Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2017.05.07 0 1 1878

Brunó ( 925 - 965 ) Henrik király legkisebb fia, 940-953 német kancellár, 953-től Köln érseke.

Henrik király és Matilda legkisebb fiaként született. Ötévesen elküldték Utrechtbe, itt Balderic püspök nevelte, a katedrális iskolájában tanult. 

939-ben Ottó király az udvarába hívta, itt Israel püspök és Rather Verona püspöke nevelte. Ő volt a birodalom egyik legműveltebb embere. 

940-ben birodalmi kancellár lett, 948 és 951 közt Lorsch apátja.

953-ban Köln érseke lett. Majd Ottó kinevezte Lotharingia hercegének, mivel az előző herceg Vörös Konrád fellázadt. Brunó mivel mindig hűséges volt Ottóhoz, a birodalom második embere lett.

954-ben ő lett a kiskorú Lothar francia király gyámja, ő Gerbera húga fia volt. 

956-ban a francia Capet Hugó herceg gyámja lett, ő a másik húga Hadwig fia volt.

Lothar és Hugó egymás riválisai voltak a francia trónért, Brunó közvetített köztük.

Ottó király távollétében ő és Wilhelm Mainz érseke irányította Németországot, ő volt II. Ottó gyámja is, ő kente fel német királynak 961-ben Aachenben. 

Brunó támogatta a szerzetesi reformokat és támogatta Köln város fejlődését. Köln volt a legfontosabb város ekkor a birodalomban. A város volt Németország szellemi és művészeti központja. Sok tudós és püspök tanult itt. 

965-ben Reinsben halt meg. Kölnben temették el, az általa alapított Szent Pantaleon kolostorban. 

Előzmény: vörösvári (1431)
vörösvári Creative Commons License 2017.05.07 0 1 1877

Thankmar ( 900 - 938 ) I. Henrik német király legidősebb tragikus sorsú fia.

Ő Henrik első házasságából származott, ami a merseburgi Hatheburggal kötött, ekkor Henrik még nem volt király. Hatheburg apja Erwin Merseburg grófja volt. Hatheburg szép volt és gazdag hozományt kapott, fontos birtokokat Szászországban. A házasság előtt apáca volt, ezért Halberstadt püspöke tiltakozott a házasság ellen. Henrik eleinte nem foglakozott a tiltakozással, de kapóra jött neki később, amikor talált egy még gazdagabb és előkelőbb menyasszonyt magának, Matildát, Widukind szász herceg leszármazottját. Ezért különvált első feleségétől, három év után elváltak, visszaküldte a kolostorba, de a hozományát megtartotta. 

Henrik király szakítva a frank hagyományokkal, nem legidősebb fiát jelölte ki utódjának, hanem a második házasságából született Ottót. Tovább fokozva a kisemmizést, az anyja örökségét sem kapta meg.

937-ben meghalt Merseburg grófja Siegfried, az ő kezében volt Hatheburg hozománya is. Thankmar magának igényelte az örökségét, mivel az anyja Hatheburg és Siegfried anyja testvérek voltak. Ottó azonban Siegfried öccsének Geronak adta. 

Szövetkezett más elégedetlenekkel Thankmar és fellázadt 938-ban.

Ezek egyike Eberhard frank herceg volt, akit előző évben súlyosan megalázott Ottó király.

A másik a szász Wichmann gróf volt, az ő felesége, Ottó anyja Matilda nővére volt és komoly befolyása volt Henrik király idején. Ottó helyette öccsét Hermann Billungot pártfogolta, őt nevezte ki az Elba vidék katonai parancsnokának. 

A három elégedetlen szövetségre lépett. Thankmar megostromolta Belecke várát, ahol a féltestvére Henrik élt, elfoglalta a várat és Henrik a fogságába került.

Az ostrom során meghalt a sváb Gebhard, aki Hermann sváb herceg unokaöccse volt. Hermann szövetségre lépett ezután Ottó királlyal. 

Ezután Eresburgot kezdték ostromolni. Eberhard ekkor elvonult seregével és magával vitte Henrik herceget. Az ostrom során meghalt a Dedi a Wettiner családból, ezután Wichmann gróf is otthagyta a felkelést és visszatért a királyhoz.

Amikor megérkezett Ottó serege, akkor Thankmar Eresburg templomába menekült. Henrik herceg emberei a templomhoz vonultak. Thankmar letette a fegyvereit és az arany nyakláncát, ez az igényeiről lemondás jele volt. Henrik egyik embere Thiatbold megsebesítette, erre Thankmar megölte őt. Egy másik vazallus Maincia az ablakon át egy lándzsával leszúrta Thankmart. Majd elrabolták a láncot és a fegyvereket. Ottót megviselte Thankmar halála.

Az elszigetelt Eberhard frank herceg Henrik herceg lábai elé vetette magát és bocsánatot kért. Ő közbe is járt Ottónál az érdekében. Eberhardot egy hónapra Hidelsheim kastélyába száműzték, utána kegyelmet kapott.

 

Előzmény: vörösvári (1431)
vörösvári Creative Commons License 2017.05.07 0 0 1876

Egy egész érdekes cikk az osztrák Cillei grófokról, akik Zsigmond német császár és magyar király idején és utána nagy hatalmat szereztek.

 

http://fotelkalandor.blog.hu/2017/05/07/tortenelmi_lecke_magyaroknak_celje?utm_medium=indapass&utm_campaign=inda_notification&utm_source=notilayer&utm_source=fejlec_bloghu&utm_medium=noti-dropdown&utm_campaign=fejlec

vörösvári Creative Commons License 2017.05.06 0 1 1875

nagyon izgalmas élete volt, hogy ebben a korban ilyen egzotikus területeket járt be, ma már sokkal könnyebb utazni

Előzmény: Törölt nick (1862)
vörösvári Creative Commons License 2017.05.06 0 1 1874

szerintem csak simán igyekeztek a német uralkodók minden szomszédos országot hűbéres státuszba tenni keleten

Előzmény: Törölt nick (1870)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.06 0 0 1873

A Donar-tölgy kivágását megörökítő dombormű a fuldai kolostorban:

 

Előzmény: Törölt nick (1872)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.06 0 0 1872

A németek keresztény hitre térítésének egy szimbolikus eseménye volt a geismari szent Donar-tölgy kivágása 723-ban.

 

A pogány Donar viharisten szent fájának tartott, a környékbeli pogány germán chattiak által tisztelt óriási tölgyet Szent Bonifác vágta ki 723-ban, frank katonák védelme alatt, számos pogány chatti jelenlétében.

 

Van olyan legenda is, hogy a chattik, miután látták, hogy Donar isten nem pusztítja el villámaival Bonifácot, önként és dalolva a keresztény hitre tértek, de a valóság valószínűleg prózaibb lehet. :-)

 

Geismar a mai Hessen tartomány északi részén terül el, ma Fritzlar város városrésze, de a Donar-tölgy pontos helye sajnos nem ismert.

 

A tölgy anyagából Bonifác egy Szent Péternek szentelt imaházat (oratoriumot) épített, 732-ben pedig Fritzlarban Szent Péternek szentelt templomot és kolostort építtetett.

 

A cahttik megkeresztelkedése után a kontinentális germán népek közül már csak a frízek és a szászok maradtak a régi pogány hiten.

 

https://de.wikipedia.org/wiki/Donareiche

 

 

 

 

Előzmény: vörösvári (1868)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.06 0 0 1871

A bátyja, Wilhelm von Humboldt (1767. június 22, Potsdam - 1835. április 8., Berlin) szintén sok oldalú, széles látókörű tudós volt, a korabeli német tudomány jelentős alakja.

Ő elsősorban a nyelvészet, az antropológia, a filozófia és az esztétika területén alkotott.

Nem mellesleg a Porosz Királyság politikusa és diplomatája volt.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_von_Humboldt

Előzmény: Törölt nick (1862)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.04 0 0 1869

Rendben, majd én is írok, ha találok valami érdekeset.

Előzmény: vörösvári (1868)
vörösvári Creative Commons License 2017.05.04 0 0 1868

Szia !

szívesen

ezt nem tudom megígérni, de ha felmerül egy szent valamiért, ismertetni fogom

Előzmény: Törölt nick (1866)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.04 0 0 1867

Igaz, hogy a térítés már a 6. században megkezdődött, pl. az alemannok között, de elég sok visszarendeződés volt, több területen is a germánok rendre vissza-visszatértek a pogánysághoz, igazából a kereszténység és a keresztény egyházszervezet csak a 8. sz.-ban szilárdult meg, sőt a szászok között csak a 8. sz. végén, 9. sz. elején.

 

Pedig jó sok szent munkálkodott buzgalommal a germánok keresztény hitre térítésén.

Előzmény: Törölt nick (1866)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.04 0 0 1866

Szia!

 

Köszi a részletes ismertetést.

 

Érdekes téma a németek őseit képező germán népcsoportok keresztény hitre térítése.

Tudom, hogy volt már erről itt a topikon szó, de érdemes lenne ismét elővenni a témát, Szent Kolumbántól kezdve a szászok Nagy Károly általi megtérítéséig.

 

Előzmény: vörösvári (1863)
vörösvári Creative Commons License 2017.05.03 0 0 1865

Novalis német romantikus költő élete.

 

http://cultura.hu/kultura/novalis-tortenete/

vörösvári Creative Commons License 2017.05.03 0 0 1864

Szent Walburga kriptája Eichstättban a Szent Walburga kolostorban

 

Előzmény: vörösvári (1863)
vörösvári Creative Commons License 2017.05.03 0 0 1863

Szent Walburga ( 710 - 780 ) angolszász származású apáca, Heidenheim apátnője, Szt Bonifác unokahúga.

Devonban született, Wessex királyságban, egy gazdag családban, már 10 évesen árva lett. Ezután a Wimborne kolostorban nevelkedett, itt jó nevelést kaptak az előkelő szász családok lányai, 26 évig élt itt.

A kolostorból misszionáriusok jártak a pogány német területekre téríteni. 

Szent Bonifác hívására két unokaöccse Wunibald és Willibald a kontinensre utazott, elzarándokoltak Rómába, Willibald még Jeruzsálembe is. 

Ezután Németország déli részén kezdtek téríteni. Wunibald volt Heidenheim ( Mittelfranken ) egyházmegye megalapítója és püspöke. Willibald volt Eichstätt egyházmegye alapítója és 45 éven át püspöke 787-es haláláig.

Wunibald bátyja hívására jött Walburga a kontinensre, Szent Lioba és más apácák társaságában. A hajóút során vihar tört ki, Walburga ezalatt a fedélzeten imádkozott, szerencsésen megérkeztek végül. Szent Walburgához mint védőszenthez imádkoznak a hajósok vihar idején segítségért. 

Először Tauberbischofsheimben élt a kolostorban Walburga, itt Lioba lett az apátnő. Amikor 761-ben meghalt Wunibald, akkor Walburga átvette Heidenheim kolostor vezetését, a kolostor egy hittérítési központ is volt. Walburga vezetésével tovább folyt a térítés.

Több csodát is feljegyeztek róla. Egyszer három kalász segítségével mentette meg a gyerekeket az éhezéstől, máskor lecsillapított egy veszett kutyát, több csodás gyógyulás is köthető a nevéhez.

Ő a betegségek, a veszettség, az éhínség és rossz termés elleni védőszent, a beteg és szülő nők és a gazdák védőszentje. 

870-ben lett szent, II. Hadriánus alatt. Eichstätt Szent Walburga apátságában van eltemetve. Sokan zarándokoltak a sírjához, a 11.században volt a legnagyobb kultusza. 

A kései középkorban a járványok és éhínségek idején, a 14 védőszent közt volt, akiknek nagy kultusza volt Németország és Észak-Franciaország területén.

A tiszteletére sok templom épült Németország, Ausztria, Svájc, Belgium, Hollandia és Normandia területén.

 

Előzmény: Törölt nick (1857)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.03 0 0 1862

Egy 18. sz. végi, 19. sz.-i német polihisztor:

 

a porosz Alexander von Humboldt báró (1769. szeptember 14., Berlin - 1859. május 6., Berlin)

 

http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/tudomanytortenet-alexander-von-humboldt

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alexander_von_Humboldt

 

A tiszteletére lett elnevezve a Humboldt-áramlás, valamint több állat- és növényfaj tudományos neve is őrzi a nevét.

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1861

Rendben.

Előzetesen csak annyit, hogy a bajorországi, mittelfrankeni Heidenheim kolostor apátnője volt 751-től a haláláig, 777-ig vagy 779-ig.

Ez a kolostor fontos szerepet töltött be.az akkor még részben pogány germán őseink keresztény hitre térítésében.

Előzmény: vörösvári (1860)
vörösvári Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1860

jó, majd a jövő héten

Előzmény: Törölt nick (1859)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1859

Ha gondolod, írjál róla.

Előzmény: vörösvári (1858)
vörösvári Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1858

azt hiszem, még nem volt róla szó

Előzmény: Törölt nick (1857)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1857

Az angolszász származású Szent Walburgáról már írtunk itt a topikban, ugye?

Előzmény: vörösvári (1848)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1856

Köszi, az megvan nekem is.

Előzmény: vörösvári (1854)
vörösvári Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1855

Carl Friedrich Gauss német matematikus, ő volt a 19.század elejének egyik kiemelkedő matematikusa.

 

http://cultura.hu/kultura/240-eve-szuletett-carl-friedrich-gauss/

vörösvári Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1854

csak egy kis könyv

Majdán János: A vasszekér diadala

Előzmény: Törölt nick (1852)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1853

Helyesbítés: tengerszint felett 1.141 m. :-)

 

A 111 m az max. egy alacsony dombocska lenne.

Előzmény: Törölt nick (1846)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1852

Melyik könyv az?

Előzmény: vörösvári (1850)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1851

Én ugyan még nem halottam, de a wikipedia szerint igen:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gell%C3%A9rt-hegy

Előzmény: H. Bernát (1847)
vörösvári Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1850

ezek engem is érdekelnek, a történelmi Magyarország vasúthálózatának kiépítéséről van is egy könyvem, nagyjából pont 1914 körül lett kész

Előzmény: Törölt nick (1845)
vörösvári Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1849

egyszer csak megnyitod :) 

Előzmény: Törölt nick (1843)
vörösvári Creative Commons License 2017.04.30 0 0 1848

szóval, volt Walburga nevű ősöm is :) 

Előzmény: Törölt nick (1844)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!