Keresés

Részletes keresés

lesliegold Creative Commons License 2012.01.17 0 0 1391

Sziasztok,

Várható most valami kamatemelés? Érdemes holnap (a régóta futó még) 8%-ra lekötni a Raiffeisennél, vagy várható valami új jobb akciós náluk? Mást ne is ajánljatok, mivel én csak a k&h-raiffeisen között tologatom a két nulla Ft-os bankszámláim között. Köszi előre is a segítséget.

Advantech Creative Commons License 2012.01.16 0 0 1390

És ha lekötöd, ne egyösszegben tedd, hogy ha hozzá kell majd nyúlni, és nem a teljes összeg kell, akkor ne kelljen a teljes összegre járó kamatról lemondani. 3-4 kisebb-nagyobb összegű lekötés célszerű.

A.

Előzmény: karoly.ignac (1389)
karoly.ignac Creative Commons License 2012.01.16 0 0 1389

Hát ha tényleg kibírod az egy évet, akkor a prémikum magyar államkötvényen érdemes elgondolkodni (2015/J) 2013 jan 11-ig tartozó időszakra garantált 9,3% lesz a hozama.

Kincstár irodába be kell menned és nyitni ott egy számlát. Számlavezetés, pénz elutalása stb ingyenes ott, nincsenek apróbetűk és feltételek.

Menj át az Állampapírok topikba, ott több infó van róla.

Itt a topikban sokan úgy gondolják/gondoljuk, hogy a közeljövőben (1-2 hónapon belül, értsd a következő kamatdöntés után) rövid távra egész jó akciós banki kamatok leszenk, (10-11%). Ha azt akarod kivárni, vagy sok az 1 év, akkor az AXA-nál egész jó feltételek mellett lehet pihentetni a pénzt, látra szóló kamatokkal míg jön a nagy ajánlat. Mellesleg a MagNet most rövid távra 3/4 hónapra egész jó akciós kamatokat ad, szokásos apróbetűvel.

Egy szó mint 100, egy 9,4%-os bank ajánlat 1 éves lekötés mellett bár nem rosz, de valszeg lesz a közeljövőben jobb. Persze addig se hagyd parlagon a pénzed...

KI

Előzmény: kisnyul3 (1388)
kisnyul3 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 1388

Sziasztok!

Én nagyon nem vagyok otthon a témában, ezért reménykedem, hogy valaki tud nekem segíteni. A kérdésem az lenne, hogy hamarosan kapok 1millió forint körüli összeget, és hova, melyik bankhoz, milyen futamidőre érdemes betenni. Én az fhb-nek néztem a 9,4%-os kamatát, ami mától évényes, 1 éves lekötésre, de nem tudom, hogy ez a legjobb-e. Nézegettem más bankokat is, de a honlapokon nehéz eligazodni, időm meg nincs végigjárni az összes bankot.

Tőzsdés dolgok nem érdekelnek, meg maximum 1 éves lekötés a reális, hátha hozzá kell valamiért nyúlni.

Kérlek aki járatos ebben, az segítsen.

A válaszotokat előre is köszönöm!

karoly.ignac Creative Commons License 2012.01.16 0 0 1387

mert lekötésem járt le, tehát az már nem új pénz volt...

sőtt ami lejárt már az sem akciós volt, de a MagNetnél mostanában olyan jó feltételek vannak, hogy a lejáró akciós betétetet nem viszi el az ember egykönnyen máshova, mert lényegesen jobb az nincs.

Előzmény: Worcester (1386)
Worcester Creative Commons License 2012.01.16 0 0 1386

És miért nem a 10,46%-os 3 havit választottad ott?

Előzmény: karoly.ignac (1385)
karoly.ignac Creative Commons License 2012.01.16 0 0 1385

természetesen 9,25%-ra, 4 hó-ra, nem fordítva :)

Előzmény: karoly.ignac (1384)
karoly.ignac Creative Commons License 2012.01.16 0 0 1384

Sziasztok!

pénteken újrakötöttem a  MagNetnél egy kissebb összeget, szerencsére nem mindet, mert ugye van ez a ragyogó 9,3% 2015J, illetve

elképzelhető egy hozamemelkedés is...

Tehát a MagNetnél 9,25%EBKM-es sikerült lekötni 4%-ra, pénteken. Szerintetek mekkora az esélye egy drasztikus (értsd 10-11%) hozamemelkedésnek? Érdemes lehet átrakni a pénzemet AXA VIP-be és ott látraszóló (de lényegesen alacsonyabb kamat mellett várni a jó lehetőségeket?)

KI.

Advantech Creative Commons License 2012.01.14 0 0 1383

Az előbbi a kamatprémium feltétele. Az Aktív betétet lekötni lehet neten is, de feltörni csak telefonon keresztül.

Az ingyenes számlának (Aktív folyószámla) feltétele a havi 120eFt jövedelem utalás.

Előzmény: Advantech (1382)
Advantech Creative Commons License 2012.01.14 0 0 1382
Előzmény: LudusMagnus (1381)
LudusMagnus Creative Commons License 2012.01.14 0 0 1381

az FHB -nál is oda kell mennie a fizetésnek?

Előzmény: dombay63 (1380)
dombay63 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 1380

A Cibnél érdemben nem változtak a betéti kamatok január 12-től, ahogy látom. Az FHB Aktív betétjére január 16-tól többet fizet, 3, 6, 12 hónapra mostantól 8,5%, 9%, 9,5% a kamat.

A K&H 9%-a 2 hónapra csak új betétre jár és bérnek is jönnie kell.

asztalosgabor Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1379

mondja ezt egy 6 hozzászólásos reklámnick, amely a 7,7%-os EBKM-et 9%-nak hazudja.

Nem tetszik kedves reklámnick, hogy kiderült az igazság a megbízódról?

Palimadár az, aki 9%-nak hiszi a 7,7%-ot és azt hiszi hogy egy kis egyfiókos bank nagyobb biztonságot nyújthat mint azon ország állampapírja, amelyben működik.

Azoknak javaslom a gránitabank igénybevételét, akit nem zavarnak a fentiek, akit nem zava hogy egy reklámnick hazudozik.

Előzmény: wanoo (1378)
wanoo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1378

van egy olyan érzésem, hogy az ÁKK bértopikolói rászabadultak a bankbetétes fórumra, hogy a sok palimadarat beszédítsék.

ha állampapírt akartok venni, nem engem kell meggyőzni.

hanem menjetek szépen és vásároljatok állampapírt magatoknak.

már ha tényleg venni akartok, nem csak másokat beszédíteni, meggyőzni... ... ...

Előzmény: asztalosgabor (1377)
asztalosgabor Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1377

az ebkm 7,71% ez van a gránit honlapján is.

te értelmezed ezt 9%-nak.

Előzmény: wanoo (1369)
asztalosgabor Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1376

állampapír vs. banki betét:

ha az állampapír tőkét+kamatot lejáratkor nem fizeti ki az állam, azt hívják államcsődnek. szerintetek ilyenkor hány perc alatt ürülne ki minden bank pénztára a pánikban? Egy bankbetét sohasem biztonságosabb mint az állampapírok. állampapír csak csőd esetén nem fizet. de egy bank már a csőd előtti tömeges pánikban sem.

a bankbetétekre meg állami garancia van.

a lényeg az hogy kockázat szempontjából nincs különbség a kettő között.

A TBSZ-nél meg sok bank ráállt a legvégén történő kamatfizetésre, ami jelentősen kisebb EBKM-et jelent.

WebMester Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1375

Igen, az nekem sem világos, hogy ez most változó kamatozású betét? Vagy az egész futamidőre a lekötés napján érvényes jegybanki alapkamat lesz a meghatározó?

De ha változó kamatozású, akkor is nagy valószínűséggel a prémium államkötvénynél nem lesz jobb. Nem hinném, hogy tartósan ilyen magas marad a jegybanki alapkamat.

Előzmény: gorgo (1374)
gorgo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1374

"Akkor lennél ugyanott, mint a prémium államkötvénnyel, ha 9,2%-ra menne fel a jegybanki alapkamat, és ott is maradna."

Vagy még akkor se, lásd az egyel korábbi bejegyésemet...

Előzmény: WebMester (1373)
WebMester Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1373

Te számolsz rosszul :)

"rosszul számolsz, mert rosszul értelmezed az EBKM-et. a 7%+2%-os számlámon ebben az évben pontosan 9%-al lesz több pénzem."

NEM. Ebben az évben pontosan 0%-kal lesz több pénzed. A kamatot nem kapod meg, csak az 5. év végén. Magyarul az 5. év végén kapsz 45% kamatot az elején betett pénzedre. De az 5 éves futamidő közben nem kapsz egy fillért sem.

nem úgy a prémium magyar államkötvénynél. Ott futamidő közben pontosan háromszor kapsz pénzt, amit újra be tudsz fektetni.

Mondom, sosem a kamatot kell nézni a bankban, hanem az EBKM-et. Azt felejtsd el, hogy mennyi a kamat. EBKM van csak, azt kell nézni.

Akkor lennél ugyanott, mint a prémium államkötvénnyel, ha 9,2%-ra menne fel a jegybanki alapkamat, és ott is maradna.

gorgo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1372

Közben meglett az ÁSZF: https://www.granitbank.hu/files/3_altalanos_Szerzodesi_Feltetelek_Betetugyletek.pdf, nem említenek semmit olyan lekötött betétről, aminek menet közben változhat a kamata. Ez alapján a lekötéskori alapkamat +2% vonatkozna az egész 5 éves futamidőre.

Előzmény: gorgo (1371)
gorgo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1371

Nem egy évre kapsz 9%-ot, hanem 5 évre 45%-ot. Egy év múlva nem lesz 9%-kal több pénzed, mivel kamatot csak a végén fizetnek. Nagyon nem ugyanaz. Ebből lesz a 7.71-es EBKM.

Az számomra nem derült ki egyértelműen, ASZF-et nem találtam, a hirdetmény meg nem tisztázza, hogy ez egy változó kamatozású lekötött betét? Napi kamatelőjegyzéssel?

wanoo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1370

a bank hirdetményben vállata a feltételeket. ezen nem lehet változtatni. a számlavezetési költség nekem 0 Ft. de ez nem reklám akart lenni.

egyébként is csak a pénzem kis részét tartom ott. a többi akciós betértről akciós betétre vándorol.

Előzmény: karoly.ignac (1367)
wanoo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1369

rosszul számolsz, mert rosszul értelmezed az EBKM-et. a 7%+2%-os számlámon ebben az évben pontosan 9%-al lesz több pénzem.

ha nem hiszed, és nem akarsz utánanézni az EBKM-nek, kérdezd meg a bankot. hívd fel őket, vagy írj nekik. biztosan segíteni fognak.

mellesleg mivel idén lesz még 8,5%-os alapkamat is, fog még idén 10,5%-ot is hozni a betétem TBSZ-en.

arról már nem is beszélve, hogy 8,5%-os alapkamat mellett én 11,5-12%-os akciós betéti kamatokra számítok.

(pl. most 7% az alapkamat és 10,46%-ot ad a Magnetbank)

ez többet fog hozni mint egy 9,3%-os államkötvény, ami az idei évre fix, tehát nem fog nőni a hozama,

és én a magánnyugdíj államosítása után nem is bízom az államkötvényben, de ezt már leírtam,

és ez egyébként is egyéni ízlés, és egyéni kockázatvállalási hajlandóság kérdése.

de ez a legjobb betéti kamat fóruma, ne túrjuk szét ezt a fórumot. maradjon meg annak ami.

ha államkötvényekről akartok beszélgetni ott a másik állampapíros fórum.

Előzmény: WebMester (1368)
WebMester Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1368

De nekem az jött le a hozzászólásodból, hogy 9%-kel lesz több pénzed évente szerinted a Gránit TBSZ-ben, de ez nem igaz. Nem értem, miért emlegeteda 9% kamatot, te nem annyit fogsz kapni.

A 2015/J így működik: minden évben egyszer fizet kamatot, összesen tehát 3-szor (1. év végén, 2. év végén, 3. év végén, és a 3. év végén a befektett tőkét is visszakapod).

Tehát itt kamatos kamat van, mert minden évben jóváíródik neked a kamat, amit tudsz tovább kamatoztatni. Persze csak majd az akkori feltételekkel, de ez akkor is kamatos kamat.

A Gránit TBSZ viszont így működik:

Tegyük fel, hogy 5 évig mindig 7% marad a jegybanki alapkamat, mint most.

Így tehát a Gránit TBSZ kamata évente 9%, az EBKM-e viszont csak 7,71%, tehát minden évben 7,71%-kal lesz több pénzed, és nem 9%-kal.

Azért, mert itt nincsen kamatos kamat, azaz csak az 5. év végén kapod meg a kamatokat. Tehát így kell számolni:

Ha 100 000 Ft-ot teszel be, akkor így fog kamatozni:

100 000 Ft + 5 * 100 000 Ft * 9% = 145 000 Ft.

Tehát 45 000 Ft-ot nyersz 5 év alatt, azaz az EBKM-ed ennyi lett:

EBKM = (145 000 Ft / 100 000 Ft) ^ (1/5) -1 = 7,71%.

Tehát a kamatot ne emlegesd egyáltalán, mert az téged nem érint.

Előzmény: wanoo (1366)
karoly.ignac Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1367

A 2015J változó kamatozású, de az első kamatperiódusra fix a kamatozása, 9,3% (novemberi infla+5%), tehát számolhatsz rá hozamot az első kamatperiódusra, ha élsz azzal a megalapozott feltételezéssel, hogy fordulókor a kötvény névértéken eladható...

Javítsatok ki a ha tévedek:

-Ha első forduló-napig tartod, akkor dob 9,3% bruttó kamatot, amely tudtommal újrabefektethető más akkor elérhető állampapírokba

Eddigi gyakorlat az volt, hogy fordulónapon az állam fizette a kamatot és névértéken hajlandó volt visszavenni a papírt. (de erre nem vállalt kötelezettséget)

-Ahogy én látom, a TBSZ nem jelent semmilyen kötelezettséget, plussz költséget az AKK számládra nézve, csupán egy hasznos opció, ha úgy alakul a helyzet, hogy megtartod tört év + 3-5 évig, akkor kedvezményes kamatadót fizetsz.

-A hátránya annyi, hogy az adóbevallást nem fogja elkészíteni a munkáltatód, ha feltöröd a TBSZ-t

Személyes véleményem a banki TBSZ-ről, anélkül, hogy a te konstrukciódat ismerném:

-Kiszámíthatatlan lélekvesztő, ahol az első 1 év garantált hozamai után izgulhatsz, hogy milyen lesz a következő évek hozama (feltételezhetően nem túl jó, hiszen már magukhoz láncoltak)

-Aggódhaszt a számlavezetési költségek elszabadulása miatt. Ez utóbbi az AKK-nál nem létezik.

Szívesen fogadom a kritikákat, hiszen a minnél jobb választás a célom.

KI.

Előzmény: wanoo (1366)
wanoo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1366

ez így megtévesztő.

a prémium EBKM-e nem 9,3%

a prémiumnak nincs is EBKM-e, sem EHM-e.

hiszen az majd csak utólag számolható ki, abból hogy a további 2 évben milyen hozamot produkált (amit előre nem tudsz), és hogy és mibe sikerült befektetned az éventi fizetett hozamot (amit előre szintén nem tudsz).

Előzmény: WebMester (1365)
WebMester Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1365

De ugye tudod, mi a különbség a kamat és az EBKM között?

A Gránit Bank TBSZ-e most 7,71% EBKM-et hoz. Ez kevesebb, mint a prémium államkötvény hozama, ami most 9,3%-ot ad.

Előzmény: wanoo (1363)
wanoo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1364

egy comment a vg.hu oldaláról (Így adnák el nekünk az állampapírokat):

"bruno 

2012. 1. 12. 23:46

a lakosság sem hülye:
egyrészt túl van a manyup lenyúláson és a Rába államosításán,
másrészt tudja, hogy a magyar állampapírok háromszorosan bóvli minősítésű papírok."

Előzmény: wanoo (1363)
wanoo Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1363

"bárcsak nem TBSZ-ben futtattam volna"

hát igen.

a minimum 3 (vagy inkább 4) év hosszú idő, főleg ha az államnál tartod a pénzed.

mert először az államkötvényekre teszi rá a kezét az állam, ha baj lesz.

a bankoktól nehezebben nyúlja le a lóvét, meg ott jobban van idő lépni és gyorsan kivenni például.

ezért én bankbetéteket és a banki tbsz-t preferálom.

ahhoz nehezebben fér hozzá az állam.

a lóvé egy részét banki TBSZ-en alapkamat+2%-os lekötésben tartom, ez több banknál is elérhető.

nekem a Gárnitnál van.

most 9%-on kamatozik. folyamatosan leköveti az alapkamat emeléseket.

az idei év második felében szerintem már 10-10,5%-on fog kamatozni a pénz.

nekem ez tökéletesen megfelel, és szerintem sokkal kevésbé kockázatos mint egy államkötvény.

ráadásul szerintem az elkövetkező 1-2 évben az alapkamat jobban fog nőni  mint az infláció,

tehát többet fognak hozni az alapkamat+2% típusú konstrukciók.

és az eurót én nem váltanám át forintra! semmi esetre sem!!

jó helye van annak az osztrák bankszámlán. .-)

Előzmény: karoly.ignac (1361)
WebMester Creative Commons License 2012.01.13 0 0 1362

Csak annyi, hogyha most nyitsz TBSZ-t, akkor 6 éves a TBSZ futamideje. Ennek a papírnak viszont csak 3. Tehát a maradék 3 évben majd csak azt tudsz venni, ami akkor épp elérhető. Meg ugye évente fizet kamatot, azokat is újra be kell fektetned, de addigra már nem tudod ugyanoda visszaforgatni.

Előzmény: karoly.ignac (1361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!