Keresés

Részletes keresés

Mateo97 Creative Commons License 2025.04.30 0 1 3029

A legújabb kutatások szerint az albánok valóban illírek, szóval jó kiindulási alap lehetnek.

Ami a trákokat illeti, számomra meglepő, hogy inkább a balti-szláv és nem az illír-görög-örmény brancshoz vannak közelebb. Ezek szerint ők nem a Jamnaja, hanem a zsinegdíszes kultúrára vezethetőek vissza. 

Előzmény: Völgyvidéki (3021)
Völgyvidéki Creative Commons License 2025.04.30 0 0 3028

Nehéz pontosan behatárolni, ráadásul több hullám is lehetett.

A legjelentősebb a bronzkor végén, Kr. e. 1.200  - 1.100 körül.

Előzmény: vörösvári (3025)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.30 0 2 3027

Lesz néhány száz új dns minta.

https://mult-kor.hu/tobb-szaz-kozepkori-csontvaz-gloucester-alatt-20250430

A Gloucestershire-i Egyetem és kutatói lelkesen fogadták a felfedezést. A csontvázak bioantropológiai és DNS-vizsgálata által a tudósok olyan információkhoz juthatnak, amelyek alapjaiban módosíthatják a középkori Gloucester lakóinak demográfiai és egészségügyi képét.

vörösvári Creative Commons License 2025.04.30 0 1 3026

A legészakibb pannon törzs volt az Azalus, Komárom megyében. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Azalok

Előzmény: Völgyvidéki (3024)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.30 0 2 3025

Ez a trák bevándorlás mikor történhetett Bulgáriába ? Ezek szerint később érkeztek mint a görögök indoeurópai ősei ( nyilván genetikailag a mai görögök ősei a görög nyelven beszélő indoeurópaiak előtt már ott népesség utódai többségében ) 

Előzmény: Völgyvidéki (3021)
Völgyvidéki Creative Commons License 2025.04.30 0 0 3024

Igazából leginkább a pannonok miatt foglalkoztatnak az illírek, mivel a főáramú elméletel szerint a pannon törzsek az illír nyelvcsalád legészakibb ága voltak.

Előzmény: vörösvári (3009)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.30 0 1 3023

köszönöm :)

Előzmény: Völgyvidéki (3022)
Völgyvidéki Creative Commons License 2025.04.30 0 0 3022

Szerintem is most jelenleg messze ez a legjobb történelmi topik. :-)

Előzmény: Mateo97 (3011)
Völgyvidéki Creative Commons License 2025.04.30 0 0 3021

A rendelkezésre álló igen szűkös adatok szerint a thrák és a dák nyelv közeli rokonok lehettek, a dáko-thrák egy önálló alcsoport volt az IE satem ágán belül, valamelyest a balto- szlávhoz állt relatíve közül.

Én régebben azt hittem, hogy a dáko-thrákok és az illirek édestestvérek voltak, de kiderült, hogy nem, mivel a dákok és thrákok ősei a Kárpátok és a Dnyeper közötti sztyeppékről érkeztek a Balkánra.

A preszkíta kimmerek szorították ki őket a pontuszi sztyeppékről.

Most azt látom a neten, hogy az illírt a göröggel és a fríggel sorolják be az IE balkáni ágába, ezek a nyelvek az örménnyel alkotják az ún. örmény-balkáni ágat, de a dáko-thrákot a szerzők nem sorolják ebbe a csoportba.

Előzmény: vörösvári (3018)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.30 0 2 3020

Kiderült hogy mi volt a gond a most Mátyásnak gondolt koponyával ( ami lehet hogy Habsburg Albert király koponyája ), úgy jártak mint a Hun-Ren Tihanyban I.András csontjaival, szennyezett volt a minta és nem sikerült dns mintát venni, ezért a végére hagyták az azonosítást 140 másik csontvázzal együtt, egy új eljárást próbálnak ki a dúsítást, ami vagy sikerül vagy nem. 

https://demokrata.hu/magyarorszag/feny-derult-a-kiralyi-csontok-titkara-984722/?fbclid=IwY2xjawJ-8l1leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBxVmdlbnFTWVBFV0dZNXZiAR5Py0RW9Wsx_m__39aYQl9lUyNE02bG826QK84Q5iD8pd6OHMlvebkg54q2kw_aem_ACQnCd2jZdUOQSx5vI8HDA

vörösvári Creative Commons License 2025.04.29 0 1 3019

most nézem hogy Szerbia területén a trákok éltek, ez elég meglepő 

Előzmény: vörösvári (3017)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.29 0 1 3018

A trákok meg Bulgáriában éltek. A dákok viszont egy nehéz kérdés, ráadásul náluk a hamvasztás miatt dns mintát sem lehet venni a sírokból. Elvileg ők is trákok, de a törzsszövetség miatt simán lehettek köztük szkíta, kelta, germán törzsek is.  

Előzmény: vörösvári (3017)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.29 0 1 3017

Mi van a szerbekkel ? Az ő területükön is illírek laktak eredetileg. 

Előzmény: Völgyvidéki (3005)
Mateo97 Creative Commons License 2025.04.29 0 1 3016

Az albán nacionalisták magukénak vallják őket is, láttam több kommentszekcióban is.

Egyébként, ha akkor Irán felől jöttek nem lehettek indoeurópaiak, mert azok később értek oda. Inkább a kaukázusi Kura-Araxes kultúrát valószínűsítem.

Előzmény: fehérekelőttiindián (3015)
fehérekelőttiindián Creative Commons License 2025.04.29 0 1 3015

A pelaszgok Hellasz a görög - még az acháj dominanciájú - betelepülés előtti "őslakói". S nem is feltétlenül csak egyetlen nép.

Vannak tudósok, akik  feltételezik e nép(ek) a minósziakkal (Kréta) meg a Kikládok lakóival való közeli rokonságát. A minósziak az i.e. III. évezredben elvben Anatólia és Szíria felől érkeztek, iráni származást (is) hordozva, így aztán valószínűsíthetően indoirániak, azaz az indoeurópaiakkal való (néminemű) rokonság fennáll(hat). De a pelaszgokat - az uralkodó vélemény szerint - jelenleg mégsem tekintik indoeurópai eredetűnek. Viszont az albánok eredetébe, akárcsak az illíreket, egyesek őket is beleveszik. Hogy igazuk van-e, azt én nem tudom. :)

Előzmény: Mateo97 (3014)
Mateo97 Creative Commons License 2025.04.29 0 1 3014

Valamint Puglia környékén voltak illír népcsoportok is. A Dél-Itália- Hellász-Dél-Balkán-Kis-Ázsia négyszögben a neolitikum óta sokat keveredtek a népek.

A pelaszgok azok nem Hellász pre-indoeurópai lakosai voltak amúgy? 

Előzmény: fehérekelőttiindián (3013)
fehérekelőttiindián Creative Commons License 2025.04.28 0 1 3013

Amennyiben az illírek és az ógörögök valóban rokonok voltak - lásd a 3.005-ös hsz. - akkor ez nem feltétlenül olyan nagy csoda, lévén Dél-Itália benépesítésében az ógörögök anno elég jelentősen részt vettek, lásd a dél-itáliai görög alapítású városok.

(B verzió, csak ötletként: Ha netán az illírek inkább az elgörögösödött - ógöröggé lett - pelaszgok rokonai, s a dél-itáliai őslakók is eme pelaszgok és az illírek rokonai, akkor egy földrajzilag valaha eléggé kiterjedt népességről van szó.)

Előzmény: Mateo97 (3010)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.28 0 0 3012

Köszönöm :)

Előzmény: Mateo97 (3011)
Mateo97 Creative Commons License 2025.04.28 0 1 3011

Az egyik legérdekesebb és legértelmesebb topik a történelmi topikok között véleményem szerint:-)

Előzmény: vörösvári (3007)
Mateo97 Creative Commons License 2025.04.28 0 1 3010

Illetve úgy tudom az olaszok(inkább a déliek) is elég közel állnak az egykori trákokhoz és illírekhez.

Olyat is láttam, hogy a trákoknak a legközelebbi mai rokonai.

vörösvári Creative Commons License 2025.04.28 0 1 3009

Gondolom most az apai haplocsoportod miatt foglalkoztatnak az illírek. 

vörösvári Creative Commons License 2025.04.28 0 1 3008

Jó hogy itt meg lehet ismerni összegyűjtve ezeket a kutatásokat, bármikor vissza lehet olvasni. 

Előzmény: vörösvári (3007)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.28 0 1 3007

Most nézem hogy megvan a topik 3000-ik kommentje :)

Köszönet minden hozzászólónak hogy eddig eljutottunk, igazából amikor nyitottam nem gondoltam rá hogy hála az archeogenetikusoknak, az ő kutatásaikat fogjuk itt megbeszélni. 

Előzmény: vörösvári (3000)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.28 0 2 3006

Igen, az archeogenetika alkalmas történeti viták eldöntésére, a magyar kutatók két nagy sikert is elértek ebben az elmúlt években, volt is itt szó róla, két kihalt nép a hun és az avar eredetéről, történészek évszázadokon át vitatkoztak arról hogy volt e köze egymáshoz az ázsiai és európai hunoknak és hogy az eredeti avarok jöttek ide Mongóliából vagy csak lenyúlta a nevüket egy másik nép Közép-Ázsiában. Most kiderült hogy az európai hunok egy részének rokoni kapcsolata volt az ázsiai hunokkal és hogy az európai avarok elitje azonos a Mongóliában megdöntött zsuanzsuan állam elitjével. 

Völgyvidéki Creative Commons License 2025.04.28 0 0 3005

Azért ez az archeogenetika egészen sok tényre rávilágít az egyes népek etnogenezisét tekintve.

Úgy tudom, hogy korábban pl. az illírek eredete is egy nagy rejtély volt, sokan északi, közép-európai és alpesi eredetet tulajdonítottak nekik, de az archeogenetikai kutatások mára egészen más megvilágításba helyezték ezt a témát.

Nagyon úgy tűnik, hogy a legkorábbi illírek etnogenezise helyben ment végbe, a Balkán félsziget nyugati részén, elsősorban a mai Albánia, Montenegro és Bosznia területein.

Az etnogenezis alapját a helyben élő kőrézkori nyugat-balkáni népesség adta, ehhez jött hozzá valamennyi sztyeppei (WSH - Western Steppe Herders) hatás, de ez korántsem volt annyira meghatározó, mint pl. a kelták esetében.

Amellett az apaági vonalakban a J2 haplocsoport volt a domináns náluk, ami viszont Anatólia és a Kaukázus felőli bevándorlásra utal, vélhetően a réz- és bronzkorban.

Az R1b csak a második leggyakoribb Y-haplo volt.

Azt is olvastam, hogy az ókori illírek és ógörögök genetikailag eléggé közel álltak egymáshoz.

Jelen tudásunk szerint, a rendelkezésre álló népességgenetikai adatok alapján a ma élő népek közül az albánok, a montenegróiak és az epiroszi görögök (Görögország északnyugati régiójának lakói) állnak a legközelebb az egykori illírekhez.

Meg talán még az aromunok.

vörösvári Creative Commons License 2025.04.25 0 0 3004

24,49 perctől

Előzmény: vörösvári (3003)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.25 0 2 3003

Egész érdekes, néhány mondatban van róla szó, hogy az MKI genetikusai a székesfehérvári bazilikában talált csontvázak közül néhányról megállapították hogy 9.századi-avar kori, vagy 10.század eleji. Ezek szerint volt ott egy temető mielőtt odaépült a királyi bazilika. 

https://www.youtube.com/watch?v=f-pltHafb4U

Völgyvidéki Creative Commons License 2025.04.25 0 0 3002

Köszi a linkeket, ez a pannon téma nagyon érdekes.

Előzmény: séró (2997)
vörösvári Creative Commons License 2025.04.24 0 2 3001

https://mult-kor.hu/fonicia-titka-kik-voltak-valojaban-a-karthagoiak-20250424

A vizsgált maradványok többsége dél-európai (szicíliai, görög, itáliai) és észak-afrikai eredetű géneket hordozott. A föníciai DNS jelenléte csekély volt. A kutatás azt is kimutatta, hogy a pun birodalom minden szegletében – legyen szó Karthágóról vagy Ibizáról – hasonló genetikai mintázatot találtak. Ez azt sugallja, hogy Karthágó rendkívül mobil és kozmopolita civilizáció volt, ahol a kultúra fontosabb szerepet játszott, mint az etnikai származás.

vörösvári Creative Commons License 2025.04.24 0 1 3000

Egész meglepő elemzés a karthágói népességről, csak kis részük volt föníciai eredetű. a többség a helyi őslakóktól származott. 

https://www.nature.com/articles/s41586-025-08913-3?fbclid=IwY2xjawJ3LXJleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBxVmdlbnFTWVBFV0dZNXZiAR5iAl-4Sp0XJdQbKck9un7moPx9V6UP092sZH0oTrhcu0a3GbBVm4sMPBokwA_aem_4jyc23S4NRKxD5Fjc8gWhg#access-options

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!