Fausto Pinarello megmondta kb. 5 éve, hogy japán alapanyagból kell dolgoztatni kínaiakkal, mert ott van meg a technológia a nagybani gyártáshoz. És talán nem véletlen, hogy x ezer sárgából lett két év alatt kiválasztva az a 20 pali, aki készíti a vázakat.
A Colnago is azért gyártat kínában, mert olcsóbb sokkal, mint otthon. Tudom, hogy a Colnago nem Pinarello, de mindkettő olasz, és értenek a vázépítéshez - akárcsak a Bianchi, Wilier, De Rosa. Vélhetően az olasz gyárakban is van karbonépítő részleg, ahol egyedileg készülnek a prototípusok, aztán kipróbálják, és ha megfelel, akkor mennek a tervek a sárgákhoz, tömegtermelésre.
A Giant attól nagy az országúton, hogy 20 éve szponzorálnak csapatot. (És milyen jó, hogy vannak, mert nekik köszönhetjük az idióta kempingvázakat, amiket elneveztek slopingnak, a gyártásoptimalizálás nagyobb dicsőségére.) A Merida csak most jutott el idáig, pedig már régóta megvették a Scott-tól Jürgen Falkét, aki anno létrehozta a CR1-et.
Ha nem szezonban néznél gépet, akkor talán olcsóbban is tudnál venni. Várd meg az őszt/telet, és akkor vásárolj bringát, egy csomó pénzt megspórolsz. Az meg tök természetes, hogy az 55 cm körüli méretek többe kerülnek, mert az a magyar átlag.
A kérdésre, hogy milyen bringával mennének leginkább, Kusztor Peti és Bodrogi is azt mondta, hogy Colnago. Pedig mindketten szinte csak csúcsgépekkel mentek. Én elhiszem, hogy a versenyző ismerőseidnek tetszik a Merida, hiszen azt kapják.
De, van összefüggés. Ha nem elég drága a csúcsmodell, akkor nem veszik meg, mert "biztos nem elég jó." 2009-ben egymillió volt a csúcsmodell, most már 2 millió, mert ugye ez már komoly "protour" gép, 830 grammos vázzal. (Tavaly is 855 gramm volt a váz, szóval olyan sokat nem könnyítettek rajta.) Ugyanez az értelmetlen drágaság megfigyelhető a presztízsmárkáknál is persze, de azért egy 50-100 éves cég talán jobban ért a vázépítéshez, mint a tojváni másolatgyártók.
Nekem nem azért van Pinarellóm (De Rosa, Olmo, Orbea), mert ilyen-olyan eredményeket értek el vele, hanem mert megtetszett. Froome pedig Zsiga kempingjén is nyert volna, annyi anyag volt benne.
Longboat: pontosan, ezt írtam én is.. :) négyszöges Century Gray Centaur? Oké, hogy az a Centaur még a campa 3.adikja volt felülről, nem úgy, mint a mai, ami a második alulról, de akkor is..
A 10es campa láncok-sorok mondjuk nagyon tartósak.. Az ergopower is bírja, ha nem esnek-kelnek vele, de fáradhat a váz is, alkatrészek is (stucni-kormány.)
Minden esetre, jó lehet régebbi 10es centaurt párosítani integrált hajtókarral, meg kissé könnyebb fékekkel (a régi campy fékek tömegre.. érdekesen sikerültek..)
Ez azért ránézésre a 6-7? éves kerékpár, de csak tippelek. Lehet legatyásodott rajta minden, és akkor egyáltalán nem kevés érte ennyi.
Én 2007-es Felt F5C-t vettem (karbon váz, villa, nyeregcső, alu kormány és stucni, 2x10-es Ultegra/105 szet, FSA kompakt hajtómű, Alex kerekek), volt rajta valami spd pedál, meg egy nem bonya Sigma óra és szinte új Schwalbe Durano gumik. Az egész gép látványosan alig használt állapotban volt, minden alkatrésze az, amit a gyárban rátettek, a láncon nem volt mérhető nyúlás, a sor nem volt kopott, az összes agy úgy járt, mint a vaj. Ezért én 210e Ft-ot fizettem és cseppet sem bántam meg. A gyerek imádja a kerékpárját.
Van szerencsem ismerni versenyzoket, akik az uj Scultura SL-t hasznaljak (es tudjak is hasznalni!) es meg tetszik is nekik, es nem (csak) a kulsore gondolok.
Mas kerdes, hogy 2 millioert eleg keves ember vesz kerekpart. Aki meg vesz, azok kozul a tobben nezik inkabb a feliratot a vazon...
Egyebkent allitolag sokan vesznek ugy kerekpart, hogy nem ertenek igazan hozza, bemennek a boltba es veszik, amit ajanlanak nekik es tetszik is nekik.
Azért ne lássunk már direkt összefüggést a marketing büdzsé és a minőség között. Szerintem a bringának minimális szerepe van a profi sportban, ez csak üzlet, Froome ugyanúgy nyert volna egy top Meridán is, ha minden egyéb tényező változatlan. Persze a Pinarello érdeke, hogy ennek az ellenkezőjét sulykolja, esetedben egy kiválóan működik is. :))
A középkategóriás áraik rendben vannak, de azért azt komoly elmeorvosoknak kéne megvizsgálni, aki az éppen aktuális csúcsmodellt Scultura Reacto, Team, SL (bárhogy hívják most éppen) megveszi 2000000 forintért. Annyiért már kerékpárt lehet kapni. Bár most olvasom, hogy "speciális csillapító bioszálak vannak a karbon szövetben." Cserébe "elöl merev: 104 N/mm a fejcsőnél, 69 N/mm az extra merev középrésznél, ez az abszolút profi kategóriát jelentik. De komfortos hátul: 153 N/mm a hátsó traktusnál." Ezen elképesztő adatokat olvasva Markus Storck zokogva fetreng a sarokban...
Nagyon jó gép, de nem látom a vázméretet, de ránézésre legalább 60-as. Ha figyelmesen elolvasod, akkor írtam hogy kivétel a kimondottan nagy (+58as) vázak. Abból valóban van néhány egész jó tényleg jó áron, de most egy ilyennel 176 cm magasan mit kezdjek ?
Érdekelne az összefüggés a lábizomzat tapadása (az eredése nem számít?) és a váz között:)
Milyen sikereket ért el a Merida a Touron? Csak mert Pinarello szakaszgyőzelem volt 6, ellenben a legújabb fejlesztésű, "megin200grammalkönnyebbatavalyinál" aeroszálas nanokarbon túraversenysportvázas csodával.
Ave: láttam egy régebbi bükkmakk cikknél, hogy nem szereted a... brkkoli-kelbimbó-karfiol-jégsaláta féle étkeket.. MéneM? : )
Én imádom, amikor több kiló kaját megeszek, amiben kalória-szénhidrát elhanyagolható.. Igaz, nem teljesítmény, inkább esztétikum-specifikusan táplálkozom..
tkp. ha valaki elviszi a Bassom ennyiért, megvan az új szerzemény..bár, lehet nagy lesz.. a méretezés köcsög dolog, ha sokáig nem megyek-nyújtok, akkor bizony kicsinek érzem az 56-os CC felsőcsőhosszat a Coralon, pedig a Basso tesók szerint 190 cm-ig az 56-os felsőcsőhossz a nyerőő : )
Az új bringák ára szvsz nincs annyira elszállva.. mármint, akár 210 körül már CAAD8as cannondale-t veszel teljes Sora szettel, ami azért kellemes, főleg, hgoy sokan a 2-3ezer km-t futott "félszezonos" bicajukat ugyanazokkal a cuccokkal adják...200ért :)
Nem kötelező megvenni szerencsére. :)) Egy idő után csak rájön az eladó, hogy túllőtte az árat. Egyébként német ebayen is ritkán áll meg normális karbon outi 1000 EUR alatt.
én egészen pontosan a használt kerókra gondolok, és arra, hogy kuka kerékpárokat adnak horror áron, és igen pontosan a külföldi piac áraihoz képest gondoltam...ugyanez igaz kiegészítőkre is, sőt !
Mihez képest vannak horror árak? Egy Ultegrás karbon Merida 2000 EUR volt 2008-ban és ma is. A 2008-as ma bőven félár alatt elhozható. Olyan értékvesztés, mint az autóknál. Vagy itthon drágábbak, mint külföldön? Ez elképzelhető, viszont úgy hallottam, hogy itt is áll az autós hasonlat, a listaár messze nem a vége.
Az a gond, hogy annyira fent vannak a kerékpár árak, hogy ez már hidd el nekem, hogy jó vételnek számít. Egyedül a maxi-bike-nál láttam hasonló vételt, illetve nagy (+58) as vázakat lehet még kapni relatíve olcsóbban, egyébként horror árak vannak most a piacon...szerintetek miért ?
azért a kellyst ne vegyük már a merida mellé :D az már olyan, mintha a meridát a Gioshoz hasonlítanád..
oké, nincs bajom a szlovák kollegákkal, de vicc, hogy 315 ezer egy tiagrás masinájuk, ráadásul csúnya a váz és nehéz is. Nice. A lugánó gumikat, noname 32 furatos felnit már nem is említem ^^