... Mármint hogy a BM rendszerében nincs vele semmi gáz. Ez amúgy kiderül az eredetvizsga végén, hiszen akkor nyomtat a vizsgáztató egy igazolást, amellyel lehet menni az okmányirodába. Ha azon nincs semmi elírás, vagy más hiba, akkor nem azon fog múlni, hogy átírják-e vagy sem.
No, ez így nem igaz.
Az eredetvizsga során összesen három papírost kapsz kézhez:
1. KÉRELEM a jármű előzetes eredetiségvizsgálatának elvégzésére ( alá kell írnod ).
2. BIZONYLAT előzetes eredetiségvizsgálati igazgatási szolgáltatási díj megfizetéséről.
3. IGAZOLÁS jármű előzetes eredetiségvizsgálatára irányuló kérelem befogadásáról.
Ez utóbbi dokumentum kézhezvétele messze nem jelenti azt, hogy minden rendben van a járművel, mert nem HATÁROZAT!
Az eredetvizsgálatot végző szakember csak rögzíti az adatokat, alapesetben nem fog szólni ( rendőrt sem fog hívni ), ha valami gond van a járművel vagy a bemutatott okmányokkal.
Bocsi, de figyelmetlen voltam. Nem értem egyébként, hogy miért vannak ezek a problémák, én eddig még ilyenekkel nem találkoztam (nekem teljesen más dolgok szoktak fejfájást okozni). Én minden esetben lezár(at)om a hitelt, arról kapok egy zárási papírt, amelyen szerepel egy összeg, és amely él egy bizonyos ideig. Ettől nagyon ritkán tér el a befizetendő összeg, akkor is csak pár száz HUF-al. Csatolom hozzá a befizetésről szóló pénztárbizit, és kész az elszámolás. (Azon a zárási tájékoztatón, vagy mifenén elég pontosan le vannak írva, hogy miért mennyi összeget számolnak fel. Persze én most nem csak a Bank+ról beszélek, hanem általában a bankokról.)
Több mint egy hónapja lezártuk a kocsi kölcsönét.Azóta sem kaptunk semmiféle elszámolást a banktól.Rendben van ez így?Hogy tudom ellenőrizni az elszámolást?
Ha a kereskedés átiratja a nevedre, akkor nem kell. Ha kp-re veszed, és azonnal el is viszed, akkor kell adniuk egy igazolást. (Nem kell az okmányirodába sem a kérelem, sem a bizonylat, csak az igazolás). Ha hitelre veszed, akkor tuti, hogy a kereskedő iratja át, nehogy elfelejtsd az opciót:))))
Sajna ez a legtöbb helyen így történik. Köszönhető ez a sok adminisztrációnak, és a fenemód szigorú szabályoknak. De azt szeretném megvilágítani, hogy minden kereskedésnek az a célja, hogy minél hamarabb aláírd a szerződést, illetve, hogy minél hamarabb elvidd tőlük a megvásárolt autót. Szóval ezeknek a késlekedését biztos, hogy nem ők generálják (bár előfordulnak emberi mulasztások, hol nem?).
Ha kiválasztottad az autót, úgyis van egy csomó várakozási idő, addig nézesd át szerelővel. Az autó műszaki dolgaihoz nem értek, de ha megnézed a forgalmit, és a hátuljába a kereskedő cég be van jegyezve, akkor gond nem lehet az átírással. Amúgy úgy tudom, hogy van olyan konstrukciójuk, aminél elég az 5%-ot befizetni. És próbálj alkudni :)
Ja, azt elfelejtettem, hogy minden "autós" advétbe bele szokták foglalni, hogy az eladó szavatolja az autó jogtisztaságát. Amelyikben ez nincs benne, az gáz.
Szerintem úgy is nézhetjük a dolgot, hogy eredetvizsgánál az eladónak kell igazolnia az autó eredetét. Mármint hogy a BM rendszerében nincs vele semmi gáz. Ez amúgy kiderül az eredetvizsga végén, hiszen akkor nyomtat a vizsgáztató egy igazolást, amellyel lehet menni az okmányirodába. Ha azon nincs semmi elírás, vagy más hiba, akkor nem azon fog múlni, hogy átírják-e vagy sem. Amúgy az eredetvizsgáról felesleges bármiféle papírt kapni abban az esetben, ha a kereskedő átiratja a forgalmit+a törzskönyvet a vásárló nevére, hiszen minden eredetvizsga egyszer "használható" fel. Tehát a 60 napos érvényesség csak akkor van, ha nem használod fel átírásra vagy bejegyzésre. Viszont ha cég vesz autót kereskedésben, akkor kérhet számlát az eredetvizsgáról (ha ő fizette). Amúgy is jobb az eredetvizsgánál a BM-es lekérdezés, mert ott kiderülhetnek olyan turpisságok, mint pl. APEH tartozás vagy opció. Ha a forgalmiba be van jegyezve a kereskedő, akkor viszont minden ok. Fú ez jó összevisszaságos lett, de megpróbálom megelőzni a sok hülyeség terjedését :)
Holnap menni szeretnék az AAA Autohoz szétnézni. Venni akarok valamiféle járgányt (családi autónak).
Ez ugy szokott menni, hogy nyitsz egy kulon topikot. Nagyjabol leirod az igenyeidet, elkepzeleseidet (merre laksz), jonnek hozzaertok, akik ajanlanak neked autokat a netrol, amik megfelelnek az igenyeidnek.
Ha szerencsed van, talalsz hozzaertot is, aki szivesen elmegy szakerteni veled egy sorert/csokiert.
Tobbre mesz ezzel a modszerrel, mintha lathatoan laikuskent elmennel egy megoly nagy hasznaltauto-telepre, es ott vasarolnal autot.
Holnap menni szeretnék az AAA Autohoz szétnézni. Venni akarok valamiféle járgányt (családi autónak). Az a helyzet, hogy visszaolvastam itt és nem sok jót látok. Az idegességet nehezen viselem az igaz, de ha végén jól sül el a dolog akkor csak érdemes belevágni. Önerőként mennyit kell befizetni, valaki ezt tudja? Egy másfél milláig mennék el. Ha valakinek valami tapasztalata van e téren azt megköszönném ha megosztaná velem. Köszi
Gyakorlatilag meg de. Amúgy meg lehet, hogy a hatóság felé nem felelős az eredetvizsgáló (végülis nem ő lopta el anno), de Te polgári peres úton behajthatod rajta (és meg is fogod nyerni), mert neki észre kellett volna venni, ergo Te jóhiszeműen vetted arra alapozva, hogy ő aszonta tiszta.
Én csak azt nem értem, akkor mért is vesznek autót innét az AAA-tól, vagy esetleg sokan csak vásárlás után találnak ide? Amúgy szégyen ami itt megy autóügyben, és sajna márkakereskedést is ismerek aki mindenkit átb.. akit csak lehet, és kit nem lehet, legyen az új vagy használt gép. (Utoljára egy ismerősömet, valami tesztautóval, a km és évjárat problémás volt. És annyiért vette, mint amennyiért akciósan volt kiállítva - az új.) Sajna...
Node elvileg ilyen nem lehet - le van írva pontosan, mit kell átnézni, stb. Csak vizsgázott eredetvizsgáztatók dolgozhatnak.
Ennek ellenére, ha mondjuk kap a kocsi egy nagy A-t, de két hónap múlva lefoglalják mert lopott - a vizsgálóhely nem tartozik semmiféle kártérítéssel/felelősséggel tudtommal. Szóval a "szokásos" dolog, egy adó az autóvásárlónak/eladónak, másképp nevezve.
Kétségtelen, hogy nem a legjobb megoldás ez így. Enyhén szólva :-((
Amúgy meg amire én gondoltam, az az, hogy az eredetvizsgán átmegy az autó, de mondjuk a következőn megbukik. Aztán kiderül, hogy a "mostanin" nem vettek észre dolgokat. Ebben az esetben nem hátrány, ha az érvényes tulaj kezében van a saját nevére szóló számla, mert ha a számla az előző tulaj nevére szól, akkor ő tud eljárni, de ugye neki abszolút nem érdeke már régen. Volt ilyen.
"Illetve, a tulajnak megküldi a BM az eredményt, utólag. "
Hát nem t'om, nekem nem küldte... Sem eladóként (vizsgálatkori tulaj), sem vevőként (új tulaj). Pedig ~3 hónapja adtam is el kocsit, meg vettem is egy másikat. Vagy mennyire utólag? :)
A kotelezosegen kivul amugy a vevo erdeke, hogy "tiszta" legyen az uj autoja, es ezert o valasztja meg a bevizsgalo muhelyt is, azt, amiben megbizik
Semmi jelentősége nincs a választásnak, mivel csak BM által jogosított műhely végezheti a vizsgálatot. Elvben nem lehet sumákság.
Másrészt, úgysem mondják meg a vizsgálat eredményét a helyszínen, hivatalosan semmiképpen. Átíráskor derül ki, az okmányirodában, h volt-e vmi gond a kocsival. Illetve, a tulajnak megküldi a BM az eredményt, utólag. De pont a vevő nem kap előzetes információt a kocsiról... És ugye, átiratni már szerződéssel megy az ember az okmányirodába... Ez a rendszer ebben a formában fasság.
Elhűlve olvasok itt "munkadíjról"... no meg "adminisztrációs költségről" . Ilyen tételekről eddig még a büdös életben nem hallottam autóvásárlás ürügyén, de hát mindig tapasztal valami újat az ember:-)