Keresés

Részletes keresés

Jbori Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6591

Jó, ha azt mondtam vele :) de azt már nem mondom hogy ettől most már olyan nagyon megkívántam volna egy szép érett őszibarackot.

Előzmény: Mozo66 (6590)
Mozo66 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6590

Szóval ...akkor azt mondod , hogy  DDT-t ne használjuk ezen túl az őszibarack permetezésére . Ígérem én nem fogom .

Előzmény: Jbori (6589)
Jbori Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6589
Előzmény: Jbori (6588)
Jbori Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6588

ttp://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1999/9943/ddt/egynobel.htm

Előzmény: Mozo66 (6586)
Jbori Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6587

A hegylakó című filmben van a "csak egy maradhat" szlogen nem? :) Én Szentendrén voltam őszibarackosban egy olyan hegyen ahonnan lehetett látni egész Budapestet, nagyon szép hely. Szedd magad barackos volt, finom sárga húsú barackkal.

Előzmény: Ali-bá (6585)
Mozo66 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6586

Na azért az apró fehér kesernyés barack , meg a teszkó polcán található dobozolt hűtött apró éretlen olasz barackon kívül találni még más barackot is , csak nem a multiknál kell keresni .  esetleg egy helyi termelőtől a helyi piacon vásárolt barackot kellene megkóstolni , hát ha különb lenne mindkettőnél .

 

  Azért a DDT -n már túl vagyunk .

Előzmény: Jbori (6573)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6585

Milyen hegyet?

Előzmény: Jbori (6583)
Jbori Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6584

Tudom hogy nem vicc, komolyan gondoltam hogy utánanézek. Van a családban egy nagy új elvadult kert sok gyümölccsel, és szabad területtel.

Előzmény: Vebber (6581)
Jbori Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6583

Hegylakó úr? Az őszibarack bírja a hegyet?

Előzmény: Ali-bá (6582)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6582

Akkor megdícsérem magam, hogy ügyes vagyok és valamilyen szempont szerint csakegyet hagyok meg.

Előzmény: Vebber (6578)
Vebber Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6581

Nem viccnek szántam. Én spec. minden tavaszi, őszi lemosáshoz bordó lét használok amit magam készítek.

 

Előzmény: Jbori (6580)
Jbori Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6580

Köszönöm, ez jól hangzik! :)

Előzmény: Vebber (6579)
Vebber Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6579

Készíts magad bordói lét, és azzal nyugodtan permetezhetsz.

Egyébként a réz bio kertészetben is engedélyezett.

Előzmény: Jbori (6573)
Vebber Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6578

És mivan ha mind megmarad :)

Melyiket hagyod meg? (Tudom így nem kezdünk mondatot "és...")

Előzmény: Ali-bá (6571)
mjos Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6577

Szintén Csarli féle alany, aug végén szemezve. Egy kicsit késni fogok vele a kiültetéssel, nem szeretném, hogy elfagyjon.

Előzmény: Ali-bá (6571)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6576

Igen, azok rostosabbak, általában későbbi érésüek, enyhén kesernyések, igazi őszi barackok. Persze mindenkinek más szerkezetű a nyelve! Az ízlelőbimbók döntőek az íz/le/lésben. Én a Collins nevű sárga húsú és a Nektár H nevű fehérhúsú őszibarackokat kedvelem legjobban. (Kb 60 félét kóstoltam eddig, és 50 félét  termeltem.)

 

Nálam csak tavasszal kap permetet a tafrina ellen (gombaölő szer), esetleg nyáron levéltetű ellen 'vadászó' permetezéssel, de csak az a fa amelyiken észreveszem hogy van és még 1-2 hónap van az éréséig. A többit a katicákra bízom.

Előzmény: CBNora (6575)
CBNora Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6575

Azokat a szőlőkben termő, apró gyümölcsű, néha kesernyés, mindenféle ízű, fülbemászós magvú barackokat nagyon szeretem. Gyerekkoromban elég sokat ettem a Balatonon, minden gyümölcs íze meglepetés volt, és könnyű volt úgy beleharapni, hogy ne legyek fülig barackleves.

Előzmény: Ali-bá (6572)
Jbori Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6574

Nekem is :) A "silány termés" azért elég viszonylagos fogalom, pláne csak a látszatra adó méretezett éretlen és ízetlen vegyszerezett bolti zöldség-gyümölcs kínálat tükrében, aminek egy termelő biztos kénytelen megfelelni.

Előzmény: Ali-bá (6572)
Jbori Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6573

Gyerekkoromban a DDT volt még a "növényvédőszer". Sajnos a vegyszerek mérgező hatásúak bárminek is nevezhetjük őket. Az egy kényszerű folyamat hogy ha nincs vegyszer nincs gyümölcs, az őszibarackkal nehéz ezt elkerülni. A szomszéd fiatal párnak sikerült, olyan sok fehérhúsú kicsi barackot termeltek hogy a gyereknek legyen vegyszermentesen, hogy még nekem is jutott. Sokkal finomabb volt mint az összes bolti.

Előzmény: Mozo66 (6567)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6572

Ha a 'bio' módon azt érted, hogy permetezés nélkül, akkor nemesebb barackokat szerintem nem. Inkább az un. 'paraszt barack' képes csak rá, de azoknak általában silány a termése. De van aki már látott elfogadható méretű, minőségű, sokat termő permetezetlen őszibarackfát. (Küldhetne róla szemzőhajtást ősszel!!)

Előzmény: Jbori (6564)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6571

Csarli-féle GxN 15 alany alvó szemzésekkel.  (Biztos ami biztos jelszóval többféle barackal beszemezve alvóra. Alul a legalsó két szemzés földel takarva. Ha fent a nagy tél miatt elfagy, alul nem. Ha alul az enyhe tél miatt kipállik, felül megmarad. Jó annak aki ráér!)

Mozo66 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6570

Én most végeztem az őszibarack metszésével , most befogom a borona elé a kistraktorom és elkezdem kihúzni az ágakat .

Mozo66 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6569

Nem lehet fotót feltölteni ...azt írja rakjam az Indára ...

Mozo66 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6568

Szerintem csak bio módon lehet ..... kiültetni a földbe a csemetét , áztassa az eső süsse a nap , szívja fel a talajból a tápanyagokat , szerintem ez tökéletesen bió módszer , élő a növény élő legyen a környezete is .

Előzmény: Jbori (6564)
Mozo66 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6567

Mérget semmiképp ne használj !!!!!!  Növényvédő szereket igen .  Egyelőre réz legyen benne és ha jellemző a lisztharmat arra felé az őszibarackon akkor legyen benne kén is . Persze keverhetőséget figyelembe kell venni .

 

 

  ....bár nem tudom , hogy mondhatom-e mert én csak idézőjeles szakértő tehát  " szakértő "  vagyok ....

Előzmény: Jbori (6563)
taormina1 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6566

Ti mikor szoktatok metszeni?

Nálunk világéletemben korán feb végén-márc elején volt az öszimetszés, de most azt hallom, okosabb késöbbre halasztani. hogy van ez?

Mozo66 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6565

:-)))   .... ez jó , csapjál szét a rendetlenkedők közt Ali bá .

Előzmény: Ali-bá (6562)
Jbori Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6564

Lenne még egy kérdésem: hogy bio módon lehet e őszibarackot termeszteni? Eddigi tapasztalataim szerint az őszibarack elég nagy figyelmet, és gondoskodást igényel, de az én szaktudásomat tekintve most beérem az egyszerű válasszal, bár gyerekkoromban a szüleimmel nagyon finom és szép terméseink voltak őszibarackból. Szarvason volt egy telkünk a Körös holtágnál, igencsak jó földön.

Előzmény: Jbori (6563)
Jbori Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6563

Tisztelettel kérdezném a szakértő urakat, hogy a tavaszi lemosópermetezéshez hogyan állítsam én helyesen össze a rendelkezésre álló méregmennyiséget? Természetesen a leggyümölcsözőbb eredmény céljából kíváncsiskodom én itten ezen a fórumon :)

 

Valamint további szép napot kívánok a kedves fórumozóknak! :)

Ali-bá Creative Commons License 2012.03.06 0 0 6562

Nem egymással foglalkozni!   Barackról beszélni!!

Előzmény: haaef (6561)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!