Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
nagy energiát nem öltem bele, de összeállítottam, hogy ki jutott be (HVG becslés) a Honvédelmi Bizottság jelenlegi tagjai közül a parlamentbe (igen - nem): (egy MSZP sem, ami azt mutatja, ezek a tagok nem is voltak nagyon előkelő helyeken a listákon... )
Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjai (17 fő) Dr. Lázár János (Fidesz)Elnök - igen Dr. Gál Zoltán (MSZP)Alelnök - nem Keleti György (MSZP)Alelnök - nem Ecsődi László (MSZP)Tag - nem Katanics Sándor (MSZP)Tag - nem Laboda Gábor (MSZP)Tag - nem Mécs Imre (MSZP)Tag - nem Rába László (MSZP)Tag - nem Tóth Károly (MSZP)Tag - nem Csampa Zsolt (Fidesz)Tag - igen Dr. Kontrát Károly (Fidesz)Tag - igen Nyitray András (Fidesz)Tag - nem Dr. Simon Miklós (Fidesz)Tag - igen Tóth Gábor (Fidesz)Tag - igen Básthy Tamás (KDNP)Tag - igen Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)Tag - nem Karsai Péter (független)Tag - nem
A svedek felajanlottak 24 uj Grippen C/D gepet Romanianak megvetelre 1 milliard Euroert + kepzes, logisztikai hatter, 100% offset, viszont fegyverzet nelkul. Ez ellenajanlat a 24 db hasznalt F 16-osra.
Egyszer kerestem anyagot Pistanak a szlovak konyvtarakban, honvedelmi ismeretek temaban. Valami 400 feletti talalatom volt jellemzoen a kommunista, es az elotti erabol. Volt ott minden, legterfigyeles, ABC vedelem, Legoltalom, ellenseges ugynokok kiszurese, tuleles,stb. temaban.
Én anno meséltem, hogy hogyan ment a diákmilíciák önoktatása, 1989-1991 között, a SzU-ban (ugye a kommunista-ellenes ellenzéki pártok rohamosztagai). Mindent, amit az illegalitásról, harcászatról, stb. tudni akart az ember - bőven meríthette a partizánokról, forradalmárokról, polgárháborús ,,vörös hősökről" szóló hőseposzokból... Egy-egy kerületi könyvtárban simán meg lehetett szerezni mi9ndent, amit az ember tudni akart: kezdve az illegalitástól, közelharctól, fizikai felkészítéstől, túrázástól, végezve túléléssel, kémiai kísérletekkel, fegyverhasználattal, egészségügyi könyvekkel (gyakorlati tábori sebészet, és nem pedig kórházi körülmények között végrehajtott sebészetre gondolok). 16 évesen már tudtuk, hogy mi a teendő, ha könygázt alkalmaznak velünk szemben, hogyan kell földkunyhót és lerakatot létesíteni az erdőben, stb. A legforgatottabb könyvek között szerepelt Guevara (,,Partizánháború", ,,A forradalmi háború mozzanatai", ,,Bolíviai napló"), Omar Cabesos Lakayo (,,A szandinista harcos születése"), Lenin (,,Tanácsok a felkelt munkásoknak", ,,A partizánháborúról", ,,A népi munkás hadsereg kérdéseiről"), Trockij (,,A terror", ,,A forradalmi terrorról", stb.), Szavinkov (,,Egy terrorista visszaemlékezései" ,,A sápadt paripa"), Frunze (,,A Vörös Hadsereg doktrínája"), Versigora, Kovpak, Szaburov, Fjodorov, Medvegyev.... és még sorolhatnám. Meg tegyük hozzá a honvédelmi ismeretek órákat az iskolákban (amit ott ,,Alapvető katonai képzésnek" neveztek)... ...Ráadásul akkoriban a gyerekek többsége az utcán és természetben szocializálódott, mivel nem volt inter-da.
...Ami érdekes - általában az úgynevezett ,,demokratikus" államokban találnak ki ilyesfajta marhaságokat (,,harcászati" korlátozás, szigorú fegyvertörvények, stb.), miközben a diktatúrák többségében meglehetősen liberálisak a fegyvertörvények...
Azért van jó pár lehetőség, ahol a félős feljelenteni vágyó az illetékesek tudomására hozhat dolgokat. Telefontanú, vagy ha nem fideszes kötődésű a terhelt, akkor pl. a Magyar Nemzet, Hírlap is fogékonynak tűnik ilyesmire.
Simán el tudom képzelni, hogy ezt jelenti, csak ezt senki nem tudja a maiak közül. Egy 8 Ft-os izé szükségességén meg nem állnak neki agyalni.
Ez a multiknál is így megy, pedig ott a kontra-szelekció nem is annyira erős. Haveroméknál 2 héten át agyalogtak a levélpapír fejléc kialakításának időszerű kérdéseiről, és arról hogy hány darabot kellene nyomtatni, míg végül valakinek volt annyi esze/bátorsága, hogy leállítsa, hiszen levelet vagy 5 éve nem küldtek senkinek.
Hö, ezek most a széljobboktól szartak be, vagy a komcsiktól: ránéztem a könyvespolcomra elsőnek kiugrott a Honvédelmi Ismeretek tankönyv. Ezek a komcsik mire voltak képesek..... Máe akkor készítették a zembereket a majdani hülye, de igazánmagyarnemzetmentő kormány ellen:)
Egy pillanatra stop: a fórum témájához kívánkozik néhány szó (: A Magyar Honvédség megsemmisült:) miért is, ugye nem azért mert a beosztott állomány nem jól végezte napi munkáját?, persze-persze hogy nem azért, hanem azért mert a több mint egy évtizede erőt és eszközt nem kímélve lefolytatott átvilágítás "korrekt" javaslatait kidobták, az át és leszervezések kapcsán az önhibájukon kívül megfelelő tapasztalatokkal nem rendelkező, de elvhű (nyalitos-csalitos) emberek kerültek pozicióba, mostmár látszik, hogy kb. egy katona-nemzedéknyi értékes szakember elveszett a honvédelem számára. Egy jó HR management egy dögledező céget is fel tud támasztani, ugyanakkor a honvédség HR főnöke egy egykori KAFÉV-es emberke, aki valószínűleg a betonba beágyazott szemlélet híveként, nem értette meg, a NATO-s előmeneteli rendszer lényegét, ahol egy komoly -3-4-5 évente (és nem 10 havonként) bekövetkező rotácós folyamat (rossz megközelítéssel, v. paraszti megfogalmazással vetésforgó....) biztosítja az egészséges előrehaladást. Ellenpéda: dr. L.L. tbk arra büszke hogy 18-éve a HM-ben dolgozik. Bizonyára van kivétel, de az utalt időszak elteltével a partner országok védelmi hivatalaiban nem találkozhatunk ugyanabban a beosztásban ugyanazzal a személlyel... csak nálunk... (így egy mi kutyus ivadéka őrnagyból az idő múlásával akár kétcsill.tbk is lehet. persze közben és közpénzen sok sok kiváló papírt szerez maganák...) kakoj-bagoj...
Jajajaja! :D Jóóóót röhögtem (jó indul a napom, de biztosan akad majd valaki, aki bele fog szarni még a dramaturgiába).
Elfelejtetted a vallomás végére odabiggyeszteni:
,,Saját szavaimból a tényállásnak megfelelően jegyzőkönyvbe véve, általam ellenőrizve. Aláírás: KL." (Bár, nem tudom, hogy magyarul hogyan hangzik helyesen ez a sajátkezű odabiggyesztés a jegyzőkönyvek végén.) Természetesen panasszal nem él az előállított (letartóztatott, stb. - szükséges aláhúzva) személy, és nincs kifogása a hatósági személyek intézkedésével szemben.
na ne mán' ! épp ezért próbáltam néhány hsz-el korábban magáról a harcászatról pár szó ejteni. amire én emléxem vele kapcsolatban. persze a szándék nem tudom , hogy mi lenne az említett kifejezés kapcsán az ún. törvény alkotás szintjén. én azért el tudok képzelni 1 olyat, hogy az erőszak állami monopólium.mint a pénz nyomtatás is : más is meg tudná csinálni, de az már nem olyan :-)) ne legyenek már az állam céljaival nem egyeztetett - esetleg azzal épp ellentétes célú- cselekvőképes kezdeményezések. és ha már bikkfanyelv , akkor lehet, hogy jobban klappolna ide a harckiképzés kifejezés: szerintem az mindent magában foglal: lőkik, fetech, tereptan,tesi,id.hads.ism, TÖPFE elleni védelem , stb. ezek az ismeretek ugye mind kellenek ahhoz, hogy a harcászatban megfogalmazottak megcsinálódhassanak. megint csak azt mondanám, hogy ezek nem valók "oda nem illő' kezekbe.
Érdekes a nyomtatványok túlélőképessége. 1967-ben veséből kifolyólag felvettek a KK-ba. Olyan űrlapot kellett kitöltenem, amely feltételezte, hogy lovon érkezem, meg szál- és lőfegyverrel, így mindezekre volt rubrika az űrlapon. Más. Már nem emlékszem pontosan, Éhesló informáltabb talán ebben, a VSZ fegyverzet rendszeresítési nemzeti hivatala 10 fővel a 94-es vagy a 98-as kormányváltáskor bukott le, hogy még mindig "működik".
Off! Ettől függetlenül számomra a névtelen feljelentgetők soha sem jelentettek követendő példát. Gondolom, neked sem. (?) A szólás szabadsága nem jelentheti azt, hogy bárki bárkiről bármiféle ledegradáló és becsületsértő kijelentést tehet! Itt nem arról van szó, hogy "ez így folyik", hanem nevesített becsmérlésnek vagyunk tanúi! Az meg különösen nagy "bátorságra" vall, hogy mindezt akkor teszi topictársunk, amikor az említett személy helyzetét a politikai változások miatt amúgy is meginogni látja! On
Pontosan. Tehát nem csak szakkönyveket kellene betiltani, hanem egy csomó szépirodalmi művet is. Egek, Verne Gyulát is:) Nagyon hülye törvény lenne...:)
Ezek a kiképzési szakkönyvek nagyon jók! Vicc nélkül. A szépirodalomban annyi hasznos dolgot leírtak. Nekem megvan a Gárdonyi Géza féle lőpor recept is, meg a Ken Folet féle nitroglicerin is. Ha ezeket kiegészíted egy középiskolás kémia könyv ismeretanyagával, már túl sokat tudsz.
Off Ha az indexen elhangzottakat a rendőrségi feljelentések hitelesítenék, akkor itt nincs sok hiteles állítás. Talán évente fél tucat. Ezzel szemben sok minden meg- és túléltünk. Nem kell róla feljelentés, hogy tudjuk mit, hogyan és mint. On
Én nem kommentáltam semmit! Amit viszont te csinálsz, az kezd meglehetősen etikátlan lenni. Ha van bizonyítékod, akkor elő vele és irány a nyomozóhatóság! Ha nincs, akkor meg tényleg szerénynek kéne lenned! Kb. erre mondták régen, hogy szájhős!?
Te , most már komolyra fordítva a szót... A tervezet rendvédelmi szervekről beszélt, nem honvédelmiről. Azaz rendőrék, stb, Ebbe nem biztos hogy beleesne a páncélelhárítási kézikönyv... na most képzeljük el mi kell egy tüntetéshez... Példa: Tüntető képzelt kihallgatása Résztvevők: Nyomozó ( feltörekvő ifjú titán, a továbbiakban Nyomi) Mancika gépírónő, továbbiakban nem szólal meg Kiss Lacika, kissé gyűrött állapotban, most hozták be, a továbbiakban KL Gumibot, a továbbiakban G. Nyomi: -Akkor térjünk rá erre a harcászati tárgyra. Ki tanította maguknak hogy egy 2x1 m-es farostlemezt fogantyúkkal lássanak el, mer' kibírja a gumilövedéket, mögé bújva lehet dobálni és....hmmm.... parittyával égetett agyag és ólomgolyókat lőjenek a rend őreire több száz méterre? Meg hogy vassúlysomot szórjanak a lovasrendőr roham elé? KL: -He-he-he ... G: -piff-puff- KL: -Jaaaaaj, hát a Wilbur Smith.... Nyomi: -Ki ez a személy, ismeri-e a lakcímét, hol találkozott vele előszőr? KL -A..... könyvtárban, úgy 2 éve, dél-afrikai, Angliában lakik, de nemtom hol... Nyomi: -Dél-Afrika? Ez az illető valamilyen fajgyűlölő szervezkedés tagja? KL: -Nemtom... G: -piff-puff KL -Igen,most már emlékszem, mindig a niggerekel volt megakadva De tudja, nyomozó úr, az az egyiptomi, a Taita... Nyomi: -Erről a személyről mit tud? KL ( rásandítva G-ra) -Hát orvos .... Nyomi: -Várjon csak. Mancika, diktálok: A letartóztatott bevallotta hogy harcászati ismereteit egy feltehetően dél-afrikai eredetű, Wilbur Smith egyén által írt kiképzési szakkönyvből szerezte, amelyhez egy Taita nevezetű egyiptomi révén jutott hozzá. Kérem ez utóbbit ellenőrizni idegenrendészetileg. A többi gyanúsított vallomása alapján az előbbi személyek közös illegális kiképző hálózatot hoztak a többi eddig azonosított személlyel : Gárdonyi Géza, Tacitus, Ken Follett, A gyalusított vallomása mellékelve.
Böngésztem azt a közlönyt, amiben az új lakásrendelet jelent meg. Ebben van benne egy rendelet a ruházati cikkek nyilvántartási árairól (tanácskozó sátor több mint 1 MHUF... mit tud egy ilyen sátor?), de nem is ez a lényeg. Hanem az, van benne egy másik rendelet a seregben használt nyomtatványok árairól is. Ebben benne van, hogy mennyibe kerül egy századnapló, meg ilyesmik. Ami a lényeg a hozzászólásomban, az az, hogy benne van az is, hogy egy darab "DHDSCS RE repülőtéren kívüli repülés jelentő lap" nettó 8 forintba fáj. Namármost én ezt a mozaikszót csakis "Déli Hadseregcsoport Repülő Erői"-ként tudom feloldani.
2010-ben miért kell a miniszterünknek azzal folglakozni, hogy a Varsói Szerződés időszakából fennmaradt nyomtatvány mennyibe kerül - és főként, miért van még ilyen nyomtatvány tárolásban (gyártásban???) ? (Mert, ha ára van, akkor az anyag is megvan, ugyebár, és ha esetleg elfogy, akkor ennyiért lehet gyártatni belőle...)
Ugye emlékszel mit válaszolt az örmény rédió ilyen jellegű kérdésre ...Szerénységem nem kínálkozik olyan helyen ahol már ismernek.... De ezek az istenfélő emberek, előéletüktől függetlenül nyilatkoznak... "de megáll a jó Villon itt... egy egy cafrangot legalább, hogy e világból költözött ". A barátaim meg tudják ki vagyok, és ki is vagyok mostanában elég gyakran...Ne tarsd vissza magad és nyisd fel a HM-s vezetők nyílt életrajzait, mind egytől egyik kevés csapatszolgálat után kizárólag intézeti munkakörben, közben minden oskolát csak kiválóan végeztek, szekérderéknyi papírjuk van ez bátorítja fel Őket arra, hogy Nekik mindent szabad... Korábbi bejegyzésemet fenntartom. Béke Veled
valamikor az járta, hogy a néhány időszakot haptákos beo-ban töltött embert -indok nélkül- nyugodtan le lehet sittelni; Sztálinnak tulajdonítják ezt a sutkát.
Egyébként, kedves Pizda, Te mint ártatlan leányzó aki vagy, milyen nyilatkozatot jelentetnél meg, ha azt írná a szagsajtó rendőrségi rovata, hogy rólad azt nyilatkozta XY, hogy üres perceidben a 4-es út mentén várod gavallér udvarlóidat, csoportoknak jelentős árengedménnyel?
Hogyan tudnád ezt úgy írni, hogy ne egy arrogáns hatalom megnyilvánulása.... elhatárolódása a való világtól (?) legyen belőle?
OFF Buktor és nagybajszú haverja már be is mondta, hogy minden marad a régiben, kivéve hogy most más címre kell vinni a Nokiás dobozt. Magyarul, az adócsökkentés, az egyetlen pont, amit biztosra igértek -na azt nem úgy kell érteni. (végül is korrektek, hogy az Öszöd II.-t már most leadják, nem kellett megvárni májust)
Elhajtásban ne reménykedj, mivel a szittya-péniszpumpásoknak meg magas a gazdaságpolitika mint kacsának a farzseb. Demagógiából meg nem fogunk mindannyian megélni, csak a pol-celebjeink. De nekik ez eddig is jól ment.
Többi felekezet? Itt nincs "pobléma", mind képviselve van.
Szerinted pl. hány hitét gyakorló zsidó szolgál a seregben? Mégs van rabbijuk, nem is akármilyen rendfokozatban Lelkészi Szolgálat, Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág, Tábori Rabbinátus- vezető tábori rabbi ddtbnk.
Kiváncsi vagyok mikor lesz szcientológus tábori lelkész ezredesünk...
Még jó, hogy jópár éve az értékesebb könyveimet elszállítottam Magyarországról, a többit meg átraktam különböző hordozókra...:/ Hiába, ekkora bohócot még egyetlen diktatúra nem volt képes csinálni magából, mint a jelenkori ,,demokrácia".:( Ha hoznak egy ilyen idióta törvényt - elhagyom az országot.:(
Mindez szép, de hol marad ki a többi felekezet? Ráadásul nem tudom elképzelni, hogy mily, katonák számára fontos adatokat tartalmazhat egy ,,imakönyv", 1100 oldalon keresztül!!! Inkább adtak volna ki egy 300 oldalas műszaki utasítást, vagy aknatípusokkal foglalkozó könyvet. Jóval aktuálisabb jelenleg a missziósoknak, mint a föltámadás vagy az Üdvöz légy.:/// Vagy ez egy diszkrét emlékeztető arra nézve (1100 oldalon át), hogy ,,gyerekek, mással nem szolgálhatunk, így tanuljatok meg imádkozni, hátha az bejön"?:(
Az idei esztendő Húsvétjára jelent meg a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökségének (Katonai Ordinariátus) gondozásában az a kiadvány, mely az „Ima- és olvasókönyv a Magyar Honvédség számára” címet viseli. A kötetben a Bibliából vett részek mellett a nagy egyházírók imái és elmélkedései valamint több mint száz költő, író, tudós gondolkodó, államférfi és katona írásai olvashatók.
A több mint 1100 oldalas kiadvány az első 2004-ben kiadott imakönyvre szinte alig emlékeztet, hiszen a szerkesztőknek az volt a célja, hogy „egy tartalmas, mondanivalójában és stílusában is megváltozott és megújult könyvet készítsenek el.” Az imakönyv első része a Katolikus Egyház alapvető tanítását tartalmazza. Jézus imája: a Miatyánk mondatainak magyarázatain keresztül átvezeti az olvasót az egyházi hagyomány alapján kidolgozott tanításokhoz (pl.: Szentségek, Tízparancsolat, Az egyházi év ünnepei, Az erények, stb.).
A könyv további részei az alábbi fejezetekből állnak: Íme az ember; Istenkereső imák és elmélkedések; A nap megszentelése; Katonai imák és elmélkedések; A szeretetről; A szenvedésről; Föltámadás; Az Eucharisztia ünneplése; A Szentháromságról; Karácsony; Boldogasszony; Angyalokhoz szóló imák; A Hazáért; A családért és közösségért; Elmélkedések.
A kiadvány nem kerül kereskedelmi forgalomba: a Katolikus Tábori Püspökség terjeszti a Magyar Honvédségben. honvédelem.hu
A Balkán angyalai - magyar elitalakulatok titkos akciói a délszláv háborúk idején Eddig senki nem beszélt arról, hogy a délszláv háborúkban, majd a háborús bűnösök elfogására indított nemzetközi embervadászatokban magyar speciális alakulatok mintegy két tucat titkos akciót hajtottak végre a Balkánon. Még ma is államtitok ezen akciók számos részlete, így az is, hogy kik és pontosan milyen akciókban vettek részt. Tarjányi Péter rendőrségi szakértő, egykori kommandós, aki maga is részt vett egynéhány, a határainkon átnyúló titkos akcióban, munkatársával, Dosek Ritával könyvet írt az „elfelejtett háborúról”
Kedves Vad linked tartalma -még egy leányzó számára is- egy arrogáns hatalom megnyilvánulása... komikusan.... egy a MASZOP-os emlőkön felnőtt és elveihez hű Tö-Ha páros elhatárolódása a való világtól (?)...., valamikor az járta, hogy a néhány időszakot haptákos beo-ban töltött embert -indok nélkül- nyugodtan le lehet sittelni; benfentesek mongyák, hogy HA úr egykori gatyás hatalmasságként -Lakatosné őnagys(egge)ága orosz textiles szakember- együttműködésével vastagon hozzájárultak a katonai ruházat lejáratásában.... A járművekkel kapcsolatban meg elég lenne a kedves kutakodóknak a Debrecen-i szálat felderíteni -a bevezető út melletti benzinkúttól nem messze lévő gjmű ad-vét telep intézi a hm-es járművek felújítás utáni értékesítését... Így perzse nem közvetlenül veszik a HM garázsból a naccságok a terepjárókat. (mint ahogy Tömböli papa sem a hm-en keresztül intézte Balázska repjogsíját...
mondjuk aki látott már UAZ-t, vagy "igénybe vett " az nem biztos , hogy vágyik rá otthon.mit csinálna vele mondjuk a 3. emeleten. különösen, ha tábornok az illető.ők sztem elég régen uazoztak utoljára ,legalábbis hivatalból.
Hmm 4 km re a Magyar tábortól ? Gyakorlatilag mellete vagy inább úgy fogalmazok bár hol a tartományban. Azonban ha ilyen közel is fel merik vállalni a telepítés veszélyeit akkor nagyon elszántak és magabiztosak lehetnek. Ha így van akkor nagyon nagyon komolyan kell venni adolgot.
Azért eszembe jut az amit egy többszörös külszolgálatos katonától hallottam. Miszerint ahoz hogy egy Magyar katona tiszességesen el tudja tartani a családját ahoz neki az életveszélyt vagy a súlyos sérülést bénulást kell kockáztatnia.
Tök mindegy, addigra ÚGYIS itt a világvége, mint ahogy a Norvégiába menekült angolt tengo parancsnok rávilágított - rájöttek, hogy hűl a Golf áram, (ezért a kemény tél pl. Angliában) illetve ha leszakad a nagy jégtömb az Antarktiszon, akkor sótlanodik annyit a tenger, hogy le is áll = jégkorszak (az csak a hab a tortán, hogy a jégtömb kb 4--5 méterrel emeli a víz szintjét, ami nem húzódik vissza. Így aki eddig nem látta velencét (vagy Sidney-t, egész Bangladest, stb... az gyorsan tegye meg - mert nem sokáig lesz!)
Nos a kovetkezo 30 evben ilyen problema nem lesz, mivel nagyjabol ennyi idore teszem mig ujbol "baloldali" (az mszp nem baloldali part szvsz.) kormanya lesz az orszagnak!
A fidesz nagy lehetoseget kapott a 2/3-al, most lehet bizonyitani!
Nem céloztam semmire. De tény, hogy tökmindegy, hogy a szoci-szdsz társaság bármit akart - lehetett akár jó is - a másik oldal szerint az maga volt a dögvész, pestis, nemzetárulás, a sír, hol nemzet nemzet sűlyed el.
A 15-i baghlani események elég részletes - hivatalos!! - leírása németül: http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443cTYFSYGYxgEh-pEwsaCUVH1fj_zcVH1v_QD9gtyIckdHRUUAk8MRmQ!!/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfQ180QzU!?yw_contentURL=%2FC1256EF4002AED30%2FW284KKWT961INFODE%2Fcontent.jsp
Az abszolút tisztakezű és kompetens kormányt a rásszistánáczistáfászistá ellenzék hajszolta bele minden rosszba, és maga a zorbán töltögette a nokiás dobozokat is.
Off Amennyiben arra célzol, hogy böszmét buktor kényszerítette a trükkök százaira és hogy hazudjon reggel, meg este, akkor nem értünk egyet, mert a minisztereket és segédeiket sem buktor nevezte ki , és a törvényeket 8 évig böszméék nélkül nem lehetett megszavazni. Egyiket sem. Ezért hajtották el őket az emberek a vérbe. Buktort is el fogják hajtani, ha ilyen balfék lesz. On
Tény, hogy a levelek kihordásáért csak és kizárólag a postás felel.
Az is tény, hogy ezt nehezebb végrehajtani, ha minden nap lóg a lábán egy harapós kutya, a postás nadrágjától, haladási irányától, a levelek számától függetlenül.
Azért sajátos mellékízű az a próbálkozás, mely a 8+ év eqrásaiért az ellenzéket próbálja meg felelőssé tenni, de legalábbis egybemosni a parlamenti többség és az ellenzék felelősségét. Természetesen a hazai elit bír felelősséggel, de ez nem egyforma és nagyságrendi különbségek vannak benne....
Szép ez a kurva nagy erkölcsi megtisztulás, csak ebben a bolhapöcsnyi országban, a tisztelt akkori ellenzék ha azt mondja hogy nem tudott semmiről /ld magyar ügyészség, és "kiszivárgó" nyomozati anyagok esete, akkor kurvára inkompetensek, vagy pofátlanul a kéápembe hazudnak.
Kedves Újonc-om, amennyiben a számítógépet csak pasziánszozásra használod, akkor a hozzászólásban szereplő adatokat ne minősítsed le, hiszen azok a hivatalos információkon alapulnak, csak egy kicsit kutakodni kell utánuk... Te is megteheted, ha már nem bírod tovább... egy kis erőfeszítés és biztos a siker. Ha aktív vagy mert, hogy katona vagy az érződik csak járj nyitott szemmel és halljál meg dolgokat...
Azért én elgondolkozok azon, hogy minek is katonai szakértő a hatalmon lévő pártoknak? Nem bíznak az aktív katonákban? A visszafoglalkoztatást is ezért tartom felháborítónak. Ha valakinek volt még mondani valója, akkor nem kellett volna korábban nyugdíjba mennie, ha pedig rendes időben vonult nyugállományba, akkor időben át kellett volna adnia az ismereteit az utódjának! Minél többen játszanak közre egy-egy döntésben, annál kevésbé lesz effektív a vezetés! Egészségtelen!
Viselj sivatagi (homokos) környezetben fekete vászonbakancsot! Látom, nem sok gyakorlati tapasztalattal bírsz! A gore-tex vászonbakancsba egyébkpént szerintem is felesleges luxus! Ha már nedvesség van, akkor legyen a bakancs bőrből! Egyébként nagy vízben (lágy víz!) a gore - tex sem ér sokat! Ha pedig egyszer átázott.....
korábban már írtam 1 nagyszerűt a magyar fiókban pihenő világmegváltó találmányról. amennyit én látok belőle ez sajnos nem így működik. mármint, hogy olyan bakancs kell , akkor veszünk 1et, lemásoljuk, oszt jó napot!
pl. 1 német cég , amelyik mondjuk autóipari beszállító, vagy a fehér-iparba szállít be /Miele, Bauknecht/ olyan vevői auditoknak van kitéve, hogy csak na! ez kb. azt jelenti, hogy töviről-hegyire a vevő-jelölt munkatársai átvizsgálják a beszállító-jelölt cég valamennyi szakterületét, folyamatait:beszerzés,termelés,logisztika,minőségügy,.. ha itt megfelel- általában megfelel, de nem sétagalopp egy audit sem , és ha már elmennek auditálni azért az feltételezi, hogy számolnak az auditálandó céggel- utána jöhetnek az üzleti tárgyalások:árról, határidőről,minőségről. ezek az auditok az együttműködés során folyamatosan, rendszeresen ismétlődnek. a minőségügyi rendszerek - ISO 9000- féle szabványok- egyébként a hadseregektől vannak eredeztetve.
a német cég miatt is gondoltam ezt ide írni, bár nem tudom, hogy az milyen.biztos lehet ott is disznóság, meg, hát itt a khm. isten háta mögött , lehet, hogy olyat is megenged magának módszerek tekintetében egy cég amit máshol esetleg nem.vagy ott is. ki tudja. kutya 1 világ van ma! nem csak a seregben.
"Mi volt azzal a horváttal?" - Ki akarta takaritani a kéményét!A keféhez kellett neki valami nehezék, ezt meg is találta egy kézigránát személyében!Eddig nem is lett volna semmi baj , azonban a kefe és a "nehezék" integrálásának legjobb módja szerinte az ivhegesztés volt! Nem nyertem meg a D-dijat de benne volt a top-10-ben!
persze, mondjuk Polip Józsi is kapott a fekete humorból. azért is írtam ide. nagyon jókat lehetett rajta , vele viccezni. de az tényleg fekete humor volt. emléxem megveregettem barátian az oldalát, hogy azért de jó , meg nagyon oké. pont a /volt/veséje környékén találtam el. nem szándékosan.nem örült neki. :-)
A tejkaramellen megosztozhatunk, de szvsz a számon tájékoztatják, hogy pontosan mit kell tenni, azaz értesíteni a helyi hatóságot és nem nyúlni hozzá :-)
Eszembe sem volt elviccelni a témát! Ez nagyon is komoly. Elmondtam a véleményem, én szóltam. Innentől kezdve miért ne lehetne poénkodni kicsit? Még akkor is ha téma véresen komoly. És a jó öreg fekete humor már smafu?? :)))
"nekem nincsenek adataim a jelentkezők összetételéről, elhiszem azt is , hogy vannak jó néhányan, de még mindíg nem tudom azt elfogadni, hogy mindenki az. "
A legénységi állomány a 8 ált. írja elő minimumnak. Ezzel szemben a többség érettségivel rendelkezik, de szakmával mindenképpen, sőt nem kell lámpással keresni a diplomásokat sem vagy azokat akik jártak vagy éppen járnak felsőoktatási intézménybe.
Hogy ez a "túl képzettség" jó vagy rossz az egy külön kérdés.
Amiből kiindult és szóba került a motiváltság, vagyis szerintem aki diplomával beáll honvédnak és nyilvánvalóan a civil életben jóval többet tudna keresni az egyértelműen elhivatott. Az megint egy másik kérdés, hogy ezt mennyire fogja kiölni később a rendszer belőlük.
jól elhülyülünk ezen, de két esélyes a dolog: vagy veszélyes, vagy nem. ha veszélyes az szívás! asszem '85-ben, vagy '86 -ban volt a Katonai Lajos főiskolán, hogy harckocsizó hallgatók vmilyen foglakozás után a 100-as lőszer hüvelyeket tartották karban. kifőzés olajban, mittudomén. az egyik hüvely gyanús volt, de biztos ami biztos elkezdték kiszerelni belőle a gyutacsot/?/ . ütögették, mert nem akart kijönni. lényeg az , hogy a lőszer beindult, mert nem volt ellőve.Qrva nagyot szólt.egész délután mindenkinek a szobájában kellett tartózkodnia. azt hiszem 2 srác azonnal meghalt . egyikőjük negyedéves hallgató volt, törzszászlós. / abban az időben a kiváló hallgatók 1 rendfokozattal előrébb voltak sorolva, főhadnagyként végeztek. nem voltak sokan. na ő ilyen volt , és ott maradt :-((/ még 1 másodéves srác rögtön meghalt. egy Józsi nevű végzős túlélte. neki az egyik veséjét vették ki,és csuklóból műkeze lett . asszem a bal keze. jól ismertem, együtt jártunk hétvégén vonattal. utána a műkézre mindíg bőrkesztyűt húzott. télen nyáron. a "népnyelv" elnevezte Polip Józsinak. mert,hogy olyan sok végtagja lett mint egy polipnak. :-( ) ( .
néhány fegyverbalaestet már láttam. /gondolom nem vagyok ezzel egyedül/ higgyétek el nem játék!!
hát igen. ez , hogy változtatás. na itt kezdődik a kérdések sora!!:-) nekem nincsenek adataim a jelentkezők összetételéről, elhiszem azt is , hogy vannak jó néhányan, de még mindíg nem tudom azt elfogadni, hogy mindenki az. én is tudok konkrétan olyan épületgépész - mérnök csajt aki vagy 15 éve betanított szerelői munkát végez , és nem is lehet másra rávenni. attól még ez fejlövés marad- sztem. maradva a lövész szakmánál: azért elég jól leírható, hogy milyen feltételnek feleljen meg 1 lövész katona. a rendszer azt várja el. ha több van az már más kérdés.
olyan ez kicsit mint régen minden második takszis pedagógus, vagy inkább mérnök volt. az se normális. német kollégák között látjuk, hogy igen normális emberek úgy vannak a csúcson, hogy meisterként dolgoznak. kb. művezető mondjuk. nagyon komolyan veszik magukat, amit csinálnak. nálunk - úgy gondoljuk, hogy ezek egyetemet, főiskolát végeznének. de ott nem. sokáig nézegettük :miért? azt gondoljuk, hogy nem engedhetik meg maguknak ezt a luxust.konkrétan nem tudják megfizetni az egyetemet. a társadalmi mobilitás ott - számomra most úgy tűnik , e miatt is - minimális. egész durván: suba a subához, guba a gubához.
"Nincs probléma az emberanyaggal! A motivációval van probléma!"
Igazad van. Rosszul fogalmaztam. Habár az ember anyag formálható, vagyis ha vannak motiváló tényezők, jobbá válhat az emberanyag is.
"- Viszont most NATO tagország magyarország és egyetlen szomszédnak sincs területi követelése vagy egyéb agressziója!Van azonban egy háború a terrorizmus ellen ahol magyarország igencsak vonakodó résztvevő!Nagyjából ilyen vonakodó lenne a "haza" védelme is!"
Ez így van. Tudomásul kell venni, hogy a háború fogalma átalakult. És bizony a terrorizmus elleni harc is lehet a haza védelme. Reméljük sosem lesz, de mégiscsak ott vagyunk a sűrűjében, reméljük sosem ül a rá a D tényező Kovács bácsi biztonsági őr képére miközben pókhasával őrzi a laktanyát...
van rá 1 tejkaramellám, hogy , hogy ha az általam többször ideszúrt elérhetőségen jelentik be akkor érdemi intézkedés fog történni! de a saját esetem amit már itt leírtam, és mások is 1et értettek , valóban az volt, hogy a helyi rendőröket értesítettem az árokásás közben előkerült gyanús tárgyról, ők körbekerítették, 1 rendőr őrízte egészen addig amíg a tűzszerész urak bp-ről meg nem érkeztek. /volt vagy 5 óra hossza/ utána ők megvizslatták , és intézték a sorsát tovább. kívülállóként ennyit láttunk.
de mi a megtalálás után nem kéjelegtünk , hanem szóltunk! :-))
"a hadsereg mindenkor az adott társadalom állapotát tükrözi. a mi társadalmunk most ilyen!"
Ez így van. Ezen is kellene változtatni.
"rendszert a kivételekre építeni nem igazán lehet: gondolom az, hogy valaki v.milyen diplomával is a zsebében , kiváló egzisztenciát hátrahagyva lövész katona akar lenni mindenáron- nem tendencia, nem lehet rá alapozni. neki ez a fejlövése. pont."
Ezek nem kivételek. Sok ilyen eset van. Tök mindegy, hogy lövész vagy más terület. Van nem is kevés.
"én végképp nem ismerem ezt a férfit, csak a cv jét, meg amit itt ott hallani róla, de azért akadhatna egy összfegyvernemi parancsnok vkf-nek!"
Hallani róla ezt-azt. De ez nem érdekel, csak a tények. Ha lenne valaki aki jobban csinálná legyen.
Igazából csak érdekelne a topictársak véleménye, hogy megy vagy marad. Illett volna e lemondania a botrányok után/közben, hiszen még tart vagy kezdődik? Ha nem ő akkor ki az esélyes? Ki lenne jó?
A helyi szerveket kell értesíteni nem a tűzszerészeket, de már többször leírtuk... Ők is ezt teszik. Ettől függetlenül felelőtlenség hozzányúlni az eszközhöz.
"És főleg kinek a rendjét..." - Egy teljesen hétköznapi hazafias hozzáállás már jó volna!Na persze ehhez jó volna ha a a "haza" is tenne valamit az ügy érdekében!Pl. a népnyúzó adópolitika nem igazán ezt segiti!
"akkor bizonyára több, jobb emberanyag lenne" - Nincs probléma az emberanyaggal! A motivációval van probléma!
pl. a 20-30 éves nők nem motiváltak a gyerekszülésre! De, hogy az Ő nyugdijukat ki fizeti majd, azt nem tudom!
"Az már egy másik kérdés, hogy ez az ember mennyire marad meg, mert mikor bent van már valóban inkább lehúzza a rendszer mint tolja és segíti. Na ott már sok kérdéses dolog kerül elő." - Nem vagyok belül, nem értek a lovakhoz!
"Megértem én ezt természetesen, de azért a történelem bár sajnos bizonyított pár dolgot..." - Viszont most NATO tagország magyarország és egyetlen szomszédnak sincs területi követelése vagy egyéb agressziója!Van azonban egy háború a terrorizmus ellen ahol magyarország igencsak vonakodó résztvevő!Nagyjából ilyen vonakodó lenne a "haza" védelme is!
a hadsereg mindenkor az adott társadalom állapotát tükrözi. a mi társadalmunk most ilyen! rendszert a kivételekre építeni nem igazán lehet: gondolom az, hogy valaki v.milyen diplomával is a zsebében , kiváló egzisztenciát hátrahagyva lövész katona akar lenni mindenáron- nem tendencia, nem lehet rá alapozni. neki ez a fejlövése. pont.
most valahogy úgy néz ki, hogy az állam ismérvei között szerepel, hogy hadserege van. ennek a mienknek van serege? igen van. tehát állam / ebből a szempontból/ milyen az a sereg? olyan amilyen. de van !
"ja egyébként én szerintem is most még nem tudhatjuk ki lesz a miniszter. Felröppentenek neveket, hogy lássák milyen reakciók jönnek a fideszes belső lobbiktól, erős emberektől, illetve a közvéleménytől. Aztán akivel a legkisebb gond lesz, az marad. Ez teljesen normális technika..."
Remélem az lesz! Akarom hinni, hogy valami változik és nem kell, hogy ilyen szar szinten maradjon.
"Magyarországon nagyon sok szegény ember él, van ahol nyomorban!Nem a honvédelem jelenleg az első számú prioritás!"
Ez így van! Megértem én ezt természetesen, de azért a történelem bár sajnos bizonyított pár dolgot...
"itt arra gondolok, hogy nem prioritás szerintem a vadonatuj technika beszerzése ha nincs motivált emberanyag! Merthogy az nincs! "
Ezzel nem értek 100%-ig egyet. Egyrészről igaz, hogy ha rendbe lennének téve a dolgok, fizetés, felszerelés, körülmények, és első sorban kedvenc vessző paripám az erkölcsi, morális dolgok, akkor bizonyára több, jobb emberanyag lenne.
Más részről meg úgy gondolom aki képes 6-8-10 hónapot várni az első jelentkezéstől számítva, hogy bekerüljön, eltűrni, hogy már a jelentkezés időszakában hülyének nézve nem kicsit szopatják és ezt egzisztenciailag is megsínyli, esetleg képes diplomával, nyelvvizsgákkal feladni tényleg komoly jövedelmet csak azért, hogy az álmát megvalósítsa az álmát, mindezt honvédként kezdve, az eléggé motivált. Valami hajtja belülről!!! Ez az igazi motiváció!!
Az már egy másik kérdés, hogy ez az ember mennyire marad meg, mert mikor bent van már valóban inkább lehúzza a rendszer mint tolja és segíti. Na ott már sok kérdéses dolog kerül elő.
"A fejekben is rendet kell tenni!"
Ez nem kérdés! De ki és mikor már??? És főleg kinek a rendjét...
">és kit csuknak le a kihallgatási jkv. kiadása miatt? Ugye Te nem a megtisztulás ellen vagy???"
Az üzemszerűen a lapnál landoló ügyészségi dokumentumokból szemezgetést tényfeltárásnak eladni, komoly megtisztulás. Mivel a büntetőeljárás eleve folyik, azt a cikksorozat nem generálta és nem is segíti elő (hanem felhasználja), engem ez inkább egy tervezett tisztogatást támogató médiaelemre emlékeztet.
Ezt nem bírtam ki hozzászólás nélkül...elképesztő,hogy itt egyes emberek milyen okosak és jól tájékozottak. Bezzeg arra már nincs egy csöpp esze sem, hogy ha ilyen módon tör pálcát emberek feje felett, legalább annyira lenne gerinces, hogy ezt a neve felvállalásával tenné... Jah, hogy annyira azért mégsem biztos az általa leírtakban? Akkor meg ne írjon ilyeneket...szánalmas... Remélem azért senki nem hiszi, hogy az itt összeírkált sok baromságnak van valóságalapja...
Itt kereshetsz és találhatsz is érdekes, számodra érdekes fotókat : http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?177782-Today-s-Photos-Thursday-April-15th-2010
Szóval álljon itt egy két érdekesség: Czinege egykori "megbokrosítása" vihar után nagy csönd lett... De hallott-e már vki arról, hogy mi lett a sorsa az egykori Déli HDS Csop. vezetőinek úgymond az alapszerződés alapján a MK által biztosított szolgálati lakásaival (???), ezek a szerény otthonok egyébként budán, a belvárosban és a Stefánia környékén voltak (kb. két tucat "luxus" lakásról van szó). Ebből a készletből kapott az elsők között "végfelhasználásra" az egykori fórumos államtitkár is (ma az igazság bajnoka)..., akkor mi lett a végső sorsa a nyulak szigeti Szanyi-sított egykor HM-s teniszpályának..., a hűvösvölgyi lovardának...., mi lett a Hadik Hotel és a Honvéd szálló gyakran felújított (cserélt) berendezéseivel..., mi lett az elidegenítési tilalom alatt álló miniszteri és vkf-i lakásokkal (Für-rel kezdve, Szabó és társai, vagy eggyel lejjebb Lőrincz és társai...), meg a topiklakók által leírt ügyek..... Legyen erőnk a megtisztuláshoz....
Amúgy tényleg, így összeszedve, nem is értem, hogy tudták kiszorítani a maradék 12 lövegre és 10 tankra szükséges pénzt ennyi elengedhetetlen kiadás mellett.
Hát igen. Én csajként nem nagyon értem az Urak csörtéjét, de annyit érzek belőle, hogy valami itten nincsen rendben. Igen lehetnek államtitkok, de ezek nem katonai bűnök hanem köztörvényes bűnök és a megvalósítóik pedig köztörvényes bűnözők. Éppúgy mint a Zusi és társai... Katonás kötődésem alapján állítom, hogy ha el akarták titkolni valakinek a bűnét akkor a kat.ügyészség foglaklkozott vele, ha nem akkor civilesítették és utána itélték el... Mint a tud. fokozatok elég volt "T"-tani a témát és máris a hadt. doktora lehetett az érintett. Rászántam egy kis időt és a teljesség igénye nélkül ollóztam az alábbiakat: Egyébként amikor a honvédelemre a szűkös körülmények között X pénzt jóváhagy az OGY akkor már uram bocsá Juhász meg Szekeres és bűnöző társai ne lophassák azt el, azaz ne oszthassák ki egymás között... És veszik el ezt a -híradásokban szereplő- nem kis summát a verejtékkel szolgáló igaz katonáinktól, de egyáltalán adófizető magyar emberektől. Csak a fórumokról: Tömböl és Vadai utazgatásai, NAto ellátók sikkasztása, nemz. szolg ügynökségi sikkasztások, Szabó rektor, gépjármű sikkasztás, gépkarabély tender, műholdas rádió tender, protokoll ajándék sikkasztás, Térképész ügy, EI rt- Civil bizt szolg űgy, obsi tbk-kat segítő szocháló, a fényűző szolgálati lakásokkal összefüggő hűtlenkezelés, az oktatás kiszervezési biznisz, hadiparkos biznisz.., lőszer megsemmisítési biznisz, a vkf vérbírós ügye, az udvarház-i ügy, a a hadsereg de leginkább az alapítványok vezetésében ma is megtalálható az egykori pol munkás társaság, pl. a legutóbbi elismerési rendezvényen a hm elvtárs "átadói" tevékenységét egy egykori politikai munkás segítette.... Érdekes, hogy az egykori Honvéd kórházban is kiborult a bili, egy ismerős ápolónő megerősítette, hogy az összes osztályon folyik a nem-tajos betegellátás... és a kérelem mindig belső vonalon érkezik és nagyon magasról amire nem kérdez vissza az ember lánya.... Szóval csak jöjjenek azok az adatok, remélem lesz aki nem csak itt a fórumon nick-el, de valóban a saját nevében végre el meri mondani a valót, és talán lesz egy az ÁCS Úrhoz hasonló gerinces tisztességes magyar ember aki megáll-jt lesz képes parancsolni. Én az alakuló új parlamentben látok valami reményt fentiek orvoslására...
Az ügyészségen folyamatban levő ügy kihallgatási jegyzőkönyvét odaadni bárkinek, aki erre a törvény szerint nem jogosult, nem egyenlő egy diákcsínnyel.
A katonai ügyészségen pedig nemzetvédelmi szempontból is érzékeny témák is szerepelhetnek egy ilyen jkv.-ben. Ennek kiszivárogtatása pedig minősített eset a normális emberek országában.
Itthon vállrándítással túllép ezen sok mindenki.
Szóval nem, egyáltalán nem vagyok a megtisztulás ellen. De egyre inkább úgy néz ki, hogy ez a megtisztulás súlyos éveket kellene hogy kiosszon az ügyészségen is!
Ugye Te nem a megtisztulás ellen vagy??? A nagy-rendőrök disznóságait a lapok azonnal megírják... Ugyanakkor több mint érdekes, hogy a disznóságoktól elhatárolódni kívánó istenfélő vkf-ünk (ahogy egyik fórumozó nevezte "légvédelmi technikus) viselt dolgairól "besározási céllal" megjelent érdekességekről pl. - a Lévai nagyságos úr és helyi képviselője "Taki úr" segítségével- mondjuk ki férfiasan külföldön hosszú éveken keresztül ügyeskedett a költségszámlákkal (beszerzések, utazások, helyi kifizetések stb...), majd a Zrinyis oktatás-kiszervezés egyik kedvezményezettjeként szeretett fiúgyermeke a nyíregyházi főiskolán hm-s költségen pilótaképzést kapott, lánygyermeke Budaőrsön jutott prima lakhatáshoz....Kiváncsi-fáncsi érdeklődik, vajon ezeket a szálakat vizsgálja-é valaki???
Nyilván nem azt várom, hogy Te csukd be a pasikat a pincédbe :-)
Én csak az általad említett téma kapcsán megfogalmazódott kérdésemet tettem fel.
Azaz, baromi furcsa, hogy olyan dokumentumok cirkulálnak, amelyeknek nem kellene, és ennek nincs következménye azokra nézve, akik megsértik az ügyviteli fegyelmet!
A Magyar Nemzet kihallgatási jegyzőkönyvek alapján tényfeltáró cikksorozatot indított pénteken a Honvédelmi Minisztériumban kialakult korrupciós hálózat leleplezésére.
Éttermekben, parkolókban és honvédelmi minisztériumi irodákban osztották a kenőpénzeket a Szekeres Imre vezette szaktárcánál és a Honvédelmi Minisztérium (HM) cégeinél dolgozó tisztek – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került kihallgatási jegyzőkönyvekből.
A bűnszövetséget eddig csak a HM egyik társasága, a HM Térképészeti Nonprofit Kft. esetében ismerték el, de az előzetes letartóztatásba került alkalmazottak vallomásai megerősítik azt az értesülést is, hogy az elmúlt években egy jól bejáratott korrupciós hálózat alakulhatott ki a honvédelmi tárcánál.
A Magyar Nemzet szerint a bűnszervezetben a tárca tulajdonában álló társaságokon keresztül kellett visszaosztani a milliókat, amelyek kézről kézre járva eljutottak a HM felső vezetőinek irodájáig is.
A maffiaszerű bűncselekmények mechanizmusa nem volt bonyolult, a súlyos közpénzeket felemésztő beszerzéseket elnyerő magáncégek a valós árnál hat-tíz százalékkal többet kértek, ezt a pénzt pedig borítékokban adták vissza a bűnszövetségben levő döntéshozóknak. A szálakat a nyomozóknak a minisztériumi irodákig sikerült felgombolyítaniuk, innen a pénz útja már követhetetlen, írja a lap. Nem akarta kimondani a pénz szót
Az ügy egyik szereplője, a Vecsésen elfogott B. Zsolt terhelő vallomást tett L. Szilárd ezredesre, a HM Térképészeti Nonprofit Kft. gazdasági igazgatójára.
"Feladatot kell végrehajtani", jelentette ki L. Szilárd B. Zsolt vallomása szerint. "Ez egy kétértelmű kijelentés volt. A kijelentés tartalmát akkor értettem meg, amikor a kezével mutatta, vagyis a hüvelykujját a mutató és a középső ujjához dörzsölte, ami egyértelműen a pénzre vonatkozott. Az ember akkor mutatja ezt az ujjával, ha nem akarja kimondani a pénz szót" - közölte B. Zsolt, miután egy vecsési parkolóban átvett, kenőpénzzel megtömött borítékkal a zsebében elfogták a rendőrök.
Hónapok óta áll a bál
A Budapesti Katonai Ügyészség február végén jelentette be, [2] hogy vesztegetéssel gyanúsít öt magas rangú katonát, akik pénzt kértek a szerződő cégektől, majd az így szerzett milliókat egymás között osztották szét. A gyanúsítottak között van a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági főosztályának jelenlegi és volt vezetője, a főosztályvezető ezredes rendfokozatú helyettese, valamint a szaktárca tulajdonában álló Currus Zrt. vezérigazgatója is. Tömböl is kínosnak érezte
Néhány nappal később Tömböl László vezérezredes, honvéd vezérkari főnök a hivatásos állománynak és a civil alkalmazottaknak írt levelet, [3] amelyben közölte: "egyes hivatalban lévő személyek a katonai hivatással és az állampolgári tisztességgel nem összeegyeztethető módon visszaéltek a rájuk bízott hatáskörrel, és megfogalmazódott a gyanú velük szemben, hogy beosztásukból eredő befolyásukat egyéni haszonszerzésre fordították. Bár bűnösségük végérvényes bizonyítása a jogállami intézmények feladata, azonban az eljárás megindításához vezető cselekmények is alkalmasak arra, hogy súlyosan károsítsák a katonai szolgálat tekintélyét, megrendítsék a társadalom tagjainak bizalmát.” Tömböl szerint az ügy miatt árnyék vetült a honvédség áldozatos munkával kiérdemelt társadalmi elismerésére.
ja egyébként én szerintem is most még nem tudhatjuk ki lesz a miniszter. Felröppentenek neveket, hogy lássák milyen reakciók jönnek a fideszes belső lobbiktól, erős emberektől, illetve a közvéleménytől. Aztán akivel a legkisebb gond lesz, az marad. Ez teljesen normális technika...
Azt sem lehet elvárni, hogy mondjuk Simicskó elvégezte ezt az előkészítő munkát, akkor annak eredményét az utolsó pillanatban átadja Hendének. Hendétől sem lehet elvárni, hogy egyetértsen azzal, amit Simicskó és csapata néhány hónap alatt előkészített.˙
Hende nevét én már 3 hónapja hallottam... Szóval ne legyél olyan biztos, hogy ő nem készült!
Országgyűlési határozati javaslat az iraki magyar katonai kontingens azonnali hazarendeléséről
Az Országgyűlés az Alkotmány 19. §-a (3) bekezdésének j) pontjában foglalt jogkörében eljárva
azonnali hatállyal állomáshelyéről hazarendeli az Irakban szolgálatot teljesítő katonai szállító kontingenst. felhatalmazza a Kormányt, hogy ezen országgyűlési határozat alapján szükségessé váló intézkedéseket saját hatáskörében haladéktalanul tegye meg, döntéseiről és intézkedéseiről az Országgyűlés Külügyi Bizottságát és Honvédelmi Bizottságát tájékoztassa. a jelen országgyűlési határozat az elfogadása napján lép hatályba. Indokolás
Az 1483-as ENSZ BT határozat felhívta a tagállamokat, hogy segítsék az irakiak intézményeik reformjára és országuk újjáépítésére irányuló erőfeszítéseit és járuljanak hozza az iraki stabilitáshoz és biztonsághoz. A magyar parlament határozatban engedélyezte Irak demokratikus újjáépítéséhez szükséges stabilizációs és humanitárius műveletek elősegítése érdekében a 300 fős magyar szállító kontingens kiküldését. Az elmúlt fél évben az iraki gerilla tevékenység felerősödött, a harci cselekmények az ország területén kiszélesedtek. Értékelésünk szerint újra háború zajlik, a több nemzetiségű katonai erők és az irakiak között.
A drámaian megváltozott körülmények ellentmondanak 65/2003 (VI. 3.) OGY határozatnak, ezért indokolt az Irakban szolgálatot teljesítő katonai szállító kontingens azonnali hatállyal történő hazarendelése, hiszen az általunk - korábban - jelzett félelmünk beigazolódott. 2004. február 18-án, helyi idő szerint reggel 7 óra 10 perc körül 10 magyar katona megsebesült egy terrortámadásban.
Hendének megnéztem a parlamenti szereplését, általában az egészségügy témakörben mozgott, de inkább Szombathely ügyeit hozta be költségvetést módosító indítványaival. Egyetlen katonai (és pikáns) dolgot találtam, 2004-ben az iraki kontingens hazahívásáért nyújtott be indítványt:
Magyarországon nagyon sok szegény ember él, van ahol nyomorban!Nem a honvédelem jelenleg az első számú prioritás!
Mellesleg a honvédelmi/katonai képesség messze nem arányos a beleölt pénzzel,erőforrásokkal!
(itt arra gondolok, hogy nem prioritás szerintem a vadonatuj technika beszerzése ha nincs motivált emberanyag! Merthogy az nincs! És remélem mindenki tisztában van vele hogyha támadás éri az országot nem elsősorban a jelenlegi szerződéssel a honvédség állományába tartozók fognak harcolni, hanem az sorozott állampolgárok (jelenleg adóalanyok)!)
"Ez nem realizmus hanem keserű pesszimizmus!" - Mármint, hogy mi?"
Itt az ezredes úr írására gondoltam.
"Merthogy én csak azt irtam, hogy: legyünk realisták, akkor nem csalódunk akkorát!
Ez azt jelenti magyarul ,hogy megvalósitható dolgokat képzeljünk el, ne épitsünk légvárakat!"
Ebben egyetértünk, légvárakat sem szabad építeni, mint azt teszik sokan sajnos a nagy Orbán várásban, de azért sötét szemüvegen keresztül sem kell látni a jövőt. Szerinted a mostani elvtárs brigádnál nem csak jobb jöhet? Szerinted lesz egy újabb Vadai?
"Elismerem nem éppen hurráoptimista hozzáállás de azért mégsem:"fosadék hozzáállás"
Bocsánat ha félre érthető voltam. A fosadék hozzá állás úgy ámblokk a magyar világlátásra és pesszimizmusra vonatkozott nem rád személyesen. Illetve ezt a magyar megkeseredett világszemléletet véltem látni a tárgyalt cikkben.
Lehet, de ez az optimizmusom eddig mindig előre vitt a személyes sorsomban.
Egyébként azért reálisan is igyekszem nézni. Nem gondolom, hogy csoda fog történni. Ismét magamat idézném, két hsz-ből mixelve.
"Talán a honvédség teljes mélyreható reformja?? Vagyis szaros billi kiborít, kimos múzeumba tesz és a "gyerek" végre tanulja meg használni az angol WC-t, használat után megmosni a kis popsiját és a kezét.
Egyébként nem is az a nagy kérdés hogy ki lesz, persze az is, hanem az, hogy mit akar I.Orbán király. És mit akar majd az új miniszter. Mint azt Attila itt is:
Vajon mer, szabad e neki reformokba kezdeni? Vajon ki meri e pukkasztani a vízfejet? Vajon a kb.70 tábornokból nyugállományba mer e küldeni 40-et? Vajon a gyakorlatilag ugyanazt a munkát végző sok alesből, ezredesből mer e elküldeni minden 2.-at? Vajon meri e kiborítani a szaros bilit? Vajon megmeri azt tenni amit a szlovének? Vajon...Vajon...
Mert ha ezek rendbe lennének téve, meglenne a nagy takarítás, rendbe lenne a közbeszerzés (hű ott mennyi pénz is maradna állam bácsinál??), vízfej kipukkantva (hű ott mennyi pénz is maradna állam bácsinál??), a rendfokozati kockából újból piramis lenne stb. akkor az ombudsman által kifogásolt dolgokat is meg lehetne oldani. Lenne pénz felújításra, felszerelésre, kiképzésre, új emberek felvételére."
Azért a fenti soraim messze vannak a hurrrráááá optimizmustól...
Köszönöm, hogy itt a fórumon megjelentetted azt az olvasói levelet, amit a cikkem megjelenésének napján a Népszabadság rovatvezetőjének is elküldtél, sajnálatos, hogy ott nem jelent meg.
Valóban, most alapkérdés, hogy hogyan tovább honvédség. A szabályos az lenne, hogy egy pártnak folyamatosan működne egy honvédelmi kabinetje a megfelelő szakértőkkel. Ennek a gárdának kötelessége lenne municiót biztosítani a saját politikusaiknak ellenzékben a HRB üléseken folyó tárgyalásokhoz, a parlamenti döntésekhez. A választások közeledtével be kellene dolgozni a párt választási programjába a kampánykezdet előtt hónapokkal.(Úgy tűnik a Fidesznél ez elmaradt.) A kampány és a választások ideje alatt már rég a tényleges kormányprogramon kellene dolgozni, ezzel előkészíteni a zökkenőmentes hatalomátvételt és azt, hogy ne egy éves "védelmi felülvizsgálat"-tal kezdje az első évet az új minisztérium, hanem az úgynevezett azonnal foganatosítandó intézkedéseket képes legyen kiadni a kormányalakítást követő egy, másfél hónapon belül.Ezt a kabinetet a leendő honvédelmi miniszternek kellene vezetnie.(Az angol parlamentben az ellenzék folyamatosan "árnyékkormányt" működtet.) Ha a miniszter személyéről nincs időben döntés, akkor kizárt a hatékony honvédelmi kabinet munka. Azt sem lehet elvárni, hogy mondjuk Simicskó elvégezte ezt az előkészítő munkát, akkor annak eredményét az utolsó pillanatban átadja Hendének. Hendétől sem lehet elvárni, hogy egyetértsen azzal, amit Simicskó és csapata néhány hónap alatt előkészített. Félek, hogy lesz egy-két improvizáció a honvédelmi ügyekben.
Ez az a fajta pesszimizmus ami sajnos annyira jellemző erre a népre. Kesergés, "á bármit teszünk úgy sem lesz jobb nem is érdemes semmit tenni semmi ellen" nevű fosadék hozzáállás. Többek között ezért is tartunk ott ahol. Az ilyen rinyálásnak önbeteljesítő ereje is van. Évszázadok óta csak rinyálunk. Mikor tettünk magunkért és kiálltunk hittel a jövőben és harcoltunk mindig jutottunk valamire. Az ilyen pesszimista rinyálással soha!
El kellene már szakadni ettől, és optimistábbnak lenni.
Egyszer leírtam valamit beidézném:
"Örök optimistaként azt mondom egy baromi nagy előnye volt az utóbbi időknek. A közélet, a társadalom, az oknyomozó újságírók ezentúl jobban figyelik majd mindenki minden lépését, ha éppen nokiás dobozzal a hóna alatt megy sétálni. Ez talán intő jel lehet az eljövendő brigádnak is, és észnél lesznek, talán kicsit szerényebbek is, ha közösből megy a buli. És talán talán ennek következtében a honvédség is odaér egyszer a NATO-ba..."
Vagyis hidd el nem lehet már ugyanazt megcsinálni mint régebben. Ott lesz a jobbik mint éber őrkutya nézi a kormány minden lépését, ott lesz az LMP akik szintén nem fognak tökölni ha bármit nyilvánosságra kell hozni. És ott lesz az mszmp is...:)))
És persze van már itthon oknyomozó újságírás, nem is gyenge.
Sivatagban a fekete baki nekem halál!A homokszinunek nagy előnye, hogy nem látszik rajta a por, sár (igen van sár, 3 csepp eső után dagonya (ilyenkor nem porzik,annyira),( az iraki talajt pedig szerintem bátran szabadalmaztathatnák mint betont mert ha megszárad kb olyan kemény)!
A fekete bakancs 2 másodperc után úgy néz ki mintha göbét szopott volna (a por belepi ennzi idő alatt és sárban is elég a 2 lépés)!
Én ezt tapasztaltam, de ugyebár én nem vagyok katona!
A legújabb fajta Haix nyikorog neked is? Én két hét használat után eldobdtam és rendeltem egy Bates 2260-at.
Egyébként a Haix bakancsok csak a mi kedvünkért készülnek rosszab minőségű anyagból. Egyik kollégának van eredeti Haix P3 bakancsa, a gyöngyvászon sokkal tartósabb rajta, nem olyan kemény és törékeny, mint a P3 MH-n.
Erre szoktam azt mondani, hogy télen vegyük fel az itthoni "nyári" bakancsot, benne a Gore-tex, kint tartja a vizet. OK, fekete, de ha mindenkin egységesen fekete, akkor már mi tudjuk jól :) . Amikor meg száraz meleg az idő, akkor ne legyen már ott az a műanyagfólia!
(Merthogy a Gore-tex és minden egyéb tex nem más, mint egy sűrűn lyukas műanyag fólia, ahol a lyukon tényleg kimegy a pára, de a lyukak között ott a fólia, és azon nem megy át semmi.)
"na ez is megérne egy apró eszmefuttatást, miért rakunk a sivatagi bakancsba vízálló réteget... " - Menj mondjuk a közel keletre télen és majd meglátod!Bár szerintem a gumicsenna a tuti esőben!
Háromféle bakancs van most a seregben. Sivatagi Haix (Gore-tex-szel... na ez is megérne egy apró eszmefuttatást, miért rakunk a sivatagi bakancsba vízálló réteget... de most nem ez a téma), "nyári" Haix (mint a sivatagi, csak fekete fényes bőr és fekete Cordura, ebben indokolt a Gore-tex, és (az előző fényében meglepő!) van is benne), illetve az "általános", ami valami magyar. Van benne valami "akármilyen-tex", de nem Gore, mert a Gore csak olyan cipőgyártóknak adja el a tex-et, akik helyesen be is tudják építeni, és a magyar gyártó ezt a vizsgát nem abszolválta. Van neki kezelési utasítása is, ami leírja, hogy a rendszeresített fekete cipőávolóval kenje a katona, mert az nem bántja a tex-et. Ilyet egyébként látott már valaki?
Szóval: Ha a magyar gyártó nem tudott nyerni, akkor honnan a magyar bakancs? Ha a magyar gyártó szállított bakancsot, akkor miért panaszkodik, hogy kicsinálták?
És végül a legfontosabb kérdés: a magyar bakancsom miért nyikorog?
Első azt mondanám, mennyire igaza van. Aztán jobban belegondolva ez egy csalódott, hite hagyott ember írása, még akkor is ha esetleg a tapasztalatain alapul a véleménye. Nem szabad ennyire pesszimistának lenni. Az egyik csapat eddig volt összesen 12 évet 4+8, ha az elődpártjainak azt a "röpke" kis 45 évecskéjét nem számoljuk...khmmm... A másik 4-et.
Várjuk meg mi lesz belőlem, várjunk legalább egy évet.
Erről eszembe jut amit Luther mondott:"Ha tudnám is, hogy elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát..."
Ne legyünk már ennyire pesszimisták ezredes úr!
Ja "Kovács Gyula nyugállományú alezredes egy idő után ismét tollat ragad, majd lemondóan legyintve visszateszi azt a helyére." és erről meg csak annyit, hogy Gyula soha nem fog legyinteni és soha nem teszi vissza a tollat a helyére! Szerencsére!!!
Hát ez kicsit olyan mint mikor a paraszt bácsit felviszi a műrepülő fia egy körre. "Hát fiam, erre is számítottam, erre is, erre is, na de erre nem..."
Ha valaki nem ismeri a viccet szóljon.
Még akár jól is járhatunk, nem tudom. Érdekes meglepő. Várnám a nálam rutinosabb "öregek" elemzését, véleményét! Nem kicsit fura...
Egy dolog biztos és ebben megegyezhetünk. A mostani közbeszerzéseket gatyába kell rázni mert így nem mehet tovább. Se a HM-nél se sehol. Világ picsája ami folyik, folyt és iszonyat mennyi pénz folyik el magánzsebekbe és pazarlásra. Lásd évente vesszük az új bakancsot és hosszan sorolható szindrómák. Mindenki tud a bakancsnál még durvább példákat is.
"Hiába "ébred erejére" néhány fideszes, még mindig lehet külső partnert találni a liberális gondolatokhoz az LMP-től, a nemzetihez a Jobbiktól."
Nagyon úgy néz ki, hogy nem kell a fidesznek partner semmihez. 2/3-ad...
Ebben "liberális gondolatokhoz az LMP-től" mert igaz ugyan de annyiban javítanálak, hogy az LMP bizonyos kérdésekben kifejezetten nemzeti értékeket vall, pl föld eladás kérdés. De ez itt bár baromi off. Bocs.
Azt hiszem megint olyan emberek hoztak döntést akik nem hordják/hordták azt a német bakancsot terepen. A bakancs nem lenne rossz, de nem bírja a strapát. 1 bakancs 1 év és kuka. Vajon kinek jó ez, hogy ilyen sűrűn kell cserélni?
EZEKÉRT a mondatokért kár volt, szerintem is túl korán ítélsz!
"Az új miniszter a megüresedő államtitkári, szakállamtitkári stb. helyekre „berakja” a magával hozott „szakértői” gárdát, amely áll egyrészt a párt leghűségesebb prominenseiből, másrészt azokból az aktív és nyugállományú katonákból, akik a „Jobbra igazodj!” vezényszót meghallva még időben megfordultak a párt szereposztó díványán. Ha több az eszkimó, mint a fóka akkor még kirúgnak néhány embert, vagy kreálnak néhány új beosztást. Ezzel már el is kezdődik a haderőreform újabb fejezete! ..... A miniszter körbejárja majd a missziós helyeket (ha lesz még üzemképes An–26-os!), ahová magával visz majd néhány hazafias érzelmű újságírót, művészt, sportolót. A miniszternek amúgy is sok dolga van, hiszen nyakunkon a nemzetközi repülőnap, és addig illene egyet repülnie egy Gripennel, hogy a repülőnapon már hajózóruhában feszíthessen…"
Miért gondolod, hogy HA EDDIG így volt, ezentúl is így lesz? Legalább az "ártatlanság vélelme" egy kis időre illesse meg őket! Szerintem...
üdv: TGR
ps: Károly helyett először Gyulát írtam, de rájöttem a hibára. TGR
Kovács Gyula nyugállományú alezredes szokásához híven alapos és korrekt elemzést adott írásában (A hetvenkedő miniszter, március 9.). Elemzést, mert minden megállapítását tényekkel, adatokkal támasztotta alá. Népszabadság| 2010. április 15.
Az egyetlen, aki vitatkozni tudna (ha tudna!), az maga a miniszter. Helyette azonban majd megszólal a szóvivő (ha egyáltalán megszólal még), bedob egy unalomig ismételt fráziscsokrot a haderőreform sikereiről.
Lépjünk is ezen túl, hiszen a szerző szerint is a levegőben maradt egy megválaszolatlan kérdés, nevezetesen az, hogy mi lesz a haderővel a választások után. Azt hiszem, hogy a rendszerváltás óta eltelt húsz év történései alapján nagy valószínűséggel leírható a várható történések forgatókönyve.
A győztes párt kezébe kapja a honvédelmi tárcát, amely ugyan egy csődtömeg, de egyrészt egy miniszteri poszt már magában se semmi, másrészt nem elhanyagolható számú forintok vannak hozzárendelve a költségvetésből.
Az új miniszter a megüresedő államtitkári, szakállamtitkári stb. helyekre „berakja” a magával hozott „szakértői” gárdát, amely áll egyrészt a párt leghűségesebb prominenseiből, másrészt azokból az aktív és nyugállományú katonákból, akik a „Jobbra igazodj!” vezényszót meghallva még időben megfordultak a párt szereposztó díványán. Ha több az eszkimó, mint a fóka akkor még kirúgnak néhány embert, vagy kreálnak néhány új beosztást. Ezzel már el is kezdődik a haderőreform újabb fejezete!
Saját pártkáderek kerülnek a HM érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások élére, igazgatósági és felügyelőbizottságaiba, vigyázva arra, hogy a struktúra meg ne sérüljön, hiszen szükség lesz a tyúkokra, amelyek továbbra is tojják majd az aranytojásokat. Megjegyzendő, hogy a mindenkori ellenzék ezeket a vállalkozásokat nevezi kádertemetőnek és a korrupció melegágyának. Nem lesz ez másként most sem.
A miniszter körbejárja majd a missziós helyeket (ha lesz még üzemképes An–26-os!), ahová magával visz majd néhány hazafias érzelmű újságírót, művészt, sportolót. A miniszternek amúgy is sok dolga van, hiszen nyakunkon a nemzetközi repülőnap, és addig illene egyet repülnie egy Gripennel, hogy a repülőnapon már hajózóruhában feszíthessen…
Eközben a HM-ben helyzetbe hozott gárda egy része lázasan válogat a szolgálati lakások között (amelyeket aztán majd bagóért megvesznek), mások már új állománytáblákat kreálnak lázasan, a szakértelmüket bizonyítandó. A pártközeli katonai „szakértők” pedig azon vitatkoznak, hogy milyen fantázianevet adjanak annak a tanulmánynak, amelyet jó pénzért az új miniszter felkérésére készítenek, és amely majd alapját képezi a haderőreform legeslegújabb fejezetének. Kollégám, Kovács Gyula nyugállományú alezredes egy idő után ismét tollat ragad, majd lemondóan legyintve visszateszi azt a helyére.
"1991-94. között a Honvédelmi Minisztérium parlamenti titkáraként, igazgatási és jogi főosztályvezetőjeként, majd kabinettitkáraként szolgált. Tartalékos honvéd ezredes."
Sose hallottam még erről az emberről a honvédelemmel kapcsolatban...
A korábbi hírekkel szemben, nem a kereszténydemokrata Simicskó István lesz a honvédelmi miniszter. Információink szerint Orbán Viktor leendő kormányfő Hende Csabát, a polgári körök egykori koordinátorát kérte fel erre a posztra.
hogy a logisztika 1szerűbb? nem szempont az illetve számolás kérdése. cégünk - elektronikai cég - ,még a NATO-csatlakozás előtt a cégen belüli elnevezéssel élve Nato-tasztatúrákat készített: komplett tasztatúra ,beépített egér , masszív ház,vízállóság, khaki zöld szín ,stb. ez német megrendelőhöz került. ez az ágazat például egyáltalán nincs oda a hadi-megrendelésekért: azt mondják, hogy nagy fejlesztési költség igénye van, viszonylag kis darabszám rendelődik az adott termékből, nem képes megtérülni a befektetés + rengeteg macera van vele , éppen a katonai megrendelés jelleg miatt.
gyakoraltialg ez egyfajta európai trend: rengeteg képesség hiányos/hiányzik, ami lehetővé tenné hogy leginkább önállóan távoli műveletekbe kezdjen akármelyik eu hatalom
és lehet rögötn mondani, hogy hát izé, meg hozé, nem vagyunk képesek rá és csókolom (afganisztán egyfajta kivétel, oda nagyon muszály volt menni mindenkinek... mondjuk, ha holnapkitör a balhé ... mittomén, afrikában, akkor tele torokból fognak mutogatni afganisztánra, hogy szorri, ott van mindenünk, mi igazán akarnánk, de nem tudunk...)
féloff:
ha a köv. kormány ki akar maradni az ilyen helyzetekből, akkor nagyarányú fejlesztések szükségesek honvédelem terén, mert különben ... szóval nagy köpködés lesz, meg amit akartok
elvileg "duma" már volt róla, hogy német-francia példát alapul véve bárminemű beszerzés esetén előnyben fogják részesíteni a hazai cégeket möglássuk a megvalósítást majd
(ja, nem anynira ott látom a problémát, hogy adóforintok külföldre vándorolnak, lévén ezen az alapon lehetne állami válallatot is létrehozni - jó, nem lehet - hanem inkább azt, hogy a fix, kalkulálható megrendelésállomány, amit bármilyen esetben az állami megrendelés jelent, gyakorlatban egy az egyben kimarad a hazai gazdaságból és nagyon hiányzik, mert lehet vele simítani a piacot kicsit )
Van egy fixa ideám az érdekes Gripen-beszerzés óta: ez a nyertes társaság legkevésbé szeretne NATO-kompatibilis honvédséget. Nehogymár valahonnan egy/több/ hullazsák érkezzen haza. Az nagyon rosszul veszi ki magát a népszerűségi listán. Így a kora délelőtti kávém nélkül összeesküvés-elméletet gyártva, na meg hangosan fütyörészve, hogy elriasszam az ördögöt, valami hasonlót várok.....
Akartam célozni a szokott balkáni-magyar gyakorlatra, "megjutalmazom" a politikai harcostársat..... Aztán csettintek a klikkerrel, és máris csóválja a farkát. Én tartom a fogadást, hadsereg megint így jár.... Ki állja? /Bár kell az állománynak az a része is aki bárkinek lefekszik, csak maradjon a pozíciója:)/
Tökéletesen értelek, ilyenkor jön az, amit Plieur írt: licensz vásárlás. Majd azt tovább csiszolni, ha kell. Látni kellene már: ha az adóforintjaink ezeken a területeken is külföldre vándorolnak, akkor nem fog visszacsorogni az állam zsebébe belőle semmi. Azt kell látni, hogy hazai tulajdonú, magyar állampolgárokat foglalkoztató cégnek adott pénz min. fele visszajön az állam zsebébe, és a megtartott munkahelyekről (ki nem fizetett segélyről) ne is beszéljünk. Tehát ha kell, a magyarnak akár duplát is fizethetünk, még mindig jobban járunk. Elvileg a logisztika is egyszerűbb.
Nem tudom ti mit olvastatok mostansag a lengyel tragediaval kapcsolatban, friss szlovak cikk szerint:
Az egyik fekete dobozon levo hanganyag vizsgalata utan kijelentettek, a pilotakabinban csak a pilotak hangjat hallani, tehat szinte kizarhato az a verzio, hogy Kaczinsky nyomast gyakorolt volna a pilotakra.
Tovabbra is tartjak, hogy a gepen nem tortent robbanas, illetve nem gephiba okozta a szerencsetlenseget.
Az orosz legiiranyitok beismertek, hogy hibat kovettek el, le kellett volna zarniuk a repteret, ezt azert nem tettek meg mert feltek az esetleg ( 99% ) kitoro diplomaciai botranytol, miszerint igy akarjak megakadalyozni a lengyel delegaciot, hogy idoben erjen Katynba.
Volt már szó hogy a védelmi ipart fel lehetne-e támasztani. Ha nincs életben tartva a meglévő kapacitás sem, akkor majd teljesen a 0-ról kell majd indúlni. És az hosszú idő....
úgy látszik ilyen a magyar "mentalitás". pl. teljesen természetes lett volna a német többségi tulajdonú cégünknél, hogy az éves nagy vállalati rendezvényre(bulira) érkező "nímet" vendégek - kollégák a németországi cégtől , a főasztalnál foglaljanak helyet- mégiscsak... "nímetek" ezzel szemben az az ötletem támadt, hogy a német kollégák a szakterületüknek megfelelő magyar kollégáikkal üljenek 1 asztalhoz: termelés a termeléshez, minőségügyesek a minőségügyeshez, logisztika, külker szintén. a magyaroknak ez furcsa volt. a német kollégáknak ezzel nem volt gondjuk. /mellékesen a "pösti" ügyvéd, aki a többi beszállító, partner- IT, orvos, vámhatóság, mittudomén-között kapott helyet addig ólálkodott amíg az este folyamán odaült a protokoll - fő asztalhoz- :-)))/
Eddig sem koppintottak az orrukra, ezután sem valószínű.:) A leírt beszerzés múlt év őszi. És ha összevetjük a nyugati beszerzésekkel, alsó kategória. De épp megadják azt a stabil piacot és árat amely szükséges a helyi cégek megélhetéséhez. És a saját fejlesztéssel indítás ritka, ott a licensz vásárlás a divat. Aztán jöhetnek a saját fejlesztések. Épp ezért lep meg ez a hozzáállás a mezőtúriakkal szemben ( a 4 hónapos). A sisak gyártás beindítása kb. 1,5 év volt, a mellény dolog kb. 1 év volt, úgy hogy a sisak ügyben amcsi, a mellény ügyben kezdetben olasz kooperációban ügyködtek.
mondjuk a köztisztviselőtől elvárunk bizonyos tartást, hiszen őneki az államot is reprezentálnia kell. Ezt egyébként a nagy multik is megcsinálják (nők nem flangálhatnak komolyabb irodákban kis minikben, a férfiak meg rövidnadrágban...). Persze konkrétan tőlem olyan amilyen, ejnye bejnyét az őt alkalmazónak lehet tenni :)))
kétharmados párt esetén a külső segítő mindig sokat kér, nem feltétlenül éri meg. Egyébként szerintem nincs olyan téma, ahol csak egy jó megoldás van, tehát nem lehet azt mondani, hogy pl a jobbik egy az egyben elfogad egy megoldást, csak mert nemzeti. Pl egy új nagy nemzeti színház fideszes tervezővel színnel hiába nemzeti ügy lenne, akkor sem fogadnák el.
A másik probléma inkább az, hogy a frakció (és itt már tényleg veszély a jobbik vagy lmp támogatás) saját hatalmára ébred (sok kipróbálatlan fideszes került be), és ő akarja a nemzeti ügyeket nyomni, nem vár a kormányra, és ekkora létszámmal meg is teheti, hogy törvényeket hoz (mondjuk az alkotmányozás nem jönne össze), ráadásul a populista témákban nyomulnának, amire könnyen gondolják, hogy ezért lettek odaküldve, és mivel akkora a többség miért ne legyenek végre felelősségteljesek, és nem kell betartani a frakciófegyelmet.
A külső ellenség (az ellenzék) mindig nagy fegyvertény a frakciófegyelemnél, viszont, ha nincs igazi ellenzék, akkor már többször merik mondani, hogy a lelkiismerete miatt nem szavaz meg pl adótörvényt...
ugyebár lenne értelme a közös Nato beszerzésnek, mert akkor a mennyiségek nagyok lennének, tehát olcsóbb lehetne, illetve a kompatibilitás adott lenne. Erre voltak is próbálkozások, de hát nem nagyon müxik. Természetesen ebben az esetben a nagy cégek tarolnának a közös Nato piacon.
Egyébként nem lenne hülyeség a KGSTféle munkamegosztás az országok között, de hát ez meg a piacgazdaságnak tenne be (vehetnénk fix áron a drága spanyol bakancsfűzőt...).
A helyi vállalkozók preferálását az EU korlátozza, gondolom majd a románoknak is az orrára koppintanak, ha túl sok pénzt juttat a saját nemzetiségű vállalkozóknak. Amíg nem léptünk be az euba, addig pl az Orbán kormány alatt kis magyar bt-k mögé kellett beállnia a nagy multiknak, mert csak magyar nyerhetett, de most ezt nem lehet csinálni. Most egy hackelés az ún. klaszterek létrehozása, ahol jól lehet preferálni a hazait, de ez sem bulletproof megoldás...
Hiába "ébred erejére" néhány fideszes, még mindig lehet külső partnert találni a liberális gondolatokhoz az LMP-től, a nemzetihez a Jobbiktól. A Jobbik pont arra vár, hogy bizonyíthasson, mint olyan párt, akinek számít a szavazata.
Sosem fogom megérteni ezt a filozófiát. Ugyanis ismerek egy másik gyakorlatot, amely így szól: minden lehetséges módszerrel támogassuk a hazai beszállítókat, fogadjuk el hogy van egy bejáratási időszakuk, illetve segítsük őket az ár maximalizálásával és a hazaiak lehetőségeihez szabjuk a pályázatokat. Példa következik: - beszerzés tárgya : 1385 db. sisak -előirányzott összeg: kb. 150000 Euro -kijön kb. 108,3 Euro /db. -mit hoz a véletlen:) van hazai gyártó amely éppen ebben az árban vagy nagyon közeli árfekvéssel :) tudja szállítani a IIIA osztályú aramid sisakokat+álcázóhuzat+arcvédő Ott épp fordítva: a külföldi pályázók panaszkodnak hogy sokszor a bolondját járatják velük és átverik őket mint ..... ha nem játszanak együtt a helyi fiúkkal :) Szóval nehéz betőrni:) De láss csodát: sisakok és egyenruhák Bukarest, bakancsok Galati és Bakó, repeszmellény Ludason, sorolhatnám.
mezőtúr lakossága '91-től /ekkor diszlokált az 5. dandár Debrecenbe/ cca. 30 ezerről,mostanra cca. 17 ezerre "változott". leépül ez, az +amaz. iskolaváros,katonaváros volt. most döglődik a nagy múltú főiskolája,meg minden.:-((
dehogy is! isten őrízz lenézni őket. hiszen tényleg időtlen idők óta háborúban élnek, mindíg valaki cseszteti őket. és még mindíg ott vannak!! hogy 1 klasszikust idézzek ismét : "iván nem bírt velük, mi a f*t akarunk mi ott!?"
Március közepén zárult le a Honvédelmi Minisztériumban egy beszerzési eljárás, aminek módszerei erősen megkérdőjelezhetőek, s aminek következményeként a mezőtúri Túri Cipő Kft. elveszített egy nagy és fontos megrendelést. Így német bakancsban fognak masírozni a magyar katonák.
„Megvettük a pályázati csomagot, és megdöbbenve láttuk, hogy azt tökéletesen a német Haix márkára szabták” – mesélte a megyei internetes oldalnak Pecze Gábor, a Túri Cipő Kft. ügyvezető igazgatója. Az illusztrációként szereplő tervrajzról egy kész Haix-bakancs köszönt vissza ránk: a külalak, az anyag és a tulajdonságok is száz százalékban megegyeztek azzal – tette hozzá. A mezőtúriak nem akarták elbukni a munkát, ami három év alatt közel félmilliárd forintos árbevételt és többletfoglalkoztatást hozhatott volna a cégnek, illetve a súlyos munkanélküliséggel küzdő településnek. Gyors fejlesztésbe fogtak tehát, s a rendelkezésre álló négy hónap alatt elkészült a pályázati mintabakancs, szemre pontos mása a Haix-nak. A kiírásban az szerepelt, hogy a műszaki megfelelés után az ár fogja eldönteni a versenyt. A Túri Cipő 19 900 forintért kínálta termékét, míg a versenytárs 42 ezerért, amit utólag 29 800 forintra csökkentett."
A hasonlat szerintem is elég helytálló. Ugyanakkor az afgánok lenézése nagyon nagy hiba lenne. A TTP-jeik és a fegyverhasználatuk is egyre tökéletesedik. Sajnos már a magyarok is egyre meglepőbb dolgokat tapasztalnak a kiképzettségük terén. Szerencsére a többségük még mindig nem kellően iskolázott és nem kellően kiképzett. Amiben viszont verhetetlenek: a háborúval járó igénytelenség elviselése! Ez a mai európai kultúrkörhöz tartozó ember számára nagy kihívás az ottani viszonyok között (egyfajta kultúrsokk ez is!), míg ők ehhez vannak alapból hozzászokva!
Hamburger ur sajnalatosan mar eltunt a topicokrol, ot talan keresd maganban. Szamveber ur pedig a harckocsi es tankmanias topicot, illetve a konyvajanlo amator hadtorteneszeknek cimu topicokat szokta olvasni. Marmint ahogy eszrevettem.
Udv.
De a tortenelmi forumokon talan akad mas is aki segiteni tud.
Tisztelettel kérném "Számvéber, illetve Hamburger " urakat ( és aki még segíteni tud ) hogy ugorjanak már át ebbe a topikba : http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9008373 Mert egy Budapesten harcolt német alakulattal illetve annak egyik helyszínével kapcsolatban keresünk egy hozzáértőt.
Senki sem mondta, hogy nincs igazad! Csupan tisztaban kell lenni azzal, hogy az ottletunk politikai dontes kerdese! Ha pedig ott vagyunk, akkor bizony CIMIC-ezunk, adakozunk, stb., minek kovetkezteben akaratlanul is "tamogatjuk" az ellenallokat, akiket amugy is nagyon nehez (lehetetlen??) azonositani!
Talan meglepo, de olyan katonak, akik kezdetben ki voltak akadva a kabinetfonok megjelenese miatt, kesobb elismeroen nyilatkoztak szakmai felkeszultsegerol es vezetoi kepessegeirol! (Szemelyesen nem ismerem!)
Ez teljesen normális rendszer arrafelé. Nekem ezzel semmi bajom, csak legfeljebb leserűen röhögök azon, hogy az adóforintjainkon veszik a fiainkat elpusztító fegyvert, merénylőt, robbanóanyagot. Azt mér nem is írom ide, hogy kitől veszik, mert már ezért is le leszek cseszve.
Azzal illik tisztaban lenni, hogy Afg-ban feudalis viszonyok uralkodnak. Ha a helyiek barmilyen formaban bevetelhez jutnak, akkor annak egy reszet ado formajaban a helyi hadurnak kell beszolgaltatniuk. Kb. mint egykoron a tizedet a foldesurnak. Mivel az ellenallok eloretortek, ezert tobbektol tudnak adot is behajtani. Ennek egy resze termeszetesen az ISAF-tol szarmazik, hiszen eleg sokan dolgoznak az ISAF-nak kulonbozo formaban.
ez van az alkotmányban, a honv minisztert nem a nép választja... (na ezek azok a népszerű dolgok, amiket előbb utóbb kiötölhetnek a parlamentben, csak hát ez pl romlásba vinne, mert egy nép által választott hm ugye elég problémás, ha bekattan, és nem lehet kirúgni :))
Van egy olyan kategoria is, hogy bar az esemeny tenyleg baleset, viszont sokaknak jon nagyon jol.
Amugy a merenylet lehetosege bennem is megfordult. Itt viszont ha abban gondolkozok, hogy ki lehetett esetleg erdemes arra, hogy ilyen kockazatos modon tegyek el lab alol, nem az elnok szemelyeben keresnem a megoldast.
alapprobléma: -a várható kétharmad csak nagyon vékony lesz, elég gyorsan kell nagy változásokat csinálni az alkotmányba, mert később a fideszes képviselők hatalmukra ébrednek (az érzés, hogy bármit megcsinálhatnak, és nem is a szocialisták ellenében kell összefogniuk, elég gyorsan le fogja állítani a nagy alkotmányozási kedvet, ugyanis népszerűtlent nem akarnak majd, a népszerű meg a csődbe vinné az országot) -esetleg eleve a KDNP a hatalmára ébred, és drága árat kér
ezért legfontosabb a leghangosabb (legerősebb?) embereket kielégíteni pozícióval, amire a honv min pozíció alkalmas. Alája viszont olyan államtitkárok kellenek, akik feltétlen engedelmességgel vannak felém (személyes lojalitás!). Sőt akár bevezetni a már 1998-2002 mintát, és lényegében a szakmai munka felügyeletét a kancelláriához telepíteni... Valószínűleg hagyni kell, hogy 2/3-os dolgokat készítsenek elő a miniszterek, sőt ha jó, és van lehetőség is, át is kergetni a parlamenten.
Később, amikor a már a kétharmad nyomás leesik (lelassul az alkotmányozási hév), valamint megjelennek a különböző csoportok a frakcióban, esetleg renegátok is lesznek, akkor erős embert kitenni a miniszteri pozíciókból, és lojális embereket betenni (ekkor repüljön a honv min).
Ez alapján talán Simicskó az alkalmas, de lehet nagy fideszes is, vagy más KDNP is.
Fordítom magyarra: anno a pilóta úgy járt el ahogy kellett, ezért mehetett a hadbíróságra a lexebb kelet*európai hagyományok szerint. Na mindegy, majd ha nyilvánosságra hozzák vizsgálat eredményeit, okosabbak leszünk. Fekete doboz megvan, mennyi idő kiböngészni és nyilvánosságra hozni a hangfelvételt?
Ez szerintem a példa, hogy a pilótát nem lehet ilyesmire utasítani, mert nem hajtja végre, és nem az ellenkezőjére.
Továbbra is, amíg bármilyen erre utaló felvétel elő nem kerül, az érintettek halála miatt visszautasíthatatlan rágalmazásnak tartok minden olyan sejtetést, ami az államelnök, vagy a pilóta felelősségét próbálja rákenni bármelyikükre. Ennél semmivel sem megalapozatlanabb az a feltételezés, hogy merénylet történt. Sőt. A halott államelnök és vagy pilótái mocskolása is kifejezetten erre az érdekre és manipulációra utal.
"Találgatások láttak napvilágot arról, hogy a szmolenszki tragédia amiatt következett be, mert Kaczynski elnök vagy a gépen utazó valamelyik magas rangú politikus nyomást gyakorolt a pilótára, hogy a rossz látási viszonyok ellenére ismét kísérleje meg a leszállást. Nem először történt volna ilyesmi: a grúz–orosz háború kitörése után csupán néhány nappal, 2008. augusztus 12-én Lech Kaczynski a lengyel kormánygépen utazott az észt, a lett és a litván elnökkel együtt. Úticéljuk az azerbajdzsáni Ganji repülőtér volt, az úttal pedig szolidaritásukat akarták kifejezni Mik hail Szaakasvili grúz elnökkel. Repülés közben a lengyel elnök egyik munkatársa szólt a pilótának: repüljenek egyenesen Tbiliszibe.
Grzegorz Pietruczuk ezredes rádión konzultált ezredparancsnokával, majd megtagadta a parancsot. Ekkor maga az elnök lépett be a pilótafülkébe, és utasította arra, hogy változtassa meg az úticélt, ő azonban továbbra sem engedelmeskedett. Mint később elmondta: háborús zóna felé kellett volna repülnie, a gép jöveteléről ráadásul sem a grúzok, sem az oroszok nem tudtak, és a tbiliszi repülőteret sem ismerte. A repülőgép az eredeti tervnek megfelelően Azerbajdzsánban landolt, a pilótát pedig hadbíróság elé állították. A vizsgálat végén azonban felmentették, visszatérhetett a kormánygép pilótafülkéjébe és kitüntetést is kapott, amiért a gép 74 utasának biztonságát tartotta szem előtt. " /nol, 0413/
összeesküvés elmélet- ha már szóba került: egy néhány éve nagyon hasonló eset történt taiwanon. akkor a friss demokratikusan választot nr1, és a "teljes" vezetés lett légi szerencsétlenség áldozata. kevéssel előtte kezdtek tárgyalni, hogy orosz fegyvereket vásárolnak az amerikai helyett.
a zeitgeist a vége felé taglalja a gazdasági bérgyilkost...
Beírtam a gugliba, hogy pilóta, fórum. Felhozott egy index fórum csoportot. Abban találtam egy repbalesetek c. topicot. Végigolvastam 17 oldalt. Nekem úgy tűnik csúnya félreértés történt. Van két leszállító módszer ami nagyon hasonlít egymásra az orosz és a nyugati rendszerben. Az eltérés az, hogy az oroszban nem tételezik fel, hogy a reptérnek van magasságmérő radarja, csak az irányt és a távolságot tudják. Rávezetés közben bemondják a saját infójukat amire a pilóta a magassági adatokkal válaszol. A nyugati szisztémában az az eltérés, hogy a pilóta terhelését csökkentendő, nem kell válaszolnia. Ott feltételezik, h a reptérnek van magasságmérő radarja, majd ők szólnak a pilótának, ha nem stimmel a magassága. Ezért gondolta a repirányító, h nem értik őt, mert nem válaszolt. A 36 éves lengyel pilóta meg lehet nem tudta, h válaszolnia kéne. A négy rárepülés pedig fordítási hiba. Elsőre padlót fogtak. Egyértelműen pilótahiba volt. Valszeg egynél több.
Elmentem a Lengyel követséghez. Sok virág és mécses volt. Szégyeltem volna magam ha nem így van!
A repülésügy nem politika, nem mindenki azt gondol, csinál, amit akar.... Itt kemény ésszerűségek, törvényszerűségek, előírások és technikai (technológiai) adatok, jellemzők és az adott körülmények (meteorológiiai, aeronautikai, stb.) lehetőségek szabnak határt. A levegőben a kapitány az úr, nem a tekintélyvezető (politikus)....
Sajnos számomra ez azt jelenti, hogy a honvédelem ügye továbbra is hanyagolva lesz, ezt nem Fodor miatt mondom, hanem szerintem úgy gondolkozik Orbán, hogy ő egy katona-gondolkodású ember, nem fog önállóskodni. Ez amúgy sem divat a Fideszben.
A múlt héten kérdezték Semjént, hogy milyen minisztériumokra számít/szeretne, azt mondta, hogy vannak hagyományosan a keresztény(demokrata) értékrenddel összeegyeztethető tárcák amiket szívesen elvállalnának. Én teszem hozzá, szerintem a HM nem feltétlenül olyan, de azért én továbbra is bízok Simicskóban.
Egyébként hol történt ez a "felmerülés", honnan az infó?
Háát, repfórum vagy sem, nem stimmel az elméletük. 1. A lengyeleknél is tanultak oroszt régebben, nincs akkora nyelvi szakadék:), és ráadásul ott volt a gépen a küldöttség hivatalos tolmácsa. Az orosz repirányítók angol tudását nem ismerem, nem minősítem. 2. Ha üzi hiba lett volna, azt a pilóta jelzi, a 400 km belefért volna még. 3. Amikor belementek 2-ára a tejfelbe nagyon elcsendesülhetett a VIP részleg, nagyon kijózanító hatású ( mindenki félti a kis saját életét...) Még mindig nem kerek a dolog...
Jelentős "odsszal" felmerült Fodor L neve, mint honv. min. Korábban egy fórumos társunk elemezte a volt vkf-eket, köztük Fodort is. Nem emlékszem rá, mikor. Segítene valaki :-)))
Mi alapbol nem provokalunk, egyebbkent is ott kit provokaltunk volna, amikor gyakorlatilag ott mindenki haver, vagy barat?
Mindenesetre azert hoztam fel neked a temat, mert egyreszt emlekeztet, masreszt utalni szerettem volna az ottani pokorrekt reakciora, amely jogos es hatasos volt.
Á... az csak egy múló szereplő volt az össztáncos mulatságon.:D Azért mi sem néztünk ki jobban, bár - azért nem provokáltunk (valószínűleg azért, mert fókuszálni nem tudtunk: egyik nap én, a másik nap meg... már nem is tudom, hogy ki.:P
Jovore is lesz Husvet, el lehet repulni a Fulop szigetekre.
Semmi kozom a mas ember hulyesegehez, sot tiszteletben is tartom a hozza valo jogot, viszont mirol is szol a demokracia? Jogok es kotelessegek? Nem veletlenul addig terjed az ember szabadsaga, amig maset nem serti?
Szoval polkorrektseg ide, vagy oda, nem vagyok koteles apolgatni "erdekes" lelket. Plane nem ezen a topicon. Ha tenyleg ennyire beteg es segitsegre van szuksege, akkor nyisson maganak elsosegely topicot, ahol a kulonleges igenyeinek kielegitese a tema.
Zicherman Pityu!
Tudod kire emlekeztet ez a tag? A hetvege elmebajnokara, akirol lemaradtal, mert elmentel a pendrive-ert.:D
Senki nem hivta ot ebbe a topicba, ahogy mast se. Erdekes modon a topiclakok mindegyike tud alkalmazkodni az ebben a topicban divo elvarasokhoz, akkor is ha megoly kemeny osszecsapasok, vagy maratoni off hullamok tamadnak is idonkent. Szoval ha nem tud alkalmazkodni, akkor itt helye nincs. Ha ezt nem veszi eszre, vagy nem hajlando figyelembe venni, akkor majd zaklatjuk a modikat. Ma mar megtettem.
Ha jol tudom nincs kint magyar kizarolag harcolo alakulat Afganisztanban. Hivatalosan. Hivatalosan errol a cseh egysegrol sem lehetett tudni szinte semmit, hogy mit csinalt, es hol. Amugy az egyseg muveszneve a "Szellemvadasz".
Tevekenysegi koruk:.
1. informacioszerzes, felderites ( 90% )
2. A Vas volgyon athalado talib fegyver es drogszallitmanyok elleni harc
3. Celzott likvidalasok ( talib vezetok )
4. A szovetsges csapatoknak valo segitsegnyujtas a kornyeken ( ANA, ANP, ISAF, US, stb. )
Off Talán volt rá oka. Melyről nem írtál, csak arról a tényről, hogy nem fogott kezet. Korábban egy lehetséges merénylet kapcsán már írtam, hogy nem egy érdek fűződött egy kevésbé kemény érdekérvényesítő Lengyelországhoz. Ez nem kevésbé alaptalan gondolat ma még, mint azzal megvádolni a halott államfőt, hogy parancsolgatott a pilótának és ez okozta a tragédiát. On
a vicc az, hogy ez az eset nagyobb közeledést hozott a két ország között, mint az elmúlt évtizedekben valaha. diplomáciai szinten.
amúgy vologya nyilatkozatait hosszú ideje nyomon követem, mit ne mondjak, bennem felmerült, hogy belegondolt, miközben erről beszélt szombaton, hogy ő is bármikor elpatkolhat hasonló módon. ha következetlen lennék, megkockáztatnám, hogy meg is volt rendülve. :)
Nem tudom, hogy hányan, de biztos vagyok benne, hogy Merkel akár sajátos ,,kárpótlásnak" is vehette az esetet azért a megaláztatásért, amit elszenvedett a lengyel elnöktől, amikor az nem volt hajlandó vele kezet fogni.
Gondolom a pilóta másnap még pilóta akart lenni, nem küldhette sajna a főnököt a sunyiba. A szemét gondolatom viszont az hogy itt szerte Európában hány politikus engedte ki megkönnyebülten a levegőt a hivatalos gyászkönnyek mögött...
,,A szmolenszki egy katonai reptér, normálisan nemzetközi forgalom nélkül, így nem nagyon volt senki aki rendesen tudna angolul."
Két blődség egymás mellett. 1. Ha már annyira ,,repülős" az a fórum - megnézhették volna a szmolenszki reptér menetrendjét.. 2. MINDEN repülésirányítással, légvédelemmel, meg hasonlókkal foglalkozó objektumon az operátorok nagyon is jól beszélnek angolul. ALAPKÖVETELMÉNY! (Már nem is beszélve arról, hogy amennyiben nemzetközi delegáció jön, akkor még a moszkvai, központi légvédelmi parancsnokság operátorai is bekapcsolódnak a rendszerbe. Ott meg szinte mindenki eredeti környezetben tanulta az angolt.
Beszéltem egy haverommal aki nagy repbuzi, járogat valami pilótás fórumra. Ott azt mondták, hogy a gépen kevés üza volt. Nem biztos, hogy elég lett volna egy másik reptérig. A szmolenszki egy katonai reptér, normálisan nemzetközi forgalom nélkül, így nem nagyon volt senki aki rendesen tudna angolul. A gépen meg nem volt olyan aki rendesen tudott volna oroszul. Ráadásul a pilóta nem is nagyon reagált arra amit az irányító mondott. Nem is válaszolt. Valszeg megpróbált a gps-el leszállni. A Kaczinskinek volt már állítólag hasonló kalandja, amikor az orosz grúz háború idején az orosz repirányítók ellenében elrepült Tbiliszibe. Ha ez igaz akkor tényleg repülő cirkusz.
Az mar elkepzelhetetlen dilettantizmus lett volna, ha ilyen helyzetben rosszat lepnek. Amugy Szlovakiaban is nemzeti gyasznapot rendeltek el, de ugy tudom, ez tobb orszagban is megtortent. Oszinten remelem, hogy az oroszoknak sikerul a mostani lengyel erzekenyseget maximalisan tiszteletben tartva segiteniuk a lengyeleknek, es ez javitja majd jelentos mertekben a lengyel orosz viszonyt.
Huh! Meg mindig nem tudtam napirendre terni az eset folott.
A csehek feloldottak a titkositas egy reszet a 601. skss afganisztani beveteserol. Masfel ev az Anakonda bazison Kandahartol nem messze, kizarolag harcolo alakulatkent. Elesettjuk nem volt, sebesultjuk nehany. Nyomtatott cikket olvastam, nem fogom beirni, de ajanlok guglizni. Erdekes tapasztalataik voltak. Pl. az orvosuk eletet mentett, amikor levezetett egy komplikalt szulest, az anyuka es a gyerek tulelte egeszsegesen, az apa nem gyozott halalkodni, es cserebe informaciokat is szolgaltatott a talibokrol. Ezt az apukat egy honap mulva ugyanaz a cseh egyseg tuzharcban megolte, o is talib volt.
Igen, zárva. Csakhogy ebben a sztoriban is van egy olyan pont amikor hirtelen a normális eljárásokat és a biztonsági előírásokat mintha hirtelen elfelejtenék, szinte időugrás a 20-as évek repülő cirkuszaihoz. És valahol annak a környékén van az eset megoldása is. A 10 órás időjárásjelentés: Weather reports at 10:00 indicated a temperature at Smolensk of 1°C, Dew Point:1°C, wind from 140 degrees at 6 knots, Pressure: 1026 hPa, heavy fog. És 10:50-kor csapják oda magukat, olyan reptérnél ahol nincs ILS http://www.flightglobal.com/blogs/learmount/
Tiszteletem A technikai rész OK ahogy leírtad, csakhogy jönnek a "human factor"-ok:) meg egyebek. -egy elnök nem akar késni a hivatalos programokról, beveti a tekintélyét. Pár éve a ro. légierő vez. kari főnöke majdnem odaveretett egy VIP gépet a szatmári reptérre, nehogy lemaradjanak a nagykárolyi okt. 25-ei ünnepségekről:) -kellene ismerni egy csomó meteo tényt: szélnyírás esetleg? hirtelen szélirány változás -nem tudjuk milyen volt a reptér műszerezettsége és éppen mi működött. VOR-DME?
Szóval sok variáció van, nagyon kíváncsi vagyok a vizsgálat eredményeire
Erre mondjuk érdemes lenne forrást hozni, mert ez ebben a formában nem több mint ócska rágalom egy olyan ember ellen, aki - halála okán - képtelen megvédeni magát a hozzád hasonlóktól mind itt, mind a cnn-en és a zindexen, meg a többi szennymédiában.
Van egy kabinbelső, amit be lehet rakni a teherrepülőbe, és emberrepülő lesz belőle. De a gép nincsen VIP-re (pláne nem állami vezetőre, mert az több, mint kárpit meg hűtőszekrény...) kialakítva.
Keveset tudunk még arról, ami történt, de szerintem nem sokbetűs rövidítések kellettek volna arra a gépre... hanem az, hogy a két pilóta azt mondja az elnöknek (akit nyilvánvalóan tiszteltek és becsültek), hogy "Akkor vezess te, bazmeg!".
Egyszer állítólag ez az elnök ezt a pilótát már ki akarta csinálni azért, mert nem szállt le minimum alatti reptérre. Hát most sikerült is neki...
Egy kis nosztalgiázás a pápai repülőtérről és a Mig-21-esről... http://www.kerozingozos.hu/2010/04/12/elet-a-papai-mig-21-esek-mellett-1-resz-minden-kezdet-nehez/
Egy kis nosztalgiázás a pápai repülőtérről és a Mig-21-esről, ezen a linken találtok: http://www.kerozingozos.hu/2010/04/12/elet-a-papai-mig-21-esek-mellett-1-resz-minden-kezdet-nehez/
Azok nem biztos, hogy az erdőbe kerültek volna, bár senki sem állítja azt, hogy az Airbust és a Boeing-okat nem lehet összetörni. Azonban egy korszerű Nav Display és az EGPWS (Enhaced Ground Proximity Warning System) ami az említett nyugati típusok alapfelszerelése, lehet hogy megelőzte volna a katasztrófát.
...Magyarországnak sem kormányzati, sem honvédségi célokra nincsen VIP repülője...
Rosszúl tudom?
Tudomásom szerint van egy "Acsa"-juk honvédségi célokra. Fapados ugyan, mert erre futja! :-D... Pár HM.-ünk legalábbis "lovagolt" rajta Afgán-retúr. (Jó a "rózsaszín párduc"-ot nem emlegetem! :-D)
...Ennek a "persona"-nak arra sincs érzéke, hogy mondanivalóját off-on között fogalmazza meg, ha az nem a topik témája! ...
Szabadjon idézetem megerősítését az értelmezésed ellenében azzal magyaráznom, hogy a topik szakmai, és eddig szakmai véleményt leírni az említett "persona"-tól eddig itt nem olvastam, nem láttunk! Az "illető netes munkássága"-t megnézve le lehet vonni azt a következtetést, hogy egy sajátos topikba írkálgatta eddigi hsz.-eit! Na, most ha az ember cselekedeteiből vonsz le következtetéseket, akkor csak nem vagyol egy cenzor! :-)
Egyik értékmérője, söt a jövő útját ( de nagy szavak ) mutatja majd hogy kit mennyire szakmai alapon ültetnek majd mondjuk a HM székébe, illetve mennyire lesznek kíváncsiak nyitottak a szakmai és nem politikai javaslatokra.
ja és lehet javaslatokat gyűjteni, hogy mit kellene csinálni a MHval (ha már a programba nem sikerült sokat írni róla, legalább mi próbáljunk valami értelmeset összehozni, hátha ötleteket adunk).
na remélem sikerül a polidili stílust végre a szakmaisággal felcserélni. Pl most lehet tippelgetni, hogy lesz-e HM, ki lesz a HM, ki lesz a HM államtitk, ki lesz a parl bizottság elnök, és kik lesznek a bizottságban a pártok részéről.
Basszus most nézem, hogy gyakorlatilag eltaláltam, na jó nem pontosan a választási végeredményt. Sajnos nem kell a képen lévő hölggyel eltölteni egy éjszakát.
Egyébként úgy gondolom ez a magyar demokrácia ünnepnapja! Hogy mit hoz nekünk és a honvédségnek azt majd meglátjuk...
Konkrétan inkább ez eddigi élményeidre lettem volna kíváncsi ,hogy friss őrmiként milyen bent, hogy áll a kiképzés ilyesmi. Csak azért is hogy kitöltsük azt az időt amíg kiderül szebb lesz-e a jövő:-)
Inkább ilyenekről mint az ellopott 20 évünkről? ;) :))
Csakhogy ezek összefüggenek. Mint sokszor megállapítottuk a honvédelem a honvédség ügye, helyzete nem választható el a politikától.
Sokszor kifejtettem itt már mit gondolok. Több topictárssal ellentétben nem abban látom az égető gondot, hogy nem megfelelő a technikai felszerelés, hogy leépítettek olyan területeket amik kellenének, hogy nincs ez vagy nincs az.
Nagyobb problémának látom az erkölcsi, morális alapokat, illetve azok hiányát. Tankot lehet venni, modern fegyvert lehet venni, persze ha van rá pénz és akarat. De adhatod te a legjobb cuccot egy baka kezébe ha az nem érzi megtiszteltetésnek az egyenruha viselését, ha nem veszi komolyan az esküjét, ha szarik bele az elvekbe, ha viccet csinál olyan dolgokból amik szent kellene legyen egy katonának akkor a fene megette az egészet.
Válaszolva a konkrét kérdésre. Az ember anyag jó lenne a rendszer nem jó, sok múlik azon mi történik a bekerülés után, milyen irányba formálódik, milyen példát lát.
Ha publikus lenne a címed elküldtem volna az egész cikket kimásolva. ;)
Így a lényeg:
"Pedig a lengyel elnök megosztó személyiség volt, korántsem élvezett osztatlan népszerűséget hazájában. Nem volt a kedvence sem a médiának, és politikai ellenfelei sem kedvelték túlságosan. Mégis, az egykori politikai ellenfelek, mint például Kwasniewski, most közös lengyel tragédiáról és nemzeti egységről beszélnek.
Látható, hogy a lengyelek reakciója nem is igazából Kaczyńskinek, feleségének vagy éppen a jegybankelnök személyének szól. Hanem Lengyelország mindenkori elnökének és vezetőinek. Lehet, hogy Kaczyńskivel nem értettek egyet számos kérdésben, de mégiscsak ő volt a lengyelek elnöke, s ezért halálában az egész ország gyászolja. Ahogy a szejm elnöke fogalmazott: „Ma nincs baloldal vagy jobboldal, ma mind együtt vagyunk.”
Az írás utolsó bekezdése:
"Egy városi legenda szerint egyszer Antall József fogalmazott így: „A lengyel egy nemzet, a magyar egy nép, a román meg egy foglalkozás.” A lengyelek tegnap valóban úgy viselkedtek, mint egy nemzet. Ezért igazán irigyelhetjük őket. "
igen, értem. persze ez , hogy "középkor" van ott csak 1 szófordulat. nem is lehet más, biztos vagyok benne, hogy 1 szóval nem lehet /meg nem is szabad/ az ottani viszonyokat leírni.annál sokkal árnyaltabb az is, mint minden.:-)
Egyetértek. Kicsit tartottam tőle, hogy nem lépik ezt meg, és ezzel megsértik a lengyeleket, akik aztán egyáltalán nem szolgáltak volna erre rá. (Ellentétben más népekkel.)
Megértem az indulataidat, de én egyszerűen átugrom. Meglátom a nevét és el sem olvasom amit ír, áthúzom rajta az egeret. Egy időben be-be szólogattam neki az elmeállapotára vonatkozólag, de úgysem ér semmit. Kár bosszankodni.
Ha jól értem HG4I azt mondja, hogy a kollegális viszony alapvetően egyenrangú helyzetet feltételez.
Egyetértek veletek. Nagy problémának látom ezt az úgynevezett bratyizást. Nem mondom, hogy us marine szinten kellene, de ami most megy az már túlzás. Néha csak kapkodom a fejem mik vannak. Mikor meg én igyekszem katona módjára viselkedni néha hülyének is néznek, sőt néha az elöljáró szól, hogy lazuljak már el.
Valóban félelmetes. Lesznek még gondok ebből a mentalitásból. A befogadó ország nekik pozitív dolgait szeretik élvezni egyesek, ami meg nem jó nekik azt leszarják.
A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánítja a lengyel elnök temetésének napját - jelentette be Bajnai Gordon, miután személyesen nyilvánította ki részvétét Lech Kaczynski halála miatt a budapesti Lengyel Nagykövetségen vasárnap délelőtt.
A miniszterelnök - miután beírt a gyászkönyvbe - mécsest gyújtott és virágot helyezett el a nagykövetség épületének kerítésénél Balázs Péter külügyminiszterrel közösen. Bajnai Gordon újságíróknak azt mondta: ami történt, az nemcsak Lengyelországnak, hanem az egész világnak veszteség. Mivel pedig Magyarországot és Lengyelországot évszázados barátság fűzi össze, mi még mélyebben érezzük ezt a veszteséget - tette hozzá.
Off Nem bánnám, ha nem veszítenék itt el az arányérzéküket olyan olvtársak, akikkel sok egyetnemértés mellett jó pár dologban egyet is tudtunk érteni az évek folyamán.
A szólás szabadsága mindenkit megillet, ahogyan jogunk van figyelmen kívül is hagyni az általunk színvonaltalannak, vagy provokációnak tartott hozzászólásokat is.
A provokátoroknál és inkompetens hozzászólóknál sokkal kevésbé szeretem a cenzorokat. Az önkéntesen cenzorkodókat még inkább. On
Ennek a "persona"-nak arra sincs érzéke, hogy mondanivalóját off-on között fogalmazza meg, ha az nem a topik témája! Mondhatnám, hogy "IQ-ja" nem üti meg a topiktagság minimális szintjét!
Jómagam teljességgel ugyanígy értelmezem a szolgálati viszonyt. A jó katona tud disztingválni a szolgálati és a magán kapcsolat között, ami alá- és fölérendeltségi kapcsolatban állók között is lehet - szolgálati időn kívül - nagyon is baráti.... Amúgy a szolgálati viszonyba is belefér (sőt bele értendő) a bajtársiasság.
Csak arra kívántam utalni, hogy a katonák közti (elvi alapú) kapcsolatnak nem lehet alapja a cimborálás, szakikámozás, kollegázás, haverság, stb....
azt mondják a srácok, hogy olyan is mintha kb. a mi naptárunk szerinti 1300-as években járnának. a közállapotok, az infrastruktúra /ami nincs/,.. azt mondják, hogy nagy szerencse, hogy a fegyverekhez konkrétan nem értenek,mert így nem nagyon okoznak veszteséget. használni sem igen tudják, hogy az üzembentartásról meg ne is beszéljünk.
Beszélgetve edzésen , munkahelyen, hétvégi focialkalmakkor sokszor szóba jön ez a muszlim keresztény egymás mellett élés illetve a gazdasági társadalmi színvonal közötti különbség. Az esetek tulnyomó többségében a véleményük a következő :
1. Nem jó dolog hogy a keresztények a gazdagabbak befolyásosabbak ( itt Ausztráliában ahol ők is bevándorlók befogadottak )
2 És a helyzet akkor lenne IGAZSÁGOS ha fordítva lenne.
3 Mikor kérdem miért mit tettek tesznek ez ügyben a válasz csak annyi mert Allah népének kell vezetni a világot a bölcsességre.
De ezek a "bölcsek" még azt se hajlandóak meghallgatni ha valaki arra figyelmeztetné őket hogy nem ég a féklámpád ! Akkor most miről is beszélnek ....
No mindegy ! "Érdekes " egy kultúra. Egy képzett indiaival ha beszélgetsz akkor érzed hogy van tartása büszkesége. Azonban érzed azt is hogy tisztel téged és a te tudásodat is nem tartja magát értékesebbnek.
Sok csadoros női vezető van Au ban. Jellemző hogy 10 % ban valami jó járgányt hajtanak 90 % ban meg valami romot. REndszeresen lehet tapasztalni hogy ezen romok semelyik féklámpája nem ég a háromból. Próbálsz szólni neki, mellé mész ablak le, fülig mosoly és és és SEMMI mert ő nem fog idegebre nézni és még csak szóba sem áll veled.
Persze az élet más területein is fizetik a hülyeségi adót mert ahová nem kéne bemenni oda bemennek mert mit nekik a személyzet infója stb.
Félelmetes ! Modern technika meg szabályok találkoznak a középkori kultúrával.
"Egyébként ebben egyetértünk. Sajnos hétfőn kezdődik a rendszerváltás(???). Buktunk 20 évet! Egy generáció életének egy jelentős része el lett qrva."
Csak bővebben kifejtve. Nem volt rendszerváltás. Ez volt az ára békés átmenetnek. Maradtak az elvtársak csak urak lettek belőlük.
Van egy generáció akinek meghúzták a mézesmadzagot és ellopták tőlük a lehetőséget, szó szerint ellopták. Van egy generáció akiknek a nemi szervével lett verve a csalán. Ezt a bűnt nem lehet lemosni, eltüntetni. Még bővebben?
Hű ez a létszámstop dolog már többször téma volt még régebben. Akikről tudok, hogy várnak még jóval a létszámstop (ami hivatalosan nem is létezik) előtt adták be a papírokat.
Keress rá itt, többször idéztük be az aktuális nyilatkozatokat.
Többen várnak, több helyre. Van köztük tts és legénységi is. Debrecen, Bp, Tata. Van aki lassan 10 hónapja.
gondolkodom közben a kollegalitás szó tartalmán. illetve, hogy itt most hogyan érted. lehet, hogy kicsit benne van a kéz kezet mos is?tehát nem 1értelműen pozitív. a szolgálati viszony illetve a parancsnok-beosztott viszonyt mintha kicsit éllel említenéd. nekem az nem egy rossz viszony különben! egyrészt a parancsnok felel mindenért az alárendeltjével kapcsolatban. mindenoldalú gondoskodás. használatos ez a kifejezés manapság? ennek keretében az alárendelt mindíg számíthat a parancsnokára.és fordítva. ez meg már bajtársiasság is . a légiósokról hallottam, hogy leszerelés után nem találják a helyüket az életben. 1x tapasztaltam ilyet:a srácnak kitelt a szolgálati ideje a fr. idegenlégióban. jött ment, csajozott, buli , balaton, szép nagy motor. aztán gondolt 1et a kollégájával együtt, felült a motorjára , és huss!meg sem állt a légióig , és újra beállt.szóval, hogy a légió "nem enged el".
Csak idéztem a mihez tartás végett:-) Különben is ha nem tetszik valakinek majd megérezzük. Kíváncsi lennék a válaszra vagy itt vagy emilben ami publikus.
volt 1x egy olyan, hogy a jó barátom - miután eljött a seregből- a rendőrségre ment, és ott fejvadász lett /célkörözés/. nyilván sose kérdeztem-sose mesélt a munkájáról, max. ha kérdeztem mizujs? azt mondta, hogy "szőjük a cselt" :-) szóval egyszer úgy szőtték meg a cselt, hogy megtudták, hogy a betyár - eléggé el nem ítélhető módon- az akkori bm kórházban kezelteti magát. tudták, hogy mikor megy valami kisebb műtétre, ott várták a tettehelyen, szépen beöltöztek zőőődbe. /köpönyeg , sapka, szájmaszk,.../ kikérdezték, hogy ön x.y, született, annnya neve, lakik,... igen, az vagyok! - jó , akkor ipi-apacs 1,2,3,... ez nem most volt, hanem kicsit régebben . inkább kb.13-14 éve. :-))
Még mielőtt off-al vádolna bárki az ÁEK a volt Honvédkórház, a BM kórház és a MÁV kórház összevonásával született rettenetes monstrum fedőneve és az igényjogosult MH és HM alkalmazottakat, családtagjaikat és nyögdíjasokat is hivatott kezelni, sok sok más szerencsétlen sorsú beteggel együtt... Nem mellesleg az MH ROLE3 és 4 kapacitásának is le van jelentve...:(
Magyarok TAJ-számaival visszaélve kezeltek külföldi bűnözőket
Magyar társadalombiztosítási jogosultság nélkül, TAJ-számokkal visszaélve, illetve azokat meghamisítva kezeltek éveken át külföldi pácienseket az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) VIP-belgyógyászatán - írja szombati számában a Magyar Nemzet. A lap szerint egyelőre nem tudni pontosan, hogy a csalásokra miképpen derült fény. Az ÁEK vezetősége ugyanis először semmit nem kívánt közölni az osztályon történtekről, majd elmondta, hogy az ügyben tavaly indítottak belső vizsgálatot. Az intézmény nem tett feljelentést, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Katonai Biztonsági Hivatal jelzését követően rendelt el nyomozást. A rendőrség szerint létező magyar TAJ-számokkal éltek vissza, amelyeknek tulajdonosai nem tudtak erről. A Magyar Nemzet úgy tudja, a különleges szolgáltatásokat biztosító részlegen a nemzetközi szervezett bűnözés világából ismert szerb és ukrán betegeket is elláttak. A BRFK még vizsgálja, hogy hány külföldi állampolgárt láttak el így a kórházban, mekkora kár érte a hazai társadalombiztosítást, és a jogosulatlan kedvezményezettek miként honorálták a VIP-osztály fáradozásait. A belső vizsgálat kezdetén önként távozott az intézményből a részleget korábban vezető doktornő, a főnővér pedig azonnal betegállományba vonult. A rendőrség őket gyanúsítottként hallgatta ki az ügyben, csakúgy mint a bűncselekményben szintén részt vevő tolmácsot. A gyanúsítottak éveken át feltűnés nélkül játszották ki az ÁEK szigorú számítógépes rendszerét. (MTI, MNO)
Talán a honvédség teljes mélyreható reformja?? Vagyis szaros billi kiborít, kimos múzeumba tesz és a "gyerek" végre tanulja meg használni az angol WC-t, használat után megmosni a kis popsiját és a kezét.
Erre írtam ezt: "Vajon mer, szabad e neki reformokba kezdeni? Vajon ki meri e pukkasztani a vízfejet? Vajon a kb.70 tábornokból nyugállományba mer e küldeni 40-et? Vajon a gyakorlatilag ugyanazt a munkát végző sok alesből, ezredesből mer e elküldeni minden 2.-at? Vajon meri e kiborítani a szaros bilit? Vajon megmeri azt tenni amit a szlovének? Vajon...Vajon..."
Mert ha ezek rendbe lennének téve, meglenne a nagy takarítás, rendbe lenne a közbeszerzés (hű ott mennyi pénz is maradna állam bácsinál??), vízfej kipukkantva (hű ott mennyi pénz is maradna állam bácsinál??), a rendfokozati kockából újból piramis lenne stb. akkor az ombudsman által kifogásolt dolgokat is meg lehetne oldani. Lenne pénz felújításra, felszerelésre, kiképzésre, új emberek felvételére.
bocs, biztosan én fogalmaztam félreérthetően. amit írtam az nem a szervezeti 1beesés vagy egybe nem esésre vonatkozott volna. az világos , hogy a minisztérium és a honvédség legyen szétválasztva. mindössze a ht és mondjuk a - jelen esetben- közalkalmazotti státuszú személyek felelősségérzetén-motiváltságán, ha úgy tetszik hivatástudatán agyalogtam. ezért hoztam fel példaként az orvost, mint akit a hivatástudat címszó alatt szintén jól megszopat az "élet" /hogy ilyen nagy szavakat használjak :-) /, vagy a másik ilyen kedvenc példám a róm.kat . pap barátom, aki napi 10-eket (!) temetett, vitte a plébániáját, éjszaka csinálta a doktoriját - mert a püspük atya mondta neki, hogy "... menjél fiam !" Fiam meg ment!mert ugye a hivatástudat.
Szarok a százalékokra elég ha azt tudom elq.. A másik oldal passzív hozzájárulásáról nem is beszélve. A szánalmas inkább az elmúlt nyolc év értékelése kormány részről!!
Nem értelek.... Ez egy nagyon is tartalommal teli, de mégiscsak elvi kérdés. Mondd! Szervezetileg mi köze a Honvédelmi Minisztériumnak a Magyar Honvédséghez? Megsúgom: (az lenne jó, ha) az égadta világon SEMMI! A HM irányítsa, oldja meg az ország védelmi képességeinek koordinálását, határozza meg az irányelveket (a parlament döntései, a törvények alapján), egyeztessen a szövetségesekkel, NATO-val és az azokn kívüli államokkal. Készítse fel a nemzetgazdaságot védelmi feladataira, stb, stb, stb... Biztosítsák a katonáknak az előírt és szabályos működés feltételeit.
Erre tökéletesen megfelelkőek a civil szakemberek, politikusok, köztisztviselők. Nekik semmi dolguk a katonákkal.
A katonák gyakorlati végrehajtók. Élesen el kell szeparálni őket a politikától. /Erre egyébként törvény is van./
Emígyen egy HM kabinetfőnök.... tök mindegy kicsoda /persze, nem mindegy,de a katonák szempontjából irreleváns/. Hivatalnok. Közszolga. Jó fizetésért csinálja a dolgát. Ne legyen katona!
A Magyar Honvédség pedig a VKF irányítása /mindegy, lehet MH PK is a neve.../ alatt működjön, oda kellenek a katonák. Ott nincs helye politikának, de még kollegalitásnak sem /ahogyan itt az egyik topiktárs eztkorábban előadta.../. Ott csak és kizárólag parancsnok-beosztott viszny lehetséges, vagyis szolgálati. Ott semmi keresni valója sincsen kollegáris viszonynak...
Ez a rendszer - a HM-ben "dolgozik" a VKF, de szervezetileg elkülönül a MH a HM-től - működőképes sok országban. Ahol működik, ott nem hagyják átpolitizál/ód/ni a katonai szervezeteket. Nekünk sem kéne megengedni.
Ja.... és "tökös" VKF kell hozzá. Független. Ez ma reménytelen. Ezért semmi sem lesz jobb a korábbinál. Tovább folytatódik a mélyrepülés.
Az ombudsman kezdeményezi a kormánynál, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, miként csökkenthető a létszámhiányból adódó túlszolgálat és az állomány túlterheltsége.
Talán életképes tartalékos rendszer? Talán az üres beo.-k feltöltése? Talán mértünkhöz mért külföldi szerepvállalás?
hú, akkor még éjfél előtt :))) én a végleges parlamenti helyekre tippelnék : Fidesz-KDNP: 62% (bocsika, de nem 67) Jobbik: 17% (sajnos így tűnik, de 52% azért komoly kábszeres álom a videón) MSZP: 15% (8 év volt leküzdeni, de megtették) LMP: 6% (és mától a szadesz neve legyen....elempé!!!)
"A HM kabinetfőnök (legyen az bárki) ne legyen "katonai hivatástudatból" kabinetfőnök! Ő egy köztisztviselő..... és pont" - na ez az ! ez nekem nagyon nehezen emészthető! ha ht vagyok akkor hivatástudat címén kihajtható a belem, mindenhez köteles vagyok jópofát vágni.1x kiszámoltam:5 ft-os órabérem jött ki . hivatástudatból. ha "csak " köztisztviselő akkor belesz@rhatok a munkámba ,hivatalomba?! hogy van ez? ő nem azé' kapja a fizetését (személytől függetlenül beszélek!) szóval ez a visszaélés a hivatástudattal ez engem mindíg megérint! /ilyen még 1ébként az örvösök hivatátudata, visszaélés:pl. a 60 körüli főorvos úr simán nyomja a heti 2-3ügyeletet a helyi kis kórházban : ugye végig tudjuk gondolni, hogy a hete-hónapja nap-beosztása neki is hogyan alakul)
Tudjuk, hogy a vélemény nem múlik el, mikor éjfélt kakukkol az óra, hiába van rá törvény, mégis arra kérünk mindenkit, tartsa magában a kampánycsend alatt.
Politikamentes órák jönnek, ha mégsem, figyelünk és törlünk. Persze könnyebb lenne és megköszönjük, ha betartjátok: vasárnap 19h-ig nincs politika a Fórumon sem."
deeeee, amikor én szóba hoztam Fodor urat ez az interwjou volt mrg nekem előtte. az ényimhez fűztek páran hozzá utánnnna gondolatot. lehet, persze, hogy ő másik interjúra gondolt , de én ebből indultam ki.
Remélem, hogy a fedezőmén vkf megy a levesbe, megérdemelné, bár a legénye már elpötyögte, (a sofőrje megbízható források szerint már viktor-ékkal elköltött estebédről is beszélt, nem véletlen hogy az angyalcsináló vadai ki van akadval...) hogy gratulált a fideszes "eltársainak". Ez a tömbi egyébként is egy gusztustalan karrierista, a szügyészség már az előszobájában van....
Nem azt mondtam, hogy soha. Hanem, hogy 0 az esélye. Persze én is tudom, hogy "soha nem mond, hogy soha". :)
Arra merek fogadni, hogy nem lesz fidesz-jobbik koalíció, több okból sem. Ezt annak ellenére tartom, hogy ebben:
"Az a kép alakult ki bennem hogy látensen nagyon nagyon sokan Jobbik szimpatizánsok, és amíg nyílt társalgásban elitélik sutyiban nekik drukkolnak. Ez azt is jelentheti hogy a függöny mögött majd sokan szavazhatnak rájuk úgy hogy eddig semilyen közvélemény kutatás nem mutatta ki őket."
Igazad van, valóban van egy ilyen jelenség. A szakértői cikkek szerint viszont egyre kevesebb a "rejtett" jobbikos szavazó, ott van pl Nikki ő sem rejtegetett semmit, :)))
Viccen kívül igaz valóban, hogy lehetnek vasárnap este meglepetések, de az maximum az %-ot masszírozza fel vagy le. Esetleg, de nagyon esetleg (!!!) 2/3-os fidesz többséget remegteti meg, de koalíciós kényszer semmiképpen nem várható ettől.
A tipped szerint 3 párti parlament lenne? Meglátjuk...
Az enyém:
FIDESZ 53 %
MSZP 19%
JOBBIK 18%
LMP 7%
MDF 3%
4 párt bejut. Az mszmp és a jobbik nagyon de nagyon szoros játszmát fog nyomni a 2. helyért. Pont azért amit te is mondtál magasabbat fognak hozni mint a közvélemény kutatások.
De, hogy ne legyünk teljesen offok tippeljük meg a következőket is:
Honvédelmi miniszter: Simicskó
Államtitkár: Lázár
Kabinet főnök: Csampa
VKF(Megy vagy marad? Ha megy akkor ki?): marad
Na elő a tippekkel, a helyesen tippelők vele tölthetnek egy éjszakát:
Ha már offolunk, nekem az a székesfehérvári óriásplakát is nagyon bejön, amelyik bal felén egy játékgépre az van írva, hogy "Az MSZP-nek King's City...", jobb felén az országalma azon pedig "...nekünk a Királyok Városa".
Ha pl a 1990 es Orbán Viktort megnézed ahoz képest a mai igen igen messze van.
Amúgy csak agyalok. Az elmúlt hetekben nagyon sok ismerősömmel leveleztem a választásokkal kapcsolatban is. Az a kép alakult ki bennem hogy látensen nagyon nagyon sokan Jobbik szimpatizánsok, és amíg nyílt társalgásban elitélik sutyiban nekik drukkolnak. Ez azt is jelentheti hogy a függöny mögött majd sokan szavazhatnak rájuk úgy hogy eddig semilyen közvélemény kutatás nem mutatta ki őket.
Ebben az esetben pedig a FIDESZ rákényszerülhet a koalícióra.
De ha már itt tartunk javaslom játszunk. Ha van kedvetek akkor mindenki tegye meg"tétjeit" hogy milyen százalékban lesz felosztva az országgyűlési patkó.
"Hát a Csampával jobban járnánk mint a mostani hajléktalannak kinéző hobó kabinetfőnökkel, aki szarik a katonákra csak a béréért van a HM-ben, nem hivatástudatból. Ha megnézed az önéletrajzát megdöbbensz, életében nem volt rendes munkahely csak a párt."
Egy tipikus párt káder. Ejtőernyős aki jól nyalt kapott egy jó állást.
"Csampa legalább elvégezte a vezérkari tanfolyamot és látott igazi katonát is."
Mondjuk inkább azt, hogy beíratták nem is titkolt stratégiai okokból, de ezzel nincs semmi baj. Érdekli, elvégezte, alkalmas rá. Sokkal jobban járunk vele. Várom a tevékenységét!
Köszi. De erre én is ráleltem. Szerintem a kolléga nem erre gondolt. Ez márc. 01 azt mondta a napokban volt. Mindegy ha valaki tudja dobja már ki. Kösz.
Szerintem pont a honvédelmi miniszteri poszt az amelyről a FIDESZ könyedén lemondana mint nem fontos tárcáról hogy az esetleges koalíciós partnerének valami koncot dobjon.
Ugye erre a posztra jelenleg a Jobbik esélyes és nem gondolom hogy a BM et odaadnák nekik az EÜ tárca meg nagyon nem fekszik nekik. A többihez ( gyakorlatilag semelyikhez nincs szakember gárdájuk ) de a honvédelmi tárcát büszkeségvesztés nélkül eltudnák fogadni.
Ha így lesz az még jó is lehet mert bizonyításból még sokat ki is "verhetnek" a Fidesztől .
A HM kabinetfőnök (legyen az bárki) ne legyen "katonai hivatástudatból" kabinetfőnök! Ő egy köztisztviselő..... és pont. Semmi köze a katonákhoz! Sem nem elöljárója, sem nem feljabbvalója egyetlen katonának sem (a saját beosztottjai tekintetében polgári felettese lehet, ha van köztük katona - bár én ezt is ellenzem!)!
Másodszor: a (Hon)védelmi miniszternek egyáltalán nem szükséges katonai ismertekkel bírnia. Politikai beosztás. (De ne is pofázzon bele közvetlenül a katonai irányítási rendszerbe!) Miniszterek jönnek, mennek, a katonák (szakemberek) maradnak, szolgálnak.... /Megj.: sokkal veszélyesebb a félművelt, mint a laikus.../
Harmadszor: kinézet (hajviselet, testtartás, stb...) alapján nem ítélek. Ettől még remekül végezheti/né a saját köztisztviselői munkáját.
Nem nagyon szeretnék kitérni az új honvédelmi törvény, a 2004. évi CV. törvény esetleges hiányosságaira és annak körülményeire, hogy hogyan és mi módon fogadta el az Országgyűlés akkoriban ezt a törvényt, de nyilván megérne egy külön tárgyalást, egy külön beszélgetést. De azt is tudjuk, hogy ez az új honvédelmi törvény megfogalmaz különböző célokat, többek között a tartalékos rendszer fölépítését és működtetését. Az egy másik kérdés, hogy ez a rendszer valamilyen oknál fogva nem működik.
Többek között a javaslatom arra vonatkozik, hogy a tartalékos rendszert fölépítsük, működtessük, és vizsgáljuk meg annak a körülményeit, hogy vajon miért nem működik 2004 óta. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy gyakorlatilag a világon egyetlen ország sem engedheti meg magának azt, hogy a biztonságát veszélyeztető valamennyi veszély elhárítására állandó, úgymond reguláris hadsereget tartson fönt, tartson készenlétben.
Magyarország gazdasági helyzete nyilvánvalóvá teszi, hogy mi sem engedhetjük meg magunknak azt, hogy valamennyi veszéllyel szemben állandóan fegyverben tartott reguláris haderőt tartsunk fönt. Ezért nyilvánvaló, hogy a tartalékos erők szerepe és jelentősége az elmúlt időszakban jelentősen felértékelődött. Azt is látjuk, hogy a reguláris haderők létszámcsökkentése egy folyamat, valóban valamennyi NATO-tagországban szinte érzékelhető, hogy a hadsereg létszámát csökkentik.
Az már Magyarországon egy kicsit sajátos tényező, hogy ilyen mértékben csökkentsék, hiszen azért ne felejtsük el, hogy a rendszerváltás időszakában egy 150 ezer fős Magyar Honvédségről beszélhettünk. Jelen pillanatban a jelenleg hatályos országgyűlési határozat megszabja a Magyar Honvédség létszámát és belső állományarányait, ez a létszám 23 950 fő, amihez ráadásul még hozzátettünk egy jelzőt is - az Országgyűlés elfogadott egy ilyen határozatot, ami azt mondja, hogy legfeljebb ennyi lehet, nem lehet több sem, ehhez új döntést kellene hoznia a magyar parlamentnek.
Én azt látom, a nemzetközi folyamatok alátámasztják, hogy egyre inkább a tartalékosokra helyeződik a figyelem, hiszen a honi terület védelmét egyre több helyen a tartalékosok látják el. Sőt, van arra is példa, hogy nemcsak a honi terület védelmében használják a tartalékos haderőt, hanem bizonyos békemissziókban is. Például az Egyesült Államok haderejének vagy a britek hadseregének tartalékosai jelentős létszámban vesznek részt például Irakban vagy Afganisztánban is békemissziós feladatokban.
Azt is látjuk, hogy a különböző veszélyek kezelésében egyre inkább szükségessé válik az időtényező, a haderő gyors kiegészítése, utánpótlása csak kiképzett tartalékosokkal lehetséges. Megvizsgálva a különböző nemzetközi folyamatokat az is jól látható, hogy költséghatékony megoldás a tartalékos rendszer felépítése és működtetése. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy egynyolcadnyi vagy egytizednyi költsége van egy tartalékos katonának a fenntartásában, mint egy hivatásos vagy szerződéses katonának a fenntartásában és működtetésében. Tehát töredéke az állandó állomány fenntartásának a tartalékos állomány fenntartása.
Nos, azóta eltelt egy kis idő, semmi sem történt. Remélem ez változni fog.
Bár a tartalékosok harctéri bevetése...hmmm...(most magam ellen beszélek?) ...láttátok a "Generation Kill"-t? Ott a Zászlóalj mindent megtesz, hogy nehogy utolérje őket a tartalékosokból felállított kiegészítésük....gondolom nem ok nélkül :(
Hát a Csampával jobban járnánk mint a mostani hajléktalannak kinéző hobó kabinetfőnökkel, aki szarik a katonákra csak a béréért van a HM-ben, nem hivatástudatból. Ha megnézed az önéletrajzát megdöbbensz, életében nem volt rendes munkahely csak a párt. Csampa legalább elvégezte a vezérkari tanfolyamot és látott igazi katonát is.
Több eljárás is indult a Honvédelmi Minisztérium cégeinek gyanús szerződéseivel kapcsolatban a napokban. Információink szerint a katonai ügyészség és a szaktárca központi ellenőrzése is nagy mennyiségű iratot vizsgál, többek között korrupció, hűtlen kezelés és okirat-hamisítás gyanújával.
Egyébként nem is az a nagy kérdés hogy ki lesz, persze az is, hanem az, hogy mit akar I.Orbán király. És mit akar majd az új miniszter. Mint azt Attila itt is:
Vajon mer, szabad e neki reformokba kezdeni? Vajon ki meri e pukkasztani a vízfejet? Vajon a kb.70 tábornokból nyugállományba mer e küldeni 40-et? Vajon a gyakorlatilag ugyanazt a munkát végző sok alesből, ezredesből mer e elküldeni minden 2.-at? Vajon meri e kiborítani a szaros bilit? Vajon megmeri azt tenni amit a szlovének? Vajon...Vajon...
Nem egészen. Ez a maszlag kifelé. Tényleg nézz utána Máday "áldásos" tevékenységének szakmai körökben. Ne azt amit ő mond magáról hanem amit a volt tanítványok, a szakma mond róla. De ez tényleg nem ennek a topicnak a témája.
"hahó..eddig azon a lövedéken kalapáltak, aligha hiszem, hogy most meg majd elindul.."
Nézd kapásból mondhatjuk, hogy persze igazad van, ám tele a temető olyan emberekkel akik nem hitték el, hogy a kapanyél is elsülhet. Aktív tűzszerész járőr kollégák oldalakat tudnak megtölteni olyan történetekkel mikor azt hitte a kedves állampolgár, hogy mi van közben meg dehogy.
Azt kellene megérteni, hogy ez veszélyes üzem. Nincs helye a tökölésnek meg az "á eddig kalapáltak rajta úgy sem sül el" hozzáállásnak.
Én is. Egyébként tényleg szétvet a kíváncsiság, mint kisgyereket az ajándékbontáskor. Tiszta szívvel remélem nem úgy járunk, hogy kibontjuk a csomagot kiugrik belőle a rugós ördög figura és jól összeszarjuk magunkat...aki hozta az ajit meg jót röhög...
Mondjuk elég szűk a kör akik eséllyel kaphatják meg a széket, már fel lettek sorolva. Viszont nem mellékes az államtitkár, szakállamtitkárok, sőt a kabinetfőnök személye sem. Az utóbbi poszt nagy valószínűséggel Csampáé lesz, amivel szerintem jól járunk.
Egy dolog biztos jobb kezekben lesz a honvédelem ügye.
Most láttam az MTV memento'90 műsorában ,hogy Antal József miniszterelnök jelöltként 15 millió magyarról beszél
http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/04/08/10/Memento__ez_tortent_20_eve_Az_elso.aspx. Ennek ellenére tilos volt "trianonozni"? Kicsit fura kettősség. Jelzem ebben az időben 6 éves voltam :-)
Szerintem korai a szine alapján következtetéseket levonni. Amit leírtál, csak a VSZ brancs lőszeire vonatkozik. Talajtípustól függően megmaradhat a szine egy II. vh-s gránátnak is. Egy kép jó lenne.
Volt aki megetette a lovat TNT porral :( Miért is tippelek betonrombolóra: a képen 4-sel jelölt gyújtó fenék takarólemez miatt. Elég rozsdával és földdel nehéz megállapítani hogy ott mi is van. Ráadásul az a zöld festék sem biztos hogy a gyári: ha 30 évvel ezelőtt valaki szórakozott vele és kint volt szabadban...:( Én sem kockáztatnék. Jöjjenek és vigyék el. Ugyanis a színkód amit ahajt használtak: kaki-páncéltörők A többit csak a szürke gránáttestre festett csík adta meg: Fekete: füst Kék: betonromboló Vörös: gyújtó Kiképzési: a teljes gránáttest fekete
Hasonló eset történt meg valamikor 1992 - 93-ban a volt 104. lérak ezred volt ( és az 5. Rt. z.) harcálláspontjának területén, Szarvaspusztán. Az egyébként hónapok óta üzemképtelen őrnyomsávon keresztül behajtottak egy IFA-val (önrakodós) és két lokátor (egy db. 5N87/Kabina-66 és egy db. PRV-17) teljes tartalék kábelkészletét elvittek. Azért nem többet, mert nem fért fel a kocsira. Persze hamar kiderült, hogy egy nemrég az őrszázadtól leszerelt katona volt az egyik értelmi szerző és elkövető, mentek is utána még aznap, de a kábelt már csak darabokban találták meg a közeli erdőben, éppen égették le a szigetelést.
Az eset hasonló, csak a mennyiség kissé eltérő.
Azóta ott természetesen minden efféle probléma megszűnt.
Mondjuk, ha megfigyelnek (nyíltan és fenyegetően követnek), lehallgatják a telefonodat, többször is megzsarolnak, majd az autód kerékcsavarjait meglazítják, végül politikai okokból, egy történészként tett nyilatkozatod miatt kivágnak a vezetésből és a pártvezetésből is, nos akkor te is feszült lennél.
Raffay nyomta fel az olajezredeseket. Erre két verzió van: 1. Felnyomta őket, mert nem engedett a zsarolásnak és ezért a fenyegetéseket követően, "mondva csinált okokkal" eltakarították őt. 2. Felnyomta őket, mert nem kapott a léből, miután kivágták a HM-ből.
Tekintettel az előzményekre én az elsőre szavazok. Sok munkájába volt a szügyészeknek, és védőknek, hogy meghúzzák azt a vonalat, miről lehet/kell beszélni és miről nem.
http://cegvezetes.cegnet.hu/1999/2/top-12
Annyit minden esetre elmondtak anno a szemtanúk: annyi lé(készpénz!!!) volt az üza. szolg. különböző beosztottainak fiókjaiban és páncéljaiban, hogy nem volt hozzá elég táska a lefoglaló szügyészeknél..... A vádiratban 15millió forintok szerepeltek....:)
"Valóban kellemes álmodozni és azt hinni, hogy Magyarország ma sokkal nagyobb is lehetne, meg bizonyára gazdagabb is, csak a gyáva Antall és kormánya, majd a következő kormányok nem éltek a kínálkozó lehetőségekkel. Raffay állításai azonban minden alapot nélkülöznek, puszta képzelgések, és a 90-es évek nemzetközi viszonyai tekintetében elképesztő tudatlanságról tanúskodnak. Annak idején én úgy tudtam, hogy Raffayt 1993 februárjában betegsége és ítélőképességének ebből fakadó megromlása miatt mentette fel a kormányfő. A mostani interjú (és hasonló tartalmú egyéb megnyilatkozásai) ezt igazolják."
Egyszerűen beteg lett. Ebben az állapotában szóban feljelentette a titkosszolgálatokat (sic!), hogy Bp-től Vácig rendre követik, sőt üldözik....
(Ez akkoriban sajtónyilvánosságot és -visszhangot is kapott.)
mondjuk az, hogy üllőnek használták, elég hátborzongató....
egy biztos: én nem kockáztatnék - jöjöjn csak ki tűzszerész, vigyék el a francba, max ha megmondják, hogy csak egy vécéülőke volt, utólag bosszankodtok
még mindig jobb, mint 50 métert felugrani és nagy területen szétszóródni
Ez igaz, de ha ez több évet töltött a földben és kalapáltak is rajta, akkor azzal a csúccsal sok minden történhetett ( valami okból úgy értettem hogy fenékkel a földben van) A fenékgyújtó meg lehet hogy nincs becsavarva ( dugig földdel) vagy becsavarva, takarólemez rá, aztán nem látszik.
Mindenesetre nem kalapálgatnék rajta és elvitetném, hallottam már első vh-ús gránátról amelyet üllőnek használtak és a 80-as években robbant:(
Az a gránát lehet sok minden nem feltétlenül kell lennie D-20 as "ennivalónak" Lehet 149 mm es II VH-s de ahogy a közelmult eseménye mutatja még akár Francia is, és még sok sok minden.
Nem piszkálni mert sok mindenre lehet még képes akár egy törött gyújtó is. Arról nem is beszélve ha a robbanyag kikristályosodott benne mert akkor gyújtó sem kell a "tüzijátékhoz". Persze lehet hogy teljesen ártalmatlan a coca de ez nem olyan mint a Playstation hogy ha nem jött össze akkor a GAME OVER után kezdhetek egy másik élettel. Pláne nem mások életével.
hahó..eddig azon a lövedéken kalapáltak, aligha hiszem, hogy most meg majd elindul..
a jogi megfontolások cikisebbek, engem az jobban aggasztana, minthogy pont most fog elműködni..
ha csak egy g trotil van benne mégis, a birtoklása is bűncselekmény, innentől érdekes kérdés kit is fog majd szeretett rendőrségünk meggyanusítani.. :(
A betonrombolónak hegyes az orrésze, és fenékgyújtója van. A D20 as pánvéltörőnek tompa a vége, egy széttörő aerodinamikai csúcs takarja el a tompa véget, de ott is van fenékgyújtó. Volt főnökömmel tegnap este beszélgettünk Big B granátjáról, és döbbenten állapítottuk meg, hogy a több mint 15 év alatt amíg a dandárt vezettük, egyszer sem jutott eszünkbe, hogy a páncéltörő gránáttal lőjjünk.
Raffay trianoni elszólása miatt repült. Mivel történészként egész életében ezzel dolgozott, valami lapban nyilatkozott a témáról. Antall már a kormányzása elején kijelentette, hogy aki a kormányában tirianonozik, az repül. Repült tehát Raffay.
Nem inkább Lázár aspirál a honv. min-i székre? Belügyminiszternek kissé furcsa lenne, nem foglalkozott ilyesmivel az elmúlt időszakban, ha jól tudom. Szerintem inkább Lázár honvmin, Simicskó honv. államtitkár, aki a tartalékosokért felel. Inkább ez a reális szerintem. Persze csak találgatok.
WIKI: * 2008-ban PhD fokozatot szerzett hadtudományból a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. * 1993 óta a Magyar Hadtudományi Társaság tagja, 1995-től a Kispesti Polgári Klub, valamint a Hadik András Biztonságpolitikai Klub vezetője.
Vállalkozói pályafutása * Üzemgazdászi diplomájának megszerzése után a Budapesti Vasértnél kezdett dolgozni, először gyakornokként, majd áruforgalmi osztályvezető-helyettesként, 1988-ig. * 1989-ben biztonságtechnikai céget alapított a családjával, melyet azóta vezet.
(Kulcskirály)
Ja, és 14 éve kung fu-zik !!!!! (és én vasárnap akár szavazhatnék is rá egyenesben :)))) )
Írta egy újságíró, a kívánságlistájában ez szerepelt, nekem is ez a leosztás szimpatikus, mármint honvédelmiminiszter-szemszögből:
"Belügyminiszter: Lázár János. ...
Honvédelmi miniszter: Simicskó István. Szintén interjú-szituációban találkoztam vele. Keveseket láttam még katonapolitikai szakkérdésekről ilyen csillogó szemmel nyilatkozni. A felkészültségben itt sincs hiány: szépen beiratkozott a Zrínyire, hogy tényleg tisztában legyen vele, mit beszél, mit akar. Az állam által felügyelten, törvényesen működő Nemzeti Gárda az ő ötlete volt még 2002 előtt (ha megvalósult volna, aligha lett volna később Magyar Gárda), a választható, kedvezményeket biztosító tartalékos szolgálat bevezetését is szépen le tudná vezényelni. Lenne hadseregünk."
Simicskó is járt a Zrínyire, nem csak Csampa?
Amúgy ha Orbán Fodort tenné meg miniszternek (nem tudom van-e erre esély) az a szememben azt jelentené, hogy szarik a honvédelemre, mert tudja, hogy egy volt katona úgyis majd csak szalutál neki, azt teszi amit ő mond. (Ezzel nem Fodor kvalitásait jellemzem, mert nem tudom milyen szakember, bár szolgáltunk együtt egy hadseregben, igaz ő vkf volt én meg szpk.)
Köszönet a linkért! Tökéletes leírása a "magyarosch" viszonyoknak, az önvédelemhez kapcsolódó eldefformálódott, és a közvélemény felé sugallt gondolatok össszefoglalásának!
Én nem hiszem, hogy Raffay kitalálta volna ezt a csehszlovák hadsereg diszlokációjáról szóló térképes sztorit. Miért tette volna? A XX. sz. külpolitikája - a 40 év átkostól eltekintve - Trianon revíziójáról szólt. Az egész 2. világháborús szereplésünk erről szólt, emiatt volt. Ezt talán még a legmasszívabb Horthy-ellenesek sem vitatják. Miért ne kerülhetett volna elő ez a kérdés magas körökben aránylag titokban a rendszerváltás időszakában ill. az azt követő években, főleg úgy, hogy átrendeződés és volt az egész térségben. Usztics kijelentése persze furcsa, mivel nem volt ott valószinüleg és komoly forrásra sem hivatkozik, de a lehetőség attól még adott volt.
Raffay részéről meg inkább az a butaság, hogy erről ilyen nyíltan beszél, muníciót adva ezzel a magyarellenes erőknek, a környéken, illetve ha tényleg úgy ment Pozsonyba Meciarral tárgyalni, hogy ilyen jellegű katonai térképek voltak a táskájában, na az több, mint hiba. Értem én, sőt egyet is értek vele abban, hogy a trianoni sérelmet valahogy orvosolni kell, de nem úgy, hogy a következményekkel mit sem törődünk. Olyan ez, mint a kettős állampolgárság ügye: csinálni kell, nem pedig beszélni róla.
Mindenkinek elmegy az esze, de jó, hogy lassan véget ér a választás!
1/ VÁNCSA A legveszélyesebb dolog a csúsztatás!
Amióta Blériot átkelt a La Manche csatorna fölött, azóta elő-előfordul, hogy aeroplánok jönnek-mennek a levegőégben, de ha betartják az előírásokat, akkor semmi gond velük. Felderítő gépekkel? Polgári repülésként hivatkozva? HA AZ volt, miért nem ennyi volt csak a nyilatkozat: POLGÁRI repülés volt, nem végeztek felderítést Magyarország fölött. És kész.
Ami ennél sokkal jobban zavar, hogy Ő miért más mint bárki? Miért "zsidózhat"? Neki miért szabad?
2/ Usztics - miért nyilatkozik úgy - mintha ő lenne a világ hülyéje? Ez olyan, mintha a Kórház a Város szélén (amúgy csinos) Ina nővérét eljátszó Andrea Čunderlíková színésznő nyilatkozna az agysebészet jelenlegi problémáiról...
Usztics szerint ezen a beszélgetésen jelen volt a honvédelmi államtitkár, az ötödik hadtest parancsnoka és a tatai páncélos hadosztály parancsnoka is. „Egyetlen fejbólintás kellett volna, és ők békésen átkelnek Komáromba vagy akárhova” – közölte a színművész.
KI / honnan / hogyan / miért kelt volna át??? Hadüzenet??? :(((
3/ Raffay Vajon miért nem maradhatott államtitkár? Voltak pletykák idegrendszeri dolgokról, s ezt olvasva nem tudom magam is mit higgyek: Emlékszem, amikor 1992 végén Pozsonyban találkoztam Vladimír Meciar miniszterelnökkel, köszönés helyett mindjárt azzal fogadott: „Nem félünk ám maguktól!” Úgy tettem, mintha nem értettem volna a megjegyzését, de a táskámban ott lapult a csehszlovák hadsereg diszlokációjáról szóló térkép, így tudtam, hiába blöfföl, még nem alakult meg az önálló szlovák hadsereg. Beszélnünk kell még a kárpátaljai részekről. Leonyid Kucsma ukrán elnök egy ismerősömmel informálisan azt közölte: ha kell Kárpátalja, hát vigyétek. Nos, ezeket a lehetőségeket egyetlenegy magyar kormány sem használta ki.
Sajnos az idézett "mű" sok megállapításával nem tudok egyetérteni!
"Ismét egy igazi katona –összhaderőnemi- Havril András, egy joviális úriember" Vajon ő is ugyanarróla - széles körben (s tán' nem életlenül) bazdmegbandi-nak hívott vezérezredesről beszél?
Bokor-ról csak ennyit (idézet): "Für Lajos számos melléfogásainak és bűneinek egyike volt, hogy egykori politikai tisztet helyezett a Zrínyi Akadémia élére, bár sokan (szerény személyemet is beleértve) figyelmeztették, hogy nem lehet rendszerváltásról beszélni, ha a régi rendszer prominens párt-politikai vezetői az új rendszerben is vezető pozícióba kerülnek.
Fürnek nyugtalan álmai lehettek a légterünk semmilyen veszélyforrás elleni védelmének megerősítése miatt, és hallgatván HM-es „szakértőire” (minden magyarázatom ellenére) 830 millió dollárt dobott ki az ablakon 28 db MíG-29-es repülőgépért, amelyekre annyi szükség sem volt, mint eszkimóknak a hűtőszekrényekre. "
Azaz - haragszik, mert nem hallgattak rá, pedig ő (és csakis ő) aki tudta és tudja a tutit. (a MiG-29 egy darab sz@r, a Zrinyit pedig vezesse az, akit ő mond (legjobb tán' Ő maga lenne?) Elfogulatlan forrás, az biztos!
"Fokozott készültséget rendeltek el az L-159-es, a hangsebesség határát el nem érő gépek egységénél...."
A szubszónikus szót minek kellett magyarítani? Így elég vicces lett a mondat. Amúgy annak idején a Bush és a Putyin látogatás idején itt is elég nagy volt a hepaj...
jaj ne is mondd... tegnap véletlenul alá klikkeltem a fegyverek, emberek,félelmek kategoriaban és idehozott (ma már szándékos volt:) de nyugi nem maradok soká;-) részben ezekhez itt nem is ertek..gyozkodesről meg már leszoktam:) tessek aludni... (egyetlen mentseged ha Afgban vagy)
Pontosan így van, ahogy leírtad. Gyerekként én egy szétrohadt zsirzópumpára hívtam ki a határőröket -a hátárfaluban akkor ők voltak az illetékesek- de megdícsértek, mégha téves is volt a risaztás. De mi akkor ugye tanultuk honvédelmi ismeretekből, hogy mit kell tenni.
Igazából csak az érdekelt, hogy az említett tv műsorban milyen "pozícióban" szerepelt (azt tudom, hogy polgári körökben is előad illetve a mentorálásról is tudok, de abban minden vkf benne van).
Én is csak a partvonalról kiabálok, de nem hiszem, hogy be kell nyalnom bármelyik pártnak is, ha tenni akarok valamit, sőt, éppen azt gondolom, hogy azzal korlátoznám be magam.
Te kötődtél a kormányzó párthoz (mondjuk ezt én csak Bocskaitól tudom egyik hozzád írt válaszleveléből), sikerült valamit elérned?
Az én megoldási javaslatom a vkf erősítése helyett a civil társadalom igazi érdeklődésének felkeltése, ez az ami eredményre vezethet. Persze mehet akár párhuzamosan is.
Amúgy a szakmát a politika bármikor képes lenyomni bármilyen területen, ezért kéne a társadalom birka-viselkedésén változtatni. Szerintem.
Az amerikai hadsereg a tálibokat pénzeli – tévedésből
Az Egyesült Államok hadserege az elmúlt hónapok során több százezer dollárt osztott szét a mardzsai lakosságnak. Az anyagi támogatás szerves része a lázadók elleni harcnak: Amerika azt reméli, hogy a pénzügyi segítség segít a helyiek jóindulatának megnyerésében és a lázadók hátországának ellehetetlenítésében. Sajnos azonban az amerikai pénz egy része a tálibokhoz kerül - adja hírül a New York-i napilap. Az Egyesült Államok Afganisztánban is megpróbálja az Irakban már bevált módszert alkalmazni: anyagi támogatással elnyerni a helyiek bizalmát. Ez azonban meglehetősen nehéz feladat, ugyanis gyakran nem könnyű megállapítani, hogy kit kell civilnek, és kit tálib lázadónak tekinteni. Az amerikai hadsereg legalább harminc esetben leplezett le olyan kártérítés-igénylőket, akik a kormányellenes lázadók sorait erősítik. A rendteremtést tovább nehezíti, hogy a tálibok előszeretettel veszik el az afgán civilektől az amerikai hadsereg által folyósított támogatást. Az is előfordul, hogy az iszlamista radikálisok megfenyegetik a helyieket, akik a tálibok bosszújától félve nem is mernek pénzt kérni a megszállóktól. (The New York Times, Glóbusz)
1x már volt olyan, hogy találtak nálunk az utcán árokásás közben 1 gyanús testet. akkor kihivtam a rendőröket. ők körbekeritették a területet, ott hagytak 1 fő rendőrt aki egész addig biztositotta a helyszint amig a tűzszerészek meg nem érkeztek a bp-i telephelyükről /kb. 2 órányira vagyunk bp- városállamtól/, és el nem látták a baját annak a valaminek. / valami gyakorló cucc volt a végén az derült ki/ tehát sztem a szakmai munkát a tűzszerész fogja elvégezni, de lehet, hogy a rendőr fogja konkrétan a kapcsolatot felvenni vele./ vagy a jegyző/
A tárgyalások folyamatosak és fontos ügyek továbbvitelében egyeztek meg pl. az eizrt gengsztervszervezeténél is. Másik ilyen terület a katonai felsőoktatás. Szintén 2009 novembere óta folyik a stábbal az egyeztetés, mi hogyan történjen és főleg kivel.
Az hogy teljesen zöld, új megvilágításba helyezi a dolgokat, második világháborúsnak erősen rozsdásnak kellene lennie. Ha rajta van a festék, akkor fiatal az illető, kutatni kellene ki juthatott hozzá a várpalotai lőtérhez és vitte haza onnan, ki járhatott elhagyott orosz laktanyában, stb. Ha rajta van a festék, akkor valami felirat maradványnak is kellene lennie, az is segítene a beazonosításban. A neten én eddig a 152mm-es D1-es tarack II világháborús lőszereit néztem át, ha későbbi a tipus, tágítani kell a kört későbbi lövegtipusokhoz tartozó lőszerekre. Fényképet nem tudsz felrakni róla? Attól dobtam fel a talpamat, hogy állításod szerint sem az orrban, sem a fenéken nincs menetes furat a gyújtó becsavarására, ilyen lőszer pedig ismereteim szerint nincs, talán a D20 páncéltörő, mindjárt megnézem.
Aki elhagyott robbanótestet vagy annak tűnő tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőri szervnek vagy ahol ilyen nincs, ott a település önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentésről köteles értesíteni a területileg illetékes rendőri szervet.
Tüzszerészeknek azonnal jelenteni, szerintem az elején lévő "lapos" rész utalhat arra, hogy a gyujtóját nem csavarták bele, és most a detonátor helye földdel van tele. Ebben az esetben viszonylag veszélytelen, csak a trotil van benne, meggyújtva elég, nem robban. A másik változat, hogy a gyújtó beletörött az orr részbe, ebben az esetben veszélyesebb, mert a detonátor mindenféle mechanikus hatásokra is beindulhat, akkor megy a trotil is, lehet temetni, új házat építeni.A gyújtó letörése viszont általában a kilövést követő becsapódás esetén fordulhat elő, te viszont azt irtad, hogy a gránátot nem lőtték ki, ezt gondolom abból állapítottad meg, hogy a bronz vezetőgyűrűn nem látszik a cső bordázatának lenyomata. Harmadik változat a legvalószínűtlenebb, a gránát gyakorló, teljesen veszélytelen.Ha nincs bronz vezetőgyűrű akkor biztosan gyakorló. Mindettől függetlenül törvényi kötelezettség az ismeretlen robbanótest jelentése.
Segítséget kérek egy tüzérségi lövedék azonosításában.
A hétvégén házfelújításon vettem részt, ahol a ház új tulaja mutatott a kertben egy acéltömböt, ami a földből állt ki. Tudomása szerint már évtizedek óta használták ülőnek. A földből kifordítva láttuk, hogy az "üllő" nem más, mint egy ki nem lőtt 152mm-es tüzérségi gránát, aminek sem orr, sem fenékgyújtója nincs, ezeknek csatlakozó része sem volt. Néhány adat: - 152mm átmérő - elején kb.50mm átmérőben lapos
Tippem szerint szovjet páncélrepesztő gránátról lehet szó.
Terjedelmes írásodat szeretném még azzal kiegészíteni, hogy az ügyeket még az is bonyolítja, hogy a pártoknak a rendszerváltás óta nagyjából ugyanazon személyekből álló katonai szakértői gárdája van.Ezt a "szakértői" gárdát senki nem vizsgáztatja le NATO ismeretekből, netán még katonai ismeretekből sem, elég a párthűség. Ők elsősorban a párt iránt és nem a hadügyek iránt elkötelezettek. Ha a miniszternek a viszonylag naprakész vezérkar javasol valamit, valami értelmeset, az simán elbukhat a pártbéli kabinet ellenállásán, mert a miniszter bennük jobban bízik mint az aktuális vezérkarban. A miniszter - katonák - szakértők - kommunikátorok négyes erőterében esélye nincs egy normális gondolatnak megfoganni, érvényesülni meg egyenesen lehetetlen.
A másik probléma, hogy a kommunikációs szempontok szintén beelőzhetnek katonai szakmai érveket. Nem tudom egyetértesz-e velem, a rendszerváltás óta (talán inkább Keleti óta?) megfigyelhető a HM-ben a kommunikáció egyre erősödő terpeszkedése, Szekeres ciklusa egyértelműen az agresszív kommunikációra épült, és a köznép (csak a köznép!?) körében sikert is aratott a Patyomkin akciók sora, lásd a HM előkelő helyezését az elfogadottsági listán. Mi néhányan hiába hangoztattuk, emberek, ne vegyétek be, kész átverés show, Bocskai Pistáék simán lenyomtak bennünket.
Persze lehet hogy a szándék mögött egy másik nem publikus szándék van. Azt alapul véve hogy csak akkor tesz valamit az ember ha érdeke fűződik hozzá ( pláne ha ezt hosszú távon teszi ) azt kell hogy gondoljam hogy akár Irak akár Afg "rejtegethet" egy második szándékot mert ennyire hülyék nem lehetnek hogy csak erre az elcseszett szituációra fussa nekik, ráadásúl íly kitartóan.
vagy erőtér védelmezi ezeket a járműveket.:-))) valami miatt meghibásodott, de még annyira működőképes volt, hogy ennyire megfogta a gránátot. bocs csak vicceztem a fetech tanárunk régen a lézer fegyvereken élcelődött.azt gondolta, hogy olyan sose lesz.okos ember, lövegtervező mérnök végzettséggel./ha van ilyen/ és csak van! ha nem is lézer kard egyelőre.
Nem akarok mélyebb vitába bocsátkozni, de komoly biztonságpolitikai hibának tartom, hogy mindent és mindenkit a saját mércénk szerint mérünk. Fel kéne már fogni, hogy rájuk kényszerítve a saját értékrendünket csak olajat öntünk a tűzre.
én Fodor Lajosra , mint parancsnokomra emléxem, kimondottan jó szívvel. rövid ideig volt,Lentiben. azóta távolról látom, de úgy látom azért az alapvető tulajdonságai azok maradtak amik voltak. képzett katona - szerintem- kiváló parancsnok. tudomásom szerint vezérkari akadémia elvégzése után volt Lentiben dd.pk. és úgy tudom, hogy nem órabéres katona. :-))
Az hogy itt sem mindenki "Gráll lovag" ez egyértelmű. "Erről nem nyitok vitát :-)))"
Viszont úgy gondolom hogy a mennyiségi arányok igenis fordítottak. Csak nézd meg azt amit ...isztánban tapasztalni lehet. Aki vezető pozícióba kerül arról a köznyelv azonnal elfogadja hogy tömi a zsebét. És az esetek túlnyomó többségében ki is derül. A nyugati társadalmakban viszont az arányok a rothadás ezen a területen meesze nem ilyen fokú.
Hogy olyan döntések mechanizmusok működnek amik más országokra is hatással vannak, hááát ez szerintem természetes és abból fakad hogy gazdasági, katonai erejüknél fogva a kicsik tőlük függenek.
Pl ma M.o nem tudna ilyen döntést hozni, és nem azért mert nem akarna "hatni alkotni, gyarapítani" hanem mert nem tud.
Az első gondolatom nekem is az volt, hogy esetleg repesz-feje volt, de több képet is látva a találatról kezdem én is elhinni, amit az elemzők mondtak. Ehhez kapcsolódik egy UL, miszerint a kubinkai "kísérleti" hangárban létezik egy "üvegtestű" hk, miszerint az "üveg" jobb védelmet biztosít sok szempontból, mint a páncél.
én is szinte így látom. jó , hogy leírtad. kicsit azt látom ebből, hogy nem feltétlenül nekem van üld. mán-om. olasz,német ,cseh embereket ismerek picit közelebbről. gondolom az olasz viszonyok nem keltenek meglepit, a cseheknél ugyanazt mondják, mint nálunk. a német ismerősök szerint náluk a politikusaik euro milliárdokkal játszanak , mint korrupcio. /1szerű emberek látják így, akik abban a közegben élnek,1mással beszélnek , újságot olvasnak , tv-t néznek/ szóval ez az ottani nagy feddhetetlenség is az a kategória, mint egy időben sokan úgy vélték, hogy a végtelen magyar géniusz világmegváltó dolgokat őrízget az íróasztala fiókjában. ehhez meg nekem volt 1x szerencsém: az egész Magyarországon világhírű EI-sek föltétlenül meg akartak 1 ilyen világmegváltót osztani a német cégünk tulajdonosával. addig izélgettek, hogy jöjjön el, de ne nem mondják meg mi az , csak majd neki. hát úgy is lett! 1 ujjlenyomat alapú azonosítóka volt a nagy titok,pc-re mittudoménmire. szegény Herr S. nehezen találta a szavakat, hogy kellően udvarias maradjon:valóban , felmerült ez a fajta megoldás , úgy 10 évvel azelőtt.de sajnos zsákutcának bizonyult. :-(
Amiikor azt mondom, hogy van, ahol kifinomultabbak a módszerek, akkor arra gondolok, hogy a vezetők ügyesebben machinálják a "népet". Ennek következtében a többségnek fogalma sincs arról, hogy mi folyik a feje felett. Ebbe az is belefér, hogy a kisember szintjén ne legyen érezhető a korrupció. Természetesen az ilyen társadalmakban "kellemesebb az élet", de kétséged se legyen arról, hogy ott se mindenki grál lovag! Ha a dolgok volumenét és kihatásait nézzük - esetleg más nemzetekre - akkor lehet, hogy még nagyobb disznóságok történnek arrafelé, mint .....isztánban!
…hogy ki lesz az új kormány hm-je azt még csak jósolni sem lehet. Az azonban hogy miként fogja -egyáltalán fogja???- őt segíteni a jelenlegi vagy leendő vkf az talán az alábbiakból megjósolható, az infók igaz-tartalma igen magas, többségük a demokratikus sajtóból ered… Mert lássuk: Deák Jánossal –Schweidel u. villaépülettel kezdődött a vkf-i rezidenciák máig meg nem oldott kérdése (mert minek egy vezető katonának rezidencia, akkor amikor csak a főnöke a mindenkori hm fogad (fogadhat) a lakásán hivatalos vendéget. Deák egyébként nem sok vizet zavart, először vkf majd még mhpk is lett belőle. Ő volt az első aki nem összhaderőnemi katona volt, hanem egy pattantyús tüzér… A következő a fehérvárról érkező Németh Sándor volt, akit tisztességes ember és jó vezetőként a munkatársai megvezettek, így amikor a MIG-21-ek ausztriai kirepülésével kapcsolatban összetűzésbe került a főnökével (mennie kellett), jött az erdőböl NATO felkészítő csoport vezetője…. Végh Ferenc, (akit állítólag amerikai tanulmányai előtt meg kellett tanítani az evőeszközök használatára) aki ugyancsak nehéz helyzetbe hozta főnökét mikor vkf-ként a sajtónyelvére került a nagymennyiségű protokoll anyag (ital, porcelán,…stb beszerzéséről), majd kinai partneri látogatása kapcsán, majd mint robi-bácsi a kézjegyével ellátott coin-okat osztogatott arany ezüst és bronz kivitelben. Helyettesével a Lenti-s Fodor Lajossal finoman szólva nem szerették egymást, (mondjuk Fodort mások sem nagyon….), így az mint helyettese –Fodor rendkívül öntörvényű ember, nagy nőcsábász- sokszor alá is tett előbbinek..pl. regélik, hogy egy hosszútávfutót utaztatott HM pénzen ausztráliába… Ő volt a katonai attasé posztból hazahívott és előzetesben lévő Lévai fő patrónusa…., Véghről akkoriban azt kommunikálták, hogy az átszervezéssel nem értve egyet lelkiismereti okokból távozik, végkielégítésül Ankarába küldték nagykövetnek. (szolgálati autójával balesetet szenvedett). A leépítési feladatot elvállaló -közben HM államtitkár funkciót is ellátó- Fodort nevezték ki vkf-nek. Fodor egyébként a brüsszelben képviselőként dolgozó Szenes Zoltánt sem szerette, amikor módja nyílt száműzette előbbit Nápolyba…, s helyére az angolul kommunikálni nem képes Urbán Lajost javasolta brüsszelbe küldeni,… elkészült a diplomata útlevél az Urbán család számára aztán végül Czékus Jánost utazott ki. Urbán Lajos vezette a külföldi beosztásokba kerülő emberkék kiválogatását… Czékus János pl. az elődje által berendezett képviselői villát ( nagykövetével azonos színvolú…) ízléstelennek minősítette,.. Magát és munkatársait diplomatának kiáltotta ki, így kezdetben sok apró konfliktusba keveredett Simonyi Andrással, az akkori NATO nagykövettel,…. Vissza Fodorhoz, ugye előbb utóbb eltörik a korsó, így amikor egy „győri…” újsággal kötött a HM számára rendkívül előnytelen (kinek….?) szerződést (kb 600.000Ft/hó) szignált kegyvesztett lett, mondhatnánk ment a levesbe. Volt egy névsor összeállítási akció is az ő idejében : az egykori és még akkor helyzetben lévő politikai munkások voltak az érintettek…. Végül kárpótlásul Canberra-i nagyköveti állásal jutalmazták. Persze a váltáshoz erős fúróként Szenes dr. is hozzájárult, aki utálta Fodort, s akit az akkori civil környezet az égbe emelt…Fodorról még annyit, hogy leköszönése után a sajtónak nyilatkozva kb. azt mondta, hogy bár nem voltam jó vezető, de jó katona igen… Egy sajnálatos halálos baleset valószínűleg megpecsételte a Magyar Honvédség sorsát. Ismert, hogy az akkori időszak legfelkészültebb, a tisztikar által is nagyra becsült Szalai István a VK hdm főcsoportfőnöke egy közúti balesetben a kilencvenes évek végén életét vesztette. Béke poraira. Szenes dr brüsszeli majd napoletán-i helytartóskodása idején –hajazva a Czinegei időkre- indult meg az étek és ital áradat magyarországról, s a Lévai-Takács- majd Oláh és ki tudja ki még …. vonalon váltak kiskirályokká az ellátók ( a kiszolgálók átléptek a kiszolgáltak feje felett) hiszen jól körvonalazható módon érdekeltté váltak az ügyeskedésben (lakás-bérlet költsége, üzemelési-költség, berendezés, szállítás, csere, felújítás, ….) Valami villa-betörés kapcsán anyagi felelősségről is szólt a fáma…. Majd lássunk csodát 2010. januárjában már több-tízmilliós sikkasztásról kap hírt a nagyérdemű…. De ezt is eltussolják, bár az egykor érintett Lévai, Oláh a sitten de a vonal végén ülő Takács érinthetetlen….
Szenes dr az első logisztikus aki a mh vkf lett. Ő nem tétlenkedett, hatalma idején a logisztikából haderőnemet fabrikált, majd annak élére József nemű testvérét ültette… De nem volt hálátlan az egykori kollégáival szemben sem. A hatalma csúcsán lévő Szenes dr. jóvoltából az itáliai gyümölcsöző együttműködést meghálálandó a hazatérő Tömböl, Makk urak fényes karriert futottak be a nagyérdemű előtt. (szigorúan a hivatalos adatokból csemegézve: Makk egy technikusi állásból –talán szds-ként- került a Végh csoportba, majd a korábbi 2-3 év csapat szolgálat és pár év nápolyi erőfeszítés után a köztársasági elnök szárnysegédje és jelenleg már kétcsillagos tábornokként (!) a NATO-Oroszország-i képviseletének vezetője. (A pályázatot megnyerő és komoly hadműveleti-harcászati felkészültséggel, talán a legtöbb csapat-tapasztalattal rendelkező tábornok „előre nem látható családi problémája miatt visszalépett….”) Tömböl urat, aki légvédelmi tisztként került hivatásos állományba, a hazatérése után a jó isten szárnyaira vett –majd a szenesi, vadai-, makki-passzát szél, tovább repített a valóságban is megkezdte szárnyalását. Időközben Szenes dr és főnöke között is kenyértörésre került sor amikor előbbi a hivatalosan kommunikált békefenntartói létszámot megváltoztatta… Nagy zuhanás után a Honvéd Nyugdíjpénztár „ügyvezetője”-ként vigasztalódik…. Megj.: A DHL-s rektor ügyével kapcsolatban a sajtóban rögtön korábban is meglévő látnoki képességeiről adott számot, amikor is a „szarban lévő” tábornok társáról eléggé dehonesztáló módon nyilatkozott… Rossz-nyelvek azt susogják, hogy mint magas tudományos fokozatú emberke korteshadjáratot indított az áhított rektori helyért amiről kb 1988-óta rendre kiszorítják…
Ismét egy igazi katona –összhaderőnemi- Havril András, egy joviális úriember, – Végh Ferenc egykori jobbkeze- került a vkf-i székbe. Ő a maga tisztességes módján eredményesen végezte munkáját. Létrehozták a párbeszéd netes felületet, amit azóta utódja ignorál. Beszélnek valami gépkarabély felújítási svindliről, de semmi konkrétum. Amikor kicsöngettek, Ő egy szlovén nagyköveti poszt várományosa lett… Szentiványi lett a befutó…Őt a Currus cég elnöki poziciójába ültették.
A következő az a Tömböl László, aki az életrajzából jól olvashatóan, a légvédelem területén teljesített. Sok iskolával rendelkezik (orosz, angol nyelvtanfolyam, orosz akadémia, amerikai 10-hónapos vk tanfolyam… A csúcsnak számító légvédelmi dandár parancsnoki hely kb. annyiról szól, hogy a leszervezés alatt lévő cégnél feltárt (névtelen bejelentő) hogyis-nevezzem körülmények miatt Őt nevezték ki márc-dec (8 hónap) parancsnoknak. Hát ez nem vezénylő dandárparancsnoki munka. 1998-tól már NATO- közeli munkakörökben teljesít, s Koszovóból 1991ben tér haza. Ezt követően kb. hat-hét évnyi szenvedés (betanulás az újonnan esetenként részére kreált munkakörök (amely átlagban 1,5 kemény esztendő beosztásonként) belakása és átadása, a lakhatás megteremtése, Budapest, Veszprém és Székesfehérvár közötti utazgatás, egy kicsit több várakozás rendfokozatonként… (Gonosz megj.: időközben az őt jól ismerők valami miatt mind pályát változtattak, kihullottak pl. Németh, Braun, ….)
Amennyiben fentieket az ember-gyereke végigolvassa, akkor jól értékelhető a honvédség berkeiben lejátszódó folyamat. Mert lássuk csak hogyan is van ez. A kormányzó párt kijelöli miniszterét. A szakmához általában nem értő ember kerül a trónra, így Szabó, Juhász, Szekeres munkájában csak az államtitkárjaira de szakma tekintetében – a hadsereget kizárólagosan jól ismerő- vezérkari főnökre számíthatott. Amennyiben a hm-ek emberi tisztességgel, józan paraszti ésszel látták volna el a munkájukat a hadsereg vezetése a szakember vkf-re maradhatna. Előbbi a tényekre támaszkodóan összeállított leírásból kiolvasható, hogy a legtöbb vkf a munkaköréhez szükséges kvalitásokkal nem rendelkezett (ik), s nem is rendelkezhet mivel az életútja során megszerzett ismeretei, tapasztalati erre őt (őket) nem predesztinálja. Nem véletlen, hogy leváltásuk vélelmezhető okaként a hm és vkf közötti hibás kommunikációt, vagy annak hiányát jelölik meg.
S akkor nem elég a sajátos beszerzésekkel kapcsolatos polgári sajtós vélt vagy valós vádaskodás, akkor még jön Szabó és Juhász miniszterkori lakásügye, Szekeres korábbi lakásbiznisze, illuminált állapota… A teljesség igénye nélkül a grippen-beszerzés, az oktatás kiszervezés a Zrinyiről, a milliós protokoll beszerzések (ital, étel, ajándék…), a telefon-tender, a lap-top vásárlás, a gépkarabély-tender, terepjáró gépkocsik beszerzése, a hm földtulajdonok gyanús átruházása, a hm-s cégek gazdálkodás és a nekik juttatott pénzek, az őrzés-védelem sajátos megszervezése (EI rt- CBSZ rt…), az inkurrencia, vagy a leselejtezett eszközök parkosítása…., értékesítése, a külszolgálatosok – máig kőbe nem vésett (tisztázatlan) járandóságainak megrövidítése, de pl. a kiválósági központ megkreálása, stb. is mind-mind finoman szólva elgondolkodtató.
Mit várhat a hm aki maga is elöl jár a fekete bizniszben, amikor az államtitkárát kéjutazásokkal és a munkáltatói kötelezettségek nem teljesítésével vádolják, amikor a felmerült és valós magyarázatot kívánó ügyekben nyilatkozó Bocskai csak ködösít. A párt megérdemli miniszterét, Ő pedig a maga sorában megérdemli vezérkari főnökét. A honvédelmi miniszter egyszemélyben felelős mert a honvédség vezetését szakmailag felkészületlen, alkalmatlan emberek kezébe adta (vagy hagyta)! Mert nagyon szépen fest a saját sajtóban megjelenő öntömjénező cikk, a csapatlátogatásokról, a feladatszabásokról stb. az itt és ott megjelenő Vadai-Tömböl kettősről, sok előléptetésről, a levitézlett generálisok helyzetbe hozásáról, stb.
Emberi tisztességet, kitartást kér állandóan a HM vezetése az állománytól, akinek a szeme láttára dúl a kontraszelekció. Kérdés milyen teljesítményt várhatunk el? Fentieket az állomány rögtön beárazza, a valódi választ a közelmúlt eseményei adják. A csupán belső villongásaikkal foglalkozó –azokat csillapítani szándékozó- katonai vezetők, tapasztalatlanságuk okán nem látták, az öntömjénezésre használt belső információs csatornák nem juttatnak információt a végek helyzetéről, v. ha igen azt illetékesek –mert rejtjelezni nem tudnak- szándékosan elbagatellizálják, v. s ez a rosszabb érintettségük kapcsán nem akarják felismerni, vagy szándékosan eltussolják azokat. A sajtóban nyilvánosságra kerülő ügyeket gyorsan –belső ügyintézés mellett- rendezik, sajtós kolléga mondja, hogy érdeklődései kapcsán a reflex válasz az az, hogy ez hazugság, hogy ilyen dolog nincs, … s egyébként honnan szerezte az információt. Amig ebben nem lesz változás addig ne számítsunk másra.
Végezetül Dr. Bokor tollából (http://internetfigyelo.wordpress.com/2010/03/01/a-hm-vezetesenek-rovid-botranyos-rontgenkepe-avagy-az-allatorvosi-katonalo-diagnozisa/#more-5146) idéznék: „….A fenti rövid felsorolás némi képet ad arról, hogy mire költötték az adófizetők pénzét a HM illetékesei, hogyan gondoskodtak hazánk védelméről és a haderő reform megvalósításáról. Dilettantizmusuknál csak az a bátorságuk volt nagyobb, hogy ilyen felelős beosztást elfogadtak és elhitették magukkal, valamint a közvéleménnyel, hogy hasznos munkát végeznek…..”
Fodor Lajos ugyanolyan katona mint te meg én, kikerült a haderőből, de nem hagyta abba, mint az a bizonyos utcán vizelő, akire rászólt a rendőr, hogy tegye el a szerszámát. Fodor Lajos vezérkarfőnöksége idején Wachsler Tamás beindította az egyik nem túl reménytelen reformkisérletet, amit aztán még a saját kormányzati ciklusban sikerült szétverni a kisgazda és fidesz politikusok parciális érdekérvényesítésével, ekkor kellett Fodornak Pápáról azt nyilatkoznia, hogy bezárása nem szakmai, hanem politikai döntés volt. Ettől aztán személyesen Orbán Viktortól kapott a pofájára, de túlélte, végül a szocik váltották le.
Fodor Lajos szerteágazóan gondoskodik magának elfoglaltságokról, mentor a Zrínyin, a Vitézi Rend békéltető és becsület bíróságának tagja, a Magyar Atlanti Tanács tagja (legutóbb két hete annak konferenciáján találkoztam vele), huszár hagyományőrző és még olyan hülyeségekre is van ideje, mint az European Spallation Source, stb, stb.
Fidesz kötődésű. Ha valamit hatékonyan akarsz tenni a honvédségért, nem partvonalról bekiabálni ahogy én teszem, akkor kötődnöd kell, lehetőleg a kormányzó párthoz. Bízom benne, hogy Lajos Úr a következő ciklusban a honvédelmi miniszterhez közeli beosztásban tenni tud valamit a vkf tekintélyének és súlyának visszaállításáért, általában a katonai vonal erősítéséért.
Elnézést, hogy csak most reagálok a meglőtt magyar járműre. Várpalotán elég sok kummulatív becsapódást láttam páncél felületen, néhányat magam is okoztam. Voltam jelen golyóálló üveg lövéstesztjein. Az üvegre csak különféle űrméretű nem kummulatív lőszerekkel lőttek. Ezek miatt, vagy ezektől függetlenül kérdezem, nem lehet hogy sima repesz fej volt azon az RPG-n amivel eltalálták a járművet? Szerintem kummulatív fejnek nem képes ellenállni a mégoly vastag üveg sem, hiszen RPG7-tel a T55 tornyának legvastagabb részét is mindig átlőttük.
"De, elég alaposan elolvastam és továbbra is meggyőződésem, hogy kívülről minden szebb és jobb, mint a miénk, amire helyzetünknél fogva nagyobb a rálátásunk. Ugyanakkor tényleg idealizmus azt hinni, hogy az óceánon túl magasabb erkölcsi normákkal bírnak a politikusok és más vezető személyiségek"
Tisztelt Vad05
Ezzel nem értek egyet. Az "óceánon túl" de akár csak egy kicsit nyugatabra az öreg kontinensen is emberek élnek önző vágyakkal kapzsisággal akár M.o-n. Ez igaz. De alapvetően a törvénykezésük az igazságszolgáltatásuk az igazságérzetük a társadalmaknak működik. Az az ha kiderül egy stikli akkor nem legyintenek rá hogy "ááá még egy tiszta Balkán" ha nem felhördülnek és elvárják az ítéletet. Ezt az ítéletet pedig mivel az igazságszolgáltatás működik meg is kapják. Ilyen a társadalmat is érintő esetekben pedig még gyorsan is. Ezért a törvénynek sokkal nagyobb visszatartó ereje van.
A társadalmi normák is mások jobbak ! Az álamtól lopni nem"ügyes" kategória hanem BŰN. Nem megideologizálják hanem elitélik.Sokkal jobban működik a törvény elötti egyenlőség pláne ha nyílvánosságot kap az ügy akkor még az önmagát oly nagyra tartó is meghunyászkodik.
A fentiek következménye a 10-90 90-10 arány. Az az amikor ott 10 % az ügyeknek megy rendesen és 90 pedig "ügyesbe" addig nyugaton is meglévő korrupció stb mellett ez az ügyek 10 % érinti és 90% tisztán fut.
Persze a számokról lehet vitázni de szerintem az arányokról nem. És ez HATALMAS különbség.