Egy 2008-as Kia Ceed 1.6 (Crdi)- em van 120 ezer km-et futott, 80%-ban autópályán.80 ezer körül a váltó, vagy a kuplung felől kotyogó hang jelentkezett. Mind e mellett egyre hangosabb a motor. Ha kinyomom a kuplung pedált elhallgat,felengedett állapotban kotyorog.Cseréltek azóta kuplung tárcsát,de a jelenség mit sem változott.Gondolom igy a kuplung kilőve. Marad a váltó.Valaki tud-e a Kia-nál jellegzetes váltó hibáról?Vagy olyan meghibásodásról ami ilyen hanggal járhat.Köszi.
Tuti, hogy nem a PSA-Ford-Mazda féle TDCI motorok vannak a KIA-HYUNDAI autókban. Attól, hogy a teljesítményük részben megegyezik, attól még nem ugyanazok a motorok. A gyengébbik mindkét autóban 90 lóerős, de az erősebbik a PSA-Fordnál 109 lóerő, a KIA-nál pedig 115 lóerő. A PSA-Ford motor 1560 köbcentis, KIA-HYUNDAI pedig 1582 köbcentis.
Nekem ilyen dízel motoros Ford Focusom van (109 lóerős), nagyon meg vagyok elégedve vele. Városban (Budapesten) 6,2 litert fogyaszt. A másik véglet az országút, egy görög utat 5,0 literes fogyasztással tudtunk abszolválni. Az alacsony fogyasztás ellenére megy mint a távirat, jól gyorsul. Ami nem tetszik, az a hangja és a szaga :-((
Viszont egy dízel autó csak akkor éri meg, ha sokat mégy vele. Nézd meg a KIA karbantartási árait, azt látod, hogy egy szerviz lényegesen többe kerül a dízelnél, mint a benzinesnél. Tehát ha évente kell szervizre vinned (mert nem mégy egy év alatt 20 ezer km-t), akkor többe kerül a szervizelése.
Nekem most úgy alakult az életem, hogy nemhogy 20 ezer, de 8-10 ezer km-t se megyek egy évben, ezért most tervezem lecserélni a dízelt egy 1,6-os benzinesre.
Szóval továbbra is kérdem, hogy minden új 1,6-os benzines Ceed-ben 6 fokozatú váltó van?
Mivel itt gyártják Szlovákiában, volt egy olyan érzésem, hogy a diesel motor is európai, nem koreából hozzák.
Ma összenézztem a Ford-PSA (TDCI-HDI) motorokkal. Ugyan úgy létezik 90 és 116 Le kivitelben, sőt a Co2 kibocsáltásuk, nyomatékuk is teljesen megegyezik. Szerintem ezek a HDI motorok vannak a KIÁkban és a Hundai-okban.
- az sw csomagterajtajat erobol be kell baszni, van a 12345. dolgozo zsolnan a gyarban akinek az a dolga hogy a kigurulo autokon a szigetelo gumihurkat kilyuggassa de ez a dolgozo nem kelloen motivalt
- az ablaktorlo autopalyatemponal szarul torol. ha kicsereled utangyartottra vagy gyarira az is
- a legelso daraboknal volt valami szeriahiba a radioval ami egy szoftverfrissitessel megszunt, az enyem (2008. majusi gyartas) mar jol jott
- tobbeknek volt gondjuk valami stab palca nevu dologgal ami asszem a motorterben talalhato (?), amit gariban szoktak cserelni, nekem (76e km) meg nem volt dolgom ezzel
- az otos valto vege picit rovid, autopalyatemponal a dizel 3ezret porog
nem tipushiba, de nalam egy eve beszart a futomotor, gariban csereltek.
ha hasznaltat veszel, elso korben vidd be a kia lurdy-ba atnezni meg csereljenek ki rajta minden olajat, akarmit is mond az elado az auto eloeleterol.
ha valasztani kell, valaszd amelyik meg garis (szervizkonyv!), a 150ezer kilometeres gari komoly erteket kepvisel.
a kiahoz a dizel (leszamitva a mazda eredetu tehergepjarmuveket) a hyundai fuzioval jott be, a hyundai meg valamikor a '90-es evekben az elso dizeleket a vm motori-tol vette, abbol szivaroghatott at valamennyi technologia.
erre jutottam en is, az alapjan hogy a joember a mesterhez vitte az autot es nem markaszervizbe (ahol szobajohetett volna a garancia) valoszinu hogy korabban is sporolt a markaszervizen, ha meg ekkora dzsuva volt az uzemanyagban akkor valoszinu hogy azzal is takarekoskodott.
A felhasználási szokásoktól is függ, hogy megfelel-e. Városban (sűrű forgalomban) szerintem jó, hogy nem kell állandóan kuplungolni, és váltani. Vízszintes úton kicsivel 40 fölött fölvált 4.-be, 130-nál 3600-at forog a motor, úgyhogy autópályán, legális sebességnél sem forogja szét magát, nem lesz fárasztóan nagy a zaj.
(Sportolásra korlátozottan alkalmas, ha az asszonynak arra kell, mást kell keresni.)
Scenic, köszönöm szépen az infót. Ezek szerint pont olyan jó konstrukció, mint a Rio! Igazából mindkét típust néztem (és benzinest is, természetesen), de a vezetési stílusom miatt inkább a dízel lenne a jobb (persze, nem 200e+ km-rel). Ami nagyon behatárolja a lehetőségeket, az a pénzmag. Csak kp-re, 2Mft-ig.
Vatomi (ceedclub-on) megválaszolta a kérdést, mindkettőtöket "érinti"
Nincs benne kettős tömegű lendkerék, láncos a vezérlés, a frissítés előttiekben nincs részecskeszűrő, ezért a legtutibb dízelmotor amit csak vehetsz. :)
Szeretném megérdeklődni, hogy a Cee'd dízel változatában van-e kettős tömegű lendkerék ill. részecskeszűrő? Használt példányban gondolkodom és szimpatikus a dízel. Ha ez a két összetevő nincs, talán könnyebben fenntartható és kevesebb "meglepetésre" lehet számítani a későbbiekben.
Nekem Benzines van, (1.4) és 2-3 km után fujja a langyit az utastérbe. Persze ez függ a külső hőmérséklettől is, mert ha kint -10C körül van akkor ennek is kell 4-5km. De a leggyakoribb höfoktartományra (-5C és felette) igaz az állításom.
Szívesen látunk a ceedclub.hu fórumunkon is, több szem többet lát ;)
Ez elszomorító, tehát ezekben a téli napokban -5 ... -10fok körüli időjárás esetén azt jelenti, hogy amire a szüleimhez (6km) érnénk autóval, gyakorlatilag hidegben kell utazni.
Ezek után, lehet hagyom is a dizel változatot (esetleg egy elektromos vízmelegítő segítene rajta), sajnos az ülésfűtés nem fogja felmelegíteni a levegőt.
Amúgy pont ez volt a gondom az előző dizel sceniccel is, reméltem egy modern dízel autónál már figyelnek erre. :(
A céges mazda terepesben van motormelegítő gomb, azt és a fűtést használva pár perc múlva jön a meleg.
Nembaj, vannak benzines ceed-ek szép számban :)
Apropó, az AUTOMATA VÁLTÓ milyen ezekben a kocsikban? Megbízható? Mert a feleségemnek (ha nyáron megszerzi a jogsit) nagy könnyebbség lenne, no meg én sem bánnám, ha nem kéne mindig kuplungolni :D
Jó régen nem jártam erre :) (lásd: a topik legelején jó sokat írkáltam ide...)
Egy év múlva fontolóra venném egy Ceed megvásárlását, a kombi változat érdekelne, tudjátok szeptember elején született meg a kislányom és a megnövekedett holmik miatt az 5 ajtós változatot elvetettem.
Addig ha időm engedi benézek a topikra. Addig is , van-e valami féle hibalistátok, hogy mire kell odafigyelni használt Ceed váslárlása esetén?
Vannak-e már ismert tipushibák? A szalonban a kereskedő szerint, aki használt dizelt, most pedig benzinest a benzines és dizelek közt nagyjából 1 liter fogyasztás az eltérés. Ez igaz?
A dizeltől tartok, ha elromlik drága, de gondolom az első 7 évben mindenre garanciát áll a cég. A dizellel az volt eddig a bajom, hogy télen majd befagyott a fenekem :D
A rönókban úgy tudom van kiegészítő elektromos fűtés a dizelekben. A ceed-ben van valami hasonló, hogy 3 km megtétele után langyos/meleglevegőt fújjon az utastérbe?
A mostani benzines Avensisünkben és az apósék Riójában azt szeretem, hogy hamar tolja a meleget, 3km alatt már meleget fúj, és ez nekünk a kisbaba miatt fontos! (nincs garázs)
Az értékvesztése milyen a Ceed-nek? Mert a kifutó és az azelőtti Rió nagyon veszti/veszítette az árát holott tudomásom szerint nagyon jó autók.