Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Nálam a 11 éves Costata esetében 2012-ben a -24 fokban a vékony 1 éves ágak elfagytak a több éves vázágaknak nem lett bajuk. Május elejéig azt hittem a teljes fa kipusztult, de akkor elkezdett hajtani.
"1-2 évig nincs gyilkos hideg": a Rojo fáimnak 3 évig semmi bajuk nem volt, gyönyőrűen fejlődtek
(az ültetéskor 1,7 m körüli fák), megerősödtek. a március 1-i mínusz 18 fok 90%-os pusztítást végzett ezekben a fákban, csak a lotus hajtott ki. szerintem a -20 fok csak talán 10 éves kortól lehet igaz (ezt nem tudom),
de mint a személyes tapasztalat mutatja, a 3 éves fa biztosan nem védett ellene.
ugyanakkor azt is le kell írni, hogy az idei pusztító fagy "különleges" volt. előtte februárban nagyon meleg volt az idő, a fák megindultak (részben már "lében voltak"), erre jött a -18 fok. ha előtte nincs meleg, a -18 fok nem viszi el őket. így (kitételekkel) igaz lehet a -18 fokos fagytűrés is...
"Hana Fuju -20, Jiro -20" = ez már gyilkos hideg. és letarolja a nem hibrid kakifákat.
láttam 7 éves TIPO fát, amit majdnem kivégzett az idei, március 1-i mínusz 18 fok. nagyon megviselte. tényleg ne keltsünk hiú reményeket. és sajnos arra is lehet számítani, hogy az időjárás is egyre hektikusabb lesz a jövőben.
az igaz, hogy sok függ a fa kondíciójától, életkorától, stb. így egyes egyedeknél nagyjából igaz lehet a -20 fok, de csak igen rövid ideig tartó hideg esetén.
a magastörzses oltás reménykeltő, "sajnos" lesz benne részem 2019-ben, az idén elfagyott, és csak lotust hajtott alanyokat kell megmenteni, átoltani.
Csak az a baj hogy itt a fórumon, senki sem a diófa méretű káki fáit mutogatja, pedig vagyunk azért jó sokan. Idősebb fáknál is reálisabb az én ajánlatom, néhány enyhe tél, mínusz 10-15 fokokkal, szépen megnőnek a fák, majd egy mínusz 20-22 és mindent tarol.
Nehezen megoldható a törzs döntése, ha magasan sikerült az oltás, akkor a fa törzsét kell védeni.
Nekem 5 éves Nikita oltás sikerült 50-60 cm. magasságban. Az első néhány évben kukorica szárral takartam, a szár alá szalmát nyomkodtam. Erre szükség van az első néhány évben, mert elfagyhat a lótusz. Tavaly -15,-16 C foknál nem volt hidegebb ennek ellenére a több éves lótusszilva alanyaim többsége vissza fagyott. A minimum hőmérséklet csak becsült, de a közelben lévő fügének csak a csúcsa fagyott le.
A nagy Flora növény enciklopédia szerint a lutusz 5-ös fagytűrési zónába tartozik. Biztosan nagyobb a fagytűrése mint rá oltott nemesnek (kivéve az ukrán fajtákat) Ezért javasoltam már előzőekben is, hogy készítsünk magas törzsű oltványokat, akkor nem kell a törzset takarni. Én még nem láttam a lotusz törzsön fagyási nyomokat, a legidősebb így készült oltványom több mint 15 éves.
Köszönöm a gyors választ, még egy kérdés: Az egyik fiatal Lótuszon csak magasabban (60 cm) sikerült egy oltás. Ezt nehézkes lenne földfeltöltéssel védeni a fagy ellen. Lenne-e valami káros köfetkezménye, ha az egész csemetét a föld alá süllyeszteném és csak a nemes maradna kint? Valahogy úgy, ahogy a szőlőnél a tőkedöntést szokták végezni.
Csak megközelítőleg lehet meghatározni a fagytűrést, mert nagyon függ a fa kondiciójától, de leginkább a fa korától. Könnyen előfordulhat, hogy az abszolut minimum hőmérséklet -15 C, de ennek ellenére a nem télíesített tavaszi ültetésű Tipo , Jiro, Hana Fuju az első télen vissza fagy.
Hana Fuju -20, Jiro -20,-21, Tipo -19,-20, Nikita's Gift -23,-25, Rosseyanka -27 C.
Tudna valaki egy fagyérzékenységi listát mutatni, vagy ajánlani? Arra lennék kíváncsi, hogy a Hana Fuju hol helyezkedik el a Rossajanka, Nikita, Jiro, Tipo sorban.
Sajnos tavaly nem így védtem, ezért visszafagyott. Az első képen még látszik balra az a vékony pálca, ami elszáradt és éppen csak alul, valamivel az oltás fölött kihajtott. (Nem vágtam vissza, mert ahhoz kötöztem az új hajtást.)
Lehet csavarással is leszedni, ha van szára a gyümölcsnek. 2-3 csavarintás, de vigyázni kell, mert törik az ág is. szóval inkább metszőolló, de nem amivel ágat vágunk, hanem a szőlőszedő, szüretelő olló, ezzel könyebb a szárhoz férkőzni, mivel sokszor kicsi a szár.
Ilyen levéltelen állapotban már itt az ideje a szüretnek. Ha Costata, akkor csersavas fajta, puhára érve fogyasztható. A boltban kapható kemény gyümölcsöket szén-dioxiddal telített kamrában csersav mentesítik. Házi módszer a csersav lebontásra. A kemény gyümölcsöket nejlon zacskóba rakod és pár csepp alkoholt csepegtetve a gyümölcsökre zárod a zacskót. 3-4 nap alatt a gyümölcsökben lévő csersav lebomlik és kemény állapotban fogyaszthatók. Ha puha gyümölcsöket kedveled, akkor az éres gyorsításának módja a következő.
Nejlon zacskóba zársz datolyaszilvákat és néhány almát, 4-5 nap alatt a gyümölcsök finom puhára érnek.
Nem volt még egy szem se rajta hogy ezt nem tudod? Metszőollóval szoktak szüretelni, pici szárrésszel levágva. Én is az összesen 2 szemet így szüreteltem le. :)