Kérdezz, jár erre pár guru. Hamarabb kapsz választ, ha precízen leírod mi a baj (oprendszer, sw verzió, hibaüzenetek, egyéb) - de kérünk, egy kérdést ne írj bele több topicba, kérdezés előtt keress vissza, hátha már volt a problémád.
Ja, és amennyiben warez windowsod lenne, ez nem az a hely ahol segítene bárki. És kodekpakkot, soha, sehova sem teszünk fel.
"mert én csak jobban tudom, hogy mivel jöttek a mi gépeink."
Írjam le ugyanazt, hogy mert én csak jobban tudom, hogy mivel jöttek a mi gépeink? És a piacot átlagban? Persze lehet olyat is rendelni, de ez általánosságban nem biztos, hogy kiterjeszthető az univerzumra. Meg jajjúristen, vettem én is közel 200 darab Dell 3070es, volt benne OD, nahát. Bár minek, ha júzernek alapban le van tiltva és akadt mikor az OD nélküli volt feláras... Aztán ezek mellé jutott közel 2ezer másik konfig, amiben nem volt OD. L430at meg már vacak 2. generációs procikkal kamionszám szórják a piacra és abban sem volt OD. Mostani gyárban meg nem is tudom, majd kiderítem az arányokat és ha nem titkos, akkor megírom. Szerintem pár ezer gép bejött/kiment OD nélkül és még a kérdésért is atom hülyén néznek majd rá. Akkorkapott válaszokat meg nem szeretem ide beírni :-D
Hiába próbálsz meghazudtolni, mert én csak jobban tudom, hogy mivel jöttek a mi gépeink. Nem csak öt éve, de még idén is jött ilyen gép, több, mint egy tucat. És mint írtam, sokszor jó, hogy így jöttek. Az meg nem érdekel, hogy Szerinted egy (kompakt) desktop gép "értelmes vas", vagy nem. Mi tudjuk használni.
És itt a lényeg: "Nero InCD supports all CD and DVD formats in existence, but you should note that regular, write-only discs (CD-R or DVD-R) cannot be reformatted nor erased. "
És szerintem ezt az utolsó megjegyzést értitek (értettétek) félre. Mert újraformázni és törölni valóban nem lehetett, de a lezárás előtt, amíg volt rajta még szabad hely, úgy viselkedtek ezek is, mint egy floppy, csak sokkal nagyobb kapacitással.
Mármint 5 éve még néha előfordult, hogy jött így. Kinek mi az új és egy sorozat :-D
Szerintem értelmes vasat 2013 körül rendeltem olyat, amiben alapban volt valami optikai, sokan azt is 2. vincsire cserélték, majd egyre divatosabbak lettek a a lapos noteszek, minden nélkül. HP tornyokba meg csak olvasót is kaptunk, mert kis spórolásértbármit :-P
Nem. Éppen ez volt a dolog lényege. Hogy a nem újraírósra lehetett többször is felvinni adatokat, anélkül, hogy a már rajta lévők elvesztek volna. Egészen addig, amjg le nem zártad. Mintegy floppyként működtek azzal a különbséggel, hogy:
1. A már felvitt fájlokat ttörölni nem lehetett, fizikailag felülírni sem.
2. A kapacitásuk sokszorta nagyobb volt, mint az akkori Floppyké.
Ha ezt nem tudtad, és nem így használtad, akkor vagy nem volt ilyened, vagy nem InCD-t használtál.
Ja, 20 évnél régebbiben nem jellemző, aztán jött a "multimédia" korszak, minden gép multimédiás volt, mert kapott egy hangkártyát meg CDolvasót :-D Most meg már azért nincs, mert kihalt. Akinek nem volt CDírója, az szopolt havernál vagy csak simán nem írt CD-t.
Na ez az InCD volt az, ami az előbb nem jutott eszembe. Ezt köszönöm. És azon nem volt ilyen korlát! Éppen az volt a lényege, amikor a gépeinken USB sem volt, és a Pendrájvot is legfeljebb hírből hallottuk, hogy ilyen lemezeken lehetett hurcolni az adatainkat. Természetesen nem lezárt lemez volt, így további fájlokat lehetett írni rá. Az újraírás persze nem valódi volt. Ilyenkor a korábban kiírt fájl felülírása helyett új fájlt hozott létre. Az egyszer írható lemezen a kapacitás határáig.
Valamit félre értesz. A képeden mindkét választás adat-lemezt eredményez. Az alsó amit választottál a hagyományos módszer, abból is csak a hagyományos egymenetest (DAO) tudja a win10, multisession-ra nem találtam utalást. A felső az 'új' amit a Nero nem tud írni. XP alatt az InCD progi kellett hozzá de az nem volt teljesen kompatibilis, sok hibája volt. Win7 óta a win önállóan is tud ilyet írni segédszoftver nélkül is. (Link)
Te pedig nem tudni mit akartál írni? DVD-Videót? vagy mit és miből? (wmv/mkv?)
A win10 tökéletesen ír ISO-t is önállóan! (kép)(kép) jól csinálja
"Nemis állította akkor se senki hogy a win10 tud CDDA audio lemezt vagy DVD-Video (mpeg2) lemezt írni." Ezt valóban nem állítottad.
Azt viszont te írtad (ld 151730), hogy "Sőt a win10 beépített írója tökéletesen létrehozza az ISO fileból a DVD lemezt. Ezen kívül adat hordozáshoz (íráshoz) is ugyanúgy tudja formázni a DVD+R/W lemezt mint egy pendriveot, és ugyanúgy használható is vele. Minden külső program nélkül. Felesleges már bármilyen külső 'író' program."
Ebből az első mondat sajnos engem is félrevezetett. Mert bár igaz, hogy a win10 beépített írója ...létrehozza az ISO fileból a DVD lemezt, és így számítógépen nézegethető, csak éppen nem zárja le, így asztali lejátszón nem lehet használni. Tehát nem tökéletesen hozza létre.
A második mondatod majdnem igaz: "Ezen kívül adat hordozáshoz (íráshoz) is ugyanúgy tudja formázni a DVD+R/W lemezt...". Nem ezen kívül, hanem csak így tudja! Egyébként emlékeim szerint már jó 20 éve tudott ilyet a Windows. Az XP alatt biztosan, talán még valamivel előbb is. És nagyon tetszett, hogy nem újraírható lemezre is lehetett folyamatosan kiírni fájlokat, sőt azokat látszólag "újra írni".
Volt ennek az így létrehozott lemeznek, vagy az írási módnak egy szakkifejezése, de sajnos már nem jut eszembe.
Az OS szalagnak látja és azt kezeli. De bammeg, ezt mellékszálnak írtam, hogy ilyen is van, pont azért mert a szalagot kezeli és ehhez merevlemezzel igazodtak. Még a magnós eject gomb is megmaradt.
De ide azért is idekevertük a vókment meg a külső program nélküli archiválást meg a jó ég tudja mit, hogy elkeveredjünk és Dokynak valami homályos közös halmazban igaza legyen, mert legtöbb vókmen nem vesz fel és ki a fene szeretne rajt PC alapú megoldásokkal kevés adatot tárolni? Főleg míg létezik videómagnó és Googlénál korlátlan fotó tárhely.
"m hangrögzítésről beszéltem hanem program, játék, dokumentum kiírásról..."
Húúú, de el fogunk mászni. Akad ez, natívan megy vele. Olyan dinoszaurusz marad, ami sosem hal ki, de mivel halad előre a világ, már vannak olyan olcsó merevlemezes dokkolók, amik szalagot szimulálnak az OS felé, úgy tudja értelmesebben kezelni. Gyárban is mondogatják itt, hogy digitalizációóóóó, közben merevlemezes tárolós, felhős, egyéb értelmes mentésről sem akarnak hallani. Naponta jön a futár, nyomom kezébe az előző esti friss szalagot, hozza a lejártat, cserélünk, megy pár hétre külsős helyen megőrzésre sok pénzért. Havi utolsó péntek meg 15 évre, utána megsemmisítés.
"Audio CD-t minden további nélkül hajlandó írni" a win10. Valóban? Gondolom majd leírod a kérdezőnek hogy hogyan. (Nero vagy más külső prg nélkül) Én valóban sose írtam CDDA-t, már 20 éve is inkább mp3/flac dvd-t írtam..
"kazetta, mint szabványos hangrögzítési formátum"
Csak hogy nem hangrögzítésről beszéltem hanem program, játék, dokumentum kiírásról...
"Ellenben, lemezképből bármit meg tud könnyedén írni"
Ezt mondtam már régebben én is. Nem kell ehhez Nero. Köszi a megerősítést.
Nem tudom, mikor használtál W10-et lemezírásra, de alighanem soha.
Audio CD-t minden további nélkül hajlandó írni. DVD videót authoring szoftver híján nem fog tudni írni, ahogy egyik Windows sem tudott, soha-ehhez házon belül a Windows DVD maker kellett, ami W10 alatt már nem elérhető.
Ellenben, lemezképből bármit meg tud könnyedén írni, tök mindegy, milyen formátum.
A kazettára történő archiválásban részben van igazad. A kazetta, mint szabványos hangrögzítési formátum, kompatibilis bármely PC audio kimenetével, így a Windows tud rá hangadatot írni, ha így fogalmazzuk meg, vagyis kompatibilis vele a mai napig. A kazetta, mint adatrögzítési formátum, egységes szabvánnyal nem rendelkezik, akik erre használták, mind saját módon tették ezt, többnyire 1-2 kHz-es jel modulálásával.
Walkmen kazetta meg nem létezik. Walkmen sem, de oly mindegy.
Nemis állította akkor se senki hogy a win10 tud CDDA audio lemezt vagy DVD-Video (mpeg2) lemezt írni..
Az egyik már az ezredfordulón is elavultnak számított, a másik 'csak' 10 éve vált elavulttá..! (jóval a win10 megjelenése előtt)
A win10 például magnókazettára (walkmen kazetta) se tud külső program nélkül arhiválni úgy mint a C64.. Persze te elvárnád hogy mindent tudjon amit a C64 tudott. ;-)
"régebbi asztali DVD lejátszó"
Azért a 20éves ótvar lejátszódat is megnézhetnéd. 15éve már tudtak adat DVD-ről AVI konténetben DivX videót és MP3 hangot max 720 x max 576 felbontásban, a 10évesek már mkv filet is kezeltek. Lezárni meg nyilván utólag szokás a lemezt/sessiont.. (külső programokban mondjuk ez a default érték, de talán még a régi asztali DVD felvevőkben is ott volt hogy nem zárja le a sessiont és emiatt a sima lejátszók nem ismerték fel. Vissza kellett tenni lezáratni, utána ok volt. Ugyanez van win esetén is.)
Jogos mindkettő. Talán nem kellett volna az első bekezdésben leírnom, hogy közelítettem meg a dolgot (tévesen). Félreértve a Win10 lemezreíró funkciójának működését. Mentségemre szolgáljon, hogy júliusban azt javasolta valaki, hogy azért felejtsem el a Nérót, mert a Win10 mindent tud ebben a témában. Én meg elhittem. El is ment vele egy nap, amíg tisztáztam. Ezt írtam meg a későbbiekben.