Rákosszentmihály - Kőbánya felső viszonylat. Rákos (vagy Rákosi ?) elágazás bejárati jelzője sárga-zöld, a vonat 60/60-as onnan Kőbánya felsőig, Kőbányai kiágazásnak bejárati jelzője nincs, de kitérőbe álló váltója igen. Teljesen logikus.
Az érkezési sebesség az evidens, a föjelzőnél való elhaladáskor alkalmazható max. sebességet jelenti.
A továbbhaladási sebesség két részre illene bontani.
Egyrészt ez azonos az érkezési sebességgel, ezalatt tulajdonképpen a jelző és az utána következő váltókörzetben (vagy szakaszon -pl. 2 sárga a térközjelzőn) alkalmazható sebességet értjük. (jelző-pl. váltókörzet vége szakasz)
Másrészt a váltókörzet utáni és a következő főjelző közötti szakasz továbbhaladási sebességét maga az előjelzés adja meg.
Hát őő igen, ez ellentmondásos, pedig ez áll az F.1-ben. Meg ugye az előjelzés arra utal, hogy mennyivel érkezhetsz a következő jelzőhöz. Viszont kijárati jelzőnél egyértelmű, hogy mennyivel lehet továbbhaladni, csak az kevés a jóhoz...
Ha ez egy váltó, ami kitérőirányban 40 km/h-val járható, akkor erre kapsz dupla fényt. Ha ez pl. egy szintbeni vágánykereszteződés, akkor ott lassújel van kitűzve. Ha a továbbiakban a pályaállapot indokolja a 40 km/h-t, akkor a jelzőn a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel való továbbhaladást engedélyező jelzés lesz.
No akkor ezen az önműködő térközjelzőn mi miatt van két sárga? Itt biztosan nincs váltó a következő jelzőig. :-)
"Én ebből következtetek. Meg régebbi utasítások is írnak hasonlókat..."
Én meg ebből:
2.4.1.2. A továbbhaladást engedélyező jelzések jelzik az érkezési és továbbhaladási sebességet, ugyanakkor előjelzést adnak a következő jelzőn várható jelzésre is. A jelzések nem utalnak a közlekedés irányára, továbbá a helytelen vágányra történő kihaladásra.
"A főjelző jelzésképe azt jelzi, hogy a vonat milyen sebességgel érkezhet meg a jelzőhöz, milyen sebességgel közlekedhet a jelző utáni váltón vagy váltókon, és végül azt, hogy milyen sebességgel érkezhet meg a következő jelzőhöz."
A jelzőtől valami miatt csak 40 km/h-val szabad haladni. Azért, mert van ott valami. Ha ez egy váltó, ami kitérőirányban 40 km/h-val járható, akkor erre kapsz dupla fényt. Ha ez pl. egy szintbeni vágánykereszteződés, akkor ott lassújel van kitűzve. Ha a továbbiakban a pályaállapot indokolja a 40 km/h-t, akkor a jelzőn a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel való továbbhaladást engedélyező jelzés lesz. (Nem véletlen, hogy az egy fény nem azt jelenti: "Szabad sebességcsökkentés nélkül.") Hogy onnantól negyven, azt a vezér látja a szolgálati menetrendből, meg erre (is) való a vonalismeret.
Én ebből következtetek. Meg régebbi utasítások is írnak hasonlókat...
De, csak az egy sárga mellett a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel haladhatsz tovább, míg a két sárga mellett legfeljebb negyvennel (mert a jelző után kitérő irányba terelő váltó(k) van(nak)).
Mármint a kezdőpont felől volt teljes sorompó. Azt megelőzően (1948-tól 1957-ig) pedig közúti fényjelző készülék volt. Olyan, amiből mára a piros / sárga / villogó sárga jelzések adására alkalmas lámpák kialakultak a közúton.
Sőt, az előjelzőn kint lévő villogó sárga is nyugodt sárga fényként van visszajelentve. Gyerekkoromban ez tűnt fel először. Fél napig tördeltem a kezem, mire meg mertem kérdezni a Pintér Erzsi nénitől, hogy miért. :)