Természetesen a nyereség a fontos. Nem összekeverendő a kereskedelmi termékek reklám dumájával. Amit a zacsira írnak. A Boomerang nem teljes méretű antenna, nyeresége NEGATÍV. Bármilyen körmönfont a dumája. A létező legjobb helykihasználású a feles, 5,5 méter hosszú. Ezer néven árulják. Még egy pici nyeresége is van a l/4-eshez képest.
Itt kifejezetten az antennára gondoltam, hogy ott esküszik mindenki másra, egyébként lennénk páran akik megpróbálkoznának a cbvel, a helyhiány miatt lenne jó nekünk egy 1/4-es antenna mint pl. a Sirio Boomerang antennája.
Hello mindenkinek, egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 1/4-es CB antennával mit tudok elérni alap terjedésben, nem városi környezetben, igazából a helyhiány miatt lenne jó ez az antenna, bele kóstolnék ebbe a világba is az urh után, csak már annyi variációt hallottam, hogy ez meg az jó, hogy már nem tudom mit is gondoljak.
Ez a ukrán taxisokkal komoly ,akkor ök vannak szinte az öszzes 40 csatornán föleg 30-astol fölfele ,egész nap hallani öket ,de délután csend van meg este is.
Arról nem is beszélve, hogy az FM 4W elég karcsú, míg az USB 30-40W már sokkal barátibb, értsd messzebbre tudsz adni illetve messzebbről tudsz venni vele.
Ahogy észleltem (legalábbis az enyémekkel) FM eddig olyan max 10 km, de usb már volt 50-60 km is.
USB közép 40 - általános egész magyarországon, Debrecen környékén usb közép 38, nyíregyháza környékén usb felső 40 (billencsesek).
FM-es csak akkor jó ha tudsz románul.
Ahogy írták is FM 22-n az ország egész területén elérhetőek. (talán jobban is mint a magyar kamionosok, legalábbis ezt tapasztaltam... sok kisautón is ott billeg a nagy antenna, talán ezért is.)
Ha arra szeretnél használni CB rádiót, amire írtad, akkor valóban USB-s kell.
Ajánlom figyelmedbe a Stalker IX-et vagy a President Grant-ot (előbbi olcsóbb, 20-30 között kapható, utóbbi 40-től a csillagos égig...)
Ez kb. a 89. indok volt ami miatt abból a tetves városból sok évvel ezelőtt falura költöztem Amikor az emberek töke egymásba ér akkor ilyen problémák is előjönnek és sok más is.
Valóban sok az ember okozta zaj. 27 megán azért sokkal kevesebb, mint az alsóbb RH sávokban. Nálunk szerencsére a 230 V-os hálózaton dolgozó LAN ritka, ami durva, pont 27 mega körül.
De a napfolt okán nagyságrenddel több zavar érkezik. Voltak olyan évek, amikor a halálos csend volt a jellemző. De a DX se volt gyakori. Viszont jól lehetett országon belül rádiózni. Nem figyelem, de mintha pont a közelmúltban lett volna a maximum és menni fog lefelé.
Vidáman rádióztunk ezekkel a teljesítményekkel. 3 W SSB egy jó tetőantennán egyenértékű volt 30-40 W mobil energiával a legjobb antennán is.
Ez az agyatlan teljesítmény hajkurászás manapság lett divat.
Mikor az új rádiós még egy percet se forgalmazott, de már a többszáz wattos batyura alkuszik. Pedig akkor még minden csatornán folyamatosan teltház volt hazai CB-sekkel is. Telefon hiányában komplett vállalatok intézték ügyeiket, családok kapcsolatának alapvető eleme volt. A CB állomások 95%-a nem hobbirádió, hanem telefonpótló volt.
A dolog oly annyira nem volt kritikus, hogy szabályosan lehetett a rádiókon külső átkapcsoló a stabil/mobil üzemre és rá volt bízva a felhasználó becsületére.
Hihetetlen! :) 3W,12W na azzal volt kihívás áttörni a városi étert,de mondjuk,hogy úgy ahogy szabályzott volt a rendszer... (gondolom műszaki után ki se értek a kapun már másztak bele a rádióba,hogy felhúzzák...)
Ráadásul az engedélyek nem örökre szóltak. Amikor lejárt, a rádiókat ismét vizsgáztatni kellett. A grantnál egyébként abban az időben a 3 W ssb beállítása volt a kihívás nem a 40. :)
Bizony. Kellett rádióengedély hozzájuk, volt minimális díj is egy időben. Mobilban 4/12W, stabilban 1/3W volt engedve. Civilnek 40 csatorna, minden üzemmódban.
Közületeknek lehetőség volt 1 db kijelölt felső csatira is megkérni.
A taxisok 1 db alsó csatornát kaphattak. Volt számozott matrica a rádióra. Ez 2001 dec. 31-ig volt életben.
Utána csak CEPT szabvány, viszont minden díj és papírmunka nélkül.