Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Magam is hasonló gondokkal küzdök. Találtam az Unical Kombi kazánhoz egy beépítési tervet, ahol a belső lemezes hőcserélőt használja az illető az indirekt tartály felfűtésére. Egy érzékelő termosztát kapcsol egy keringető szivattyút, mire a kazán úgy értelmezi, hogy vízvétel történik s bekapcsol. Ez mindaddig zajlik, amig el nem éri a beállított hőfokot a tárolóban lévő víz. Remélem segítettem.
A vaillant erelax alapvetően vezeték nélküli szabályzó. Van ugyi a fix része, ami dróttal van a kazánra kötve, ez kaphatja busz-on keresztül a tápot, de a szobai egység 100%, hogy elemes.
2012ben beüzemelt Ariston Genus Premium 24 system kazán váltószelepe megadta magát, így cserélni kellett. 48ezer forint volt, kiszállással, munkadíjjal és alkatrésszel együtt.
A termosztátnak kompatibilitási hibájától biztosan nem tartanék. Ezt a kazánt ugyanúgy meg lehet venni egységcsomagban az erelax termoszáttal, mint az ariston genust a cube termosztáttal.
Ez a saját, gyári buszos vezérlője. Illetve miért csak másfél év elteltével derülne ki a kompatibilitási hiba?
@ban.laszlo:
Sokkal inkább kezdenék egy elemcserével a készülékben. Szerintem másfél év után simán előfordulhat, hogy a merülőfélben levő elemekkel már bizonytalan a kommunikáció,
és hülyeséget küld a vevőnek, de az elemcsere szükségességét még nem jelzi. Pontos típust ugyan nem ismerünk, ezt találtam:
Valószínűleg a termosztát nem kompatibilis és nem kommunikál rendesen. Nekem is ilyen kazánom van és a Vaillant calor matic 350 termosztát tökéletesen működteti és kommunikál a kazánnal már őt éve. Pufferrel állít elő melegvizet minden gond nélkül. Persze van még sok más termosztát is ami jó lehet de azok drágábbak.
Vaillant ecotec plus kazánom van erelax internetes thermosztattal. Kb. 1,5 éve lett kiépítve a rendszer. Az új rendszer szépen működött egészen múlt vasárnapig. Múlt vasárnap észrevettük, hogy az erelax thermosztát 21Celz. előremenő hőfokot parancsol a kazánnak ebus-on keresztül! Természetesen emiatt a kazán nem kezd el fűteni.
Villamos sorkapcsok átnézve. Semmi hiba nincs a hibák között, de a kazán hőigény hiánya miatt nem fűt! Kéményseprő üzemben a kazán szépen müködik. Melegvizet is készít. Jelenleg az erelax kikötve, s egy hagyományos siemens termosztát van bekötve.
Vmi hasonló tapasztalat vkinél erelax-al?
A vicc az, hogy az erelax-al nincs is lehetőség a mobil app-ban az előremenő vízfőfokot (D.005 paraméter) állítani.
Sziasztok nekem beretta ciao 25csi kombi kazánom van .fütés leálltával leáll a szivattyu is hogy lehetne hogy tovább menjen .Külső érzékelön kivüli.megoldás,érdekelne.Előre is Köszönöm.
Hm. Mi '85-ben építkeztünk és a B30-ast már akkor sem fogadtak el hőszigetelő vakolat nélkül. Sőt, mi 30-as Porotonból építettük és már ahhoz is hőszigetelő vakolat kellett. Persze akkoriban sokan trükköztek, Poroton helyett téglát használtak és kispórolták a hőszigetelő vakolatot. A műszaki ellenőrzésre már be volt vakolva a ház, nem fúrták meg, hogy miből van a fal meg a vakolat. (nálunk OK volt, de a szomszédnál nagyon nem...)
No, a helyiség méreteink nagyon hasonló méretűek, a tieid mögé írtam, én hogy terveztem.
(40 éves B30 ból épült lakás) eltoltszintes 2,5 emelet, 10 túlméretes radiátor csak radiátor fűtés, 4 éves műanyag ablakok, és 4 éves 8 centi szigetelés oldalt, 20 centi kőzetgyapot (most tettem fel), két szomszéd fűt, év elején vásároltam a lakást, és akkor kezdtem el a fűtést újraépíteni, saját elgondolásból, saját számításokkal, saját tervezéssel, saját kezűleg, eddig úgy néz ki hogy működik.
A miénk is hasonló, kb 1.5 U értékű falhőátbocsátási tényező, csak radiátoros fűtés. Az ablakok dupla rétegű, de a régi, kb U=3 értékűek. Kőzetgyapotot én is most fogok felrakni, viszont ár/érték arány miatt csak 10 cm, így a födém lemegy 1,5-ről kb 0,3 U értékűre. Mivel, nálad két szomszéd fűt, ha jól sejtem, sorház, a miénk családi, minden helyiségnek 2 oldala szabadon van. Mi is idén vettük, és a fűtés egy nagy tragédia, ezért kellett elkezdeni. És a leghidegebb jelenleg a tervezett gyerekszoba, valószínűleg, mert két nagy ablak van ott, de egy ablakkal kevés lenne a fény a tájolás miatt. Ennek a két ablaknak a cseréjén mondjuk gondolkodunk, bár lehet két nagy radiátor többet ér, és jóval olcsóbb, kb 100-150 ezer közt lesz anyag+munkadíj, míg két 150x150 ablak új redőnnyel, kb 250-300e.
Gondolom, ha szigetelés nélkül , régi ablakokkal nagyjából ugyanazokat tervezem, akkor ha a tiéd túlméretezett, a miénk nem lenne az, de ha mégis kisebb radiátort rakatnék be, akkor gondolom, felvenném 40-ről 50 fokra a kazánt, oszt jónapot. De akkor már ugye az általad is említett túlfűtés lenne, mert felmenne a beállított felé bőven 1-1,5 fokkal.
Köszönöm ez is jo otlet. Utananezek, csak allitolag azt mondtak a szerelők, hogy erre a regi radiatorra mar uj szelepet sem lehet kapni, nem hogy termo szelepeket.
Semmilyen eb nincs kötve sehova...Én a saját megtörtént példánkat hoztam fel .Nálunk igy ment BUDAPESTEN. Az egy dolog ,hogy te hogy csinálod ,mi a kialakult szokásod ,DE látod lehet másképp is.
Teljesen mindegy mikor rendeled meg, mert ez lehet valóban 1-2 nap de lehet 3 hét is, attól függ mennyi a szabad kapacitásuk! Nem te döntöd el mikor menjenek ki, hanem majd előtte egy nappal telefonál az üzem. Ha 1-2 nappal előtte kéred a gázóra leszerelést nyilván NEM de ha időben előtte a tervezettnél mondjuk 3 héttel akkor rugalmas a hozzáállásuk és be tudják ütemezni. Illetőleg ha felhívnak nem kell elfogadd az adott időpontot ,lehet egyezkedni velük...De,Du, holonap,2 nap múlva...stb
Aki kiépíti az új csöveket,...stb...és egyből tud nyomáspróbázni,mert nincs ott a gázóra...nem kell újra kijönnie ez miatt!
Na ez a legkevesebb! De tervező nélkül nem is ér semmit, hacsak nem a tervező elfogadja neki bemondásra. A mai világban amikor egy valamire való szakember ahogy te mondanád szarásig van munkával....na ez pont NEM a legkevesebb...nincs rá idő visszaszaladgálni . A tervezővel meg általában ismerik egymást "bizalom" kérdése.
Ezt megteheted, sőt egyből fizetned sem kell, mert nem mondják meg előre mennyibe kerül! Ugyanis Budapesten, más és más árakon dolgoznak. Na hát ez végképp nem így van!!!!!! Be KELL fizetned 20554 ft előleget ,ha kérsz egy gázóra leszerelést és ugyanennyit ha kérsz egy felszerelést....amig ezt nem teszed meg ....várhatod ,hogy jöjjenek:-))
És elmondom mitől más és más az ára egy gázóra le/fel szerelésnek .Konkrétan én 14e ft-ot fizettem a leszerelésért és 19500 at a felszerelésért ugyanazon Budapesti címen.És mindkét esetben előre kellett előlegezni a 20554 Ft-ot.!Majd jóváírták a különbözetet.
És mitöl jön ki a más és más összeg: 1/4 órás ciklusokban számláznak munkadíjat /fő 14500Ft/óra/fő,tehát 2 ember 1/4 órás munkája az 7250 ft (ennyi volt a leszerelés +papírmunka) + ehhez hozzájött a km-enkénti díj amig az előttem lévő helyszínről eljutottak hozzám,10 km-t számláztak(tudod ellenörizni????nem)+ hozzájött a 2 fő "úton eltöltött idő"címmel számlázott díj,tehát azt is NEKED kell fizetni amíg a dugóban ülnek az autóban(igaz azt nem 14500 ftos óradíjért )
Az óra felrakása már 17 percre sikeredett papírmunkával így ott már 1/2 óra munkadíjat kellett fizetnem /fő azaz 14500ft volt a munkadíj+az előbb említett költségeg,így 19500 lett a vége.
A tervezőről meg annyit ,hogy mikor megbíztam ,már akkor kérte a kéményseprő papírokat ,mert kell a tervhez is,addig nem is tervez amig nincs meg a kéményseprő papír. Mondjuk ez logikus is számomra mert mi van ha a kéményseprő fázisban bedől az amit szeretnél(pl egy általad választott kazán nem tudja teljesíteni pl a kéményhossz miatt a hő és áramlástechnikai paramétereket) És más keresztmetszetű gázcső kell egy 14 kw-os kazánnak és más egy 24-esnek v28 -as nak ...tehát addig mit tervezzen???
Az EPH-ról ismét : lefotóztam egy most nyáron készült eph jegyzőkönyvet.:olvasgasd :-)
És ezeket NE kötegedésnek vedd .Nem annak szánom. Ez a saját BUDAPESTI ,tényeken alapuló példám.
Lehet hogy baromságot mondok, de mi lenne ha a termosztátot átszerelnéd a leghidegebb szobába, a többi helyiségben pedig tennél fel termo fejeket. ha van hőigény az úgy is a leghidegebb szobában fog legkorábban jelentkezni akkor kapcsol a kazán, a melegebb helyiségekben meg leszabályoz a termo. ha úgy érzed hogy alul vannak méretezve a radiátorok, és nem akarsz sokat költeni a dologra ez még mindig a legolcsóbb megoldás.(szerintem)
utána lehet már játszani a kazán előremenőjével akár lefelé is.
én túlméreteztem az enyéimet, valahol lefelé részleteztem elég hosszan, használtam minden féle kalkulátort, és biztosra próbáltam menni (úgy akartam csinálni hogy a leghidegebben is kondenzáljon a kazán ha már tud), most hogy voltak a "nagy" mínuszok az elmúlt időben részben megnyugodtam, durván túllőttem a célon a radiátorokkal.
38 fokos előremenővel -7 -4 fokban kint, bent 23 fokkal ki be kapcsolgatott a kazán (minimumra véve ami 3,6kw)... jövőre kitalálok rá valamit
amivel nem számoltam az hogy kész lesz a tél előtt a padlástér szigetelésem. fűtés szezonban kezdtem el csinálni, 20 centi kőzetgyapot, előtte a felső szobákban kb 1 fokkal volt hidegebb, ahogy kész lettem rá kb pár nappal észrevehetően javult a közérzet az emeleten, és már a hőmérő is azt a hőfokot mutatja fent mint lent.
A hiszterézist a szobatermosztáton a lehető legkisebbre kell venni. 0,1. Ne legyen a radiátor vagy más hőt generáló egység közelébe (pl:, TV, hűtőszekrény, stb...) Ablak közelében se legyen!
Gyurma, azért, mert sajnos a mostani rendszer nem jó, és az egyik szobában nagyon hideg van, mert rossz a radiátor, tehát mindenképpen kell cserélni. Na most ha már ráment több százezer a kazán rendbe rakására, és két radiátor cserére, és még legalább két radiátort kell lecserélni ebben a nagyon hideg szobában, akkor már csak két szoba marad meg a folyosó.
Az étkezőben termoszelep van, el is zár szépen, de jelenleg, vagy hagyom kilengeni 21 fokra, és onnan lehűlni, mire ismét bekapcsol a kazán, mert a nappaliban ugye sok a meleg víz a radiátorban.
A másik indok, hogy egyébként még mindig nem komfortos szerintem, hogy régi radiátorba fűtök 60 fokos vízzel, hiába van 0.2-es érzékenységű termosztát és kazánvezérlő, a 60 fokot míg eltárolja, ha 20-ra beállítom, 21.5 lesz, ami azt jelenti, hogy órákig nem fog visszahülni és bekapcsolni, így a fürdőben és az étkezőben meg fogunk fagyni a következő bekapcsolásig.
Nyilván ha lecseréled a radiátorokat nagyobbra ott is melegebb lesz, ez nem kérdés. A szigetelés hiányában a házad hamar veszít a hőmegtartásából. Eleve ha már radiátor cserékre adtad a fejed, azt 33k-ra cseréltem volna mindet. 55/45/20 fokos táblázat szerint 50w/lég m3-rel számolva helységenként jó lehet. A termosztátot, ha nem vagy otthon, max 1-1,5 fokkal vedd lejjebb, többel semmikép, ahogy tetted eddig is! Thermosztatikus szelepek használata ajánlott a komfort beállítására. Szobatermosztát a leghidegebb szobába legyen, és itt ne legyen thermosztatikus szelep, vagy tökig legyen nyitva.
Nap mint nap ezt csinálom de ne törődjél vele... továbbra is kösd az ebet a karóhoz. Hát akkor lássuk:
"Azaz a gázóra levételt úgy rendeled meg ,hogy kb 1-2 nappal a szaki jövetele előtt történjen meg."
Ez nem így működik! Teljesen mindegy mikor rendeled meg, mert ez lehet valóban 1-2 nap de lehet 3 hét is, attól függ mennyi a szabad kapacitásuk! Nem te döntöd el mikor menjenek ki, hanem majd előtte egy nappal telefonál az üzem.
Aki kiépíti az új csöveket,...stb...és egyből tud nyomáspróbázni,mert nincs ott a gázóra...nem kell újra kijönnie ez miatt!
Na ez a legkevesebb! De tervező nélkül nem is ér semmit, hacsak nem a tervező elfogadja neki bemondásra.
"Amikor megrendeled a gázóra levételt a gázműveknél akkor egyidejüleg rendeld meg a felrakását is azaz fizesd ki a 2 x 20554 ft előleget. Így ha 1 nap alatt végzett a szakid. és mondjuk a tervező is oda tud menni aznap v.másnap akkor onnantól kb 2-3 nap és van újra gázórád, BUDAPESTEN"
Ezt megteheted, sőt egyből fizetned sem kell, mert nem mondják meg előre mennyibe kerül! Ugyanis Budapesten, más és más árakon dolgoznak. Ki van adva alvállalkozóknak az óra leszerelés is, és majd ha az leadta a munkalapot, utána számláz a gázművek. Nekem volt a 3.ker 9800ft leszerelésem és 7.ker-ben 25.600.-ft-os leszerelésem is!
A tervező akkor megy oda maikor ráér, az is emberből van, szarásáig van munkája. Ha nincs meg a kéményseprői nyilatkozat, akkor felesleges is hogy kimenjen, mert semmivel sincs előrébb és máris nem 2-3nap alatt van órád, mert nyilatkozat nélkül a tervezőtől el sem veszi a szolgáltató a papírokat, addig meg nincs óra vissza szerelés sem :)
Az EPH ról: Az EPH jegyzőkönyv 2/B pontja alapján,meglévő gázmérő esetén,akkor szükséges EPH jegyzőkönyv ha a gázkészülék flexibilis bekötőcsővel lett bekötve (csere ,bővítés alkalmával) .
-Azaz ha fix bekötést készít a szakid akkor nem kell EPH
Ez nem igaz. Nem az EPH jegyzőkönyvön szereplő szöveg dönti el hogy kell e vagy nem, hanem a jelen esetben az NKM Technológiai utasítása.
Egy jó vitaindítót dobnék fel bizonyos szerelők véleménye ellen a kondenzációs kazán és csak radiátoros fűtéssel kapcsolatban.
Idén költöztünk a házba. A lényeg, hogy kondenzációs kazánunk van, 21kw, csak fűtés megy róla,bőven kiszolgálja a fűtést, talán még sok is. Szerencsére a mostani időjárásban is komfortos a ház 40-50 fok közti vízhőmérséklettel. A ház nem szigetelt sehol, tehát szökik a meleg, de sok pénzt nem szeretnénk rákölteni pl. homlokzati szigetelés, mivel pár éven belül el szeretnénk költözni, mert nem váltotta be a reményeket. A házban 7 helyiség van, régebbi típusú acéllemez radiátorokkal. Kettőt cserélni kellett, mert hibás volt, egyet az étkezőben, egyet a fürdőben. Az étkező kb 3x4nm, 2 m belmagassággal, tehát durván 25m3, kb 1400wattot számoltam netes kalkulátorral, mint helyiség hőigénye. Ide egy 1400x600-ast akartak berakni a fűtésszerelők, de én ragaszkodtam a nagyobbhoz a nagy hőleadó felület miatt, így 1800x600-as 22k radiátort raktak be a fűtésszerelők . Ez a radiátor teljesítménye 3800watt, Aztán utólag jöttem rá kb egy hónapja, hogy ez csak 90/70 fokon igaz, de a mi fele hőfokon üzemeltetjük a kazánt,és utólag találtam egy gépész oldalt, ahol kiszámoltam, hogy ennek a radiátornak 50/35 fokos vízhővel máris csak 1000 watt a teljesítménye, tehát még lehet hogy így is alul lett méretezve ehhez a kazán hőfokhoz.
Azt már tudom azóta, hogy nehéz akkora lapradiátort berakni, mint falfűtés vagy padlófűtés :)
A fürdőben egy 1000x600 22k-s 2000w-os radiátort, az kb 3x2x2,5 tehát durván 15 m3, a hőigény 800 watt, a radiátor 600 w 50/35 fokon, utólag nézve ez sem a legjobb, de nem mondanám rossznak a hőérzetet bent, és nehéz egy 2 méteres falra feltenni egy 1,8 méteres radiátort, meg elég hülyén is mutatna.Az étkezőben és a fürdőben az új radiátorokkal egyébként, ha éppen be van kapcsolva a fűtés, egész jó a hőfok, a fürdőben és az étkezőben ezzel a kevés űrtartalmú radiátorral is biztosítja ugyanazt a 20C hőfokot, mint amennyi a nappaliban van. És itt a probléma. Ha kikapcsol a kazán, a többi helyen a nagyobb űrtartalmú radiátorok még fél óráig tartják a meleget és melegítenek, 20,5-re a fürdő-étkező viszont megáll 20-on, és elkezd visszahűlni, mivel 5 perc alatt kihűl a lapradiátor.
És néhány vitatható/ véleményeket váró kérdésem lenne a fentiekkel kapcsolatban: 1. Érdemes-e lecserélni a maradék helyiségekben a radiátorokat, számíthatok-e arra pl, hogy a fürdő, és étkező, ahol már le lett cserélve, ott melegebb lesz, a kazán gyakoribb bekapcsolása miatt, vagy ott, ha alul lett méretezve, (az én gondolatmenetem alapján 30-40 %-kal), akkor esélytelen, hiába cseréljük le a többit? 2. Helyes-e a feltételezésem, ha nagyjából a helyiség teljesítmény igényét kiszámolva az egyéni igényeknek megfelelően, a kapott értéket megszorzom hárommal, és úgy választok radiátort, mivel a kazánom 90 fok helyett átlag 45 fokkal üzemel? Pl. a háló 40 légköbméter, így a helyiség hőigénye 2000 watt, akkor pl. 2 db 600x1800-as radiátort kellene beszerelni, mert 50/35 hőfokon a két radiátor teljesítménye együtt 2100 watt? Vagy elég a kettővel szorozni (és 2db 600x1200-as radiátort berakni=4800 watt 90/70 fokon, 1400 watt 50/35 fokon,), mint a fürdőben és étkezőben, mert ha mindenütt 22k-s radiátor lesz, akkor optimálisabb lesz az egész fűtés?
A fűtésszerelők azt mondják, elég lesz bőven 1db 1800-as radiátor, de 50 fokos vízzel az csak 1050 watt, a fele a háló hőigényének.Szerintetek, hallgassak a szerelőkre, és a kalkulátor csak egy elméleti szám, vagy helyes a megérzésem? Érdemes berakni a két nagyobb radiátort helyiségenként plusz anyagköltségért, vagy inkább vegyük feljebb a kazán hőfokát 65 fokra, mert úgy sem térülne meg? És itt fontos a komfort is, hogy szerintem 1 db 65 fokos radiátor nem olyan komfortos, mint 2db 50 fokos, meg a kondenzációs kazán is többet fogyaszt magas hőfokon. 3. 24 órát vagyok otthon, aztán 24 órát távol. Mikor otthon vagyok, 20 fokon van a fűtés fixen. Általában 18.5-re veszem le, mikor elmegyek, mert félek, hogy nagyon kihűl, ha lejjebb venném. Fal U érték kb 1,5, ablakok kb U=3. Födém 0,3, oda már tettem le kőzetgyapotot, az volt a legolcsóbb, és leghamarabb megtérülő. Szerintetek hogy tudnék spórolni többet, ha tartanám folyton egy ilyen rossz szigetelésű házban mondjuk a 19 fokot távollétemben, vagy inkább ha leveszem 17-re? A 17-ről 20 fokra való felmelegítés alatti gázhasználat miatt. Van erre is tapasztalata? Ha más nem marad, 1 hétig kipróbálom magasabbon, 1 hétig pedig alacsonyabban, csak sajnos sosincs 2 hétig állandó időjárás, így sosem lenne teljesen mérvadó.
Igen tényleg jól összeszedted,de azért kiegészíteném ,mert nem teljesen fedi a valóságot:
A szerelés előtt az órát a szolgáltató ember szedi le, és a művelet végén ő is rakja vissza ez jó esetben Budapesten jelen pillanatban átlagosan 3hét, -megfelelő szervezéssel ezt leredukálhatod kb 1 hétre. Azaz a gázóra levételt úgy rendeled meg ,hogy kb 1-2 nappal a szaki jövetele előtt történjen meg.Aki kiépíti az új csöveket,...stb...és egyből tud nyomáspróbázni,mert nincs ott a gázóra...nem kell újra kijönnie ez miatt! Amikor megrendeled a gázóra levételt a gázműveknél akkor egyidejüleg rendeld meg a felrakását is azaz fizesd ki a 2 x 20554 ft előleget. Így ha 1 nap alatt végzett a szakid. és mondjuk a tervező is oda tud menni aznap v.másnap akkor onnantól kb 2-3 nap és van újra gázórád, BUDAPESTEN
-A kéményseprő ,na az valóban annyi idő....ha el nem ba...k a papírmunkát.És képesek rá még 2 hónap alatt is ,és újra és újra is. Nekem elírtak v.mit ...és már akkor nem jó...kijavították 3 hét alatt ....de ekkor elírtak mást egy másik oldalon ,ami addig jó volt....kijavították újabb 2 hét...majd újra és újra....+ 3 hét ,gyakorlatilag egy kijavítással ,hibáztak egy újabbat ami addig jól volt írva.Az első beadást leszámítva 3-szor ment vissza a papír hozzájuk.Gyakorlatilag + 8 hétbe került a javítgatás.
Az EPH ról: Az EPH jegyzőkönyv 2/B pontja alapján,meglévő gázmérő esetén,akkor szükséges EPH jegyzőkönyv ha a gázkészülék flexibilis bekötőcsővel lett bekötve (csere ,bővítés alkalmával) .
-Azaz ha fix bekötést készít a szakid akkor nem kell EPH
Vissza olvastam, és erre még reagálok, mert látom ez is ködös egy kicsit.
Szóval, Budapest területén kizárólag a Főgáz azaz most már az NKM az elosztói engedélyes. Ez azt jelenti hogy övék a MEO, a terv jóváhagyás az"Üzem". Technikai és technológiai utasítás szempontjából az ő belső szabályzatuknak kell megfelelni, minden eljárásmenetben. Ez ideáig világos remélem. Az hogy kitől kapod a számlád, hogy azon milyen szolgáltató szerepel, az megint más tészta, mert az szinte bármi lehet, akár EON is. Ilyenkor ez többnyire vidéken szokott értetlenkedést kiváltani,
mert ami pl régen Tigáz terület volt, azok ha jól tudom most szintén NKM számlát kapnak, ugyan így Dgáz, Égáz, és hasonlók is. De ez nem jelenti azt, hogy az eljárás menete stb... is NKM lett! "Volt" Tigázos területen, most is a Tigáz technológiai utasításait kell betartani, ami teljesen más mint az NKM!
Természetesen általános napirendi ponton van, egy egységes eljárásmenet, és egységes technológiai utasítás, ami egész Magyarország területére érvényes. Sajnos még nem sikerült megegyeznie a szolgáltatóknak, és a NGM-nek.