Nagyon egyszerű! A hajtás végéből kb 5-8 cm-es részt letörsz és (esetleg 2-3 nap "beszáradás" után) sóderben/homokban dús földbe dugod és mérsékelten locsolod. Ha minden jól megy, néhány hét alatt begyökeresedik. A megmaradt anyatövet sem kell eldobni, mert a törés alatt új hajtásokkal fog kihajtani.
Szép gyűjteményed van. Kertemben is sok - féle talajtakaró nővény van kövirózsából is akad de egyfajta. Némelyikből egy maréknyi került a kertbe , most négyzetméterek vannak. Meg próbálok a te fajtádból is szerezni.
Igen, ez van a képen.Zöld levelű is van, a Santolina virens.Virágzás után kicsit visszavágom, két év elteltével tavasszal erőteljesebben visszavágom.Ilyenkor nyár végére megújul.
A googlével rákeresve ezt találtam ez azonos vele?
Santolina chamaecyparissus Szürke cipruska
Aromás hajtásaiért, szép lombjáért és nyári virágjáért már régóta telepítik mint fűszer- és dísznövényt. 40-60 cm magas, elterülő párnát alkotó örökzöld félcserje. Ezüstösen molyhos levelei és hajtásai nagy fényigényét és kiváló szárazságtűrését jelzik. Aranysárga virágai a nyár folyamán több hullámban nyílnak.
Forró, napos fekvést, laza talajt szeret. Alkalmas talajtakarónak, sziklakertbe, évelő virágágyba vagy napos balkonládába, kőedénybe. Ez utóbbi helyen lombja 50-60 cm-re is leomlik. Nyírás nélkül idővel elvénül, kiritkul. Ennek megelőzésére tavasszal - 3-4 évente - vágjuk tarra. Utána dúsan kihajt és ismét hamar elbokrosodik.
Santolina chamaecyparissus.
Nálam a keményebb teleken részlegesen vissza szokott fagyni, de mindig kihajtott. Erőteljesen növekszik, ezért érdemes kordában tartani.
Még nálam sem virágzott, sőt fényképen is eddig csak kétszer láttam. A legutóbb azt a tanácsot kaptam, hogy az anyatőről le kell szedni minden sarjat és akkor talán 5 év múlva virágzik. Az általam közelebről ismert másik két Orostachys faj (iwarenge és aggregata) viszont bőségesen virágzik minden évben.
Teljesen télálló, de a sok csapadéltól könnyen gyökérrothadást kaphat és elpusztul. A rozetta szélén lévő húsos levelek viszont az ősz folyamán tönkremennek. Helyettük tavasszal fejlődnek új vaskos levelek a belső lapított formájúakból.
Ahogy azt Szlászló is mondta, ez egy Echeveria. A saját tapasztalataim szerint ez a növény jóval több fényt igényel télen, mint a kaktuszok. Ha mégis nagyon megnyúlik, érdemes tavasszal dugványozni belőle.
Akkor teljesen télálló, de amint írtam azért kell a sziklakert tetejére ültetni, hogy nyáron az öntözővíz, télen pedig a hó, és a csapadék minél hamarabb lefolyik. Ezáltal szárazabb körűlmények között biztonságosabban áttelel.
Szerintem ez orostachys spinosus, (vénuszköldök) ha jól írtam.
Igazából télálló sziklakerti évelő növény.
Mivel bevitted a meleg lakásba, igy természetes jelenség, hogy a közepe megnyullik, vagy esetleg virágszárat hoz.
Az a helyzet, hogy már nem lehet ilyenkor visszavinni, mert a hidegben a megnyult hajtások elfagynak. Az öntözéssel mérsékelném a növekedését, és világos helyre tenném. A fagyok elmultával a sziklakertbe ültetném.
Egyébként a sziklakertben a legmagasabb pontra helyezném, mert nyáron szintén a szárazabb helyet kedveli.
Szia! Nekem is van ilyesmi kövirózsát...ilyen "óriás" típus. Nagyon szeretem, csak a szemét csigák előszeretettel legelenek rajta.
Azt szereteném kérdezni, hogy mit csináljak: múlt télen majdnem kipurcant az egész telep (két óriási cserépnyi)...elkezdett úgy nőni, mint a káposzta, ha nem vágják le. Tehát a közepe megnyúlik az égbe. Mitől van ez? Mit csináljak, hogy ne szenvedje meg a telet (fenn van velem a fűtött szobában)?