Értem. Engem azonban az a klasszikus eset érdekel, amikor nincs szemtanú (mármint olyan, aki látta volna a sorompót), nem emelt sebességű térközről van szó, nem törik az izzók burája, stb. Tehát sima ütközés, néptelen helyen.
Nem akarom elhinni, hogy ilyenkor semmit nem lehet kideríteni...
Legegyszeűbb, ha van szemtanú. Ha sérül a baleset során a jelzőárbóc is (összetörnek az izzók), a szakértő azokat elviszi. Mikroszkóppal meg lehet állapítani, hogy a sérülés időpontjában a "fehér" vagy a "vörös" izzók voltak üzemben. De volt már olyan is, hogy a rendőrség is nagyon hamar megérkezett. és a fénysorompó még mindég tilosat jelzett (a vonat még az oldási szakaszon megállt és az időzítés sem telt még le). Emelt sebességnél (ahol az AT függésben van az AS-től) viszik a mozdonyszallagot (milyen volt a jelfeladás). Valószínűleg vannak még dolgok amiből lehet esetleg következtetni, hirtelen most ezek jutottak eszembe.
Tényleg, most hogy így említetted a gyertyát, majd ha a kezembe kerül egy lámpafej kipróbálom, hogy gyertyával hogy világít. Lehet, hogy jobban, mint egy izzóval... :-DDDDDD
A jelző jelzése alapján kerül be az ütem a sínbe. Na most, ha áramszünet van, táp kimaradás, vagy akárhogy nevezzük, akkor se a fényáramkör se az ütemadó áramkör, se a sínáramkör nem működik. Ahhoz, hogy mondjuk egy zöld jelzés megjelenjen a jelzőn, nem csak egy jelfogót kell beemelni.
Szerinted hogy villanhatott, amikor még áram se volt, amiről világítson a jelző? A zárlat ténye pedig a PQ áramellátó diagnosztikáján regisztrálva volt, szóval innentől kezdve a "ha" dolgok már kilőve...
Pont azért kérdezlek titeket, mert ehhez sokkalta jobban értetek. De akkor most hogyan is működik a dolog. Tudomásom szerint a fényjelző berendezés más áramkörröl működik mint a vonatbefolyásoló. Ha a vonatbefolyásoló nem kapta meg a maga 4-es ütemét akkor az marad úgy ahogy van de ha a jelző reléjét beemelték akkor ott feljön a zöld? nem de ?
És a VB? Az is bevillant? Olyan gyorsan, hogy a regisztráló nem látta, csak a kiértékelő? Ráadásul ha nincs villany ... Valamint az IC-nek nem jött meg a táplálás? És az ő regisztrálója?
Végig kéne gondolni a berendezés működését és a lehetséges hibalehetőségeket. Az ötödik ha ... után azért én már megállnék, mert előbb lesz univerzum robbanás, mint hogy az a pár ha igaz legyen.
A kérdésem arra vonatkoztt igazán, hogy akkor a monorierőnél történt szerencsétlenségnél bizon ott villanhatott az a zöld. Ha így volt ha nem így volt ez elméletben előfordulhat és van 1 állítás,az MV részéről és 1 tagadás mellete, sose fog kiderülni az h milyen jelzésképet mutatott a jelző. Ezért furcsálom azt h a mozdonyon azt is lelehet ellenőrizni mikor tapostam az éberségi pedált, de a fényjelző jelzésképéről semmi információ nem áll rendelkezésünre ilyenbalesetnél. Tehát ez is örök titok marad...
És a biztosítóberendezési szakszolgálat dolgozói megtudják csinálni vonatközlekedés közben h tetszésszerinti jelzésképekek varázsoljanak a fényjelzőkre ? (elméletben érdekel nem az h milyen szabályok vannak rá )