Nem az enyém ugyan, csak megkértek zsírozzam újra, mert hidegben nehéz tekerni. Ami azt illeti széttekerni is elég nehéz. Na de valahogy, csak összejön majd. Amúgy jó képe van az tény, csak még nem volt szerencsém beszerezni, mindig lecsúsztam róla.
Javarészt orosz objektíveket szedtem szét, ragasztóval nem találkoztam, vagy, ha volt is ragasztó már nem volt felismerhető, szétszedést nem akadályozta. Egy japán objektívvel volt csak dolgom, ott valóban ragasztva volt minden menet, de csak úgy meg voltak pöttyintve két ponton, lemostam alkohollal, utána már ment minden, mint a karikacsapás. De ez a 44-3, ez most kifogott rajtam. Szervizeknek biztos nem gond, vannak célszerszámok gondolom ilyen esetekre is, de nekem csak a puszta kezem van erre a feladatra. Majd némi alkoholt lehet megpróbálok bejuttatni a menetekre, talán segít. Ha meg nem, akkor lehet így marad. No de köszi az információkat, az alkohollal meg csak módjával bánok, úgy hogy iszom egy sört, és átgondolom ezt az egészet, hátha erőre kapok, azt egyszer csak enged az a menet. :)
Általában a gyártók az ilyen menetes csatlakozást ragasztással is szokták rögzíteni.
A ragasztóanyag idővel elöregedik ám betölti szerepét, azaz a "turista kezelési magatartásnak" ellenáll, ugyanakkor a szükséges szervizelés, javítás alkalmával a szakembereknek nem jelent akadályt.
Ennél az obinál ez a menetes megoldás egy unatkozó/kíváncsi/bátor használó kezében előbb utóbb megadná magát ha nem lenne rögzítve pl. ragasztóval (mivel ráadásban menetes csatlakozású rendszerről van szó).
Lehet ez akadályoz jelenleg a szétszerelésben.
Megjegyzem, az orosz obikon nem, az NDK-s és japán obikon gyakran találkoztam ilyen rögzítési technológiával.
A ragasztó oldószere leggyakrabban az alkohol (sellakot szoktak alkalmazni), bár némely japán darab csak acetonnal adta meg magát. A korábbi képen jól látszik, hogy hol is helyezkedik el maga a menet, ki lehet találni az alkohol odajuttatásának módját a szétszerelés előtt.
Ám csak módjával az alkohollal az obira, és máshova is :-D
Köszi az infót, be lehet állva valószínűleg, a 44-2-esem az könnyedén szétjött, annak rendje és módja szerint. A 44-3-asnál az a gyanúm, hogy valaki már babrálta és nagyon meghúzta, sokkal jobban, mint kellett volna. Lehet megkérek valaki erősebb embert, próbálja már meg. Satuba talán nem kéne fogatnom. :) Esetleg tipp, hogy ilyen esetben mit érdemes megpróbálni?
A rekeszt maximumra állítod, a fókuszt közel-pontra, megmarkolod hátul a fókuszgyűrűt, elől a képen jelzetteket, és jobbos menetnek megfelelően kell kicsavarodnia.
Alapban eléggé kemény, de ha a "jóérzés határain belül" nem indul el akkor bizony be lehet állva.
Egy gyors kérdés sorozatom lenne, biztosan többen is tudjátok rá a választ. A Helios 44-3-as obit ha jól gondolom ugyanúgy kell széttekerni, mint pl. a 44-2-őt? Vagy tévednék, mert az a bajom, hogy rohadtul nem sikerül széttekernem. Létezhet, hogy ennyire be van rohadva?
Bár itt ugyan a "trail" nem utazás értelemben van jelen, hanem mint húzni vmit magad után, mint azt a csillag teszi a "star trails photography" - ban készített fényképeken...
Mindegyik passzolni fog :-D Esetleg 1.4/50 Takumar és ezek sorozatai. Aztán előző felsorolásból kihagytam a 2.8/135 Pentacont is. Meg kell nézni párat, tesztfotók vagy mondanak valamit, vagy nem, aztán jön a szubjektivitás.
Igazából a portré is olyan kategória, hogy bármit... Kezdve a Pentacon 29estől, Pancolar 1.8/50, klasszikus Heliosok, vagy nagyobb távval a 135mm-es Jupiterek, 100-as Sonnar, de nyilván a 85mm-es Jupiter is. Nem mindig az obi fogja meghatározni.
Megnézném ti hogy szedtek össze szaros 5 ezer forintot úgy, hogy apád már meghalt 9 éve, anyád meg munkanélkülin van hónapok óta, mert kemózzák a rákja miatt .... elmondanám, hogy nekem szaros 5 ezer forint az 10 napi kajapénzem és azért, hogy legyen 5 ezer forintom inkább nem költöm el suliba kajára 10 napig.
De itt gondolom mindenki FF vázzal kezdett.
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom őket, megválaszoltátok a kérdésim, amiért ide jötte, további kellemes csevegést kívánok.
Sima raw konvertálás, biztos lehetne még finomítani rajta, bár a 17mm azért elég szélső érték... pláne ellenfényes fotónál. Azt a pénzt megéri amennyiért hozzá lehet jutni (nem 5000). Mondjuk az enyémen látszik hogy talán szétszedték, de a tesztképet elnézve nem hinném hogy kardinális gond lett volna vele.