Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Egyrészt gondolj arra, hogy nem csak cellákat használunk, rengeteg helyen van felirat, cimke ahova számot írunk, azt is meg lehet/kell formázni.
Másrészt a "normál" számformátum a cellában egy nullát ír az egészek helyére, ha tizedes törtet írsz be és a tizedesvesszővel kezded.
Írtad még korábban, hogy a cellában ha szöveg is és szám is van és ott van a # akkor számként értelmezi. Ez csak akkor van igy, ha a cellaformázás - szám - egyéni helyen formáztad meg a cellát - azaz a cella tartalma egyébként számnak minősül. Akkor a szöveges rész csak a kiírásban jelenik meg, a műveletekben a számot használja az excel. (Továbbá mindegy, hogy a formátum számjegyet jelölő részében # vagy 0 van, mert azt is a kiírásban használja az excel.)
Viszont én még cellában nem láttam .15-t. Noha gyakran így viszem be a 0.15-t, de az a cellában mindig 0.15-ként jelenik meg. Oszt most mutatod, hogy lehet ilyenre is formázni. Mikor van ennek valami praktikus értelme?
Viszont ha 01234-et akarsz formázni, a kezdő 0-ás formátum kiírja, a kezdő # formátum pedig nem írja ki a vezető nullát.
A különbség ebben van, a vezető és záró nullák kiírásában vagy elhagyásában.
Például: ,15 ebben a formában: #,## vagy #,00 kiíratva ,15 lesz, viszont 0,## vagy 0,00 formában 0,15-ként fog megjelenni.
(Nyilván egynél nagyobb számoknál általában nem írunk vezető nullákat, bár lehet, van ahol fontos - ha már excel-ék így megkülönböztetik a lehetőséget.)
Megértettem a 0-t, megértettem a #-t a tizedespont után, de változatlanul nem értem a #-t a tizedespont elött. Mert mondjuk a 12345678 az ennyi akkor is ha nincs #, meg akkor is ha bármennyi. A #, ##, ###, #### stb. secko jedno. Akkor pedig mi értelme van?
Egy funkcióját vettem csak észre: Ha van rácsos formátum, akkor írható elé vagy mögé bármi, attól az még szám marad. Lásd pl. az A1:A3-t: . tbando 347+Fferi 5 = Fferi 352 :
A # jelenti egy számjegy helyét. Ha van azon a helyen számjegy, akkor megjelenik a szám, ha nincs, akkor nem jelenik meg semmi.
Ezzel szemben a 0, amelyik szintén egy számjegy helyét jelenti, megjelenik azon a helyen, ahol nincs számjegy. Ennek az un. vezető és követő nullák esetén van jelentősége.
Pl.
### számforma esetén 25 megjelenése 25; viszont 000 számforma esetén a megjelenés 025.
##0,### számforma esetén 25,2 megjelenése 25,2; 000,000 számforma esetén a megjelenés 025,200; ##0,000 számformánál pedig 25,200.
Makróban a range.numberformat-tal tudod állítani (angolosan kell, a tizedesvessző helyére pontot, az ezres elválasztó helyére pedig vesszőt kell tenni). Van még a range.numberformatlocal ami a helyi beállításoknak megfelelően adja vissza a formát, de ezt csak a lekérdezésnél érdemes hasznáni, a beállításhoz nem tanácsos, mert más környezetben hibát okozhat.
A Personalt egy pillanat alatt berántja, aztán csak dolgozik, dolgozik. Lehetséges, hogy a Bővítményekkel kínlódik. Kiiktattam mind, gyorsult is valamit, de a javulás nem tűnik szignifikánsnak. Nem olyan nagy baj, már úgyis csak ritkán használom. A tanácsot persze köszönöm.
Ez a formátum 0 tizedessel jeleníti meg a számot. Ha tizedesek is kellenek, akkor:
+ # ##0,0###;- # ##0,0###
formátumot írj be.
A , utáni helyek mutatják, hogy hány tizedesre kerekítsen. Ha 0 van a helyen, akkor arra a helyre kiírja a 0-t ha nincs is értéke, pl 25 => +25,0 lesz, ha # akkor csak akkor írja ki, ha számérték van ott. pl. 25,02 => + 25,02 lesz, de 25,02347 az + 25,0235 lesz a kerekítés miatt.
Mikor a fájlra kattintasz (TC-ben, vagy intézőben), először betölti az Excelt a bővítményekkel, majd megnyitja a fájlt. Ha a már futó Excelben nyitod meg a fájlt, a bővítmények már betöltődtek.
De miért nyílik meg a munkafüzet gyorsan, ha programon belül nyitom meg és miért van, hogy kb. 10-szer lassabb, ha a file-ra rákattintva akarom megnyitni? Szerintem ezt nem kellene befolyásolnia annak amit írtál......
Egy képlet szépen kiszámítja nekem, hogy egy érték hány százalékkal tér el az átlagtól, a százalékjelet is sikerült mögé tennem. Negatív eltérés esetén szépen ki is teszi a szám elé a - előjelet, de mit kell tenni, hogy (- a jobb áttekinthetőség érdekében -) a pozitív szám elé is automatikusan kitegye a + jelet? (OFFICE 2002)
Az én XP gépemen is valami hasonlót csinál az excel 2003. Azzal a különbséggel, hogy csak az első excelfile behívása nagyon lassú, a többi már normális. Kb 5-6 éve lett ilyen egyik pillanatról a másikra. Megszüntetni nem tudtam. Így hozzászoktam :))). Ha esetleg ki tudod küszöbölni, írd meg hogyan.