Én elkezdtem 1080P-ben nézni, de azonnal pufferelt és megszakadt. A végén 360P-ben sikerült végig néznem a meccset, de még akkor is meg-megakadt.
Ezt az amcsi csapatot (nem megbántva őket, de) az U17-es csapatunk is 10 fölöttivel verte volna meg! Burleszk jelenetek sokaságát láthattuk tőlük. Ha nem Edina lenne az edzőjük, akkor biztos vagyok benne hogy nem játszottunk volna velük. Viszont egy játékos kitűnt a többi közül. A 14-es számú balkezes átlövőjük, vagy szélsőjük (játszott mindkét poszton)! Őrajta láttam egyedül, hogy érti és érzi is ezt a játékot. Szerintem róla még később hallhatunk az "öreg" kontinensen is.
A mieink koncentrációja se verdeste az eget (és akkor még finoman fogalmaztam). Egy regeneráló edzésnek elment.
Ami aggaszt , hogy mostanában a magyar női csapatok rengeteg technikai hibát vètenek, felnőtt válogatottban is ez látható, aztán UP-valogatottaknal is. Ma is, egy noname válogatott ellen is volt 15 technikai hibank. Ezen jó lenne javítani.
Nekem akadozik, ráadásul elég érdekes a kameramozgás, most pl a szünetből hátralévő időt mutatja, de fölötte az eredményt nem. Ez a stream olyan, amilyen...
A mai meccs legjobbjai - nálam - Zaj K, Molnár D, Szabó L és a védekezése okán Kövér L. Makó Zoé megilletődöttség nélkül ,eredményesen mutatkozott be 4/5. A "törzsgárda" részére nem jelentett kihívást a találkozó. Az első félidő védekezése összhasonlíthatatlanul jobb volt, mint a másodiké. Remélem Szabó A sérülése nem súlyos.
Egyébként két héttel ezelőtt még úgy volt hogy Angola lesz a pénteki ellenfél. A holland szövetség honlapján is azt írták h Angolával játszanak. Akkoriban az USÁ-ról még szó sem volt.
Úgy tűnik az angolaiak az utolsó pillanatban lemondták a részvételt, ezért az amerikaiakat - akik amúgyis itt készülnek - tettük be helyettük a programba. Mondjuk Angolával a meccsen nagy bunyó lett volna, azt nem sajnálom h elmarad.
A huszonegyedik percben balszélsőnk bevetődött (volna) amikor alálépett a jobboldali védő (majdnem úgy mint tavaly az egyiptomi jobbszélső). Szabó Annának kiment a bokája, le kellett cserélni, a meccs után járni alig tudott.
OK, ez lehet egy sima ficam, az is eléggé megviseli az embert. Két hét múlva kezdődik a junior EB, remélem nagyon remélem h Anna addigra rendbe jön.
És amúgy én mondtam h komolyan kellene egy csere balszélre. Makó Zoé volt aztán pályán harminc percig, annak a lánynak a tej megalszik a szájában, ilyen lassú mozgású szélsőt régen láttam. A 35-ös bő keretbe neveztünk még két balszélsőt (Berei Krisztina NEKA, Kőszegi Lili Vác), az egyiket én most rögtön behívnám.
Az ellenfél az első félidőben szinte lebénult, harminc perc alatt három gólt lőtt mindössze.
A szünet után aztán kiderült h tudnak azért ők kézilabdázni, persze 24-25 gólos előnynél mi sem voltunk már annyira élesek. A védekezés szuperül működött már az első perctől kezdve, Zaj Klára is jól védett (igaz nem túl jó lövéseket de akkor is....) Középen a vonalon Szabó Lili is klassz volt, jobbszél/balszél szintén.
A második félidőben aztán középen a beállót többször is jól játszották meg, onnét kaptunk néhány gólt.
Ezt a macedón csapatot minek kellett amúgy meghívni? Mert hát ennek sok értelme nincs, sok következtetés nem vonható le, az első félidőben például alig kellett felállt fal ellen támadnunk.
Az USA valószínűleg még gyengébb, gondolom, Edina révén jöttek.
Sportszakmailag nem tudom mennyi értéke van, de lassan rá lehet nézni az aktuális Guinness-rekordra, mert lehet h megdöntjük a legnagyobb különbség/legtöbb dobott gól kategóriákat...
Kovalcsik Bia sosem volt 'fontos' játékos a válogatottban, sokkal inkább 'peremember'. Ügyesnek viszont kétségtelenül ügyes, ez kiderül a tavalyi vb KOR vagy NED elleni meccseiről is. Ott támadásban a legjobb kiegészítő emberünk volt.
A probléma az h az utóbbi egy évben szinte teljesen eltűnt a játékából az aktív, kreatív elem. Olyan visszafogott elöl h nemigaz. És persze így már nem sok hasznát vesszük...
Szerintem újra kellene h nézze a tavalyi vb-meccseket. És aztán elkezdhetne úgy játszani ahogy ott. Máris előrébb lennénk...
Macedónia a tavalyi U18 világbajnokságon vb-12. volt, de a korábbi évekkel ellentétben nem mondhatjuk pofozógépnek, a svédekkel például döntetlent játszottak (20-20) és Izlanddal is szoros meccset (22-25) A 11. helyért négy góllal maradtak alul CRO csapatával szemben.
Azaz egy átlagos balkáni csapat szintjén lehetnek (CRO, SRB, SLO).
Kieg: lehet, hogy Kecskés Noémi nem játszik még NB1-ben, ugyanakkor meggyőződésem, hogy nagyobb a potenciál benne (balkezes átlövő poszton pláne), mint Kovalcsik Biankában. Utóbbi egy meglehetősen "sótlan" játékot mutat, van néhány jó megoldása, de ennyi, az ő erőltetését , kiemelését már évek óta furcsállom és csak azzal tudom magyarázni, hogy Nekás. Nem hinném, hogy ezen a poszton ő a legtehetségesebbek közé tartozik, tipikusan az az eset, hogy benne van a bűvkörben, ezért mindegy milyen poszton, de valahol mindig a keretben van.
Nézzük akkor az átlövő posztokon szereplő junior válogatott játékosokat:
JOBBLÖVŐK
Itt az első számú játékosunk Farkas Julcsi, aki jobbkettőből indulva elöl aztán mindhárom belső posztot ’bejátssza’ A cseréje hosszú ideig Kovalcsik Bia vagy Csata Panna voltak, de most szóba került néhány új név is.
Sokan elégedetlenkednek amiatt h az utánpótlás válogatottakban már több éve nincs balkezes lövő. Szilágyi Zoltán is kipróbált néhányat, végül egy balkezes játékos maradt, Szabó Laura. Ő három összetartáson is részt vett, de végig érezni lehetett h a szakmai stábot nem igazán tudta meggyőzni. Védekezésben általában cseréltük, támadásban agilis, gólveszélyes játékosnak tűnt aki a jobbszélsővel is jó páros kapcsolatot tudott kialakítani. Ergo lett volna a játékában perspektíva. Viszont az is igaz h átlövésekre nem számíthattunk tőle, inkább egy-egyezésekből és betörésekből volt eredményes. És azt hiszem Szilágyi Zoltán úgy gondolta hogyha már egy-egyezések és betörések akkor tud ő jobbkezes játékosokat is erre a posztra akik sokkal jobbak.
Egyik közülük Kurucz Aida, aki tavasszal Vácon több felnőtt nemzetközi kupameccsen is eredményesen szerepelt. Aida játéka szuperagresszív (a szó legjobb értelmében) ő mindig és mindenhonnan a kaput támadja vagy legalábbis azt nézi honnét is tudná leghamarabb megtámadni és nem vár egyáltalán, indul mint a szélvész… Védekezésben is folyton labdaszerzéseken-elővételezésen gondolkodik és itt is mindig mozgásban van, gyakran messze a védőfal előtt.
Ez a Wehrmacht-stílusú játék egészen különleges és általában meglepetésként éri az ellenfelet (ilyenkor lő Aida egy perc alatt két gólt, akkor már….) A junior válogatottban is eredményes, a felnőtt kupameccseken is eredményes. Igazából egy kritikus pontja van: a meccsek végjátékában, kiélezett helyzetekben elhamarkodott döntésekhez, könnyelmű passzokhoz vezethet (a Négy Nemzet Tornán a spanyolok elleni végletekig szoros végjátékban Aida két labdát is eladott…) Arról nem beszélve hogy a messze kilépő védekezésből sem könnyű mindig időben visszaérni és egy-két ilyen hiba az utolsó öt percben komoly következményekkel járhat. Aidának ilyen kiélezett helyzetekről még nincs elég tapasztalata, itt fokozottan kell majd figyelnie. De az tény h a játéka üdítően eredeti és ez a junior válogatottnak is hasznára válhat.
A másik újonc Kovács Anikó. Ő a NEKÁ-ban kezdte és innét került Vácra, ahol aztán idén őt is láthattuk már nemzetközi kupameccseken. Kezdjük azzal h Ancsa egy nagyon jó kettes védő, ezt már az U19-es válogatottban is bizonyította. (Kipróbáltuk hármas védőként is, de az nem tűnik jó ötletnek….) Ő sokkal inkább hagyományos irányító mint Aida és a játéka jobbkettőben is jóval tradicionálisabb. Nemzetközi meccsen a juniorokkal csak a spanyolok ellen játszott, kint Santanderben kétszer. A második meccs első félideje nagyon jól sikerült (2/3 az első tíz percben) szünet után aztán átkerült hármas védőbe, ott nem érezte magát jól és ez a támadó játékán is meglátszott (…tanulság: inkább ne védekezzen hármasban). Neki valamivel több együtt gyakorlásra lesz szüksége a többiekkel mint Aidának, aki egymaga is megold sok mindent. De erre a gyakorlásra most van több mint három hét…
BALLÖVŐK
Csíkos Luca mindent tud erről a játékról már mióta: átlövések, betörések, egy-egyezések, egészpályás gólok, zavaró védekezés, kiváló asszisztok – egyedül a góllövés nem ment…. de az nagyon nem. Kialakította egymás után a jobbnál jobb helyzeteket és aztán lett belőlük kapufa vagy fölé. Ha arról kérdeztek h milyen játékhelyzetben a legjobb Luca, általában azt mondtam h a mérkőzés utolsó tíz percében, amikor már mindenki fáradt, be kell küldeni középen a védők közé heteseket kiharcolni… Lucának mindig is kiváló volt a kondíciója, és ő azon ritka magyar játékosok egyike aki a skandinávok által preferált fizikális kézilabdát játssza, ezért ha bemegy a védők közé hetesért, képtelenek lesznek megállítani. És ilyenkor aztán kapura sem kell lőni…
De ennek reméljük most már vége. Ez az egy év a felnőtt NBI-ben kifejezetten jót tett Luca játékának. A lövőszázalékai egyre jobbak és jobbak lettek: MTK 5/7 Vác 4/6 ETO 7/11 Debrecen 9/13 a Móvárnak két meccsen 17/21. És mind mezőnyből…. OK, a junior válogatottban kicsit lassabban lendült formába, de áprilisban Santanderben már itt is sokat javult a játéka (2/2 illetve 4/5). És ugyanakkor kiváló kettes védő is, valamint nyitott védekezésnél ő a zavaró védőnk. Az előjelek tehát jók, bízzunk abban hogy Luca ezen az EB-n igazán magára talál. És ennél jobb nem is történhet a csapattal: nagyon kell egy gólerős ballövő.
Varga Emília. Irányítónk, átlövőnk, csapatkapitányunk….. egy évvel ezelőtt még a válogatott oszlopának számított. A NEKA legfontosabb meccsén, az Eszterházy ellen (ez döntött tavaly májusban az NBI-be jutásról) ilyeneket írtunk róla: ’…Csíkos Luca, Varga Emília és Juhász Kata első lövéséből rögtön gól lett, Emília aztán három perc alatt hozzátett ehhez hármat pluszban (és később még egyet, ezt a saját hatosról az ellenfél üres kapujába….)’ és ’... amikor igazán kritikus lett a helyzet - 19-21-nél, nyolc perc volt hátra - Varga Emília igazi csapatkapitányként kezébe vette az irányítást, két perc alatt három klassz gólt lőtt és ezzel az egri remények füstbe mentek...’
Régi szép idők, a long time ago in a galaxy far away......
Az augusztusi vb óta Emília nem találja magát. És ez már egy éve így van.... Védekezésben mostanára sikerült újra felépíteni a játékát, de a góllövés nem megy, azóta sem. Az NBI felnőttben Emília ballövőként a harmadik legtöbb játékidőt kapta (átlag 42 percet meccsenként), a lövőszázaléka viszont a harminckettedik a balátlövők listáján (mindössze 39%). Az ifiválogatottban sem teljesít túl fényesen: NOR ellen 1/5 és 0/3 ESP1 2/2 GER 2/4 ROM 2/4 ESP2 1/4 ESP3 0/1 (ezek mind mezőnyből). A rontott lövések és a technikai hibák végigkísértek Emília egész bajnoki szezonját. Ezért aztán a játéka elöl teljesen lutri: tíz percig úgy tűnik minden rendben, majd hirtelen egy perc alatt kétszer is eladja a labdát (amiből két gólt kapunk persze....) Ilyesmi kétszer is megtörtént KOR ellen a vb elődöntőben: egy perc alatt két hiba Emíliától és a fáradságos munkával kiépített háromgólos előnyünk máris oda lett. Asszisztokban sokkal jobb, de ilyen kockázattal ki meri őt elöl pályán hagyni...? Komoly meccsen kizárólag védekezésben használható, ezen kívül heteslövésekhez lehet még beküldeni. Egyelőre ennyit tud, és ez aligha javul már júliusig.
Panyi Anna jóval megbízhatóbb játékosnak számít. Bohus Beánál elsősorban védekezésben kapott szerepet - kifejezetten jó hármas védő - most az új szezonban aztán támadásban is pályán maradt, leginkább jobbkettőben. Kiváló átlövéseket tud mindkét oldalról, sajnos ilyenekből az utóbbi időben egyre kevesebbet látunk, amit igazából nem is értek.... ha az átlövő játékunkat dominánsabbá akarjuk tenni, akkor Panyi Anna erre az egyik legjobb választás lenne....
Kovalcsik Bia. Ő is egy külön történet. Két éve az U17-es EB-n nem túl nagy de fontos szerepet kapott a dánok elleni elődöntő vége felé, ottani nagyon jó – és változatos – játékával rögtön felhívta magára a figyelmet. Bohus Bea is felkarolta és a NEKÁ-ban elkezdte őt védekezésben is pályán hagyni. Eredmény: Bia védekezése ma már sokkal jobb mint két éve. Elöl azonban teljesen elbizonytalanodott..... Íme egy tipikus akció tőle a NEKA egyik NBI-es meccséről (Bia 96-os mezben):
A lehető legritkábban fejezi be a támadásait átlövésekkel és betörések helyett is inkább leadja a labdát szélre vagy középre, hihetetlenül passzív lett a játéka. Aki emlékszik rá tavaly az U18 vb-ről - például Korea ellen - alig hiszi el amit lát: akkor az elődöntőben öt gólt lőtt, támadásban a legjobb cserejátékosunk volt, nem tétovázott sokat.... Ez a magabiztossága oda lett.
Ma már egy akció inkább így néz ki tőle (Bia balkettőben, a kép alján...)
Itt először egy alibi-betörés lett a vége a labdafelhozatalnak – nem hiszem h komolyan gondolta h ő ott balszélen be tud menni – aztán elkezdte adni a keresztpasszokat majd amikor látta h senki nem indul meg a kapu felé, akkor végre nekidurálta magát, befutott középre és teljesen reménytelen helyzetből faultból azért megpróbálkozott egy átlövéssel. Szerintem ő lepődött meg legjobban h ebből gól lett, pedig dehogyis, ez a gól éppen azt bizonyítja h Biában most is megvan a tehetség, most is képes komoly faultból átlövés gólokra....csak az a baj h két év alatt a NEKÁ-ban ezt a képességét teljesen elhanyagolta. Helyette lett belőle egy bátortalan, még betörésekkel is csak második-harmadik szándékból próbálkozó jobblövő. És akkor marad a kérdés amit egy-két héten belül meg kell válaszolni: mit érünk mi egy ilyen kapura szinte veszélytelen, bátortalan játékossal elöl...?
'...Sass Kincső már az augusztusi vb-n is gyengén szerepelt .....KOR 3/10...'
KOR 3/10 írja az IHF-stat. De ez nekem nem tűnt pontosnak, úgy emlékeztem h Korea ellen a kapusaink jól védtek. És újra végignézve a mérkőzés második félidejét ki is derült hol a hiba: az IHF a második félidő első tizenöt percében a védéseket/gólokat továbbra is Zaj Klárának írta be, bár ő akkor már a kispadon ült.
Így újraszámolva KOR ellen Sass Kincső lövőstatja 7/20 (nem 3/10). A második félidőben 6/17 azaz 35% és ez már kifejezetten jónak számít. Kincső volt a legkevésbé formában a kapusaink közül a vb-n, de ezen a meccsen nem volt vele probléma. Sőt, örülnénk mi most ilyen 6/17 védőstatnak...