Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Hacsak a romám oldalon nem lelek alapanyagokat hozzá ,mert itt nem lesz az tuti ! És már az árakat nézve is jókora áremelkedés volt 5-6000 litere a lemosónak ,ahol olcsóbb ott meg nem hozzák házhoz . Vagy megpróbálok más megoldást keresni . Külön kifújom a rezet ,majd káliszappant ,de itt még szeretnék egy kis pertóleumot hozzá keverni ,majd a ként megint külön A boltok meg bekaphatják ,nem veszek tőlük semmit sem ! 30 ezrem nincs a lemosóra ! De még lehet keveset is írtam !
Majd adok ha kell. Igaz bő 50 éves de azon kívül, hogy kicsit megsárgult, semmi baja. (Apai nagyfater szappancserés is volt a KTSz-nél a cipészkedés mellett. Maradt rám pár 10 kilós tömb de a nagy részét évek alatt elosztogattam a többi meg már kell nekem mosni (a legjobb mosószer makacs foltokhoz!) és gyalugépet kenni, de azért 2-3 kis kockát majd kiszorítok...) :-)
Egyébként nem nagy művészet készíteni sem. Kell hozzá hamulúg (leforrázott, szűrt fahamu "leve"), meg állati vagy növényi zsír, olaj és némi edény meg idő. Neten megtalálható a recept és a leírás... :-)
De , meglehetősen nagyítani és olvasni. Két újjal, ráteszed a képre a hüvejk és a mutató újjad majd átlósan széthúzod a képen, így olyanra nagyító amilyenre akarod.
több könyvben is megnéztem és van ami azt írja az oltott mészből nem lesz semmi sem ,csak a frissen oltott mész jó hozzá ! De hát azt szerintem már venni nem lehet sehol sem .
Remélem ez már elég régi recept. Sajnos letölteni nem tudom mert védett és regisztrálnom kéne. Bízom benne meg tudod nézni, ha nagyítod elég jó olvasható.
Olyat is találtam hogy a gyümölcsfa olajat hogyan lehet helyettesíteni . Petroleum emulzióval 1 liter víz 175 gramm háziszappan ,vagy bolti mosószappan ,na ez a büdös bolti szappan már nincs ami van helyette az egész más féle anyag . és 2 liter petróleum , vagy fűtőolaj ,vagy gázolaj ,de a mostani gázolajok már nem tudom erre alaklmasak -e De sok helyen ott vannak a fűtőolajak jelenleg is ,nekem is van piros fajta . Késsel a szappant kis szeletkékre vágjuk és vízben feloldjuk ( Lehet a káliszappan is jó lehet ? ) a petróleumot üvegestől 80-90 fokos vízbe állítjuk és felmelegítjük erre a hőfokra ,nem tűzön !!!!! A szappan oldatot is felfőzzük itt is a habzás miatt 3szor nagyobb edényt használjunk . Az edénynek megfelelő a 2/3nál elvágott vashordó és a dugó nélüli részt használjuk ! A tűzről levett meleg lébe keverjük a 80-90 fokos petróleumot és lassan beleöntjük elkeverjük ,ha elég meleg volt minden akkor tejszerű emulziót kapunk alaposan összekeverjük . Télvégi permetezére nagyon jó a pajzsteveke ,levéltetvek írtására a tömény oldatot télvégén 10-12 szeresére hgítjuk ,nyáron is nagyon jó levéltetvek írtásához és atkák ellen 20-25 szörös hígításban .
Egy másik leírást is találtam az oltott mész nem jó a főzéshez de hogy oltatlan meszet hol lehet még találni na az nagy kérdés ! Nem is tudom van -e még mész égető errefelénk vagy már ez a szakma is kihalt
A mészkénlére folyton ezt az égetett meszes receptet írják, pedig az égetett mész beszerzése ma már nem is olyan egyszerű. Jobb szalonnás oltott mésszel készíteni úgy, hogy 1,4 kg jó minőségű szalonnás oltott meszet 5 literre hígítunk vízzel, majd lassanként hozzáadunk forrás közben 1 kg ventillált kénport. A vizet pótolva 1 órán át főzzük. Várható töménység: 20 Baumé-fok, tavaszi lemosáshoz hígítása kb. 5 szörösére vízzel.
Mi ez répa ? Közben találtam mészkénlé főzésről receptet de ez még mindig nem az amire én emlékszem ! 1,1 kg égetett mész egy jó nagy üstbe meg kell oltani 3,3 liter vízzel ezt a meszet 10 literre felhígítjuk . Ezt a mésztejet elkezdjük lassú tűzön felfőzni . forrás közben folyamatos keveréssel kis részletekben 2, kiló kénport szórunk bele . A főzést 40-50 percig folytatjuk a kanálon meg kell jelölni a mennyiséget ,mert a főzés közben a párolgó vizet meleg vízzel pótolni kell 5 percenként . Én inkább a szabadban való főzést javaslom . A folyadék erősen habzik az első időben ,védőszemüveg védőkesztyű ajánlott az edény jóval nagyobb legyen és csak vas edényben készíthető el ! A kihült lét Baumé fokmérővel megkell mérni . A nyugalmi időben a 18-20 fokos anyagból 100 literhez 24 liter kell . a 21-25 fokosból 19 liter , a 26-30 fokosból 15 liter , a 31-35 fokosból 10 liter ez a lemosásos adagok . Almában kötrében nyári hígításban ugyan ezekhez a töménységi adatokhoz 5,4,3,2, liter kell a 100 liter vízhez . Egyéb gyümölcsökhöz meg 2,5, 2, 1,5, 1 liter kell . Milyen nagy az ugrás a lemosó és a nyári hígítás között ! Ezt sokan nem értik, pedig a mostani bolti lemosókhoz is tartozik ilyen adag de nem írják ki csak hogy 1,5 deci és fél liter közti adag használható ,csak az egyik adag a zöldbimbós az erősebb adag meg a rügypattanásos időre vonatkozik .