Két évvel ezelőtt bebarangoltuk Korcula szigetet,a főútról letérve,ami akkor már kiváló minőségűre készült el,letértünk egy keskeny,az első pár kilómérteren még aszfaltos,aztán murvás útra,ahol imádkoztam, hogy ne jöjjön szembe autó,mert neccesen fért el két autó egymás mellet.
Na,az az út vezetett Pupnatska Luka fürdőhelye.Kristálytiszta víz,gyönyörű környezet.
Blato kis ékszerdoboz,a régi kőházaival,szűk utcáival,szépen rendezett parkjával.
Helyi termelőktől olívaolajat,finom borokat,és fügepálinkát lehet venni.
Napokat lehet azért arra szánni,hogy mindíg máshol töltse a napját az ember.
Ne is mondd, Prisba-ból Blatóba (nem Smokvica felé, hanem a parti úton indulva) építették, szélesítették... kőpor, beterelés az erdőbe, gépek, sár, cm-nyi keskeny... Másutt is vannak még eszméletlen utak, voltam Korcula déli partján én is felfedezőben, hát ember és gép-próbáló. De csodás majdnem lakatlan öblök, 1-200 évvel ezelőtti kinézetű ősi kőházak. Viszont van egy étterem-kocsma, és sok lengyel meg cseh rendszámú autó... Nagyon nomád. Fürödtünk, mert szép, aztán iszkiri egy pártíz évvel feljebb. Hatalmasakat lehet barangolni. Blató viszont gyönyörű, parkok, utak, az egész egy kis gyöngyszem, csak ugye nem parti város. Vela Luka már az, nagy kikötő és ott is északról megkerülve földutakon... csoda szép a tenger, öblök. Olyan kemping az isten háta mögött... nekem nagyon bejön, de egyes nőszemélyek csak csóválták a fejüket...
Mi is véletlenül találtuk. Hiába van Google Earth és társai, a valóságban a megközelíthetőség és a többi kicsit más szokott lenni. Ezért első napunkat arra szántuk, hogy végigjártuk kocsival az összes utat, ameddig kocsival lehetett, többször kiszálltunk, néztük a strandokat. Így találtuk meg ezt is.
Mondjuk egy utat nem kockáztattunk, Karbuni-ból Prizba-ba autóval a parton. Kb 2 km után inkább vissza fordultam, eléggé durva köves út (volt akkor, most passz).
bor témában Krk Vrbnik, Zlahtina pincéből a kikötőben, vagy fenn parkolónál csapolva nyáron jéghidegen :-) 20kuna per liter mint a feketekagyló kilója :-D
kedvencem a fekete-kék kagyló de azt mindenképp főzöm. osztriga néha kerül csak képbe, akkor is max 1-2 darab. kikötőben bója kötélen, a feketekagyló, osztriga is csónak alján vagy bóján. a jó sziklás helyekről vagy nehéz leszedni vagy már le vannak legelve. sünt nyersen enni én olaszokat láttam, durván gyűjtötték hálós zsákba és őszintén egyszer ki is próbálnám. :-) halat eddig csak kisebbeket fogtam tengeren amiket meg is sütöttünk :-)
Nem értem én az ilyen bolondságokat. Görögországban is mondja a helybeli, hogy, de nem tudott rávenni. Mert ugyan mi a fene lehet az a kihagyhatatlan ízélmény, hogy nyersen egyem. Egyébként is minden (nagy átlag) hatodik fertőzött, főleg, ha egy kis helyi szennyvíz is eteti őket, mint mondjuk Glavotokon a kikötőben.
(Mexikóban is csak a hülye turistával etetik meg a gyíkhúst, a mexikói az csirkét eszik.)
Vela Luka és Karbuni között találtunk egy nagyon szép öblöt. Végig oda jártunk. Polip, halak, sünök, uborkák, kagylók stb. tömegével. Mondjuk sosem láttunk ott túristát, max helyieket, azt is keveset. Mondjuk volt egy durva jelenet: anyuka két kisgyerekkel jött le. Strandolgattak, aztán anyuka elkezdett sünöket kihozni, ott helyben szétszedték és a gyerekkel együtt, úgy nyersen szépen megették...
Hvar-on volt eddig nekem, hogy feltűnt a magasabb ár (alapvetően nem nagyon foglalkozom vele, bemegyek a boltba és megveszem ami kell), de ott tényleg feltűnt. Makarska-n tavaly, hogy többen voltunk, mondták néhányan, hogy közel azonosak az árak, mint itthon...mondjuk, ha most a fejemhez fognának egy fegyvert, akkor sem tudnám megmondani az itthoni árakat sem, max olyan kb...
Kamenjak és Mljet egyértelmű...imádom. Hvar is nagyon bevált. Hvar városához közel, eldugott kis öblökben is tiszta tenger és sok élőlény. Makarska és környéke viszonylag tiszta víz, kevés élőlény (gondolom a tömeg miatt). Szerintem Losinj és Korcula is nagyon rendben van ilyen szempontból. Dugi Otok-ra nagyon gyúrok egy ideje, de családot is meg kell győznöm. Még kicsi a fiúnk (most lesz 3), remélem lesz még egy kicsink. Azért nagyon nem mindegy ilyen esetben, hogy kórház, vagy SOS kijutni a szárazföldre, de már nagyon mennék oda (is).
Hát ne nevezd a Proseket bornak, hívd vermutnak vagy akármi másnak. Igazi borból én sem iszom meg már a félédeset sem, de a Prosek egész más, külön kategória és finom.
Zuljanában, a falucska "főutcájának" elején van egy borpince, ahol saját, helyben szüretelt és készített borokat árulnak, nos és persze kisüstit is. A tulajdonosok (zágrábiak) szebbik fele magyar származású v. nemzetiségű fiatalasszony.
Döbbenten olvastam, hogy édes vörösbor foglaltatott imába! A mai izlés-megközelítés azt mondja, a száraz borok a BOROK. Kivéve a természetes töppedt szőlővel készülteket pl. a Tokaji aszu. Tehát a fehéreknél is gáz van, mert ott is a száraz a BOR, a többibe vmi cukorféleség "keveredik" és utólag. Úgyhogy, ha működtetném ezt az anonim és alattomos faszságot, hogy - meg +, akkor most ravaszul bejelölném! :-)
Egy fenét, csak viccelek. Sosem értem, ha jónak tartom, amit a kollega ír, akkor örömmel, ha nem tartom jónak, akkor kicsit vitatva válaszolok, hozzászólok vagyis elmondom a véleményem... és ezt láttam itt évek óta, mások is ezt követik. Mit minősítenék? A helyesírást? Vagy a privát gondolatokat? Tiszta dedo. Néha vannak érdekes fazonú írások, ok. de kikopnak innen.
A borra visszatérve, szóval az nagyon fontos, hogy mondenki azt kóstolja, igya, ami neki jól esik. A bolti kínálat is remek! Sokfelé pl. Peljesacon, Korculán működnek jól kinéző "borművek", széles választékból lehet válogatni és nagyon finom vöröseket és fehéreket lehet inni. Smokvicán, a városka szélén, az egyik helyi pince embere odáig "fajult", hogy kérdezte "a feleség miért nem jön kóstolni"? És válaszra sem várva kivitte az autónkhoz... aztán csak lett személyes is, mert végigkóstoltuk az oliváját, a páleszét és x üveg borral tértünk haza. Az egyik fehéret karácsony másnapján bontottuk mint a napfény ízét, jó volt a bor és szép volt az emlék!
Nem értem, miért kapta kardán barátunk a minuszt a Proek borhoz fűződő szösszenetéhez. A legjobb borok közé tartozik. Több fajta van, ha valaki biztosra akar menni a Dioklecijanus márkát kóstolja meg elsőként. Nem kimondottan a vörösborokhoz tartozik, ez már a desszert borok közé sorolható. Íze eléggé fűszeres nagyon édes és erős borok közé sorolható. 15-16 % alkoholfokkal. A horvátoknak nagy vitájuk volt két évvel ezelőtt az olaszokkal, mert ez utóbbiak azzal vádolták a horvátokat, hogy jogtalanul bitorolják a nevet, ugyanis könnyen összetéveszthető az olasz Prosecco nevü borral. A horvátok nyertek, az olasz prosecco közönséges habzóbor, nem is lehet összetéveszteni a kettőt. A dolog addig fajult, hogy a horvátoknak meg kell változtatni a nevet. Meg is találták az elnevezést a Croek néven. Szerencsére nem volt rá szükség, de a vita még mindig él. Ezért tapasztalatból állítom , lehet elfogult vagyok, de ilyen finom bort nem mindenhol talál az ember. Aki odalent nyaral, kóstolja meg és nem fog csalódni. Ha netán valaki hamarabb fordul le a székről, ez nem a bor hibája, mert nincs rossz bor, csak rossz borivó.
Az internacionalista sör! A kiváló szlovák sör, amiért először északra ment a Kedves Vendéglátóm, hogy hozzon egy kis különlegességet le délre, a különlegesen csodás helyre, emlékezetessé téve az estét!