Keresés

Részletes keresés

Nautilus_ Creative Commons License 2010.10.30 0 0 59539
"Ha veszünk egy órát és azt x ideig jó nagy sebességgel körpályára állítjuk ( mint az asztronauták centrifugája,) akkor miután megállítjuk a rendszer meg lehetne nézni az kontroll óra idejéhez képest a mozgó óra lassulását.

persze jó nagy sebességet kéne adni , nem tudom mi az a maxmális sebesség amit ez a rendszer kibírna. illetve mennyi az az idő ami alatt szignifikanciát lehetne mérni."


Kedves Pacemaker,

olyan részecskék, amelyek stabilitási ideje rendkívül rövid, nagy sebesség esetén sokkal hosszabb idő alatt válnak elemibb részekké.
Ezt először a napszél tanulmányozása során fedezték fel, azt hiszem, de a részecskegyorsítókban is előfordul.
Előzmény: Pacemaker (59538)
Pacemaker Creative Commons License 2010.10.30 0 0 59538
Azon gondolkodtam, ha valami hiba lenne benne akkor gondolom kapásból meg lehet cáfolni, illetve a mai technika függvényében nem tudom mennyire megvalósítható.

Ugye minél nagyobb a sebességünk, akkor lelassul az idő és az óránk késni fog.

Ha veszünk egy órát és azt x ideig jó nagy sebességgel körpályára állítjuk ( mint az asztronauták centrifugája,) akkor miután megállítjuk a rendszer meg lehetne nézni az kontroll óra idejéhez képest a mozgó óra lassulását.

persze jó nagy sebességet kéne adni , nem tudom mi az a maxmális sebesség amit ez a rendszer kibírna. illetve mennyi az az idő ami alatt szignifikanciát lehetne mérni.
Nautilus_ Creative Commons License 2010.10.30 0 0 59537
"Úgy is fogalmazhatunk, hogy mivel a teret csak az anyagon keresztül észleljük,
és ha a tér úgy tűnik függetlenként viselkedik, akkor valamelyik (pl. c állandó, nincs éter) feltevésünk hibás."


Úgy látom, azt gondolod, hogy egy reláció valójában nem létezik, csak azok az entitások, amelyek között fennáll.

Régi vita ez a metafizika történetében, amely a tízes években zajlott. A mai matematikai formalizmus szerint a reláció éppen úgy entitás, mint azok, amelyek között fennáll.

Tehát: a relációt magát valóban csak az őt alkotó entitásokon át érzékeljük (téridő-esemény, tér-részecske), de mégis önálló, szabályoknak engedelmeskedő entitásnak tekintjük őt is.


A fizika filozófiájában régi téma ez: valaki a téridőt egyszerűen az események részbenrendezésének tekinti. De a részbenrendezés: halmaz! ráadásul algebrai struktúra (legalább lokálisan), amely topológiát generál, szingularitása van (valószínűleg sok), többszörösen összefüggő lehet, meg minden.
Előzmény: Bign (59536)
Bign Creative Commons License 2010.10.29 0 0 59536
Úgy is fogalmazhatunk, hogy mivel a teret csak az anyagon keresztül észleljük,
és ha a tér úgy tűnik függetlenként viselkedik, akkor valamelyik (pl. c állandó, nincs éter) feltevésünk hibás.
Előzmény: Nautilus_ (59534)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.10.29 0 0 59535
"Ez nagyon jól hangzik, okvetlenül megjegyzem.

Előtte 2 kérdés:
1., Nem vagy te sznob?
2., Mit értsünk "absztrakt eseményen"?"


Helyes, Privatti, okvetlenül jegyezd meg.

1. sznob vagyok;
2. esemény a téridőben, e fogalompárról feltesszük most, hogy a relativitáselmélet axiómáinak modellje, és semmi mást nem teszünk fel róla - ezért mindkettő absztrakt.
Előzmény: Törölt nick (59532)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.10.29 0 0 59534
"én is ilyesmi véleményen vagyok, de éppen ezért ez ellentmondás, hogy két test, anyag darab között az anyagtól függetlenül változzon a tér.
Ha így változik, akkor nem anyagi okokból változik, s így nem igaz az előző feltételezés."


Kedves Bign,

nincs lehetőségünk máshogyan, mint matematikai absztrakcióval nézni az Univerzumra, globális viselkedésére.
Mármost, ha a tér nem más, mint relációk rendszere (halmaz), akkor matematikai értelemben létező, és rá szabályok (axiómák) vonatkozhatnak.

Ezek a szabályok lehetnek olyanok, hogy a térben lévő anyagra nem hatnak (bár ez itt kérdéses, hiszen pl. gravitáció változhat, ami hathat az anyag szerkezetére, mozgására).

Az pedig, hogy nem anyagi okból változik az Univerzum (tehát esetleg egy változást kimondó axiómában az anyag nem is szerepel), nem zárja ki, hogy az anyag nélkül nem is lenne Univerzum, mert más a definíció, és más az axióma.

Ez csak egy, a relativitáselméletből induló interpretáció.
Előzmény: Bign (59533)
Bign Creative Commons License 2010.10.29 0 0 59533
Kérdésem kicsit költői volt, mert én is ilyesmi véleményen vagyok, de éppen ezért ez ellentmondás, hogy két test, anyag darab között az anyagtól függetlenül változzon a tér.
Ha így változik, akkor nem anyagi okokból változik, s így nem igaz az előző feltételezés.
Előzmény: Nautilus_ (59528)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.10.29 0 0 59529

még egy jó tanács: gondolj bele, hogy miért nem tekintjük térnek, egyáltalán, létezésnek azt, ami az Univerzum keletkezése nélkül volt (ugye hiba lenne azt mondanom: ami a keletkezés _előtt_ volt).

Az viszont tény, hogy a téridőnek, mint relációrendszernek, lehet saját tulajdonsága, például, hogy metrikusan tágul.
Előzmény: Nautilus_ (59528)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.10.29 0 0 59528
"Tehát a tér az anyagtól függetlenül létezik, keletkezik?"


Ez nem igaz. A kozmológiai elméletek szerint ők koegzisztensek, vagyis együtt létezők.
Tekintsünk el a kvantummechanikától, és nézzük a relativitáselméletet. Ekkor a téridő, az absztrakt események (amelyek anyagiak) relációs rendszere.

Ez egy metafizikai kérdés: ha nincs anyag, létezhet-e tér és idő? Ne feledjük, hogy még az a virtuális "metakozmikus megfigyelő" sem létezik, akik mi vagyunk.

Üres téridő nem létezhet, mondják sokan, mert minden viszonyítási rendszer értelmét veszíti. Hasonló ez ahhoz, amikor csak egyetlen részecske van a térben (speciális relativitáselmélet): mozog-e? A kérdésnek sincs értelme.
Előzmény: Bign (59507)
Pacemaker Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59527
Köszia választ, de akkor ezt a metrikus tágulást ezek szerint ezt a földön is tudnánk mérni.
Előzmény: Angelica Archangelica (59505)
Adi001 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59526
háát hogy az egészet ismertessem itt ahhoz kissé kevés vagyok ill. terjedelemben s helyben sem hiszem hogy itt lenne legalkalmasabb ...
egyik alapfeltételezés amin maga a nagy bumm elmélet alapul az "ősidők" óta meglevő és statikus világegyetemi felfogást felváltva .... a távoli galaxisok távolságának aránya a fényük vöröseltolódásaihoz észlelésből került következtetésre ... egyszerűen mondván ha valami tágul akkor annak a valaminek valamikor ezelőtt egy helyen kellett lennie ...
s hogy mely részek feltételezések ?
pl. a világegyetem egy korai szakaszában volt egy olyan időszak mikor a tér egy része kívül esett a horizonton s a fénynek nem volt elég sebessége ahhoz hogy mindenhova eljutva a mai tapasztalt sűrűségeloszlást produkálja ... több elmélet született "megoldásként": inflációs elmélet, változó fénysebesség elmélet ,... pl. a változó fénysebesség elmélet többek közt a lambda problémát is megmagyarázná de viszont az inflációs elmélet előbb jutott az ellenőrizhető következtetések elvégzéséhez s jelenleg ennek is köszönheti elfogadottabb mivoltát ... azonban a magyarázata nem mindenhol egyértelmű mivel feltételez (legalább is egy időben) pl. taszító gravitációt ...

de sok ismertető van a neten az általánosságokat illetően .. engem inkább a ma vagy a közelmúltban vizsgált részletek érdekelnek

Előzmény: Törölt nick (59523)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59525
"Persze, ez NEM jelenti azt, hogy "az Univerzum 1 pontból terjedt szét", hanem az összes tér együtt volt 1 pontban, mint ahogy most is az összes tér együtt van "1 pontban", amit Univerzumnak nevezünk. Magyarul: a szingularitás óta semmi sem változott, csupán az Univerzum végtelen sűrűsége csökkent nagyságrendeket 13,7 milliárd év alatt......"

Bocsáss meg, Angelika, ezt vitatnám, ha értem.

A végtelen sűrűség állapotában ugyanis lehetséges (de nem biztos), hogy az Univerzumnak nem volt említésre méltó topológiai szerkezete. Ma valahány dimenziós pszeudo-Riemann absztrakt (vagy akár "metauniverzumba" beágyazott) sokaság, vagy akár még komplexebb.
Előzmény: Angelica Archangelica (59519)
Adi001 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59522
nah ezt akkor még egyszer kétszer át kell olvasnom mármint hogy hogy is alakult a háttérsugárzás feltérképezése mert így valóban a számok alapján pont a föld keringése a legkevésbé befolyásoló tényező s majd a napé s aztán a .... de feltérképezés során az eloszlás egyenletességének változása nekem pont fordítottan jött le (értelmeztem) mármint hogy a legkisebb léptékű korrigálás hozta a legnagyobb eloszlási "normalizálást" ... vagy a gravitációs hatások a háttérsugárzásnak is "adhatnak sebességet" ?
Előzmény: pint (59521)
pint Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59521
a wikipedia szerint: a nap sebessége:

~220 km/s (orbit around the center of the Galaxy)
~20 km/s (relative to average velocity of other stars in stellar neighborhood)
396.5±3.0 km/s (relative to the cosmic microwave background)

tejútrendszer sebessége:

Speed relative to CMB rest frame 552 km/s
Előzmény: Adi001 (59520)
Adi001 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59520
"a Földnek a háttérsugárzáshoz képest a CMB anizotrópiájából számított 627 km/s sebessége, amely az a sebesség, amelyre azóta tettünk szert a lokális gravitációs központok körüli keringésből"
ezek a lokális gravitációs központok a 627 km/s számolás szempontjából csak a naprendszer ill. a mi galaxisunk ?! s eképp ha jól tudom 2szeres korrigálláson esett át a háttérsugárzási "térkép" (a sinuszos eloszlási képet mutatót és az úgymond batman képes korrigáción)
akkor elmondható h a galaaxisunk úgymond áll a háttérsugárzásban? a helyi glaxishalmaz v. superhalmaz lokális gravitációs csoportulásának mértékével mi van ? vagy ez is tudják mérni ill. befolyásolhatja a háttérsugárzási térképet ?
van pl. egy másik érdekes felvetés amit nem igazán értek :
ugye a legtávolabbról észlelt objektumok jelenleg 13,1-2 milliárd fényévre vannak ....
korlátnak kell e lenni a 13,7milliárd fényév távolságnak ? ha valaki teszem azt tölünk 5 milliárd fényévra van adott irányba akkor ő sem lát meszebb vagy ő több, másféle objektumokat lát szintén max 13,7 (-200 - 500 millió) milliárd fényévre az adott irányba ? s ezen + objektumok (jelenleg tőlünk 13,7 milliárd fényévnél "távolabb") fénye később ér ide ? és ezt persze lehetne szintén léptékekkel növelni ..de meddig hány milliárd fényévvel lehet arébb menni ?
.. szóval a dimenzionális megjelenés vagy/és a topológia számomra meg/fel foghatatlan .... ill. ma még technológiai vagy fizikai korlátokba ütköző elméleti mérésekkel ......
Előzmény: Angelica Archangelica (59519)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59519
Sem a z=v/c, sem pedig a relativisztikus vöröseltolódás kiszámításának képlete NEM alkalmas a tér tágulása következtében távolodó objektumok "sebességének" kiszámítására, és itt a "sebesség" szó azért van idézőjelben, mert a metrikus tágulás "sebessége" igazándiból nem is sebesség, hiszen a metrikus tágulás során az objektumok tulajdonképpen "a helyükön maradnak", csupán a közöttük lévő tér tágul. A sebesség fizikailag rögzített koordinátarendszerben történő időbeli elmozdulás alapján számítható, a táguló terű Univerzumban azonban lehetetlen ilyen viszonyítási rendszert felvenni.....
És hogy "nem mozdulunk sehová", hanem a tér tágul, annak egyik bizonyítéka a Földnek a háttérsugárzáshoz képest a CMB anizotrópiájából számított 627 km/s sebessége, amely az a sebesség, amelyre azóta tettünk szert a lokális gravitációs központok körüli keringésből, amikor az éppen hozzánk érkező háttérsugárzás fotonjai elindultak felénk. Ekkora sebességgel mozgunk ama együttmozgó koordinátarendszer közelében, amely az éppen hozzánk érkező fotonok indulási gömbfelületének középpontjában volt T+400000 éve.
Persze, ez NEM jelenti azt, hogy "az Univerzum 1 pontból terjedt szét", hanem az összes tér együtt volt 1 pontban, mint ahogy most is az összes tér együtt van "1 pontban", amit Univerzumnak nevezünk. Magyarul: a szingularitás óta semmi sem változott, csupán az Univerzum végtelen sűrűsége csökkent nagyságrendeket 13,7 milliárd év alatt......
Előzmény: Adi001 (59517)
Adi001 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59518
nyilván van alapfeltételezése a mai nagy bumm és gyorsulva tágulás satöbbi elméletnek .... más kérdés hogy bizonyos részek valóban csak feltételezések pl a kvantummechanikai ismereteink bővülésére támaszkodva de konkrét bizonyíthatóságra utaló mérési ötletet mellőzve ...
melyik rész érdekelne ? :)
Előzmény: Törölt nick (59515)
Adi001 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59517
"A Doppler-effektus észlelésével a térbeli mozgásról kaphatunk információt, a kozmológiai vöröseltolódás pedig a metrikus tágulás egyik bizonyítéka."
Mungo kérdése engem is érdekelne .... mi alapján különbözteted meg ? Mivel lenne mérhető másként ?

"sötét energia" miért pont energia sötét anyag nem lehet ? Milyen különbség jelentkezne ha anyag v energia lenne?

alapvető felfogási nehézségeim vannak .... nem hitetlen vagyok a kozmológia mai feltételezéseivel szemben, hanem csak megérteni szeretném (legalább egy részét) ... a zártsághoz szükséges tömegmennyiséghez annak nagy(obb) része jelenleg előttünk ismeretlen (ill bizonyos hányadára feltételezett, ismert jelöltek vannak mint pl. barna törpék )
de egyáltalán hogy beszélhetünk bizonyos nagyságú tömegről ha nem mehetünk el az univerzum széléhez ? elméletileg akármerre, akármeddig megyünk mindig ugyanaz a kép, fizikai törvények fogadnak .... na de azért egy idő után csak meghaladná az általunk látott galaxisok tömege azt a bizonyos tömeget ..... sőt meg is haladná ameddig találunk újabb galaxisokat ...

Előzmény: Angelica Archangelica (59509)
Bign Creative Commons License 2010.10.28 0 0 59516
Ha a sötét anyagon és sötét energián a tudásunkon kívüli területet jelölik, akkor elhiszem. Egyéb tekintetbe nem mivel az egészet egy egyenletből számolták ki, hogy mennyi tömegnek, energiának kell lennie, hogy az univerzum zárt legyen-ből vezették le.

Az BB-nel kapcsolatban tudtom szerint a tér az anyaggal együtt keletkezett, tehát nem függetlenül tőle.
Tehát a létező térbe berobbanás kizárt.
Akkor miért tágulna az anyagtól függetlenül a tér?
Illetve a végtelen tér hova tágul, hiszen eleve kitölti a 3D-s teret?

"a gyorsuló tágulás hajtóereje a sötét energia"
Ez jól hangzik, de csak feltételezés. Semmi bizonyíték rá.
Előzmény: Angelica Archangelica (59509)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.10.27 0 0 59509
Metrikusan tágul, és a gyorsuló tágulás hajtóereje a sötét energia, amellyel kapcsolatban vannak olyan merész elképzelések is, hogy a távoli jövőben, évmilliárdok múlva annyira eluralkodik majd, hogy előbb a galaxisok fognak egymástól annyira eltávolodni, hogy még olyan műszerekkel sem lesznek észlelhetők, amilyenekről ma még nem is álmodhatunk, majd a még távolibb jövőben a sötét energia széthúzó ereje felül fogja múlni a gravitációnál nagyságrendekkel erősebb többi 3 kölcsönhatást is, aminek következtében még az elemi részecskék sem lesznek képesek atomokká sem összeállni, tehát a sötét energia "szét fogja zúzni" a barionos anyagot is...... Szomorú jövőkép, de nem csoda, hiszen sötét energiából van a legtöbb az Univerzumban:
Előzmény: Bign (59507)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.10.27 0 0 59508
A távoli galaxisok esetében észlelt z>>1 vöröseltolódást nem a galaxisok térbeli mozgása, hanem a tér tágulása okozza......
Majd holnap még írok részletesebben is erről, meg arról is, hogy mi a bizonyíték a gyorsuló tágulásra, most észlelési gyakorlatunk lesz az egyetemen.....
Előzmény: Mungo (59506)
Bign Creative Commons License 2010.10.27 0 0 59507
Tehát a tér az anyagtól függetlenül létezik, keletkezik?
Előzmény: Angelica Archangelica (59505)
Mungo Creative Commons License 2010.10.27 0 0 59506
A Doppler-effektus észlelésével a térbeli mozgásról kaphatunk információt, a kozmológiai vöröseltolódás pedig a metrikus tágulás egyik bizonyítéka.

Hogyan különítik el a Doppler-effektusból és a tér tágulásából adódó vöröseltolódást?
Előzmény: Angelica Archangelica (59505)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.10.27 0 0 59505
A metrikus tágulás és a térbeli mozgás közötti alapvető különbség az, hogy míg a térbeli mozgás során az objektum menetiránya szerint előlről létező tér kerül át a menetiránnyal ellentétes oldalra, míg a metrikus tágulás során az objektumok körül minden oldalról "vadonatúj" tér "furakodik be" a már létező térbe.
A Doppler-effektus észlelésével a térbeli mozgásról kaphatunk információt, a kozmológiai vöröseltolódás pedig a metrikus tágulás egyik bizonyítéka.
Előzmény: Pacemaker (59503)
Gergo73 Creative Commons License 2010.10.27 0 0 59504

Nem vagyok kozmológus, de tudtommal ez a kozmikus vöröseltolódás, amiről beszélünk, nem a kibocsátó objektum sebességből adódik, hanem a tér tágulásából. Úgy képzeld el, mintha egy tavat mint egy gumilepedőt széthúznál sokszorosorára, ekkor a rajta levő hullámhegyek közti távolság is arányosan megnövekszik. Tehát a vöröseltolódás arról ad számot, mennyit tágult a tér, ehhez képest jelentéktelen az objektum térbeli lokális mozgása. Olvashatsz többet itt.

 

Amúgy - más okból - tényleg úgy gondolják, hogy volt egy kezdeti gyors felfúvódási szakasz (ún. inflációs szakasz), aztán a tágulás üteme lelassult, de azóta megint folyamatosan (de sokkal lassabban) gyorsul.

Előzmény: Pacemaker (59503)
Pacemaker Creative Commons License 2010.10.27 0 0 59503

Minél jobban belegondolok annál homályosabb ez a tágulás.

 

Ugye most találtak egy galaxist ahonnan az ősrobbanás után 600 millió éve  indult utjának a fény és 13 M évet megtett, vagyis ez a galaxis 13 M fényévnyire van tőlünk, de ezek szerint az ősrobbanás után 600 milió év közöttz a tér a fény sebességéhez  képest  hihetetlen mértékben tágult, akkor ehez a táguláshoz képest ma mégis csak lassabb a tágulás üteme?

 

Elnézést ha hülyeségeket kérdezem de nem nagyon értem,

 

 a másik a vörös eltolódás miből tudjuk hogy mikor keletkezett ?


nekem a fentiekből az jön le hogy volt egy olyan szakasza az időben az ösrobbanás után amikor a fény vörös eltolódást szerzett és minél messzebb megyünk vissza az időben annál nagyobbat, ergo a jelenben már nincs olyan tágulás mint korábban volt.

Előzmény: Gergo73 (59499)
Gergo73 Creative Commons License 2010.10.22 0 0 59499
Persze. Többek között innen tudjuk, hogy a tágulás üteme gyorsul.
Előzmény: Pacemaker (59498)
Pacemaker Creative Commons License 2010.10.22 0 0 59498

A távolodás mértékébe azt beleszámítják hogy a több milliárd fényévre  levő galaxisokról az információink több milliárd évesek?

ivivan Creative Commons License 2010.10.22 0 0 59497
"gondolom, a tágulás mértéke valamikor lecsökkent akkorára, hogy elhanyagolható"

Kis léptékben elhanyagolható csak. De a kis léptéket a világegyetem méretéhez viszonyítva kell érteni, ami ugye piszok nagy :-)

A Hubble-állandó a legutóbbi mérések szerint 74,2±3,6 km/s/Mpc.
Előzmény: neofrix baszmacs (59495)
Gergo73 Creative Commons License 2010.10.22 0 0 59496

Nettó marhaságnak, vagy pedig akkor még másképp jártak az órák meg a méterrudak?

 

Amit hallottál, az a tudomány mai álláspontja. Tehát minden megfigyelést figyelembe véve ez a legvalószínűbb szcenárió. Persze lehet, hogy minden másképp történt. Az is lehet, hogy mindent csak álmodunk.

Előzmény: neofrix baszmacs (59493)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!