Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Az AMD-65 akkor lett volna elfogadható általános fegyver ha:
1. A melső markolat nem "előre" áll, hanem követi a hátsó markolat elhelyezését. (Lásd: Beretta 12 géppisztoly.) Szegény tervező ezt nem tehette meg az ívtár miatt és az idő is szorította. Gondolom én...
2. Az AMP-69 gránát lelövő karabélynál alkalmazták a csillapított válltámaszt. Sajnos az AMD nem kapott belőle. Itt a drágasága (szoclizmus időszakában ez azért nem volt jellemző!), főként a gyártás lassúsága miatt nem kaphatott. Talán még ha, megkapja a műanyag mellső ágyát, markolatát is?!
Így felszerelve a végeredményegy pofás és használható fegyver lett volna! (Már megint a volna...!)
A Gepárdtólnem is várja el senki hogy gyors kapáslövéseket lehessen vele leadni, egy egyéni lövészfegyvertől viszont ez alsó hangon is követelmény volna...
"Steril" lőtéri körülmények között elért eredményeket ne hasonlítgassunk azért a való élet generálta szituációkhoz...egy ilyen helyzetben vajon mennyire volna használható egy AMP rövid sorozatokkal (mozgásból tüzelés pl.)?
Felhívnám a figyelmet hogy a videoban egy nem egész 45 mp-es, 40-50 m előremozgással járó "harcérintkezésben" az egyik lövész egyszer, a másik kétszer cserél tárat - és "csak" félautomata fegyvert használnak! A konzekvenciákat mindenki vonja le maga...
Jó...és? Attól még pont ugyanúgy használhatatlan egy nagyítós optika közelharcra és ugyanúgy akadályoz a hosszabb cső a szűk helyeken való mozgásban...az amortizátoros cucc meg akárhogy is van beállítva, biztosan nem lesz annyira stabil mint a fix, ez fix. Szóval akármennyire is magyar kitalálmány, _modern_ városi harcra akkor is van nála jobb. Ennyi!
Ha netán Valaki azzal akar "birizgálni", hogy favorizálom az említett helyet, akkor lelke rajta. Amúgy meg tényleg egy kitünő, szinvonalas tárháza az ismereteknek.
No, de vissza az objektív ismeretekhez! Mint látható, -itt ugyan kissé fura-, de így igaz, ahogy olvasható az AMP rövidítés magyarázata. Oszt semmi összeesküvés-elmélet! :-) Hehe...
Ez lehet, hogy tény, de semmiképpen sem minőségjelző. Állításom igazolására (vagyis állításod cáfolatára) elég 3 betű: AMD. Nem tudom, annak tervezője mit kapott a munkájáért elismerésül, de őszintén remélem, hogy a "fegyházban letöltendő" kifejezés szerepel benne. Ha érdekel, kifejtem.
Mosolyognának, megköszönnék az őszinteségedet és a főnökeid kinyírnának 2 nap alatt! A csapat egy része szentté avatna, a másik része meg hülyézne, de mindenki tudná hogy az őszinteségnek mi az eredménye...
az biztos, hogy "tüzérség-tan" óra volt régen, de nagyon kicsi óraszámban. pedig biztos, hogy hasznos lenne./épp 1 ami 2.vh-s tábornokot látta a st-háromságon,akinek az volt az erős oldala, hogy a tüzérség alkalmazását az átlagnál lényegesen jobban ismerte , ezért ő nagyon "ügyes " tudott lenni!/ alakul itt a "molekula":-) szóval a "lövészes" az alap. az biztos, hogy egy területet elfoglalni és azt megtartani lövészen kívül mással nem lehet. tehát ő az alapegység, vagy modul , vagy mi. utána mindenki serénykedjék annak érdekében , hogy a "lövészes" /hogy az gépesített, könnyű,avagy sastollas az részletkérdés/ elvégezhesse a reá rótt feladatot. a légvédelmi az oltalmazzon, /a lérak technikus szolgálja ki a légvédelmet , és ne mással foglalkozzon :-) , a logisztikus hozzon oda minden anyagot időben (lőszer-üzag-élelmiszer), a tüzér b*sszon oda keményen amikor köll,.... / aztán csak kikerekedik az!
kb ilyen okosság sülne ki asszem , ha mi elkezdenénk a kémiáról agyalogni. /legalábbis én biztos!/ pl. márpedig a sav lemarja a bőrt a lábunkról!,vagy hasonló frappáns dógok :-))
szerintem ez már abszolút alakul! :-) tudnunk kell, hogy mit akarunk , utána meg lehet tervezni , hogy mivel ,hogyan lehet azt véghezvinni. lesz itt kérem új haderő, nem is kell rá sokat várni! :-)
"Ritka pillanat: egyetértünk. (Már ha nem veszed sértésnek:)"
Sértésnek?! Repesek az örömtől. ;) De viccen kívül. Tudod az a baj, hogy sokan gondolják így, aktív főtisztektől lefelé a legénységig is. Csak akkor azt nem értem, hogy mi az isten haragja miatt nem lehet megcsinálni? Jó persze értem, csak nem akarom érteni...
"Emellett természetesen arra is figyelni kell, hogy az adott beosztáshoz szükséges nyelvvizsgakövetelményt időre teljesíti-e a kolléga, vagy sem."
A kulcs rész inkább ezen van nem azon ki fizeti a tanfolyamot. Felőlem fizesse a sereg csak legyen mögötte tudás, akár 6 nyelvet is megtanulhatna az állam pénzén, de tanulja meg valóban. Ha a katona több attól a sereg is több! A lényeg ott van, hogy ne a csillagok száma határozza meg mennyire komoly a vizsgáztatás.
Nyílt titok, hogy egyes főtisztek mire hogyan kaptak mondjuk felsőfokú nyelvvizsgát ami után persze felveszik a pótlékot pofátlanul. Aztán mikor összefújja őket a szél egy külföldi delegációval érdekes módon a fiatal tisztek tolmácsolnak és himi-humi okokkal kibújnak a beszélgetések alól, vagy ha belevágnak úgy beszélnek mint az egyszeri babyszitter lány 3 napos angliai tartózkodás után. Ez persze nem marad titok és ezen röhög az állomány, na nesze neked elöljárói tekintély, már ha volt még egyáltalán...
Persze, nincs pénzünk több millió euros Abramsre vagy Leo2-re, viszont van olyan pár ezer/tízezer euros rakétákra, melyek még egy Abrahmssal is elbánnak. Az MH és amagyar gazdaság jelenlegi állapotában azt kéne nézni, hogy legszükségesebb képességeken miként lehet a legolcsóbban és a leghatékonyabban javítani. Szvsz amiket én írtam pont elegendőek lennének bármelyik szomszéd(vagy akár az összes szpomszéd) támadása ellen.
Persze abban abszolút igazad van, hogy az egész szervezetet gatyába kellene rázni, de az csak kis részben pénz kérdése...
Az Archer tudtommal igen komolyan automatizált, vagyis kisszámú kezelőszemélyzetet igényel. Persze ennek meg vannak a hátrányai, de szvsz ez már egy olyan fejlett technológia, hogy inkáb az előnyök jönnek ki.
Erről sokat írtunk már itt (is) vannak olyan elvek, melyek a hadseregszervezésben, stratégiában, taktikában is évszázadok, óta érvényesek. Katonai iskolákban ezeket tanítják is. Bár a fentiek nem az én hivatásom, de kicsit hasonlítanak arra, hogy ha méretezni akarsz egy robbanó töltetet, vagy energiaellátó rendszert, ott is olyan elvek vannak, amiket nem nagyon illik felülírni, vagy ha igen, abból vagy óriási találmány, vagy bukás lesz. Utóbbi sűrűbben történik.
A magyar "hadseregszervezés" és mögé "álmodott" honvédelmi doktrína, valamint az ez alapján követett taktika és stratégia az elmúlt 20 évben nem az "óriási találmányok", hanem inkább a totális bukások kategóriája volt.
Meg van egyáltalán még az a tudás amin egy új tűzérgenerációt fel lehetne nevelni ? Vannak még "fakerekeseink" ???
Mi a helyzet a többi területtel amelyek gyakorlatilag megszüntek. Az adott technika ismeretén kívül vannak szakembereink szaktudásunk a technika harci alkalmazásának elsajátításához ?
Személy szerint megoldhaónak látom hogy akár a mostani büdzsén belül is egy 5 éven belül a technika is jelentős fejlesztésen menjen keresztül.
Gondolok én önjáró lövegekre, AV -re harckocsikra stb. Ezek még korszerübbek is lennének a jelenleginél és rendkívül olcsón lehetne hozzájutni. Egy hátrányuk ( ??? ) van hogy keletiek.
Viszont ezen eszközök karbantartásán esetleges javításain fejlesztésein fel lehetne éleszteni a hadiipar egy egy szegmensét.
A kulcs szó UKRAJNA akik most bármit eladnak kakiért pisiért mert annyira szarul mennek a dolgok. Eszméletlen fölöslegeik is vannak belőlük így mindenki jóljárna.
Tiszteletben tartom a véleményeteket. Arra azonban emlékeztetlek, hogy a gepárdok, ugyanilyen "lötyögős" rendszernek köszönhetik az alkalmazhatóságukat és talán a pontosságukat is. Nekem bejött az, hogy 2-4 lövéses rövidsorozatok az amp-vel nagyon pontosan voltak lőhetők: kis túlzással ballisztikai szóráson belül, mintha állványból lőttem volna. Mi próbáltunk olyan optikai irányzékot is rajta (a Szöcske felső állványos fegyverzetéhez volt kitalálva normál és légvédelmi állásba) amivel a gránátot is nagyon pontosan lehetett vele lőni.
A cső alá szerelt 40mm-es low speed újratültése nem könnyebb mint a pkgr.-é. Ellenben a hatásukat sem lehet összevetni. A 40mm-es "egérfing", csak svájcinégernél robbant fel mindet a telepen egy találatra. A valóságban korántsem olyan hatásos.
Ha kockázat van, az csakis a levegőből jöhet - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Ha kockázat van, az csakis a minisztériumból jöhet - mondta tuzer.
Ne vedd tolakodásnak, de a T72-t nem kellene már elfelejteni?
Dehogynem. Mindazonáltal az meg a másik véglet, hogy nekünk a legfejletteb Abramsokkal kell pariban lennünk. Szegény ember vízzel főz, addig nyújtózz, amíg a takaród ér, stb.
Ha van hivatalos ellenségképünk, ha nincs, a környező országokkal (-Ukrajna) kell(-ene) pariban lenni, ami maximum (Szerbia+Románia)/3 képlettel kifejezhető, mind állomány, mind technika terén. Ez pedig nem extra technikai fejlesztést igényel, hanem működőképes, egészséges szervezetet, amely technikailag egálban van (persze lehetne erősebb) fentieknél.
Egyelőre minden technikai fejlesztést feleslegesnek tartok, kivéve azokat, amelyek elengedhetetlenek a működéshez (minek a féllábúnak egy pár cipó?), mint pl. a tüzérségnél a ballisztikai lokátor és az időjelző állomás, és igen, igazad van, a csapatlégvédelem talán még fontosabb.
Tüzérségnél az önjáró 120mm-es aknavetők mellett a magam részéről a svéd Archer 155mm-es önjáró lövegeket látnám a legszívesebben (esetleg a dél-afrikai G6-ot, bár az nem tudom hogy boldogulan a hazai terepen).
Ezek előtt TÜZÉREK kellenének, bármilyen ócska szarral, amit megtanulnának kezelni. Meg lövészek, akik megtanulnák kezelni a tüzéreket. (Minek annak a lövésznek Bradley, aki a BMP-1 -t sem tanulta meg kezelni?)
egyébként erről volna szó ! azt nézzük már meg, hogy az alaprendeltetés, alapfeladat ellátásához mire van szükség. legyen megfogalmazva az alapfeladat. aztán rendeljünk hozzá erőket/eszközöket. azt követően a "léhűtői" réteg is körvonalazható . szóval: mit kell csinálni, mivel , milyen módon lehet azt csinálni! jelenleg jól sejtem, hogy nagyjából 30 ezres állomány van?csapatnál meg 10 ezer. ha ez így van /lenne akkor 20 ezer nem szakmai feladatot végző van. az jó sok /lenne/
Magyarország biztonságban van. A hét szomszédos ország közül négy NATO tag, egy uniós ország, kettőnek pedig megállapodása van a békéről a NATO-val. Ha kockázat van, az csakis a levegőből jöhet - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter.