Keresés

Részletes keresés

TSR125 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 25076

Van 3 különböző mérésem ugyanarról a témáról és annak az átlaga, tehát a második.

Előzmény: Fferi50 (25075)
Fferi50 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 25075

Szia!

Mármint egy olyan diagramot, ami az átlagot tartalmazza, vagy a 3 diagramon szereplő 3 adatsor átlagát?

Üdv.

Előzmény: TSR125 (25074)
TSR125 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 25074

Köszönöm !

És 3 diagramból hogy csinálok 1 átlagot ?

Előzmény: Fferi50 (25073)
Fferi50 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 25073

Szia!

Két lehetőség is van (bár nem tudom, hogy az excel2007 tud-e szín szerint szűrni).

1. Felveszel egy segédoszlopot, minden ötödik adathoz írsz egy számot vagy betűt - a lényeg, hogy ne legyen üres. Azután szűrés a teljes adatbázisodon erre az oszlopra a "nem üres" szűrővel, vagy ha ugyanazt a számot/betűt írtad be mindenhova, akkor arra.

A szűrés után a diagramod csak ezeket az adatokat fogja mutatni.

2. Feltételes formázás képlet alapján: a képlet pedig: =maradék(sor();5)=0. Kijelölsz egy kitöltőszint. Alkalmazás a H oszlopban levő adataidra.

Utána szűrés szín szerint - a megadott kitöltőszínre.

A képletet variálhatod pl. =maradék(sor()-2;5)=0, attól függően, hogy honnan kezdődnek az adataid. De az osztó változtatásával más adatszámot is elérhetsz. (Persze ez utóbbi igaz az első verzióra is - mármint, ha nem az ötödik, hanem mondjuk a hetedik sorokba írsz adatot.

A diagram legyen másik lapon.

Üdv.

Előzmény: TSR125 (25072)
TSR125 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 25072

Sziasztok !

van egy 172000 soros excel táblám 2 fontos oszloppal "idő" és "kibocsátás" ezekből szeretnék egy vonal tipusú diagrammot csinálni. A probléma az, hogy úgy kellene megoldani, hogy CSAK minden 5 értéket vegyen figyelembe a 172000 "H" sorból, így egyből egy 35000-res adathalmazom lenne amit ki tud rajzolni az excel 2007. Jelenleg 5 külön táblán tudtam megoldani. Nagyon megköszönném ha tudna valaki segíteni.

seven update sorbi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25071

Ez jó, köszi. :)

Előzmény: Fferi50 (25070)
Fferi50 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25070

Még mindig tudok hozzátenni:

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
Cancel = True
target.ShowDetail = True
m = ActiveSheet.Cells(2, 16)

'ha a részletező munkalapot törölni szeretnéd:

application.displayalerts=false

activesheet.delete

application.displayalerts=true
target.parent.Activate  ' ez pedig csak biztonságból, mivel a törlés után 99% ez a munkalap lesz aktív.
activesheet.Cells(target.row, 24) = m
End Sub

Üdv.

Előzmény: seven update sorbi (25064)
Delila10 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25069

Szívesen. :)

Előzmény: DV 109.109 (25061)
seven update sorbi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25068

Gyakorlatilag ugyanarról beszélünk.

Előzmény: Fferi50 (25066)
seven update sorbi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25067

"Mire használod a címét?"

Hogy előidézzem a dupla kattintást a Pivot táblán (a ShowDetail = True - val).

"nem az általam javasolt elvet használod - mármint megjegyzem az aktív cellát, majd  használom?"

De, azt használtam, köszi az ötletet.

Előzmény: Fferi50 (25065)
Fferi50 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25066

És még valami:

A Target paraméter azt a cellát adja meg, ahova duplán kattintottál - vagyis az éppen aktív cellát.

Tehát:

a=Target.row

c=Target.address

Fferi50 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25065

Szia!

Az eseménykezelést azért nem ártana kikapcsolni, mert elég kellemetlenül be tud zavarni...

Nem egészen értem, hogy miért kell külön megjegyezni a cella sorát és címét is?

Mire használod a címét?

(És csendben kérdezem, nem az általam javasolt elvet használod - mármint megjegyzem az aktív cellát, majd  használom? Csak éppen "fordított sorrendben" történik a cella megjegyzése - mivel a kérdésed alapján arra lehetett következtetni.)

Üdv.

seven update sorbi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25064

Közben "kiizzadtam" a megoldást, köszi a fáradozásodat.

Beteszem, hátha valakit érdekel.

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
Cancel = True
a = ActiveCell.Row
n = ActiveSheet.Name
c = ActiveCell.Address
ActiveSheet.Range(c).ShowDetail = True
m = ActiveSheet.Cells(2, 16)
Sheets(n).Activate
Sheets(n).Cells(a, 24) = m
End Sub

Előzmény: Fferi50 (25062)
seven update sorbi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25063

Szia, köszi a gyors választ, de sajnos a munkafolyamatba ezt nem tudom beilleszteni.

Pivot táblát használok, egy adott cellának az összegyűjtött értékeit nézem meg dupla kattintással, és az új munkalap egy adott cellájának az értékét szeretném visszaírni a Pivot táblának abba a sorába, ahonnan elindultam. (Természetesen sok ilyen értéket szeretnék visszaírni, nem egyet, mert akkor megcsinálnám manuálisan.)

Előzmény: Fferi50 (25062)
Fferi50 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25062

Szia!

Szerintem a legegyszerűbb, ha a makróval "aktiválod", megjegyzed az aktív cellát és visszamész az eredeti munkalapra.

Pl.

sub nemaktiv()

dim sh as  worksheet,acell as range

application.screenupdating=false

application.enableevents=false

set sh=activesheet

sheets("név").activate

set acell=activecell

sh.activate

application.enableevents=true

application.screenupdatin=true

end sub

Az acell változó tartalmazza az adott munkalap aktív celláját.

Üdv.

Előzmény: seven update sorbi (25060)
DV 109.109 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25061

Köszönöm szépen!

Előzmény: Delila10 (25059)
seven update sorbi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25060

Sziasztok!

Egy szerintem könnyű kérdés, sajnos én nem tudom: hogy lehet egy nem aktív munkalap egyébként "aktív" (ahol a kurzor áll, ha a munkalapra kattintok) cellájának

sor- és oszlopazonosítóját makró utasítással lekérdezni? (Úgy, ahogy az aktív munkalapét le lehet kérdezni az activell.row, activecell.column azonosítókkal.)

Delila10 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25059

Minden sorba be kell írnod a nevet, ahogy a 2. ábrán látszik. Ezt könnyen pótolhatod. Kijelölöd A2-től a tartományt addig, ameddig a B oszlopban van adatod.

Ctrl+g-re bejön az ugrás menü, ott irányított, üres cellák. Kijelölte az üreseket, amik közül az első (A3) az aktív. Marad a kijelölés, beírsz egy egyenlőség jelet, majd nyomsz egy fel nyilat, végül Ctrl+Entert.

Ez a művelet az üres cellákba beírt egy hivatkozást, ami a fölöttük lévő cellákra mutat. Most másold az A oszlopot, és irányítottan, értékként másold saját magára, hogy a hivatkozások helyett fix értékeket kapj.

Adhatsz feltételes formázást az A oszlopra. A2-től lefelé add meg, a képlet: =A2<>A1. A formázásnál a karakterek színe egyezzen meg a háttér színével.

Előzmény: DV 109.109 (25058)
DV 109.109 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 25058

Üdvözletem mindenkinek!

Szeretném megoldani azt, hogy a szűrési szempontot csak egyszer kelljen kiírni, és a többi sorra is vonatkozzon.

Példával elmagyarázva: Szeretném megnézni csak a Bán János által megformált szerepeket, de nem akarom hogy minden találatnál kiírja, hogy Bán János... Mellékelem az illusztrációt, mert ez így elég kesze-kusza magyarázás volt. (2010-es office-t használok)

<- a jelenlegi beállításokkal csak ezt írja ki

Ezoverzum Creative Commons License 2014.05.06 0 0 25057

Most akartam megírni, hogy rájöttem mi a baja :)))

Yes helyett No

És igazatok van. Az a 2 üres sor felesleges is csak bekavar nekem.

Köszönöm ismét.

Üdv

X

Előzmény: Fferi50 (25056)
Fferi50 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 25056

Szia!

Ez azért van, mert a rendezési tartományod első sorában is adatok vannak már és nem fejléc.

Ha a minta szerinti munkalapon dolgozol, akkor annyi a probléma, hogy a Header:=xlyes  értéket Header:=xlno értékre kell változtatni.  (A második verzióban a Header:=xlGuess az Excelre bízza annak eldöntését, hogy van-e fejléc vagy nincs.)

Erre fel is írta Tbandó, hogy nem tanácsos a fejléc és az adatok között üres sor(oka)t hagyni, mert abból gondok lehetnek. Pl. az általa javasolt kimutatás is problémázni fog vele.

A currentregion is ezért "sült bele" a feladatba. Amikor itt azt írtam, hogy a "táblázatot" üres sorokkal és oszlopokkal kell határolni, akkor a táblázatba beleértettem a fejlécet és minden olyan oszlopot is, ami hozzá tartozik.

Lehet, hogy áttekinthetőbb, ha kihagysz sorokat, de szerintem az áttekinthetőséget inkább a cella szegéllyel, vagy színezéssel lenne jobb megoldani.

Üdv.

Előzmény: Ezoverzum (25055)
Ezoverzum Creative Commons License 2014.05.06 0 0 25055

Most vettem észre még valamit

Ezt használva:

Dim a
    a = Range("K13").End(xlDown).Row    'a = kód oszlop

ActiveWorkbook.Worksheets("BIZOMÁNYI ÖSSZESÍTŐ").Range("A13:Y" & a).Sort key1:= _
    Range("K13"), order1:=xlAscending, key2:=Range("G13"), order2:=xlAscending, Header:=xlYes

Kihagyja az első (13.) sort és csak a 14-től az utolsó sorig rendezi.

A régi verzió kezelte

Dim a
    a = Range("G13").End(xlDown).Row    'a = utolsó sor

ActiveWorkbook.Worksheets("Bizományi Összesítő").Sort.SortFields.Clear
    ActiveWorkbook.Worksheets("Bizományi Összesítő").Sort.SortFields.Add Key:= _
    Range("G13:G" & a), SortOn:=xlSortOnValues, Order:=xlAscending, DataOption:= _
        xlSortNormal
    With ActiveWorkbook.Worksheets("Bizományi Összesítő").Sort
        .SetRange Range("A13:Y" & a)
        .Header = xlGuess
        .MatchCase = False
        .Orientation = xlTopToBottom
        .SortMethod = xlPinYin
        .Apply
    End With

Mit nézek be??? Gondolom egyszerű átírni 13-ról 12-re de érteni szeretném.

Mi miért történik.

Köszi

Üdv

X

Előzmény: Fferi50 (25054)
Fferi50 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 25054

Szia!

Tbandónak már írtam korábban, hogy az Excelben 2007 óta van két sort, egy metódus és egy object.

Az "egysoros" a metódust használja és három szintű rendezést tesz lehetővé de vannak helyzetek, amikor nem használható.

A sort objektum tulajdonságait be kell állítani használat előtt. Az elsőként idézett programrész, továbbá a még előtte levő add key sorok is ezt a célt szolgálják.

Ha nem változtatsz a rendezési feltételeken, akkor elég csak a sort.apply használata.

Viszont a sort objektummal háromnál több szinten is tudsz rendezni - a sort.sortfields.add key többször is ismételhető és a rendezési sorrend az lesz, amilyen sorrendben az add key sorok bekerülnek.

Ezen kívül olyan helyeken is használható, ahol a sort metódus nem, mert pl. nincs hozzárendelve az adott dologhoz.

Üdv.

Előzmény: Ezoverzum (25052)
Fferi50 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 25053

Szia!

Bocsi, nem mentegetni akarom magam, de a sorokat Tbandó-tól másoltam(-: és figyelmetlen voltam((:-. Szerencsére Te már elég "nagyfiú" vagy és nem hagytad magad átverni.

Az Ő betű szerintem "rendszermutáns" a kis hullámvonalával és nehéz is észrevenni a képernyőn a különbséget.

A + a -> hát azt akár éberségi próbának is lehet tekinteni (én mindenesetre buktam, mint fentebb is írtam), természetesen & a a helyes.

A backslash-t  (\) pedig úgy lehet kijátszani, hogy kétszer írod be egymás után, így egyszer megjelenik a szövegben (de vigyázz, mert ha egyszer megnézted előnézetben, akkor "megeszi" az egyiket és mikor elküldöd "természetesen megeszi" a másodikat is - szóval elküldés előtt mindig kettőnek kell lenni belőle.

Előzmény: Ezoverzum (25051)
Ezoverzum Creative Commons License 2014.05.06 0 0 25052

Már van is kérdésem :)

Ezeknek a soroknak van (volt) valami értelme?

Mert ezek nélkül is működik.

ActiveWorkbook.Worksheets("Bizományi Összesítő").Sort.SortFields.Clear

With ActiveWorkbook.Worksheets("Bizományi Összesítő").Sort
       .SetRange Range("A13:Y" & a)
       .Header = xlGuess
       .MatchCase = False
       .Orientation = xlTopToBottom
       .SortMethod = xlPinYin
       .Apply

End With

Mert rendezésre most csak ez van (és ha jól látom rendben van):

ActiveWorkbook.Worksheets("BIZOMÁNYI ÖSSZESÍTŐ").Range("A13:Y" & a).Sort key1:= _
    Range("K13"), order1:=xlAscending, key2:=Range("G13"), order2:=xlAscending, Header:=xlYes

Kell hozzá a fenti akármi is (mert valami célja van) vagy így jó???

Köszi előre is.

Üdv

X

Előzmény: Ezoverzum (25051)
Ezoverzum Creative Commons License 2014.05.06 0 0 25051

Mint mindig Ferinek is igaza van :)

Ez az egysoros is jól működik és mivel egyszerűbb ezt használom.

Ezt a két rész megtréfált kicsit:

("BIZOMÁNYI ÖSSZESÍTŐ")

("A13:Y" & a)

Az első gondolom Index.hu-ból adódik (ahogy megeszi  a / is)

A második viszont nem tudom, hogy célja volt vagy csak elírás?

Mindenesetre nálam így jól működik és köszönöm Ferinek.

Üdv

X

UI: hamarosan jövök az újabb kérdéseimmel :)

Előzmény: Fferi50 (25046)
tbando Creative Commons License 2014.05.05 0 0 25050

Pazar! Holnapután meg nézd meg a Kimutatást. Meg fogsz lepődni, hogy úgy mennyivel könnyebb.

Előzmény: Ezoverzum (25048)
tbando Creative Commons License 2014.05.05 0 0 25049

Így kétségtelenül jobb. Áttekinthetőbb és egyszerűbb.  Most 1 rendezés és 1 ciklus, szemben az előző 3 rendezés 3 ciklusával, amelyikből az egyik ciklus ráadásul kifelejtődött. Valszeg a komplikáltabb szerkezet miatti nehezebb áttekinthetőség miatt.

Előzmény: Ezoverzum (25045)
Ezoverzum Creative Commons License 2014.05.05 0 0 25048

Mára ennyi, de holnap kipróbálom Feri javaslatát.

Köszönöm nektek a sok segítséget.

Üdv

X

tbando Creative Commons License 2014.05.05 0 0 25047

Nekem is. De mivel Ezoverzumnak segítetettem, a válaszomat az ő komfortzónájához igazítottam. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!