Ugyan én is megpróbáltam a "szegény ember plazma bosterét" de nekem nem jött be,azért mert az érzékelőket zavarta.Szerintem a régi gyújtásrendszerű autóknál az inverteres plgy jobb eredményt mutat.De!Ne az üzemanyaghoz hanem a hengerbe tedd a vizet,illetve inkább gőzt. 90% E85- el megyek /és nincs hozzátéve semilyen átalakító!! / most /télen 50-50%/ és hozzá egy kis vízpára ill gőz.Régen bekajálta az 1.4-es Golf motor a 8 litert most meg 6.5 és még nincs is hozzáadva drasztikus HHO.És ez egy régi kopott motor.
Sokan fikázzák a plazmagyertyás megoldást, nos, én kb 4 hónapja használom. 94 Honda Civic 1.5LSI D15B7 Amerikai gyártmány, alapból NGK gyertyák a gyári gyertyáim, abbó is magasabb hőértékű ha nagyobb fordulaton akarom használni a motort.
Szóval... én csak annyit vettem észre,
- hogy ha "Bénán akarok váltani" azaz hagyom kicsit dadogni a motort akkoz dadog, ellemben a plazmagyeryával nem.
- ha 10l benzinhez adagolok 2 vagy 2.5l vagy 3l E85-öt akkor semmi de semmi fogyasztásnövekedés nem volt. (Itthon tankoltam kannából és lefulladásig használtam, de a csomagtartóban mindíg volt 5l üzemanyag ha gondban lennék mert olyan helyen vagyok.
- Átlagos használat mellett az autó benzinből és benzin/ethanol kevezékből is 5.1-5.5l-t fogyasztott.
Az eredményeket többször teszteltem azaz pl 10+2l-es keveréket 3* kapott egymás után, mostanában jön majd a 10+5 és igy megyek felfelé 50/50-ig.
Nem kevés játék és idő is ezt megcsinálni, hogy minden egyes keverési arányt leteszteljek gyári és a plazmagyertyával is, de mivel hajt a kíváűncsiság és azt hiszem el amit látok, nem hiszek a sok pénztelen, tudálékos, mindent lefikázó, csak nekem van igazam és még sorolhatnám embereknek... szóval ezért is vágtam bele, ennyit simán megért 160 dodi nem volt nagy pénz érte, ennyiért kb iridium gyertyát veszek, és ha annyit ér és semmivel sem többet akkor is megéri. kicsit több mint 1200km-t mentem eddig cserélgetve a gyertyákat és a tapasztalatom az hogy nálam a 10+2.5l-es aránytól a gyári gyertyával elkezdett nőni a fogyasztásom, nem drasztikusan de kb 5-8% az eszt követő lépésnél ez már 7-10% a jelenlegi 10+4l-es felállásnál ez az első kör lefutása után 9%
Hamarosan megíratom bele az E85-ös programot is ami kapcsolható üzemet tesz majd lehetővé, akkor majd kiderül gogy 100% E85-el mit fog produkálni gyári NGK és a Pulstar gyertyáival, de lehet kíváncsiságból végig megyek a lépcsőn 70% E85-ig program nélkül, mert érdekel mi történik, igaz most nyár van ez is kedvezőbb hatással van azért a fogyasztásra.
MAjd jelentkezem mire jutottam, addigis aki nem hisz benne próbálja ki, nem veszt semmit, max egy gyertyakészletet, szerintem ez nem nagy ár.
Kíváncsi lennék egy ilyen fékpadi mérésre, teljesítmény, kibocsátási értékek, fogyasztás tekintetében. Amíg nem látok egy ilyet, addig benzincsőmágnes kategória számomra.
"a gyári szisztéma a legjobb minden szempontot nézve (ár/érték arányban főleg)." Erre azért ne vegyél mérget.
A gyártónak és kereskedőnek a lényeg, hogy vegyék pl. a gy.gyertyát, az üzemanyagokból meg minél több fogy, annál többet hoz. A gyári vezérmű szíj szett elmegy 100-120e km-t, majd a csere után inkább csak a fele garantált?! Az új autóra a 100e km garancia "adott", de utána már nem lényeg, érdekes. Fogyasztói társadalom, vegyél - vegyél, cseréld újra.
Sokáig "mumusom" volt a gyújtás, de idővel megbarátkoztam vele, és próbapadon vizsgálni kezdtem. 30mm-es gyújtószikrát légköri nyomáson figyeltem, hogy viselkedik, ezután módosítottam a gyújtógyertyán.
4T fűnyírón működik, nagyon könnyen indul, mintha kicserélték volna a motorját, majd további OTTO motorokon is kipróbáltam.
2T SOLO motoros permetező új gyertyával soha nem járt ilyen egyenletesen és fura, de érződik a gáz kar, rögtön reagál rá a motor.
Volt olyan motor, amibe hiába tettek új és új és új bele való gyertyákat, nem működött normálisan, már a gyújtást akarták megnézetni, a régi X ezer km-t futott átalakított gyertyákkal pedig előtte nem tapasztalható kisimult egyenletes dinamikus motorműködést produkált.
Az A4-est szervizelő autószerelő a gázpedálhoz érve meglepődve csak annyit kérdezett, ezzel meg mi történt?! Chiptuning? Csak a gyertyááák? Nem semmi, nagyon megy!
A Gall motorját szinte 0km-es kora óta ismerem, újkorában nem tudta ezt a dinamikát, most 80e felett van a km. Legalább 30e km-t futott, használt gyertyákat, az átalakítást követően kb. 3e km-re rá kiszereltem kíváncsiság képen. Meglepődve láttam a gyertyák belső porcelán szigetelő része olyan fényes és tiszta volt, mintha kipolírozták volna! Amikor visszaszereltem, még vastagon porózus lerakódással teli szennyezett volt! A tökéletesebb égéstől 3e km alatt leégett a legalább 30e km alatt keletkezett lerakódás, érdekes.
1.3-as SKODA FELICIA etanollal emelkedőnek felfelé dinamikusabb, gáz érzékenyebb lett, előtte nem volt jellemző rá.
50-es vízhűtéses 2T motor új bele való gyertyával max. 90-et ment, használt már kicserélt régi átalakított gyertyával 110-et fut.
Nincs szükségem motor padi kontrolra, számomra épp elég pozitív tapasztalat gyűlt össze.
OTTO motorok működésén érződik a sima egyenletes kifinomult járás.
Lehet furán hangzik, de a gázpedál jelenléte. A könnyed dinamizmus, drasztikusan pedig a 4T 100LE és a feletti, illetve bármilyen 2T motoron érezhető a pozitív hatása.
OTTO motorokban az égést a gyújtószikra indítja be, nem kell ragozni.
Japánok már lézer fény gyújtást fejlesztik a gyújtógyertya kiváltására. Ütős lesz, ha egyel talán sorozat gyártásba kerülhet 1x, mert az már a vízpárát is meggyújtja… A technikai fejlődés nem áll meg, mindig lesz új és jobb
Valóban az E85 témában fejlesztek. Hidd el, nem hasraütésből mondom, hogy a gyári szisztéma a legjobb minden szempontot nézve (ár/érték arányban főleg).
De tegyük fel hogy igazad van, és feltaláltad a spanyol vigaszt gyertya ügyben... szép amit mondasz,
csak alá kéne támasztani. Budakalászon van egy pad, ahova szoktam járni mérni, szívesen bevállalok egy
mérést az általad emlegetett gyertyával. Persze olyan feltétellel, hogy ha nem mérünk legalább 5%
teljesítménynövekményt, akkor Te fizeted a pad díját. Ha ezt sikerül prezentálnod, akkor én fizetek,
és mélyen fejet hajtok szakmai tudásod előtt. A mérést az általad hozott gyertyával, és a típusba való
Ha valóban E85 témában fejlesztesz, érdekes, hogy a gyári gyújtást alkalmazod még mindig, holott pl. a CDI gyújtás intenzívebb gyújtószikrája etanol üzemre is jóval hatékonyabb.
Más.
AUDI A4 1.8 benzines motorjából használt gyertyákkal ( némi módosítás után ) többet hoztam ki, mint a bele való új gyertyákkal, közben a fogyasztás csökkent. Ugyan így megtáltosodott, harapós lett pl. az 1.6 16V 110LE Gall motorja, de szinte bármelyik OTTO motorra igaz, csak a gyertyán módosítottam. Persze neked mindez csak misztikus, lesz fejleszteni valód bőven.
Csak, hogy képben legyél. A CO2 mennyisége nem egyenesen arányos a fogyasztással!!
Mivel a CO2 attól függ: mennyi üzemanyagot, milyen hatásfokkal égetsz el. Ha a CO és CO2 valamint O2 mennyiségét vizsgálod, na az már közelitő adat. Nem véletlen mondtam, hogy közelitő, mivel, hogy pontos képet kapj, bonyolult számitásokat kell végezni. Erre valók a számitógép vezérelt műszerek amik komoly gázelemzést - analizálást végeznek. Tehát, ha adot mennyiségű levegő-benzin keveréket elégetsz 80%-os és 50%os hatásfokkal, akkor a CO2 ugyanannyi? Hát nem , pedig ugyanannyi az üzemanyagfogyasztás. Viszont a végzett munka nem. Szerinted a NASA venné a fáradságot, hogy jobb gyujtást készitsen, ha nincs értelme?
Bocs, de nagy tévedésben vagy, nem a CO2 kibocsátás g/km értékéről van szó.
Abban ne is reménykedj, hogy olyan autót fognak gyártani, ami 1 - 2L üzemanyagot fogyaszt, vagy csak 1L vizet eszik 100km-en. Csökkenne az üzemanyagokból származó Állami ADÓ bevétel, tetszik, vagy nem tetszik ez a lényeg
OTTO motorba beszívott majd összesűrített üzemanyag keverék égését a gyújtószikra indítja be. Az üzemanyagok égésére nagyon kevés idő áll csak rendelkezésre 1 munkaütem alatt! Az égés tökéletlen, korom koksz lerakódás van az égéstérben a dugattyútetőn, hengerfejen, szeleptányérokon és a kipufogó rendszerben.
Érdekelt a téma http://www.szuts.com/plasmabooster/ megépítettem különböző 50-500pF értékekkel 30kV-ra, de a hő terhelés miatt nem a gyertyára szereltem a kapacitást, hanem pár cm-re tőle. Érdekes, van olyan gyenge gyári gyújtáselektronika, ami a 100pF 30kV gyertyakapacitást sem képes működtetni! A cikkben levő 470 pF 30kV értéket nem kell 100%-nak venni! Adott motor kompressziója, gyújtásrendszere, gyertyahézaga nagyban befolyásolja a használható gyertya kapacitás pF értékét.
Az intenzívebb gyújtószikra jóval hatásosabb üzemanyag keverék begyújtást és tökéletesebb égést tesz lehetővé! OTTO motor szegényebb üzemanyag keverékkel is működik, a motor teljesítménye és nyomatéka nő, fogyasztása csökken.
Karburátoros motorvezérlő elektronika nélküli 2 - 4 ütemű OTTO motorokon használom.
70-es évek óta ismert a technika, mégis nagyon hallgatnak róla! Sokan kérdezik, ha ez ennyire hatásos, miért nem építik be gyárilag? Aki gondolkozik, tudja nagyon jól a választ, nem érdekük a belsőégésű motorok fogyasztás csökkentése
Hát téged meg az ir le, hogy semmi konkrétum, csak tapasztalat. Tapasztalatból tudom, hogy ha jobban megy a kocsi jobban nyomják neki, persze akkor nincs csökkenés. :P