Ki lehet kapcsolni a kerékhajtást de nem érdemes. Jó az hogy kapálás közben viszi előre a gépet, hátramenetnél meg alapvető hogy be legyen kapcsolva. Kikapcsolni akkor érdemes amikor végeztem a kapálással és betolom a kertből a gépet mint egy talicskát.
A művelési mélység szerintem hazugság a 35 cm amit írnak a leírásában. A valóság 20 cm, ekkor már leér a burkolat fix része hátul és simára húzza a felkapált föld tetejét. Ezt a 20 cm mélységet is 2 menetben tudtam elérni, először 10 cm és ugyanazon a nyomon visszafele haladva lett 20 cm.
Eddig egy tank benzint használtam el és a következőket tapasztaltam:
- a gyári beállítással ha kicsit jobban erőltettem a gépet hangos nyikorgással megcsúszott a hajtószíj. Nem jó sokat nyikorgatni mert elkopik a szíj és lehet cserélni. Utánállítottam a feszítő bowdenen, ez megszünt.
- leesett a kipufogóról a hővédő rács. A kipufogó (talán 0,8 mm-es) lemezére volt csavarozva 2 db M5 önmetsző csavarral, a rázkódástól kitágultak a lyukak és kiestek a csavarok. Tettem bele M6-os csavarokat és a hővédő rácsot körülkötöttem dróttal hogy ne tudjon rezegni.
- nagyon hosszú gázbowdent tettek rá ami oldalra jön ki a karburátortól. Így mindenbe beleakadhat, ha kikötöm a kipufogó hővédő rácshoz akkor meg felfele vet magas hurkot. Ezzel még nem csináltam semmit, de nem tetszik.
- elég hangos a gép, érdemes lesz beszerezni valami fülvédőt mert még utána is zúgott a fülem a zajtól.
Végülis jól használható gép lesz ez, valamivel könnyebb vele kapálni mint a Robi 151-el, a hátramenet nagyon jó hogy van, a 20 cm művelési mélység is elég lesz a kertben.
Nagyszülőktől örököltem egy Szentkirályi Tecumseh 37 rotakapát. Évekkel ezelőtt a családban mindenki használta, de senki nem foglalkozott a karbantartásával. Ennek köszönhetően tavasszal már nem is indult.
A napokban szétszedtem (karburátort is kitisztítottam) és gondoltam, hogy egészen a motortérig elmegyek, ki tudja mi lehet bent ennyi év után. Addig jutottam, hogy fellazítottam a motorházat, de a lendkereket nem tudtam levenni, így ennyiben is maradt a művelet. Viszont amit észrevettem, hogy összecsavarozás után a regulátor tengelyét kézzel simán tudtam mozgatni, de első beindítás után (álló motor esetében) már nem.
A regulátor csak menet közben mozog vagy most van valami bibi?
Köszi! Igen csak az alapgép van, de sem permetező, sem rota nincs hozzá, ami nem is probléma, mert alapvetően csak utánfutózásra lesz majd használva hobby szinten:-)
A jelzett könyvet már én is megnéztem a könyvtárban, mert az MPM-2-höz kellett pár adat.
Ha valakit érdekelne, típusváltás miatt maradt egy pár tömör gumi kerekem aminek az agy része racsnis kialakítású. A 25 mm-es tengelyhez való, magyar gyártású 8x3,5.
Szia ! Elnézést kicsit későn, de A MOTOROS KERTI GÉPEK HÁZI SZERVIZE CIMŰ könyvben az alábbiakat találtam hozzá:KERTITOX 100/1 univerzális növényvédő gép.
A géphez forgókapa és utánfutó is csatlakoztatható. Az alapgép motorja 9,2 kW (12.5 LE) teljesitményű MZ-150 tipusu kétütemú, keverék olajozású,150 köbcentiméter hengerűrtartalmú benzin üzemű
A járószerkezet és a permetezőadapter szivattyúja meghajtását az MZ-150 motorról kapja A permetezőtartály 100 literea a szivattyú nyomása 5+15 MPA (0.5-1.5 atm) teljesitménye 18-20 liter/min.
A forgókapa munkamélysége (középkötött talajon) 8 cm, munkaszélessége 65 cm. Kerekeire kapaszkodó és pótsúly is szerelhető.
Gondolom, Neked csak az alapgépet sikeredett beszerezni.
RK 02-es , Szevafémes kapálógépem meghalt .Nem mai gyerek volt. Mivel az újak nagyon drágák úgy oldanám meg, hogy a régi aljzatra vennék új motort...a kérdés az lenne a hozzáértőkhöz , hogy melyik jelenlegi Briggs motor lenne kompatibilis a régi aljzattal? Az egy dolog, hogy a főtengely hossza számít, de műszaki analfabéta lévén konkrét típus lenne az igazi segítség .Kösz előre is.
Ha nem is sokkal, de nagyobb az áttélel aránya ha a kissebb lánckereket csökkented. Egyszerű osztással kiszámítható az áttétel aránya. De ha tudsz szerezni valamilyen hasonló mopedlánchoz való lánckereket ami ettől is kissebb a lánckeréktengelyhez lehet alakítani.
Most pedig kissé erőtlen egyes fokozatban, mondhatni gyors pl. ennyi fánál kertben nem ártana ha lassabban tudnék menni, könnyebben indulni:
Úton viszi szépen hármasban, annyi, hogy ugye azért nem való 4-5mázsával egy ilyen szerkezettel száguldozni.
Lehet, hogy az alsó lánckereket le kellene cserélnem a 34fogas simsonét egy 35.fogas babettáéra, de ahhoz még vágnom kellene ki a lehajtásból, hogy elférjen. Ezzel pedig már lehet túlságosan elgyengíteném.
Vagy előtte kellett volna gondolkodnom és egy univerzális felezőt fordítva beépíteni a gyári lehajtás alá, bár az se lenne a legjobb ugye.
Teljes mértékben igazad van a váltóban. No, de mégis honnan, lehetne venni, hogyan miből összeépíteni?
Ha nincs vagy nem akarsz nagyobb gépet bevonni a szántásba, akkor rotáld fel amikor nedves (nem sáros!) a föld, aztán pár hét múlva újra (legjobb merőlegesen az elsőre). Többre mész vele mint ezzel kínlódni a szántással és a gépet sem teszed tönkre...
Persze, igazad van, nem lenne rossz ha lenne hátramenet is, de ettől eltekintek. Pláne, hogy ilyen főleg utcai futkosó ez a gép. Sikerült elérnem vele, hogy kb. 35km/h a végsebessége. Már ez is sokat jelentett számomra.
Van egy hibátlanul működő Honda F400-am gyári körmös kerékkel és ekével. Tegnap próbáltam vele szántani egy kb. tíz éve vetett füves területet ami le lett gyomírtozva egy hónapja. A talaj homokos de jól össze tömöródött és a gyári eke kialakítása sem teljesen alkalmas erre feladatra gondolom ezért nem tudott megbirkózni a feladattal.
Kérdésem az lenne, ha tennék rá egy szántó ekét akkor van esélyem, hogy fel tudom szántani a 800m2 területet?
Dellorto fhpa20 porlasztóhoz tud valaki robbantott ábrát? Én nem találtam a neten, de biztos én vagyok a hülye... Elhoztam apámtól a Tecumseh motoros kapálógépét, amit szegénykém néhány éve szétszedett, a porlasztóból több alkatrész hiányzik, pedig használnom kellene. Itthon melyik a legolcsóbb alkatrész beszerzési hely? Köszönöm a segítséget!
Megcsináltam a KF-hez az első kereket, ami hátulra van felszerelve. Kipróbáltam, jól működik. Hátha valaki még töri ilyesmin a fejét, közreadom az én variációmat:
Elég munkaigényes volt az összeállítása, mert derékszög nem nagyon fordul elő benne, még ami annak látszódik is, gyakran ott is van egy kis elfordítás, hogy ne ütközzön semmivel.
Ha az utolsó sasszeget is számolom, akkor összesen 24 darabból áll a szerkezet. :)
Egyszerűbb lett volna, ha fixre csinálom, nem állíthatósra, de akkor meg a csoroszlyát kellett volna elállítani minden kerékfelrakásnál, hogy egyedül fel tudjam rakni a kereket, és ne is billegjen az utánfutón. Másrészt, akarok csinálni új csoroszlyatartót is, mert jelenleg a régi gép (szintén saját tervezésű) tartója van felrakva, és ezt már szétkoptatta a csapszeg 15 év intenzív használat alatt, nem érdemes foltozni. És akkor megint nem biztos, hogy az újjal, a kotyogás kiesése után is jól állna a kerék.
A gyári csoroszlya, és a tartója meg ugye egy nevetség, használhatatlan. A tartó fix, nem fordul (a mostanival teljesen apró íven meg tudom fordítani a gépet), a csoroszlya pedig egy sima, függőleges vas, ami beleáll a földbe, és a munka alatt végig kézzel kell emelni, és derékkal megtartani a gépet, hogy haladjon. 2-3 órán keresztül azért kínos.
A kapatagok tengelyeit is át kellett alakítani, mert vékonyfalú csövekből voltak, pár használat alatt szétverődtek. Most a belső csövek helyett tömör 25-ös csapok vannak, a külső csövekre pedig egy-egy szelet vastagfalú csövet hegesztettem kívülről, kifúrva, így egész vastagok lettek a falak. Még így majdnem egy év használat után is szinte olyanok, mint az újak.
Még a szarvak rögzítését is át kell alakítani, mert a mostani vagy működik, vagy elfordul.
Lassan már azon gondolkodom, hogy venni kellett volna egy nagy vastömböt, és abból kireszelni egy komplett rotációs kapát, talán kevesebb munkával járt volna, mint ebből a gyáriból csinálni egy normálisat...
Majd pár nap múlva visszajelzek, mert a szimeringet már megvettem, de most szerintem nem lesz rá időm, hogy nekiálljak a műtétnek:-) Azért kíváncsi leszek a végeredményre.
Valamikor a '80-as években volt 125-ös MZ-m. Talán a gépkönyve is megvan még valahol. Ha jól emlékszem 1,5-2 mm előgyújtást kell beállítani nála és ha benzint (keveréket) is kap, akkor menni kellene neki. Gond lehet esetleg, hogy elöregedtek, megkeményedtek a főtengely szimeringek és ezért nincs megfelelő elősűrítése így kevés anyag jut át a hengerbe...
Sikerült elindítani, valamennyit ment is, alapjáratot nem lehet beállítani, gázzal játszva ment csak a motor, de úgy sem az igazi. Gyanítom, hogy most jön majd szimering csere, aztán majd utána lehet újra próbálkozni, ja meg a megszakító beállítás, esetleg csere, ha kell.
És valóban. Sohasem láttam még ilyent, egy fészerből került elő, én meg úgy vagyok vele, hogy hátha.
Ezek szerint valóban a TS blokkal gyártották? A blokkon közben megtaláltam a gyártási évet, ami 1973.
A váltóról, vagy a lehajtásáról van valami infód? Én próbálgattam olyan mintha négy állása lenne a karnak, de abból csak egy olyan ami össze is kapcsolja a hajtást.
A MZ-vel nem volt dolgom eddig, a karbit kipucoltam beállítottam a leírások alapján, szikra is van, de még nem sikerült elindítani. Megy tovább a próbálkozás.:-)
Ha a motor elindul, akkor majd belekukkantok a lehajtásba is.
A Kismotor és Gépgyár készített kétütemű blokkokat kisgépekhez és a csepeli termékek is szóba jöhetnek.
Nekem van egy Danuvia motoros láncos rota hajtásom, csak a hengere csepel. hetvenes évekig sokmindent gyártottak az országban, aztán valaki megsokallta a sikert.
Passzolom a dolgot, mert akinek eddig mutattam nem igazán tudott hozzászólni. Nem tudom, hogy akkor milyen blokkal szerelhették, én simán elképzelhetőnek tartottam, hogy MZ motorral rakták össze, de mint mondtam semmi hasznos infót nem találtam még hozzá.
Keresgéltem a neten, de nem találtam róla infót. Először házi barkácsnak néztem, de a típustábla nem erre utal, majd jobban megnézve látszik, hogy ez tényleg sorozatban gyártott cucc.
Megpróbálom majd a motort elindítani, aztán meglátjuk a továbbiakat. :-) Ha működik, akkor majd belenézek a lehajtásba is.
Szerintem ez sem (lenne) drágább ötezernél, csak "szegény" kereskedőnek is élni (és gazdagodni) kell valamiből...
Sajnos megteheti, mert hivatalosan senki nem korlátozza mekkora haszonkulccsal dolgozzon és ha egyeduralkodó a piacon, akkor a határ a csillagos ég, illetve a gép (sokszor eszmei) értéke és amit még alkatrészre hajlandók fogcsikorgatva rááldozni a vevők. Vadkapitalizmus van! :(
Érdeklődni szeretnék adott egy Honda GCV-160 motor(piros burkolatos nem mai darab szentkirály kf-04 volt anno sok adapterrel adták ki ebből már csak a rota maradt meg sajnos), milyen fajta fűnyíró adaptereket lehet rá tenni? Kis kuplungos, de hozzá való adapter 30+ ezrekért adják épp ahol még van. Tehát kérdésem lényege milyen fajta megoldások lehetnének még, hogy ebből a motorból fűnyíró legyen? Nem nagyon értek hozzá, kidobni meg nem szeretném csak egy Honda....
És még annyi érdekelne ezeken a motorokon a vezérmű szíjat cserélni kell-e ha igen milyen időközönként.
Attól ne félj, hogy a rajta levő moci kinai.(nekem már a harmadik éve ketyeg rendesen,)
Ami a "normálisabb" rotakapáktól megkülönbözteti, az a pocsék ergonómiai kialakitása.
(Mivelhogy a vezetőkaron nincs állitási lehetőség gyárilag. De házilag megoldható, hamár a félkegyelmű tervezőmérnökök -egész biztosan egy cm nyi területet sem rotáltak életükben- nem gondoltak a változó emberi testalkatra. (Nem mindenki 2 m es szálfaméret.))
Nem láttam semmi kopást vagy repedést, de majd ha valamikor megint itthon lesz a gép, akkor újra szétszedem, és az általad írtak alapján ismét átnézem. Ha sikerül, fotózok is.
Persze első körben úgy kell összerakni, hogy a fogas alátétek biztosan a persely "hornyolásába" passzoljanak. A fogas alátétekből 1 a görgőkosárba megy 1 pedig közvetlen a görgőkosár fölé (így vezetik a görgőkosarat). Ha a persely a házban nem sarkos, mert elkopott, akkor a fogas alátét szintén be tud feszülni. Ez esetben reszelővel kicsit sarkosra kell reszelni. Ugyan lesz némi mozgása az alátéteknek, de működőképessé válik tőle a berántószerkezet.
A berántónak úgy kell kinéznie, ahogyan a képen látszik, nincs belőle másik. A szorulás abból adódik, hogy rosszul raktad össze, vagy a berántó házban lévő persely megkopott, elrepedt. A persely hibája tudja okozni azt a tünetet, hogy nem tudod meghúzni az anyacsavart. Ilyen esetekben a nyelves alátétek meg tudják feszíteni a görgőket házzal együtt.
A görgők közepén lévő nútban is lehet lerakódott kosz ami az acéldrót gyűrű alatt nem engedi teljesen ki a görgőt. Van egy helyzetük a görgőknek, ahol nem tudott berakodni az olajsár és mikor oda fordulnak, akkor működnek rendesen mert az acéldrót akkor nem tartja vissza őket. Gondolom a berántózsinór visszacsapódáskor valamiért odafordulnak a görgők, míg a lassabb visszaengedésnél nem.
Próbáld meg a görgők nútját körben kitakarítani, kikapargatni, mondjuk egy fémfűrészlappal - ha belemegy.
Nem mértem, de ránézésre nem tűntek lelapítottnak a görgők.
Az biztos, hogy korábban piszkosan működött, mert vagy 15 évig nem volt szétszedve, tavaly tisztítottam ki az egész gépet, egy lapát földet vakartam le az alkatrészekről. Nem kellett volna, mert addig minden jól ment. :)
Arra gondoltam még, hogy az a külső rész kophatott meg, aminek belsejébe beleszorulnak a görgők rántáskor. Az biztos, hogy az alján csillogó fémpor volt. De viszont amikor visszaugrasztom a berántózsinórt, akkor keményen és biztosan tart annál az egy berántásnál, vagyis nem lehet végzetesen elkopva.
Az enyém annyiban különbözik ettől, hogy ebből az irányból (tehát ezen a képen felülről) zárt a görgőház. De a lényegi részek ugyanilyenek. Szétszedve minden jól néz ki.
Még annyi jutott eszembe, hogy ha meghúzom az anyát, ami a berántózsinór alumínium tárcsáját fogja le, akkor nem is csévélődik vissza a zsinór, mert annyira szorul. Nagyjából csak kézzel megszorítom, meg kulccsal egy felet esetleg még ráfordítok, így könnyen jár, de ennél jobban megszorítva szorulni kezd. Pedig úgy rémlik, hogy ezt korábban erősebben kellett meghúzni.
Ha megkoptak a görgők, akkor szokott ilyet produkálni, hogy nem mindig feszülnek be indításkor. Valószínű "jót akartak neki" és régebben megolajozták, de ezt nem szabad, mert a por bele ragad és gyorsabban kopik, ráadásul olajosan - később koszosan nem tudnak szabadon forogni miatta a görgők, így 1-1 oldalukon jobban megkopnak.
Teljesen szárazon kell összerakni a jugó szervizesek szerint...
Volt egy Tomos motoros szivattyúm,az is produkálta néha.
Maradt egy berántó utána,megvizsgálom azt.
Szerintem a hengerek amiknek rántáskor kellene befeszülniük a ventillátor üregébe,nem vagy nem egyenletesen mozdulnak.Elég ha egy nem dolgozik jól máris megszalad.Megpróbálom szétszerelni az enyimet,hátha rájövök mitől tud megszorulni.
Robi 52-nél van egy érthetetlen probléma. Tavaly is előfordult már egy-egy alkalommal, de idén a legelső használat óta mindig.
A berántózsinór üresen jár ki-be, nem fordítja a motort. De ha félig kihúzom, és elengedem, hogy csattanva menjen a helyére, akkor egy húzás erejéig tökéletesen működik. Viszont ha nem indul be, akkor megint csak üresen jár a zsinór, megint el kell játszani, hogy félig kihúzom és elengedem. Ha csak úgy simán és gyorsan, de tartva visszaengedem, az nem elég neki, hanem elengedve kell visszaugrania, hogy működjön egy húzás erejéig. Ezt minden egyes rántás előtt el kell játszani.
Szétszedtem, a minimális port letakarítottam, összeraktam (háromszor, hátha valami máshogy kerül), de semmi változás. Semmit nem láttam, hogy megkopott volna, vagy eldeformálódott volna, minden úgy néz ki, ahogy kell.
Ha forgó saraboló hengerre gondoltál, a legjobb választás: sekélyen dolgozik, 20-30 centis álló gyomokkal is megbírkózik(csak nehogy lekaszáld előtte, mert akkor belefullad!), lehet vele haladósan dolgozni-legalábbis a Honda 600-é, ami nekem van ilyen. Reduktor nem kell hozzá, rotáció fordulatot igényel, ekkor szecskáz jól.
Az általad említett tipust nem ismerem, de itt már többen írtak jókat róla, akinek van, valószínű tud választ adni, hogy más gyártmány rátehető-e.
Sziasztok! Abszolut hozza nem ertokent kerdezem, hogy egy sosem muvelt, viszonylag kemeny agyagos fold fellazitasahoz erdemes elindulnom a rotacios kapa/kormos kerek/eke vonalon, vagy marad az asas? :) Amennyiben meguszhato az asas, tudtok esetleg Budapesten, illetve kornyeken olyan kolcsonzot, ahol a fenti osszeallitas igenybe veheto? Koszonom elore is! -D-
Üdv Mindenkinek. Szeretnék segítséget, tanâcsot kérni. Adott egy békebeli 8 HP briggs motorral szerelt kistrakesz. Mâr csak fél szivatóval volt hajlandó működni, sötétben fáklyaként világított a kipufogóból kicsapó el nem égetett benzin, nyelte a benzint mint kacsa a nokedlit - de az olajat is. Szerelő szétszed - 100.000 az árajánlat a javításra, valaha mehetett olaj nélkül, tán' gyűrű is tört, berágódott - csak rosszabb lesz..
Minden lehetséges felszerelés megvan hozzá, àtb@szni senkit nem akarok, így eladni..
Vegyek /kapok csak egy legalább 5 HP motort külön vagy keressek egy komplett gépet? ezt mennyiért hirdessem meg alkatrésznek? Nagyon szépen köszönöm a segítséget. A kapott képeket mellékelem, aki ért hozzá, annak úgyis többet elárul.
Terra közdarab (illeszkedik a Terra kerékagyba), bele 16-os csavar + furat a Honda kimenő tengelynek megfelelően + a közdarabban levő hatszög összeheggeszt a külső résszel.
Van egy Honda GC160 kapálógépem és ebbe kellene porvédő a kihajtó tengelyre. Ez lemezházas (láncos) gép.
Eddig sehol sem találtam. Szegedi bolt lenne a legjobb.
Ez valahogy úgy nézhetett ki új korában, hogy a lemezbe préselt csapágyházban a csapágyon kívül van és abból valamennyire kilóg kifelé a tengelyre. Gumiból van, a tengelyen lévő rész hasonlít egy több ajkú szimeringre.
Ez támasztja a csapágyat is. A lemezen belüli rész 4mm.
Itt egy öszvér, az alap r250t modolva, összsúly kb 190-200kg. Igaz csak gcv160 motorral de szintén módosított robi ekével s 6x12 gumival. https://www.youtube.com/watch?v=iuPRMhRNP6s
Az orosz gumi az kemény. Az 5 x 14-esnek el kell húzni azt a kisekét. Megfelelő keréksúllyal. Persze méret szerint, inkább a 12-es kellene szántani. ( Az a ballonosabb). Nekem 15-ös van, néha tolni kell.
Valószínű ez lesz a megoldás. Ez egy Agria. 1700 tip. gép. 2 garnitúra kerékkel volt. Az egyiken 5,50*12" gumik voltak ,ezeket lecserêltem 6,00*12" valami orosz Kama gumikra. A 2 db. postával volt 25 ezer. ( belső gumik is voltak ebben az árban)
A nagyobbik kerekek 4,50*14" ezeken is le kell cserêlnem a gumikat mert annyira öregek mint a posta út. Szabályosan pizslik a gumi. A nap ill. idő vasfoga megette őket.
Ezek a japán kistraktor oldalon levő 5,00*14" elêg elfogadható árban vannak. Most már csak gyűjteni kell rá.
Kerêk súlyokat megoldottam, mindegyik oldalon 1-1 db robi ill. fortschritt gêp súlyai lesznek feltêve . Kis faragás, átalakítással sikerült.
Így ezekkel az alap gêp súlya számításom szerint olyan 170 kg.
Mêg szántásra egy úgymond felcsatolható "abroncsot" kell csinálnom mint a Fortschritt gépeknek van. Csak azok 10" mêretűek.
Itt vasmegyêben olyan agyagos kötött a talaj hogy muszály valami kapaszkodót csinálni.
Köszi a válszt. Nêztem az eu. utvonalon 303-373 km a távolság + mindegyik út (3 utat dobott fel) utadós. Szóval oda vissza több mint 600 km.
Írtam email-t de mêg nem válaszoltak.
Magyarországon is van egy cég valami Egumi tyre vagy mi, ott is árulnak, próbáltam rendelni. Kosaramba tettem, megrendeltem, de a számítógêp üzeneten kívül 2 hét alatt semmit sem reagáltak. Írtam 3 email-t semmi. Felhívtam telefonon, 6 hívás. De annál előbbre nem jutottam, hogy később hívjan fel. Utána meg már fel sem vette. Elvileg Ő volt a főnok. Erre írtam email- t az elállástól.
A 28-s fogszámú lenne nekem is alapból a szimpatikus, de a Bulimoci honlapján eltérőek a méretek, nem tudom, hogy belemenne-e? Illetve a csigatengely hosszmérete sem lenne jó a 28-nak.
A 21-s fogszámú, Marciba való több helyen is van. A hosszméretek, és az átmérők jónak tűnnek, de nem akarnám gyorsítani a technikát, mert kocsizásra lesz használva.
Marci kapálógép 2006-os, Gyimesi és Máté Kft készítette, nagykuplungos, Honda GCV 190-s motorral.
Hajtásházat szétkaptam, úgy nézem, hogy csigakerék és csigatengely cserére szorul, de a bronzcsiga 26-os fogszámú, szóval a Kertmotor és Bulimoci kínálatában sem találtam ilyent, meg máshol sem eddig.
Érdekes módon, a Marci kapálógéphez a 21-s fogszámút kínálják.
A bronzcsiga átmérője 88 mm körül van, szerintem az átmérőből is kophatott. A csigatengely csiga átmérője 36,5 mm-s, és a hossza 267 mm.
Üdv! qvantum45 berántó háznál a berántó zsinór folyamatosan elkopik ....az éles perem kikezdi ..van valakinek megoldása erre a problémára?? köszönöm a segítséget!
Megpróbálok előbb tirisztort cserélgetni. Ezek gyárilag tirisztoros gyujtással vannak. Szerencsére van három db. ebből a gépből nekem így tudok legózni.
Ha megszakítós Simson blokkal szerelt elképzelhető a főtengely csapágy hibája (kikotyogósodott) és már magasabb fordulaton hol adja a szikrát hol nem...
Olyan segítségre lenne szükségem, hogy van egy Gyimesi féle Marci 55 rotakapám, és szükségem lenne egy felezőre. Viszont nem tudom, hogy melyik láncos tipusú felezőt szabad megvennem... Látom az interneten bizonyos kereskedőknél előfordul marcihoz (vagy univerzális) de mivel ránézésre ugyanaz a kép szerepel mindenhol így nem nagyon merek dönteni.. A marcihoz való a direkt erre gyártott az univerzális meg beállítható? Vagy hogy is van ez ?Tudtok esetleg ebben segíteni? Előre is köszönöm ! :-)
Jegyezd meg ahogy most van, (mert ezt én sem tudom megmondani,) valószínű hogy kikísérletezték már, ha hamar indulna akkor legfeljebb húzol még rajta, ha meg csak nagy fordulatnál akkor engedsz. Arra ügyelj, hogy ne vigye a kapákat, még lassan se alapjáraton, mert csak égeti a ferodolt!
Vagy magas az alapjárat, vagy elgyengült, vagy elszakadt a pofákat visszahúzó rugó. Esetleg még levált a ferodol, és beszorult a tányér és a pofák közé. Szét kel húzni és többet látsz.
Bár ez a jelenség nem jó és nem is nagyon biztonságos, viszont előfordul a kisgépeknél (láncfűrészeknél aránylag sűrűn.) A jelenséget a kipufogó dobban lerakódott (olaj)koksz felmelegedése és izzó darabkák leválása, kirepülése okozza.
Ez jelenthet rosszat, ha kopott a motor és "eszi" az olajat, de akkor is előfordul ha szállítás, tisztítás, tárolás közben gyakran megdöntik a gépet és olaj jut a kipufogóba vagy egyszerűen már "túl sok kilométer van benne", de ez rendszerint egyúttal már kopott motort is jelent.
Addig viszont szalmakazal és hasonló gyúlékony dolgok mellett ne dolgozz vele, illetve azt a "járó motort nem tankolunk és mellé öntött benzin elpárolgását várd meg" figyelmeztetéseket szigorúan tartsd be...
Szerintem tuti, hogy egy kicsit túltolták a "problémát" ;-)
(Ebben részben tényleg az is benne lehet, hogy a híroldalakon akkor is meg kell jelennie napi X mennyiségű hírnek, ha nincs is annyi új hír: így minden hülyeségből cikket kell csinálni, illetve időről időre újra elő kell venni őket, mert sok cikk -> sok olvasó -> sok reklámbevétel)
Szóval el nem hiszem, hogy az E5-el semmi gond, az E10 (ami valójában lehet, hogy csak E7, vagy E8) meg maga az ördög... ;-)
Arra az autós listára én is rávetettem magam (amikor - először megjelent, szerintem még az Astra-t hajtottam sok-sok etanollal) , és kb. az derült ki belőle, hogy az utakon szaladgáló autók 99,9%-a a gyártó szerint is járhat E10-el. (Otthon a főnökömnek volt pár nagy dög motoros amerikai autó rajongó ismerőse: állítólag azok közül sok tisztán etanollal is hajthatók!)
Már egy ideje tankoltam az etanol-t, amikor kicseréltem biztos, ami biztos az üzemanyag szűrőt (mert mindenhol azt írták, hogy az alkohol kioldja belőle a koszt, és bekerül a befecskendezőbe, stb. - bár ha az 5% nem oldotta ki, akkor a maximum 10 miért oldaná ki sokkal jobban??? ;-) , ennyi: a csöveknek semmi baja nem lett, az autó azóta is jól van.
Ja, ilyenekkel én sem foglalkozok, hogy meddig áll az üzemanyag a kannában: amivel most feltankoltam anyu gépeit, azt még a múlt nyár végén vehettem valamikor. A gépekben benne maradt sem változott meg láthatóan.
A kétüteműekből meg pont az elpárolog a benya, visszamarad az olaj kellemetlenség miatt sokszor két használat között is kiöntöm - kijáratom az üzemanyagot.
Érdekes dolog ez, hogy ennek ellenére sokak szerint meg ilyen hatalmas a probléma... Lehet, hogy én vagyok szerencsés (meg a családban mindenki más is, mert a tesómék családi házban laknak, tele vannak gépekkel, az apósnak meg van hétvégi háza, nála is van 1-2) , de még nem okozott problémát az a plusz pár százalék etanol.
Ha jól értem, akkor kétféle szempont szerint kell foglalkozni az E10-el. Az egyik ,hogy vannak öreg autó modellek, motor típusok, ahol problémát okozhat, a gyártók nem ajánlják.
A listán rotakapa nincs. :-)
Lehet, hogy van olyan lista is, ki tudja?
A másik szempont az üzemanyag eltarthatósága. Rövid távon nem okoz, hosszabb távon okozhat problémát a cikkek szerint.
A cikkek szerint azt mondani, hogy nem érdemes hónapokig az üzemanyag tankban hagyni az E10-et, talán nem túlkapás. Ősztől tavaszig akár fél évet is állhat a gép. Vegetációs időszakban is állhat hónapokat nálam.
Én 10-20 liter benzinnél többet nem használok évente a kerti gépekbe, ezért az évi max. 1000 Ft. felár az E5-nél szinte semmi a bosszúsághoz képest, ha nem indulna éppen mikor kellene. De ez az én amatőr véleményem, nem szakvélemény.
Itt egy lista, hogy melyik autónál okozhat problémát (ha egyáltalán igaz a lista):
Teljesen igazad van. Én szeptemberben kannába vett benzint öntök most is a gépekbe és semmi gondom vele. Szerintem ezt az etenolos "friss benzin" témát csak azért hangoztatják mindenhol, hogy ne spájzoljanak be az emberek az időnként kicsit olcsóbb benzinből. :)
Persze az etanol megköti a vizet, no de régen is előfordult, hogy került pici víz a benzinbe, gázolajba és túléltük mi is és a gépek is.
A víz egyébként is leülepedik a kanna vagy a tank aljára, így ha az ember nem önti be a gépbe az utolsó cseppig a kannából vagy időnként leereszti, leszívja a tank alján összegyűlt vizet és egyéb szennyet, akkor nem okoz gondot a naponta használt gépeknél sem. Az ritkábban használt kerti gépekből meg tényleg ajánlatos kiönteni, kijáratni a maradékot. Ez régen az etanol előtt is így volt, mert az a benzin is tudott kocsonyásodni és oxidálni a karbiban, de még a keverékkel működő 2 üteműeknél az elpárolgó benzin miatt visszamaradó olaj is eltömte a fúvókákat a vízhez hasonlóan...
Az etanol persze egyes gumi alkatrészeknek nem használ, de a mostani gépek már "etanolállók" ilyen téren. Nekem például a Husqvarna versenyfűrészem gumi benzincsöve "olvadt el" anno az etanol bevezetésekor. Úgy kellett Svédországból rendelni hozzá, mert itthon nem volt a márkaképviseletnél sem. Az új cső viszont azóta is bírja. Van még vagy egy tucat benzines kisgép a háznál, de a többinél nem vettem észre semmi változást az etanol bevezetése óta...
Szóval ez az etanol téma csak "üzleti fogás" a benzinkutak és a kisgépszervizek részéről - szerintem...
Én nem teljesen értem ezt az új benzines problémát.
Egyrészt: talán pont a Totalcar-os cikkben írták, hogy az E10 azt jelenti: MAXIMUM 10% lehet benne az etanol, de lehet, hogy kevesebb van benne, ez folyamatosan változik. Szóval lehet, hogy az E5-ben benne van az 5%, az E10-ben meg éppen csak pl. 7% van ;-) Nem olyan nagy különbség... Egyébként meg azt 5% is megköti a vizet stb., szóval nem nagy előrelépés azt használni.
Másrészt: régen, amikor olcsó volt otthon az etanol a benzinkutakon, boldog-boldogtalan azt tankolta mindenféle régi vacak benzines autóba! Én akkoriban pl. egy 1.4-es, 8 szelepes F Astra kombit hajtottam, és általában felesben (!!!) tankoltam az etanolt a 95-ös mellé, de olyan is volt, hogy már elfogyott úgy negyed tank a feles keverékbőlből, de jöttünk ki Ausztriába, gondoltam teletankolom akkor már - a maradékot is etanollal, ez ember ott spórol, ahol tud ;-) Nem nem tudom, hány 10.000km-t kocsikáztunk így (na jó, sokszor persze még a feles sem volt etanol annak, ami a tankban volt) , de az autó nem panaszkodott... Már vagy 8-9 éve eladtam egy ismerősnek, azóta is azzal jár, a motornak semmi baja.
Harmadrészt: van otthon anyunál Briggs meg kínai motoros fűnyíró is, a korona miatt most úgy alakult, hogy ősszel anyu használta őket utoljára (én ki szoktam önteni a benzint, és ki szoktam járatni a karburátorból is már az E10 balhé előtt is ;-) Kivakarta belőlük a füvet, betolta őket a garázsba, és annyi (ráadásul a szomszéd kisvárosi benzinkúton veszem a gépekbe a benzint, ahol a környékbeli ismerőseim csak akkor tankolnak, ha nagyon muszáj, és csak annyit, hogy elérjenek egy rendes benzinkútra ;-) Két hete voltunk otthon, megcsináltam a tavaszi karbantartást mindkét gépen (olajcsere, légszűrő takarítás, stb.) , mindkettő pár húzás után indult.
Szóval furcsa ez nekem, úgy érzem, egy kicsit túl nagy a füstje a dolognak.
Amikor mindenhol erről cikkeztek, akkor olvastam valahol, hogy Németországban és / vagy Ausztriában már régóta E10 van, csak nem verték nagy dobra... Ezért nem is esett kétségbe senki ;-)
Kiegészítés képen az általad leírtakhoz, olvastam egy megoldásról a 10 % etanolt tartalmazó E10-es benzinhez. Van egy svájci cég által gyártott adalék anyag, amellyel, a termékleírás szerint, sok egyéb jó tulajdonsága mellett, mérsékelhető az etanol káros hatása. Motorex Ethanol Treatment az adalékanyag neve. Gátolja a korróziót és stabilizálja az etanollal kevert benzin szerkezetét, így megakadályozható, hogy a hosszú ideig nem használt motor tankjában kocsonyásodjon az üzemanyag és gyantás lerakódás alakuljon ki. 3500 Ft körüli az ára, 5oo liter benzinhez elég a 250 ml. A 7 Ft/liter ár még mindig jóval kisebb, mint az E5-E10 közötti árkülönbség.
Valaki használta már ezt kerti gépeihez? Milyen tapasztalatai vannak?