Óriási képzavarban vagy, kevered Ammant Malysszal! :(
Ennek a képnek semmi köze nincs Ollihoz és az akkori VB-aranyat, melyet normálsáncon nyert a lehető legtisztább körülmények között szerezte, több mint 20 pontos előnnyel Ammann és Morgenstern előtt!!! Olli a nagysáncon lett második Ammann mögött!
Hát nem tudom, nagy űrt fog maga után hagyni a lengyel síugrósportban, az biztos! :( Na, de ne "temessük" még! Szerintem még egy szezont biztos be fog vállalni, jövőre elvégre VB lesz, az pedig az ő specialitása! :))
Minden idők legjobb lengyel síugrója lettél az olimpiák történetében!
Igen, a legjobb!!! Tudom, az egyetlen arany, amit lengyel síugró elért az olimpiákon az nem te vagy, de ezekért az ezüstökért (és a bronzért) százszorta jobban megküzdöttél, mint elődöd Wojciech, aki életében egyszer ugrott egy nagyon jót (addig se előtte, aztán utána sem!), s lett óriási szerencsével (egy tized pont előnnyel!) anno olimpiai bajnok! Nincs igazság a földön!
Ha valaki, akkor Te (aki az olimpiai aranyat leszámítva mindent megnyert idáig, amit lehetett!) igazán megérdemelted volna e nemes címet!
De sebaj, szemünkben Te vagy a legjobb, köszönjük!!! :)))
Simon Ammann:Tegnapi győzelmével nem csak hogy Nykänent érte be a legtöbb olimpiai aranyérmet szerzők listáján, hanem egyúttal ő szerezte a legtöbb egyéni címet is! Egyedül neki sikerült másodszor is dupláznia az olimpiák történetében (2002 után idén is normál és nagysáncon egyaránt)!
A tegnapi versenyen megdöntötte Espen Bredesen 1994-es rekordját, melyen az akkor szerzett legmagasabb versenypontszámot (282,0 p.) tette a múlttal egyenlővé, az új rekord: 283,6 pont!
Adam Malysz:Legtöbb olimpiai egyéni ezüst: 3x (2002, 2010 2x)
Legtöbb egyéni olimpiai érem: Nykänen (3-1-0) mellett immár Ammann (4-0-0) és Malysz (0-3-1) is négy olimpiai érmet szerzett!
A 120. olimpiai érmes pedig: Gregor Schlierenzauer (0-0-2)
Mivel egyéni verseny több nem lesz, így berakom az egyéni éremtáblázatot (nemzet szerint). Pedig bíztam benne, hogy Ahonen révén a finnek beérik a norvégokat az egyéni győzelmeket tekintve, de sajnos erre min. 4 évig (de talán több) esély nem lesz a mostani felhozatalt végignézve! :(
A svájciak egyet előrébb léptek, Japánt előzték meg!
Malysznak köszönhetően pedig a lengyelek a cseheket utasították maguk mögé! :)))
Tegnap Ammann megszerezte 85. nemzetközi érmét, mely ugyan nem jubileumi szám, de érdemesnek tartom megemlíteni 4. egyéni olimpiai aranyérme kapcsán! Ezek az eddig szerzett összes érmei, melyet nem hazája bajnokságában ért el!
De igen (a FIS honlap szerint '84-ig), csak ezt egy nagy baromságnak tartok. Miért kapott valaki anno egy megnyert olimpiai cím mellé bónuszként még egy vb címet is?! Ez számomra eléggé abszurd, bár a FIS tényként könyveli el.
Csak ha már így volt, akkor a '84-es engelbergi csapatverseny miért nem számított olimpiai versenynek, elvégre olimpiai évben rendezték, ráadásul egy azon napon (feb. 12.-én) a K90-es sarajevói olimpiai versennyel, melyeken állítólag Nykänen mindkettőn részt vett (a FIS szerint!!!)
A skisprungschanzen.com szerint viszont '84 feb. 26.-án történt, így akár a FIS el is írhatta a dátumot. Matti Szarajevóban a K112-esen feb. 18.-án még versenyzett, aztán az olimpia befejeztével rá majd' egy hétre vett részt ezen az engelbergi csapatversenyen, melyet kivételesen egyszeri csapat vb-ként rendezhettek ott, egyéni versenyek nélkül! Bár furának tartom ezt az egészet, de jelenleg más elméletem nincs erre...
Az olympic.org-ot korábban már én is átlapoztam, azon belül Nykänen olimpiai éremtáblázatát, nem is igazán értettem miért csak 4 olimpiai aranyat írnak neki, gondoltam elírták. De úgy néz ki (mivel egyre több honlapon is ugyanezt látom) ez a való adat, mégis valami nem oké!
Ezt a '84-es csapat aranyat nem tudom hova tenni!
VB biztos nem lehetett, olimpia ezekszerint szintén nem, Vk csapatverseny csak '92-től van. Akkor mi? Nem értem!
Mindenesetre ha lesz időm utánanézek még, de ha bárkinek van valami komoly ötlete, ne tartsa magába! :)
Az "olympic.org" szerint, amely lap állítólag az "Official website of the Olympic Movement" 1988-ban volt először csapatverseny az olimpián, Calgaryban, így M.N. "csak" 4x-es olimpiai bajnok lehet. Az alábbi kivágatok arról a lapról származnak, az engelbergi infónak valahol máshol kéne utána nézni. Jó búvárkodást! :))
Itt egy újabb cikk, mely Nykänenről szól, benne a névjegyen belül felsorolják a titulusait. Ebben is 4-szeres olimpiai bajnokként tüntetik fel, ugyanakkor 5-szörös világbajnokként! Itt az (állítólagos) 5. olimpai címét vb címként jegyzik, ami fals adat! Nykänen 4-szeres világbajnok (lásd. 214-es hsz.), '84-ben pedig nem lehetett az, mert olimpiai év volt! 1950-től '82-ig négy évenként volt vb, ezután (egy évvel korábban) '85-ben rendezték meg Seefelden, utána pedig a FIS átállt a két évenkénti (páratlan évekbeli) rendezésre, azóta változatlanul így kerülnek lebonyolításra a vb-k. Valami elírás van itt is (már mint a Sport Géza honlapon), szerintem! Valami nagyon nem stimmel...
Amúgy itt a teljes Nykänen cikk (feb. 13.-ai), ha valakit érdekelne:
Na ez érdekes. A berkutschi-n ugyanezek az eredmények vannak, de a sarajevoi sáncok K112 és K90-esek. A wikipedián négyszeres olimpiai bajnokként van feltüntetve, de az meg nem a leghitelesebb forrás.
Az én adataim közt a finn egyéniben 3-szor (1984 Sarajevo, 1988 Calgary 2x), csapatban pedig 2-szer (1984 "Sarajevo", 1988 Calgary) végzett az élen. Itt a kakukktojás a '84-es "sarajevo"-i csapat olimpiai cím!
Ugyanis a FIS honlapja szerint Nykänen csak egyszer nyert csapatban olimpiát, mégpedig '88-ban Calgaryban. No de!
Csapatversenyt tudtommal először a '84-es szarajevói olimpián rendeztek, melyet egyedülálló módon a Großtitlis-sánc avatásának alkalmából "költöztették át" Engelbergbe. Mint ahogy a belinkelt képeken is látszik (piros színnel bekarikáztam) '84-ben az olimpia egyéni száma normálsáncon, valamint a csapatverseny nagysáncon a FIS szerint egy azon időpontban szerepelt (feb. 12.-én), ami hát ugye Nykänen esetében fizikai képtelenségnek tűnik két,
egymástól kb. több mint ezer km.-re lévő helyszínen is versenyezni (legfeljebb abban az esetben, ha az egyik versenyt délelőtt, a másikat pedig több órás fárasztó utazás után késő délután zavarja le, de ez nagy hülyeség lenne...). Ráadásul Engelbergben világbajnoki címért folyt a verseny, ami számomra elég furcsa! Jó párszor fedeztem fel már kisebb-nagyobb hibát a honlapjukon, de ezt nem igazán tudom hova tenni... A FIS egyébként a szarajevói versenyeket a sánc méreteiként közép- és normálsáncként adja meg, holott nincs is ott K70-es! Szóval akinek van valamilyen ötlete hogy is lehetett ez anno, megoldást talál erre a nagy "rejtélyre" az ossza meg velem (velünk)! :) (amúgy meg '84-ben nem is lehetett vb Engelbergben, már csak az olimpia miatt sem!)