Keresés

Részletes keresés

Tibbe Creative Commons License 2002.10.24 0 0 77
Gratulálok...
a gyakorlatban majd kiderül...ha majd összeverekednek., akkor nem stimmel a pár....
Előzmény: ohiki (76)
ohiki Creative Commons License 2002.10.24 0 0 76
Ugyan nem tyúkalkatú, de azért elmondom hogy tegnap szereztem egy pár bóbitás kacsát. Szép feketék fehér mellel és nagy gömb bóbitával. Remélem hogy egy pár, a gácsér az biztos, a tojó az ? !
ohiki Creative Commons License 2002.10.21 0 0 75

Az egyik legszebb házityúk fajta a Főnix, vagy ahogyan a kitenyésztési helyén nevezik az Onaga-dori.
Az Onagadori név nagyjábóli fordítása annyi, mint "tiszteletbeli baromfi". Ezek a madarak az állattenyésztés csúcspontjai. A rendkívül hosszú faroktollazat kialakulását egy recesszív génnek köszönhetjük amelyet "nm"-nek neveznek. A fajta kizárólagos védjegye a farok tollainak vedlési hiánya. Tulajdonképpen a kakasok időnként / két-három évente / elhullajtanak egy-egy tollat, főleg a nyeregtollazatból, de mivel ez nagyon dús, nem olyan feltünő mint ha egyszerre dobnák el a tollaikat. Nem ritkák az 5-8 m hosszú faroktollak sem. A kakasokat egy speciális ketrecben egy ülőfán tartják és csak emberi segítséggel tudnak sétálni . A tyúkok vedlése normális, a folyamat követi a többi fajta egyedének tollváltását. Először a fej, a mell, majd a hát és végül a combok tollai cserélődnek. Az Onagadori elismert színei a következők: fekete-mellű vörös, fekete-mellű ezüst, fekete-mellű arany és hófehér. A lábszár színezete zöld a fekete-mellű változatoknak és sárga a fehéreknek.
Léteznek törpe változatban is, ezek azonban nem olyan hosszú tollúak és gyakran már vedlenek is..
A Főnixeknek létezik amerikai, kelet-német és nyugat-német tipusa is. Időnként a tengeren túlon Japán Főnixnek nevezik a Yokohamákat. Mivel egy teljesen Japánban kialakított fajtáról van szó amely nem olyan régen került Európába és az USA-ba.

Tibbe Creative Commons License 2002.10.18 0 0 74
Köszi, megkaptam a képeket.., most csak körbenézek, mert kevés az időm, otthonról netezel?
Holnap Bp-n leszek, de vasárnap biztos többet a net előtt........
Előzmény: ohiki (73)
ohiki Creative Commons License 2002.10.18 0 0 73
A természetes körülmények között élők viszont egészségesebbek mint a bezártak. A rengeteg szöcske, bogár, fű, mag és ami szintén fontos kis kavicsok a zúzába az mind-mind rendelkezésükre áll és annyit esznek amennyire szükségük van.
Ősszel amikor már nem szükséges fajtánként szétválogatni őket, kis egymáshozszoktatás után ki szoktam engedni őket a kertbe és az udvarra.
Ilyenkor még a kicsit gubbasztós madarak is felélénkülnek. Láthatóan jól érzik magukat.
bagifruzsi Creative Commons License 2002.10.18 0 0 72
Nem voltak eleve "minőségi" egyedek, de szerintem kifejezetten szépek voltak így is, hogy mindent maguknak kerestek meg.

A képeket majd megnézem.
Köszi

Előzmény: ohiki (70)
ohiki Creative Commons License 2002.10.18 0 0 71
Bocs Fruzsi!

Az adataimnál megtalálod a képtári címem, ott láthatod őket.

ohiki Creative Commons License 2002.10.18 0 0 70
A házityúk számára a legtermészetesebb az ha éjszakára felülhetnek egy fára vagy bokorra. Felgajjalnak úgy mondjuk. Ez azonban nem biztonságos, mert könnyen leszedheti egy éjszakai ragadozó, és nem is jó mert télen a hideg és a nyirkosság kikészíti őket. Nem vadmadarak, és a kakasokok taraja le is szokott fagyni.
A legbiztonságosabb ha egy kis bódét csinálunk, amibe kis ülőfát teszünk. Vagy létrát.
A tyúkok szeretnek keresgélni, kapirgálni. Azért is ez a besorolásuk, kapirgáló alkatúak. A tél kivételével majdnem mindenben önellátóak. Persze ilyenkor nagy eredményeket nem lehet tőlük várni. Napjainkban kitenyésztették a fekete szinű tojóhibrideket / Bovans Nera, Harco, Shaver 566/ amelyek extenziv körülmények között hozzák a jó teljesítményeket.
bagifruzsi Creative Commons License 2002.10.18 0 0 69
Még egy kérdés: pontosan hol vannak a tyúkokról a képek? valahol nyílvánosan vagy magánban küldözgetitek egymásnak? Csak mert nagyon kíváncsi lennék rá.
Fruzsi
bagifruzsi Creative Commons License 2002.10.18 0 0 68
Nálunk volt nekik egy külön kis tyúkól. Egy fából készült lényegében doboz. Három oldalról, lentről föntről zárt, tetején kátránypapír, kívül belül meszelt (erre nagyon emléxem, mert én meszeltem ki és belement a mész a szemembe és rettenetes volt). Volt bent egy kis léátra, ahol helyet foglalhattak. Nappal kint voltak, szabadon az egész kertben. Enni nem is kaptak tőlünk igazán (néha egy kis tápot), mindent megtaláltak a kertben, amit csak egy tyúk kívánhat magának. Este pedig csak annyit kellett csinálni, hogy kimentem, amikor már szürkület volt és bezártam a ketrecajtót. Mindig maguktól bementek, az első pillanattól. reggel meg már verték a rácsot, hogy ki akarnak jönni. :-)
Előzmény: ohiki (52)
ohiki Creative Commons License 2002.10.18 0 0 67
Megnéztem egy tibetis topicot, érdekes volt olvasnom.
Van minden fajtának standardja, a kiállitásokon ezek alapján bírálnak. Gyakran találunk a neten Német, Angol vagy Usa fajtaleírást, ezek néhol kükönböznek egymástól. Egyes fajtákat összevonnak, vagy a törpe és óriás alakot szétvállasztják két fajtára. pl Nálunk Cochin a neve a tyúknak, az angolszászok a törpét Pekin-nek, a nagyot Cochinnak hívják. A szin is megkülönböztethet két tipust, az indiai harcos fehér változatát Cornish néven tenyésztik az USA-ban. Európában minden szin Indiai harcos. Vagy az Itáliai fajtánál amely a fehér héjú tojástermelő hibridek alapanyaga, a hófehér változatot leghorn néven futtatják. Az angoloknál mindegyik Leghorn.
A páduai bóbitásnál szintén több nevet használnak, csak győzzön eligazodni az őstermelő. Holland szakállas, Polish, Páduan!

Természetesen folyamatosan zajlik az új fajta előállítás is, ebből aztán számtalan változat jön létre. pl: selyemtollú Chabo, feketehúsú húshibrid a kínaiaknak.

A kép felrakás folyamatban van, de szerintem nem jó sorrendben csinálok valamit. Meg engedélyt is kell kérni a képek gazdáitól hogy ne háborogjanak.

Tibbe Creative Commons License 2002.10.18 0 0 66
Nagyon sokféle tipus van, azt láttam a képeken.
TE is olyan elhivatott vagy kapirgáló ügyben, mint én Tibet Terrier ügyben....
Te beleolvastál már a 3 tibetis topicba????
Úgy látom, nálatok is ugyanugy van, fajtastandard.......
Ide is próbálhatnál már 1.-2 képet felrakni....
Előzmény: ohiki (65)
ohiki Creative Commons License 2002.10.18 0 0 65
Lássuk milyen is az Orloff!
Eredetileg nagytestű, kinézetében inkább harcosra emlékeztető baromfi, melyet a XIX. század végén tenyésztett ki egy Chlianskia nevű gróf, Oroszországban. Sokáig ezen a néven ismerték csak, később a vidék nevét kapta meg, ahol kialakult a fajta. A kitenyésztéséről keveset tudunk, helyi, jó húsformájú parlagi fajtákat kevertek Maláj harcossal, innen a jellegzetes viador alkat. Sajnos Európában nagyon ritka fajta, igazi kuriózumnak számit. Nagy testű, egyenes, meredek tartású baromfi. Melle széles, háta lejtősen megy át a közepesen dús farokba. Kerek fején apró borsó taréjt és jellegzetes szakáll együttest visel, mely áll- és terjedelmes pofaszakállból áll. Füllebenye kicsi, ovális. Bőre szép sárga. Tojóképessége közepes, egy évben 100-120 db, 55 gr-os barna héjú tojást termelnek a tyúkok. Egy kifejlett kakas súlya: 3-4 kg, a tyúk 2-3 kg. Az eredeti tenyészcél egy hústipusú baromfi kialakítása volt, manapság azonban már csak esztétikai jelentősége van. Nagyon ellenálló fajta, kifejezetten jól birja az „Orosz hideget”. Elismert szinváltozatai: fekete, mahagóni pirostarka, tarka, kendermagos, fehér. Angliában kitenyésztették a fajta törpe változatát is, ezek pontos másolatai a nagyoknak. Súlyuk 1-1,3 kg lehet.
Gulyás László
Tibbe Creative Commons License 2002.10.17 0 0 64
Már a nevek miatt is érdemes .gyüjtöm a neveket.......Orloff.
lehet, hogy lesz ilyen nevű kutyám is........
Előzmény: ohiki (62)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.17 0 0 63
O.K. megtörtént a mentés..majd tanulmányozom......
Előzmény: ohiki (60)
ohiki Creative Commons License 2002.10.17 0 0 62
Az előbb elfelejtettem hogy az Oroszoknak is van viadorjuk. Az Orloff. Ez egy nagy szakállas viador, ami a Shamoktól származik. Európában nagyon ritka.
Tibbe Creative Commons License 2002.10.17 0 0 61
Ezt az egészet már ki kell mentenem magamnak, mert alaposabb tanulmányozást igényel, első olvasatra még tibetiűl van......
Előzmény: ohiki (60)
ohiki Creative Commons License 2002.10.17 0 0 60
Néhány szó a harcosokról.
Az ember nem is hinné de rengeteg tipusa van a viadoroknak. Először ázsiában alakultak ki még Nagy Sándor idejében, ezeknek a leszármazottai a mai Ázsiai viadorokok, amelyeknek szintén sok változata van. /Pl Hint Horozu-Török h, Reza-Brazil h, Pakisztáni, Üzbég,/ Japánban alakították ki a Shamo-kat A legnagyobb az O-Shamo, a közepes a Chu-Shamo, a törpe a Ko-Shamo, a legújabb alak a Tosa-Chibi. Japán fajta még a Kinpa, a Tuzo, a Yamato-Gunkey. Dél-Kelet Ázsia /Thai-föld, Burma/ adta a Szumátrai tipusú viadorokat és a gólyához hasonló Maláj harcost. A szumátraiból alakultak ki a Thai-game és a Burma-game és a Ga-noi azaz a Vietnámi harcos. Afrikában pedig a Malgacse a Madagaszkári harcos. Indiában pedig kialakult a csupa izom Indiai viador, ami az alapanyaga a mai Broilereknek /ipari tyúk/. A gyarmatosítók a sok kinccsel együtt tyúkokat is elhoztak Ázsiából. Az angolok kialakították az Ó-angol harcost és a gólyaszerű Modern Angol harcost. A hollandok pedig a szumátrából kitenyésztették a Kraienkoppe harcost, a Twentse Grijze-t és a belga Brugse harcost. De van viadorjuk a Spanyoloknak, az Íreknek és az Ausztráloknak is. Sőt a Franciáknak is, Normandiai viador.
Az USA-ban az Ó-Angolokkal a mai napig tartanak viadalokat. Ja a kubaiaké a Cubalaya.
A ma kiállításra tenyésztett fajták a durvább kinézetűek, nagyok, erősek, szélesek, ráncos fejjel, kicsi farokkal, egyenes meredek tartással. A harcra használtak kisebbek, sportosabbak, nincs taraj és állebeny. Ezekre fegyvert is raknak, a sarkantyújukat kipótolják kis fémtüskével.
Egyébként minden fajtának van törpe változata is, de ezek már csak tényleg dísznek vannak. Semmivel sem harciasabbak más fajtáknál.
Tibbe Creative Commons License 2002.10.16 0 0 59
Jól van , megnyugodtam..most kilépek mert van egy pár elintéznivalóm..........
Jó "kapirgálóetetést"..vagy már ilyenkor megvolt, hisz sötétedik..............?
Előzmény: ohiki (58)
ohiki Creative Commons License 2002.10.16 0 0 58
Neeeem!
Én a szépségükért tartom őket. Láttad a képeket!!!

Csak érdekességként küldtem a házikók képét.
Ázsiában és az USA-ban viszont foglalkoznak vele.
Az én viadorjaim Hollandiából vannak, Willem van Ballekom nevű úriember küldte a tojglikat. Ő sem szokta az eredeti céljukra használni őket. Vétek lenne azokat a szép madarakat tönkretenni.

Tibbe Creative Commons License 2002.10.16 0 0 57
Most néztem a postám...atyaég, mik-kik azok a viadorok? Kakasviadal?.Te ugye nem rendezel ilyet, de?.....
Előzmény: Tibbe (56)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.16 0 0 56
A libaálló öltözék olyasmi, mint a combig érő gumicsizma..amiben a horgászok mennek a vizbe fenekezni, varsát rakni., rákászni?
Jól nézhetsz ki.Sisak is van rajtad????,
Előzmény: ohiki (55)
ohiki Creative Commons License 2002.10.16 0 0 55
Igen az én vagyok, a másik pedig egy brahma kakas.
A kutya a Lizi! Nem akartam nyitni egy új albumot, de most hogy így felhoztad, mégiscsak csinálok majd egyet. Itt lesznek a többi kutyák. A Lizi, Fruzsina, Dió és Molli. Lehet hogy ide rakom a galambokat is és a libákat is.
A hamis kakas nem jó! Igazán védekezni sem lehet ellen, mert annál jobban támad. Nekem is sokszor nekemjönnek, de én seprűvel távol tudom tartani a lázadókat. A libáimhoz csak úgy tudok bemenni hogy felöltözöm "libaálló" öltözékbe.
Tibbe Creative Commons License 2002.10.16 0 0 54
A fehér kakassal te vagy??
Beraktad a kutyád képét is a disztyukok közé...nem sértődik meg, ? Ő a tiszteletbeli baromfi......
Előzmény: ohiki (52)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.16 0 0 53
Anno...volt anyunak egy normál házikakasa, amikor bement a tyukokat etetni, mindig magasról a fejére ugrott, hogy jól megbúbolja.......
Szegény emiatt a fazékba kötött ki....
Előzmény: ohiki (52)
ohiki Creative Commons License 2002.10.16 0 0 52
Köszönöm szépen, értékelem a jószándékodat!
Meg is vagyok nyugodva hogy nem áznak a pipik.
A nyirkosság és a megázottság a legveszélyesebb rájuk nézve. A hideget elviselik, de a csapadékot, pláne ha huzat is van, az kicsinálja a tyúkokat. Van egy melléképületem, vályogból, az egyik helységbe csináltam 1m magas kis drótkerítésekkel elválasztott helyeket. Van 4, itt vannak a kényesek. Az aljára forgácsot teritettem. Tegnap este már ülő léceket is kaptak, mert ezek hiányában minden magasabb helyre felültek éjszakára. Reggel fél óráig tartott mire mindet visszaraktam a helyére. A kutricák fölé pedig műanyag hálót feszítettem hogy ne macerálják egymást.
Talán a kakas az egyetlen olyan állat mint az ember, ok nélkül is beleköt a másik fajtársába, és addig üti amiíg a másik meleg. Sok értékes madaram ment már tönkre e miatt, nem voltam elég óvatos.
Tibbe Creative Commons License 2002.10.16 0 0 51
O.K. én is ezt szoktam ajánlani, ha az én lapomat akarom, hogy megnézzék.....de látod milyen rövid az agyam........
Egyébként szia..
Még jó, hogy készitettél fedelet a kapirgálóknak, mert mindig esik..ha közelebb laknál...adnék még hozzá anyagot.......
Előzmény: ohiki (50)
ohiki Creative Commons License 2002.10.16 0 0 50
Tibbe: az adataimnál megtalálod a képtári címem, csak klikkelned kell!
A legújabb szerzeményeimről még nincs kép, de hamarosan csinálok és azok is felkerülnek a tárba. Ilyenek mint a Szumátrák, Barnevelderek, Lazacok, fehér és sárga Chabók. Valószínűleg felrakom a pirók galambjaim képét is és a libákat is.
Tibbe Creative Commons License 2002.10.15 0 0 49
bagifruzsi..kattints az adataimra..nekem más fajta kutyáim vannak..
De minden állatot szeretek., mondjuk egy struccot inkább csak messziről
Előzmény: bagifruzsi (46)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.15 0 0 48
A képtáradról már emlitettem, hogy nekem hivatkozást küldj....az nekem ugy O.K...mert nem vagyok én sem egy zseni....
Biztos fog sikerülni a képkirakás, ha már odáig eljutottál, hogy próbálod..
Ilyen " kapirgálók " egy topicon sincsenek, mint amilyen képeid neked vannak.........
Ha a képtáron rajta vannak, akkor onnan fel tudod rakni, lényeg, hogy a neten legyen a kép, ennyit tudok csak biztosra.....

Előzmény: ohiki (47)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!