Keresés

Részletes keresés

alsotekeres Creative Commons License 2006.11.29 0 0 79
Igen, de általában sok új sarjat hoznak előtte.
epimer Creative Commons License 2006.11.15 0 0 77
Az orostachysokra gondoltam.
Előzmény: epimer (76)
epimer Creative Commons License 2006.11.15 0 0 76
És elpusztulnak virágzás után mint a kövirózsák?
alsotekeres Creative Commons License 2006.11.08 0 0 75
Nagyon egyszerű! A hajtás végéből kb 5-8 cm-es részt letörsz és (esetleg 2-3 nap "beszáradás" után) sóderben/homokban dús földbe dugod és mérsékelten locsolod. Ha minden jól megy, néhány hét alatt begyökeresedik. A megmaradt anyatövet sem kell eldobni, mert a törés alatt új hajtásokkal fog kihajtani.
Előzmény: wawabagus (71)
kert* Creative Commons License 2006.11.08 0 0 74
Szép gyűjteményed van.
Kertemben is sok - féle talajtakaró nővény van kövirózsából is akad de egyfajta.
Némelyikből egy maréknyi került a kertbe , most négyzetméterek vannak.
Meg próbálok a te fajtádból is szerezni.
Előzmény: iberis (73)
iberis Creative Commons License 2006.11.08 0 0 73
Igen, ez van a képen.Zöld levelű is van, a Santolina virens.Virágzás után kicsit visszavágom, két év elteltével tavasszal erőteljesebben visszavágom.Ilyenkor nyár végére megújul.
Előzmény: kert* (72)
kert* Creative Commons License 2006.11.08 0 0 72
A googlével rákeresve ezt találtam ez azonos vele?

Santolina chamaecyparissus
Szürke cipruska

Aromás hajtásaiért, szép lombjáért és nyári virágjáért már régóta telepítik mint fűszer- és dísznövényt. 40-60 cm magas, elterülő párnát alkotó örökzöld félcserje. Ezüstösen molyhos levelei és hajtásai nagy fényigényét és kiváló szárazságtűrését jelzik. Aranysárga virágai a nyár folyamán több hullámban nyílnak.

Forró, napos fekvést, laza talajt szeret. Alkalmas talajtakarónak, sziklakertbe, évelő virágágyba vagy napos balkonládába, kőedénybe. Ez utóbbi helyen lombja 50-60 cm-re is leomlik. Nyírás nélkül idővel elvénül, kiritkul. Ennek megelőzésére tavasszal - 3-4 évente - vágjuk tarra. Utána dúsan kihajt és ismét hamar elbokrosodik.

Köszi válaszod.
Előzmény: alsotekeres (70)
wawabagus Creative Commons License 2006.11.08 0 0 71

Köszi. Most tudom, hogy elárulom mennyire nem értek a dologhoz, de dugványozni hogyan kell a "megnyúlt" fejű kövirózsámból?

Előre is köszi a választ.

Előzmény: alsotekeres (63)
alsotekeres Creative Commons License 2006.11.08 0 0 70
Még annyit, hogy általában kapható a faiskolákban.
Előzmény: alsotekeres (69)
alsotekeres Creative Commons License 2006.11.08 0 0 69
Santolina chamaecyparissus. Nálam a keményebb teleken részlegesen vissza szokott fagyni, de mindig kihajtott. Erőteljesen növekszik, ezért érdemes kordában tartani.
Előzmény: kert* (67)
alsotekeres Creative Commons License 2006.11.08 0 0 68
Még nálam sem virágzott, sőt fényképen is eddig csak kétszer láttam. A legutóbb azt a tanácsot kaptam, hogy az anyatőről le kell szedni minden sarjat és akkor talán 5 év múlva virágzik. Az általam közelebről ismert másik két Orostachys faj (iwarenge és aggregata) viszont bőségesen virágzik minden évben.
Előzmény: epimer (65)
kert* Creative Commons License 2006.11.08 0 0 67
Szia .
Lenne egy kérdésem a képen látható ezüstős nővénynek tudod a nevét .
Érdekelne ez évelő.
Előzmény: iberis (31)
iberis Creative Commons License 2006.11.08 0 0 66
Az enyén is kb. ennyi idős, én örülök, hogy nem virágzik még, mert nagyon kevés sarjat hozott eddig.Lényegesen lustább, mint a kövirózsák többsége.
Előzmény: epimer (65)
epimer Creative Commons License 2006.11.07 0 0 65

Virágzott már valakinek az o. spinosus? Nekem vannak 4-5 éves rozettáim, de még sosem nyíltak. :(

epimer Creative Commons License 2006.11.07 0 0 64

Teljesen télálló, de a sok csapadéltól könnyen gyökérrothadást kaphat és elpusztul. A rozetta szélén lévő húsos levelek viszont az ősz folyamán tönkremennek. Helyettük tavasszal fejlődnek új vaskos levelek a belső lapított formájúakból.

Előzmény: Flanell (57)
alsotekeres Creative Commons License 2006.11.07 0 0 63
Ahogy azt Szlászló is mondta, ez egy Echeveria. A saját tapasztalataim szerint ez a növény jóval több fényt igényel télen, mint a kaktuszok. Ha mégis nagyon megnyúlik, érdemes tavasszal dugványozni belőle.
Előzmény: wawabagus (56)
Flanell Creative Commons License 2006.11.06 0 0 62

Nagyon jól teszi! :)

Mert én szépen  beültettem a többi közé, és csak most jutott eszembe, hogy hátha nem is télálló.

Előzmény: iberis (61)
iberis Creative Commons License 2006.11.06 0 0 61

Az Orostachys spinosus teljesen télálló.

mongolkőrózsa
Előzmény: Flanell (54)
wawabagus Creative Commons License 2006.11.05 0 0 60

Köszi a segítséget!

Hát, megpróbálok keríteni neki egy hűvösebb helyet, bár nem lesz egyszerű.

Azért próbálkozom :-)!

Előzmény: szlászló (58)
szlászló Creative Commons License 2006.11.05 0 0 59
Akkor teljesen télálló, de amint írtam azért kell a sziklakert tetejére ültetni, hogy nyáron az öntözővíz, télen pedig a hó, és a csapadék minél hamarabb lefolyik. Ezáltal szárazabb körűlmények között biztonságosabban áttelel. 
Előzmény: Flanell (57)
szlászló Creative Commons License 2006.11.05 0 0 58

Ez nam télálló kövirózsa, szerintem eseveria.

Ezt mindenféleképp hűvös világos helyen, és mérsékelt öntözéssel bent teleljen.

Abből létezik zöld színű, és hússzínü változat, sajnos a pontos nevűket nem tudom.

A virágszára mindig oldalról fejlődik, tehát az eseveriád nagyon melegben van, próbálhatod  2 ablak közt a téli tartását.

Előzmény: wawabagus (56)
Flanell Creative Commons License 2006.11.05 0 0 57

Az enyém viszont Orostachis spinosus. :)

Szóval, teljesen télálló?

wawabagus Creative Commons License 2006.11.05 0 0 56

köviIlyen a növényem. Te is erre gondoltál? Egyszer kint hagytuk a kertben, de teljesen megfagyott, szóval nem tett neki túl jót.

Előzmény: szlászló (55)
szlászló Creative Commons License 2006.11.05 0 0 55

Szerintem ez orostachys spinosus, (vénuszköldök) ha jól írtam.

Igazából télálló sziklakerti évelő növény.

Mivel bevitted a meleg lakásba, igy természetes jelenség, hogy a közepe megnyullik, vagy esetleg virágszárat hoz.

Az a helyzet, hogy már nem lehet ilyenkor visszavinni, mert a hidegben a megnyult hajtások elfagynak. Az öntözéssel mérsékelném a növekedését, és világos helyre tenném. A fagyok elmultával a sziklakertbe ültetném.

Egyébként a sziklakertben a legmagasabb pontra helyezném, mert nyáron szintén a szárazabb helyet kedveli.

Előzmény: wawabagus (53)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 54

Telefonnal készült a kép, de akinek van ilyen, az felismeri. Remélem.

A kérdés: ez télálló?

wawabagus Creative Commons License 2006.11.04 0 0 53

Szia! Nekem is van ilyesmi kövirózsát...ilyen "óriás" típus. Nagyon szeretem, csak a szemét csigák előszeretettel legelenek rajta.

Azt szereteném kérdezni, hogy mit csináljak: múlt télen majdnem kipurcant az egész telep (két óriási cserépnyi)...elkezdett úgy nőni, mint a káposzta, ha nem vágják le. Tehát a közepe megnyúlik az égbe. Mitől van ez? Mit csináljak, hogy ne szenvedje meg a telet (fenn van velem a fűtött szobában)?

Ezer köszönet a segítségért!!!

J. 

Előzmény: szakszon (4)
Kiskertész Creative Commons License 2006.09.17 0 0 52

Köszi.

Nagyon szépek a kőrózsáid:)))

Előzmény: iberis (46)
alsotekeres Creative Commons License 2006.09.11 0 0 51

Szia Iberis!

Küldtem egy e-mailt a kabelsatra.

Előzmény: iberis (50)
iberis Creative Commons License 2006.09.10 0 0 50

Sajnos nem tudom, de hátha valaki megmondja.Elkeveredtek a jelzéseim.

Előzmény: Törölt nick (49)
iberis Creative Commons License 2006.09.10 0 0 48

néhány kép

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!