Keresés

Részletes keresés

Muffy25 Creative Commons License 2019.11.22 0 0 897
Bocsi ehhez ez had szóljak hozzá nekem 1500literrel fahordos erjesztés utan nincs semmi baja nem palackozom amig nem kap levegőt nem törik de ez hosszadalmas igy leirni vannak szakkönyvek pontos leírás ott van

Igazság szerint azért keresetem meg a fórumot hatha valaki tud nekem piaci árakat irni vagy egy linket küldeni hol találom meg

Olasz rizling
Otthelo
Kékfrankos (rosé)
Zweigelt

Érdekelne
Előzmény: Maci_P (868)
szervezkedő Creative Commons License 2019.11.22 0 0 896

A füge "bor" én úgy tudom, cukros vízben áztatott füge, ami közben kiforr. Kipróbált recept szerint csináltad? Lehet hogy az arányokat nem találtad el. Tegyél ki egy keskenyebb hosszúkás palinkás üvegbe, azon keresztül szépen láthatod, hogy tisztul, vagy miként viselkedik. 

Ízre milyen?

Foka?

Visszamaradt cukor mennyi benne?

B verzió= egy pálinkafőzőben letisztul biztos.

:-)

Előzmény: per onoszpora (895)
per onoszpora Creative Commons License 2019.11.21 0 0 895

A lányommal fügebort akartunk csinálni. leturmixoltuk a fügét, cukrot meg vizet adtunk hozzá és üvegbe tettük. Azt hittem hogy kiforr és letisztul majd. Elindult a forrás. de egy nyúlós kocsonyás massza lett, ami nem tisztul le, és a levét nem lehet kinyerni sehogyan se. Ebből a nyúlós anyagból ki lehet-e nyerni valahogy a levét? Erre kérnék ötleteket.

gombászok Creative Commons License 2019.11.16 0 0 894

In vino veritas!

jaro1979 Creative Commons License 2019.11.16 0 0 893

Bingó!

Előzmény: zsorsz (892)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.15 0 0 892

Mondta Jókai.

Előzmény: jaro1979 (891)
jaro1979 Creative Commons License 2019.11.15 0 0 891

A bor felüdít, lelkesít, elméssé tesz, bátorságra hevít, szerelmet költ, kiszínezi szivárványossá ezt a szürke világot, eltemeti a bút, feltámasztja a reményt, demokratává teszi a nagyurat, úrrá teszi a szegényt.”

szenyor Lopez Creative Commons License 2019.11.15 0 0 890

Sejtettem, hogy nem úszom meg  :) marad a fejtés. Köszi!

Előzmény: van_Persil (888)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.14 0 0 889

Jól mondod :)

Előzmény: van_Persil (888)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.14 -1 0 888

Lefejted a bort, kimosod a tartályt tisztára, belerakod az egyik, majd a másik bort, beállítod kénszintet, rárakod az úszófedelet ráöntöd a friss paraffint és kész.

Azért nem jó rátölteni, mert a tartály oldalán akármi is lehet, a bor szintjének az emelkedésével ez a valami a borba kerülhet, lerontva a minöséget.

Előzmény: szenyor Lopez (886)
Barret02 Creative Commons License 2019.11.14 0 0 887

Hozzáöntöd,és kész.Az olaj nem keveredik,és feljön felülre.Továbbá élelmiszer minőségű.

Előzmény: szenyor Lopez (886)
szenyor Lopez Creative Commons License 2019.11.14 0 0 886

Van egy paraffinos acéltartályom, amiben bor van és szeretnék hozzáházasítani egy másik bort. A merülőtető körül be van öntve a paraffinolaj. Hogyan tudom bejuttatni? Ha most az acéltartály falán ott a paraffinolaj és a borszint megemelkedik a plusz bor behelyezése miatt, az keveredik a borral? Elvileg nem kéne, gyakorlatilag meg fogalmam sincs :) Vagy teljesen elvetemült ötlet bejuttatni azt a kis tételt?

szervezkedő Creative Commons License 2019.11.11 0 0 885

Ma mikor kiértem a szőlőbe és leálltam az autóval, megláttam a kertet és eszembe jutott, az öntozést is meg kell oldanom, ezért rendeltem kettőt.

(Nyáron agyaltam azon hogy egy komplex rendszert kellene összelegózni, de időm energiám nem volt rá így marad ez a puritán verzió.)

Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.10 0 0 884

Jó pofa ha van helyben net elérésed. Akkor egyszerű telepíteni és applikációval automatizálhatod a kapcsolást ha akarod.

Előzmény: szervezkedő (882)
granov Creative Commons License 2019.11.10 0 0 883

Ez szerintem csak wifi. Másfél órányi gyalogutat sem hidal át, kocsiutat meg pláne nem.

Annak a wifinek még vhogy fel kéne mászni a netre.

Megoldható, de ahhoz még kell pár dolog. Ha meg már teszel mellé annyi erővel vezérlőt is építhetsz.

Előzmény: szervezkedő (882)
szervezkedő Creative Commons License 2019.11.10 0 0 882

Mesterek!

Használ valaki ilyet?

https://s.click.aliexpress.com/e/mrrW8QWM

Az erjesztő helyem kb másfél órás autóútra van, ami ha úgy nézzük nincs messze, de ha úgy tekintjük kuuuuuuuuuurva messzi van.

Az idén szerzett tapasztalat azt mutatja, erjesztéskor hűtenem kell! :-(

A belinkkelt kütyüvel távolról láthatom hogy alakul a must hőmérséklete és az applikáción keresztül be tudom indítani a hűtést. Jó lehet ez erre?

(A hűtés kialakítása majd a következő kérdés lesz!)

Falusi1 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 881

Acéltartályban lévő borhoz használtam már pörköletlen tölgyfa chipset, pörkölt tölgyfa kockát is, de egyik esetben sem voltam megelégedve az eredménnyel.

Meggyőződésem, hogy jó alapanyag esetén, testes, harmonikus ízű vörösbort igazából 5, de inkább 3 évnél nem öregebb tölgyfa hordóban lehet készíteni. Persze ez jóval költségesebb mint a chips vagy más hasonló adalékok.

Előzmény: Ba3 2101 (872)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.04 0 0 880

A spontán almasavbomlás be tud indulni, de a szabad kénnek alacsonynak kell lenni - 30mg/l max. de inkább kevesebb (ha nincs még kénezve, az a legjobb, csak akkor az oxidációtól védeni kell). A hőmérséklet pedig legjobb, ha 15-18°C, ezt melegítéssel is el lehet érni. Én tavaly egy autós ülésfűtést használtam melegítésre, ki-be kapcsolgatva, hogy ne melegedjen túl.

Előzmény: Ba3 2101 (878)
Ba3 2101 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 879

Én is a franciára gondoltam,kár hogy nem árulnak magyar tölgyből készültet.

Előzmény: Jocó0423 (877)
Ba3 2101 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 878

Azt is szeretném elérni,hogy ez spontán bekövetkezzen.

Én a cefre áztatáskor sose kénezek,csak az első fejtés vagy finom seprős érlelés után.Nem vagyok kénezés ellenes nyilván,mert szükséges beavatkozás,de csak a legcsekélyebb mértékig támogatok mindenfajta kémiai beavatkozást.

Előzmény: Maci_P (876)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 877

Arra is figyelj, hogy milyen forgácsot használsz.

Én a francia közepes pörkölésű tölgyfát használtam, ez lágyabb mint az amerikai.

Előzmény: Ba3 2101 (875)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.04 0 0 876

A vörösbornál a lágyulást leginkább az almasavbontással lehet elérni, bár az erjedés utáni nyers savérzet (ha a savak nem éretlenek) a bor érése során szépen kerekednek, de a faforgácstól nem biztos. Viszont a fehér boroknál alkalmazott barronage talán segíthet neked, főleg ha nincs nagyon lekénezve.

Előzmény: Ba3 2101 (875)
Ba3 2101 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 875

Az elvárásom egy testesebb ízvilág lenne a keményebb vörös borokat kedvelem.

Zweigelt és Turán keveréke volt az alap ami egy hétig ázott a héján,utána lett üvegballonba leengedve és hét hétig volt a durva seprőn.Nemrég volt fejtve és finom seprőm fogom tartani pár hónapot,hogy tompuljanak a savai,kicsit lágyuljon ha Dionüszosz is úgy akarja.

Elég mennyiség van,hogy tudjak kísérletezni,kipróbálom 100 literen,ha nem jó akkor még tudom keverni is.

Csak érdekelt volna mik a tapasztalatok evvel kapcsolatban,mert még sose próbáltam,hogy belekeverek faforgácsot.

Sajnos hordós érlelés egyenlőre nem jöhet számításba a pince lejárata és mérete végett,pedig az lenne az igazi.

Előzmény: Maci_P (873)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 874

Én használtam a Cabernémhez, 2 hónapig áztattam 200 grammot 180 literben.

Szerintem finom barik ízt adott.

Borpárlatba pedig rendszeresen használom, finom konyak lesz :))

Maci_P Creative Commons License 2019.11.04 0 0 873

Inkább onnan közelítsd, hogy neked mi a borod felé az elvárásod. Na meg persze milyen előélete volt: fenolosan érett volt-e, elég ideig ázott-e a héján (gondolom vörös), mert a fából oldódik ki tannin is, ami segít a színstabilitásban, ha netán nem volt eléggé érett, vagy nem volt elég ideig héjon - tehát akár szükséges is lehet. De kioldódik sok más is, ami egy hordóból is oldódna, csakhogy ott a hordó miatt más folyamatos is lejátszódnak, ami sokkal komplexebb eredményt ad. Friss, gyümölcsös vöröshöz semmiképp sem érdemes, egy szépen beérett, testes Cabernet, Merlot esetleg már elviselheti, de nagyon hamar olyan íze lehet, amit nem biztos, hogy szeretnél viszont látni a borodban.  Ha megfelelő mennyiséged van, a felén kísérletezz, mert ha túltolod, még visszaházasítással menthető.

Ba3 2101 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 872

Tölgyfa chipsről vélemények?

Valakinek tapasztalata vele kapcsolatban,érdemes,nem érdemes,hozzátesz e vagy sem stb.?

gombászok Creative Commons License 2019.11.04 0 0 871

Köszönöm mindhárom előttem szólónak(írónak) a jó tanácsait.

Teljesen visszaigazoltátok a sejtéseimet: kis hordó, korai oxidáció(a vörösnél máris így van), ráadásul használt, de egészséges a hordó, semmi kellemetlen mellékíz. Át is dobom üvegballonba hamarosan, fejlődjön így tovább finom seprőn. Tesója üvegballonban fejlődik, egészen más.

A fehér hordósat is átrakom üvegbe, elég a "faíz". Engem nem zavar, sőt izgalmasnak találom, tudom, nem egy elterjedt eljárás, de én mindíg is kedveltem az érettebb, testesebb borokat, volt időszak, mikor vadásztam a barriq borokat(fehéret is).

Van ennek is üveges változata.

Hidegre nem tudom tenni(a pince 15 fokos, 12 lépcsőn kéne felcipelni meg vissza), nem is látom szükségét, elég sok borkő kiválás volt az előző fejtéseknél, mindíg, mikor áttöltök egy-egy edényt, felkavarom, gyors ülepedés után a finom seprőt tartalmazó híg levet teszem az újba, a borköves alját meg a pálinkacefrébe.

Nem akarok velük vegyészkedni, kicsi a mennyiség, meg semmi hibát nem látok, nem érzek, a vörös és a rozé már teljesen tükrös.

Nem a nagy pincészetek agyonszűrt, házasított, stabilizált minősége a cél, hanem jófajta kis HÁZI. Ha a palackban még lesz egy kis üledék, az se baj, van dekanter is a háznál.

Így első próbálkozásra elégedett vagyok: jó minőségű érett, 19-22 brix-es kék, ill. fehér szőlőből van hatféle borom.

Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 870

Én mindhárom féle bort saválló tartályban készítem reduktív eljárással.

A rozét már decemberben amikor végre nagyobb hidegek vannak akkor szűröm és palackozom kénbeállítás után. Ennyi időt a borkő és egyéb kiválások miatt érdemes várni.

A fehérrel egy picit tovább várok de január elején arra is sor kerül.

A vörös még márciusban is hordóban van, lassabban alakul mint a többi.

180 literekről van szó, 4 db 200-as rozsdamentes tartályom van, így könnyebb az átfejtés is.

A fajták idén:

Fehér, Irsai.

Vörös és rozé: Pinot noir.

Előzmény: gombászok (867)
Falusi1 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 869

Szintén hobbi borász vagyok, több mint 20 éve, de a kérdéseidre még én is keresem a választ. Valószínűleg nem mindenki adna hasonló választ még a profik közül sem, de szívesen leírom tapasztalataimat:

Rosét nem csináltam még soha, de szerintem az saválló tartályban jó helyen van. A rosénál nem hátrány a kevés szénsavtartalom, illetve a harmonikus savasság.

A vöröset két hónapnál tovább semmiképp sem hagynám a fahordóban, mert ilyen kis hordóban túloxidálódik vagy ahogy írtad elfárad. Az nem baj ha a vörösnek tompulnak a savai.

Az üvegballonban lévő pedig, a vörös borral szemben támasztott követelményeket tekintve " nyers" marad, feltéve persze ha testes vörösbor a cél. Amennyiben gyümölcsös bor a cél, akkor a többit sem fahordóba kellett volna tenni.

A vörös borral kapcsolatban persze sok kérdés felmerül az előbbieken kívül is. Pl. milyen volt a szőlő, mennyire volt érett, mennyi idős a fahordó, milyen fából készült...stb.

A fehér bornál szintén a célhoz kell megválasztani az eszközt. Ha hordóban érleled ne csodálkozz rajta, hogy barrique jellege van. Én a fehér boromat reduktív módon tartom, saválló tartályban.

Finom seprőn lévő bort semmiképp  ne palackozz még, ezt egyébként még a borok kora sem célszerűsíti, mert még nem stabilak.

Palackban is változik a bor, de jóval lassabban.

Maci_P Creative Commons License 2019.11.03 0 0 868

Használtam ezt a műanyag töltőfejet is, egész jól el lehet vele játszani, tényleg elzárja magát, amikor eléri a töltési magasságot, 50-100 üvegre teljesen vállalható.

Fahordó: gondolom 55literes a hordót, teli van. De! Egy 55l-es hordó egységnyi borra jutó felülete olyan nagy, hogy a benne tárolt anyag nagyon gyorsan érik/öregszik. Ha meg még új is, olyan mennyigésű fát old ki a borod, hogy végén fát iszol, nem bort ;-).

Tehát legjobb lenne őket kiszedni tartályba/ballonba, és ott megvárni, amíg a maradák szediment kiválik, hogy ne a palackba tegye később. Télen ha tudod, vidd ki a hidegre, már a 0 fok is jó a borkőkiválás elősegítésére. Mivel nem nagy mennyiségek, elhagyható, de ha gondolod próbaderítés, melegpróba után derítsed, ülepítsed, aztán ha még szűrni is tudod, azt is tedd meg, aztán kénbeállítás, palackozás. De szerintem ne siess vele, a bor fejlődésének idő kell, akár késő tavaszig elhúzhatod ezeken munkákat.
Ha viszont nem zavarnak a palackbéli kiválások, akkor le is töltheted.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!