A hegylakó című filmben van a "csak egy maradhat" szlogen nem? :) Én Szentendrén voltam őszibarackosban egy olyan hegyen ahonnan lehetett látni egész Budapestet, nagyon szép hely. Szedd magad barackos volt, finom sárga húsú barackkal.
Na azért az apró fehér kesernyés barack , meg a teszkó polcán található dobozolt hűtött apró éretlen olasz barackon kívül találni még más barackot is , csak nem a multiknál kell keresni . esetleg egy helyi termelőtől a helyi piacon vásárolt barackot kellene megkóstolni , hát ha különb lenne mindkettőnél .
Igen, azok rostosabbak, általában későbbi érésüek, enyhén kesernyések, igazi őszi barackok. Persze mindenkinek más szerkezetű a nyelve! Az ízlelőbimbók döntőek az íz/le/lésben. Én a Collins nevű sárga húsú és a Nektár H nevű fehérhúsú őszibarackokat kedvelem legjobban. (Kb 60 félét kóstoltam eddig, és 50 félét termeltem.)
Nálam csak tavasszal kap permetet a tafrina ellen (gombaölő szer), esetleg nyáron levéltetű ellen 'vadászó' permetezéssel, de csak az a fa amelyiken észreveszem hogy van és még 1-2 hónap van az éréséig. A többit a katicákra bízom.
Azokat a szőlőkben termő, apró gyümölcsű, néha kesernyés, mindenféle ízű, fülbemászós magvú barackokat nagyon szeretem. Gyerekkoromban elég sokat ettem a Balatonon, minden gyümölcs íze meglepetés volt, és könnyű volt úgy beleharapni, hogy ne legyek fülig barackleves.
Nekem is :) A "silány termés" azért elég viszonylagos fogalom, pláne csak a látszatra adó méretezett éretlen és ízetlen vegyszerezett bolti zöldség-gyümölcs kínálat tükrében, aminek egy termelő biztos kénytelen megfelelni.
Gyerekkoromban a DDT volt még a "növényvédőszer". Sajnos a vegyszerek mérgező hatásúak bárminek is nevezhetjük őket. Az egy kényszerű folyamat hogy ha nincs vegyszer nincs gyümölcs, az őszibarackkal nehéz ezt elkerülni. A szomszéd fiatal párnak sikerült, olyan sok fehérhúsú kicsi barackot termeltek hogy a gyereknek legyen vegyszermentesen, hogy még nekem is jutott. Sokkal finomabb volt mint az összes bolti.
Ha a 'bio' módon azt érted, hogy permetezés nélkül, akkor nemesebb barackokat szerintem nem. Inkább az un. 'paraszt barack' képes csak rá, de azoknak általában silány a termése. De van aki már látott elfogadható méretű, minőségű, sokat termő permetezetlen őszibarackfát. (Küldhetne róla szemzőhajtást ősszel!!)
Csarli-féle GxN 15 alany alvó szemzésekkel. (Biztos ami biztos jelszóval többféle barackal beszemezve alvóra. Alul a legalsó két szemzés földel takarva. Ha fent a nagy tél miatt elfagy, alul nem. Ha alul az enyhe tél miatt kipállik, felül megmarad. Jó annak aki ráér!)
Szerintem csak bio módon lehet ..... kiültetni a földbe a csemetét , áztassa az eső süsse a nap , szívja fel a talajból a tápanyagokat , szerintem ez tökéletesen bió módszer , élő a növény élő legyen a környezete is .
Mérget semmiképp ne használj !!!!!! Növényvédő szereket igen . Egyelőre réz legyen benne és ha jellemző a lisztharmat arra felé az őszibarackon akkor legyen benne kén is . Persze keverhetőséget figyelembe kell venni .
....bár nem tudom , hogy mondhatom-e mert én csak idézőjeles szakértő tehát " szakértő " vagyok ....
Lenne még egy kérdésem: hogy bio módon lehet e őszibarackot termeszteni? Eddigi tapasztalataim szerint az őszibarack elég nagy figyelmet, és gondoskodást igényel, de az én szaktudásomat tekintve most beérem az egyszerű válasszal, bár gyerekkoromban a szüleimmel nagyon finom és szép terméseink voltak őszibarackból. Szarvason volt egy telkünk a Körös holtágnál, igencsak jó földön.
Tisztelettel kérdezném a szakértő urakat, hogy a tavaszi lemosópermetezéshez hogyan állítsam én helyesen össze a rendelkezésre álló méregmennyiséget? Természetesen a leggyümölcsözőbb eredmény céljából kíváncsiskodom én itten ezen a fórumon :)
Valamint további szép napot kívánok a kedves fórumozóknak! :)