Balog Zoltán miniszter ma (2017. március 29-én) este benyújtott egy törvényjavaslatot, miszerint az EU-n kívüli, harmadik országokban székhellyel rendelkező egyetemek csak kétoldalú kormányközi megállapodás alapján működhetnének Magyarországon.
igen, tudom mi az az eduline. de akkor ezek szerint csak atjavitottad a listáján-t listájában-ra? minek?
tulajdonkeppen tokeletesen irrelevans, hogy egy hvg kiadvanyban a rangsorolt oktatasi intezmenyeket kulon bontjuk-e foiskolakra es egyetemekre, vagy egyben keszitjuk el a rangsorolast. nekem sokkal logikusabbnak tunik a bontas, aminek szakmai okai is vannak amugy. (lentebb leirom, hogy mik ezek.) amennyiben a hvg munkatarsai ezt a bontast nem tettek meg es egyben listaztak a foiskolakat es az egyetemeket az az o szakmai hozzanemertesuket mutatja.
felolem fogadhatunk is ezugyben, habar ahogy irtam tokeletesen irrelevans a kerdes. a hvg kiadvany nem volt meg a kezemben, ugyhogy nem tudom a valaszt.
hogy miert kellene a foiskolakat es az egyetemeket egy ilyen listaban kettebontani? a valasz benne van az ertekelesi metodikaban. pl. a rangsor elkeszitesehez megnezik az adott intezmenyben oktatok szakmai vegzettseget: egyetemi diploma, phd, habilitacio, akademiai nyilvanos tagsag, akademiai rendes tagsag ... megnezik a szakmai publikaciok szamat peer review-d kiadvanyokban ...
magatol ertetodik, hogy egy egyetemen magasabb felkeszultsegu, magasabb szakmai besorolasu es elismertsegu, tobbet publikalo emberek dolgoznak, kutatnak. igy eleve a kozos lista elejen nem vegezhet foiskola.
hasonlokeppen a kevesbe felkeszult diakok mennek a foiskolakra, tehat emiatt is eleve hatrebb sorolodnak a foiskolak egy kulon listan.
ugyanez a helyzet a kutatasi projectekkel, penzekkel, a nemzetkozi hallgatok szamaval.
vegulis minden mert parameterben elorebb kell vegeznie egy egyetemnek, mint egy foiskolanak.
tehat egy korrektul elvegzett ertekeles, a hvg ertekelesi szempontjai szerint is, eleve kettevalasztja a listat foiskolakra es egyetemekre.
ugyhogy az ertekelesi metodikabol eleve kovetkezik az hogy kette kell valasztani a listat.
a felhasznalo szempontjabol meg plane kette kell valasztani a listat, mert aki foiskolan akar tanulni azt a foiskolak rangsora erdekli, aki meg egyetemen, azt az egyetemek rangsora. nem a kozos lista.
de hagyjuk ezt a temat, egyreszt offtopic, masreszt tokeletesen irrelevans. nem is ertem miert kellett ebbe belekotni. ha a hvg-nel egybe hagytak a listat akkor rosszul tettek. a tortenet ennyi.
ha a motorokat teszteled akkor is jobb ha keszites pl. egy legjobb turamotor es egy legjobb varosi robogo listat, mert a ket tipusnak semmi koze egymashoz es egy kozos lista ertelmezhetetlen.
- Az eduline a hvg oktatási szakportálja. Máskor olvass figyelmesebben! Mellesleg nem azt írtam, hogy a hvg-ből, hanem hogy a hvg listájában, amit te -nagyon helyesen- listájánra javítottál, és egyben felhívtad a figyelmemet az olvasás/értelmezés rejtelmeire.
Áll a fogadás az 1/2 listáról, vagy meggondoltad magad (:-)?
- Nem nevezném egyszerűsítettnek az a listát, amelyre azokat az intézményeket teszik, amiket rangsorolni céloz: az egyetemeket. Azaz a janicsár- és egyéb szakképzők kiesnek értelmezési tartományából.
Kicsi kulipintyóm, a székhely és a telephely fogalmak ismerősek neked? És az, hogy a székhely és a telephely nem kötelezően van egy helyen? Na innen fuss neki, hátha felfogod a lényeget.
> -Adtam forrast az inditomban, raadasul az eduline-ost. Ráadásul ok felsőoktatási rangsorrol beszélnek, ugyhogy az 1/2 listáról fogadhatunk (:-)
az eduline nem hvg-s forras. vagy igen? azt irtad, hogy a hvg-bol idezel.
vegyel egy hvg kulonszamot, nezd meg a listakat, es dontsd el a kerdest, gondolom kepes vagy ra, habar ez az eduline-os csusztatas nem tul biztato ezugyben.
> -Vannak olyan rangsorok - a hvg mellett- ahol nincs ceu, mert ők is csak az egyetemeket listazzak.
termeszetesen vannak. a legtobb komolyan veheto faltalanos elsooktatasi egyetemi lista ilyen. a hvg semmit nem talalt fel ezugyben, csak egy egyszerusitett metodika alapjan feldolgozta a magyar foiskolakat, egyetemeket.
a ceu-t a szaklistakban fogod megtalalni, ha nagyon akarod.
> - Hu, ez nagyon fredis, de az tetszik, hogy megengeded az onlany
hvg-nek, hogy hazudjon sajat nyomtatottja listajarol .
az en mondatomhoz odamasoltam a forrast. a te mondatodhoz nem volt forras megjelolve, nem tudom honnan szarmazik. de persze mindegy is, mert nincs a kezunkben a nyomtatott kiadvany, hogy megnezzuk. szerintem 90%, hogy a foiskolak es az egyetemek kulon tablazatokban es listakon szerepelnek, de lehet, hogy tevedek. es ha tevednek akkor se dolnek a kardomba, mert lehet, hogy a hvg-nel maskepp gondoljak ezt mint en es kozos listat keszitettek.
> - Igen, nincs rajta azokon a listakon , amelyek az egyetemeket rangsoroljak . Se a hvg
?
> - Persze, de a tud miert lenne inkább triviális, mint az akar?
igazad van, hozza kellett volna tennem, hogy ahova akar, ahova tudasa engedi, es amit finanszirozni tud ...
> - "A legjobb főiskolák es egyetemek listájában..." - kezdődik a hvg cikke.
ezek szerint neked se volt az _eredeti, nyomtatott_ kiadvany a kezedben. (nekem meg nem volt). ugyhogy ezen felesleges spekulalni. en valoszinusitem, hogy kulon tablazatokban is listakban, szetvalasztva rangsoroljak a foiskolakat es az egyetemeket.
amugy az idezet nem pontos. a kovetkezo az eredeti mondat:
tehat nem az szerepel a mondatban, hogy listájában.
> - A témában lasd meg a CPU-t egyetemnek nem elismero rangsorokat. Legalabbis figyelemre melto, hogy a hvg ezekkel ert egyet.
mi az a cpu? ha a ceu-ra gondoltal akkor teljesen termeszetes az, hogy azok a rangsorok ahol az alapkepzest is folytato egyetemeket rangsoroljak a ceu-t nem veszik figyelembe. a legjobb fagylaltok listajan sincs rajta a ceu.
> - ... es tud.
igen, lenyeges megjegyzes ez is. (a magatol ertetodo dolgokrol minek beszelni?)
lenyeges pontositas. nem lattam meg a hvg kiadvanyt, nem lehet, hogy kulon lista van az egyetemeknek es a foiskolaknak? miert kevernek a kettot egy listaba?
> - az alapkepzes megléte nem csak a magyar torvenyekben szukseges feltetele az egyetemme valasnak.
gondolom errol pontos tudassal es informacioval rendelkezel. a ceu nem "valt" egyetemme, hanem egeszen egyszeruen az elnevezeseben van benne az egyetem szo. amikor az egyetem elnevezest valasztottak akkor meg nem volt mo-on hatalyos torveny arra vonatkozoan, hogy kik viselhetik az egyetem nevet.
> Annál meg mi sem természetesebb, hogy a leendo janicsarok a janicsarkepzoben kivanjak a szakkepzest megkapni.
nem tudom mit ertesz janicsar alatt, vagy a mai magyar nyelv mit ert alatta. nyilvan a szonak nem az eredeti jelenteserol van itt szo. termeszetesen mindenki olyan iskolaban tanul ahol akar.