Minden, ami amerikai vasút. Társaságok, vonalak, gőzösök, dízelek, kocsik, még amerikai stílusú modellezés is, meg amit föl sem soroltam, szóval minden...
Ugyanezt lehet mondani az általad feltett képekre is! Különösen teccik az első képen a mozdony mögött lévő 1700-as sorozatú, ex-coach-ból átalakított poggyászkocsi... Azért a mozdony is szép. Jajjjj nekem, ezeket is McKéne venni, még szerencse, hogy a mozdonyt éppen nem gyártják ebben a festésben (Phase 5). Sajnos a kocsi is íppeg "unavailable". :-(((
A probléma csak ott van, hogy te a múltkor a Moffat-Tunnelre mondtad a cicafüleket (#647-es hozzászólás). Szerintem a Moffat magasabb, mint a Cascade, ott nincs szükség ilyen praktikákra.
Valszeg utálni fogtok a kérdésemért: tud-e valaki rajzot, jó fotót (oldal és tető) az F40PH-ból "kiherélés" által előállított poggyász-vezérlő "kocsi"-ról ("cabbage")? Ha igen, tegye föl ide és/vagy juttassa el az elektronikus postaládámba. Thx.
Sejtettem, hogy úúúútálni fogtok, de hogy ennyire... :-(((((((((((((((((((
Addig eljutottam, hogy inkább 630, mint 628, de sehol nem találtam olyan ajtóosztású gépről fotót, amely megegyezett a modellel...
Amint a #856-os hozzászólásomban is említettem, a mozdony első harmadában lévő oldalsó-felső szellőzőt kell figyelni. (Bocsika a színes foltokért, kis felbontásban szkenneltem.) A kanadai verziókat nem taglalom, azok még perverzebbek (M630: CN korai, CN késói, CN wide-cab, CP; M636: CN, CP, M640: CP; stb.)...
Amit furcsálltam, hogy az egyik Walthers kiadás olyan, hogy csak két kocsin van az egyik-egyik végén rendes vonókészülék. A többin csak egy malydnem merev kapcsolókészülék van, így azokat csak egymással lehet kapcsolni.
Ilyen Walthers van nekem is, csak egy nem várt fordulattal az enyém CPRail... :-))) Szerintem ezek a valóságban is fixen kapcsolt hármas egységek, ezért nincs a kocsik között normál kapcsoló. Engem csak az zavar benne, hogy csavar kicsavar, kapcsoló beilleszt, csavar becsavar, bontáskor ugyanez visszafele... A másik gondom vele az, hogy az egyik lépcső "gyárilag" deformált és törött volt...
Elmentem egy hétre, és 7 oldalt kellett visszatekernem, hogy végigolvassam mi volt itt! Pörög a Topic, ez nagyon jó!
Manhattani, azért nem tudtál hívni mert a tengeren nincs térerő:))) elfújja a szél:) A cikk amúgy fent van a képek nélkül, vagyis kettő benne van a többit várom. Sajnálom a gépösszeomlást:(
Valaki kérdezte, hogy a diorámámon festettem-e a síneket, és milyen sínek azok. Igen festettem, mert a Roco elég ocsmányul mutatott, igy aztán az egészet lefestettem, mert hát áram ugysem megy benne.
A Penterex videokról annyit, hogy rendelj tőlük nyugodtan bármit, én is rendeltem, ha van valami cserealap, akkor meg másolgathatunk is:)
Ezt kicsit tessék kifejteni (mer' naon tetszik az a masina)! Volt terv másféle kasztnival is?
Más. A high-nose megoldás, -a hosszú csőrrel előre közlekedésről nem is beszélve-, masiniszta szempontból nem valami hűde, legalábbis az eddigi OFFbobós, és OFFdongós tapasztalataim szerint. Magasra épített vezetőállással mindez kisebb gond, messzire jól lehet látni, a lényeg pedig ez.
23 db van. 2 doboz Walthers, 2db Athearn (egy 5 és egy 6 kocsis készlet).
Konténeresből van 1 Walthers 3 darabos és 1 Athearn 5 egységes.
Szép kocsi.
Amit furcsálltam, hogy az egyik Walthers kiadás olyan, hogy csak két kocsin van az egyik-egyik végén rendes vonókészülék. A többin csak egy malydnem merev kapcsolókészülék van, így azokat csak egymással lehet kapcsolni.
Nemrégen bukkantam rá erre a topikra, otthoni internet hozzáférésem is csak mostantól van. Engem is minden érdekel, ami a vasuttal, főleg az Észak-Amerikai vasuttal kapcsolatos.
Többek között azt szeretném kérdezni, hogy itthon Magyarországon hozzá lehet-e jutni a Pentrex cég által forgalmazott arhiv vasuti videókhoz. Kiemelten érdekelne a Milwaukee Road villamosmozdonyairól szóló kazetta (Little Joe és társai), természetesen a UP Big Boy-ok, no meg szivesen látnék mozgóképet a PRR S1 jelü duplex gőzöséről, amely a szakirodalom szerint amerika legnagyobb és leggyorsabb gyorsvonati gőzmozdonya volt. A képeken valóban nagyon impozáns, sőt már-már elegáns formatervezésü (volt).
Egyébként a múlt század 30-as, 40-es, 50-es gépei állnak a szivemhez a legközelebb. Biztosan vannak köztetek, akiknek hasonló az érdeklődési körük.
Éppen ez az, hogy nem. Amiket felsoroltam, azok a vágyálmok. A realitás.... arról most inkább ne beszáljünk!
Amúgy mi járatban az amcsi topikon? Csak nem az Amtrak személykocsis téma keltette fel az érdeklődésedet? Ha érdekel, le tudom írni a Superliner kocsik átszámozásait... :-))))
Na, itten mostan az a helyzet, hogy egy vegyes tehervonat az 50-es évekből mindenképpen lesz*. Ehhez van a Santa Fe 2-10-4 -es gőzös. A most megjött N&W Y6b-hez lenne az egyik lehetőség az előbbi vonat, ami azt jelentené, hogy tkp. csak a mozdony és a caboose cserélődne. Ez a tescogazdaságos megoldás,
A másik lehetőség az, hogy az előbbi vegyes tehervonat mellé veszek egy komplett N&W szénszállító szerelvényt minimum 600 dolcsiért. Ez nem a tescogazdaságos, viszont q***va jól néz ki...
*De ha már az 50-es évek: tervbe van véve egy Santa Fe FT A+B mozdony is, ehhez viszont hűtőkocsikat szeretnék.
Nem akartam kibicelni én azért mondtam az indulást mert szerintem jobban néz ki egy zárt gabonaszállító vonat mondjuk többfajta Vasúttársaságbeli kocsikkal,mint a vegyesvonat,de persz ez csak az én véleményem.Elnézést ha megbántottam valakit.
Hát asztatat én honnajt tudhassam? Amúgy a hosszú-orr-előre úgy tudom biztonsági okok miatt volt, csak q***va szar volt a kilátás. A magas orr...? Passz. Ez a magas-orr és hosszú végével előre mindkét alapító társaság (Southern és Norfolk & Western) sajátossága volt, a későbbi alacsonyorrú mozdonyok szerintem ex-Conrail gépek.
Az NS-ben leginkább a korábbi, második generációs dízelek fogtak meg. Nagyon bírom, hogy az amúgy Low-Nose mozdonyok náluk High-Nose kivitelben vannak, ráadásul a hosszú vége az eleje. Na és az tetszik benne, hogy mennek együtt a CP-vel... (Persze van alacsony orrú is ugyanabban a típusból, és mostanában már a rövid vége az eleje.)
Szerintem nagyon brutális így magas orral... (SD40-2)
...és hosszú véggel előre. Ja, és a fekete szín is jól áll neki.
Nagyon dögösek, ráadásul nekem nagyon tetszik a 2. képen a Norfolk Southern mozdony meg a mögötte lévő autószállító kocsik. Nekem ilyenből még csak egy van, ezekből zorwick spájzolt be már egy kupaccal... (mármint a kocsikból)
A szénszállító vonathoz én is hozzátudnék járulni 23 kocsival. Igaz azok BNSF és AT&SF kocsik.
Ha jól emlékszem, amikor a találkozóra elhoztad őket, még csak 16 vagy 17 kocsi volt. Azóta lett egy újabb adag, vagy akkor nem volt ott mindegyik?
A felajánlás nagylelkű, csak az a baj, hogy az 50-es évekhez nemigen passzolnak ezek a kocsik. :-))) (Lásd fotó)
Viszont ha a konténerszállítókat is összedobjuk, akkor már van egy negyed-harmad vonatunk. Nekem egy 3-részes Walthers kocsim lett közben, ha jól tudom, neked is hasonló van. Volt talán más is volt ott? Én még szeretnék kétféle 5-részes InterMountain kocsit meg egy 5-részes Athearn-t, meg legalább két szóló Athearn-t.
Nekem ilyen Broadway Limited kocsi kell, két féle felirattal van (17" ill. 24" magas betűk), mindegyikből 4 darab 6-os szett, darabja 150 dolcsi. Ezekből lenne jó 2-2 szett.
Lehet, hogy inkább össze kellene dobni valakinek egy repjegyre valót oda-vissza és vele hozatni modelleket mert talán így ócsóbb lenne! :-)) Anno 99$ volt egy Athearn Ready to Roll szett ára. A szénszállító vonathoz én is hozzátudnék járulni 23 kocsival. Igaz azok BNSF és AT&SF kocsik.
Ja, és az az "induljon-e a hopper-projekt" kérdés alapvetően arra vonatkozik, hogy belevágjak-e valaha egyáltalán, vagy maradjon neki egy vegyes tehervonat?
Az a fő gond, hogy egy ilyen 6 db-os szett 150 dolcsi, a 4 szett az ugyi 600. Nekem jelenleg van az egyik haverom felé kb. 150 Eurós tartozásom, közben megjött a Tinához Bécsben az első TUI-szett (gagyi európai) 100 Euróért, és elvileg hamarosan jön még kettő, ezek összesen kb. 450 Euró. Namármost október végén lesz Bécsben a kiállítás, ahová 400 Eurónál kevesebb pénzzel nem szívesen mennék ki. Közben pedig megjelenik a Walthers-tól a következő Empire Builder kocsi, kéne a korábban megérkezett Santa Fe gőzöshöz egy caboose, kéne a most megjött Y6b-hez egy "Auxiliary Tender" meg szintén egy caboose. Közben éppen kapható néhány InterMountain gabonaszállító, két féléből kéne vagy 2-2 db. Ja, és ugye kéne egy Santa Fe F7 A-B-B-A kombináció a Super Chief-hez, ami 500 és 800 dolcsi között lenne attól függően, hogy hangos vagy hangatlan. Na meg háromféle 5-részes konténerszállító, együtt több. mint 300 dollár. Már csak abban bízom, hogy szombaton lesz a lottósorsolás... :-)))
Sín : korábban Roco-t használtam, mert az volt beszerezhető. De most adom el őket, mert az asztalomat Peco-bol akarom építeni. Nekem az jobban bejön.
Gyakori az RP25-nek megfelelő N-es kerék. Ehhez jó pálya kell, tolatni is tudsz az ilyen vagonokkal - de ésszel :-) Tolatni amúgy is 3-4 kocsival szokott az ember :-) Mozdonyoknál az ötpólusú motor alap, a lendkerék nem mindenütt. Alapjában jó pályán, nem 250-es íveket használva semmi gond a hosszú vonatokkal. A vonatok a hirtelen dolgokat nem szeretik, én simán tudok pl az E8-asommal 20-25 kocsiból álló vonatot vontatni.
Azt hiszem te N méretarányban dolgozol, azt szeretném tudni,hogy milyen sinanyagot használsz,a jármüvek szépen kidolgozottak,ugyan úgy 5 pólusu motor van -e bennük és lendkerék esetleg gyártanak rp25-ös kerekekkel,a kocsik megfelelő súlyúak ,lehet velük tolatni? Azért kérdezem mert nagy fantáziát látok benne egy jó kis/nagy/Amerikai vasutüzem modellezéséhez.Köszönöm.
Igy van, de nemcsak Minitrix, de az Arnold, a LIMA, Rivarossi, Mehano, ROCO valamint Hornby szällitották szinte valamennyi amerikai N modellt. Csak késöbb jelentek meg a japánok meg a többiek.
(Megjegyzés: ha megjön a N&W Y6b gőzösöm, lehet, hogy nekem is kéne vennem vagy 4 ilyen szettet...)
Na, hát tegnap meggyütt a norfolkendvesztern vájszikszbí... :-))) Viszont most az a kérdés, induljon-e a "hopper-projekt"? (A fotók a Precision Craft honlapjáról vannak.)
N-ben a Minitrix is igen sok dolgot gyártott az amerikai piacra. Sőt, nem csak az amerikai, de az angol piacra is. Ezek sosem voltak benne az általunk ismert katalógusokban. Pl. tegnap sikeredett szert tennem egy ilyen minitrix gépre, sehol nem láttam ezelőtt N-es modellben :
A LIMA, a RIVAROSSI, a MEHANO stb. nagyon gyakran ugyanazokat a modelleket gyártotta elég ritkán a saját nevükön annál gyakrabban egy-egy modellezö kereskedelmi markanév alatt (IHM, ATH, MODEL POWER stb.). Ezek a kereskedelmi hálozatok nagyban teritették a modelleket (bevásárloközpontok stb.) igy ritkán volt igény nagyobb modellhüségre. Ennek ellenére elöfordult ezen modellek között is jobb modell, és ami meglepö olyan modell is ami senki mástol nem készült. Nagyon gyakran a formák is vándoroltak. A legjobb minöséget általában a Rivarossi meg a ROCO szällitotta (még mielött a ROCO az europai piacra került volna - akkor még nem is ROCOnak hivták), majd a kopott formákat továbbadták másoknak LIMA, MEHANO stb. igy ezekböl egy-egy ujabb olcso sorozat került a hálozatba.
A LIMA meg egynéhány más europai cég azonban rengeteg eredeti N - méretü modellt szállitott a tengerentulra, aminek csak egy egész kis részét ismeri az itteni közönség (soha semilyen katalogusban nem voltak benne).
Én meg visszarángatlak titeket az Amtrak mocsarába...
Valszeg utálni fogtok a kérdésemért: tud-e valaki rajzot, jó fotót (oldal és tető) az F40PH-ból "kiherélés" által előállított poggyász-vezérlő "kocsi"-ról ("cabbage")? Ha igen, tegye föl ide és/vagy juttassa el az elektronikus postaládámba. Thx.
Vontaaaaaaat ? Hát nemtom', de amikor a kertem aljába húz ki a csodamozdony 6 kocsival - pörög mint az állat - és alig vánszorog, nem az jut eszembe, hogy ez most mennyire vontat :-)
Miután meglehetösen nagy az undorom a dieselek kora iránt Hallatlan :-) Nekünk dieselimádóknak meg majd' minden gőzmozdony egyforma. Azért vannak kivételek : pl cabforward, bigboy, challenger... :-)
Miután meglehetösen nagy az undorom a dieselek kora iránt, nem tudom az adott járgányok fázisait behatárolni, a gözösöknél már talán jobban sikerülne.
De vannak mindenféle köynvek meg weboldalak, ahol egyes esetekben ezeket az idöszakokat akár honapra pontosan behatárolják.
Csak keresgélni kell (meg az emlitett Cyclopediaban is sok minden benne van - amennyiben pl. megváltozott a jármü mechanikus kivitele - az ott dátummal egyben benne van).
Virtuálisan könnyű mindent gyűjteni... :-))) Nekem a fő irány a CPRail, CN, Santa Fe, de nekem is tetszik a CSX. Meg a Rio Grande, NS, SOO, SP, BN, BNSF, CB&Q, GN, NP, D&H, NYC, PRR, B&M, N&W.... Egy párat biztosan kifelejtettem. :-))) ...csak H0-ban mindezt gyűjteni egy kicsit hely- és pénzigényes.
Ja, tényleg, azt tudod, hogy melyik Phase-t mikortól van? Ezt igazából sehol nem írják le rendesen. Ha jól sejtem a Phase 1 csak rövid ideig volt, a Phase 4 meg mintha kb. 1995-től lenne.
Azt viszont külön köszönöm Neked (nektek), hogy ezet a témakört ilyen alaposan kifejtettétek, mert ebben nem vagyok annyira otthon... Persze, gyűjtögetem én is a képeket, rajzokat egyebeket, látom én is a változásokat és jó is lenne érteni, tudni őket, de hát ez ugye, hatalmas anyag...
Egyébként én először a Phase-ekkel akkor kerültem kapcsolatba először, mikor a GG1-es mozdony történetével foglalkoztam.
de mindig korszakot (idötartományt jelent), mégha más más a DR-en meg más a MÀV-on.
A Phase meg mindig jármüváltozatot, amit idötartományhoz is lehet kötni, de az amerikai vasutak káotikus fejlödésében ez az idötartomány lehet 1 év , vagy akár több évtized is és csakis az adott társaságra vonatkozik.
Mifelénk az Epoche mindig évtizedekböl áll össze, és ezekbe az idötartományokba kell berakni a vonatokat kivitelükkel, festésükkel, szokásaikkal.
Valószínűleg a vasútbarát lányok alacsony száma miatt van annyi agglegény vasútbarát :-)
Inkább azért, mert talán nekünk vasútbarátoknál 1-2 vontatómotor ki van kötve :-) És ez átlagos női szemmel nehezebben tolerálható. Bár szerintem jobb, mint seggrészegen' halálravált arccal, baltával kézben a ház körül kergetni a családot :-)
A vasútbarát lányokról nem tudok nyilatkozni... ott gondolom az 1-2 vontatómotor hiányán kívül kardinálisabb problémák lehetnek :)
De ha mondjuk előtte gyakorolhatnék ilyen jó kis 4-6000 tonnás vonatokkal mondjuk a Tehachapi Pass-on, vagy a Kootenai River Sub.-on..., az más lenne...!
Azokat nem is kell vezetni... szólnak, hogy indulj, utánna meg 4-6 óra múlva, hogy most kezd lassítani, mert hamarosan odaérsz'. Nem a vonatvezetésől szól... max alvás meg olvasás :-)
Ez az Epoche beosztás Európában is zűrösebb, tisztán a német vasuton alapszik. Pl. a MÁV-nál az Epoche 4 és 5 között semmi különbség nincs, de az Epoche 1 és 2 között sincs. Van több példa is, de ez itt nagyon Uff... illetve Off...
Egyébként értem a változások jellegét. Hasonló ez, mint nálunk volt, vagy tán inkább még van is... bár lehet, hogy a DB jobb példa erre. Ott szépen végig lehet követni ezeket a változásokat.
csak pontositanám a leirtakat. az egyes fázisok (Phase) között nem egyforma idö telik el, igy amig Europában az epochok idöszakot jelentenek, Amerikában jármü (festés) változatot.
S ami lényeges az adott fázis csak az adott jármüre vonatkozik, azaz mellette a vágányokon levö jármüvekre már nem. Ezért nem jelenthet a mi felfogásunk szerinti idöszakot, mert ez más és más lenne mondjuk az AMTRAKon meg a Santa Fe-n, igy azok egymás mellett könnyen találkozhatnak más más Phasebol, de nem más korszakbol.
Egyébként, ha ma egy nő lehet autóversenyző (sőt az F-1-ben a Williams vezető szárnyait tervezheti nő!), lehet kamionos, lehetűrhajós, akkor mért nem lehtene mérnök... (mint én)?
Egyébként van itt topic, ami kifejezetten leányzóknak van nyitva, nem? (bár én már egy kicsit messzebb vagyok a leányzó-ságtól...
A Phase 4-nél azt a "vékoncs"-ot hogy csináltam? :-)))
Van már Phase 5 is, ez az Acela-val jött be, itt nincsenek csíkok az ablaksávban, hanem mindenféle hullámos ábrák meg ilyesmik. Ezenkívűl vannak lokális festések, mint pl. Northeast Corridor, meg Amtrak California, de ez már nekem is sok... :-)))
A mozdonyokon a csík ugyanaz mint a kocsikon, kivéve a Phase 1, ilyen a korábban betett FP45 fotó, ahol nincs csík, csak egy nagyméretű Amtrak logó, és a Phase 5, de erről keressen fotót más...
Hááát..., én egy kicsit félnék a személyvonatozástól úgy elsőre..., bár biztos megoldanám...
De ha mondjuk előtte gyakorolhatnék ilyen jó kis 4-6000 tonnás vonatokkal mondjuk a Tehachapi Pass-on, vagy a Kootenai River Sub.-on..., az más lenne...!
Csak néha én sem tudom eldönteni, hogy a hegyekbe, vagy a prérire vágyom inkább...(már vezetni)
Biztos, hogy érted? :-)))) Egyébként volt egy gyanúm, hogy te leányka vagy, igaz ez? Szerintem az amcsi topikon még nemigen irogatott egyik lány sem...
Na szóval Phase, nem csak neked, hanem mindenkinek... Az amcsi vasutaknál nem ismerik az itt megszokott Epoche vagy korszak fogalmát. Szinte minden vasútnál vannak korszakok, amikor változott a festés vagy feliratozás, de hivatalosan nincs rájuk elnevezés. Kivéve az Amtrak-ot, ahol alapvetően a személykocsik ablaksávjában lévő csík alapján sorolják be.
Phase 1: vastag piros és kék csík, középen vékony fehér csík, a szélén az Amtrak logója
Phase 2: ugyanaz, mint a Phase 1, csak elmarad az Amtrak logó
Phase 3: egyenlő szélességű piros-fehér-kék csíkok. A felratok (Pl. Coach, Sleeper) a fehér sávban jobban olvashatóak.
Phase 4: vastag kék csík, fölötte vékoncs piros és fehér csík
Nagyrészük unalmas lenne. Akkor talán egy jó kis sűrűn lakott Northeast Corridor, metroliner kocsik Acela HHP-vel ráncigálva :-) De megunnám hamar... Meg ott nem tudnám kimagyarázni, hogy miért nem tudtam időre beérni reggel :)
Bár úgy látom nekünk alapvetően csak egy q***va nagy bajunk van...:
Mért nem "ott" vagyunk??
Igaz, ha holnap valaki azt mondaná: Figyelj, Kiccsilag! Holnaptól mehetsz mozdonytvezeti az USA-ba és még a Társaságot is megválaszthatod!
Azt hiszem, kicsit gondban lennék... Hirtelen lehet, hogy nem is tudnék választani. A nagytöbbségüket szeretem valamiért. Egyiket ezért, másikat azért...
De nagyon nem javallott meglátogatni, mert utánna az ember mindig iszonyatos késztetést érez webáruház-látogatással egybekapcsolt bankkártya-laposításra :-)
Kato gyári rajz. Én marha ezt az N-es szettet hagytam múltkor ott bécsben, mert nem tudtam eldönteni, hogy ezt, vagy a phase 4-es verziót vegyem meg :-)
Az RSD-12 / RSD-15 témakőrbe még nem kukkantottam bele. Minek foglalkoztam volna vele, ha nincs a CPRail-nak... :-))) Bezzeg az M-630 és M-636 annál inkább...
Najó.. talán. De ott is vannak ellentmodások. Akkor sem veszem elő azt a modellt, mert van mellette egy szintén "undecorated" Alco RSD12 vagy 15, amiknek az orrkiképzési-variációi és a baloldali, gépburkolatajtók feletti rácsok megléte, darabszáma, formája miatt tuti ledobom le az ékszíjat :-)
Itt konkrétan a GM-EMD gyártású GT26CW mozdonyról kerstek rajzot. Valakinek van egy GT22CW kasztnija (valami brazil?), ezt akarja átfaragni, ha jól értettem. Én peig pont erről találtam rajzot, de ez nyilván nem segít neki...
A 628 - 630 kérdés eldöntésénél az eddigi saját megfigyleéseim alapján nem az ajtóosztást kell nézegetni (fotón macerás), hanem a mozdony harmadában oldal felül lévő rácsos szellőzőt kell nézni. Ez a 628-nál az oldal síkjában van, szita szerű rács van, és nem lóg ki a tető síkjából sem. A 630-nál ez nagyobb, oldalt és felül is kiemelkedik és jól látható függőleges rácsozása van. Szerintem...
Ehhez nem értek.... de abból lehet következtetni, hogy GM motor van benne, és hogy a Nohab-fanok nagyon odáig vannak a Kennedy-ért is (a motorjaik testvérek). Namármost egyik hardcore Nohabfan cimborámnak is egyik szive csücske a Kennedy, de Ő az Alco gépeket csak tésztaszűrő formájában tudja elképzelni, ezért a Kennedy Alco nem lehet :-) Mintha olyat hallottam volna, hogy európai 1435mm-es kisvasúti :-) űrszelvényre mért SD40-45 lehet. Többet nem tudok elmondani... :-)
Ismered ezt az oldalt? Többféle leválogatást is tudsz kérni!
Egyébként igazad van. Néha az ember csak úgy tudná megkülönböztetni az egyes verziókat egymástól, ha "arányosítóval egybeépített mérőszalag" lenne a szemében...
Én ugyanilyen okokból feladtam a GP38 és GP38-2 kívülről való beazonosíthatóságának felderítését. Más benne a vezérlés... de kívülről... ? Maradtam a jól megszokott mozdonyszám-lista dolognál, de egy gépelszállás miatt most elveszett a valahonnan netről szedett BN-es listám :-(
Ebbe a "vajon melyik Alco gép lehet" dologba én is belefutottam anno. Kaptam egy N-es "undecorated" egyértelműen Alco forgóvázas gépet, Life-Like "gyártmány", de abból a 10-15 évvel ezelőtti időszakból, amikor még Kato, Bachmann cuccok is futottak Life-Like-ként. Addig eljutottam, hogy inkább 630, mint 628, de sehol nem találtam olyan ajtóosztású gépről fotót, amely megegyezett a modellel...így aztán marad dobozban, pedig reménykedtem, kaphat BN-es mozdonyszámot.
Én is erre tippelek, lehet, hogy az egyes vasúttársaságok kérték másképp. Elvileg ennek is van dinamikus fékes meg anélküli változata, ez nem olyan feltűnő, mint a GP vagy SD sorozatnál. Ha lenne sok időm, elkezdenék fotókat öszehasonlítani, de erről az elfoglaltságról most fájó szívvel lemondok...
Nekem az biztos volt, hogy C-628-as, mert a többi általam ismert változat ( C-630, M-630, M-636, M-644) egyes részeletekben jelentősen eltér ettől. Az volt furcsa számomra, hogy egy-két apróbb részletben volt eltérés, mint pl. a vezetőfülke mögötti ajtók száma és mérete, a hátsó nagy szellőző előtt fent lévő kis "ajtó" mérete stb.
Igen, ez tetszik, bár ezt a modellt nem ismerem. Nekem egy régebbi rézmodellnek tűnik, de majd a kollegák kijavítanak. Sajnos a képen nem látszik jól a minőség. Nekem a zorwick-nál látott és megcsodált Lionel modell nagyon bejön...
>A gyártó cég neve helyesen: General Motors Electro-Motive Division alapítva 1922 gyár: London, Ontario. Gyártás éve:1973-74. Vagy még kíváncsi valamire?
Majdnem (mondaná néhány MÁVos a Mániás topikban :-)) )
1922-ben az EMEC (Electro-Motive Engineering Company) alakult, ami nemsokára EMC-re változtatta a nevét (elhagyva az Engineering-et).
Division-né akkor vált, amikor a GM Division-je (osztálya vagy részlege) lett, 1936-ban. Ekkor épült fel a fõ gyára, Chcagotól délre, La Grange-ben.
A kanadai Ontario államban lévõ Londonban a gyár csak akkor vált az EMD fõ gyárává, amikor a La Grange-it megszüntették és lebontották, most, a századforduló környékén.
Ez jópofa :) Mindig is imádtam az ilyen érdekességeket megjeleníteni, más hobbikban is... Viszont asszem mindent be fogok valamilyen mértékben koszoltatni, nem igazán tudok elképzelni egy ilyen csillogó szerelvényt :) Vagyis el tudok, de nem az én asztalomon :D
Sőt... vannak érdekesebb témák is : BN-es szénszállítót láttam, amely festése igencsak "hámlott" és alulról kipiroslott a Bourlinton-os piros és a fehér betűk. Igaz, nem mostani korabeli a téma...
Nagyon sok nem átfestett kocsit is látni még, az biztos, hogy nem kapkodják el. Van még Santa Fe is.
A belinkelt kocsik szólóban vannak, nem szettben... Ha a megadott katalóguszám "xxxxx" és a Stock # most 44-től 49-ig tart, akkor a tényleges katalógusszám, ami a dobozra van írva, az "xxxxx-44", "xxxxx-45" stb. De valószínűleg a legegyszerűbb - legalábbis a kezdetekben -, ha kérsz 6 különböző pályaszámút, aztán vagy van annyi, vagy csak kevesebb, ha valamelyik számmal már elfogyott...
Csak beírod melyik társaság érdekel és kidob egy adag fényképet! Nekem pl Burlington Northernre kidobott 1000et asszem. Érdekes, hogy rengeteg 2006os kép van köztük, és még mennyire nincsenek átfestve a gépek... Vagy én néztem el valamit? :-/
Hát sajnos az N-es InterMountain BN gabonaszállítóból még csak a 49 pályaszám létezik/létezett, jelenleg éppen kapható az utolsó hat, illetve ami megmaradt belőlük. Nem tudom, elég lesz-e a vonathoz? :-)))
Szerintem egyáltalán nem undorítóak a nagy hegyek-völgyek, sokkal szebbnek tartom őket mint a síkságot, csak tartom magam annyira ügyetlennek, hogy egy ilyen szakaszt könnyebben rontsak el, mint egy síkabbat. Azok a képek is érdekelnének egyébként. Persze ha van rá időd!!! A gabonaszállító csak példa volt, de akkor lehet, hogy ilyennel kezdek :)
Egy neked tetsző már fotót találtam, de nem tudom, mikor lesz időm beszkennelni. Sajnos a többi kép, amit találtam mindenféle undorítő nagy hegyek-völgyek között készült. Amúgy szerencséd van a gabonaszállítókkal, a BN-nek voltak saját kocsijai, szép zöldek nagy "BN" emblémával az oldalukon. Az ominózus fotón pont ilyen vonat látszik.
Szia. én kértem a kollégát a jellegrajz keresésre. A gyártó cég neve helyesen: General Motors Electro-Motive Division alapítva 1922 gyár: London, Ontario. Gyártás éve:1973-74. Vagy még kíváncsi valamire?
Igazából nem kasznira van szükségem, hanem jellegrajzra, mert felhajtottam egy brazil modellt ami kb GT22CW és nagyjából megegyezik a főbb méreteiben a GT26CW-vel. De ha tudnál valamilyen elérhetőséget a srácról azt megköszönném.
Hát, nekem van egy nagy qpac újságom, abban vannak eredeti fotók, meg talán BN terepasztalokról is vannak cikkek. Milyen jellegű táj érdekel? Azt nem igérem, hogy gyorsan keresek meg szkennelek, mert baromira nincs most időm, de ha véletlenül belebotlok ilyenbe, megfontolom a dolgot...
Kár, főleg ez a könyv érdekelne, nagyon jó ötletnek tartom, hogy leírja kb milyenre vegye a tájat aki ilyen asztalt akar építeni, meg milyen házakat szerezzen be... Persze a táj az még egyszerűbb, de pár a tájra igazán jellemző fénykép sosem árthat...
Hát ez az, itt GM van, de te GE-t írtál. A GM az a General Motors, a GE a General Electric, vagyis a két konkurrens cég. Szóval a GM a nyerő (General Motors - Electro Motive Division)...
Semmenyivel sem nagyobbak a távolságok, 1000 km az sivatagban is meg hegyvidéken is 1000 km. Csak az utóbbi egy kicsit hepe-hupás...
Amúgy a BN is jó választás, nekem is tetszik. Itt plusz variációs lehetőség, hogy az egyesült társaságok régi festése jó pár évig még látható volt, nem festettek át rögtön mindent. A három nagy előd: Great Northern (GN), Burlington (CB&Q) és Northern Pacific (NP).
Igazából a BN-ben az tetszik, hogy pont '70-ben jön létre, ami nekem eléggé egybevág az elképzeléseimmel, meg a zöld mozdonyok nagyon pofásak... Lehet hagyom ezt a sivatag dolgot, ott úgyis nagyobbak a távolságok, ahhoz meg nagyobb asztal kéne...
keletet akarok inkább, jobban illik hozzá a sivatagos terep
...itt a Nagy Szovjetuníóra gondoltál? :-))))))))) Az USA-ban nyugaton vannak a sivatagok... Ha viszont sivatag, akkor UP, Santa Fe, Southern Pacific, Rio Grande stb.
Köszi szépen, akkor emiatt nem nagyon kell majd aggódnom :)
Már csak ki kéne találni melyik társaságra álljak rá (keletet akarok inkább, jobban illik hozzá a sivatagos terep), meg pénzt kéne szerezni :D
Nem feltétlenül szeretnék akkora társaságot, mint a UP, és olyan 70-80as éveket szeretnék megjeleníteni. Ahogy láttam a BN erre pont jó, de nagyon hálás volnék, ha pár tippet még tudnátok mondani, utána olvasnék azoknak a társaságoknak is :)
Igen, ez az U50-es, de a Cab-Forward elnevezést még nem hallottam rá alkalmazva. Az, hogy volt-e a BN-nek nem tudom, de akár az UP is eladhatta. De lehet ez is csak a szokásos kamu-modell...
Szerintem az UP gázturbinások nem kószáltak más vasút vonalaira. Volt gázturbinás mozdonya GN-nek is, ez talán megérte a BN korszakot (1970), viszont nincs modellben, bár az N-es kínálatot nem ismerem. Utána köll nézegetni...
Arról, hogy milyen mozdonyok mehetnek/mennek együtt, pontos infóm nincs. Szomszédos vasutak esetén lehetséges, de pl. CP + BNSF vagy CP + CN kombinációt még nem láttam. Az is előfordul, hogy távolabbi társaságtól bérelnek ideiglenesen mozdonyokat.
Gázturbinás téma : előfordulhatott, hogy egy ilyen jószág eltévedt egy BN vonalra ? Mert pl. CN gépekről képeket északon gyakran látni, és nyugaton pedig Frisco-s gépeket BN vonatba sorolva...
Én pl. nem UP-t gyűjtök, bár nemis vagyok kezdő... :-))) Egyedül a gázturbinás(ok)ra tudmék elcsábulni, meg a 8-tengelyes dízelekre (DD40, Alco 855).
A CSX-es gázturbinás szerintem valami hasonló lehet, mint a MÁV-festésű ROCO 215-ös dízel. Nem hiszem, hogy bármelyik gázturbinás megérte volna a CSX korszakot, UP meg akkor sem került volna hozzájuk, legföljebb C&O.
Bár van 1-2 dolog, ami miatt a UP megfontolandó... Pl a Gasturbine, BigBoy, DD40x.... Nomeg a sárga színű gépek jól koszolhatóak :-)
Nagymozdony-szerelmeseknek a BN keveset adhat - volt egypár cab-forwarjuk (GE U50 talán?). A gasturbine miatt bánkódom, abból csak UP meg CSX verziót láttam :-(
Ha nem is 6 db, de talán 3-4 lesz N-esből is, ami kezdésnek jó :)
Ehhez a 15-20 vagonos témához elég egy GP38as vagy már komolyabb dolog kéne hozzá? Lehet, sőt valószínű, hogy előbb valami könnyebb szerelvényt rakok össze, amihez még elég a GP38, aztán majd szép lassan átmegy switcherbe, ha jön a kemény rakomány ;)
Ha kezdésnek egységes vonatot akartsz, akkor arra a legjobb egy BN-es szénvonat :-)
Seljuk:
Igazából maradnék a UPnél ;)
Attól még maradhat az UP-nél. Az Athearn az év végére igér az alábbi modern UP szénszállítóból 6 db 5-ös szettet, ami ugyebár 30 kocsi. Na jó, ez H0-ás...
Nem feltétlenül szeretnék egyébként egységes vonatot, csak nem akarok abba a gyerekbetegségbe esni, mint annak idején, hogy hú ez a vagon nagyon tetszik, legyen egy ilyen, hú az is nagyon tetszik legyen egy olyan is, és akkor összeáll egy nyolc vagonból álló szerelvény, amin van 2 DBAG vagon, 3 SNCF, 1 UP, 1 BN meg egy DR. Persze ezt valószínűleg így felnőttebb fejjel nem követném el, durva példa volt, de értitek a lényegét... :)
Meg ahogy mondtam konkrét ötlet nincs a terepasztalt illetően sem, lehetőleg valami sivatagosabb lapos terepet szeretnék egy kisebb állomással, természetesen bővíthetőre. Ahogy látjátok, nagyon az alapoknál tartok még, csak azért kérdezgetek ennyit, mert nem akarok fölöslegesen pénzt kiadni egy mozdonyra mondjuk, amit aztán nem is használhatok, vagy ilyesmi. Ha lehet ezt a tanulópénzt most kihagynám:)
Akkor ha esetleg kezdésnek szeretnék mondjuk valami gabonaszállító szerelvényt, elég csak egy bizonyos vagonból többet vennem, és kész is?
Sajnos ezt a kérdést nem pontosan értem. Amúgy a gabonaszállítóknak csak a kanadai változatában "vagyok otthon", ezek viszont tudtommal csak CP vagy CN mozdonnyal fordulnak elő. Amúgy attól, hogy gabonaszállító, lehet több tucat fajta kocsi is benne, lásd a korábban betett fotót az egy-mozdonyos CN szerelvényről.
A pályaszámokkal mi a helyzet? Nem hinném, hogy egy fajta festésű vagonból 2-3 számnál többet gyártanának... Ilyenkor jön be a képbe az ügyeskezű barát, aki átfesti?
Ez megint változó. Egyes cégek nem variálják a pályaszámot, esetleg egy későbbi újra-kaidás esetén lesz új számmal. Az Athearn általában egyszerre két számmal gyártja a dolgait, ami egy egy újbóli kiadás esetén újabb két számot jelent. A Walthers szokott csinálni 2-es vagy 3-as szetet is különböző számmal, de léteznek 6 vagy 12 darabos készletek is, pl. szénszállító kocsikból. Ezen felül olyan megoldás is létezik - bár elsősorban személykocsiknál -, hogy a komplett festett és feliratozott kocsiról csak a pályaszám hiányzik, ezt pedig egy matricán mellékelik több tucat számmal.
Viszont a kedvencem az InterMountain, aki egyszerre általában 6 (néha 3 vagy 12) számmal gyárt egy-egy kocsit, ami a "re-release" esetén újabb 6 pályaszámot jelent. van olyan kocsijuk - pont az egyik kanadai gabonaszállító - ahol már 116. számnál járnak! Persze ezeket utólag beszerezni nem könnyű, de ha az ember türelmes, akkor lassacskán össze lehet szedni. Mellékelem a "hopperek" listáját, ezen a "6 Car #'s " jelenti, hogy egyszerre 6 számmal van, a "Stock #'s 25-30" jelenti, hogy most éppen a 25. -től a 30. számig gyártják (tehát volt korábban már 24), a képre kattintva pedig bemegy az adott kocsi oldalára, ahol fel vannak sorolva az egyes Stock # -hez tartozó tényleges pályaszámok. Az oldalon az első kocsiknál tartanak már a 111-116 számoknál! Amúgy itt mindenféle önürítős kocsi van, nem csak gabonaszállító. Az "In Stock" jelenti, hogy éppen van, az "Out of Stock" most nincs, de várni kell.
Ez a Broadway Limited 6-darabos szettje a N&W önürítős kocsijaiből, 2-féle felirattal (kis és nagy ) 4-4 db 6-os szett van, tehát összesen 48 kocsi. Azért ez nem rossz...
Itt két szett látható együtt. (Megjegyzés: ha megjön a N&W Y6b gőzösöm, lehet, hogy nekem is kéne vennem vagy 4 ilyen szettet...)
Ha kezdésnek egységes vonatot akartsz, akkor arra a legjobb egy BN-es szénvonat :-)
N-ben a Kato-nak van 8db-os szettje, és az Athearn-nek 5db-os pakkja hopper-ekből. Egy dupla SD45 vagy a modernebb időkben SD60M, és mehet a szerelvény. Én is most egy ilyet akarok összerakni, de senki sem árul dummy SD45-öt N-ben. A két mozdony sok egy 16 kocsis vonatra, csak egymás ellen dolgoznak, egy működő gépet meg kibelezni barbárság :-(
A BN nagy kedvencem, igazán lebilincselőek azok a zöld gépek. Az a jó a BN-ben, hogy mind sivatagi pályát építhetsz, mind hegyit, hiszen a Northern Pacific-el megörököltek jónéhány igazán kemény hegyi pályát.
És ne tessék ilyen szép tűzpiros CP gépekről képeket felrakni, mer' a Bourlinton-Northern-es mániámat elnyomhatja könnyen a piros mozdonyok felé való vonzódás. A másik ami mindig megfog, ha egy SF super chief festésű F7-est látok :-P
Akkor ha esetleg kezdésnek szeretnék mondjuk valami gabonaszállító szerelvényt, elég csak egy bizonyos vagonból többet vennem, és kész is? A pályaszámokkal mi a helyzet? Nem hinném, hogy egy fajta festésű vagonból 2-3 számnál többet gyártanának... Ilyenkor jön be a képbe az ügyeskezű barát, aki átfesti?
Nagyon buta kérdés következik: egy bizonyos cég mozdonyai csak saját vagonokat húznak? Meg persze a külsős cégek vagonjait, mittomén valami gabonatermelő cégét. De hogy mennyire valószínű hogy egy UP mozdony olyan szerelvényt húz, aminek a fele UPs vagon, negyede mondjuk valami szénkitermelő vállalaté, és a maradék negyed meg mondjuk a Santa Féé?
Ez egy nagyon összetett dolog. A fordavonat szerű vonatok, mint pl. a szénszállító vonatok leginkább a csak saját társaság kocsijaiból állnak, esetleg ha egymáson keresztül mennek, akkor ezek kocsijai is lehetnek benne. Vegyes tehervonatokban mindenféle kocsi lehet, de az reálisnak tűnik, hogy a saját kocsik aránya nagyobb. Nagyon nagy társaságoknál ez az arány nagyobb is lehet, lévén baromi sok kocsijuk. Az egyik "boxcar"-os cikk a Model Railroader-ben említi, hogy pl. a New York Central és Pennsylvania kocsik aránya akár 10% is lehet, bárholis járjon a vonat, olyan sok fedett kocsijuk volt.
Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos speciális kocsifajták, mint a konténerszállító, piggyback, tartálykocsi, gabonaszállítók stb. többnyire nem vasúttársaságok tulajdonában vannak, hanem szállítmányozó cégek ill. termelői szövetségek tartják fennt. Tehát pl. egy UP tartályvonatban nem nagyon van UP kocsi, hanem UTLX, GATX, Procor, Cargill stb. feliratúakat látni. Tartálykocsik leginkább vasútüzemi céllal vannak saját tuljdonban, pl. üzemanyag, kenőanyag a mozdonyok számára. A konténerszállítók nagy része TT (Trailer Train) vagy TTX feliratos, bár ezeken előfordul a bérbevevő társaság neve is (pl. TTX és UP is), hasonló a helyzet az autószállítókkal is. A gabonaszállítók jó része pedig termelői, tároló vagy feldolgozó társaságoké, pl. Aurora Elevator Coop (ilyen kocsim van) vagy Canadian Wheat Board (ez tudtommal állami cég) stb.
Na ezt nagyon hiányolom a Wikipediában hogy nem írja hogy a nagyobb cégeknél kb meddig voltak üzemben a gépek. Láttam hogy 50es években kezdtek a GP9esek, dehát...
Itt egy link Michael Taylor GP9-es oldalára. Ezen alacsonyorrúra átépített CPRail GP9-esek (GP9u) vannak, 2005-ben még 206 db aktív mozdony volt. Azt nem tudom hirtelen, hogy máshol meddig voltak, de hasonló átépítést láttam már más vasútnál is.
Nem vagyok nagy vasúttársaság tudós,de a két társaság nem a BNFS néven egyesült? Vagy ez a AT&SF egy újabb verzió?
A két egyesűlt társaság a Bulington Northern és a Santa Fe, a nevükből lett a BNSF, azaz Bulington Northern Santa Fe. Az AT&SF a Santa Fe hivatalos rövidítése, ugyanis őt úgy hívják, hogy Atchinson, Topeka & Santa Fe, de általában csak Santa Fe-ként emlegetik. Több hasonló eset is van, pl. a csak Burlington-ként emlegetett társaság rendes neve Chicago, Burlington & Quincy, azaz CB&Q, egyébként később a Burlington Northern része lett. Olyan is előfordul, hogy a közismert névnek látszólag semmi köze a hivatalos névhez. Néhány példa:
Milwaukee = Chicago, Milwaukee, St. Paul & Pacific (CMStP&P)
Rock Island = Chicago, Rock Island & Pacific (CRI&P)
Rio Grande = Denver & Rio Grande Western (D&RGW)
New Haven = New York, New Haven & Hartford (NYNH&H)
Frisco = St. Louis - San Francisco (SL-SF) (a Frisco a San Francisco "beceneve")
Cotton Belt = St. Louis Southwestern (SSW)
Katy = Missouri-Kansas-Texas (M-K-T)
Monon = Chicago, Indianapolis & Louisville (CI&L)
...és a legszebb:
SOO Line = Minnepolis, St. Paul & Sault St. Marie (MStP&SStM) :-))))))
A képen lévő modellen látható, hogy a vezetőállás oldalán A.T.& S.F. van, a szerkocsin meg Santa Fe...
Ez meg egy kis illusztráció a helyzet "komolyságát" mutatva. A kép felső részén a BNSF kialakulása látható, a piros a Santa Fe, a zöld Burlington Northern családfája, csak a jelentősebb társaságokat említve. Alatta a sárga ugyanez az UP-re. Sajnos a lebutított kép nem nagyon olvasható, de azért látványos...
Sziasztok!Keresem a Horvát Vasutak 2062 dízelmozdony jellegrajzát (kenedy) Gyári sorozatjel GE-EM GT 26CW ha jól tudom,H0 modellt szeretnék építeni. Tud valaki segíteni?
>Na ezt nagyon hiányolom a Wikipediában hogy nem írja hogy a nagyobb cégeknél kb meddig voltak üzemben a gépek.
Erről akár egy könyvet is lehetne írni....
Pl. a GP4-eseket 1965-től gyártotta az EMD, de a UP-nek 1999-ben még 11 darabja volt, igaz, hogy a D&GW-től került hozzá. És volt neki 3 GP15-öse, amilyet az EMD sosem csinált. Valami régebbi gépből alakították át AC hajtásúra, és új pályaszámot kaptak, mint nálunk néhány V41-es.
Néztem az usavasut.hu-n a diorámádat zorwick, elég jópofa az a kis állomás. Jól látom, hogy mattítva van a sín? Az a gáz, hogy én Nesben szeretném ezt most a hely miatt, és azt megcsinálni... Nem kispálya :)
>Magyar nyelvű irodalom e témában tudomásom szerint egy van a ww.usavasut.hu. A linkek között sok jó kis oldalt találsz, ...
Igen, az nagyon jó kis honlap :-)))
Annál is inkább, mert hamarosan rajta lesz a cikksorozat az amerikai terepasztalomról, ami ugyan csak egy kikötői teherpályaudvar, de azért mégis... :-)
De azért zorwick fővonali vonatának lesz egy átmenővágány, a könyvespolcban meg a rejtett tároló.
Amerikai terepasztalhoz a legtöbb ötletet, legjobb képeket a Modell Railroaderben lehet találni. Including amerikai sivatagi vonal, amit egy holland csinált...
"A GP9-es már zűrösebb, mert az 50-es évektől létezik"
Na ezt nagyon hiányolom a Wikipediában hogy nem írja hogy a nagyobb cégeknél kb meddig voltak üzemben a gépek. Láttam hogy 50es években kezdtek a GP9esek, dehát...
Viszont annak örülök, hogy a GP38-2es beleillik a 70es-80as évekbe (bár ez nem lep meg, mert direkt néztem hogy a 70es évek elején fejezték be a gyártást:) ). Akkor viszont legyen a Union Pacific.
Nagyon buta kérdés következik: egy bizonyos cég mozdonyai csak saját vagonokat húznak? Meg persze a külsős cégek vagonjait, mittomén valami gabonatermelő cégét. De hogy mennyire valószínű hogy egy UP mozdony olyan szerelvényt húz, aminek a fele UPs vagon, negyede mondjuk valami szénkitermelő vállalaté, és a maradék negyed meg mondjuk a Santa Féé?
Nem vagyok nagy vasúttársaság tudós,de a két társaság nem a BNFS néven egyesült? Vagy ez a AT&SF egy újabb verzió? Én áthidaló megoldásként vontatok Európai kocsikat,vagy mernjen gépmenet?
Az UP ebből a szempontból jó választás, mert az "ókortól napjainkig" létezik, tehát a különböző korszakokat csak a mozdonytípusok alapján lehet elkülöníteni (még a mozdonyok festése is változatlan). Az is előnye, hogy szinte minden mozdonytípusból volt neki. A 80-as évek és a BNSF egy kicsit nehezen jön össze, mert a BNSF 1995.09.22-én jött létre a Burlington Northern (BN) és a Santa Fe (AT&SF) társaság egyesülésével.
A GP38-2 manapság már többnyire kikopott, bár egy-két társaság még használja. Ideális mozdony a 70-es és 80-as évekhez. A BNSF-nél nem tudom mi a helyzet vele, lehet, hogy ezt már csak tolatásra használták.
A GP9-es már zűrösebb, mert az 50-es évektől létezik, a 80-as/90-es évekre már nem nagyon maradt, leginkább a kisebb társaságoknál, a nagyoknál többnyire csak átépítve és alárendelt szerepben.
Arra általában vigyázni kell, hogy a modellgyártó cégek hajlamosak egy-egy típust olyan verzióban is kihozni, ami sohasem létezett (az én kedvenc társaságomból említve a Canadian Pacific F7-est), illetve az egyes társaságoknál található eltéréseket sem csinálják meg.
A wikipediát már jó ideje nézegetem, és tényleg remek (legalábbis nekem, tudatlannak) az adatbázisuk ezen a téren is.
Igazából alapból ilyen 80as éveket lőttem be, de ahogy írtam, belezavarodtam a festésekbe. Kérdeztétek melyik tetszik legjobban, ilyesmi. Igazából legjobban a BNSF tetszik, ami megfogott még az UP. Mindenképp ilyen nagyobb vállalatokban szeretnék gondolkodni, mert egyenlőre egy tök szimpla valamit szeretnék csak és gondolom ilyen gépekkel az ember gyakrabban is fut össze.
Ugyanezen az elven tovább haladva döntöttem úgy, hogy talán így kezdésnek egy roadswitcher lenne a legjobb. GP38-2, GP9? Ilyesmi, egyenlőre itt tartok...
Előszőr is ez az Epoche beosztás a német vasúthoz kötődik, bár a többi európaira is alkalmazzák, viszont az USA-val kapcsolatban felejtsd el!
Az Epoche V alapján feltételezem, hogy a 90-es évektől kezdve érdekel a dolog. Bár az is lehet, hogy ez csak azért van, mert nincs infód. :-))) Azt ne várd senkitől, hogy a "ki kit mikor vett meg" témába belebonyolódjon, mert akkor itt 40-oldalas hozzászólások lesznek. (Amúgy ez a folyamat még az "Epoche V" alatt is javában zajlott/zajlik. Ráadásul még újak is alakulnak.) Inkább kérdezz konkrétan, melyik vasút(ak) festése tetszik, aztán majd megmondjuk, hogy jönnek ki egymással...
Irodalom... Hmmmmmm, ez nem könnyű, előbb tudni kellene, mi érdekel? Általában éredemes a wikipedia-t nézegetni és buzgón használni a "Search" funkciót. Na meg a Google is hasznos lehet....
Olyan weboldalt sajnos nem tudok, hogy hogyan csináljunk Ep. V-ös amerikai terepasztalt könnyen-gyorsan, de egy két tippet innen bizonyosan kaphatsz. :)))
Mindenképp tájékozódj a neten a mai gépparkról, nézegess sok-sok képet. Linket nem kell irnom, csak a gugliba írj bár keresőszót, aztán onnantól már dominóelv:)
Magyar nyelvű irodalom e témában tudomásom szerint egy van a www.usavasut.hu. A linkek között sok jó kis oldalt találsz, az írások, képek segítenek tájékozódni.
Próbáld meg kialakítani mi az ami érdekel konkrétan, mert ez egy eléggé szerteágazó téma. Egyet megígérhetek, hogy innen bizonyosan sok segítséget fogsz kapni.
Teljesen új vagyok itt, és biztosan járatlanabb is a témában mint Ti, de szeretnék készíteni -egyenlőre elméleti síkon pénz hiányában- egy amerikai jellegű terepasztalt (USA). Ha tudtok valami tanácsot, segítséget adni, esetleg irodalmat ajánlani (főleg neten) kérlek írjatok a panzertiger@vipmail.hu e-mail címre! Odáig jutottam eddig, hogy az Atlas gyárt megfelelő modelleket, de belekavarodtam a festésekbe, és abba, hogy melyik vállalat melyiket vette meg, emiatt úgy döntöttem, a biztonság kedvéért epoch V-öst csinálnék...
Jó nem reménykedem,de ha esetleg valami neked nemm kell./tudom olyan nincs/ Az olaj helyett inkább zsírt javasolnék, akkor nem úszik minden,van speciális Roco zsír.
Az a baj, hogy néhány forgóvázon a kerék eléri a szélét a forgóváznak. Ezt kell orvosolni. Egy kocsi esetében pedig valamiért az egyik tengelyvég magasabban ül mint a másik fele ezért billeg az egész forgóváz. Ez a kocsi siklik is.
Az ívnek jónak kell lennie, R5 a minimum, nekem R6-os van, habár le kéne már cserélni a próbakört valami R8-ra.
Amúgy a sebességet néztem, semennyivel sem lassabb a nehéz szerelvénnyel, mint önmagában. Van erő a kicsikékben. Egy F3-as is vígan elhúzza. Habár érdekes, hogy a 3 egység sebessége között kis különbség azért van. Lehet hogy egy hosszabb bejáratás segítene a dolgon.
Egy esetben, mikor kanyarból indult, tehát szorult is az egész, szívfájdalom nélkül kitépte a baggage csatolóját a müanyag patentből, nem tört, csak kitépte. De a mozdonyok simán indultak, a kerekek nem pörögtek ki észrevehetően:)
Ezért N-ezek :-) És még a volt jugó kocsikból is össze lehet 25-30 kocsit rakni, egy jó pályán azok is elmennek. Az új Kato vagonok (pl a szénszállító hopper-ek) elég brutális futással rendelkeznek, azokból simán össze lehet rakni akár hagyományos Roco pályán is ennyit...
Ehhez az is hozzájárul, hogy emlékezetem szerint a próbapályádon az ívek igencsak a javallott minimumon vannak, és ilyen hosszú szerelvény mindkét vége kanyarban van. Viszont ha a mozdony mégis vígan elhúzta, akkor nincs olyan nagy baj, én pont ettől féltem egy kicsit. Na majd ha egyszer nagy leszek, az enyémet is meghajtom...
A másik dolog az, hogy pl. a Valtersz a személykocsiknál javasolja a tengelyek csúcsára egy csöpp olajat, hogy könnyebben guruljon. Lehet, hogy ez itt is segítene. Viszont ha utána szarabbul megy, ne engem szídj! :-)))
Tegnap este összeraktam az F3-asok + 8 Cz kocsi szerelvényt, járattam 20 percig körbe-körbe. Nagyon baba volt. Ez a 8 kocsi viszont iszonyatos nehéz. Valamiért nem futnak tökéletesen, pedig hát Brodvéj! Ennyi pénzért maguktól kéne menniük:)
Nézegettem mindeféle fotókat, de csak az E5-öst láttam ilyen csillogó változatban. A többi színe nehezen meghatározható fehér-ezüst-világosszürke valami...
Megnéztem az e-bay kínálatot ,elgondolkodtató. Így képen elég szép vonatok, kocsik ,gépek.sőt komplett terepasztalok is vannak. Akinek kis helye van szerintem annak jó,meg akinek nagy annak mégjobb mert isz onyatos vasutüzemet lehet lemodellezni. Meg szerintem bőven elég a vonatokra 20-25 kocsi így is jól mutat. Ha esetleg az áttérésed miatt megválnál egy két HO-ás modelledtől légy szíves szólj.
>Fura, hogy ezek nem fényes "rozsdamentes acéllemez"-ből vannak, hanem ezüst/szürke festésűek.
Az EMD egyetlen mozdonyon alkalmazott rozsdamentes acélt, egy E7-esen, díszítésül, a "GM Train of Tomorrow" mozdonyán, ami később a UP-hez került, az meg leszedte róla...
Igaz, hogy egy csikos verzióval, de találtam neked hirtelen egy AB és egy A mozdonyt összesen 210 -ért plussz a járulékok. 6012/6013 + 6001 pályaszámmal
Ha csak most érdeklődsz, és vásárolgatnál amerikai modelleket, akkor érdemes elgondolkozni a N méreten. A mai modelljeik félelmetesen részletgazdagok, és nagyon jó minőségűek. Az áruk mondjuk már már ugyanott van, mint a nagyobb társaké.
Szinte mindegyik már hanggal jön ki. Kis helyen sok minden elfér.
Én már-már elcsábulok az "N" felé, habár gyűjtögetni a nagyobb a jobb, de üzemeltetni "N"-t használnék.
Ez a Precision Craft mozdonya, ez a festés kimondottan a California Zephyr-hez készült 1949-ben, de csak rövid ideig volt. Én az 50-es éveket céloztam be magamnak.
Ez pedig a Life-Like mostani verziója, ez a festés 60-as évek elejétől van, de ekkor a vonatot már F7-esek vitték és nem PA-k. A nekem tetsző verziónál az egy vastag fekete csík helyett 4 vékony van, ahogy az alábbi F7-esen látszik.
Broadway Limited modell beharangozó egy kicsit összekuszálódva...
Van nekem egy Brawa Lfe-Like katalógusom annak az elején az a Rio Grande gépek vannak amire Vágysz.Csak az a baj,kölcsönadtam a barátomnak és nem tudom mikor kapom vissza, de ha meglesz szivesen odaadom.
Ha az 1999-esre gondolsz (ha jól emlékszem, abban volt), az nekem is megvan. Ezzel csak az a baj, hogy ezt már reménytelen beszerezni. Amúgy nekem pont az a változat kéne. Most megint kihozták, de már a későbbi festésben. A másik baj velük, hogy nekem A-B-A kombináció kéne, ők meg most csak A-B verziót csinálnak, és nincs szóló A rész, tehát vagy lenne egy fölösleges B rész, vagy hiányos lenne a kis csapat. A Precision Craft is kihozta a PA-PB mozdonyt, ők viszont a korai California Zephyr mozdonyt csinálják, de legalább a kívánatos A-B-A szettben. Előbb-utóbb csak megcsinálják az "én" mozdonyomat is...
Választhatnék Western Pacific (F3 vagy F7) vagy CB&Q (szintén F3 vagy F7) mozdonyt is (ez utóbbit átengedtem zorwick-nak), vagy a Rio Grande-tól F7-eseket, de nekem ez PA-PB-PA tetszik a legjobban. Márcsak azért is, mert a Santa Fe Super Chief-hez is F7 A-B-B-A mozdony lesz és ugyanez a kombináció kell majd a Great Northern Empire Builder-jéhez is, tehát uncsi lenne ehhez is ugyanaz a mozdony.
A te RDC-2 esed milyen gyártmány?
Mivel csak a Life-Like csinálja a Proto1000-es szériában, olyan sok variációs lehetőség nincs... :-))) (Régen csinálta az Athearn, de az felejthető.)
Az amerikaiak sajnos akkor sem álltak a világpolika magaslatán ...ellenben a Ford és más szállítók a gazdasági megfontolások magaslatán álltak. A folytonos kérdés az, hogy mikor kell politikai eszközökkel átnyúlni a gazdaságon, illetve mikor kell gazdasági eszközökkel átnyúlni a politikán. Ez időről-időre változik, hiszen rengeteg tényező alapján alakul ki egy-egy konkrét helyzet. Szóval szerintem mindenki tette a dolgát, aztán az jött ki belőle, ami.
Ilyen uton kerültek hozzájuk a mozdonyok is... Így van. Valamint kerültek korábban és később, vásárlások útján. Ezenkívül egyes szakemberek itt-ott tanultak, és ha éppenséggel nem fakitermelést folytattak tanulmányaik után egy munkatáborban, akkor időnként megpróbálkoztak az önmegvalósítással is. Ha ez az önmegvalósítás valami csoda folytán eljutott a gyártósorig, akkor letette a maga nyomát. Mindennek az összekeveredéséből kialakultak a konkrét gyártmányok. Ennek megfelelően Bajkonur egyes csavarjai passzolnak, mások máshoz passzolnak, harmadik csavarok meg semmihez sem passzolnak (de az anyájukhoz azért lehetőleg mégis...).
ott dult az -izmus, ami semmilyen szellemi értéket nem ismert el a sajátján kivül Ez nem az -izmus sajátja, hanem a mindennapi ember gyarlóságáé. Ha a körülmények úgy alakulnak, hogy egy politikai (ill. katonai) formáció az átlagosnál kiterjedtebb presszió alá helyezi a "birodalma" lakosságát, és ezt a gyarlóságot politikai rendszerré emeli, akkor persze a következmények igen érdekesek. Bár úgy gondolom, ezt is a "mindenkinek a maga keresztje" elv alapján érdemes megítélni.
de ezt sem másolással állították elő, hanem "csak" alapul vették a saját konstrukcióhoz.
Ehhez talán csak annyit, hogy ismerni kell hozzá az akkori politikai meg társadalmi viszonyokat.
Az amerikaiak sajnos akkor sem álltak a világpolika magaslatán, s így mind a két fronton egyik baklövést követték el a másik után.
Elöször a németeknek szállitott a Ford több tizezer teherautot, hogy Hitler el tudja inditani az inváziot, majd elkezdték az oroszoknak szállitani a javakat, hogy azok ugye védekezni tudjanak.
Ilyen uton kerültek hozzájuk a mozdonyok is (göz-, meg dieselek) söt elképzelhetö (az archivumok még nem teljesen világosak, a Ford botrány is csak mostanában került napvilágra), hogy a licenszeket is odaadták, vagy egész gyári berendezéseket, hogy a leszállitott gépekhez megoldják az alkatrészellátást. Nyilván, hogy az oroszok sem voltak hülyék, és amit tudtak lemásoltak, hiszen ott dult az -izmus, ami semmilyen szellemi értéket nem ismert el a sajátján kivül. (Ez igy van szinte máig). (elég összehasonlitana a NASA-t meg Bajnokurt - lehet, hogy még a csavarok is passzolnak a másik szerkezetébe :-) ).
Nagyon köszönöm a szinvonalas beszámolót minden érdeklődő nevében. Esetleg ha van időd írhatnál még ezekről az Amerikából átvett gépekről,átalakításaikról. Köszönöm
Tehát, a BMZ mozdonyai dióhéjban. (Jó hosszú OFF lett, előre is elnézést mindenkitől :) )
A harkovi kitérőt a TE1 után (TE5, TE1g, TE2, TE4) most hagyjuk - a Brjanszki Gépgyár (BMZ) 1958-tól kezdte meg a dízelmozdonygyártást. Valamennyi mozdonyuk Co'Co' tengelyelrendezésű, nehéz tolató feladatkörű, DC/DC villamos erőátvitelű.
TEM1, 1958: Motorja a 2D50, amely az Alco által gyártott eredetitől többek között a turbófeltöltő konstrukciójában különbözik. 740/min fordulaton 1000 LE-t teljesít. A főgenerátor MPT-84/39, mint a TE1, TE2 mozdonyokon - nyolcpólusú, akárcsak az Alco GT-353-C3-asa. A segédgépek kisebb-nagyobb mértékben eltérnek az elődtől. A vontatómotorok a TE3-tól kölcsönvett, EDT-200B típusúak. Ugyanúgy négypólusú, soros motorok, mint az Alco mozdony GE-731D típusai, de múltjuk nem innen ered, hanem a 30-as évekből, az első SzU villanygépek környékéről. A forgóvázat szintén a TE3-astól kölcsönözték. Ez az RSD1 forgóvázától a működési elvét tekintve nem tér el, viszont szerkezetileg és a gyártástechnológiát tekintve nagyon is. Légsűrítője a KT6, ez a KT7-essel együtt azután végigvonul sok-sok ex-SzU mozdonyon. A minta hozzá az amcsi 3CD típus volt (szintén W elrendezésű), de ezt sem másolással állították elő, hanem "csak" alapul vették a saját konstrukcióhoz. (A KT6 előtt az 1KT típust alkalmazták a TE1-esen.) Az utolsó TEM1-szérián (1965-1968) a módosított go.rendszerű, 2D50M motorokat alkalmazták (a fogyasztás kb. 7%-kal csökkent). A TEM1-esen soros-párhuzamos vontatómotor csoportkapcsolást használtak, ezt a TEM2-től kezdve elhagyták. TEM1-ből 1946 darab épült. 1976-ban 142 darabot korszerűsítettek a TEM2 elemeivel (TEM1m).
TEM2, 1960: Motorja a PD1, amely 1200 LE-t teljesít. Növelték a feltöltőnyomást, bevezették a feltöltőlevegő-visszahűtést, 740-ről 750-re emelték a névleges fordulatot. Kapott egy módosított főgenerátort (GP300), és a TE10-estől vették kölcsön a vontatómotorjait (EDT-340V, majd ED-104B). Módosult a hűtőventillátor hajtása. Megpróbálkoztak a 16 fokozatú kontrollerrel (mint a vonali gépeken), de ez nem jött be, maradt a 8 fokozatú kontroller. 1967-től ED-107 típusú vontatómotorok jöttek, majd ugyanúgy, ahogy a vonaliakon, itt is meghonosodtak az ED-118 változatai (1974-től). 1968-ban elkészült a modernizált, PD1M motor (módosult a dugattyú, a go.rendszer, a turbófeltöltő). A 763-as psz.-tól "visszacsempészték" a távvezérlés lehetőségét. A TEM2-est egészen a 80-as évek végéig gyártották, több mint 8000 példányban. Időközben számos, általában kis példányszámú alváltozata készült (kivéve TEM2u), amelyek "elhaltak", de a bennük bevezetett módosítások többnyire visszakerültek az alaptípusba - így a TEM2 önmagában is egy evolúciós utat visz végig. 1979-ben változott a dizájnja, az ezelőtti gépek a "classic"-ok, a későbbiek a "kockák".
TEM2a: 1435 mm nyomtávra készült TEM2. (Ehhez képest a saját szememmel láttam anno Szentpétervár közepén TEM2a-t, márpedig ott 1435 mm-es nyomtávot elég problémás varázsolni...)
TEM5, 1971: Olyan TEM2 változat, amely az újabb generációs forgóvázat és az új D49 motort kapta, 8 hengeres változatban. Teljesítménye 1200 LE. Főgenerátora is módosult (GP-319). Mivel a D49-es ebben az időszakban még igencsak gyűjtögette a rossz pontokat, előszéria építése után a TEM5-össel felhagytak - de a D49 alkalmazásával nem.
TEM6, 1970: Nagyban hasonlít a TEM5-ösre, de trópusi változatban, 1435, 1067, 1000 mm-es nyomtávra is alkalmazhatóan. Ugyanaz tette be neki a kaput, mint a TEM5-ösnek: az új, még nem túl megbízható motor.
TEM2m, 1974: Ugyancsak D49-es motorral készült (2-6D49), de a régebbi forgóvázakon, és ezúttal már sikeresebben. Azonban a paraméterei nem voltak annyival jobbak, mint a "sima" TEM2-esé, hogy mindenki rákapjon, ezért inkább "ha volt egy kis hely egy-egy tucat TEM2 között a szerelőcsarnokban" jelleggel gyártogatták.
TEM2u, 1979: A TEM2 "ráncfelvarrt" változata, számos kisebb-nagyobb korszerűsítéssel, de alapvető változtatás nélkül. Lényegében ez vitte tovább az alaptípust, rossz nyelvek szerint azért nem az eredeti jelöléssel, mert elérték volna a 10 ezer darabot, és ez felborított volna minden nyilvántartást. Kísérleti változata a TEM2usz (1978), amelyen kipróbálták a tapadótömeg elektromágneses növelésének lehetőségét (ezzel más mozdonyokon is kísérleteztek), de végül nem vált be.
TEM3, 1979: TEM2 az új forgóvázakon, de PD1M motorral, vagyis egy átmenet a TEM2 és a TEM5 között. Előszériáig vitte, eközben TEM3m jellel módosításokat hajtottak végre rajta.
TEM2t, 1985: Villamosfékes TEM2, csak 2 db. készült.
TEM2um, 1988: Az "u" továbbvitele az 1350 LE-re növelt teljesítményű, 1PD4A motorral. A mozdonyok egy része villamosféket kapott (TEM2umt, de nem mindegyik kapott "t" betűt).
TEM15, 1989: D49-es motor, de a korábbi forgóváz, azaz a TEM2m folytatása.
TEM17, 1990: Tovább reszelgetett TEM2um, csak prototípus készült.
TEM15k: Trópusi kivitelű, csökkentett tömegű TEM15.
TEM16, 1992: TEM15, amelynek üzemszerűen változtatható a ballasztolása - ez olyan (ipari) felhasználóknak előnyös, akik különböző max. tengelynyomású pályákon közlekednek. Az érdekes elgondolást a vevők kevéssé tolerálták, így nem lett belőle sorozat.
TEM18, 1992: Eredetileg változtatható teljesítményű (1000...1350 LE) és változtatható ballasztolású (108...123 t), 1PD4A motoros változat, az újabbik forgóvázakon. A prototípus legyártása után a gazdasági válság elérte az ágazatot, így gyakorlatilag 2001-ig "hibernálták". Ezután földgázos változatával, a TEM18g-vel (1999) együtt feltámadt, vezérállását, vezérlőrendszerét átalakították az új elvek szerint, megkapta a szokásos elektronikus kütyüket, a motorját ismét módosították (1PD4D) és a BMZ azóta a dízel változatot sorozatban gyártja, a földgázosnak a gyártósorát pedig Kazahsztánban építik fel.
Most már úgy fest, a TEM18 az utolsó a hosszú-hosszú történetben, és majd lassan átadja a helyét a TEM21-esnek, amely már nem ennek a vonulatnak a része. Illetve egy dolog változatlan maradt rajta is: a pályakotró középső része hagyományból megtartotta az Alco RSD1-nél alkalmazott kialakítást, legalábbis emlékeztet rá.
Van nekem egy Brawa Lfe-Like katalógusom annak az elején az a Rio Grande gépek vannak amire Vágysz.Csak az a baj,kölcsönadtam a barátomnak és nem tudom mikor kapom vissza, de ha meglesz szivesen odaadom. A te RDC-2 esed milyen gyártmány?
régebben volt a tévében valami salátástál express,ami a saláta földek mellett megállt és felpakoltak rá és tűzött is tovább. Köszi a képet RhB ezekszerint kis asztalon is érdemes Amcsi vasutat modellezni,nem is nézne ki rosszul egy ilyen gabona szállítós pálya. Nem te írtál egyszer az RDC motor vonatról/Protó2000/,hogy nem bírja az emelkedőket és elég gagyi?Egyébként ezek szólóban közlekedtek?
Ez nem "tolat"-ós, hanem "húz"-ós... :-))) Egyébként ezek a gabonaszállító vonatok sejtésem szerint úgy működnek, hogy összeszedik a mindeféle vonalakról a silóknál feltöltött kocsikat, összerakják egy q***va nagy (180 kocsis) vontba, aztán uzsgyi... Persze akkor nem 1 mozdony viszi, na meg a terep sem mindig ilyen sík. Visszafele meg ismét szétszórják az üres kocsikat.
Na, szóval mint mondtam, előfordul, de ilyen kategóriájú mozdonynál nem jellemző. Mellékvonalon gyakran előfordul, hogy egy rövid vonatot egy darab 4-tengelyes mozdony visz, de nagy hattengelyeseknél ez ritka. Azért találtam egy képet az Eisenbahn Kurier egyik amcsi különkiadásában, egy Canadian National SD75i üres gabonaszállító kocsikkal 2000-ben.
Fura, hogy ezek nem fényes "rozsdamentes acéllemez"-ből vannak, hanem ezüst/szürke festésűek. Azt hittem, teljesen olyanok mint a California Zephyr kocsik, de nem:)
Nézegettem azt a kevés színes képet amin ezekkel a mozdonyokkal húzott California Zephyr vonatok vannak, és tényleg ilyenek.
RS1-est Az RS1 az RSD1-hez hasonló paraméterek mellett 4 tengelyes (hattyúnyakas forgóvázakkal). Tehát a tengelyterhelése arányosan nagyobbra adódik. Az RSD1 épp azért készült az RS1-ből, hogy európai hadimozdonyként, a kisebb tengelyterhelésű pályákon is megállhassa a helyét. A villamos erőátvitel paraméterei maradtak ugyanazok, mint a 4 tengelyesnél - éppen ezért először A1A A1A -ként akarták megépíteni, de végül 6 vontatómotort kapott. A következmény az lett, hogy a dízelmotor teljesítménye x sebesség felett nem volt kihasználható. Ez a körülmény egy hadimozdonynál "elment", a lemásolt TE1-nél még éppen eltűrték (nem volt más választásuk a rendelkezésre álló idő alatt), de később módosítani kellett a dolgon. Első körben úgy, hogy a TE2-essel visszatértek a 4 tengelyes szekciókhoz, aztán pedig úgy, hogy megváltozott a villamos-oldali vezérlés.
akkor folytasd légyszíves OK, este leírom a brjanszki fejlesztési utat. A BMZ tolatómozdonyokra specializálódott, úgyhogy a történetben nem lesznek "nagy és erős mozdonyok", csak 1000...1350 LE-sek.
Bizonyítékot találtam, hogy a 201-es motor... OK, köszi. Ha a 30D motor a 201-esből származik, akkor azt kb. úgy tette, hogy nézegették a tervrajzait, de nem pont azt csinálták meg, hanem "csak" az alapvető szerkezeti elrendezést tekintve hasonlót. Mint amikor valaki azt mondja, hogy ha ez a trendi, akkor rakjunk össze mi is valami ilyen jellegűt. A 30D-t egyértelműen hajókba szánták, viszont ott részben MAN licence-ek (30/38-as), részben egyéb, nagyobb hengerűrtartalmú sorosok vitték a prímet (és viszik egyébként a mai napig). Tehát valaki valami miatt szakítani akart a tradícióval, és ezt a szakítást valahol a 30-as évek legvégén kezdte. És ha az a valaki "csakazértis mást" akart, ahhoz a kétütemű V motorok éppenséggel jó alapot adtak. És erősen úgy tűnik, a kétütemű V motorok a tengerentúl terjedtek el először.
Kérlek hmsoft akkor folytasd légyszíves,kaptunk engedélyt. Egyébként 7578-tól hallottam ,hogy a Magyaroknak is el akartak adni valami gépet,azt hiszem,RS1-est,és a Horvátok ,hogy szerezték az ő gépeiket?Melyík gép hasonlít jobban a Horváth gépekre?/Jó lenne modellbe megcsinálni/.
Bizonyítékot találtam, hogy a 201-es motor (a Zephyr, az első "boxcar" dízelmozdonyok és az EA - E2 mozdonyok motorja) eredetileg tengeralattjáróba készült, de nagyon jól megfelelt vasúti célra is. Mintha korábban kerestél volna ilyen nyomokat.
Egyébként a dízelmozdonyoknak erről a fejlődési szakaszáról hamarosan cikket olvashatsz egy jó tollú szerzőtől a jól ismert honlapon :-))
>de ha elkezdem itt leírni, manhattani kivág innen. :)))
OFF:
Ééééén??? :-))
Felvezetés kérdése az egész. Amerikában nagy és erős dízelmozdonyokat gyártottak, és nagyon érdekes, hogy pl. a Brjanszki Gépgyár is pont ezt csinálta, csak az ... stb.
Már várom ide v_petit, hogy mikor tiltakozik az amerikai vonalak felszámolása ellen, holott jók lettek volna hajtányozni.
Köszi az infót,igazad van hagyjuk abba mert tényleg kiteszik a szűrőnket a Topikból. A dinamikus fék témához annyit hogy Amerikában nem számoljáki a vonat megfékezettségét?
Nem, az oroszok nem vettek licencet. Az RSD1-ből vettek ötvenet 1946-ban, aztán lemásolták, ez lett a TE1, 1947-től. Ezután kettévált a családfa: a Brjanszki Gépgyár tolatómozdonyt formált belőle (az eredeti motor PenzaDizelMas általi lemásolásán, majd továbbfaragásán keresztül), Harkov, később Luganszk pedig vonali mozdonyokat. Utóbbiaknál viszont fokozatosan eltávolodva az eredetitől, lassanként csak az alváz alapszerkezete és az erőátviteli elemek, rendszerek elhelyezése emlékeztet az elődre. Lásd például a Szergejt.
Brjanszkban a TE1-ből TEM1 lett, ebből faragták tovább a TEM2-est. És így tovább, a történet hosszú és érdekes, de ha elkezdem itt leírni, manhattani kivág innen. :)))
Attól,hogy még valamire valami rá van írva nem biztos,hogy az. Akkor úgy fogalmazok ,hogy szerintem hasonlít az RSC2-es vagy az általad említett RSD gépre. Lehet,hogy az Oroszok megvetteék a licencet és ők gyártják?
a vonat tömege emlékeim szerint több mint 98.000 tonna volt
Irányvonattal meg tudod csinálni, olyan megszorításokkal, hogy ha menetközben valahol meg kell állnia, akkor xy mennyiségű és elhelyezkedésű tolatómozdonnyal, plusz a saját mozdonyokkal így-úgy kell szétszedni a vonatot. Ez elég macerás és hosszadalmas, pláne egy akkora vonattal, amelyik többszörösen meghaladja az állomási vágányok hosszát. (A megnyert pályakapacitást egy ilyennel többszörösen elveszted.) Ha semmi ilyesmivel nem kell számolni - pl. bányától kikötőig vezető, aránylag rövid szakasz -, akkor akár üzemszerűen is neki lehet fogni. Bár kiszámolandó, hogy ezzel mennyi pályakapacitást nyersz, ugyanakkor a vonatban elosztott, több mozdonycsoport vezérléséből milyen problémák fakadhatnak. Szóval, ezeket a rövid "tiszta" szakaszokat is talán jobb kettő, max. három mozdonycsoporttal abszolválni. Ahhoz pedig tartozik egy valamekkora maximális tömeg: egy-egy "szakaszon" (egy mozdonycsoport által "betakart" vonatrész) belül a hosszirányú erők nem lehetnek nagyobbak, mint amit az adott technológia megenged.
Ha nagyobb távolságra szállítasz, ott már egyre inkább idomulnod kell az állomásokhoz - vagy az állomásoknak hozzád.
A film szerint adott helyzetben a légfékkel nem volt gond.
A masiniszta nem ismerte a: - vonat tényleges tömegét (a valós 2/3-adával számolt csupán), - a nem működő dinamikus fékekről sem tudott,
így a fékezés módját is rosszul választotta meg (folyamatosan, hosszabb ideig), ezért a túlhevült mechanikus elemek érdemben már nem voltak alkalmasak a vonat lassítására.
Az információk birtokában a kolléga nyilván a megfelelő fékezési módszerrel (fűrészfog), és a vonat sebességének alacsonyan tartásával elkerülhette volna a tragédiát.
A bíróság így nem is találta hibásnak, a mai napig mozdonyt vezet, véleményem szerint is így helyes.
"Már ha van és müködik is a dinamikus fék....., nekem még ilyen szerencsém nem volt, pedig már években lehet számolni azt idöt amit arrafelé eltöltöttem... :-("
O.K.! :-)
Te jártál az USA-ban nem én... :-)
Csak leírások, mások elmondása, filmek, és képek alapján tájékozódom.
A Discovery bemutatott egy ilyen USA-ban történt vasúti balesetet, ahol a 3 vonó, és 3 tolómozdony közül többnek nem müködött a dinamikus fékje, és 6000 tonna helyett mintegy 9000 tonna rakománnyal engedték útnak, légfékkel meg már nem tudták visszafogni a vonatot. A szerelvény 170Km/h (!!!) fölé gyorsulva egy ívben kisiklott és több épületet "elbontott". Több halott is volt... :-(
Szép látvány, ahogy lejtmenetben a dinamikus fékek összesen 20-25MW teljesítményt adnak le hő formájában, és ez a hő magasan kavarog a vonat felett... :-)
Már ha van és müködik is a dinamikus fék....., nekem még ilyen szerencsém nem volt, pedig már években lehet számolni azt idöt amit arrafelé eltöltöttem... :-(
"csak nem ugy ahogy a képen beraktad. Ha ilyen sok mozdony van, meg ilyen nehéz a szerelvény akkor a mozdonyokat szépen szétosztják az egész vonatban."
Természetesen!
Vonó, és tolómozdonyokra. Sőt, előfordul a vonatba sorozot mozdony is.
Az USA-ban 2-3-4 mozdony elhúz egy nehéz tehervonatot sík, vagy dombos vídéki pályán, azonban a hegyipályán a szerelvény kap 3-4 tolómozdonyt. Szép látvány, ahogy lejtmenetben a dinamikus fékek összesen 20-25MW teljesítményt adnak le hő formájában, és ez a hő magasan kavarog a vonat felett... :-)
Egy OFF fotó Ausztráliából a BHP vonatáról, ahol a szerelvénybe sorolt dolgozó mozdony is látszik.
csak nem ugy ahogy a képen beraktad. Ha ilyen sok mozdony van, meg ilyen nehéz a szerelvény akkor a mozdonyokat szépen szétosztják az egész vonatban.
Ausztráliában lehet, hogy amugy is mások a szabályok, de az biztos, hogy ilyen kolosszust nem lehet egy pontbol mozgásba hozni, mert menthetetlenül szétszakad.
Gondolj be sima paraszti ésszel, érdemes-e minden vagonra olyan marha kapcsolokat szerelni, amik 26 000 tonnát kibirnak.
Ilyet csak olyan helyen lehet megtenni, ahol zárt vonatokkal közlekednek fel-alá, azaz az egész üzem ilyenekre van méretezve, de ez nem jellemzö az USA-ra, ahol a vagon csereszavatosága még fennáll.
"Tudtommal 7 mozdonyt lehet mostanában egy mozdonyrol vezérelni, és az is biztos, hogy kapcsolok sem birják ki a 11 mozdony fergeteges erejét."
Ausztráliában a BHP cég 8db (10db?) hasonló mozdonnyal 880db kocsiból álló, vasércel megpakolt szerelvényt húztak el, a vonat tömege emlékeim szerint több mint 98.000 tonna volt!!!
Ugyanott menetrendszerűen 26.000 tonnás, 210 kocsiból álló szerelvényeket továbbítanak nap mint nap több ízben is, vonó, illetve tolómozdonyokkal gond nélkül...
Én is kiváncsi lennék mekkora az Amerikai vasutaknál a vonókészülék terheléhetősége,biztos,hogy az ottani többet bír,de a MÁV-nál a terhelés nagyságának a csavarkapocsra megengedett terhelés szab határt,teljesen mindegy hány gép továbbítja a vonatot.Nálunk egyébként csak 1 vonó,1 előfogat és1toló lehet maximum. Valahol olvastam ,hogy az U.S.A.-ban szoktak még a vonat közepébe is besorozni 1-2 gépet amit rádióirányítás segítségével vezérelnek,azt hiszem ezeken nincs is vezetőállás.
Na, hogy most a sokkhatás elmúlt, javítanom kell. :-)
A szerelvény élén 9db új GE ES44AC, és 2db EMD SD-70ACe található, de ez a műszaki adatok valóságtartalmát ez nem befolyásolja, azonos nagyságuk miatt.
Érdekes gondolatokat indít még el, hogy a 11 mozdonyba mintegy 200 köbméter üzemanyagot lehet tankolni...
Lassan rájövök ,hogyan kell képeket betenni,igen elolvastam amaerklin katalógust valóban írja,hogy filmforgatás volt a dologban. A Francia szinezéssel meg lehet azért látták el lehet ,hogy a Franciák is vegyenek Mechanót. Egyébként rengeteg olyan gép van Európában, Ázsiában amiket Amcsi Gyárak készítettek. Szerintem ez egy RSC-3 as
>Lehet ,hogy a gyár akarta eladni a Franciáknak és csak kipróbálásra adta oda õket? A modell közép ütközõs.
Gyanús Közép kapcsolókészülékkel nem sokra megy Franciaországban, hacsak nem egy óriási gyár belsõ hálózatán, kompatibilis kocsikkal járt volna. Az USA adott mozdonyt Franciaországnak a II. VH végén (gõzt), de akkor a GP7 még nem volt meg. Exportra pedig könnyebb mozdonyokat kínált, mert a külföldi sínek azt bírják. De persze minden lehetséges.
>A Marklin katalógusban meg Great Northerm-es Nohabot láttam.
Na, az meg egy nagy fake! :-) Úgy hallottam, egy NOHABot átfestettek Great Northern színekre, filmezés kedvéért. Az átlag nézõ szem meg nem veszi észre, hogy más az orr dõlése.
(Azt sem vették észre, hogy a Mission Impossible-ben, amikor a Tom Cruise küzd a TGV tetején (ami fölött nincs drót ), a szerelvényt dízelmozdony húzza (látni egy pillanatra).
>Ekkor a sakk-játék lényege: a nem azonos módon kiterhelt, rövidebb élettartamú motorok csere/javítás költsége hogyan viszonyul egy hosszabb élettartamú, de nehezebb, nagyobb, drágább motor csere/javítás költségeihez.
Lehet, hogy ez a gyártó sakk-játéka magával :-))
1999-ben több helyről is tudom, hogy a vasúttársaságok úgy kapták a gyártól az új mozdonyokat, hogy a dolgozott idejük alapján fizettek érte. Ingyen jött, adott időnként megnézte a gyár, hogy mennyit dolgozott, és az alapján számlázott. Ehhez tartozott, hogy a gyár saját személyzetet telepített a társaság műhelyébe, és ők tartották karban a mozdonyt. Hiába, a piac nagy úr...
Ha a társaságoknak eszük volt, akkor a tolatósokra is kiterjesztették eme, számukra nagyon előnyös konstrukciót. Akkor, ha a gyárnak ötlete támadt, a társaság azt mondta: "Felőlem..."
Igen még részletesen is ki van elemezve az S.N.C.F. rövidítés. Lehet ,hogy a gyár akarta eladni a Franciáknak és csak kipróbálásra adta oda őket? A modell közép ütközős. A Marklin katalógusban meg Great Northerm-es Nohabot láttam.
A "nem minden hengerét járatják" alapjáraton, terhelés nélkül szokásos megoldás. Először azért csinálták, mert a hosszú ideig tartó, alapjáratban való "pötyögés" közben egyes motortípusokban így kevésbé hígult fel a motorolaj gázolajjal. Aztán arra is rájöttek, hogy ahol megvalósítható, ott ezzel alapjáraton valamekkora fogyasztáscsökkenés érhető el (a működő hengerek jobb hatásfokkal fognak működni). Egy másik megoldás pl. a D100 motorokban süthető el: ott két-két porlasztó van hengerenként, ebből az egyik sor alapjáraton leáll, mert máskülönben a porlasztás már túl gyenge lenne, és ezzel meg éppenhogy túlfogyasztana.
A három motoros megoldás két okból is érdekes lehet. Egyfelől valóban el lehet játszani vele azt, hogy háromból egy motor teljes teljesítményen kedvezőbb fogasztású lesz, mint egy darab, háromszor akkora motor, harmad-teljesítményen. Másfelől, talán azt is be lehet dobni, hogy a három kisebb motort meg lehet csinálni könnyebb, bár rövidebb élettartamú kivitelben. Ekkor a sakk-játék lényege: a nem azonos módon kiterhelt, rövidebb élettartamú motorok csere/javítás költsége hogyan viszonyul egy hosszabb élettartamú, de nehezebb, nagyobb, drágább motor csere/javítás költségeihez.
Persze az ilyen mozdonyhoz a beugró az, hogy a három főgépcsoport üzemkészsége legyen olyan magas, hogy fel se merüljön a három (vs. egy) rendszerből elvileg fakadó hibaforrás.
Nem semmi :-) Három kisebb motot egy mozdonyban.... ...az orosz oldalon valami olyasmit hallottam - bár hmsoft majd cáfol vagy megerősít - hogy a motor nem minden hengerét "járatják"...
Azt szeretném kérdezni,hogy valóban létezett-e a Franciáknál is GP-18 as,mert van egy Mechano katalógusom és abban is szerepel,meg készletbe is láttam.
A keleti portálja valoban iszonyatosan magas, és gondolom eredetileg mint egy tölcsért kivánták kialakitani, ami keletfelé vastagodo keresztmetszetet adott, igy automatikusan lett volna benne a huzat, de valoszinüleg ez nem lett elég nagy látván a mai hatalmas ventillátorokat.
Köszi, én is keresek. Párszor már mesélted ezt, és nagyon tetszett az ötlet, de még sehol sem láttam cicafüles alagútról fényképet. (Elképzelni el tudom :)))) )
Mellesleg, a képeken elnézve a Moffat alagút méreteit, szép magasnak tűnik, el tudom képzelni, hogy elfér ott az emeletes konténer.
Persze felmerül az emberben a kérdés: miért ilyen magas az alagút? A húszas években, az alagút építésekor is már ekkora volt felfelé az űrszelvény voltak ilyen magas vonatok? Nem hinném, hogy előrelátóan nagyobbra építették az alagutat, inkább két dolgot tudok elképzelni:
1: később átépítették az alagutat? 2: 1928-ban adták át, hossza kábé 10 kilométer. Akkor még gőzösök jártak benne, így a nagyobb keresztmetszet a jó szellőzéshez volt elengedhetetlen, a dízelkorszakban ennek hasznaképpen ki lehetett használni a nagyobb belmagasságot.
A genset, jellemzõen tolató (bár road-switchernek hívják) mozdonyokban több (ebben három) dízelmotor-generátor együttes van, és annyi jár, amennyi épp kell. Nyugalomban meg valamelyik egy idõre beindul, hogy készenlétben tartsa a mozdonyt. Jobb, mint a dízelmotoros és akkumulátoros hibrid mozdony. Érthetõ, kis vonatsúlynál és kis gyorsulásnál vagy csak sebességtartásnál több energia kell egy nagy motor dugóit fel-le rángatni, mint a vonatot mozgatni.
Ez a mozdony 3 x 667 LE-s, az UP máris rendelt 80-at, mások meg még 60-at.
Azt a cicafül egy, az amerikai tévéről vett VHS felvételemen látom. Ezekből néhányat már DVD-re írtak, amikből néhány épp zorwicknál van, úgyhogy fogalmam sincs, hogy megvan-e nála DVD-n. Mostantól úgy nézem az ami kazettáim, hogy keresem a cicafület, és ha megtalálom, akkor gőzöm sincs, mit teszek, esetleg lerajzolom és beszkennelem...
Jet-trainről az Eisenbahn Magazinban 2006/9-ben van egy cikk. 84-ben még használta őket a CN Kanadában, a 2db amerikai még a 7-es években kiszált. a Newyork - Boston között közlekedett. Sok probléma volt velük, nem váltakbe, bár a kanadaiak az utolsó évben egyszer sem hibásodtak meg.
Eddig csak Mechanó kocsijaim voltak/ de nem nagyképűségből/ szerintem elég elnagyoltak,bár kisúlyoztam őket mégis rosszul futottak.
Azt jól látod, hogy elnagyoltak. Ezek a kocsik pont ugyanazok, mint amelyeket 25 évvel ezlőtt is gyártottak, csak most már fém kerékkel vannak és talán a feliratok élesebbek. Neked még műanyag kerekűek vannak, vagy a fémkerekű futott rosszul?
...állítólag már nem használják,de egy Gaboos-kocsival...
Nem "Gaboos", hanem "caboose"! :-))) Nemcsak állítólag nem használják, hanem ténylegesen sem. Pontosan a modern mozdonyok tágasabb és kényelmesebb kabinjai miatt szorultak ki (de erről majd úgyis írok egy cikket az usavasut.hu-ra :-)))) ). Az viszont eltérő, hogy melyik vasút mikor szüntette meg a használatát. Pl. a CP néhány éve még használta őket a gabonaszállító vonatok végén, talán még most is.
Végül is tetszik mindegyik kocsi talán az hosszú négyten gelyes alacsony oldalfalú kevésbé.
...az manapság úgysem jellemző, bár egy általad említett SD7/GP7 mögé azért nem árt egy-kettő... :-)))
Nem tudod a Láng börzén előszoktak fordulni nem Mechanó amerikai cuccok is?
Nem jellemző, de ha mégis, azt mi úgyis megvesszük előled. :-)))
Nekem is rémlik ilyen kép ,hogy valami más társaság gépe elé CP gépet tettek,majd utána nézek...
Sokféle mozdonnyal megy együtt (pl. UP, CSX, NS), ilyenekről vannak képeim. Ne strapáld magad a keresgéléssel, csak akkor szóljál, ha BNSF-fel látod... :-)))
------------
Amúgy szoktál menni a Lángba? Én megyek most vasárnap is, esetleg ott találkozhatnánk. Tudok vinni mutatni dögös teherkocsikat is. Ha oké a dolog, akkor email-ben vegyük fel a kapcsolatot (miről ismerjük meg egymást, mobilszám meg ilyesmi).
Ezt örömmel hallom ,hogy mehet szólóba is. Egyenlőre /csak nehogy Zorwick meglássa/ Európai javában négytengelyes kocsikból álló vonatokat vontatok vele.Eddig csak Mechanó kocsijaim voltak/ de nem nagyképűségből/ szerintem elég elnagyoltak,bár kisúlyoztam őket mégis rosszul futottak.Az E-bayon szoktam látni gyönyörű kocsikat,de elég húzós az áruk. Egyszer talán sikerül beszerezni néhányat.Amúgy nagyon tetszene egy zárt tartályvonat a végén ,állítólag már nem használják,de egy Gaboos-kocsival,de jólenne sok kocsiból élló érc vagy szénszállító.Végül is tetszik mindegyik kocsi talán az hosszú négyten gelyes alacsony oldalfalú kevésbé.Nem tudod a Láng börzén előszoktak fordulni nem Mechanó amerikai cuccok is? Nekem is rémlik ilyen kép ,hogy valami más társaság gépe elé CP gépet tettek,majd utána nézek ,kaptam egy CDnyi fotót amerikai gépekről,meghát itt a neten is rengeteg van ,én a Siti Fotografici-t szoktam böngészni. Kár,hogy a Kato csak modern gépekkel foglalkozik az a GP 35 ös nem nagyon tettszik.
nagyon sokszor át lett alakitva, 1999-ben amikor utoljára jártam ott éppen egy ugy ventillátor szreltek be, ami akkor volt, hogy 2 vagonon hozták és rámolták éppen le.
Ezért gondoltam az SD-70 esem elé egy Switchert bár jehet,hogy nem lenne szép látvány.
Ez tényleg nem lenne szép látvány. Na meg a valóságtól is egy kicsit elrugaszkodott lenne... :-)))
Esetleg adjál tanácsot mi illik előfogatnak.
Itt két dologra kell figyelni:
1) A valóságban mivel szokták előfogatolni.
Itt gyakorlatilag minden, abban az időszakban használt vonali gép előfordulhat. Kinézetre legjobban egy hasonló kategóriájú modern gép passzol, tehát egy SD50, SD60, SD70, SD80, SD90 valamelyik variációja vagy egy GE gép (Dash-8, Dash-9, AC6000). Természetesen lehet második generációs dízel is (pl. SD40, SD45, U...C), de előfordulhat 4-tengelyesel is (pl. GP40, GP50, GP60, U...B stb.). Na persze a típus felsorolás nem teljes. Viszont tolatómozdonnyal nehezen tudom elképzelni...
Tartozhat más társasághoz is, de azért lehetőleg fotó alapján válassz mellé "társat", bizonyos kombinációkat pl. még nem láttam. (Sajnos ilyen a korábban szóba került BNSF-CP kombináció is, pedig egymás mellett mászkálnak, mégsem láttam fotót ilyen párosról. Ha valaki tud ilyen fotót, plíz...)
2) Modellben hasonló menettulajdonságuk legyen.
Ha a két mozdony sebessége eltér egymástól, akkor az erő nagy része egymás szivatására megy el, és nem a vonat húzására. Ebből a szempontból célszerű azonos gyártótól választani, és megintcsak a fent említett hasonló kategóriából. Sajnos a menettulajdonság a vásárlás előtt nem biztos, hogy kiderül. (Pl. nekem a két Athearn GP60M között baromi nagy a sebesség különbség, pedig látszólag két tök egyforma mozdonyról van szó.) Természetesen más modellgyár terméke is lehet hasonló sebességű, de erről egyelőre nekem sincs tapasztalatom. Digit gépeknél a mindenféle CV-értékekkel ezt jobban be lehet játszani.
A tolatómozdony ebből a szempontból sem ajánlott, mert ezek modellhű sebesség esetén sokkal lassabbak. Ha mindenképpen rövidebb mozdonyt szeretnél, akkor egy 4-tengelyes vonali gépet válasszál. Sajnos a KATO-nak csak GP35-ese van, amit ebben az időszakban már csak leginkább tolatószolgálatra használtak, tehát nem igazán passzol az SD70 mellé. Viszont ha nem vagy ennyire szigorú, akkor mehet...
Amúgy olyat is csinálhatsz, hogy az SD70 szolóban viszi a vonatját, és egy másikat pedig két 4-tengelyessel húzol.
A régi expressz kocsik voltak olyan magasak, mint ma két konténer egymáson, csak a személykocsik teteje domború, a konténer meg szögletes.
Tehát elég nagymértékben előrelátó vagy szerencsés volt a társaság: az idők során megúszta a cicafülekkel. (Amihez az kellett, hogy már a vonal építésekor legyen elég nagy forgalom, ami elég sok és elég nagy kocsit igényel, vagy legyen elég olcsó munkaerő, amely a magasabb és szélesebb alagutat még a költségvetési lehetőségeken belül megcsinálja, vagy a beruházónak legyen annyi lehetősége, hogy 100 évre tervezhessen.)
Na, de inkább megvárom a készülő összeállítást, amihez előre is minden jót kívánok.
Azt hiszem már beszélgettünk a Topikban arról,hogy többféle Vasuttársaság mozdonyait is egybekapcsolták,gondolom bérelték ezeket.Ezért gondoltam az SD-70 esem elé egy Switchert bár jehet,hogy nem lenne szép látvány.Meg elég kicsi terepasztalom van Ezért gondoltam egy hosszú és egy rövid gépet. A többi jelzett gép pedig egyszerűen tettszik.Esetleg adjál tanácsot mi illik előfogatnak. Még azt szeretném kérdezni ,hogy ezek a mostani vasuttársaságok nyereségesek,nincs állami dotáció?Mert ha igen adhatnának tanácsot a MÁV Cargónak,mert egyes vonalakon veszteséges az áruszállítás. A gázturbinás mozdonyról van egy szép kép a Mezei féle könyvben./Union Pacifik/.
Azt sejtem, hogy inkább a Wall Street, including everything Az állam korlátozza a trösztösödést, a Wall Street meg eldönti, hogy egy vasút építhet-e valahová vonalat, és ha úgy dönt, hogy nem, nem ad rá kölcsönt, és kész.
Erõs meggyõzõdésem, hogy az EMD-t azért tartják életben, most épp Kanadában, mert ha megszûnne, a GE mozdonyárai elszállnának, ami rossz lenne sok más üzletnek.
Mióta meg a világ globalizálódott, a Boeing ellensúlya az Airbus, mert még a hatalmas amerikai gyártási kapacitások sem lettek volna elegendõk egy ekkora konkurencia létrehozására, bár ez itt OFF egy picit.
>a meglévõ kocsik méretei alapján elkészültek a mûtárgyak, már az ûrszelvény határozza meg az újabb kocsik méreteit
Már többször leírtam, ha itt is, bocs. A régi expressz kocsik voltak olyan magasak, mint ma két konténer egymáson, csak a személykocsik teteje domború, a konténer meg szögletes. Ezért a Moffat-alagút felsõ részébe két vájatot csináltak, így olyan, mint a cica feje a két fülével. Félelmetes nézni, ahogy vagy 100-zal száguld ki a konténer sarka a bevágásban.
Gondolom, az a földgázturbina teher célokra készül.
Háááát kéne az SD 70-esem elé 1 előfogat,mert állítólag ezek egyedül nem közlekedtek,de szeretnék 1 Switchert,1 SD7-9 -est esetleg 1 GP-7est., RS-11-est.
És mindez Burlington Northern akar lenni? Arra azért gondoljál, hogy az SD70 és a felsorolt többi nem igazán azonos korszak! Azok még az első generációs dízelek az 50-es évekből, ezek a nagy vasúttársaságoktól már kikoptak, mire az SD70 és társai meggyüttek.
Az a gázturbinás mozdony a villamos Acela nem villamosított pályára való kiterjesztése lett volna. Semmi hír az alkalmazásáról, aminek jó oka van. Az Acela alatt átépítették a pályát végestelen végig. Senki nem fogja átépíteni a pályát nagy sebességre Chicagotól Calforniáig. Sajna a személyszállítás nem ér annyit. Majd ha a tehervonatok is nagy sebességgel akarnak menni
> Más kérdés, hogy véleményem szerint a nagysebességû vasút csak villamosított, nagysebességre alkalmas pályán képzelhetõ el,
Szerintem nem villamosított pályán is elképzelhetõ, bár villamosítotton és Európában gazdaságosabb.
OFF A keleti oldalon a földgázüzemű gázturbina most az esélyes. A projektet az RZD finanszírozza, egy 2x4000 kW körüli teljesítményű, kétszekciós gépről lesz szó. Az új tervezésű gázturbina ugyan továbbra is fajlagosan többet iszik, mint egy mai dízelmotor, viszont földgázból carszkojeszelóban sok van, óccsóér'. Eredetileg szeptember 1-re el kellett volna elkészülni a prototípussal, úgyhogy a fiúk csúsznak egy kicsit... ON
A Ford se volt hülye, meg a GM sem. Akkor mondták, amikor nem volt konkurenciájuk. Aztán itt jön az állam mint moderátor szerepe, hogy ha éppen nem lenne konkurrencia, akkor is legyen. Aztán ez vagy bejön, vagy túl drága ahhoz, hogy bejöjjön, és menetközben ejtik vagy átvariálják - de közben meg egyszercsak előtűnik a természetes konkurrencia. (Olyan ez, mint egyes hazai tavak vízszintje miatti aggódás: már-már sikerülne valamelyik maffiának sikert elérnie és jó sok pénzért zsíros üzletet lenyúlnia, azt' jön egy kicsit esősebb időszak, és lehet másik munka után nézni...)
Az úrszelvényt meghatározta a kocsik mérete. ...aztán, ha nem valami kietlen pusztaságon halad éppen az a vasútvonal, akkor onnantól kezdve, hogy a meglévő kocsik méretei alapján elkészültek a műtárgyak, már az űrszelvény határozza meg az újabb kocsik méreteit. Egészen addig, amíg már túlságosan gátol, és x beruházás árán lépésekre kerül sor. Viszont az "onnantól" és az "addig" között a vasúttársaság be van szorítva a saját adottságai közé. (Az "addig" után meg majd az új adottságok közé...)
"vagy a gázturbinás, ami meg ivott, mint állat. Ettõl eltekintve az evolúciós törzsfejlõdés egyenes volt."
Igen, a gázturbinás kissorozatú mozdonyok zsákutcának bizonyultak az '50-es, '60-as években, azonban pár éve a Bombardier "felmelegítette" a technológiát a Jettrain powercar-ban, ahol az Acela alapú, mintegy 100 tonnás vonófej 3750KW teljesítményt produkál a gyártó egyik repüléstechnikában használatos gázturbinájával.
Mi van ezzel a járművel? Bevált? Tervezik a sorozatgyártását? Miért nem hallani róla semmit? Hány kisérleti darab készült belőle?
Jellemző, hogy kezdetben Kaliforniában Transrapidot tervezgettek, majd 200mp/h (320Km/h) sebességű TGV szerelvényeket, a közelmúltban már "csak" Jettraint, amivel a villamosítás költségeit megtakaríthatnák. Más kérdés, hogy véleményem szerint a nagysebességű vasút csak villamosított, nagysebességre alkalmas pályán képzelhető el, a Jettrain 2x3750KW teljesítménye kevés egy 600 tonnás vonat továbbítására, ahogy a 2x4800KW teljesítményű Acela is csak helyenként képes a 240Km/h sebesség üzemszerü produkálására...
> És a vasúttársaság nem mondta erre azt, hogy a konkurrens gyártó aszonta' nekünk, hogy megcsinálja pirosban is, úgyhogy ha maguk nem, akkor... A Ford se volt hülye, meg a GM sem. Akkor mondták, amikor nem volt konkurenciájuk.
> Na de a fennálló viszonyok is változhatnak, és a technológiai lehetõségek visszahatnak az elérendõ célokra.
A viszonyok: sok áru, amit minél gazdaságosabban (minél kevesebb emberrel) kell elszállítani. Ehhez meg a minél erõsebb mozdony a jobb.
Volt olyan próbálkozás, mint pl. egy Krauss-Maffei dízel-hidraulikus mozdony, ami nem vált be, vagy a gázturbinás, ami meg ivott, mint állat. Ettõl eltekintve az evolúciós törzsfejlõdés egyenes volt. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a két legnagyobb konkurens gyár ugyanott kötött ki: 6000 LE-s, Co Co, négyütemû motoros, aszinkron hajtású mozdony.
> a mozdony lehetõségeit - a pillanatnyilag elérhetõ technológiákon kívül - a szomszédos rendszerek korlátozzák: ûrszelvény, pálya, állomások hossza, ívsugarak, bizber és társai.
Az úrszelvényt meghatározta a kocsik mérete. A pálya a síkon és a sivatagban egyenes volt, a hegységekben meg kanyargós, mindegyik társaságnak A teherpályaudvarok meg akkorák, hogy külön autó volt arra, hogy a dolgozó elmenjen a túlsó végéig. A bizber sem volt korlátozó tényezõ, ahogy etwg is írta, ha egy tehervonatnak hétfõn meg kellett állni Chicagoban, vasárnap este elkezdett fékezni.
Amikor meg a nagy társasághoz megjött a következõ teljesítményfokozatú mozdony, az öregeket boldogan átvették a kisebb, teher ráhordó társaságok. Na, itt talán volt egy lemetszett oldalág: megesett, hogy egy ilyen átvett mozdonyból kiszerelték a turbót, mert a kisebb társaságnak nem nyújtott akkora elõnyt, mint amennyi gondot a karbantartása jelentett.
Na, úgy látom, lesz itt mirõl írni, már hozzá is kezdtem volna, ha nem most érek haza
OFF Inkább virtuális pénztárca, amely kártyán keresztül tölthető. Végülis egy micro payment-változat, bár egyszeri, kártyán keresztüli közvetlen használat esetén olyan, mint egy online internetes kártyás fizetés. ON
Mi az a Pay Pal? Az e-bay -on is mindig ezt látom. Valami virtuális bankszámla,amiről tudok pénzt utalni? Elnézést a kérdésért de hátha így könnyebb a vételárat kiegyenlíteni.
inkább a fordi elv érvényesült, hogy mindenki olyan színû T-modellt kap, amilyet akar, ha feketét akar És a vasúttársaság nem mondta erre azt, hogy a konkurrens gyártó aszonta' nekünk, hogy megcsinálja pirosban is, úgyhogy ha maguk nem, akkor...
A fejlesztés céljában nincsenek evolúciós utak Persze: minél olcsóbbért olyat, ami a fennálló viszonyok között ideális. Na de a fennálló viszonyok is változhatnak, és a technológiai lehetőségek visszahatnak az elérendő célokra.
Sokkal erõsebb (és kicsit gyorsabb) mozdony kell, és kész. Evolúciós utakra (szakaszokra) valóban elsősorban technológiai téren gondoltam. Vonali szolgálatra, ha van mit elvinni, akkor a mozdony lehetőségeit - a pillanatnyilag elérhető technológiákon kívül - a szomszédos rendszerek korlátozzák: űrszelvény, pálya, állomások hossza, ívsugarak, bizber és társai. Itt viszont elképzelhető, hogy egy-egy vasúttársaságnál valamelyik tényező kevésbé, másnál jobban korlátozott, és mondjuk úgy ítélték meg, hogy a korlátozó tényező megszüntetése drágább, mint a hozzá való alkalmazkodás. Ezen a ponton már megjelenhettek olyan különbségek a vasúttársaságok között, amelyek elvezethettek a kb. hasonló feladatra rendelt mozdonyok különbségeihez. Vagy a társaságok ezt a gyakorlatban szerencsésen megúszták, és ilyesmi - eddig - nem fordult elő?
> Ha mindegyikhez hozzáteszed, hogy mi indokolta a kifejlesztését (xy vasúttársaság azért vágyott ilyenre, mert nõtt az akármilyen szállítások volumene (ilyen-olyan okok miatt)
Egészen másképp van, de adtál egy jó ötletet! :-))
Az EMD az elsõ, a gõzös helyett a vonalon valóban jól használható dízelmozdonyok, az FT-k kifejlesztésekor és gyártásánál hagyott fel azzal a mûködési móddal, hogy a mozdonyt rendelõ vasúttársaságok nagy halom tervrajzzal mentek a mozdonygyárba, inkább a fordi elv érvényesült, hogy mindenki olyan színû T-modellt kap, amilyet akar, ha feketét akar.
A többi mozdonygyár pepecselt az egyéni igényekkel, az EMD meg sorozatban ontotta az egyforma FT-ket. Nagyon nagy társaságnak kellett lenni, amelyik kedvéért módosított.
>Ha gyártók, azon belül (vagy akár "gyártók felett") evolúciós utak szerint csoportosítod, akkor a kaotikus mennyiségûnek tûnõ jármûfajta is szépen követhetõ lesz.
A fejlesztés céljában nincsenek evolúciós utak
Sokkal erõsebb (és kicsit gyorsabb) mozdony kell, és kész. Ennek oka meg az, hogy elszállítandó áru mindig bõven volt, és erõsebb mozdonyok kevesebb mozdonyvezetõvel, tehát gazdaságosabban tudták elvinni. Evolúciós út inkább a technológiában volt (2.000 LE-s D.C. motoros egységek sorbakötve, nagyobb teljesítményû mozdonyok sorbakötve, gárturbinásak, aszinkron motoros mozdonyok, és ki tudja, mit hoz a jövõ )
Adtál egy ötletet. Érdekesebb lesz, mint a személykocsik irányába lõdöznöm a puskaporom :-)))
Az első gép valóban az, a másodikra nem sikerült szám alapján rátalálnom, nekem 8105-ösnek tűnik, a Dash 9-esek pedig más számcsoportban vannak, + a vezetőállás utáni lapostetős géptér túl hosszú.
Vagy de. :) Ha gyártók, azon belül (vagy akár "gyártók felett") evolúciós utak szerint csoportosítod, akkor a kaotikus mennyiségűnek tűnő járműfajta is szépen követhető lesz. Ha mindegyikhez hozzáteszed, hogy mi indokolta a kifejlesztését (xy vasúttársaság azért vágyott ilyenre, mert nőtt az akármilyen szállítások volumene (ilyen-olyan okok miatt), és a vonatok nagyobb dinamizmusával próbálták ezt ellensúlyozni - most csak mondtam egy példát), akkor még jobban érthető lesz. Részemről maximálisan támogatom. :)
Jó lenne egy mozdony "review" az usavaut.hu -n. Talán manhattanit rá lehetne venni :)
Rhb a személykocsikon dolgozik, én a teherkocsikról szerkesztgetek egy átfogó irást.
Talán igy könnyen azonosítani lehetne egy-egy mozdonyt, kocsit:)
Persze biztos sokan azt modnjátok, hogy annyi féle van, hogy azt nem is lehet leírni, de ha nagyvonalakban be lehetne azonosítani egy-egy típust az már nagyon jó lenne.
Hát persze, hogy a szellõzés tett be a villamos vontatásnak, dízelmozdony nem is kellett hozzá. Ha elég erõs a szellõzés (és persze ha jó irányú ), átmegy az a vonat mozdony nélkül is! Akkor meg mi a túrónak oda az a drót?? :-))
Egy filmecske a netről, amin a CSX vasúttársaság két EMD SD-90 MAC mozdonya elhúz egy konténereket, és kamion félpótkocsikat szállító gyorstehervonattal röpke 2,5 percen keresztül... :-)
>...ahol meg pl. hosszú alagút miatt villamosítottak, amint megoldották az alagút szellőzését, rögtön szétkapták az installációt... (lásd Great Northern, Cascade-tunnel)
manhattani először:
Az utóbbinál speciel a dízelmozdonyok fejlődése tett be a villamos vontatásnak, lévén x-szer olcsóbb és egyszerűbb.
manhattani másodszor:
Azt a könyvet nem olvastam, de úgy gondolom, hogy persze hogy a szellőzéssel, mert a szellőzés kevés volt egy erősen dolgozó gőzös füstjét elvezetni. A dízel füsthöz meg már elég volt a szellőzés, tehát már megfelelt az igényeknek, relatíe megjavult :-))
---------------------------------------------
A Great Northern - Cascade Tunnel témához ma reggelizés közben nézegetve a könyvet 5 perc alatt találtam néhány tényt, ami ellentmond annak, hogy a dizelmozdony tett volna be a "villanyvasútnak".
1) A GN az első - legalábbis első nem tolató - dizelmozdonyát 1945 áprilisában szerezte be 4 db E7-es személyében, de ha konkrétan az Empire Builder-t nézzük, akkor a vonatot 1947. február 23-tól vitték az E7-esek.
2) A W-1 villanymozdonyok 1947 júniusban épültek. Ha a dizel kiszorította őket, akkor mi a francnak építettek újonnan bazi nagy villanymozdonyokat?
3) Az alagúton keresztül 1956-ig vitték villanymozdonyok a vonatokat, ami út közben két mozdonycserét is jelentett. Ez azt jelenti, hogy az a bizonyos "kiszorítás" több, mint 10 évig tartott.
Ha most ehhez hozzáveszem, amit az a bizonyos Empire Builder-es könyv ír, vagyis:
"In 1956, the Great Northen made the first major change to the Cascade Tunnel since it had opened the 7.79-mile bore in 1929. The completion of a forced-air ventillation system at the end of July permitted the Great Northen to abandon the electrification on the Cascade Division for the first time since the completion of the first Cascade Tunnel in 1900. This permitted the operation of diesels through the tunnel and all way from Chicago to Seattle for the first time, shaving as much as an hour switching time off the run's duration."
(remélem, jól írtam be az idézetet), szóval akkor mégiscsak a szellőzés kiépítése a ludas a villanykorszak megszűnésében.
Arra az esetre, ha az angol nem menne olyan jól :-)))), magyarul is olvashatsz a témáról. Egy bizonyos Tomori László írt egy cikket az usavasut.hu-ra "Vasút-vilamosítás Amerikában 1. rész: A Great Northern" címmel. Ezen cikk végén a következőt lehet olvasni (magyarul):
"Míg a GN gőzöseit folyamatosan dízelre cserélte, a Wenatchee - Skykomish közötti villamos üzem zavartalan volt. De a társaság 1956-ban megjavította a 2. Cascade alagút szellőzését, és ez üzemváltást vetített előre."
(egytengelyes alvázak a kocsik között, aminek a keretére, mint egy ruhafogasra vannak felakasztva maguk a kocsik, hogy azok kiperdülhessenek a kanyarban.... nagyon egyszerüen igy is lehetne magyarázni...)
Azt a könyvet nem olvastam, de úgy gondolom, hogy persze hogy a szellőzéssel, mert a szellőzés kevés volt egy erősen dolgozó gőzös füstjét elvezetni. A dízel füsthöz meg már elég volt a szellőzés, tehát már megfelelt az igényeknek, relatíe megjavult :-))
>...ahol meg pl. hosszú alagút miatt villamosítottak, amint megoldották az alagút szellőzését, rögtön szétkapták az installációt... (lásd Great Northern, Cascade-tunnel)
Az utóbbinál speciel a dízelmozdonyok fejlődése tett be a villamos vontatásnak, lévén x-szer olcsóbb és egyszerűbb. Korábban össze akarták kötni a Great Northern villamos hálózatát a Pennsyével... aztán később már szóba sem került.
...ahol meg pl. hosszú alagút miatt villamosítottak, amint megoldották az alagút szellőzését, rögtön szétkapták az installációt... (lásd Great Northern, Cascade-tunnel)
Az amerikai vasutak alig ismerik a sürün lakott területeket, ill. ott már amugy is villamositotta vontatás (NY, WASH DC, CHICAGO stb.). Minedenhol máshol a nagy távolságok miatt szvsz lehetetlen megoldani a villamositást, meg ehhez hányzik az energia is (hacsak nem akarnak ujabb atomerömüveket épiteni).
Chicagotol nyugatra alig lakott területeken mennek a vonatok, ahol igen nagy részben még viz sincs, igy nincs miböl energiát nyerni.
A 750 V meg abszolut alkalmatlan nagy teljesitményü (az amerikai viszonylatokban meg pláne) vontatás energiaellátására.
"Tán mert olcsóbb olajból nyerni az energiát, mint abból villanyt csinálni, odavinni dróton, és bevinni a mozdony villanymotorjába. De nem tudom :-))"
A Brittek sok tapasztalatot szereztek a harmadik sínes betáplálás terén, így náluk kellene puhatolózni. Mindenesetre az olaj olcsóbb nem lesz, így a villamos vontatás kisegítő üzemként el tudnám képzelni az USA-ban ily módon, például emelkedőkőn, ahol még rekuperálni is tudna a szerelvény, esetleg állomások előtt, és után a lassítás, és gyorsítás szakaszain, esetleg alagutakban, és sürün lakott települések mellett.
Más kérdés, hogy ezt 10-20MW felvétele esetén mennyire lehet gyakorlatban alakalmazni 750V egyenáram mellett...
"Ez biztos? Az amiknak kiváló forgóvázaik vannak, egy elterjedt típust sok mozdonynál alkalmaznak, pl. a Blomberg. Nem hallottam, hogy európai tervezésû lenne a forgóváz. Hol hallottad?"
A Siemens is bemutatta honlapján a típust, és vannak fotók, ahol a forgóvázon típikusan európai vonásokat lehet felfedezni mint: a csapágyházkialakítás, kigyózásgátló, a kerékpárok egyben féktárcsaként való alkalmazása.
Úgyanez ismerhető fel az NJ Transit PL-42 mozdonyánál, ami az AMTRAK EMD F40PH mozdonyának az EMD/Alstom reikarnációja új kabinnal, forgóvázakkal, és EMD motorral. (Pár hozzászólással lejebb fotót találsz a mozdonyról)
Nem hallottam, hogy európai tervezésû lenne a forgóváz. Hol hallottad?
Nincs olyan kép, amelyen jobban látszik a mozdony oldala (és így a futóműve)? Ahogy elnéztem, az amerikai tervezésű forgóvázak alapvetően evolúciót tökröznek, szépen végigkövethető lépcsőfokokkal. Ha egy olyan konstrukciót látunk, amelyben egyszerre túl sok változás van a meglévőkhöz képest, ott felébredhet a gyanú. Pláne, ha azon a szerkezeten Európában mostanság divatos (trendi) megoldásokat találunk.
>Érdekesség, hogy a motor villamos üzem alatt is él, nyilvánvalóan a motor hõntartása miatt,
Nem vagyok biztos abban a villamos üzemben.
Soxor láttam ilyen mozdonyt villamosított pályán, MINDIG dolgozott a dízelmotor (hallani a hangján, hogy induláskor felpörög, gyorsításkor jó erõsen jár, aztán kicsit halkabban). Valahogy nem szerették a villamos üzemet. Bár az is lehet, hogy a garancia miatt hajtották a motort, hogy bírja-e.
(Los Angelesben egy összetört orrú Genesis állt, a törés leponyvázva, és az egy hét alatt, amíg ott voltam, egyfolytában járt a motorja. Nyár volt, ott sem tudok mást elképzelni, mint hogy új volt a gép, így próbálták a motorját, hátha ki lehet cserélni a garancia terhére.)
> Nem lehet elmenni az a tény mellett, hogy itt négy tengelyre raktak 129 tonnát
A fõvonali sín jellemzõ súlya 138 font/yard, ami nagyon jó közelítéssel 69 kp/m
> Jól látható az európai tervezésû forgóváz
Ez biztos? Az amiknak kiváló forgóvázaik vannak, egy elterjedt típust sok mozdonynál alkalmaznak, pl. a Blomberg. Nem hallottam, hogy európai tervezésû lenne a forgóváz. Hol hallottad?
> Elgondolkodtató, hogy az USA vasúti teherszállítása miért nem használja mozdonyainál ezt a technikát, emelkedõknél, vagy vasútállomásoknál, ahol a gyorsítás, a kaptatás nagy teljesítményt, és így nagy üzemanyagfogyasztást igényel.
Tán mert olcsóbb olajból nyerni az energiát, mint abból villanyt csinálni, odavinni dróton, és bevinni a mozdony villanymotorjába. De nem tudom :-))
> az ajtók magasperonhoz lettek kialakítva
Igen, mert MINDEN L.I.R.R. állomás magas peronos
Olyan elmaradottabb államokban, mint a szomszédos New Jersey, a kocsikon a középsõ ajtó magas peronhoz való, a két vég ajtó pedig mindkettõ: magas peronnál a lépcsõt eltakarják egy lappal, alacsony peronnál meg nem, és ott a középajtó nem nyílik ki.
> Kezdetben átépített Boosterekkel lehetne kisérletezni... :-)
Régen volt booster, vezetõállás nélküli, vagy szükségvezetõállásos mozdony. Ma már a booster is mozdony :-)))
Amúgy az alsó kép Jamaica-n (N.Y. állam, Long Island) készült. Félelmetes forgalmú elõvárosi kicserélõ pályaudvar, vagy 8 vonal metszi itt egymást. Jön ide vonal a JFK repülõtér felõl is. Igaz, hogy egész Long Island New York elõvárosa
A tornyon meg hatalmas felirat: "Thank you for using L.I.R.R!" Micsoda buta, elmaradott ország! Bezzeg a MÁV... :-))
Pár kép a LIRR "duo"-mozdonyáról, avagy amikor a delej visszi a dieselmozdonyt...
Jól látható az európai tervezésű forgóváz a kigyózásgátlókkal, tárcsafékekkel és a csúszóérintkezőkkel. Érdekesség, hogy a motor villamos üzem alatt is él, nyilvánvalóan a motor hőntartása miatt, bár azt villamos fűtéssel is meg lehetne oldani. A 4XX mozdonyok diesel, addig az 5XX mozdonyok duo üzeműek.
Nem lehet elmenni az a tény mellett, hogy itt négy tengelyre raktak 129 tonnát és 2,4 MW teljesítményt... :-) (Nem egy Csörgő kategória...)
A kocsik két szintesek, és az ajtók magasperonhoz lettek kialakítva.
Elgondolkodtató, hogy az USA vasúti teherszállítása miért nem használja mozdonyainál ezt a technikát, emelkedőknél, vagy vasútállomásoknál, ahol a gyorsítás, a kaptatás nagy teljesítményt, és így nagy üzemanyagfogyasztást igényel. Persze figyelembe véve a szükséges 10-20MW teljesítmény, és 750 V egyenáram káros (magas áramerősség) hatásait.
Kezdetben átépített Boosterekkel lehetne kisérletezni... :-)
"Hát igen, amcsi mozdony szokott szemnek ez kicsit... hmmmmmm, szóval szokatlan."
Igen, viszont nem győzték dicsérni a mozdonyvezetők, a jármű gyorsulását, vezérállásának kényelmét, és a CSÖNDET, mert náluk a 6MW teljesítmény, és a 240Km/h sebesség nem mindenapi, meg úgy általában a villamos vontatás 150-250 Literes dieselmotorok bőmbölése nélkül...
Egy pár ilyen nem réz villanymozdony van a Brumminál is. Van egy pár, ami tetszik is, de ezek esetleges gyűjtésével gondban vagyok, ugyanis "életszerű körülmények között" futtatni nem sok esély van. Na meg ott van még előtte a sorban 23-30(-40-50-60) diesel meg gőzös... :-)))))))))))))
1) A gyűjteményem nagy része (mozdonyok 2/3-ada, teherkocsik, 3/4-ede) régi jugó vagy gagyi Bachmann, Tyco stb., ezekkel nem fogok dicskedni... (Ezek ugye a 80-as évekből származnak, amikor még csak ehhez lehetett hozzájutni.) Érzésem szerint ezek egy része előbb-utóbb a Lángban végzi, egy párat feltuningolva fel lehet használni. A személykocsiknál valamivel jobb a helyzet. :-))) (20 dögös, 3 közepes, 6 gagyi)
2) A kirakatba kitehetők elég szedett-vedettek abban az értelemben, hogy ilyen vonatből van egy kevés, olyan szerelvényből van egy kicsi, azaz nincs egy úgy-ahogy komplett vonat. Én úgy képzeltem el a honlapra felrakandó fotókat, hogy egy témához vagy vonathoz tartozó dolgok legyenek együtt, pl. egy teljes személyvonat, egy konténer- vagy gabonaszállító szerelvény, 50-es évkbeli tehervonat, egy adott társaság mozdonyai stb. Ehhez viszont még sokat kell dolgozni... A célhoz legközelebb a Santa Fe Super Chief-je van, ehhez már "csak" mozdony kell, azaz 4 db F7-es (A+B+B+A), amit egy laza 700 - 800 dolcsiból 'meg lehet úszni". :-))) (Mert úgye úgy szép, ha duruzsol is.)
...de ha neked van más ötleted, esetleg más véleményen vagy, akkor szóljál!
köszönöm a Linket,nagyon jó. Lehet,hogy rá kéne állni az Amerikai Villanymozdonyok gyűjtésére. Én a Mezei István :Mozdonyok című könyvében olvastam róluk. A Mechanó GG1 re én is hallottam panaszt,hogy nem szereti az emelkedőt.
Sajnos Milwaukee villanymozdonyt modellben még nem láttam, pedig nekem is nagyon teszenek. (Kisszériás rézmodellben lehet, hogy van/volt.) Nekem a kedvencem az EP-2.
Nekem modellben van egy Pennsylvania GG1-esem (sajnos régi jugó, nem egy csúcs minőség) és egy Bachmann (nem Spectrum) Amtrak E60CP (ez kimondottan gagyi).
Itt van egy link, ahol nézegethetsz, de figyelj, mert itt nem csak amcsik vannak, és az amcsiknak is csak a töredéke. (A Milwaukee-nál ez EP a személyvonati, az EF a tehervonati és az ES a tolató, de ezt egy kis angol tudással ki lehet találni)
Lehet,hogy a porréteg adja a Patinát,mint a Téliszalámin a Nemespenész? Még azt szertném kérdezni,hogy Amerikai villanymozdonyok is vannak a gyűjteményedben? A Trainz 2006-ban láttam :Hiawata expresset ami nagyon tetszik főleg a többrészes mozdonya. Létezik ez modellben? A nevét lehet,hogy nem pontosan Írtam le.a Milwaukee Társaságé volt,vagy még az.
Én is csak kb. félévente jutok el oda, ilyenkor mindig jól esik látni a régi ismerősöket... Mármint a porhegyek alatt megbúvó mozdonyokat. :-))) Valahogy nagyon lassan fogyogatnak elfele...
Az erkelben áll a vitrinben egy Roco mozdony majdnem 140.000-ért, tiszta por,és kitudja mióta "süti a nap".
Úgy látszik ritkán jársz a Lehel útra. Ott több tucat mozdony van, amin ujjnyi vastag porréteg van. Jó, mondjuk ezek nem 140000 Ft-osak, "csak" normál Roco és Liliput mozdonyok, de így még egy 30000 Ft-os mozdonyt se vennék meg. Úgy látom, más se... (Azért áll ott évek óta.)
Meg is rendelheted valszeg, de volt egy 30% áremelés azóta, szóval mi a teendő ilyenkor?
Ez akkor különösen érdekes szitu, ha azóta már nem lehet kapni. És erre manapság igen komoly esély van.
OFF
Csak emlegetni kell őket! :-)))) Ebben a pillanatban jött tőlük a levelke az ujdonságokkal! Még nem olvastam...
Hát lehet, hogy úgy látszik neked, hogy keverem a dolgokat, de én itthon is látom, hogy mit csinál egy bolt, valamint évek óta minden gond nélkül vásárolok modelleket. Ha nem lennék tisztában azzal, hogy mit csinálok, akkor nem írnám le ezeket.
A boltban valóban kipróbálom a dolgokat, de ha előttem feszegetni az eladó a gépet, akkor nem venném meg.
Valószínűleg Te lennél a legjobban felháborodva, ha kasztni rögzítéseinél a festék le lenne pattogva egy egy barbár szétszedés miatt, és azt mondanák, hogy ez új, és fizesd ki a teljes árat.
Az erkelben áll a vitrinben egy Roco mozdony majdnem 140.000-ért, tiszta por,és kitudja mióta "süti a nap". Az az egy darab van belőle. Ebben az állapotban megvennéd 140.000-ért? A gyár dísz fa dobozban árulja. Hát én azt nem venném meg. Meg is rendelheted valszeg, de volt egy 30% áremelés azóta, szóval mi a teendő ilyenkor? Ha én ilyeneket gyűjtenék, akkor csakis fehér kesztűben nyúlnék hozzá, és megfelelően tárolnám.
Tény, hogy én a minőségibb modelleket gyűjtöm, találn ezért is állok hozzá így a modellekehez, de hadd legyen ez az én véleményem, eddig is így csináltam, eztán sem lesz másképp. Nekem ezek a modellek értékek.
Amennyiben valamit megrendelsz látatlanban, akkor valoban arrol van szo amit leirsz, jön a modell, leragasztva és a gyár állja a garanciát (amugy vigyázz, mert gyakran ingyenes a garancia, de sok dolcsit stb. kérnek kezelési költségként pl. a trainworld simán levasal 10% az árbol restocking cimen!!! plusz te fizetetd a postaköltségeket. (A Bachmannál azt hiszem most fix ár van reklamáciora).
A boltbol viszont többnyire kiprobálás után viszed el a mozdonyt, és a kereskedö állja a garancia költségeit (közvetve a gyártoval.)
èn sem tudpom, hogy Mo-n mikor hogy kezelik a dolgokat mert és is vagy 15-20 éve vettem az utolso mozdonyt.
Hát amiket rendelgettem új dolgokat, azok nagy része bizony le volt ragasztva, vagy le volt fóliázva. A garanciát pedig a gyártó állja, és hozzájuk bármilyen ürüggyel visszaküldheted a terméket, kicserélik. Vagy a kereskedő elintézi helyetted, hiszen neki érdeke, hogy legközelebb is őt válaszd, és ezért mindent meg is tesz.
Ezek nem magyar példák, itthon nem tudom hogyan kezelik ezeket a dolgokat, de egy 100.000 forintos modellnél elvárom, hogy tiszteljék a leendő tulajdonomat:)
Nálunknál fejlettebb nyugati országokban azért ez természetes.
Nem tudom honnan veszed ezt, mert egyáltalán nem az, legfeljebb ok lehet az alkudozásra, de nincs elöre garantált eredmény.
Amugy a modellek igen ritkán vannak gyárilag lezárt (leragasztott) dobozban, igy azt bárki bárhol kinyithatja...
A boltnak rendelkeznie kellene bizonyos rutinnal (ez a jobb boltokra szerte a világon jellemzö), ahol azt mindenképpen fel lehet tételezni, hogy tudják, hogyan kell egy adott mozdonyt szétszerelni (sok nagyobb gyár ezt oktatja (-tta) is ).
Utovégre a boltos adja neked a garanciát, hogy müködik a modell, azaz, ha az nem megy, akkor mindenképpen ott helyben fogják megjavitani, mégha nem is az orrod elött....
Na de azért mégis...ne szedje már szét senki előttem. A gyár az más, ott erre megvan a rutin meg a technika.
Amugy sem veszek új áron olyat aminek a doboza fel van nyitva:) Azért új, mert még senki nem babrálta, nem? Ha meg kinyitotta a bolt, akkor adja olcsóbban. Nálunknál fejlettebb nyugati országokban azért ez természetes.
A challengert se mertem széjjel szedni, pedig ki kéne benne cserélni a LED-eket. A Rivarossi Big Boyt viszont csukott szemmel is szétkapom, de most már jó, nem zárlatol többet:)
Azért ne légy ilyen háklis, hány modellt kell még a gyárban többször kinyitni, mire szállithato állapotba kerül. Ha szakszerüen teszik ettöl nem romlik el semmi a modellen.
Sajnos azonban egyre több olyan modell van amit képtelenség szétszedni (nálam is porosodik néhány hajdani réz modell, amihez nincs semilyen info, a gyárto már rég az ibolyát szagolja), én meg rágodom, hogy hogyan lehetne szétszedni, hogy megtisztitsam, vagy megnézzem mi a kinja, mert most nem megy.... Ha majd egyszer meglök a mechanika muzsája és sikerül rendbe tenni, akkor ez a modell is felkerül a pultra - mert off-topik, és nem is passzol a gyüjteménybe....lehet, hogy másnak meg már évtizedek ota erre fáj a foga.
Hát kérdeztem, hogy lehet-e rendelni, azt mondta nem. Hogy mi alapján kerül oda amerikai modell, aztat fogalmam sincs:)
A picurkát meg is járattattam velük, szép darab volt!
Az nem tetszik az Erkelben, ahogy a modellekkel bánnak! imán összetapperolják, a modelleket, pedig ilyen értékeknél én csak a fehér kesztűt engedném:)
Múltkor mikor érdeklődtem valami dekóder iránt, azt mondta valamelyik eladó, hogy megmutatja egy modellben. Erre előkapott egy európai OFF mozdonyt, meg egy csavarhúzót, simán nekiugrott, szétfeszegette a mozdonyházat, és megmutatta a belsejét! Hát lehet, hogy erre én vagyok csak háklis, de legszívesebben letörtem volna a kezét! Azt a modellt meg soha nem vettem volna már meg!
Még szerencse, hogy nem kértem meg a Big Boy részletes bemutatására:))
Hmmmm, érdekes, én utoljára akkor láttam ott amcsi dolgot, amikor a Triksz Nagyfiú megjelent*, pedig igen gyakran járok oda. Na jó, azt a picurkát én is láttam, legalábbis a dobozát messziről. Azt lehet tudni, ezeket csak úgy magától hozza, honnan-kitől, mi alapján, stb.? Na meg hogy lehet-e tudni előre, mit fog hozni és mennyiért? Esetleg lehet-e befolyásolni? :-)))
*Csak azért nem vettem meg, mert az új 200000 Ft-os bankjegyből éppen nem tudott visszadni ötezret. :-)))))))))
Azért az erkelben néha feltűnik egy-két dolog, multkorában volt egy Life-like Heraitage gőzős N-ben, elkelt mostanra. Volt egy TRIX Big Boy is a bejaratnál alulra eldugva, de észrevetem:)) Mikor érdeklődtem felőle vásárlási szándékkal, már elkelt az is.
Amit bánok az egy Prot2000-es kis switcher volt NYC fekete festésben, nem is adták drágán, de az is elment, mire meggondoltam.
Van ezekre a dolgokra vevő csak néha többet kell a boltnak várni.
Hál isten vannak gyűjtők kis hazánkban, viszont őket nem látod itt. Sokan már azért leszólnak embereket, mert volt pofája 100 ezret adni egy modellért...
Pedig jó lenne néha egy kis eszmecserére összejönni komolyabb gyűjteménnyel rendelkező emberekkel.
Tény hogy néha kicsit drágák, de egy MK Nohabhoz hozzájutni is lehetetlenség pedig 130000 Huf volt az ára. Nincs európai vagy magyar modellem egy darab se, de egyet szeretnék azokból a Nohabokból, meg hozzá pár MK IC kocsit.:)
Azt akarod mondani,hogy még nincs terpasztalod,ezek a gyönyörű dolgokat a vitrinben lehet megcsodállni?
Igen, azt akartam mondani - és úgy látszik sikerült is :-))) -, hogy nincs terepasztalom. :-((( Csak két dolog hiányzik hozzá: idő és hely. Ez viszont nem jelenti azt, hogy van vitrinem. :-))) Na, azért van egy üvegajtós szekrény, abban az egyik polcon van egy kupac osztrák mozdony (kb. 25 - 30 db, 90%-ban Roco). Ez kb. 15 éve változatlan, mindig mondom, hogy cserélgetni kéne, csak lusta vagyok hozzá.
Nem tudom Magyarországon miért nem forgalmaznak Amerikai modelleket,lehet,hogy kicsi rá az igény?Az Erkel utcában érdeklődtem egyszer,de azt monták csak néha egy-egy teherkocsi szokott lenni.
Valószínűleg tényleg kevesen keresnek amcsi modelleket Magyarországon. Az Erkelben utoljára 5-6 éve volt amcsi dolog, néhány Brawa által forgalmazott Lif-Like mozdony és teherkocsi, nameg a Roco-tól a Mallett mozdonyok és 3-féle teherkocsi szett. A Life-Like mozdonyok nagyon sokáig ott áltak, két db RDC2*-es még most van a pult alatt. (Pont a múlt héten mutatták.)
A másik nagy gond a kevés érdeklődő mellett az az, hogy a valóságban van több tucat mozdonytípus és több száz vasúttársaság, ezeknek nagy része modellben is. Na most ha annak a néhány érdeklőnek mindegyikének van egy-két kedvenc vasúttársasága és kedvenc korszaka, akkor elég nehéz beletrafálni abba, hogy pont ebbe passzoló modellek legyenek. Tehát lehet, hogy elfogyna 1 nap alatt, de lehet, hogy 5 évig ott állna a cucc. Szóval igazából csak a rendelés segítene, de ha ehhez még hozzávesszük a több tucat gyártót, mindegyiktől egy-két darab rendelés, nem lehetne jó árat elérni (gyakorlatilag ő is kisker áron kapná, és erre tenné rá a saját hasznát, tehát jobb, ha te rendeled meg.)
Szerencsére a rézmozdonyos kérdésre megadták a választ, ilyet én még csak fotón láttam.
*Az RDC-vel vigyázzál, ha hegyi pályát akarsz! A modell csak két tengelyt hajt és q***va nehéz (valamit nagyot elszámoltak), a múltkori próbán az 5%-os emelkedőn önmagában sem tudott felmenni! Az egész alváza tömör fém, talán az alsó dobozoknál belülről ki lehetne könnyíteni spéci maróval, de lehet, hogy még így is gyenge ehhez a motorja. (Amúgy én akkor csak egy RDC-t vettem, mert persze a 10-15 akkor kapható mozdonyból semmi sem passzolt az érdeklődési körőmbe; erről beszéltem fentebb.)
A felső képen látható mozdony az NJ tulajdona, típusszáma PL42AC, és 2003-ban építette őket át az Alstom/EMD páros. A kabin, a mozdonyszekrény egyes elemei, és a futómű Alstom gyártmány, addig az új, 3,1MW-os EMD710 motor EMD gyártmányú.
Az alsó képen látható mozdony a CalTrain tulajdona, de rendelt a járműből a Metra, is. Az átépítést a Motive Power, Inc. végezi, 2003-tól, a mozdony típusszáma MPI MP36PH3C, az új motor teljesítménye 2,8MW, a felújítás érintette a kabint, de ennél a mozdonynál az eredeti futóműveket meghagyták, és nyilvánvalóan csak a vontatómotorokat cserélték nagyobb teljesítményűre.
Még talán annyit, hogy az amerikai modellek kereskedelme szinte mindenhol a világon (beleértve az USA-t is) a boltok köré telepedik, azaz a boltok keresik a stabil vevöket, és ameddig ez nincs, nincs is általában áru.
A mozdony a Long Island Rail Road tulajdona, és egyes szakaszokon a vontatómotorokat harmadik sínről táplálják 750V egyenárammal, ami a város alatt átvezető alagútban nélkülőzhetetlen tulajdonság.
A mozdonyt a Siemens/GE gyártotta 1995-1998 között, teljesítménye 2,4MW és
A rézmodelleket sajna ma már igen ritkán árulják ugy, hogy magadnak kell összeállitani (ez szinte lehetetlen a dolog bonyolultsága miatt, illetve a rengeteg szükséges egyébb - gyakran nagyon drága kellék nélkül.
Van azért még néhány cég akik erre specializálodtak, de összerakatlanul is elég drágák a modellek, mert hozzá kell csomagolni egyet s mást, amivel sikeresen lehet összeállitani (amik értelemszerüen hiányoznak a kész modellböl).
Az ujabb modellekben már nagyon jo hajtás van (jo drága is) és általában a gyártok ezeket másoktól szerzik be (lásd a linkeket). A modellek legnagyobb baja a mai napig az egyre kisebb mennyiség - igy sokat csak elörendeléssel lehet megszerezni, mert gyakorlatilag elfogy még mielött elkészülne. (sok K26 pl.).
A rézmodelleknak aránylag igen nagy a másodlagos piaca, és szinte valamennyi ilyen dolgokra specializálodott boltban láthatsz egy sereg korábbi eredetü rézmozdonyt mindenféle, de általában jo állapotban.
Azt akarod mondani,hogy még nincs terpasztalod,ezek a gyönyörű dolgokat a vitrinben lehet megcsodállni? A rézmodellekről szeretném kérdezni,mert gyakran látok az e-bay.en,hogy ezeket neked kell összeforrasztgatni,lefesteni? És milyen motor és hajtás van bennük?/van-e lendkerék,hány tengelyt hajt?/ Azt hiszem Hallmark Márkájúakat láttam legutóbb. Nem tudom Magyarországon miért nem forgalmaznak Amerikai modelleket,lehet,hogy kicsi rá az igény?Az Erkel utcában érdeklődtem egyszer,de azt monták csak néha egy-egy teherkocsi szokott lenni. Meg talán a Mechano mostanában sokat fejlődött,de még kidolgozásban nem az igazi.
Ez a szerelmem vasútján, a Long Island Rail Road-on (LIRR) járó, a Senectady Super Steel által gyártott mozdony. Dízel-villamos, nomeg villamos, bár fél év alatt egyszer sem láttam tisztán villamosan menni, inkább dízellel be az alagútba az East River alá. De annyival jobb, mint a Bz, hogy nem nagyon füstölt.
A kocsik mögötte két szintesek, és a mozdony is pont olyan magas. Valamint a szerelvény másik végén egy pont ugyanilyen vezérlőkocsi van.
Na, akkor folytassuk az amcsi részével! Mivel ezeket csak egy éve kezdtem megint gyűjteni, ezért a taktika is még csak alakulófélben van. A lehetőségek is teljesen mások a hazai beszerzési lehetőség enyhén szólva szűkös volta miatt, vagyis mindent külföldről kell beszerezni.
Amikor megvettem a CP mozdonyt tavaly októberben, és újból "ringbe szálltam", előszőr képbe kellett kerülnöm az amcsi modellpiaccal kapcsolatban. Mivel volt kb. 20 év kihagyás, minden új volt számomra. Még most sem vagyok képben teljesen...
Ami lényeges, hogy annak idején kétféle modell létezett: a játék kategória és a rézmodellek. Az Európában ismert Roco/Fleischmann kategória nem volt. Talán az Atheran súrolta a lécet alulról. A helyzet azóta gyökeresen megváltozott, kiváló minőségű (Távol-Keleten gyártott) modellek vannak az itteninél olcsóbb áron!
Mivel a kívánságlistám még nem teljesen kiforrott, ezért egyelőre csak a letisztázott részekre tudok koncentrálni. Leginkább a dieselmozdonyok vonzanak, de van egy pár gőzös is ami tetszik, ezért ezen a néhányon szeretnék mihamarabb túl lenni. Kettő már megvan, még kb. 3-4 kell. Vagyis itt prioritási lista elején ezek vannak, hamarosan megrendelem az N&W Y6b-t (2-8-8-2) a Precision Craft-tól (digit hanggal, postaköltséggel 600 dolcsi fölött).
A személyvonatok itt is a kedvencek közé tartoznak. Korábban gyakorlatilag semmit nem lehetett korrektül összeszedni, mert minden cég egy-egy kocsit festett 40 féle vasút színére, nem törődve a valóságbeli különbségekkel. Az utóbbi két évben változott a helyzet, a Walthers kihozta a Super Chief-et (Santa Fe), a Broadway pedig a California Zephyr-t (WP, Rio Grande, Burlington). Ezek már negvannak, vagyis a korábbi taktika ezek gyors begyűjtése volt. :-))) A Walthers most kezdi kihozni az Empire Builder-t (Great Northern), a Precision Craft pedig jövőre igéri a Coast Daylight-ot (Southern Pacific). Ezekből havonta egy kocsi jön ki, az első Empire Builder kocsi talán már úton is van... Szóval prioritásban ezek következnek.
A teherkocsiknál a taktikám úgy kezdődik, hogy kb. megpróbálom megsaccolni, milyen kocsikat szeretnék (több hónapos netezés eredményeképpen). Ezekből kiválasztom azokat, amelyekből csak gy-két darab kell, és először ezeket gyűjtöm be, ezzekkel aztán nincs többé gond. Amiből sok kell, pl. a boxcar, hopper, ott még azt sem tudtam felmérni hányféle típus létezik, azt majd később. Kicsit bekavar, hogy pl. szeretnék összeszedni egy kanadai gabonaszállító szerelvényt, ehhez kell vagy 20 kocsi. Ezekből éppen csak egy-kettő kapható, itt mindig figyelem, ha éppen megelenik egy, azt gyorsan megrendelem. Még az elején vagyok...
A dieseleknél még nincs taktikám, eddig csak Bécsben a Brumminál vettem ami éppen volt. Itt előszőr a már kész személyvonatokhoz szeretném a mozdonyokat beszerezni, de pl. a California Zephyr-hez most éppen nem csinálják az általam kiválasztottat. :-((( Lehet, hogy csak egy-két év múlva lesz. Szóval itt a Super Chief-hez lesz egy F7-es kvartett (A+B+B+A).
A beszerzés? Egyelőre egy kedves ismerősöm jóindulatán múlik, jelenleg ő rendeli meg nekem az USÁ-ból a dolgokat, remélem nem únja még. :-))))))))))))
Szóval a fő gondom az az, hogy nem tudom egy-egy modell meddig van gyártás alatt, mennyi ideig lehet beszerezni, mennyire kell sietni? Ezért igazából az ütemezést sem tudom megtervezni. Szíven szerint most gyorsan megrendelnék néhány ezer dollárnyi cuccot (ha lenne annyi pénzem erre a célra), de ezt jobb lenne néhány évre elnyújtani...
Ja, és mindehhez az is kell, hogy az európai dolgokat egy kicsit háttérbe szorítom, bár itt is van egy-két korábban megrendelt dolog.
Kedves RhB! Csak irigyelni tudlak,biztosan nagyon szép gyűjteményed lehet és jó munkahelyed ahol az anyagiakat előteremted. Nekem van 2családom, feleségem,MÁV-nál jó munkahelyem/ha meg nem szüntetik a vonalat/. A Család egy nagyszerű dolog,sok előnye van,de a kereset nagyrészét oda kell invesztálnom.Én ezért szoktam a régi modelljeimet eladni és az így kapott pénzt kiegészítve tudok Újakat venni.Csak egyszer bezárul a kör mert csak olyan modellek maradnak amik tetszenek. Majd ha van időd írjál a terepasztalodról is. Várom a gyűjteményed Amerikai részéről a beszámolódat. Esetleg,ha nem titok, honnan szerzed be a modelljeidet?
Köztetek nincs olyan aki Európai vasutat gyűjt és Amcsit is? Ha van ,hogy taktikázik?
Na, egy kicsit visszatérek a témára. Ebben továbbra sem tudok tanácsot adni, szerintem nem is lehet. Mindekinek mások a gyűjtési szempontjai és lehetőségei, ez alapjában véve meghatároza a taktikát. (Vagy ez stratégia, a két dolog közötti különbséget sosem értettem igazán? :-))) )
Én csak arról tudok szólni egy pár szót, ami rám vonatkozik. Most az európairól, aztán majd egy kiccsit később az amcsiról. (Közben dolgozni is kell egy kicsit.)
Tehát nekem mindig is a kedevenceim voltak a személyvonatok, persze teher is van bőven. Kihangsúlyoztam a VONAT-ot, azaz én lehetőleg szerelvényben gondolkozok. Tehát általában nem veszek meg egy kocsit vagy mozdonyt csak azért, mert tetszik, az is szempont, hogy belepasszoljon valamelyik már elkezdett vagy tervezett szerelvénybe. (Persze kivétel azért akad.) Ehhez az is hozzátartozik, hogy alaposan beleásom magam az irodalomba, kutatom a szerelvény összeállításokat, kocsitípusokat, és megpróbálok a modellek közül ezeknek megfelelőt keresni. Mivel az anyagi lehetőségek korlátozottak, ezért azoknak a modelleknek van prioritásuk, amelyek:
1) megszűnő vagy most kiadott limitált modell, tehát amivel nem lehet sokáig várni
2) amivel egy meglévő szerelvény éppen teljessé válik (tehát ha egy kocsi kell még egy vonatba, akkor lehetőleg nem kezdek új szerelvény összeállításába, kivéve, ha az 1) pont lép érvénybe)
3) mivel egy szerelvénybe több azonos kocsi is kell (akár személy, akár teher)), ahol lehet, különböző pályaszámú kocsikat keresek. Tehát ha kell még egy már meglévő kocsiból, és új pályaszámút találok, akkor igyekszek hamar megvenni, mert ez is eltünhet. (amcsinál könnyebb a helyzet, ott jellemzőbb az eltérő pályaszámon kiadott kocsi, nem kell annyira sietni.)
Ehhez még hozzá kell tenni, hogy mivel elég jól ismerem a vonatösszeállításokat és a kocsitípusokat is, tudom, hogy esetleg egy kocsinak van még olyan verziója, amit nem hoztak ki, tehát ha kell, megvárom, ami nekem kell. (Aki nem ismeri ezeket, hajlamos az első kiadott verziót megvenni, pedig lehet, hogy egy később kiadott változat jobban tetszik neki, csak erről ő nem tudott.)
A folytatásban már nem leszek ennyire OFF, akkor majd az amcsikról írok... (bár egy pár dolog igaz arra is)
Köztetek nincs olyan aki Európai vasutat gyűjt és Amcsit is? Ha van ,hogy taktikázik?
Hát pl. én! Annak idején (kb. 25 éve) amcsival kezdtem, persze akkor még csak jugó modellekhez lehett itthon hozzájutni. Egy pár év után bejött mellé az európai (előbb az osztrák, aztán a német, a svájci, aztán szinte minden), az utóbbi 15 évben gyakorlatilag csak ezekkel foglakoztam. Az amcsit kb. egy éve kezdtem el megint gyűjteni a tavalyi bécsi kiállításon vett CPRail AC4400CW óta.
Taktika? Az nincs... :-))) Azaz most inkább az amcsira koncentrálok, ezért az egyebekből csak olyat veszek, ami pl. meg volt rendelve. Na meg a Roco áremelés is kiakasztott, ez is segít egy kicsit. (Ehhez még azt is tudni kell, hogy se asszony, se gyerek, és gyakorlatilag minden pénzemet vasútra költöm.)
Én nem tudom ,lehet,hogy fura az izlésem de szerintem lehet gyűlyteni egyszerre több társaság modelljeit is,bár lehet a színek nincsenek mindig összhangban egymással.
Én nem azt mondtam, hogy nem lehet, hanem hogy a tapasztalatom szerint nem ez a jellemző. A színek összhangja meg ne érdekeljen, ha tetszik, vedd meg! Az sem baj, ha minden mozdonyod más társaságtól van vagy adott társaság különböző festésével.
Ez alatt azt értem ,milyen furcsán nézki egy BNSF gép egy piros CP előfoggattal.
Ha egy kicsit keresgélnék, valószínűleg találnék ilyen fotót... Manapság ezek a nagy vasútak annyira keverednek egymással, hogy szinte minden kombináció előfordul. Szóval ez ne legyen akadály a gyűjtésben...
Hát igazatok van! Egy fenékkel nehéz több lovat megülni,sőt szinte lehetetlen. Lehet ez a modelgyűjtés károsabb szenvedély mint a Pia,Narkó?Lehet,hogy a végén el kell adni a Házat,kocsit?-De akkor hol lesz a terepasztal? Vagy végül el kell adni a gyűljteményt és újra kezdeni? Köztetek nincs olyan aki Európai vasutat gyűjt és Amcsit is? Ha van ,hogy taktikázik? Én nem tudom ,lehet,hogy fura az izlésem de szerintem lehet gyűlyteni egyszerre több társaság modelljeit is,bár lehet a színek nincsenek mindig összhangban egymással. Ez alatt azt értem ,milyen furcsán nézki egy BNSF gép egy piros CP előfoggattal. Az egész Hobby szerintem csak pénz kérdése.
Ez nem csak kizárólag az izlésen múlik. Persze lehet úgy is gyűjteni, hogy mindent, ami tetszik, de a tapasztalatom szerint az amcsi vasútat gyűjtőkre nem ez a jellemző. Általában mindenkinek van egy-két kedvenc vasúttársasága (persze ez a kiválasztás tetszés alapon történik), aztán lehetőleg mindent ebből vesz. Nekem a fő kedvenceim a kanadaiak (CP, CN), az amcsiból pedig elsősorban a Santa Fe-t néztem ki magamnak. Persze tetszik még vagy 20 másik is, csak azt sem anyagilag, sem hellyel nem lehetne bírni... Persze azért lesz/van néhány mástól is, de a fenteikből több is.
Köszönöm,megtaláltam én is,ezekszerint nagy jelentősége van az írásmódnak. Ennek ellenére,nekem a kék jobban tetszik,de hát mindenkinek más az izlése. Azt hiszem a Családi béke érdekében-egy kicsit várok,majd eladok valamit és úgy próbálom megvenni.
De szép is egy Santa Fe BR89-es... :-))))))))))))))
Most hogy így mondod, én is megtaláltam ezeket. Az árkülönbséghez: 1) más eladó - más ár 2) a nem-Santa Fe kevésbbé keresett, talán ezért kínálják olcsóbban...
Amúgy én "CF7"-re kerestem (egybe írva), arra jön elő a két másik, ráadásul Santa Fe és olcsóbb. (Az előbbieknél "CF 7" ill. CF-7" van írva.)
Kedves RHB! Az én Német e-bayomon A HO-ÁsEgyenáramú kategóriában a Sofortosoknál 2CF 7es van. Egy kék Mass Centrál-os és eghy Santha Fee-s. 69 és 92 euróért. De most az a baj ,hogy elcsábultam egy régi vágyam felé,-ide le sem merem írni-Egy BR89-es-t vettem Zimo dekóderrel. Tudtok valamit erről a fajta dekóderről mert el akarom adni,mivel csak analóg pályám van.
Hát könyvböl is van elég meg vagy 1000 ujság ugy 1975-ota, ugyhogy ha nagyon érdekel apropénzért meg teherautoval el is viheted egy részét, mert félek, hogy összedöl a ház a rohadt sok papir alatt.
OFF Hát azt nem tom, de én is egy gyors vonattal mentem, csak pont akkor nem ment az a ósdi TGV:) és hát 200 km-t tettem meg másfél óra alatt. Menet rend szerint a TGV is ezt produkálja az adott szakaszon. Tessék kimatekolni mennyivel ment:) ON