Pár napig szabin voltam, mert megöl bennünket a fű és le kellett kaszálnom a sok zöldet.
Voltunk a jászberényi állatkertben is és egy barátom elcsalt Monorra is. Elkeseredve láttam hogy csirke ügyileg nagyon szegényes volt a piac.
A papgájokat nem ismerem, de láttam szép szineseket. Nekem is feltűnt a sok páva. Igazi különlegességeket jóformán csak Bak Jani barátomnál láttam, úgymint: Bielefelder, törpe New Hampshire, Breakel és ha jól láttam voltak ott Maláj harcosok is.
Az email címem él, csak ritkán nézem meg. A gulyasl@duropack.hu a folyamatosan élő.
Sikerült értelmezni a kép felrakást? Mert én csak ikszeket látok!!
megint megkérdem hogy lehet ide képet beszúrni meg új topicot nyitni...köszi
Bar ennek a kerdesnek van kulon topicja is az indexen, azert a kepbeszuras oromet leirom neked microdive.
Az uzneted fogado ablakba beirod az internetre, sajat weblapodra helyezett kep cimet-linket.
Tehat eloszor a kepet fel kell raknod a sajat weboldaladra...., legyen az akarhol.
aztan:
Aztan a sajat-microdrive.com-odon levo kep itt is latszodni fog.
Az asszonynak szurke fogolyra faj a foga.
En persze azt sem tudom, hogy fogoly es fogoly kozott mennyi lehet a kulonbseg. Szoval elottem ezek meg olyan egy kutya. :)
Azt latom, hogy kicsipkedik egymas tollat, es kopasz hattal, veres pettyekkel rohangalnak. Ez elegge kellemetlenul tud hatni ram. Gondoltam egy kicsit lecket veszek elobb, mi is az a fogoly es annak tartasa.
Mielott befogadnak ilyen topre lenyeket, lelkiekben es elmeletben nemileg fel kivanom kesziteni magam.
Kulonben itt fognak kimulni sorban es nem fogom tudni mitol. :)
:) jot mosolyogtam a feltort turelmetlen tojasodon.
Nem rossz indulatbol..., hanem ugyanezt en is megtettem mar egyszer. Nem hittem el, hogy jo lehet az a tojas, amelyik 30 nap utan sem szuli meg a csibejet. Aztan sutty, feltortem, es mergelodhettem egyet, hiszen egy csibe koszont vissza belole. A turelmetlensegemmel, legyilkoltam szegenyt. :(
Az ota a tojas puszta ful melletti megrazasaval is azonnal rajovok, megzapult, avagy csibivel telt tojas van-e a kezemben. Ehhez persze kellettek az ongyilkos kiserletek. :)
Maskulonben valoban az a bajom, hogy a tyukok egy nagy csaladbol valoak, tehat mindegyik testvere es rokona a masiknak. A verfrissiteshez viszont nem talalok idegen framrol szarmazo kakast. Pedig a jelek azt mutatjak, hogy egy idegenre biz szukseg volna.
Nem lebeszélni akarok senkit a lacházai öreg úrról, csak megtettem utálkozó véleményemet.
A fiatal gyémántnak nem lesznek magos tojásai, kár 500Ft/db áron kísérletezni vele. Az arany már ivarérettke első évesen is, csak nem v.színű, hogy 3 tyúk erejéig:(
Az ezüstjeiben és a királyokban lehet fantázia, de egy ilyen körülmények közt tartott állománynál, mégha ki is kel a csibe, nem lesz hosszú életű:(
Arról nem beszélve, hogy a pici voliersort libák sz..ják körül, ami nagyon egészséges a bélflóra szalmonella állománya számára:(
:)))))
Sárga és pirosarany, ezüst, valamint királyfácánok.
Miután a keltetőben nem maradt sem gyémánt, sem nyerges tojás, így úgy tűnik azok még magosak voltak, csak még nem tudom őket kiválasztani a száradozó tömegből.
Pipiből óriás brahma, zsabó, cochin és törpe selyem.
Elszámolták a kelést a japánfürjek, úgyhogy még őket várom:(
A tojások saját állományból voltak:)
Referencia képeket szívesen küldök, ha adsz egy e-mail címet, vagy írsz az enyémre.(mezoor@morahalom.hu) :)
diszfacant. most beszeltem a felesegevel, nem biztos, hogy lesz tojas, mert elojegyzesre kell feliratkozni. en meg lachazarol, nem megyek fel 1-2 tojasert pestre. majd este beszelek konkretan a mesterrel.
azaz, o lesz asz. megeri nalla tojast venni, szepek a madarai? mert nem megyek el potyara, ha gazos... amugy kiskunlachazan leszek, beneztem volna ahoz a foszerhoz is akinel voltal, dehat amit elmondtal az alapjan nem.
sziasztok hät Toth Sanyi bä´ról annyit hogy én töle vettem idén néhäny holland bóbitäs tojäst és most keltek ki szépek nagyon...szóval én csak ajänlani tudom... de beszélni kell vele telefonon mert minden madärból szinte csak egy pär van vagyis nehezen gyülik össze a tojäs...
szafe2...köszi az infót na hogy keltek a fäcänok milyen fajtäból lett???? és milyen kiscsirkék keltek pontosan most nälad??
nem ismeritek veletlenul pesten a Hektar utcaban levo tenyesztot? hirdet mindig a diszmadarban, most vasarnap megyek fel pestre, gondoltam benezek hozza.
Sebright-ot nem láttam(persze ez nem jelenti, azt, hogy nem is volt).
Egy éves pávakakasok 11-12.000Ft-ért mentek, illetve nem mentek:(
Ez azért is rossz hír mert én is tartottam vissza tavalyról, az idén várható tojók mellé (amilyen szerencsém van max. egy lesz idén, de az is csak azért, mert már elígértem egy barátomnak).
Amúgy kész vagyok az első nagyobb keltetéssel:) Csipog egy szakajtónyi díszcsibe és fácán:) ennivalóak ;)
Átlámpáztam a második keltetőt és megállapítottam, hogy több nyergesem és gyémántom idén már nem lesz:( az összes tojás magtalan:(
köszi a leíräst sebright-ot lätott valaki ha igen mennyiért milyet??? a päväkat amúgy mennyiért adtäk...nem akarok venni csak érdekel ha mär olyan sok volt...
megint megkérdem hogy lehet ide képet beszúrni meg új topicot nyitni...köszi
Viszonylag kevés volt a madár a szezonban megszokott felhozatalhoz képest.
Az árak beálltak 1.500-3.000Ft/csirke közé.
Brahma, vadas színű törpe selyem és zsabó volt leginkább látható a baromfikból. Páva kakassal dugig volt a piac. A papagájok közt sok volt a leharcolt vírusgazda(hullámosárak a csillagos égig), meglepően sok volt a kína és király papagájokból, míg törpékből meglepően kevés. Fácánból szintén csak kakasok(aranyak, némi ezüst, valamint keverék vadászok).
Díszrécét nem láttam(hozzá tartozik az igazsághoz, hogy árgus szemmel kutattam pennant papagájok után).
Kecskegidából viszont szintén rendes fehozatal volt.
Utánna átmentem K.k.lacházára, mivel rendeltem néhány királyfácán tojást egy ottani "tenyésztő", "gyönyörű állományából".
Ha még láttatok madarat kínzó amatőrt:(
Nem teljesen 2 m2 területen összecsukva fiatal, túlnyomó részt első éves kakasok(például a gyémánt is, aminek a tojásait árulta) 3 tyúkkal, darán tartva, víz nélkül.
És az idős, tiszteletre méltó úr még előadást tartott a kereslet csökkenéséről.
De most tűzök, összecsapom a melót és szedegetem a keltetőből potyogó csibéket:)
Sziasztok ha lehet irjatok mär valamit hogy milyen volt a börze ki mit vett mit lehetett lätni meg ilyenek...jó lenne tudni valamit innen a tävolból...köszi
Köszönöm a segítségedet.Merre lesz Monoron a börze.Vasárnap úgy is Pesten leszek, ha van időm akkor kimegyek Monorra.Erről az újságról mit lehet pontosabban tudni??
Most kaptam a hirt hogy kikelt otthon 6 darab holland bóbitäsom amiket nagy fäjdalmamra csak júliusban fogok lätni...de azért örülök nekik...nem tudom mond e valamit de a tojäsok Toth Sändortól aki elvileg mestertenyésztö... ugyhogy kiväncsi leszek a csibékre milyenek lesznek...eddig még nem volt holland bóbitäsom valami különleges bänäsmódot igényelnek a csibék vagy semmi exträt...????
Igen lehet az oka a kelésgyengeségnek a szülők rokontenyésztése.
Viszont mivel Chabokról van szó lehet más is a baj. Ha minden igaz a következő Díszmadár Magazinban lesz egy válaszom egy olvasói levélre, szintén hasonló problémával.
Bemásolom ide is, Kijo kollégának, nem biztos hogy japánban hozzájut a magazinhoz.
A chaboknál egy domináns gén okozza a lábak rövid növekedését, és egy másik recesszív gén pedig felelős a normális hossz kialakulásáért. Normális esetben egy tulajdonságért két faktor, azaz egy gén pár felelős. . Ha két madarat párosítunk a szülők átadnak egy-egy faktort a szaporulatnak, így ezeknek is egy gén páruk lesz
Mivel a szülők rövidlábúak, lássuk milyen eredménye lesz, két rövidlábú Chabo párosításának.
25%-a az embrióknak megkapja duplán a rövidlábúság génjét, ez tisztán rövid lábat eredményez, de letális hatású. Az az embrió amelyiknek két rövidlábat okozó génje lesz ., nem tud kibújni a tojásból és befullad.
50%-a az embrióknak megkapja a rövid lábúság gént, párjául pedig egy hosszúlábúság gént, akkor rövid lábú lesz az utód, mivel domináns a rövid láb, ilyen minden rövidlábú Chabo genotipusa. A szülők is ilyen genotipusúak, ezért tudjuk biztosan hogy mit örökíthettek.
25%-a az utódoknak normál lábhosszúságú lesz, mert két hosszúlábú,recesszív génből áll a párja.Tehát ha ilyen egyedeket párosítunk abból soha nem lesznek rövidlábú utódok. Ezeket selejteznünk kell, de nem úgy hogy egy másik tenyésztőnek adjuk el őket. Az Ön hosszúlábú csibéi is ilyen genotipusúak.
nem lehet hogy a selymek testverek, ezert szuletnek az eletkeptelen csibek? nekunk van mar par eve ilyen keverek meg Chabo "japancsirke" de ilyen hogy belefulladt volna a tojasba, vagy hibas csirke szuletik meg nem nagyon volt, amikro en feltorom a tojasokat zavaros-turos belul, de nincs benne embrio, tehat az elejetol rossz a tojas. (nem szoktam lampazni, nincs meg hozza aparatus)
tegnap viszont mar nem birtam magammal es feltortem a keltetoben levo furjtojasokbol 1-et, nagy meglepetes volt mert fejlett mozgo kicsfurj volt benne, csupasz rozsaszin nagy csorrel, gulu szemekkel. sajnaltam szegenyt, dehat ez van... ezek szerint nagy baj nem lett, hogy az elejen elrontottam a homersekletet. bar lehet kikeleskor jonnek majd a 3 labu, ketfeju csirkek. meg az ormanyos strucc :D
meg remelem nem az 1etlen csirket huztam le a wc-n ami kikelt volna...
Kikeltek immar a tojasok...,az osszes, ami tojok alatt voltak. :)
Tul vagyok egy nagy felvonason...-hiszen minden napra csibe csipogas jutott.
15 feher ukokkei (selyemtyuk) es 4 fekete szuletett.
Ketto adta fel az eletert valo harcat.
Sajnos a sparga labu kiscsibe is kimult, es az utan egy olyan is szuletett, amelyik nem volt kepes magatol labraallni. Egyszeruen enm birta a fejet megemelni, ami miatt 2 nap utan ki is mult.
A chabo (japan tyuk) tojasok viszont nem keltek ki. Ez nagyon fajt, pedig szerettem volna boviteni ezt a szines madar allomanyt. A selymik nagyon szepen ultek a chabo tojasokon, de ugy tunik hiaba volt minden szorgalmuk.
A fogoly leirasod jol jott.
Az asszony ugyanis eppen foglyokat akar a tyukok melle. Csak en eddig mindig lebeszeltem rola, ugyanis fogalmam sincs ugyan mire lehet jo az? :) De lehet, hogy csak a ketrecepiteshez vagyok mar lusta...
igen az amit a hatarban latsz,de van meg a kinai zoldfacan (femes zold a feje, nincs feher nyakorv es sotet hat, angol facan - barna fej, mongol, femeszold fej, nyakorv vilagos hat es ennek van meg egy un. "melanistic mutant" verzioja, egesz sotet hat es fej. nekem 6 m2-es ropdeben van 1 kakas meg 4 tyuk tok jol elvannak, a kakas kezbol eszik, es tok szelid. a nyukok kicsit vadak, de ez "vadmadar", ennyi belefer.
szerintem egyaltalan nem nehez a tartasuk, nallam garn. jercetap, kukorica, takarmanycirok, fenymag, olajnapraforgo, kendermag, buza a takarmany. eloszor mindig kieszik a napraforgot utanna, a tapot, de a vegere mindent megesznek.
melette kap minden nap friss zoldet.
a kulonbozo fajtaju tyukok megkulonboztetese eleg nehez, csak a szinuk eltero valamelyest, meg a szem-iriszgyurujuk szine, meg mas szinu/meretu tojat tojnak, nekem a 4 tyukbol 3 fele van. ahol vettem ott vegyesen volt egy 300db-os allomanyban kinai-mongol-mutansok. szoval nem tiszta verben vannak, de mivel evesre tartom oket, ez nem nagyon baj.
itt keletmagyarorszagon a felnott (7honapos-tol) madar ara, a tojo ugy 1 eft a kakasok 1-1.3eft/db
de ez csak a kis magantenyesztoknel, a nagy gazdasagok en ugytudom hogy 350ft-ert adnak egy naposcsibet, 600ert egy 2 honapos novendeket es 1600ft-ert egy 7 honapos vadaszerett madarat. persze vadaszati celokra. belapatfalvan van egyebbkent az orszag eggyik legnagyobb tenyeszet vadaszfacanra. itt Leveleken pedig egy eleg komoly angolfacan tenyeszet.
Egykor császárfajdnak, Székely- földön mogyoró-tyúknak, mogyorós tyúknak nevezik a császármadarat, amely a fajdfélék (Tetraonidae) családjába tartozik. Erdélyben ez a leggyakoribb fajdféle. Európai és Észak-Ázsiai előfordulási területein több alfaját tartják számon. A törzsállományát Erdélyben a T. b. bonasia alfaj alkotja. Állománya a Maros alsó folyásánál, Ó-Radna és a Szobrosin vidékén, Máramarosban, Székely- földön és a bánsági lombos erdőkben a legnagyobb, ahol a 300 méteres tengerszint feletti régióktól egészen a 800-1000 méteres magasságig előfordul. Romániai állománya 16-24 ezerre becsült. Európában Skandináviában, Finnországban, a Baltikumban, Lengyelországban, és az Orosz Föderáció országaiban él, az Uralig, T. b. rupestris tudományos nevű alfaja a Balkán félszigeten honos. A császármadár a fajdfélék között a legkisebb testű. A kakas testhossza 33,5-43,5-, szárny- hossza 16,5-19-, farka 11-13-, csőre 1,2-1,6-, csüdje 3,5-3,8 centiméter, testtömege 550 gramm. A tojó méretei a kakasokénál kisebbek. Hullatéka hengeres, 1,5-2 centiméter átmérőjű, 5 milliméter hosszú, barnás színű, amelynek vége fehéres-sárgás. A császármadár formája és színezete emlékeztet a fogolyéra. A kakas színe rozsdabarna, testének hátsó része szürkés-barnába megy át, nyakának mellső részén, a torkán fekete folt látható, fehér udvarban. A fejtető sárgás, sötéten tarkított, "fogolyszerű" tollai meghosszabbodottak és felmereszthe-tőek. Ez a bóbita a tojó esetében kisebb. Testének oldalai barnás-színű cseppfoltosak, szürkés-sárga hasi részén ék alakú, sötétebb foltok láthatók. Farka lekerekített, szeme dióbarna, körülötte égővörös kisebb folt és mögötte egy rövid világos sáv látható. Az evezőtollak sárgás-barnák, világos harántsávokkal, a faroktollak, a két középső toll kivételével, világos-szürkék, végükön széles zárószalaggal. Az öreg tyúk hasonlít a kakashoz, de a fekete torokfolt hiányzik. A fiatalok az öreg tyúkokra hasonlítanak, de farkuk fehér, az alsótestük pedig fehér alapon sötéten mintázott, csőrük világosabb. A császármadarak csüdje tollas, de a töve és a lábujjak csupaszok, amelyeken a fajd- félékre jellemző téli szarv képződmény nő ki, s ez a hóban járást megkönnyíti. Ez nyáron a kemény talajon lekopik, majd télire újból kinő. A császármadár a gazdag aljnövényzetű hegyvidéki vegyes, vagy lomberdőkben él Erdélyben, de felhúzódik a fenyőfélék felső régiójába, gyakorta azok felső határáig is. kedveli a láperdőket. Rendszerint a földön tartózkodik, de éjszakára fákra szállnak föl. Az erdők gazdag bogyótermő részét kedveli. Az erdőkből gyakran kihúz a tisztásokra, az erdőkhöz közeli mezőkre, sőt esetenként a szántóföldekre is. Állandó revierjét messzire nem hagyja el. Életfeltétele a nagykiterjedésű, csendes erdő, távol az emberi zajoktól. A települések közelségét messzire elkerüli, állománya elsősorban az intenzív erdőművelés miatt csappant meg. A talajon gyorsan szalad és fordul. Jellegzetes nyoma a talajon jól látható, elsősorban a táplálék útszéli kapirgálásakor. Monogám madár, mindig párban él, azok pedig gondosan vigyáznak csibéikre, majd a fiatalokra egy-egy családot alkotva. A család csak nyár végén széled szét. A szülőpár nem hagyja el egymást. Nyoma a fajdkakaséra emlékeztet, mérete 4,5, terpesztése 5,5 centiméter. Hangja a fütyüléshez hasonlít. Szeptemberben, a párválasztáskor 5-6-szor megismétlődő "cü-cü" hangokat hallat s ezt tavasszal, párzás előtt is gyakorta lehet hallani. A vadászok a hívóhangját csontsípokkal utánozzák, és a kakasokat ősszel ejtik el. A tyúk lövése tilos. A tavaszi, március-áprilisi (Erdélyben) előpárzási játékban a kakas körüljárja a tojót, "aki" erre többszöri, ritmikus fejcsóválással felel, jelezve a párzási készségét. Hasonló ez a házi kakas és a tyúk játékához. Nincs különleges párzóhelye, mint rokonainak, a siket- és nyírfajdnak. Földön fészkelő, költési ideje április végétől május végéig tart. Összesen 6-14, 40x28 milliméteres tojást rak az előzőleg puhára bélelt fészkébe. A költési idő 21- 26 nap. Csak a tojó kotlik, amelyekhez az utolsó tojás lerakása után kezd. A kotlás ideje alatt a kakas a fészek közelében tartózkodik. A kikelt csibék fészekhagyók, veszély esetén mozdulatlanul lapulnak, s már az első naptól kezdve fogyasztják a hangyát és annak bábjait, amelyet a kotlós kapar ki a bolyokból. A rovartáplálékról lassan áttérnek a növényi magvak, bogyók, friss hajtások, rügyek - főleg a nyír, az éger és a mogyoróbarkák - az áfonya, a szeder és málna fogyasztására. Csak nappal táplálkoznak. Az erdőt járók gyakran megfigyelhetik, amint az utak porában nyáron fürdőznek, vagy a patakmenti tisztásokról, gyér erdőkből, hangos szárnycsapások közepette fölrepülnek. Repülésük nehézkes, minden 100-200 méteres repülés után a földre szállnak. Veszélyeztetettsége esetén a zajos repülését egymásután 3-4-szer is megismétli, köztük rövid földreszállásokkal. Szárnycsapásai százméterekre elhallatszanak, így viszonylag könnyen be lehet cserkelni. Ellenségei: a hiúz, a vadmacska, a róka, a borz, a sün és a vaddisznó. Utóbbiak főként a fészekaljakban okoznak nagy kárt. Hegyi, erdei legelők közelében állományukat a juhászok kutyái is gyérítik, főleg a tojások és a csibék pusztításával. A fajdfélék számára a kedvelt élőhelyeiken védterületeket kell kialakítani. Ezek egyben génbankjai is lehetnének ezeknek a ritka és értékes madaraknak. Vadászata, Erdélyben, szeptember 15-től december 15-éig tart. Kisöbű, golyós fegyverek használata ajánlott. Húsa rendkívül ízletes csemege. Vadgazdálkodási jelentősége az Orosz Föderációban, a Skandináv- és Balti államokban jelentős. Magyarországon szigorúan védett faj, amelynek vészes állománycsökkenését az erdőművelés intenzív volta, a ragadozó fajok, valamint a vaddisznó elszaporodása okozta. Mindezek ellenére az Északi középhegységben, a Mátrában és a Bükkben szórványosan előfordul.
A fogoly a tyúkalkatúakhoz (galliformes) tartozó fácánfélék (Phasianidae) közismert képviselője. A népi nevén szürke fogolynak is említik, a tengerentúlon azonban magyar fogoly a neve, mert a múlt században hazánkból telepítették be, s kedvező feltételeket találva elszaporodott. A fogoly egész Európában elterjedt, de hiányzik a Skandináv- államok északi részéről, Dél Spanyol- és Görögországból, Korzika és Szardínia szigetéről. Hét alfaja ismert, állománya legnagyobb Közép-Európában. A kakas és a tyúk olykor megtévesztésig hasonlít egymásra és többnyire közvetlen közelről lehet különbséget tenni köztük. Színük szürkés, az arcon és torkon rozsdabarna, a felsőtestük feketés és vörös harántcsíkokkal mintázott. A kakasokra jellemző a mellközépen viselt barna, patkófolt, de ez idősebb tyúkokon is látható. A szélső faroktollak vörösek, a középsők szürkésbarna árnyalatúak. A tyúk színezete halványabb. A kifejlett madár hossza 30-33, szárnyfesztávolsága 46-50, szárnyhossza 12-16,3 centiméter, súlya 330-350 gramm. Kedveli a mezsgyeszéleket, az árok- és csatornapartokat, a mezőgazdasági kultúrákat, főleg ezeknek a széleit, a búzavetéseket, herést, lucernást. Az utóbbiakban a gépi kaszálás jelent veszélyt számukra. Csapatban élő monogám madár. A csapat február végén párokra szakad. A szülői megható gondoskodás példája, ahogy a tyúk, de a kakas is, a közelgő ember figyelmét próbálja elterelni a fészekaljától. Fel-felrebben, lebukik, egy-egy pillanatra eltűnik, azért, hogy magára hívja az ember, illetve a ragadozók figyelmét, és a fészektől lehetőleg messzebbre csalja. Rejtőszíne miatt a fészken ülő szülőket nehéz észrevenni, csibéiket nagy odaadással és szeretettel együtt nevelik. A mezőgazdaságban rendkívül hasznos madár a fogoly, mert táplálékát fiatal kortól a rovarok, főleg az ízeltlábúak képezik, csak fokozatosan térnek át a növényi táplálékra. Gyommagvak, a termesztett növények magvai, zöld növényi részek adják étrendjüket. Kiterjedt gyom- és rovarirtás során nem jutnak elegendő táplálékhoz, s ilyenkor kénytelenek a megszokott környezetből amelyet egyébként nem szívesen hagynak el - elvándorolni. Télen, magas hótakaró esetén feltétlenül indokolt a takarmány kihelyezése a területre. Állandó madár, csak huzamosabb veszélyeztetettség és szélsőséges viszonyok miatt hagyja el megszokott területét. A zúzájában mindig megtalálhatók az apró kavicsszemek. A természetben szaporodása a párválasztással, majd a fészkelőhely gondos kiválasztásával kezdődik. Kezdetleges fészkét mindig a földre rakja, növényzet közé rejti, részben fűszálakkal, levelekkel be is takarja, kibéleli. Szolíd dürgés közepett, a párzás után a tyúk a fészkére ül, s mintegy 8-16, olykor 20 egyszínű, olajbarna tojást rak. A tojásrakás napokig is eltart. A költési idő 23-25 nap. A tojásokat csak a tyúk üli, de a kakas mindig a közelben őrködik. Az első tojás megpattanásától kezdve 16-20 órán belül minden csibe kikel. A csibék kelésének idején a kakas mindig a fészek közelében tartózkodik, védve azokat, s ha már mindannyian kikeltek, a tyúkkal együtt kel útra a család, amelynek vezetésében, védelmezésében a kakas kiveszi részét. A csibék azonnal és önállóan kezdik az állati eredetű táplálékot keresni. Kéthetes korukban már repülnek, másfél hónaposan már teljesen önállóan mozognak, de még mindig a kakas, s főleg a tyúk közelében tartózkodnak, hozzájuk futnak veszély esetén. A fogoly védelemre szorul, mert a nagytáblás mezőgazdaságban a gyomos mezsgyék, parlagterületek és kaszálatlan szegélyek megszüntetésével életterük állandóan szűkült. Ellenségei a szarka, szürke- és vetési varjú, s a szőrmés ragadozók, elsősorban a róka. Ez utóbbiakat - a fogolyállomány szaporítása céljából - indokolt erőteljesen szabályozni. Jó kutyával a keresővadászata a legszebbek közé tartozik. Állománya - amely jó, ha 60-80 ezerre tehető - sajnos apadóban van. Ezt igyekeznek gátolni az ország különböző területein indított fogolyprogramok. A szakemberek a jövő apróvadfajának tartják, mert a privatizáció során csökkennek a táblanagyságok, változatosabbak a termesztett növényfajok és csökken a vegyszerfelhasználás, az- az mindazon kedvezőtlen élőhelyi hatás, amelyek a hazai fogolyállomány drasztikus csökkenését okozta. Természetesen a tapasztalható, kétségkívül kedvező élőhelyi változások csak hosszú távon hozhatnak eredményeket.
Erdeink, mezeink csodálatos és változatos színezetű madárfaja a Kaukázus, Káspi - és Aral-tó vidékéről származik. Több ezer évvel ezelőtt felfigyeltek szépségére, konyhaművészeti értékeire is, a görögök hozták be hazájukba a Kaukázus vidékéről, tőlük a rómaiak vették át udvaraik díszeként, majd telepítették a megszállt területekre tovább, Nyugat- és Észak- Nyugat Európába, de még Angliába is. Európába a középkortól kezdve számtalan helyre telepítettek fácánt, a távol-keleti alfajokat is, így ma már öreg földrészünkön tiszta törzstenyészetekről nem lehet beszélni. Európában több alfaja él: a közönséges fácán (Ph.c.colchicus), amelynek nincs fehér nyakörve, nyaka zöldes ibolyaszínű, a hastájéka barna, farka zöldes-sárga. A kínai örvösfácán (Ph. c.torquatus) nyakán keskeny fehér örv látható, háta sárgás-barna, fekete, ék alakú sávokkal. A mongol fácán (Ph.c.mongolicus) nyakán széles fehér örv van, szárnyfedő tollai fehérek, szalagtollazata barna, hasoldala sötétzöld, alsó testrésze feketésbarna. A japán fácánt (Ph.c.versicolor) uralkodó fémeszöld színe okán zöldfácánnak is nevezik. Nyaka bíboribolya, válla vörösréz színű. Ismert még a formózai fácán (Ph. c. formasanus), amely világos sárga hátával helyenként színesíti a terítéket, és bizonyítja egykori mesterséges tenyésztését, vérkeveredését. Az angol sötét vadászfácán (Ph.c.tenebrosus) szárnyfedő tollai sötétbarnák, nyakörve nincs, hátuk, mellük, hasuk barnás-sötétzöldes. A fent említett alfajokon kívül a szakirodalom számos alfajt megemlít, még az albinóból szelektált fehér díszfácánt is. Az alfajok, főleg a szabadban, már rendkívül kevertek. A fácántyúkok színezete szerényebb a kakasokénál, tollazatuk fakó, nincs rikító színezetük. Szürkés-barnás színezetük (a csibéké is) a környezetbe olvadó jellegzetes mimikri-szín, amely meglapulva szinte észrevehetetlenné teszi őket. A kakasok jellegzetessége a feltűnően hosszú, színes farok és a szem feletti fehér folt. Zömökebbek, súlyuk alfajonként változó: a fiatalok 0,7-1,3 az öregek az 1,8 kilót is elérhetik. A tyúkok testtömege mindig kisebb a kakasokénál, de ez a kor előrehaladtával növekszik. A fácán élettere az alföldtől a 4-500 méteres tengerszint feletti magasságig terjed Európában, de a melegebb távol-keleti hegyekben a felett is szép számmal előfordulnak. A ligeterdőket kedveli, a cserjések környékét, ahol nádas, sásos terület, s ivóvíz található. A zárt, összefüggő erdőket kerüli, de amelyek közelében mezőgazdasági művelésű területek találhatók, a kedvelt tartózkodási helyei. Az éjjelt - különösen a havas teleken - szereti a fán tölteni, mert ott biztonságban érzi magát. Télen, hófúvások idején, a hóval borított cserjék-bokrok alatt tartózkodik, ahonnan meglehetősen nehéz kihajtani. Érzékeny az erős fagyokra, főként a tavasziakra és a tartós szárazságot is megsínyli. Az időjárás változásaira érzékeny. A kakas az esti felgallyazáskor, a reggeli leszálláskor, jellegzetes hangot ad. Ember, vagy ellensége, a róka, vadmacska, kóbor kutya, elkóborló házimacska, vaddisznó által felriasztva és párzás idején, feltűnően hangoskodik. A kakas párzás idején, hangoskodva védi a tyúkjait az idegen betolakodók ellen. A tartózkodási helyéhez előszeretettel ragaszkodó madár. Inkább csak a tenyészetekből kibocsátottak vándorolnak el, néha sok-sok kilométerre (megfigyeltek 50 km-et is), főleg ha nincs táplálékuk és ivóvizük, vagy ha a területen nagy az állománysűrűség, esetleg tartós a zavarás. Párzási időszaka, dürgése, az egyre melegedő idő hatására, április elején kezdődik. Ha az idő hűvösre fordul, párzásuk rövid ideig szünetelhet. Ilyenkor a kakasok hangoskodással gyűjtik maguk köré a tyúkokat, a háremet és igyekeznek megfélemlíteni a konkurens, rendszerint fiatalabb kakasokat. A természetben a párzás előtt a tyúk fészket készít a talajra, a környezet növényi, puhább részeiből, s ezeket olykor tollal is kibéleli. A tyúk rendszerint 8-14, sőt 16 darab, világoszöld, néha kékes, máskor sárgás árnyalatú tojást rak. Mindkét nem kotlik, ez az idő általában 21-24 napig tart. A csibék 12-30 óra alatt kelnek ki, fészekhagyók, néhány nap múlva már hosszabb utakra is kísérik anyjukat. Négy hetes koruktól rendszerint önállóak, 5-6 hetesen már jól repülnek és felbomlik a család. A természetes környezetben felnevelkedett fácánok jobban alkalmazkodnak a környezethez, annak viszontagságaihoz, jobban védekeznek az ellenségek ellen. Ezeket a vadászok is jobban kedvelik. A természetes körülmények között a fácán életkora 4-5 év. Vadászok körében nagy volt már a múlt század elején is a kereslet a fácán iránt. A természetes szaporulat pótlására idővel kialakultak a fácán tenyésztelepek, ahol már mesterségesen, fény- és hőforrásokkal biztosították a szükséges feltételeket. Míg a természetben a fiatalok rovarokat, hernyókat, csigákat és egyéb apró állati eredetű táplálékot fogyasztanak, majd később térnek át a növényi eredetű eledelre, magvakra, fűfélékre, vadgyümölcsökre stb., a fácántelepeken ezt mesterséges takarmányozással, tápokkal pótolják. A nagyüzemi módszerekkel egy-egy fácántelep akár többszázezer napos csibét is termel egy-egy idényben. A fácánokat volierekben nevelik, innen kerülnek már kitollasodva, 6- 8 hetes korban, a természetbe. Nálunk az országos évi fácánteríték 5-700 ezer között mozog. A fácán a vadászok kedvenc madara: kereső- vagy hajtóvadászaton ejtik el a javát, főleg erdős, cserjés és nádas területeken. A fácánosokat egész éven át védeni kell a ragadozóktól, hogy a megengedhetőnél nagyobb számban ne okozzanak károkat. A védelmi munkák azonban ennél sokrétűbbek és az év minden szakában adnak munkát, feladatot az állomány kezelését végző hivatásos vadászoknak.
Hazánkban a fácántenyésztésnek jelentős múltja van. Az elmúlt évtizedekben az apróvad élőhelye drasztikus változáson ment keresztül. A nagyüzemi intenzív agrárművelés bevezetésével az apróvadfajok életfeltételei erősen korlátozódtak, egyedszámuk mindinkább csökkenő tendenciát mutat. Ezt a problémát felismervén a vadgazdálkodók a megnövekedett vadászati igény biztosítására a hiányt mesterséges zárttéri tenyésztésből származó anyag telepítésével pótolják. Kialakultak hazánkban a nagyüzemi bázistelepek ahonnan a gazdálkodók napos-előnevelt, illetőleg kész madarat vásárolhatnak.
A szabad természetben egy fácántyúk után csak 10-13 db tojást és 1,5-2,5 db felnőtt szaporulatot számolhatunk, addig zárttéri tartásban egy tyúk után 50 db tojást és 31-33 db felnőtt madár érhető el. Zárttéri fácántenyésztés A tenyésztelep helyének megválasztása a tenyésztési eredmények szempontjából nagy jelentőségű. Kívánatos a laza szerkezetű talaj, a kissé lejtős fekvésű terület a víz elvezetése végett. A mély, hideg, kötött talajon tartott állományban a fertőző betegségek és a paraziták gyorsabban elszaporodnak. Gazdasági, ökonómiai szempontból a 8-10 ezer db-os tojó-törzsanyaggal működő tenyésztelepek a legmegfelelőbbek.
Törzsanyag kiválasztása
Tojástermelésre általában az egyéves korú egyedeket használjuk. Az alfajok közül a mongol fácán a legelterjedtebb, leginkább használatos. Ősszel a tenyésztörzsanyagot 20%-kal nagyobb egyedszámmal célszerű indítani az esetleges elhullások és a kirepülés miatt. 1:5 ivararány a legmegfelelőbb. A tároló kaliczokban 1m˛-re 2 db fácánt számítunk. A fácán zárttéri tojatásának különféle módszerei és eszközei vannak talajon elhelyezett stabil vagy mobil tojatóvolierekben, valamint sodronyos elemes volierekben történő tojatás is használatos. A törzsanyagot márciusban telepítjük a tojatóvolierekbe. A tojástermelés időszaka április első hetében kezdődik és június végéig tart. A tyúk 3-4 napig tojik, majd 2-3 napot pauzál. 90 nap alatt mintegy 50 tojásra számíthatunk. Ennek havi megoszlása: április 35%, május 47%, június 17%. Tenyésztojások tárolása Optimális tömege 29-35 g. A napi tojásmennyiséget megtisztítjuk, szeleteljük, fertőtlenítjük. Erre 2%-os sósav oldatot használunk. A tárolás 12-13 şC-pn történik 60-70% relatív páratartalom mellett. Maximum 7 napig tárolhatjuk, naponta 1 alalommal forgatjuk. Keltetés A keltetés előtt 10 órával a tojásokat 18-22 şC-os helyiségben előmelegítjük a 60-70%-os páratartalom megtartásával.
A fácántojások keltetési ideje 24 nap. A keltetés két lépcsőben történik, előkeltetés és bújtatás. Az előkeltetés a 20. napig tart, hőigénye 37,8 şC, 48-51% relatív páratartalommal. A bújtatás hőigénye 37,5 şC 65-80%-os relatív páratartalommal. A fácántojások keltethetősége átlagban 60-65%-os. A kikelt fácán csibék osztályozás után a nevelőhelyekre kerülnek.
A nevelőhelyek technológiájukat tekintve lehetnek; Extenzív: - Vadászterületen végzett feketefóliás nevelés - Etánfűtéses eljárás Félintenzív: - Teremfűtéses eljárás: Nagyobb mennyiségű fácáncsibe nevelése esetén alkalmazzuk. Három szakaszra osztható előnevelés (1-30. napig), középnevelés (30-60. napig), utónevelés a 60. naptól felnőtt korig, a 140. napig tart. Élőhelyfejlesztés: A fácán számára legkedvezőbb élőhely a védő sűrűkkel éjszakai szálláshelyül szolgáló gallyazó fákkal tarkított rét. Nem kedveli az összefüggő erdőtömböket. Kimondottan szereti viszont az erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területeket. Erdeink nagy része csak fejlődésének bizonyos szakaszában képes a fácán igényeit kielégíteni. A fenyőerdő például 10 éves korig. Hasonló a helyzet az akác, tölgy vagy nyárerdőkkel, amelyek szintén záródásuk után nem nyújtanak alkalmas élőhelyet a fácán számára A fácán vadászata A fácán vadászata november elejétől január közepéig tart. A tyúkok évi lőhető mennyiségét és a mesterségesen kibocsátott tyúk mennyiségének figyelembevételével határozzuk meg.
-1:1 ivararány mellett kibocsátás esetén a tyúkot nem vadásszuk
-1:2 ivararánynál a kibocsátott tyúkok 15%-a lőhető.
-1:3 ivararány esetén a kibocsátott tyúkok 45%-a vadászható. Azokon a területeken ahol nem foglalkoznak mesterséges fácánneveléssel így csak a természetes szaporulat van jelen, a tyúk vadászata külön engedélyhez kötött. Vadászati módok
Végezetül megemlíteném, hogy fácánvadászatra csak sörétes puskát használjunk. Vadászatkor csak a repülő egyedre, a futó fácánra csak kizárólag sebzés esetén kövünk.
Sajnos kevesen vagyunk még ezen az oldalon hogy be tudnál szerezni hirdetés útján ilyen különlegességet mint a futókacsa.
Szerintem amire te gondolsz az India futókacsa. Kínairól még nem hallottam, bár ez nem azt jelenti hogy nincs ilyen. A neten barangolva már sok mindent láttam, de még Kínait nem.
Próbálj meg elmenni most vasárnap Monorra a börzére. Ott láttam már, viszont ott is ritka, de ki lehet fogni. A másik lehetőség hogy a Kistermelők Lapjában a Keres-kínál-cserél rovat ingyenes, oda adj fel hirdetést hogy keresel ilyen fajtát. Nyugodj meg, lesz jelentkező!
Addig is fogadd tőlem ezt a képet:
ohiki hol végeztél agrärmérnökként csak nem gödöllön mert én is oda järok...ha épp nem erasmus ösztöndijon vagyok stuttgartban...jövöre leszek ötöd éves...
a mongol fäcän az a hagyomänyos fäcän amit a hatärban is lätsz vagy nem...nehéz a tartäsuk ...mik az alapkövetelmények...milyen ärban lehet venni felnöttet és neked mennyire vadak...???
hogy lehet ide képet beszúrni...???
mert voltam egy stuttgarti kiällítäson gondoltam megosztom veletek a lätottakat...
himalajai fenyfacan (impeyan)
meg valami tragopant (themick v. szatir)
a mongolt megenni, a tobbit tenyleg csak sajat oromomre, (mondjuk a szaporulat nyilvan eladva, de nem ebbol akarok meggazdagodni...) gondolom a ket utolso egzotikus madarat majd valami kulfoldi borzen leszek kenytelen beszerezni...
tobbet nem akarok, mert nem gyozok ropdeket epiteni nekik.
hat azert az tulzas, hogy foglalkozom, most kezdtem. van 5db mongol facanom, meg van egy pirosarany kakasom, amihez majd most fogok tyukokat keltetni, ha minden igaz. van meg virginiai meg kaliforniai furjem, nehany vadkacsam, meg japan csirkem, meg 3 nemakacsa :)
viszont ha minden jol megy, oszre lesz egy rakas facan.
Nekem csak törpe alkatú baromfiak kellenek. Illetve ezeket kedvelem. A darabszám csak annyira fontos hogy legyen egy 8-10 db növendékem, amiből ki tudom állítani a következő évi törzsállományt. 3-4 tyúk 2 kakassal. Azért kell 2, mert az egyik a vésztartalék.
Ahogy észrevettem, egy 20-25 tojásból tudom előállítani a kívánt mennyiséget. A keltetőgépem 100 db-ra van kalibrálva, de gond nélkül bele tudok tenni 125 db tojást. tehát 4-5 fajtájú tojást fogok, akarok, szeretnék majd keltetni.
Hogy milyen fajtákat? Majd ami akkor megtetszik, és be lehet szerezni a tojását.
Csak tojást fogok bevinni az udvarra, élő állatot mégegyszer nem akarok.
Majd szétnézek!
Ismerek egy öregurat, neki csak chabói vannak.
De szerintem az sem baj ha messzebb vannak Gyöngyöstől. Jövő tavasszal én is újra gyűjtögetni kezdek. Gyűjthetünk együtt is.
az a baj hogy mire júliusban hazamegyek mär nem nagyon érdemes tojäst vinni..de nem tudok värni jövö tavaszig hogy ne legyen semmim...ezért akarok otthon venni valamiket..de a monorba mär nem bizom nem lehet szépet talälni csk nehezen mindenki a selejet viszi ki elsösorban...ez van...
mivel kijöttem egy évre otthon felszämoltam a dolgokat...de amugy szokott lenni minden fajta häztäji baromfi meg hamburgi, cochin na meg a nagy kedvencem az itäliai...de voltak mär erdélyiek is meg pävagalambok szóval sok minden...
segíthetnél akkor hogy gyöngyös környékén kinek van valami díszbaromfi viszonylag szép állomänyban...és milyen fajtäk vannak nekik te ezt bizti jobban tudod mint én...üdv
Örülök hogy gyöngyösi vagy, majd egyszer értekezhetünk.
Sebrighteket nem nagyon tudok eladókat, de szerintem is próbálj meg tojást behozni. Valszeg jobban jársz. Én korábban Hollandiából, Eindhovenből hoztam be tojásokat. Igazi ritkaságokat sikerült szereznem. Tuzo, Hint horozu, Szumátra, Barnevelder.
Inkább építs ki kapcsolatot az ottani tenyésztőkkel, hogy jövőre, vagy később ki lehessen menni tojásért. De köszönjük a felajánlást tojás behozatalra.
Írj az ithoni madaraidról valamit!!
szafe2..milyen fäcänokkal foglalkozol???
a nyiregyhäzi sräcról mit lehet tudni milyenek näla a sebrightok...??? Felétek miket tartanak még az emberek viszonylag jó minöségben...
a német minöség tényleg jó csak itt föleg viador fajtákat tartanak nekem meg azok nem annyira szimpik...ez van de lehet viszek azért majd valamilyen tojäst haza...
telen meg azt tervezgettem, hogy akarok vagy 6-8 fele facant tartani-tenyeszteni, most mar rajottem, hogy ehez vagy nyugdijasnak, vagy legalabbis rengeteg szabadidovel rendelkezonek kene lennem, iszonyu sok penz, es hely kell, hogy az ember jol tudja csinalni, most ott tartok, hogy eleg lesz nekem 4 fajta facan is... :) mar most a kis japanokkal baromi sok +munka van, jovo het vegen kell par facan, utanna egy het mulva meg 60 db facan meg furjtojas, (remelem kell belolle valami) de mar megint van 40 db tojas, tiszta nagyuzem...
szerintem jobban jarsz ha kulfoldrol hozod legalabb az alomanyod felet, meg ha dragabbak is a madarak, mint itthon. elkerulod a beltenyeszetet, meg kicsit magasabb szinten vannak a kinti tenyesztok. legalabbis amit igy az interneten latni, meg itthon tapasztalni pl.
Sebright-ot, Keselyufeju (kek) gyongytyukot, Mandarin es Karolin recet tudok eladot, de ezek itt vannak Nyiregyhazan. a Karolin recek csodaszepek a sracnal.
Okihi...én gyöngyösön lakom szóval ha te is arrafelé akkor jó lenne felvenni a kapcsolatot...jelenleg azonban stuttgartban töltöm az idöt egészen nyärig...persze az auguasztusi börzén mär ott leszek:-)))
ja és azért irok hogy itt stuttgartban van egy tenyésztöi csoport és akit érdekel tudnék vinni bizonyos különleges és kevésbé különleges fajtäktól tojäsokat...szóval irjatok bätran...
sziasztok sebright fiatalok érdekelnének de csak jó minöségüek meg mandarin réce pár...ja és fehér vagy kék szinü gyöngytyúkok vagy tojäsaik is és kinai üttykös lud hagyomänyos színben.......ha valakinek vannnak ilyenek jó lenne ha jelentkezne..hogy beszéljünk az esetleges üzletröl...de azért ha bärmilyen tojás vagy növendék várható valakinek a nyáron az is érdekelhet...
Pár évvel ezelőtt én is sokat "termeltem" a börzére. Ahol csak tudtam, mindenhol madarak voltak. Keltettem orba-szájba, volt mindenféle korosztályú csirkém. Ették egymást, nem nőttek, az ideg majd megölt néha. Vettem a tápot, nyomtam a gyógyszert. Aztán a börzén ami megmaradt eladtam. Aztán a pénzen amit eladtam, vettem másik madarat. Aztán pár nap múlva az új madár elkezdett gubbasztani, aztán szép lassan tönkrement, mert új helyen új betegségek érték és hozzám hasonló "tenyésztőtől" vettem akinél szintén hasonló körülmények között élt. Szóval elpusztult a madár. De soha nem pár, mindig csak a kakas, vagy a tyúk. Aztán jött a tavasz, és volt egy csomó különböző fajtájú özvegyem. Elkezdtem venni nekik a párat. Vagy tudtam vagy nem. ....és akkor rájöttem hogy én azért termelek ennyi madarat, hogy el tartsam a hobbimat. De ilyen módon még többe kerül a dolog, mint ha nem akarnék nyerni a dolgon. Egyszóval ez már a 22-es csapdája lett.
Most nincsen semmim. Új ólakat építek, átgondolom hogy minél célszerűbb legyen a "gazdaságom". Kevés madarat fogok tartani, csak a saját örömömre. Még keltetni sem fogok. 1-2 kakas, 2-4 tyúkkal. CSak hobbi lesz, ami ugye nem nyereséges, azért hobbi hogy áldozzak rá, csak az észszerűség határai között.
Lehet persze úgy is tartani díszbaromfiakat hogy nyereséges legyen, de az komoly odafigyelést igényel és rengeteg munkát. Nekem viszont nincs több időm rájuk.
Egyszer olvastam hogy vannak úgynevezett "öröm zenészek", akik csak a saját szórakoztatásukra zenélnek, nem járnak koncertezni, nem keresnek vele pénzt, stb. Én is ilyen öröm tenyésztő szeretnék lenni. Az én fizetségem az legyen hogy ha valaki betéved hozzám, lássam az arcán hogy tetszik neki amit lát. Ennyi, semmi több!
a baromfikat regi 50x80cm-es nyulketrecekben tartja, es irto budos volt ahol a csirkeket nevelte. de a borzeken a kartondobozban ez mar ugysem latszik... :(
egyebbkent rendes ember, nem ilyen nagy fellengzos, meg fikazos, mint par mas tenyeszto akinel eddig voltam, csak o inkabb a mennyisegre, meg az olcsosagra megy ra. ilyen TESCo gazdasagos madarai vannak. :)
nem keszult ram a tenyeszto, mert fel sem hivtam, csak mikor jottem vissza nyeklandhazarol, gondoltam benezek hozza, 1kakas 1tojó aranyban tartja a facanjait, volt egy rakas, ugy szedtunk ossze tobb feszekbol 4-4db-ot, ezek 1-2 napos tojasok, mert folyamatosan keltet, csak ami nem megy el nehany nap alatt az megy a keltetobe, legalabbis ezt mondta, de volt vagy 4 keltetoje, benne vegyesen mindenfele madar a tuluszi ludaktol kezdve a kinai furjig... egyben
gondolom abbol a nehany ezer forintbol amit a tojasokbol keres takarmanyt vesz.
volt meg kiraly, meg gyemant, meg nyergese is, de azok meg nem tojtak, vagy csak nem akart adni belolle.
Egyetértek az előttem szólóval:)
Idén nem adtunk el tojást, de tavaly a kifejlettkori ár 10%-át kértem a tojásokért, ami egy aranyfácán esetében 400Ft volt. Piacra csak akkor dobunk "fácánnyomot", ha lemegy a dömping és már néhány darabért nem érdemes elindítania a keltetőt. A múlt évi vásárlók visszajelzései elég pozitívak voltak, 80-90%-os kelési eredménnyel.
Általában akkor adják el a fácántojásokat, ha nincs lehetőség a kikeltetésre(pl. több tyúk van egy kakassal, de nincs kotlós, vagy keltető a ház körül, netán a gazdinak nincs ideje, önbizalma a keltetésbe belevágni).
Legkönnyebben a kezdő hobbitartó válik meg a kis kedvenc tojáskáitól.
Az un. "nagyoknál" más a helyzet.
Nálunk a madarász morál még nem túl fejlett, így előfordul, hogy a tojásokat a T. Tenyésztő csörgőnek nézi és eladás előtt jól megrázogatja:(
A postai szállítás sem szokott a tenyésztojások javára válni. Sokszor a T.T. azzal magyarázza a kikelt csirkék elenyésző arányát a tojásdarabszámhoz képest.
Az aranyfácáncsibe fel tudja venni a purinás indítót is legalábbis ha nem nagyobb(mármint a granulátum), mint a tavalyi volt.
Az én zsákom péntekre ígérkezett. Vasárnap kel az első keltetőnk lakossága, egy időpontra hangolt fácánokkal, fürjekkel, díszcsirkékkel:)
Egy másik keltetőbe kísérletképp betettem egy emu tojást, de az lehet, hogy rosszul viseli a 60-70%-os páratartalmat. A kissé magasabb keltetési hőmérsékleten, csak a kelést hozom előre 54 napról 52-re.
Ja, ne felejts el egy kis túrót adni a csibéknek.
Első itatásokkor válogathatsz a Laktifermes, vagy almaecetes víz, netán a kamillatea alternatívák közt.
Kellemes madarászást mindenkinek:)
Nekem még az ősszel, az idén tavaszi áraknak uniós árakat adtak meg. Fél és másfél Euro között lehet tenyésztojást venni tőlünk nyugatra.
Szerintem nem adták drágán a fácántojásokat.
na kikeltek hetvegen az elso unios csirkeim, van 13 kis japancsirke. sikerult szereznem Purina facan inditotapot, nagy nehezsegek es cselszoves aran, horror aron 6270 Ft-ert a zsakot. gyenge szepseghibaja a dolognak, hogy at kell daralni, mert tul nagy a morzsazottsaga, meg csak 3 honap a szavatossagi ideje, dehat ezvan.
most egyenlore ezt kapjak a japancsirkek is, eddig nem nagyon tiltakoznak.
mezoor: ti nem szoktatok diszfacan tojasokat eladni? realis szerinted a pirosaranyert meg a sargaert 250ft/db? vettem hetvegen 8db-ot "verfrissites olcson" cimen, kivancsi vagyok mi lesz belolle.
Bár az első 10 nap a veszélyesebb. Az ideális mint azt gondolom te is tudod a 37,5-37,8 fok. A gépedet nem ismerem, nem tudom milyen a hőmérséklet beállítása és az ellenőrzése. A tojások teteje és alja között is van néhány tized különbség. Szerintem próbáld meg azonos hőn tartani őket, még ha nem is pontosan a kívánt hőmérsékleten vannak, de ne ingadozzon.
Én mindig ráfektetek a tojásokra egy hőmérőt és ezzel ellenőrzöm. Persze ez sem mindig pontos, mert ugye a legmagasabbat mutatja és nem a folyamatos hőt.
nekem meg olyan kerdesem van, hogy van most egy kis 60 db-os kelteteom, viszont nekem meg eleg uj a homerseklet beallitasa, ill. nem mindegy hogy hova teszem a homerot, mert mindig mast mutat. igy sikerult tegnap is pl. 2-3 orara 39°c-ot csinalnom a keltetoben, tegnapelott meg 1 napig 28 fokot. szerintetek keresztet vethetek a tojasokra, vagy nem lesz tul nagy gaz. (a 6.- 7. napon jarok)
(Ohiki kérdésedre válaszolva: vaklárma volt,nem kotlik a tyúkom. Sebaj!)
Mindenkitől kérdezném, hogy jövőhéten vasárnap jöttök e Monorra?
Ugye tuti akkor lesz a vásár???
(Mert áprilisban egy héttel korábban tartották, mint amit meghirdettek.)
Igen, a természetes faroktolluk ilyen:), a két vezértoll 150-170 cm hosszú is lehet. Ritkábban előfordulhat akár két méteres farok hosszúságú példány is az 5-8 év körüli madarak közt.
A kék fácánokra és a fülesekre jellemző inkább a dús faroktoll, a gallérosoké ivelt keskenyebb, a vadászfácánoké pedig egyenes.
A királyt, saját besorolásom szerint a vadászfácánokhoz tartom legközelebb állónak, bár egy elég érdekes egyedi eset:)
igazad van lejebb irtad a 28 napot. nem kioktatasnak szantam vagy belekotesnek a hozzaszolast. csak ugy akartam kifejezni magam, hogy a tulaj, ahova befeszkelt a kacsa nem biztos hogy ki akarja varni az 1 honapot mig kikelnek a kiskacsak. mondjuk nemertem kit zavar egy kolto kacsa, nallam mindig a legeldugottab odukba feszkel pl. igaz jo nagyot piszkol amikor 1-2naponta elojon ;)
Odakint a természetben is ilyen hosszú faroktollazatuk van? Vagy ez csak az emberi tenyésztés eredménye hogy ilyen ékkel rendelkeznek?
Az én kedvenc fácánom a Swinhoe, vagy Nyerges fácán. Nem tudom miért, de nagyon tetszik. A faroktollazatok tekintetében pedig a dús, lompos faroktollazatú fácán kakasok tetszenek.
4 hétre kelnek a kacsák, az felénk még mindig 28 nap. Az hogy plusz-minusz ráhúzhatnak 2-3 napot megengedett. Sokmindentől függ, főleg a kelés alatti hőmérséklettől, a tojás kelés előtti tárolási idejétől, stb.
A tojások kelési erélyét nagyban javítja ha minden nap néhány percre felmelegednek testhőmérsékletre, ( ez madaraknál 37,5-37,8 fokot jelent ). Mivel a vadmadaraknál a tojást senki nem szedi ki a fészekből, ezért minden újabb tojás megtojásakor a már ott lévők felmelegednek, majd lehülnek. Ezért mivel a szóbanforgó "vadkacsa" több mint valószinűleg egy Tőkés réce, és esetünkben vad madárnak számít, a tojásainak jó esélye van arra hogy megközelítőleg 4 hétre pontosan, azaz 28 napra keljenek ki.
A baromfitenyésztésben is alkalmazzák ezt a tojás eltartási módszert. Egy helységet melegítenek fel napi rendszerességgel és itt tárolják a tojglikat.
Érdekes viszont hogy a Pézsmaréce, vagy nevezhetjük népi nevén "némakacsának" is, vagy moskusz récének is, viszont később, 31 napra kel.
Ha már megszólítottál:)
Ha az oldalamon 6m2 lett feltüntetve a királyfácán férőhelyeként, akkor a kollegina írta el, aki feltelepítette:(
Sajnos a fácánok nem lettek olyan részletességgel feltéve, mint ahogy ezt szerettem volna. A király fácánnak min.12-15m2 alapterület kell. A kakas faroktolla megközelítheti a kétméteres hosszúságot is. Ha nincs elég fedett rész a volierben, akkor a faroktoll esős, havas időben elázhat és könnyen letörhet.
A nevelésről. A "Purina" fácán tápok összetétele olyan, hogy etetésük mellett alig kell a fiatal madarak eleségét kiegészíteni. Az első héten a tápon kívül, csak minimális mennyiségű túrót adok, ezt követően lehet apróra vágott zöldeleséget adni kiegészítőként.
Az első három napban kamillateát itatok, de van aki az almaecetes vízre esküszik, az első naptól kezdve.
Akkor elméletileg nem fogja elhagyni őket. A hangjuk az ami berögzíti őket az anyukájukhoz. A mama már a tojásban hallja őket és utána is ez alapján azonosítja a kiskacsákat.
Úgyhogy ha kikeltek, akkor le kell vinni egy növényekkel dúsan borított, vizes részre.
Szerintem egyszerűen szedjék össze a tojásokat. Még nem késő, majd épít magának valahol máshol új fészket a kacsa mama. Ha már egyszer összeszedik és leviszik a Dunára, arra úgysem fog viszaülni a tojó.
Egyszer hallottam hogy a Szépművészeti Múzeum tetején is fészkelt egy kacsa. Aztán mikor kikeltek a kis kacsák 28 nap múlva, egyszerűen levitték őket az állatkerti tóra.
Örülök hogy hallok rólad, észben tartalak!
A kép felrakáshoz előbb a neten kell lennie a képeknek, aztán van egy kis rövid parancs, ahová be kell szúrni a kép helyét.
Az adatokban szereplő mail címemet szinte soha nem nyitom ki, tele van reklámokkal. Mindig megadom ha valami vendégkönyve írok és felkerülhetett egy címlistára ahonnan telenyomták reklámmal. amin bárki elérhet a következő:
gulyasl@duropack.hu
Ide elküldheted a képeket és ha akarod én beteszem az adataimnál szintén megtalálható képtáramba. Majd onnan beszúrogatjuk ide, hogy mindenki láthassa őket.
Megpróbálok válaszolni neked, remélem mindenre sikerül:
Amit én láttam fácán tápot, azt már nem csibéknek adták, de mégis volt gyógyszertartalma. Szerintem gyártó függő hogy tesznek-e bele valami hatóanyagot.
A hasmenés sokmindentől lehet, a Doxyvit viszont inkább légzőszervi betegségekre jó. A Tylán-hoz hasonló gyógyszer. A Vetriflox inkább az emésztőszervre ható szer. Van még egy természetes gyógyszer, viszont már nem emlékszem hogy jó-e madaraknak, ez a Farmatán. Ezt is vízbe kell tenni, barna por, és megfogja a híg székletet. Én nyúlnak adtam, madárnak még nem. Valami szelídgesztenye fakéreg kivonat.
De adhatsz heti egyszer reszelt, vagy apróra vágott vöröshagymát is. Ez is szuper fertőtlenítő.
Egy barátnőm küldte ezt a mailt nekem, esetleg tud valaki segíteni?
Nagyon fontos lenne..
"Na, következő a probláémám. Van egy iskmerős, akinek a munkahelyére (VI kerület Színyei M. Pál utca a Köröndnél) odafészkelt egy vadkacsa, 12 tojás van. ismertek valakit, aki be tudja őket fogno, mert ha igen, akkor szombaton levinnénk a Dunára őke, de nekem gőzöm sincs, hogy hozzá lehet-e nyúlni a tojásokhoz vagy meg kell várni amíg kikelnek vagy mi ilyenkor mi van."
Ha van valakinek valamilyen ötlete, vagy megoldása, légyszi írjatok Áginak, a comint@axelero.hu -ra
Ohiki, az emilcímed elkevertem, ezért itt írok Neked. A megszállott holland törpés vok, segítségeddel tavaly szereztem egy fekete párat. Az ismerősök ismerősei újabb ismerősökkel vették fel a kapcsolatot, és ennek köszönhetően ma keltek ki kék, kékfogoly, és fogoly színű hollnad törpéim. Köszönöm még1x az akkori segítséget!
Kár, hogy nem tudom, hogy kell ide képet tenni, megmutatnám őket!
koszi a gyogyszer neveket, majus kozepen kelnek a facanok, meg a furjek. akkor lesz igazan aktualis, addig beszerzem oket.
facantapbol, csak az indito van gyogyszerezve, a nevelo es a "jerce" az mar nem. egyebbkent nem nagyon akarok tapot hasznalni, mert szeretnek igazi vadas izu facanokat, de a neveles kezdeten ez elegge kikerulhetettlen.
a Doxyvit-et enis hasznaltam-hasznalom, ugyanis az egyik facanomat keptelen vagyok kigyogyitani a hasmenesbol, az allatorvos szerint hulye a tenyeszto, mert kakasport (neotesin-t) ajanlt szerinte a Doxyvit a megfelelo szer, szerintem meg egyik sem hasznal, de mind1. annyi hogy az utobbitol megszunt az allat par napos levertsege.
most gondolkodok hogy a zoldeleseg tehet be neki, de a tobbinek semmi baja.
Gumboro-labda egyebbkent van 200db-os csirkehez is, igaz majdnem annyiba kerul mint az 1000db-os :/ en ugy tudom hogy a feloldas utan el lehet dobni, tehat mondjuk 20 csirkehez tenyleg rafizetes. eddig vagy 5 tenyesztonel jartam, mind az 5 nek homlokegyenest mas velemenye volt a madartartasrol, foleg az idosebbek hihetetlenek, kepesek ugy megvezetni az embert :) nem tudom nekem meg ami eddig hasznomra volt, azt mind fiataloktol hallottam, valahogy az idosebb tenyesztoktol elment a kedvem. van itt Nyiregyhazan egy idosebb ur, nagyon szep diszfacanjai vannak, kb. 8-10 fele, de minden aron csak parban, meg trioban akarja eladni a madarait, pl. 1db kakast nem hajlando eladni.
de errol mar lassan egy egesz konyvet tudnek irni
mezoor-hoz is az lenne a kerdesem, hogy azt irod az oldaladon, hogy 6m2 kell 1 par kiralyfacannak, ezt hogy allapitottad meg? azert kerdezem, mert ez lesz a kovetkezo beszerzesem, nekem viszont ilyen 6m2-es egyenropdek vannak, de abban en egy triot akarok majd tartani, vadaszfacannak is 1m2 / 2madar-t szoktak szamolni. viszont en eddig mindenhol ilyen 2-3 m2-re bezsufolva lattam az allatokat, igaz en ezeket csak madargyarnak hivom .
nekem meg meg dekorativ fa berendezes, fucsomok, talajkeverek... de hulye vagyok :) igaz en kedvtelesbol tartom a madaraimat, nem fizeteskiegeszitesnek. van par kep akit erdekel:
" hogy nem tudok folyadekot a csibike kozelebe sem tenni. A szerencsetlen mama idegeskedesei kozben egyszeruen felrugdossa, kiloki a vizet. Vajon meddig elhet a csibe, ha nem iszik? "
mi ugy szoktam csinalni, hogy egy 2-3cm mely talba teszek mosott kavicsot utanna megtoltom vizzel. a kotlos nem birja felrugni, nem all bele, es ami a legfontosabb a kispipe nem fullad bele!
Köszönöm a dicséretet, de ne essünk túlzásokba!!!!
Szafe2: Le fogom írni a gyógyszereket, de meg kell néznem hogy pontosan leírjam a nevüket és nehogy hülyeséget írjak.
Én Philasolt még nem használtam, tudom hogy régi jól bevált szer, de még nem alkalmaztam.
AZ egyik az egy kokcidiosztatikum, ez az egysejtű belső élősködő ellen van, / a jelenség véres hasmenés formájában jelentkezik/ Régen volt a Tikofurán por, amit a darába kellett keverni, én kedveletem mert erős szer volt és szinte azonnali hatása volt. Kivonták a forgalomból, mert élelmezésügyileg veszélyes volt. A mi esetünkben viszont ennek kevés jelentősége van. Most folyadék formájában lehet kapni és az ivóvízbe kell keverni. Neophycokcin a neve.
A másik szer egy emésztőszerveket károsító baktériumok elleni szer Vetriflox a neve. Rózsaszín csíkos a zacskója.
A harmadik a Doxivit. Ez légzőszervi bacik ellen van. Zöld csíkos a zacskója.
Egyáltalán nem reklámként írtam, de csak leírtam a gyóygszereket.
Ezek a szerek jók felnőtt madaraknak is, nem csak csibéknek. Adnak hozzájuk kis lapot, amin feltüntetik hogy milyen fajú madárnak milyen dózisban kell adni.
Fácánnak szerintem kevésbé hatásos, van kimondottan fácán táp, amibe gyárilag belekeverik a gyógyszert, ez sokkal jobb mint ha külön adagolod nekik. Viszont ez meg nem jó a házityúknak. Van ugyanilyen pulykatáp is.
Lehet még itatni a csibéket mással is, szokták is. Gumboró ellen is van szer, meg még mások ellen is, azonban ezek a szerek nagy kiszerelésben kaphatóak, mert nagyüzemi állományokat kezelnek velük. Több ezer csibére vannak kimérve. Ha valaki tud szerezni ebből az szerencsés és adhatja a csibéknek. De nem szivesen bontják meg a boltban. ... és a gazdák sem mindig segítőkészek. Én szó szerint mint annak idején Vámbéri Ármin vagy Marco Polo, álruhában és teljes inkognitóban voltam egy csirkeneveldében és így tudtam összeszedni ezeket a gyógyszereket. A gazda felesége mondta el hogy miket itatnak.
Jo helyre tevedtel. :)
Kinlodunk mindnyajan valamyilyen szarnyassal.
En a husaert es boltbajaras nelkuli tojasert tartok selyemtyukot. Kaptam tavaj egy kakast es egy tyukot, oszt mostanra 25 lett belole. Egy kicsit tobb a kakas, mint ami hasznos lenne, de ha kuktaval vannak fozve, akkor megis csak finomra fonek. :)
Ket hete pedig ajandekba kaptam 4 japan csirket, egy kakassal. Fogalmam sincs hogyan kell meg ezekkel banni, mert egesz mas temperamentumuk van, mint a selymiknek. :) No meg magasabbra is repulnek, ezert naluk mindent magasabbra kellett epitenem. :)
Irogassal a tapasztalataidrol, mert arra mindenki kivancsi itten.
Ezt a forumot pedig gyakorlatilag Ohiki koma mozgatja. Ha valami gondod van, ot nyugodtan nyaggathatod. Jo srac. Benne bizhatsz. Nem csak a tapasztalataban, de a remekul megvalasztott segitsegeiben is.
Nekem mar rengeteget segitett.
Na szenvedtem egyet a sparga labu kiscsibevel.
Borkesztyut ragadtam es eroszakot kovettem el kotlostyukon. Kivettem a csibet, akkor is ha a tyuknak nem tetszett. Felelmetes allapotban volt szegeny. :(
2 orat hevereszet vele a felesegem, es tanitotta jarni, meg inni. Most mar nem is tesszuk vissza az anyjahoz, mert az csak palacssintara nyomja. De a 2 ora trening, jot tett a csibinek. Erolkodik, hogy a labat futasra hasznalja. Persze ez meg tul nehez neki, de vegre magatol kezdte csipegetni az etelt. Ra jott, hogy enni jo dolog. :) Kapasztat daraltunk le, egesz aprora. Izlett a kis ordognek. Vizet meg ugy tanitottam meg neki inni, hogy egyszeruen belenyomtam a fejet a vizbe. Nyelt is nagyokat.
Estere aztan vissza is tert az ereje. A labat viszont van egy olyan erzesem nem lesz konnyu rendbe tenni. Konnyen lehet, hogy vegleg hibas labu lesz. Sajna. De az eletet ugy tunik sikerult megmenteni.
Nem tudom milyen gyogyszeres vizekrol beszelsz. (?) Sosem hasznaltam meg semmilyen gyogyszert.
uj vagyok itt, magamrol annyit, hogy nyiregyhaza melett lakom egy nagy kertes hazban. az identol tartok komolyabban szarnyasokat, mongol facant es pirosarany facant, furjeket, japan csirkeket, par kacsat, miegymast... kb 1 heten belul kezdenek kelni a kacsak es a japan csirkek :)
ohiki: leirnad ezeknek a gyogyszereknek a nevet, amiket itatsz? vitaminnak en a Philasol combi pulv-ot hasznalom gondolom az megfelelo.
A naposcsibe 48 óráig bírja ki gond nélkül víz nélkül. Ez idő alatt a természetes viszonyok között már a kotlós leszáll a tojásokról és az addig kikelt csibékkel sétálgat.
Én először kamillateát itatok velük, egy lapos kis tányérból. Aztán jön a vitaminos víz, kb 2-3 napig, majd gyógyszeres víz. 3 féle gyógyszert itatok, mind külön-külön. Köztük van néhány nap szünet, ami tiszta vizet jelent.
A te esetedben Kijo a csibét csak ki kellene venni a mamája alól. Etess vele keményre főtt tojást kukorica darával, és közben hátha iszik a kis tálkából.
A szétcsúszott lábak sajnos nem jók. A kelés folyamán elégtelen körülmények, vagy a tojás elégtelen állapota lehet az oka a csibék láb szétcsúszásának. /Vagy a szülők szoros rokontenyésztése/ Nekem is volt már ilyen. Elképzelhető az is hogy nagyon kis testű a csibe és a pici lábaik, nem bírják a testet. Ilyenkor néhány órán belül viszont megerősödik annyira hogy estére már lábon állnak.
Gyógyítani nem lehet, esetleg durva szövésű rongyot lehet alájuk tenni, hogy ne csússzon ki a lábuk és fel tudják magukat tolni. De ez sem mindig használ.
Előfordulhat még olyan hogy kelés után a lábújjak begörbülnek. Ez a szülők rossz takarmányozása miatt alakulhat ki. Vitamin pótlással orvosolható, viszont nem görbül vissza többet.
Kelés után volt már hogy a csibék megvakultak. Ezt a kamillával lehet orvosolni. Az okát nem tudom, valami idegrendszeri lehet.
Ez igaz....
A nalunk szuletet csibek kozott van nehany igen csak ragaszkodo teremtes. Aki nevre hallgat a kedvenc. Bar ennek aztan mondhatjuk, hogy Aki...nem veszi tudomasul. Olyan igazi bugyuta, csak a hasa erdekli. De siman engedi, hogy azt csinaljuk vele, amit csak akrunk. Egy cseppet sem fel. Mas tyuk, ha feleje nyulok, kiszalad a vilagbol. Ez viszont meg kozelebb is jon, hogy kenyelmes legyen a felemelese, aztan elucsorog a gyerek vallan, vagy ahova eppen tesszuk. Es meg sem moccan, amig at nem rakom egy masik helyre. Halali jo pofa. :)
Tegnapelott szuletett egy csibike! Nagy volt az orom, amikor felfedeztuk. :)
Ugyanis ket napja csipogott a fulunkbe, es nem talaltuk meg. Nem akartunk hinni a fulunknek. Hiszen megemelgettuk az ucsorgo tyukokat es jol a valaguk ala neztunk, de csibet nem lattunk egyik alatt sem. Aztan csak pi,pi,pi ...es ugy dontottem szetturom a ketreceket, mert itt valahol 1 csibenek kell lennie. Aztan csak elokerult nagy nehezen az egyik tyuk szarnyai alol.
Ket naposan igazan aranyos. Vegig olelgette az egesz csalad. Tehat be lett fogadva. :)
Viszont igen csak szettarja a labat. Tehat az istenert sem tud talpraallni, ami egy 2 honappal ezelott szuletett kiscsibenek, a szuletes utan mar nehany oraval sikerult.
Ohiki.
A vizet hogyan szoktad odaadni a szuletett csibeknek? Nalunk ez meg talaloskerdes..., pedig nem az elso csibe, ami nalunk szuletik.
Viszont az elso, amely zart ketrecben, tehat rendesen be kell nyulni, ha adni akarok valamit...-es a mama akkor irto harciassa valik, aminek kovetkezmenye, hogy nem tudok folyadekot a csibike kozelebe sem tenni. A szerencsetlen mama idegeskedesei kozben egyszeruen felrugdossa, kiloki a vizet. Vajon meddig elhet a csibe, ha nem iszik?
Kezdek aggodni erte.
A mamanak van vize kulon. Ki is szokott szallni a feszekbol, hogy igyon es egyen.
De a csibet ontsem nyakon, vagy mi legyen?
Kulon venni a mamatol meg nem merem...
A csirke csikarása nagyon veszélyes lehet. Tele van az udvar mindenféle bacival. Az itatójukba sem szabad kotorászni, főleg ha seb van az ember kezén.
Tavaly nyáron majdnem kipurcantam valami máj és nyirok probléma miatt, amit valszeg a madaraimtól szereztem be. hetekig voltam otthon és csak a makacsságomnak köszönhető hogy nem fektettek be a fertőző osztályra. Azóta sem tudjuk mitől kaptam. Az idei szünet is ennek egy oka.
Ha kiskorától foglalkozunk a csirkékkel, meg szelídülnek nagyon könnyen. Később is hozzászoknak az emberhez, de az már hosszabb folyamat. Tanítani viszont nem lehet őket. Csinálnak dolgokat, de azt csak a saját érdekükben teszik. Volt olyan tyúkom aki ha meglátott, felszállt a kerítésre hozzám és ott egyensúlyozott amíg csak ott voltam. Ez úgy alakult ki hogy volt nálam mindig vizes kenyér, ez a tyúk pedig falánk volt és ő akart először enni belőle. Mikor vendégek jöttek, mindig a nevén szólítottam, erre odaszaladt és felrepült. Nagyon hatásos volt a szemfényvesztés! :o))
Volt hogy megjártam a túl szelíd pipikkel, egy időben szintén valami csalival magamra csaltam egy halom csirkét. 8-10 növendék, vágnivaló sárga csirke ült rendszeresen a gyerek vállán, hátán, fején. Már ott tartottunk hogy ha valaki bement az udvarba, azok a hülye csirkék szinte megtámadták az embert. Olyan voltam mint a Hitchcock filmben az emberek. Aztán egyszer "véletlenül" a szemembe ütött az egyik tyúk amelyik a vállamon ült. Arról nem beszélve hogy a karomon a csikarások sem gyógyultak, hiszen a körmük nem volt éppen steril, így a szüleim lezárták az ügyet és levágták a csirkéket.
Amiota selymikeim vannak en is gyakran esek gondolkodoba.
Persze kezdo tyukaszkent, ez nem is csoda. Rengeteg talaloskerdessel talalkozok, imik szerintem erdekes helyzetek teremtesere kepesek.
Az egyik kakasom peldaul 1 even at egyetlen tyukot sem maszott meg. Egyszeruen nem tudta erdekelni ot a nok. Nok es alkohol nelkul elt teljesen. Viszont olyan volt, mint egy kis kutya. Ha a nevet mondtam, azonnal szaladt a labaim ele, es megcsipdeste a cipomet, majd hozza is dorgolodzott. (Tehat raszallt a labamra, ha karomat nyujtottam fele, akkor arra.)
Amiert ra sem hederitett a csajokra, egyszeruen "buzinak" neveztuk ot. Hallgatott is a nevere rendesen. :)
A mindig szorgosan kefelo kakas viszont roppantul felt ettol a buzitol. Rendesen meg is pakolta szegenyt. Ero tehet irto nagy lakozott benne.
Egy izben az utca fenegyereke (egy kobor macska) mikor beeroszakolta magat valahogy a keritesen, hogy tojast lopjon, a mindig harcias es ferfiasan kefelo kakas nagyobb panikot csapott felelmeben, mint az amugy is gyava tyukuk. A lanyok irant nem erdeklodo kakas viszont a macskanak is nekiugrott, es kiverte szegeny orultnek az egyik szemet. Alig talalta meg azt a lyukat, amelyen elmenekulhet. Igen csak buszke volt ez utan magara ez a kakas. Meg en is ugye. :)
Viszont mindenaron uralkodni akart a tyukfarmon, pedig soha 1 tyukot sem nyomott meg, no meg a tobbi kakas felett. Rendszeresen megruhazott hat valakit, csak azert, hogy tudomasul vegyek, ki itt a fonok. :)
Szerettuk ot, ezert egy vasarnap megettuk. :)
Nagyszeru izmos fekete husa, olyan edes volt, mintha az ereiben mez folyt volna.
Igy sikerult helyreallitani a tyukudvar bekejet.
A tobbi kakas ugyanis korant sem harcias, csak hangosak, amikor felebrednek. :)
Hááát Kijo, most gondolkodóba ejtettél!
Valamikor tanultam hím ivarú madár szaporodásbiológiát, de az már nagyon régen volt.
A házityúk fajban szerintem nem gond ha sűrűn párzik a kakas. Azért is lehet egy kakashoz, 8-10 tyúkot tenni. A spermájuk sem túl nagy mennyiségű, néhány cseppről van szó. A herék mérete viszont szintén nem nagy, azonban ott nem tárolódnak, hanem képződnek a sejtek. Jó takarmány esetén, szerintem nem gond a sűrű használat. Jobban belegondolva a tyúkok ivari működése sem szokványos, hiszen naponta van peteérésük és leválásuk, aztán ez az óriás petesejt, ami tulajdonképpen maga a tojgli, ki is ürül. Szóval a mi viszonyainkhoz képest, ez is gyorsnak tűnik, mégis a jelenség normális.
Pulykatenyésztésben van egy módszer, ahol a külön tartott kakashoz, (szakszerűen pulyka bakhoz ) minden nap, vagy ahogy a technológia előírja beterelik a tojókat. Ott egy kicsit orgiáznak, aztán vissza a helyükre. Itt viszont a tojók kikímélése a cél, mert a kakas nagyon taposná őket és ez napközben zavarná a tenyésztojás termelést.
A csor kurtitas helyett a sotet feszek kesziteset valasztottam. /A ketrecc hatsofelet egyszeruen betakartam, hogy arra ne erjen a nap, igy mindig felhomahy honol. A ketrecc eleje ettol meg vigan fenyes. Lam a kakas nappal nincs tulsagosan oda, a soetetsegert, tehat csak a csucsulesre vagyok tyukok slattyognak a sotet sarokba. Nem is kellett hat igazan nagy sotetseget krealni. Az enyhen felhomaly is valtozast hozott.
A tyukok tojnak, kijonnek a napra...-a tojes meg ott marad. Hala istennek! :)
Viszont ha a tojest sotetedes elott nem veszem ki, akkor mindennek vege. vagyis placcs a vegeredmeny es szunyoka elott bezabaljak joizuen a kakassal az elen. Resen kell hat lenni. (itthon illenek lenni) Ugyis hangos jelet adnak tojas szules utan. Ha akkor megyek a ketrechez, epsegben kapom meg a tojesokat. hurrraa
Koszi ohiki!
De az a kipottyanos modszer is erdekel. Szoval megfogom csinalni, hiszen novekszik az allomany, havonta 4-5 pipivel. Jol dolgozik a kakas no. :)
Te! Nem lesz abbol baj, ha a kakas egesz naphosszat csak kefeli szerencsetlen tyukokat? Egy tyukot negyszer-otszor is megpakol, aztan megunja es raszall egy masikra...es ugy tunik nem keresi a pihenes modjat. Tehat nem akar lazsalni a fiu. Ha ennyit dug egy kakas nap mint nap, az nem karositja a termekenyseget?
Mert lehet, hogy jol esik a kakasnak, de nem tudom elkepzelni, hogy minden alkalommal termekenyit is. :O
Doves-nak teljesen igaza van! Mész utánpótlás kell nekik.
A tojásevés azonban itt már rossz szokás is lehet. Az elején elég ha egyszer véletlenül eltörik a tojás, utána már szinte vadásznak rá. Védekezni nagyon nehéz ellene, de lehet!!
A legdrasztikusabb a csőrkurtítás, ezt ketreces állományoknál alkalmazzák, de csak a naposcsibéknél lehet következmények nélkül.
Lehet szemellenzőt rájuk tenni, ez olyan mint ha kis napszemüveg lenne a madáron, valahogy az orrüregükbe kell bepattintani. Előre nem látnak, így nem tudják feltörni a tojást.
Vagy egy eldugott és sötét tojófészket kell betenni, ahová a kakas nem fog bebújni és a tyúk is kijön a világosra ha végzett. Vagy a tojóláda kis alapterületű, ferde, lejtős aljzattal és egy kis nyílással a rézsü alján. A megtojt tojás amint a levegőre ér, legurul és ugyanakkor kigurul egy zárt tárolóba. A megtojás után a tyúk néhány msp-ig "koncentrálni" szokott, ez elég a tojás kigurulásához.
Vagy tedd külön a kakast, 3-4 naponta tedd vissza hajnalban tyúkokhoz, ilyen napszakban szoktak legintenzívebben pározni, aztán újra vedd ki és akkor nem bántják a tojásokat.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de még fogok gondolkozni!
Grappa:
Mi sajnos valszeg most sem fogunk menni a börzére. A jászberényi zoo-ban leszünk helyette.
Nem is bánom, nem fájdítom a szivem.
Bár a kérdés nem nekem szólt, azért próbálok tippeket adni.
Szerintem az is lehet a gond (galambokból kiindulva), hogy ásványi anyag hiánya van a tyúkoknak. Emaitt lehet gyengébb a szokottnál a tojáshéj, és ezért kajálják be olyan mohón. Leszokatni nagyon nehéz erről őket, de szerintem próbálj meg adni nekik ásványi kiegészítőket (főként kalciumot és foszfort). Erre megteszi a kőpor is, az agyag is hasznos lehet, meg vannak erre speciálisan összeállított keverékek is a tak.boltokban (Mo-n legalábbis).
Remélem ez némileg segít.
Mivel felenk tombol a madar influenza, kibetonozott blokk epuletet epitettem a tyukoknak, ahova a levegon es fenyen kivul mas egyszeruen nem tud behatolni. :)
A selymikek szabadsaga felfuggesztve.
Tehat a kerben valo kapirgalas nuku.
Ketreceket szereltem be az epuletbe, ami eleg tagas, akar tangozhatnak is benne. De innentol nincsennek a ketrecbol kiengedve egy perce sem, ami ugy tunik stersszes allapotba hozott nehany tojot es kakast.
Nos, a problema az, hogy a kakashoz tett tyukok, mikor megtoljak a tojast, egyszeruen fel is zabaljak...-amit nem tettek soha...mig a szabadsag nagy elvezoi voltak.
Amikor a tyuk kitolja a tojast, a kakas meg melegeben ut egyet rajta..es placcs. Es ha mar placs, akkor a tyukok is kiehezett farkaskent esnek neki...alig tudom kitepni a szajukbol a maradekokat.
...-pedig nekem ivar erett tojasok kellenenek, hiszen a koltozes es bezaratas, a tojasokon loknek egyaltalan nem jelentett lelki torest...-nekik a lenyeg, hogy -hagyjak beken oket, - es kegyetlenul melegitik a tojasokat.
...-csak hogy a megtermekenyitett tojasok utanpotlasaval igy gond lesz.
Megnéztem a lapodat, nagyon jó, főleg hogy végre hazánkban is lehet már dísztyúkokról olvasni. Láttam egy kedvencemet is a szilvafejű papagájt!
Más: Jól látod, a világos brahma az tulajdonképpen kolumbián. A brahma fajta sajátossága hogy a szín meghatározása világos, sötét. Sajnos a nálunk lévő fejetlenség ami a tyúkászoknál van, ezt eredményezi hogy összemosódnak a szín meghatározások.
A Chabo kakasodat első ránézésre egy hamvasnak vagy nyírfának mondanám. A baj csak az hogy ez nem elfogadott szín a Chabóknál. Valszeg kék és fehér vagy sárga szülők gyermeke lehet. A kék tyúkokkal nyugodtan összerakhatod, lesz kék csibe. legfeljebb lesznek világosabb és sötétebb kékek is. Nem hiszem hogy "utánad vágnák" a csirkéket, sőt biztos vagyok benne hogy ha szép viola szinű /gyöngytyúk/ csibék jönnének ki, még sikered is lenne. Tulajdonképpen az új szinek így jönnek létre, hogy valaki elkezd kutyulni, aztán mikor már sikerül tisztán azt a színt örökíteni, előrukkol vele. De gondolom ezt nem kell magyaráznom, papagájoknál is így lehet, a mult havi díszmadár magazinban láttam hogy milyen sok féle színben tenyésztik a hullámosokat.
Üdv a Csirkéseknek:)
Kellene egy kis infó a papagájosnak:)
A zsabó kakasom színét nem tudom betájolni. Én ezüstnek nevezném, egészen világos szürke és ott virít az extra.hu/raczsandor honlap vége felé.
Azért érdekes, mert rendes, kék családból való tikokkal van együtt és nem szeretném, ha a szaporulatot utánnam vágnák(pláne, ha az eladott kék csibék ilyen világosat örökítenek)mivel netalán nem elfogadott szín.
A nyírfa idáig nekem, azt jelentette, hogy a fekete pipi fehér cirombás nyakkal rendelkezik(a kakas melle is ilyen sávozott)ezek szerint ez a szín a columbián?
Ezt a szín összeállítást vélem a brahmákban is felfedezni, de a fehér alapon fekete,vagy ezüst cirombás nyakú, farkú baromfi nálam világos, a fekete alapon fehér cirombás és a fekete szín pedig a sötét színű brahmát jelentette. A sárgát, kéket, foglyot pedig már nem is említem:(
Bocs, ha nagy hülyeségeket kérdezek, de a baromfitartást csak tapogatom.
És még néhány friss hír!
Panel-tanyasi tyúkjaim jól vannak!
Esznek, kotyognak, néha tojnak...
És sokat vannak szeretgetve!:-)))
Húúú, majdnem elfelejtettem: Kot-kot-kot-kotkodács!!:-)
(Hallanátok amikor a tyúkjaim két szólamban ezt üvöltik.
Szerintem egymást hergelik, hogy ki tud hangosabban kotkodálni!)
Ohiki!
Nagyon szeretnék Monorra menni!!
Egyezekedjünk majd a részletekről jó?
Nem hiányoznak a kapirgálók?
Hétvégén csibéztem!:-))
Szóval az úgy történt, hogy karácsonyra meglepiként kaptam egész éves állatkerti belépőt, így most hétvégenként hosszú-hosszú állatkerti sétákat teszek...
És sosenem bírom kihagyni a csibekeltető részt!
Most ki voltak rakva egy elkerített részbe hetes-2 hetes csibék.
Annyira nagyon szelídek!!
Kicsit odahajoltam hozzájuk és már ugráltak is fel a kezemre...
Megérintett az érzés!! Én idén is nagyon szeretnék csibét nevelgetni..:-)))
Meg ket kerdes, megjegyzes:
Ellenetekre lenne-e, ha beleteszem a konyvbe ennek a forumnak a cimet?
illetve Ohikinek: mivel mar elso bejelentkezesem elott is sokat tanultam a forumot `titokban` olvasgatva, szeretnem a konyvben is megkoszonni a szakmai tovabbkepzest. Jol sejtem, hogy ezt Gulyas Laszlo neven kell majd bejegyeznem, vagy teljesen rossz uton jarok?
koszonom az infokat mindenkinek. Kozben belekezdtem egy masik meloba, azert nem volt idom visszaterni.
Kossuth kiado, ha jol tudom.
A keselyucsud alatt en inkabb a csudon novo hosszu, kemeny tollakra gondoltam. Akkor azt hogy hivjak? lábtollasoknak és kraiekoppeknak van pl. Ey utobbi fajtat pl. breda-tyuknak hivtam. Melyik gyakoribb elnevezes a kraiekoppe vagy a breda?
A kolumbiánt már leírtam, a búzaszínű az tulajdonképpen egy drapp szín, kis barnás beütéssel, de hogy ne legyen egyszerű, van arany-búza, ezüst-búza szín is.
A nyírfa szín az egy piszkos fehérnek felel meg, olyan szürkés-fehér árnyalatú. Ezek általában cochin színek. Cochin-os weblapokon a standard színeknél találsz róluk anyagot.
A Lakenvelder egy holland fajta, a szine hófehér, vagy kék és a nyaka és a farka tiszta fekete, semmi fehér vagy kék beütéssel. Ha vörös az alapszín az már a Worverk fajta.
Mindkettő holland, de két különálló fajta.
Meg szabad kérdezni hogy melyik kiadó szeretné kiadni az általad fordított könyvet?
Szia Grappa!
Monorra megyünk, ha ti is jöttök akkor beszélünk!
Kotlóst akarsz csinálni? A tyúk alatt kell hagyni néhány tojást és sötét tojófészket kell készíteni.
Képzeld el, a 4 libán kívül nincs már kapirgálóm!!
:o(((
Lassan itt a tavasz és nem lesz kiscsirke az udvaromon.
De jövő tavasszal új erővel belevetem magam a keltetésbe. Addig pedig csinálok öszkomfortos ólakat.
Bocsánat az indokolatlan távolmaradásért, sajnos van rá indokom, de az nem egészen ide tartozik.
Más:
A kolumbián szín az magyarul is így van, ez egy tiszta fehér madár, aminek a nyakán és a farkában és a nyeregtollai között van fekete toll. Nagyon látványos tud lenni. Van sárga kolumbián, kék kolumbián és időnként a fekete kolumbián is előfordulhat, de azt inkább sötét néven ismerik.
A keselyűcsűd azt jelenti hogy a lábszára hosszú és erőteljesen pikkelyezetett.
keresd ki itt a topicon _ohiki_ mailcimét.
Ő is ilyesmivel foglalkozik és írt is ilyesmit:))))
Biztosan meg tudjátok beszélni, hol milyen szakirodalomból tájékozódhatsz!
Meg januárban felkértek egy holland tyúkos könyv, egy "tyúkenciklopédia" forditasara, ami egyrészről nagyon megtisztelo, masreszrol viszont joparszor okozott mar fejfajast.
Mivel gondolom ennek a forumnak a tagjaibol kerulne ki a konyv olvasokozonsege is, ezert gondoltam par dolgot toletek kerdezek meg, mielott nagy huslyesegeket irnek, es kesobb az olvasas kozben ti bosszankodnatok. :-)
Elsosorban a szinekkel voltam gondban:
tobb fajtanal letezik egy "kolumbiai" valtozat is (mind hollandul, mind angolul). Ez magyrul is kolumbiai lenne?
Buzaszinu (tarwe-holland; wheaten-angol) és nyirfaszinu (berken-nl; birchen-GB), leteznek ezek a szinek?
A lakenvelder fajta szinet egesz egyedinek allitjak, hollandul egyszeruen viszont csak lakenvel szinnek nevezik. Angolul belted: lehetne örvös?
Meg egy, ami magyarul szamomra eleg furcsan hangzik: keselyucsud (vulture hook-angolul; gierhakken hollandul): a csudon novo hosszu, kemeny tollakrol lenne szo.
Megkoszonnem a segitseget, mert Hollandiaban elek, es nem nagyon jutok hozza magyar szakirodalomhoz, az interneten pedig szinte semmit nem talalni...
Szia!
Ohikiről sajnos én is rég hallottam.
Bár az is igaz, ha bármi segítséget kérek tőle tyukikkal kapcsolatban, akkor emilben gyorsan jön a válasz.
Lehet ha hangosan kiabálunk (kotkodálunk:-)) meghallja és idejön...:-)))
Na megpróbáljuk??? :-)))
Grappa
Pipikéim még nem tojnak többet. Legalábbis nem észrevehető a dolog. Valószínűleg ez amiatt is lehet, hogy ők télen is jó melegben voltak/vannak és így néha - néha elpottyantottak egy-egy tojást.
Régebben beszéltünk róla Ohikivel, ha esetleg kotlós válna a tyúkjaimból, akkor jó volna keltetni velük néhány tojást...
Majd meglátjuk mi lesz!
Igazából jó lenne ezen a tavaszon is néhány kis tollas csipogót nevelgetni...
Annyira nagy élmény!!:-)
Cím Kategória Dátum Helyszín
MGKSZ kisállatbörze Kisállatbörze 2003. május 11. Monor, vásártér
MGKSZ kisállatbörze Kisállatbörze 2003. augusztus 10. Monor, vásártér
MGKSZ kisállatbörze Kisállatbörze 2003. október 12. Monor, vásártér
Gödöllői Gazdanapok Szakkiállítás és vásár 2003. június 18. Gödöllő, Szent István Egyetem
AgriExpo Szakkiállítás és vásár 2003. június 19. Gödöllő, Szent István Egyetem
A Törökbálinti Madárbarát Egyesület Kisállatbörzéje Kisállatbörze 2003. június 21. Törökbálint
A Törökbálinti Madárbarát Egyesület börzéje Kisállatbörze 2003. július 19. Törökbálint
A Törökbálinti Madárbarát Egyesület börzéje Kisállatbörze 2003. szeptember 13. Törökbálint
MGKSZ kisállatbörze Kisállatbörze 2003. szeptember 14. Monor
MGKSZ kisálatbörze Kisállatbörze 2003. október 12. Monor
Gödöllői Macskakiállítás Kiállítás 2004. április 17. Gödöllői Szent István Egyetem Sportcsarnoka
Szia grappa:)
A pipikék nem kezdenek ilyentájt jobban tojni?
Lesznek keltetve?
Kiváncsi lennék rá, milyen csipogás lenne a lakásban?:)))
És ime, ami érdekel téged:)-egyenlőre ennyi.
__________________________________________________Díszmadár Kiállítások 2004.
2004. Február 27-29.
Kaposvár
"EXÓTA" Díszmadártenyésztő Egyesület Díszmadár kiállítást rendez.
Helye: Berzsenyi Dániel Általános Iskola, Kaposvár, Szent Imre u. 29.
Érd.: Hász Mihály Tel.: (70) 257-5046
Kisállat Börzék 2004.
Rákospalotai börzék
Az MDOSZ H-1 Egyesület börzéinek
Időpontok: április 3., június 5., július 31., szeptember 4.
Helyszín: A Pólus Centerrel szemben, a Testvériség pályán.
Budapest, XV. ker. Bánkút út 71.
Állatorvosi igazolás (8/a) a haszonállatoknak: pl. baromfi, nyúl, fácánfélék, stb., szükséges, kutyáknak oltási könyv kötelező!
Felvilágosítás: Tóth István (30) 970-3537
Zalaegerszegi börzék
Helyszín: Petőfi Sándor Általános Iskola (Petőfi S. u. 27.)
Időpont: minden hónap első szombatján 8 - 12 óráig
Felvilágosítás: Takó István 92/346-314, 30/237-8742
Szegedi börzék
Helyszín: Déri Miksa Szakközépiskola aulájában (Szeged, Kálvária tér 7.)
Időpont: Minden hónap első vasárnapján
Felvilágosítás: Eszteró Lajos (62) 457-466 vagy 70/203-7550
Üllői börzék
Helyszín: Üllő Pesti u. 106.
Időpont: Minden hónap második vasárnapján.
Felvilágosítás: Lajkó László Tel.: (29) 322-272
Rég jártam erre.
Kiváncsi lennék kinél mi a helyzet "pipifronton"?
Őszintén megmondom, hogy már nagyon várom a tavaszi monori börzét.
Ha van valakinek bármilyen jó börzéről információja, megtenné, hogy beírja ide a helyszínt és az időpontot.
Köszi
Grappa
Ui:
Tibbe! Pipikék mostanában hagynak bennünket aludni:-)
Na de majd ha jönnek a rövid éjszakák!
Te nem akarsz egy honlapot magadnak? Nekem már van egy plussz fotoalbumom is , mert a sok kép nem fér a honlapra! Ajánlani tudom a honlapszerkesztőmet:-))Képkavalkádom:)
Én pedig pont tegnap olvastam rólatok, egy háziallotos oldalon, bemutattad a fajtát és magatokat. Olyan jó volt látni, hogy ismerősről van a cikk. ...és hogy már találkoztam is veletek.
A tojásvásárlással sajna ez a gond, én mégis szinte mindig inkább ezt választom, csak ilyenkor én megyek el és egyben megnézem a szülőket is.
Én az idén csak Bak Jánostól vagy 50 tojást vettem és most alig vannak. Fajtáánként 3-5 db, de szép ritka tyúkok. Reilander, Amrock, New-Hampshire, 1 db bielefelder és néhány Lazac. Mégis jövőre is hozzá megyek törpe viadorokért.
A chabó rövid-lábhosszúságáért egy recesszív gén felel. Ha az utód rr akkor lesz rövidlábú, ha Hr akkor sajnos hosszú, illetve normál lábhosszúságú lesz, ha pedig HH akkor ez letális és gyakran ki sem kel. A hollandok akiktől ezt tudom, a hosszúlábú Chabóikat nem adják el, hanem kiszelektálják. /Konkrétan a Shiba kutyáikkal megetetik/
A Wyandotten-ekről most fogadták el a cikkem a Díszmadármagazinban, Decemberben vagy januárban lehet olvasni. A legfrissebben a Belga törpékről van szó.
Én vagyok az egyik szervezője. Az egyesületünk tartja, de baromfi egyáltalán nincs fácán, réce nagyon ritkán.
Ohikinek:
Köszi a tippet, de névrokonommal megjártam.
A tőle rendelt 40 tojásból 4 csirke kelt, egy szín és alkat hibás ezüst törpe wayandott(tuti, hogy rosszul írtam le), valamint 3 hosszú lábú fekete zsabó. A szentesi börzére elvittem őket a tavasszal, egy asszony kivette a kakast, miricskélte, fejét csóválta és vissza tette.
Mikor mondom neki, hogy a pipik a Rácznétól valók, közölte, hogy ő a Ráczné.
Hát legalább találkoztunk.
Sajnos nem tudok selymeket eladókat. Nekem sincsen, még törzsállományom sem.
Próbáld megkérdezni Ráczékat, Magyarcsanádon, a számukat elküldöm mailben ha érdekel. Adtam nekik régebben chabókat, de van nekik más fajtájuk is.
Szegedi börzék
Helyszín: Déri Miksa Szakközépiskola aulájában (Szeged, Kálvária tér 7.)
Időpont: Minden hónap első vasárnapján
Felvilágosítás: Eszteró Lajos (62) 457-466 vagy 70/203-7550
Szerencsére tüsszögős pipikém teljesen jól van.
(Csak annnyira megijedtem ahogy ott nyeklett-nyaklott, hogy muszáj voltalak felhívni.
Utána pedig már nem akartalak zargatni.
De azért köszi a megyugtatást.)
Küldtem neked pipkékről képeket.
Megkaptad?
Pipikéim annyira szelídek, hogy ha ki vannak engedve szaladgálni, szinte állandóan láb alatt vannak...
Nagyon édesek!:-)
Elvileg szelídek és kézbe lehet venni őket.
DE nagyon vigyáznak rájuk, sokat megélt gerlék. Egyszer megesett, hogy egy ember kézbe vette, majd elengedte (pedig a lelkére kötötték, hogy ne), erre a terápiás kutya megfoga, majd elengedte és egy órán át könyörögték le a gerlét a csillárról.
Megesett az is, hogy bemutató után hazafela a kocsiban a macska mászott be hozzájuk és cincálta meg őket. A gyors állatorvosi/orvosi beavatkozás mentette csak meg őket, de túlélték.
A madarakat egyébként leginkább csak nézegetésre használják (pl. időkes otthona), de ott pl. az is funkció, hogy etetni kell, így a napi rutinfeladatok ennyivel nőnek, ami serkenti az aktivitást, ami az időseknél nagyon fontos. :-)))
A gerléket simogatják, vagy csak ott vannak a betegek között és a jelenlétük a lényeg. Vannak szelíd tyúkfajták is, pl a cochin vagy a selyem vagy a chabo, ezeket is fel lehetne használni terápiás célokra.
Lásd Grappa pipikéit.
Tényleg Grappa!!! Mi van a tüsszögős pipkéddel, nem jelentkeztél a hívásod után.
Udvozlok mindenkit! Jo reg ota nem jelentkeztem, de most irok egy kicsit!
Voltam otthon 1 es fel hetet, es ebben benne volt a monori borze ideje is ha jol tudom! Sajnos oda nem jutottam el es ezt sajnalom is!
Kicsit lelassult minden ahogy eszreveszem! Nalunk most kezdodik a kiallitasok ideje, ill nem is itt hanem nemetorszagban! Megprobalok minnel tobb infot osszeszedni es elmenni egy parra aztan meg tudositalak titeket a tortentekrol!
A hétvégén Nyíregyházán volt börze. Elég sok díszbaromfit láttam, változatos fajtákban, és árakon. Óriás vajand biztosan volt, cochin, hamburgi pettyes stb.
Itt van az ősz, elkezdődött a vedlés időszak. Ilyenkor több zöldet és változatosabb eledelt kell nekik adni.
Sajnos Monoron nem voltam, volt valaki aki be tudna számolni?
Az egyikből biztosan dísz lesz.
A másikat pedig már felhasználtam egy reggelihez.
Nagyon jó volt látni, hogy az én "tanyasi panel tojásomnak" mennyivel szebb a sárgája...
Csak azt nem értem hogy ki az akit kielégít ha egy életképtelen állatot hoz létre és még szaporítja is az extrém megjelenése miatt. Bár tudom a pénz az oka!!!
Igaz a viadorok nem életképtelenek! Illetve a csibéik kelése nagyon gyenge. 100 tojásból jó ha kikel 20-30 és jó ha eléri az ivarérett kort 8-10 db.
Tudni kell, hogy pipikéim "serdülnek".
Próbálgatják a hangjukat.
A kisebbik kék már a hangjára talált.
Frankón megtanult kotkodálni.
De a nagyobbacska fekete!!...
Nos ő a ma reggelt találta alkalmasnak arra, hogy gyakoroljon.
Pipikém valami rettentő hangot hallatva keltett 1/2 6 kor.
Mintha varjú károgott volna... Komolyan!!
Aztán meg egy oktávval magasabban kotyogott...
Rettentő volt!!
Elkezdte keresni a kotkodáló hangját.
De miért pont olyan baromi korán???
Jajj még úgy aludtam volna fél órácskát....:-))
Február 14. Ekkor lesz legközelebb börze. Mi is ott leszünk.
Tibbe:
Néha elgondolkodom mikor látok egy csivavát vagy egy birkát, vagy egy fületlen macskát, hogy még mi minden nem lesz kitenyésztve a háziállatok között. Van egyáltalán határ?
Hát én erről a monori börzéről sajnos lemaradtam. Kérem hogy írja meg valaki aki tudja hogy mikor van a szeptemberi. Pedig az orpingtonokat megnéztem volna végre élőben is! Meg persze a többit is. No majd legközelebb!
Tényleg nem szépek!
Legalábbis amiket feltettél képeket {én lementettem mind}-azokon enyhén szólva randa!
De ilyen a "divat"!
Az angol bulldog is randa, az ember nélkül életképtelen, mégis horribilis összegeket fizetnek értük!
-MERT DIVAT ÚJGAZDAGÉKNÁL!
...vagy legalábbis akik annak szeretnének látszani....!
De a divat sosem tett jót még egy-egy állatfajtának.
Nem hiszem hogy viadalra tartják őket, csak most divat a viador. Ritka volt és magas volt az ára. Aztán felszaporodtak, az áruk meg maradt. Tulajdonképpen én sem értem hogy miért ez a nagy népszerűség, hiszen látványosak ugyan, de nem szépek ezek a fajták. Sokkal szebb egy nagy habos, tollas kakas, vagy az én kis szines lábtollasaim.
Mégis sok a viador.
Az irreális ár azt jelenti hogy egy madárért 4-5 e Ft-ot kértek, míg a más fajtákat 1-2,5 e Ft között már lehetett venni.
Sajnos már régen nem voltam expon.
Visszatérve a börzére, rengeteg galambot árultak, de én csak átfutottam őket. Igazából szét sem bírtam nézni mert árultunk és nem mentem el.
Sok húsgalamb volt, és sok magasröptű. Díszgalambot már jóval kevesebbet láttam. Kínai sirálykákat szoktam keresni, de most egy pár sárgát láttam csak.
Valamikor nekem voltak gyönyörű kékszalagosok és sárga pajzsosok. Aztán buta fejjel felszámoltam őket.
Majd egyszer még talán.
Tyúkot viszont sokat árultak, főleg elterjedt fajtákat, a ritkaságokat nem nagyon veszegették. Jellemző hogy a kis cochinjaimat és antwerpeniket már az elején elvitték, de a barnevelderekre még csak rá sem kérdeztek.
Brahma, cochin, selyem, itáliai, orpington, chabo volt a nagytöbbség. Néhány kevert nagytestű viador fajta, irreális árakon.
A tegnap véget ért Farmer EXPO-n nagyon szép baromfi kollekciót láthatott, aki meglátogatta a rendezvényt. Voltak többféle szárnyasok volierekben (ludak, pulyka, baromfi), valamint volt egy víziszárnyas kollekció is.
Üdv! Sajnos nem volt módom eljutni a hétvégi monori börzére. Galambok tekintetében is nyújthatna valaki némi tájékoztatást a felhozatalról, árakról stb.
10-én Esztergomban voltam, CAC-n, igy most kimaradt Monor..
Sokáig nem volt netem, igy ritkán jártam a Fórunon.
Mi újság a kapirgálókkal,a négylábúakkal.......a 2lábúakról nem is beszélve!l?
Augusztus 10-én VOLT a börze.
Jó nagy forgatag volt.
Nagyon sok pipit, kutyust, galambot és egyebeket láttunk.
És megcsodáltam Ohiki pipikéit!:-)
Többiekkel mi a helyzet?
Benzintyúk rég halottam a csibékről? (Akik gondolom azóta már nagyobbacskák.)
Ohiki te is mesélhetnél...
Ahol ennyi pipi van ott mindig történik valami:-)
Visszatértem szabadságról!
(Ugyan már régebben visszajöttem csak most volt időm bejelentkezni.)
És most nagyon várom már a Monori börzét!
Mindenki azt mondja, hogy ez az augusztusi börze lesz a "legsűrűbb" a kínálat szempontjából.
Remélem így lesz és sok "csodát" fogok látni!
Ha tudtok gyertek minél többen a börzére, mert nagy élmény!:-)
Egyébként pipikéim jól vannak, lassan elérik a végső méretüket.
És üzenem mindenkinek, hogy nem válok meg tőlük!:-)
Nincs nagy kertem, de 2 muris kacsa azert talan meg elferne. :) Akarhogy is szoritanak neki helyet...-minel kozelebb a keriteshez, hogy had bamuljak a gyerekek.
Arra viszont kivancsi volnak hogyan is megy a csibe keltetes. Egyenlore errol halvany fogalmam sincs, hogy enni kell-e vagy inni..., vagy esetleg valami mas??
Nekem most csak egy fehér kakasom van. majd akarok hozzá feleséget keresni és jövőre néhány kiscsibét is szeretnék.
Tavaly kelt egy csomó kis selymem, a végén már azt sem bántam volna ha a kínaiak viszik el.
Jövőre viszont visszafogom magam és nem keltetek annyi csibét. Felesleges! Csak annyit amennyiből tudom pótolni a saját veszteségeimet.
Jó nagy udvarod lehet, ha még kacsa is elférne.
Külön kell tartani, mert összepocsol mindent.
Hat, ezek az indiai futokacsak halali murisak! hehe
Elfogadnak beloluk egy parat a kertembe. Igy is ide jarnak az iskolasok megbamulni a selymiket, de a kacsak utan rohogve mennenek biztosan haza. :) Allati!
-Nem tudom kit miben tudna meginditani az infom. Engem nem tudott. :) Tovabbra is csak ...-je!...csodalkozni valoak. Nem torjuk porra oket, es meg csak arra sem gondolunk, hogy a szivbetegsegre le kellene suppantani egy poharral a verukbol. :)
Szoval aranyosak es kesz.
-Magyar viszonylatban azert a 4ezer fotko sem lehetett olyan rossz, hogy most sirni kelljen miatta...gondolom.
Bar bevallottan fogalmam sem lehet rola, milyen arban vannak a tyukok feletek. Egy hetkoznapi tyukhoz kepest, azert el tudom kepzelni, hogy jo arat adtak a selymikert. LEgfeljebb a vasarlasi lazban ego kinaiak ismertek a nemzetkozi (japan) arat is..., ezert szaladtak annyira negykezlab a negyezres selymikert. :)
Ha valaki beszerez 1-2 selymit, vagy barmilyen erdekes joszagot, minden esetre kar, ha azt a penzert szemuveggel teszi...szerintem.
De persze en 10ezer Yetkoert is azonnal athajitanam a tyukot, annak a fejere, aki meg a penzt vagna hozzam erte. :) ...-a mi utcankban nem jarnak kinaiak.
Azt hiszem Kijo információja sok tyúkászban elindított valamit.
Szerintem VARO nyugodtan szerezz be néhány selymet, de mást is és gyere ide többször.
Egyébként hétvégén voltam börzén Jászárokszálláson. Hmmm!
Elég gyenge volt, viszont ahogy hallottam, mindenki Monorra készül. Biztos lesz nagy tülekedés, remélem a vásárlási kedv is magas lesz!
Már olyan sok csirkém van hogy nem, tudom hová tenni őket.
A börzén láttam egy pár Orpingtont 4000 Ft/párért.
Én eladtam egy pár Sebrightet, és 3 Szumátrát.
Sziasztok!
Én teljesen lehidaltam ! Fillérekért vesztegettem el a selymeimet, sőt elajándékoztam, pedig akár porrá törve gyógyíthattam volna a hypertoniámat vele ! :)
Nekem egyébként a világért sem akartak szaporodni, de biztos én csináltam rosszul valamit. De itt annyi érdekeset olvastam róla, hogy kedvet kapok a végén mégegyszer beszerezni párat.
Hat, nekem mindegy.
Egy darabaig sem eladni, sem levagni nem fogiok egyet sem. Minden esetre masszemmel kezdek nezni rajuk. :)) ...-jaj, de aranyosak lettek hirtelen!
Ha nekem az lenne a hobbim, hogy tyukolakat fotozgassak, akkoris karacsonyig kellene varnod egy ilyen kepre. :)
Selymi tyukhazat ezeddig egy darabot lattam. A rokonet.
2 m magas epitmeny, ugy 100 negyzetmerre saccolom. A hatso falat teljes hosszusagban es magassagban ketrecek sora teritette be. Minden sor (emelet) elott parkany es ulofa (rud). Letrak helyett kivagott fak (3) voltak elhelyezve, mint ha csak onnan nottek volna. Persze kiszaradtak mar reg, de az agaik elerik a legfelso sorok ketreceinek ajtajait is. Igy a ketrecekbol a perkenyokra kilepo tyukok, agrol agra repdesnek le a foldig. A ket oldalfalat szinten ketrecek sora fogja kozre. Az igy "U" alakban kialakitott emeletes ketrecsorok altal kozrefogott ter jelenti a setateret, ahol onitatok es onetetok vannak, lathatoan ossze-vissza elhelyezve. Az etetok kisse magasak, nem kozvetlen a fodon allva esznek hat belole, hanem egy rudra kell felugorjanak, ha enni akarnak. A bejarathoz kozel pedig egy betonbol keszitett furdo terpeszkedik. (Apro kavicsokkal,...vagy mivel(?) feltoltve) Egyszerre csak a hasonlo koruak vannak a ketreceikbol kiengedve, aztan csere. Ezt nem tudom mikeppen osztja be, vagy szabalyozza. A talaj kb. 10cm magasan szaraz bambusz fuvel (bambusz fu vekonysagra vagdalva), van leszorva, ami durva fureszporral kevert. Aztan itt-ott keresztbe vetetett ulorudak, ilyen-olyan magassagban.
Az idojaras keves olyan orszagban csapadekos, mint japanban. (Anglia kivetelevel ugye)
Mindenesetre tobb az esos nap, mint a napsuteses, az biztos. De ha nem esik akkor is gyakran 60-70%-os a paratartalom.
Sokszor en sem tudom, hogy perpillanat vizet lelekzek-e be, vagy oxigent. :) Mindenesetre elek. Az ember egy ido utan automatikusan koportyukat noveszt..., ami a vizbol kivalasztja az elteto oxigent.
Ha egyszer halnak, vagy bekanak szuletsz, akkor javaslom valaszd hazadnak japant.
Van hat gondom a selymik vedelmevel...-igy is elaznak olykor-olykor. ...-mert az eso nem szokta bejelenteni elore, hogy vigyazz, jovok...es sutty. 2 perccel azelott pedig hetagra sutott a nap.
Kár hogy nem tudunk kivinni selymeket. Van a szín miatt különbség az árban?
Szerintem itt nálunk csak enni vitték őket, nem gyógyászati okokból.
Az óljukról nem tudsz csinálni képet? Megnézném hogy Japánban hogy tartják a selymeket. Vagy a rokonnál is csinálhatnál képet.
Mennyire csapadékos arra az időjárás? Vigyázz a tollazatuk hamar elázik.
Egy rokontol vannak a selymik. Most mar 9 tyuk es 2 kakas. :)
A rokon halal komolyan veszi oket....-a letszam valtozo, de amennyire lehetseges 150 korul tartja oket. A selymin kivul nekem ugy tunik mas egyaltalan nem erdekli. Persze a keltetest csak reszben bizza a tyukokra. Azt mondja vannak nagyon jo mamak, azoknak megengedi, hogy maguk ucsorogjenek a tojasokon, de ugy altlaban maga kelti ki a tojasokat. Egesz komolyan fel van szerelkezve hozza.
Na, mindenesetre megtudtam, hogy egy pohar Ukokkei verert 20ezer Yent kell fizetni, aki inni akar belole. Es meg nem is vagyunk ugye a hus evesnel.
Valahogy megprobalom ecsetelni neked az arakat. Mert a kereskedoi verem nem hagyott beken, es mindennek hamarjaban utana is jartam.
Egy fiatal selymi, ami mar vagasra erett (3 eves), 12ezer Yen. -24ezer Ft- (Igy a 4000 Ft, valoban egy olyan alacsony ar volt a baratod reszerol, hogy azt en is azonnal kifizetnem neki...es meg rohognek is rajta. :)
1 db. selymi tojast 500 Yenert (1000 Ft) lehet kapni...-ahol lehet kapni ugye. Tolem 200 Yenert vennek at, ha nem volna olyan keves, es nem en ennem meg inkabb. :)
A kinai negyedben levo ettermek pedig nem talalasra, tehat nem evesre akarjak, hanem borostul-szorostul gyogyszernek. A kinaiak reszerol tehat ez nem etkezesre valo tyuk, hanem sziv es ver betegsegekre valo gyogyir. Szaritjak, torik, porra alakitjak a csontjat, husat,es a verrebol gyogytablettakat keszitenek. De gyogynovenyekkel vegyitve, etelek fureszerezesere is hasznaljak. Ez valami vitamin leves lehet, ha fuszeres (gyogynovenyes) ukokkei izesitot hasznalnak.
Orult egy nep ez!... :)
Na, hogy utana neztem mindennek, mi?
Kezdem erteni a rokont, hogy miert annyira lelkesen selymizik. A kis huncut.. :)
Milyen furcsa, én ezt a nevet ismerem, de nem tudtam elképzelni hogy milyen lehet az Ukokkei csirke. Mindig tanul az ember.
A selymeket meg bizony hogy szeretik!! Egy ismerősömnél voltam "állománylátogatáson" és néhány selyem kint kapirgált a kertben. Egyszer csak odajött két kínai, /boltjuk van a városban/ és kérték őket eladásra. A barátom nem igazán akart velük üzletelni és odakiabált egy elég magas árat. 4000 Ft! Egyszer csak jönnek be a kapun és már meg is vettek 3 db-ot és szóltak hogy majd jövőhéten még jönnek. Ki hitte volna hogy enni is jó.
Tenyésztőtől vannak a pipik, vagy csak úgy kaptad őket aki megunta a tartásukat?
Igen? Vannak szakalas selymik is?
Na az meg a japanoknak lehet erdekes.
Japanul: Ukokkei a nevuk.
Volt is ebbol gondom, mert eloszor en csak a japan nevuket ismertem meg ugye, igy sokaig azt sem tudtam milyen neven kellene utanakeresni a neten. (Mondjuk a magyar neten. Ezert elmentem a konyvtarba, hogy legalabb a latin nevet kiirhassam, es igy kezdodott a kalvaria...-2 nap utan ki is jott, hogy ezt hivhatjak magyarul selyemtyuknak.:)))
A gyepet vasaroltam. Tehat nem ultetett...-lagalabb is eloszor, hanem kockakban lehetett kapni, nekem csak ezeket a fukockakat kellett egymas melle lerakosgatni. A locsolas es nyiras utan pedig nagyon szepen ossze is nottek. Ma mar nem mondana meg senki sem, hogy nalunk meg a fu is elore tenyesztett. :)
Persze a gyepesites nem a selymik, hanem a gyerek miatt tortent meg...-ha kellett, ha nem minduntalan, meg a semmiben is hasra esett, hat valamivel meg kellett vedenem. hehe Nagyon jol felfogja a becsapodasokat. De a selymik is roppantul elvezik....-erre rajottunk mar az elso nap, amikor hozzank erkeztek.
Mar egy kozeli etterem is megkeresett, hogy nevkartyajat maradandoan megossza velunk. Mondvan, ha valamelyik selymi halalra lenne itelve (valamikor), akkor azt inkabb rajuk bizzuk, mint hogy mi magunk egyuk meg. :)
Hat van, ahol a selymik husaert kulon is fizetnek?
MEg all az esz...-de jo tudni. :)
Rögtön teszek is egy érdekes megfigyelést.
Itt Európában a selymeknek szakálluk van. Láttam már képet állebenyesekről is, de most már tudjuk hogy a Japán selymeknek nincs szakálluk.
Hogy mondják japánul hogy selyemtyúk, ill. mi a nevük ott kint?
Milyen jó gyepen vannak.
Mit adsz nekik enni? Városban tartod őket?
Kepet meg nem szurtam be, de megprobalhatom.
Nekem, egyenlore csak a kis selyemtyukjaimrol vannak kepek. Azt hiszem eleg jol sikerultek.
Aztan, ha latok valami ujsagot, ami erdekelhet teged ohiki, akkor jelzem. Hat ha van erdekes..., nem tudom.
Sziasztok!
Most en mondthatom, hogy visszatertem! Egy hetet Edesapam es ocsem tarsasagaban toltottem el! Jol elfaradtam, de lattunk sok mindent Daniabol!
A kepek amiket igertem azok ma lettek keszen igy mar kuldom is oket! Sajnos nem sok es nem tul jok! De azert megis valami!
Toti
Fel a fejjel! Várjuk a képeket, amiket a multkor említettél.
Grappa most egy darabig nem lesz, mert Ő is nyaral, de helyette is szólok amikor a kiváncsiságomat említem.
Kijo:
Ezek a fajták mind régi, szép, hosszúfarkú, vagy hosszankukorékoló fajták. Nem tudom hogy mennyire van lehetőséged, de ha hozzájutnál Japán dísztyúkos lapokhoz, vagy kiadványhoz, akkor azokat akár meg is venném, vagy ha be tudod szkeneltetni akkor szivesen megnéznénk itt.
Amiket felsoroltal, azok mind valami japani formak?? Hat, ezt kijegyeztem a noteszomba is!
Nekem fogalmam sem volt mindezekrol...
Hogy miket tudsz????
Fantasztikus!
Japanban is lehet tyukaszni, csak akarni kell es hozzaszoktatni a joszagokat arra, hogy a kertnek is vannak hatarai.
Tudod, a kis helyen sokat. :)
De aki hozzaszokik ahhoz, hogy hamar tudjon aludni sokat, az a kis kertet is centire kihasznalja. :)
Van aki bonsai-okat vagdosgat, van aki tyukokat kerget benne. hehe
Utolso jelentkezesem ota van mit olvasni, mert latom ti nem tetlenkedtetek es irtatok! Orulok neki! Most elolvasom a dolgokat es akkor majd ha tudok akkor hozzaszolok valami ertelmeset!
Egyebkent nem tudom ti hogy vagytok vele, de ha vege a szabadsagnak, akkor mar nem olyan jo az ember kedve!
Gondoltam a mail címedből hogy Jp az japán, csak nem mertem rákérdezni.
Ott van igazán nagy kultusza a dísztyúkászásnak!!!
Az Onagadori, a minohiki, az OHIKI, a satsumadori, a koeyoshi, a shamo, a satsumadori, a hinaidori, a shokoku, a totenko, a Yamato gunkey az mind-mind japán fajta. ...és a chabo is.
Jó lehet neked, ha még tyúkászni is tudsz ott Japánban.
Ha Rollo Daniabol, akkor en Japanbol vagyok.
Ez meg nem olyan nagy tavolsag, hogy a betuink ne erjek el egymast. :)
Ékezettel csak azért nem irok, mert a hosszú "i" egy külön felfedező utat jelentene, és ennél fogva ékezettel irni, nekem fárasztó.
Ékezet nélkül pedig minden sokkal gyorsabban megy. (No, ezzel azt mondtam, hogy lustaságból nem használok ékezeteket.)
Nekem a télen egy sziámi macska borzasztó pusztítást végzett. Megfogott jónéhány madaramat.
Vigyázni kell velük, mert ha odaszoknak, nem lehet őket távol tartani.
Grappa nem hiszem hogy megválna a csirkéitől, de ha gondolod adok én.
Ismet nagyon kedves voltal. No, es megnyugtato.
Megbamultam a cochint a neten. Jo pofa kis joszag! Ha Grappa megunta oket, hozzam elhozhatja. :)
Monor viszont olyan messze van, hogy ezzel meg egy kicsit varni kell. De remelem keszitesz nehany kepet es megosztod velunk. Igy olyan lehet, mint ha mi is ott lettunk volna. :)
Kepzeld ma kiengedtem a selymiket egy kicsit a szabad kertbe kapirgalni, es a szomszed macskaja sunyin lopakodva, majd nagy vagtaban rajuk rontott. Tyu, apam! Ahany tyuk annyi fele, meg a kakas sem tudta hirtelen milyen magas faagat keressen is maganak. Az aldozatnak tuno tyukot csak az mentette meg, hogy a kutya sem volt eppen lancon. :) ....-az meg a macskat ugrasztotta meg, ugy hogy negyfele szaladt remulteben. :))
Csak egy kicsit engedem ki a selymiket a zart kertbol, es maris eletveszelyben vannak!
Nem kell pánikolni, ne aggódj. A belső élősködők ritkák. Az állatorvos tud nektek adni valami hatékony szert a megelőzésre, de a fokhagyma is jó, ha időnként keversz a kajájukba.
A kőpor inkább az emésztéshez kell.
A cochin egy szép kis törpe fajta, bár van nagy testűben is. Grappa a büszke tulajdonosa 2 kis tyúknak. Szelíd, kedves kis madarak, kis tollgombócok. A lábukon dús tollazatot viselnek.
Gyertek el aug 10.-én Monorra a börzére, ott lesz mit nézni.
Megnyugodtam. Ami a tetuket illeti. fu...
A belfereg ellen is van valami?
Mondjuk irtad, hogy koport kell adni nekik.
(Vettem 20 kiloval, hogy egesz eletukre legyen. hehe) De gondolom a belfereg elleni harchoz nem csak ennyi kell.
Hogy ha az ember bekap egy ilyen ferget, az milyen tunetekkel jar?
Na, de remeljuk, ha eddig sem volt, akkor a selymek utan sem lesz. Amen...
Hat most mar akkor en is orulok. Pedig eddig en siman elvagtam egy tyuk nyakat. De ez most mar keptelenseg lesz a selymikekkel. A gyerek biztosan szetbogne az arcat. :)
No, mindenestre ezek a selymik jo pofak. Kedvesek es szelidek. Es persze hot butak. :)
De a kezembol esznek, es nem szaladnak el, ha felejuk megyek. (Ha a gyerek megy, akkor mar persze izgagan mocorognak. Meg is ertem oket.)
Legnagyobb izgi most az, hogy sikerul e kikeltetni veluk legalabb 1 csibet.
Imadtkozunk ohikihez, es akkor lehet meg csodaban is reszunk. :)
A cochin milyen tipus?
Ez valami vadaszgep lesz nem? :))
Bocs, hogy ennyire analfabeta vagyok hozza. Vannak ilyen-olyan roppentyuim, de csak a tojas miatt. Azon tul pedig meg a sajat tyukjaim tipusait sem ismerem, mert nekem ezeddig csak a kesforgatas volt a feladatom, nem a tyukok lelki allapotain valo toprenges. :))
Csak jottek ezek a selymek, aztan olyan erdekesnek talaltam oket, hogy iugazan kivancsi is lettem. Kes helyett immar a pipi szakemberek velemenye es tanacsa is erdekelni kezd.
Akarnak adni nekem valami uj fajtat is, amit ranezesre nem is ismertem. Pedig vagy husz darabot akarnak ram sozni. De mit, azt nem tudom? Hiaba nezem. :) Tyukoknak latszanak, de alig nagyobbak egy 3-4 honapos csibenel, de kissebb egy galambnal. Barna szinuek es itt-ott fekete foltokkal. Szoval nem tyukok, hanem valami mas, de nem tudok egyenlore rajonni, hogy mik ezek. Futo verebeknek neztem oket elsore. Ahhoz tudtam csak hasonlitani...-csak hosszabb labbal es nagyobb testtel. hehe
A tyúktetűtől nem kell félni, nem árt az embernek. Meg sem marad bennünk, mert meleg kell neki, mi hűvösek vagyunk egy tyúk bőréhez képest.
Nappal egyébként is elbújnak repedésekbe és este másznak elő szipákolni. Csak kellemetlen mikor mászkál a bőrömön, mert csiklandoz.
Veszélyes viszont a bélféreg és ha jól emlékszem még tanulmányaimra, vannak légcsőférgek is. Ezek jelenlétéről viszont meggyőződhetsz a tyúk viselkedéséből. De az ürülékükkel ne szennyezd magad, vagy ha igen ne nyúlj az arcodhoz.
Örülök, hogy te is így tudsz lelkesedni a pipikért!
Jó olvasni a soraidat!:-)
Nekem ugyan "csak" két kis cochin csimporgóm van otthon, de őrületes hogy mennyire az emberhez tudnak nőni!
Ohikival órákat tudnánk erről zengeni!!:-))
Nalunk vagy 2 evvel ezelott hasonlo orom ert. Egy sarga rigo urasag szemlyeben. Mindig a cserepek alatt besurrant a tetoterbe es hetekig visszajart. Kezbol etetesrol persze szo sem lehetett. De biz eleg kozel engedett minket. Igy bamulni azt szabad volt. Akkor en is tanacs utan keszitettem neki egy kis feszket, es az ele buzaszemeket es diobelet szortam. De a kihamozott szotyit is piszkosul imadja, igy az olajos magokkal meglehet fogni a kis lelket. Hozzank aztan ez ficko rendesen be is koltozott. Tehat az almait mar nalunk alutta es ez nagy orom volt. Foleg amikor egy kiscsajjal jelent meg egyszer es a padlason koltottek ki a fiokaikat.
Ilyenkor viszont csak messzirol, (amennyire a pedlas engedi ugye) lehetett csendesen megbamulgatni. Kulonben akkora ropversenyt tudtak rendezni, hogy na. Szeptemberben oszt eltuntek. Kirepultek a szulok es a fiokak is (szerencsesen es egeszsegesen:).
Tobbet nem is lattunk rigot...-csak emlekezunk ra, hogy milyen jo pofak voltak azok regen.
De azt hiszem egy rigot megtartani nem az akarason, hanem a szerencsen mullik.
Ha szerencses vagy es megtetszik neki a felkinalt feszek, (nem kell csinosra csinalni, ugyis szetturja az egeszet es ujra epiti a sajat elkepzelesere. No, meg hord maga is hozza eppen eleget) es elegedett lesz a diobellel, akkor remelehetoleg inkabb hozzad fog jarni, mint mashova.
Csak ne fajjon a szived, amikor eszre sem veszed, hogy mikor tunt el. (A madarak szabadsagban -demokraciaban-:) elnek, engedni kell.)
En csak egy megesett esemeny utan tudtam mondani valamit. Ilyen volt. De ez egyaltalan nem egy hozzaertoi segitseg. (Akkoriban nekem is mas sugott)
Hat, ja. Sok minden megvaltozott amiota a selyemtyukok bekoltoztek a csaladba! :)
A gyerek meg nevet is adott mindegyiknek.
Minden mas tyuk nev nelkul eli le a ropke kis eletet. De ezek!
Na, mindenesetre az utmutatasod szerint jartam el. Immar sokadszor. Boldogsagtol duzzado halam uldozzon erte. :)
Talaltam egy kiselejtezeheto asztalfiokot es azt beleltem ki egy kis szenaval, illetve szaraz fuvel.
No meg minden tyuknak kulon szobat takoltam. Ehhez kenytelen voltam egy uj tyukolet epiteni. Hogy a selyemkeknek sajat hazuk es kulon kis kertjuk legyen. Ugye. Hogy miket meg nem teszek nehany tyukert?? Alig ismerek magamra. Egy egesz nap csak cementeztem es majteroltam. (Nekem nincs aki kulon hazat akarna epiteni? :) )
Kesz hat a haz, a feszek, de a piszok kakas kiturja belole a fuvet. Valahogy csak leszokik rola...talan.
Figyelj csak.
Megneztem (ahogy irtad) a tyukokat es a kakast is, ugy nez ki ki semmi problema. Tisztak es eloskodoket sem sikerult felfedeznem bennuk.
De mi van, ha veletlenul eltetvesednek?
Addig rendben van, hogy beszorom oket piretrinnel, de az emberre nem veszelyesek? Csak a gyerek olelgeti ezeket a tyukokat, mint ha cicak lennek, es ha a tyuk betetvesedik, akkor a gyerek hajaba is bele mennek, tehat az ember is tetves lehet tole, nem? (Na, ezen egy kicsit aggodni kezdtem. Bar lehet, hogy nem kell ennyire rosszat letni elore...nem tudom.)
Egy kis segítséget kérnék tőletek, tegnap este ugyanis meglepett minket egy feketerigó. Éppen szőrtelenítettük az ebeket, amikor odajött egészen közel, majd vállra, kézre szállt. Teljesen szelíd, kézhez szokott, simogatni lehet (mértékkel) és kézből eszik. (felvágottat, dinnyét, kukoricadarát, diót) Este a padlásfeljárón elaludt, reggel is ott volt, ma veszünk neki búzát. Tollruhájából ítélve tojó, kifejlettnek tűnik, nem látszik betegnek sem.
Mit tehetek hogy minnél tovább maradjon? Mire figyeljek?
Bizony hogy meg tudja változtani az embert!!!
Jó példák vagyunk erre mi itt a topicban.
Igaz Grappa?
A fészek egy doboz, láda, kosár, vagy akár néhány összeforgatott tégla legyen. Ki kell bélelni száraz fűvel, szalmával, majd a tyúk csinál benne magának kényelmes helyet.
Különtenni már csak akkor kell ha komolyan elkotlott, ez azt jelenti hogy ha alá nyúlsz és a tojásokat fogdosod, a tyúk nem szalad el, hanem kotyogva felborzolja a tollait.
Mikor már vagy 4-5 napja ül, akkor elrakod egy nyugodt, száraz, biztonságos helyre, teszel elé egy kis élelmet és friss vizet, és 21 nap múlva lesz kiscsibe. Időnként azért ellenőrizni kell a kotlóst, előfordul hogy magától nem száll le a tojásokról és elkezdi feltörni és megenni azokat.
Ilyenkor reggelente egy kicsit le kell venni a tojásokról és hagyni had eszegessen. Ilyenkor ürít is, VIGYÁZAT, ez valami nagyon büdös dolog!
Ha van lehetőség, ne a többi tyúk közelében üljön, mert eltetvesedhet és néhány nap alatt el is pusztulhat. Lehet a fészek aljába szórni egy kis piretrint, ez megakadályozza az elszaporodásukat.
A feszek viszont meg nalam magas fogalom.
Mar mint, hogy mibol jobb feszket krealni a tyukoknak es hogyan???
Tegyem kulon ketrecbe azt amelyik alatt tojas van es kulonitsem el a tobbiektol, hogy teljesen egyedul legyen egy eldugott nyugis helyen? Na es akkor mindig zarva, hogy ne tudjon elcsaszkalni??
...-ilyet meg mas tyukkal sem csinaltam.
Nalam a tojas minden esetben eddig a reggelit jelentette. Hogy azt ki is lehetne keltetni valahogy...-hat ez eddig egy cseppet sem foglalkoztatott.
De a selyemtyukok mas elmeletet szultek a csaladban. :))
Hogy egy szarnyas kepes legyen megvaltoztatni az embert??!! Hogy mik nem vannak...
Fúúúúúúú én nem tudnék megkostolni diszpipi husit.
Pedig nagyon szeretem a csirkehust, de valahogy az nem menne...
Hétvégi utazási tapasztalatok:
Pipikékkel Balatonon nyaraltunk 3 napot!:-)
Nagyon jól viselték az utazást, az emberek közelségét!
Teljesen szabadon közlekedtek, iszonyú mennyiségű cseresznyét ettek. Azt is leginkább kézből mert mint kiderült ők úgy szeretik!:-)
Kijo: örülök hogy hasznos tanácsot adtam neked.
A tojás termékenységét megtudhatod ha a tyúkjaidat figyeled, ha a kakas /reggel kiengedés után általában szoktak/ pározza a tyúkokat akkor valszeg van esély csibére. 1 kakas 6-8 tyúkot megfelelően ellát, ennél több már nem ajánlatos.
Ha felütöd a tojást, akkor a sárgályához tapadva lesz egy kis fehér, pötty. Ha ebben látsz fekete vagy barna, /a lényeg hogy sötét szinű legyen/ elszineződést akkor meg volt termékenyítve a tojgli.
Kotlani már az idén lehet hogy nem fognak a tyúkok, egyébként a kotlást elő idéző dolgok a következők: Sötét, eldugott,zavarásmentes, meleg fészek, fontos hogy legyen néhány tojás a fészekben folyamatosan, mert a tojások hasra gyakorolt nyomása is kiváltja a kotlásért felelős hormont. Egyébként megfigyelték hogy azok a tojások amik a fészekben hagytak, jobban kelnek, mint a kiszedett és külön tárolt tojások.
A börük és a húsuk a melatonin miatt fekete, a kínaiak szerint édes az íze.
Most hoztam nehany kepet, de ezek meg sajnos nem azok amiket Grappa kert! De ami kesik nem mulik!
img src=<"http://mappa-data.prim.hu/data/4f/4f6e8f81/55f3c0bd/tnmed_Scan0003">
Remelem osszejon a beillesztes, mert mar regen csinaltam!:)
Toti
Megmentetted az eletem...-illetve a selyemtyukok eletet! :)
Tegnapelott szerencsetlenek ugy szetaztak, hogy rossz volt rajuk nezni.
Na,ahogy elolvastalak, maris magamhoz kaptam es takoltam egy remek (egesz kertet befedo tetozetet, meg a kifuto felett is)
Ulofat sem hasznaltam, de ahogy beszreltem nekik nehany ilyen ulo alkalmatossagot, tenyleg azonnal igenybe is vettek azt.
Koszi ohiki!
Ennyi jo tanacs utan maris boldogabbak lettek a selyem pipik. Kar, hogy nem tudom megmondani nekik, hogy kinek koszonhetik ezt. :)
A bore viszont nem kek, hanem total fekete.
Mint ha szurokbol ontottek volna ki szegenyt. :)
Mostanaban majdnem minden nap tojnak egy-egy tojast.
Hogyan lehet azt megallapitani, hogy keltheto-e vagy sem?
Olyan kivancsi lennek, hogy a selyemtyuk is kepes-e kikelteni a tojasat.
De lehet, hogy ehez is kell valami elokeszulet? Valami spec hozzaallas??
Ugyanis eddig meg egyik sem ult ra a tojasara.
Vajon miert? Nem megfelelo a hely, vagy a tojasban van a hiba? ...
Rollo, nagyon kiváncsi vagyok a pipi képekre de azért várok türelmesen!:-)
Köszönöm a vizipipit!
Felvetem életem párjának, hogy nem akar e egyet a sok akvárium környékére????
A választ azért sejtem...
Amikor kérdeztem Ohikit hogy milyen pipit tart alkalmasnak szobai tartásra akkor a cochin mellett megemlítette a selyemtyúkot is...
Szóval én egy majdnem selyempipi tulajdonos vagyok!:-)
Ohiki, múltkor azon gondolkodtam, hogy vajon mennyi volt az esélye annak hogy a Tőled kapott pipikék mind a ketten tojók legyenek?
Sziasztok!
Latom ma is van elet es ahogy latom meg gazan erdekes is! Udvozlom az uj latogatot! Es csatlakozom a selyem tenyleg egy erdekes es szep fajta! A tetszesemet nekm is megnyerte! Majd talan szoritok nekik helyet az udvarban! Az abaj, hogy most meg csak mondani tudom, de biztosan majd be is tartom! Ne felejtse el senki es akor majd szamonkerhetitek rajtam! :)
Ma rakosgattam ossze a kepeket, de sajnos Murphi megint kiszurt velem! Ket tekercsen vannaka kepek, amiket csinaltam es az egyik meg nem telt be! Szoval az orpinktonokra meg varni kell Grappa sajnalom, de ket heten belul prezentalni udom azt megigerhetem! De voltak fonixek es egyeb erdekessegek is, ugyhogy amit tudok majd minel elobb a felrakok!
Sajnos jovo heten en sem nagyon leszek aktiv, mert Edesapam es ocsem fog meglatogatni es veluk fogok tobbet foglalkozni! Szoval nem vesztem el, csak nem biztos, hogy fogok irni!
Mostanra ennyi! Legyetek jok, szaporodjanak a pipik! Sziaztok! Toti
A selyem nagyon szép és könnyen tartható fajta. Előnye hogy nem igényes, mivel sok van az országban ezért nem rokontenyésztettek, egészségesebbek sok más fajtánál.
A tartási helyre kell jobban odafigyelni. Száraz / nem sáros, latyakos,/ esőtől védett helyet ajánlatos neki készíteni. Az aljukat fel lehet szórni sóderral. Ülőrúdon szeretnek éjszakázni, ez azért is jobb, mert ha az aljzaton összebújva alszanak, akkor betetvesedhetnek. Időnként vedd kézbe őket és a szárnyuk alatt és a kloaka környékén nézd meg a toll tövét, ha tetvesek akkor szórd be őket Piretrinnel.
Ha véletlenül megáznak, akkor sincs baj, megszáradnak. Más fajták gyakran csipkedik a tollaikat, mivel azoktól különböznek. Azért sem érdemes más fajtával együtt tartani, mert a kakasok nem agresszívak és elkereszteződnek más fajtákkal.
Takarmányra nem igényesek, tiszta víz, ami nem lötykölődik ki.
Könnyen elkotlanak, jó anyukák. A selyem speciális jellemzői: 5 lábújj, kék bőrszín, bóbita, kis szakáll, jellegzetes fedőtollazat
Lett veletlenul nehany silkie ... selyemtyukom es hozzajuk egy kakas.
Tudja valaki hogyan kell banni ezzel a tipussal?
Van valami kulon igenye, vagy kulonleges ellatasi kivanalma?
Vagy lehet eppen ugy, mint akarmelyik hetkoznapi tyukot? ...csak hagyni, had kapirgaljon a tobbiekkel egyutt es kesz?
Eloszor latok ilyet!! Egeszen meg vagyok lepodve tole.
Hat nalunk nem tudom mi van, de Apumek jonnek hetfon es akkor beszamolnak a dolgokrol, de nem hiszem! A pulykakrol hallottam, hogy azok szaporodtak rendesen, de liba az nincs! Inkabb vasarlas utjan noveltek az allomanyt! De az nem ugyanaz! A libatojasok megzapultak sajnos! De en nem tudom mi tortent!
Amit irtatok, hogy jo lenne egy talakozot csinalni a borzen, az tenyleg nem lenne rossz! En most mondom, hgy sajnos nem tudok menni! De az otletet tamogatom!:)
De amikor hazamegyek remelem tudok talalkozni nehanyotokkal! Ha erdekel van fenykepem is egy par! Gondolom van ra vevo! Na de ez meg messze van majd megbeszeljuk!
MOst csak ennyi! MAjd meg beszelunk!
Sziasztok! Toti
A szabadság eltelt, a pipik megvannak.
Most ott tartok hogy vannak iskolás, ovis / nagy-, középső-, kiscsoportok/ vannak bölcsis korosztályok a csirkeneveldében és vannak a gyesen lévő anyukák, 3 kotlós a csibékkel.
A sulisok már az udvaron vannak, lassan teszem őket fajtánként szét. Mostanában sokat dinnyéznek.
Sajnos a búza árak magasak, nem tudom hogy fog ez hatni az augusztusi börze vásárlási kedvére.
Jön innen valaki? 10.-én lesz. Grappa, ez a kérdés elsősorban neked szól!!
Persze más is jöjjön ha tud!!!!
Én valszeg viszek is eladni csirkéket.
Az idén van eladó antwerpeni szakállasom, főnixem,chabo, cochin, lesz majd lábtollas, szumátra és néhány barnevelder. A kelt 14 pulykából csak 1 pusztult el, a többi megvan, sajnos a 13-ból 10 kakas.
Tyúkólat nem sikerült csinálnom, pedig már esedékes lenne az új rész, de mindig elment az idő másra.
Rollo: otthon mi újság? van valami tollas szaporulat?
Grappa amit igertm megkapjatok, de sajnos varni kell vele! A kepek megvannak, csak nem tudom mikor lesz idom felrakni, most van mit csinalnom, es majd elmeselem az egeszet!
Ha jol tudom ma ter vissza ohiki! Had legyek az elsok kozott, aki udvozlom es reszletes beszamolot kerjek az allatok hogyleterol es minden masrol, ami rank tartozik! :))))
Szoval udv a szabadsagrol visszateroknek a mostani szabadsagon levoktol!
Bye! Toti
Ohiki, jó olvasni hogy nem bírod nélkülünk!:-))
Pipikéim jól vannak, a kellemesen hűvös szobában töltik a nagyon meleg napokat.
Benzintyuk azt hiszem lassan nagyobb lakásba kell hogy költözzetek...:-))
Mint már olvashattad a fórumon nekünk az 58 nm-en van néhány akvárium (köztük egy majd 300 literes) es néhány kalitka...
(Es ha jól sejtem akkor hamarosan készül meg egy nagyobbacska, párszáz literes akvárium...)
De azért még elférünk.
Pipikéimet hétvégén elvisszük nyaralni. Megyünk a Balcsihoz, és a te példádon felbátorodva úgy döntöttünk, hogy őket sem hagyjuk itthon.
Kiváncsi leszek a barátaink reakciójára...
Ja és vonaton fogunk utazni..)
Azt hiszem lesznek élményeink!:-))
Egyébkent az egyéb állatokra visszatérve nem tudom hogy láttál e mostanában kopasz tengerimalacot...
Annnnnnyira aranyos!:-))
Csodálom hogy ellen bírtál állni..:-)
Sziasztok, szia grappa_73,
most a valtozatossag kedveert a masik nagyinal nyaralanak a csibek a gyerekekkel :-). Nem tudom, milyen fajtak lehetnek, olyan mezei, videki csibek, amilyenek egy atlagos baromfiudavarban kapirgalnak. Nem ertek en hozza :-)
Vegulis a kalitkat uzemeltuk be nekik nappalra, eleg nagy egyelore, tudnak benne ropkodni is. Nem is szemetelnek ki, korben alul negy uveglap van.
A szeles erdeklodesi korre: a horcsogot es a tengerimalacot megtagadtam a gyerekektol, a cicat is egyelore, a halak es a vizicsigak nem hangosak, azok is vannak :-). Botsaskabol negy nemzedeket sikerult nevelgetni, szegeny utolso egyed a vegen mar minden vedlesnel elvesztette egy-egy labat... En nagyon sajnaltam, jo volt oket nezegetni. De majd lesz megint! Az a baj, hogy mindennek el kell fernie egy 47m2-es lakasban :-))
Még nem tértem vissza véglegesen, majd csütörtökön kezdek újra dolgozni, de már nem bírtam topic nélkül.
Éppen a saját fészekaljam megalapításának végkifejletét hajtjuk végre.
csirkéim jól vannak, már mindenki a lenti udvaron van. Etetem őket zölddel, kenyérrel és minden földi jóval.
Remélem grappa kis cochinjai jól bírják a kánikulát, majd csüt reggel jelentkezem.
Rollo neked is megy majd mail.
Üdvözlöm benzintyúkot, örülök az új tagnak, gyere minél többször és majd lehet Monoron csinálni egy topic talit.
Most elköszönök, legyetek jók.
Üdv ohiki.
Grappa amit a csirkeid csinalnak az nem az esti dolog miatt van! Marmint nem a te idod miatt! Naluk ez igy mukodik! Hogy miert ne kerdezd, de este az elalvashoz mindig ilyen "altatodalt futyulnek"! Ez a csoport nyugalma miatt van, ha az megszunik, akkor van valami baj! Ez igy van minden allatnal! A masik, meg hogy ejszaka nem latnak a baromfiak! Ezert akarmit csinalhatsz veluk ok nyugton vannak azon a helyen, ahol hagytad oket!
Na de nem okoskodom tobbet! Majd ohiki pontosan megvalaszol mindent!:)
Udvozlettel Toti
UI.: Nekem is vannak kedvenc libaim, amikre azt mondtam, nehogy valaki ki merje oket nyuvasztani! A tobbivel nem foglalkozom, annyira!
Képzelheted milyen megjegyzéseket kapok én is a barátaimtól!!
Itt a grill szezon és mindenkinek az én pipikéimre fáj a foga...
De megmondtam, abból senki nem eszik!!
(Sajnos nekem is voltak gondjaim a fórum elérésével!!)
Szóval nyaralnak a pipikéid.:-))
"Pipitárolásra" szerintem a kalitka lenne a legalkalmasabb...
(Mi úgy oldottuk meg hogy ne szemeteljék ki a forgácsot, hogy életem párja körbekerítette a kalitkát vékony műanyag lappal.)
Nálunk is van ilyen kézzel nyugtatás:-)
Komoly szertartása van az esti alvásuknak. Napközben az erkélyen randalíroznak és amikor úgy gondolják hogy ők bizony szunyálnának akkor elkezdenek egyre erőteljesebben csipogni (bár ahogy nőnek, egyre inkább kárálásnak nevezném:-))
Behozom a pipiket a nappaliba, a kalitka tetejére teszem őket és ott dajkálgatom őket egy jó darabig...:-))
Állati jópofák ahogy hagyják magukat "szeretgetni".
Gyanítom azért alakult ez ki így mert mindig este volt időm velük foglalkozni és hozzászoktak.
Ja és éjjel teljesen szabadon vannak, a kalitka tetején elücsörögnek.
Egyébként milyen tipusúak a csibék?
Törpe vagy normál méretűek?
Botsáskákat is tartottatok?
Kutya, pipi, botsáska...
Ez aztán a széles érdeklődési kör!:-)))
Ja, meg egy aranyos dolog: anyu azt talalta mondani a fiamnak, hogy annak idejen a nagyi hathetesen mar rantotta a csibeket :-). Na, azt a felhaborodast :-), fiam kozolte, hogy az o csibei vegelgyengulesben fognak kimulni.
Sziasztok, szia grappa_73,
ne haragudjatok, nem tuntem am el, de ez az index... Napok ota nem birtam belepni.
Csibek novogetnek szepen, most anyueknal vannak. A konyhaban az asztal alatt keritettek el nekik helyet, es leviszik oket mindennap a kertbe legelni es szaladgalni. Eloszorre minduntalan visszaropultek a dobozba, aztan felbatorodtak. A fiam azt meselte, hogy ha unatkoznak, elkezdenek iszonyuan csipogni, akkor oda kell menni hozzajuk, es odanyujtani a kezedet, erre megnyugszanak :-))
Itthon majd nem tudom, hogyan lesz, merthat a kutya..., teljesen be van zsongva toluk. Van egy hasznalaton kivuli kalitkank, ez eleg nagy, meg egy terrarium, amibol kihaltak a botsaskak. Meg van egy nagy monitordobozunk. Ki kell talaljuk meg, hogy miben fognak lakni.
benzintyuk
Ui: en nagyon szeretem a grappat, az egyik legfincsibb ital :-)
Hat ez az Grappa, kb amit monoron latsz az semmi! Csak sok van belole es azert mar azt hisszuk, hogy az valami! Hat en is meglepodom rettenetesen mindig, ha talalok valamit, akar iromanyt, akar allatot!
De a szemetek vagyok itt kint! Amint meglesznek a kepek azonnal rakom fel! Ez kb a jovo hetre teheto!
Valóban jól emlékszel, Orpington rajongó vagyok!:-)
Kicsiben is megnézném őket, remélem sikerült jó képeket készítened.
A monori börzén csak nagy Orpikat láttam, lenyűgözött a méretük. (meg a nagyon puha tolluk)
Ha jol latom, akkor kedves topikgazdank eppen most van azon a bizonyos szabadsagon! Elleszunk es megtartjuk a topikot!
Amugy a hetvegen voltam egy mezogazdasagi kiallitason es lattam allatokat! Ez meg nem is lenne csoda magaban veve! :)
Voltak ( nem tul sok, de akadt) szarnyasok is! Csinaltam kepeket! Amint meglesznek felrakom oket, mert amugy szepek voltak az allatok! Rmelem erdekel titeket is!
Grappa ha jol emlekszem te vagy meg az aki szerelmes lett az orpikba! Hat most lattam ilyen szerintem neked valokat! Marmint a lakasba valo meretueket! Szepek voltak es ugyanolyanok mint a nagyok, csak kisebb valtozatban! Majd mennek a kepek!
Az én pipikéim is kb. 2 hetesek voltak amikor hozzám kerültek.
Őket egy nagyobb kalitba (rágcsáló ketrecbe) raktam már érkezésüktől kezdve. A ketrec teteje leszedhető és így gyakorlatilag sokszor tudtam őket kézből etetni, meg kézben dajkálgatni...
Ez meg is látszik most rajtuk. (Nagyon szelídek lettek. :-))
A nagy ketrec azért is jó volt mert csak az egyik felét lámpáztam/melegítettem a másik fele pedig szellősebb, hüvösebb volt.
Pipikéim pedig eldöntötték hogy éppen hol jó nekik.
Épp az előbb válaszoltam a Van egy csirkém topicban...
De szerintem inkább itt folytassuk, jó?
(Topicgazda Ohikinek megigértem, hogy nem hagyom elsülyedni a topicját. Csak úgy magamnak viszont nem szívesen irogatnék...)
Kedves grappa_73,
ohiki irta, hogy Te tudsz segiteni: a Van egy csirkem topicban leirtam, hogy van ket kiscsirkenk ;-), egyelore papirdobozban laknak es melengetjuk oket. Ezt meddig kell? Mikor lehet attenni oket valami nagyobb, szellosebb helyre szerinted? Kb ket hetesek lehetnek.
Őszintén megmondva, kettőnk rántotthús igényét hogy ki tudjuk elégíteni, össze vissza kell bújkálnom hogy 4-5 kis tojást találjak. Ezek a törpék nagyon rosszul tojnak.
Az ólak azok lassan készülnek, mert egyedül csinálom, és mire hazaérek, nem mindig van kedvem betonozni, heggeszteni. Mi megvettük a szomszéd házat telekkel együtt és ott van a csirkézés. Ahol a lakóházam van, ott még egy tyúktollat sem találnál, egy kis kapu van a két telek között, azon közlekedem.
Mielőtt ingatlan kereskedőnek tituláltok, elárulom hogy itt nagyon olcsók a telkek. Pár 100 e Ft-ért már házzal együtt, nagy udvaros telket lehet venni.
Örömmel hallom, hogy rengeteg a pipid!
Szomorúan olvasom, hogy egy hétig nem leszel...
De remélem ha majd visszatérsz akkor lesz miről beszámolnod!
Még van helyed az ólak számára?
Mert mióta megvan a topic azóta csak azt olvasom, hogy még ólat készítesz, meg még ólat készítesz...
Nektek van még hol laknotok, vagy már a kéglit parcellázod?:-))
Egyébként mit csináltok a rengeteg tojással?
Gyanítom kicsiny faludban tojásnagyhatalomnak számítasz...
A daniai jelentes sem kesik kedves, tisztelt Topikfonok Ur! :)
Az az igazsag, hogy mostanaban lusta vagyok! Kellene meg csirkest latogatnom, amit majd meg is teszek!
Nem tudom mi van, de lehet, hogy tudnek tojast vitetni haza! Apumek jonnek ki es akkor lehet, hogy tudnanak vinni! Ohiki, ha erdekel, akkor legyszives irj!
Most ennyi! Egyuterzek veletek, es nagyon hianyoznak az allatok! A forumot mindig nezem es ugy vagyok, hogy ide jovok haza!
Köszönöm!
Keresek helyet nekik. Most, hogy mondod...teljes tumultus van, szegény nem kotlók alig férnek a fészekhez. Mindenki egy két helyen szeretne tojni, a kotlósok meg ugyanott kotlani.:-))
Ü.:kkg
Szerintem a tartási körülményeket kellene megvizsgálnod.
A meleg, az eldugott sötét helyek, ha tojás van alattuk, ez mind kotlást előidéző körülmények.
Ha ezeket megszünteted és még mondig kotlik, akkor egyszerűen dobd ki hogy ne tudjon beülni sehová. Egy kakas is addig molesztálja hogy felrázza a kotlásból.
Nekem is vannak kotlósok tojás nélkül. Van egy nagy udvar ahol az özvegyek vannak és oda dobálom ki a kotyogókat. Itt vannak kakasok, sima föld alapú, árnyékos hely.
Szeva mindenki !
Szeretném kérdezni, mi módon lehet a kotlási időt lecsökkenteni? Jelenleg négy -egyébként jól tojó- tyúkocskám kb 10 napja kotlik. Szegénykék feleslegesen! :-(
Kösz.
Ez meg itt a tavalyi Gyurim, időközben pörkölt lett belőle.Béke poraira.
Ü.: kétkezi GAZ-da
A zijdehoen hollandul Selyemtyúkot jelent.
Kishazánkban igen elterjedt tyúk.
Attól függ hogy mire kell.
Tenyészteni és kiállítani kell?
Takács Lajos, Bágyogszovát. A telefonszámát elküldöm mailben ha érdekel.
Ha csak hobbinak kell, akkor börzén vagy a Kistermelők Lapjában is találhatsz.
Esetleg Üveges József, Bánhorvátiban
Ha az augusztusi börzéig kibírod, ott rengeteg lesz. 500-1000-2000 Ft/db körül.
Tehát SELYEMTYÚK!
Pipikéim teljesen "szobatyúkok" lettek...
Esténként a kalitka tetején alszanak.
Egyszer kipróbáltuk, hogy mi lenne ha nem zárnánk be őket éjszakára.
Kiültek a kalitka tetejére és nem volt szívem bezargatni őket.
Így kint maradtak...
És azóta folyamatosan kint vannak éjszakára.
Reggel, ha elég korán kelek, akkor én ébresztem őket... :-))
Mondjuk - gondolom - ebben az is közrejátszik, hogy a falusi tyúkok nem igen néznek a gazdi öléből este 11-ig tévét:-))
Ezek után mondhatjátok, hogy MÁNIÁKUS!
Vállalom....
Én is rajongok az Orpikért, csak közben más kapirgálókért is.
Nálam most az idén a Szumátrák a nyerők.
Az Augusztusi Díszmadármagazinban is róluk írok, ott lesznek képek a saját madaraimról is és most kunyerálok még fotókat az American Sumatra Assotiation-tól is, és egy Olasz tenyésztőtől is.
Tetű ellen én a madaraimat Piretrin tartalmú Piret-Mix porral kezelem, az ólakat meg Neostomosan permettel.
Ezek nem őlik meg a tyúkokat akkor sem ha közvetlenül a kezelés után bezárom őket.
A többi szer erős, de a madarakra is.
Az én kombinációm kitakarítja a parazitákat és a legyeket is távol tartja.
Leszállt a kotlósom pénteken 10 tojásról, de a gépben kikelt 9 csibe. 3-5 órás cserbenhagyás és kihülés után is kikelnek a csibék. Új, hasznos infó!!!
Amit a tetvek megelozeserol mondasz ohiki, az jo lenne, ha kzosbe felvilagositanal, mert igazabol en nem talaltam meg olyat ami rendesen hasznalt volna! Vagy csak nem hasznaltam eleg jol!
Az orpinktonokrol csak annyit tudok mondani, hogy a sarga es a fekete azert kedvelt, mert magyarorszagon nem igazan tartanak masmilyet! Sajnos igy is kevesen vannak, de amint tudok osszeszedek egy normalis allomanyt, mert a legszebb allatok koze sorolom oket! Egyebkent multkor utananeztem es talaltam vagy 15 szinvaltozatot az orpingtonbol! Sajnos ez nem magyarorszagon volt!
Igazából nem kényes fajta, helyigénye kicsit nagyobb mert méretre is nagyobbak. Grappa mikor először meglátta őket, rácsodálkozott a méreteikre.
Talán a puha tollazatuk miatt könyebben betetvesednek nyáron, de arra meg van jó szer, amivel meg lehet előzni. A legszebbek a sárgák és a feketék, de majd küldök még porcelánokról is képeket.
Köszi mindent! Ezek az Orpingtonok tényleg gyönyörüek, engem legalábbis lenyügöztek. Az Onagadoit eszembe sem jutna tartani, csak rácsodálkoztam. Akkor tehát augusztusig pihentetem a dolgot, illetve addig megszabadulok valahogy a kacsáktól. (Ezt egyébként is megtettem volna, ritka egy erőszakos népség.) Van valami különleges dolog amit az Orpingtonokról tudnom kell?
Amit küldtem képeket, azok az első néhány az Itáliai. Van néhány függőleges farkú Chabo és a hosszúfarkúak az Onagadoriak.
Az Onagadorit már nagy szakértelemmel tartják, a képeket csak kuriózumnak küldtem.
A brahma egy nagy testű baromfi, hatalmas nyugodt madarak. A képtárban egy kakast fogok. Sajnos lábtollasok, ezért a sarat kerülniük kell. Viszont könnyű beszerezni, mert sokan tartják.
Küldök Orpington képeket is, ezek nagytestűek, nem tollas a lábuk, jól tojnak és szépek, sőt felejthetetlenek. Ez is beszerezhető több színben.
Az idén már úgysem, de jövőre majd segítek a keltetésben is ha gondolod.
Augusztusban lesz börze Monoron, ott biztosan árulnak majd rengeteg féle tyúkot.
Köszönöm az eddigieket.. Ohiki írnál erről az itáliairól egy kicsit részletesebben? Esetleg lenne róla néhány képed? Az eddigi képeket köszi megkaptam. Azok közt van itáliai? Azok a kakasformájú hosszúfarkú lények milyenek? Gyönyörűek, de el nem tudom képzelni hogy hogyan tartják őket hogy a farkuk olyan szép marad.. Szerintem a szaporulattal az első időben nem lesz gond, eléggé nagy tojásfogyasztók vagyunk, és én sem érzem magam még eléggé felkészültnek a keltetéshez. (tudom, elég ha a kotlós felkészült, de a pipik védelmében azért mégis.) Korábbi írásaidban olvastam egy Brahman(?) nevezetűről, arról mi a véleményed?
Én minden évben elcsábulok valamilyen kacsára, az idén is bóbitásokat szereztem, aztán örültem mikor megszabadultam tőlük.
Viszont néhány futókacsának már készitenék saját ólat. nem tud valaki?
Új barátunknak:
Szerintem valamilyen tollatlanlábú, nem bóbitás fajtával kezd. Én törpe kedvelő vagyok, de nagytestűvel is kezdhetsz, akkor lesz normális étkezési tojásod is.
Viszont mint írtam, ajánlott fajtánként szétválogatni őket. de csinálhatsz olyat is hogy egy fajtából színgyűjtemény. mondjuk Itáliaiból.
Jól tojnak, nagyok, sok színben létezik. /24 színben/ Ha érdekel küldök képeket. Van sok!!
Ohiki, jo hogy mondtad ezt a betegseget! En nem tudtam, de azt biztosan tudom, hogy a kacsat a libat es az egyeb kapirgalokat nem szivesen tartom egyutt! Nem lehet gyozni, takaritani a vizet! Es az a baj, hogy ha bepiszkoltak a vizet, akkor mar nem kell a kacsanak sem! Az is csak mocskot tud csinalni! :)
Szia!
Örülök hogy idetaláltál hozzánk.
Kérdésed bonyolult és egyben egyszerű is.
Tulajdonképpen bármelyik tyúkalkatú háziszárnyas bírja a klímánkat. Amitől védeni kell az a csapadék és a közvetlen szél.
Mindig legyen víz és táplálék.
A fajtaválaszték is Óriási, a fajták összevegyíthetőek, csak az utódok nem lesznek fajtatiszták, viszont sok szép érdekes formájú keverék tyúkod lesz. Van olyan aki kimondottan erre megy, csak tudni kell hogy melyik tulajdonság hogyan öröklődik.
A kakasok nem viselik el egymást, főleg tenyészidőben. A méret is fontos, jobb ha azonos méretű tyúkoik vannak együtt.
tyúkot és kacsát nem szerencsés együtt tartani. Lehet, de nem egészséges. A kacsa mindig pocsol, és a vizében előfordulhat a botulizmus nevű betegség, ami emberre is veszélyes.
Most mennem kell, de még majd jövök !
Sziasztok,
Kaphatóak vagytok egy kis tanácsadásra? Mivel tavaly husvétra kaptan néhány kétlábú kapirgálót és nemrég pedig megnézegettem Ohiki képeit elindult az agyam. Tavalyi kétlábuim már nagyok, és úgy gondoltam felfrissítem az állományt. Persze vennék "sima" házityukot a tojásukért, és még valami különlegesebbet mellé, és ebben kéne a tanács. Melyik kapirgáló az amit a sima házityukokkal lehet együtt tartani, bírja az időjárást, mert fűteni a helyüket nem tudom, és szép is marad? (mert ugye törpe selyempipi eső után...) Összesen 10-12 szárnyasra gondoltam. Ami eddig van, az egy tyuk, egy kakas, két sima fehér kacsa (gácsér), és egy japán kacsa (tojó). Szóval miből mennyit, egyáltalán nem eszement ez az egész elgondolás?
Sokáig csendben voltam, mert tyúkász nyelven gubbadtam. Tehet beteg voltam, ahogy egy volt évfolyamtársam mondta volt, denevértojás /bat-egg/ voltam.
Két hétig otthon voltam, a tyúkokkal foglalkoztam. Volt egy gépi kelésem, kb 150 tojásból kelt 60 db. Ez szó szerint szar!! Grappa-áék is ott voltak mikor a börzén vettem a tojásokat, 5000 Ft-ért 40 db-ot, ebből kelt 5 db. Kicsit mérges vagyok. 2 kotlósom leszállt a tojásról kelés előtt 2-3 nappal, 2 kotlósom meg rá sem ült a tojásokra, pedig mindenféle praktikát elkövettem velük. De még mindig ül 6 kotlósom. Ma kelnek az egyiktől. Egy galamb alatt is kelt egy csibe, ott figyelt reggel mikor benéztem alá. Most infra alatt van.
Ezért írtam hogy még így is jobb géppel, mert megbízhatóbb. Most 40 db tojással még mindig megy a gép.
A fekete hír hogy a macskám rászokott a galambjaimra. Már csak 3 db van. Most őrá is haragszom.
Sziasztok!
Csak beköszönök!
Én is rég hallottam mindenkiről!
Majd hosszú téli estéken biztos több idő lesz netezni!
Jó annak, akinek a munkahelyén is van lehetősége! Nem fizeti rá a gatyáját , mint én.
Üdvözlöm a kapirgálókat is!!
Ez a program ma nem akar engedelmeskedni nekem. Majd megprobalom holnap. Egyebkent Ohiki, ha megvannak meg neked, akkor legyszi probalj folrakni egy parat, mert nekem nem biztos, hogy sikerul! Persze, ha van egy kis idod!
Hat nem sikerult, amit akartam! Multkor vettem nehany kepeslapot es olyan gyonyoruek, gondoltam rakok be beloluk egy ket kepet. De sajnos amikor beszkenneltem, akkor olyan csunyan neztek ki! Hat ez vannem vagyok egy zseni!
Amugy otthonrol kapom a hireket! Kelnek a pulykak! A libatojasokat meg valami ellopta! Ugyhogy kislibak sem lesznek az iden! Azok is csak esznek, de igy semmi hasznuk! Biztosan megeri, mert igy csinaljak otthon! Na jo nem tudok vele mit kezdeni!
Egyebkent veletek mi van???? Alig hallok mostanaban rolatok. Mindannyiotokrol! Talan jovo heten megyek megint meglatogatni egy-ket tenyesztot. Akkor majd beszamolok! Ja de most jut eszembe a multkori kirandulasombol valo kepeket sem mutattam meg nektek, csak Ohikinek kuldtem el! Na majd mindjart!
Multkor en is talaltam egy hasonlot. Az hollandiai tyukhaz elolnezetbol es nem is lehet gondolni, hogy az. Csak hulye voltam es nem tudom hol van! Ill. az is vagyok!
Szoval utanajarok!
Egyebkent koszi a madarakat. Lehet, hogy ma adok nektek egy par kepet.
Toti
Hat ez gaz, ami a tyukod alatt tortenik, de nem tudok mast mondani, mint hogy varjal. Szerintem te sem tudsz mast kitalalni. Viszont annyi bizonyos, hogy "ezek a japanok mindig kitalalnak valamit". :)))
Na mindegy remelem lesz azert valami belole! Csak a kotlos le ne szalljon ido elott roluk!!!
Na udvozlok mindenkit! Ha kell valami, akkor majd meg irok, marmint a tenyesztorol. A kovetkezo hetvegen akarok menni egy masik helyre utananezni a libaknak! Most nem volt ra sok idom!
A melegen kívül más nem történik.
Viszont még most sincsenek csibék. Nem értem!!!!
Tegnap kibontottam egyet, volt benne egy élő, kb 15-16 nap korú embrió. Pedig 22 napja ül a kotlós.
Most mi van? Lehet hogy megállt az idő:
Igazad van Ohiki! A segitseg szep dolog es egyetertek veled. A penzzel kapcsolatos dolgokat is ertem, mert en ugyanilyen vagyok. A kozepiskolas eveim alatt volt olyan amikor majdnem minden delutan dolgozni voltam, mert ugy kerestem meg az allataimnak a kajaravalot!!!! Sokan hulyenek is neztek. Viszont en is ugy vagyok vele, hogy nem bagozom, es nem is iszom. Bulizni eljarok, de kimeletesen a benztarcammal szemben. Ami penzt itt most megkeresek azt nagyreszt elteszem, hogy megvalosithassam almaimat! Sokan csodalkoznak is rajtam, hogy miert koltom az osszes penzt az allataimra, miert nem a hobbymra. Nekem a ketto egy es ugyanaz, a szakmam es a hobbym.
A sekely viz az igaz, de remelem, hogy azzal hogy belepunk az EU-ba megjobban megnyilik elottunk az ut, bar mindenkinek nyitva volt eddig is!
En amit lehet megteszek, de a tortenelmet nem lehet felgyorsitani, es nem is akarom. Igy szepen lassan legalabb altalunk hagyomanyosodik (de hulyen fogalmaztam) a baromfitartas!
Orulok, hogy azert van min izgulni. Az is a velejaroja a baromfiknak! Azert remelem majd lesz valami a tojasikbol!!!!!
Köszönöm az elismerő szavakat, de szerintem pont ez a lényeg hogy a tyukászok, / és persze libászok és kacsászok és madarászok/ tartsanak össze. Sajnos hazánkban nincs akkora elismeretsége és háttere sem ennek a hobbinak mint nyugatra és erre tanu Rollo is, én is csak a net böngészése közben jöttem rá hogy szinte a sekély vízben pecázgatunk, pedig odébb már az óceán van. Viszont már fellendülés tapasztalható.
Én úgy gondolom hogy ez hobbi nekem is és Grappa-nak is miért ne segítenénk egymásnak.
Ha itt aneten néhányan felfigyelnek a dísztyúkokra és ha a cikkeim által megismernek néhány új fajtát a tenyésztők már elértem valamit. Nekem ez jó. Jobb mintha néhány 100 forinttal többem lenne, mert úgyis csak a csirkéimre fordítanám. A tyúkokból befolyt pénzt, egyébként mindig csak a Pelyhes Farmra fordítom.
Más: Kicsit el vagyok keseredve, mert ma kellene kelnie 12 Ohikinek, kotlós alól, de síri csend van a dobozban. A cochinok már ilyenkor csipogtak és törték a tojást. Persze lehet hogy csak lustábbak a kis japánok. Viszont a másik Cochin kotlós alatt a 10 /börzén vett/ Lazac tojásból már csak 8 van meg. A jelek szerint megette őket. Ez sem jó, de azóta figyelem és nem hiányzik több. Remélhetőleg csak baleset történt.
A tegnap előtt elültetett Chabo kotlós meg csak a fele tojást takarja el. Ki kellett venni 3 kisebbet és beraktam az egyik galambom alá őket. Elméletileg működnie kellene így is a dolognak, majd elválik lesz-e csibe.
Ennyit a kotlósokról. A genitáliám már tele van velük.
A fürjek már tojnak. Tegnap kaptak köleses keveréket+ csibe darálékot. Élvezték a sokféleséget. Saláta is volt és egy szétnyomott csiga.
Koszontok mindenkit az uj heten! Nekem volt egy jo hosszu hetvegem es remelem Ti is pihentetek! Igy ha mindenki jol van es nincs tul sok melotok, akkor irjunk egy kicsit, mert regen hallottam feloletek!
Szeretnek hallani egy ket jo hirt. Pl.: kinek keltek csirkek mostanaban, mennyi, hogy vannak az allatok?, stb. Nagyon hianyzik a dolog es ha nem is dumalunk rola, akkor meginkabb!!!
Tenyleg jo hangulata van a borzenek! De nekem nem csak az hianyzik, hanem az allatok is. Eddig mindig otthon voltam a hetvegeken legalabb es akkor a sajat allataim kozott voltam, de most nem tudok egy allatot sem tartani. Nekem ez is hianyzik!
Ohiki kedves, nekem is sokat segitett, pedig meg nem is ismerjuk egymast igazan, de mar nagyon varom a talalkozasunkat. Igaz meg messze van, de az ido rettenetesen rohan! Kicsivel tobb mint 7 honap es akkor fogok vele talakozni!
Na most ennyi! Ja, a csaladotok bovulesevel kapcsolatban. Nem gondolkoztatok meg azon, hogy esetleg elkoltoztok onnan abbol az emeletes hazbol????? Mert ha ennyire szeretitek az allatokat, akkor jobb lenne egy kertes hazban laknotok. Na persze ezt nem belepofazasnak kell venni, en csak erdeklodom!:))))
Nem most nem vettünk semmilyen tollas, csipogó csodát.
Sőt, már Ohikinél van a két kis fürjtojóm.
Így most csak 2 csibénk van otthon.
De gyanítom hogy nem sokáig...
Amilyen ütemben kelnek Ohiki tyúkjainak tojásai, és amilyen szép pipijei vannak, így remélem hamarosan bővül a pipicsaládom...:-))
(Ugye kedves Ohiki?:-))
Ja és vettünk egy nagyobb ketrecet is, ahol aztán tényleg bőven el fognak férni a tyukicák.
Elhiszem, hogy hiányzik a börze mert nagyon hozzá lehet szokni a hangulatához.
Én még csak most voltam másodszor, de már most nagyon várom a következőt!
Jópofa dolog ahogy mindenki valamilyen dobozban, kalitkában vagy csak úgy kézben tollas jószágot hurcibál.
Jo kicsit hallani a borzerol, mert nekem nagyon hianyzik.
Vettetek is valamit, vagy csak gyonyorkodtetek???
Bar mondjuk amennyire leirtad, hogy mi van a lakasotokban nem hiszem, hogy most meg bovitettetek az allomanyt!
Ha kicsit megkésve is de azért néhány szó a monori börzéről!
Jó volt találkozni Ohikivel!:-)
Olyan kis apróságok voltak a börzén, hogy hihetetlen...
Láttunk 4 napos fürjcsibéket, kotlóst 5 db cochin csibével, csöpp szarkafiókákat, és sok-sok kiskacsát!
Élmény egy ilyen börzét végigjárni, mi a párommal vagy 4-szer végignéztük és csak gyönyörködtünk a sok szép jószágban!
Ohikitől kapott cochin csibéim szépen növekednek és nagyon-nagyon szelídek!
Hol a vállunkon, hol a fejünkön próbálnak helyet keresni maguknak...
Hat a gyuruk soha nem voltak olcsok. Nekem amikor a galamboknak akartam venni, mondtak, hogy be kell lepnem az egyesuletbe es meg kell rendelnem decemberben a kovetkezo evre, nem tudom, hogy a csirkeknel ez hogy van!
Toti
Gratulalok az uj szaporulathoz! Te Ohiki mi van a libatojasokkal??? Azt mondtad, hogy pulykakotlos alatt vannak, de annak mar van egy jo ideje, es meg semmi hir roluk!
A hetvegen az egyik "tenyesztonel" lattam cocinokat is! Ket szinben, fekete es fekete ezust nyakkal, igen ggyonyoruek voltak. Majd ha keszenlesznek a kepek, akkor kuldok.
Udv Toti!
Faj a szivem a hetvegei borzeert, de erezzetek jol magatokat!
Egy főnix tyúk a kotlós. Nem harcias, csak kotyorászik mikor nyúlkálok alá a tojásokért.
A csibék még elég bátortalanok, nem nagyon akartam őket piszkálni.
Majd ma este teszem őket infralámpa alá.
Kapnak enni és inni.
A hetvegenek csak a fele sikerult, amit terveztem, de van mit meselnem. Voltam egy tenyesztonel es sokkal jobban sult el, mint ahogy gondoltam. Nagyon rendes ember, es meg elvitt megnezni egy masik urget is. Tok kiraly napom volt. Na majd irok bovebben!
Toti
Szerintem eleg motivacios tenyezo volt az ket kis pipinek, hogy elvalasztottad egymastol oket. Gondolom igy elkezdtek sirni es ha minden jol megy es halljak egymast, akkor eymasra kellett volna, hogy teleljanak, de ezek szerint az en elmeletem is rossz!
Egyebkent en igen erdekesnek talalom ezt a panelhazi allattartast. Nem mondom, hogy nem lehet, csak pl. en egy kutyat nem tartanek panelhazban. Oda az apro joszagok valok, ahogy ti is kitalaltatok ezt a pips, furjes dolgot!
De jo dolog lehet!
Sok minden tortent most, hogy nem tudtam idenezni egy napig barcsak minden nap ilyen lenne!
Ááááá ez csak amolyan elméleti csibefutam volt!!!:-))
Mert mi azt gondoltuk, hogy úgy fog működni ahogy mi azt elképzeljük...
De nem!!
(Hú ez kicsit bonyolult lett!)
Egyébként annyira nem volt nekik váratlan ez a helyzet, mert szoktam őket sétálni kirakni!
Legközelebb egyébként valóban lesz motiváviós tényező!
Azt hiszem reszelt répa... Az jó kis nasi nekik!:-))
Majd csak akkor rakom ki őket az erkélyre ha minden biztonsági tényező már adott!!!
Addig a kalitban fognak friss levegőzni.
Egyébként tényleg nagyon rendes a párom!!
Be kell valljam én sokkal háklisabb voltam az akváriumaival szemben mint ő az én pipikéimmel...
(De azért mostmár alakulok:-))
Életem párja kitalálta a csibefutamot!
A szoba két sarkából elindítjuk a két pipit, az nyer aki hamarabb középre ér...
Háááááát....
Leraktuk a pipiket, és jó nagy volt a tanácstalanságuk!!
El sem indultak, csak egy helyben totyorogtak!!!
Állati jópofák voltak!!:-)))
Csak ki ne ugorjanak.
egy egri ismerősőm perzsamacskája egy rém nyugodt és lusta macska volt, időnként kitették a teraszra hogy levegőzzön. Aztán egy délelőtt az egész család szemeláttára utánaugrott egy verébnek. A 8.-on laktak.
A kislányuknak a mai napig magasságiszonya van. / ez nem vicc volt/
Csodálatos párod van!
Az erkély biztos nagyon jó lesz nekik, itt a szép idő!
Csak valami biztonsági háló is kell, -nem?
Aztán kiültök a " tyúkudvarba" napozni::))))
Van egy 270 l-es akvárium és két kisebb.
A két kalit elég nagy, méretet most sajnos nem tudok.
Mielőtt a fürjeket megvettük volna, alaposan körbe érdeklődtem, körül néztem, hogy milyen a helyigényük, hogyan lehet őket tartani.
Elmentünk a tenyésztő bácsihoz, kikérdeztük és az ő véleménye alapján lettek elhelyezve.
Szóval azért próbáltam körültekintő lenni, hogy a pipiknek ne legyen rossz! :-))
Csibe pedig a párom által lett beigérve húsvétra , mondtam neki, hogy akkor már valami "spéci" pipit szeretnék.
Itt lépett a képbe Ohiki! Tőle kaptam 2 csöpp csibét!
A párom amikor meglátta őket, csak annyit mondott: ezek milyen picik, és milyen aranyosak, és milyen....
Teljes az ő lelkesedése is!:-))
Egyébként itt a jó idő és lassan bevetjük az erkélyt is, mint "pipitárolót". :-)
Nekem el lettek ültetve a virágok az útból,amerre járkálnak a tibetkék, a többi a fű közül nő, és körbenyírom.
Kapálni nem szabad, mert megnézik mit dugtam el...)))
Tyúkicát meg nem merek tartani, mert nem tudom hova passzoljam el a végterméket.
Három éve kaptam két szopós bárányt. Nevelgettem őket, szerették egymást, de végtermékelhelyezési problémám volt velük is.
Ugye nem a legjobb ha az ember kutyája Tyúksz@rosan fexik az ágyába!
Az aksikat nem tudom, de a kalitok elég nagyok.
Szerintem ha valaki kertet akar csináljon, csak ne akarjon állatot is. A kettő együtt nagyon mérsékelten mehet.
Az állatok bizony nincsenek tekintettel a gazdi virágjaira és nem a kutya a hibás. nekünk az udvaron csak fű van és fa. + a kutyák.
Ellszállt az előbbi beírásom grappának!
Ugyan hány literesek az akváriumok, és mekkorák a kalitkák?
Én minden állatszeretőnek ingyen házat juttatnék, ha tehetném!
Aki meg csak diszkertet csinál az udvarából, hátul a 4 négyzetméteres kennelben meg egy kuty sinylődik, azt beköltöztetném a panelházba, és megtiltanám neki azt az 1 kutyát is!
Én nem merek már annyi állatkát tartani, de volt idő, mikor nekem is voltak, japán tyúk és néma kacsától kezdve minden, biztos mondtam már:)))
Hogy őszinte legyek én is gondolkodtam azon hogy lakásban tsirke, de a szag miatt elvetettem a gondolatot. Azonban mint Grappa pl-ja is bizonyítja 2 kis csirkének nincs észrevehető illata.
Megzavart hogy én töményen találkozom a szagukkal mikor kiengedem őket reggelente.
Pipik neme majd csak később fog kiderülni.
Most a kisebb tűnik a harciasabbnak.
Az viszont tuti, hogy azonos fajta!
Fürjkakas már volt!
Csak rettentően bántotta a tyúkokat!
Amikor külön raktam a tyúkoktól, akkor pedig az én idegrendszeremet bántotta annyira kiabált!!
Meg gondolom a szomszédokét is, mert
1. hajnali 4-kor történő tyúküvöltözést senki nem díjazza igazán
2. ha mindez egy panelház 4. emeltén történik akkor pedig pláne GÁZ!
Így érzékeny és könnyes búcsút vettünk a kiskakastól, visszavittük a tenyésztő bácsihoz.
Kiscsibéim nőnek, növögetnek...:-))
Ugyan egy "alomból" származnak, de jelentősen eltér a méretük...
Most kezdtek tollasodni, nagyon furán néznek ki a fele pihe-fele toll borításban!
Fürjecskék nem kelnek.
Kakas hiányában a csajok terméketlen tojást tojnak.
De sebaj!!
A tegnapi pizzán mutatós és finom is volt a fürj-tükörtojás! :-))
Rég voltam, de azért figyelmesen követem a topic eseményeit.
Fürjtyúkjaim folyamatosan tojnak, követve a minden napra egy tojás elvét…
Most teljes a béke a kalitban, a lányok csak a kaját reklamálják néha kicsit hangosabban….
Szeretnék egy kicsit „dicsekedni” Nektek!
2 tündi-bündi cochin kiscsibe boldog tulajdonosa vagyok!!:-))))))))
A két kis csodát személyesen OHIKI-től kaptam, akinek ezúton is köszönöm találékonyságát az eljuttatásra vonatkozóan!
Igen, még tőle van tízegynéhány tojás. Viszon most olvastam a neten, hogy keltetőgépben ez a fajta szinte soha nem kel ki. Tavaly kotlóssal keltek nekem csibék, de géppel nem próbálkoztam, most viszont gépben vannak.
Lehet hogy át kéne tenni a kotlós alá őket?
Tanácstalan vagyok.
A keltetésből csak lesz legalább egy szép ohiki kakaskád!? Aztán a többi eshetősége már adott !!:)
Mikor pusztul el a kiskakas? A tojások még tőle termékenyek, -nem?
Bizz benne, hogy lesz valami beloluk, mert tenyleg nagyon szepek!
En mondom nem talatam ilyen szep kepeket, de gondolom ez eloben meg jobban nez ki!
Toti
Na, sikerult megtalalnom a kakasrol es a tyukincarol a fenykepeket, csak nem sikerul elerheto, ill. feltoltheto kozelsegbe hoznom oket, de majd meg probalkozom.
Joejt! Toti
szia!_igen!, a gyöngytyúk tetszik, nagyon érdekes rajzolata van, és a formája is az.Az állatkertben én is meg szoktam csodálni az érdekes tyúkokat, de ilyenre nem emlékszem, pár éve igaz nem is voltam, mert mostanában csak kutyuval megyek Bp-re kiállitásra.
Csak pár napig szoktam néha "hiányozni""" a topicokról.
Milyen az O_HIKI kakas?
Nem attol felek, hogy elsulyed a topik, hanem hogy nez az mar ki, hogy atkerul a kovetkezo oldalra. Ez csak amolyan esztetikai kerdes:)))
Raadasul igy is az utolso volt ezen az oldalon.
Pontosan melyik tyukra mondtad, hogy szep? A gyongyire??? En is csak par evvel ezelott lattam az allatkertben es most talaltam rola kepet, gondoltam nektek is tetszeni fog!
A kakasrol a keppel csak az a gond, hogy meg kell keresnem, mert nem igazan tudom, hova tettem, de majd utanajarok mindjart!
Egyebkent Teged nem lehetett latni egy jo darabig itt a topikban. Miutan en feltuntem Te letuntel, gondoltam is, hogy valami gaz velem van, de ezek szerint nincs.
Hat Ohiki! Kepzeld csinaltam magamnak egy egesz baromfis hetveget! Majus 3-4-en kiallitasra megyek es egy a legkozelebbi baromfiklubb egyik "fonokehez" dumalni, szoval elleszek azon a hetvegen! Utana termeszetesen beszamolok. Elotte meg szerettem volna venni egy digitalis fenykepezogepet, hogy tobb kepet tudjak csinalni es egyszerubben fel tudjam rakni, de ugy latszik nem fog sikerulni, mert aprobb gondok akadtak kozben. De azert mindenrol majd beszamolok rendesen!
Toti
"Kezdődik a móka mára"
Örülök hogy megismeshettelek Tibbe, bár kicsit rövidre sikeredett a beszélgetés. /Sógoromék siettek a kuvaszokhoz./ Akartam még sok mindent kérdezni, de majd akkor később.
Az emuk ha szélvédett és száraz helyen vannak egészen hideget is elviselnek. Nagy fóliasátrakban szoktak lakni, kibélelve szalmabálákkal.
Egyszer én is szeretnék emut.
Rollo
Szia
Ne unatkozzál, nagyon szép ez a tyúk, én csak csodálkozom, mik vannak!
ohiki csak munkaidőben szokott jönni, de jól van, találkoztam vele és kis családjával Szilvásváradon!
Nem fog elsüllyedni a topic, ne félj, én figyelemmel tartom, ebben csak esetleges nethiány gátolhat meg.
Láttam ismét az emukat!
Kb. 10 km-e levő faluban van egy nagy kúria -szerű épület, hatalmas kerttel. Eddig bitos hideg volt, és ritkábban engedhették ki őket.
Vajon hány fokos minuszt birhat ki, és meddig egy emu??
Sziasztok!
Latom atopik mar az utolso, ezert irok, nehogy elkeruljon a masik oldalra. Tudom ez csak reszletkerdes, de szerintem nagyon fontos!
Remelm holnap mar lesztek, mert mar nagyon unatkozom itt egyedul!
Udv Toti
Most sikerult talalnom egy kesejufeju gyongytyukrol egy kepet. Multkor kerestem de nem talaltam, amikor szo volt roluk. Szerintem ez jobban nez ki!
Toti
Nem tudom nektek mennyire sikerult, de en nem latom azt a kepet, amit beszurtam arrol a bizonyos O-hiki kakasrol. Lehet, hogy ti szerencsesebbek vagytok.
Nem is tudtam, hogy ma is dolgoztok. Itt pl. mar tegnep is unnep volt. En nekem most nem kell meloznom, ezert jarom a vilagot!
Kellemes husvetot kivanok en is mindenkinek, bar mar lehet, hogz keso!
Toti
Szerintem nincs különbség fajtatiszta és mix között tyúkszeretetileg, csak a neveléstől és a megszokástól függ. A basset sem bántja a pipiket, csak lop.
Megy utánuk, de csak hogy megszagolja őket.
Ma berakok a keltetőgépembe még 90 db tojást, Barneveldert, Tuzot, Szumátrát, Főnixet és Chabot.
Latom itt is sokat beszelunk a kutyakrol, de mondjuk szetvalaszthatatlan a ketto. Ha van allatod, akkor azt meg kell vedeni a kutyakkal! Ez van!
Egyebkent minden nagyon szep, de a keverek kutyak azok, amelyikek biztosan nem bantjak az allatokat. Persze vannak kivetelek, de a fajtatiszta kutyak, sokkal kiszamithatatlanabbak, mint ahogy azt Ohiki is irta, a sajat peldajan!
Toti
Kelt 30 db kispipim.
Néhánynak még gyenge a lába, de remélem hamarosan megerősödnek.
Már 3 banda van. Legközelebb május 1.-én kelnek majd pulykák.
Hétvégén Hajdúszoboszlón börze lesz, én nem megyek, mert most kutyákat fogunk nézni.
ohiki
Szeretnél egy komondort?
Yahbonál most fognak születni, valószínű húsvétkor a Gizitől!
Hét végén úgyis találkozunk, ő is tibetkével lesz Szilvásváradon, az Olgával, ; ott beszélhettek róla.
Már néztünk nyomdát is, de meghatározott példányszám kell, az pedig nekem sok amit ők megattak. Min néhány százezer Ft lenne.
A Díszmadármagazin is érdeklődött, hátha abból lesz valami.
Kutya a baromfiudvarban!
Nekem a rotti ha bejutna biztosan írtana. Igaz soha nem volt tyúk közelben. Volt egy fia Dugó, őt Fruzsi nevelte aki a tyúkok között lakott. Érdekes módon Dugó is fogdosta őket. Jónéhány kakasnak hiányzott Júliusra a farka.
Fruzsi egy keverék, de soha nem bántana élő tyúkot. Viszont ha szét van bontva, megeszi. A tojás sem érdekli. Van még a Basset, ő pedig csak a tojást lopkodja.
Igazából jó lenne egy nagytermetű eb, én komondort szeretnék, aki felügyel hogy nehogy bejöjjenek hivatlanok.
A hattyú: Úgy tudom engedélyhez kötött, lehet tartani, de csak okmányokkal. Persze nem ilyen különleges fajtát. 20-30 e Ft-ért mér lehet venni db-ját. Viszont roppant agresszívak. Senkit nem türnek maguk mellett, a helyigényük viszont nagy. Úgyhogy én helypocséklásnak tartom.
Bár én mindenben törpe párti vagyok.
A hat tyuk-ban igazad van, en is igy vagyok, vele. Viszont a kutyaval nem ertek eggyet! Az a legjobb, ha nincs kozottuk az a racs es ugyanilyen a helyzet, ha hatatforditasz, akkor is!
De mar ez is haladas!
Gondolkoztam valamin a konyveddel akapcsolatban! Esetleg nyomdaval kellene dumalni es siman mindenki kozbenjarasa nelkul nyomtatni es bekotni egy par konyvet!
Toti
Elneztem es nem is kicsit!
Mast neztem, mint amit olvastam es csak par szaz kilometer a kulonbseg! Sebaj, amint van szabad hetvegem azonnal megyek meglatogatni egy tenyesztot!
Termeszetesen hozok tojasokat, ha tudok, de ezt az otletet is toled kaptam! Jo otlet en ezen nem is gondolkoztam elotte!
Egyebkent csak egyszer voltam eddig otthon es akkor repulovel! De ha tojasokrol van szo, akkor valahogyan megoldjuk a dolgot! Bar en nem terveztem, hogy hazamegyek karacsonyig!
Toti
Ma azert dolgozol? Most nincs fonokom, ugyhogy en is itt tudok lenni egy darabig!
Egyebkent emberedre akadtal a tojasokkal kapcsolatban! Mar talaltam is olyat akinel el tudom kezdeni, de ne remenykedj sokban, majd minden szepen a maga tempojaban. Lehet, hogy csak jovore lesz belole valami, de megoldjuk!
Toti
Általában minden nap van tojás!
De eltérő a 2 tyúk "termelékenysége".
A "szöszke" tyúk minden nap tojik, a kis barna ki szokott hagyni egy-egy napot!
Ilyenkor jön életem párja, mélyen a tyúk szemébe néz és komolyan elbeszélget vele....:-)))
És lőn!! Másnap ott a tojás...
Nem hiszem hogy baj!
Én házityúkról írtam. Sokszor tapasztaltam hogy még ami le van írva pl tankönyvben annak az én törpetyúkjaim ellentmondanak.
Lehet hogy azért más mert fürj és mert törpe.
Minden nap van tojás?
Bizony búcsút intettünk a kakasnak!!
Muszáj volt.
Pedig elég sok variációt kipróbáltam,hogy maradhasson.
2 tojó+1 kakas,1 kakas+1 tojó,kakas külön
Ha mindkét tyúkkal együtt volt akkor felváltva tépte őket...
Az egyik tojó pedig elég harcias volt és nem is igen hagyta magát bántani.
Vele megpróbáltam külön összerakni.
De amikor arra mentem haza egyik délután, hogy a tojás összetörve, a tyúk véres , akkor a kakast raktam teljesen külön.
Sajnos ez sem vált be mert így pedig nagyon üvöltött!
Hajnaltól késő délutánig!!
Nagyon kitartó volt!!
2 napig bírtuk aztán feladtuk.
Az én kis tyúkjaim biológiai órája akkor rendesen el van csúszva...
Bizony ők rendszeresen 6 körül tojnak.
Ez gond?
Ezt nem is tudtam hogy a kakast eltávolítottad, akkor a tyukocskák most jól érzik magukat.
Igen, kakas nélkül is van tojás. A tojás tulajdonképpen egy nagy petesejt, mészburokban, ami rendszeresen kiürül a tyúkból. 26 óránként.
Délután 4-5-6 óra körül már nem szivesen tojnak, ezért amikor ide ér a tojás óra akkor leállnak pihenni néhány napot.
Egyébként ahoz hogy meginduljon a tojásképződés minimum 15 óra megvilágítás szükségeltetik.
A kakas párzása után még 4-6 napig jönnek termékeny tojások a tyúkból.
Ugy tunik a furjeim egynemuek, es megerzesem szerint tyukok (nem feltunoskodnek, elegge csendben vannak). Egyszeru kerdes: van tojas ugyebar ugy is, hogy nincs mellettuk kakas, csak nem termekenyek, igaz?
(talan nem is baj, hiszen ahogy olvastam, nem jo kotlosok...)
Dániában elég nagy díszbaromfi egyesület van és úgy emléxem van honlapjuk is. Majd megkeresem és elküldöm neked. Főleg Hollandokat tudok és ottani tenyésztőkkel vagyok levelező viszonyban, bár hétfőn egy norvég srác is válaszolt. Törpe Holland tyúkokat tenyészt.
A börzék már lezajlottak, kiállítások még lehet hogy lesznek, de ha tenyésztőknél teszel látogatást, a beszámolóidat szivesen hallgatjuk.
Ha pedig tudnál tojást behozni, egyenesen ISTEN-ként tekintenék rád.
Lenne olyan kerdesem, hogy nem tudtok e veletlenul kulfoldi (pl.: nemet, holland) emberkekrol, akik tenyesztenek diszbaromfit. NEm vagyok tul messze es esetleg erdekelne kiallitasok ( bar ha jol tudom ezeknek mar vege). Meg megneznek egy ket ilyen "farmot". Szoval ha tudtok e-mail cimeket, honlapokat adni, akkor annak orulnek!
Toti
Sziasztok!
Ez a furjtema engem is erdekel, de nem hiszem, hogy egyszer furjeim lesznek! Tul sok apro munka! Szerintem egyszerubb, ha nem egy par van, hanem akkor mar tobb. Es nem egyszerubb a ludakra figyelni, azok nehezebben teveszthetok szem elol! :)))
Toti
Elméletileg több színben is tenyésztik a fürjeket, ezért nem igazán lehet különbséget tenni közöttük. Nem olyanok mint a fácánok.
Persze lehet tartani odakint is, egészen a fagyokig, hiszen Mo.-on is vannak fürjek szabadon, de ők elköltöznek ősszel. A japánfürj tulajdonképpen a vadfürjnek egy ázsiai /japánban kitenyésztett/ háziasított változata.
Csak arra vigyázz hogy el ne tudjon szökni, mert nem fogod meg. Jól repül, jó a rejtőzködő szine. Vigyázz arra is hogy macska, menyét, patkány ne férjen hozzájuk. Könnyű prédák. Nekem a macska kiszedte őket a csirkedróton keresztül, érdekes hogy ugyanolyan méretű kiscsirkék voltak a szomszédos ketrecben és azokat soha nem bántotta. Kiszúrta hogy vad madarak, rögtön zsákmánynak tekintette őket.
Egyszer meg beengedtem őket abba a helységbe ahol a nyulak voltak, olyan jól rejtőzködnek hogy nem is láttam őket, csak a hangjukat hallottam.
A tojó már egészen korán elkezd tojni, 6-8-9 hónaposan is, és majdnem minden nap lesz tojás. Persze ki kell elégíteni az igényeit, már táplálkozásilag. Ca, P, mikroelemek, stb.
Adjál nekik kis tálkában Nutrafort tak. kiegészitőt. Vagy összenyomkodott főtt keménytojásra is rászorhatod. Néha pedig adhatsz nekik, de csak keveset, áztatott kekszet, vagy kenyérhéjat.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe!
Nagyon koszonom gyors valaszod! Igyekszem kifigyelni oket, es hangjukat; bar ezidaig nem nagyon hallottam oket. Az eltero szinezetuk ezek szerint semmit sem jelent ivarilag, csak csupan szepsegben? Csak ketrec johet szoba? Ha nagyobb elkeritett resz - szabadban - onnan elszoknek? Egyaltalan szabadban tarthatok? Mikor es milyen utemezesben tojik a tojo es jo kotlos-e?
Valszeg 2 japán fürjed lehet. Ivarukat főleg a hangjukból lehet megkülönböztetni, a kakas kiegyenesedve kukorékol, ezt hívják pitypalattyolásnak. Néha úgy is csinál mintha kicsiket füttyentene. A tyúk, földhözlapulva szaladgál és halkan kurrog.
Nincsen nekik speciálisan ivarhoz kötött fejfüggelékük.
Etetése egyszerű, sima madáreleség, ami a nagypapagájoknak is jó, de lehet darált gabonamagvakat is adni nekik. Néha zöldet, /saláta, káposzta, reszelt alma, tyúkhúr,/
Inni sima víz, havonta egyszer kihült kamillatea.
Tartani ketrecben tudod, csak legyen az alján egy pihenő, nem drótos rész és kis lapos tálban homok hogy fürödjenek és hogy legyen a zúzájukban kavics. Ez utóbbi fontos. Tűző naptól védd őket, rakhatsz be ha elég nagy a ketrec egy nagy tuja ágat, majd alá bújnak.
Vigyázz, mert a kakasok néha agresszívabbak a tojókkal, lásd korábbi hozzászólásokat.
Röviden ennyi.
Kovetkezo kerdessel fordulnek hozzatok. Birtokomba kerult egy par furj. Nem torpe. Az internet informaciohalmaza ugy tunik nem nagyon terjed ki ezen madarakra, csupan a tojasok elvezeti ertekere szoritkozik. Ezert kernem a ti segitsegeteket. Mivel etessek? Mire figyeljek? Hogy tartsam oket? Hol? Egyaltalan a nemuket honnan tudom megallapitani? (merthogy 1 par, az egyenlore csak annyit jelent, hogy 2 darab, nem tudom a nemuket - az egyik vilagos, a masik sotet, tojas egyenlore nincs).
Minden tanacsot, informaciot nagy koszonettel vennek!
En sem tetlenkedem am! Talaltam szep kepeket!
Es egy orpington is!
Nekem az ilyen nagytestuek sokkal jobban tetszenek! Tobb tojas fer alajuk, ha kulteni akarok veluk!
Toti
Nem tudom, mert igazabol nem ismerek itt meg senkit! Ki foglalkozik rajtam kivul libakkal, vagy valami massal! Marmint nem csak disztyukokkal! Mert van egy ketto erdekes dolog, amit jo lenne, ha meg tudnatok cafolni!
Olvastam konyvekben, hogy a libanak a kelesi aranya, az nagyon rosz! Nekem ketszer kotlottak libatojason, eloszor a liba totj es abbol egy tojasbol sem kelt ki, masodszor meg egy pujka es ott 5-bol negy kikelt! Az elso alkalomnal en szurtam el, mert nem tudtam hogyan kell kezelni a tojasokat, meg sokat vartam veluk, de a masodik meg jobb aranyban kelt, mint amit irnak! Lehet, hogy csak szerencsem volt, de nem tudom masnal hogy vannak ezek a dolgok!
Toti
És milyen fürgék. Sulis koromban ha lógtunk a suliból, (remélem a fiam nem fogja olvasni) néha azzal próbálkoztunk, hogy megpróbáltunk elkapni eggyet a barátomék baromfiudvarában. Hát soha nem sikerült.
Igazad van, pávai is kellene ide, de látod páva, strucc, emu tartók nem jelentkeznek.
Pedig a pávát rengeteg féle színben tenyésztik.
A szokványos, fehér, fekete, tarka, barna, opál és még ki tudja milyenben nem, most megyek és keresek róluk képeket.
Szerintem kellen egy kicsit ujitani!
Mi van a pavakkal Es esetleg hozzaszolhatnank a galambokhoz is, mert ezek is szoktak kapirgalni, ja es hogy ki ne felejtsem a sorbol, remelem belefer a temaba a strucc is! Vegulis van szernya, meg tollas is! Na de ezek csak mint vicc jottek szoba!
Udv Toti
Eloszor is koszi a libakat!
Hogy ne szabadna megkerdezni, hogy hol tanulok! Vegulis te tudod mi fer bele a topikodba:)))
Daniabol irok, és ha nagyon akarok, akkor tudok ékezeteket is írni, de az nem olyan egyszeru, ezert mellozom oket!
A diszlibak irok egy mailt, mert az hosszabb tema es abban valaszolok, de nem mondom azt, hogy nem!
Multkor sokat irtam, igy most be is fejezem, nem akork untatni senkit!
Toti
Meg szabad kérdezni hogy hol tanulsz? Gondoltam hogy külföldről írsz, az ékezetek hiánya miatt.
Díszludakkal nem akarsz foglalkozni?
Nílusi, vörösmellű, vörösásólúd?
Látnád Bala hogy milyen ügyesen cseni a tojást Lizi. Rendesen versenyfutást kell végezni ha meg akarom menteni a Szumátrai tojásokat attól hogy egy Basset hosszú és kanyargós emésztőberendezése végén számomra használhatatlanul lássam újra őket.
Előnyben van a kis mocsok, mert jobb a szaglása mint nekem.
:) Az is egy viselkedés, vagy nem? Utalhatnék a klasszikus (és aktuális) versecskére:
Tegnapelött láttam a néném kakasát
amint megpeterészte sárga gatyás tyúkját.
Adja nekem néném annak a tojását
Pesten leszek diák
megküldöm az árát!
;)
Igen kaptam. Koszonom szepen. es ha tudsz es van idod, akkor legyszives kuldjel meg, mert nagyon tetszenek. Ezek a tieid??? Nekem csak ketto, 1 par van beloluk, ill van tobb is, de abba valahogy beleszolt a Landesi gunarom szoval, azok jok lesznek a levesbe! te egyebkent van egy nagyon hulye kerdesem. Multkor a monori vasaron megallitottak ( mar egy eve), akkor vittem a honom alatt a gunart. Edesanyam pedig a tojot, mert ugye ott vettuk. Kerdezik, hogy mi ennek a neve. Mondtam, amit en tudtam, es erre lealltak velem vitatkozni, hogy ok mashogy tudjak, mondom akkor minek kerdeztek, ha tudjak. Sajnos ilyenek az emberek. De azert en is kivancsi vagyok, hogy mi ennek a rendes, hivatalos neve, mert lehetm, hogy en is rsszul tudom. Egyebkent nekem nem sok van, ill. a csaladomnak, mert en nem vagyok otthon, hanem kulfoldrol irok, mert most itt tagitjak a fejemet.
Szoval 3 eve vettem ket kis libat, mert volt egy bubos a bandaba es volt egy kis penzem, mondom ez kell nekem, de hogy ne legyen egyedul, mondom veszek melle egy masikat is. Szerencsem volt, mert nekem nem vitte el se a roka, se a kutya, se az uton setalok kozul senki, mint ahogy az ocsemnek csinaltak. Felneveltem a ket libust, de mint a gyerekeimet, amikor meglattak mindig ott voltak a labam alatt, stb. errol lehetne rengeteget meselni, de azt csak az tudja elkepzelni milyen jo, aki mar nevelt fel igy allatot. Utana tavaj vettem meg otot abbol negy megmaradt meg meg kelt negy. Szoval volt vagy 12, de most meg nem mondom mennyi van. Nem is sokat hallok roluk, igy most maradnak azok a libak, amiket kuldtok nekem, amik a konyvekben vannak es amelyikek az egen szallnak, mert itt abbol nagyon sok van!
Na de nem untatlak titeket tovanbb semmi hulyesegemmel. Udv Toti
Nem gyűjtöm. Nekem illetve a tyúkjaimnak olyan kis tojásaik vannak hogy nem érdemes kinlódni a kifújással. Majd libát lehet hogy csinálok, de még nem tudom.
Ime a termékeny tojás! A fehér pötty van a kakastól.
Kaptál libás képeket? Küldjek még?
Sajnos nekem meg csak gyűlnek a tojglik, a gépben meg nincsen hely , mert előnyt élveznek a pipik.
Én a libákat házörzésre tartom, mihelyt feljön a nap indul az őrjárat. Néha még engem is a sarokba szorítanak. Olyan vagyok mint Zorro mikor egyszerre vív több ellenféllel. Én hátamat a falnak vetem, a két gúnár meg ék alakban támad. A tojók meg kiabálnak, gondolom azt hogy "Kapd el a nadrágját! Most csípd meg! és ilyeneket.
Az egyetlen fegyverem egy műanyag kólás flakon, az nem tesz kárt bennük, de hatékonyan tudom püfölni a fejüket. Csak úgy kopognak.
Egyébként csak tenyészidőben ilyenek.
Sziasztok!
Ohiki invitalt, ugyhogy irok, remelem befogadtok szarnyaitok ala engem is:)))
Szoval engem a libak inkabb erdekelnek, meg a diszkacsak, mint a tyukok, de ez nem azt jelenti, hogy azokat nem szeretem, mert imadom azokat is!
En meg a liba temaban is kezdo vagyok, csak olvasom a konyveket, meg van egy ketto allatom, meg rajongok ertuk es ami a legfontosabb mindenkinek meghallgatom a tanacsait, szoval ha tudtok valami jot mondani, akkor legyszi!
Udv Toti
Nekünk volt néhány kisportol Mexikói kardfarkúnk. Állandóan a víz fölé ugráltak. Aztán a vezér "bika" egyszercsak eltünt. Hónapokkal késöbb került elö a kb 1 m -re lévö tolltartóból szépen kiszáritott állapotban. Tanulság: aki nem birja a levegöt ne ugráljon..
Talán 7-8 éves lehettem amikor egy szumátrai díszmárnát akartam kivenni az akváriumomból és véletlenül a háló drótszélével az üveghez nyomtam a halat. Pár órán belül elpusztult. Napokig a hatása alatt voltam a dolognak, mindenféle kérgeslelkű gyilkosnak elhordtam magam. Este a Derrick alatt is fel-fel zokogtam ha eszembe jutott az eset. Még az sem nyugtatott meg hogy a párja a következő héten üvegheznyomás nélkül is elpusztult, és a szüleim a következő hetekben mindenféle dániókkal és márnákkal leptek meg. Lehet hogy e miatt az eset miatt fordultam a tyúkokhoz. / nehéz őket üvegheznyomni/
Na kérem ez itt alattam a jéghegy csúcsáról egy kis szilánkocska. Egy picurka jégkocka.
Majd hétfőn folytatom!
Kellemes hétvégét mindenkinek aki ide látogat.
/remélem nem csak Tibbe-nek és nekem lesz kellemes a hétvégém/