TE vontál már be tortát ezzel a porcukros módszerrel? Én virágokat készítettem így. Saját gondolat volt, örültem is, hogy sikerült. Olyan jó kis gyurmázható masszát kaptam, szerintem is lehetne nyújtani. Jó sok porcukor kellene hozzá, de nekem bejött a módszer a virágoknál. Pláne, ha lenne kis virágszaggatóm, sokkal gyorsabban menne.
A férjem is undorodik a nyers tojástól, semmit sem hajlandó megenni és lesz 5 gyerek is, nekik sem adnám szívesen. Saját tojás, de valahogy nekem sem szimpi. Olyan sok jó módszer és technika van, hogy mindenki megtalálja a neki és családjának a legjobban tetszőt.
Szerintem maradok az egymásra pakolt piskótalapoknál most, de ha magasabbat csinálok, akkor megfontolom a kekszes ötletet is.
Ha igazán stabil tornyokat akarsz, mi lenne, ha keksztésztából csinálnád őket? Olyanból, amiből a kókuszgolyót szokták csinálni. Az biztosan tart. Megcsinálhatod belőle a tetőt is, ha fagyitölcsérbe nyomkodod a kekszmasszát.
Bocsáss meg, de a nyers tojásfehérje sok embert nem az íze miatt zavar (hanem vagy allergiásak rá, vagy undorodnak tőle). Becsapni másokat (főképp a hozzánk közelállókat) pedig elég etikátlan dolog. Cukormázat pedig lehet tojásfehérje nélkül is csinálni. A finom szemcséjű porcukrot nagyon kevés langyos vízzel kell jól kikeverni (cseppenként hozzáadva a vizet a kívánt állag eléréséig). A massza természetesen színezhető ételfestékkel, de ha folyékony az ételfesték, akkor bele kell számítani a víz mennyiségébe. Ugyanúgy lehet mintákat rajzolni, írókázni, sütit bevonni ezzel a cukormázzal is, mint a tojásossal.
Vasárnap tartjuk a lányka szülinapját. Úgy terveztem, hogy szombat délelőtt megsütöm a piskótákat és este alvás után kezdem el összerakni. Ha szerencsém van, akkor mindkettő fél 8-8 körül kidől. Ha nem, akkor borulnak a terveim. Gondoltam 10-re össze tudom rakni. Vasárnap délelőtt gondoltam az indákat és a virágokat rátenni. Remélem össze is jön így a dolog. Van segítség a gyerekekhez, de a fiam így is rájár az elkészült virágokra. Szerintem semmit sem tudnának a nagyszülők kitalálni, mikor a hugica tortáját készíti anya és lehet kontárkodni. Ha lesz energiám, akkor a tornyot és a bástyákat is elkészítem még az este. Babapiskótát gondoltam vagy vajkrémmel vagy fehér olvasztott csokival bevonni és megszórni rózsaszín kókusszal Azok gondolom kibírják az éjszakát. Sajnos nem bírom az éjszakázást, sokszor hamarabb kidőlök, mint a 3 éves fiam. :D
Hidd el, az egy tojásfehérje íze nem üt át a negyedkiló cukron :) és csak díszítéshez kell, akár le is szedheti a kacskaringókat :) de persze te ismered.
Merevítésnek megmondom őszintén, én nem ehető dolgokat használok, ki tudja, mit csinál egy roletti a tortában. Hurkapálcika vagy saslikpálcika.
Ha vajkrémezel, annak kell dermedés rendesen. Vagy mélyhűtő, vagy kezdj neki előző este, mert hajnali 2-3 tájában már nagyon necces a dolog, főleg, mikor csak ülsz és vársz, hogy hűljön. Én úgy szoktam, hogy egyik este töltés, bevonás krémmel, előre gyurmázás, másnap rá a marcipán meg a csicsák. Tudom, hogy nem marcipánozol, de hidd el, hogy kacskaringókat is elég izé éjféltájban nyomogatni, főleg, hogy ha valami balul sül el, nincs idő korrigálni, vagy ha van is, álmos is vagy meg ideges is. A kis állás nem árt neki, jobban összeérik az egész.
De persze lehet, hogy te jobban bírod a stresszt is meg az éjszakázást is :)
Köszönöm a segítséget! A férjem sajnos semmit sem eszik meg, amiben nyers tojás van, így nálunk ez kilőve. A vajas krém sem a kedvenc. Verzsike adott egy pudingos vajas krémreceptet, az szerintem ízleni fog a családnak, azzal szeretném készíteni. Olyan 12-15 cm lenne a torony. Mit tegyek bele merevítésnek? Roletti vagy valami hasonló? Erősebb kell vagy megtartja? Nem is gondoltam rá, hogy kell bele, köszi, hogy szóltál. Hát remélem gyorsan meg tudom csinálni. Csak szombat este állok neki, mikor már a gyerekek alszanak, mert reménytelen lenne mellettük elkészíteni. :)
A fehérje nyers a cukormázban. Vered egy darabig, és fokozatosan adod hozzá a porcukrot, és látod, mikor jó neked.
Ezt a mintázatot megcsinálhatod sűrű cukormázzal is és kemény vajkrémmel is, sőt, jó keményre vert tejszínnel is akár.
A tornyokhoz: nem tudom, milyen magasat szeretnél, de mindenképpen bökd át valamivel, akkor is, ha sziklaszilárd vajkrémmel töltöd, mert nagyon könnyen elmászik. Nekem a gombám alja is elcsúszott anno, újra kellett töltenem, pedig nem volt túl magas. És akármivel is töltöd a tortát magát, térbeli tapasztalataim alapján a tornyokba én mindenképpen valami jó vaj(as) krémet raknék (pl. Vanessa csokikréme, vagy ilyesmi), és amint betöltöttem egy oszlopot, uzsgyi hűtőbe (mélyhűtőbe is akár, hogy minél gyorsabban dermedjen, csak ne felejtsd benne :) ), és csak azután vonnám be, ha összedermedt. Ezzel a módszerrel gömböket is csináltam, szóval tartós dolog, csak gyorsan kell dolgozni.
Ildikó, a tölcsér csokival való bevonásán már elgondolkodtam magam is. Fehér csokival és abba forgatni a kókuszt, de lehet vajkrém és kókusz lesz a nyerő. Majd mikor készítem eldől. Szerintem ez a tölcséres megoldás nagyon egyszerű és mutatós. Bár már a második adagot ettük meg, így be kell szerezni új szettet.
Verzsike, amit küldtél krémreceptet az kb. mennyiségre mennyi? Mármint egy normál torta megtöltésére és bevonására elég vagy több? A tornyokat piskótából szeretném, közzé krém és a bástyát is hasonlóan. Kívülről is ezzel vonnám be. Akkor a megadott adagból duplát készítsek? Illetve még azt kérdezném, hogy a vaníliás puding más ízzel is helyettesíthető és a citrom kihagyható? Szerintem nekem az olcsóbb Sőregis kinyomócsövek is megteszik. Elég sok a posta, de ha kiszámolom, hogy u.ennyi nekem a benzinköltség is elmenni, akkor lehet megéri megrendelni. Hát nekem ha megy a vajkrémes díszítés csak akkor kezdek a fondantnak és marcipánnak.Még mumus mindkettő. Ennél a tojásfehérjés cukros cuccnál a tojás nyers marad? Mármint gőz felett veritek fel vagy csak simán? , Ha ilyen rácsozást szeretnék készíteni az megoldható vajkrémmel vagy tejszínnel? Vajkrémes lenne a torta bevonata is. Ez a sütőpapíros megoldás használható ezzel is, ugye? Sima nylon zacsira gondoltam, de a s.papír sokkal jobb.
Sziasztok!
Orsi! A Bakohoz akárki bemehet vásárolni, én is szoktam. A wilton termékek kb ugyanannyik mint a Sőreginél.
A desszertmestrenél eredeti wilton csövek vannak, a Sőreginél pedig Sőregi emblémával ellátottak (ami szerintem ugyanolyan jó, van mindkettő). Csak a Sőreginél spec csöveket nem mindenfélét lehet kapni. De nagyon bosszantó, hogy egyik dolog itt olcsóbb sokkal, a másik ott, így mindkét helyről kell vásárolni, úgy jövök ki a legjobban.
Tornyot én a Tortacsodák c. könyv alapján csináltam. A vastagságtól függően alufólia vagy papírtörlő hengerét becsomagolod fplpack-ba, erre tekered körbe a nyújtható fondant, majd vizes kézzell rögzítsd a széleket egymáshoz.. 4-6 óraszáradás után lehúzhatók a hengerről, és felállítva egy éjszakát állni kell hagyni, hogy a belsejük is megszáradjon.
Maczy! Nagyon jól néz ki a torta, szuperül megoldottad a kitöltést. Köszi, hogy leírtad, én is ki fogom próbálni,csak nálunk a Honvéd a menő csapatJ.
Majd számolj be, milyen volt a tanfolyam, én is nagyon szívesen elmennék, csak még nem hallottam senkitől véleményt, gagyira meg nincs fölös 150 ezer ft-m sajnos. És mivel a fősuli után levelezőn végeztem az egyetemet, van egy kis rossz tapasztalatom a szombati oktatásokról. Valamiért nem is tudom elképzelni, hogy normálisan megtanítanának akármit is. De remélem csak én vagyoik ilyen borúlátó és szerencséd lesz.
Én ezeket alkottam a héten, egy citromos túrós szeletet és profiterroles-t.
Olvastam a fejtegeteseiteket es az otleteket vartorony ugyben. Noha en meg soha nem keszitettem, lenne 2 otletem, talan segitek Nektek vele.
Igen, en is lattam mar a kisebb tortaknal tolcserbol kesziteni.Ehhez annyit tennek hozza: Ha olvasztott csokival bevonjatok ecsetenkent rapenzlizve akkor egy vekony, de vizmentes feluletu tolcsert kapnatok. Akkor sztem meg vajas kremmel stb is attudnatok huzni ill. disziteni.Marcival is, stb.Anelkul hogy a tolcser megpuhulna.
A masik otlet. Attol fuggoen hogy milyen nagy ill magas tornyot akartok kesziteni, akkora atmeroju tortaformaba a DOBOS torta piskotajat laponkent kisutni.Ovatosan lehuzni rola a sutopapirt hogy Ne seruljon meg a kulso "kerge"es gyorsan a peremetol a KOZEPEIG bevagni es tolcsert formazni. Feltekerni. JO lenne ha ezt elozoleg kartonbol is elkeszitenetek es tixoval stb rogziteni es a kihulesig a piskotat ebbe tudnatok beleallitani. Ezutan a felesleges ivet a tesztabol levagni. Belulrol bevonni ecsetenkent csokival igy jol megtartja a formajat sztem .Frigoba hamarabb megszilardul igy.Aztan kivulrol azzal vonjatok be amivwel akarjatok.
Ezert gondoltam a dobosteszta modszerre: Mert: HA sima pisk tortat keszitetek es AZT vagjatok laponkent fel, a vagasi felulet meglatszik es ronda ees igy jool repedhet is felcsavarasnal esetleg. A dobost. pisk kivulrol egy "atsutott cukros reteg van ami sima is es kevesebb eselyet kaphat a repedesre mint a serult felvagott teszta.Remelem nem zavarodtatok meg az en luke fejtegeteseimtol. hihi Csak 1 otlet volt./Lasd a csokival bevont fagyistolcser is milyen finom!hihi es szilard.
"Irigykedek"ratok hogy otthon vannak iskolak./cukrasz/ Rovisd"lejaratu"tanidovel. Itt 2-3 oras "kurzusok vannak, de joool megkerik az arat es mas varosba kell utaznod meg erte.Nalam ez nem megoldott.
Nagyon sok sikert kivanok Nektek!! es persze az uj tortakhoz is!!
Igen, a szombat a meghatározó, és nem a meló miatt, vagyis hát de, csak nem az én melóm miatt. Ui. most itthon ülök a kicsivel meg a picivel, és emberem csak hétvégén tud vigyázni rájuk. Így legalább lesz apanap :) hétközben úgyis keveset van itthon.
Ők is adnak gyakorlati helyet elvileg, de intézhetsz magadnak is, ha nem találsz szimpatikusat. Most egyelőre várom a kezdést, aztán meglátjuk.
ez a teljes időszakra ( 2 félév) kerül 150e -be. Én sem hiszem, hogy cukrászdába mennék dolgozni (bár ebben a mai világban... ) de szeretnék megtanulni szép sütiket, tortákat sütni. Az a vonzó, hogy biztosítják a gyakorlathoz a helyet. Amit Te találtál, az azért jobb, mert mindig szombaton van a gyakorlat, oktatás, meló mellett könnyebb eljárni.
Szintén egy év, OKJ, de azt nem tudom, hogy a gyakorlaton kívül fogok-e valaha is cukrászdában dolgozni :) az OKTÁV-nál van, hát majd meglátjuk. Hobbykurzust szerintem nálunk nem tartanak, hacsak valami lelkes emberke nem...
Vanessa, nem egy ördöngősség, megcsinálom a cukormázat (egy tojás fehérje, vagy megfelelő tojásfehérje por, kb. 250 gr átszitált porcukor, pár csepp citromlé, szóval a teljesen standard cukormáz), színezem, és dolgozom vele. Csak arra kellett rájönnöm, hogy mennyivel kell hígabb cukormáz a kitöltéshez, mint a kontúrhoz, illetve hogy a kontúrhoz milyen szilárd kell, de ez gondolom egy nálamnál többet cukormázazó egyénnek bagatell kérdés :). Először meghúzom a kontúrokat, amilyen vékony vonallal csak tudom (ilyenkor nem nyomózsákozok, hanem sütőpapírból csinálok kis pici nyomózsákokat, így kb. olyan, mintha üvegkontúrral dolgozna az ember, és a lyukat egy ollóval könnyen lehet növelni, mondjuk csökkenteni utána már nem lehet :) ha meg kifogyott, egyszerűen kuka), hagyom kicsit száradni, és aztán hígabb cukormázzal, meg kicsit nagyobb lyukkal kitöltöm. És ez a nehéz, mert ha túl sűrű a máz, akkor látszik, hogy hogy viszed fel, nem lesz sima, ha meg túl híg, és még picit többet is nyomsz egy helyre, akkor könnyen átbukhat a vékony kontúr felett. Szóval kísérletezni kell rendesen, ennél a végére lett meg a megfelelő állag a kitöltéshez, a függőleges piros csíkoknál már egész egyenletes lett. A minta meg papírról került fel, kinyomtattam, ráraktam a marcipánra, és egy gombostűvel átbökögettem, de a következőknél előbb bökögetek, aztán rá a marcipánra/fondantra), és folyékony ételfestékkel meg egy vékony ecsettel áthúzom a vonalakat. Kipróbáltam, elvileg működik, csak nem szabad nagyon elázatatni a papírt. De majd csinálok egy próbadarabot mindenképp.
Tudom, hogy mindez nem a spanyolviasz, főleg annak, aki sokat dolgozik cukormázzal, de rám ez nem jellemző, és anyu szemészetitáblás tortájához képest ez a címer kimondottan gyönyörű lett :)
(aki meg érdeklődik a téma iránt, az menjen el Egerben a Kopcsik múzeumba, Marcipániába, ha nem mondom az uramnak, hogy akkor vonszoljon most el, még mindig ott állnék leesett állal, pedig tavaly ősszel voltunk. Konkrétan a "selejt" feliratú, törmeléket tartalmazó urnában lévő dolgokért is a fél karomat adnám, ha olyat tudnék. Egyszerűen hihetetlen.)
Milyen cukrászképzésre jelentkeztél ? Azért kérdezem, mert én is fontolgatom, hogy beiratkozom valahova. Amit én találtam az egy szabályos 1 éves suli, OKJ képesítést ad. Én egyébként a Ker. és Vendéglátóipari Fősulira jártam, gondolom egy csomó tárgyból, nyelvből felmentést kapnék :) de elég lenne valami hobby kurzus is.
Én is a piskótás megoldásra gondoltam ennél a kisebb toronynál. Gondoltam sütök egy téglalapot és abból kiszabom. A maradék meg jó lesz somlóinak. Nekem is tölcsér lesz a teteje. Színezett kókusszal szeretném csinálni. Csak sima vajas krémmel készítem a tortát, remélem szép lesz. Marcipánnal még nem dolgoztam, de ha sikerül az alapokat elsajátítanom, akkor meg fogom próbálni azt is. Kis virágokat és indákat szeretnék rá. Levelek valószínű nem lesznek, mert lehet nem jutok el a Bakóhoz. De még reménykedem, hogy összejön a dolog. Csak szirom, levél és fűkinyomót szeretnék valamint pink és fekete ételfestéket. Ez az ostyás dolog nagyon jó ötlet! Ha ráveszem magam magasabb toronyra, akkor tuti kipróbálom! Ez a cukros dolog engem is érdekelne.
Vagy még egy ötlet, venni ostyalapot, két nedves konyharuha között megnedvesíteni, feltekerni valami kartongurigára, méretre vágni, ha kell, és ha megszáradt, lehúzni a kartonról.
Bnorsi, a Bakónál van kiszolgálás kiskerre is, legalábbis Szigetszentmiklóson biztos. azt nem tudom, hogy ott mennyi a kinyomócső készlet, de tapasztalatom szerint inkább az a kérdés, van-e raktáron, mert már jó párszor voltam náluk úgy, hogy neten terméklistában benne van a valami, ott meg nem is hallottak róla.
Megvannak a következő projektek elvileg, két Manchester United-es és egy AC Milan-os torta, ez már másodpéldány lesz, a próbadarabot az öcsém kapta, és az nem is volt igazi torta, mert ő csak egyfajta sütit szeret, azt is csak és kizárólag anyu kivitelezésében, szóval azt megsütötte anyu, én meg vittem rá a címert, amit aztán levett a tortáról, és most bent szárad a szobájában :). Nem is tudom, mutattam-e itt, megmutatom, legfeljebb ha már volt, ne nézzétek meg :)))
Azóta, illetve a készítése során sokat okultam a cukormázzal kitöltés témakörében, szóval a következők tuti jobbak lesznek.
(Egyébként csalni fogok, jelentkeztem egy cukrászképzésre. Nem tudom, milyen lesz, de ha csak atombiztos piskótát tudok sütni a végén, már az is jó :)) )
En is tornyozom nemsokara. Több megoldås is lehet szerintem. Az egyik, hogy kiszursz jo sok körlapot piskotabol, majd kremmel egymasratornyozod, aztan bevonod vajas kremmel es marcipanba csavarod. A masik amit eltudok kepzelni, az a felcsavart piskotatekercs szeru valtozat. De szerintem a körlapos az precizebben megoldhato. A tetejet en bevont fagyitölcserböl fogom csinalni.
Sőregitől rendeltetek már kinyomókat? Lényegesen olcsóbb, mint a desszertmesternél, szinte harmad áron vannak. Illetve a Bakó Hungáriának milyen árai vannak? Nyíregyházán elvileg van, oda be tudnék menni csak nem tudom, hogy kiszolgálnak-e háztartási mennyiséget is vagy csak nagyker? Mailt írtam nekik, de jó 3 hete semmi válasz. Csak 1-2 kinyomó, ételfesték és kiszúró kellene.
Illetve még lenne egy kérdésem.
Akik készítettek már vár torták a tornyot miből csináltátok? Amiket itt láttam a topikban olyan szép magas toronnyal vannak. Nekem jövő héten lenne aktuális.Valami ilyesmire gondoltam:
Pár virágot készítettem. Nem cukrászati műremekek, de remélem az egy éves szülinapos nem fog érte reklamálni. A narancs az marcipán, a zöld sima porcukor és ételfesték.
1 vaníliás cukor vagy 1 teáskanál mandula, narancs, citrom stb., attól függően milyen tortát díszítünk.
3-5 evőkanál víz esetleg tej vagy tejszín
50 dkg porcukor
esetleg csipet só ami megtöri az édes ízét a krémnek.
Elkészítése:
Az alapanyagokból mixerrel folyamatos keveréssel sűrű krémet keverünk, és ha szükséges adunk hozzá még folyadékot, hogy könnyebben lehessen kenni. A jó minőségű krémhez legalább 10 percig kell a mixerrel keverni.
Ebből a krémből 3 különféle szilárdságú krémet szoktak készíteni attól függően, hogy milyen mintát akarunk csinálni. A kemény sűrű állagú krémekből jól lehet nagyobb virágokat kinyomni, mert nem fog összeesni és van tartása.
How to videók meg tömegével vannak a youtube-on :)
Lanyok, tudnatok segiteni? Rozsakat szeretnek kesziteni nyomo zsakkal es vajas krembol. Van ilyen receptetek?-es folyekony szinezo is megteszi hozza? KOSZONOM elore is!
En nemigen ertek hozza hogy lehet fotot ide szerkeszteni ill. betenni, ezert a fotoalbumom cimet teszem be nektek.Alulrol felfele haladva van egy Truffel torta.Ez a lanyom elso torta keszitese/18 eves/ es a diszitese. Viragos katicas. A tojasos: ezt szulinapomra keszitettem a munkahelyemre az Irish kavetortaval egyetemben. A csokisat itthon hamikaztok be.
Köszönöm a gyors választ! Ez a krém jól hangzik és a család ízléséhez is közel áll. Sajnos csak rendelni tudnék ilyen pasztát, de sok a postája. Lehet maradok a pirosnál vagy narancsnál azt tudok folyékonyból is csinálni. Már látom, hogy ez egy drága hobbi lesz nekem . :)
Sziasztok! Regisztráltam már, ne a férjem nevén írogassak nektek.
Szeretnék tőletek egy jó receptet kérni, amivel szépen lehet kinyomókkal dolgozni. Még kezdő vagyok, megfelelő recept nélkül. Egy vajkrémeset már próbáltam, de nekem nehéz volt vele dolgozni. Az elején túl merev volt, mikor a kezemtől átmelegedett akkor már jól lehetett nyomni csak gyorsnak kellett volna lennem és azzal még gondban vagyok. Illetve pinkre és lilára szeretném színezni majd a krémet. Folyékony ételfestékkel megoldható? Láttam egy gyönyörű pillangót itt a topikban. Szépséges színekkel és nagyon szépen kivitelezve. Olyasmi színt szeretnék elérni én is. verzsike segítenél nekem hogyan érted el őket?
Húsvétra ezt készítettem: A marcipánokat vásároltam rá ( még ) , de ez az első ilyesmi tortám.