Felteszek egy kérdést szmájlikkal a végén, erre személyeskedni kezdesz, mintha megbántottalak volna! (még hogy kkplsthxbye, halvány fogalmad sincs, mit is jelent ez a pár betű odaát, te még sehol sem voltál amikor mi már rég kinőttük..de ez már offtopik)
Nem akartalak bántani, sőt! Próbáltam gyakorlatias tanácsot adni, elvégre honnét tudnám én, hogy te éppen hol vagy, hol laksz? Lehetsz budapesti, pécsi, miskolci, de akár tardosi, úrkúti, kunfehértói, tehát nem tudhatom, hogy van-e a közeledben ilyen áruház. Csak azért adtam ezt a tanácsot, mert tudom, hogy ami nekem pl. halk, az másnak hangos, tehát nem mérvadó egy ilyen szubjektív kérdésre a válasz. Mivel a tesztekben nem mérik külön a zajszintet, ezért csak a "személyes mérés" az igazi. Én biztos nem vennék meg addig egy gépet, amíg nem fogtam meg a kezemben.
Sajnos obit próbálgatni viszonylag kevés helyen lehet, mert az eladók nem szeretik felbontani a dobozolt holmikat, demo darabjuk meg kevés van, hiszen az nem annyira biznisz. Na meg ismét felmerül a kérdés: hol vagy? Hiszen csak ezek alapján tudunk jó boltot tanácsolni. Elnézésedet kérem, ha megsértettelek volna, tényleg csak a segítő szándék vezérelt.
Momentán egyik áruház sincs a közelemben, tehát ez az élő-próba elhalasztva. A Ti véleményetekre volnék kíváncsi, akik használnak ilyen gépet, nem pedig ugratásra, piszkálódásra. Mellesleg, hol érdemes megvenni a gépet, ahol többféle objektív is kipróbálható hozzá?
Szerintem menj be egy Media Marktba, Electro Wolrd-be vagy hasonló nagy villanyáruházba, hol ki vannak rakva, és lehet őket nyomkodni. Ott megfogdoshatod, exponálhatsz, vakuzhatsz, fülelheted a cuccot, mondhatni valós környezetben (persze a természetfotózást nehéz imitálni...), hiszen a hangos/nem hangos kérdéskör mindig szubjektív volt.
Köszönöm a válaszokat. Az jó, ha csak gombnyomásra nyílik ki a vaku, gondolom, jelzi valami módon a készülék, ha szükségesnek látja a bekapcsolását a vakunak. Mennyire "hangos" a készülék működése, például, beszélgető családtagokat nem "merevíti le" ha lefotózom őket? Kisebb madarakat, 2-5m távolságból nem ijeszti el a hangjával?
Amugy kicsit ellentmondva magammal: Nem az obikon mulik a dolog ugy sem... ha csak egy szal Sonnar 135osel vagnek neki a turazasnak azzal is mindent meg tudnek oldani szerintem... max nem akarok panoramazni. A Fotomarathont is egy fix 50essel toltam vegig es sikeresen vettem az akadalyt...
Suly nem akkora gond. Mentem en turazni 12 kilos felszerelessel is :) (Nagy Zeiss telek stb) Meg nem is az a celom, hogy mindig mindenhova cipeljem oket... es pl. 150-500as Sigma (remelhetoleg egyelore) nincs Pentaxra... :) Altalanos cipelesre a 12-24, 50 vagy 24-70, 70-200 kombo nekem is eleg lenne. De neha kene valami 200 felett...
Egyetértek, részben ezért van nálam 17-70, 70-300, 30 és 90 makró fixekkel. Ez elég szokott lenni. (Egyedül a 70-300 fényereje kicsi, de legalább a súlya is.)
Nekem még nem volt olyan módban, aminél feltette volna expogombra, s P-n kívül már mindenhol használtam sötétben. (Amúgy akkor azt írtam volna, hogy automata, s nem gombra nyílik, ha automata.) De lehet, P módban felcsapja, én remélem nem. (Engem is zavar.)
Azért ezeknél az obisoroknál azt is vegyük figyelembe, hogy magaddal is kell vinned!
Azért 3 zoomot simán elviszek szinte akárhová, és a fotós helyzetek jelentős része megoldható ezekkel (12-24 + 16-50 + 50-135). Egy sokdarabos obipark remek otthon a polcon, csak a terepre nem bírja vinni az ember, és mindig az marad otthon, ami akkor éppen kellene...
Nem, de az a véleményem, hogy valaki elkezd terjeszteni valamit (akár jó, akár rossz az) aztán mindenki kritika nélkül átveszi/elhiszi, sőt terjeszti tovább ANÉLKÜL, hogy saját magának volna róla tapasztalata. Szerintem az nem saját tapasztalat, hogy megnéztem egy fórumra feltöltött képeket, mert nem tudhatom, hogy "Bénakezű Kagijama" hol rontotta el a dolgot...
A másik fele, hogy nem tudom igazán elhinni, hogy a Pentax évekig fejlesztett egyik csúcsobija produkálni bírná azt a mindenféle hibát, amit olvasni lehet. Számomra inkább az a hihető, hogy a userek egy része inkompatibilis a fényképezéshez :-) Persze az is lehet, hogy nincs igazam.
jelezném tisztelettel, hogy én a 70es limited _és_ a 100as makró helyett javasoltam az egy darab 90es tamront, tehát a súlynál a limitedét is add hozzá a 100as pentaxéhoz, szval szvsz súlyban is oké lesz az, amit írtam :)))
Nem emlékszem a hátsó kijelzőt kikapcsoló funkcióra, de én szoktam használni az elkészített kép visszanézését 3 mp-ig, de ez kikapcsolható. Ha kikapcsolod, akkor csak bekapcsolásnál mutatja az aktuális beállításokat (mindent, pl. mit csinál az első-hátsó tárcsa, ami ha néha átállítod, mint én teszem, hasznos tud lenni), az expogomb félig lenyomására pedig ez el is tűnik. A villanó gombra nyílik. (Ha gyorsan kell kép és nem nagy obi van rajta azért nem olyan rossz.)