Húúúú, ez már valami! Én ált. örülök, ha induláskor a 150 összejön. És ha élesedik, akkor hátha találok rajta magyar tenyésztőt, akitől vehetnék egy japánfürj-kakast meg egy fehér selyem kiskakast.:))) Képzeljétek, a holland bóbitás kakaskám (Bubó a neve) ma elkezdett kukorékolni, persze a nóta vége még átmegy ajtónyikorgásba, de hát bubiéknál is gyakorlat teszi a mestert.:)))
Gyakorlatilag kész a linkgyüjtemény. De várhatólag holnap kapom meg a szerkesztői felületet, ahová be tudom tölteni. Reményeim szerint 1 hét alatt kész lesz, aztán már csak azon múlik, hogy mikor lesz látható, hogy mikor élesítik be, a készre jelentést követően. Szerintem klassz lesz, közel 600 linkkel!
Üdv Motav voltam a www.diszmadar.lap.hu -on nagyon tetszett csak sajnos a dísz baromfis részek még fejlesztés alatt voltak , mikorra lesznek kb készen?
Nem kell bocsi, neked jutott előbb az eszedbe.:))) Én most különben is inkább a tenyésztésbe vágtam bele (m.infl. idején persze, amilyen peches vagyok). Majd ha már aktuális lesz (és kapok valakitől a tönkrement digimasinám helyett másikat), akkor felrakom a madárkáimat a honlapomra. Ha pedig meggazdagszom belőlük (hihi), akkor még hirdetek is majd a http://diszmadar.lap.hu -n. Ugye, kiadóak a reklámhelyeid?
Szia !
kovacspeter89 : nekem a tyúkjaim déli 12-órára megtojnak,és kiszedem azonnal őket,javaslom néhány hétig fokozottan figyeld a tojásokat hogy minnél kevesebb időt töltsenek a fészekben,a takarmányukba tegyél mész pótló anyagot.Remélem segítettem sok sikert. :))
Tudna valaki segíteni, nagyon fontos lenne!!!!!!!!
Az a gondom,hogy a brahmáim kóros tojástörésben szenvednek és egyszerűen nem tudok velük mit kezdeni.Ha valaki tudna nekem segíteni ebben,hogy hogyan tudnám leszoktatni őket azt nagyon megköszönném.(Olyan ól tárgytalan amiből kigurul a tojás.)Válaszotokat előre is köszi.E-mail:kpepe89@freemail.hu
Köszi, azt hiszem, még várok, nehogy a nagyon harcias kendermagos tyúkocskáim agyonverjék a bubi-kakaskát cicerélés előtt-helyett.:))) Keresztezni nem akarom őket, de egyrészt helygazdálkodás miatt lenne majd jó összerakni őket, másrészt meg szegény két tyúkocska hadd ne szűzen élje le azt a 10-12 évét.:)))
Szia! 3-ra válasz: Nem tudom, hogy meg kell-e várni az ivarérettséget, mert mi már kifejlett kakasokat kaptunk. De én pont attól féltem, hogy csak féltörpe csirkéim lesznek, mert hiába a két gyönyörű hatalmas kendermagos kakasom, csak megálltak a normál tyutyók a törpéknek is. (Ti. van két törpe kakasunk és 2 tyúkunk is, és lettek törpe csibék is az idén.) Egyelőre egyik rendes csibe lába sem tollas, úgyhogy reménykedem... :)
2006-os facanok eladok, augusztus kozepetol elvihetok. zart gyuruvel, allatorvosi igazolassal. hibatlan esztetikai es egeszsegi allapotban. esetleg a monori borzen is leszek, ott szinten megtekinthetok.
Sziasztok. 1. Hogyan lehet új jércikét összeszoktatni két felnőtt tyúkkal? 2. A fürjkakasom zaklatja a holland bubos jércéket. Ez majd elmúlik, vagy szedjem őket külön? 3. Normál méretű tyúkok el szokták fogadni a törpekakast? Ha igen: várjam meg, amíg ivarérett lesz?
Tényleg... Miért is nem jutott eszembe pont magamtól megkérdezni akkor, amikor a kérdés felmerült bennem...?! :-)))))
Képek is lesznek, mert róluk legalább todok készíteni.
Ja, mégegy kérdés felmerült: amikor kikelt az 5 kiskacsa, akkor a tojó nem ült tovább a másik 6 tojásán. Mivel biztosak voltunk benne, hogy azoknak is termékenynek kell lennie, ezért elvettük a kikelt fiókákat a tojótól, hátha visszaül. Visszaült. Ma megint kikelt alóla egy kicsi. Remélem jó ötlet volt hogy elvettük, mert szertném neki majd visszaadni őket, amikor a többi tojás is kikel, csak nehogy ne akarja visszafogadni az"árvákat". Szóval ez a tapasztalatszerzési első év elég kockázatos mindenkinek...
Bárki, aki tudna nekem információt kibocsátani arról, hogy hazánkban hol lehet indiai VAGY maláj viador tyúkot szerezni. Ha valakinek van és elad, az szóljon, és persze minden e-mail címet, telefonszámot szívesen fogadok. Egy darab tojóra lenne szükségem. A legfontosabb: maximum 2 és fél hónapos legyen. Színe nem fontos.
Szóval a gépem jó lenne, nem pedig jó "lene". De ettől függetlenül, a fürjtojás nagyon finom...:-))) ( jó csak vicc volt! ) Gratula! Lesz ott még több is.
Teljes empátiám a tiéd. Nálam a holland bubik riogatják a fürjeket, így csak egyetlen fürjtojó hajlandó kézből elfogadni ezt-azt, a többi pánikszerűen menekül előlem.:( Viszont ma meglett az első füritojás :)))
Az a baj, hogy nincsen olyan komoly gépem, amivel igazán messziről is lehetne közeli fotót készíteni. Pontosabban a digitális gépem kevés ehhez. A Nikon F 65 -ös "analóg" gép jó lene a teleobjektívvel, viszont azt meg digitalizálni kellene, hogy fel tudjam ide tenni, amit meg nem tudok...
Szóval egyelőre nem hiszem hogy lesz, sajnos azonnal beúsznak a nádasba, ahogy kimegyek a házból a kertbe. Teljesen abszurd, hogy hajnalban, a konyhaablakból kell távcsöveznem (!) ezeket a bolond jószágokat... Nagyon csalódott vagyok, hogy az elmúlt lassan 1 év alatt semmit sem szelidültek a szülőmadarak, persze a kicsik meg ezt a marhaságot tanulják el tőlük. Szóval sok öröm nincsen bennük, az már biztos...
Valakinek van holland törpetyúkja cserébe adnék 1 pár zebrapintyet 2 db japáni sirálykát és 1 pár énekes papagájt!1 kakas és 3 tyúk lenne jó és ha lehet pirosas színű lenne a legjobb.
Végre kikeltek a kis sebrightek a tojásokból amiket a börzén vettem! Egy tojás záp volt, egy belefulladt a tojásba :( de kettőnek sikerült, és most élnek és virulnak! Igaz, hogy őket is úgy kellet feltámasztanom hajszárítóval. Szóval nehéz szülés volt.
De jóóóóóóóóóó! A mandarin a legszebb kacsa a világon. Talán majd később szelídülnek. Esetleg álcázd magad nádasnak.:))) Viszont a holland bubik mind ilyen hisztisek és butuskák, mint az enyémek? Nekimegy a kezemnek a fehér bóbitájával, lökdösi, aztán amikor észreveszi, hogy én vagyok a folytatás, akkor sivalkodik, mint akit nyúznak.
Most főleg columbian Brahmákat és piros hasú arany fácánt keresek! Kikötés: lehetőleg Csongrád-, Bács-Kiskun-, Békés-, Pest-, Jász-Nagykun-Szolnok megyében legyen! Köszi
Tubicám abbahagyta a japántojás-projektet. Mit csináljak a tojásokkal? Kb. 1 hétig melengette őket szorgalmasan. Óvatosan megrázogattam, de nem lötyögnek. Ugye, kuka?
a fácántojásokhoz nem szabad hozzá nyúlni mert akkor a fácántyúk ott hagyja őket!!azoknak semmi esélyük mert amikor teljesen kihül egy tojás abban az embrió elpusztul!!
Tanácsot kérek! Fácántojóm két napig ülte a tojásokat, de két napja amikor lejött enni, elvettem belőle, s így hét maradt. Azóta nem üli őket. Kidobjam a tojásokat, vagy van még remény?
Kék és fekete brahmákat tartok. Az idén keltettem még sárga kolumbián brahmákat is. Ha megadsz egy e-mail címet küldök róluk fotókat. Az én e-mail címem erawe@freemail.hu
Július vége körülre volna-e valakinek fehér selyem kiskakas eladó? Mivel nem akarok beltenyésztést, Bp-ről csak a jércéket jegyeztettem elő. Amúgy Nógrád megye északi részében lakom (Zabar község, ez Salgótarjántól még 25 km észak-keletre), de a gyerekeim pestiek.
Sziasztok záporozank a hirdetések ....nagyon helyes...de kicsit elvesztem bennük....bárki aki itt van az irja már le akkor hogy most mi van vagy mi lesz esetleg eladó neki a közeljövöben...., hogy az esetleges érdeklödök is tudják...mert lehet nem is tudjuk hogy valakinek van pl sebright eladó...:-DDDDDD
Már kaptam egy két ajánnlatot,de sajnos ők túl messze laknak és nem igazán van most időm utazgatni. Hódmezővásárhelyre keresek BRAHMA csibéket. Téged merre lehet megtalálni? Azért értekezhetnénk hátha te leszel a legközeleb. Emil címem: kivancsikukac@vipmail.hu
Nekem az 1 kg körülien tavaly vett hibrid kendermagosaim ilyenek, nem tudok tőlük az udvaron sarlózni, vagy a kerti asztalnál enni, a konyhaajtót is úgy kell becsapni a csőrük előtt... talán, mert túl soxor potyáztak a kutyakonzervből?:)))
Most olvastam a www.backyardchickens.com -on, hogy egy fickót a csirkéi olyan szelídek, hogy mindenhova követik, a műhelyében felmásznak a polcokra meg ilyenek. Van közöttetek valaki aki így meg tudta szelidíteni a csirkéit? Nekem annyi az egész, hogy nem futnak el előlem meg esznek a tenyeremből (a kakas is) de hogy követnének? Mondjuk nem nálam nevelkedtek, már nagyok voltak amikor hozzámkerültek.
És íme néhány kép. Fentről lefelé: A fekete Japánkám, A tavalyelött kelt japánka. És ennek a testvére szintén japán tojásból kelt, és nagy lett (fekete nyaku vörös). A tavaly kelt két kispipi a mamájukkal a kelés utáni napon. A fehér túlélő kakasom. A túlélőkendermagosom. Remélem minden képet beszúr ez a dög:)
Szia! Hát az az igazság, hogy én nem is tudtam, és nemis gondoltam volna hogy a japán/vagy törpe tyúkoknak enyni fajtája van. Mikor ideköltöztünk, akkor kaptam 3 db-ot 2 fekete tyúkocskát, és egy nagyon szép tarkabarka amolyan igazi mesében rajzolt kiskakast. (valóban szivárványos volt, volt abban vörös, arany, fekete, zöld, kék, szóval csodaszép volt) Aztán mivel nem volt elég magas a kerítés (2 méter) átrepült a szomszédba, és a szomszéd kutyája feltrancsérozta:( A két tyúkocskám itt maradt parlagon, a sima magyar csirkékkel közösbe. És a magyar kakas cicerélte is őket rendesen, mindkettő meg is ült szépen, s keltek is csibéim belőle. Picike tojásból picike kiscsibék, de amikor megnőttek akkorák lettek mint a nagy magyar csirkék:) illetve lett olyan amelyik mondjuk olyan féljapán-félmagyar nagyságu volt. És éldegéltek szépen, egészen a múlt hét elöttig, amikor is a kutyám megtanult átmászni a 2 méter magas keritésen, és eljátszadozott a baromfiudvar lakóival. Szegény kicsi japánok, és néhány magyar is odalett:( Megmaradt nekem 1 db hófehér magyar kakas, és egy kendermagos tyúkocska. Bocsi a hosszú sztoriért:) Tehát tulajdonképpen én japán/vagy törpe tyúkocskákat, és kakast szeretnék. Mivel eddig teljesen tudatlan voltam a témában, itt gondolom megokosodhatok, hogy melyiket hogy hívják, mik a különlegességeik, stb, stb... Ja és képzeljétek hétfőn megjöttek az új babáim (kiscsirkék). 20 db. 10 fehér, azt mondta a néni ezek majd vágni lesznek jók, (bár nálunk a csirkák végelgyengülésben halnak csak meg, mivel nincs szivünk levágni őket:))) ) és 10 vörös, amik jól tojnak. Na szóval megjöttek és lám igaz előneveltek, de olyan furák. Az egy dolog, hogy nem egyformák a kétféle csirkék, mármint nagyságra, de a fehéreknek képzeljétek el alig volt tolluk:( Vacogtak is szegények ebben a hidegben:( Van köztük egy kis sántácska, sebes csirke, hétfőn láttam vacog szegényke, fogtam felvettem a kezembe átmelegítettem, és elaludt. Annyira imádni valók. Ma még csak szerda van, de már szaladnak ha kívom őket:) Na visszatérve, hogy ne legyek off. Nem tenyészteni, csak tartani, szeretgetni szeretnék ismét japánokat, gyönyörködni bennük:) Bocsánat az ömlegésért... :)
A sebright tojások asszem (sajna már nem emlékszem pontosan) kb. 100-120Ft körül voltak. Az más kérdés hogy mi fog belőlük kikelni, mert meglámpáztam és négyből három úgy néz ki hogy kikel(Ez az igazi Kinder meglepetés:D). 250Ft volt az "óriás cochin " tojás, de majd meglátjuk...Nem fűzök hozzá sok reményt :(
Üdv
Nem régiben vettem egy kb. négy és fél hónapos borsárga Orpingtont, ami egyáltalán nem szelíd, és nem is akar az lenni. Ha meglát / még ha messze vagyok is,/ akkor azonnal elszalad. Nincs valakinek pár tippje, hogy hogyan kell egy ilyen tyúkot megszelídíteni??
A japánfürjeknek kell valamilyen tojóláda? Én nem ketrecben tartom őket, hanem egy 6 m2-es épületben, ami előtt van ugyanekkora kifutó. Raktam be nekik széna- meg szalma-kupacokat, üldögélnek is benne, de még mindig nem tojnak.
1,53x1,53-m-es 3mm vtg. retegelt "takaro" lemez a hatulja, az hatarozza meg az egesz meretet.
a melysege 51cm (3db-ba szetvagva a nagy lap, hogy egyszeru legyen)
1 ketrec merete 74x45x51cm, ebbol van 6db
a fuggoleges lecek 5x3cm-es (6db, ket szelen 2-2, es kozepen 2,) a keresztbe lecezes 3x2cm. a ketrecek kozott van egy 5cm-es hezag ide jon egy talca, ami a kepen meg akkor nem volt meg. ebbe hullik a drotracsrol a tap, meg a szar.
a padlo drotracsa 14x14/1.2-es rostaszovet, az elejen a drothalo 25x25-os pontheggesztett. az ajto helye 22x22cm-es (hogy beferjen a muanyag onitato, es a kotlos)
valami rajzot elokotrok majd, de csak nagyon hevenyeszett, eleg sok minden fejben van meg csak, es menetkozben alakul. az egesz kb. 20eft-ba van ha mindent boltban veszel, ha magadnak vagsz lecet/gyalulsz akkor valamivel kevesebb..
igen. van par talca, vagy nehany tojastarto, egy papircetlire meg rairja hogy "feher selyem" 250ft/db. jo esetben ha nem az kell ki aminek vetted, ha legkozelebb monor-on megismered, orbavaghatod erte... roszabb esetben nem kell ki semmi, az elado meg vedekezhet hogy te vagy a bena. de olyan is van, hogy veszel es tutijo mind, ki kell fogni. en 1x vettem igy tojast (aranyfacan) 10-12db-bol egy sem kellt ki....
Ott a börzén hogy megy ez a tenyésztojás-eladás? Eladó azt mondja, hogy fehér akármi, aztán ha mégse az, hanem fekete, és nem akármi, hanem másvalami, akkor megadja a címét, hogy reklamálhass?
Sziasztok! Én is most találtam ezt a topikot, bár én nem nagyon internetezek. Van közöttetek monori? Mellesleg én törpe cochinokat tartok és ha minden jól megy hétvégén kelnek a kis sebrightek (jól írtam a nevüket?) a tojglikból amiket a börzén vettem. Kívánjatok sok sikert!
Pont egy hasonló alkalmatosságot szeretnék elkészíteni, mert a gazember kutyám beszabadult a baromfiudvarba, és kivégzett néhány csirkémet. Esetleg ha megkérlek leírnád milyen anyagokat használtál fel?
Ezen kívül szeretném a segíteségeteket kérni az új bentlakók beszerzésében is. Előre is köszi mindenkinek!
Bárki aki meg tudná nekem adni egy viador-tenyésztőnek a számát vagy e-mail címét, kérem szóljon! Fontos lenne, ha valaki tudna ezzel kapcsolatban segíteni válaszoljon! Köszönöm.
ja, meg sikerult eloguberalnom az egyetemi jegyzetembol ezt a tablazatot, ugyan facanra van, de szerintem atultetheto a disztyukokra is nagy resze. ohiki biztos meg tudja mondani mi belolle a jo. remelem nem zsugorodik ossze nagyon, ha olvashatattlan akkor felteszem valahova.
Nem, hanem ez a buggyant tojó teljesen kikaparta a tojások alól a szalmát és mivel az odut OSB lapból csináltam, így a tojások szabadon gurultak mindenfelé a fészken belül. Mivel mindhárom tojáson volt egy-egy nagyobb repedés, gondolom az összekoccanás miatt, ezért megromlottak. Lötyögött bennük valami folyadék. Hogy pontosan mi, arra inkább nem voltam kiváncsi... Persze gyorsan raktam a tojások alá megint szalmát, de mára azt is kikaparta, úgyhogy minden ugyanúgy van, mint azelőtt. Vagyis nem, mert ma már csak 6 tojás volt, a 7. eltűnt. Hogy hová?!
Sziasztok...nos látom mindenkinek alakul az állománya...nekem is a 7végn kellnek a gyöngyösök meg a díszbaromfik...leírná ide valaki hogy a baromfikat hogyan szokta kezelni a kikelés után..."mikkel" itatjátok le...gyogyszerek...kis db szám esetén...minden infot szívesen veszek...köszi....
Nekem még ül a mandarin tojó, de már csak egy-két nap max. ( remélem... ) Aztán jó esetben 7 kiskacsa születik. Sajnos három tojás nem volt jó a 1o-ből.
Láttam írásod és engem is érdekelnének a selyemtyúkok, ugyanis szeretnék otthonra egy tojót. Fontos, hogy minél fiatalabb, lehetőleg napos csibe legyen és ezüst. Ennélfogva felkéne vennünk a kapcsolatot, szóval megadom az e-mail címemet: csiga666@citromail.hu. Ha tudsz, írj. Nagyon megköszönném. A többit megbeszéljük.
Én tudnák eladni a barátodnak selyemcsibéket fehér, ezüst és borsárga színben.Ha megírod az e-mail címedet vagy a barátodét akkor szívesen küldök róluk képeket.
volt pesten egy koma aki csak ezekkel foglalkozott és el is vittek tole mindig a csirkéket külföldre mert szépek voltak..csak az a baj hogy egy ideje nem cseng ki a mobilja én pedig személyesen még nem voltam nála...a Kistermelök c ujságot lapozgassad...abban van 1-2 sebright tenyésztő...
Üdv
Egyik ismerősöm vásárolna selyemtyúk csibéket : Egy kakast, és három tojót/ amelyek nem állnak rokonságban egymással / A kakas többszegélyes ezüstfogoly, a tyúkok : egy fehér, egy fekete, és egy borsárga színben lennének ideálisak.
Az állatoknak lehetőleg ne legyenek lábtollaik. / szakáll, bóbita igen /
Segítségeteket a nevében is előre köszi!
nem tudjatok annak a monori gyurukeszitonek a cimet/telefonszamat aki kinnt volt vasarnap, alu zart gyuruket arult tobb szinben minden meretben, volt nalla szovetsegi gyuru is. a gyurukon a H EU (gyurumeret) 06. (sorszam) szerepelt csak. tudom hogy voltak joparan akik arultka gyurut. egy kedves ficko volt az elso bejarattal szemben ugy kozeptajon. mar vegighivtam a gyurukeszitoket de nem akadtam a nyomara, pedig eleg profi gyuruk voltak. (keveset vettem es kellene meg belolle)
Nézd meg a sebright fajtát a google keresöben hátha megtetszik...bár lehet hogy hazabeszélek...:-DDD és csak nekem ez a kedvencem.....de egy pillantást megér.....
szerintem itthon ilyen fajtakat eleg nehez beszerezni (modern english game pl. en eddig csak a nemet ebay-en lattam tojast...) itt a forumon biztos nincs senkinek.
matav tudakozo.... :) en is igy tudtam meg a telefonszámokat, persze nekem szerencsem is van mert itt van a varosban az egyik egyesulet. (mas kerdes hogy annyira bonyolult es mar szamomra annyira felesleges belepni, hogy a vegen nem is lett belolle semmi.) azert annyira ne gondolj nagyra, 50ev lemaradasban vagyunk europa civilizaltabb felehez kepest. szerintem nallunk meg nagyon gyerekcipoben jar a diszbaromfi/facan/diszmadar. a mezoort kene megkerdezni errol, o tuti mond 1-2 tenyeszto baratjat, csak aztan meg ne lepodj. vagy fajtaklub-ot, bar szerintem hogy brama fajtaklub, meg orpington fajtaklub itthon ilyen nincs... legalabbis nem olyan formaban mint pl. a nemeteknel.
azert probalkozzal a matav tudakozoval elso korben szerintem., de ha felhivod kozvetlenul az MGKSZ-t (1) 342-5538, az is lehet hogy siman valaszolnak a kerdeseidre.
A fele alapterület, ami téliesített, az tégla oldalfal, fölül, OSB lap és afölött cserép, az ajtó egycellás polikarbonát.A falak és a menyezet fehérre lettek meszelve. A külső rész az 30-as zártszelvény, az ajtó és a merevítések is abból vannak, és rendelésre készített madárháló a borítás.
Hajókötél és dióágak vannak betéve mászókának.
Természetesen nyáron a két rész közötti ajtó le van szedve. Hogy kicsit dizájnos legyen az alapot terméskővel még taval nyáron kiraktam, szét is marta a fugacement a bőrt a kezemen rendesen, de legalább szép lett.
Ma vettem Dunakeszin forgácsot a fatelepen, kemény 200 ft volt 1 köbméter, most ez az alom.
Most már csak a díszbaromfik hiányoznak.
Ha valaki tudna segíteni megköszönném, mert baromi türelmetlen vagyok ilyenkor bár tudom nem kéne.
Egyébként a madárkákat két hét karanténban tartanám, féreghajtás, vitaminozás, preventív antibiotikum, meg gyakori alomcsre ahogy illik( az állategészségügyben dolgozom), legalábbis ez a terv mert még megvannak az előző papagájvolierek, abban elférnek ideiglenesen.
Valami olyasmire gondoltam ami fehér alapon ezüst pikkelymintás, és sötét a farktolla, de nem tudom milyen fajta lehet. Egy kakast és 3 tyúkot szeretnék, persze csinálnék nekik tojóládát hogy tudják mi az összkomfort.
Egyébként tart valaki közületek díszbaromfit együtt papagájjal? Mennyire férnek meg egymással, Ezt csak azért kérdezem, mert azt olvastam, hogy a díszpintyek spec. nem bírják tolerálni a fürjek éjszakai röpködését.
Üdv
Megtaláltam az egyesületek címét, és van is egy, ami megfelelne, de nem írják, hogy hogyan tudok kapcsolatba lépni velük a levelezésen kívül / telefonszám, ilyesmi /
Különben a tenyésztők, bérkeltető cégek, fajtaklubok címét, csak ezek az egyesületek tudják megadni?
Sürgősen keresek példányokat a következő tyúkfajtákból: többszegélyes ezüst selyemtyúk, modern-angol harcos tyúk bármilyen színben és fekete kopasznyakú.
Fontos, hogy minél fiatalabb, akár napos csibék is jók lennének, szóval minél fiatalabb annál jobb. Emellett csak tojókra lenne szükségem.
Ez tényleg jó ötlet, élni is fogok vele!
Köszönöm előre is.
Az újonnan belépő madarász kollégának:
Szivesen néznénk fotót az új röpdédről, akár betelepítés előtti állapotban is, hiszen mindig tanul az ember. Egy-egy jó megoldás a későbbiekben aranyat érhet.
Viszont adtál egy jó ötletet nekem a kérdéseddel: arra gondoltam, hogy ha a következő börze előtt megírjátok, hogy mit nézzek meg, illetve minek az árát jegyezzem fel, akkor azt szivesen megteszem. Mivel közel lakom Monorhoz, szinte biztos hogy kint leszek a börzéken, úgyhogy ez nekem nem kerül nagy erőfeszítésbe. Azért gondolok erre, mert most is sok kérdésetekre válaszolhatnék, ha előre látam volna a jelentőségét, hogy olyan dolgokról is kérdezősködjek kint, ami esetleg nekem egyébként nem annyira fontos. Hiszen a fürjeknél is ácsorogtam egy ideig, nézegettem őket, de mivel nem akartam venni, ezért eszembe sem jutott az árukat megkérdezni.
Szóval az augusztusi börze előtt pár nappal írjátok meg, hogy kit mi érdekel és akkor én jegyzetelek kint. ( de konkrétan, ne úgy, hogy írjál fel mindent vazze...:-)))
Biztos vagyok abban, hogy az árinformációk azoknak is fontosak lehetnek, akik nem tudnak eljönni a börzékre. Nem akarok túlzott jelentőséget tulajdonítani magamnak, de ha akarjátok, részemről nem gond.
Régóta tervezett külső madárröpdém tegnap végre elkészült.
Kb 5m hosszú, 1,5 m széles, 2,5 m magas, minden oldalról 20x20 as madárhálóval fedett, plusz fölülről átlátszó polikarbonát hullámlemezzel. Az alja beton.
Jelenleg 4 db pennantpapagáj van benne, de szeretnék pár darab földszintes madarat is. Első nekifutásra a kaliforniai copfosfürjre gondoltam, de a törpetyúkok is érdekelnének.
Mint új bejelentkező, miután az eddigi írások majd felét végigolvastam, a következő kérdésem lenne:
Tudnátok-e segíteni Fót közeli díszbaromfitenyésztők elérhetőségével kapcsolatban?
Sajnos a múlt heti monori börzéről lemaradtam, a következő meg nyár végén lesz.
Szóval mivel nem szeretnék addig várni, ezért kellenének tenyésztői elérhetőségek.
Előre is köszönöm, meg ha esetleg egyéb tanácsotok lenne azt is!!!
üdv
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de vannak Magyarországon díszbaromfi egyesületek, szövetségek, klubok, ilyesmi. Én még eggyel sem találkoztam.
Ha vannak ilyenek, akkor valaki meg tudna adni pár címet, lehetőleg Budapesten, vagy a környékén? Előre is köszi.
Sziasztok, sajnos, nem sikerült elmennem Monorra, mert nem találtam senkit errefelé (Nógrád északi csücsök), aki ment volna autóval, pedig szívesen beszálltam volna (nemcsak a kocsiba, hanem a benzinbe is), mert 5 óra buszozást oda, ugyanannyit vissza most nem tudtam bevállalni. Japánfürjet láttatok, akik ott voltatok? A galamb-japántyúk projektem: Tubica még mindig elég szorgalmasan üldögél, de egyre többször hagyja ott a tojásokat, tegnap este pl. tökhidegek voltak. Próbáltam kilámpázni, de ebben a házban nincs egy rendes lámpa.:( Tudja esetleg valaki, hogy így be fognak-e zápulni a tojglik, és kb. mennyi idő után, mert most már kezdek attól félni, hogy egyszercsak felrobbannak alatta. A japántyúkok nálunk már teljesen összevissza-hibridek lehetnek? Ahonnan a tojásokat hoztam, ott tiritarka búbos-gatyás madárkák vannak, szerintem szépek.
Mondjuk a pávával kapcsolatban tényleg igazad lehet, hiszen nem csak a színe, hanem a formája is nagyon látványos. Fehérben is mutatós. Jó kifejezés, hogy olyan "csipketerítős". Na de a mandarinréce, a gyöngytyúk vagy a zebrapinty?!
Sziasztok!
Bocsánat,hogy újként hozzászólok, de a fehér páva kérdése elgondolkodtatott. Szerintem is a páva a színei miatt az, ami. Azonban nem elhanyagolható tollainak formája, az egész madár megjelenésének különlegessége. Én úgy látom, hogy ez fehéren is (bár kétségtelenül másként) érvényesül. Kicsit talán "csipketerítős", de a maga nemében szép.
üdv
Én is kint voltam Monoron, nekem tetszett a börze, vettem két fekete cochin tojót. Sajnálom viszont, hogy Orpingtonból nem volt több kevés embert láttam Orpingtonokat árulni, akkor is csak borsárgát vagy feketét. Annál több volt viszont selyemtyúkból, amit szintén nagyon kedvelek. Szinte minden második méteren árulták őket :)
A következő börze augusztusban lesz.
Díszbaromfiban nem vagyok otthon, így nem tudok konkrét fajtákat felsorolni. Láttam vagy 15 félét, de hogy melyik milyen volt , azt nem tudom. De szerintem sokkal kevesebb volt a választék és valamivel kevesebb a mennyiség, mint a legutóbbi "fullos" börzén.
Ja, igen. Galamb az tényleg volt szépen, de az sem annyi, mint a márciusin ( én akkor voltam utoljára )
Tojást sokat láttam, konkrétan csak a mandarin rémlik az általad kérdezettekből.
De nagyon sok féle tojás volt. Én mondjuk 7-től kint voltam, szerintem a választék nagy részével össze tudtam futni a börzén
Ja nem írtam eddig, de fekete hattyú is volt, ha esetleg érdekelne valakit. Strucc és emu nem volt, amit sajnálok, mert megnéztem volna.
Vasárnap mi is kimentünk Monorra, de inkább csak szétnézni.. (Árakat ezért nem is tudnék mondani.)
Egy helyen kérdeztem meg a bütykösludat (fehér 5e, vadas színű 4e HUF), azt' ennyi...
Mit mondjak, galambok voltak "szarásig".. Gyöngytyúkot 1 helyen láttam, kb. 5-6 fehéret, meg 1 hamvas színűt. Páva tényleg sok volt, fehér is.
Több helyen is láttam különféle (dísz-)baromfi tojásokat.
Fácánt viszont alig egy-két helyen, többnyire aranyt, semmi különlegeset. Igaz, 10 óra után értünk ki...
Ami a fehér színű madarakat illeti, ezeket szerintem két csoportra kell osztani. Az egyik csoportba azok tartoznak, amelyeknek van gazdasági jelentősége. "Csirke", pulyka, gyöngytyúk, lúd, kacsa (lsd. húshasznú baromfi fajták). Ezeknél fehér színnek az a jelentősége, hogy gépi kopasztáskor a toll festékanyaga nem maszatolja össze a bőrt és így sokkal esztétikusabb lesz az áru megjelenése.
A másik csoportba meg azok a - többnyire csak díszmadárként tartott - madarak tartoznak, amelyeknél a tenyésztők egy új, érdekes színváltozatot látnak egy-egy fehér színű példányban. pl. páva.
Szia!
Szerintem ugyanazért csinálnak fehér pávát, mint amiért fehér gyöngytyúkot, vagy fehér zebrapintyet..
Nézzük meg sikerül-e alapon, aztán sikerül nekik.
Tojást is lehetett kapni? Esetleg árakat tudsz?
Karolin, mandarin, orpington tojás érdekelne!
Voltam Monoron, elég rosszul indult a piac az eső miatt, de utána a régi stílusban folytatódott, sok eladóval, kevesebb vevővel és jobbára már napos időben. Én csak nézelődő voltam, illetve hirtelen felindulásból vásároltam is 1o gyöngyös csibét meg 15 moulard kacsagyereket.
Sok érdekesség is volt a sárga-kék arapapagájtól kezdve a kézzel nevelt dolmányosvarjú fiókáig. Sajnos ( haszon )kacsa és gyöngyös ügyben halovány volt a felhozatal, én tulajdonképpen egy helyen találtam előnevelt gyöngyöst, ott is csak 2o db volt. Felnőtt meg ha 15 db volt az egész piacon. Kacsaporonty meg két árusnál volt összesen.
Az árakkal kapcsolatban általános benyomásom volt, hogy minden ( aminek az árára én ott rákérdeztem ) az inflációnál lényegesen jobban drágult, pl. két árusnál volt futókacsa, mindkét helyen annyiért adták darabját, mint tavaly a párat...
Ja, amivel Dunát lehetett rekeszteni, az a páva.
Tudom, hogy hülye kérdés, de ha már így felhoztam a páva témát, valaki hozzáértőbb magyarázza már el nekem, hogy mi értelme van fehér pávát létrehozni? Egyszerű eszemmel arra gondolok, hogy a pávának az a lényege, hogy színes... Vagy nem? Ja, láttam ugyanezt mandarin récéből is... Nem értem.
Kiváncsi lennék mások benyomásaira is, írjatok.
Az "új" jelentkezőt üdvözlöm és jó madarazást neki!:-)))
Üdvözlet Itt kz.zo!
Örülök minden új kapirgálókedvelőnek.
Szerintem a fácánjaidban valami erős fertőzés lehet, a legtisztább a komplett állománycsere lenne. Ez drasztikus, de tiszta! Az új állományt pedig tojjással vidd be az udvarodba, abból válogasd kis az új törzsállományt. Már úgyértem a csibékből neveld fel azokat.
Házityúk esetében azt mondanám mykoplazmózisosak a madaraid, remélem jót írtam, régen volt egy gyógyszer a Tylan, azt keresd, vagy ahhoz hasonló hatásmechanizmusút a gyógyszertárban. Most azt hiszem Doxyvit az új gyógyszer neve amit légzőszervi betegségre adnak.
Vagy van még egy megoldás, ami viszon "kőccséges", hogy az elhullott madarat az állatorvostudományi egyetemre beviszed és ott kitenyésztik belőle a kórokozót és meg is mondják hogy mit adj nekik. De ezt előtte mindenképpen beszéld meg velük.
MONOR!
Tényleg beszámolhatna valaki, hogy milyen volt?
Esett-e az eső, mennyi tyúkot, fácánt árultak, esetleg árakat is írhatna.
Volt-e valami különlegesség, stb.
Én sajnos nem voltam!
volt valaki monoron hetvegen? jo nagy borze volt. en most voltam eloszor arulni, nekem bejott, mar csak azert is, mert el tudtam adni mindent amit elvittem. igaz alacsonyabb aron, de vegul is meg mindig jobban jartam mintha otthon nevelgetem oket meg 1-2honapig. bar ahogy igy 1-2x vegigmentem a sorokon, haaaaaaat nemtudom, olyan madarakat hoznak ki neha, hogy kesz. :) az a monori facanos kollega nincs itt a forumon aki a bejarathoz kozel arult?
Már közel egy éve rendszeresen olvasom a fórum levelezőit, csak gratulálni tudok hozzá. Nagy ötletnek tartom, hogy azok hallanak egymásról, akikhasonló érdeklődésűek. Magam is nagy madárbolond vagyok, már édesapám is azvolt. Mindig tartottunk díszbaromfit, fácánokat stb. Jelenleg egy kis kertű családi házas környéken lakom Budapeste, Kőbányán, ahol sajnos nem tudok hangoskodó állatokat tartani. Azért most is van egy vadászfácánpárom és néhány díszpintyem.
Az ismerkedő bemutatkozáson kívül szeretném megkérdezni, hogy valóban lesz holnap Monoron vásár?
A másik gondom, hogy a fácánjaim rendszeresen megfázásszerű tüneteket mutatnak, több az utóbbi 4 évben elpusztult egy általános legyengülés után.Mások pedig mintha hordozók lennének, időnként tüsszögnek néhány napig. A szaporulat pedig mindig elpusztul, sorban egymás után légszomjuk lesz, majd elpusztulnak. Próbáltam talajcserét, meszelést, vitamint stb. Vajon mi lehet a bajuk?
Elnézést, hogy hosszú voltam,de először mertem jelentkezni.
Mert nekem tavaly amikor elkezdtek tojni a fácánjaim, akkor nagyon megviselte őket a dolog. Sántitottak, döcögve mentek, stb... Tehát nekem ismerősök a tünetek. De átvészelték és az idén már semmi ilyen jellegű probléma nem volt.
Sziasztok
Lenne még egy kérdésem: A kopasznyakú tyúkjaim lábán folyamatosan hatalmas hólyagok keletkeznek, pedig tisztítom az ólat és az ülőrudakat is. A szakirodalom nem ír ehhez hasonló betegségről, a fertőtlenítés nem ér semmit, ráadásul sántítanak is. Mit lehet ilyenkor tenni?
Egyébként köszi az infót n.k.14
nem lesz az iden cochin, az a par darab ami kelt az kell nekem, illetve mar el vannak a +kakasok igerve cserenek, ha lesz benne. probalj meg monoron venni, az enyem amugy sem egy akkora minoseg (hosszu nyak pl.)
kicsi a "ketrec" amiben tarja oket, a kakas meg uldozi oket... gondolom akkor serulnek meg amikor fel-le ugranak az ulorudrol, vagy ahogy probalnak menekulni. ilyen kicsi helyeken furjet szoktak tartani, nem facant. egy ekkora trionak legalabb 4x2, de inkabb 8x1 meteres gazdagon novenyesitett ropde kell. megoldas lehet meg a kakas egyik szarnyan a tollak kurtitasa, vagy egy jo magasra a teto ala 30cm-re helyezett plusz ulorud, bar akkor meg valoszinuleg egesz nap ott fog gubbasztani es le sem jon.
köszönöm a gyors választ! A kakas nem üldözi őket. még nem is ivarérett. egy ülőrúd van nekik amire felgallyaznak, de a jelenség nindkét tojónál jelentkezett. és az egyik tojónak a szárnya le volt vágva. nem ült fel az ágra. mégis ugyanúgy sántított mint a másik.
azert a legelejen azt tisztazni kene, hogy mennyi kotlaskor a galamb testhoje, mert ha 37,5-tol jelentosen eltero (1fok+-) akkor nem biztos hogy kikeltet barmifele tyuktojast. hameg megis kikolt barmit is, eleg ha csak azt megengedi, hogy alabujjanak a csibek melegedni, enni konnyen tanulnak maguktol is, de ha az elejen a fejukre szorod a takarmanyt akkor konnyen rajonnek, ivasban utanozzak az "anyjuk" mozdulatait. en is igy tanitom/tanitja a kotlos a facant, pedig azoknak sincs egymashoz sok kozuk.
kicsi a "ketrec" amiben tarja oket, a kakas meg uldozi oket... gondolom akkor serulnek meg amikor fel-le ugranak az ulorudrol, vagy ahogy probalnak menekulni. ilyen kicsi helyeken furjet szoktak tartani, nem facant. egy ekkora trionak legalabb 4x2, de inkabb 8x1 meteres gazdagon novenyesitett ropde kell. megoldas lehet meg a kakas egyik szarnyan a tollak kurtitasa, vagy egy jo magasra a teto ala 30cm-re helyezett plusz ulorud, bar akkor meg valoszinuleg egesz nap ott fog gubbasztani es le sem jon.
sziasztok! lenne egy kérdésem: egy ismerősöm vásárolt fiatal ezüstfácánokat, tavaly. 2 tojót egy hímet. a tojók gyakran sántítanak. olykor alig tudnak lábraállni, majd újra járnak. ez így megy egy ideje. mi lehet a gond????
lehet hogy nem fogja kikelteni őket mert abba hadja a keltetést de azis lehet hogy nem fog egész nap rajtuk ülni és ez miatt megromlanak a tojások!ha fiasak lennének a tojások és rajtuk ül akkor a csibe kimegy alóla és nem fogja megetetni ezért leáll a begytej termelése!!
Kedves n.k.14, az alaphelyzet az, hogy van egy 9 éves fiúgalambom, de ő nem tudja magáról, hogy madár. Lakásban tartom. Régebben a kutyával-macskával időnként összeengedtem (galambokkal is próbáltam, de retteg tőlük), viszont már ez sem műxik, mert van új macs, szóval az a lényeg, hogy nagyon sajnálom szegényt, hogy ilyen magányos. Bekotlott (nem először), és az a talán buggyant ötletem támadt, hogy szereztem neki japántyúk-tojásokat. Kettőt betettem a röpdéjébe, azóta szorgalmasan ül rajtuk. Szerinted nem lesz baja attól, hogy az ő korában 21 napig kotoljon? És mi lesz akkor a bögytejjel, ha sikerül a költés, de a japáncsibék nem fognak kérni belőle? Mert inkább kidobnám a két tojást, mintsem Tubicának baja legyen.
Sziasztok,
Meg tudja valaki mondani, hogy kitől szerezhetek orpington tojásokat? Leginkább a feketeszegélyes-borsárga, a többszegélyes fogoly, és a porcelán színek érekelnének.
Ha jól tévedek e hét vasárnap (14-én) Monoron börze lesz. Tudtok róla valamit? Állítólag már madarakat is lehet vinni, mert feloldották a madárinfluenza miatti tilalmat. Meg tudná mondani vki, hogy Monoron belül merre felé szokott lenni ez a rendezvény?
Péter, nekem a sárga selyemcsibék tetszenek a legjobban.:) Kár, hogy nagyon messze laksz tőlünk (Győrben, ugye?) Egyébként a honlapon az aláhúzott menüpontokra hiábba kattintgatok, nem visznek új oldalra, csak a 2006-os menüpont. (Mozillával néztem.)
3 hetes brahma csirkék kolumbián (fekete-fehér) színekben eladó. Továbbá 9 hetes vörös és sárga selyemcsibék king és stasszer galambok kék,fekete,fehér,sárga,vörös,domináns vörös és jeges színekben eladó. Árajánlatot e-mailben küldök.Képek és elérhetőségem a web oldalon. Várom a véleményeket a weblappal és a madarakkal kapcsolatban.
Van egy pár törpefürjem, s keltek kicsik. A papa vadszínű, a tojó bézs színű- homokszínű. Azt szeretném megtudni, hogy a szín a kínai törpefürjeknél nemhez kötötten öröklődik -e ?
Fele vadszínű a fiókáknak, fele bézs színű. Azaz a vadszínű kicsik kakasok-e , a homokszínűek tojók? Vagy nem ilyen egyszerű?
Lécci, segítsen valaki gyorsan. Van egy bolond fiúgalambom (9 éves, és nem tudja, hogy ő madár), bekotlott, és üldögél a fészkén a keljfeljancsi-babáján. Van rá esély, hogy kiköltsön nekem valamilyen japáncsirkét? Vagy az idő nem stimmelne? Melyiknek mennyi a költési ideje? Keresgélem a guglin, de nem találom.
Húúú, de jó ötletet adtál! Valamikor a nyáron jönnek holland ismerősök, kérhetnék tőlük tojásokat (nem 100%, hogy hoznak), de mondjátok, hogy miket kérjek?
sebrightok-rol tennél fel képeket...adsz el esetleg sebright tojást vagy növendéket? ha igen milyen árelképzelésed van....sajnos akárhogy kerestem csak 12 minöségi tojást sikerült vennem....
Egyszer régen, amikor még nyulakkal foglalkoztam, összegyűlt a nyúltrágya egy embermagasságú kupacban. Elkezdtem kihordani utánfutóval egy ismerősöm földjére.
Miközben pakoltam az utánfutót, egyre csak egereket találtam , több korosztályban a kupacban, gondolom a kiszórt terményen, tápon éltek.
Ott szaladgáltak szerteszét körülöttem.
Kiengedtem a 4 fehér gyönygtyúkom, azok meg mind a bolondok szedegették össze az egereket. EZ így most horrornak tűnik, ezért elnézést is kérek az egérbarátoktól, és az esetleges egér olvasóktól, de egyetlen egy sem maradt, gyönygik meg olyan hatalmas begyet raktak maguknak, hogy öröm volt őket nézni.
Ezután nemegyszer volt hogy a terményes zsákokat a gyöngyik karámjában hajtogattam, és ami esetleg közte volt egér, annak nem volt egérút.
Tegnap, amikor a tojo nem volt bent, belestem az oduba és meglepődve tapasztaltam, hogy az egész fészekaljnyi tojás be van borítva két ujjnyi vastagon pihével. Nagyon gondos szülőnek látszik, így a kevéssé háziasítottságnak is meg vannak a maga előnyei, mert legalább tudja mi a dolga. Szemben a bamba futókacsákkal, akik még csak véletlenül sem ülnének el...
Sziasztok!
Gratulálok a kacsa fészekaljhoz! Csak az a vad tojó össze ne törje a tojásokat ha benyúlsz, vagy segíteni akarsz. Amúgy nem tudom mit is lehetne tenni, talán ha sokat ott mozogsz, vagy üldögélsz köztük. De tényleg nehezen szelídülnek.
A másik hogy igen, a tojásokra gondoltam, hogy azok lesznek az első alklommal kevésbé jók, mint a későbbi tenyészidényben!
Fürjet pedig lehet találni a Kistermelők Lapjában, ilyenkor tavasszal mindig sokat hirdettek régebben, szerintem most is így lehet. Ott nézz szét.
További jó madarászást mindenkinek a hosszú hétvégén!!!!
Valószínűleg ott kell kezdened, ahol én is kezdem: kideríteni, hogy hol lehet csibét kapni?:) Nógrádban lakom (Zabar falucska), nekem innen Monor baromi messze van busszal ( 4-5 óra oda, ugyanennyi vissza). Ha valaki menne a májusi piacra a környékről autóval (Salgótarján vagy Ózd környéke), akkor szívesen betársulnék.
Köszi a biztatást és a felvilágosítást. Így nyugodtabb vagyok. Ma meglett a 6. tojás, de elkotlási szándékot nem lehet tapasztalni náluk, vígan elvannak a tavon... Azt mondjuk nem nagyon tudom elképzelni, hogy mi módon fogja melegen tartani a tojásait, hiszen már ránézésre is nagyobb felületet foglal el a 6 tojás, mint ő maga. Hogy az esetleges 12 toji alapterületéről ne is beszéljünk.
A riadozásukra meg az idegességükre nincsen valakinek valamilyen jó tanácsa? Vagy ez így természetes? Szinte hihetetlen nekem, hogy több mint fél év után sem félnek kevésbé, mint az első nap. Ennyi idő után szerintem már egy értelmesebb éticsiga is ráébredt volna, hogy nincs mitől tartania... Nekem furcsa.
Vagyis ez mindössze annyit jelent, hogy HA esetleg nem olyan lesz majd a költés, mint amire számítasz, akkor ne legyél csalódott, és ne vonj le korán negatív következtetéseket. De remélem, minden jól fog menni, drukkolok neked meg a récéidnek, és nagyon várom a fotókat majd a phegombócokról.:)
monorboy, szerintem ohiki nem azt mondja, hogy a korai párzás káros lehet a tenyészkacsáid későbbi szaporodására, hanem azt, hogy ezek az első tojások nem biztos, hogy ugyanolyan életerős utódokat tartalmaznak, mint majd a későbbiek.
Köszi, hogy írtál, már azt hittem senki nincsen itt...
A mandarinok egy tavacskán vannak, ott párzanak. Fütyülővel nem lehet baj... Viszont amit írtál arról, hogy lehet hogy a fejlődésükbaen gátolja őket a korai tenyésztésbe vétel, az egy kicsit aggaszt. Mondjuk nem tudom, hogyan tudnám őket ebben megakadályozni, de most már túl is vagyunk ennek a lehetőségén. Már négy tojás van, gondolom, ha ártott nekik, akkor már megtörtént a dolog.
Remélem, azért végzik majd rendesen a dolgukat a költés alatt. Az a legnagyobb bajom velük, hogy annyira ijedősek, hogy szinte rossz kimenni a kertbe, mert azonnal zúgnak át a tavon, rohannak ki a túlsó parton, neki a kerítésnek. Tényleg mintha nem lennének normálisak. Abban reménykedtem, hogy ez idővel múlik, de nem. Mit lehet ilyenkor tenni? Arra gondoltam, hogy ha lesznek kicsinyeik, akkor valahogy m,egpróbálom én nevelgetni őket ( amolyan Lorenz féle módon) hátha ők felnőve nem lesznek ilyen vadak. Lehetséges ez, vagy ez valahogy "genetikailag" van bennük. ( már az embertől való félelem )
Ja, még egy érdekes dolog történt, a futó kacsa gácsérom párosodott egy pézsmaréce tojóval... Pedig van tojója. Lehet ebből valami?!
Szia monorboy!
Az ivarérett is termékeny.
Olyasmi ez mint amikor a 13-14 éves emberi egyedeiken már megjelennek a sajátos ivarra jellemző jelei annak hogy a nemiszervek működnek. Mégsem születnek (normális esetben) utódok ilyen korú szülőktől. Mert az ilyen utódok, gyengébbek lesznek, kisebbek, és ami fő, a szülök sem tudnak kifejlődni arra a méretre és arra az állapotra ami szükségeltetik a jó tenyész egyedhez.
Főleg emlösöknél kell erre fokozottan figyelemmel lenni, mert ugye ök magukban hordják ki az utódot, de madaraknál sem kell figyelmen kívül hagyni a dolgot.
A tenyészérett egyed az már testileg teljesen kifejlődött állat! Képes minden károsodás nélkül jól fejlett utód létrehozására.
Madaraknál az átlagosnál kisebb tojás jelzi, tyúk fajnál a fejfüggelékek fejletlensége jelzi a még nem megfelelő tenyészérettséget.
Mivel récéid vannak, nagyon fontos hogy vízben párosodjanak, akár egy kis lavórban is lehet, mert ellenkező esetben a gácsér pénisze sérülhet. Ez most nem vicc, komolyan mondom, utána is olvashatsz szakirodalomban.
A mandarinoknál megvan a második toji. Ezek szerint 3 nap kell ahhoz, hogy ezeket a - hozzá képest - meglehetősen nagy tojásokat fel tudja építeni. Ha rak 5-6 darabot, akkor lehet hogy 3 hétbe is beletellik neki a dolog. Ez csak azért érdekes, mert addig az első tojás már 3 hetes lesz ugyebár... Remélem nem árt neki a várakozás.
Szerintem tavaly tavasziak. Én szeptemberben vettem őket a monori börzén, akkor már szép színesek voltak. Ha nem iverérett még, akkor az azt jelenti, hogy rak tojást, de nem termékeny? Vagy azt jelenti, hogy nem is rak tojást?
Az oduba tojt, láttuk is hogy mi történt. Bent volt vagy 1o percig, ezalatt a gácsér is fent volt az odu előtt, mintha őrizte volna... Aztán egyszer csak kijött a tojó és az odu teraszáról mindketten egyszerre beleugrottak a tóba, a tojó fürdött egy jót és ennyi. Benézve az oduba láttuk, hogy a szalmát amit fészek alapnak ettünk be, egy kicsit körberendezte, de semmi pihe, semmi igazi fészekrendezgetés vagy -építés nem volt. Azóta meg még véletlenül sem ment be az oduba. A tojás meg 5,5 centi. A súlyát grammra nem tudom megmérni.
Szafe, te tudod hogy kb. hány tojást szoktak rakni, illetve összevárja a tojásokat?
Ma reggelre megint hír van, a mandarin tojó lerakta az első tojását. De megint van min izgulnom, amiatt, hogy a tojás mérete eléggé ijesztő... A galamb méretű tojó egy jó közepes tyúktojás méretű tojást erőlködött ki magából. És nem túlzok. Összehasonlítottam. Akkora.
Egyszerűen hihetetlen nekem, hogy ez normális. Szerintetek?
Nem nagy rutinom van a tojás termékenységének megállapítása ügyében, de a lámpa előtt látszik különbség két "fajta" tojás között. Az egyik esetben semmi nem látszik, a másikaknál meg egy átttetsző udvarban egy 5 forintosnyi sötétebb folt van. Szóval szerintem működik.
A japán kotlós jó lehet, de nem tudok most szerezni ( Monor ... ) A futóknak van hely, persze csak ledobja a tojást, aztás sipirc... Véletlenül sem ülne rá. Igaz lehet az is persze, hogy valamennyit össze kell várnia, jelenleg 7 tojása van, de még nem ült el.
A mandarinoknak is tutti helye van, bemennek, szétnéznek, kijönnek... Nekik illene elülni, de még tojás sincsen. Ha szkennelsz, azt megköszönöm, noha találtam a neten a karolinnal kapcsolatos cikket, gondolom hasonlíthat a dolog a mandarin költéséhez.
ezzel a modszerrel nem csak azt lehet megallapitani, hogy a 6. vagy a 10. napon fejlodesnek indult -e az embrio ("pokhalos"), illetve hogy menet kozben elhalt. (voros folt) lehet megint tanulok valami ujat, de en eddig csak egy modszert tudok amivel meg lehet egy friss tojasrol allapitani, hogy meg lett e termekenyitve, hogy fel kell torni, es ha van a feherje melett egy un"vatta" azaz egy feher kis csomo (spermium) akkor "fias"
vegyetek kis "japan" kotlosokat 800-1500ft kozotti aron, ha csak kukoricaval van etetve akkor hamar 1-2het alatt elkotlik, azzal lehet keltegetni, ha nem kotlik meg mindig lehet belolluk konvertalni egy jo vasarnapi huslevest...
amugy a futokacsa nem kotlik el magatol? nem csinaltal neki valami kis odut, vagy takarast? a mandarin, meg oduba feszkel, kotlossal eleg nehez szerintem mandarint nevelni. regi diszmadarmagazinban vannak meg jo cikkek ezzel kapcsolatban, ha megtalalom neked holnapra szivesen szkenelek.
irjal privatban mezoornek, neki van ezekre az esetekre tuti tanacsa biztos.
A tyúktojásoknál lámpázással meg lehet állapítani, hogy fiasok-e, szerintem ez a kacsatojásoknál is műxik. A tompa végét tartsd a fény felé, a másik kezeddel hátulról árnyékold le, és ha látsz benne kb. 5-10 Ft-os érme nagyságú foltot, akkor fias, legalábbis így emlékszem régről. Javítsatok ki, ha butaságot írtam.
indiai futőkacsák elkezdtek nálam tojást tojni. Már 6 db. van. Várható, hogy kiköltik, vagy csak keltetnem kellene valahogy? Ugyanez a kérdésem mandarin récékkel kapcsolatban is.
Ha csak idegen keltetés lehetséges, akkor vegyek gépet, vagy rakjam kotlós alá, vagy mi lenne a jobb megoldás? Kotlós tyúk kikeltetné?
A tojások nem tudom kötöttek-e, mert a futókacsákat még párzani sem láttam eddig.
a mult evben 15 vadaszt, es 11 nyergest adtam el, minden madaramon nevvel es cimmel ellatott gyuru van aki akar barmikor megkereshet reklomacio celjabol, hogy az altalam vitaminokkal es kosztal feltuningolt madar nalla par het alatt osszeesett. eddig 1visszajelzes volt, de ott is csak annyi hogy a 2 tyuk az 1 kakas melett hajtotta egymast es az egyik lesovanyodott mert mindig bujkalt. 2 madaram pusztult el az egyik beakadt gyuru miatt eltort labbal (en vagtam el a nyakat) a masikat szembeszurta egy drot, ami miatt 1 nap alatt elpatkolt (gondolom azert ez nem akkor bun a sajat trehanysagomon kivul) egesz szar ez a dolog ahogy igy eloadod.
talan betegseget kene megelozni, nem azzal hencegni, hogy mekkora tapasztalatom van, mert nallam mar mennyi minden elofordult az evek soran.
nekem pl. az esett baromi szarul, hogy a t. Szenasi urnal (szigoru es egyenes ember) a nyar elejen megbeszelt kivallo minosegu "Nekem az iden a MÖLLER ara az iranyadoak" tipusu madar helyett, 3db NYAMVAD, bevert feju, fosos szart talaltam 45eft-ert, amiert leutaztam nyaron a dogmelegben 600km-t, engedtessek mar meg nekem hogy ezek utan elmondjam a szar velemenyemet rolla, es nem erdekel hogy ki o, meg hany eve tenyeszt, meg a facanszakosztaly elnoke, aki ilyet allit elo.
Sanyi (igy nagy betuvel) engem ne tartsal tenyesztonek, nem is vagyok meg az, meg nem is kell, hogy annak tarts, tenyesz szep madarakat, es ne irj le olyat hogy 2-3het inditotap utan kapjak a kukorica es buzadarat. nem lehet amugy hogy a regi NDK-sok ertettek a madarhoz, a sok paraszt meg a buza-kukorican kezdte nevelgetni, amiben gyakorlatilag a szenhidraton, meg a minimalis aminotartalmon kivul semmi sincs, azert esett le a facanok vercukra... :)))))
orulok neki, hogy fenyegetsz lepten nyomon, majd viszek legkozelebb monorra felteglat.
A francba, írogathatok a moderátornak, az rá sem bagózik. Így szegény Feri gyerek kénytelen elolvasni a búcsúlevelem, majd írogathatja, hogy „ felollem johetsz nyugodtan, ugyis ritkan irok ide”, meg rácáfolhat azzal, hogy „3an irjuk ezt a topikot: ohiki mezoor es en” .
Az is jól esett volna, ha valaki megjegyzi: „te ferkó, szállj már le arról a szerencsétlenről, nem látod, hogy infarktust kap a méregtől;)
Persze nem azokra a fiatal madártartókra gondolok, akik kiguvadt szemmel nézik, hogy mi a fene folyik köztünk, inkább olyanra, aki távozásom után lesz céltábla jelölt, mihelyt nem hajlik meg akarata előtt. Persze ugye azt mondják, mindenki magából indul ki. Én pl. voltam olyan egyenes(vak ló effektus), hogy még a 80-as évek közepén a tisztjeimen is számon kértem a társaim megalázását „futkosót” kockáztatva, így lelkiismereti kötelességemnek éreztem azt is mikor az egyik papagájos honlapon az egyik „dögléggyel”(olyas emberke, aki másokon élősködik) , azért akasszak tengelyt, mivel nála sokkal különb, régi tenyésztő kikészítgetésén fáradozott.
A legnagyobb gond, hogy kemény fogalomzavarok lépnek fel szabó úrnál, mikor pl „szigorúságod” ír pedig ezt mifelénk egyszerű gondolkodású falusi madarászoknál(Zákányszék, kispajtás, hát ennyire nem figyelsz)csak arroganciának hívják, vagy egyenességet emleget, ami az én olvasatomban tolerancia hiányt jelent.
Egy kedves ismerősöm azt írta ne reagáljak a beszólásaira, mivel ha megszűnik ez az örömködése, akkor majd leállítja magát. A valóság viszont az, hogy bárkinek (és szerintem olyas beszólásaira sem reagáltam, mikor pl. azon ejakulál, hogy mégiscsak frankó dolog ez a madárinfluenza, mert jól viszi a nyugdíjas madarászt is), bármit is írnék szf. azonnal belecsimpaszkodik. Én viszont nem vagyok elég mazochista ahhoz, hogy mindezt szó nélkül tűrjem.
Így reagálok:
Attól, hogy megjegyzéseid alapja a madarász szakmai köntösbe bugyolált ellenszenv és irigység, illetve valóban nem tartalak semmibe, mint tenyésztőt, még bosszantasz. Bár vagy több, mint a kerítés mögül az utcán párzó kutyákat ugató korcs, amelyik a kaput átugorni nem tudja, a kerítést szétszedni nem meri, különben is fel sem érné a szukát, ráadásul a nagyobb kutya meg is veri, azért én mégis reagálok;)
Kívánhattál veszekedés mentes újévet, ha saját magad is elismered: „ebbe bele akartam kötni”.
Nem lett volna szebb: „ki kívántam igazítani” J Vagy akkor nem lettél volna elég „egyenes”?
Bosszankodsz, hogy le merem írni azt hogy : „tapasztalataim”?
Szerinted nem ragad semmi az emberre, ha bő 14 év alatt, közel egymillió Ft értékű madártól kénytelen úgy búcsút venni, hogy azok elhaláloznak? Talán te is hitelesebben tudnál nyilatkozni egy-egy betegségről, ha személyesen szembesültél volna vele. Mert ugye, van elhullás is egy állományban, amit van aki le mer írni, van aki elhallgat.
Majd ha te is értékesebb tenyészeted mondhatsz magadénak, mint amennyibe nekem egy szezonba a röpdék fűtése került, akkor felböfögheted, hogy neked is vannak tapasztalataid.
Persze tudom, te fűtésre nem költesz, hiszen mindenkinél drága és ritka fajokat keresel, ami nem igényel fűtést, meg az sem baj, ha neked nem kerül sokba. Ha valaki ki meri tartani azt a megbeszélt árat akkor is, ha elmentél a madárért, akkor inkább hozzáfogsz leköpködni és olyasmiket terjesztesz róla, hogy már háromszor vert át (persze ezt majd megmagyarázhatod, kár, hogy én már nem olvasom).
Felelőtlen voltam és egykor megadtam egy valóban szigorú és egyenes ember telefonszámát (aki pont a hozzád hasonló képmutató férgek miatt nem akar tudni a net-ről). Sajnos a moderátor semmibe vesz olyan kéréseket, mint telefonszámok, elérhetőségek letörlése.
„Ömlengésem” lényege. Ha egy tenyésztő eljut odáig, hogy gyerekkori álmát megvalósítsa és ez úgy sikerül, hogy kiállhat vele a közönség elé, akkor valóban elégedettséget okoz, ha ezért dicsértet zsebelhet be. Az internet-es levelezésben valóban olyan kihívásokkal is találkoztam, ami arra késztett, hogy bővítsem ismereteimet és ennek nem az, az elsődleges célja, hogy elismerjék a tudásom. Az, hogy egyre többen fordultak hozzám, annak talán nem az, az oka, hogy jó lenne a marketingem (erre vannak a net-en jópáran), inkább az, hogy nem adok, olyan tanácsot, amivel másoknak ártanék, illetve (a szerinted nem létező) tapasztalatnak is lehet némi szerepe. Azt, hogy megbántam volna, hogy ezekbe a levelezgetésekbe belekezdtem, nem mondhatom, hiszen 100 tisztességes emberre jut egy magadfajta, öntelt fickó.
És ezek után neked nincs jogod bírálgatni;( Attól, hogy úgy érzed, zárt sorokban tudsz az ellenem való tüntetésre szabóferiket mozgósítani, pedig nem sikerült rendesen kétségbe esnem L
Nem várok el tiszteletet egy olyan suttyótól, aki erre nem képes, de talán mások érdeke is az lett volna, hogy kussolj és nagyívben kerüld a beírásaimat.
Ja, április 2.-án börze Monoron(talán cikkeket kellene írnod és te rajtad sem marad ott, az pár tucat csirke?). Ha találkozunk, javaslom, ne tégy hirtelen mozdulatot, mert elfelejt a térdem időben megremegni attól, hogy vékony gyerek vagy de nagy pofon szorult beléd ;-)
És, hogy rontsam is boltodat;) Az „átkosban” az NDK-ok és a csehek tuningolták teli vitaminokkal a madaraikat. Tőlük Magyarhonba kerülvén nagyobb arányban hullottak el a madarak, mint a vadonfogottak. Miután a természetes szelekciót kivédted a „megadózisokkal”, a vitaminellátás megszűnése sokkal védtelenebbé teszi immunrendszert, mintha természetes körülmények közt nőttek volna fel a csirke. Persze tudom, hogy te hiszel benne, hiszen emlékszem rá, magad is folyamatosan rágcsálod ezeket (pezsgő?! ) tablettákat. Kimeredt tekintettel, habzó szájjal;) Undorító.
Mindenki másnak sok sikert az idei szezonhozJ
Mostanában én is elmerültem kissé a taxonómia alapjaiban. Teljesen igazad van. A madarak többségének nincs hivatalos neve. Van aki a latin, van aki a német vagy angol elnevezésből kiindulva fordít magyarra. Még ez esetben is sokféle eredmény létrejöhet, ki hogyan fordít egy adott szót. Illetve bonyolítja a helyzetet,, hogy német és angol nyelven is többféle elnevezés illethet egy madárkát.
Ráadásul a többféle rendszertani kategorizálás miatt több olyan fajt találtam, amely besorolása is jelentősen különbözik, nemcsak a nemzetségbe, de akár más családba is sorolják őket, ennek megfelelően teljesen más latin nevet kapnak. Gykori , hogy egyesek különálló fajnak, mások csak alfajnak tekintenek egy madárfajt. Gyakorlatilag nincs univerzális, egyetlen, és érvényes nevezéktan.
A fajmeghatározás különösen alfajok esetén nem mindig egyszerű. Ezért lenne jó, ha egy közepes minőségű fotó alapján nem esnétek egymás torkának. A szakmai vita ezen a téren is hasznos, és kell is, de ne ilyen stílusban ha lehet.....
Sziasztok, én ugyan abszolut nem ismerem a fácánokat, de macskás rendszertanban létezik vagy ötfajta nevezéktan, ami mind érvényes és használatos, plusz vannak a divatból kimentek is. Most próbálom épp összeeszkábálni a kacsa.lap.hu-t, ehhez -szokásom szerint- az Animal Diversity Web rendszertanát használom alapul, de már találtam egy rakás olyan récerucát, amelyet a magyar szakirodalom másképp nevez. Szóval az a lényeg, hogy manapság nem egyszerű a rendszertanok között eligazodni.
Ez a baj, hogy rollad itt kulonbozo forumokon az a kep alakul ki, mint egy olyan ember aki mindenhez ert, sajnos azok az emberek akik nem neznek utanna a dolgoknak ezt kepesek kanyar nelkul bevenni, teged valamifele madarasz foistennek elkepzelni. erre meg ra is teszel egy lapattal, hogy neked mindig minden madarat sikerul meghatarozni. (sajnos mint a mellekelt abra mutatja neha igen hebrencs modon) a madar latin neve: Lophura erythropthalma erythropthalma, itt nemtudom a te " Latinul azt írtam volna, hogy L.i.i(persze ez sem L.i.e.;)" hozzaszolasod mit akar jelenteni. sajnalom hogy nem tudod a latin neveket... NEM INTERNET IRODALOMBOL MADARASZOM BAKKER! te mire vagsz fel???!!! a magyar nevekkel meg az a bajom, hogy nincs normalis magyar nev, legalabbis ami hivatalos. a Szenasi Gabi fele magyar neveket meg nem tartom mindig etalonnak, mert sokszor semmi koze a nemet vagy angol nevhez. (azt elmondhatnad honnan szedted a "sotet torku" aranyfacan szinmutaciora a "fekete aranyfacan" jelzodet, ezen a multkor 10percig rohogtem....) nem tehetek rolla hogy egy kis zart kabinban elsz Morahalmon es totalisan meg vagy gyozodve rolla hogy jo irranyba tartasz, aki meg beszol neked vagy egyszeruen csak nem tart akkora embernek mint aminek gondolod magad azt meg nem szereted. jo, majd nem adom oda neked a korteformam az ovi homokozojaba. sokan vannak meg rajtam kivul...
Valóban elhebrencskedtem a madár beazonosítását, bár nem is hívtam fel a tulajt, megkérdezzem mi a magyar neve(mivel ugye te vagy, aki internet irodalomból madarászik, magyar szakkönyvben pedig nem fedeztem még fel a csirkét;). Latinul azt írtam volna, hogy L.i.i(persze ez sem L.i.e.;), mivel látni még látok, ha a német nem is megy.
Amúgy tisztességesebb embertől helyesbítésnek venném, de tőled csak kioktatásnak.
Köszi megvagyok, úgyahogy. Betegségek, stb, tavaszi munkálatok, mint bárkinél.
Honlap lesz, /remélem/ csak most már reálisabban látom az időtartamot, amire összerakható, tesztelhető, feltölthető az adatbázis, stb. Persze sok-sok pénzzel fel lehetne gyorsítani a folyamatot, de az meg hibádzik hozzá. Tudod panaszkodtam, hogy nem igazán sok segítséget kaptam hozzá mdosz berkekből, igy hát "magad uram, ha szolgád nincs".
ui: Eszembe jutott a STAR WARS-ból 3CPO, aki a droidháború közepére pottyanva igy motyogott: " Jaj teremtőm, hová keveredtem".
varjal jon a kovetkezo! :) a legalsoban biztos vagy hogy "malaj sargafarku", mert szerintem borneoi tuzhatu (Lophura ignita nobilis) de mind1. (felso kep)
a malaj sargafarku (Lophura e. erythropthalma) az igy nez ki: (also kep)
ebbe mar a multkor is bele akartam kotni, csak most volt idom szemlelteto kepeket is keresni hozza. (amugy nem tudom melyikotok tudja rosszul, te, vagy a K. Andras)
bar erdekes modon a mezoor tette publikussa a telefonszamat a 1410-es beirasaban. egyebbkent meg minden magyar tenyeszto megerdemli az ingyenreklamot egy ilyen forumon szvsz, fuggetlenul attol hogy ez kinek okoz konkurenciat, vagy barmilyen serelmet. annal is inkabb mivel egy eleg szimpatikus ficko a telefonban.
Amúgy régen hallottam felőled:( Ez nem azt jelenti ugye, hogy nem lesz honlapjuk a madarasoknak? A haver tragopánjairól nincs infóm, de majd rákérdezek.
Amúgy mifelénk is tavaszodik, miként a mellékelt képek igazolják:)
Egykoron szó volt a fácán hibridekről. Tehát király x angolzöld, fehérbóbitás x gyémánt, ezüst x gyémánt, majd néhány érdekesség, mint az albínó mongol, prelat, Palawan, Temmincki, maláj sárgafarkú. Mindez Makón:) Bár a képek elég gyengécskék:(
microdrive tud intezni kulfoldrol tojast, kinezed az ebay-en (www.ebay.de) lebeszeled vele emailben, korabban kb. 2-3lappal ezelott irta pont nekem hogy segit, biztos akkor neked is tud...
pitykepali, még a végén eltérítesz a kendermagosoktól! :))) Hogyan tartod őket? Úgy értem, mekkora területen, és milyen róka- és görény-elleni védelmet használsz?
Köszi, megfontolom. Már nézegetem a fajtákat. Szempontjaim: ne legyen nehezebb 3 kg-nál, a lába legyen csupasz, a tyúknak ne legyenek túl hosszú faroktollai, kapirgáljon (órákig el tudnám nézni, ahogy kapar kettőt jobbal, kettőt ballal, felcsippent valamit, és kezdi előlről:))), a kajára ne legyen túl kényes, tűrje a nálunk szokásos hideget-meleget, tojjon sokat, legyen jó kotló... Sajnos, egyenlőre csak egy helységem van, úgyhogy maradnék egyetlen fajtánál, de ez a helyzet később változhat. Fácán: ma is láttam, de nem a kukoricámra jött, mert azt szinte azonnal betakarta a hó, aztán olvadáskor meg lemosta a hólé a földre, még most is ott van. Sajnos, két kerttel odébb a róka császkál, még az udvarba is bement éjjel, és ez nehezíti a fácán-szelidítési projectemet (is). Leköltöztem Pestről falura, hogy ne kelljen kutyát sétáltatnom, erre most tyúkot sétáltatok.:)))
Köszi hogy felvilágosítottatok. Nem kísérletezem velük, mert nagy helyen érzik jól magukat bár sokan mondják hogy 1*1 m-es helyen jól elvannak, de szerintem ezeknek egy udvar is kicsi lenne, mert a tollas lábuk dacára úgy futnak mint a nyúl és zabálnak mint az állat, és a kakas derékmagasságra is fel tud repülni. Talán a nagy hely miatt van hogy jó az izomzat, mert én száraz 2*3 m es ólban tartom őket zárt tartásban kizárólag hobbiból, így talán mutatósabb is hogy nem csak csupa egy szín van, hanem vegyes szín nem?.Na meg az utódokat hova rakjam a kicsiket kinyírnák, új ól meg nincs.Ha meg tojást árúsítanák a fejemhez vágnák,hogy mi ez a tarka"barkarét". Hobbiból meg elég ez. A google képkeresőn írjátok be, hogy pekinbantams és beadja a rengeteg kokinképeket a kereső.
Nálam a különféle cochinok "keresztezéséből" kevert színű utódok lettek, egyik sem lett tiszta szín, mint az anya vagy az apa volt, hanem egy egyeden van pl.: fekete és sárga, vagy szürke és sárga toll. Továbbtenyésztésre így nem igazán jó, csak hobbi célra, mert szépek igy is. Megfigyelésem viszont, hogy a "hibridek" mintha élénkebb viselkedést mutatnának, és kicsit talán ellenállóbbak.
7 éve foglalkozom fácántartással és tenyésztéssel hobbiból. Először vadászfácánokkal zöld és piros színben, majd az aranyfácánok is megtetszettek és helyhiány miatt megváltam a vadászfácánjaimtól. Ma már 18 aranyfácán egyedem van fele kakas fele tyúk. Pirosaranyam több van mert a sárgaarany kevésbé termékeny, és az utóbbi kakasa 18 hónaposan ivarérett, míg a pirosarany már 13 hónaposan. Ezért ritkább és magasabb is az ára 1000 forinttal a sárgaaranynak.Na meg valaiknek lehet hogy a sárgaarany jobban tetszik. Van cochinom is amivel 1 éve kezdtem foglalkozni és már 1 sárga kakasom van és sajnos a kelésem ugy alakult hogy nem kelt hozzá sárga tyúk így egy fekete és egy fehér cochin tyúkkal raktam párba amik szintén egy évesek. Már szépen pározza a kakaska őket, de még talán a hideg miatt is nem tojnak. Szeretnék tanácsot kérni, hogy vajon milyen színű egyedek kelnének ki ebből a kis cochin családból.
....és a Chabo még jó kotlós is!!!!
Nekem az egyik kedvenc fajtám egyébként!
De vannak sávozottak bóbitás fajtákban is, pl Páduaiban és Holland bóbitásban is.
A programba ilyen formán szinte biztos, hogy nem lehet belépni. Ohiki ötlete jónak tűnk, én még a Chabo fajtát említeném, aminek van kendermagos szerű (kakukk) színváltozata.
kezd el keltetni a tojasokat a kotlossal, amikor kikeltek a csibek es felszaradtak, megerosodtek (+1nap), vegyel hozza csibeket es azt is rakd a kotlos ala. (vagy amikor leult a kotlos a tojasokra, parhuzamosan elkezdesz keltetovel keltetni csibet, hogy leheteoleg kozel egyidoben keljenek a kotlossal.)
az is mukodik/mukodhet, hogy ha leult a kotlos a tojasokra par nap mulva kicsereled oket csibere. olvastam mar ilyenrol, facan mesterseges nevelesenel (kotlossal) alkalmazzak. kis ladakba teszik este a kotlost a tojasokkal, meg kesobb a csibeket es nehany napig a ladaban hagyjak, majd kieresztik. nekem nincs vele gyakorlati tapasztalaltom. annyit tudok, hogy ha jo a kotlos akkor barmit felnevel, nagy gondosaggal. ha meg nem akkor meg agyonveri/eltapossa az osszes csibejet.
ohiki mond neked jo kotlos fajtakat, de ha visszaolvasol korabban is fel lettek sorolva. nekem csak mindenfele keverek "japan torpetyukom" meg feher fodros torpecochinom van. ezek mind jok, jol es gyakran kotlanak (legtobbszor 3-4x is egy evben, kepesek akar 1-2-3db tojason is eluldogelni sajnos) jol nevelnek, de az idegen csibekkel agresszivak, nehany facant mar agyonvertek nekem a mult evben, mert atrepult a szomszedos kotlostol. a feher cochin nem agressziv jo es nagyon nyugod anya, csak keves fer ala.
Ha nem találkozik vadmadárral, vagy annak bárminemü részével, termékével, akkor van zárt tartásban.
Lehet bedrótozva, ha nem férnek be a verebek!
Nem bezárt tartás, hanem zárt tartás. Nem repül ki onnan, nem kóborol el, tehát nem találkozik a vadmadarakkal.
Ha hallják egymás hangját az még nem baj, tehát beszélgethetnek, csak ne érintkezzenek!!!
A kendermagos kedvelésedhez meg annyit, hogy szerintem néhány egyedes törzsállományodal nem fogsz tudni csatlakozni egy génmegörzési programhoz, a költségei is elég magasak lesznek. Idönként felülvizsgáltatni, akreditálni az állományt, stb.
Keress inkább olyan fajtát, fajtákat, amiknek van kendermagos, illetve sávozott színváltozatuk, és azokból csinálj gyüjteményt, vagy akár csak 1 bizonyos fajtát tenyészz. Ezeket a kakasokat valszeg hamarabb elviszik töled mint a magyar fajtát.
Pl ajánlom figyelmedbe az Itáliai, Orpington, Brahma, Marans, Holland, Wyandotten, Plymouth fajtákat.
A neten nézz utána, hogy ezeknek is milyen szépek a sávozott változataik.
Mi lett a fácánnal? Visszament a kukoricára?
Köszi az infót.:) Zárt tartás: tehát akkor az, ha ajtó-ablak csukva van, ugye? Dróthálós ajtó, vagy udvarban levő nyúlketrec, vagy oldalt-felül bedrótozott csirkekifutó szintén nem zárt tartás, még akkor sem, ha a veréb sem fér be. Jól értem, ugye?
Írtam Sófalvy tanár úrnak e-mailt, de nem válaszolt, lehet, hogy nem jó a cím. Nem tudod, hogy ebbe a programba be lehet kapcsolódni? Tehát ha onnan veszek csibét, akkor kapok hozzá valamiféle igazolást, hogy ezek a génmegőrzött fajtából valók? És ha ezeket szaporítanám (pl. évente más vérvonalból származó kakassal), akkor mi kell ahhoz, hogy az én szaporulatom is pedigrésnek minősüljön?
Köszi. De akkor kell tojást is keltetni vele, vagy a tojást is ki lehet cserélni csibére? (Nincs ugyanis kakasom, két tyúkhoz, azt mondják, sok volna a kakas, letaposná őket.)
A kendermagos magyar tyúk génmegőrzési programja Hódmezővásárhelyen történik, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karán, Sófalvy tanárúr irányításával. Lehet tőlük vásárolni is. Van kopasznyakú, meg erdélyi fajták is.
elfogadjak a csibet, nekem is volt igy a mult evben. este kell ala berakni, meg ne legyen kiugro meretu/szinu csibe a tobbi kozott mert vagy a tobbiek vagy a kotlo fogja piszkalni orokke. azt vedd figyelembe hogy mekkorak lesznek a csibek 2-3 het mulva, hogy akkor is be fogja majd tudni oket takarni.
kendermagos tyukot legegyszerubben a "kistermelok lapjaban" talalsz, szerintem lesz 80ft/db a csibe tavasszal.
Hűűű, képzeljétek, az előbb egy szabad fácán egész közel jött a hátsó kertből az udvarhoz.:))) Biztosan éhes. Rakok ki neki kukoricát, hátha visszajön.
"... nem ertem viszont ezt a "zart tartast"... " Én sem, van erre valakinek konkrét meghatározása? Sziasztok, csatlakoznék én is a kapirgálóbarát táborhoz.:) Nekem a hagyományos kendermagos tyúk a kedvencem, most van is kettő, biztosan valamilyen hibridek, kocsiból árulták őket előneveltként. Szerintetek az kivitelezhető, hogy ha majd bekotlanak, akkor vegyek alájuk naposcsibét? Régen azt hallottam, hogy be lehet úgy hülyíteni a kotlóst, hogy elfogadja őket. Ez vajon igaz? Még az is érdekelne, hogy pl. a magyar kendermagoshoz hol és mennyiért lehet hozzájutni, és hogy hogy van a törzskönyvezés a tyúkoknál? Ugyanis én nem vágom le és nem eszem meg őket, de ha csak egy társulatot tartok, akkor a felesleges kakasokat jó volna eladni, de nem fazékba, ezért gondoltam arra, hogy akkor már valamilyen érdekesebb fajtával kellene foglalkoznom. Kicsiben persze. Mit tanácsoltok?
Külföldre és külfölfről biztos nem lehet szállítani.
Belföldön pedig úgyis rá kell írni a csomagra hogy mi van benne, hogy ne dobálják a postások, így csak a szerencsén múlik hogy elviszik, vagy visszaadják a feladáskor.
De kérdezz meg egy postai dolgozót a biztonság kedvéért!!!
Valaki megtudja nekem mondani,hogy ebben a madárinfluenzától rettegő világban lehet-e tenyésztojásokat szállítani postán?Mihamarabbi válaszotokat várom és előre is köszönöm.
csak mar fel eve nincsennek borzek, meg egymasnak adogatjuk el a madarakat kinunkban, mert nem jonnek az ukranok/romanok/uj emberek akik mind szeretnenek venni madarat vagy a hatarvedelem vagy a robottv-k altal keltett panik miatt...
mi is eladtunk egy jopar oroksegbol rankmaradt papagajt a tel elejen, donpingaron. a kupec mult heten hivott, hogy meg mindig nem tudta eladni a madarakat, szerencsere a penzt meg azonnal kifizette, amugy most etethetnem/tarolhatnam azokat is.
mondjuk annyi szerencse van benne, hogy sokan befejezik a "tenyesztest" es azok maradnak akik kitartanak. mezoor azert vald be, neked is jo lesz ha megszabadulunk nehany sufniban tenyeszto kisnyugdijastol. en ennyire kicsinyes vagyok, de nekem ez az egyetlen pozitivum.
Szerintem nem lesz semmi, majd ez is lecseng. Pár hét múlva már nem lesz hírértéke hogy itt találtak elpusztult madarat, vagy ott találtak. Aztán lelohad a nagy hisztéria. CSak tényleg dühítő hogy a sajtó miatt lassan kiközösített emberré válik az aki madarakkal foglalkozik!
Főleg háziszárnyassal.
Sajnálom hogy ez lett, de ahogy az előttem szóló megjegyezte, az emberi butaság határtalan. Meg az irigység!!!
A múltkor a közszolgálatin közli a baromarcú bemondó, hogy a csirkék még nem hordozzák a vírust legfeljebb ha belelépnek?! Majd bizalmasan hozzáteszi, hogy a közterületek galambjaival már más a helyzet, de nem akar pánikot kelteni;(
Vagy olvasgatom a nagyon intelligens hozzászólást (de tényleg, értelmet sugárzott) a madárinfluenzás fórumon, a végén a hitelesnek tűnő hozzászóló befűzi, hogy nem javasolná, most beruházni egy tollas házikedvencbe.
Szerintem jópár díszmadártenyésztő lehúzza a rolót, mire lecseng a mizéria:(
Tegnap Hegyi Feri az ország legnagyobb aratenyészetésnek tulaja volt nálunk. A nyakas, öntelt fickóként megismert madarászt mintha kicserélték volna. Szavaiból igazi elkeseredés folyt:(
Tehát az a véleményem, mint a hisztéria kezdetén. A vírus közel sem olyan veszélyes, mint az emberi butaság, pláne ha ezt jópáran üzleti megfontolástól(és mindegy, hogy védőruhát kínálnak, vagy híreket) vezérelve meglovagolják.
Hallottátok a hírt? 3 hattyú eredménye az, hogy H5N1-es vírussal fertőzöttek. A brittek vizsgálata szerint. Ezek azok a madarak, amiket Bács-Kiskun megyében találtak. Mit gondoltok most mi lesz?
en regebben azt olvastam, hogy zart tartasban levo haziallatokat nem irtanak ki, sem vedett fajokat (papagaj, facan) sem a regisztralt tenyeszeteket. persze itt a kommunizmusban meg barmi lehet, majd eldugjuk a spajzba oket... :DD
Ezt jó hallani!!!
Tőlem is mindig kérdezik a munkahelyemen hogy -Ugye neked már nincsenek csirkéid?- Szoktam mondani hogy nincsenek, de ebédre rántottcsirkét hoztam :o))
Valaki már itt lentebb írta hogy máskor is volt madárimfluenza, én is így tudom. A baj oka a hiszti és a pánik, ami miatt esetleg ki kellene majd írtani komplett baromfiállományokat. Az öregasszonyok szedet-vedett házityúkjait éppúgy mint a nagyértékü hobbi tenyészállományokat. Ez utóbbiakért a szivem vérzik!!!
szafe! és többiek! úgy néz ki, hogy átvészeltem a galambgolyvát. 3 tyúkom pusztult el, nagyon csúnya körülmények között. Egyik kakasom még karanténban, a többieken nem jelentkezett semmi tünet. Remélem nem is fog. Adtam nekik az állatorvos által adott RONIDAZOLE-t, a hipemangános vizet, jó sűrűn, és dupla mennyiségben csepegtettem az ivermectint (ezt már csak elkeseredésemben). Hogy melyik hatott nem tom, vagy hogy hatott-e vagy mi történt. Azt sem értem, hogy került ez a dolog hozzám ilyen hirtelen.
Madárinflu! Nem szoktam dicsekedni vele, de tanár vagyok, és a tanult kollégáim is marhaságokat beszélnek, akkor mit várunk mástól?!?! Tudják rólam, hogy madaraim és tyúkjaim vannak, lassan eljutunk odáig, hogy kerülni fognak ezért. Örület!
Csinálok hétvégén néhány képet a kigyógyult, kiszínesedett állományomról. Majd ide felteszem. Ezt Gézának is üzenem! :)
szerintem annyira azert nincs nagy gond, nyilvan varhato volt hogy tavasszal hozzank is begyuruzik. en a magam reszerol a legnagyobb hatranyat abban latom, hogy megint nem lesz megrendezve egy borze sem es nem fogok tudni tuladni a szaporulaton, illetve a tavalyi maradek is a nyakamon fog meg maradni. nemtudom van e igy ertelme belefogni az idei evbe.... (tudom csak a kicsinyes uzletet latom benne....) meg megint nehezedik a kulfoldi tenyeszallat import, attol nem felek hogy minden szarnyast leolnek, meg meghalunk mind... azert azsiaban mar megy par eve a sika-mika es meg alig haltak meg paran, pedig az ottani meg a hazai allapotok kozott azert van egy kis kulombseg szerintem. nallunk jo buta a koznep, a media meg szenzaciohajhasz. ami hattyut tegnap is talaltak, mara mar kiderult hogy tok masba pusztult el, de tegnap meg nagy szenzacio volt, hogy nallunk is van madarinfluenza. szerintem sok embernek/sokunknak sokkal nagyobb gondot okoznak az olyan problemak, mint a garantka esete nemreg, amikor doglik az allomany egyik naprol a masikra es nemsokmindent lehet tenni ellene. hiaba a sok gyogyszer/kura/kepzett es onjelolt allatorvos...
nem ertem viszont ezt a "zart tartast" nekem minden, meg a tojotyukok is le vannak madarhalozva (40x40mm) ez most zart tartas, vagy meg fedlem is le palaval oket? jo lenne ha pl. az orszagos foallatorvos, vagy nemtudom ki alkotja ezt a rendeletet, nem ilyen pongyolan fogalmazna, ez elmegy egy pl. ilyen forumon, de nem egy ilyen "gondoltunk valamire bazmeg, talald ki hogy epp mire gondoltam" stilus.... na mind1 :)
regebben szo volt hogy kemeny hidegben lefagyhatnak egyes baromfifajtak labujjai. talaltam a neten egy dan megoldast, lehet nallunk is lehetne alkalmazni.
Nem ír hülyeséget a Bogenfürst féle könyv sem, neki is gyakorlati példák tanusítják hogy ez kedvezöbb tárolási mód.
Nekem a tompa véggel történö tárolás a szimpatikusabb, és mivel kevés tojásról van szó, lévén díszbaromfitemyésztésröl van szó esetemben, így ezt a módszert alkalmaztam.
jo, akkor nem ertetted felre, mar azt hittem. orvos ember irta a konyvet, biztos tudja mit csinal, bar nekem akkor is hihetettlen ez a nejlonzacskos tarolas... plane nem ertem hogy mi ertelme van a het 1x felmelegitesnek, vagy minden nap, vagy akkor meg minek. annyira nem is erdekel, mert ugy sem hasznalom a keltetomet csak porfogonak... nekem nem jott be, bena vagyok hozza, bar lehet hogy csak szimplan gyoker..... ;) ezt a csucsos vegevel felfele valo tarolast kiprobalom majd neked, kivancsi vagyok mekkora aranyu lesz a keles 2-3 hetes tojasbol forgatas nelkul kotlos alatt.
Az említett könyvben olvasható, hogy a hegyes végével felfelé történő tojástárolást az 1960-as években fejlesztették ki, és ezzel a módszerrel egyáltalán nem kell forgatni a tojást a tárolás alatt. Nem értettem félre semmit, ugyanis a szöveghez tartozik egy összehasonlító ábra is, amelyben a kétféle módszer (hegyes vagy tompa véggel felfelé történő tárolás) alkalmazásával tárolt tojásokban beköv. változásokat (a t.sárgájának helyzetét) mutatják be 1, 2, 3 hét eltelte után.
De, mint mondottam ezeket nem én találtam ki, hanem a jelenleg ( és tudtommal) az egyetlen "ma" íródott szakirodalomban olvasható.
Szóba került a Pécsi-féle keltető gép. Nos, a gyártónál (is) kapható a könyv, meg asszem a pesten a Kossuth téri Libriben is. Ja, és ez itt nem reklám volt!
Ami pedig a nejlonzacskós megoldást illeti, nem lesz semmi baja, mivel heti egy alkalommal kikerülnek onnan, be a gépbe és néhány órán keresztül a keltetési hőmérsékletre vannak felmelegítve, aztán lassan visszahűlnek, majd a tárolás folytatódik ott, ahol abba maradt. A felmelegítésnek is több fajtáját tárgyalja a szakirodalom, attól függően, hogy mennyi ideig történik a tojások tárolása. Állítólag javítja a keltethetőséget és csökkenti a kelési időt.
De ami mégfontosabb, nálam bevált, akár csirkénél, pulykánál, gyöngytyúknál, lúdnál, akár pedig struccnál alkalmaztam.
ha a csucsos vegevel felfele tárolod a tojast akkor az egesz plazma nyomja a legzsakot, valamint terheli a legzsinort a tojasban, a termeszetben sem igy van. nem lehet hogy felreertettel valamit? mi pont a csucsos vegevel _lefele_ szoktuk tarolni +/- 45fokban forgatva, hogy napi hanyszor azt ki-ki maga donti el, szerintem eleg 2x a facantojast. a masik hogyha nem forgatod akkor nem tapad oda a sejtmag (sarga) a hartyakhoz?
en nem tennek 2-3 talca tojast bele egy nejlon zacskoba.... hogy szabalyozod a normalis gazcseret? egyebbkent hogy egy tojast meddig lehet tarolni en ugytudom nem a napoktol fugg, hanem attol hogy a tojas mennyit veszit a sulyabol a gazcsere miatt, az pedig a tarolasi homerseklettol/paratartalom. masik, hogy szvsz bepeneszedik a tojas 2het alatt a zacskoban.
Dr. Bogenfürst Ferenc, Keltetés c. könyvében elég alaposan le vannak írva a különböző módszerek. Terjedelmi okok miatt (na meg, mert utálok gépelni is:) ) nem másolnám be ide őket.
Én állítva, hegyes végükkel felfelé szoktam tárolni a keltetésre szánt tojást, mivel így nem kell a tárolás alatt forgatni és a szakirodalom is ezt a megoldást favorizálja. Érdemes a tojástartó tálcákat kartondobozba rakni és dobozostól beletenni egy nejlon zacskóba a tojások "kiszáradásának" elkerülése miatt. A tároló helység ne legyen huzatos, vagy nyirkos, penészes.
Keltetőbe legalább 2 napos tojást lehet rakni, mivel azt lerakása után 1 napig mindenképpen pihentetni kell.
Fontos, hogy tiszták legyenek a tojófészkek, és hogy minél előbb összeszedd a tojást miután megtojta a tyúk. Erre azért van szükség, mert minél tovább marad a fészekben, annál több kórokozó telepedhet meg a héján, plusz a tyúkok összetörhetik, összekoszolhatják, stb.
Persze, különbözhetnek a vélemények, ill. a kialakult gyakorlat.
Mégvalami, a tenyészmadaraknak legkésőbb kb. egy hónappal a tojás várható lerakása/begyűjtése előtt ajánlott vitaminokat és ásványianyag kiegészítőket adni.
Fontos az is, hogy kb. 6-8 órával a gépberakás előtt a tojást a "hűvös" tárolóból szobahőmérsékletű helységbe kell tenni, majd pedig a gépberakáskor a "hideg" (még nem üzemelő) gépbe, hogy a tojások fokozatosan, a géppel együtt melegedjenek fel a kívánt keltetési hőmérsékletre.
Remélem segítettem valamit garanka!
Az arányra már nem emlékszem csak beleszórtam egy csipetnyit az itatójukba.
Eleinte nem fogják inni,mert biztos fura lehet az íze, meg ugye a szine is olyan mint a vér!
Amúgy ha nyáron alkalmazod a hipermangános kúrát, az azért is jó mert leszedi az algát az itató faláról. Vagy fel is forralhatod az edényt!!!!
Egris:
Ha valamire kiváncsi vagy, nyugodtan tedd fel, ha tudunk, válaszolunk rá!!!
Köszi az infót ohiki, nagyon sokat segítettél. Van két Pécsi-féle keltetőnk és úgy gondoltam tavasszal beüzemelem őket és ezért fordultam tanácsért ide a fórumba. Régen nagymamám szokott a keltetéssel foglalkozni, de miután a csirkék 80!%-a rendszeresen belefulladt a tojásokba, felhagyott az üggyel és azóta a keltetők üresen állnak. Gondoltam megpróbálom és is, hátha -elsősorban e fórum segítségével-nagyobb sikerrel járok. Még felteszek majd pár kérdést időközben ha nem probléma.
Szia Egris!
Házityúkról beszéljünk, mert föleg arról tudok!
Fontos hogy 10 napnál régebbi tojást ne nagyon keltess, mondjuk ki lehet kelteni a két hetes, ne adj isten 3 hetes tárolt tojást is, csak azoknál már nagy az esélye hogy a csibe ha egyáltalán kifejlödik, nem tud majd kikelni, vagy megnö a torz csibék aránya.
Én a tompa végével felfelé tároltam a tojásokat, hogy a légüreg ne torzuljon, ne nyomódjon el. De idönként oldalra is döntheted a tojásokat, söt akár rendszeresen is forgathatod azokat, hogy a jégzsinór ne tapadjon le és ne is nyúljon meg. Nem tudom tudod-e mi ez, ez olyan kinézetü mint a vezetékes telefonzsinór ami összeköti a kagylót a készülékkel. Egyfajta belsö köldökzsinór szerepe van. Tehát ha sérül, akkor csibe sem lesz.
A hömérséklet is fontos, a legjob és a legtermészetszerübb ha egy 10-15 fokos helységben tárolod azokat, természetszerű ha naponta egy 15-20 percre felmelegíted a tojásokat 37 fokra. Ez azért kell mert a természetben az a tojó mikor visszamegy a fészkéhez és leül minden nap hogy egy újabb tojást tojjon, akkor a többi is felmelegszik a madártól, aztán vissza is hülnek egyszerre mind.
De én soha nem csináltam ilyet, mert nem volt rá lehetöségem. Én a pincében tároltam öket. (nem boros pincében)
Ne rázogasd, a tenyésztojást, a fertötlenítés az abból álljon hogy belemártod a fertötlenítöbe és nem ledörzsölöd,mert akkor sérül a tojáshéj külsü kutikulája, hártyája, bemehetnek kórokozók a pórusokon. Ha a tojás szaros és nem túl értékes, inkább tedd félre.
Azt tanácsolom, nem tudva hogy mennyit akarsz keltetni és mit, hogy ha csak keveset, hagyd benne a tojást a tojóládába. Az a legtermészetszerűbb, igaz ennek feltétele hogy se a tyúk ne törje össze azokat, se más eln ehordja a tojásokat.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Ja és a tojást hagyd megszáradni a fészekben, mert ha nedesen nyúlsz hozzá, akkor ledörzsölöd azt a védöréteget amit már korábban említettem.
Én most így hirtelen innen nem tudok erre mit mondani, nagyon sajnállak, ismerem ezt a nyomasztó érzést, amikor az emberben tudatosul hogy baj van a szép tyúkjaival.
Könyvtárban, vagy galambászoknál nézd meg, keresd a baromfiegészségtan, c könyvet, vagy volt valami könyv a galamb egészségvédelmével kapcsolatban is.
Ha már az állatorvos nem tudott segíteni.
Most lehet hogy hülyeséget mondok, inkább nézz utána, de mint ha hipermangánt tettem volna a galambok vizébe ez ellen. Szép lilás-bordó lett a víz, de már nem vagyok benne biztos hogy emiatt. De hipermangán az biztos. Már beugrott!
CSak hogy hol tudsz venni, azt már nem tudom!!!!
mezoor! ohiki! gáz van! Hiába itatom a galambgolyva elleni port, már a legszebb ezüst kakasomon is megjelent. Nincs valami ötletetetek, mit lehetne tenni? Azt olvastam halálos kimenetelű is lehet. Összeomoltam. A higiéniára mindig ügyeltem, itattam őket mindenfélével, simogattam, énekeltem nekik, meg minden hülyeség, idénre lett volna egy jó kis állomány ...és most ki fognak pusztulni?!!?!?!? A galambok belepusztultak? Az a baj, hogy a neten is csak nagyon keveset találok róla! Üdv
Igazából azon gondolkodtam el, hogyha valaki egy szezonban pl. 5000 csibére vesz fel megrendelést, akkor annak mekkora törzsállományt kellene tartania, hogy biztosan teljesíteni tudja a megrendelői igényeket? Gondolom a tojást itt sem lehet 2 hétnél tovább gyűjtögetni, még a különböző, keltethetőséget megőrző tárolási praktikák mellett sem. Megaztán a költség oldalon a törzsállomány fenntartása mellett van egy csomó költség is. (villany, víz, munkabér, indító-, nevelőtáp, "anyám tyúkja" stb...)
Azt hiszem egy ilyen vállalkozáshoz jó nagy adag elhivatottság szükséges (, mint általában az állattenyésztéshez.)
Anno 5 családdal "termeltem" 300 vadászfácánt, két tojás gyűjtéssel(nekem nem jött igazán be, de előszerződéssel kivédhető lett volna).
Ha abból indulsz ki, hogy egy előnevelt "tojó"csirkéért 150Ft-ot lehet elkérni, a fácán táp kétszerese a baromfinak, akkor nem is olyan rossz ár az 570Ft még tojás-túró kiegészítéssel sem, amennyiben "nagyban" művelik. A gond a vadászokkal 2-3 hetes kor után kezdődik, mivel nagyon helyigényesek, így vagy a m2/egyed helyet kapják meg, vagy a "csőrvédőt".
Igazából nem találkoznak a tyúkjaim galambfélékkel, bár a szomszédban vannak postagalmbok, de a gazdájuk már rég nem engedte ki őket. Bár a verebek hordozhatják, ugye? Elvileg fedett, zárt kifutóban tartom a tyúkjaimat, de néha megesik a szívem rajtuk, és kiengedem őket a fűre szaladgálni. Eddig még (évek óta) sosem fordult elő ilyen, ezért ilyedtem meg. De úgy néz ki, hogy kezdenek rendbejönni, az egyiknek a nyelvéről már elmúlt. Mindenfélét beléjük nyomtam hirtelen, nehogy a frissen összegyűjtött holland törpe állományom kinyekkenjen. Csak egy sárgaporcelán bantam tyúkom pusztult el, mert későn vettem észre ezt az egészet. Annak örülök, hogy a papagájok akkor ezek szerint nincsenek veszélyben, a kacagóimat meg majd figyelem. Kösz. Üdv
Garanka: Nekem galamboknál volt hasonló, igen, valami penész volt. Találkoznak a tyúkjaid galambalkatúakkal? Azoktól szedhették össze! Sárgás-fehér grízes jellegü az amit találtál a nyálkjahártyájukon?
A "perpatvarhoz" meg annyit fűznék hozzá, hogy vérbeli harcikakasokként estetek egymásnak! De tetszik, jót szórakozok rajta.
Csak mezoor tényleg el ne menjen erről a fórumról!!!!!!
De majd ha tényleges találkozóra kerül sor, kérlek benneteket hogy írjatok részletes beszámolót , lehetöleg fotóval ellátva. Az sem baj ha kicsit véresek a képek, tyúkászok úgyis hozzá vannak szokva az idönkénti kakas-verekedésekböl eredően szerzett sérülések látványához.
Viccet félretéve: Veszekedhettek-verekedhettek, csak a fórumot látogassátok!
Tudjátok: "Okos enged"!!!!!!!
Ha nem vittél az elmúlt néhány hónapba új csirkét az állományba, illetve nem fértek gerlék az etető és itató tálakhoz, úgy nekem is a szájpenész ugrana be elsőként(higiénia?).
Az állatorvos diagnózisa viszont az un. galambgolyva lehet:(
A tünettel rendelkező madarat mindenképpen különítsd el. A papagájok nem különösebben fogékonyak rá(a gerlék, mint a betegség neve is mutatja, annál inkább).
Nem teljesen idetartozik a hétvégi esetem. Egy öreg madarász barátom felszámolandó megmaradt baromfiállományát szólt, hogy látogassam meg. A kitűnő minőségű selyem tyúkok egyike már az első pillanatban fejét rázta, majd némi megfigyelés után az egész csapat "rezgő fejűvé" vált, a bantam és sebright tyúkok egy része feltűnően fakó taréjjal, behúzott nyakkal ült az ülőkön:(
Az idős az állományt azért csukta őket össze zárt helyre, nehogy megkapják a madárinfluenzát:( Ennyit a televízió jótékony hatásáról:(
Remélem, barátom elhitte, hogy antibiotikum kúrát kell alkalmaznia.
Amúgy folyamatosan takarította az alom nélküli betonaljzatot(így egyetlen dolog amibe a csirke beleléphet a tömény ürülék, mégha naponta is fel van vakarva)
Sziasztok! Van egy új betegségem, vagyis a tyúkjaimnak. Ma fedeztem fel, hogy a szájukban fehér dzsuva van, mint a szájpenész. A nyelvük egy része fehér, és a szájpadlás is. Elvittem megmutatni az állatorvosnak, de csak dünnyögött és lefényképezte. Na jó, mikroszkóppal is vizsgálódott. És kaptam RONIDAZOLE nevű port, amit itatni kell. El tudná nekem mondani valaki érthetően, mi lehet a baj? Túlélik, vagy tömeges pusztulás? Az állatorvos szerint fertőz a többiek közt. Más madár megfertőződhet? (gerlék, papagájok). NOS??
Tudom, hogy néhányan megbotránkoztak Szabó úrral történő levelezésünkön, de remélem tanulságnak jó lesz: hova tud fejlődni egy internetes ismeretség:(
Köszönöm azoknak, kik az elmúlt évben sértődött kirohanásaimat követően felkerestek levelükkel és biztattak a további jelenlétre.
Ha valóban segítségre, tanácsra van szükség, a jövőben is képességeim szerint próbálok segíteni a hozzám fordulóknak.
Lecke, illetve iskola volt számomra is a világhálón levelezés, késztetve arra, hogy megfeleljek hobbim magasabb szintű elvárásainak, mégha ez többször is sértődést okozott azoknak, kik szakmailag a csúcson lévőnek tartották magukat.
Azért azt szerintem mindannyian elmondhatjuk tanultunk, szakmából, emberekből egyaránt.
mellekesen a 2hettel ezelotti keleti-aproban (www.onlineapro.hu) is volt hirdetve daszfacan es "torokfacan" igaz 3-5eft/db aron... (na ez mekkora kicsinyes uzletember lehet :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD)
kepzeld engem meg a helyi allatkorhazban az allatorvos, mert azt mondta hogy csak ez van amugy is... (amikor itt olvastam tolled a vetrifloxot, ohiki-tol meg a tylant)
akik tollem vettek madarat azok mind elegedettek voltak. lehet kicsinyes uzletember vagyok szerinted. (valoszinuleg a 2005-os evben rengeteg penzt huztam ki az emberek zsebebol az 1000ft-os vadaszaimmal, meg a 7000ft-os nyergeseimmel) szerintem ezek udodjait az iden 1-2eft-al dragabban fogom viszontlatni azoknal akik tollem vettek. bocs, hogy nekem meg az a kedvenc temam, hogy egy adott fajt maximalis minosegben minnel nagyobb szamban tovabbszaporitani. tobbek kozott koszonhetem ezeket a sikereket azoknak az altalad annyira lenezett "megadozisu vitaminozasnak es nyomelemezesnek" a sok zoldtakarmanynak es annak, hogy en VELED ELLENTETBEN nem kukorica es buzadaraval etetem a fiatalokat 4hetes kor utan. (melysegesen sajnalom azokat az embereket akik ilyen fiatalokat vesznek tolled, amit mellesleg TE dragabban adsz mint en... szoval nemtudom ki a kicsinyes) nagyon zavarsz es meg nagyon zavar az a kb. 10masik magyarorszagi "facankupec" akik kb. ugyanugy nevelnek mindent mint te. teljesen ertelmettlen ma mellettetek barmit is minosegben csinalni. te jarsz mindig monorra en nem. 1-2x voltam eddig, mert nem torom ossze a madarat abban remenykedve, hogy majd elviszik egyben a romanok 5eft-ert, sott arra is rajottem, hogy nem adok semmit csak parban, mert ugyis magaval basz ki hoszabb tavon aki parba viszi... tobbek kozott emiatt van meg a nyakamon 7db nyerges tyuk, igaz nekem volt 22db az iden...
nemhiszem hogy attol lennel nagy tenyeszto, mert van van x db tenyeszmadarad, meg minden madaras forumon a csapbol is te folysz, mert neked mindenhez szukseges egy tudomanyos magyarazatot fuznod, lehet ezt a tok ujak beveszik kanyar nelkul, de mar van egy par ember itt a forumokon akinek mar nagyon bassza ez a csoret. amugy most ujabban allatorvosi palyara keszulsz? :O kezded lekorozni a mondanivaloddal a kepzett orvosokat. vegezetul annyit, hogy azert 2eve alatt eleg sok helyen megfordultam az orszagban, ismernek sokan kozel sincs rollad annyira jo velemenyuk amint hinned, persze ezek biztos azok az emberek voltak akiket te mar lenezel meg kiosztottad....
masik: miert lenne baromsag amit a multkor irtam a vadaszokrol. en is tudok fel liter palinkaert szerezni vadaszt, mas kerdes hogy ezt nem irom be ide.... de tudod mit szerezz nekem vadaszfacant... ilyenkor kakast meg tyukot 1,3 aranyban... 1000-1500ft-ert (mar ezis joval tobb mint amennyiert en fogom adni)
szeretem mikor belejopofiskodnak valamibe, de utanna meg nincs semmi. a srac gondolom borsodbol leutazik neked majd a del alfoldre egy 1500-2000ft-os facanert, a benzin meg lesz 10000eft....
szeretnem ha beirnad darabszamra a 2005-os facan szaporitasi eredmenyeid fajok szerint... hagy rohogjek mar...
A Vetriflox-al Gálos Istán ismertetett meg, én csak az interneten tettem közkincsé sok minden mással együtt. Mindeközben sok emberrel futottam össze írásban, személyesen. Sajnos veled is:(
Visszalapozva megtaláltam a nem publikus email-edet, a többit oda.
Sajnos kedvenc témámra rátelepedtél(és most ne írogasd, hogy nem szoktam sürűn idejárni;) és már az olyan baromságaidra sem reagálok, mint a múltkori vadászfácános véleményed(melyel szokás szerint saját kicsinyes üzletedet kívántad támogatni):( De így utólag megjegyzem, hogy a társaságok nem befogják a fácánt, hanem kiengedik. A telepeken a leggondosabb szűrést követően is maradnak tyúkok a kakasok közt(ezek általában ingyen elvihetők). Ha a társaság maga tenyészti madarakat, akkor a kifejlett kakasok ára 2eFt alatt van, a Gödöllőn tenyészettek elérhetik a 2.700Ft+ áfa árat is.
Természetesen, ha valakinek kell, akkor tudok segíteni a beszerzésbe, ha a déli végeken jár.
(és Szabó Feri: szállj már le rólam a szemét kis beszúrásaiddal légyszíves, mivel nem lesz túl hiteles a következő "hagyjuk már a témát" című nyavajgásod. Lesz még Monoron börze, ott majd személyesen elcsicseregheted a bánatod, sőt megnyugtatásodra felajánlok egy "barátságos" boxmeccset is/ami bekövetkezhet úgy is, ahogy a kardjával elhíresült "Mortimer" barátunk mondaná: "akár tetszik, akár nem"/;)
azert irtam oda a zarojeles reszt a vetriflox utan, mert a vegen megint kaptam volna, hogy mar megint magamenak hirdetem nagy mellenyel amire te hosszu evek tenyesztoi tapasztalata alapjan jottel ra. de ugy latom ez mar megint a "miert nincs rajtad sapka" esete. attol meg hogy vekony gyerek vagyok, barkit pofan tudok baszni szivesen.... jolenne ha mar leszalnal a magas lorol, nemhiszem hogy okod lenne ra.
A zsúfolt környezetben tartott állatok sokkal inkább ki vannak téve annak, hogy a minden bélflórában jelenlévő káros baktériumok olyan mennyiségben dúsuljanak fel melyekkel, ha a gazdaállat együtt is tud élni (a megszokott környezetében)a körülötte lévőket már tarolja.
(és Szabó Feri: szállj már le rólam a szemét kis beszúrásaiddal légyszíves, mivel nem lesz túl hiteles a következő "hagyjuk már a témát" című nyavajgásod. Lesz még Monoron börze, ott majd személyesen elcsicseregheted a bánatod, sőt megnyugtatásodra felajánlok egy "barátságos" boxmeccset is/ami bekövetkezhet úgy is, ahogy a kardjával elhíresült "Mortimer" barátunk mondaná: "akár tetszik, akár nem"/;)
mielott meg felfedeznetek egy uj madarinfluenza gocpontot itthon, gondoljatok mar bele, hogy ezek a tojotyukok egesz korabbi eletukben egy futott meleg szaraz helyen volt egy kisketrecben, speci (teljeserteku) tapot kapott pontosan kiszamolt napi fejadagban. a mamanal meg kibasztak a huzatos udvarba, kapot szemestengerit, meg jo esetben valami egyebb gabonat... mi is szoktunk venni ilyen tyukokat nekunk nem szokott megdogleni, van akinek a szomszedban tobb is, o is mindig jon ezekkel a betegsegekkel. nallam sokkal hozzabbertok szoktak itt mondogatni a topikon, hogy ha egy adott kornyezetbol athozol egy baromfit magadhoz siman elkaphat valamit, mert a te helyi allomanyod mar rezisztens, de az uj nem valoszinu. (na ezt igy jo bonyolultan irtam le) de par nap Vetrilfox lehet segit (ez az a szer amit azt mezoor annak idejen felfedezett, es kozkincse tette szamunkra...)
Köszönöm a segítséget,egyébként én is tyúktífuszra,-kolerára gondoltam a könyvek alapján.
De az egész biztos,hogy nem a törpéimtől kapták el hisz akik ebből az állományból vásárotak azoknak mind ijen lett.
Sajnos a törpe cochint még nem kaptam meg,mert a tenyésztő nem volt otthon vmi börzén volt és nem tudott vele beszélni az osztálytársam,de már nem sokat várat magára.
Végul is még csak hobby szinten akarom csinálni még 3 évig,mert addig a mamámnál vannak mint említettem és addig különösebb intézkedéseket sajnos nem tudok tenni a betegségek ellen.
Már alig várom,hogy élesbe csináljam és akkor majd mindent megpróbálok előírásszerűen csinálni,és akkor,majd én is részt szeretnék venni a börzéken.
Üdv!
Nekem kokaburra hozzászólásának elolvasása után az ugrott be, hogy nem gumborósok voltak az elhullottak, Azok szoktak "pillanatok" alatt elpusztulni.
Viszont az a senyvedö-élénk-senyvedö-élénk viselkedés meg úgyemlékszem baromfi kolera, vagy tifusz miatt van. A kettö közül valamelyiknél vannak így a madarak. Mellesleg nekem is ez vitte al a gyüjteményem nagy részét 2003-ban. Szintén egy börzén vásárolt Lazac csapattal jött be az udvarra.
Akkor fogadtam meg, hogy tojáson kívül másképpen nem fog az udvaromra bejönni madár. .....akkor pedig már csak a verebek, gerlék, rágcsálók ellen kell valahogy védekeznem.
Szóval "ifju padavan" tényleg ki kell majd takarítanod a baromfiudvart módszeresen ha komolyabb, drágább madarakat szeretnél majd tartani.
Miként az előttem szóló említette volt: feltehetőleg vírusfertőzés volt az állományotokban (az éves tojótyúk vásárokon kapható madarak amúgy is félelmetes baktérium fertőzésekkel rendelkeznek).
És ugye egy állattenyésztő mérnökjelölt tudja, hogy vírus ellen nincs orvosság. Mielőtt értékesebb(és érzékenyebb) fajok beszerzésére adnád a fejed, meg kell válnod a jelenlegi állománytól(ha nem akarsz "rejtélyes" haláleseteket). Az ólakat ki kell fertőtleníteni a talajt klórmésszel felszórni és legalább két hétig várni az újratelepítéssel.
A tyúkok, kakasok taraja sokszor csak a második életévükre fejlődik ki teljesen. Később formáját a különböző sérülések, fagyás, atka fertőzések alakíthatják.
A tojásbehozatalról annyit, hogy minél több matrica van a csomagon, hogy törékeny és egyéb különleges kezelést igényel, a magyar postás annál nagyobbat fog bele rúgni:(
Inkább olyannal hozattam én is tojást, aki éppen Hollaniába kirándult. Élőállatért pedig mindenképp ki kell menni, hiszen már vagy 8 éve a silány minőségű postai szállítás sincs(pedig az élő madárra még tekintettel voltak).
én ugy gondolom hogy a törpe tyukjaid a ludasak:-) a dologban sajnos...mint emlitetted több évesek pl a kakas már 3 és több helyröl is vannak....vagyis az élet... a betegségek ...már megedzették öket és szerintem bár nem látszik rajtuk keményen virushordozová váltak...nagyon szivosak a törpék .... felnött korban.... pláne ha nem is fajtiszták....itt a többiek általában a vertifloxot szokták javasolni ha még lehet kapni és azt kellene szerintem itatni mind a tyukokkal mind a törpekkel pláne így tavasz elött...hogy kitisztuljanak a különféle szir szarbol....
más...
a tyukok taraja egyertemüen tud változni az évek során ez fajtátol függ szerintem. nekem volt már olyan is amelyiknek egyre kisebb let..vedlés után változhat általában a taréj, de az igaz hogy az esetek döntö tobbségében pláne kommersz tyuk eseten nö a taréj az elsö években szerintem...
a gyógyszer témában a többiek majd elmondják nálam sokkal jobban, hogy mit tegyél...na csövi
Sziasztok,ha már itt vagyok,kérdezek még nem is tudom miért nem jutott előbb eszembe.
A tavasszal nagy és rejtélyes pusztulás volt a mamám fiatal állományába.Szóval kezdem:egy nő vállalt összeírást és persze nagyon sokan tőle rendelte,egyébként sima házi vörös tyúkokról van szó na meg néhány kendermagos is volt köztük.Na de a lényeg állítólag Bábolnáról valók,de nekem már az elején feltűnt,hogy ezek aztán nem minőségi csirkék,mert pl volt egy kakas aminek nem volt farka és pici lábtolla is volt,struccnak neveztük,szerintem vmi csapottfarkú keverék,meg atöbbi között is volt nagyon enyhén tollaslábú,tehát már itt gyanús volt.
Hozzáteszem nálunk nagyon ritka volt hogy ezekből a tyúkokból egy is elhullott volna.
Ezeket is nagyon szerettük pedig csak sima tyúkok voltak.
Tehát már nagyon szépen fejlődtek,amikor az egyik két nap alatt elhullott,aztán jött a többi,de hihetetlen volt az egyik nap még tök vidámak a másik nam jobb esetben harmadik nap halottak,aztán meg egyik másiknak amálya sem volt rendben.A szomszédnak egyik reggelre 14 hullott el,aztán persze megvádolt hogy mi mérgeztük meg őket.most ebből az állományból nyolc tyúk van még meg,de minél hamarabb ki akarom irtatni őket a mamával,nem jó ez így még mindig vannak tünetek.Tojnak de valami mégsem ok,az egyik héten jól van a másikon már nem tojik bágyadtabb és a taréja is belilul és összemegy,majd két hét mulva ismét kivirul,ez így megy mióta tojnak.
Ha ezek után valaki tudna vmit irni,pl mit csináljünk velük megköszönném.
Van még kérdésem mint mondtam sok lesz,de remélem nem tul gagyik és nem untatok vele senkit,csak nagyon érdekel,nos:egy tyúknak másodéves korára még nő a taréja?
Vagy most konkrétan a törpetyúkoknál,de szerintem másikakra is igaz lehet,hogy ahogy idősődnek veszítenek e a röpképességükből,mert én azt állapítottam meg,hogy igen,első évesen a törpetyúkom mint a galamb úgy most meg kétévesen jó ha két métert,a kakasról nem is beszélve,mikor megkaptam 1,5 éves voltés 2,5 méterre repült fel,most jó ha egy méterre,most3 éves.
egyébként nem csoda hogy az eredeti gazdái meg akartak szabadulni tőle,hisz olyan agrassziv kis "dög" tök muris egyébként két hétig félt aztán bekeményített uralta az udvart a nagy tyúkokat úgy lovagolta mint egy cowboj,verekedni meg soha nem fáradt bele,most vettem egyébként hogy az egyik sarkantyúja letört félig és a másik is meg van repedve,egyébként nagyon szívós,a mamát,mert őt utálja mindig megtámadta addig míg majgnem vízbe folytotta,na utána vele szemben jó fiú lett csak velem nem mert én nem bántottam,egyébként a mama egyszer úgy belerúgott jól meg is szidtam,hogy felfordult és mintha meghalt volna,a papa betette az ólba és 10 perc múlva úgy kukorékolt hogy majd kidőlt a feneke az erőlködéstől.
Na még egy és mentem aludni mifelénk Zalába,de lehet máshol is úgy mondják a törpe tyúkokat,hogy KOKOLA.
egyébként még annyit elárulok magamról,hogy Kaposváron tanulok az állattudományi karon mint álattenyésztő mérnök,ez most indult és majd ha szakosodunk fogom választani a díszbaromfitenyésztő szakot is.elöre is köszi a válaszokatés hogy van türelmetek végigolvasni a levelem.
Köszönöm a választ,nagyon megtisztelő,hogy pont a "mesterrel" beszélhettem,de egyébként más válaszát is nagy örömmel fogadtam volna.
Ígérem mindenről megpróbálok beszámolni,minden kis érdekességről,amiket megfigyelek,megfigyeltem akár más tyúkokkal kapcsolatban
Biztos többet fogok kérdezni az átlagnál,mert még sokmindent szeretnék megtudni,bár egyenlőre nálam még csak abszolút hobbi szintjén mozog a dolog,hisz nincs még önálló keresetem,de ez a legkevesebb,az a baj hogy tömbházban lakom,persze nem ott fogom tartani,hanem a mamámnál de ott sem akarok sokat tartani,mert ne igazán szereti őket és nem akarom feleslegesen terhelni.
Majd egy pár év mulva élesben szeretném csilálni addig is maradnak a kis keverékek,meg a tapasztalatszerzés.
Egyébként olvastam itt a topikban egy jót asszem igy hangzott:a tyúkászok barátja az idegeskedés,hát ebben teljes mértékben egyet értek,mivel tavaj május június között annyit idegeskedtem,hogy tyúkok miatt eddigi életemben még soha nem idegeskedtem ennyit,de szerintem nem volt hiábavaló,meglett az eredménye.
Kérdésed számomra parancs kokaburra!
Üdvözöllek köztünk!
Szép kis tyúkkal fogsz gazdagodni ha összajön a kis cochin tojó.
A cochin a jól kotló fajták közé tartozik. Amikor kitojta magát, kb 20-40 tojás után, tavasszal szépen elkotlik majd. Ha talál olyan helyet ami megfelelően eldugott, és zárt. Lehet még rájátszani hogy megjöjjön a kedve, pl tojások fészekben hagyásakor még ennyit sem tojik.
A röpképessége az gyakorlatilag 0. Fel tud szállni ülőre, vagy magasabb tárgyakra, de egy 1,8 m magas kerítés már megfogja a fajtát. Amire vigyázni kell hogy ne ázzon meg, ne legyen a lábtollazata sáros és ne menjen bele a tolltetű.
Egyébként egy egyszerüen tartható, kis igényű, kedves, barátságos fajta.
Ha a topicot olvastad, láthattad hogy még lakótekepi lakásban is tartott egy ismerösünk. Ameddig hallottam róluk, mert én adtam a lánynak 2 tyúkot, nagyon jól elvoltak kalitkában is.
Sok sikert hozzá és várjuk a beszámolókat, esetleg fotóval kommentálva!!!
Most olvasom végig a topikot és tök örülök,hogy megtaláltam nagyok sok hasznos infot tudok meg belőle.A topikgazdát már régen volt nem tudjátok mi van vele.
Nem akarom elkiabálni a dolgot,de előreláthatólag ma tudom meg,hogy lesz-e egy újabb törpetyúkom méghozzá egy fodrostollú kék cochin tojó.Remélem összejön,bár tudom a mamám nem nagyon örül neki majd?de én 6 éves koromtól a baromfiak szerelmese vagyok,kiváltképp a törpékre.
Az lenne felétek a kérdése,hogy milyen igényei vannak egy ilyen fajtiszta kis tyúknak,mennyit termel,persze nekem nem ez a lényeg,inkább az,hogy például milyen sürűn kotlik meg és mennyire röpképes.
jol van ássad akkor magad...:-)) ha rendelsz valamit vagy én is akkor ugyis szolok ide hogy kelle e valakinek még az adott tojásbol mert akkor a postaköltseg...ami nem keves 5 ezer is lehet simán.........elosztodik ugye...na most ennyi csövi...
koszi, akkor jol sejtettem a dolgot. csodalkoztam is hogy "tojas reggelire" mikor irja hogy 93/95 pontosak a szulok, meg 21napig kell "tarolni" 37,5fokon... ;))))
oke, megkereslek. engem foleg cochin/orpington/lazac erdekelne, csak meg bele kell magam asni marciusig ebbe az egesz ebay-es dologba... ugyis hideg van meg most
német ebayen a mult év ota nem lehet tenyesztojást árulni csak "disztojást" meg ilyeneket ezert kell beleirni mindenkinek...ha esetleg vennél valamit én igen otthon vagyok benne és tudok segíteni ha kell az ebayes dolgokban...fantasztikus minöségü tenyésztojásokat lehet venni potom áron....nem tudom lehet e most rendelni ide vagy sem....
ja, meg van ugyen nekunk magyaroknak egy okos foallatorvosunk, most magyarorszagra elvileg akkor nem lehet tojast rendelni az EU-bol? mert itthon ugye majsuig meg van tiltva minden madaras borze. (mondjuk ezt sem ertem, hogy ha mashol az EU-ban lehet ilyen vasarokat tartani, akkor nallunk miert nem... de ugyanakkor a romanok, ukranok, jugok szabadon viszik ki a szarnyasokat az orszagbol a tenyesztoktol)
nem tudjatok miert van a nemet e-bay-en mindig ugy hirdetve a kulonbozo fajtak tojasai, hogy "keine Bruteier" mikor tenyesztojas arban adjak? (1-20Euro) ez valami torvenyi szabajozas miatt, vagy mi?
Szia,n.k.14,most még nem tudok képet küldeni mert itthonról valamiért nem megy de nemsokára visszamagyek a suliba és akkor megpróbálok,meg majd ha csinálok az enyémekről azokról is küldök,egyébként ma voltam megnézni őket,mert nem nálam vannak,hanem a mamámnál és az egyik jérce elkezdett tojni,de a másik három sem várat magára sokat.Egyébként már alig várom hogy jobb idő legyen és akkor szerintem az egyik tojóval fogok keltetni,saját tojást meg kapok is hófehér lábtollas tojást.Lehet ha összejön ezen a héten kapok egy fodrostollú tojót.
Még lenne egy kérdésem bár ezt mindenkitől kérdezem mikor érdemes megültetni a tyúkot?
Sziasztok,nagyon örülök hogy beszélhetek veletek,mert igaz még nincs semmiféle állományom,csak 7 db valamiféle keverék törpetyúk de remélhetőleg valamikor én is büszkélkedhetek egy szép állománnyal,úgyhogy én egyenlőre szerintem kérdezgetni fogok,meg persze ha valami érdekesség lesz nálam megírom meg az állataimról megpróbálok majd képeket feltenni.Kicsit mesélek az enyémekről,meg megpróbálom leírni hogy milyenek,nos van egy 3 éves kakasom elég kicsi és nagyon agresszivszerintem a jagyek alaplyán bár nem értek hozzá van benne holland,bantam,német törpe,de tényleg nem tudom,egyébként kb akkora mint egy rendesbaromfi 3 hónapos fiókája,de most már alig tud repülni egyébként a szárnyait nem lehet teljesen kinyitani mintha valamiféle beltenyésztés eredménye lenne,ha jól tudom porcelán színű.A tojó nagyon érdekes nekem fajtisztának tünik meg láttam is az egyik udvarban ilyet azért is gondolom mert nem lehet két különböző helyen ugyan olyan egyed,nos tehát nagyon érdekes még a neten sem láttam olyat amelyik egy kicsit is hasonlitana,nagyon pici majdnem mint egy vadgalamb és aszemei egy picit nagyok a fejéhez képest egy kicsit ki vannak dülledve,amúgy semmi extra hosszú szárny meg farok,fekete arany nyakkal,és nagyon tud repülni talán most már nem annyira mint tavasszal mert akkor szereztem és akkor kezdet csak tojni is,májusba kotlott megcsak 9 tojáson tudott megülni mert annyi fért alá,és mind ki is kelt 19 napra,egyébként egy nap 3-szor is lejött enni és inni,szerintem szép fiókái lettek,lett4 kakas 5tojó csak egy kakas és öt tyúk van nálam belőlük a kakas vörös vagy talán aranybúzaszínű a tojók közül pegig egy mint az anyja egy fekete és mintha vörös mákkal meg lenne szórva és fehér a lábtolla,kettő pedig porcelánszínű,egyébként volt köztük korai és késői tollasodású is,de nem szándékoztam őket kletrecben tartani de muszáj volt mert elrepültek én még ilyet nem láttam az egyik úgy repűll mint egy fácán nyíl egyenesen de a másikak is nagyon tudnak,most várom hogy elkezdjenek tojni,csak nem tudom hogy mikor lehet őket először megültetni,meg az anya tojik és lehet hogy megkotlana,nem tudom.Ha valaki esetleg tudna adni néhány jó tanácsot nagyon örülnék neki,meg persze a véleményét is megirhatja,előre is köszönöm.
A törpefürjek 16-17 nap alatt kelnek ki.A kotló folyamatosan lejár enni és inni,nem kell neki külön elhelyezni takarmányt és vizet.Ha a hideg miatt úgy gondolod,hogy almot szeretnél tenni a fészkébe akkor azt ne tedd,mert ott fogja hagyni a fészket.Olyat is hallottam már egy tenyésztőtől,hogy amíg a kotló leszállt a tojásokról enni addig megnézte a tenyésztő a tojásokat (megszámolta, valamint hungarocel darabot tett a fészek alá,hogy a hideg ne húzza a tojásokat)a madár már többé a fészek felé sem nézett.Ha kikelnek a csibék akkor azokat mindenképpen tedd külön, meleg helyre.Teheted őket kotlóval együtt de anélküle is lehet,csak egy a lényeg,hogy meleg legyen a csibéknek.A hímet nem szabad a "kis családdal" együtt tenni mert a kicsiket is bánthatja meg a tojót is.A kicsiket csibe indító táppal nyugodtan etetheted,és kamilla teát kell nekik adni.(2 éve nekem is volt fürjem csak nem törpefürj hanem rendes gazdasági fürj(70db)
ha kinn tartod őket valószínű hogy nem fognak kikelni!!3 hét múlva kelnének ki!!a kotló maga leszáll a fészekről eszik és iszik!!ha kikelnének a kicsik akkor teddel őket a kotlóssal együtt melegebb helyre,de a kotló úgyis melegíti őket!!!finomra darált csibe indító tápot adj nekik!!főtt tojást is adhatsz nekik le reszelve néhány nepi naponta1-2-szer,de ne sokat egyszerre!!!!!
Segítségeteket kérném. Van 4 pár kínai törpefürjem. Kinti volierben laknak. Mind el kezdett tojni. Két párnál a tojó már kotlik is. Kérdéseim lennének:
-Kell -e külön kaját tennem a tojóhoz amíg kotlik, vagy azért feláll néha kajálni, inni?
-Mivel a kinti volierben 0-5 fok között van, és ez az első költésük, nem biztos , hogy sikeres lesz. Ha igen és kikelnek a kicsik, akkor melegebb helyre kell vinnem őket? A tojóval és hímmel együtt?
- Milyen táplálékot adjak a piciknek majd?
-Hány nap múlva kelnek a picik a kotlás kezdetétől számítva? Mikorra számítsak rájuk?
-Ha nem sikeres a költés a tyúkocska magától otthagyja a fészekaljat, vagy ki kell szedni a tojglikat előbb- utóbb alóla?
Megköszönném, ha valaki tanácsot adna ezekben a kérdésekben.
Van a közelben vadásztársaság, de nem igazán szeretnék a befogással vesződni.
Először megpróbálok hírdetést feladni, mivel szándékom szerintén már idén szaporítani szeretném őket. Amennyiben nem sikerül, szívesen fölkeresném valamelyikőtöket vásárlás céljából. Ha így történne, mikorra várható az új generáció?
en csak annyit kotyognek bele, hogy vadasztarsasagnal joval tobbe kerul egy facankakas pl. (aszem most olyan 3500-4000ft korul van, szemben az en 1300ft-al...) masik, hogy nagy nevelokben ilyenkor mar csak a torzsanyag van, abbol meg nemigen adnak el tyukot, plane ilyen 1-2db-os tetelben, vadasztarsasagnal meg hogy fogod meg, ha mar ki van bocsatva...? probalkozz jovore nallam, vagy masoknal. ajanlanam meg figyelmedbe a borsodi/keleti/hajdu-aprot. altalaban nem szokott lenni benne hirdetve vadaszfacan, de ha feladsz egy ingyenes hirdetest, hogy te keresel ilyet, altalaban jelentkeznek ra. van azert 1-2 "elvetemult" ember, aki meg "vadaszozik" en is adtam el vagy 10madarat borsodba az iden....
Próbálkozz valamelyik helyi vadásztársaságnál. Ilyenkor még a többségüknél találsz levadászásra váró madarakat, a néhány tyúk, ami a kakasok közt lézeng, amúgy sem képvisel értéket a vadászoknál. A 2005-ös madár már ivarérett tavaszra. Az általad keresett P. colchicus-t nehezen fogod "tiszta vérben" megtalálni, az örvösök közül inkább a kínai fácánokat, vagy keverékeket tenyésztgetnek idehaza.
Sima mezei fácánra volna szükségem (Phasianus colchicus). Ha valakinek van, esetleg ismer olyan tenyésztőt aki foglalkozik ezzel a fajtával, kérem segítsen. Kizárólag ivarérett egyedeket keresek (lehetőség szerint Borsod megyében).
Nem tudja valaki megmondani szafe2-nek az e-mail címét?Ugye ő tenyészt fodros baromfiakat?Ha valaki tud olyan tenyésztőt aki fodrosakkal foglalkozik az írjon az e-mail címemre.
A beállításoknál próbálkozz, ott lehet jelszót váltani!!!!
Én ismerem Takács Lajost, voltam is már nála, tényleg szépek a madarai, a helyük is nagyon jól van megoldva!
Látszik hogy van külföldi kapcsolata, mert észrevehetö az az irányvonal.
Üzletileg még nem voltunk kapcsolatban, de az biztos hogy szerintem is magasabb a madarak ára mint az átlag. De amiket selymeket láttam ott, azok is minöségileg magasabb szinten vannak mint sok hazai tenyészetben.
A Takács Lajostól írt szöveget nem én írtam hanem hanem a hülye unokatestvérem a felhasználónevemmel és jelszavammal.(előmaradtak)Emiatt Takács Lajostól elmézést kérek,nekem semmi bajom nincs vele.Mégegyszer elnézést kérek igérem többet ilyen nem fordul elő, s nem ilyenről kell ezen az oldalon irogatni.
Valaki megtudja mondani,hogyan lehet jelszót változtatni???(hogy ilyen többé ne forduljon elő)!!!Válaszotokat előre is köszönöm.
Nem tudom kinek kellett a Takács Lajos telefonszáma,de én meg tudom adni
Tel:0696273305
Mobil:06204687424
Tényleg jó minőségű csirkéi vannak(a tenyészállományában),az én álományom is tőle való.De nagyon vigyázni kell a Takács Lajosal,mert úgy átvág,hogy az ember észre sem veszi.Erre jó példa hogy 8 csibét vettem tőle abból talán 1 volt olyan aminek köze volt a fajtaleíráshoz(kifejlett korára.)(4 lábujj,egyik lábújjon 2 köröm,de volt olyan is amelyiknek egyik lábán 5 lábújj volt a másikon pedig 4.)Azt javaslom aki tőle akar venni madarat,hogy fxálja le az árakat mert nagyon hamar és nagy mértékben változhatnak.Az állatokat a fizetés előtt nézzék át.Tavasszal-télen nem érdemes tőle venni mert ilyenkor van a tenyészidőszak ekkor a madarak ára minimum 1000Ft-tal emelkednek,nyáron vagy ősszel kell tőle venni madarakat.Egyszóval üzletember és tenyésztő is egyben.
Ezt már feltettem a "parrotland-en, ezért csak idézem:
"Bár leírtam már néhány helyen, hogy az idei első monori börze március 12.-én lesz. Na, akkor ezt most visszaszívom:( A 2005 dec. 1.-ig tartó tilalmi időszak 2006 májusáig meghosszabításra került(unio-s határozat alapján). A hazai állategészségügy kiskaput hagyott, olymódon, hogy egyedi elbírálás alapján kiállításokat lehet rendezni. Tehát börzét nem! Az egyedüli börzelehetőség, ha kiállításnak nevezik el az összejövetelt, de ez már szervezés kérdése."
A kiállítások szervezéséhez az illetékes megyei szakállatorvost kell felkeresni!
Valamilyen szinten tapasztalat az is hogy ki hogyan viszonyul a másik emberhez. Mivel legtöbbször elsö alkalommal úgy kerülünk szembe a másikkal hogy még csak nem is sejtjük hogy igazából mire számíthatunk töle és mit fogunk kapni.
Most nem a tenyésztök közti azonos érdeklödésen alapuló barátságra gondoltam, hanem csak a sima hobbikapcsolatra, ami többnyire érdek kapcsolat, mert azért keresünk meg egy másik tenyésztöt hogy valamit beszerezzünk töle.
Amikor még tyúkásztam, vezettem egy kis füzetet, amibe bejegyeztem minden látogatót. Felírtam mindent. Évente 15-20 új emberrel hozott össze a sors, akik látogatást tettek nálam, jónéhányan vittek is madarat. De csak töredékükkel találkoztam újra, úgy hogy csak beszélgettünk. ( A 15-20 számba azok is benne vannak akiknél én voltam)
Van persze olyan, akivel ha börzén összefutunk percekig beszélgetünk, de olyan is aki elmegy mellettem, holott tudjuk egymásról hogy mivel foglalkozunk.
Mivel itt többnyire fiatalok vannak, illetve fiatalabbak, megpróbálok segíteni nekik azzal , hogy legalább elmondom az én véleményem, amit fel is vállalok, bárhol és bármikor. Személyesen akár neveket is mondok.
Nem akarok én senkit vádolni, mert nem tisztem az igazságtétel, de azt sem akarom hogy esetleg más is úgy járjon ahogyan én. Örömtenyésztö voltam aktív koromban, sem kiállításra, sem piacra nem termeltem. Azért tartottam madarakat mert tetszett a dolog. Nem is nagy értékű madarak voltak, csak pár ezer forintos egyedek.
Sokszor sajnáltam egy-egy érdekes fajta tojásait megfözni a kutyának, a hütönk is tele volt és gyakran falusiasan élve hugyért-fosért adtam tojást pl.
Vagy volt hogy hitelbe adtam madarat, amit azóta is fizetnek vissza, úgyhogy fel kell készülni mindenre.
Abban pedig szerintem semmi rossz nincs ha üzleti szempontból minösítek egy embert, mert ki tudja mikor hoz vele össze a sors, pont téged, aki e sorokat olvassa.
Az E-bay-en is mindenkinek van megbízhatósági pontszáma!
Zoltánfi Tibor száma: 20/314-5492(cochinok, selymek, de azért nem vagyok naprakész az állományából)
Takács Lajos száma sajnos nem fért be a telefonom memóriájába (mikor kidobtam az előző készüléket 350 névvel, ebből csak 90 maradt meg a kártyán)
De ha fontos, odahaza kikeresem és holnap megírom:) Ő tudtommal csak selyemcsirkékkel foglalkozik(de azzal minden színben és elég jó minőségben). Német, holland és belga madarakat hozott be annak idején, így meglehetősen borsos árakat tud mondani. Monoron kénytelen ő is lemenni a konkurencia jelenléte miatt, olyan 3eFt/db körüli árra. Vásárlás szempontjából ezért is érdemes kimenni a börzére.
látom te nagyon ismered ezeket a tenyésztőket!!nem tudod mit tart az a bágyogszováti tenyésztő és Zoltánfi Tibor???nem ismersz Győr-Moson-Sopron megyei díszbaromfi tenyésztőket????ha tudsz add meg a nevüket és a címüket légyszi!!!!köszi!!!
Sajnos a lakosság túlnyomó része nem is sejti(ha hallja akkor nem hiszi), hogy miféle összefonódások vannak ebben az országban és mennyire reménytelen az alapvető jogok gyakorlása, annak, ki egy bizonyos körön kívül esik.
A média valóban az egyetlen eszköz lehetne az igazság érvényesítésére, de nem sokan merik az újságírók közül sem a puszta igaz szóért kockáztatni a bőrüket.
Úgyhogy akár másról is beszélhetnénk, mint tenyésztők szapulásáról, hiszen abban egyetértünk, hogy nem a gyémántkoszorú, vagy a kor teszi a madarászt. Egy bizonyos (kölcsönös)tiszteletadás, viszont megilleti azt, aki ezt megérdemli, engem legalábbis még erre neveltek. Ez viszont a mai kor egyre silányuló értékrendje mindinkább háttérbe szorul, sőt egyre többen vannak akik önmaguk számára a puszta létükért megkövetelik ezt a bizonyos tiszteletet, míg másokon átnéznek. Attól, hogy adott szitációban kellemetlen benyomások érnek valakit egy humanoid részéről, még nem jelenti azt, hogy ismerjük is őt. A másik véglet persze az, ha a puszta rang, vagy ismerttség előtt esik valaki hanyatt.
Mindenki szeretné eladni a szaporulatát, csak nem mindegy, hogy azt miként teszi. Zoltánfi Tibor is nálunk hagyott egy kilónyi szóróanyagot látogatása alkalmával, viszont az általa készített keltetők valóban használhatók, mégha én egy másik gyártó termékeit koptatom is.
Úgy gondolom, hogy a korrektebb tenyésztők közé tartozom, ezért is irritál jobban az átlagosnál egy-egy inkorrekt beszólás, vagy a megélhetési (és persze hobbi-)madarászok jelentős részének jellemtelen cselekedete.
Viszont az internetes fórumoknak nem puszta hirdetési rovattá kellene átalakulni, amit alkalmanként megszakít egy ember galádságáról szóló beírás(persze kirívó esetben ez is bekerülhet, amennyiben közérdekű a bejelentés), hanem tapasztalatok kölcsönös cseréjéről.
Nem tudom olvastátok-e a köv. cikket az origon, de engem nagyon megdöbbentett a hír..
var sysuri = "/print/tudomany/tarsadalom/20060104tollvonassal.html"
Tollvonással töröltek el egy rangos hazai kutatóintézetet 2006. január 4., szerda, 10:53
Egy tudásalapú társadalomban megengedhetetlen, hogy egy tollvonással eltöröljenek egy jól működő, fejlett infrastruktúrával rendelkező kutatóhelyet - véli a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Most a jelek szerint mégis ez történt, amivel veszélybe kerülhet a nemzeti kinccsé nyilvánított őshonos magyar baromfik génbankja.
A gödöllői Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetet (KÁTKI) 2006. január elsejei hatállyal megszüntette a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). Az intézet munkatársai a két ünnep között megkapták az elbocsátásukról szóló értesítést. Dr. Hidas András, az intézet igazgatója úgy tudja: a héten várható, hogy az intézet átszervezéséről szóló intézkedési tervvel megismerkedhet az intézet volt vezetősége. A megszüntető okirat szerint az intézet jogutódja a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet lesz. Az intézkedés szerint újra abba az intézménybe kerülne át a KÁTKI, amelytől 15 évvel ezelőtt, szakmai indokok alapján egyszer már leválasztotta a minisztérium. Az ügyben érdemi egyeztetést, informálást korábban egyik érintett intézménnyel (KÁTKI és ÁTKI) sem folytatott az FVM - mondta kérdésünkre dr. Hidas András.
Az intézet vezetőségét és az ott dolgozó 53 embert a minisztériumi döntésről egészen december közepéig hivatalosan nem is értesítették. Az intézmény megszüntetetésről szóló okirat másolatát faxon kapta meg az intézet vezetősége, miután magyarázatot kértek arra a felszólításra, hogy a kutatásra és az intézmény működésére külön számlán tartott pénzeket december 31-ig utalják át az intézet központi keretszámlájára.
Az [origo] már decemberben megkereste a kutatóintézet vezetőit, de kérdéseinkre nem tudtak válaszolni, mert az FVM írásban tiltotta meg számukra, hogy az intézmény részéről bárki nyilatkozzon az üggyel kapcsolatban. Megkerestük az FVM-et is, ahol nem reagáltak az intézet megszűnésével kapcsolatos kérdéseinkre. A tárcától azt információt kaptuk, hogy még az ünnepek előtt egyeztetnek az intézet vezetőivel. Ennek ellenére a mai napig nem történt semmi ebben az ügyben - mondja dr. Hidas András.
Az intézet igazgatósága által még decemberben kiadott sajtóközleményben a következők állnak: az ügyben érdemi egyeztetést, informálást egyik érintett intézménnyel sem folytatott az FVM. A minisztériumból származó homályos utalások azt sejtetik, hogy az intézmény átszervezésével a telephely is Herceghalomra kerülne át, az ingatlanok értékesítésével egy időben. Az intézet vezetőinek nem volt lehetőségük további részleteket megismerni, sem alternatívákat kidolgozni. Az eljárás intézményi- és humánpolitikai ügyintézése az "átkos" éveket idézi számunkra - összegezte a sajtóközlemény.
Ezt követően dr. Hidas András és az intézet dolgozói a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetéhez, a TUDOSZ-hoz fordultak. A szakszervezet hivatalosan kérte a minisztériumtól a döntés felülvizsgálatát és visszavonását - tudta meg az [origo] dr. Kuti Lászlótól, a szakszervezet elnökétől. Dr. Kuti szerint egy tudásalapú társadalomban megengedhetetlen, hogy egy tollvonással eltöröljenek egy jól működő, fejlett infrastruktúrával rendelkező kutatóhelyet. Az intézkedés mellett - folytatta a TUDOSZ elnöke - semmilyen szakmai és gazdasági érv nem szól, hiszen a KÁTKI jelenleg is több országos és nemzetközi jelentőségű - több százmillió forintos - pályázati munka felelőse.
Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a terület országgyűlési képviselője egy december 22-én tartott sajtótájékoztatón elmondta, a legmesszebbmenőkig az intézet mellett áll. Gémesi felhívta rá a figyelmet, hogy a háttérben felmerülhet az ingatlanspekuláció gyanúja is, ugyanis egy 310 hektáros, milliárdos értékű ingatlan felszámolása kezdődhet meg az intézkedéssel. Mindezeknek a visszásságoknak a tisztázása miatt a képviselő fel kívánja keresni Gráf József minisztert. Kérni fogja tőle az intézmény megszüntetéséről szóló határozat végrehajtásának felfüggesztését, az egyeztetés beindítását a kutatóhely vezetőivel és egy átfogó intézkedési terv kidolgozását az intézet jövőjét illetően.
A kutatóintézet 1990-ben saját erőből kezdte meg a régi magyar baromfifajták génbankjának kialakítását. Ez ma világviszonylatban is az egyik legjelentősebb nemzeti baromfigénbankká fejlődött, ahol valamennyi régi magyar baromfifajta - 7 magyar tyúkfajta, 2 pulykafajta, gyöngytyúk, magyar liba és kacsa színváltozatok - génmegőrzése és elittenyésztése folyik.
Az intézkedés teljesen lehetetlen helyzetbe hozza a kutatóintézet kutatási és baromfigén-megőrzési infrastruktúráját és az ott dolgozó, szinte kizárólag gödöllői lakosokból álló, nemzetközi szinten is nagyra értékelt szürkeállományát.
Szerintem mindnyájunkat ért, ér és fog is érni sérelem más tenyésztök hozzánk állása miatt. Nekem is van jónéhány kellemetken és kellemes élményem. De amikor komolyabban foglalkoztam Rottweiler tenyésztéssel, akkor még keményebb volt a hangulat, úgyhogy örülhetünk hogy a díszbaromfizást még nem rontotta el ennyire a pénz. Jelen van, de nem e körül forog.
Az említett fácánguru, Sz G. rám sem tett nagy benyomást, pár éve mutattak be neki egy monori börzén, Takács Lajos Bágyogszováti baromfi tenyésztö. Akkor egyszer beszéltem vele, és hogy sok dolga volt, vagy csak nem vett komolyan, de gyakorlatilag még kérdezni sem bírtam töle semmit. Egyetlen szó jutott akkor az eszembe, hogy lekezelö. Vannak sokan akik hajlamosak a koruk, vagy az ismertségük miatt átnézni a másik emberen, pedig ha megvizsgáljuk az ö "tenyészetét" akkor csodálkozunk nagyot. Pl a debreceni nagy nevü "baromfi gyüjtö-tenyésztö kolléga, (nevet direkt nem írok, aki ismeri úgyis rájön kiröl beszélek) vagy az a budapesti illetöségü öregúr akivel kapcsolatban szintén 10-ből 9 ember rossz szájízzel beszél, ki tudja miért, de én is láttam saját szememmel egy csupa selejt ( keresztcsőrü, nyomorék lábú) holland fehérbóbitás fészekaljat, abból a mestertenyészetböl. A reklamáló ismerösömet meg éppen hogy nem fenyegette az öregúr.
Ellenpéldaként a barátságos hozzáállásra fel tudom hozni Zoltánfi Tibor bácsit.
De mielött még itt vita alakulna ki amiatt hogy ki kivel volt rendes vagy inkorrekt, el kell mondani hogy mindenkinek lehet rossz napja, vagy lehet a másik szemény valami miatt unszimpatikus. Ezért nem is kell nagyon megsértödni ha úgy érezzük hogy lenyomnak minket. Menjünk vissza késöbb, hívjuk újra, nyugodtabb hangnemben. Aki pedig ezután is durva, azt hagyjuk a fenébe, be kell szerezni máshonnan a madarat, vagy az információt.
Néha irigykedve néztem külföldi díszbaromfis honlapokon hogy egy-egy tenyésztöi látogatáson készült csoportképen egymás mellett állnak mosolyogva idös szaktekintélyek és gyakorlatilag gyerek korú fiatal tenyésztök. Mindenki segítve a másikat.
Nem a sérelmeimet akartam itt leírni, mert nem érzem hogy annyi ért volna hogy emiatt mérgelödnöm kelljen, de bizony már találkoztam én is ezzel a dologgal.
Egész kisgyerekként kezdtem annak idején még levelezgetni, akkor ismertem meg Baukó Mihályt, Petró Lászlót, Lakner Jánost és még sokmindenki mást akinek a neve most hirtelen az eszembe sem jut, de nem volt akkoriban annyi kellemetlen tapasztalatom mint mostanában. Volt hogy észrevettem hogy egy kérdés után gyanakodva méregettek, aztán mosolyogva mondtak valamit amit nem is kérdeztem. De ez van, meg kell szokni!
De olyan is volt hogy a nyírségi vállalkozó ki elmondása szerint két éve díszbaromfizott, nagy akkurátusan alaposan lehordta és fitymálta azt a Szumátrai állományt, amit hollandiából Willem van Ballekomtól hoztam aki az Asiam Gamefowl Society ottani titkára, valamiért mégis elvitte mindet egyben az úriember. De az ilyen dolgokat el kell felejteni, vagyis csak nevetni kell rajta, semmi több. Viszont olyan is volt hogy a börzén egy öregúr megszólított mert megismert és büszkén mutatta a lada csomagtartójában a csapat Német lábtollas csibét, amik a tölem vitt szülöpártól származtak. NA ezt kell megjegyezni!!!
Bocsánat ha hosszú voltam, csak ez így most eszembe jutott!!!
es rad nem haragszik, hogy nem tolle veszel tragopant? mert nekem nem nagyon akart segiteni, amikor megtudta, hogy nem tolle akarok venni edwardot, meg wallichot... vagy ti vagytok olyan viszonyban?
Túl sok bosszúságot okoztál(és megígérem, nem térek ki többé a részletekre), ahhoz, hogy valaha is barátok legyünk.
Sajnos Új évi köszöntőd, csak ahhoz elég, hogy ne szoruljon a kezem ökölbe ha netán összefutunk.
A képet remélem ajándékként fogadod és nem a személyiségi jogaid megsértésének.
Baukó Bandit nem utálom, pusztán nem vagyunk jóba, mivel őt sértette az, hogy egy országos magazinban írogatok, rövidebb tenyésztői múlttal a hátam mögött, de akkor is nagyobb tapasztalattal(amit nem kell, hogy elismerjen, csak kurálja ki az állományát), mint az övé.
Dankó doktor, mint állatorvos, szerintem ugyanerre a véleményre jutott a Baukó féle madarakkal kapcsolatban.
tenyeszeredmenyekben gazdag, veszekedes es armanykodasban szegeny, madarinfluenza orulet mentes boldog uj evet kivanok mindenkinek. remeljuk iden mindenkinek bevallnak szamitasai es sok sikert hoz ez az ev.
mezoor:
kepzeld voltam a Novak Antalnal, vasvarban. siekrult hoznia a szokasos hazai tenyesztoi korrektseget... jo volt, hogy telefonban kb. 2x kerdeztem ra, hogy hibatlanok a madarak, persze mire eljutottam hozza kiderult hogy a frissen nemetbol hozott edward kakas fejen ki van huzgalva a tol (ami meg nem nagy baj) a sajat tenyesztett tyukjanak, meg be van szakadva a feje. persze mire nagy ugyel- bajjal sikerult megfognia haloval, meg jol ki is verzett a nyilt seb. kicsit sok volt igy nekem 50eft-ert, azt gondoltam, hogy europai unios arak melett az ember nem szart kap a penzeert. persze igy jar az aki ritka madarat akar mar venni tel vegen... igy jartam megint nem lesz edward-om az iden sem, sem jovore. kezdelek mar erteni hogy miert csak azokat a facanokat tartod. mellesleg akkora arcal szidott mindenkit az orszagban maga korul pedig neki is csak 2xm-esek a kifutoi, hiaba van egy kazal ritka pavafacanja.
1 lehetoseg maradt, bekesben van egy ficko alitolag neki is van edward, meg a Szenasi allatorvos baratjanak. de az elobbit meg te utalod (lehet nem ok nelkul?)
amugy jo ez a Cristian Möller, en meg mindig ot tartom etalonnak, legalabbis ami a facan/diszmadarfarmjat illeti.
Antwerpeni szakállas,holland bóbitás, selyemtyúk valamint king galamb több színben eladó.2006-os tenyészidőszakra selymek brahmák és babos orpingtonok előjegyezhetők.Érdeklődni a kpepe89@freemeil.hu e-mail címen lehet.Kép és telefonszám a http://www.freeweb.hu/kovacspeter89/ honlapon van.Várok minden kedves "tollasbarátot" a honlapra valamint a honlappal kapcsolatos véleményeket is.
Tóth Sanyi bá, BP-en a Hektár utcában lakik(miként erre céloztam is;). Ha véletlenül nincs a tenyészetében orpington, szerintem akkor is tud segíteni, mivel ő bírálja le a legtöbb díszbaromfit az országban:) Telefonszáma:1-257-647
Csak olyan fajta madárkáink vannak, akiket a honlapon felsoroltam;)
Alapszabály: nagy kifutó nincs. Állandó takarítás mellett 4 brahma-t tarthatsz már 3-4 m2-en is. Nálunk (5 tyúk+1 kakas)félig zárt 5 m2-es helyük van egy 25 m2 nagyságú lekerített udvarban.
sziasztok! szerintetek mekkora hely kell a brahmáknak(3tyúk 1 kakas)vagy bármilyen díszbaromfinak ha nincs hozzá kifutó??!!és mekkora hely kell akkor,ha van hozzá kifutó és mekkora kifutó kell????!!!köszi
sziasztok!!ennyire jó volt a szilveszter,hogy senki nem ír senkinek!!!???nem tudtok valamilyen könyvet ami leír mindent a baromfiak elhelyezéséről és hely igényükről??ti nem tudjátok mekkora hely kell nekik???
Milyen színben vannak törpe cochinjaid?amúgy óriás cochint szeretnék venni,törpe nekem is van?napra pontosan nem tudod mikor lesz a monori börze?milyen madaraid vannak???köszi:-)
Ha a Pest megyei főállatorvos is úgy akarja március 12.-én lesz az első börze, majd ápr., máj., aug., szept., okt., nov. hónapokban.
Amennyiben a vándormadarakkal kínai kacsa és taiwan-i csirke is érkezik úgy várható, hogy az unió ismét egészségügyi zárlatot rendel el:(
Ha cochin-t keresel, akkor írd mellé, hogy törpe(mármint ha arra gondolsz).
Január 6.-án Straubingban lesz egy nagyobb madárbörze.:jelentkezni Oláh Józsefnél(Vecsés) a 20 /960 54 01 számon, vagy olahjoda@freemail.hu
A németeknél elfogadható áron kapsz jó minőséget. Nálunk jellemző, hogy "az olcsó húsnak híg a leve":(
Vegyél egy Kistermelők lapja című újságot, abban elég sok a díszbaromfi hirdetés is. A lényeg, hogy vaktában ne rendelj, csak alapos szemrevételezés után vásárolj!
A nagy tenyészetekben is előfordulnak beteg, férges, atkás madarak. Nézd meg, hogy a kiválasztott baromfi lába szép fényes pikkelyes-e, a kloáka környéki tollazat szérfúvásakor meglátszanak az esetlegesen szétszaladó tolltetvek is. Az egészséges madár mellcsontja alig kitapintható, melle húsos, a has nincs hájasan, vagy kloáka előreesést gyaníthatóan leesve.
Én viszont ebben sem a szormorkás történetet látom elsődlegesen. A páva és a pulyka csak a saját nyelvezetüket ismerik, mint ahogy a te kakasod és a terriered is. Azonban szerintem van egy valami különlegesség, ami mégis megértet valamennyiünket: ez pedig az érzelmen alapuló (nem tudok jobb szót, bár annyiszor megkaptam, hogy banális és mesterkélt) szeretet. Ha két különböző állatfaj képes barátságra lépni egymással, akkor a különböző kommunikációs képességeik ellenére is megértik egymást. Ezért miránk emberekre azt hiszem nagyságrendekkel nagyobb felelősséggel kellene nehezedjen, hogy megértsük a korülöttünk levő állatokat - és ez nem megy, csak ha érzelmeket is viszünk a dologba. Tulajdonképpen csak ennyit akartam és arra voltam kiváncsi, hogy nálatok, a szárnyasok kedvelőinél ez mennyire van így. Köszönöm az eddigi beszélgetést. :-)
A Tied is egy szomorkás történet, aminek a lényege, hogy a pulyka és a páva nem "egy nyelvet beszél" :(
Pávákat szerencsére még nem láttam verekedni.
Párszor már itt is említettem, hogy a páva hangja közel sem olyan veszélyes, mint ahogy azt sokan gondolják(hisz csak alkalmanként hallatja és akkor sem olyan hangfekvésben, ami elviselhetetlen volna/ mint pl. egyes papagáj fajok/). Viszont volt időszak, mikor a fácánsoron két pár páva is volt és akkor bizony valóban megközelítették az elviselhetetlen ordítozás határát egymásnak átkiabálva. Valószínűleg csőr- és csűdközelbe kerülve nem túl baráti kapcsolatba került volna a két kakas(miként a már összeszokott pár is egyetértésben veri el az új tojót, pedig a származási helyükön akár 5-6 tojó is képviselheti a kakas háremét).
Egy ópusztaszeri barátomnál viszont különösebb perpatvar nélkül van egymás mellett 4 páva faj, díszfácánok és diszbaromfik. Persze egy kb. 2000m2-es helyen.
Ha már megszokta egyik madár a másik jelenlétét (mármint rácson keresztül), akkor megfelelő méretű, búvóhelyekkel ellátott területen, ahol a nemek és fajok aránya egyensúlyban van, nem jellemző, hogy vérre menő csatározás alakuljon ki.
Ez egy nagyon sajnálatos és szomorú történet volt. :-( Hát, akkor itt nem volt szó barátságról! Mert láttam saját szememmel olyat, hogy kutya-macska barátság jegyében egy tálból eszegetett a két állat. Egyébként a kaja tényleg szentség a kutyánál, kevés lénynek engedi meg, hogy közelében legyen.
Egyébként, ahogy korábban említettem, Konrad Lorenz könyveiből szeretztem néhány infót állatokról. Idéznék egyet páva tulajdonságól, érdekelne a véleményed.
A tyúkidomúak igen sok fajánál a kakasok harca úgy fejeződik be, hogy a győztes a vesztest a földhöz vágja, leszorítja és megskalpolja. Csupán egyetlen faj ismer irgalmat ebben az esetben: a pulyka. ... Ha két pulykakakas közül az egyik megkapta a magáét, egészen váratlanul teljes hosszában, kinyújtott nyakkal elterül a földön. A győztes pedig szeretne, de nem tud támadni, csak járkál körbe-körbe a mozdulatlanul heverő vesztes mellett, de nem képes mégegyszer belecsípni, vagy éppen beletaposni az ellenfelébe. Annál tragikusabb, ha pulyka és páva tűznek össze. Hiába sokkal erősebb, sokkal nehezebb a pulyka, rendszerint alul marad, mert a páva tud repülni és más a harcmodora. Ha a pulyka megadja magát, az előbb említett módon lefekszik a földre, akkor valami egészen csúnya dolog történik: a páva nem érti a pulyka megadó gesztusát, a póz nem mond neki semmit. Tovább csipkedi, rugdossa a védtelenül elterült pulykát, és ha nem sietnek a segítségére, akkor bizony vége lesz a pulykának. Hisz a pulyka, minél több csípés-rúgás éri, annál csökönyösebben ragaszkodik behódolási pózához és soha, de még véletlenül sem jutna eszébe, hogy felugorjék és eliszkoljon.
Ha megszokták az ember jelenlétét, akkor max kitérnek az útból, de nem jellemző rájuk félelem és az önmagukat összetörő fejvesztett menekülés. Ha csibekortól szoktatva van az ember érintéséhez, akkor nagyon a láb alatt tudnak lenni(különösen a kakasok, ami persze valami csodálatos dolog egy kifejlett madár esetén;) Két éves kakaskánknak megsérült a lábujja és "szó nélkül" tűrte, hogy naponta ápolgassam(ilyenkor át kellett karolni, úgy vettem ölbe és kenegettem a sérülést).
A párzási időben az amúgy harmónikusan együtt élő madarak közt is felborulhat ez a bizonyos harmónia, mivel a kakasnak elég rendesen be tud borulni az agya(dehát ezzel vagyunk így néhányan;)
Nem jellemző rájuk a kékfácánoknál, vadász fácánoknál jelentkező skalpolásig menő agresszió, de a tojó be tud pánikolni a pöffeszkedő párjától(majd belátja, ha hagyja magát könnyebben szabadul:)
A kertben nyugodtan sétáló madár viszont könnyen stresszelt, mikor a tiszteletköreit száguldó kutyánk hátulról ráijesztett(a felugró tojó előbb a szomszéd ház kéményét, majd a falu túlvégét látogatta meg).
Ha a pávák maguk nevelik csibéiket, akkor azok az anyjuk körül sertepertélnek, a kakas nem igazán vesz róluk tudomást.
A keltetőben kelt (strucc-csibeszerű)csirkék barátságosak, kíváncsiak, a későbbiekben könnyebben szelidíthetők.
Tehát, ha szempont, hogy extra szelídek legyenek a madarak, úgy érdemes néhány hónapos csibeként beszerezni, de a szülők által nevelt madár is szelíd "dísze" lehet a kertnek, anélkül, hogy szabadon engedve elmenekülne, legfeljebb nem igényli az ember társaságát a napi etetés idején túl:)
A kertben tartott pávák és egyes díszfácánok, vagy éppen a gyöngytyúkok előnye más baromfifélékkel szemben, hogy nem tesznek kárt a növényekben(egy homokozóhely legyen kialakítva, de erre tökéletes pl. a szeder lugas alja is), max. a fűféléket legelik meg(de nem gyökerestől, mint a víziszárnyasok), de főként rovarokat, férgeket kereskélnek.
Hiába keresem, nem találok a gépen képet a terrieremről:(
Mindenesetre mellékelem néhai brahma kakaskánk képét, aki úgy gondolta, hogyha a kutyus jogosult az ő tápocskáját kinyalni a betonvályúból, akkor ugyanez visszafelé is érvényes a kutyus vacsijára is.
A terrier nem haragudott meg. Csak odébb tessékelte. A nyakánál fogva:(
Gyönyörűek, de tényleg! Nem tudom, mostanában nincs tervbe véve utazás, de a jövőben azért evidenciában tartom. :-)
Ha igy gondolod, akkor neked nem volt még kutyád. :-) A néhai német juhászom nagyon szerette hajkurászni a szárnyasokat. Egyetlen kivétel a néhai papagájunk volt, tőle kifejezetten félt. Ha ki volt engedve a "minisas", akkor mindig az asztal alá menekült. Barátságban ugyan sose kerültek, de az ebkém tizegynéhány év alatt sosem akarta bántani. Ha pedig barátság alakul ki, akkor jobban vigyáznak egymásra, mint az ember tenné. Számomra ez pedig bizony érezelmi megnyilvánulás. :-)
Egyébként tudsz valami bővebbet a pávák viselkedéséről? Ha nem is az emberrel, de az egymás közöttivel? Szelídek, vagy harcos természetűek, élénkek, vagy inkább csendesek, barátkozók, vagy maguknak valók, hogy viszonyulnak a fiókákhoz?
Háááát, ami igaz, még a virágok is szeretik állítólag a zenét... :-))))))))))) De azért én mégiscsak megkockáztatám ezt az érzelmi dolgot. Nevezheted ösztönnek, de mégiscsak meghatározott körülményhez igazodnak ezek a reakciók. Azt hiszem kevés ember az, amelyik kontaktusba akar keveredni szárnyassal, ezért aztán keveseknek is nyilnak meg. Persze, szerintem. Sokat olvastam erről, különösen Konrad Lorenz könyvei vannak rám hatással. Aztán meg a szárnyasok között is, akárcsak az emlősöknél vannak falka állatok és vannak magányosan élők. Az előbbiek inkább tudnak kötődni az emberhez. Meg a nyelvezetük, az egymás közötti kommunikáció is eltér az emlős állatokétól, de ettől még létezik, csak elfogulatlan megfigyelő kell hozzá. Vannak szárnyasok, amelyek kikelésük pillanatában, akit elsőnek meglátnak, ahhoz kötődnek, utána már nem tudnak közelebbi kapcsolatot kiépíteni, vannak, amelyek később is képesek erre. De szerintem mégis nagyszerű kis egyéniségek a maguk módján és mindenképpen érdemesek nagyobb és mélyebb figyelemre, mint a külsejük. De ha több is van egy embernék, akkor (akár a kutyák esetében) nehezebben, vagy talán egyáltalán nem alakul ki bensőséges kapcsolat. Bár én óvakodok általános kijelentéseket tenni - minden csak szerintem.
Egyébként ahogy nézegettem a topicot, pontosabban a képeket, tényleg gyönyőrűek - és biztosan nem lennének ilyen szépek, ha nem éreznék jól magukat. Legfeljebb az ember ebből kevesebbet érzékel, mármint csak a külsőséget. És azért még azt is megemlíteném, hogy más fajokkal (pl. kutyával, sőt macskával) is képesek barátságra lépni, mégpedig igen bensőséges barátságra. Márpedig ez nem megy érzelem nélkül, ez tudotmmal nincs benne az életfenntartási ösztönben...
Ha lélektelen szépségben kívánnék gyönyörködni, akkor virágot termesztenék(de le ne írd, hogy a tulipánnak is lelke van;)
Természetesen minden madárka egyéniség a maga módján. A kérdésed arról szólt, hogy mennyire lehet intelligens egy baromfi. Egy kutyához(legyen az akármilyen nehéz fejű, vagy agresszív eb), vagy egyes papagáj fajokhoz képest általánosíthatunk, hogy butuskább a tyúk féle. Ennek magyarázata a táplálékláncban elfoglalt helyükben, a saját betevőjük megszerzésének módjában keresendő. Nem túl nagy kuntsz lehajolni egy kis csipegetésre, de mindjárt több a tudatosnak tűnő cselekvés pl. egy füles-fácánban, aki keményebb munkával egy kiálló száraz nyúlvány alapján azonosítja be a hó(föld)alatt lévő gumót.
A felsorolt érzelmek szerintem vidoran beleférnek az ösztönös kategóriába(sokszor még a humanoidoknál is;).
A félelem az egyik legösztönösebb érzés, a fennmaradás alapfeltétele. Örömködni is lehet egy marék kukorica látványán is(mármint ha csirke-féle az illető). Szeretjük azt (mármint, mi baromfiak),aki rendszeresen megjelenik a takarmányos vödörrel, megvakargatja a nyakunkat(fakultatívan választható:), ellenszenvet érzünk(mint fenn;) mindazzal szemben, aki(ami) rendre utasít, nagykéssel kerget stb. Tehát az érzelmekhez nem kell, túlságosan tudatosnak lenni.
Előszöris köszönöm, hogy reagáltál. :-) Csak tudod, én mindig kételkedni szoktam. Előre figyelmeztetlek, a másik topicban (a keverék kutyások) igen sikertelenül jártam, kevesen viselik a jól bevett szokások, az evidenciák megkérdőjelezését. Ha ez itt is gond, kérlek jeled, jelezzétek, azonnal abbahagyom, mert nem magáért a vitáért szeretek vitázni, hanem az előbbre jutásért.
Szóval a népnyelvben bár igen sok az igazság, azért igen sok a tévedés. Mert nem igaz az sem, hogy a galamb szelíd, hogy a nyul gyáva és a farkas gonosz. Ilyeténformán a tyúkész degradáló mivoltában sem hiszek. Minden állatnak meg kell hogy legyen a magához való esze, különben életképtelen lenne. Legfeljebb nem az emberi gondolkodásmód szerint, de kell hogy működjön az egyed magához való esze. Amit meg az ösztönökről irsz. Minden állatra ráfogják, még a fejlettebbekre is, pedig bizony létezik érzelem náluk is. Mint félelem, öröm, szeretet, ellenszenv. Ezek jól láthatóan megnyilvánulnak viselkedéseikben. Meggyőződésem, ha bensőséges kapcsolatot tud teremteni ember és kapirgáló, akkor lehet kölcsönös meglepetésben részük. Nem hiszek viszont abban, hogy bármely élőlény csakis és kizárólag disztárgyként lenne használatos. Remélem, hogy gondolatokat, esetleg vitát ébresztek - és nem ellenszenvet, vagy megkrökönyödést. :-)
Amit a népnyelv, "tyúkész"-ként definiál, az ugye nem túl nagy szellemi kapacitás:(
A díszbaromfit, díszfácánt, pávát stb. elsősorban a tollazat díszességért szokás tartani. Természetesen, ha szeretettel, türelemmel foglalkoznak egy állatkával, legyen az akár egy csirke, akkor az egyre szelidebb és bizalmasabb lesz(én pl. keltetőben kelt törpe selyem csibéket neveltem úgy, hogy azok követtek mindenhova, mint a macskák, sőt még a vakarászást is élvezték, ami ugye a tollasok többségének nem sajátja:)
Tehát a viselkedésük, értelmi képességük(egy bizonyos határon belül)egyedfüggő, de inkább ösztönnek neveném azt, amit te érzelemként említesz.
2tyúkom van itáliaiból 2000ft/db és 2kakas2500ft/db!!(júniusi kelésűek)egy oldalon találtam egy ilyen fajtát!!www.angelfire.com/ri2/díszbaromfi/images/index.album?i=45 (első oldalán) hamburgi tyúk az enyém volt 3db 2000ft/db kakas 1db 2500ft!(a kakas az ényéim faterja amúgy augusztusi kelésűek)Győrsövényházon lakok Győ-Moson-Sopron megyében(nézd meg a netes térképen)!!te hol laksz hány éves vagy???milyen madaraid vannak?????????????????????
Nekem ugyan nincs madárfélém (régen voltak papagájok) de a másik topicban (a keverék kutyások) kialakult egy kisebb vita (talán még annak sem nevezhető) a tyúkfélék szellemi szintjéről. Gondoltam, benézek ide, hátha okosodom. Igaz, hogy nem olvastam vissza a legelejétől, csak néhány oldalnyit, de egyáltalán nem találok olyan írást, ami emberi közelségbe hozná ezeket az állatokat. Csak a külsejükről írtok, a tartás módjáról és az egészségi állapotokról. Az állatok egyénisége mintha elsikkadna. Ezeket ti amolyan dísznek tartjátok, mint egy értékesebb cserepes növényt, akiknek ha van táplálékuk és megfelelő körülményük, ezzel mindenük megvan hiánytalanul? Vagy figyelemmel is kíséritek az életüket? Milyen tulajdonságaik vannak, mit szeretnek és mitől félnek, hogy hogyan alakul az ember-szárnyas kapcsolata, milyen kommunikációs formák vannak egymás közt és az ember közt? Vannak- e köztük kiemelkedő egyéniségek? Ismeritek őket, mint egyedi és érzelemteli lényeket? Vagy nagy butaságot kérdezek?
ja,most már tudom hogy ez melyik ilyen nekem is van két tyúk,de nincs hozzájuk kakas!egy fekete kicsit ezüstös nyakú és egy hamvas színű!este megpróbálok képet felrakni!!!!!!!!!!!!!!!
Én Paramectint használok, ami hasonló hatóanyagú gyógy(vegy-)szer, mint az Ivermectin. Miután használati utasítás nem járt hozzá, így leleveleztem a gyártóval a tudnivalókat.
Tehát a Paramectin adagolása(az Ivermectin-é más, sőt abból van jelenleg vagy 3 féle kiszerelés a különböző méretű madarakra) egy csepp, 10-15dkg testömegre. Kb. 3-4-szeres túldózírozást bír el a célállatka károsodás nélkül(a kisebb egzóták jelentős része egyetlen csepptől elpusztul, míg egy kb. 3-4dkg-os hullámos papagájnak semmi baja nincs tőle.
A bőrön keresztül szívódik a véráramba a hatóanyag és elpusztít,minden olyan élősködőt, mely a vérből, szaruból él, sőt az Ivermectin-nel ellentétben megjelenik a bélrendszerben is.
Miután ezek elég kemény vegyszerek, így a tenyészidőszakban nem javasolnám a használatukat, mert szerintem kihathat a temékenységre(de ez egyéni vélemény, a gyártó szerint folyamatosan használható). Az tény, hogy közel három éves használat tapasztalata alapján nem fordult elő rosszindulatú sejt-túlburjánzás, sem más olyan tünet, mely egy ilyen vegyszer esetleges maradványaiból következhetne.
Az élősködők elleni védekezés egyes számú követelménye a feldúsulás megakadályozása, azaz olyan mértékű felszaporodás elkerülése, ahol az atkák, férgek stb. létszáma már nem csak kellemetlen, hanem a gazdaállat egészségét, életét is veszélyeztetik.
Teljes és végleges kiírtásuk nem lehetséges, hiszen a környezetünk teli van a visszafertőződés lehetőségét hordozókkal(egerek, verebek, férgek, rovarok stb.).
Ja, hogy a kérdésre is válaszoljak?;)
A megfelelően adagolt Ivermectin, 2-3 hónapig biztosít védettséget:)
Sziasztok! Csak hogy legyen valami... Ma vettem egy tubus Ivermectint. A felét már el is használtam. Egy csepp a nyakincára, egy a csőrbe. Nagyon soványan hangzik. Biztos, hogy ennyi elég és használ is ?!?!!??!
ezt a választ kaptam a bp-i állatorvosok fórumán, hátha érdekel valakit:)
"Következtetés és összefoglalás:
A postagalambok a madárinfluenza kórokozójának igen magas dózisú, mesterséges oculonasalis fertőzése esetén sem betegedtek meg. A galambokban azonban a kórokozó immunológiai reakciót váltott ki, a legtöbb állatban ellenanyag termelődött ellene és a garatban és/vagy a kloakában akár a fertőzést követő 5. napig igen kis mennyiségben kimutatható volt a vírus. A vírusürítés mértéke annyira alacsony volt, hogy nem váltotta ki a tyúkok megbetegedését, amelyeket ugyanabban a volierben tartottak. A galambok természetes körülmények között nem képesek akkora mennyiségű vírus felvételére, amekkorával a kísérlet során a fertőzték őket, így a vírusürítés várhatóan még alacsonyabb marad. A fentiek alapján igen alacsonyra tehető annak a valószínűsége, hogy fertőzött galambok terjeszthetik a madárinfluenza vírusát. Jelen kísérletben nem vizsgáltuk annak kérdését, hogy a galambok élő vektorként, külsőleg fertőződve, passzívan terjeszthetik-e a vírust."
Jelenleg az EU ide vonatkozó összefoglalói (sőt a legfrissebb döntés-előkészítő rendelet tervezete) nem tekintik valós veszélyforrásnak a galambokat a járvány terjesztése szempontjából, ezért mindenkit megnyugtathatunk, hogy tekintettel arra, hogy Magyarországon nincs H5N1, ill. a galamb nem potenciális veszélyforrás, ne akarják kiírtani a házi ill. köztéri galambokat, sőt semmilyen formában ne bántalmazzák őket, de félnünk sem kell tőlük. Ahogyan kollégáim említették, a balkáni gerle fogékony a betegség iránt, de ő a Streptopelia nemzetségbe tartozik, nem a Columba líviához. Egyébként pedig Németorzságban, Hollandiában, Franciaországban, Oroszországban, januártól Ausztriában és remélhetőleg Magyarországon is rendeztek ill. rendeznek galambkiállításokat.
Ami pedig a publikációkat illeti, annak idején, amikor a szegedi esetet pl. a Somogyi Hírlap leközölte, e-mailen jeleztem nekik, hogy átadnám azokat a szakanyagokat, amelyek alkalmasak a felesleges pánik elkerülésére, ill. a korrekt tájékoztatásra, a mai napig nem kaptam választ ill. lehetőséget. No comment. Egyébként pedig a Duna TV Gazdakör c. riportfilmjében leadtuk ezt az anyagot ill. hírt. Remélem széles körben terjedni fog az infó.
Ha télire lefeded az oldalát neylon-nal, akkor elfogadom;)
Bár még kicsit kötekszem;)
Egy 3 méter mélységű, 2 méter széles volier már úgy elosztható, hogy 3 db két méter mély volier egymás mellé kerül úgy, hogy a hátsó fal felől, még egy méter széles kezelő folyosó csatlakozik(egy 4 m széles 3 m mély röpdébe pedig már min. 4, de középméretű papagájoknak akár 6 fakk is kialakítható).
Így kivülről is feltehetsz odúkat(a könnyebb ellenőrzés végett), jobban látod ha gond van( pl. még nem látod gubbasztani a madarat, de már nem fogy a kaja), ha elkap a gyűjtőszenvedély, kettesével is elhelyezhetsz egymást eltűrő párokat(azaz szükség esetén, akár 6 pár madarad is lehet egy 3x2x2m-es röpdében, anélkül, hogy egymást levernék a rúdról) :)
Ha nem kell túl nehéz tetőt tartania, akkor a röpde vázának megteszi a 15x15-ös zártszelvény(kb 1000Ft szála/6m, kell belőle 6-7 db) . A 2mm vastag 20x20 dróthálóból 24m2 szükséges, tehát a fal, aljzat és tetőszerk. költségeihez kb. 30-35eFt-ot számolj hozzá.
Persze macerásabb az elkészítése, mint egy egyterünek, de megtérül(kevesebb veszteség, nagyobb szaporulat).
Nos, aztszem döntöttem: Rozella, ugráló, barraband. Egy-egy pár mindegyikbôl, a volier kb. 2x3x2, vagy 3x4x2m. Két oldalról /észak és kelet/ fal, teljesen fedett tetô. Kint lennének télen is. Kezdésnek jó?:)
Normál rozellát 5-6.000Ft, ugrálót 3.000Ft( kecske 2.000Ft)barraband-hegyit 10.000Ft, prinzet14.000, királyt 40.000, kissándort 7.000Ft, nagy sándort 20.000Ft körüli áron(piaci árak, a tenyészetekben némiképp, a kereskedésekben jóval magasabakkal találkozhatsz) kínálgathatnak (fiatalokat). A színmutációk ennél sokkal drágábbak lehetnek.
A sándor-félék lábujjai fagyérzékenyek(ha átfagy, megáll a vérkeringés, a zsibbadás-viszketés miatt a madár lerágja).
Az egyik barátom jó pár éve kissándort, rozellát, hullámosokat, ugráló és nimfapárokat, valamint copfosfürjeket tart egy 2x3-as röpdében. Viszont a nagyobb papagájok költései rendre tönkremennek a kisebbek zavaró jelenléte miatt. De elhullás pl. nem volt.
Egy másik ismerősöm kissanyit tart rozellával(egy-egy pár), ahol mind két pár szépen költ és nevel.
Miután (persze, ha a röpde hőmérséklet nem megy tartósan -5fok alá)a kisándor kolóniában is tartható, így összeállíthatsz egy színmutációkból álló voliert.
A tizenéve ismert mutációk(albínó, lutínó, a kék különböző árnyalatai, szürke, izabella stb.) árai jelentősen leestek az utóbbi években, így pl. lutínó madarat már 10.000-től, kéket15.000Ft-tól kapsz.
Rostás Balázs barátom Vácon nagy állománnyal rendelkezik belőlük(kirándulási tippnek szántam:)
Tóth Sanyi bá is szívesen fogad érdeklődőket a hobbi-madárkertként kialakított udvarában.
Ahol a röpdét szeretném, ott viszonylag korlátolt a hely. Ezért gondoltam egy közösre, nem több különre. Azthiszem a papagájoknál maradok. Egyelôre.;) A volier 2x3m lenne, és 2 m magas. Elég?
Na valami ilyesmi összeállításra gondoltam én is az oldaladat nézegetve! Ausztráliai és környéki papagájokra, esetleg Kis Sándorra, ha ez is jó hidegtrô, és megfér ezekkel. Milyen árakon mozognak? Mármint a Rozella /a normál piros/, ugráló és a többi?
Miként ohiki írta, élősködőkre a Neostomosan-t (ez rámehet a madárra is, de eleségbe, szembe lehetőleg ne kerüljön, mert irritációt azért okozhat) használd.
Gombák, baktériumok ellen a takarítás, meszelés és a klór tartalmú permet(felmosás) a legegyszerűbb védekezés. A talajba bedolgozhatsz klórmeszet. Nálunk a talajfertőtlenítéshez nagyon bevált, hogy mindíg marad egy üres volier, amit bevetünk búzával, ami a belocsolást követően 2-3 hét múlva legalább tíz centis lesz. erre ráengedjük a mellette lévő röpde madarait, melyeknek a helyét ezt követően szintén bevetjük.
Ehhez persze az kell, hogy biztosak legyünk abban, hogy madaraink egészségesek és nem fertőzik át egymást.
A karantén és nevelő volierek egész télen át üresek, tavasz végén kerülnek bevetésre(különben a két-három hetes csibék "elvesznének" a sűrűben)
A kép persze tenyészidőszakban nem olyan idilli, mint a bácsalmási kiállítás ausztrál volierjében:(
De egy laposfarkú(rozella alkatú), egy futó papagáj és egy-két polytelis pár megfér együtt egy megfelelő méretű helyen.
Amennyiben a tartós minusz tizenfokokban némi fűtés megoldható, úgy a röpdébe bekerülhet egy-két pár ázsiai papagáj is, mint szilvafejű, nagy-sándor.
Persze ez már egy másik topic témája;)
Szerintem, ha elegendő területet tudsz biztosítani, úgy fajtákra, fajokra szétválasztva is nagyon mutatós egy voliersor.
Egy baromfiállomány is mennyivel látványosabb,hogyha színekre választva egymás mellett(jól átláthatóan)helyezkednek el akár ugyan annak a fajnak az egyedei, mint ha összeengednéd különböző szinű csirkéket:)
Amennyiben más madár nincs a közelben(mivel a tartandó madár nagy ellenállóképességű, így sok baktériumot, vagy akár vírust is hordozhat, amely őt nem betegíti meg, de gyengébb fajtákat fertőzhet), úgy kifejezetten jól néz ki egy lefedett terület(vagy szárnyvágás), ahol a különféle megközelítőleg egyforma récék egy tavacskán úszkálnak.
A lényeg, hogy kerülni kell a zsúfoltságot. Két pár díszréce pl. tutira össze balhézik egy helyen, de már 3-5 pár együtt tartható(csak lehetőleg egy időben, fiatalon kerüljenek össze), anélkül, hogy egymás szaporulatát vízbe fojtogatnák.
Ha nem dobod el egy közös fácánröpde gondolatát, úgy két megoldás létezhet.
Vagy csak kakasokat teszel egymás mellé(tavaly nálunk, még a köztudottan harcias király kakasok is gond nélkül együtt voltak gallérosokkal), de úgy, hogy tyúkot még csak ne is lássanak. Vagy (szintén) fiatalon megpróbálkozhatsz néhány faj összeszoktatásával(alapvetően itt is a megfelelő méretű röpdén van a hangsúly)egy pár lophura(ők kifejezetten rühellik a fajtársakat és a rézfácán féléket) és több pár galléros(aranymutációk, gyémántok), egy pár vadászfácán, vagy akár egy pávapár is elviekben megférhet egymással, de sokminden múlik az egyed vérmérsékletén. Erre példa, hogy az udvarlási pozitúrák is bár alapvetően fajra jellemzőek, egyes madaraknál eltérhetnek. Volt olyan királykakasunk, amelyik csak maga alá gyűrte a tojót, de volt olyan is amelyik tíz percig felfújt tollazattal pipicskedett a tojó előtt, míg az szinte maga nem kérte, hogy essenek már túl a párzáson:) Vagy a jelenlegi ezüst kakas már arra is rázza a szárnyát, ha idegent (látogatót) lát, míg a nyergest úgy kell meglesni, hogy mikor hajlandó felmereszteni a bóbitáját.
De miután sokkal kevesebbet tudok a madarakkal foglakozni, mint szeretnék, így a legbiztosabb megoldásnak a páronkénti szétválasztást tartom. Csak a még nem ivarérett madaraknak van közös volierje.
Na mostanra olvastam végig az elmult napokat...és vessetek meg...lehet perverz vagyok...de nekem tetszett...a "hogy mik vannak" topikban is megállná a helyét
...:-)))
Megint felteszem egy régebbi kérdésemet szép idei ezüst sebright van valakinek vagy tudtok valakit? 2-3 tyuk 1 kakas kellene csak...köszi
Tudtok mondani olyan tuti fertôtlenítôszert, ami könnyen hozzáférhetô, és reális ára van? Általános fertôtlenítésre /konkrétan galamb- és baromfiszarra/ ... Nem lenne baj, ha élô állatra jutva nem okozna semmit... Mintha írtatok volna ilyesmit.
Akkor ez sem nyert...:( Szeretnék az udvaron egy közepes voliert, amiben néhányféle madár télen-nyáron kint lehetne. Szerinted melyek azok a fajok, amik meglennének (költenének!) így? Kecske? Gyémántgalamb? Rozella? Hullámost, nimfát NEM szeretnék.:)
Mint már írtam, nincs túl nagy sikere eddig itthon az emunak...:( De egyet még talán...:) Tuti, hogy egyedül nem OK? Ha kutyákkal nône fel, akkor sem haverkodnak össze? Jelenleg 4 kistest van...
Eszemágában sincsen lebeszélni az emuról.:)) Csak halvány tapasztalataimat szerettem volna megosztani, nehogy "meglepetések" érjenek, mint engem anno dacumál.:)) Egyébként van már magyarnyelvű szakirodalom is a témában. "külföldi szerző": Emu tenyésztők kézikönyve
Hogy mondjak valami pozitívumot is, nagyon finom az emuhús!;-))
Ja, ami a lucerna pelletet illeti, azt én is adtam nekik (egy darabig), de az NEM táp. Az csak extrudált őrölt lócérna..
A papagájok bélflórájának ellenálló képessége, élősködőkkel szembeni toleranciája meg sem közelítí a baromfifélékét.
És a fácánok bizony nagy mértékben vonzzák az élősdieket.
Főként Ausztráliából származnak azok papagájok, melyek jobban tarthatók a fácánvolierekben , azaz fűtetlen, sokszor félig fedett helyeken. Ezekre a madarakra jellemző viszont az is, hogy rengeteget tartózkodnak a talajon, kapirgálnak a hulladékban. Sokkal nehezebb ilyen körülmények közt olyan higiéniát fenttartani, mely mindkét madárfajnak megfelelő. Miután a díszfácánok többsége(legalább az esti felgallyazáshoz), a papagájokhoz hasonlóan szeret az ülőrudakon kapaszkodni, így óhatatatlanul összetűzések alakulhatnak ki, tehát csak meghatározott fajok tarthatók együtt. Pl. polytelis papagájok, galléros fácánokkal. De ez esetben a polytelis fajok érzékenysége miatt ez esetben sokkal több féregtelenítés, röpde takarítás szükséges, mint az a fácánoknál indokolt lenne.
A páva testméretéből adódóan nem konkurálna a papagájjal, de épp a méret miatt zavarná, sérülését okozná.
1,- teged csak azert nem szeretlek, mert akkor es ott miert nem mondtad a szemembe ha bajod volt a viselkedesemmel? utanna egy orszagos hobbilapban ezt leirni, na az az egyenesseg.... tudtad a szamom barmikor felhivhattal volna. mellekesen a 130euros tragopant is kb. 5x mondtuk neked hogy ha kell menjunk erte el es vedd meg, akkor ott huztad a szadat hogy nem fontos, meg nincs is ra penzed. a diszmadarban meg mar ugy adtad elo, hogy az en "torteto aroganciam" miatt hiusult meg eleted nagy tenyeszmadar beszerzese. hat ilyen ez a bulvarsajto.... ;)
-ha rád vág valaki az idegtől egy buszajtót, vagy már nem válaszol a megjegyzéseidre az még nem jelzés értékű, hogy valami nincs rendben?
Egy órával alkonyat előtt már nem indulok neki saját ügyeimet intézni(hisz megmondtam, hogy sötétben nem vágok neki a visszaútnak, közel 40 órás ébrenlét mellett), mikor már útitársam kihisztizte, hogy neki "vezetői kötelezettségei miatt" aznap haza kell indulni, az anyagiakról(aminek megléte egy mondás szerint olyan mint a potencia:) annyit, hogy te rohantál megszabadulni a szlovák benzinkúton forintjaidtól, én meglestem, mikor bejelentetted, hogy sikerült 300Ft-ért megvenni a szlovák gázolaj literjét(visszafelé pedig nem te tettél egy gyenge kisérletett ugyanerre euro-val Magyarhonban;). Ez mire is vall?
Bár nem szeretek pénzről nyilatkozni, de pár száz euro-t kellett visszaváltanom többek közt a tolakodásod miatt. Aki az általam szervezett utakra eljön (baráti alapon)az tudja, hogy nem éhenhalást kockáztatok, mikor a teljes útiköltséget megelőlegezem, hisz bízhatok az emberekben, hogy hazaérve pontos elszámolást követően senki sem fog azon rágódni, hogy nem számoltam-e túl sokat.
2,- szivesen vennem ha beidezned azokat a hozzaszolasaimat, amikor nagy mellenyel ajanlgatom sajatomkent a te tenyesztesben szerzett infoidat.
-csak az utolsókból csipegetek:)
1478, 1476, ezen kívül van egy értelmes megjegyzésed a széna granulátumról, meg egy csomó gyökérség az általad misztifikál lóvéval kapcsolatban, idéztél két külföldi szakirodalmat(amit ezek szerint a nálam műveltebbek sem tudnak megfelelőképp értelmezni), illetve megemlíted, hogy Dr(ezt lespúrkodtad, de lehet, hogy az írónak jól esett volna)Nagy Emil is írogatott a fácánfélék tenyésztéséről, ha nem az interneten keresnéd, hanem az antikváriumokban, úgy sejthetnéd, hogy már a nyolcszázas évek végén is jelentek meg nagyon jó, szakirodalmi minőségű, ma is használható könyvek, csak nem kellene annyira lenézned a hazádban élő firkászokat;)
3,- sajnalom, hogy nekem van penzem barmire kompromisszummentesen, neked meg nem annyira tellik, lehet nem kene 300fajta madarral foglalkozni egyszerre.
-hazudsz, nem sajnálod, lesajnálsz;(
jelenleg kb. 50 madárfaj van nálunk, hiszen én nem üzletelek velük, hanem saját szórakoztatásomra tartom őket. A szaporulat pedig fedezi újabb röpdék kialakításának, madarak beszerzésének költségét. Az, hogy másokat beengedek a magánszférámban természetesen arról is szól, hogy alantas örömöt okoznak az olyan megjegyzések, mint "itt több madár van, mint az állatkertben", vagy komoly(sejted, hogy nem rád gondolok;) tenyésztők megnyilatkozása, hogy "még csak egy tüsszentés sem hallatszik" stb.
-ne emlegesd annyira a pénzecskédet, mivel itt nagyon beéghetsz(én nem hitelekből tartom fenn a látszatot, hanem összekaparom a rávalót)
Kompromisszum mentesség? Neked drága, meg eladhatatlan egy-egy faj, én megveszem mert tetszik:)
4,- es nem forditok az altalam annyira favorizalt kulfoldi konyvekbol es weboldalakrol, egyreszt nem vagyok meg olyan szinten hogy ezt megengedjem magamnak. nem en hirdetem magam mint 10danos mestertenyeszto (ez nem konkretan rad vonatkozik) en emiatt fintorgom orokke a hazai "szaksajtotol".
5,- ha mas tenyesztok sem szeretnek, lehet benned is van hiba, nem? vagy mindenki csak gonosz...
- ha nem gond ezt összevonom. Ha te fintoroghatsz 2 év csirketartással a hátad mögött(ha egy dologban elismered, hogy "nem vagy olyan szinten", akkor másban is magadba szállhatnál), akkor ugye megengeded, hogy én is kritizáljam egy keveset, ha inkorrektek a régi kollégák? Persze, hogy bennem is van hiba, de én ezt magamtól is meglátom, nem kell, hogy a nagy nyilvánosság előtt világosítsanak fel róla(bár megvallom, ha nem dobtam volna el a címedet, akkor azon martalak volna le, mikor feltör belőled a bunkóság)
6- ja le kene mar zarni, igerem nem szolok bele a tobbet a nagyok beszelgetesebe, es nem teszek ercelodo megjegyzeseket a hozzaszolasaidra tobbet, nem a te kedvedert teszem, hanem azert hogy ne terheljuk megint ilyen 2 oldalas kifakadasokkal azokat akik nem ezert jonnek ide. szoval nehogymar miattam ne irjal ide.
-tudod elég sok mindent vezetgettem már életemben(nemcsak építést és teherautót) és mindíg volt valaki aki megpróbálta a többieket elnyomni. Ezek egytől egyik megharagudtak rám, mivel régimódi neveltetésemből adódóan rákoppintottam az orrukra, de sosem a tanulságot vonták le, csak azt érezték, hogy önkifejezésükben gátlom őket. Itt is szabadon beírhat bárki, bármilyen témában, de ha ezzel másokat csesztet, ne várja, hogy nem lesz következménye a dolognak. (hiába írogatod, hogy "le kene mar zarni")
te szívesen leveleznél olyan helyen, ahol minden lehetséges alkalmat kihasznál egy általad egyre inkább megutált személy, mint a következőkben:
1496, 1451, 1432, 1392, 1388, 1386,
ha az utóbbiakat nem firkálod le, a büdös életbe nem kellett volna többé olvasgatnod a beírásaimat(most, hogy így az archívumot böngészem, látom, hogy ajánlgatod mégiscsak a magazint, persze csak üzleti szempontból:)
Nagyon úgy tűnik öregem, hogy te üzletet szagolsz ebben az egész madárszaporításban, de elárulom ha belegebedsz, akkor sem fog meggazdagodni belőle;)
Egyszer évekkel ezelött voltam Bükkábrányban egy tenyésztőnél, aki fácánokat tartott együtt papagájokkal, többek között kecskékkel is. Ő azt mondta hogy semmi baj nincs ezzel az együttéléssel, egyfajta "asztalközösségben" voltak a madarak.
A hangzavar az fenomenális volt viszont!!!!
Szóval szerintem lehet együttartani a két fajt, csak egészségügyileg kell odafigyelni rájuk.
Most jut eszembe hogy méretileg is eltérnek egymástól, gondolom ha a páváknak megfelelően nagy helyet tudsz biztosítani, annak a papagájok csak örülni fognak.
Üdv mindnkinek "aki írja, de legfőképpen olvassa a topicot".
Amikor végigolvastam az elmúlt 2-3 nap hozzászólásait, valami olyasmi fogalmazódott meg bennem mint az elöttem szóló hozzászólás, így nem akarok ismétlésbe bocsátkozni.
Amit viszont ÉN is le akarok szögezni, hogy e topicot nem csak hárman írjuk, hanem szerencsére mindazok akik eddig ide leírták kérdéseiket, válaszaikat, vagy csak úgy írtak valamit.
Kérlek benneteket hogy ne itt durvuljon el a helyzet, lehet azt magánban is. Nem akarok beleavatkozni az ellenszenvetekbe, nekem is van számos olyan személy itt is és az életemben is akik nem jönnek be, de nem veszek róluk tudomást.
Viszont azt nagyon sajnálnám, ha mezoor eltűnne a topicból! Ezt vegye mindenki magára.
Ha már így kiderült a neved a leveled aláírásából ( is ) , akkor most az egyszer így szólítanálak nyilvánosan is. Szóval, ha rám céloztál, akkor nagyon köszönöm, tényleg egy kifejezetten hasznos és nem mellesleg nagyon kellemes telefonbeszélgetést folytattunk, amit még egyszer és a topik nyilvánossága előtt is szeretnék megköszönni Neked !
Amit nem értek bennetek egy kicsit, az az, hogy azonos érdeklődés mellett miért nem jöttök ki egy kicsit jobban... Persze igaz amit írsz, hogy az azonos érdeklődés csak egy lehetőség, nem pedig garancia egy barátságra. De talán lezártnak tekinthetitek mostmár mind a ketten a dolgot magatokban.
Csak azért veszem magamnak a bátorságot, hogy fegyvernyugvásra kérjelek benneteket, mert remélem, hogy ha én kérem ( vagy bárki más kérné az ide írogatók közül ) akkor mindketten megfogadjátok a kérést, mert talán egykőtök sem tekinti megfutamodásnak, ha válasz nélkül hagyja a "másik" beírását és inkább arra fordítjátok az energiáitokat és a nem kevés tapasztalatotokat, hogy az ilyen tudatlan madarasokat - mint én - okítsátok.:-)))
Azt hiszem ez az 1-1, fociban is tekinthető már egy végleges eredménynek, talán nektek is jó lesz most !
na orulok neki, hogy vegre kiontotted, szived lelked.
- a Szenasi Gabi-ra azert mertem ercelodo megjegyzest tenni, mert miota ismerem 3x szivatott meg szo szerint...
- teged csak azert nem szeretlek, mert akkor es ott miert nem mondtad a szemembe ha bajod volt a viselkedesemmel? utanna egy orszagos hobbilapban ezt leirni, na az az egyenesseg.... tudtad a szamom barmikor felhivhattal volna. mellekesen a 130euros tragopant is kb. 5x mondtuk neked hogy ha kell menjunk erte el es vedd meg, akkor ott huztad a szadat hogy nem fontos, meg nincs is ra penzed. a diszmadarban meg mar ugy adtad elo, hogy az en "torteto aroganciam" miatt hiusult meg eleted nagy tenyeszmadar beszerzese. hat ilyen ez a bulvarsajto.... ;)
- szivesen vennem ha beidezned azokat a hozzaszolasaimat, amikor nagy mellenyel ajanlgatom sajatomkent a te tenyesztesben szerzett infoidat.
- sajnalom, hogy nekem van penzem barmire kompromisszummentesen, neked meg nem annyira tellik, lehet nem kene 300fajta madarral foglalkozni egyszerre.
- es nem forditok az altalam annyira favorizalt kulfoldi konyvekbol es weboldalakrol, egyreszt nem vagyok meg olyan szinten hogy ezt megengedjem magamnak. nem en hirdetem magam mint 10danos mestertenyeszto (ez nem konkretan rad vonatkozik) en emiatt fintorgom orokke a hazai "szaksajtotol".
- ha mas tenyesztok sem szeretnek, lehet benned is van hiba, nem? vagy mindenki csak gonosz...
- ja le kene mar zarni, igerem nem szolok bele a tobbet a nagyok beszelgetesebe, es nem teszek ercelodo megjegyzeseket a hozzaszolasaidra tobbet, nem a te kedvedert teszem, hanem azert hogy ne terheljuk megint ilyen 2 oldalas kifakadasokkal azokat akik nem ezert jonnek ide. szoval nehogymar miattam ne irjal ide.
„Egyenességedet” jól példázza, miként javallod személyes problémánk átlépését, majd „barátilag” „rácseszéssel” fenyegetsz, esetleges reagálásomat követőleg. Az, hogy mást is taszít (talán kevesebb ismeretség után)a lelkialkatodból sugárzó értelmetlen agresszió, mások elnyomásának kényszere, talán elgondolkodtathatna
Nem vagyok egy szobacica lelkialkat, így már a válaszomat fogalmaztam, mikor kaptam egy nagyon szimpatikus telefonhívást, ami ráébresztett, hogy valóban nincs értelme veled bármiféle vitába keveredni.
Azóta volt időm átgondolni, mitől keveredtél a számomra ellenszenves emberek listájának első helyére.
Máskor, máshol is találkoztam olyanokkal, kik „rongyrázva” mutogatták anyagi, szellemi stb. képességeiket úgy, hogy közben tetteikből kicsinyesség és komplexusok vezérelte „élretörni” vágyás áradt.
Első helyezésed oka, hogy olyan területen találkoztunk, ami a hobbim, életcélom, amiben már minden szaferencek ellenvéleménye dacára, eredményeket értem el, anélkül, hogy örökölt, vagy hozományul kapott milliók feszítették volna a zsebem.
Így ne várd el, hogy válasz nélkül hagyjam gonoszkodó megjegyzéseidet.
A madarászok közt is előfordul mindenféle habitusú ember, miként az élet minden területén. A hasonló érdeklődési kör még nem jelenti azt, hogy két humanoid más dolgokban is egyetért, életfelfogásuk, céljaik hasonlítanának. A közös pont csak lehetőség, hogy amennyiben mégis egyező utakon jutunk el idáig, úgy mélyebb barátságok alakulhassanak ki.
Engem sem kedvel(és erről, már úgy gondolom eleget írtam eddig is) néhány valóban régi (30-40 éves tenyésztői múlttal rendelkező)tenyésztő, mivel felülbírálom a „korábbi iskola” működési elveit, amennyiben azok elavult gyógykezelésekről, inkorrekt madárkereskedelemről szólnak. Ők csak a konkurenciát látják bennem, pedig én tisztelem a madártenyésztésben felmutatott sikereiket, kitartásukat, hogy azzal foglalkoznak évtizedekig, amit szeretnek, annak ellenére, hogy előreláthatóan nem tudnak olyan színvonalon megélni belőle, mint pl. egy huszonéves, ambíciótól feszítő építésvezetőL
Viszont lehet, hogy csak azért, mert öregszem, de attól a stílustól, amit képviselsz, nekem van herótom. Generációs jelenség a törtetés, mások eltaposása árán való felkapaszkodás, a tisztelet általános hiánya. A madarásztársadalom általában nem ezeket az embereket vonzza(hiszen itt akkora karriert nem lehet befutni, ami kielégítené), de mégis bekerülhetnek néhányan, akik mások kritizálásával igyekeznek saját magukat „fényezni”.
Mint ahogy a „szegény” Szénási Gábort sincs jogod ilyen jelzővel ellátni, hiszen Ő éppen azt az önmegvalósítást érte el mire nyugdíjba ment, amire többségünk vágyik. Szép fácánkert, elismertség, lelkes hallgatók idehaza és külföldön is.
Engem meg miként a tavasszal is írtam „csesztethetsz”, nem kívánom lereagálni, bár nem esik jól. Egy nálad kevésbé intelligens fickó szekálását, lehet, hogy egy antidemokratikus jobbcsapottal intézném el(hiszen én sem vagyok szent, sőt tisztában vagyok vele, milyen agressziót fojtok el, de legalább magamat ismerem), hiszen van aki csak abból ért, de neked többet használ ha a problémáidra felhívják a figyelmet, mégha ez kezdetben(legalábbis remélem, hogy csak kezdetben) fel is bőszít.
Amiért ígéretem ellenére elkezdem a klaviatúrán kalimpálni, az utolsó hozzászólásod, mikor felsoroltad(tőled képest udvariasan), hogy kik írják a topicot.
A topicot mindazok ÍRJÁK, kik kérdések, válaszokat fogalmazgatnak, egymás problémáiból, ismereteiből információkat merítenek.
Az hogy a szigorúságot összetéveszted a durvasággal. Vagy egyenességnek nevezed azt a megnyilvánulás, mikor előre tudtad, hogy felrúgva egykori egyeztetett terveinket, mindenáron véghezviszed szándékaidat, gyerekes hisztivel, parancsnoklással? Mikor folyamatos gonoszkodó megjegyzéseidet már csak akkor adtad elő, mikor biztos voltál benne, hogy hazajutsz, mikor én „sunyin” inkább eltűrtem, minthogy egyenesen lezavartalak volna a buszról, amit csak azért kellett kölcsönöznöm, mivel te is felpotyáztál.
Nem akartam egymás iránti kölcsönös ellenszenvükkel a topicot zavarni, így inkább nem írogattam. Majd mikor beleolvasok, mi az első amivel találkozom? Éppen engem húzol lefelé. Amiért különösen undorító eljárásod az az, hogy nekem már van egy megküzdött elismertségem, amit minden nap megmerek kockáztatni, felmerek vállalni azzal, hogy olyan kérdésekre válaszolok, amire a hazai állatorvosok többsége sem fog választ adni(nem tudatlanságból, pusztán a téma speciális volta miatt), az általad sűrűn emlegetett „nagyok” pedig szakmai titokként kezelnek. Te pedig, a huszadik építésvezető tirpákföldről, második éves csirkés tapasztalattal, bár (és én eltudom ismerni) szorgos témát érintő olvasottsággal, ahelyett hogy a külföldi szakirodalomból megszerzett ismeretanyagot(és szerintem a megadózisú vitaminadagolás abban nem szerepel) plántálnád számunkra orosz-tankönyveken felnőtt világtalanok számára magyarnyelvre, inkább a tőlem elszármazott gyógyszerekről, kiegészítőkről szóló infókat (amelyek jelentős részét természetesen én is olyanoktól szereztem, akik valóban eredményesen tenyésztenek, de „érdekes módon” mindegyikőjükre csak barátilag tudok gondolni )szajkózod vissza használható beszólásként.
Az általad felsorolt fajokról pedig te is kiadhatsz egy fordítást(persze a szerzővel való egyeztetést követően), csak ugye annak nem az lesz a címe, hogy Tapasztalataim…
Az, hogy egy felkérést követően szívesen leírtam azokat az információkat, melyekre egy kezdő fácántartónak szüksége lehet, nem hiszem, hogy normális ember számára kikezdendő, hiszen aki, már százezreket kiad egy-egy madárért az már rendelkezik annyi tudással(vagy meggondolatlan, felvágni akaró sznob), hogy ezeket életben tartsa, netán szaporítsa is.
Ha neked ilyen madarakra, illetve ezekről való információkra van szükséged, úgy keresd meg azokat, aki őket tenyésztik (Novák Antal, Bokros Karcsi címei szerintem számodra is elérhetőek, bár, ha velük kezdesz kekeckedni, készülj rá, hogy ők kevésbé toleráns emberkék, mint én).
Ahhoz, hogy minek fejében írok meg egy-egy cikket, neked ugye nem sok közöd van?
Ha nem kapnék egy hirdetési felületet sem érte, akkor is megírtam volna őket, hiszen nem sokkal tart többől a bennem lévő információkat beküldeni egy újságba(bár igényel némi összeszedettséget és kerülnöm kell a „hozzád hasonlók” társaságát a megfelelő ihlet elérése végett), mint neked ezt litániát leírni.
Javaslom, hogy keress egy kissé demokratikusabb hangot a társaságodba kerülőkkel, ha már muszáj akkor inkább a romániai feketemunkással acsargásban éld ki magad az építkezéseken.
Persze a javaslatom nem sok foganatot talál mindaddig, míg néhány maflást nem ad az élet, ami majd ezt az egyedileg értelmezet keménységet és egyenességet kissé meg nem töri.
Maradok őszinte ellenszenvvel: Rácz Sándor
Ja, nem csak mártíromkodásról van szó(bár szószerint értettem az említett viszketést), mikor a levelezőmre kérek kérdéseket. Pusztán azt olvasom el mindíg, mikor bekapcsolom a gépet, hiszen nincs mindíg ennyi szabadidőm, mint jelen esetben:)
3an irjuk ezt a topikot: ohiki mezoor es en, nem ertem mi a bajod, en szigoru de egyenes ember vagyok, nem ugy mint a mezoor... ennyi! akinek nem tetszik ne olvassa a hozzaszolasaimat, azert probalok mindig segiteni amivel tudok, kiveve hogy tele van mar a tokom a mezzor fele martiromkodassal. a tobbiektol elnezest.
Visszatérve az emura. Tényleg nem jó, ha egyedül van? Régebben olvastam, hogy úgy tök jól megszelidül, és mindenhová követi a gazdáját... Persze ez utóbbit nem szeretném.:)
Szerintem kurvára nem bejövôs a stílusod itt sok embernek. Elég régóta olvasgatom a topicot, ismerlek már úgy-ahogy. Bárcsak ne így lenne.:) Na, lényeg a lényeg: lehetôleg tartózkodj az újabb hozzászólásoktól, ami a mi témáinkat illeti. Kösz
Még valami. Ha nem lennének kijárósak a pávák, papagájokkal megférnének? Kecskére gondoltam, mert télen is kint maradnának. /Tudom, még sokféle kint maradhat, de a kecskéket szeretem .:-) /
Érdekelne az emu, de itthon nem volt túl nagy sikere az ötletnek....:/ Na meg ez a madárinfluenza... Meg kellene várni, mi lesz a vége. Azt'szem maradok a pávánál.:) Árak hogy vannak náluk? Mondjuk egy fél éves/éves csibe?
fejezzuk mar be ezt legyszi.... szerintem rajtad kivul ez senkit nem erdekel, de ha gondolod az ujaknak elsztorizhatod a banatod, de racseszel, mert most kivetelesen reagalni is fogok ra, nem ugy mint anno.
masik: ha mar annyira sok embert ismersz akik erdekes facanfajokat tartanak itthon, rabirhatnad oket hogy irjanak egy "2oldalas dilettans cikket" (ja vagy ok nem akarnak havi 1db ingyen hirdetesert publikalni?...) mondjuk 12honap lesz jovore a kovetkezo facanokrol:
- edward facan (lophura edwardsi) (csak hogy a szegeny Szenasi Gabi is tudja mar oket tenyeszteni vegre, es tudjak tolle jovore venni)
- prelät fácán (lophura diardi)
- vietnami facan (loph. hathiensis) ez utobbi harom mondjuk jo lenne ev elejen mert menni akarok ki behozni oket...
- wallich facan
- targopanok eleg csak a szatir themminck cabot (a tobbi ugy sincs senkinek sem)
- jo cikk a kalij-okrol, eleg sok alfaj van mar itthon, jo verben, sokat behurcoltunk mar kulfoldrol
- az uj (nallunk meg uj) aranyfacan szinvaltozatokrol, aszem sotet torku neked is van mar, irhatnal rolla.
- fulesfacanok? feher es barna, eleg gyakori mar itthon, megsem olvasok rolla jot-magyarul.
- fenyfacan, koklass?
tudom, tudom osszeirtam a jo ritkakat, de neked is van eleg sok jobaratod akik ritka fajokkat tartanak, akkor oket is meg lehetne kerni nem? vagy ez nem igy megy? akkor hogy?
"Ha további kérdésed merül fel azt az email-emre küld légyszives, ahonnan dilettáns válaszomat gyorsabban megkaphatod:)"
attol hogy meg a hazai "szakirokrol" az a velemenyem ami, nem kene a martirt jatszanod.....
most is kihagytad peldaul, hogy tavasszal 2-3honapon keresztul trombitalnak a kakasok oriasi hangerovel, amit a szomszedok es a polgarmesteri hivatal nem nagyon szokott toleralni. mellesleg imadjak a krumplibogarat....
Tehát. Amikor még én vettem az első hatot, akkor még 50eFt-ot kértek a 3 hónapos madarakért(a strucc csibékért meg 150ezret).
Később eladtam egy párat, egy haveromnak egyedenként 75ezerért. A lényeg, hogy egyszer csak a srác az utolsó madarát leadta a bordányi vágóhídra. Átvételi elismervény fejében(melyen 27000Ft szerepelt az 50 kiló körüli madárért). Ez volt 2001-ben. Persze a pénz még nem jött meg:(
Ha még érdekel, akkor 10ezerért tudok neked 6 hónap körüli csibét szerezni(hobbiból, karámba).
És akkor páva. Erről is írtam egy igénytelen cikket annak idején;(
Ha a kertedben nem érheti stresszhatás(az egyik tyúkunkat 3 napig kerestük, mivel megijedt a kertben száguldó terrierünktől, aki kissé elsodorta), akkor megfelelő magasságú(és betolakodó biztos) kerítés mögött(ez nálunk 1.8m magas palakerítést takar) szabadon tarthatóak. A lényeg, hogy ülőfájuk(mivel éjszakára felgallyaznak) ne a kerítés mellé kerüljön és nem árt levágni az evezőtollukat(ha nem vágod, menthetetlenül lelécelnek egy átlagos kertből).
A beszoktatás idejére be kell csukni őket(két hét), olyan helyre, ahol a végleges szállásuk is lesz. Egy féltető nem árt az ülőfa(bár nyáron nem fogják szeretni) és az etetőtál fölé.
Ha egyedül akarsz kakast tartani, akkor azt fiatalon szerezd be(ez minden szelidítendő madárra igaz), ha párban vannak, akkor az idősebb madarak is gyorsabban megszokják a helyet, mivel nyugtatólag hat rájuk a másik jelenléte.
Takarmányuk alapja, kukorica, búza, napraforgó, pulyka befejező, apró magok(kölesfélék). Időszakosan főtt tojás, túró, (reszelt)zöldségfélék, gyümölcs(elsősorban alma), kifejezetten szeretik a diót(a megtört héjból kibányásszák. A kertben elsősorban férgekre, bogarakra vadásznak, illetve legelnek(ami ugye a fűnyírásnak felel meg). Kár okozásuk max. a fürdőző helyen lehet, de ha kialakított porfürdőt találnak akkor nem kaparnak másikat(agyagos, tőzeges talajon legalábbis, itt homokon a fák töve a kedvenc helyük).
Megfelelő kerítés nélkül is lehet pávát tartani, de (miként több ismerősömnél is) ehhez sok hektárnyi terület kell és évenként több madár elhullásával kell számolni, valamint a tojásokat is előbb találják meg a ragadozók, mint a tulaj.
Egy sándorfalvi ismerősömnél láttam eddig a legideálisabb helyzetet, ahol a bekerített több hektáros területről a madarak(kék-, feketeszárnyú- és fehérpávák, díszfácánok, gyöngytyúkok, pulykák stb.) estére, kolóniástól bejönnek egy zárható épületbe(deszkahodály). Illetve egy Ópusztaszeri barátom is együtt tart jópár páva(jávai zöldet is)fácán és baromfi különlegességet egy , kb. holdas területen, melyet kétméter magasságig aprószemű drótháló és villanypásztor rendszer vesz körbe.
Ha további kérdésed merül fel azt az email-emre küld légyszives, ahonnan dilettáns válaszomat gyorsabban megkaphatod:)
Ha a www.diszmadartenyesztok.fw.hu -ra kattintassz, a tenyészetünk képei közt találsz a páváinkról készültet is kerti séta közben:)
Kedves Misikt!
Sajnos csak múltidőben tudok beszélni a tyúkokról, mert két éve felszámoltam teljesen az állomámyomat. Iker fiaim megérkezte és egy kis baromfitifusz miatt. Ez utóbbit akármennyire védekeztem is, vagy verébtől, vagy patkánytól, mégis elkapták.
De előtte 1987 óta foglalkoztam díszbaromfiakkal és néha díszgalambokkal.
Chabókat 5 évig tenyésztettem, tartottam. Egészen véletlenül jutottam hozzá 3 tojáshoz, és mind a 3 ki is kelt, fel is nevelődött szépen. 1 kakas és 2 tyúkocska lett és bár testvérek voltak de ők lettek a törzsállomány. Feketék voltak, ezüst nyakkal. De később lett tiszta fehér, fehér fekete farokkal és sárga fekete farokkal színváltozatban is. Következő évben mind a két tyúk elkotlott, és szó szerint ontották a csirkéket. Nagyon jó anyák, a gép mellett szinte mindig kihasználtam a jó kotlási hajlamukat. Finoman kotlanak, soha nem volt tojástörés miattuk. Szelídek, még a kakas is barátságos. Nincsen nagy helyigényük, az élelemere sem különösebben igényesek. Egyedül a kakasokanál a tarajfagyás fordult elő, amikor egy évben fán telelt át, két el nem adott kakasom.
Arra kell vigyázni hogy minél rövidebb legyen a lábuk. akkor a többi fajtajegyet minden különösebb erőfeszítés nélkül megkapjuk.
Megpróbálok képet beilleszteni, bár mostanában nem szokott sikerülni.
Te amúgy le akarsz beszélni az emukról? Jól haladsz!:))))) Még valami negatívum?:) A tojások már 0 fokon károsodnak, gondolom... Vagy nem? Lehet, h maradok a pávánál...