Kérdezz, jár erre pár guru. Hamarabb kapsz választ, ha precízen leírod mi a baj (oprendszer, sw verzió, hibaüzenetek, egyéb) - de kérünk, egy kérdést ne írj bele több topicba, kérdezés előtt keress vissza, hátha már volt a problémád.
Ja, és amennyiben warez windowsod lenne, ez nem az a hely ahol segítene bárki. És kodekpakkot, soha, sehova sem teszünk fel.
Adott egy Dell Optiplex GX280 desktop PC, abból is az a változat, amelyikben az alaplapon 1 db SATA és 1 db IDE csatlakozó van.
A BIOS-ban a Drives menüpont alatt egyesével lehet engedélyezni ill. tiltani a SATA0, SATA2, IDE0 és IDE1 lemezegységeket.
1. kérdés: hogyan tudom elérhetővé tenni a SATA2 drive-ot, ha csak 1 db SATA csatlakozó van?
Ugyanezen a gépen az volt a feladat, hogy telepítsek Windows 2000-et (legacy szoftver miatt).
Sebesség megfontolásból SATA HDD-re terveztem az OS-t telepíteni, míg az IDE ágon hagytam volna a CD-ROM-ot.
Csakhogy nem találtam az elfekvő készletemben működőképes IDE CD-ROM-ot, legalábbis egyik sem volt hajlandó olvasni a gyári Win2000 telepítőlemezt.
Ugyanígy hiába próbálkoztam külső, USB-s Blue-Ray olvasóval. Másik gépen ellenőriztem, hogy ez tudja olvasni a lemezt, de a PC nem hajlandó bootolni róla.
Végül azt csináltam, hogy megcseréltem a szerepeket, és SATA csatolós CD-ROM-ról IDE csatolós HDD-re telepítettem. Ez működött, szépen feltelepült a rendszer, futott is.
De nem hagyott nyugodni a dolog, szerettem volna SATA HDD-t a gépbe. Ezért CloneZilla segítségével klónoztam az IDE lemez tartalmát egy SATA lemezre.
Arra számítottam, hogy nem fog működni, mert a Win2000-ben nincs SATA driver, én meg tuti nem adtam hozzá, de a klónozás után simán felállt a rendszer a SATA HDD-ről is.
2. kérdés: hogy lehet ez?
Valahol a neten azt írták, hogy ha a BIOS-ban a SATA drive üzemmódját IDE-re állítom, akkor nem kell SATA driver, de ebben a BIOS-ban nincs ilyen beállítási lehetőség.
Az is még egy érdekesség, hogy a klónozáshoz a CloneZillát ugyanarról az USB-s Blue-Ray olvasóról bootoltam, ami a Win2K telepítőlemezzel nem akart elindulni.
És csak második próbálkozásra sikerült, elsőre lefagyott a rendszer a CloneZilla bootolás közben.
"Indításkor automatikusan elinduló alkalmazás hozzáadása a Windows 10-ben A következőkre vonatkozik: Windows 10
Válassza a Start gombot, majd görgessen le ahhoz az alkalmazáshoz, amelyet indításkor futtatni szeretne.
Kattintson a jobb gombbal az alkalmazásra, válassza az Egyebek parancsot, majd válassza a Fájl helyének megnyitása elemet. Ekkor megnyílik az alkalmazás parancsikonjának mentési helye. Ha nem jelenik meg a Fájl helyének megnyitása lehetőség, az azt jelenti, hogy az alkalmazás nem futtatható indításkor.
Miközben meg van nyitva a fájl tárolási helye, nyomja meg a Windows billentyű + R billentyűkombinációt, írj be a shell:startup parancsot, majd válassza az OK gombot. Ekkor megnyílik az Indítópult mappa.
Másolja és illessze be az alkalmazás parancsikonját a fájl tárolási helyéről az Indítópult mappába."
Ami mappaként van jelen, abba tetszőlegesen lehet pakolni parancsikont, dokumentumot, vagy futtatható állományt (exe, com, batch). A start menü indítópultba is, dokumentumnál az alapértelmezett alkalmazással nyitja. A parancsikon azért jobb, mert nagyobb méretű exékből ikont olvasni elég hosszadalmas tud lenni, meg mert a parancsikont kényelmesen lehet paraméterezni.
Onnan, hogy azt írta: "a start menü összes programja valamint a tálca összes programja". Ez így teljesen egyértelmű, hogy nem előzményekre és doksikra vonatkozik. Legalábbis én még nem találkoztam azzal a Legtöbb nevű felhasználóval, akinél igen.
Aha, mert a társítás szerinted azt jelenti, hogy ha az egyik programot próbáljuk elindítani (és nem egy doksit megnyitni), akkor egy másik program indul el? Mert szerintem nem. Az ilyesmi inkább ikon probléma.
"Próbáltam visszaállítani a start menüben (jobb gomb, tulajdonságokkal) de nem tudom mit nyomtam meg de a start menü összes programja valamint a tálca összes programja a wordöt nyitja meg. "
A "mezei júzerek" nagyon találékonyak, és sok mindenre képesek, sokszor elcsodálkozik rajta az ember. Ha rendszergazdai joga is van a felhasználónak, akkor pláne. Ha eltűntek az ikonok, akkor lehet, hogy kitörölte őket, vagy áthelyezte valahová (például áthúzta az egérrel), vagy valami módon átírta az ikonokhoz tartozó jogosultságokat, és azért tűntek el, vagy változtak meg.
A múltkor láttam bemutatva néhány vírust, amiknek hasonlók voltak a tüneteik. Ezért egyből erre gondoltam. De mint mondtam a W7-et nem ismerem közelről, így a gyerekbetegségeit sem.
Abból még nem következik az, hogy nem lehet vírus. Egyrészt korábban is előfordult, hogy egyes vírusokat nem ismert fel minden vírusvédő, másrészt pedig minden olyan vírusvédő, ami minták alapján dolgozik, csak azokat a vírusokat ismeri fel, amelyek benne vannak az adatbázisában. Tehát a vadi újakat nem, legfeljebb némelyik vizsgálhatja a programok viselkedését is (heurisztikus vizsgálat), de ez sem tuti módszer.
Kösz, egyelőre megpróbáltam. Csak attól tartok, hogy ez az olyan figyelmeztetéseket is letiltja, amire szükségem lenne. De azért figyelni gogom, mi történik.