Keresés

Részletes keresés

retix Creative Commons License 2000.03.10 0 0 148
"A múlt évben 13 ezer ecstasy kábítószer-tablettát kobzott el a rendőrség, amely 400 diszkótól vonta vissza a hatósági engedélyt" (Index, de inkább Indecs).
Továbbítsátok mindenkinek facson, majd megjelentetjük még ennek a faximiléjét is. :-)

Az amelyt már meg sem említem.

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.10 0 0 147
Kedves Fairy Girl!

A kultúra stb. nagyszerűen sikerült helyesírásilag. A szabály (nagyjából) valami olyasmi lehet, hogy ha a -túra szócsalád tagjainál a hosszú ú utáni szótagba hosszú magánhangzó kerül (leginkább á), akkor az ú megrövidül: u.

Más:

Eszembe jutott még az amennyiben szó: egyre inkább elharapó(d)zik (vagy már el is harapó(d)zott) az „amennyiben” használata a „feltéve, ha” értelemben. Az értelmező kéziszótárban az amennyiben első jelentése: ha, de megcsillagozva, ami pongyola szóhasználatot jelöl. Számomra alapvetően az amennyiben az „annyiban - amennyiben” szópárban értelmes és helyes. Hasonló érzések fognak el, amikor azt mondják pl. a tévében: valamennyi munkatársam nevében... Itt a „minden, mindegyik, összes” helyett használják (szintén elég gyakran). Eredetileg (az én olvasatomban) a valamennyi azt jelenti, hogy „néhány, de semmiképpen sem az összes” (a többi vala- kezdetű szóhoz hasonlóan). Tudom, változik a nyelv, de ezt nem akarja bevenni a gyomrom...

Na, kidohogtam magamat, bocsánat, ha (amennyiben :-)) ) OFF lettem volna.

A hangutánzó-hangfestő szavak ügyében várjuk hozzáértő Tasztaltársak jelentkezését!

Szab

Előzmény: Fairy Girl (143)
retix Creative Commons License 2000.03.10 0 0 146
Bocsánat, szabadságon vagyok egy hétig. :-)
Babycsacsi: ha már ilyen faipari toposzhalomba sodortál minket, akkor nem a szálka/gerenda volna itt említendő, hanem inkább a "fától az erdőt" legalább olyan közhelyes fordulata. Ugyanis. Ha tudsz értelmező módon olvasni, akkor világosan kiderült, hogy:
1. Nem a netes, Tasztalos és egyéb kissé komoly, néha ökörködő fórumok nyelvi hibáit állítjuk pellengérre, hanem a hivatalos honlapokat, mondjuk pl. az on-line lapokat. Azt mondjuk, hogy ezeken a helyeken kutya kötelességük a készítőknek a magyar helyesírás szabályait betartani, de legalábbis törekedni rá. Az más dolog, hogy mivel ezeket is csak emberek (gyerekek? :-)) készítik, ezért nekik is vigyázniuk kell mindenhol arra (hacsak nem direkt irrják hejtelenül), hogy a magyar nyelv érvényes szabályai szerint írjanak (és fogalmazzanak).
2. Zártkörűek lennénk? Igen, félig zárt intervallum vagyunk. :-) (Mert az 1. bejegyzés elé már nem nagyon lehet írni, folytatni viszont lehet.)
3. Jó is, hogy felmerült az évszám problémája, mert ezt se nagyon tudják.
a) évszám után nem áll pont: 2000
b) teljes (éééé. hónap nap-án) dátum esetén az évszám után viszont kell pontot tenni, viszont ha a napot toldalékolom, a sorszám után nem kell: 2000. május 4. és 2000. március 15-én
c) nincs pont az évszám után a jelölt birtokviszony esetén: 2000 januárjában, 1999 telén, 2001 végén.
d) Jelöletlen birtokviszony esetén van pont: 2000. februárban

Még babycsacsi: Hidd el, már az siker, hogy miután megírtuk a hozzászólást, egyszer átolvassuk, mert nem akarunk égni. :-)

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.10 0 0 145
Kedves Babycsacsi!

Az évszámnál elhagyott pontot Pancho azért nem vette észre, mert az ebben az alakban helyes: 1998 áprilisában. Azért nem kell pont, mert jelölt a birtokos jelzős szerkezet. A helyesírás-ellenőrző pedig kötőjeles.

Szab

Előzmény: babycsacsi (142)
tuzson Creative Commons License 2000.03.09 0 0 144
babycsacsi:
Nagy munka lehetett az egész topicot átnézni.
Csak ennyi hibát találtál?
Ha igen, nem is olyan rossz az arány.
Egyébként ez éppúgy nem zártkörű klub, mint ahogy a többi topic sem az a Törzsasztalon.
Ezt nem mi állítottuk, hanem egy sértődött tasztaltárs.
Remélem, hogy nemcsak a magam nevében mondhatom, hogy ebben a topicban nem szokás pocskondiázni.
De ettől függően még véleményünk lehet.

Fairy Girl Creative Commons License 2000.03.09 0 0 143
Üdvözlet mindenkinek!

Nagyon örülök, hogy egy ilyen topic is létezik a nagy összevisszaságban...

De hopp! Kérdésem is van!

HOgy definiálnátok (vagy magázódjunk inkább?) a nhangutánzó és a hangfestő szavak közti különbséget? Nem a szakirodalmi szöveg érdekelne, hanem a „józan paraszti ész" című megoldás :-)))
Amennyiben lehetséges.

Bocsánat az idézőjelekért, ha esetleg nem működtek volna...

Még egy felvetés: gyakori hiba a kultúra, kulturált, kulturálatlan stb szavak helytelen leírása. Eddigi legjobb tudomásom szerint most nagyjából jól írtam őket, de nem biztos, szóval... Segítség!

Nem vagyok nyelvész, sőt, még csak 21 éves vagyok (off bár én ennél öregebbnek érzem magam, bocs off), viszont eredendően szeretem és tisztelem a magyar nyelvet. Sokan nem szeretik a nyelvtant, felesleges kínzásnak tartják. Én mindig is szerettem, ez adja meg a nyelv igazi ízét, szépségét, nem?
Mást is igyekezzünk megtisztelni azzal, hogy helyesen, választékosan beszélünk vele. Főleg annál az embernél alkalmazzuk ezt, aki nem így beszél. Nemsokára észrevehetően megváltozik a beszéde. (Saját példa.)

Üdvözlet továbbra is mindenkiek!

babycsacsi Creative Commons License 2000.03.09 0 0 142
pancho!
Nem lennél tökéletes korrektor.
Nem vetted észre az évszámnál elhagyott pontot!

A rendőrség 1998 áprilisában lezárta az átjárót.

(Ha a topicokon nem is, de azért a Népsz.-ban tényleg használhatnának helyesírás ellenőrzőt. Hogy valamit jót is mondjak. A Morphologic-ról.)

Előzmény: pancho (136)
babycsacsi Creative Commons License 2000.03.09 0 0 141
poor!

Jézusom. Ezt komojan gondolod? Ennyire nem lehecc nagy csacsi.
Egyfelől gondolj a vétekre, a vétkezésre, másfelől az idiomákra.
Harmadrészt meg, csak úgy hasraütésre Országh Lászlóra. Aki azért nem volt akárki a Magy. Tud. Ak.-án. Néhány idézet:
commit a blunder - műhibát vét
fluff - hibát vét
foul - szabálytalanságot vét vk ellen
miscompute - számolási/számítási hibát vét
misprint - sajtóhibát vét

Azért érezzétek jól magatokat. És magatokon kívül pocskondiázzatok minden net-est. Semmi baj fiúk. Tudjátok: a szálka meg a gerenda.

Előzmény: poor (138)
babycsacsi Creative Commons License 2000.03.09 0 0 140
Valaki itt említette régebben, hogy ez egy zártkörű klub. Ez télleg lehet. Egymás szövegeiben, hogy nem veszitek észre a helyesírási hibákat?
"Szabolcs
a Wordben az ALT 0148 Times New Romannál sokkal szebb, mint a Shift 2
Ha egyről beszélünk."

Ki számolja meg, hogy az idézetben hány hiba van?
Ejnye-bejnye....

Előzmény: tuzson (134)
poor Creative Commons License 2000.03.09 0 0 139
Pardon. Séntítanak = sántítanak. (Adalék a ló 4 lábához...)
Előzmény: poor (138)
poor Creative Commons License 2000.03.09 0 0 138
Üdv!
Az analógiáid nem séntítanak, hanem teljesen nem ide valók. A „hibát vét” kifejezés tipikus tautológia. A „vét” szó ugyanis magában foglalja a hibás cselekvés tényét. Ergo: jót (hibátlant) véteni nem lehet, csak hibázni, azaz véteni.
Előzmény: pancho (89)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.09 0 0 137
Kedves Pancho!

1988 és 1997 között: ilyenkor nem kell pont (295. a) pont).

Egyébként egyetértek.

Szab

Előzmény: pancho (136)
pancho Creative Commons License 2000.03.09 0 0 136
Másrészt az ALT+4 a felső billentyűkön lévő 4-esre működik, az ALT+0148 meg a jobb oldali számbillentyűzeten.

Na, az ígért cikk:
Tavalyelőtt két, különösen veszélyes vasúti átjárót is lezárt. (kicsoda? - kék beszúrások tőlem) A XXII. kerületben a Növény utcai átjáróban, 1996-ban (nem kell vessző) kettő, majd az azt követő években egy-egy ember vesztette életét. Az autósok a tilalom ellenére jobbra kanyarodva hajtottak át a vasúton. A rendőrség 1998 áprilisában lezárta az átjárót. Valóságos polgári engedetlenségi mozgalom indult az újbóli megnyitás kierőszakolására. A demonstráló embereket a helyi önkormányzat is támogatta. A BRFK közlekedés rendészetének (közlekedésrendészet 1 szó) elsőfokú döntésével szemben az ORFK az átjáró ismételt megnyitása mellett döntött. A fővárosiak azonban bírósághoz fordultak, amely első fokon helyben hagyta az ORFK döntését. A legfelsőbb bíróság (Legfelsőbb Bíróság nagybetű) nemrégiben hozott másodfokú, tehát jogerős határozata azonban a fővárosi rendőrség intézkedését igazolta, így a Növény utcai átjárót ma sem használhatják az autósok. Nem sokkal később, 1998. augusztus 11-én, a (nem kell vessző) közlekedés rendészet (mint fentebb), a Kolozsvár (nem kell vessző) utcánál is lezárta a csak fénysorompóval védett átjárót. Az átjáró lezárását azonban később feloldotta, azzal a megkötéssel, hogy a fénysorompót, félsorompóval (nem kell vessző) egészítik ki. Elkészültéig egyenruhás rendőr felügyeli a rendet a vasúti kereszteződésben, amelynek átépítését a közeli bevásárlóközpont közreműködésével tervezik.

A top listát (toplista 1 szó) a XVII. kerületi Tárcsa utcai kereszteződés vezeti, ahol 1988 és 1997 között (évszám után pont) egy halálos, egy súlyos baleset történt (ez valószínűleg téves adat, 10 év alatt 2 baleset egy átjáróban nem sok, pláne hogy a cikkben szereplő átjáróra ennél jóval többet ír).

S.I.
(Népszabadság, 2000. március 6. hétfő, Budapest melléklet)
Egy ekkora cikkben 12 hiba nekem kicsit sok.

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.09 0 0 135
Kedves Tuzson!

Nekem teljesen egyformának tűnnek. Word 8-asról beszélsz (már amelyik a 7.0 után jön)? Nekem az van, és nem látok különbséget. Ha meg szebb, hát annál jobb! :-)

Én is csodálkozom, mert amíg lenyomva tartjuk az ALT-ot, addig azt egy egységként szokta értelmezni a gép...

Szab

Előzmény: tuzson (134)
tuzson Creative Commons License 2000.03.09 0 0 134
Szilárd:

ALT 0132
ALT 0148 a kéd kód, nem ALT 4.
Én sem értem.

Szabolcs
a Wordben az ALT 0148 Times New Romannál sokkal szebb, mint a Shift 2
Ha egyről beszélünk.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (129)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.09 0 0 133
Szilárd!

Ön nyert! :-)

Szab

Előzmény: Tova Szilárd (132)
Tova Szilárd Creative Commons License 2000.03.09 0 0 132
OFF
volt egy Hatvani Csaba (Hacsó) informatikus kollégám Szegeden, de elevezett a JATE magyar-szakára tőlünk. Csak nem ő?
ON
Előzmény: Hatvani Szabolcs (131)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.09 0 0 131
Kedves Szilárd!

Furcsa, de ha így, hát így... A lényeg, hogy a lenti működik, a fenti meg ugyanannak tűnik. Most vettem csak észre, hogy Csabának (is) szólítottál; hallgatok rá, mert a bátyám Csaba... :-)

Szab

Előzmény: Tova Szilárd (130)
Tova Szilárd Creative Commons License 2000.03.09 0 0 130
Kedves Szabolcs!
„Az" úgy történt, hogy az Index hozzászólás-ablakában próbáltam használni az ALT+0148 billentyűkombinációt, de a 4-es billentyűt lenyomva szépen visszaléptem az előző oldalra
(az előzőleg említett szoftverkörnyezetben)
Előzmény: Hatvani Szabolcs (129)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.09 0 0 129
Szilárd!

OFF
Ezt nem egészen értem... Egyébként (ha jól látom a Wordben) a felső megegyezik a 0148-cal.
ON

Szab

Előzmény: Tova Szilárd (128)
Tova Szilárd Creative Commons License 2000.03.09 0 0 128
Köszönöm én is Szabolcsnak...
de NT4 -- Netscape4.7 párosnál az Alt+4 a "Back" gombnak felel meg, így a felső idézőjelet nem lehet bevinni.
Előzmény: tuzson (126)
Tova Szilárd Creative Commons License 2000.03.09 0 0 127
Köszönöm én is Csabának...
de NT4 -- Netscape4.7 párosnál az Alt+4 a "Back" gombnak felel meg, így a felső idézőjelet nem lehet bevinni.
Előzmény: tuzson (126)
tuzson Creative Commons License 2000.03.09 0 0 126
Hatvani Szabolcs írta:
használjuk a magyar idézőjeleket: „ (ALT + 0132) és ” (ALT + 0148).

Kösz. Én már ki is tettem egy cetlit a szemem elé,
nem lesz nagy gond használni.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (124)
retix Creative Commons License 2000.03.09 0 0 125
A SZP-V kérdést részemről tanulsággal lezártam, nem kéne újólag felmelegíteni. Tudomásul vettük, és megtanultuk. Továbbra is kérdés azonban, hogy mi hogyan és mit tudunk tenni a hibák ellen? Van is egy ötletem, majd figyeljétek az indexet! :-)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.03.09 0 0 124
Kösz, phls!

OCK-UCK :-)

Persze, a nyelvben nem igazán igaz, hogy: (a+b)*c = ac + bc...

Egy kis kérés: ha lehet, használjuk a magyar idézőjeleket: „ (ALT + 0132) és ” (ALT + 0148). Nem olyan nagy fáradság, és jól esik a szemnek (az enyémnek mindenképpen...). Köszönöm.

Szab

Előzmény: phls (123)
phls Creative Commons License 2000.03.09 0 0 123
HELYESÍRÁSRENDŐR: Igazad van, lényegében egyetértek veled, ha nem is magában a büntetés módjában.
Egy dolog viszont hibádzik: ha magadra is vonatkoztatnád az óhajodat, akkor téged 3 napra kellene kizárni, s ebben nincs benne a vogyok=vagyok (ez sima elírás). Ha továbbmegyünk, s nem csak a helyesírási, hanem a nyelvhelyességi hibákat is büntetjük (mondjuk 2-2 nappal), akkor egy munka- vagy akár egy teljes hetet is ki kellene hagynod. -- Bocs, nem cikizni akartalak, csak a dolog nehézségére szerettem volna rámutatni.
Este, a meccs után akadtam a topikotokra, s eddig (nézzétek meg e hozzászólás idôpontját) csak ezt olvastam. Az elejétôl a végéig. A "legszívembôl" szóltok. Nagyon sok gondolatom van e témákról, de szerencsére most megmenekültök tôlük, mert már alig látok.
Azért csak egyet: ez a pénzmosásintézetváltás :) nagyon felkavarta a kedélyeket. Nem csoda. Az egybe- és a különírást amúgy is a magyar helyesírás egyik rákfenéjének tartják; az esetünkben alkalmazandó mozgószabály pedig épp az a szabály, amely még ezt is übereli. Hiába emeli ki a szabályzat: az egyébként különírt alakot csakis ALKALMI jelleggel írjuk egybe. Sokunk vizuális típus, és egyáltalán nem csoda, sôt, természetes, hogy megzavarodik, ha az egyik helyen azt látja: ortopéd cipô (hadd példálózzam e rövidebb kifejezéssel), a másikon ugyanez, csak egybeírva - igaz, utána az áll, hogy: "-készítô". Akik elveszítették a fogadást, gondolják meg, mi/ki az ortopéd: a cípô vagy a suszter? Azaz: ortopédcipô-készítô vagy ortopéd cipô-készítô? (Munkarövidítésként: OCK.)
A Szabályzatban egy olyasféle elv érvényesül, mint a sakkban: vereség=különírás: 0 pont. Döntetlen=kötôjeles írás, amolyan se ilyen-se olyan, vagyis köztes megoldásként: fél pont. Gyôzelem=egybeírás: 1 pont. Több lehetôség nincs. Namármost: hogyan írjuk az OCK-t, ha az O és a C logikailag szorosabban kötôdik egymáshoz, mint a K az egészhez, és a kapcsolódás fokát pontokban kell kifejezni? Világos, hogy 3 eset lehetséges: "OC K" vagy "O-C K" vagy "OC-K". Az elsô két megoldás két szót eredményez, de ez a magyar nyelv szellemétôl nagyon idegen (ld. a "Hirdetés feladás", "Bútor bolt", "Bélyegzô készítés" típusú iszonyatokat). Így hát - ha a fent említett elvet tekintjük elsôdlegesnek - az egyetlen (igaz, kín-) megoldás az "OC-K". Ez egyetlen összetett szó (mint a "CK"), csak kötôjel is van a fô összetételi határon, s valóban zavaró benne, hogy itt ALKALMILAG az "O"-t és a "C"-t egybeírjuk. Azért KÍNmegoldás.
Én meg tovább nem KÍNozlak benneteket. Csak azt mondtam el, amit Hatvani Szabolcs már megtett - igaz, neki néhány karakterrel kevesebb is elég volt, amikor rámutatott: ha az a+b kifejezést szorozzuk c-vel, akkor zárójelek szükségeltetnek az összetartozás kifejezésére: (a+b)*c.
HELYESÍRÁSRENDŐR Creative Commons License 2000.03.08 0 0 122
Szerintem ezt az egész helyesírás kérdést sokkal szigorúbban kellene venni. Például úgy kellene szankcionálni - ez az interneten megoldható - hogy aki pl. a topicokba helyesírási hibát vét, azt egy napra kizárni. Így ők is tanulnának az esetből, meg a megjelenő helyesírási hibák száma is sokkal kevesebb lenne, és az olvasók is jól járnának.
Én veletek vogyok fiúk, szerintem is tűrhetetlen az állapot itt a neten.
babycsacsi Creative Commons License 2000.03.08 0 0 121
"Tuzson: hidd el, kezdünk célt érni." Bizony-bizony. Már én is kezdek rettegni, amiért és ahogy a fekete Pobedát (pobjedát, povjedát) leírtam.
babycsacsi Creative Commons License 2000.03.08 0 0 120
Biztos sokan óvassák esztet a topciot.
Már kezd itt megalakulni a helyesírási rendőrség, még az Index-nek is elhangzott egy gyengéd fenyegetés. Szerintem félnek az emberek. Már csak postán leveleznek, nehogy a végén egy fekete pobjedával elvigyétek őket.
Előzmény: tuzson (117)
pancho Creative Commons License 2000.03.08 0 0 119
tuzson:
Be fogok másolni egy Népszabi cikket (mivel ma meccs van, valószínűleg csak holnap). Kb. 20 hasábsor, benne legalább 5 hiba. Egy amúgy (pártállástól függetlenül) mérvadó napilapban! Botrány.
Pedig ott van lektor meg olvasószerkesztő is, tehát szedés után még legalább 2 ember látja, akiknek épp a hibák kiszűrése lenne a dolga.

retix:
Az email szerintem az enamel (bár ez meg német), azaz a zománc angol megfelelője, a porcelán az china (e:csájnö) angolul.

Előzmény: tuzson (116)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!