Kérdezz, jár erre pár guru. Hamarabb kapsz választ, ha precízen leírod mi a baj (oprendszer, sw verzió, hibaüzenetek, egyéb) - de kérünk, egy kérdést ne írj bele több topicba, kérdezés előtt keress vissza, hátha már volt a problémád.
Ja, és amennyiben warez windowsod lenne, ez nem az a hely ahol segítene bárki. És kodekpakkot, soha, sehova sem teszünk fel.
Ha a reménybeli esetleges segítsége(ke)t késve köszönném meg, akkor, előre is bocsánatot kérek! De, most ki kell mennem a fészerbe, fúr-faragni, szöszmötölni jó pár óra hosszan.
Van-e mód arra, hogy ha lementek/-másolok egy lemezt v. bármit a gépre, akkor a mappája tartalmát lássam a megnyitása nélkül? Mondjuk, úgy, hogy csak ráhúzom a kurzort (kb., mint ahogy az Excelben, mikor egy megjegyzést csatolok egy cellához és a sarkában lesz egy olyan kis, piros izé, amire ráhúzva a kurzort, megjelenik), vagy jobb gombos bizgerélésre felkínál egy listázást. Vagy, mondjuk egyszer megnyitom és lefotózom, majd ezzel a képpel helyettesítem(?) a mappa ikonját, és vagy kurzoros vagy jobbgombos ingerlésre kinagyul.?
laptophoz Win 10 Home in S mode adnak op.rendszerként, ez mennyire jó vagy rossz dolog? Inkább maradjak a sima 10-nél? Próbáltam visszakeresni itt de semmit nem találtam. Tudna vki segíteni?
Ennyire azért nem egyszerű a dolog, mert az Office 2007 volt az első, ami az x-es formátumokat használta alapból, így aztán az annál régebbi verziók csak akkor tudják ezt, ha feltesszük melléjük a konvertert is.
Én sejtem ám, hogy vannak ilyesmik, olvastam a zinterneten is. Kérdés mennyire kényelmes, tudja-e a júzer, aztán mit kell kiltötve visszaküldeni ésvagy. Itt is két napja keveredtünk bele abba, hogy mi az online, mi a onedrive, mi a nézegető és hol a file, nem? Vagy az másik csoport volt, hogy felrakta mellé az Officét, ami igazából egy webes alkalmazás volt? Persze ha van aki szopolik vele, akkor felőlem tegye, csak ne engem hívjon fel szombat este, hogy mennyire fontos elküldeni a valamit, ami a valahol van és megint nem megy ez a hülye gép. És próbáljam kitalálni, hogy milyen mikor az Outlook bitlocker jelszót kér és nem megy az Ekcelben az internet.
"ilyesmiben nem gondolkodom, mert egyáltalán nem értek a linuxhoz"
Vindózon is van VBox, meg van Vmware Player is, szintén ingyér', ha jól tudom. Ha meg esetleg több ilyen régi vacak is kell, akkor már érdemes fölrakni egy Vmware Esxi-t direktben a vasra, az bombabiztos.
Továbbá ott a win saját virt. megoldása, a HyperV is, de azt nem ismerem közelebbről.
"ha valami elbacarintódik benne, nem tudom helyrehozni"
Nézd, ha fölteszel egy linuxot, egycer belövöd, aztán a normál használaton kívül nem abajgatod, akkor nem nagyon fog elb@códni.
"az adott gép userének alapvető fogalmi zavarai vannak IT területen"
Jaja, ne is mondd... Egyik régi "kedvencem" a 'fölmegyek a hálón' -> a kurzorral mozog a menüben... (facepalm gorillamanccsal)
"Na ez nagyon reménykeltően hangzik, mivel éppen van egy gépünk, amin ezt meg kellene csinálni, de nekem eddig nem sikerült. A PC 20 éves, és minden nap imádkozunk érte, mert ha behal, nem tudjuk újratelepíteni, ugyanis elvesztek a használt szoftver telepítő lemezei."
No, hát akkor kezdetnek azonnaldeqrv@gyorsan köll csinálni egy imidzset az egészről.
Asztali gép? Mekkora vinyó(k)? Kapcsolgatva van, vagy folyamatosan megy? (Ha az utóbbi, akkor vigyázni kell, hogy fizikailag ne kapcsoljátok le, csak reboot legyen! Láttunk má' olyat, hogy pár év pörgés után nem indult el a vinyó...)
"Ezért azt szeretném kérni, hogy ezt a mondatot fejtsd ki bővebben: "Átmigrálja az ember az IDE "vinyóra"
Pontosan hogy kell ezt kivitelezni?"
Én simán létre szoktam hozni a vm-et, term. hasonló "eszközöket" beállítva, mint a migrálandó gép. Pl. meg tudod mondani, hogy win2k legyen, X GB-os IDE vinyóval, Y GB ram-mal, 2 CPU-val és 1 db ne1000 hálókártyával...
Aztán a régi vason meg az "új gépen" is bebutulok vmi rescue-linuxot, és direktben/binárisan átkopizom a vinyót...
A virt. hostok egy olyan egycerü, standard hw-környezetet mutatnak a vm-nek, hogy szinte biztosan el fog indulni. Utána meg már fölrakhatod a virt. környezet saját "drájvereit", és máris élvezheted a sokszor nagycságrenddel gyorsabb működést, de szó szerint ám! Volt olyan, ahol először azt hittem, vmit elb@ctam, olyan gyorsan történtek a dógok; alig egy perc alatt lement a művelet, amire addig kb. egy órát szoktunk szánni...
Ja és vindózok migrálására a vmware-nek van segédprogija ('vmware converter', már használtam párszor, bár inkább linuxokat szoktam virtualizálni), meg úgy tudom, a VBoxnak is.
"Illetve még annyi, hogy ama bizonyos szoftver LPT portos hardverkulcsot igényel, ezt hogyan lehet működésre bírni virtuális környezetben?"
Ha az új gépen (a hoston) is van fizikai LPT-port (ami egy filléres zsuga kérdése), akkor lehet ún. passthrough-t csinálni, úgy mennie kell. Mi is használtunk ilyesmit, meg közvetlen soros-porti kapcsolatot is.
"... a többi CD-olvasó is szrtájkolt, és mivel minden CD-olvasó nem lehet rossz egyszerre, máshol gyanítottam a hibát."
Akkor sz'tem pláne gyanús a port, de ezügyben inkább a didyman/Jahno-féle galeri tud több( érdemleges)et mondani.
Én sem hiszem, hogy az ilyesmi általában túl sok problémát okozna. Az Office XP ugyan alapból valóban nem ismeri az x-es formátumokat, de kompatibilitási csomaggal már igen. Én még ma is azt használom, igaz, én Office 2003-mal. Eddig még mindent meg tudtam vele csinálni, amire szükségem volt.
Van az irodai területen 1 Win10-es PC, rajta az Office mindenestül, ezen bonyolítja a kolléga a napi levelezést, fészbukozást, esetenkénti táblázat- vagy szövegszerkesztést.
Ebben a környezetben a kolléga találkozik Excellel és Outlookkal is, és a megszólalásaiból elég jól fel lehet mérni, illetőleg az általam korábban leírt példákkal szemléltetni lehet a tájékozottságát informatikailag.
Van továbbá az üzemi területen N db betonvarró és léghajlító gép, amelyek vezérlését N db egyedi PC végzi, és itt mindenféle rendszerek előfordulnak, köztük ez a Win2000-es is. Itt nincs Excel, nincs Outlook, nincs is rá szükség. Viszont a kolléga irodai környezetben mutatott IT affinitása jól extrapolálható az üzemi környezetbe is, és szerintem nagy pontossággal megjósolható, hogy mit kezdene egy virtualizált számítógéppel.
Teljesen mindegy mitől fél, mert itt Win2000en nem is nagyon lenne Outlook, meg aztán milyen Excel? Én valahogy júzer oldalról eléggé használhatatlannak képzelem el a platformot.
"Én fölhúztam volna rá egy linuxot, és virtualboxba raktam volna a w2k-t"
Én ilyesmiben nem gondolkodom, mert egyáltalán nem értek a linuxhoz, és ha valami elbacarintódik benne, nem tudom helyrehozni. Ráadásul az adott gép userének alapvető fogalmi zavarai vannak IT területen, pl. ő "kitörli az Excelt", neki az Outlook = postafiók, nem tudja mi az a mappa, stb. Szerintem a virtualizáció koncepciója megugorhatatlan lenne neki.
"Így lehet virtualizáláskor is simán "áttelepíteni" egy ősrégi, fizikai gépen futó rendcert akármi másra"
Na ez nagyon reménykeltően hangzik, mivel éppen van egy gépünk, amin ezt meg kellene csinálni, de nekem eddig nem sikerült. A PC 20 éves, és minden nap imádkozunk érte, mert ha behal, nem tudjuk újratelepíteni, ugyanis elvesztek a használt szoftver telepítő lemezei. Ezért azt szeretném kérni, hogy ezt a mondatot fejtsd ki bővebben: "Átmigrálja az ember az IDE "vinyóra"
Pontosan hogy kell ezt kivitelezni?
Illetve még annyi, hogy ama bizonyos szoftver LPT portos hardverkulcsot igényel, ezt hogyan lehet működésre bírni virtuális környezetben?
"Valami rossz? :)"
Na igen... Ez valószínűleg azért nem jutott eszembe, mert a többi CD-olvasó is szrtájkolt, és mivel minden CD-olvasó nem lehet rossz egyszerre, máshol gyanítottam a hibát.
Lehet, hogy fölrakta telepítéskor, mert látta a SATA cd-t, ugyi...
Na ilyet még nem láttam, nem csak a 2k-tól, de az XP-től sem.
Átmigrálja az ember az IDE "vinyóra", indulás után adc neki egy új, üres drájvot a kívánt csatolóval, akkor bekéri/fölrakja magának a szükséges cuccokat, utána meg átállítod az eredeti diszket, oszt'jóvan.
"SATA csatolós CD-ROM-ról IDE csatolós HDD-re telepítettem. Ez működött, szépen feltelepült a rendszer, futott is."
Én fölhúztam volna rá egy linuxot, és virtualboxba raktam volna a w2k-t.
"Arra számítottam, hogy nem fog működni, mert a Win2000-ben nincs SATA driver, én meg tuti nem adtam hozzá...
2. kérdés: hogy lehet ez?"
Lehet, hogy fölrakta telepítéskor, mert látta a SATA cd-t, ugyi...
Így lehet virtualizáláskor is simán "áttelepíteni" egy ősrégi, fizikai gépen futó rendcert akármi másra, sata v. scsi "diszkre", ami a vm-ben is sokkal (jól érezhetően) gyorsabb.
Átmigrálja az ember az IDE "vinyóra", indulás után adc neki egy új, üres drájvot a kívánt csatolóval, akkor bekéri/fölrakja magának a szükséges cuccokat, utána meg átállítod az eredeti diszket, oszt'jóvan.
"És csak második próbálkozásra sikerült, elsőre lefagyott a rendszer a CloneZilla bootolás közben.
3. kérdés: ennek mi lehet az oka?"
Valami rossz? :)
Vélhetően a cd-olvasó (bizonytalan). Vagy az usb-port.
De az azt jelentené, hogy ebben a BIOS-ban a SATA csatolós drive-ok alapértelmezett üzemmódja a Legacy, és nincs is mód rá, hogy AHCI-re állítsuk. Akkor minek van SATA?